Sapa heeft medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sapa heeft 13.000 medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid."

Transcriptie

1 Sapa in het kort

2 Sapa heeft medewerkers in circa 30 landen. Allen toegespitst op klantgerichtheid. Activiteiten in het kort Profielextrusie België Canada China Denemarken Duitsland Engeland Frankrijk Hongarije Walsen Buislassen Anodiseren Poedercoaten Bewerkingen Recycling Bouwsystemen Verkoop Verkoopkantoren ook in Estland, Finland, Letland, Noorwegen, Oostenrijk,

3 Sapa is trendsetter op haar werkgebied en ontwikkelt, produceert en verkoopt veredelde profielen, op profiel gebaseerde componenten en systemen voor de bouw, alsmede strips voor warmtewisselaars alles van het lichtgewichtmateriaal aluminium. Sapa, met productiebedrijven in Europa, Noord-Amerika en Azië, is onderverdeeld in de divisies Sapa Profiles, Sapa Building System en Sapa Heat Transfer. Het zakelijk concept is gebaseerd op een nauwe samenwerking met klanten in de bouw en constructie, transport, machinebouw, telecom en home & office. Dit is bijvoorbeeld te zien in de bedrijfssegmenten Automotive, Mass Transportation en Thermal Management. Verkoop (2009): 25.1 miljard SEK (2.4 miljard EUR / 3.3 miljard USD). Aantal werknemers: Sapa is voor 100% eigendom van Norwegian Orkla ASA. Missie Sapa zal de markt innovatieve, waardevermeerderende oplossingen aanbieden, die zijn gebaseerd op profielen en strips van het lichtgewicht materiaal aluminium. Visie Sapa zal worden gezien als de meest geschikte partner, door een combinatie van innovatie, klantgerichtheid, know-how en kosteneffectiviteit. Italië Litouwen Mexico Nederland Noord Amerika Polen Portugal Roemenië Slowakije Spanje Zweden Tsjechië, Turkije, Zuid-Korea en Zwitserland.

4 Drie kernactiviteiten Sapa Profiles: Oplossingen van geëxtrudeerde aluminium profi elen. Sapa Building System: Bouwsystemen gebaseerd op aluminium profi elen. Sapa Heat Transfer: Oplossingen voor warmtewisselaars gebaseerd op aluminium strips en geëxtrudeerde en/of gelaste buizen.

5 Sapa Profiles Sapa Profiles is wereldwijd de belangrijkste leverancier van oplossingen met geëxtrudeerde aluminium profielen. Het marktaandeel van Sapa in Europa bedraagt 16% en in Noord-Amerika 26%. De profielen van Sapa worden gebruikt in een reeks uiteenlopende producten. De belangrijkste sectoren zijn: Bouw en constructie Oplossingen met zonne-energie Transport (auto s en vrachttransport) Apparatuur voor thuis en kantoor Sapa Profiles heeft uitgebreide productietechnieken voor het bewerken van profielen: zagen, buigen, CNC-bewerking, hydrovorming, smeltlassen (fusion), frictielassen (Friction Stir Welding), anodiseren, lakken, enz. De algemene strategie is: Toward Solutions, hetgeen betekent: een nauwe samenwerking met klanten bewerkstelligen om hen te kunnen voorzien van aluminium oplossingen met toegevoegde waarde. Met vertegenwoordigingen in 25 landen is Sapa een wereldwijde leverancier die goed is uitgerust om zowel lokale als internationale klanten van dienst te kunnen zijn.

6 Sapa Building System Sapa Building System is een van de grootste leveranciers van bouwsystemen gebaseerd op aluminium profielen van Europa. De profielen zijn voornamelijk afkomstig van Sapa Profiles. Sapa Building System ontwikkelt bouwsystemen in zes landen: België, Frankrijk, Portugal, Groot-Brittannië, Polen en Zweden, en heeft verkoopkantoren in 26 landen. Sapa biedt de bouwsector fabrikanten, architecten, ontwerpers, constructeurs en aannemers een breed assortiment innovatieve aluminium systemen voor vliesgevels, deuren, ramen en gespecialiseerde toepassingen, zoals zonwering en in de bouw geïntegreerde fotovoltaïsche energietoepassingen. Sapa Building System biedt haar klanten een totaalpakket. Niet alleen het leveren van profielen, maar ook vormgeving, accessoires, service, software, certificaten en tests behoren tot de activiteiten. Toegevoegde waarde is de algemene strategie om ons nog meer te richten op projecten, een nauwe samenwerking met de klant en om onze zakelijke transacties buiten Europa te vergroten.

7 Sapa Heat Transfer Sapa Heat Transfer is wereldwijd de belangrijkste leverancier van aluminium oplossingen voor de de Automotive Heat Exchange industrie, met een wereldwijd marktaandeel van 19%. Sapa Heat Transfer is het enige bedrijf ter wereld dat hoog innovatieve aluminium oplossingen ontwikkelt, fabriceert en verkoopt, die speciaal zijn aangepast voor warmtewisselaars. Sapa Heat Transfer geeft de klanten meerwaarde door een hoog prestatievermogen, kwaliteit, betrouwbaarheid, continuïteit, flexibiliteit en kosteneffectiviteit. Het zakelijk concept is gebaseerd op een nauwe samenwerking met haar klanten, die zijn gevestigd over de hele wereld. Op die manier heeft Sapa Heat Transfer een wereldwijde aanwezigheid in de productie en technische ondersteuning verkregen, met bedrijven in Zweden, België, Duitsland, Nederland, China en Mexico. Sapa Heat Transfer ontwikkelt al decennialang oplossingen voor warmtewisselaars en benut deze combinatie van ervaring en expertise bij het ontwikkelen van nieuwe, concurrerende oplossingen voor de markt van warmtewisselaars.

8 De drie strategische pijlers van Sapa Milieu, gezondheid en veiligheid Customer Value Management Milieu, gezondheid en veiligheid: Sapa moet alle medewerkers een veilige en gezonde werkplek bieden, met als langetermijn doelstelling het vermijden van letsel, incidenten en beroepsziekten. We proberen voortdurend de milieu-impact van onze activiteiten te beperken en het gebruik van hulpbronnen te verbeteren. Wij gebruiken onze innovatie en technische middelen om wederzijds voordelige oplossingen voor onze klanten te vinden die voldoen aan onze milieudoelstellingen. Genesis: Sapa werkt volgens Genesis, dat is gebaseerd op het Toyota Production System. Genesis is ons instrument voor het creëren van een bedrijfscultuur met voortdurende verbeteringen, die alle medewerkers omvat. Daarmee creëren we voorwaarden voor World Class Operations, een onderneming van wereldklasse. Customer Value Management (CVM): Sapa biedt haar klanten oplossingen die waarde toevoegen, niet alleen aluminium profi elen of strips. We moeten nauw samenwerken met onze klanten om hun behoeften te kunnen begrijpen en de kennis, ervaring en middelen benutten die binnen het hele Sapa-concern aanwezig zijn om aan deze behoeften te kunnen voldoen.

9 Kernwaarden Onze kernwaarden vertegenwoordigen de continuïteit, die zo belangrijk is geweest voor ons succes en dat ook zal blijven. Ondernemingsgeest: Om de kansen in een bedrijf te vinden en deze winstgevend te kunnen maken, met besef van de daarbij behorende risico s. Sapa ondersteunt de ondernemingsgeest van haar medewerkers en moedigt deze aan. Betrokkenheid: Om alle medewerkers van Sapa de steun en de middelen te geven, zodat ze voortdurend betrokken zijn bij het helpen van onze klanten en het voortdurend verbeteren van onze zakelijke activiteiten. Eerlijkheid: Om te garanderen dat alle Sapa medewerkers eerlijk en verantwoordelijk zullen zijn in hun omgang met klanten, leveranciers, medewerkers, aandeelhouders en de omgeving die door Sapa wordt beïnvloed. Verantwoordelijkheid: Om te garanderen dat Sapa veilig werkt op een manier die de gezondheid en het welzijn van mens en milieu bevordert en om een consequent hoge en consistente kwaliteit te garanderen in alles wat we doen. Nadruk op innovatie en klantgerichtheid: Om intelligente oplossingen voor problemen en mogelijkheden te vinden in een creatieve werkomgeving en om te beseffen dat alles wat we doen gebaseerd moet zijn op de behoeften van de klant en van de markt. Alleen door klantgericht te zijn, zullen we werkelijke commerciële waarden in onze activiteiten verkrijgen.

10 Alle oplossingen van Sapa zijn gebaseerd op aluminium het groene metaal Ongeveer 8% van de aardkorst bestaat uit aluminium in de vorm van verschillende mineralen. De belangrijkste grondstof bij de productie van aluminium is bauxiet. De bekende ontginbare ertslagen zijn naar schatting goed voor een productie van jaar in het huidige tempo. (En dan heeft men het toenemende gebruik van gerecycled aluminium nog niet meegerekend.. Onderstaande afbeeldingen zijn van Alcoa, de wereldleidende producent van primair aluminium. Het gebied dat door bauxietwinning wordt beïnvloed, is relatief klein. Om ton aluminium profielen te produceren, is een gebied van ca. 0,05 km 2 nodig. Voorafgaand aan de winning wordt de grond naar gebieden getransporteerd waar de winning is afgerond. Er worden zaden verzameld, zodat men de oorspronkelijke omgeving weer kan herstellen. Het klimaat biedt gunstige omstandigheden voor snelle herbegroeing. Bomen bereiken in 10 jaar een hoogte van 6 8 meter.

11 Recycling draagt bij aan een lage belasting van het milieu. Aluminium kan telkens weer voor dezelfde doeleinden worden hergebruikt. Bij recycling is slechts 5% van het oorspronkelijke energieverbruik nodig. De gemiddelde mate van recycling (Europa): Bouw 95%. Transport 95%. Andere sectoren (apparatuur, enz.) 90%. Om haar voordeel te doen met deze mogelijkheden voor recycling, heeft Sapa smeltinstallaties in tien landen. Ca. 50% van de totale productie van Sapa is gebaseerd op gerecycled aluminium. De materiaaleigenschappen van aluminium dragen bij aan een lage belasting van het milieu. Bijvoorbeeld: Laag gewicht Grote sterkte Superieure vormbaarheid Eenvoudig te bewerken Goede corrosiebestendigheid Duurzaam: 75% van al het aluminium ter wereld dat sinds 1888 is geproduceerd, is nog steeds in gebruik Lichtgewichttrein voor de Nederlandse Spoorwegen (NS): aluminium combineert een licht gewicht met een hoge sterkte.

12 Wij geven de toekomst vorm

AUDIT & ASSURANCE COUNSELORS AT LAW CONSULTING TAX CORPORATE FINANCE HR SERVICE ACCOUNTING PRODUCTS OUTSOURCING

AUDIT & ASSURANCE COUNSELORS AT LAW CONSULTING TAX CORPORATE FINANCE HR SERVICE ACCOUNTING PRODUCTS OUTSOURCING AUDIT & ASSURANCE COUNSELORS AT LAW CONSULTING TAX CORPORATE FINANCE HR SERVICE ACCOUNTING PRODUCTS OUTSOURCING Wij maken graag nader kennis met u 2 U zoekt partners waarop u kunt bouwen om samen doelen

Nadere informatie

Ewald Raben. CEO Raben Group

Ewald Raben. CEO Raben Group NL 1 De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo. Wij staan open voor deze veranderingen, doorbreken routines en werken iedere dag aan voortdurende verbeteringen. Ewald Raben CEO Raben Group 2 Familiebedrijf

Nadere informatie

Company review 2013. Progressing together. See what counts.

Company review 2013. Progressing together. See what counts. Progressing together See what counts. Zien wat er echt toe doet In 2014 hebben we onze merknaam veranderd van De Lage Landen naar DLL. Een belangrijke stap op onze weg naar wereldwijd succes. We zijn uitgegroeid

Nadere informatie

shaping the world of work

shaping the world of work shaping the world of work R jaarverslag inhoud profiel 2 missie 2 wat Randstad doet 2 waar we werken 2 good to know you 2 wat ons anders maakt 4 wat we doen (overzicht segmenten en merken) 5 wat we doen

Nadere informatie

IKEA: Uitbreiden door franchising op de Zuid-Amerikaanse markt?

IKEA: Uitbreiden door franchising op de Zuid-Amerikaanse markt? Extra casestudy deel III IKEA: Uitbreiden door franchising op de Zuid-Amerikaanse markt? Begin 2007 maakt Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelgigant IKEA, zich zorgen; hij vindt dat 'zijn' bedrijf

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

Duurzaam documentbeheer Het belang van groen ondernemen

Duurzaam documentbeheer Het belang van groen ondernemen Duurzaam documentbeheer Het belang van groen ondernemen Deel twee van de serie white papers bij de Ricoh Documentbeheerindex November 2009 Deze white paper is samengesteld op basis van een onderzoek dat

Nadere informatie

Nieuwe energie. Nuon Energy Jaarverslag 2009

Nieuwe energie. Nuon Energy Jaarverslag 2009 Nieuwe energie Nuon Energy Jaarverslag 2009 Nuon in één oogopslag Vattenfall AB en N.V. Nuon Energy hebben op 1 juli 2009 hun krachten gebundeld om samen een toonaangevende Europese energieonderneming

Nadere informatie

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V.

Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Bright Science. Brighter Living. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2012 van Koninklijke DSM N.V. Life Sciences en Materials Sciences DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming.

Nadere informatie

» How Buhrmann became a dedicated office products company

» How Buhrmann became a dedicated office products company How Buhrmann became a dedicated office products company The recent history of the company began at the end of 1992, when KNP, Bührmann-Tetterode and VRG decided to merge a process that was completed in

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014 <

Strategisch Plan April 2014 < Strategisch Plan April 214 Inhoud Onze ambitie Onze ambitie Enexis is sinds 29 een zelfstandig bedrijf. Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. In de eerste strategische periode

Nadere informatie

222+27% 1.866+22% 14,0 14.492 WEST- & NOORD-EUROPA 125 LOCATIES OOST-EUROPA 33 LOCATIES NOORD-AMERIKA 22 LOCATIES ZUID-EUROPA 13 LOCATIES

222+27% 1.866+22% 14,0 14.492 WEST- & NOORD-EUROPA 125 LOCATIES OOST-EUROPA 33 LOCATIES NOORD-AMERIKA 22 LOCATIES ZUID-EUROPA 13 LOCATIES JAARVERSLAG 2014 KERNCIJFERS 2014 NETTO-OMZET BEDRIJFSRESULTAAT NETTORESULTAAT NETTORESULTAAT PER (EBITA) VOOR AMORTISATIE AANDEEL VOOR AMORTISATIE (in EUR miljoen) (in EUR miljoen) (in EUR miljoen) (in

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen V.U.: D. Buggenhout - Berchemstadionstraat 72 - B-2600 Berchem - Lyreco 2013 03 Inhoud Voorwoord 5 Een internationale aanwezigheid 6 Lyreco in de Benelux 7 Maatschappelijk

Nadere informatie

Een resultaatgerichte aanpak voor duurzame kostenbesparing.

Een resultaatgerichte aanpak voor duurzame kostenbesparing. Een resultaatgerichte aanpak voor duurzame kostenbesparing. Expense Reduction Analysts heeft ons het echte beeld van onze inkoop en bedrijfsvoering laten zien, iets wat we zeer gewaardeerd hebben omdat

Nadere informatie

Hoe de Nederlandse maakindustrie weer innovatief wordt

Hoe de Nederlandse maakindustrie weer innovatief wordt Hoe de Nederlandse maakindustrie weer innovatief wordt Bedrijven in Nederland investeren minder in R&D dan bedrijven in vergelijkbaar geïndustrialiseerde landen. Dit verzwakt de concurrentiepositie van

Nadere informatie

Castolin Eutectic. 1940 Stichting van Eutectic Welding Alloys Corporation in New York. 1959 Stichting van Eutectic Japan Ltd

Castolin Eutectic. 1940 Stichting van Eutectic Welding Alloys Corporation in New York. 1959 Stichting van Eutectic Japan Ltd www.castolin.com www.castolin.com 1 Castolin Eutectic 1906 Oprichting van Castolin in Lausanne, Zwitserland, door Jean-Pierre Wasserman. Zijn geniale ontdekking: een manier om gietijzer op lage temperaturen

Nadere informatie

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor!

Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Duurzaam ondernemen.....wij gaan ervoor! Maatschappelijk Verantwoord Wij kiezen ervoor om zoveel mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Het beleid hierbij is kort en krachtig, begrijpelijk

Nadere informatie

Strategisch Plan April 2014

Strategisch Plan April 2014 Strategisch Plan April 2014 Inhoud Onze ambitie 3 Trendanalyse 4 Strategie 6 Doelstellingen 9 Betrouwbaar 10 Blijvend betrouwbare en veilige netten 11 Veilig werken 14 Vakmanschap en leiderschap 15 Betaalbaar

Nadere informatie

Nederland Handelsland

Nederland Handelsland Nederland Handelsland Herziening ranglijst belangrijkste exportlanden voor Nederland 10 10% Verenigd Koninkrijk Zweden 9 Rusland Verenigde staten 10% % België % Frankrijk Duitsland 1% % Spanje ING Economisch

Nadere informatie

VERKORT JAARVERSLAG 2014 FUGRO N.V.

VERKORT JAARVERSLAG 2014 FUGRO N.V. VERKORT JAARVERSLAG 2014 FUGRO N.V. DE WERELD VAN FUGRO Wij werken waar onze opdrachtgevers actief zijn en daarom heeft Fugro vestigingen over de hele wereld. Wij hebben een sterke basis in Nederland,

Nadere informatie

Life Sciences en Materials Sciences

Life Sciences en Materials Sciences Koninklijke DSM N.V. Verkorte Nederlandstalige versie van het Integrated Annual Report 2011 Life Sciences en Materials Sciences DSM, de Life Sciences en Materials Sciences-onderneming. Our purpose is

Nadere informatie

MEeR waarde ENGAGEMENT STRATEGIE. WERELDWIJDe RAPPORTAGE WERELDWIJDE AANWEZIGHEID. www.sika.be duurzaamheid

MEeR waarde ENGAGEMENT STRATEGIE. WERELDWIJDe RAPPORTAGE WERELDWIJDE AANWEZIGHEID. www.sika.be duurzaamheid MEeR waarde minder impact SIKA & DUURZAAMHEID ENGAGEMENT 1 MILJOEN KLANTEN 16.293 WERKNEMERS MEER DAN 100 JaaR INNOVatiE WERELDWIJDe RAPPORTAGE SIKA RAPPORTEERT VOLGENS G4 STRATEGIE DE utiliteit VERHOGEN

Nadere informatie

Van een fysieke naar een intelligente Digital Gateway to Europe

Van een fysieke naar een intelligente Digital Gateway to Europe Arnoud van der Slot, Sameer Mehta, Matthijs Hovelynck Van een fysieke naar een intelligente Digital Gateway to Europe Hoe ICT de internationale concurrentiepositie van Nederland en de topsectoren kan versterken

Nadere informatie

VERTROUWEN VOOR HET LEVEN OPBOUWEN

VERTROUWEN VOOR HET LEVEN OPBOUWEN on 5/28/2010 at 5:26 PM VERTROUWEN VOOR HET LEVEN OPBOUWEN JAAROVERZICHT 2009 LEVENSVERZEKERINGEN PENSIOENEN BELEGGINGEN OVER AEGON Wereldwijd vertrouwen miljoenen mensen op AEGON om hun financiële toekomst

Nadere informatie

Werken in de elektrische energietechniek bij Eaton in Hengelo. Welkom in de wereld van Eaton! Bepaal zelf je loopbaan

Werken in de elektrische energietechniek bij Eaton in Hengelo. Welkom in de wereld van Eaton! Bepaal zelf je loopbaan Werken in de elektrische energietechniek bij Eaton in Hengelo Welkom in de wereld van Eaton! Bepaal zelf je loopbaan Welkom in de wereld van Eaton 3 Energie voor wereldwijd ondernemen 4 Eaton Corporation

Nadere informatie

NN Netherlands. onderdeel van.. Groep 4 Sander de Bruijn Henk Martin Amber Nieuwkerk Susan Rijkers Roy van de Sande OABCK4A

NN Netherlands. onderdeel van.. Groep 4 Sander de Bruijn Henk Martin Amber Nieuwkerk Susan Rijkers Roy van de Sande OABCK4A NN Netherlands onderdeel van.. Groep 4 Sander de Bruijn Henk Martin Amber Nieuwkerk Susan Rijkers Roy van de Sande OABCK4A Projectbegeleider: P. Lelkes Contactpersoon NN-Netherlands: J.Brus Datum: 31-05-13

Nadere informatie

Empowering your business

Empowering your business www.toyota-forklifts.eu SERVICES EN SOLUTIONS Empowering your business SERVICES EN SOLUTIONS SERVICES EN SOLUTIONS De kracht om te focussen op uw core business Met meer dan 100 jaar gecombineerde ervaring

Nadere informatie

Wereldwijd erkende taxatiestandaarden

Wereldwijd erkende taxatiestandaarden Wereldwijd erkende taxatiestandaarden ricsvaluation.org Inhoudstabel 1 Het belang van valide taxaties 2 Betrouwbare taxaties 3 Redenen om het RICS Red Book te gebruiken 4 De vier zuilen voor professionele

Nadere informatie

direct op de hoogte www.corporateleaflet.gasnaturalfenosa.com

direct op de hoogte www.corporateleaflet.gasnaturalfenosa.com slimme energie direct op de hoogte www.corporateleaflet.gasnaturalfenosa.com Wie zijn wij en wat doen wij Gas Natural Fenosa... 07 Gasinkoop en transport... 09 Distributie van gas en elektriciteit...

Nadere informatie

Mamut Partnerprogramma

Mamut Partnerprogramma Mamut zal toevoegen aan Mamut One Mamut Partnerprogramma Optimale prijs/kwaliteitverhouding Complete oplossingen Gebruiksvriendelijk Service Kennis Uitstekende business mogelijkheden met Mamut Business

Nadere informatie