I-1 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING * A B

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I-1 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING * A B"

Transcriptie

1 I-1 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING * 5 Afstandsbediening De afstandsbediening is voorzien van een hoge-frequentiezender hetgeen de volgende voordelen heeft : - De afstandsbediening hoeft niet op de ontvanger in de auto te worden gericht. - De bedieningsstraal dringt door alle materialen heen (carrosserie, bagage). - De actieradius is zeer ruim. Centrale portiervergrendeling met afstandsbediening Met de afstandsbediening kunt u de portieren en achterklep ver- en ontgrendelen. Door op A te drukken, vergrendelt u de portieren. Wilt u ze ontgrendelen, druk dan op B. Druk nogmaals, indien er niets gebeurt. A B Het vergrendelen wordt bevestigd door het oplichten van de richtingaanwijzers: - Vergrendelen = de richtingaanwijzers lichten circa twee seconden op. - Ontgrendelen = de richtingaanwijzers knipperen. Indien één van de voorportieren openstaat of niet goed dicht zit, is centraal vergrendelen niet mogelijk. Indien u de afstandsbediening verliest of wanneer deze defect raakt, blijft het mogelijk m.b.v. de sleutel te vergrendelen of te ontgrendelen. De sleutel c.q. afstandsbediening heeft een specifieke voorziening ter bescherming van de bestuurder. In geval van een botsing bijvoorbeeld, waarbij de bestuurder naar voren schiet, springt het kunststof gedeelte los van de sleutel om te voorkomen dat de bestuurder zich aan zijn knie verwondt. Met het ontgrendelen van de portieren gaat de plafondverlichting branden. Transpondersleutel Door deze ELEKTRONISCHE STARTBLOKKERING wordt het voedingssysteem van de motor vergrendeld. Het systeem wordt automatisch ingeschakeld zodra de contactsleutel wordt verwijderd uit het contactslot. Alle sleutels hebben een elektronisch systeem. Alleen met uw sleutels kan uw auto worden gestart. Steek uw sleutel in het contactslot. Nadat het contact wordt ingeschakeld vindt er een dialoog plaats tussen de sleutel en de elektronische startblokkering. Wanneer de sleutel niet wordt herkend is het starten van de motor onmogelijk. LET OP : de aanwezigheid van hoogfrequente apparatuur in de nabijheid van de auto (GSM alarmsystemen, kan de werking van de afstandsbediening tijdelijk verstoren. Indien zich permanente storingen in de werking van de afstandsbediening voordoen, dient deze opnieuw geïnitialiseerd te worden. Zie ook Vervangen van de batterijen van de afstandsbediening. * Afhankelijk van uitvoering of land.

2 I-1 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING* 7 Preventie van diefstal Controleer bij het uitstappen of de ramen dicht zijn en laat geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto achter. Verwijder de sleutel uit het contact, vergrendel het stuur en doe de portieren op slot. Vervangen van de batterijen van de afstandsbediening Trek de afstandsbediening open om de batterijen te kunnen bereiken. Twee batterijen ref. : CR1620 3V. Na het vervangen van de batterij moet de afstandsbediening worden geïnitialiseerd. Zet hiervoor het contact aan en bedien vervolgens de afstandsbediening. * Afhankelijk van de uitvoering. GOOI GEEN LEGE BATTERIJEN BIJ HET HUISHOUDELIJK AFVAL, MAAR WERP ZE BIJ HET KLEIN CHEMISCH AFVAL OF LEVER ZE IN BIJ UW DEALER (ook in fotozaak etc.)

3 6 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING * I-1 CODE-kaart Bij de auto is een vertrouwelijke kaart geleverd. Deze kaart heeft een verborgen toegangscode waarmee een van onze dealers de elektronische anti-diefstalvoorziening kan onderhouden. Wanneer de auto van eigenaar wisselt is het noodzakelijk dat de CODEkaart wordt overgedragen. Bewaar deze kaart op een veilige plaats. Laat de kaart nooit achter in de auto. Bekras het verborgen gedeelte niet ; zolang het verborgen gedeelte intact is, is uw elektronische startblokkering gegarandeerd. Wanneer dit niet het geval is, is uw elektronische startblokkering niet langer gegarandeerd. Tip Noteer zorgvuldig de nummers van de sleutels en de afstandsbediening. Bewaar de vertrouwelijke kaart met uw specifieke code van de elektronische startblokkering op een veilige plaats (nooit in de auto). In geval van verlies kan alleen een van onze dealers u, met behulp van de nummers, voorzien van nieuwe sleutels of een nieuwe afstandsbediening. Voor alle wijzigingen met betrekking tot de sleutels (toevoegen, het vervallen of vervangen van een sleutel) is het noodzakelijk dat u zich met uw vertrouwelijke kaart wendt tot een van onze dealers. * Afhankelijk van uitvoering of land. LET OP Wijzig op geen enkele wijze het elektrische circuit van de elektronische startblokkering. Hierdoor zou het mogelijk kunnen zijn dat de auto niet meer kan worden gestart. Bij verlies van de vertrouwelijke kaart is het noodzakelijk dat u zich tot een van onze dealers wendt. In dit geval moet een ingrijpende handeling aan de auto worden verricht.

4 4 SLEUTELS, AFSTANDSBEDIENING * I-1 Sleutel Contact, portieren, stuurslot, startmotor, handschoenenkastje, brandstoftankdop en schakelaar passagiersairbag * worden bediend met één enkele sleutel. Centrale portiervergrendeling* Met de sleutel aan de afstandsbediening kunnen vanaf één van de voorportieren alle portieren worden vergrendeld en ontgrendeld. Als een van de voorportieren openstaat of niet goed dicht zit, werkt de centrale vergrendeling niet. WAARSCHUWING De afstandsbediening heeft een grote actieradius waardoor u de auto op geruime afstand kunt ver- of ontgrendelen. Door het per ongeluk bedienen van de afstandsbediening in uw binnenzak kunnen de portieren al worden ontgrendeld. * Afhankelijk van de uitvoering.

5 8 OPENEN EN SLUITEN VAN DE PORTIEREN I-2 VOORPORTIEREN Openen van buitenaf Steek de sleutel geheel in het slot en draai hem in de richting van de voorbumper om of ontgrendel het portier met de afstandsbediening. Trek de portiergreep naar u toe. Openen van binnenuit Trek de hendel bij al dan niet vergrendeld portier naar u toe. Vergrendelen van binnenuit Door het vergrendelknopje op het bestuurdersportier in te drukken worden de voorportieren, mits ze dicht zijn, centraal vergrendeld.

6 I-2 OPENEN EN SLUITEN VAN DE PORTIEREN 9 ZIJSCHUIFDEUREN * Openen van buitenaf Ontgrendel de zijschuifdeur met de sleutel of de afstandsbediening. Om de deur te openen dient u de handgreep naar achteren te duwen en de deur tot de aanslag open te schuiven. De zijschuifdeur vergrendelt zichzelf en kan niet gesloten worden wanneer de auto op een helling stilstaat. Om de deur te sluiten dient u de handgreep naar voren te duwen en de deur dicht te schuiven. Openen van binnenuit Open de deur door de hendel A naar achteren te trekken. Sluit de deur door de hendel A naar voren te duwen. Vergrendelen van binnenuit Door de knop B naar beneden of boven te schuiven, kan de zijschuifdeur van binnenuit vergrendeld of ontgrendeld worden. Zorg ervoor dat beide zijschuifdeuren tijdens het rijden gesloten zijn. A B * Afhankelijk van uitvoering of land.

7 12 OPENEN ACHTERKLEP EN SCHUIFDAK I-2 Openen van de achterklep* Ontgrendel met de sleutel en licht de achterklep aan de greep op. Houd bij het openen van de achterklep rekening met de beschikbare ruimte boven de auto. * Afhankelijk van de uitvoering.

8 10 OPENEN EN SLUITEN VAN DE ACHTERDEUREN I-2 Openen van de achterdeuren van buitenaf. A B Rechter achterdeur Steek de sleutel in het slot en draai hem rechtsom of ontgrendel met de afstandsbediening. Trek de handgreep naar u toe. 90 openen van de achterdeuren Controleer of de achterdeuren in de geopende stand goed geblokkeerd zijn. Linker achterdeur Ontgrendel de achterdeur door de hendel A naar u toe te trekken. 180 openen van een achterdeur. Trek de deuruithouder B naar u toe bij gedeeltelijk geopende achterdeur. Bij het sluiten van de achterdeur komt de deuruithouder weer in de oorspronkelijke stand.

9 I-2 OPENEN EN SLUITEN VAN DE ACHTERDEUREN 11 Openen van de achterdeuren van binnenuit. B B 1 2 Licht de hendel B op om de deur te openen. SLUIT EERST DEUR 1 EN VERVOLGENS DEUR 2. LET OP Let er tijdens het beladen van de auto op dat de deuruithouders van beide achterdeuren vrij gehouden worden.

10 I-3 OPENEN EN SLUITEN VAN DE DAKKLEP 13 Motorkap 1 Trek de rode hendel geheel links onder het dashboard naar u toe om de motorkap te ontgrendelen. Leg uw hand iets links van het midden onder de motorkap en druk de pal 1 onder de motorkaprand naar rechts. Licht de motorkap op. Plaats de steun onder de motorkap volgens de afbeelding. Sluiten van de motorkap Plaats de motorkapsteun terug in de houder en druk hem vast. Laat de motorkap zakken en laat hem aan het einde van de slag los. Controleer of hij goed vergrendeld is. LET OP bij het laten zakken van de motorkap: door de isolatie is deze extra zwaar.

11 14 OPENEN EN SLUITEN VAN DE DAKKLEP I-4 Dakklep* Open de dakklep door aan hendel A te trekken. B Licht de dakklep op tot voorbij het zware punt, vanaf waar hij vergrendeld wordt d.m.v. de zelfborgende steunen B. Controleer bij het sluiten van de dakklep of de steunbalk (zie Steunbalk voor lange voorwerpen ) goed vergrendeld is. Sluit de dakklep door deze te laten zakken. * Afhankelijk van de uitvoering of uitrusting.

12 I-4 DAKKLEP 15 Steunbalk voor lange voorwerpen Voor het ondersteunen van lange voorwerpen die met geopende dakklep worden vervoerd is de auto uitgerust met een steunbalk die stevig genoeg is om de last van de te vervoeren voorwerpen te weerstaan. Duw hendel A omhoog om de balk neer te klappen. Laat de balk pas los als hij tegen de achterdeurstijl rust. De balk is aan één kant scharnierbaar zodat u met één hand de lange voorwerpen kunt vasthouden, terwijl u met de andere hand de steunbalk terug kunt plaatsen. Controleer of de stang goed vergrendeld is. A Laat nimmer voorwerpen direct tegen de achterdeuren rusten. De openingen op de zijranden kunnen gebruikt worden voor het bevestigen van de lading. De achterbumper is zo bemeten dat hij tevens dienst doet als treeplank. LET OP Rijd nooit zonder dat de steunbalk is geplaatst. De achterdeuren kunnen alleen dàn geheel worden vergrendeld wanneer de stang is geplaatst. Houd rekening met eventueel noodzakelijke beperkingen t.a.v. de wagenhoogte alvorens u met geopende dakklep door een tunnel rijdt. Signaleer de lading met een reglementair vlaggetje indien deze meer dan een meter buiten de auto steekt.

13 16 BRANDSTOF TANKEN I-5 Brandstoftankdop met sleutel Draai de sleutel een kwartslag om, naar de achterzijde van de auto toe. Let op De brandstoftankdop volgt qua vormgeving de lijn van de carrosserie. Plaats de dop derhalve zoals aangegeven op de afbeelding. Wanneer de brandstoftankdop is verwijderd, is het openen van de rechter zijschuifdeur * niet mogelijk. Inhoud van de brandstoftank :55 liter (ongelode benzine). 60 liter (Diesel). BRANDSTOFSOORT* Bij de brandstofvulopening is een sticker aangebracht met daarop de toegestane brandstofsoorten. DIESEL LOODVRIJE BENZINE Hoewel benzinemotoren geschikt zijn voor RON 95 brandstof, adviseren wij u, om voor meer rijcomfort RON 98 te tanken (alleen benzinemotor). * Afhankelijk van uitvoering of land. LET OP : Als er onverhoopt een verkeerde soort brandstof wordt getankt, laat dan de tank aftappen voordat de motor wordt gestart.

14 I-6 STOELEN 17 Verstelling van de rugleuning * Draai de knop om de rugleuning in de gewenste stand te kunnen zetten. Hoofdsteun De hoofdsteunen zijn uitschuifbaar zodat men deze in hoogte kan verstellen. De hoofdsteunen zijn voorzien van een vergrendeling. Om ze te verwijderen, dient u de hoofdsteunen omhoog te trekken tot de aanslag en vervolgens de ontgrendellippen in te drukken. Verstelling van de stoel in de lengterichting Trek de beugel linksonder de stoel omhoog en verplaats de stoel in de gewenste stand. * Afhankelijk van uitvoering of land. Opbergen boorddocumentatie Boven de lade onder de bestuurdersstoel bevindt zich de opbergruimte voor de boorddocumentatiemap. Lade onder de stoel Trek de lade voorzichtig naar voren om deze te openen. Stoelverwarming * (zie BESTUURDERSPLAATS ).

15 I-8 AIRBAG * 19 Plaats nooit een kinderzitje op de passagiersstoel voorin in geval van een airbag aan passagierszijde. Afhankelijk van de het uitrustingsniveau van de auto kunt u de airbag aan passagierszijde buiten werking stellen (volg de onderstaande aanwijzingen op). Buiten werking stellen van de airbag aan passagierszijde * - Zet het contact af en steek de contactsleutel in de sleutelschakelaar A. - Draai de sleutel in de stand OFF om de airbag aan passagierszijde buiten werking te stellen. - Bij aangezet contact gaat het lampje op het instrumentenpaneel permanent branden (mocht het lampje knipperen, dan heeft u te maken met een storing). Inschakelen van de airbag aan passagierszijde Schakel, zodra u het kinderzitje dat met de rug in de rijrichting voorin op de passagiersstoel is gemonteerd, verwijdert, de airbag weer in: - Zet het contact af, steek de contactsleutel in de sleutelschakelaar en draai hem in de stand ON om de airbag weer in te schakelen. - Het controlelampje op het dashboard brandt zes seconden bij aanzetten van het contact. A * Afhankelijk van uitvoering of land. Het dragen van de veiligheidsgordel is verplicht en noodzakelijk voor een effectieve werking van de airbag. Schakel de airbag aan passagierszijde nooit uit als er iemand op de voorstoel zit (alleen wanneer er een kinderzitje met de rug in de rijrichting is geplaatst)

16 20 I-9 MULTIFUNCTIONELE PASSAGIERSSTOEL * B A B Tafeltje en toegang tot de laadruimte Gebruik van de rugleuning als tafeltje Trek hendel A omhoog en klap de rugleuning geheel neer. Thans beschikt u over een horizontaal vlak met een band voor het vastzetten van papieren en uitsparingen voor het plaatsen van bekers. Laadruimte, lange voorwerpen Trek hendel B omhoog en klap de stoel geheel om. Het is niet nodig de hoofdsteun te verwijderen. In deze stand kan de ruimte onder de stoel en het voorste gedeelte van de laadvloer worden benut voor het vervoer van voorwerpen op een van buiten niet-zichtbare wijze en kunnen lange door de dakklep naar buiten stekende voorwerpen gestut worden. U kunt in deze stand, tenzij de auto voorzien is van een laadschot, tot 2.10 m lange voorwerpen vervoeren door ze op het voorste gedeelte van de laadvloer te laten rusten. Bevestig de lading altijd met behulp van de balk achterin de laadruimte of met de sjorogen. * Afhankelijk van uitvoering of land.

17 I-10 LAADRUIMTE 21 A B A B C C Sjorogen Gebruik de zes sjorogen bij A, B en C langs de omtrek van de laadvloer voor het bevestigen van de lading. Rust, afhankelijk van het gebruik, de auto met adequate middelen ter ondersteuning van de lading uit (scheidingsrek, net, enz.). Deze accessoires kunt u kopen bij onze dealerorganisatie. Sjor voor uw eigen veiligheid de lading altijd stevig vast.

18 18 VERSTELLING VAN HET STUUR I-7 Het stuur is in hoogte verstelbaar. Zet, terwijl de auto stilstaat, eerst uw stoel in de meest geschikte stand. Ontgrendel het stuur door de hiervoor bestemde hendel van u af te drukken. Stel de hoogte van het stuur in en vergrendel vervolgens het stuur door de hendel geheel naar u toe te trekken. Zorg dat u een goed overzicht houdt over het instrumentenpaneel en de controlelampjes op het dashboard. WAARSCHUWING : Verstel, met het oog op de veiligheid, nimmer het stuur terwijl u rijdt.

19 24 BESTUURDERSPLAATS* I

20 I-13 BESTUURDERSPLAATS* 25 1 Linker zijventilatierooster 2 Linker luidspreker 3 Bediening : Claxon Verlichting Richtingaanwijzer Mistachterlicht 4 Instrumentenpaneel 5 Bediening : Ruitenwisser voor Ruitenwisser achter Ruitensproeier 6 Centrale ventilatieroosters 7 Inbouwruimte autoradio, autotelefoon 8 Bedieningsschakelaars : Ruiten Achterruitverwarming / Buitenspiegels Airconditioning Waarschuwingsknipperlichten Stoelverwarming 9 Inbouwruimte autoradio of opbergvak 10 Bedieningsorganen verwarming/ventilatie 11 Bovenste handschoenenkastje of airbag passagier 12 Rechter luidspreker 13 Rechter zijventilatierooster 14 Onderste handschoenenkastje 15 Handrem 16 Asbak 17 Versnellingspook 18 Sigarenaansteker 19 Stuurslot, contact 20 Airbag bestuurder 21 Hendel stuurverstelling 22 Zekeringkastje 23 Bediening : Elektrische buitenspiegel passagierszijde Koplampverstelling 24 Sleutelschakelaar : In-/uitschakelen airbag aan passagierszijde 25 Plafondlamp * Afhankelijk van de uitvoering

21 26 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Display: Onderhoudsintervalindicator. Olieniveau-indicator (Diesel). Kilometerteller. Digitaal klokje. Toerenteller Koelvloeistoftemperatuurmeter Brandstofmeter Bediening display : Kilometerteller. Dagteller. Nulstelling van de dagteller. * Afhankelijk van uitvoering of land Regelknop dashboardverlichting zie blz. I-14 Instellen van de tijd zie blz. I-14

22 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 27 Koelvloeistoftemperatuurmeter Onder normale omstandigheden kan de weergegeven koelvloeistoftemperatuur oplopen tot 100 C. Bij een combinatie van zware gebruiksomstandigheden en warm weer kan de wijzer het rode gebied naderen. Mocht de wijzer in het rode gebied komen of gaat het STOP-lampje knipperen, stop dan onmiddellijk en zet het contact af. Het kan zijn dat de koelventilator in zo'n geval nog enige tijd blijft werken. Laat de motor afkoelen en neem de voorzorgsmaatregelen die te vinden zijn in hoofdstuk Onderhoud - "Niveaus, controles". Een te hoge koelvloeistoftemperatuur kan diverse oorzaken hebben; waarschuw onze dichtstbijzijnde dealer. Brandstofmeter Zodra het lampje van de minimum hoeveelheid brandstof permanent brandt, zit er nog ongeveer 7 liter brandstof in de tank. Inhoud tank (liters) : Benzine : 55 Diesel : 60 * Afhankelijk van uitvoering of land

23 28 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Multifunctioneel display Wanneer u het contact aanzet, verschijnt op het display achtereenvolgens: - Onderhoudsintervalindicator Deze indicator geeft het aantal kilometers aan dat nog verreden kan worden tot de volgende onderhoudsbeurt (ingesteld volgens het onderhoudsschema in het Onderhoudsboekje). Werking : Bij aanzetten van het contact wordt op het display even het aantal kilometers dat nog verreden kan worden tot de eerstvolgende onderhoudsbeurt weergegeven. Voorbeeld : de onderhoudsbeurt is over: Over minder dan km moet de volgende onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. Voorbeeld : de onderhoudsbeurt is over: 900 km. Bij het aanzetten van het contact geeft het display gedurende vijf seconden de volgende informatie : De kilometerstand voor de onderhoudsbeurt is overschreden. Telkens wanneer het contact wordt aangezet gaan de sleutel en de overschreden kilometerstand knipperen. Voorbeeld : De kilometerstand voor de volgende onderhoudsbeurt is met 300 kilometer overschreden. De onderhoudsbeurt dient nu op korte termijn te worden uitgevoerd. Vijf seconden na het aanzetten van het contact hervat de kilometerteller zijn normale functie en geeft het display de stand van de totaalteller of de dagteller weer. Vijf seconden na aanzetten van het contact krijgt de totaalteller weer zijn normale werking en blijft de onderhoudssleutel branden. Dit geeft aan dat er op korte termijn een onderhoudsbeurt moet worden uitgevoerd. Het display geeft de stand van de totaalteller of de dagteller weer. Vijf seconden na aanzetten van het contact krijgt de totaalteller weer zijn normale werking en blijft de onderhoudssleutel branden.

24 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 29 Onderhoudsinterval Indien uw auto onder bijzonder zware omstandigheden wordt gebruikt, dient u zich te houden aan het onderhoudsprogramma voor zware gebruiksomstandigheden waarbij kortere onderhoudsintervallen worden gehanteerd (zie Onderhoudsboekje). Let op : indien de maximumtermijn tussen twee onderhoudsbeurten verstreken is voordat het maximum aantal kilometers bereikt is, brandt de onderhoudssleutel. Wijzigen van het onderhoudsinterval : - Zet het contact af. - Druk knop 1 in en houd deze ingedrukt. - Zet het contact aan. - De termijn tot de volgende onderhoudsbeurt knippert. - Laat de knop los. - Het onderhoudsinterval verschijnt op het display. - Door kort op knop 1 te drukken kunt u de onderhoudsintervallen wijzigen. 1 - Als het geselecteerde onderhoudsinterval is verschenen op het display drukt u gedurende 10 seconden op knop 1 om te bevestigen (het geselecteerde onderhoudsinterval knippert gedurende tien seconden). Laat de knop los ter bevestiging zodra de informatie op het display niet meer knippert. Nulstelling Onze dealers voeren deze handeling na iedere onderhoudsbeurt uit. Mocht u echter zelf uw onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, ga dan als volgt te werk voor het nulstellen : - Zet het contact af. - Druk knop 1 in en houd deze ingedrukt. - Zet het contact aan. - De termijn tot de volgende onderhoudsbeurt knippert. - Houd knop 1 tien seconden ingedrukt. - Op het display verschijnt ''=0'' en de onderhoudssleutel verdwijnt 1 1 * Afhankelijk van uitvoering of land

25 30 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Olieniveau-indicator (Diesel) Wanneer het contact wordt aanzet, wordt de onderhoudsintervalindicator enkele seconden verlicht. Vervolgens wordt gedurende circa 10 seconden het olieniveau aangegeven. Max. Multifunctioneel display Bij het aanzetten van het contact verschijnt op het display achtereenvolgens : - Onderhoudsintervalindicator. - Olieniveau-indicator (Diesel). - Kilometerteller. - Klokje. Min. Controleer met de oliepeilstok. Controleer het niveau op een horizontale en vlakke ondergrond, nadat de motor minstens 10 minuten tevoren is afgezet. Olie bijvullen (knipperen van de ledjes) Vul de olie onmiddellijk bij: uw motor dreigt anders beschadigd te worden! Het knipperen van de niveaumeter duidt op een storing in de werking. Raadpleeg een van onze dealers. * Afhankelijk van uitvoering of land

26 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 31 Kilometerteller & dagteller. A A A Wanneer u op de knop A drukt, wordt in plaats van de totale kilometerstand de dagtellerstand weergegeven. Nulstelling van de dagteller Indien u de toets A even ingedrukt houdt, knippert het display 3 keer en geeft 0 weer. * Afhankelijk van uitvoering of land

27 32 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Digitaal klokje B 1 - Druk voor de tijdinstelling bij afgezette motor en aangezet contact meer dan 3 seconden op de toets B; de tijd wordt knipperend weergegeven. Instellen van de uren 2 - Druk kort op B: de uurverstelling gebeurt langzaam. Lang drukken : de uurverstelling gebeurt versneld. Indien gedurende vijf seconden niet op de toets wordt gedrukt is de ureninstelling vastgelegd in het geheugen; de minuten knipperen. Instellen van de minuten 3 - Druk kort op B: de minutenverstelling gebeurt langzaam. Lang drukken: de minutenverstelling gebeurt versneld. Indien gedurende vijf seconden niet op de toets wordt gedrukt is de minuteninstelling vastgelegd in het geheugen. Nota : De tijdweergave verschijnt bij het openen van het portier aan bestuurderszijde en verdwijnt een minuut nadat het portier gesloten is. Bij geopend portier verdwijnt de tijdweergave na tien minuten. * Afhankelijk van uitvoering of land

28 30 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Olieniveau-indicator (Diesel) Wanneer het contact wordt aanzet, wordt de onderhoudsintervalindicator enkele seconden verlicht. Vervolgens wordt gedurende circa 10 seconden het olieniveau aangegeven. Max. Multifunctioneel display Bij het aanzetten van het contact verschijnt op het display achtereenvolgens : - Onderhoudsintervalindicator. - Olieniveau-indicator (Diesel). - Kilometerteller. - Klokje. Min. Controleer met de oliepeilstok. Controleer het niveau op een horizontale en vlakke ondergrond, nadat de motor minstens 10 minuten tevoren is afgezet. Olie bijvullen (knipperen van de ledjes) Vul de olie onmiddellijk bij: uw motor dreigt anders beschadigd te worden! Het knipperen van de niveaumeter duidt op een storing in de werking. Raadpleeg een van onze dealers. * Afhankelijk van uitvoering of land

29 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 31 Kilometerteller & dagteller. A A A Wanneer u op de knop A drukt, wordt in plaats van de totale kilometerstand de dagtellerstand weergegeven. Nulstelling van de dagteller Indien u de toets A even ingedrukt houdt, knippert het display 3 keer en geeft 0 weer. * Afhankelijk van uitvoering of land

30 28 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Multifunctioneel display Wanneer u het contact aanzet, verschijnt op het display achtereenvolgens: - Onderhoudsintervalindicator Deze indicator geeft het aantal kilometers aan dat nog verreden kan worden tot de volgende onderhoudsbeurt (ingesteld volgens het onderhoudsschema in het Onderhoudsboekje). Werking : Bij aanzetten van het contact wordt op het display even het aantal kilometers dat nog verreden kan worden tot de eerstvolgende onderhoudsbeurt weergegeven. Voorbeeld : de onderhoudsbeurt is over: Over minder dan km moet de volgende onderhoudsbeurt worden uitgevoerd. Voorbeeld : de onderhoudsbeurt is over: 900 km. Bij het aanzetten van het contact geeft het display gedurende vijf seconden de volgende informatie : De kilometerstand voor de onderhoudsbeurt is overschreden. Telkens wanneer het contact wordt aangezet gaan de sleutel en de overschreden kilometerstand knipperen. Voorbeeld : De kilometerstand voor de volgende onderhoudsbeurt is met 300 kilometer overschreden. De onderhoudsbeurt dient nu op korte termijn te worden uitgevoerd. Vijf seconden na het aanzetten van het contact hervat de kilometerteller zijn normale functie en geeft het display de stand van de totaalteller of de dagteller weer. Vijf seconden na aanzetten van het contact krijgt de totaalteller weer zijn normale werking en blijft de onderhoudssleutel branden. Dit geeft aan dat er op korte termijn een onderhoudsbeurt moet worden uitgevoerd. Het display geeft de stand van de totaalteller of de dagteller weer. Vijf seconden na aanzetten van het contact krijgt de totaalteller weer zijn normale werking en blijft de onderhoudssleutel branden.

31 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 29 Onderhoudsinterval Indien uw auto onder bijzonder zware omstandigheden wordt gebruikt, dient u zich te houden aan het onderhoudsprogramma voor zware gebruiksomstandigheden waarbij kortere onderhoudsintervallen worden gehanteerd (zie Onderhoudsboekje). Let op : indien de maximumtermijn tussen twee onderhoudsbeurten verstreken is voordat het maximum aantal kilometers bereikt is, brandt de onderhoudssleutel. Wijzigen van het onderhoudsinterval : - Zet het contact af. - Druk knop 1 in en houd deze ingedrukt. - Zet het contact aan. - De termijn tot de volgende onderhoudsbeurt knippert. - Laat de knop los. - Het onderhoudsinterval verschijnt op het display. - Door kort op knop 1 te drukken kunt u de onderhoudsintervallen wijzigen. 1 - Als het geselecteerde onderhoudsinterval is verschenen op het display drukt u gedurende 10 seconden op knop 1 om te bevestigen (het geselecteerde onderhoudsinterval knippert gedurende tien seconden). Laat de knop los ter bevestiging zodra de informatie op het display niet meer knippert. Nulstelling Onze dealers voeren deze handeling na iedere onderhoudsbeurt uit. Mocht u echter zelf uw onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, ga dan als volgt te werk voor het nulstellen : - Zet het contact af. - Druk knop 1 in en houd deze ingedrukt. - Zet het contact aan. - De termijn tot de volgende onderhoudsbeurt knippert. - Houd knop 1 tien seconden ingedrukt. - Op het display verschijnt ''=0'' en de onderhoudssleutel verdwijnt 1 1 * Afhankelijk van uitvoering of land

32 32 INSTRUMENTENPANEEL* I-14 Digitaal klokje B 1 - Druk voor de tijdinstelling bij afgezette motor en aangezet contact meer dan 3 seconden op de toets B; de tijd wordt knipperend weergegeven. Instellen van de uren 2 - Druk kort op B: de uurverstelling gebeurt langzaam. Lang drukken : de uurverstelling gebeurt versneld. Indien gedurende vijf seconden niet op de toets wordt gedrukt is de ureninstelling vastgelegd in het geheugen; de minuten knipperen. Instellen van de minuten 3 - Druk kort op B: de minutenverstelling gebeurt langzaam. Lang drukken: de minutenverstelling gebeurt versneld. Indien gedurende vijf seconden niet op de toets wordt gedrukt is de minuteninstelling vastgelegd in het geheugen. Nota : De tijdweergave verschijnt bij het openen van het portier aan bestuurderszijde en verdwijnt een minuut nadat het portier gesloten is. Bij geopend portier verdwijnt de tijdweergave na tien minuten. * Afhankelijk van uitvoering of land

33 I-14 INSTRUMENTENPANEEL* 33 Sterkte van de dashboardverlichting B Het verstellen dient te gebeuren door op de bediening B te drukken bij draaiende motor en brandende parkeerlichten. - Verscheidene malen drukken, de sterkte van de dashboardverlichting varieert progressief. - Ingedrukt houden van de knop : de sterkte van de dashboardverlichting varieert snel. * Afhankelijk van uitvoering of land

34 34 CONTROLE- EN I-15 WAARSCHUWINGSLAMPJES * Richtingaanwijzer naar links Zie SIGNALERING. Richtingaanwijzer naar rechts Zie SIGNALERING. Wanneer de alarmverlichting is ingeschakeld, branden alle vier de knipperlichten tegelijkertijd. Dimlichten Zie SIGNALERING. Grootlicht Zie SIGNALERING. Mistachterlicht Zie SIGNALERING.. ABS-systeem zie REMMEN. Voorgloeilampje diesel Zie hoofdstuk over het starten van de motor (zie STARTEN ). * Afhankelijk van de uitvoering.

35 I-15 CONTROLE- EN WAARSCHUWINGSLAMPJES * 35 Waarschuwingslampje minimum koelvloeistof Stop onmiddellijk indien dit lampje oplicht. Controleer het niveau en neem de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen (zie NIVEAUS-CONTROLES ). Waarschuwingslampje acculading Dit lampje moet gedoofd zijn zodra de motor draait. Waarschuw onze dichtstbijzijnde dealer, indien dit lampje permanent gaat branden. STOP-lampje Dit lampje brandt altijd als een ander waarschuwingslampje brandt, of wanneer de maximumtemperatuur van de koelvloeistof is bereikt. Waarschuwingslampje handrem en remvloeistofniveau Het branden van dit lampje duidt aan dat de handrem aangetrokken of niet goed vrijgezet is of dat het remvloeistofniveau onvoldoende is. Zie REMMEN, NIVEAUS-CONTROLES. Ook kan het zijn dat er een storing is opgetreden in de elektronische remdrukverdeler. Autodiagnoselampje motor Wanneer dit lampje onderweg knippert of oplicht, duidt dat op een storing in het injectiesysteem, de ontsteking of de uitlaat (afhankelijk van verkoopland). Raadpleeg zo snel mogelijk een van onze dealers. Waarschuwingslampje openstaande portieren Dit lampje brandt bij aangezet contact. Het dooft niet voordat alle portieren goed dicht zijn. trans- Controlelampje pondersleutel Dit lampje brandt wanneer u het contact aanzet en de sleutel niet herkend wordt. Waarschuwingslampje motoroliedruk Als deze lamp gaat branden tijdens het rijden dient u onmiddellijk te stoppen en het olieniveau te controleren (zie NIVEAUS-CONTROLES.). Blijft het lampje ondanks een correct niveau branden, neem dan contact op met onze dichtstbijzijnde dealer. wer- Controlelampje king airbag Zie AIRBAG. * Afhankelijk van uitvoering of land.

36 36 SIGNALERING I-16 Claxon Druk tegen het uiteinde van de hendel. Lichtsignaal Trek de hendel naar u toe. Het geven van een lichtsignaal is ook mogelijk bij afgezet contact. Richtingaanwijzers Linksaf : druk de hendel naar beneden. Rechtsaf : duw de hendel naar boven. Om van richting te veranderen, moet de hendel door de weerstand naar boven of beneden worden bewogen. De hendel komt vanzelf terug bij het terugdraaien van het stuur. Waarschuwingsknipperlichten Indien deze verlichting is ingeschakeld, knipperen alle vier de richtingaanwijzers tegelijkertijd. Gebruik de waarschuwingsknipperlichten uitsluitend in gevaarlijke situaties, tijdens een noodstop of wanneer u onder ongewone omstandigheden rijdt. Deze verlichting werkt ook bij afgezet contact. Zolang u met waarschuwingsknipperlichten rijdt kunt u geen richting aangeven.

37 I-16 SIGNALERING, VERLICHTING* 37 BEDIENING VAN DE VERLICHTING (Ring A) Alle lichten gedoofd A Verdraai gedeelte A in de richting van de pijl. Parkeerlichten Het instrumentenpaneel is verlicht. Verdraai gedeelte A in de richting van de pijl. Dimlichten/grootlicht Trek de hendel zo ver mogelijk naar u toe om over te schakelen van dimlichten naar grootlicht. Geluidssignaal niet-gedoofde verlichting Dit geluidssignaal is te horen zodra een voorportier of achterdeur geopend wordt met afgezet contact terwijl de lichten niet gedoofd zijn. Het signaal houdt op in de volgende gevallen: portieren dicht, lichten gedoofd of contact aan. Uitgesteld doven van de koplampen Wanneer u na afzetten van het contact de bedieningshendel van de verlichting naar u toetrekt, branden de koplampen om na één minuut automatisch te doven. Deze functie is bijvoorbeeld handig om uw weg te vinden bij het verlaten van een donkere parkeerplaats. * Afhankelijk van de uitvoering

38 38 SIGNALERING* I-16 Mistachterlicht Mistachterlicht gedoofd Verdraai gedeelte B in de richting van de pijl. B Mistachterlicht Het controlelampje licht op. Het mistachterlicht werkt in combinatie met de dimlichten of het grootlicht. Het mistachterlicht dooft automatisch wanneer de verlichting wordt uitgeschakeld. Let op Het mistachterlicht mag alleen bij mist of sneeuwbuien worden gebruikt. * Afhankelijk van de uitvoering.

39 40 ZICHT I-17 Koplampverstelling * De koplamphoogte kan, afhankelijk van de belading van de auto, worden ingesteld. Stel, voor een maximaal zicht zonder dat medeweggebruikers verblind worden, de koplampen als volgt af : Elektrische verstelling * Gebruik hiertoe de bedieningsorganen links van het stuur Stand 0 : Bestuurder met of zonder passagier. Tussenstand : Bestuurder met 2 passagiers. Stand 1 : Bestuurder met 4 passagiers. Stand 2 : Bestuurder met 4 passagiers en bagage. Stand 3 : Bestuurder alleen met maximale belading. * Afhankelijk van uitvoering of land

40 I-17 ZICHT Ruitenwisser voor 0 Uit 1 Interval wissen 2 Normaal wissen 3 Snel wissen 4 Een keer wissen : druk de hendel naar beneden Ruitensproeier voor Trek de hendel naar u toe. De ruitenwisser wist vervolgens een aantal keren. N.b. : - Stand 1: de wissnelheid wordt automatisch afgestemd op de snelheid van de auto. - Stand 1, 2 of 3: bij stilstaande auto valt de wissnelheid automatisch terug. - Wanneer de voorruitenwissers zijn ingeschakeld en u in de achteruitversnelling schakelt, treedt automatisch de achterruitenwisser in werking. 5 Achterruitenwisser Beweeg het draaibaar gedeelte van de hendel naar voren voor interval wissen. 6 Ruitensproeier achter Beweeg het draaibaar gedeelte van de hendel naar voren voor sproeien en wissen. Bij het loslaten van de hendel wist de wisser circa vier keer en staat vervolgens stil. Elektrisch ontwasemen* : Deze functie dient voor het elektrisch ontwasemen van de achterruiten of buitenspiegels of, afhankelijk van de uitrusting, van beide. Het controlelampje van de schakelaar gaat automatisch uit na circa 12 minuten om overmatig stroomverbruik te voorkomen. U kunt de werking van de ontwaseming onderbreken door op de schakelaar te drukken. Indien u wederom op de schakelaar drukt, treedt de ontwaseming opnieuw voor 12 minuten in werking. Het elektrisch ontwasemen werkt alleen bij draaiende motor. * Afhankelijk van uitvoering of land.

41 22 BEDIENING VAN DE RUITEN I-11 A B Handbediende ruiten Verdraai de raamkruk voor het sluiten of openen van de ruiten. Elektrisch bediende ruiten* Met de schakelaars A en B op het dashboard kunnen de ruiten aan zowel bestuurders- als passagierszijde worden bediend (bij aangezet contact en tot 1 minuut na afzetten van het contact). Tiptoetsbediening Door de schakelaar A ingedrukt te houden kunt u de ruit aan bestuurderszijde in elke gewenste stand zetten. Indien u de schakelaar kortstondig indrukt en vervolgens loslaat gaat de ruit aan bestuurderszijde geheel open of dicht. Let op kinderen bij het bedienen van de ruiten. Zijruiten Trek aan de sluiting en duw tegen de ruit om deze open te klappen. Sluiten: trek de sluiting naar u toe en druk deze dicht. WAARSCHUWING Verwijder uit veiligheidsoverwegingen (kinderen) altijd eerst de sleutel uit het contact alvorens u de auto verlaat, ook indien dit van korte duur is. * Afhankelijk van de uitvoering

42 I-12 SPIEGELS 23 C Binnenspiegel Nachtstand tegen verblinding. Trek de pal naar u toe. Scanstrip voor elektronische kaarten* In de warmtewerende voorruit is boven de binnenspiegel een strook C geïntegreerd voor het op afstand scannen van pasjes (bijvoorbeeld tolkaart). Buitenspiegels Handbediend De spiegels kunnen van binnenuit in vier richtingen worden versteld. Inklappen van de buitenspiegels bij parkeren De spiegels zijn van buitenaf met de hand inklapbaar. Deze handeling verandert niets aan de tevoren ingestelde stand. Elektrische bediening Buitenspiegel aan passagierszijde De spiegel is vanaf de bestuurdersplaats in vier richtingen afstelbaar met behulp van de tuimelschakelaar. Druk voor het ontdooien van het buitenpiegelglas op de schakelaar voor de achterruitverwarming in het midden op het dashboard. * Afhankelijk van de uitvoering

43 V-1 BENZINEMOTOREN 1.1 i i* 79 1 * Afhankelijk van de uitvoering.

44 80 DIESELMOTOR 1.9 D * V * Afhankelijk van de uitvoering.

45 V-1 DIESELMOTOR 2.0 HDI* 81 1 * Afhankelijk van de uitvoering.

46 86 BRANDSTOFSYSTEEM DIESEL V-3 Op gang brengen van het brandstofcircuit Breng, nadat u brandstofpech heeft gehad, het brandstofcircuit als volgt op gang: - Zet de auto op een vlakke en horizontale ondergrond en vul de brandstoftank met minimaal vijf liter brandstof. - Beweeg de hendel van de handbediende opvoerpomp tot een zekere weerstand wordt gevoeld. - Start vervolgens de motor terwijl u het gaspedaal iets intrapt, totdat de motor loopt. Indien de motor niet bij de eerste poging wil aanslaan, wacht dan vijftien seconden alvorens opnieuw te starten. Mocht de motor na verscheidene pogingen nog niet aanslaan, herhaal dan de handeling vanaf het begin. Geef, terwijl de motor stationair draait, iets gas om het ontluchten te voltooien. A B Verwijderen van de afdekkap van de 1,9 dieselmotor - Trek de bevestigingsklem A naar voren. - Verwijder de oliepeilstok. - Draai de bout B los en verwijder hem. - Verwijder de afdekkap. - Breng het brandstofcircuit op gang - Monteer de afdekkap bij afgezette motor.

47 V-4 BLOKKERING VAN DE BRANDSTOFTOEVOER * 87 Indien uw auto is voorzien van een systeem dat de brandstoftoevoer naar de motor kan blokkeren, dan betekent dat extra veiligheid bij de meeste botsingen van voor of achter. Schakelaar van de brandstoftoevoer Deze schakelaar bevindt zich onder de motorkap rechts. Om de brandstoftoevoer na een blokkering weer te herstellen, dient u op de bovenkant van de schakelaar te drukken, zoals aangegeven op de afbeelding. * Afhankelijk van uitvoering of land. Zet na een botsing het contact pas weer aan als u er zeker van bent dat er geen brandstof lekt en er geen brandstoflucht wordt waargenomen.

48 78 NIVEAUS V-1 Stuurbekrachtiging Bijvullen motorolie 1 Luchtfilter Volg de voorschriften in het Onderhoudsboekje op. Zie NIVEAUS, CONTROLES. Zie INHOUD RESERVOIRS. Reservoir ruitensproeiervloeistof voor en achter en koplampwissers* Zie INHOUD RESERVOIRS. Bijvullen koelvloeistof Zie NIVEAUS, CONTROLES. N.B.: Als het vloeistofniveau vaak moet worden bijgevuld, duidt dit op een storing en moet het systeem zo snel mogelijk worden gecontroleerd door een van onze dealers. Controleer eerst het oliepeil met de peilstok alvorens u olie bijvult. Let op : Tijdens verrichtingen onder de motorkap bij warme motor kan de ventilator, zelfs bij afgezet contact en stilstaande auto, elk moment in werking treden. Controleer tussen de door de constructeur voorgeschreven onderhoudsbeurten regelmatig het olieniveau, met name voordat u aan een lange rit begint. Bijvullen remvloeistof Zie INHOUD RESERVOIRS. Accu Zie ACCU. 2 Handbediende opvoerpomp Zie BRANDSTOFSYSTEEM DIESEL. Oliepeilstok Controleer het oliepeil met de auto op een horizontale ondergrond en nadat de motor minstens tien minuten tevoren is afgezet. Het oliepeil mag nooit boven het maatstreepje MAX op de peilstok uitkomen. Controleer regelmatig het oliepeil. MAX MIN

49 82 NIVEAUS - CONTROLES * V-2 Bijvullen koelvloeistof Koude motor : Het niveau van de koelvloeistof moet zich tussen de maatstreepjes MIN en MAX bevinden. Warme motor : wacht 15 minuten of in ieder geval zolang tot de temperatuur lager is dan 100 C. Draai de dop met een beschermende doek eerst langzaam los tot de eerste nok om de druk te laten ontsnappen. Draai de dop vervolgens helemaal los. Niveau : Vul de vloeistof bij. Als het koelvloeistofniveau met meer dan 1 liter moet worden bijgevuld, is het raadzaam het circuit te laten nakijken door een van onze dealers. Draai de dop goed vast, tot de tweede nok. Als het vloeistofniveau vaak moet worden bijgevuld, duidt dit op een lekkage en moet het systeem zo snel mogelijk worden gecontroleerd door een van onze dealers. * Afhankelijk van de uitvoering Deze handeling vereist vakkennis en dient daarom uitsluitend door een van onze dealers te worden uitgevoerd.

50 V-2 NIVEAUS - CONTROLES * 83 Benzinemotor Radiateur - Koelvloeistof De controle van het koelvloeistofniveau dient te gebeuren bij koude motor. Het koelvloeistofniveau moet zich altijd tussen de maatstreepjes MIN en MAX op de radiateur (onder de dop) bevinden, indien het een benzine-uitvoering betreft, en tussen de maatstreepjes MIN en MAX op de vultank van de radiateur, indien het om een dieseluitvoering gaat. Dieselmotor De koelvloeistof bevat een dosis anti-vries waardoor deze niet alleen vorstbestendig is (bescherming af fabriek tot -37 C) maar tevens roestwerende eigenschappen bezit en bestand is tegen hoge temperaturen. * Afhankelijk van de uitvoering.

51 84 NIVEAUS, CONTROLES * V-2 Remvloeistofreservoir Controleer regelmatig het niveau. Wanneer het controlelampje tijdens het rijden oplicht, stop dan onmiddellijk en waarschuw onze dichtstbijzijnde dealer. De synthetische remvloeistof dient roestwerende eigenschappen te bezitten en tevens de goede werking van het remsysteem te bevorderen, ongeacht de omstandigheden. Gebruik daarom uitsluitend de door de constructeur aanbevolen remvloeistof (elke twee jaar verversen). Houdt u zich stipt aan deze voorschriften; ze zijn te vinden in het Onderhoudsboekje. Voorgeschreven vloeistofsoort : Zie AANBEVOLEN SMEERMIDDELEN. * Afhankelijk van de uitvoering.

52 V-2 NIVEAUS, CONTROLES * 85 Stuurbekrachtiging * Controleer het niveau met afgezette motor. Het niveau in het reservoir moet zich tussen de maatstreepjes MIN en MAX bevinden. De stuurbekrachtigingspomp mag in geen geval zonder vloeistof werken (om te voorkomen dat deze vastloopt). Voorgeschreven vloeistofsoort : Zie AANBEVOLEN SMEERMIDDELEN. Reservoir ruitensproeier en koplampwissers Gebruik voor een optimale reiniging van de ruiten en met het oog op uw eigen veiligheid bij voorkeur de door de constructeur voorgeschreven producten, teneinde beschadigingen van het sproeicircuit te voorkomen. Vul langzaam bij voor een optimale vulling. Controle ruitensproeierniveau Het reservoir is voorzien van een transparant slangetje (optie koplampwissers). U kunt het vloeistofpeil als volgt controleren: sluit met uw duim de beluchtingsopening af, klik het deksel los en trek het slangetje naar buiten om hierop het vloeistofniveau af te kunnen lezen. * Afhankelijk van de uitvoering.

53 88 INHOUD RESERVOIRS * V-5 Reservoir ruitensproeiervloeistof voor en achter en koplampwissers* 3,5 of 7,5 liter Type motor Hoeveelheid motorolie (liter) (1) Zonder airco Met airco Benzinemotor 1.1i 3,50 Benzinemotor 1.4i 3,50 3,50 Dieselmotor 1.9D 4,75 4,50 Dieselmotor 2.0 HDi 4,50 4,25 (1) Verversen met vervangen filter. * Afhankelijk van de uitvoering.

54 64 STUURSLOT - CONTACT - STARTMOTOR III-1 S: Stuurslot Verdraai het stuurwiel en draai zonder te forceren de sleutel in het contact om de stuurinrichting te ontgrendelen. A: Accessoires Voor het gebruik van bepaalde elektrische accessoires (radio, elektrisch bediende ruiten, enz...). Het controlelampje van de acculading brandt in deze stand. M : Contact De lampjes * : ABS, voorgloeien (diesel), laadstroom, STOP, oliedruk, handrem en remvloeistofniveau, autodiagnose motor, airbag alsmede het lampje van de openstaande portieren moeten in deze stand oplichten. Wanneer een van deze lampen niet oplicht, is er sprake van een storing. D: Startmotor Laat de sleutel los, zodra de motor aanslaat. Start nooit als de motor al loopt. Zie STARTEN. De werking van de volgende lampjes wordt getest met de sleutel in de stand M. * Afhankelijk van de uitvoering.

55 III-1 STUURSLOT - CONTACT - STARTMOTOR 65 Stuurslot S Na het verwijderen van de sleutel uit het contact kan de stuurinrichting worden vergrendeld. Het vergrendelen van de stuurinrichting is mogelijk vanuit elke hoekstand van het stuur. De sleutel kan alleen verwijderd worden in de stand S. A In deze stand kan de stuurinrichting worden ontgrendeld (draai de sleutel in de stand A en verdraai daarbij eventueel iets het stuurwiel). M Contactstand D Startstand Voor starten en afzetten van de motor, zie STARTEN. WAARSCHUWING Het is noodzakelijk altijd te rijden met draaiende motor om de bekrachtiging van het remsysteem en van het stuur te behouden (om te voorkomen dat de blokkeerinrichting van het stuur wordt ingeschakeld en de veiligheidsvoorzieningen niet werken). Verdraai, bij stilstaande auto en na verwijderen van de sleutel uit het contact, eventueel het stuurwiel iets om de stuurinrichting te vergrendelen.

56 66 STARTEN III-2 Alvorens u de motor start, dient u zich ervan te vergewissen dat de versnellingshendel in de vrijstand staat. BENZINEMOTOR Starten van een koude motor Kom niet aan het gaspedaal. Start de motor en laat de sleutel los, zodra de motor aanslaat (start niet langer dan 10 seconden achtereen). Trap bij zeer lage temperaturen het koppelingspedaal in om het starten te vergemakkelijken. Laat het koppelingspedaal vervolgens langzaam opkomen. DIESELMOTOR Starten van een koude motor : Draai de sleutel in de stand "M" (contact, voorgloeien); wacht totdat de controlelamp voorgloeien dooft. Stel de startmotor in werking totdat de motor loopt. Bij zeer lage temperaturen kan het starten vergemakkelijkt worden door het intrappen van het koppelingspedaal. Laat het pedaal langzaam weer opkomen. N.B. : Raak het gaspedaal niet aan tijdens het starten. Opnieuw starten van de motor Stel de startmotor in werking totdat de motor draait. Wanneer de motor na de eerste keer niet wil aanslaan, herhaal dan de handeling met gebruikmaking van het voorgloeien. Wacht in alle gevallen waarbij de motor afslaat of na de eerste maal starten niet wil aanslaan enige seconden, alvorens de startmotor opnieuw in werking te stellen. N.B. : Het voorgloeilampje licht niet op wanneer de motor warm is. Tip Het is niet nodig de motor op te warmen alvorens weg te rijden. Rijd tijdens de eerste kilometers rustig. WAARSCHUWING Laat de motor nimmer draaien indien de auto zich in een afgesloten of onvoldoende geventileerde ruimte bevindt.

57 III-3 REMMEN 67 Handrem U kunt de handrem in werking stellen door de handremhefboom aan het uiteinde omhoog te trekken. Trek de handrem op steile hellingen extra stevig aan. Om het aantrekken van de handrem te vergemakkelijken, wordt aanbevolen tegelijkertijd het rempedaal in te trappen. Schakel, uit veiligheidsoverwegingen, bovendien steeds de eerste versnelling in. Draai op steile hellingen tevens de wielen naar de trottoirrand. Vrijzetten handrem : druk de knop in en trek de hefboom iets omhoog; duw de hefboom vervolgens geheel omlaag, terwijl u de knop ingedrukt houdt. Wanneer het contact aanstaat licht het controlelampje van de handrem op indien deze nog is aangetrokken. ABS * - Anti-blokkeersysteem Dit systeem verhoogt de veiligheid doordat het voorkomt dat de wielen blokkeren bij abrupt remmen of wanneer sprake is van verminderde grip. De auto blijft dankzij dit systeem beter bestuurbaar. Alle elektrische componenten die essentieel zijn voor het ABS worden voor en tijdens het rijden op hun goede werking gecontroleerd door een elektronisch controlesysteem. Het controlelampje van het ABS brandt bij het aanzetten van het contact en moet na enkele seconden uitgaan. Indien het controlelampje niet dooft, betekent dit dat het ABS door een storing is uitgevallen. Ook wanneer het controlelampje tijdens het rijden brandt, duidt dit op een mankement, dat door het systeem is gesignaleerd. In beide gevallen behoudt het gewone remsysteem zijn normale werking, net als bij auto's zonder ABS. Om te voorkomen dat zich andere storingen voordoen, dient het ABS echter onmiddellijk te worden nagekeken door een van onze dealers. Op gladde wegen (grind, sneeuw, ijzel etc.) blijft voorzichtig rijden geboden. * Afhankelijk van de uitvoering.

58 68 SCHAKELEN III-4 Versnellingspook Schakelschema 5-bak Achteruit Schakel nooit in de achteruitversnelling voordat de auto geheel stilstaat. Schakel rustig om "kraken" tijdens het schakelen te voorkomen.

59 70 VENTILATIE IV-1 Luchtinlaat Zorg dat de grille en het luchtinlaatrooster bij de voorruit altijd schoon zijn (vrij van dorre bladeren, sneeuw enz.). Laat de doorvoer onder de voorstoelen zoveel mogelijk vrij, zodat ook de achterzitplaatsen optimaal verwarmd kunnen worden. Verhinder evenmin de afvoer van warme lucht via de roosters in de laadruimte. Zorg te allen tijde voor een zekere luchttoevoer. Ventilatieroosters De ventilatieroosters zijn voorzien van een wieltje voor het openen en sluiten van de roosters. De roosters kunnen worden bewogen om de luchtstroom te regelen (hoog-laag, links-rechts). Luchtcirculatie Een aangename atmosfeer in het interieur wordt verkregen door een goede luchtverdeling, zowel voor als achter.

60 IV-1 VENTILATIE/VERWARMING 71 1 Regelknop van de aanjager Instellen van de snelheid van de aanjager Met deze stand kunt u het interieur isoleren van onaangename geuren of rook, afkomstig van buiten. 2 Temperatuurknop voor de aangejaagde lucht 3 Knop voor de verdeling van de lucht in het interieur Luchtstroom van voren Luchtstroom naar de voeten Luchtstroom naar de voeten en naar de voorruit Luchtstroom naar de voorruit Ontwasemen/ontdooien Extra verwarming (bij de optie HDI-motor) Auto s met HDI-motor kunnen voorzien zijn van een extra automatische verwarming voor meer comfort. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld bij stationair draaiende motor of terwijl u stilstaat rook ziet of uitlaatgassen ruikt.

61 72 AIRCONDITIONING * IV-2 Airconditioning * De airconditioning werkt alleen met draaiende motor. Druk op de schakelaar op het dashboard. Het controlelampje brandt als de airconditioning aanstaat. Voor een doeltreffend gebruik van de airconditioning dienen de ramen gesloten te zijn. Stel met bedieningsknop 2 de temperatuur van de lucht op een zo aangenaam mogelijke waarde in. Recirculatie van de interieurlucht Gebruik voor een efficiëntere werking van de airconditioning bij zeer warm weer of om van buiten komende stank uit het interieur te weren de stand voor de recirculatie van de interieurlucht en verdraai de aanjagerknop 1 naar links Zet de aanjager, zodra de omstan digheden dit toelaten, weer in een normale stand om het interieur te voorzien van verse lucht. Heeft de auto enige tijd in de zon gestaan waardoor de temperatuur in het interieur zeer hoog is, ventileer dan eerst het interieur door even de ramen open te zetten en vervolgens te sluiten, alvorens u de airconditioning gebruikt. * Afhankelijk van uitvoering en uitrusting.

IN EEN OOGOPSLAG. Panoramadak. Parkeerhulp achter

IN EEN OOGOPSLAG. Panoramadak. Parkeerhulp achter Panoramadak Dankzij het brede glazen dak zijn het zicht en de lichtinval in het interieur ongekend. 78 Te openen achterruit (SW) Dankzij deze voorziening hebt u eenvoudig toegang tot de bagageruimte zonder

Nadere informatie

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S

F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S F I A T B R A V O 603.83.122 NL S N E L G I D S DASHBOARD 1 Linker hendel: bediening buitenverlichting - 2 Instrumentenpaneel - 3 Rechter hendel: bediening ruitenwissers, achterruitwisser, trip computer

Nadere informatie

F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S

F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S F I A T 5 0 0 603.83.297 NL S N E L G I D S Raadpleeg voor een uitvoerige beschrijving en meer informatie, of in noodgevallen, het instructieboek. DASHBOARD 1 Linker hendel: bediening buitenverlichting

Nadere informatie

AFSTANDSBEDIENING I-1

AFSTANDSBEDIENING I-1 4 AFSTANDSBEDIENING I-1 A B Afstandsbediening De afstandsbediening beschikt over een hoogfrequente zender, hetgeen u de volgende voordelen biedt: - u hoeft de afstandsbediening niet op de auto te richten.

Nadere informatie

VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA. Rijschool van Zuylen

VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA. Rijschool van Zuylen VOERTUIGCONTROLE SEAT IBIZA OPENEN MOTORKAP Motorkap in gesloten toestand OPENEN MOTORKAP Trek de hendel naar achteren en de motorkap is ontgrendeld. OPENEN MOTORKAP In het midden van de motorkap, net

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: De voorkant De verlichting moet heel zijn en werken (de werking van de verlichting, remlichten en richtingaanwijzers kan voor je gaat rijden gecontroleerd worden door de examinator) De

Nadere informatie

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33.

X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht brandt (met waarschuwingstoon) bij ingeschakelde ontsteking: Gordel omdoen, zie pagina 33. Instrumenten verklikkerlichten De verklikkerlichten die hier staan vermeld, zijn niet in alle auto s aanwezig. Deze beschrijving geldt voor alle instrumentenuitvoeringen. X Veiligheidsgordel 3 Verklikkerlicht

Nadere informatie

COP Quick start KA OLANDESE :32 Pagina 1. FordKa. Feel the difference

COP Quick start KA OLANDESE :32 Pagina 1. FordKa. Feel the difference OP Quick start K OLNS 7-07-2008 8:32 Pagina FordKa Kort Owner s overzicht handbook Feel the difference K0468_Service_Portfolio_090508. 09.05.2008 5:52:47 Uhr 604.39.307 PP K OL 8-07-2008 4:03 Pagina S

Nadere informatie

Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN

Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN Kort overzicht Kort overzicht BEDIENINGSKNOPPEN 6 5 4 3 2 1 12 9 3 6 80 100 120 km/h 60 140 40 160 LAND - - ROVER 20 0 180 200 H4959 7 8 9 1. Frisseluchtrooster - bedieningsknop 2. Ventilator - regeling

Nadere informatie

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama

Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Instructie www.lolkama.com Instructie Voertuig (auto) controle Kia Cee d Autorijschool Lolkama Voor het CBR praktijkexamen worden door de examinator, controle vragen gesteld over de banden, motor, dashboard

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie Verwarming en ventilatie BEDIENINGSELEMENTEN 1. Temperatuurregeling. Afzonderlijk instelbaar voor de bestuurder en de passagier voorin. 2. Programma voor maximaal ontdooien. 3. Luchtverdeling. In de geselecteerde

Nadere informatie

De voorkant. De zijkant. De banden

De voorkant. De zijkant. De banden Controlepunten: In deze handleiding vind je de specifieke voertuigkenmerken van de Suzuki Swift. Algemene dingen kun je in je Ris praktijkboek vinden. Dus hier kun je b.v. vinden met welk knopje je de

Nadere informatie

C8_03-2_fr_Gcv.qxd 12/09/03 10:26 Page 1 CITROËN C8 INSTRUCTIEBOEKJE. 0 C:\Documentum\Checkout\V3_03_2_Tcv-NEL.win 15/3/2004 19:35 -page 1

C8_03-2_fr_Gcv.qxd 12/09/03 10:26 Page 1 CITROËN C8 INSTRUCTIEBOEKJE. 0 C:\Documentum\Checkout\V3_03_2_Tcv-NEL.win 15/3/2004 19:35 -page 1 C8_03-2_fr_Gcv.qxd 12/09/03 10:26 Page 1 CITROËN C8 INSTRUCTIEBOEKJE 0 C:\Documentum\Checkout\V3_03_2_Tcv-NEL.win 15/3/2004 19:35 -page 1 C8_03-2_fr_Gcv.qxd 12/09/03 10:27 Page 2 CITROËN prefereert TOTAL

Nadere informatie

Voertuig Controle Golf 7

Voertuig Controle Golf 7 Voertuig Controle Golf 7 Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

Bekijk uw gebruiksaanwijzing via de website van Peugeot, rubriek "Persoonlijke pagina".

Bekijk uw gebruiksaanwijzing via de website van Peugeot, rubriek Persoonlijke pagina. Bekijk uw gebruiksaanwijzing via de website van Peugeot, rubriek "Persoonlijke pagina". Op deze persoonlijke pagina staan adviezen en nuttige informatie over het onderhoud van uw auto. Als u de gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Voertuig Controle BMW 116d Sportline

Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voertuig Controle BMW 116d Sportline Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees deze pagina een aantal keren aandachtig door

Nadere informatie

Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot".

Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek MyPeugeot. Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot". Als u het instructieboekje online raadpleegt, hebt u tevens toegang tot de meest recente informatie.

Nadere informatie

Belangrijke informatie: Het monteren van elektrische uitrustingen of accessoires die niet onder een artikelnummer in het assortiment van Automobiles

Belangrijke informatie: Het monteren van elektrische uitrustingen of accessoires die niet onder een artikelnummer in het assortiment van Automobiles ! Belangrijke informatie: Het monteren van elektrische uitrustingen of accessoires die niet onder een artikelnummer in het assortiment van Automobiles PEUGEOT voorkomen, kan storingen in het elektronisch

Nadere informatie

Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot".

Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek MyPeugeot. Het instructieboekje van uw auto is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot". Op deze persoonlijke pagina staan adviezen en nuttige informatie over het onderhoud van uw auto.

Nadere informatie

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak.

Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Handleiding: Rupsdumper zelfladende bak. Veiligheidsvoorzieningen De bestuurdersplaats bevindt zich aan de achterkant van de machine. De operator moet op de treeplank staan en zich stevig vasthouden aan

Nadere informatie

NL ESP-Systeem

NL ESP-Systeem 603.83.515 NL ESP-Systeem ESP-SYSTEEM (Electronic Stability Program) Dit systeem bewaakt de stabiliteit van de auto als de wielen hun grip verliezen, waardoor de auto beter op koers blijft. De werking

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CITROEN JUMPER 2012 http://nl.yourpdfguides.com/dref/5748384

Uw gebruiksaanwijzing. CITROEN JUMPER 2012 http://nl.yourpdfguides.com/dref/5748384 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de in de gebruikershandleiding (informatie, specificaties, veiligheidsaanbevelingen,

Nadere informatie

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C)

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) COUPÉ EVO DASHBOARD Brandstofmeter met reserveaanduiding Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) Chroomlook ringen instrumentenpaneel ControlelampjesRichtingaanwijzer links en rechts, mistlampen

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud

Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Inhoud Gefeliciteerd met uw nieuwe autoalarm! Lees de gebruikershandleiding voor gebruik zorgvuldig door en maak u vertrouwd met de verschillende functies van uw autoalarm. Deze handleiding beschrijft de functies

Nadere informatie

Het online-instructieboekje

Het online-instructieboekje Het online-instructieboekje Uw instructieboekje is ook te vinden op de website van Citroën, in de rubriek "MyCitroën". Op deze persoonlijke pagina vindt u informatie over onze producten en diensten en

Nadere informatie

Uw auto komt tot leven op internet!

Uw auto komt tot leven op internet! Instructieboekje ! Dankzij de internetsite SERVICE BOX, biedt PEUGEOT u de mogelijkheid uw boorddocumentatie gratis en eenvoudig online te raadplegen. Met het gebruiksvriendelijke SERVICE BOX hebt u altijd

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889.

Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889. COBRA 889 INLEIDING Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een COBRA alarmsysteem type 889. De belangrijkste vernieuwing in deze 889-serie bestaat uit het systeem, dat de herkenningscode van de afstandsbediening

Nadere informatie

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN

Stoelen IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN IN DE JUISTE HOUDING ZITTEN E81931 2 U mag de stoel niet tijdens het rijden verstellen. Als u dit toch doet, kunt u de macht over het stuur verliezen en letsel veroorzaken. 1 De stoel, de hoofdsteun, de

Nadere informatie

Het online-instructieboekje

Het online-instructieboekje Het online-instructieboekje Bekijk uw instructieboekje via de website van Citroën, rubriek "MyCitroën". Op deze persoonlijke pagina vindt u informatie over onze producten en diensten en kunt u rechtstreeks

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing VeloPlus Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

Uw instructieboekje is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot".

Uw instructieboekje is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek MyPeugeot. Uw instructieboekje is ook te vinden op de website van Peugeot, in de rubriek "MyPeugeot". Op deze persoonlijke pagina staan adviezen en nuttige informatie over het onderhoud van uw auto. Als u het instructieboekje

Nadere informatie

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET!

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! Citroën biedt u de mogelijkheid om gratis en eenvoudig uw boorddocumentatie online te raadplegen. Daarbij hebt u ook toegang tot het archief en tot de meest recente informatie.

Nadere informatie

PROFICIAT MET UW NIEUWE VOLVO! VOLVO V70 & XC70 quick guide

PROFICIAT MET UW NIEUWE VOLVO! VOLVO V70 & XC70 quick guide VOLVO V70 & XC70 quick guide PROFICIAT MET UW NIEUWE VOLVO! Het ontdekken van een nieuwe auto is een spannende bezigheid. Neem deze beknopte handleiding door om nog meer plezier te beleven aan uw nieuwe

Nadere informatie

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C)

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) CITY GTO DASHBOARD Brandstofmeter met reserveaanduiding Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) Chroomlook ringen instrumentenpaneel ControlelampjesRichtingaanwijzer links en rechts, mistlampen

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1

H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1 H a n d e l i n g s a n a l y s e R i j s c h o o l T e a m D r i v e - w w w w. r i j s c h o o l t d. n l Pagina 1 HANDELINGSANALYSE CATEGORIE B Hierna vindt u de handelingsanalyse voor de auto, de rijprocedure

Nadere informatie

IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT

IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT 1. Schakelaar snelheidsregelaar/ -begrenzer. 2. Stuurwielverstelling. 3. Schakelaar verlichting en richtingaanwijzers. 4. Instrumentenpaneel. 5. Airbag bestuurder. Claxon. 6. Versnellingshendel.

Nadere informatie

EERSTE KENNISMAKING B U I T E N Z I J D E. Open dak

EERSTE KENNISMAKING B U I T E N Z I J D E. Open dak B U I T E N Z I J D E I Open dak Dit dak zorgt voor meer lucht en licht in het interieur. EERSTE KENNISMAKING 100 Parkeerhulpsensoren Nadat u de achteruitversnelling heeft ingeschakeld, waarschuwt het

Nadere informatie

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI)

Voertuig Controle. De Motor (Golf 6 1.6 TDI) Voertuig Controle Voor het praktijkexamen wordt door de examinator een aantal vragen gesteld over de motor, de banden of het dashboard. Lees daarom deze pagina een aantal keren aandachtig door zodat je

Nadere informatie

Installation instructions, accessories. Stuurwiel, leer. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Stuurwiel, leer. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Instructienr. 30756608 Versie 1.2 Ond. nr. 30756607, 30756606, 31316446 Stuurwiel, leer IMG-339612 Volvo Car Corporation Stuurwiel, leer- 30756608 - V1.2 Pagina 1

Nadere informatie

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist

Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist Handleiding: Verreiker roterend max. hefvermogen 20,6 mtr. incl. machinist BEDIENINGSUITLEG 1 - Bestuurderszetel 17 - Hendel stuurafstelling 2 - Sleutelschakelaar (START) 18 - Bedieningshendel hijsen linker

Nadere informatie

INSTRUMENTENPANEEL BENZINE - DIESEL MET HANDGESCHAKELDE VERSNELLINGSBAK KLOKKEN. Display

INSTRUMENTENPANEEL BENZINE - DIESEL MET HANDGESCHAKELDE VERSNELLINGSBAK KLOKKEN. Display INSTRUMENTENPANEEL BENZINE - DIESEL MET HANDGESCHAKELDE VERSNELLINGSBAK Display De klokken en verklikkerlampjes op het instrumentenpaneel geven informatie over de werking van de auto. KLOKKEN 1. Toerenteller.

Nadere informatie

Starten, schakelen & wegrijden:

Starten, schakelen & wegrijden: Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

FIAT PANDA 603.81.058 NL INSTRUCTIEBOEK

FIAT PANDA 603.81.058 NL INSTRUCTIEBOEK FIAT PANDA 603.81.058 NL INSTRUCTIEBOEK Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat Panda. Wij hebben dit boekje samengesteld zodat u elk

Nadere informatie

************************* **************** ******** ***

************************* **************** ******** *** Bij deelname aan het Tussentijdstoets moet je de volgende documenten overhandigen: een geldig theorie certificaat een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs. ************************* ****************

Nadere informatie

Cobra Alarm 4627. Gebruikers Handleiding

Cobra Alarm 4627. Gebruikers Handleiding Cobra Alarm 4627 Gebruikers Handleiding Clifford Electronics Benelux BV Tel.+31 20 40 40 919 info@clifford.nl ISO 9001:2008 Cobra Alarmsysteem: Diefstal is de laatste tijd explosief gestegen. CAN Bus manipulatie

Nadere informatie

RUITENWISSERS/-SPROEIERS

RUITENWISSERS/-SPROEIERS Elektrische functie printen RUITENWISSERS/-SPROEIERS RUITENWISSERS/-SPROEIERS - BESCHRIJVING De ruitenwissers/-sproeiers worden bediend via de hendel rechts naast het stuur: de hendel kan - door omhoog

Nadere informatie

IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT. 1. Hendel motorkapontgrendeling. 2. Koplampverstelling. 3. Uitschakelen airbag aan passagierszijde

IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT. 1. Hendel motorkapontgrendeling. 2. Koplampverstelling. 3. Uitschakelen airbag aan passagierszijde IN EEN OOGOPSLAG COCKPIT 1. Hendel motorkapontgrendeling 2. Koplampverstelling 3. Uitschakelen airbag aan passagierszijde 4. Verstelbaar en afsluitbaar zijventilatierooster 5. Schakelaar verlichting en

Nadere informatie

Centrale ontgrendeling. Centrale vergrendeling

Centrale ontgrendeling. Centrale vergrendeling Toegang tot de auto 7 TOEGANG TOT DE AUTO SLEUTEL AFSTANDSBEDIENING Centrale ontgrendeling Supervergrendeling Met de sleutel kunnen de sloten van de auto vergrendeld en ontgrendeld worden en kan de motor

Nadere informatie

Starten en rijden STUURSLOT

Starten en rijden STUURSLOT Rijden en bedienen Starten en rijden STUURSLOT H3584 Stuurslot loszetten Steek de contactsleutel GEHEEL in het contactslot en draai die naar stand 'I'. Het is mogelijk dat het stuurwiel iets moet worden

Nadere informatie

COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1. Feel the difference. FordKa Instructieboekje. Owner s handbook

COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1. Feel the difference. FordKa Instructieboekje. Owner s handbook COP LUM KA NL 16-07-2008 16:43 Pagina 1 FordKa Instructieboekje Owner s handbook Feel the difference K10468_Service_Portfolio_090508.1 1 09.05.2008 15:52:47 Uhr 001-025 Ford KA NL 22-07-2008 9:45 Pagina

Nadere informatie

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards

Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Cobra 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleidingding Effectief en gebruiksvriendelijk Het in uw voertuig gemonteerde Cobra alarmsysteem biedt een simpele, maar uiterst effectieve en gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Lampen en waarschuwingslampjes

Lampen en waarschuwingslampjes Lampen en waarschuwingslampjes VERLICHTING OP BUITENKANT VAN AUTO Hoofdverlichtingsschakelaar H5740 1 1. Uit. 2. Stadslichten. 3. Koplampen aan. 4. Automatische controlelampjes. Stadslichten De voorste

Nadere informatie

FIAT SCUDO 603.81.143 NL INSTRUCTIEBOEK

FIAT SCUDO 603.81.143 NL INSTRUCTIEBOEK FIAT SCUDO 603.81.143 NL INSTRUCTIEBOEK Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat SCUDO. Wij hebben dit boekje samengesteld om u de kwaliteiten

Nadere informatie

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET!

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! Citroën biedt u de mogelijkheid om gratis en eenvoudig uw boorddocumentatie online te raadplegen. Daarbij hebt u ook toegang tot het archief en tot de meest recente informatie.

Nadere informatie

G A PSL O G O O EEN IN

G A PSL O G O O EEN IN IN EEN OOGOPSLAG 5 1 Exterieur Sleutel - Afstandsbediening 2a 6 Gescheiden ontgrendeling van cabine en laadruimte. Alleen vergrendeling van de laadruimte. Volledige vergrendeling van de auto. 2b 7b 7a

Nadere informatie

FIAT MULTIPLA 603.45.730 NL INSTRUCTIEBOEK

FIAT MULTIPLA 603.45.730 NL INSTRUCTIEBOEK FIAT MULTIPLA 603.45.730 NL INSTRUCTIEBOEK Geachte cliënt, H artelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat Multipla. Wij hebben dit boekje samengesteld zodat

Nadere informatie

Gemaksvoorzieningen ZONNEKLEPPEN DIMMER VOOR DE INSTRUMENTENVERLICHTING ZONNESCHERMEN

Gemaksvoorzieningen ZONNEKLEPPEN DIMMER VOOR DE INSTRUMENTENVERLICHTING ZONNESCHERMEN Gema ksvoorzie ningen ZONNEKLEPPEN DIMMER VOOR DE INSTRUMENTENVERLICHTING AUTO E80434 De zonneklep kan tegen verblinding naar beneden of zijwaarts worden geklapt. ZONNESCHERMEN E993 Verdraai het duimwieltje

Nadere informatie

DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012

DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012 DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012 VERSIEPRIJZEN LOGAN VAN/PICK-UP Dacia Logan Van Motor Uitvoering CATALOGUSPRIJS BTW BPM* CONSUMENTENPRIJS Netto INCL. BTW en BPM 1.6 MPI 85 Euro 5 Logan

Nadere informatie

CITROËN JUMPER Instructieboekje

CITROËN JUMPER Instructieboekje CITROËN JUMPER Instructieboekje CITROËN CITROËN prefereert Een samenwerking die staat voor innovatie CITROËN en TOTAL, al 35 jaar partners, ontwikkelen in nauwe samenwerking motoren en smeermiddelen met

Nadere informatie

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR

INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN AFTER SALES SERVICE INFO DIAG DIAGNOSE- APPARATUUR CITROËN DISTRIBUTEUR NIEUWE AUTO'S - Afleveringstechnicus - Coördinator terugroepacties CITROËN ERKEND REPARATEURS - Servicemanager - Technisch

Nadere informatie

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C)

Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) COUPÉ GTI DASHBOARD Brandstofmeter met reserveaanduiding Buitentemperatuurmeter met ijzelalarm (lager dan 3 C) Chroomlook ringen instrumentenpaneel ControlelampjesRichtingaanwijzer links en rechts, mistlampen

Nadere informatie

GIDS VOOR DE GEBRUIKER

GIDS VOOR DE GEBRUIKER GIDS VOOR DE GEBRUIKER Aangekoppelde Afstandsbediening MWR-TH00 MWR-TH01 Airconditioner Ne DB98-26319A(1) Veiligheidsvoorschriften Voordat u de aangekoppelde afstandsbediening gebruikt, leest u best deze

Nadere informatie

Uitrusting februari 2009

Uitrusting februari 2009 februari 2009 Design Passagiersstoel opklapbaar met verstelbare rugleuning Hoofdsteunen in de hoogte regelbaar Vloerbekleding in vast tapijt Verwarming/ontdooiing met 3 snelheden Dubbele, geforceerde geluidsisolatie

Nadere informatie

B E S T U U R D E R S P L A A T S ELEMENTAIRE FUNCTIES

B E S T U U R D E R S P L A A T S ELEMENTAIRE FUNCTIES I B E S T U U R D E R S P L A A T S ELEMENTAIRE FUNCTIES 4 B E S T U U R D E R S P L A A T S I 1. Bediening van de buitenspiegel 2. Draaibaar en afsluitbaar zijventilatierooster 3. Toerenteller 4. Instrumentenpaneel

Nadere informatie

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleiding Vodafone Power to you Effectief en gebruiksvriendelijk 1. Alarmsysteem met aparte autorisatie Het in uw voertuig gemonteerde

Nadere informatie

Climate control VENTILATIEOPENINGEN

Climate control VENTILATIEOPENINGEN VENTILATIEOPENINGEN 1 1 2 2 3 3 E90911 1. Ventilatieopeningen voor het gezicht 2. Ventilatieopening voor de bestuurdersschoot 3. Bedieningselementen van ventilatieopeningen, middenconsole achterin Opmerking:

Nadere informatie

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3

Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Handleiding: minigraafkraan 1000 KG Kubota U10-3 Bediening 1 Contactslot 2 Urenteller 3 Waarschuwingslampje 4 Claxonschakelaar 5 Schakelaar werklamp 1 Gashendel 2 Rijhendel (links) 3 Rijhendel (rechts)

Nadere informatie

Zekeringen ZEKERINGEN

Zekeringen ZEKERINGEN Zekeringen ZEKERINGEN Zekeringen zijn eenvoudige circuit-onderbrekers waardoor elektrische uitrusting wordt beschermd tegen de gevolgen van stroom-stoten. Een doorgebrande zekering blijkt uit het feit

Nadere informatie

FIAT DUCATO 603.81.136 NL INSTRUCTIEBOEK

FIAT DUCATO 603.81.136 NL INSTRUCTIEBOEK FIAT DUCATO 603.81.136 NL INSTRUCTIEBOEK Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat Ducato. Wij hebben dit boekje samengesteld om u de kwaliteiten

Nadere informatie

INTELLISTART 4 INSTALLATIE

INTELLISTART 4 INSTALLATIE Standaard mogelijkheden van de IntelliStart 4. INTELLISTART 4 INSTALLATIE Op afstand starten voor automaten en handgeschakelde auto's tevens ook geschikt voor diesels Automatisch starten bij lage accu

Nadere informatie

veiligheid van de inzittenden; conditie van de auto; bescherming van het milieu.

veiligheid van de inzittenden; conditie van de auto; bescherming van het milieu. F I A T D U C A T O G E B R U I K E N O N D E R H O U D Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat Ducato. Wij hebben dit boek samengesteld

Nadere informatie

Renault TRAFIC. Instructieboekje

Renault TRAFIC. Instructieboekje Renault TRAFIC Instructieboekje eenpassievoor presteren ELF partner van de RENAULT adviseert ELF ELF en Renault, partners op het vlak van hightech in de automobielsector, bundelen hun krachten zowel op

Nadere informatie

UW 206 IN EEN OOGOPSLAG 1

UW 206 IN EEN OOGOPSLAG 1 UW 206 IN EEN OOGOPSLAG 1 Blz. Stoelen 74-85 Cockpit 29-31 Dashboard 37-73, 97-98 Spiegels 100 Blz. Controles 117-125 Toegang tot de auto 87-92 Wiel verwisselen 126-130 Lampen vervangen 131-135 In dit

Nadere informatie

Voertuigcontrole. De Voertuigcontrole

Voertuigcontrole. De Voertuigcontrole Voertuigcontrole Voertuigcontrole Autorijles. Voordat je bij het CBR rijexamen doet, dien je over vele vaardigheden te beschikken, die je uiteindelijk tot een goed (beginnend) en veilig rijdend automobilist

Nadere informatie

: verwijzing rubriek. : verwijzing bladzijde

: verwijzing rubriek. : verwijzing bladzijde Exterieur Sleutel - Afstandsbediening 2a 6 Volledige ontgrendeling van de auto. Volledige vergrendeling van de auto. 2b 6b Verklaring : verwijzing rubriek 6a : verwijzing bladzijde Schuifdeur 2a 17 Trek

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. CITROEN C2 1.4 HDI

Uw gebruiksaanwijzing. CITROEN C2 1.4 HDI U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor CITROEN C2 1.4 HDI. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de CITROEN C2 1.4 HDI in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Elektrische installatie

Elektrische installatie Elektrische installatie INSTRUMENTEN - DASHBOARD Diagnose - Inleiding - 1 Diagnose - Werking van het systeem - 9 Diagnose - Aansluiting rekeneenheid - 13 Diagnose - Vervangen van organen - 15 Diagnose

Nadere informatie

FIAT PUNTO 603.45.567 NL INSTRUCTIEBOEK

FIAT PUNTO 603.45.567 NL INSTRUCTIEBOEK FIAT PUNTO 603.45.567 NL INSTRUCTIEBOEK Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze voor de Fiat Punto. Wij hebben dit boekje samengesteld zodat u elk

Nadere informatie

F I A T 5 0 0 530.02.160

F I A T 5 0 0 530.02.160 F I A T 5 0 0 530.02.160 I N S T R U C T I E B O E K Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze. Wij hebben dit boek samengesteld zodat u elk onderdeel

Nadere informatie

INSTRUCTIEBOEK 604.31.037 NL ALFA

INSTRUCTIEBOEK 604.31.037 NL ALFA INSTRUCTIEBOEK 604.31.037 NL ALFA 156 Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Alfa Romeo hebt gekozen. Zoals iedere Alfa Romeo is uw Alfa 156 ontworpen om maximale veiligheid, comfort en rijplezier

Nadere informatie

veiligheid van de inzittenden; conditie van de auto; bescherming van het milieu.

veiligheid van de inzittenden; conditie van de auto; bescherming van het milieu. F I A T 5 0 0 603.81.189 I N S T R U C T I E B O E K Geachte cliënt, Hartelijk dank dat u voor een Fiat hebt gekozen en gefeliciteerd met uw keuze. Wij hebben dit boekje samengesteld zodat u elk onderdeel

Nadere informatie

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you

Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards. Gebruikershandleiding. Vodafone Power to you Vodafone Automotive 4627 Alarmsysteem met DriverCards Gebruikershandleiding Vodafone Power to you Effectief en gebruiksvriendelijk 1. Alarmsysteem met aparte autorisatie Het in uw voertuig gemonteerde

Nadere informatie

Waarschuwingslampjes WAARSCHUWINGSLAMPJES

Waarschuwingslampjes WAARSCHUWINGSLAMPJES Waarschuwingslampjes WAARSCHUWINGSLAMPJES H6433L Voorzichtig: Vooral de RODE waarschuwingslampjes zijn van essentieel belang; door het branden van die waarschuwingslampjes wordt aangegeven dat sprake is

Nadere informatie

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport.

200 bar, 15 l/min., l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Handleiding mobiele hogedrukreiniger 200 bar, 15 l/min., 1.140 l, tandemasser met honda benzine motor (11,7 Hp 8.6 kw) Instructies voor gebruik, onderhoud en transport. Inhoud 1. Veiligheidsinstructies...

Nadere informatie

Ontgrendelen van de achterdeuren

Ontgrendelen van de achterdeuren Toegang tot de auto 18 TOEGANG TOT DE AUTO AFSTANDSBEDIENING Ontgrendelen van de cabine Druk op deze knop om de cabine van uw auto te ontgrendelen. Het lampje op de afstandsbediening gaat branden, de plafonnier

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie KLIMAATREGELING Druk op de knop CLIMATE om het touchscreenmenu van de klimaatregeling weer te geven. 1. Menu voor instellingen van de klimaatregeling. 2. Menu voor stoelverwarming/-klimaat voorin. N.B.:

Nadere informatie

N 1 zonder autorijbewijs

N 1 zonder autorijbewijs e e N 1 zonder autorijbewijs e De e City is het meest compacte model in het e AIXAM assortiment. Het ideale stadsvoertuig van een onvergelijkbare kwaliteit en een uitgesproken design. De e City is speels;

Nadere informatie

Gebruikershandleiding kort

Gebruikershandleiding kort kort Van Raam BV Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Positie zitting Om de positie van de stoel correct in te stellen zet de berijder een voet op het pedaal in de uiterste stand vanaf de berijder. Stel de

Nadere informatie

2 UW 206 IN EEN OOGOPSLAG

2 UW 206 IN EEN OOGOPSLAG 2 UW 206 IN EEN OOGOPSLAG UW 206 IN EEN OOGOPSLAG 3 1 Stuurwiel met airbag en claxon 2 Schakelaar verlichting en richtingaanwijzers 11 Voorruitontwaseming 12 Zijruitontwaseming 13 Verstelbaar zijventilatierooster

Nadere informatie

Auto s zonder rijbewijs OFFICIELE IMPORTEUR NEDERLAND : T E.

Auto s zonder rijbewijs OFFICIELE IMPORTEUR NEDERLAND : T E. Agence MARLOW 090400-12/09 Auto s zonder rijbewijs OFFICIELE IMPORTEUR NEDERLAND : JDM Mobiel BV T. 0297 254 229 E. info@jdmmobiel.nl Stempel van uw dealer Bedrijf SIMPA ZI Croi Cadeau BP 30019 49241 Avrillé

Nadere informatie

gefeliciteerd MeT de AAnkOOP VAn Uw VOLVO XC90 quick guide

gefeliciteerd MeT de AAnkOOP VAn Uw VOLVO XC90 quick guide VOLVO XC90 quick guide gefeliciteerd MeT de AAnkOOP VAn Uw nieuwe VOlVO! Het is altijd spannend een nieuwe auto te leren kennen. Neem deze Quick Guide door om nog meer plezier te hebben van uw nieuwe Volvo.

Nadere informatie

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET!

UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! INSTRUCTIEBOEKJE UW INSTRUCTIEBOEKJE OP INTERNET! Citroën biedt u de mogelijkheid om gratis en eenvoudig uw boorddocumentatie online te raadplegen. Daarbij hebt u ook toegang tot het archief en tot de

Nadere informatie

Stoelen VOORSTOELEN. Juiste zithouding H6544L. Stoelen

Stoelen VOORSTOELEN. Juiste zithouding H6544L. Stoelen Stoelen VOORSTOELEN De stoel nooit afstellen als het voertuig in beweging is. Als van deze instructies wordt afgeweken, kan dit leiden tot lichamelijk letsel of verlies van controle over het voertuig.

Nadere informatie

Probleemoplossingsgids

Probleemoplossingsgids NL Probleemoplossingsgids BF115D, BF135A, BF150A Inhoud *Tik of klik op de relevante uitgave. - Controlelampje gaat aan / uit - Motor start niet - Motor stopt na te zijn gestart / Motor stopt terwijl deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

Automatische transmissie

Automatische transmissie Automatische transmissie TRANSMISSIEHENDEL H3916 De CommandShift transmissie kan als automaat en als handbak worden gebruikt. Automatische bediening Normaal staat de transmissie op 'automatisch'. Nadat

Nadere informatie

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding

GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding GT-912/GT-913/GT-914 Gebruikers handleiding Rho-Delta b.v. Escudostraat 2 2991 XV Barendrecht Tel. +03110-4795755 Fax. +03110-2927461 www.rhodelta.nl info@rhodelta.nl - OMSCHRIJVING De GT-912 /GT-913/GT-914

Nadere informatie