IIn 2014 wordt de ondertekening van de bilaterale akkoorden van 1964 tussen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IIn 2014 wordt de ondertekening van de bilaterale akkoorden van 1964 tussen"

Transcriptie

1

2 IIn 2014 wordt de ondertekening van de bilaterale akkoorden van 1964 tussen België, Marokko en Turkije herdacht. Deze akkoorden vormden het begin van de immigratie van tienduizenden Marokkaanse en Turkse arbeiders en hun familieleden die hun geboorteland achter zich lieten om een nieuw leven in ons land op te bouwen. De effecten van deze belangrijke historische gebeurtenis laten zich tot op de dag van vandaag voelen. Deze migranten zijn immers intussen uitgegroeid tot een belangrijk en onlosmakelijk deel van onze Belgische samenleving. Bovendien hebben de verschillende culturele, religieuze en linguïstische referentiekaders die ze met zich meebrachten ons cultureel erfgoed voor altijd veranderd. Vanuit de KU Leuven willen we, in samenwerking met een aantal Leuvense partners, het jubileumjaar 2014 aangrijpen om stil te staan bij deze migratie en haar gevolgen. We staan tevens stil bij de wijze waarop Vlaanderen en België tot multiculturele- en multireligieuze zones zijn geëvolueerd. Deze folder biedt u een overzicht van de verschillende gratis activiteiten die een of meerdere facetten van deze multiculturele realiteit in beeld brengen. Meer informatie kunt u vinden op:

3 Het geheel zal worden gemodereerd door Nadia Fadil (IMMRC, Antropologie, KU Leuven) De avond verloopt in aanwezigheid van de ambassadeurs van Turkije en Marokko, de Leuvense burgemeester Louis Tobback en KU Leuven vicerector Katlijn Malfliet. De hoop op een betere toekomst: een terugblik op 50 jaar migratie uit Marokko en Turkije 12 februari 2014 om 19u30-22u Promotiezaal KU Leuven, Naamsestraat 22, 3000 Leuven 50 jaar geleden ondertekende België met Marokko en Turkije akkoorden die aan de basis liggen van de migratie van tienduizenden Marokkaanse en Turkse gastarbeiders. Aanvankelijk trokken de Marokkaanse en Turkse arbeiders alleen naar ons land, maar al snel werden ze aangemoedigd om ook hun echtgenotes en kinderen over te brengen. Tijdens deze openings - avond staan we stil bij deze belangrijke historische episode en diens gevolgen op de Nederlandse en Belgische maatschappij. We laten ook een aantal bekende en minder bekende 1ste en 2de generatiemigranten aan het woord. Vanuit welke overwegingen en met welke verwachtingen trokken ze naar ons land? Welke omstandigheden troffen ze aan bij hun aankomst? En hoe blikken ze vandaag terug op deze beslissing? Welke impact heeft deze migratie gehad op de kinderen van deze migranten? Nadia Bouras, historica aan de Universiteit Leiden en auteur van Het Land van Herkomst. Meryem Kanmaz, politieke wetenschapper en auteur van Islamitische ruimtes in de stad. Panelgesprek met Mohamed Ridouani (Schepen Leuven) en andere bekende en minder bekende leden uit de Marokkaanse en Turkse Migratie. Voor de kick-off bieden wij een receptie met Marokkaanse en Turkse hapjes aan. Voor deze avond is uw inschrijving vereist via het volgend adres 50jaarmigratie@soc.kuleuven.be (naam, voornaam, adres) Integratie: what s in a name? 28 april 2014 om 19u30-21u30 Auditorium Zeger Van Hee, College De Valk. Tiensestraat Leuven 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie betekent 50 jaar migratiebeleid. De eerste jaren beperkten zich dit tot gefragmenteerde en vaak geïmproviseerde initiatieven door vakbonden, kerkorganisaties en andere socio-culturele actoren. Vanaf de jaren negentig ontwikkelde zich een volwaardig minderheden beleid. Bovendien hebben minderheden doorheen de jaren zelf ook niet stilgezeten, maar vaak een actieve rol gespeeld in de uitbouw van het minderhedenbeleid en hun participatie aan de samenleving. Deze avond zal een actueel en historisch perspectief bieden op het migratiebeleid vanuit het standpunt van verschillende actoren en experts die zowel vandaag als in het verleden een centrale rol hebben gespeeld in dit vraagstuk. Albert Martens, emeritus gewoon hoogleraar KU Leuven, grondlegger van het veld migratiestudies in België. Johan Leman, emeritus gewoon hoogleraar KU Leuven, ex-kabinetschef Koninlijk Commissariaat voor Migrantenbeleid ( ),voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding ( ).

4 Dyab Abou Jahjah, oprichter van de Arabisch Europese Liga Samira Azabar, stafmedewerker vzw Motief en publicist Tom Naegels, auteur, journalist en ombudsman bij De Standaard Deze avond zal worden gemodereerd door Ruth Stokx (Voorzitter Werkgroep Interculturaliteit KU Leuven). Islam in België en Europa: het dovemansgesprek voorbij 8 Oktober 2014 om 19u30-21u30 Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven In 1974 werd de islam als godsdienst erkend, waardoor deze een plaats ging krijgen in de Belgische wetgeving naast andere officieel erkende godsdiensten. Deze beleids daad was een gevolg van de groeiende aanwezigheid van kinderen van Marokkaanse en Turkse migranten in Belgische openbare scholen en de noodzaak om lessen islam in te richten. Daarnaast speelden ook een aantal internationale overwegingen een sturende rol (de oliecrisis, de arbeidsmigratiestop in 1974). Sindsdien is de islam uitgegroeid tot de tweede belangrijkste religie in ons land en het voorwerp van talrijke maatschappelijke discussies. Thema s zoals de hoofddoek, radicalisering, ritueel slachten, maar ook de Executieve voor Moslims in België halen op regelmatige basis het nieuws. Tijdens deze avond blikken we terug op de erkenning van de islam 40 jaar geleden, de opportuniteiten die deze erkenning heeft geboden maar ook de problemen die zich hebben voorgedaan. We staan stil bij het breder maatschappelijk islamdebat en de mogelijkheden om een Belgische en Europese islam te ontwikkelen. Marie-Claire Foblets, directeur Recht en Antropologie aan het Max Planck-instituut in Halle Sami Zemni, directeur MENARG UGent, specialist Noord-Afrika en Islam Deze sprekers worden vergezeld door andere experts (te bevestigen). Literatuur in de Marokkaanse en Turkse diaspora: verbeeldingen in een wereld vol verandering December 2014 om 19u30 tot 22u (Juiste datum en locatie zie website) Wie migratie zegt, zegt ook kunst. Gaande van muziek over dans tot literaire bijdragen, migranten en hun nakomelingen hebben op een ongekende manier onze culturele uitingen verrijkt en beïnvloed. Hierbij staan vaak ervaringen van ontheemding, het leven tussen meerdere culturen en leefwerelden en het identiteitsvraagstuk centraal. Tijdens deze afsluitende sessie staan we stil bij de creatieve bijdragen van migranten en op welke wijze die bijdragen een multicultureel België en Europa mogelijk kunnen maken. Birsen Taspinar, psychologe en auteur Moeders van de stilte Rachida Lamrabet, auteur Vrouwland Een kind van God, De Man die niet begraven wilde worden Fikry El Azzouzi, auteur van Het Schapenfeest en van verschillende theaterstukken. Tot voor kort schreef hij een wekelijkse column voor de krant De Morgen Deze schrijvers worden vergezeld door een internationale auteur (te bevestigen). Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met 30 CC.

5 November en december 2014 Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven In november en december vertoont de Bib Leuven in samenwerking met Bevrijdingsfilms vzw een aantal films passend bij het thema migratie uitgekozen door prominente Leuvenaars met een Marokkaanse migratieachtergrond. Benieuwd naar de deelnemers en hun filmkeuzes? Houd de programmatie van Ciné Emigré in het najaar in het oog. Van begin november tot eind december 2014, doorlopend. Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven Bibliotheek Tweebronnen zet ter gelegenheid van 50 jaar migratie een deel van haar collectie in de kijker. Ze brengt het uitgebreide aanbod literatuur, poëzie en muziek uit Marokko en Turkije samen op een prominente plek in de bibliotheek. Een tijdelijke catalogus is gratis ter beschikking. 18 september - 16 november 2014 STUK Kunstencentrum, Naamstestraat 96, 3000 Leuven V12 Laraki Eric van Hove V12 Laraki is een door een veertigtal Marokkaanse handwerkslieden gemaakte V12 motor. Twee jaar lang zocht kunstenaar Eric van Hove naar de beste hand - werkslieden in Marokko om een door autofabrikant Mercedes-Benz vervaardigde V12 motor na te kunnen maken. Het resultaat is een perfecte kopie van deze motor en bestaat uit 450 unieke onderdelen gemaakt van verschillende soorten hout, metaal, steen, leer en textiel. 21 maart 2014 Buurthuis Sint Maartensdal, in combinatie met een Marokkaanse buurtmaaltijd (prijs: 3 euro) De KU Leuven brengt onder begeleiding van prof. Nadia Fadil de herdenking rond 50 jaar migratie op locatie in de Leuvense buurthuizen. Een schets van de migratiegeschiedenis, een interview met een migrant van het eerste uur en een buurtgesprek over migratie en samenleven in diversiteit. Inlichtingen en aanmeldingen: Dries Wiercx dries.wiercx@leuven.be In samenwerking met de Leuvense buurtwerking en Intergratiecentrum.

6 Partners: Initiatief gaat uit van de onderzoeksgroep IMMRC (Faculteit Sociale Wetenschappen), het Contactpunt Allochtone Sudenten en de dienst Diversiteitsbeleid en werkt samen met de stad Leuven, KADOC, de Gülen Chair, Forum Anne & André Leysen, PRIC Vlaams- Brabant, studentenverenigingen Dyma en TSL, STUK, Bevrijdingsfilms, Bibliotheek Tweebronnen en 30 CC. Organiserend comité Nadia Fadil (IMMRC, Antropologie) Saloua Belahrir (Contactpunt Allochtone Studenten) Norah Karrouche (Vrijwilliger) Praktische Informatie: Deelname is gratis. Voor de kick-off (12 februari 2014) is uw inschrijving vereist via het volgend adres (naam, voornaam en adres) Voor de andere initiatieven neemt u best een kijkje op onze website voor de verschillende aanmeldingsmogelijkheden. v.u.: Nadia Fadil, Centrum Interculturalisme, Migratie en Minderheden, Parkstraat 45, 3000 Leuven Foto s dankzij Kadoc en Red Star Line Museum

Emeritaatsviering prof. dr. Johan Leman

Emeritaatsviering prof. dr. Johan Leman Emeritaatsviering prof. dr. Johan Leman Op donderdag 30 mei 2013 werd prof. dr. Johan Leman gevierd ter ere van zijn emeritaat. Tijdens een plechtige ceremonie werd de professor gehuldigd voor zijn rijke

Nadere informatie

50 JAAR MAROKKAANSE EN TURKSE MIGRATIE

50 JAAR MAROKKAANSE EN TURKSE MIGRATIE 50 JAAR MAROKKAANSE EN TURKSE MIGRATIE 50 JAAR AROKKAANSE EN M TURKSE MIGRATIE In 2014 is het exact 50 jaar geleden dat België met Marokko en Turkije akkoorden sloot over arbeidsmigratie. De economie

Nadere informatie

Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid

Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid Algemene vergadering RWO -Oudenaarde 11 juni 2012 Inhoud Terminologie: ECM Enkele vragen Overzicht van de immigratie Aanwezigheid in regio Oudenaarde Enkele

Nadere informatie

DAKIRA MAROKKAANSE MIGRATIE IN VLAANDEREN EN LEUVEN

DAKIRA MAROKKAANSE MIGRATIE IN VLAANDEREN EN LEUVEN DAKIRA MAROKKAANSE MIGRATIE IN VLAANDEREN EN LEUVEN Onder de noemer Dakira Arabisch voor herinnering staan september en oktober 2015 in Leuven in het teken van de geschiedenis van de Marokkaanse migratie

Nadere informatie

Migratie en Onderwijs

Migratie en Onderwijs Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (Minderhedenforum vzw) = samenwerkingsverband van verenigingen van etnisch-culturele minderheden Erkend als belangenorganisatie en officiële gesprekspartner van

Nadere informatie

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER

MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER MUSLINKED BRINGING TALENTS TOGETHER 1 CULTUUR EN LITERATUUR ZIJN ALTIJD EEN AFSPIEGELING VAN DE SAMENLEVING GEWEEST. De samenleving was altijd al afgespiegeld in de kunst en literatuur. Zoals hendrik conscience

Nadere informatie

PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober LOKO s-meiersstraat te Leuven tel

PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober LOKO s-meiersstraat te Leuven tel PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober 2011 LOKO s-meiersstraat 5 3000 te Leuven tel loko@loko.be www.loko.be KRINGENSYMPOSIUM Op 13 oktober 2010 vond het eerste LOKO Kringsymposium plaats. Met het

Nadere informatie

Debruyne en Pieter-Paul Verhaeghe van de Universiteit Gent.

Debruyne en Pieter-Paul Verhaeghe van de Universiteit Gent. Internationale Dag tegen Racisme 21 maart 2013 Conceptnota over de Gentse Lente: Iedereen is Gent Deze conceptnota werd inhoudelijk opgebouwd met informatie aangeleverd door Pascal Debruyne en Pieter-Paul

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2014-2015 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Interview met minister Joke Schauvliege

Interview met minister Joke Schauvliege Interview met minister Joke Schauvliege over de rol en de toekomst van etnisch-culturele federaties in Vlaanderen. Dertien etnisch-cultureel diverse federaties zijn erkend binnen het sociaalcultureel werk.

Nadere informatie

Imam in Nederland. Opvattingen over zijn religieuze rol in de samenleving PROEFSCHRIFT

Imam in Nederland. Opvattingen over zijn religieuze rol in de samenleving PROEFSCHRIFT Imam in Nederland_VW-proefschr 19-10-2007 09:45 Pagina 1 Imam in Nederland Opvattingen over zijn religieuze rol in de samenleving PROEFSCHRIFT ter verkrijging van de graad van Doctor aan de Universiteit

Nadere informatie

PERSBERICHT 17 september 2015

PERSBERICHT 17 september 2015 PERSBERICHT 17 september 2015 LALLA GOLDA in Museum Gouda Vijftig jaar Marokkanen in Gouda Lalla Golda, Marokkaans voor Vrouw van Goud, is de fleurige titel voor een bijzondere expositie die dit gehele

Nadere informatie

Stille ruimtes/ gebedsruimtes een dialoog

Stille ruimtes/ gebedsruimtes een dialoog Stille ruimtes/ gebedsruimtes een dialoog Associatiestudiedag 5 januari 2015 Heidi Mertens Aanleiding vragen gebundeld (2011) Mag ik mijn hoofddoek in de aula aanlaten? Kan ik als toezichthouder ingaan

Nadere informatie

Hier ben ik! Sterke verhalen over families en migratie. Van 17 december 2010 tot en met 16 februari 2011 Toegang gratis

Hier ben ik! Sterke verhalen over families en migratie. Van 17 december 2010 tot en met 16 februari 2011 Toegang gratis P R O G R A M M A Hier ben ik! Sterke verhalen over families en migratie Van 17 december 2010 tot en met 16 februari 2011 Toegang gratis Migratie is van alle tijden. Reeds sinds eeuwen komen mensen toe

Nadere informatie

Sami Inal. Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK

Sami Inal. Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK TJJ Tijdschrift voor Jeugdhulpverlening en Jeugdwerk Jaargang 7, nr. 12, december 1995 ONDERSCHEID TUSSEN BUURT EN STEDELIJK JONGERENWERK Belang van algemeen jongerenwerk voor positie van migrantenjongeren

Nadere informatie

Lisa Lambrechts wint 4e Scriptieprijs DiverGent

Lisa Lambrechts wint 4e Scriptieprijs DiverGent 05 februari 2019, 13:45 (CET) Lisa Lambrechts wint 4e Scriptieprijs DiverGent Gustave Vanaise, Le nègre et moi (1886) Op dinsdag 5 februari 2019 hebben de Stad Gent en de Universiteit Gent de Scriptieprijs

Nadere informatie

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad

Sociaal-Wetenschappelijke. 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar. De islam aan de grenzen verkend. Sociaal-Wetenschappelijke Raad Sociaal-Wetenschappelijke Koninklijke Nederlandse Raad Akademie van Wetenschappen 6e SWR-Hendrik Muller Seminaar De islam aan de grenzen verkend Sociaal-Wetenschappelijke Raad Wie organiseert het Seminaar?

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016

Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 Arabistiek en islamkunde Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Arabistiek en islamkunde Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek

Nadere informatie

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN

Inhoudstafel. WOORD VOORAF... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN Inhoudstafel WOORD VOORAF....................................................... i LICENTIAATSVERHANDELINGEN 1. Hulpwetenschappen................................................ 1 1.1. Chronologie...................................................

Nadere informatie

Arabistiek en islamkunde Onthaal

Arabistiek en islamkunde Onthaal Arabistiek en islamkunde Onthaal 2016-2017 PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitor Studieloopbaanbegeleiding voor - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde Ombuds Taal-

Nadere informatie

Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit

Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit Wereldvluchtelingendag: Stad Gent kiest voor de vlucht vooruit Op 20 juni 2018 is het opnieuw Wereldvluchtelingendag en worden in Gent verschillende activiteiten georganiseerd. Migratie is van alle tijden

Nadere informatie

Allochtone Nederlandse ouderen: de onverwachte oude dag in Nederland

Allochtone Nederlandse ouderen: de onverwachte oude dag in Nederland Allochtone Nederlandse ouderen: de onverwachte oude dag in Nederland Cor Hoffer cultureel antropoloog / socioloog c.hoffer@parnassiabavogroep.nl 1 Onderwerpen: gezondheidszorg en cultuur demografische

Nadere informatie

Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context.

Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context. Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context. Naïma Lafrarchi EXPOO Brussel 10 december 2015 1 OVERZICHT - Inleiding

Nadere informatie

NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG

NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG NUMMER 25 OKTOBER 2016 MANNEKEN PIS VERKLEED IN CHARRO NATIONAAL FEEST IN LUXEMBURG CULTURELE AGENDA Volgens de traditie werd Manneken Pis verkleed als charro, voor de herdenking van de Mexicaanse onafhankelijkheid.

Nadere informatie

Maten, makkers, diploma s

Maten, makkers, diploma s De Standaard: DONDERDAG 8 FEBRUARI 2018 - OPINIES Maten, makkers, diploma s Karen Phalet, Batja Mesquita en Marc Swyngedouw wijzen op een straffe statistiek: een Turkse Vlaming heeft dubbel zoveel kans

Nadere informatie

Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma. Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016

Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma. Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016 Kritische kanttekeningen bij het radicaliseringsparadigma Nadia Fadil IMMRC Antropologie KU Leuven 20 September 2016 Politieke Partij Radikalen (1968-1991) Radicalisering Procesmatig & lineair Subjectpositie

Nadere informatie

Inleiding in de Sociologie

Inleiding in de Sociologie Inleiding in de Sociologie Johan Wets Academiejaar 2006-2007 SOCIOLOGIE Contact: Johan.Wets@hiva.kuleuven.be Met de vermelding cursus sociologie Info: http:// ://perswww.kuleuven.be/johan_wets/sociologie.html

Nadere informatie

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap

DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST. over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap DIAGNOSTIEK IS (en blijft) EEN KUNST over opportuniteiten en bedreigingen, nieuwe trends en positionering in een veranderend landschap vrijdag 13 november 2015 Symposium van het Vlaams Forum voor Diagnostiek

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015 Projectsubsidies cultureel eerste ronde 2015 Aanvrager Titel Korte omschrijving Toegekend bedrag Type project Design Museum Gent Tentoonstelling 'Design Derby België- Nederland 1815-2015' Design museum

Nadere informatie

Inleiding op Divers jong. Diversiteit. What s in a name? Stefaan Pleysier. Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven

Inleiding op Divers jong. Diversiteit. What s in a name? Stefaan Pleysier. Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Inleiding op Divers jong Diversiteit What s in a name? Stefaan Pleysier Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven Studiedag Divers jong, 11 april 2016, BIP Brussel Inhoud Aanleiding tot het boek Wat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 11 1 Eerste verkenning 15 1.1 Waarom is kennis van religie belangrijk voor journalisten? 16 1.2 Wat is religie eigenlijk? 18 1.2.1 Substantieel en functioneel 18 1.2.2

Nadere informatie

Familiecomplexiteit Over nieuwe gezinsstructuren en veranderde relaties

Familiecomplexiteit Over nieuwe gezinsstructuren en veranderde relaties NVD/CBS Seminar Familiecomplexiteit Over nieuwe gezinsstructuren en veranderde relaties 17 oktober 2018 CBS, Den Haag 10-17 uur In Westerse samenlevingen lijkt familiecomplexiteit steeds normaler te worden.

Nadere informatie

Prof. mr. Carel Stolker, rector magnificus Universiteit Leiden. Excellenties, zeer geachte burgemeester Aboutaleb, zeer geachte aanwezigen,

Prof. mr. Carel Stolker, rector magnificus Universiteit Leiden. Excellenties, zeer geachte burgemeester Aboutaleb, zeer geachte aanwezigen, Speaking notes Prof. mr. Carel Stolker, rector magnificus Universiteit Leiden Bij opening van het nieuwe NIMAR, 1 maart 2017 Rabat Marokko Excellenties, zeer geachte burgemeester Aboutaleb, zeer geachte

Nadere informatie

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding

Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Jazzforum 2010 Sessie Spreiding van Jazz in Vlaanderen en Brussel Spreiding Geografisch Volgens categorie Aandeel Belgische Jazz Conclusies GEOGRAFISCHE SPREIDING Spreiding muziek over de gemeenten Spreiding

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Sociale en Ruimtelijke Statistieken Sector Ontwikkeling en Ondersteuning

Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Sociale en Ruimtelijke Statistieken Sector Ontwikkeling en Ondersteuning Centraal Bureau voor de Statistiek Divisie Sociale en Ruimtelijke Statistieken Sector Ontwikkeling en Ondersteuning Part 1 Instructions LFS ad hoc module 2008 Aan: Interviewers Van: Wim Maassen Onderwerp:

Nadere informatie

UGent wordt peter van 8 graven van oudprofessoren op de Westerbegraafplaats

UGent wordt peter van 8 graven van oudprofessoren op de Westerbegraafplaats UGent wordt peter van 8 graven van oudprofessoren op de Westerbegraafplaats De Universiteit Gent ondertekent op 20 juni 2018 op de Westerbegraafplaats een overeenkomst met de Stad Gent voor het onderhoud

Nadere informatie

Migrantenliteratuur. De multiculturele samenleving in de literatuur

Migrantenliteratuur. De multiculturele samenleving in de literatuur Migrantenliteratuur De multiculturele samenleving in de literatuur 1. Migrantenliteratuur? De problematische categorisering van het werk van allochtone schrijvers Maatschappelijke context In de tweede

Nadere informatie

De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs. Prof. dr. Orhan Agirdag

De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs. Prof. dr. Orhan Agirdag De uitdagingen van etnische diversiteit in het onderwijs Prof. dr. Orhan Agirdag Uitdagingen Ongelijkheid Schoolsegregatie Multicultureel onderwijs Meertaligheid Uitdagingen Ongelijkheid Schoolsegregatie

Nadere informatie

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer

Ramadan in de zomer. Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Ramadan in de zomer Ervaringsuitwisseling Levensbeschouwelijke uitingen op de werkvloer Nuttige achtergrondinfo over Ramadan, Offerfeest, Suikerfeest en het gebed. 26juni2009 Ramadan De negende maand van

Nadere informatie

SEXPERT II. Studie bij Vlamingen van Turkse origine

SEXPERT II. Studie bij Vlamingen van Turkse origine SEXPERT II Studie bij Vlamingen van Turkse origine Introductie Waarom? Gebrek aan betrouwbare gegevens Maatschappelijk relevant Hoe? Deelnemers toevallig uitgekozen Interviews bij respondenten thuis Drietalige

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK WEVELGEM SCHRIJVER OP DE PRAATSTOEL

BIBLIOTHEEK WEVELGEM SCHRIJVER OP DE PRAATSTOEL SCHRIJVER OP DE PRAATSTOEL Op woensdag 13 mei is auteur Christophe Vekeman de boekengast van de bibliotheek. Tijdens een gemoedelijke babbel gaat hij in op de leeservaringen van het publiek. Christophe

Nadere informatie

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming

Postacademische opleiding. Offshore windenergie Permanente vorming Postacademische opleiding Offshore windenergie 2016-2017 Permanente vorming Tegen 2020 wil België 13% van haar energie uit hernieuwbare energiebronnen halen. Windenergie speelt daarin een cruciale rol.

Nadere informatie

INTERDISCIPLINARITEIT IN HET RECHT

INTERDISCIPLINARITEIT IN HET RECHT INTERDISCIPLINARITEIT IN HET RECHT Reeks Jura Falconis Libri, nr. 20 INTERDISCIPLINARITEIT IN HET RECHT Law and -bewegingen in het privaatrecht Eric Dirix Jura Falconis (eds.) Wim Decock Eric Dirix Michael

Nadere informatie

stadsmatinees Roeselare _Kortrijk Oostende_ Voorjaar 2016 V.U. Yves Rosseel, De Munt 8, 8800 Roeselare

stadsmatinees Roeselare _Kortrijk Oostende_ Voorjaar 2016 V.U. Yves Rosseel, De Munt 8, 8800 Roeselare stadsmatinees Voorjaar 2016 Roeselare _Kortrijk Oostende_ V.U. Yves Rosseel, De Munt 8, 8800 Roeselare De Stadsmatinees zijn een organisatie van Kenniscentrum ARhus, de Vrije Universiteit Brussel, Cosmopolis

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

#diversiteitiseenfeit

#diversiteitiseenfeit #diversiteitiseenfeit diversiteit Is jullie diversiteitsbeleid in balans? DOE DE SCAN WWW.SCANJEWERKVLOER.BE onze DIVERSITEITS- CONSULENT helpt jou hierbij WAT JE ALS DELEGEE KAN DOEN OM DE DIVERSITEIT

Nadere informatie

Norbert De Batselier

Norbert De Batselier Norbert De Batselier CURRICULUM VITAE Persoonlijke gegevens Norbert DE BATSELIER Geboren te Dendermonde, op 24 december 1947 Woont te Dendermonde, Sint-Gillislaan 45 Gehuwd met Henny De Baets (administrateur-generaal

Nadere informatie

Leiderschapsvorming Najaar 2015

Leiderschapsvorming Najaar 2015 Leiderschapsvorming Najaar 2015 Een initiatief van Koerdisch Instituut vzw Met de steun van het Federaal Impulsfonds voor Migrantenbeleid Wat? Een leiderschapsvorminsgtraject voor jongeren, van 16 tot

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017

Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017 PERSBERICHT - 8 mei 2018 Lancering Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018 en survey Samenleven in Diversiteit 2017 Het Agentschap Binnenlands Bestuur en Statistiek Vlaanderen publiceren vandaag de

Nadere informatie

c) de beloning voor hun inzet op het slagveld?

c) de beloning voor hun inzet op het slagveld? 1. Frans protectoraat 1.1 De film Days of Glory gaat over de bijdrage van de soldaten uit de Franse kolonies aan de overwinning van de geallieerden. Fragment 1: De troepen uit de kolonies vormen de frontlinie

Nadere informatie

SCHOOLPSYCHOLOGEN CONGRES 2018

SCHOOLPSYCHOLOGEN CONGRES 2018 SCHOOLPSYCHOLOGEN CONGRES 2018 Esmee Verhulp Universitair docent Ontwikkelingspsychologie Universiteit Utrecht Machteld de Jong Lector Diversiteitvraagstukken Hogeschool Inholland ETNISCHE EN CULTURELE

Nadere informatie

Welkom. Intercultureel jeugdliteratuurproject voor en door kinderen en hun (groot)ouders in samenwerking met creatief talent van 2012 tot mid 2015

Welkom. Intercultureel jeugdliteratuurproject voor en door kinderen en hun (groot)ouders in samenwerking met creatief talent van 2012 tot mid 2015 Welkom Intercultureel jeugdliteratuurproject voor en door kinderen en hun (groot)ouders in samenwerking met creatief talent van 2012 tot mid 2015 Het viel me bijzonder op dat kinderen lachten wanneer er

Nadere informatie

Leuvens klimaatforum. Eco cultuur Lokale netwerken. Leuven Klimaatneutraal 2030

Leuvens klimaatforum. Eco cultuur Lokale netwerken. Leuven Klimaatneutraal 2030 Leuvens klimaatforum Eco cultuur Lokale netwerken Leuven Klimaatneutraal 2030 Eerste Leuvens Klimaatforum oktober 2010 Organisatoren ABVV jongeren ACW Dialoog Ecolife EVA vzw Jeugdhuis Sojo vzw Masereelfonds

Nadere informatie

Perstekst De houding van autochtone Vlamingen ten aanzien van Moslim minderheidsgroepen

Perstekst De houding van autochtone Vlamingen ten aanzien van Moslim minderheidsgroepen 1 Perstekst De houding van autochtone Vlamingen ten aanzien van Moslim minderheidsgroepen Onderzoekscentrum: CSCP (Centrum Sociale en Culturele Psychologie), K.U. Leuven Onderzoekers: Doctoraatsproefschrift

Nadere informatie

Culturele en levensbeschouwelijke verschillen in de palliatieve zorg: De moslimpatiënt als voorbeeld.

Culturele en levensbeschouwelijke verschillen in de palliatieve zorg: De moslimpatiënt als voorbeeld. Culturele en levensbeschouwelijke verschillen in de palliatieve zorg: De moslimpatiënt als voorbeeld. Mouloud Kalaai Bedrijfsarts ONS-Boerenbond Spoedarts Ziekenhuis Maas en Kempen Voorzitter: Vlaamse

Nadere informatie

Ambassadeursproject 27 mei 2011

Ambassadeursproject 27 mei 2011 Ambassadeursproject 27 mei 2011 Een ambassadeurwerking? Wat is ambassadeurswerking? Verschillende initiatieven in Vlaanderen: - Ambassadeurswerkingen studieloopbaan - Ambassadeurswerkingen rond specifieke

Nadere informatie

ITHAKA 22 INFORMATIEFICHE DEELNEMERS

ITHAKA 22 INFORMATIEFICHE DEELNEMERS LOKO Cultuur s-meiersstraat 5 3000 Leuven Tel.: 016/22 31 09 ithaka@loko.be www.loko.be/cultuur INFORMATIEFICHE DEELNEMERS Naam: Geboortedatum: School: Jaar (of afstudeerjaar) & opleiding: M / V Eventuele

Nadere informatie

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN

PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN PROJECTOPROEP FESTIVALBEELD EUROPALIA.TURKEY (2015) PROJECTOPROEP GERICHT TOT GRAFISCHE ARTIESTEN/ONTWERPERS/PROFESSIONELEN KALENDER 23.06.14 : Deadline project 15.07.14 : Preselectie en interview met

Nadere informatie

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015

Lente Uitstap. Zondag 14 juni Eindhoven. Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest. 14 mei 2015 14 mei 2015 Lente Uitstap Vrienden van het Stedelijk Museum & Archief Diest Zondag 14 juni Eindhoven Wie nu rondkijkt in Eindhoven, kan zich bijna niet voorstellen dat het één van de oudste steden van

Nadere informatie

Op weg naar een (meer) interculturele school

Op weg naar een (meer) interculturele school Op weg naar een (meer) interculturele school Het belang van een interculturele schoolcultuur 21 november 18 Antwerpen 28/02/2018 School zonder Racisme Part I: 2 Hoe kunnen we ervoor zorgen dat àlle leerlingen

Nadere informatie

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies

Welkom bij: Taal- en cultuurstudies Welkom bij: Wat is bijzonder aan? De meerwaarde van taal en talen breed denken Programma Wat kun je ermee? Test jezelf voor Taal- en cultuuurstudies Student en afgestudeerde Vragen (panel ) Wat is bijzonder

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam

Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Vrijheid daar strijd je voor Symposium 21 Mei 2015 Van 14.00 17.00 uur Bredero College Amsterdam Beste mensen, Uitnodiging Stichting Spanje 1936-1939 nodigt u uit om op donderdag 21 mei a.s. het Symposium

Nadere informatie

'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.'

'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.' 'De zorg voor de Marokkaanse psychische patient in Mechelen, de huidige stand van zaken.' Dr Abdellatif Riffi huisarts; Secretaris Vamos, ondervoorzitter SHARAF Lezinghouder Vub Geschiedenis vd migratie

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2015-2022 Naam Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden Moskee As-Salaam RSIN 8076.31.346 Bezoek- en postadres Vereniging Islamitische Gemeenschap Naarden / Moskee As-Salaam Kolonel Verveerstraat

Nadere informatie

Evaluatie Regionale infosessies 2016

Evaluatie Regionale infosessies 2016 Evaluatie Regionale infosessies 2016 In 2016 deed VVKP zijn Tour de Flandre en bezocht zo 6 Vlaamse zorgregio s waar reeds consensus over bestaat binnen de Vlaamse Overheid. Overzicht 1. Vlaams Brabant

Nadere informatie

Japanologie Onthaal

Japanologie Onthaal Japanologie Onthaal 2015-2016 OPBOUW PROGRAMMA & MOTIVATIE Kennismaking Monitoraat Japanologie Monitor en studietrajectbegeleider - Arabistiek en islamkunde - Japanologie - Slavistiek en Oost-Europakunde

Nadere informatie

Museon, Holland Harbour Producties

Museon, Holland Harbour Producties AGENDA Activiteiten van Haagse instanties betrokken bij het netwerk Erfgoed Haagse Migranten: Den Haag, stad van aankomst 2011-2014 Wijzigingen voorbehouden. Voor de meest actuele ontwikkelingen, volg

Nadere informatie

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000

PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 2015 PUBLIEKE LEZINGEN (in het Engels) π Dinsdag 25 augustus en donderdag 27 augustus 2015 π Universiteit Antwerpen π Hof van Liere π Prinsstraat 13 2000 Antwerpen In augustus 2015 vindt de negende editie

Nadere informatie

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof

Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof Samenleven in Diversiteit in cijfers: Diversiteit, gender, holebiseksualiteit en geloof verzicht Achtergrondvariabelen Houdingen t.o.v. diversiteit Houdingen t.o.v. gendergelijkheid Houdingen t.o.v. holebiseksualiteit

Nadere informatie

400 Gentenaars omarmen De Krook als start van campagne #bibvooriedereen

400 Gentenaars omarmen De Krook als start van campagne #bibvooriedereen 400 Gentenaars omarmen De Krook als start van campagne #bibvooriedereen Op vrijdagochtend 19 januari 2018 werd Bibliotheek De Krook omarmd door bibliotheekgebruikers en sympathisanten. Daarmee startte

Nadere informatie

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen

Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen LEUVEN t Islamitische theologie en godsdienst - wetenschappen Optie binnen de master in de wereldreligies Faculteit Theologie en Religiewetenschappen Welkom aan de KU Leuven, een van de grootste en oudste

Nadere informatie

Dames en heren studenten,

Dames en heren studenten, Dames en heren studenten, De wereld van morgen heeft jullie nodig, hard nodig. Hopelijk zonder deze prachtige, blije dag te verstoren, wil ik even stil staan bij het feit dat onze wereld, en dus ook Nederland,

Nadere informatie

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Congres Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren Paramedici 1 ste editie Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Keynote speaker Dr. Alexander Verstaen- psycholoog Wat te doen als er niets meer aan te doen

Nadere informatie

conceptnota ithaka 25

conceptnota ithaka 25 ithaka conceptnota ithaka 25 wat is ithaka? ithaka is een beeldend kunstenfestival voor jong artistiek talent georganiseerd door LOKO cultuur. haar vijfentwintigste editie gaat door van 6 tot 12 maart

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET

VLAAMSE RAAD ONTWERP VAN DECREET Stuk 123 (1981-1982) - Nr. 1 VLAAMSE RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSE RAAD ZITTING 1981-1982 23 JUNI 1982 ONTWERP VAN DECREET houdende goedkeuring van het Cultureel Akkoord tussen de Regering van het Koninkrijk

Nadere informatie

Geachte griffier, Wilt u deze nieuwsbrief doorsturen aan alle raadsleden? Hartelijk dank!

Geachte griffier, Wilt u deze nieuwsbrief doorsturen aan alle raadsleden? Hartelijk dank! From: Lugt, Arjen van der Sent: maandag 22 januari 201813:29:08 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Nieuwsbrief januari 2018 Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met

Nadere informatie

WELKOM. Zehra Yildirim

WELKOM. Zehra Yildirim WELKOM Zehra Yildirim Kennismaking Mag ik vragen om recht te staan? De muziek gaat van start Loop door elkaar heen tot de muziek stopt Maak kennis met de persoon die het dichts bij je staat Ga over naar

Nadere informatie

BIJLAGEN. Dichter bij elkaar? De sociaal-culturele positie van niet-westerse migranten in Nederland. Willem Huijnk Jaco Dagevos

BIJLAGEN. Dichter bij elkaar? De sociaal-culturele positie van niet-westerse migranten in Nederland. Willem Huijnk Jaco Dagevos Dichter bij elkaar? De sociaal-culturele positie van niet-westerse migranten in Nederland Willem Huijnk Jaco Dagevos BIJLAGEN Bijlagen hoofdstuk 2... 2 Bijlagen hoofdstuk 3... 3 Bijlagen hoofdstuk 4...

Nadere informatie

FESTIVAL MET MEDITERRANE MUZIEK EN LITERATUUR. 28 oktober 18 november cultuur centrum Stad Genk ONUITPUTTELIJK.

FESTIVAL MET MEDITERRANE MUZIEK EN LITERATUUR. 28 oktober 18 november cultuur centrum Stad Genk ONUITPUTTELIJK. FESTIVAL MET MEDITERRANE MUZIEK EN LITERATUUR 28 oktober 18 november 2017 www.360istanbul.be ONUITPUTTELIJK cultuur centrum Stad Genk OPENING 360 ISTANBUL POP-UP Zaterdag 28 oktober 2017 15u Breng een

Nadere informatie

MOBILITEIT VAN WERKNEMERS EN GEPENSIONEERDEN EN DE COÖRDINATIE VAN SOCIALE BESCHERMING IN EUROPA

MOBILITEIT VAN WERKNEMERS EN GEPENSIONEERDEN EN DE COÖRDINATIE VAN SOCIALE BESCHERMING IN EUROPA MOBILITEIT VAN WERKNEMERS EN GEPENSIONEERDEN EN DE COÖRDINATIE VAN SOCIALE BESCHERMING IN EUROPA LEUVEN, HET LEUVENS INSTITUUT VOOR IERLAND IN EUROPA, 13 OKTOBER 2014 Georganiseerd door de KU Leuven Onderzoeksinstituut

Nadere informatie

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Wij-Zij Polarisatie als verrijking en bedreiging Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid,

Nadere informatie

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Dialoogmuseum Parkabdij toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Doelstellingen CRKC vzw Art. 3. De vereniging heeft

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven

DIVERSITEIT IN het onderwijs. Ondersteuning op maat van. onderwijs initiatieven DIVERSITEIT IN het onderwijs Ondersteuning op maat van onderwijs initiatieven Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid

Nadere informatie

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD)

GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) N e d e r l a n d s I n s t i t u u t A t h e n e Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Netherlands Institute at Athens NIA INTERUNIVERSITAIRE CURSUS GRIEKSE EPIGRAFIE OP LOCATIE (MA/PhD) Nederlands Instituut in

Nadere informatie

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8

de Preekstoel elke dinsdagavond van juli en augustus 20:00 uur - Sint Waldetrudiskerk Herentals 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8 de Preekstoel Pater Kristiaan Caroline Steyaert Mgr. Johan Bonny Ingrid Verduyn Guido Belcanto Dries de Bakker Jos Marien Liliane Vervoort Mark Eyskens 06/7 13/7 20/7 27/7 03/8 10/8 17/8 24/8 31/8 elke

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Educatieve collectie. Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant

Educatieve collectie. Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant Educatieve collectie Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen i.s.m Dienst Onderwijs Provincie Vlaams-Brabant PBIB - Bibliotheek Psychologie en Pedagogische Wetenschappen PBIB is de bibliotheek

Nadere informatie

Inhoudelijke jaarverslag 2013

Inhoudelijke jaarverslag 2013 Inhoudelijke jaarverslag 2013 NTFF Westermarkt 2H, 1016 DK Amsterdam 1016 DK Amsterdam 020-7371666 info@ntff.nl KvK: 52197123 RSIN / fiscaal nummer: 850338980 Inhoudsopgave Wat is de missie en doelstellingen

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE!

DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Het project Lokale Helden heeft aan getoond dat niet- verenigde muzikanten en organisatoren ontbreken in het lokaal cultuurbeleid. DE KRACHT VAN MUZIEK, OOK IN UW GEMEENTE! Doe er iets aan, en realiseer

Nadere informatie

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen.

uitnodiging Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. We vragen u om tijdig uw aanwezigheid te bevestigen. 2 uitnodiging De Vlaamse Erfgoedbibliotheek snijdt een nieuw hoofdstuk aan. Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om deze netwerkorganisatie voor erfgoedbibliotheken vorm te geven. Nu zijn we klaar om

Nadere informatie

MAANDAG 5 FEBRUARI BINNENLAND. De diepe barst

MAANDAG 5 FEBRUARI BINNENLAND. De diepe barst MAANDAG 5 FEBRUARI 2018 - BINNENLAND De diepe barst België is zowat het meest mislukte migratieland in de rijke wereld. Met die stelling trok Ive Marx, hoogleraar en columnist van deze krant, aan de alarmbel.

Nadere informatie

Fatih Moskee Soest. Wie zijn wij?

Fatih Moskee Soest. Wie zijn wij? Fatih Moskee Soest Wie zijn wij? 1.Geschiedenis Om de huidige situatie van Stichting Fatih Soest en onze moskee te begrijpen is enige kennis van de geschiedenis noodzakelijk. 1970-1990 De eerste gastarbeiders

Nadere informatie

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie.

Foyer vzw werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. werkt via verschillende deelwerkingen rond diversiteit, interculturaliteit en sociale cohesie. Gevolgd door Donorinfo sinds: 2016 1080 Sint-Jans-Molenbeek Saint-Jean (+32) 02/411.74.95 ann.trappers@foyer.be

Nadere informatie

Inleiding. Aan organisaties vragen we om zoveel mogelijk van hun leden de enquête te laten invullen.

Inleiding. Aan organisaties vragen we om zoveel mogelijk van hun leden de enquête te laten invullen. Inleiding Antwerpen is een bruisende multiculturele stad, die solidair wil zijn met andere landen in de wereld. Sinds begin 2010 doet de stad daarom aan ontwikkelingssamenwerking in Congo, Ghana en Marokko,

Nadere informatie

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding

Nederlandse Gedragswetenschappen Grote Kruistraat 2/1, 9712 TS Groningen. 1. Inleiding 1. Inleiding De geschiedenis van de Nederlandse psychologie, pedagogiek en onderwijskunde verdween uit de curricula van Nederlandse universiteiten en waardevol historisch materiaal gerelateerd aan deze

Nadere informatie

Slotwoord Jongerenmediadag

Slotwoord Jongerenmediadag Slotwoord Jongerenmediadag Woensdag 7 november 2012 Hallo iedereen! Het is nu mijn beurt om samen met jullie deze Jongerenmediadag stilaan af te ronden. De Jongerenmediadag kadert in de uitvoering van

Nadere informatie