ondernemend Grenzeloos ondernemen. Arnold de Bruin: Samen aan de juiste knoppen draaien. Nieuwe bekostigingsstructuur huisartsen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ondernemend Grenzeloos ondernemen. Arnold de Bruin: Samen aan de juiste knoppen draaien. Nieuwe bekostigingsstructuur huisartsen."

Transcriptie

1 ondernemend MKB Magazine # van accon avm adviseurs en accountants interview Arnold de Bruin: Samen aan de juiste knoppen draaien. advies Nieuwe bekostigingsstructuur huisartsen. de stelling Alternatief financieren maakt mogelijk wat banken laten liggen. Grenzeloos ondernemen.

2 column peter feijtel Het nieuwe ouderwets. De accountancy was recent veelvuldig in het nieuws. En niet zo positief. U hebt de wenkbrauwen gefronst en u afgevraagd hoe het eigenlijk zit met uw eigen accountant. Daar vertel ik u graag wat meer over. In de instrumenten die wij inzetten, de methoden die wij gebruiken en de werkwijzen die wij toepassen, zijn wij helemaal van deze tijd. Geen misverstand daarover. Maar in onze principes en taakopvattingen zijn we ontzettend ouderwets. Als wij een handtekening zetten, moet u daar van op aan kunnen, vinden wij. Wij zijn meer gericht op de kwaliteit van onze werkzaamheden dan op de kortetermijnwinst die dat kan opleveren. We kijken niet naar de belangen van de individuele medewerker, maar naar de continuïteit en toekomstbestendigheid van het totaal. Daar mag u, om dicht bij het thema van deze uitgave te blijven, grenzeloos op vertrouwen. Wij runnen ons bedrijf in de vorm van een stichting. Nog niet zo lang geleden werd daar wat meewarig over gedaan. Maar tegenwoordig, en zonder dat we daar iets voor hoeven te doen, is deze rechtsvorm weer helemaal in. Het nieuwe ouderwets, zeg maar. Als we kijken naar de voorstellen die de overheid nu doet, bijvoorbeeld rond de onafhankelijkheid van de Raad van Commissarissen en het beloningsbeleid, dan constateren wij - in alle bescheidenheid - dat we dat al bijna 100 jaar zo doen. Hoe zegt die verzekeringsmaatschappij het ook alweer? Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder. Peter Feijtel Samen aan de juiste knoppen draaien. Deventrade is een handels onderneming in sportkleding en toebehoren. 30 jaar geleden begon vader John Pothoven met het opkopen en verkopen van restpartijen kleding. Zijn drie zoons voeren nu een aantal sportmerken in licentie, maar brengen ook eigen merken op de markt. Directeur Arnold de Bruin ziet een mooie toekomst voor het familiebedrijf, binnen én buiten Nederland. sander van gelderen acconn avm adviseur Ons resultaat staat in dienst van de continuïteit van dit bedrijf. Binnen Deventrade denken we op de lange termijn. Daar zijn we een echt familiebedrijf voor, benadrukt Arnold de Bruin. Vandaar ook het evenwicht in ons merkenportfolio. Een merk als Hummel in licentie, distributeur van de merken Derbystar, Select en Monta. En Stanno en Reece Australia als eigen merken met eigen markten. Ontwikkeling, marketing en sales doen we in eigen huis; de productie besteden we uit in Azië, maar ook in Turkije, Portugal en Italië. Deventrade opereert vanuit een kantoor en een vierkante meter groot magazijn in Deventer. Van daaruit beleveren de 70 medewerkers binnen 24 uur de verkoopvestigingen in Duitsland, Engeland, Zweden, België en Oostenrijk. Snelheid en alles

3 goed informeren over internationale risico s en regels vanuit voorraad leverbaar, dát is onze kracht, stelt Arnold de Bruin. Grensoverschrijdend sportief Deventrade hanteert twee typen businessmodellen. Via de detailhandel levert het teamwear aan meer dan 700 verenigingen in heel Nederland. Via de webshop Sportdirect. com levert Deventrade ook aan de consument. Arnold de Bruin: Inmiddels hebben we binnen voetbal zo n 25% marktaandeel. En met Reece hebben we binnen hockey al zo n 38% van de clubs onder contract. Het aandeel clubs dat zónder contract koopt, is vermoedelijk nog veel groter, maar een marktaandeel van 100% is een utopie. Daarom meenden we al jaren geleden de groei vooral in het buitenland te moeten zoeken. In Nederland stabiliseren en optimaliseren we en groeien we autonoom. In het buitenland werken we aan vergroting van het marktaandeel. Daar zit voor ons de dynamiek. Elk land is verschillend en vraagt om een Het ligt niet direct voor de hand: het bedrijf in Deventer en de accon avm adviseur in Goes. Deventrade directeur Arnold de Bruin: Zo lopen die dingen soms. Sander van Gelderen van accon avm heeft ons drie, vier jaar geleden ondersteund in een discussie met de fiscus over internationaal zakendoen. Sindsdien is Sander onze steun en toeverlaat en onze adviseur. accon avm verzorgt onze jaarrekening en denkt met ons mee in allerlei disciplines, variërend van HR tot en met fiscaliteit. Sander van Gelderen: Een internationaal werkend familiebedrijf als Deventrade wil de zaken goed geregeld hebben en geen misverstanden tussen landen onderling, waardoor je bijvoorbeeld teveel belasting zou betalen. Ook bínnen Europa zijn er nog veel verschillen, met de nodige voor- of nadelen. Het is in ieder geval van belang je als bedrijf per land goed te informeren over risico s en regels. Denk aan thema s als transacties tussen verschillende landen, maar binnen één bedrijf, personeel dat werkt voor vestigingen in verschillende landen of het uitbreiden van de internationale activiteiten. Daar helpen wij Deventrade bij. specifieke benadering, heeft Deventrade ondervonden: Maar duidelijk is dat de wereld steeds meer ons werkterrein wordt. Grenzen vervagen, onder meer onder invloed van internet. En overal komen we ruwweg dezelfde concurrenten tegen. Prioriteit We hebben altijd groei gekend. Nog nooit was een jaar minder dan het voorgaande jaar. Maar we hebben wel grotere pieken gekend dan de afgelopen jaren, vertelt Arnold de Bruin. En de toekomst? We verwachten tussen nu en vijf jaar te verdubbelen in omzet. (lachend) Uiteraard zonder de kosten te verdubbelen. Vooral in onze eigen merken zit nog veel potentie. Omdat we in onze branche breed bekend staan als een stabiele factor, komen er ook veel aan biedingen maar naar acquisities zijn we niet actief op zoek. Binnen ons bestaande model kunnen we, onder meer in samenwerking met accon avm, nog aan zoveel knoppen draaien voor optimalisatie en uitbreiding. Daar ligt onze prioriteit.

4 accountancy advies Grenzeloos ondernemen in groen. Waar veel groenbedrijven vooral regionaal werken, slaat Bomenservice International (BSI) behoorlijk de vleugels uit. Na de management buy-in van directeur - en sindsdien ook eigenaar - Bas van der Velden koos het bedrijf een andere richting. Met succes. john knopper acconn avm adviseur Na een korte carrière binnen het bedrijf van zijn eigen familie werd Bas van der Velden directeur van het Baarnse BSI. Toen één van de twee aandeelhouders zich terugtrok, besloot hij zich in te kopen en de aandelen over te nemen. Volledig eigenaar werd hij toen ook de andere aandeelhouder terugtrad. Van origine waren we druk met het planten en verplanten van bomen en met onderzoek naar waarom een boom op een bepaalde plek nu wel of juist niet groeit, vertelt Van der Velden. De laatste jaren kijken we steeds meer naar groen en de creatieve toepassing ervan. Steeds meer gebouwen hebben groene wanden. En we zijn zelf producten gaan uitvinden en ontwikkelen. Bomen zijn nog steeds de harde kern van dit bedrijf, maar we doen meer en meer heel bijzondere projecten. Ontwikkeling Zo n project is bijvoorbeeld de Rabobrug in Utrecht, waarin BSI een 20-tal forse bomen zal planten: Daar komt nogal wat bij kijken. Hoe blijven die bomen overeind? Hoe houd je ze gezond? Dat zijn compleet andere vraagstellingen dan voorheen. Natuurlijk zijn dit financieel interessante projecten, maar minstens zo belangrijk is de ontwikkeling van onze medewerkers. Daarnaast is dit een manier om ons te onderscheiden in de markt. Wij zijn niet het bedrijf dat bomen snoeit langs de provinciale wegen, wel de club die een 150 jaar oude, kilo wegende boom verplaatst. Dat doen we in Nederland, maar ook steeds vaker in Duitsland. Op dit moment zijn onze mensen zelfs aan het werk in Montenegro. Rendement Internationaal zakendoen vergt lange adem, ondervond Bas van der Velden, maar als je een goed product neerzet en levert wat je belooft, dan werkt het. Mijn ultieme doel is in een vroeg stadium aan tafel te komen zitten met vastgoedpartijen. Samen denken over hoe de inrichting van de buitenruimte waarde kan toevoegen aan de leefomgeving en het rendement van een gebouw. Kijk naar de parkeergarage waar we bomen bovenop geplant hebben. Daar sta je voor je beleving midden in een park, niet op een betonnen kolos. BSI groeit maar is nog relatief bescheiden van omvang, vindt Van der Velden. Ruimte voor een financieel directeur of een controller is er niet: Daarom is John Knopper van accon avm ons financiële geweten en onze huisadviseur. Ik ben van het ondernemen, niet van de cijfers. Die vertrouw ik volledig toe aan John. Prettig om iemand naast me te hebben die uitgaat van mijn belang.

5 Nieuwe bekostigingsstructuur huisartsen. De huisartsenzorg gaat naar een nieuwe bekostigingsstructuur in De kaarten zijn geschud, maar hoe gaat het voor u uitpakken? Loopt de bekostiging in de pas met de wijze waarop u nu uw omzet realiseert, of zijn er verschillen? Er zijn drie segmenten voor bekostiging gedefinieerd, globaal komt het neer op het volgende: Segment 1: De basiszorg, waaronder de inschrijftarieven en consulten, inclusief POH-GGZ; Segment 2: Ketenzorg die huisartsen in samenwerking met andere zorg aanbieders leveren, zoals DM2, CVRM, COPD en Astma en GEZ; Segment 3: Resultaatbeloning en Innovatie, waarin onder andere doorverwijzen, doelmatig voorschrijven, diagnostiek, service en bereikbaarheid en E-Health zijn opgenomen. Dan is er nog een restcategorie die nog niet aan een van de segmenten is toe bedeeld. Voorbeeld Kijkend naar de gemiddelde praktijk, levert segment 1 circa 77% van de omzet van de praktijk en de segmenten 2 en 3 samen 23%. Om na te gaan of uw omzetverdeling in de pas loopt met dat wat landelijk uitgangspunt wordt, kunnen uw Huisarts Informatie Systeem (HIS) gegevens antwoord geven. Stel: u hebt een praktijk met patiënten en een omzet van Dan is de verwachting dat u in segment 1 circa omzet behaalt, de overige omzet uit segment 2 en 3 wordt verwacht op Inzicht accon avm kan voor u na aanlevering van voldoende gegevens uit uw HIS, uw jaarrekening in de segmentverdeling opstellen. Dat geeft een helder inzicht voor de toekomst. Anders is het met de kostenkant. Want welke kosten kunt u toerekenen aan de diverse segmenten? Voor 2015 gaan we daarom graag voor u aan de slag om op basis van de jaar cijfers 2014 de kostenkant en de mogelijk heden om hierop invloed uit te oefenen voor u in kaart te brengen. wordt vervolgd Wilt u graag meer informatie over bekostiging huisartsenpraktijk 2015? En vooral wat dat voor u en uw praktijk gaat betekenen? Onze accon avm adviseurs voor de medische praktijk praten graag verder met u. Mail naar voor meer informatie. 2015: Wat is nieuw? In 2015 staat ons weer nieuwe wet- en regelgeving te wachten. De grootste en meest ingrijpende wijzigingen benoemen we hier voor u. De werkkostenregeling Per 1 januari 2015 is de werkkostregeling een feit. accon avm heeft voor alle ondernemers die gebruik maken van onze werkgeversservice efficiënt in kaart gebracht, waar mogelijkheden liggen om de werkkostenregeling goed én slim in te zetten. Uw accountmanager zal specifiek inzoomen op de situatie in uw onderneming. Hoe gaat u vergoedingen en/of verstrekkingen inpassen in de werkkostenregeling en hoe voorkomt u de 80% heffing? Dat er ook juridische en administratieve aspecten aan de werkkostenregeling zitten, is voor veel ondernemers wat minder bekend. Ook daar kan uw accountmanager u meer over vertellen. Mail naar voor meer informatie. Wet Werk en Zekerheid De Wet Werk en Zekerheid wordt gefaseerd ingevoerd, de eerste fase start per 1 januari Bent u al op de hoogte wat u doet met tijdelijke contracten die aflopen, hoe u de afschaffing proeftijd gaat opvangen bij kortdurende contracten en hoe u de transitievergoeding in uw onderneming kunt beperken? Onze juristen hebben een Scan ontwikkeld. Deze geeft u meer informatie. Vervolgens zal een adviesgesprek voor uw onderneming een goed stappenplan kunnen opleveren. Mail naar voor meer informatie. Scan de QR-code om naar de check list te gaan. U ontvangt per mail reactie. Nieuwe Pensioenwetgeving Ook de pensioenwetgeving ondergaat wijzigingen. Een goed moment om eens kritisch naar uw collectieve pensioenregeling of uw individuele pensioen te kijken. De gecertificeerde pensioenadviseurs van accon avm optimaliseren graag uw situatie. Mail naar voor meer informatie.

6 DE STELLING: Alternatief financieren maakt mogelijk wat banken laten liggen. reacties toelichting john knopper acconn avm adviseur Vooral het kleinere MKB ondervindt grote problemen bij het verkrijgen van leningen of kredieten. Banken beroepen zich er op dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hen voor elke aanvraag een bepaalde vaste werkwijze oplegt. accon avm adviseur John Knopper: Omdat de kosten daarvoor voor kleinere kredieten in verhouding hoog zijn, trekken de banken een grens en is het lastig om voor bedragen tussen pakweg 0 en euro nog kredieten te verkrijgen. De geldmarkt zit op slot. Sterker nog, de grootbanken zetten klanten met een beperkt krediet steeds vaker bij de eerste de beste gelegenheid gewoon de deur uit. Voor een nieuwe BV is het openen van een gewone bankrekening al een probleem, afhankelijk van de branche waarin zij opereren. Kleinere MKB-bedrijven rest weinig anders dan op zoek te gaan naar alternatieve financieringsvormen. Crowdfunding, business angels, informal investors en kredietunies zijn in korte tijd vertrouwde termen geworden. Wij vroegen partijen binnen en buiten accon avm naar hun mening over de stelling.

7 martijn van schelven Oprichter crowdfundingorganisatie Geld voor Elkaar toon lepoutre mede-oprichter Naoberkrediet Achterhoek johan jansen adviseur accon avm Het persoonlijk maken Dat banken bepaalde financieringen niet meer verstrekken zet een rem op de ontwikkeling van het MKB. En op de zo noodzakelijke innovatie, nota bene één van de speerpunten van de overheid. Daarom komen bedrijven bij ons terecht. Geld voor Elkaar heeft al meer dan 500 initiatieven gefinancierd, voor bij elkaar meer dan 38 miljoen euro. Banken zouden eigenlijk een andere rol moeten vervullen. In plaats van nee zeggen, zouden ze ondernemers moeten helpen aan een alternatief. Wij doen niet veel anders dan banken - geld ophalen én wegzetten - maar wij doen dat wel heel anders! Bij ons weet de geldverstrekker precies waar zijn geld naar toe gaat. Natuurlijk krijgen wij veel aanvragen en, eerlijk is eerlijk, daar zit veel troep tussen. Je hoort mensen moord en brand schreeuwen dat de banken niets meer doen, maar bij veel aanvragen snap ik dat maar al te goed. Aan de andere kant zien wij steeds meer mensen met geld die willen instappen. Vorige maand boekten we weer een record aantal investeerders. Uiteindelijk willen wij toe naar een nauwe samenwerking met accountants. Daar moet de vraag vandaan komen. Aanvragen via accountants zijn beter onderbouwd en voorbereid. Een accountant komt niet zo gauw met aanvragen waar hij zelf geen fiducie in heeft. Misschien levert dat minder aanvragen op, maar wel betere. Met andere ogen kijken Ik ben het wel eens met de stelling, maar wij financieren echt niet alles wat banken laten liggen. Wel kijken wij met andere ogen naar bedrijven en ondernemers. Vooral omdat wij zelf van huis uit ondernemers zijn. Wij dringen sneller door tot de kern en kijken niet alleen naar zekerheden en rentabiliteit, maar ook naar de passie en reputatie van de ondernemer. Wij financieren vervolgens vanaf de kerktoren. Wij willen, met andere woorden, zicht houden op waar wij geld in steken. Naoberkrediet loopt voorop als het gaat om het optuigen van de organisatie. Een paar keer per maand word ik uitgenodigd om ergens in het land mensen daarover te vertellen. Wat wij onderschat hebben, is de enorme hoeveelheid werk die gaat zitten in het opzetten van een kredietunie. Eigenlijk zijn we natuurlijk een kleine bank. Daar komt bij dat wij een enorme verantwoordelijkheid voelen tegenover onze kredietgevers die we allemaal persoonlijk kennen. Met eigen geld wil je nog wel eens een risico nemen, met dat van anderen kun je je dat niet permitteren. Dat vraagt dus om een oerdegelijke organisatie. Overigens is kredieten verstrekken maar een deel van ons succes. We breken soms dingen open bij banken, we brengen bedrijven bij elkaar, we regelen private equity. Eén keer zelfs is er een overname uit onze betrokkenheid voortgekomen. Iedereen blij! Onderbouwen en draagvlak kweken Eens. Vooral voor het MKB hebben de banken hun eisen behoorlijk aangescherpt. Bedrijven die wat minder zekerheden kunnen bieden of financieel moeilijke jaren achter zich hebben, vallen buiten de boot. Crowdfunding is dan een mooi alternatief. Ik heb er met verschillende projecten zelf ervaring mee opgedaan. Voor een bedrijf dat groeit en extra werkkapitaal nodig heeft voor voorraden, debiteuren of investeringen is het een mooie oplossing. Ook voor investeerders is het een aantrekkelijk alternatief ten opzichte van de spaarrente bij de bank. Geld voor Elkaar was in 2011 één van de eerste initiatiefnemers op dit gebied. Een crowdfunding project begint met een businessplan: waar staat het bedrijf, wat is het perspectief, hoe is het in het verleden gegaan, waar zitten eventuele problemen? Samen met een haalbaarheidsanalyse, een begroting en een bedrijfsbeschrijving gaat dat plan naar de crowdfunder. Die is - terecht - behoorlijk selectief. Pas geleden nog hebben wij een bakkerij via het platform gepresenteerd. Binnen anderhalve dag was het project van euro volgeboekt. In dit soort trajecten trekken wij samen op met de ondernemer. Een organisatie als Geld voor Elkaar wil kwaliteit ontvangen op het bureau. Wij adviseren en begeleiden. Dat maakt een project veel kansrijker. Het mooie bij de bakkerij was dat ook de lokale gemeenschap, de ondernemersclub, de krant en de regionale tv-zender het oppikten. Ook dat hielp!

8 Vergroot uw kans op succes. Veel ondernemers zien de relatie met hun adviseur accountant als een belangrijke voor het samenstellen van de cijfers en belastingadvies voor hun onderneming. Maar wist u dat u voor meer zaken bij uw adviseur terecht kunt, dan u op het eerste gezicht denkt? We lichten er een aantal voor u uit: Financiering, liquiditeit, tussentijdse cijfers en prognoses. Fiscaal advies bij innovatie en de projectadministraties voor R&D activiteiten. (WBSO en RDA) Btw-vragen. Betalingsproblematiek, aanmaning en incasso. Vermogens- en inkomensplannen, pensioenadvies zowel voor dga als collectief. Ondernemen over de grens, waarbij we o.a. actief samenwerken met partners in de grensgebieden zoals Bofidi in België en Dornbach in Duitsland. Implementeren van nieuwe wetten en regels, zoals bijvoorbeeld de Wet Werk en Zekerheid, Werkkostenregeling op juridisch, fiscaal en administratief en werkgeversgebied. Bedrijfsovername en opvolging, waarderingen en herstructurering. Loonsubsidies, personeelsadvies, loonen salarisadministratie. Subsidiecontrole, accountantscontrole of voorbereiding op de accountantscontrole zowel in de profit als de non-profitsector. accon avm heeft zo n 45 kantoren in Nederland. Voor ieder thema, maar ook voor veel branches zijn specialisten in huis. We delen graag onze kennis en zijn er op gericht met uw vragen aan de slag te gaan. Durf vooruit te kijken met uw jaarrekening en actuele cijfers als basis. Uw adviseur beschikt immers over zoveel informatie van uw onderneming, dat het een heel logische stap is om hem of haar ook voor bredere advisering in te zetten en zo uw kansen op succesvol ondernemen te vergroten. Fiscale tips. De laatste maand van het jaar blijft hét moment om fiscale knopen te hakken. U kunt ervoor kiezen minder aan de Belastingdienst te betalen door slimme keuzes te maken: inspiratie in 2014 nog investeringen doen en optimaal gebruik maken van de investerings aftrek; dividend uitkeren tegen het verlaagde belastingtarief van 22%; schenken aan uw kinderen door de hoge vrijstelling voor de eigen woning te benutten; de hoogte van uw loon als DGA her overwegen, in het kader van de nieuwe regels; tijdig anticiperen op de werkkostenregeling en bepaalde kosten naar voren halen (fiets van de zaak) of uitstellen (tablets). meer informatie? accon avm heeft meer belastingtips voor u. U ontvangt ze via de extra editie van de E-Nieuwsbrief. Ontvangt u onze digitale nieuwsbrief nog niet? Meld u dan snel aan via nieuwsbrief. We houden u maandelijks op de hoogte. Bakas, trends voor 2015 colofon accon avm adviseurs en accountants is dé zelfstandige advies- en accountantsorganisatie in Nederland, met zo n 45 kantoren verspreid over het land. De organisatie richt zich op ondernemers in het MKB, de agrarische sector, en de zorg- en medische sector. Ondernemers krijgen ruimte voor ondernemen dankzij accountancy, agrarisch en MKB bedrijfsadvies, belasting- en subsidieadvies, strategisch advies, juridisch advies en werkgeversservice. Volg ons op social media en neem een abonnement op de MKB E-nieuwsbrief via voor de actuele informatie. Ondernemend van accon avm verschijnt 2x per jaar in een oplage van exemplaren en wordt verzonden naar alle relaties van accon avm. Ondernemend is met de grootste zorg samengesteld. accon avm kan echter niet aansprakelijk gesteld worden voor schade die ontstaat als gevolg van eventuele drukfouten of voor eventuele schade ten gevolge van het gebruik van gegevens uit deze nieuwsbrief. Hoofdkantoor Meander 725, 6825 ME Arnhem Postbus 5090, 6802 EB Arnhem Telefoon: Concept en realisatie teamtva! reclamebureau, Doetinchem (Eind) redactie: Angelique Herremans

ondernemend Strategie in uw onderneming. Terug naar de kern van de zaak. Omdenken brengt succes. Maatschappelijke organisaties verantwoord onder dak.

ondernemend Strategie in uw onderneming. Terug naar de kern van de zaak. Omdenken brengt succes. Maatschappelijke organisaties verantwoord onder dak. ondernemend MKB Magazine #01 2015 van accon avm adviseurs en accountants retailadvies Terug naar de kern van de zaak. interview hameleers Omdenken brengt succes. roza onderdeel accon avm Maatschappelijke

Nadere informatie

Lees verder op pagina 4

Lees verder op pagina 4 NFO Info jaargang 8 2013 1 Goed HR-beleid helpt ambities realiseren We bestaan nog maar net vier en een half jaar, maar het gaat hard, vertelt Chiel Zonsveld, P&O manager van Total Blue Events. We organiseren

Nadere informatie

Lees verder op pagina 4. Scheiden onderneming

Lees verder op pagina 4. Scheiden onderneming NFO Info jaargang 6 2011 2 Sturen op cijfers Steinbusch in Heerlen is een allround en full service industrieel toeleveringsbedrijf. Het familiebedrijf beleeft volgend jaar zijn 50e verjaardag. Onder de

Nadere informatie

Ben Jongerius van Intratuin Utrecht Opschalen gemakkelijker dan saneren

Ben Jongerius van Intratuin Utrecht Opschalen gemakkelijker dan saneren jaargang 8 2013 Info 2 Ben Jongerius van Intratuin Utrecht Opschalen gemakkelijker dan saneren 26 jaar was Ben Jongerius toen hij Intratuin Utrecht - door omstandigheden versneld overnam van zijn ouders.

Nadere informatie

Info. Vernieuwing loont Aandacht voor en investeren in vernieuwing. Ko Moerdijk. Geen ideeën meer, dat lijkt me erg

Info. Vernieuwing loont Aandacht voor en investeren in vernieuwing. Ko Moerdijk. Geen ideeën meer, dat lijkt me erg NFO Info jaargang 6 2011 1 IOLAN Etten-Leur innovatief op weg WBSO en Innovatiebox verlagen drempel Een klant van accon avm die met regelmaat gebruik maakt van innovatiestimuleringsregelingen is IOLAN

Nadere informatie

Altijd meegaan met de tijd

Altijd meegaan met de tijd NFO Stegeman Horeca, Laren (Gld) Info jaargang 7 2012 Altijd meegaan met de tijd 3 Kunst aan de muur wérkt U kent m vast: de opvallende watertoren in de oksel van de A27 en de A59, bij Raamsdonksveer.

Nadere informatie

BEDRIJF. Mens in. Sjoerd-Jan Reinders Online ondernemer met voorliefde voor winkels. Jan Zandbergen B.V. Marlies en Arend-Jan van der Vlugt

BEDRIJF. Mens in. Sjoerd-Jan Reinders Online ondernemer met voorliefde voor winkels. Jan Zandbergen B.V. Marlies en Arend-Jan van der Vlugt Mens in BEDRIJF Relatiemagazine van Alfa Accountants en Adviseurs april 2015 Mens in bedrijf 1 Sjoerd-Jan Reinders Online ondernemer met voorliefde voor winkels Jan Zandbergen B.V. Internationaal vleesbedrijf

Nadere informatie

OnderhandenWerk. Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert geld op.

OnderhandenWerk. Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert geld op. OnderhandenWerk NIEUWSBRIEF VANNOORD ACCOUNTANTS & BELASTINGADVISEURS EDITIE SEPTEMBER 2013 Het Gesprek Arjan Veenje & Jan Wolters (Jan Wolters Makelaardij) Een goede accountant kost geen geld, maar levert

Nadere informatie

Duiken naar data. Toine verheul (coosto):

Duiken naar data. Toine verheul (coosto): #01 JUNi 2014 magazine voor ondernemend Nederland Elke dag verse stuurinformatie voor Fleurop Schoenenfabriek Durea: Alle neuzen dezelfde kant op Fiscaal slimme tips voor DGA s verrijkt met layar Toine

Nadere informatie

Méér investeren in de toekomst van het jongste kind. Blömer vierde lid van HLB Nederland. Het succes van DRT Vloeren

Méér investeren in de toekomst van het jongste kind. Blömer vierde lid van HLB Nederland. Het succes van DRT Vloeren Een uitgave van HLB Nederland Méér investeren in de toekomst van het jongste kind Blömer vierde lid van HLB Nederland p. 3 Het succes van DRT Vloeren p. 6 Van vertrouwen op onze blauwe ogen naar transparantie

Nadere informatie

bedrijfsopvolging in de agrosector! I 50 tips en praktijkervaringen I

bedrijfsopvolging in de agrosector! I 50 tips en praktijkervaringen I bedrijfsopvolging in de agrosector! I 50 tips en praktijkervaringen I INHOUDSOPGAVE Voorwoord Bedrijfskunde 6 1 Als je bedrijf je leven is 6 2 Vakmanschap en ondernemerschap van de opvolger 7 3 Is de overdrager

Nadere informatie

van vader op zoon bedrijfsopvolging ontslagrecht versoepeld? interview

van vader op zoon bedrijfsopvolging ontslagrecht versoepeld? interview interview nr 03 2012 dossier: bedrijfsopvolging Lijken in de kast en dealbreakers onderbouw de overnamebeslissing ontslagrecht versoepeld? Bart Knaapen volgde zijn vader Pieter in 2012 op bij renovatiebedrijf

Nadere informatie

Wilt u gebruik kunnen maken. zakelijk om stipt al uw betalingsverplichtingen

Wilt u gebruik kunnen maken. zakelijk om stipt al uw betalingsverplichtingen NFO Uitstel van betaling Info Is uw onderneming bedrijfseconomisch jaargang 4 2010 gezond, maar hebt u zodanig last van de crisis dat er toch tijdelijke liquiditeitsproblemen ontstaan? De Belastingdienst

Nadere informatie

Franchise pionier. Toezicht in het familiebedrijf. interview

Franchise pionier. Toezicht in het familiebedrijf. interview interview nr 02 2013 tot uw dienst Bedrijf te koop! Verkopen zonder zorgen IN Gesprek Toezicht in het familiebedrijf Dossier Wegwijs in subsidieland: er is meer mogelijk dan u denkt Franchise als businessmodel

Nadere informatie

Ondernemen in de Zorg

Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de Zorg 1 Ondernemen in de Zorg Ondernemen in de zorg Voorwoord Ondernemen in de Zorg Zelfstandig ondernemers zonder personeel die behoefte hebben aan advies, een breed netwerk en collectieve

Nadere informatie

IN EEN NICHE. MABO-lifting: DE TRUCS VAN EEN MARKTLEIDER

IN EEN NICHE. MABO-lifting: DE TRUCS VAN EEN MARKTLEIDER Tekst Cor Dol Beeld Marjolein Ansink MABO-lifting: DE TRUCS VAN EEN MARKTLEIDER IN EEN NICHE IN VERGELIJKING MET VORKHEFTRUCKS VORMEN ZIJLADERS EEN NICHE IN DE MARKT. RABOBANKADVISEUR BENNO VAN STRATEN

Nadere informatie

Kansen voor ondernemers

Kansen voor ondernemers Kansen voor ondernemers 19 juni 2013 Online boekhouden versus Excel Het nieuwe reizen voor ondernemers Cloud de trend voorbij Profiteren van collectieve voordelen 2 Voorwoord Kijk eens in de spiegel Kansen

Nadere informatie

Coverstory: DeeDee Plastics Succesvol in een mannenwereld. Nationaal Rampondernemer Frank Krake: Zorg altijd voor een plan B

Coverstory: DeeDee Plastics Succesvol in een mannenwereld. Nationaal Rampondernemer Frank Krake: Zorg altijd voor een plan B noord-limburg regionaal zakenmagazine Jaargang 8 nummer 3 juli 2014 Coverstory: DeeDee Plastics Succesvol in een mannenwereld Nationaal Rampondernemer Frank Krake: Zorg altijd voor een plan B business

Nadere informatie

NO. 4. Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht. Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven

NO. 4. Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht. Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven NO. 4 DECEMBER 2014 JAARGANG 10 Salland Zakelijk geeft Sallandse ondernemers een gezicht Kijk voor de namen op www.sallandzakelijk.nl Hét promotiemagazine voor het Sallandse bedrijfsleven Autobelettering

Nadere informatie

Relatiemagazine Bol Adviseurs mei 2012 editie 03. vier kant boi. In de functionele toepassing krijgen producten betekenis

Relatiemagazine Bol Adviseurs mei 2012 editie 03. vier kant boi. In de functionele toepassing krijgen producten betekenis Relatiemagazine Bol Adviseurs mei 2012 editie 03 vier kant boi In de functionele toepassing krijgen producten betekenis Bol viert 60-jarig bestaan Deze editie van Vierkant Bol valt in uw brievenbus, op

Nadere informatie

Luister naar je kleinkinderen. e - com merce. thema DEEN SUPERMARKTEN WINST MET EEN WEBSUPER FEITEN & CIJFERS OVER ONLINE BUSINESS

Luister naar je kleinkinderen. e - com merce. thema DEEN SUPERMARKTEN WINST MET EEN WEBSUPER FEITEN & CIJFERS OVER ONLINE BUSINESS thema e - com merce #01 2015 OVER VERANDEREN IN HET FAMILIEBEDRIJF DEEN SUPERMARKTEN WINST MET EEN WEBSUPER FEITEN & CIJFERS OVER ONLINE BUSINESS GEERT BIK JE DOET HET ER NIET MAAR EVEN BIJ JOHN FENTENER

Nadere informatie

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V.

ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V. ALGEMENE VERGADERING VAN AANDEELHOUDERS Ctac N.V. Notulen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, gehouden donderdag 12 mei 2011 te s-hertogenbosch Aanwezig: Notulen: De heer H.G.B. Olde Hartmann

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

Echt proeven bij Restaurant Grand Athina. Forum Fusies & Overnames Strategie is essentieel. Green & Fun Autotestdag Plezierrit onder de stralende zon

Echt proeven bij Restaurant Grand Athina. Forum Fusies & Overnames Strategie is essentieel. Green & Fun Autotestdag Plezierrit onder de stralende zon Dit document wordt u aangeboden door: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX klik hier voor meer artikelen rivierenland regionaal zakenmagazine

Nadere informatie

het ONDERNEMERS Youp van t Hek opent derde Alkmaarse Beursvloer WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL NR. 4 2010 NOORD-HOLLAND NOORD

het ONDERNEMERS Youp van t Hek opent derde Alkmaarse Beursvloer WWW.ONDERNEMERSBELANG.NL NR. 4 2010 NOORD-HOLLAND NOORD NR. 4 2010 het ONDERNEMERS NOORD-HOLLAND NOORD B E L A N G Youp van t Hek opent derde Alkmaarse Beursvloer Campagne voeren met Vanhier Ondernemers, voorkóm juridisch getouwtrek! Samenwerking deoverdracht-

Nadere informatie

Relatiemagazine Bol Adviseurs jan 2014 editie 09. vier kant boi. Het geeft rust als je weet dat alles goed geregeld is

Relatiemagazine Bol Adviseurs jan 2014 editie 09. vier kant boi. Het geeft rust als je weet dat alles goed geregeld is Relatiemagazine Bol Adviseurs jan 2014 editie 09 vier kant boi Het geeft rust als je weet dat alles goed geregeld is Voorwoord Toch nog even achterom kijken 2013 was een prachtjaar. Vooral omdat we veel

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9.

NIEUWSBRIEF. In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9. NIEUWSBRIEF Maart 2013 Jaargang 17 Nr. 54 In gesprek met Martin van der Veen en Hans Tervoort over dienstverlening van formaat - Lees verder op pagina 9. Inhoud Voorwoord 2 Hoe nu verder met de levensloopregeling?

Nadere informatie

Wie kan delen, kan vermenigvuldigen. Het model voor bedrijfsbrede aandelenparticipatie

Wie kan delen, kan vermenigvuldigen. Het model voor bedrijfsbrede aandelenparticipatie Wie kan delen, kan vermenigvuldigen Het model voor bedrijfsbrede aandelenparticipatie Colofon Uitgave: Stichting Nederlands Participatie Instituut Goeman Borgesiuslaan 77 Postbus 9769 3506 GT Utrecht 030

Nadere informatie

Eerst passie, dan succes EUGENE FIERKENS (SPECIALIZED):

Eerst passie, dan succes EUGENE FIERKENS (SPECIALIZED): #02 OKTOBER 2014 MAGAZINE VOOR ONDERNEMEND NEDERLAND Slimme windmolen verovert de wereld Familiebedrijf: Opvolging baggeraar eindelijk helder Acht vragen over voorzieningen VERRIJKT MET LAYAR EUGENE FIERKENS

Nadere informatie

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. De energiemarkt op met Huismerk Energie. Alles over: de wereld van transport

Internet is niet meer weg te denken uit ons leven. De energiemarkt op met Huismerk Energie. Alles over: de wereld van transport Internet is niet meer weg te denken uit ons leven De energiemarkt op met Huismerk Energie p. 6 Alles over: de wereld van transport p. 29 HLB Café: laat u inspireren p. 36 Marco de Jong van the Factor.e

Nadere informatie