NIEUWSBRIEF. Wij wensen u een fantastisch 2017!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF. Wij wensen u een fantastisch 2017!"

Transcriptie

1 JANUARI 2017 NIEUWSBRIEF Met deze nieuwsbrief willen wij, de leden van de Taskforce Programma Transitie Geboortezorg, u - zo aan het begin van het nieuwe jaar- een update geven over de stand van zaken op het gebied van integrale geboortezorg en u informatie geven over hoe hiernaartoe. Daarbij willen we u graag vertellen wat de Taskforce doet en waarmee we u en uw VSV bij kunnen ondersteunen. Deze nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die actief is in de geboortezorg en al -in meer of mindere mate- bezig is met het vormgeven van verdergaande samenwerking in geboortezorg. Het kan zijn dat onderstaande informatie voor u relatief nieuw is of dat u hiermee al bekend bent. Meer informatie vindt u op op onze site: Wij wensen u een fantastisch 2017!

2 JANUARI 2017 DE TASKFORCE WAT DOET DE TASKFORCE? Het doel van de Taskforce, onderdeel van CPZ en Perined, is om ondersteuning te bieden aan de spelers in het geboortezorgveld die bezig zijn of voornemens zijn op een integrale wijze te gaan samenwerken. Dit doet zij door te informeren, kennis te delen (via o.a. de Kennisbank op de website: bijeenkomsten te organiseren, consultaties te bieden, te signaleren, partijen met elkaar te verbinden, te bemiddelen, door te verwijzen, en instrumenten te ontwikkelen en aan te bieden, zoals de VSV-spiegel en simulatiemodellen. De Taskforce is objectief en onpartijdig in haar rol en heeft als enige doelstelling het veld maximaal te ondersteunen bij de invoering van de integrale geboortezorg. WAT DOET DE TASKFORCE NIET? De Taskforce zal nooit de rol van projectleider aannemen. Wij kunnen niet, zoals een projectleider, een consultant of adviseur, op maat gemaakte hulp bieden. Er zijn genoeg adviesbureaus die u in uw traject naar het vormgeven van integrale geboortezorg kunnen helpen. De bureaus die u kunt benaderen vindt u op onze website. ACCOUNT AANMAKEN Relevante informatie over het proces naar integrale geboortezorg kunt u vinden op de Kennisbank op onze website, nadat u ingelogd bent. Als u nog geen account heeft, kunt u dat snel en makkelijk aanmaken. Te zijner tijd zal de Kennisbank onderdeel worden van Kennisnet Geboortezorg, zodat er één plek is waar u terecht kunt voor alle informatie over geboortezorg en waar u uw kennis kunt delen. WIE ZITTEN ER IN DE TASKFORCE? De Taskforce is onderdeel van het College Perinatale Zorg (CPZ) en Perined en in de bestuurlijke commissie zitten vertegenwoordigers van deze partijen, te weten: Mike Muller (lid bestuur College Perinatale Zorg) Ingrid Heidema (lid bestuur College Perinatale Zorg) Joop Blaauw (voorzitter Perined) Jan Kruithof (penningmeester Perined) TASKFORCE IN TIJDSCHRIFT VOOR VERLOSKUNDE In het nummer van december 2016 staat de Taskforce in Tijdschrift voor Verloskunde. Projectleider Martin Groesz is hierin geïnterviewd over waarom en hoe de geboortezorg met integrale zorg beter kan presteren. U leest het artikel hier.

3 JANUARI 2017 Kernteam Taskforce Martin Groesz heeft jarenlang in de forensische zorg gewerkt en is bijna 2,5 jaar mededirecteur bij Perined. Als bedrijfskundige en interim manager heeft hij veel ervaring met projecten die snel en bestendig resultaat moeten boeken. Anna Krüger is geen onbekende in de geboortezorg. Zij is ooit begonnen als verloskundige en is daarna bij de KNOV terecht gekomen als o.a. regiodirecteur en de laatste jaren van haar carrière heeft ze ondermeer als adviseur geboortezorg bij Achmea en Zilveren Kruis gewerkt. En haar carrière is nog gaande. Corine van Geffen heeft diverse functies in de ziekenhuiszorg vervuld waaronder adviseur en bedrijfskundig manager. Projectleider regionale samenwerking in het Westfries Gasthuis en directeur Esperanz waren laatste functies. Vera Schoenmakers heeft een bedrijfskundige achtergrond en heeft binnen de geboortezorg in diverse rollen (adviseur, projectleider, kwartiermaker en docent) VSV s en coöperaties Eerstelijnsverloskundigen ondersteund. Zij heeft ervaring met complexe projecten in brede gezondheidszorg en sociaal domein. Spoedzorg, Integrale Geboortezorg, positionering netwerken/ zorggroepen/ coöperaties (o.a. huisartsen/verloskundigen).

4 JANUARI 2017 Titia Hollman is eigenaar van ZinZ Juridisch Advies. Samen met juristen en specialisten adviseert zij over alle juridische aspecten bij samenwerken in de zorg. Sandra Winterswijk is senior communicatieadviseur en ervaren in de zorgsector, vooral op het gebied van projectcommunicatie. Daniëlle de Klerk is senior office manager die bedreven en gedreven is in het faciliteren en proactief ondersteunen van tijdelijke projecten. Hiervoor werkte zij o.a. als senior directiesecretaresse bij de Noordzuidlijn.

5 JANUARI 2017 Weg naar integrale geboortezorg Er is niet één weg naar integrale geboortezorg, zo hebben de pionierende regio s en wij de afgelopen tijd gemerkt. De pionierende regio s Dirksland, Bergen op Zoom, Breda, Velthoven, Hoorn, Helmond, Beverwijk, Amsterdam, en Delft hun pijlen hebben gericht op het per overgaan op integrale geboortezorg en integraal tarief. Gaandeweg kwamen deze regio s in aanraking met kwesties en vraagstukken die voor iedere integrale geboortezorgorganisatie in ontwikkeling geldt. Om het behapbaar te maken, hebben we de vraagstukken opgedeeld in 8 verschillende thema s die relevant zijn om tot integrale zorg te komen. De onderwerpen die voor alle organisaties van belang zijn in het proces zijn: ALGEMENE INFO ZORGPADEN Van belang hierbij is: hoe krijgen we een gezamenlijke en gedeelde visie, hoe maken we een stappenplan? KWALITEIT Vragen die hier spelen zijn: hoe behoud je de kwaliteit, wie is er verantwoordelijk voor de kwaliteit binnen de integrale organisatie? En welke kwaliteitsindicatoren zijn toepasbaar? ORGANISATIEVORMEN Onderwerpen die onder andere de revue passeren hierbij zijn: welke vorm krijgt onze integrale geboortezorgorganisatie? Een stichting? B.V.? Coöperatie? Maatschap? Vraagstukken die hierbij spelen zijn bijvoorbeeld: Hoe kunnen we zorgpaden ontwikkelen die het beste zijn voor moeder en kind? En hoe kunnen wij de moeder hierbij betrekken? Kunnen we een moederraad oprichten? Hoe kunnen we de zorgpaden zo vormgeven dat er geen overdrachtsvertraging is? Zijn er al zorgpaden ontwikkeld? Hoe passen deze binnen onze organisatie zoals deze nu ingedeeld is qua structuur en bekostiging? JURIDISCH Zaken die hierbij spelen zijn bijvoorbeeld: Welke juridische effecten heeft de gekozen organisatievorm? Behoud ik mijn autonomie en zelfstandigheid in de nieuwe constructie? Wordt er btw geheven?

6 DECEMBER 2016 TERUG- EN VOORUITBLIK Afgelopen periode hebben de Taskforce-leden zich met name gericht op het helpen van de pionierende regio s om de weg te plaveien naar integrale geboortezorg en hen te ondersteunen om per a.s. 1 januari over te gaan op een integraal tarief. Nu, zo in het nieuwe jaar, lijken de meest benodigde hindernissen voor de pionierende regio s genomen te zijn en zullen er 7 overgaan op een integraal tarief en twee gebruik maken van de innovatiebekostiging (naar aanleiding van de NZa Innovatieregel). OPRICHTING IGO S Afgelopen periode zijn twee integrale geboortezorgorganisaties in ontwikkeling (IGO) formeel (en juridisch) opgericht in Nederland: Coöperatie Zuid aan Zee in Dirksland en Coöperatie Integrale Geboortezorg Bergen op Zoom in oprichting. TOEKOMSTVISIE TASKFORCE In 2017 verschuift de focus naar het bieden van generieke ondersteuning aan alle partijen die in 2017 of later over willen gaan naar integrale geboortezorg en daarbij het ondersteunen van de nieuw gevormde integrale geboortezorgorganisaties. Met de ervaringen en kennis die de pionierende regio s hebben opgedaan en die via aan alle VSV s openbaar al zijn en zullen worden gemaakt, zal de Taskforce zich toespitsen op het verder ontwikkelen van de ontbrekende kennis en hulpmiddelen, modellen, simulaties, het organiseren van bijeenkomsten, het bieden van consultaties, en het verder ontwikkelen van de website en de online Kennisbank. TASKFORCE ON TOUR In de maanden november en december is de Taskforce het land ingegaan om betrokkenen in de geboortezorg te informeren over integrale zorg en de weg hiernaartoe. Tijdens deze bijeenkomsten namen de aanwezigen deel aan een van de drie workshops over onderwerpen die belangrijk zijn in de vorming van integrale geboortezorg: Governance (organisatie), Financiën, Samenwerking. Het verslag hierover kunt u januari terugvinden op onze site.!1 Ook komend jaar trekken wij weer het land in om uw vragen te beantwoorden en te informeren over belangrijke kwesties in de geboortezorg.

7 DECEMBER 2016 FINANCIEEL ICT Als we samen de zorgpaden vormgeven, welk deel van de opbrengsten krijg ik dan? Vragen die hier spelen zijn: hoe weten we wat een andere zorgverlener binnen de organisatie heeft afgesproken met de zwangere? En waar noteer ik mijn afspraken? TIP! Uitgebreide informatie over deze onderwerpen, en welke documenten u kunt raadplegen, vindt u op onze site, onder het kopje Thema s. Of u klikt hier. OPROEP!!! Als uw VSV informatie, documenten, protocollen etc. heeft ontwikkeld die van belang zijn voor andere VSV s in het land met betrekking tot geboortezorg, vragen wij u om uw kennis te delen. Wij kunnen de documenten presenteren op de site. Graag zouden wij willen delen hoe een moederraad opgezet kan worden. Bent u hier mee bezig, laat het ons dan vooral weten!!1

8 DECEMBER 2016 Gelukkig en een gezond 2017 gewenst en dat u maar mooie (geïntegreerde :-) samenwerkingen mag beleven het komende jaar! CONTACTGEGEVENS: Programma Transitie Geboortezorg Oudlaan GA Utrecht taskforce@transitiegeboortezorg.nl

Tweede bijeenkomst VSV Besturen. Gouda 16/9/2016

Tweede bijeenkomst VSV Besturen. Gouda 16/9/2016 Tweede bijeenkomst VSV Besturen Gouda 16/9/2016 Landelijke ontwikkelingen AO 23 juni 2016 Minister maakt het mogelijk dat: Regio s per 1 januari 2017 vrijwillig kunnen kiezen voor integrale bekostiging

Nadere informatie

Handreiking Fiscaliteit

Handreiking Fiscaliteit Handreiking Fiscaliteit Op weg naar integrale geboortezorg 2017 Aangepaste versie: 23 januari 2017 Vorige versie: 14 december 2016 Taskforce Programma Transitie Geboortezorg Voorwoord Deze Handreiking

Nadere informatie

FEDERATIE VAN VSV s I.O.

FEDERATIE VAN VSV s I.O. WELKOM! FEDERATIE VAN VSV s I.O. LANDELIJKE BIJEENKOMST VSV BESTUREN 31 MAART 2017 1 WAT GAAN WE DOEN STAND VAN ZAKEN INTEGRALE GEBOORTEZORG De verkiezingen en de zorg Kosten in de zorg Stand van zaken

Nadere informatie

Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep?

Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep? Hoe bevalt het met de Martini Geboorte Groep? F. Korteweg, L. van Breda Vriesman, E. Vreugdenhil Symposium Martini ziekenhuis: samen voor de beste zorg 28 oktober 2016 Inhoud knelpunten in de verloskundige

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden. Integrale Contractering

Vragen & Antwoorden. Integrale Contractering Vragen & en Integrale Contractering Op 29 mei jl. verzorgde CPZ Taskforce een webinar over integrale contractering. Kijkers konden vragen stellen aan Susanne Zuidhoorn, verloskundige en directeur van Geboortehart,

Nadere informatie

De weg naar Integrale Geboortezorg. Frans Annot Directeur STBN

De weg naar Integrale Geboortezorg. Frans Annot Directeur STBN De weg naar Integrale Geboortezorg Frans Annot Directeur STBN Indeling Waar is men mee bezig: ervaringen in den lande Hoe kom je als VSV weer een paar stappen verder Op naar een geboortezorg-organisatie

Nadere informatie

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Factsheet organisatiemodellen integrale zorg. oktober Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Factsheet organisatiemodellen integrale zorg oktober 2015 Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen Organisatiemodellen integrale zorg Organisatiemodellen zijn geen doel op zich maar wel een

Nadere informatie

Handreiking Mededinging

Handreiking Mededinging Handreiking Mededinging Op weg naar integrale geboortezorg 2017 versie: 31 december 2016 Taskforce Programma Transitie Geboortezorg Voorwoord Deze Handreiking Mededinging is opgesteld door de Taskforce

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg Breda e.o. Monique Klerkx 15 februari 2018 Mariska Shekary-Moonen

Integrale Geboortezorg Breda e.o. Monique Klerkx 15 februari 2018 Mariska Shekary-Moonen Integrale Geboortezorg Breda e.o. Monique Klerkx 15 februari 2018 Mariska Shekary-Moonen 1 Disclosure belangen sprekers Voor bijeenkomst relevante relaties Mariska Shekary o Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg in de praktijk

Integrale Geboortezorg in de praktijk Integrale Geboortezorg in de praktijk Stichting GeboorteKeten Johan Goudswaard 15 oktober 2015 Relatief hoge perinatale sterfte in Nederland Samen verantwoordelijk Waarom doen we aan integrale geboortezorg?

Nadere informatie

Kennis- en Inspiratiebijeenkomst Integrale Geboortezorg

Kennis- en Inspiratiebijeenkomst Integrale Geboortezorg Kennis- en Inspiratiebijeenkomst Integrale Geboortezorg Integrale bekostiging: de visie van de zorgverzekeraar 28 januari 2016 Anna Krüger, projectleider integrale geboortezorg Zilveren Kruis Uitgangspunt

Nadere informatie

NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties

NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties NPS, cliëntervaringslijsten en klantpreferenties Indicatorenset integrale geboortezorg Antwoorden op gestelde vragen tijdens het webinar Implementatie indicatorenset integrale geboortezorg 25 september

Nadere informatie

Anna Krüger en Dorine Veldhuijzen zullen eerst spreken. Daarna volgt Lia Dudink.

Anna Krüger en Dorine Veldhuijzen zullen eerst spreken. Daarna volgt Lia Dudink. Verslag Dag Integrale Bekostiging Locatie: Villa Amalia, Baarn Datum: 13 juni 2017 Aanvang: 15.00 uur 19.00 uur Georganiseerd door: Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland Bijeenkomst BEN 13 juni 2017

Nadere informatie

Digitaal spreekuur. Werken met een kwaliteitscyclus binnen het VSV 15 januari 2018 om uur. Presentator: Ellen Maussen, Rode Kruis Ziekenhuis

Digitaal spreekuur. Werken met een kwaliteitscyclus binnen het VSV 15 januari 2018 om uur. Presentator: Ellen Maussen, Rode Kruis Ziekenhuis Digitaal spreekuur Werken met een kwaliteitscyclus binnen het VSV 15 januari 2018 om 20.15 uur Presentator: Ellen Maussen, Rode Kruis Ziekenhuis Welkom! Gefaciliteerd door: www.kennisnetgeboortezorg.nl

Nadere informatie

Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar

Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar Kennis hebben en kennis delen: Leren van elkaar Prof. dr. Didi D.M. Braat, Hoofd afdeling Obstetrie & Gynaecologie UMC St Radboud Nijmegen Consortium Nijmegen bevalt goed Opgericht op 23 februari 2011:

Nadere informatie

Vraag & antwoord bekostiging integrale geboortezorg

Vraag & antwoord bekostiging integrale geboortezorg Vraag & antwoord bekostiging integrale geboortezorg Per 1 januari 2017 komt de mogelijkheid beschikbaar om integrale geboortezorg te contracteren. De tariefbeschrijving is op 7 juli 2016 gepubliceerd door

Nadere informatie

INTEGRALE GEBOORTEZORG. Modellen & roadmap VSV 2018

INTEGRALE GEBOORTEZORG. Modellen & roadmap VSV 2018 INTEGRALE GEBOORTEZORG VSV 2018 2018 Modellen & roadmap VORM VOLGT INHOUD Het Team Zorg & Life Sciences van Van Doorne ontwikkelde vier standaardmodellen voor de geboortezorgorganisatie. Uitgangspunt richting

Nadere informatie

De rol van Perined Indicatorenset integrale geboortezorg

De rol van Perined Indicatorenset integrale geboortezorg De rol van Perined Indicatorenset integrale geboortezorg Antwoorden op gestelde vragen tijdens het webinar Implementatie indicatorenset integrale geboortezorg 25 september 2017 www.kennisnetgeboortezorg.nl

Nadere informatie

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES HR en decentralisaties: Help ons te leren Door: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 10 oktober 2014 vond de

Nadere informatie

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1 SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN WKKGZ / GOEDE ZORG 1 Het College Perinatale Zorg is opgericht in 2011 en heeft tot opdracht het verminderen van de babysterfte in Nederland door het verbeteren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

AOI- 5 Indicatorenset integrale geboortezorg

AOI- 5 Indicatorenset integrale geboortezorg AOI- 5 Indicatorenset integrale geboortezorg Antwoorden op gestelde vragen tijdens het webinar Implementatie indicatorenset integrale geboortezorg 25 september 2017 www.kennisnetgeboortezorg.nl Inleiding

Nadere informatie

De geboortezorgorganisatie. Organisatiemodellen integrale geboortezorg

De geboortezorgorganisatie. Organisatiemodellen integrale geboortezorg De geboortezorgorganisatie Organisatiemodellen integrale geboortezorg Presentatie Frederik Schutte 19 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Wat en waarom een geboortezorgorganisatie? 2. Stappenplan 3. De modellen

Nadere informatie

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij.

Verbindt Verbetert Versterkt. Jaarplan Samen de beweging maken. Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij. Verbindt Verbetert Versterkt Jaarplan 2016 Samen de beweging maken Goede gezondheid & zinnige en zuinige zorg dichtbij Inleiding De maatschappij verandert. We regelen steeds meer zelf. De zorgvraag neemt

Nadere informatie

Plannen geboortezorg. Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg. Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie

Plannen geboortezorg. Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg. Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie Plannen geboortezorg Lisette Bruns Directie Curatieve Zorg Manou de Nennie Directie Voeding Gezondheidsbescherming en Preventie Inhoud 1.Regeerakkoord 2.Visie VWS 3.Plannen geboortezorg 4.Zwangere centraal

Nadere informatie

DE KENNISVRAAG WAAR LIGT DE BEHOEFTE EN HOE KRIJG JE HIER ZICHT OP. Stuurgroep Kennisnetwerk Archieven

DE KENNISVRAAG WAAR LIGT DE BEHOEFTE EN HOE KRIJG JE HIER ZICHT OP. Stuurgroep Kennisnetwerk Archieven DE KENNISVRAAG WAAR LIGT DE BEHOEFTE EN HOE KRIJG JE HIER ZICHT OP Kennisnetwerk Archieven Visie OCW Archieven: kennisfunctie Belegd bij Nationaal Archief Vormgeving: kennisfunctie: voor en door de sector;

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Financiering integrale geboortezorg

Financiering integrale geboortezorg Financiering integrale geboortezorg Training Jan van Es Instituut Marja Appelman Agenda Integrale geboortezorg 1. Wat is het? Omschrijving Oorsprong / ervaringen Verschillende uitwerkingen mogelijk 2.

Nadere informatie

Geboortezorg Samenwerken of samen spelen? meenemen proces welke vragen moet ik stellen samenwerkingsmodellen en organisatievormen

Geboortezorg Samenwerken of samen spelen? meenemen proces welke vragen moet ik stellen samenwerkingsmodellen en organisatievormen mr. L. (Loubna) Boufrach Geboortezorg Samenwerken of samen spelen? meenemen proces welke vragen moet ik stellen samenwerkingsmodellen en organisatievormen Dinsdag 19 mei 2015 Hoe kunnen wij u ontzorgen..?

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland JUNI 2015 Deze Nieuwsbrief bevat informatie over het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN). De nieuwsbrief wordt ook

Nadere informatie

Jaaroverzicht DVP Rijnmond 2017

Jaaroverzicht DVP Rijnmond 2017 Jaaroverzicht DVP Rijnmond 2017 Van: Dagelijks Bestuur DVP Rijnmond Datum: 15 januari 2018 In dit jaaroverzicht belichten we de activiteiten die het DVP Rijnmond in 2017 heeft uitgevoerd. Het DVP Rijnmond

Nadere informatie

Hieronder kunt u de beschrijving van het werkproces en de werkinstructie lezen.

Hieronder kunt u de beschrijving van het werkproces en de werkinstructie lezen. Net Promoter Score (NPS): werkproces en werkinstructie Ieder VSV is verplicht om vanaf 2018 (geboortejaar kind) bij alle cliënten de cliëntervaring te meten middels de Net Promoter Score en het resultaat

Nadere informatie

Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis

Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis BabyConnect, de kracht van samenwerken en delen in de geboortezorg Durk Berks Gynaecoloog Westfries Gasthuis #IHERSO18 BabyConnect, de kracht van samenwerken en delen in de geboortezorg Samenwerking tussen

Nadere informatie

Carola Groenen, verloskundige n.p.

Carola Groenen, verloskundige n.p. Carola Groenen, verloskundige n.p. -Lid expertcommissie Geboortezorg Zorginstituut Nederland -Voorzitter VSV SAMEN zorgen voor nieuw leven in de regio Nijmegen -Directeur Coöperatieve Verloskundigen Nijmegen

Nadere informatie

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners.

Participatie van cliënten laat nog te wensen over. Dit geldt ook voor de eenduidige voorlichting aan (aanstaande) zwangeren en hun partners. VSV s op koers 83% van de VSV s heeft een gezamenlijke visie opgesteld, waarbij moeder en kind centraal staan. Dat blijkt uit een inventarisatie die het CPZ samen met ActiZ heeft laten doen. Centrale vraagstelling

Nadere informatie

Veel gestelde vragen bij de Handreiking Organisatiemodellen

Veel gestelde vragen bij de Handreiking Organisatiemodellen Veel gestelde vragen bij de Handreiking Organisatiemodellen Op 21 september is de Handreiking Organisatiemodellen Integrale Geboortezorg vastgesteld door het bestuur van het CPZ. Deze Handreiking is bedoeld

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care

Nieuwsbrief Stichting Mind2Care Nieuw bestuurslid: Merith Cohen de Lara Sinds september 2017 ben ik begonnen als bestuurslid bij het LKPZ en onlangs als een afvaardiging hiervan toegetreden tot het bestuur van Mind 2 Care. Als zelfstandig

Nadere informatie

Projectplan Integrale Geboortezorg. VSV Bergen op Zoom Roosendaal en omstreken

Projectplan Integrale Geboortezorg. VSV Bergen op Zoom Roosendaal en omstreken Projectplan Integrale Geboortezorg VSV Bergen op Zoom Roosendaal en omstreken 6 oktober 2017 Inhoudsopgave 1. Context... 3 2. Visie op integrale geboortezorg... 4 3. Agenda 2015... 6 3.1 ZORGINHOUD...

Nadere informatie

Wil je als vrouw samen met je partner graag zwanger worden, dan breekt een spannende en bijzondere tijd aan. Of het nou jullie eerste zwangerschap is

Wil je als vrouw samen met je partner graag zwanger worden, dan breekt een spannende en bijzondere tijd aan. Of het nou jullie eerste zwangerschap is We doen het samen Wil je als vrouw samen met je partner graag zwanger worden, dan breekt een spannende en bijzondere tijd aan. Of het nou jullie eerste zwangerschap is of een volgende. Elke zwangerschap

Nadere informatie

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN VOORWAARDEN ZORGVERZEKERAARS 1

SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN VOORWAARDEN ZORGVERZEKERAARS 1 SHEET INZAKE MODELLEN INTEGRALE GEBOORTEZORG EN VOORWAARDEN ZORGVERZEKERAARS 1 Het College Perinatale Zorg opgericht in 2011 en heeft tot opdracht het verminderen van de babysterfte in Nederland door het

Nadere informatie

Handleiding. Implementatietool Zorgstandaard Integrale Geboortezorg

Handleiding. Implementatietool Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Handleiding Implementatietool Zorgstandaard Integrale Geboortezorg Mei 2018 Evelien Cellissen, College Perinatale Zorg Inge Boesveld, Jan van Es Instituut 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 HOOFDSTUK 1 Gebruik

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg Zeggenschap en autonomie Regiodag ZonMw Consortium Verloskunde Zuid-Oost Brabant

Integrale Geboortezorg Zeggenschap en autonomie Regiodag ZonMw Consortium Verloskunde Zuid-Oost Brabant Integrale Geboortezorg Zeggenschap en autonomie Regiodag ZonMw Consortium Verloskunde Zuid-Oost Brabant Jaap Kerstjens, Veldhoven, 19 april 2015 Introductie Mijn achtergrond Jaap Kerstjens Technisch en

Nadere informatie

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind!

Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen werken aan betere geboortezorg voor moeder en kind! Samen verder, samen beter! Iedere vrouw heeft recht op professionele geboortezorg die haar en haar gezin in het proces van kinderwens, zwangerschap,

Nadere informatie

Achmea & Geboortezorg. ketensamenwerking. 13 april Consortium Geboortezorg NW Anna Krüger

Achmea & Geboortezorg. ketensamenwerking. 13 april Consortium Geboortezorg NW Anna Krüger Achmea & Geboortezorg ketensamenwerking Consortium Geboortezorg NW Anna Krüger 13 april 2015 1 Uitgangspunt voor optimalisatie geboortezorg is het rapport Een goed begin Focus op samenwerking Goede samenwerking

Nadere informatie

"COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS" HENRY FORD

COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS HENRY FORD Integrale geboortezorg "COMING TOGETHER IS A BEGINNING KEEPING TOGETHER IS PROGRESS WORKING TOGETHER IS SUCCESS" HENRY FORD Integrale Geboortezorg in Delft Arjenne Hoeksema, verloskundige Anneke Dijkman,

Nadere informatie

Beleidsplan VSV Kracht

Beleidsplan VSV Kracht Aanleiding De afgelopen jaren zijn landelijke en regionale initiatieven ontstaan om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen en de samenwerking te verbeteren. Het Verloskundig Samenwerkings Verband

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers

Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers Evaluatie gebruik ketenrichtlijn geboortezorg asielzoekers Colofon Dit verslag is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2018 Koninklijke Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

FINANCIËLE STRUCTUREN VOOR INTEGRALE BEKOSTIGING EN HUN CONSEQUENTIES. Jan Willem van den Berkhof

FINANCIËLE STRUCTUREN VOOR INTEGRALE BEKOSTIGING EN HUN CONSEQUENTIES. Jan Willem van den Berkhof FINANCIËLE STRUCTUREN VOOR INTEGRALE BEKOSTIGING EN HUN CONSEQUENTIES Jan Willem van den Berkhof 1 BESTAANDE SITUATIE: betaald worden voor verrichtingen Van bijvoorbeeld: 1 ste lijns verloskundigen 2 de

Nadere informatie

Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties

Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties Juridisch kader aansprakelijkheid Integrale Geboortezorg Organisaties CPZ Titia Hollman, juridisch adviseur april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Juridisch kader civielrechtelijke aansprakelijkheid...3

Nadere informatie

Thema: Cliënt centraal

Thema: Cliënt centraal 1 Voorbeeldleervragen Uit onderzoek in de geboortezorg door het Athena Instituut Thema: Cliënt centraal Beste zorg in belang cliënt Hoe kunnen wij als keten zodanig samenwerken dat het belang van de zwangere

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES

OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES OMGEVINGSWET EN DE FINANCIËLE CONSEQUENTIES Welkom bij de workshop Omgevingswet en de financiële consequenties Welke financiële gevolgen heeft de Omgevingswet voor gemeenten? Hoe kunt u zich op deze financiële

Nadere informatie

de Coöperatie expert

de Coöperatie expert Checklist voor coöperaties die net gestart zijn Beste oprichters, Zo n maand geleden hebben we jullie geholpen met het oprichten van jullie coöperatie. Ik hoop dat dit naar tevredenheid is gebeurd. Om

Nadere informatie

Beleidsbrief Integrale geboortezorg 28 oktober 2015

Beleidsbrief Integrale geboortezorg 28 oktober 2015 Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers postbus 20350 2500 EJ S-GRAVENHAGE Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296

Nadere informatie

PDCA-cyclus ketenindicatoren

PDCA-cyclus ketenindicatoren PDCA-cyclus ketenindicatoren Handreiking voor VSV s Colofon Deze handreiking is een publicatie van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). 2018 Koninklijke Nederlandse Organisatie

Nadere informatie

Definitie integrale zorg

Definitie integrale zorg geboortezorg? Ons een zorg?! 6 november 2015 Martine Jager, Esther Oostenveld VSV Heerenveen e.o. Definitie integrale zorg Alle partijen binnen de geboortezorg werken samen rondom de zwangere en het (ongeboren)

Nadere informatie

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen

Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Zet de volgende stap! Naar een nieuwe manier van zorgverlenen Het is duidelijk: zorgverleners, ook die uit uw zorggroep, kunnen per jaar in verhouding maar weinig uren besteden aan hun patiënten met een

Nadere informatie

Huidige situatie. Vennootschap onder firma (V.O.F.) (geen zorgaanbieder)

Huidige situatie. Vennootschap onder firma (V.O.F.) (geen zorgaanbieder) Disclaimer: Dit product is ontwikkeld en samengesteld door de 6 pionier-igo s in de geboortezorg vanuit hun ervaringen in het proces naar integrale geboortezorg. U bent van harte welkom om gebruik te maken

Nadere informatie

Interview Rolmodel. Danielle Pels Eigen bedrijf. Nicole Blok. Top- ondernemen

Interview Rolmodel. Danielle Pels Eigen bedrijf. Nicole Blok. Top- ondernemen Interview Rolmodel Danielle Pels Eigen bedrijf Nicole Blok Top- ondernemen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Het interview 3. Conclusie Inleiding Wat is InterDaan? InterDaan is een bedrijf dat zich vooral

Nadere informatie

DEEP DEMOCRACY. Jitske Kramer: www.humandimensions.nl www.deepdemocracy.nl www.academievoororganisatiecultuur.nl. www.deepdemocracy.

DEEP DEMOCRACY. Jitske Kramer: www.humandimensions.nl www.deepdemocracy.nl www.academievoororganisatiecultuur.nl. www.deepdemocracy. DEEP DEMOCRACY Jitske Kramer: www.humandimensions.nl www.deepdemocracy.nl www.academievoororganisatiecultuur.nl www.deepdemocracy.nl DE TRAININGEN Het leren van de Lewis methode van Deep Democracy gaat

Nadere informatie

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht

VSV-beleid Coördinerend Zorgverlener juli 2018 VSV. Werkgroep Coördinerend Zorgverlener. Opdracht VSV Werkgroep Coördinerend Zorgverlener 1. Opdracht Opdracht werkgroep Coördinerend Zorgverlener Opdracht Scope Opdrachtgevers Stel een format en werkwijze op voor een Coördinerend Zorgverlener in ons

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING

GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING GEMEENTELIJKE MONITOR SOCIAAL DOMEIN HANDLEIDING RUIMTE VOOR TOELICHTING Versie juli 2018 Over deze handleiding Deze handleiding wordt beheerd en ge-update door VNG Realisatie. U vindt de laatste versie

Nadere informatie

Meet and Greet Citrienfonds

Meet and Greet Citrienfonds Meet and Greet Citrienfonds Samen verbeteringen binnen bereik brengen 17 november 2017 17 november 2017 Workshop L Casus Expertpanels Babs Zonderhuis, chirurg VUmc, projectleider Naar regionale oncologie

Nadere informatie

Opvoeden en opgroeien doen we samen

Opvoeden en opgroeien doen we samen s a m e n met ouders Opvoeden en opgroeien doen we samen Dé brede taalschool Het Kompas Het Kompas vindt het belangrijk dat de kinderen zich welkom, veilig, gesteund en gewaardeerd voelen. Op iedere basisschool

Nadere informatie

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg

Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Derks & Derks Adviseurs in human talent voor de gezondheidszorg Werving Selectie Assessment Loopbaanbegeleiding Coaching Detachering Interim HR Research Derks & Derks adviseurs in human talent Werving

Nadere informatie

Treant Zorggroep zoekt twee nieuwe leden voor haar Raad van Toezicht met een financieel en een medisch profiel.

Treant Zorggroep zoekt twee nieuwe leden voor haar Raad van Toezicht met een financieel en een medisch profiel. Treant Zorggroep zoekt twee nieuwe leden voor haar Raad van Toezicht met een financieel en een medisch profiel. De werving is uitbesteed aan The Executive Network. Uitsluitend schriftelijke reacties worden

Nadere informatie

Routekaart organisatiemodel van de Integrale Geboortezorg regio Helmond

Routekaart organisatiemodel van de Integrale Geboortezorg regio Helmond Routekaart organisatiemodel van de Integrale Geboortezorg regio Helmond Bestuur VSV Helmond Ine Pennings (voorzitter) Anne Verheijen, eerstelijns verloskundige, voorzitter coöperatie van verloskundigen

Nadere informatie

Een nieuwe toezichthouder is een kans.

Een nieuwe toezichthouder is een kans. Een nieuwe toezichthouder is een kans. Search & Selectie, NR Academy en Kenniscentrum VERNIEUWING VANUIT ERVARING Een nieuwe commissaris of toezichthouder is een kans en een stimulans voor goed bestuur.

Nadere informatie

Integrale Bekostiging in de geboortezorg. Dromen, durven. Mei 2019

Integrale Bekostiging in de geboortezorg. Dromen, durven. Mei 2019 Integrale Bekostiging in de geboortezorg Dromen, durven doen! Mei 2019 Wie is STBN? Landelijke organisatie voor: Innovaties Geboortezorg Advisering integrale geboortezorg VSV s als opdrachtgever Samenwerking

Nadere informatie

Perined voor VSV s en hun bestuurders. still a continuing story

Perined voor VSV s en hun bestuurders. still a continuing story Perined voor VSV s en hun bestuurders still a continuing story meten enbespreken ondersteuning met informatie ondersteuning bijinformatie-uitwisseling ondersteuning bijgegevensverwerking Privacy?! Perined

Nadere informatie

Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG

Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG Nieuwsbrief Ondersteuningsprogramma AMHK van VNG Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling (AMHK) Het programmateam De eerste producten voor gemeenten Advies- en meldpunt huiselijk geweld

Nadere informatie

INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN

INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN INTEGRALE GEBOORTEZORG LEIDEN ( I N C A S - 2 P I L O T ) Juni 2014 Jaargang 1, editie 1 nummer 1 Introductie Dit is de eerste nieuwsbrief f die verschijnt voor het project INCAS-2 in Leiden. De werknaam

Nadere informatie

Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014

Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014 Transmuraal Platform BOS Toelichting oprichting en inhoudelijk jaarplan Transmuraal Platform BovenIJ, OLVG, SLAZ (BOS) Januari 2014 Het Transmuraal Platform BOS is de structuur om transmurale afspraken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015

Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015 Nieuwsbrief Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland MAART 2015 Deze Nieuwsbrief bevat informatie over het Consortium Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland (ZeGNN). De nieuwsbrief wordt ook

Nadere informatie

Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg. Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016

Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg. Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016 Perinatal Web Based dossier & ICT Geboortezorg Informatie- en Q&A bijeenkomst Gouda, vrijdag 16 september 2016 Van EPD Symposium 17 september 2015 naar Status PWD Geboortezorg 16 september 2016 Onderwerpen

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Hoe delen zorgorganisaties kennis?

Hoe delen zorgorganisaties kennis? Hoe delen zorgorganisaties kennis? Door de techniek en door het snel veranderende zorglandschap zijn er steeds meer mogelijkheden om kennis te halen en te delen. De mobiele telefoon maakt het vinden van

Nadere informatie

Geboortezorg in beweging: DVP Rijnmond, Regionale Regie

Geboortezorg in beweging: DVP Rijnmond, Regionale Regie Geboortezorg in beweging: DVP Rijnmond, Regionale Regie Chiel Bos, Voorzitter CPZ www.collegepz.nl MISSIE CPZ Het stimuleren van e e n samenhangend netwerk rond gezondheidsbevordering, preventie en geboortezorg.

Nadere informatie

Miranda Kila, Voorzitter

Miranda Kila, Voorzitter Miranda Kila, Voorzitter 07-10-2015 moederraadrijnmond@outlook.com Inhoud Inleiding... 3 Visie en missie van de moederraad... 3 Cliëntenparticipatie... 4 Uitwerking regio Rijnmond... 5 Taakverdeling...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Juni 2015. Interview Jeannette van Capelleveen. Regiotour KNOV-Bestuur

Juni 2015. Interview Jeannette van Capelleveen. Regiotour KNOV-Bestuur Juni 2015 Interview Jeannette van Capelleveen Het Tijdschrift voor Verloskundigen is in april vernieuwd en de klinisch verloskundigen hadden de eer om in het eerste nummer een hoofdrol te spelen. In diverse

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid. 2017Geboortezorg. Eno Zorgverzekeraar

Zorginkoopbeleid. 2017Geboortezorg. Eno Zorgverzekeraar Zorginkoopbeleid 2017Geboortezorg Eno Zorgverzekeraar Inhoudsopgave 1 2 Inleiding 5 Zorginkoopbeleid geboortezorg 2017 6 2.1 Visie op de zorg 6 2.2 Eisen aan zorgaanbieders en zorgverlening 6 2.3 Inkoop

Nadere informatie

Juridische aspecten van besturen van huisartsenorganisaties

Juridische aspecten van besturen van huisartsenorganisaties Juridische aspecten van besturen van huisartsenorganisaties mr drs Titia Hollman ZinZ - Juridisch Advies Medrie, 11 mei 2017 Doel Eerste inzicht in juridische structuren van (huisartsen)organisaties en

Nadere informatie

1. Senior HRM-adviseur

1. Senior HRM-adviseur 1. Senior HRM-adviseur Zorggroep is een snel groeiende, landelijk werkende zorggroep. Zorggroep werkt met ongeveer 950 medewerkers en een budget van 30 miljoen op 28 locaties. Zorggroep onderscheidt zich

Nadere informatie

Kennismaking met De Vries Juristen

Kennismaking met De Vries Juristen Kennismaking met De Vries Juristen Kennismaking met De Vries Juristen De Vries Juristen is opgericht in 2002 en gevestigd te Woerden. De Vries Juristen adviseert overheden, bedrijven en particulieren op

Nadere informatie

De bestuurlijke organisatie van een zorggroep. A.J. Evertse Bestuurder Stichting KOEL Voorzitter HAP Bestuurslid CHBB, LINKH

De bestuurlijke organisatie van een zorggroep. A.J. Evertse Bestuurder Stichting KOEL Voorzitter HAP Bestuurslid CHBB, LINKH De bestuurlijke organisatie van een zorggroep A.J. Evertse Bestuurder Stichting KOEL Voorzitter HAP Bestuurslid CHBB, LINKH Wie is Adrie Evertse? - 2013 Lid CHBB - 2009 Lid RvA Faculteit SW UVT - 2008

Nadere informatie

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden?

Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? Overzicht van aanpassingen Zorgstandaard Integrale Geboortezorg 3 mei 206 Thema Wat is aangepast? Waar te vinden? De zwangere centraal De zorgvraag van de zwangere staat in deze zorgstandaard centraal.

Nadere informatie

Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein

Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein Marktonderzoek Uurtarieven Externe inhuur binnen het IT domein 31 oktober 2013 2 Inhoud 1. Introductie & Onderzoeksopzet 3 2. Conclusies 6 3. Resultaten Uurtarieven 10 4. Resultaten Algemene Vragen 16

Nadere informatie

Annature Geboortezorg in Breda e.o. Executive Summary

Annature Geboortezorg in Breda e.o. Executive Summary Annature Geboortezorg in Breda e.o. Executive Summary Dit document is een samenvatting van de voornemens tot realisatie van Annature Geboortezorg. De uitgebreide beschrijving is vastgelegd in de volgende

Nadere informatie

Integrale Geboortezorg Leiden (Incas-2 Pilot)

Integrale Geboortezorg Leiden (Incas-2 Pilot) Graag informeren wij iedereen die betrokken is bij en geïnteresseerd is in het project Integrale Geboortezorg in Leiden. Sinds de vorige nieuwsbrief is er veel gebeurd: daarom een extra dikke uitgave met

Nadere informatie

Jaarverslag Verloskundigen Plein

Jaarverslag Verloskundigen Plein Jaarverslag Verloskundigen Plein 2012 Gemaakt voor: de Ledenraad van het Verloskundigen Plein In opdracht van: het bestuur van het Verloskundigen Plein Voorbereid door: Saskia Walgemoed, Directeur Verloskundigen

Nadere informatie

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG

Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG Voorstel 1: Ontwerpbegrotingswijziging 2019 PG&Z op basis van het Bedrijfsplan RIGG 2019-2020 Inleiding Op 6 juli 2018 heeft het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Publieke Gezondheid

Nadere informatie

1 Inleiding 9. 2 De fundamenten van het zorgstelsel 11. 3 De structuren in de zorg 25. 4 De aanspraak op zorg 31. 5 De financiering van de zorg 47

1 Inleiding 9. 2 De fundamenten van het zorgstelsel 11. 3 De structuren in de zorg 25. 4 De aanspraak op zorg 31. 5 De financiering van de zorg 47 Voorwoord Wie wil begrijpen hoe het Nederlandse zorgstelsel functioneert en op zoek gaat naar informatie, dreigt er al snel in te verdrinken. Waar te beginnen? Dat geldt ook voor de regels die op de zorg

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 32 279 Zorg rond zwangerschap en geboorte Nr. 62 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012

i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012 i-ondersteuning VIAG themadag Eindhoven, 7 September 2012 Ingrid Hoogstrate - Programmamanager Operatie NUP Bouwsteen Gemeenten Leveranciers Operatie NUP One Stop Travel Guide to i-nup I-ONDERSTEUNING

Nadere informatie

Beleid Integrale Geboortezorg (Igbz) 2019

Beleid Integrale Geboortezorg (Igbz) 2019 Beleid Integrale Geboortezorg (Igbz) 2019 Foto: Shutterstock Versie 1.0 - April 2018 Inleiding U leest in dit beleid onze toekomstvisie op het geboortezorglandschap in Friesland. Dit beleid is een afgeleide

Nadere informatie

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen

VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen VAN BELEID NAAR BUSINESS Een methode om écht te gaan ondernemen AANLEIDING De creatieve industrie is een sector die de economische en culturele waarde van betekenis centraal stelt en exploiteert. Deze

Nadere informatie

Beste stagebegeleider,

Beste stagebegeleider, nummer 6, december 2013 Gea Vermeulen, directeur AVAG Beste stagebegeleider, We willen u in deze nieuwsbrief graag weer informeren over ontwikkelingen binnen de opleiding die voor u als stagebegeleider

Nadere informatie