Sportlandgoed De Haamen en het Centrum voor Aangepast Sporten, Bouwvoorbereidingsfase. Beheer- en exploitatieopzet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sportlandgoed De Haamen en het Centrum voor Aangepast Sporten, Bouwvoorbereidingsfase. Beheer- en exploitatieopzet"

Transcriptie

1 Sportlandgoed De Haamen en het Centrum voor Aangepast Sporten, Bouwvoorbereidingsfase Beheer- en exploitatieopzet Beek, maart 2012

2 INLEIDING Vanaf oktober 2010 wordt gewerkt aan een opzet voor beheer en exploitatie van het Sportlandgoed De Haamen. In het kader van dit deelproject zijn inmiddels de nodige notities uitgebracht en besluiten genomen. De belangrijkste zijn: Startnotitie Beheer en Exploitatie Sportlandgoed De Haamen, oktober 2010 Plan van Aanpak Beheer en Exploitatie Sportlandgoed De Haamen, juli 2011 Exploitatiebegroting Sportlandgoed De Haamen, december 2011 Startnotitie Programmaraad De Haamen, februari 2012 Twee Stuurgroepoverleggen (januari en februari 2012) In deze notitie zijn de verschillende notities en de besluiten die daarover zijn genomen samengevoegd tot de beheer- en exploitatie-opzet Sportlandgoed De Haamen.

3 HET MODEL 2.1 Inleiding De beheer- en exploitatieopzet is ontwikkeld door achtereenvolgens een antwoord te geven op de volgende vragen: 1. Welke taken/activiteiten moeten worden uitgevoerd in het kader van het beheer en exploitatie van het Sportlandgoed De Haamen? 2. Op welke wijze wordt de uitvoering van die taken georganiseerd, waarbij de hoofdvraag is welke activiteiten worden lokaal georganiseerd en welke regionaal? 3. In welke organisatievorm wordt e.e.a. vervolgens ondergebracht? 2.2 De beheertaken Voor het Sportlandgoed De Haamen is een beschrijving gemaakt van de beheeractiviteiten die uitgevoerd moeten. Die activiteiten zijn onderverdeeld naar drie hoofdgroepen. Onderstaand worden de beheertaken weergegeven: 1. Eigenaarbeheer: Alle taken die voortvloeien uit het eigendom van de accommodaties en voorzieningen, t.w.: a. Grote, planmatige onderhoud (opstellen van MeerjarenOnderhoudsPlanningen, (laten) uitvoeren van het grote planmatige onderhoud, controle op de uitvoering). b. Zorg dragen voor gebouw- en voorzieningengebonden verzekeringen en belastingen. c. Contractbeheer. 2. Facilitair/gebruikerbeheer: Alle taken die voortvloeien uit het dagelijkse gebruik van de accommodaties en voorzieningen, t.w.: a. Schoonmaak. b. Klein, gebruikers- en storingsonderhoud. c. Energiebeheer. d. Toezicht op het gebruik. e. Administratie en informatievoorziening. f. Verhuur en rooster. g. Horeca. h. Relatiebeheer. i. Marketing, PR en verkoop van de accommodatie. 3. Programmabeheer: Alle taken die voortvloeien uit inhoudelijke samenwerking tussen verenigingen en maatschappelijke instellingen op het gebied van sport en ontwikkeling en vernieuwing van sportactiviteiten, t.w.: a. Versterking lokale verenigingsstructuur. b. Ontwikkeling en uitvoering activiteitenaanbod recreanten. c. Talenontwikkelling en begeleiding RTC s en NTC s. d. Ontwikkeling, invoering en begeleiding van zorg-/sportarrangementen. e. Marktonderzoek naar de behoefte aan sport en bewegen. 2.3 Lokaal of regionaal Er is een beoordelingskader gehanteerd bij het bepalen of en in welke mate een activiteit vooral lokaal georganiseerd kan of moet worden, of dat juist regionale samenwerking wenselijk/nodig is.

4 - 4 - Daarbij geldt dat voor wat betreft het eigenaarbeheer deze exercitie niet is uitgevoerd. Het eigenaarbeheer van het Sportlandgoed De Haamen is nooit punt van discussie geweest en zal de taak zijn van de gemeente Beek. Voor wat betreft het gebruikersbeheer en programmabeheer heeft die beoordeling wel plaatsgevonden, aan de hand van de volgende aspecten: Financiºn: o Wat is naar verwachting het meest efficiºnt? o Wat brengt de laagste veranderingskosten met zich mee Kwaliteit van de dienstverlening: o Wat is het meest klantvriendelijk (snelheid, korte lijnen, etc.) Effectiviteit: Met welke beheervorm worden de (sportieve) ambities het beste waargemaakt? o Nieuwe doelgroepen o Sport-/zorgarrangementen o Bezettingsgraad landgoed Realiteitsgehalte: o Geloofwaardigheid richting kernpartners o Lokaal draagvlak In de onderstaande figuur zijn de resultaten van de beoordeling opgenomen en is schematisch aangegeven of activiteiten juist lokaal of juist regionaal georganiseerd zouden moeten worden. Figuur 1: Afweging lokaal of regionaal.

5 - 5 - Uit de figuur kunnen de volgende conclusies worden getrokken: Het lokale programmabeheer (het versterken van de lokale verenigingsstructuur, NJOY, een recreatief sportaanbod voor ongeorganiseerde sporters) moet lokaal worden georganiseerd. Het facilitaire beheer van sportaccommodaties op het Sportlandgoed De Haamen (toezicht, schoonmaak, energiebeheer, horeca en klein onderhoud), kan meer dan uitstekend lokaal georganiseerd worden. Het heeft nauwelijks voordelen om deze activiteiten op regionale schaal te organiseren. De BackOffice (administratie en informatievoorziening) kan lokaal, maar ook regionaal. Omdat regionaal organiseren waarschijnlijk geen voordelen oplevert wordt voorgesteld om deze activiteit lokaal onder te brengen. Dit geldt overigens ook voor het programmabeheer voor recreatieve sportactiviteiten. Extern gerichte activiteiten van het gebruikerbeheer en ondernemerschap zijn activiteiten die bij voorkeur op regionale schaal worden afgestemd en georganiseerd. Deze activiteiten vereisen veel afstemming tussen de verschillende gemeenten en instellingen en een niveau van kennis en capaciteiten dat lokaal organiseren niet wenselijk is. Het programmabeheer rond talenten- en trainingscentra en sport-/zorgarrangementen in het kader van de kanteling van de WMO zijn haast per definitie activiteiten die regionaal georganiseerd moeten worden. Deze activiteiten vereisen veel afstemming tussen regiogemeenten (ook financiºle afstemming) en de verschillende (zorg)instellingen in de regio dat het haast ondenkbaar is dat lokaal organiseren soelaas kan bieden. 2.4 Organisatievorm Gegeven de bovenstaande conclusies wordt de volgende organisatievorm voorgesteld: Figuur 2: Organisatiemodel

6 - 6 - Lokaal Alle lokale activiteiten worden ondergebracht bij de Stichting Exploitatie Sport en Recreatievoorzieningen Beek (SESR) en bij de Stichting De Haamen. De SESR is de stichting die in de huidige situatie het zwembad en de beide sporthallen beheert en exploiteert. Aan deze stichting kunnen ook de facilitaire taken voor wat betreft de buitensport worden toegevoegd onder de voorwaarden dat: SESR een overtuigend plan opstelt voor het beheer van deze voorzieningen. SESR een kader ontwikkelt op basis waarvan haar prestaties kunnen worden gemeten en beoordeeld. Stichting De Haamen is een stichting die in oprichting is en bestaat uit de grote binnen- en buitensportverenigingen uit Beek, grote zorginstellingen en de fyio-/fitnessexploitant op De Haamen. Binnen deze stichting wordt het lokale programmabeheer ondergebracht (versterking verenigingsstructuur, inbedding aangepast sporten en activiteiten voor recreanten). Regionaal Uitvoeringsorganisatie Op regionaal niveau zouden gebruikerbeheer en programmabeheer kunnen worden neergelegd bij de Sportstichting Sittard-Geleen en haar dochterorganisaties. Daarbij is het wenselijk dat alle activiteiten van het regionale beheer (zowel facilitair als programma) gebundeld worden binnen deze sportstichting. Beleid en bestuur Om zorg te dragen voor de juiste afstemming tussen de regiogemeenten worden de volgende structuren voorgesteld: Regionaal beleidsoverleg sport. Dit zou een verbreding kunnen zijn (althans in onderwerpen) van het al bestaande beleidsoverleg IKS, met gedeeltelijk dezelfde personen die deelnemen aan het overleg. Dat zijn Silvio van Gool (Sportstichting Sittard-Geleen), Mark Schats (PIW), de 4 regio-ambtenaren sport en de IKS-consulent. Dit overleg moet worden uitgebreid met de WMO-verantwoordelijken binnen de gemeenten. Waar nodig zou dit beleidsoverleg uitgebreid moeten kunnen worden met partners als (Speciaal) Onderwijs of zorginstellingen. Een regionale stuurgroep bestaande vier wethouders Sport + gedeputeerde sport (huidige Bestuurlijke werkgroep Sport) + Sportstichting en PIW (voorzitter Raad van Toezicht) en waar nodig aangevuld met partners als (Speciaal) Onderwijs en zorginstellingen.

7 - 7-3 PLAN VAN AANPAK Om deze beheer- en exploitatieopzet te kunnen realiseren moet veel gebeuren, t.w.: Lokaal Oprichting en installatie Stichting De Haamen De gemeente Beek is - als voorloper van Stichting De Haamen gestart met een programmaraad. Voorlopig kan goed worden gewerkt via de programmaraad, maar er dient nu te worden gestart met de oprichting van de Stichting De Haamen, zodat deze stichting in het najaar van 2012 operationeel kan zijn. Opstartplan SESR De SESR dient een overtuigend plan op te stellen op basis waarvan blijkt dat zij het facilitair beheer van ook de buitensportaccommodaties kunnen overnemen. Onderdeel van dat plan dient ook te zijn het creºren van draagvlak bij de buitensportverenigingen (de toekomstige clientłle). Uitwerken voorrangsregeling/spelregels programmering De voorrangsregeling voor het gebruik van de voorzieningen en de spelregels voor het seizoensrooster moeten worden uitgewerkt om tot goede afstemming te komen tussen Stichting De Haamen en SESR. Regionaal Doorontwikkeling Sportstichting Sittard-Geleen De Sportstichting Sittard-Geleen zal zich moeten voorbereiden op de uitvoering van enkele regionale aspecten van het gebruikerbeheer. Het betreft vooral de extern gericht aspecten als marketing, PR, relatiebeheer, etc. Idealiter zal ook het regionale programmabeheer worden ondergebracht bij de sportstichting. Ook daar zullen de voorbereidingen voor getroffen moeten worden. Afstemming met het lokale beheer De spelregels voor verhuur, programmering, tarieven, etc. dienen te worden afgestemd met het lokale beheer en de ICT-infrastuctuur daartoe moet worden ingevoerd. Kortom, de tijd is aangebroken voor het kwartiermaken op lokaal en regionaal niveau, met de speerpunten: Facilitair Sport-/zorg/WMO NTC/RTC

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer

Sportaccommodatiebeleid. Exploitatie en Beheer Sportaccommodatiebeleid Exploitatie en Beheer Inhoudsopgave 1. Inleiding...2 Leeswijzer...2 2. Huidige situatie exploitatie en beheer...3 2.1. De binnensportaccommodaties...3 2.2 De buitensportaccommodaties...4

Nadere informatie

aan de toekomst van het Sportbedrijf

aan de toekomst van het Sportbedrijf aan de toekomst van het Sportbedrijf Agenda Historie beheer en exploitatie sportaccommodaties. Waar staan we nu? Waar gaan we naar toe en in welke vorm? achtergrond 2003 op verzoek van de raad onderzoek

Nadere informatie

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken.

Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Goed voorbeeld De Haamen Thema: - Sport- Zorg - Sport en gezondheid - Decentralisaties - Wmo Doelgoep: Iedereen, maar in het bijzonder mensen met een beperking, ouderen en chronisch zieken. Waar: Sportzone

Nadere informatie

Presentatie. Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie

Presentatie. Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie Presentatie Wat is De Haamen? Programma: sporten voor iedereen Pilot sportzorgprogramma s Organisatie De Haamen Sportcomplex -> Sportlandgoed De Haamen in Beek Kennis- en organisatiecentrum voor aangepast

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST AGENDA PARK LEUDAL-OOST VISIE PARK LEUDAL-OOST PARK LEUDAL-OOST GEBIED. PARK LEUDAL-OOST Kansen en bedreigingen

PARK LEUDAL-OOST AGENDA PARK LEUDAL-OOST VISIE PARK LEUDAL-OOST PARK LEUDAL-OOST GEBIED. PARK LEUDAL-OOST Kansen en bedreigingen AGENDA Park Leudal-Oost visie Definitiefase Proces Varianten Overleg / Discussie varianten Vervolg Klankbordoverleg 26 mei 2015 VISIE GEBIED Verenigingen Onderwijs Ongeorganiseerd Bedrijfsleven Natuur

Nadere informatie

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015

Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 Werkplaats Voorzieningen- en accommodatieplan per kern 15 januari 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sportlandgoed De Haamen

Nieuwsbrief Sportlandgoed De Haamen Nieuwsbrief Sportlandgoed De Haamen Nummer: 5 Datum: Januari 2012 Opsteller: Dick Leijen Inleiding In mei van het vorig jaar heeft u voor het laatst een nieuwsbrief ontvangen over het Sportlandgoed De

Nadere informatie

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA

PARK LEUDAL-OOST. Terugblik. Gemeente Leudal. Definitiefase. Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA d.d. 29 jan. 2015 AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst AGENDA Terugblik Gemeente Leudal Definitiefase Ondertekening intentieovereenkomst TERUGBLIK Begin 2013

Nadere informatie

Bedrijfsplan Vitale Kern(en)

Bedrijfsplan Vitale Kern(en) Werkplaats Bedrijfsplan Vitale Kern(en) 12 maart 2015 ICSadviseurs Ontstaansgeschiedenis Provincie Gelderland heeft 4 partijen bij elkaar gebracht in het kenniscentrum: VKK stimuleert en helpt bij het

Nadere informatie

Tarievenstelsel. sport- en welzijnsaccommodaties. Gemeente Oude IJsselstreek.

Tarievenstelsel. sport- en welzijnsaccommodaties. Gemeente Oude IJsselstreek. 12int00035 Tarievenstelsel sport- en welzijnsaccommodaties Gemeente Oude IJsselstreek. 2012 voor verenigingen, stichtingen en overige (groeps)gebruikers januari 2012 - Accommodatiesoorten: Voor de volgende

Nadere informatie

Privatisering buitensportaccommodaties gemeente Woudrichem

Privatisering buitensportaccommodaties gemeente Woudrichem Privatisering buitensportaccommodaties gemeente Woudrichem April 2009 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is privatisering? 3. Waarom privatisering buitensportaccommodaties 4. Sportvelden, groensingels

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders t.a.v. wethouder Sport, dhr. E. van der Burg Postbus 202 1000AE Amsterdam. Amsterdam, 4 maart 2015

College van burgemeester en wethouders t.a.v. wethouder Sport, dhr. E. van der Burg Postbus 202 1000AE Amsterdam. Amsterdam, 4 maart 2015 1 van 7 College van burgemeester en wethouders t.a.v. wethouder Sport, dhr. E. van der Burg Postbus 202 1000AE Amsterdam Amsterdam, 4 maart 2015 Betreft: Tarievensystematiek Kopie aan: Leden van de raadscommissie

Nadere informatie

III IMII NI! Illl II II INI

III IMII NI! Illl II II INI Gemeente Beek T.a.v. de heer D. Leijen Postbus 20 6190 AA BEEK Belastingadviseurs gemeente Beek III IMII NI! Illl II II INI A: nee N:ja 12ink03504 09/05/2012 WZO Vestiging Alkmaar Salomonstraat 52 1812

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport. Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2011 11-063 Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Aan de raad, Onderwerp Nieuw tarieven- en subsidiestelsel sport Gevraagde beslissing 1. Instemmen

Nadere informatie

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020

Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 Procesaanpak Sportbeleid gemeente Lingewaard 2015-2020 1 1. Inleiding. De huidige sportnotitie Sportbeleid beweegt door! is in december 2012 door de gemeenteraad vastgesteld. Deze notitie heeft betrekking

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Combinatiefuncties gemeente Schinnen 2014 tot en met 2016

Plan van Aanpak. Combinatiefuncties gemeente Schinnen 2014 tot en met 2016 Plan van Aanpak Combinatiefuncties gemeente Schinnen 2014 tot en met 2016 Oktober 2013 Hoofdstuk 1 1.1 Inleiding/ aanleiding In de gemeente Schinnen is aangegeven geen budget meer te hebben voor de continuering

Nadere informatie

Samenvatting evaluatie pilot sport-zorgconcept Sportlandgoed de Haamen

Samenvatting evaluatie pilot sport-zorgconcept Sportlandgoed de Haamen Samenvatting evaluatie pilot sport-zorgconcept Sportlandgoed de Haamen Inleiding Medio 2012 heeft de bestuurlijke Werkgroep Sportzone Limburg besloten om in het kader van de Sportzone Limburg én de ontwikkelingen

Nadere informatie

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties

Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties Notitie tarieven (multifunctionele) binnen- en buitensportaccommodaties 1. Aanleiding De aanleiding voor deze notitie tarieven binnen- en buitensportaccommodaties is drieledig: Tarieven buitensport Uit

Nadere informatie

C. Sportevenementen beter benutten om sport en bewegen te promoten. Pagina 6. C. Vernieuwe afspraken met buitensportverenigingen Pagina 9.

C. Sportevenementen beter benutten om sport en bewegen te promoten. Pagina 6. C. Vernieuwe afspraken met buitensportverenigingen Pagina 9. Uitvoeringsprogramma Sportnota Ploegenspel 2.0 - November 2012 Inhoudsopgave Leeswijzer Pagina 3. Thema 1. Sport en bewegen in de buurt Pagina 4. A. Opstellen sport- en beweegprofiel per wijk Pagina 4.

Nadere informatie

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015

Sportbesluit. Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 Sportbesluit Raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling 16 februari 2015 1 Sportbesluit op 2 februari 2010 Het Sportbesluit vloeit voort uit drie belangrijke wensen van de toenmalige gemeenteraad: 1.

Nadere informatie

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland

Juni Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland Juni 2016 Visie op Sportbeleid VVD Smallingerland 1. Algemeen Tot op heden bestaat de gemeentelijke aandacht voor sport hoofdzakelijk uit het zorg dragen voor instandhouding van accommodaties. Tevens is

Nadere informatie

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0)

Tonok Bwefar Brederostraat AT Zwolle +31 (0) Tonok Bwefar Brederostraat 20 8023 AT Zwolle +31 (0) 6 27 028 131 voorzitter@zac-basketbal.nl Wethouder en Raadsleden met de portefeuille sport Gemeente Zwolle Zwolle, 7 november 2015 Betreft: voorgestelde

Nadere informatie

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs

Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs Rapportage eind Fase 2 Kulturhus Trefkoele+ Bijlage 11a: Memo ICSadviseurs 14-5-2013 Memo Aan Plaats, datum Zwolle, 13 mei 2013 Onderwerp Exploitatiemodel De Trefkoele+ Ons kenmerk Behandeld door Martijn

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMT GLASPARK LEERDAM. Leerdam, januari 2017, versie 2, onverbindend concept

SAMENWERKINGSOVEREENKOMT GLASPARK LEERDAM. Leerdam, januari 2017, versie 2, onverbindend concept SAMENWERKINGSOVEREENKOMT GLASPARK LEERDAM Leerdam, januari 2017, versie 2, onverbindend concept 01 16 ONDERGETEKENDEN: 1. De Hockeyvereniging Leerdam, gevestigd en kantoorhoudende aan xxxxxx, xxxx xx te

Nadere informatie

Raadsbrief. Geachte leden van de raad,

Raadsbrief. Geachte leden van de raad, Raadsbrief Verzenddatum: 18 april 2018 Behandeld door: Zaak: Ramon Hoogeveen 2018-006861 Mailadres: ramon.hoogeveen@midden-groningen.nl Onderwerp: Stand van zaken sport Midden-Groningen. Geachte leden

Nadere informatie

Vaststelling van de maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2016.

Vaststelling van de maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2016. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 5113882 Aan : Gemeenteraad Datum : 1 december 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 01-12-2015 De Ronde

Nadere informatie

Bijlage 5 Tarievenmodel plus varianten

Bijlage 5 Tarievenmodel plus varianten Bijlage 5 Tarievenmodel plus varianten Om dit model te kunnen implementeren is het noodzakelijk om een integrale kostprijs per uur te berekenen van de gemeentelijke sportaccommodaties. Zo wordt inzicht

Nadere informatie

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid

INFORMATIE AVOND. Herziening Accommodatiebeleid Herziening Accommodatiebeleid Agenda voor vanavond Aanleiding herziening Totstandkomen huidig accommodatiebeleid Constateringen huidige tijdgeest Onderbouwing toekomst bestendige kaders voor beleid Insteek

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

REALISATIEOVEREENKOMST SPORTLANDGOED DE HAAMEN. Versie 3 onverbindend concept

REALISATIEOVEREENKOMST SPORTLANDGOED DE HAAMEN. Versie 3 onverbindend concept REALISATIEOVEREENKOMST SPORTLANDGOED DE HAAMEN Versie 3 onverbindend concept Beek, mei 2012 - 2 - ONDERGETEKENDEN: 1. De Atletiekvereniging Caesar, gevestigd en kantoorhoudende aan de Bloote Weg 3, 6191

Nadere informatie

Amendement en toelichting op beleidsplan THOR

Amendement en toelichting op beleidsplan THOR Amendement en toelichting op beleidsplan THOR 2015-2019 Amendement Door het THOR-lid Ton Kunst zijn wijzigingen voorgesteld voor het beleidsplan 2015-2019. Het voorstel bevat twee onderdelen: 1. Een aanvulling

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg ui in i in iiii min ii BM1303086 Raadsvergadering 27 februari 2014 Agendanummer Onderwerp Startnotitie Privatisering

Nadere informatie

November 2015. Steller: E. Noordhuis. Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1

November 2015. Steller: E. Noordhuis. Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1 Notitie Iedereen Kan Sporten 2016 November 2015 Steller: E. Noordhuis Iedereen kan Sporten - Noord-Limburg >2016 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding Hoofdstuk 2 Ontwikkelingen Hoofdstuk 3 Evaluatie 2015

Nadere informatie

~7\ ja nee. AD^ES^' ; *j31. 20 0*t«ju4tu/*?OlZ NOORDENVELD. Datum fj/<f 6 au gustus2013. ' gvoorstellfe M. llpörixties^lctief.

~7\ ja nee. AD^ES^' ; *j31. 20 0*t«ju4tu/*?OlZ NOORDENVELD. Datum fj/<f 6 au gustus2013. ' gvoorstellfe M. llpörixties^lctief. 1 G E M E E N T E t NOORDENVELD Paraaf secretaris *1 Paraaf direct leidinggev ende AD^ES^' ; *j31 Datum fj/

Nadere informatie

Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk

Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk Beheerorganisatie Kulturhus Stompwijk Project Kulturhus Stompwijk, gemeente Leidschendam-Voorburg Aan: Gemeente Leidschendam-Voorburg, kernteam Van: ir. Lieske Nuyens en drs. Krijno van Vugt (M3V adviespartners,

Nadere informatie

Nota Tarievenbeleid sportaccommodaties 2013 e.v. Gemeente Stichtse Vecht

Nota Tarievenbeleid sportaccommodaties 2013 e.v. Gemeente Stichtse Vecht Nota Tarievenbeleid sportaccommodaties 2013 e.v. Gemeente Stichtse Vecht Vastgesteld door de gemeenteraad van Stichtse Vecht op: 18 december 2012 1 1 Inleiding 1.1 Aanleiding In dit beleidsdocument worden

Nadere informatie

JAARPLAN 2018/

JAARPLAN 2018/ JAARPLAN 2018/2019 4-7-2018 JAARPLAN 2018/2019 SRGO biedt bewegingsruimte. Dat doet de stichting niet uitsluitend in het aanbieden en faciliteren van accommodaties. Bewegingsruimte biedt SRGO ook steeds

Nadere informatie

Facts & figures. Sportzone Limburg

Facts & figures. Sportzone Limburg Facts & figures Sportzone Limburg Sportzone Limburg is een epicentrum voor topsport en breedtesport op het gebied van sportbeoefening, onderwijs, leisure, innovatie en ondersteunende services in de regio

Nadere informatie

Samen Sterk in Sport Reactie college Beleidsoverwegingen Sportoverleg

Samen Sterk in Sport Reactie college Beleidsoverwegingen Sportoverleg Samen Sterk in Sport Reactie college Beleidsoverwegingen Sportoverleg Inleiding O Deze visie weerspiegelt de rol van de lokale overheid enerzijds en anderzijds de manier waarop een adequaat antwoord wordt

Nadere informatie

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap

het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap het Peel en Maas bad een bad voor en door de gemeenschap Uitgangspunt De Bubblemates, Heldense Reddingsbrigade en de Heldense Zwemvereniging spreken samen de intentie uit om vanaf 2016 het beheer van de

Nadere informatie

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden

Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Managementsamenvatting rapport Zwemmen in Leusden Door de huidige staat van de installaties van zwembad Octopus loopt de gemeente Leusden voor het komende decennium grote risico s van extra kosten van

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL (via commissie)

RAADSVOORSTEL (via commissie) RAADSVOORSTEL (via commissie) COMMISSIE Burgers d.d. 17-02-2014 AGENDANUMMER:7 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Agendanummer: p.h.: Strategische kadernota Participatiewet 1 11 maart 2014.. WIII

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport

Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport B A S I S V O O R B E L E I D Klanttevredenheidsonderzoek dienstverlening gemeente Groningen op het gebied van sport Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling

Nadere informatie

KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050

KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050 KTO Sport050 Een onderzoek naar de dienstverlening van Sport050 Marjolein Kolstein November 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud 2 Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Resultaten 5 2.1

Nadere informatie

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum;

1. de missie, visie en de doelstellingen te onderschrijven als basis voor het nieuwe sportbeleid van de gemeente Winsum; Vergadering: 6 6 2013 Agendanummer: 5 Status: Informerend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar R.Orleans, 0595 447765 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R.Orleans) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Beweeg, beleef en ontmoet in De Haamen!

Beweeg, beleef en ontmoet in De Haamen! Beweeg, beleef en ontmoet in De Haamen! Sportlandgoed De Haamen in de gemeente Beek, heeft een bijzondere functie binnen Sportzone Limburg. Naast de mogelijkheden voor de reguliere sporters en recreanten

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen.

De maatschappelijke tarieven voor de sportverenigingen in 2015, zoals weergegeven in bijlage 1, vast te stellen. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4850899 Aan : Gemeenteraad Datum : 5 januari 2015 Portefeuillehouder : Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt : B&W-vergadering : 13-01-2015 De Ronde

Nadere informatie

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014.

Gemeente Woerden. dit besluit de dag na bekendmaking in werking te laten treden en terug te laten werken tot 1 juli 2014. RAADSVOORSTEL Gemeente Woerden 14R.00473 ^ gemeente WOERDE Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 4 november 2014 Portefeuillehouder(s): J.I.M. Duindam Portefeuille(s): Economische zaken

Nadere informatie

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025

Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Aanpassingen Structuurvisie Albrandswaard 2025 Pagina 46 Kaart 7: het recreatief en langzaam verkeer netwerk van Albrandswaard Kaart 7: De recreatieve netwerken van Albrandswaard Pagina 48 Aanleg van een

Nadere informatie

Studiereis conservancies VS September 2013

Studiereis conservancies VS September 2013 Studiereis conservancies VS September 2013 Agenda voor vandaag Belangrijkste bevindingen en conclusies studiereis conservancies VS Voorgestelde vervolgstappen 2 Van Agenda 16 t/m voor 20 vandaag sept.

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Beleidsnotitie: Gemeentelijke Sportaccommodaties Gemeente Hoogeveen

Beleidsnotitie: Gemeentelijke Sportaccommodaties Gemeente Hoogeveen Beleidsnotitie: Gemeentelijke Sportaccommodaties Gemeente Hoogeveen November 2009 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Huidige situatie 3 1.2 Gewenste situatie 3 2. Beleidskader 5 2.1 Algemene beleidskaders sportaccommodaties

Nadere informatie

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen

TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK. Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek. Wij nemen het voortouw in sportief verenigen TOEKOMST BUITENSPORT LAARBEEK Laarbeek Verenigt, het sportieve hart van Laarbeek Wij nemen het voortouw in sportief verenigen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Onze overtuiging 4 3. Laarbeek verenigt, het

Nadere informatie

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid

Verdiepingsconsultatie Accommodatiebeleid Introductie In het kader vanhet opstellen van het Hollands Kroon is een bezoek aan alle kernen gebracht. De gebruikers van de (gemeentelijke) accommodaties worden geïnformeerd over de Visie en de uitgangspunten.

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren.

gemeente Eindhoven Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. gemeente Eindhoven Inboeknummer 11bst00645 Dossiernummer 11.15.755 12 april 2011 CommissieNotitie Betreft Ontwikkeling sporttarieven seizoen 2011/2012 en volgende jaren. Inleiding De gemeente Eindhoven

Nadere informatie

8 Stiens, 28 oktober 2015

8 Stiens, 28 oktober 2015 8 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 12 november 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis

Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Marktverkenning nieuwbouw zwembad Hellevoetsluis Gemeente Hellevoetsluis Datum 31 maart 2016 Referentie 1575RF In opdracht van Gemeente Hellevoetsluis Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Opdracht en achtergrond

Nadere informatie

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad

Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Bijlage 3: Gemeenschappelijk zwembad Inleiding en werkwijze In opdracht van een ambtelijke samenwerking tussen de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel is door Sportfondsen Nederland uitwerking gegeven aan

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten.

Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. Hoofdstuk 11 Sport 11.1 Inleiding Sport biedt veel mensen ontspanning en draagt ook bij aan de gezondheid van mensen en aan de sociale contacten. In dit hoofdstuk komen achtereenvolgens aan de orde: 11.2

Nadere informatie

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp!

Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Samenwerken met sport als maatschappelijke spil in uw dorp! Agenda Voorstellen Vragen initiatiefnemers Kader sportverenigingen Trends & ontwikkelingen Aansprekende voorbeelden Evaluatie Voorstellen 3 ICSadviseurs

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2. Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk RAADSVOORSTEL Agendanummer 8.2 Raadsvergadering van 11 juni 2009 Onderwerp: Visie Centrum Jeugd en Gezin in de Gemeente Moerdijk Verantwoordelijke portefeuillehouder: A. Grootenboer-Dubbelman SAMENVATTING

Nadere informatie

Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007

Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007 Voorlopige uitgangspunten voor de pilots wijk- en buurthuizen en jongerencentra 30 mei 2007 Inleiding Het college wil nieuw beleid voor wijk- en buurthuizen en jongerencentra (hierna: welzijnsaccommodaties)

Nadere informatie

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering.

ADVIESNOTA. Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd. Inleiding. Achtergrond Gezondheidsbevordering. ADVIESNOTA Hattem kiest met JOGG voor samenwerking aan een gezonde jeugd Inleiding Een gezonde jeugd. Dat is wat onze gemeente wil. Overgewicht onder jongeren vormt echter een bedreiging. Daarom is bestrijding

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 maart 2015. Agendapunt : 11

Raadsvergadering : 12 maart 2015. Agendapunt : 11 Zaaknummer Documentnummer I-SZ/2014/1437 I-SZ/2015/82 Raadsvergadering : 12 maart 2015 Agendapunt : 11 Onderwerp : Vaststelling van het Regionaal Beleidskader Participatiewet (inclusief bijbehorende documenten)

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma sport

Uitvoeringsprogramma sport Uitvoeringsprogramma sport 1 Inleiding In maart 2006 heeft de gemeenteraad de nota Speerpunten Sportbeleid Brielle vastgesteld. De vier vastgestelde speerpunten zijn: 1. Versterking van sportverenigingen.

Nadere informatie

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport

Ideaalplaatje. Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Ideaalplaatje Wijk beweegteam samengesteld uit onderwijs en sport Kracht: Vakleerkracht (niveau 5) neemt kennis mee en werkt vanuit onderwijs Sportwijkwerker (niveau 4)neemt kennis mee en werkt vanuit

Nadere informatie

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten

Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2017-084 Houten, 28 november 2017 Onderwerp: Regionale koers beschermd wonen en maatschappelijke opvang U16 gemeenten Beslispunten: 1. De regionale koers maatschappelijke

Nadere informatie

DE KANTELING BINNEN HET SOCIALE DOMEIN

DE KANTELING BINNEN HET SOCIALE DOMEIN DE KANTELING BINNEN HET SOCIALE DOMEIN Sport en bewegen als vliegwiel voor de kanteling De kanteling Van zorg welzijn; van zwaar licht; van professionele zorg gemeenschapszorg; van professional als leverancier

Nadere informatie

Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies)

Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies) Reactie risicoanalyse sportzone De Haamen (Rapport Thönissen Management en Advies) Inleiding In de risicoanalyse, zoals gemaakt door Maarten Thönissen, wordt een positionering van sportzone De Haamen uitgewerkt

Nadere informatie

Regiovisie Sportregio Noord-Limburg. 15 december 2016

Regiovisie Sportregio Noord-Limburg. 15 december 2016 Regiovisie Sportregio Noord-Limburg 15 december 2016 Agenda Wie is sportregio Noord-Limburg De start van de samenwerking Het eerste regionale beleidsplan 12-15 Meer structuur en visie Overeenkomst en Overlegstructuur

Nadere informatie

PROJECTPLAN PILOT WERKelijk Meedoen! Maastricht 28 september 2015 Versie 3. Pagina 1 van 12

PROJECTPLAN PILOT WERKelijk Meedoen! Maastricht 28 september 2015 Versie 3. Pagina 1 van 12 PROJECTPLAN PILOT WERKelijk Meedoen! Maastricht 28 september 2015 Versie 3 Pagina 1 van 12 1 Aanleiding In het voorjaar van 2015 hebben de maatschappelijke instellingen Leger des Heils, Levanto, Radar,

Nadere informatie

Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid. Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen.

Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid. Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen. Visie en beleidskader herziening accommodatiebeleid Denken in functies en doelgroepen en niet in stenen. Gemeente Lisse, 31 maart 2016 W054682 / 59759 Visie en beleidskader Herziening Accommodatiebeleid

Nadere informatie

De Houtense Sportorganisatie anno 2010. Platform Sport Houten Sport Advies Raad Houten Sportpunt Houten

De Houtense Sportorganisatie anno 2010. Platform Sport Houten Sport Advies Raad Houten Sportpunt Houten De Houtense Sportorganisatie anno 2010 Platform Sport Houten Sport Advies Raad Houten Sportpunt Houten Van 2005 tot 2010 Fietsen met de wethouder Wethouder, ambtenaren en bestuursleden Bezoek sportaccommodaties

Nadere informatie

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard

Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Startnotitie Tarievenbeleid en regels in gebruik geven sportaccommodaties Valkenswaard Inhoudsopgave November 2012 1. Aanleiding 3 2. Huidige situatie 4 2.1 Huidig tarievenbeleid 4 2.2 Afwijkende afspraken

Nadere informatie

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013 Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 BesSuit: ûjlhlu. Roden, 11 december 2013 Onderwerp Privatisering Dörpshuus NijRoon Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2016/35 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 25-4-2016 Nummer voorstel: 2016/35 Voor raadsvergadering d.d.: 31-05-2016 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

NEE. Besluit 29-07-2014: Aangehouden. Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr. : Datum: 14 juli 2014. Nummer: 14A.00578

NEE. Besluit 29-07-2014: Aangehouden. Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr. : Datum: 14 juli 2014. Nummer: 14A.00578 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: R.C. Ouwerkerk Tel.nr. : Datum: 14 juli 2014 8856 Team: Concernzaken Tekenstukken: Nee Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.): Onderwerp: Wet Markt

Nadere informatie

9 Stiens, 28 oktober 2015

9 Stiens, 28 oktober 2015 9 Stiens, 28 oktober 2015 Raadsvergadering: 10 december 2015 Voorstelnummer: 2015/49 Portefeuillehouder: drs. J.R.A. Boertjens Behandelend ambtenaar: H. Siegersma E-mail: h.siegersma@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Jaarplan 2015 Stichting Orion 1

Jaarplan 2015. Jaarplan 2015 Stichting Orion 1 Jaarplan 2015 Inleiding In 2015 zullen we de eerste effecten gaan merken van de verschillende transities in de zorg. Nu (oktober 2014) heeft Orion het jaar 2015 een aanbesteding gedaan de WMO ongeveer

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016)

Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Marketing Hoogeveen Beslisdocument organisatievorm en meerjarenplan (tevens notitie voor stuurgroep 21 december 2016) Datum: 30 januari 2016 gemeente Hoogeveen, cluster SBC, Bert Hansma PAGINA 2 VAN 9

Nadere informatie

Publieksvriendelijke samenvatting Sportieve Kunst. Tips voor kansrijke implementatie Sportzorgarrangementen

Publieksvriendelijke samenvatting Sportieve Kunst. Tips voor kansrijke implementatie Sportzorgarrangementen Publieksvriendelijke samenvatting Sportieve Kunst Tips voor kansrijke implementatie Sportzorgarrangementen Ellian Siemers 2015 Introductie Het onderstaande is voortgekomen uit de MBA-thesis Sportieve Kunst

Nadere informatie

Toekomstvisie sportparken

Toekomstvisie sportparken Toekomstvisie sportparken Inleiding Aanleiding Vraagstukken per park Uitgangspunten Proces In tijd In organisatie Aanleiding Ontwikkelingen binnen de sport Ongeorganiseerd sporten Multifunctioneel gebruik

Nadere informatie

Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten

Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten Aan het college van burgemeester en wethouders van de 27 Friese gemeenten Onderwerp Aanpak decentralisaties Sociaal Domein en rol VFG Kenmerk 13.027 Contact J. Holwerda, 058-2334051, jholwerda@vfg-fryslan.nl

Nadere informatie

Voorafgaande aan de conclusies en aanbevelingen zijn aanleiding en vraagstelling van het onderzoek vermeld.

Voorafgaande aan de conclusies en aanbevelingen zijn aanleiding en vraagstelling van het onderzoek vermeld. Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg Postbus 905 2270 AX Voorburg Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Rijswijk Postbus 5305 2280

Nadere informatie

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket

: Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Raad : 10 december 2002 Agendanr. : 5 Doc.nr : B200217584 Afdeling: : Educatie en Welzijn RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel inzake kaderstellende discussie Zorgloket Voorgeschiedenis De realisatie van

Nadere informatie

Beheer sporthallen en sportparken

Beheer sporthallen en sportparken Beheer sporthallen en sportparken Onderzoeksopzet 2 e fase 27 juni 2013 1 2 Inhoudsopgave 1 Aanleiding onderzoek 5 2 Resultaten 1e fase onderzoek sport 7 3 Probleemstelling 9 4 Onderzoeksaanpak 13 5 Planning

Nadere informatie

Bijlage 7: Functieniveau 7

Bijlage 7: Functieniveau 7 Bijlage 7: Functieniveau 7 PROGRAMMERING programmeur Mede verantwoordelijkheid dragen voor de ontwikkeling van het inhoudelijk beleid, realiseren van een breed scala aan programma-activiteiten in één of

Nadere informatie

1ste bijeenkomst Contactraad SRM. 26 februari 2018

1ste bijeenkomst Contactraad SRM. 26 februari 2018 1ste bijeenkomst Contactraad SRM 26 februari 2018 AGENDA 1. Welkom en opening 2. Organisatie Sportraad Meierijstad 3. SRM en de Contactraad 4. Sportbeleid Meierijstad, stappenplan en tijdpad 5. Sportnota

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio.

RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. RAADSVOORSTEL Kaderstellend en besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 6 Vaststellen concept Strategische Kadernotitie Participatiewet Peelregio. Datum 26 februari 2014 1. Samenvatting In de strategische

Nadere informatie

Samenvatting: Advies:

Samenvatting: Advies: College V200900311 Onderwerp: Brede sportcommissie Samenvatting: Inleiding: Op 15 november 2008 is door uw college het convenant met de sportraad opgezegd. Aan een drietal oud-bestuursleden van de sportraad

Nadere informatie

Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking

Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking Stap 1: Keuzes in regionale samenwerking VNG Project - Declaratie Jeugd www.vng.nl/producten-diensten/diensten/declaratie-jeugd Update 7 november Beleidsmatige keuzes regionale samenwerking Om tot een

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

Gemeentelijk eigendom

Gemeentelijk eigendom Gemeentelijk eigendom Startnotitie 'Aandacht voor verborgen subsidies, strategisch vastgoed en bezit vanuit een taak' Uitgangspunt startnotitie Binnen de gemeente Tiel is er tot op heden geen vastgesteld

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp

Collegevoorstel. Onderwerp 15-1 Collegevoorstel 1410151 Afdeling: Maatschappelijke Ontwikkeling Onderwerp Visiedocument Privatisering buitensportaccommodaties Samenvatting In de Sportnota Boxtel 2011-2015 staat dat het beheer van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019

Raadsstuk. Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 Raadsstuk Onderwerp: Compensatie sportverenigingen betreffende investeringen kleedaccommodaties buitensport Reg.nummer: STZ/JOS 2012/255019 1. Inleiding Op 26 januari 2012 heeft de raad ingestemd met het

Nadere informatie