Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp programma Invoering BAG-KRGA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wethouder van Bouwen en Wonen. Onderwerp programma Invoering BAG-KRGA"

Transcriptie

1 Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp programma Invoering BAG-KRGA Datum 6 november 2009 Geachte voorzitter, Hierbij informeer ik u over de stand van zaken rondom het programma Invoering BAG-KRGA. Op grond van wet- en regelgeving over de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) zijn alle gemeenten in Nederland verplicht een basisregistratie van adressen en gebouwen op te zetten en bij te houden en aan te sluiten op de Landelijke Voorziening BAG. Op basis hiervan kunnen andere overheden (verplicht) gebruik maken van de Haagse gebouwen- en adresgegevens. In verband hiermee is verbetering en aanpassing van de huidige Kernregistratie Gebouwen en Adressen (KRGA) noodzakelijk. Het programma Invoering BAG-KRGA heeft tot doel te komen tot operationalisering van de BAGapplicatie en de inrichting van de KRGA als distributiepunt voor de binnengemeentelijke uitwisseling van objectgegevens. In bijgaande notities wordt beschreven op welke wijze daaraan invulling en uitvoering wordt gegeven, wat de stand van zaken is met een blik op komende ontwikkelingen. Tevens wordt de aanpak beschreven van de - als gevolg van de synchronisatie van binnengemeentelijke bestanden - in dit kader noodzakelijk geworden uitgifte van nieuwe adressen in Den Haag. Met vriendelijke groet, de wethouder van Bouwen en Wonen, Marnix Norder Inlichtingen bij J. Poels Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ Programma Invoering BAG-KRGA De ministerraad heeft in 2004 besloten dat 1 juli 2009 alle gemeenten in Nederland moeten zijn aangesloten op de Landelijke Voorziening Basisregistratie Adressen en Gebouwen (LV BAG). De BAG is de authentieke bron van alle adressen en gebouwen binnen de gemeente. In analogie met het GBA (Gemeentelijke Basis Administratie ) kan men stellen dat waar in de GBA alle burgers uniek te identificeren zijn (BurgerServiceNummer), straks in de BAG alle panden met daarbij behorende verblijfsobjecten uniek te identificeren zullen zijn. In de BAG worden gegevens van panden, verblijfsobjecten, ligplaatsen, standplaatsen en adressen geregistreerd. Hiervoor worden de onderliggende documenten, straatnaambesluiten, huisnummerbesluiten en bouwvergunningen opgenomen in het BAG-register. De hoofdgedachte achter de basisregistratie is dat er eenmalig gegevens worden ingewonnen, die meervoudig worden gebruikt. Worden er wijzigingen of fouten geconstateerd, dan rust er een terugmeldplicht bij de afnemer. Duidelijkere administratie Het is de bedoeling dat er een overzichtelijke administratie ontstaat waarin alle gebouwen in Nederland maar één keer voorkomen en aan één of meer adressen gekoppeld zijn. Deze administratie dient per gemeente te worden opgezet en onderhouden, maar dient daarnaast een landelijke registratie te voeden. Oftewel de lokale BAG wordt gesynchroniseerd met de landelijke voorziening BAG. Alle overheidsinstanties in Nederland gaan deze registratie gebruiken. Binnen Den Haag wordt de BAG de bronleverancier aan de Kern Registratie Gebouwen en Adressen, de KRGA. Hiermee kunnen de BAG-gegevens straks worden uitgewisseld met de andere kernregistraties en processystemen binnen de gemeente Den Haag. Wat moet de gemeente Den Haag doen voor de BAG? Inrichten van een registratie, betekent een eenmalige krachtsinspanning om de bestaande gegevens te verzamelen en waar nodig te verbeteren; Opnieuw inrichten van bron-, distributie- en afnemersprocessen en het initiëren van een terugmeldproces; Inrichten beheerorganisatie; Aanvullen, aanpassen en verbeteren van de gegevens op basis van veranderde eisen. Inrichting BAG De inhoud van de BAG wordt gedistilleerd en opgebouwd uit bestanden van DSO, GBD en DBZ. Hierbij is gebleken dat deze bestanden niet altijd één op één bruikbaar zijn of gekoppeld kunnen worden. Daarom is een eerste belangrijke stap het synchroniseren van adressen. Bijvoorbeeld: een pand is bij DSO bekend onder huisnummer 40. Datzelfde pand is bij de GBD bekend onder huisnummers 40, 40 eerste etage en 40 tweede etage. Dit maakt het uitwisselen van gegevens tot een lastige klus. Naast deze synchronisatie is ook het inrichten van het register en het opsporen van alle brondocumenten een omvangrijke klus. De wetgever heeft gesteld dat panden alleen maar met een geldig brondocument, zoals een officieel huisnummerbesluit, in de BAG opgenomen mogen worden.

3 DSO/ Dit om de authenticiteit te waarborgen, waar andere overheidsafnemers verplicht op moeten kunnen vertrouwen. Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk, gaat het daarnaast om aanpassing en actualisatie van de pandgeometrie. Ieder pand dat wordt opgenomen in de BAG wordt voorzien van de bijbehorende registratie in de kaart oftewel de pandgeometrie. In Den Haag wordt op basis van de laatste luchtfoto s de bestaande geometrie (DigTop) opgewerkt naar de eisen van de BAG. Programma Invoering BAG-KRGA Gezien de omvang en complexiteit is december 2008 besloten de verschillende projecten die in de aanloop naar de BAG waren gestart, onder te brengen in één programma en organisatie. De doelstelling van het programma Invoering BAG-KRGA is, naast het operationeel maken van een BAG-applicatie, de KRGA als distributiepunt voor de binnengemeentelijke uitwisseling van objectgegevens in te richten. Een uitwisseling die is voorbereid op de ontwikkelingen rondom de nieuwe gemeentelijke standaard voor basisgegevens (RSGB) en de basisregistratie WOZ. Daarnaast het verschaffen van duidelijkheid over het gebruik van de gegevens, de bijbehorende werkprocessen en systemen. Zoals aangegeven is de achtergrond en noodzaak voor deze projecten voor een belangrijk deel bepaald door de landelijke ontwikkeling naar een Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), die per 1 juli 2009 ook wettelijk verplicht moet zijn opgezet en kunnen worden beheerd door iedere gemeente. Daarnaast betekent dit dat deze BAG per 1 juli 2011 verplicht gebruikt moet gaan worden door alle overheden, onder andere door grote afnemers als de Belastingdienst en het CBS en daarnaast door gemeenten beheerd moet worden. Het programma bestaat uit een viertal projecten: 1. Project Vernieuwing KRGA Het 'BAG conform' maken van de KRGA en aansluiten op de Landelijke voorziening BAG. Deze BAG-verplichtingen vereisen aanpassing en aanschaf van de ICT/software, daarnaast inhoudelijke aanscherping en uitbreiding van beschikbare gegevens en aanpassing/aanscherping van bepaalde bron-processen. Ook de uitrol van WABO (Omgevingsvergunning) en Digi-AS II (Digitaal bouwarchief) is voor de vernieuwing KRGA een belangrijk facet. De aan te schaffen BAG applicatie bevat namelijk een registerdeel. In dit deel worden alle relevante documenten, huisnummerbesluiten., straatnaambesluiten en bouwvergunningen geregistreerd ter onderbouwing van de objecten in de BAG. Aansluiten op de lopende digitaliseringontwikkelingen is praktisch gezien noodzakelijk. 2. Project Verbetering bron- en beheerprocessen KRGA De bronprocessen rondom het verlenen van bouwvergunningen en het toekennen van huisnummers en straatnamen worden aangescherpt om aan de BAG-eisen te kunnen voldoen. Daarnaast is er ook samenhang te vinden in de ontwikkelingen rond de invoering van de WABO (de omgevingsvergunning).

4 DSO/ Binnen de aanpassingen die gemaakt worden om de verschillende vergunningstypen in een vergunning samen te brengen, moet BAG inhaken om haar BAG-specifieke processen op te hangen aan dit grotere geheel. Vanuit de processenhoek van dit programma is aansluiting gezocht in dit project. Tot slot zal ook de afhandeling van de verplichte terugmeldingen, oftewel de door de afnemers aangereikte correcties, leiden tot een nieuw ingericht proces. 3. Project Verbetering brondata KRGA Gebleken is dat de brondata van de KRGA qua volledigheid en kwaliteit tekort schiet. Uit vergelijking met gegevens uit de registratie WOZ (Waardering Onroerende Zaken) van de GBD is gebleken dat de KRGA mogelijk adresseerbare objecten mist, waaronder ook woningen. Voor de woningen ligt dit waarschijnlijk in het feit dat deze zonder vergunning zijn ontstaan. Veel van de andere door te voeren verbeteringen hebben hun oorsprong in veranderde eisen en definities. BAG vereist verder niet alleen een registratie, maar ook een register van brondocumenten, op basis waarvan de 'authentieke' basisgegevens van adressen en gebouwen zijn gebaseerd. Binnen dit project wordt uitgezocht welke brondocumenten dit zijn, of ze volledig zijn en of er aanvullingen, de zogenaamde formaliseringsbeslissingen noodzakelijk zijn. 4. Project Verbetering PAND geometrie Naast de administratieve gegevens vereist de BAG ook dat geometrie wordt toegevoegd aan de te registreren objecten. In Den Haag wordt op basis van de luchtfoto de bestaande geometrie (DigTop) opgewerkt naar de eisen van de BAG en wordt de ontbrekende geometrie toegevoegd. Dit laatste geldt veelal voor bijgebouwen, die lang niet altijd compleet zijn opgenomen. Samenhang Hoewel het programma Invoering BAG-KRGA gezien kan worden als een af te bakenen geheel van de hiervoor beschreven projecten, is de scoop van het programma breder. De vernieuwing van de KRGA reikt verder. In 2011 moeten de binnengemeentelijke afnemers verplicht gebruik gaan maken van het stelsel van basisregistraties, voor de gemeente Den Haag is dat het stelsel van kernregistraties. Deze vernieuwing sorteert dus voor op deze afname. Voortgang Op 1 juli 2009 is de wet- en regelgeving rond de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) in werking getreden. Alle gemeenten zijn daarmee vanaf 1 juli verplicht een complete adressen- en gebouwenregistratie te hebben en te leveren aan de Landelijke Voorziening. Net als de gemeente Den Haag is het veel gemeenten niet gelukt hun BAG per 1 juli 2009 op te leveren. Nog niet aangesloten gemeenten worden door het Ministerie van VROM gemaand hun BAG zo spoedig mogelijk na deze datum te realiseren. Tot het moment van dit schrijven waren er negen gemeenten aangesloten. Het Ministerie van VROM investeert ook de komende periode in het begeleiden en monitoren van de gemeenten bij de invoering van hun registraties. Als alles voorspoedig verloopt, sluit gemeente Den Haag in de eerste helft van 2010 aan. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat het om een omvangrijke project gaat waarin het samenspel tussen diensten, afdelingen en projectteams een complexe operatie is en het qua omvang en aantallen te behandelen objecten ook niet gering.

5 DSO/ Binnen Den Haag werken de diensten Burgerzaken, Belastingen en Stedelijke Ontwikkeling nauw samen. Dat betekent concreet dat er kwaliteitslagen worden gemaakt (lees aanpassingen doorgevoerd) om tot een eenduidig BAG-bestand te komen. De te verwachten resultaten zijn: 1. Aanschaf en implementatie van een BAG-applicatie; 2. De oplevering van pandgeometrie in 5 deelgebieden die de gehele stad omvatten; 3. Synchronisatie van adresgegevens tussen GBD, DSO en DBZ; 4. Inrichten en digitaliseren van de BAG-processen binnen de WABO- en Digi-As-ontwikkelingen; 5. Afnemerprocessen KRGA in beeld brengen en afstemmen met afnemers; 6. Uitrol van nieuwe adressen, (zie hierna); 7. Inhoud BAG verder vormgeven, verzamelen van benodigde gegevens uit diverse bestanden (opbouwen BAG-inhoud); 8. Oplossingen bedenken voor knelpunten die zijn ontstaan als gevolg van gemeentegrenzen Gebouwen die fysiek in de gemeente Wassenaar staan maar (nog) een Haags adres hebben, o.a. Beatrixkazerne en hoofdkantoor ANWB. De toekomstige activiteiten: - De BAG-gegevens worden opgenomen in de KRGA en gemeentebreed beschikbaar gesteld - De KRGA aansluiten op het stelsel van kernregistraties op basis van RSGB. Planning De vier genoemde projecten zullen naar verwachting in het 4 e kwartaal van 2010 worden afgerond. Onderdeel Q1 Q2 Q3 Q4 Q1 Q2 Q3 Q4 Project KRGA Vernieuwing Project Pandgeometrie Project Bronverbetering Project KRGA Processen Toelichting vaststellen adressen en uitgifte nieuwe adressen BAG-adressen In de BAG registratie moeten alle bij de gemeente bekende verblijfsobjecten worden opgenomen. Als regel geldt dat elk verblijfsobject conform de BAG wetgeving in de BAG registratie van een officieel adres, ook wel BAG adres genoemd, moet worden voorzien.

6 DSO/ De door VROM gehanteerde definitie voor een verblijfsobject is als volgt: Een VERBLIJFSOBJECT is de kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte, onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is. De pellijst; GBD-adressen Uit een vergelijking die eind 2008 is uitgevoerd tussen de adresbestanden van het GBA, de DSO en de GBD is gebleken dat er in het GBD-adressenbestand ca adressen voorkomen die niet als zodanig in het adressenbestand van de DSO bestaan. De DSO heeft deze adressen aan een onderzoek onderworpen en de volgende conclusies getrokken: Bij GBD adressen is gebleken dat deze conform de BAG-wetgeving van een BAG-adres moeten worden voorzien; de adressen worden in de adressenadministratie van de DSO opgenomen, en voor elk adres wordt een besluit uitgegeven. In de tabel (zie hieronder) zijn deze adressen uitgesplitst naar categorie en stadsdeel. ±4.000 GBD adressen bleken wel te bestaan als BAG adres in de DSO administratie; er kwam afwijkende naamgeving in de initiële verschillenanalyse bij GBD naar voren. Op deze adressen wordt dus geen actie ondernomen. De belanghebbenden zijn/worden hierover geïnformeerd. ±500 GBD-adressen bleken na onderzoek niet in aanmerking te komen voor een BAG-adres. Ook hierover worden de belanghebbenden geïnformeerd. De resterende GBD adressen (o.a. bedrijfsverzamelgebouwen) worden momenteel nog nader door DSO onderzocht. De verwachting is dat deze de komende weken worden afgehandeld en dat zal leiden tot nog enkele honderden nieuwe BAG adressen. In de periode van september jl. tot heden zijn circa nieuwe besluiten vastgesteld (zie hierboven bullet 1); deze zijn aan de eigenaar / huurder als een besluit meegedeeld. Alle besluiten hebben een ingangsdatum van 1 januari 2010 gekregen. Conform ons beleid wordt hiermee aan de betrokken partijen voldoende tijd gegeven adreswijzigingen door te geven en te verwerken in hun administraties. Daarnaast worden de afnemende partijen (ziggo s, kpn, tpg, enz.) geïnformeerd over de nieuwe huisnummers. Ook de diensten Burgerzaken en Belastingen, beide nauw betrokken bij deze aanpak, hebben hiermee voldoende tijd om deze nieuwe huisnummers te verwerken in hun administraties. De uitgifte draagt van deze nieuwe adressen draagt ook bij aan de synchronisatie van de gemeentelijke adressenbestanden. Door in gezamenlijkheid te werken aan één adressenbestand wordt het mogelijk onze gegevens kwalitatief op een hoger plan te brengen en vollediger te zijn in onze communicatie met de burger en ondernemer.

7 DSO/ Categorieën De nieuwe adressen kunnen worden onderverdeeld in de volgende categorieën per stadsdeel: Garage Kantoor Nuts / trafo Winkel Wonen Overige Totaal Loosduinen Escamp Segbroek Scheveningen Centrum Laak Haagse Hout Ypenburg Totaal: Voorbeelden nummering verblijfsobjecten Conform de BAG krijgen alle objecten een adres dat bestaat uit een huisnummer, een huisletter (optioneel) en een huisnummertoevoeging (optioneel). Hierbij wordt afgestapt van de door de GBD gehanteerde adresomschrijvingen als Loosduinseweg 4 1 e etage achter of Loosduinseweg trafo bij nr 14. Deze schrijfwijzen zijn in het kader van de BAG wetgeving niet toegestaan. De BAG hanteert voor de beide voorbeeld situaties de volgende schrijfwijzen: Loosduinseweg 4 A en Loosduinseweg 18. De eerste situatie Loosduinseweg 4 1 e etage achter heeft betrekking op de bovenwoningen, verreweg de grootste categorie binnen de verblijfsobjecten. Waar in de oude situatie alle woonobjecten binnen een pand één en hetzelfde nummer hadden, geldt voor de nieuwe situatie dat de woning op de begane grond dit nummer ( Loosduinseweg 4 ) behoudt en dat de bovenwoningen een nieuw adres toegekend krijgen met een huisletter ( Loosduinseweg 4 A ) of zonodig een toevoeging ( Loosduinseweg 4 B 1 ). De tweede situatie Loosduinseweg trafo bij nr 14 heeft betrekking op de (eerder genoemde) objecten zonder postfunctie. Deze hebben conform de adresseringen van de GBD een lokatieomschrijving ( tegenover of bij ) maar krijgen nu een eigen nummer, en zonodig een letter of een toevoeging. Conclusies De genoemde adressenuitgifte wordt op basis van een vergelijking tussen GBD, GBA en DSO bestanden uitgevoerd. De genoemde adressenuitgifte gebeurt conform DSO beleid en werkwijze. De genoemde adressenuitgifte is conform BAG wetgeving. De genoemde adressenuitgifte betekent dat burgers of ondernemers een officieel adres krijgen en dat ook bekend is bij alle overheidsinstanties, inclusief onze eigen administraties.

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Basisregistraties Adressen en Gebouwen. De BAG: niet omdat het moet, maar omdat we er wijzer van worden!

Basisregistraties Adressen en Gebouwen. De BAG: niet omdat het moet, maar omdat we er wijzer van worden! Basisregistraties Adressen en Gebouwen 1 De BAG: niet omdat het moet, maar omdat we er wijzer van worden! Agenda Wat is de BAG: inhoud, samenhang in stelsel Winstpakkers van de BAG Relatie WABO - BAG Wat

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 B en W-nummer 15.0114; besluit d.d. 10-02-2015 Onderwerp Inspectie BAG-beheer oktober 2014 Besluiten: 1. Kennis te nemen van de Inspectierapportage BAG-beheer 2. De brief voor het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

*5228* Gegevens aanvrager Naam en voorletters * : Gegevens ten behoeve van het nieuwe huisnummer Straat * :

*5228* Gegevens aanvrager Naam en voorletters * : Gegevens ten behoeve van het nieuwe huisnummer Straat * : *5228* Gemeente Weert Team Gegevensbeheer (BAG) Postbus 950 6000 AZ WEERT Aanvraag huisnummer Toelichting: Velden met een * moeten verplicht worden ingevuld. Er dient een bouwtekening op schaal ingeleverd

Nadere informatie

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk

b Wettelijke taak Zie inleiding. a Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college a Onvermijdelijk gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4351 Inboeknummer 11bst00811 Beslisdatum B&W 10 mei 2011 Dossiernummer 11.19.256 RaadsvoorstelVaststellen verordening naamgeving en nummering gemeente Eindhoven Inleiding

Nadere informatie

Producten- en Dienstencatalogus BAG Verstrekkingen. Bijlage A - Verklarende woordenlijst

Producten- en Dienstencatalogus BAG Verstrekkingen. Bijlage A - Verklarende woordenlijst Producten- en Dienstencatalogus BAG Verstrekkingen Bijlage A - Verklarende woordenlijst Versie 2011 Verklarende woordenlijst Deze verklarende woordenlijst bevat een uitleg van begrippen en afkortingen

Nadere informatie

Onderdeel programmabegroting: Ja Begrotingsprogramma: Burger en bestuur Productnaam: Verordening naamgeving en nummering gemeente Noordenveld 2008

Onderdeel programmabegroting: Ja Begrotingsprogramma: Burger en bestuur Productnaam: Verordening naamgeving en nummering gemeente Noordenveld 2008 Aan de gemeenteraad Agendapunt Documentnr.: RV08.0074 Roden, 15 april 2008 Onderwerp Verordening naamgeving en nummering gemeente Noordenveld 2008 Onderdeel programmabegroting: Ja Begrotingsprogramma:

Nadere informatie

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB

BAG-processen. Handreiking voor stadsdelen/ DMB BAG-processen Handreiking voor stadsdelen/ DMB Programma Kwaliteit BAG Deelprojecten 2 en 3 (Janine van Arnhem) september 2010 Inleiding De BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) bevat gemeentelijke

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heeze-Leende bij hun gemeente op 19

Nadere informatie

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) voor afnemers

Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) voor afnemers Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) voor afnemers Opzet en structuur basisregistraties Een moderne, klantgerichte en goed geïnformeerde overheid moet kunnen beschikken over betrouwbare en hoogwaardige

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Rapportnummer: RQA Datum rapport: 27-03-2013 Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 gelet op artikel 6 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en artikel 147 van de Gemeentewet medebewindstaken), en de artikelen 108,

Nadere informatie

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Smaling (SP) over de website ruimtelijkeplannen.nl (ingezonden 29 januari 2015).

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van het lid Smaling (SP) over de website ruimtelijkeplannen.nl (ingezonden 29 januari 2015). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000 F 070-456

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Limburg van 17 maart 2016 in zaak nr. ROE 15/2616 in het geding tussen:

tegen de uitspraak van de rechtbank Limburg van 17 maart 2016 in zaak nr. ROE 15/2616 in het geding tussen: ECLI:NL:RVS:2017:29 Instantie Raad van State Datum uitspraak 11-01-2017 Datum publicatie 11-01-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201603023/1/A3 Bestuursrecht Hoger beroep

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 20 november 2007,

Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 20 november 2007, Het college van burgemeester en wethouders, in zijn vergadering van 20 november 2007, gelet op de Verordening straatnaamgeving en huisnummering gemeente Moerdijk 2006, gelet op de artikelen 3 en 7 van

Nadere informatie

Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding)

Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding) Aanvraag huisnummer (nummeraanduiding) 1 Gegevens van de aanvrager 1a Naam en voorletters man vrouw 1b Correspondentieadres 1c Postcode en woonplaats 1d Telefoonnummer 1e E-mailadres Bent u de eigenaar

Nadere informatie

Basisregistraties: BAG

Basisregistraties: BAG inzicht Advies en Faciliteiten Informatie Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 498 33 30 Fax (038) 498 28 59 r.woltersom@zwolle.nl www.zwolle.nl Basisregistraties: BAG

Nadere informatie

Her-inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Her-inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Her-inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Zeewolde bij hun gemeente op 25 maart

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage. Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Gemeente ZZ-ICTU-7. Datum

Verantwoordingsrapportage. Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Gemeente ZZ-ICTU-7. Datum Verantwoordingsrapportage Datum Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen Gemeente ZZ-ICTU-7 Datum vaststelling rapportage: Datum collegebesluit vaststelling: Datum agendering gemeenteraad:

Nadere informatie

Financiële/ personele/ juridische gevolgen? Nee. Is achteraf meetbaar of de doelstellingen gehaald zijn? Nee. Is er een tijdpad bijgevoegd?

Financiële/ personele/ juridische gevolgen? Nee. Is achteraf meetbaar of de doelstellingen gehaald zijn? Nee. Is er een tijdpad bijgevoegd? Oplegnotitie (In het kader van de invoering van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen moet er een nieuwe verordening naamgeving en nummering (adressen) vastgesteld worden.) Gemeenteblad nr. 2011/14

Nadere informatie

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010

Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 Tekstuitgave van de verordening naamgeving en nummering 2010 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 september 2010; gelet op artikel

Nadere informatie

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017

WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 WOZ-waardes Woningvoorraad naar Eigendom en Regio 2015 en 2017 CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Oktober, 2018 Inhoud Onderdeel 1 BZK Voorraad 2015 NL Totale en gemiddelde WOZ-waarde van de woningvoorraad

Nadere informatie

Processen en juridische aspecten LV WOZ

Processen en juridische aspecten LV WOZ Processen en juridische aspecten LV WOZ LV WOZ Inlichtingen Peter van den Heuij T 070-3427816 p.p.a.heuij@minfin.nl Datum 23 mei 2011 Auteur Ruud Kathmann Bijlage: Inleiding Voor de aanbesteding van de

Nadere informatie

Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening. Startnotitie. Versie: 19 juni 2006. Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen

Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening. Startnotitie. Versie: 19 juni 2006. Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening Startnotitie Versie: 19 juni 2006 Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen Inleiding Zoals in een memo van 7 maart 2006 aan het MT van de gemeente

Nadere informatie

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 3 juni 2008 (Gemeenteblad afd. 1, nr.

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; Gezien de voordracht van burgemeester en wethouders van 3 juni 2008 (Gemeenteblad afd. 1, nr. Gemeenteblad aadsbesluit Jaar 2008 Vergaderdatum 1 oktober 2008 Agendapunt 9 Publicatiedatum 10 oktober 2008 Onderwerp Vaststelling van de Verordening op de Vastgoedregistratie en wijziging van de Verordening

Nadere informatie

Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Herinspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Eindhoven bij hun gemeente op 29 oktober

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

I nspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Gemeente Lelystad. 20 januari 2014

I nspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Gemeente Lelystad. 20 januari 2014 I nspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Gemeente Lelystad 20 januari 2014 ï Woord vooraf Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Catalogus basisregistraties adressen en gebouwen. Versie 2009

Catalogus basisregistraties adressen en gebouwen. Versie 2009 Catalogus basisregistraties adressen en gebouwen Versie 2009 Colofon Versie 2009 Contactpersoon Y. Ellenkamp Portefeuille Plaatsvervangend Secretaris-Generaal Directie Informatievoorziening Afdeling Beleid

Nadere informatie

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018

Microdata-middag. Kenmerken woning gebruik registers. Gelske van Daalen 1 november 2018 Microdata-middag Kenmerken woning gebruik registers Gelske van Daalen 1 november 2018 Wat kunnen we met registers? 2 Regulier gepubliceerde woningvariabelen obv registers: Woningvoorraad Mutaties woningvoorraad

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wormerland bij hun gemeente op 10 november

Nadere informatie

Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, Kim van Zoonen en Wouter van Andel

Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, Kim van Zoonen en Wouter van Andel Woningvoorraad naar gemeente, wijk, buurt en PC5, 2016-2017 Kim van Zoonen en Wouter van Andel CBS, Centrum voor Beleidsstatistiek Juni, 2017 Inhoud Woningvoorraad Tabel 1 Woningvoorraad naar gemeente,

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet BAG

Inspectierapportage Wet BAG Inspectierapportage Wet BAG Gemeente Menameradiel Datum inspectie : 10 en 11 december 2013 Naam inspectie-instelling : DEKRA Certification b.v. Naam leadauditor : De heer C.J.M. de Grijs CISA Eventuele

Nadere informatie

ONDERWERP: Vaststellen nieuwe Verordening naamgeving en nummering (adressen)

ONDERWERP: Vaststellen nieuwe Verordening naamgeving en nummering (adressen) Agendapunt: 13 No. 19/'12 Dokkum, 14 februari 2012 ONDERWERP: Vaststellen nieuwe Verordening naamgeving en nummering (adressen) SAMENVATTING: Op 1 juli 2009 is de Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Nadere informatie

Opleiding De BAG de baas. DAG 3 21 juni 2013 Gouda

Opleiding De BAG de baas. DAG 3 21 juni 2013 Gouda Opleiding De BAG de baas DAG 3 21 juni 2013 Gouda Programma Dag 3 9:00 Samenvatting en beantwoording vragen n.a.v. dag 2 10:00 Kwaliteit van de BAG BAG Inspectie (Beheeraudit) Pauze Rollenspel Inspectie

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Annex bij het methoderapport

Annex bij het methoderapport Paper Annex bij het methoderapport Woningmarktontwikkeling rondom het Groningenveld Oktober 2016 CBS Kwaliteits- en riscomanagementpaper 1 1.1 Inleiding Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert

Nadere informatie

Gegevensmanagement in Horst aan de Maas

Gegevensmanagement in Horst aan de Maas Gegevensmanagement in Horst aan de Maas Eens GEGEVEN blijft een GEGEVEN Themamiddag invoering BAG 29 november 2007 Horst aan de Maas Aanleiding In 2001: herindeling nét achter de rug Heel veel beweging

Nadere informatie

Stappenplan en voorbeeld afbakening studentencomplexen

Stappenplan en voorbeeld afbakening studentencomplexen Stappenplan en voorbeeld afbakening studentencomplexen Versie 1.0 Auteur(s) Kadaster (met inhoudelijke instemming van Ministerie van Infrastructuur en Milieu) Status Definitief Versiehistorie Versie Datum

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen bij hun gemeente op 27 november

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Rapportnummer: RQA1332200/0002 Datum rapport: 24 maart 2014 Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013

BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 BRIDGIS EN DE BAG Opgesteld door Bridgis Geoservices BV Datum Mei 2013 INHOUD Wat is de BAG 3 Waarom de BAG? 4 Bridgis en de BAG 4 Het datawarehouse van Bridgis 4 Gevolgen van de BAG 5 Advies & Maatwerk

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder ZZ-ICTU-1 Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: Datum agendering algemeen

Nadere informatie

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015

DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ. VERSIE d.d. 08-07-2015 DRAAIBOEK AANSLUITEN DOOR GEMEENTEN OP DE LV WOZ VERSIE d.d. 08-07-2015 INLEIDING De Basisregistratie Waarde Onroerende Zaken (Basisregistratie WOZ) is onderdeel van het overheidsstelsel van basisregistraties.

Nadere informatie

5 mei 2017 (definitief)

5 mei 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Hilvarenbeek uitvoeringsorganisatie: Datum: 30 maart 2017 Datum rapport: 24 april 2017 (concept) 5 mei 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport van

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 11 juli 2017

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni Gemeente/ Datum rapport: 11 juli 2017 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Hilversum uitvoeringsorganisatie: Datum: 20 juni 2017 Datum rapport: 11 juli 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Geo informatieplan 2013-2016 Koggenland op de kaart

Geo informatieplan 2013-2016 Koggenland op de kaart Geo informatieplan 2013-2016 Koggenland op de kaart Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Verantwoording 2012 4 2.1 Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) 4 2.2 Diversen 4 3 Nieuwe ontwikkelingen 5 3.1

Nadere informatie

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Borne

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Borne N IVO CONTROLE INSPECTIE AUDIT Deze inspectierapportage BAG-beheer geeft uitvoering aan en is gebaseerd op de Wet BAG Stb. 2008, 39 (+ wijzigingen), met bijbehorende Besluiten en Regelingen en het Inspectieprotocol

Nadere informatie

Bijlage. 1. Overzicht EPS sen 2. Generieke opbouw EPS 3. Voorbeeld: samenstelling EPS BAG 4. Samenhang brondocumenten met EPS 5. Voorbeeld: EPS BAG

Bijlage. 1. Overzicht EPS sen 2. Generieke opbouw EPS 3. Voorbeeld: samenstelling EPS BAG 4. Samenhang brondocumenten met EPS 5. Voorbeeld: EPS BAG Bijlage. Overzicht EPS sen. Generieke opbouw EPS. Voorbeeld: samenstelling EPS BAG 4. Samenhang brondocumenten met EPS 5. Voorbeeld: EPS BAG BRP BAG WOZ BRK HR BGT Brxyz Totaal aantal 5 EPS sen. 5 EPS

Nadere informatie

Vergunningvrij bouwen en mantelzorg. Henry de Roo

Vergunningvrij bouwen en mantelzorg. Henry de Roo Vergunningvrij bouwen en mantelzorg Henry de Roo Mantelzorg Intensieve zorg of ondersteuning, die niet in het kader van een hulpverlenend beroep wordt geboden aan een hulpbehoevende, ten behoeve van zelfredzaamheid

Nadere informatie

Wijzigingenoverzicht Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens

Wijzigingenoverzicht Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens Wijzigingenoverzicht Referentiemodel Stelsel van Gemeentelijke Basisgegevens Wijzigingen in versie 2.01 ten opzichte van versie 2.0 april 2010 Voorwoord In dit document zijn de wijzigingen opgesomd die

Nadere informatie

Samenhang BAG en GBA. Versie 1.1 Datum 20 augustus 2009

Samenhang BAG en GBA. Versie 1.1 Datum 20 augustus 2009 Samenhang BAG en GBA Versie 1.1 Datum 20 augustus 2009 Colofon Versie 1.1 Datum 20 augustus 2009 Contactpersoon BAG H.G. Spanninga T 070-3399064 Directie informatievoorziening Afdeling Geo Informatie Basisregistraties

Nadere informatie

BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR

BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR BESLUITENBehoudens advies van de commissie ROWR Aanbiedingsformulier Basisregistratie Vastgoed In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 02.1269/09

Nadere informatie

Productbeschrijving Adresseerbaar objectspecial

Productbeschrijving Adresseerbaar objectspecial Productbeschrijving Adresseerbaar objectspecial Voorwoord Dit document geeft een beschrijving van het product Adresseerbaar Objectspecial. Dit is een special, omdat het product een samenstelling is van

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Zaaknummer: AVGWVS09 Onderwerp uitvoering Wet BAG Collegevoorstel Inleiding Om de kwaliteit van de dienstverlening en de efficiëntie binnen de overheid te bevorderen is op 1 juli 2009 de Wet basisregistraties

Nadere informatie

Ontwikkeling kwaliteit BAG 2011-2014

Ontwikkeling kwaliteit BAG 2011-2014 BAG BAO Apeldoorn, 30 april 2015 Inhoudsopgave 1 Samenvatting 3 2 Kwaliteitsrapportages aan bronhouders 3 3 Uitkomsten van de analyses 4 4 Conclusies per thema 8 4.1 Nummeraanduiding en postcode 8 4.2

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Lloyd's Register LRQA Rapportnummer: RQA1332368/0004 Datum rapport: 7.10.2014 Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Deze rapportage vormt de weerslag van de in opdracht van Burgemeester

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek Statistics Netherlands

Centraal Bureau voor de Statistiek Statistics Netherlands Divisie Sociale en ruimtelijke statistieken Aan het gemeentebestuur van de gemeente contactpersoon Rob Hoffmann en Marcel van Wijk doorkiesnummer (070) 337 43 96 ons kenmerk 05411SAV onderwerp Gevolgen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard, ' ' M I' GEMEENTE VALKENSWAARD Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenswaard, Gelet op artikel 2, 3 en 7 van de 'Verordening naamgeving en nummering gemeente Valkenswaard', Besluit

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder Renswoude Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: Datum agendering algemeen

Nadere informatie

Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG. Burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst;

Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG. Burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst; Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG Burgemeester en wethouders van de gemeente Staphorst; overwegende: - dat in artikel 2 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen (Wet BAG), die op 1 juli 2009 in

Nadere informatie

PRESENTATIE WOZ KAART

PRESENTATIE WOZ KAART PRESENTATIE WOZ KAART 1) Ontwikkeling Vanaf 1 juli 2011 moet de BAG-gegevens opslag in de WOZ administratie worden gebruikt. De WOZ-objecten worden afgeleid van het BAG-adres. In de toekomst worden de

Nadere informatie

Woningtypering. Verschillende woningtypes We onderscheiden verschillende woningtypes, namelijk:

Woningtypering. Verschillende woningtypes We onderscheiden verschillende woningtypes, namelijk: Woningtypering Met Woningtypering krijgt u inzicht in het type woningen in uw adressenbestand. Inzicht in het woningtype is onmisbaar bij bijvoorbeeld het vaststellen van een verzekeringspremie of het

Nadere informatie

Processenhandboek BAG Basisregistraties adressen en gebouwen, versie 2012

Processenhandboek BAG Basisregistraties adressen en gebouwen, versie 2012 Processenhandboek BAG Basisregistraties adressen en gebouwen, BAG BAO Apeldoorn, december 2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 8 1.1 Hoe is dit processenhandboek opgebouwd? 8 1.2 Processenhandboek 2012 9 1.3

Nadere informatie

BAG registratie - FAQ. Wat gaat dit voor jou betekenen?

BAG registratie - FAQ. Wat gaat dit voor jou betekenen? BAG registratie - FAQ Wat gaat dit voor jou betekenen? Dit is een uitgave van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden naar: lsvb@lsvb.nl Auteurs: Landelijke

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT -

Gemeente Den Haag. Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui BT DEN HAAG. Geachte heer Hartman, - CONCEPT - Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12655, 2500 DP Den Haag Gemeente Den Haag DSO/PmDH t.a.v. J. Hartman (kavelwinkel) Spui 70 2511 BT DEN HAAG Uw brief van Ons kenmerk Behandeld door J.C.M. van der

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage 2018

Verantwoordingsrapportage 2018 Verantwoordingsrapportage 2018 Beheer en Bestuur Basisregistratie Adressen en Gebouwen Bronhouder Gouda Datum collegebesluit vaststelling: 19 maart 2019 ibabs dossier 2812 Rapportage BAG 2018 - Gouda -

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/

1. Inleiding. 2. Oordeel uitvoering van de Wet WOZ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN Gemeente/ Rotterdam uitvoeringsorganisatie: Datum: 18 september 2014 Datum rapport: 21 november 2014 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

De terugmeldingsverplichting. Datum 22 mei 2014

De terugmeldingsverplichting. Datum 22 mei 2014 De terugmeldingsverplichting Datum 22 mei 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 De terugmeldvoorziening (TMV)... 4 2 Juridisch kader... 5 3 Procedure op hoofdlijnen... 6 3.1 Algemeen... 6 3.2 De melding

Nadere informatie

Basisregistratie Grootschalige Topografie. RSV Zuid Holland / Utrecht 8 oktober 2008 Ruud van Rossem

Basisregistratie Grootschalige Topografie. RSV Zuid Holland / Utrecht 8 oktober 2008 Ruud van Rossem Basisregistratie Grootschalige Topografie RSV Zuid Holland / Utrecht 8 oktober 2008 Ruud van Rossem 8 oktober 2008 Basisregistratie Grootschalige Topografie - E-Overheid - Basisregistraties -BGT 8 oktober

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: AVG mandatering BAG 2013

Collegevoorstel. Zaaknummer: Onderwerp: AVG mandatering BAG 2013 Zaaknummer: 00365464 Onderwerp: AVG mandatering BAG 2013 Collegevoorstel Inleiding Op dit moment is de teammanager Administraties en vastgoed aangewezen als beheerder van de basisregistraties adressen

Nadere informatie

Specificatie en bijhouding

Specificatie en bijhouding 0.1 BRK-BAG koppeling Specificatie en bijhouding Datum Juni 2016 Versie 2.0 Versiehistorie Versie datum omschrijving 1.0 24/01/2014 Initieel opgezet voortkomend uit de Gebruikershandleiding BRK-BAG koppeltabel,

Nadere informatie

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Gilze en Rijen

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Gilze en Rijen N IVO CONTROLE INSPECTIE AUDIT Deze inspectierapportage BAG-beheer geeft uitvoering aan en is gebaseerd op de Wet BAG Stb. 2008, 39 (+ wijzigingen), met bijbehorende Besluiten en Regelingen en het Inspectieprotocol

Nadere informatie

Inleiding. Welke gegevens centraliseren we? Kansrijk op weg naar Common Ground

Inleiding. Welke gegevens centraliseren we? Kansrijk op weg naar Common Ground Inleiding De gemeentelijke koepelverenigingen voor I&A professionals IMG 100.000+ en de VIAG hebben het initiatief genomen voor Common Ground. De VNG heeft dit initiatief omarmd en ondersteunt het van

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Stichtse Vecht uitvoeringsorganisatie: Datum: 24 augustus 2017 Datum rapport: 15 september 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 24 augustus /cor Z Wiebe Jan Dijk

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 24 augustus /cor Z Wiebe Jan Dijk Aan mevr. J van Buren Opperbuorren-East 2 9216 VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 24 augustus 2016 16-0261/cor Z1361300 Wiebe Jan Dijk D1739415 0512 581234 w.dijk@smallingerland.nl Onderwerp

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Advies concept wetsvoorstel Basisregistratie Ondergrond. Geachte,

Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Advies concept wetsvoorstel Basisregistratie Ondergrond. Geachte, POSTADRES Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag BEZOEKADRES Juliana van Stolberglaan 4-10 TEL 070-88 88 500 FAX 070-88 88 501 INTERNET www.cbpweb.nl www.mijnprivacy.nl AAN Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Dronten

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente Dronten N IVO CONTROLE INSPECTIE AUDIT Deze inspectierapportage BAG-beheer geeft uitvoering aan en is gebaseerd op de Wet BAG Stb. 2008, 39 (+ wijzigingen), met bijbehorende Besluiten en Regelingen en het Inspectieprotocol

Nadere informatie

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente GeldropMierlo

N IVO. Inspectierapportage BAG-beheer Gemeente GeldropMierlo N IVO CONTROLE INSPECTIE * AUDIT Deze inspectierapportage BAG-beheer geeft uitvoering aan en is gebaseerd op de Wet BAG Stb. 2008, 39 (+ wijzigingen), met bijbehorende Besluiten en Regelingen en het Inspectieprotocol

Nadere informatie

Verantwoordingsrapportage

Verantwoordingsrapportage Verantwoordingsrapportage Beheer en Bestuur Basisregistratie Grootschalige Topografie Bronhouder Landgraaf Datum vaststelling rapportage: Datum dagelijks bestuur vaststelling: 17-04-2018 Datum agendering

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Krimpen aan den IJssel uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2012.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Krimpen aan den IJssel uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2012. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Krimpen aan den IJssel uitvoeringsorganisatie: Datum: 5 oktober 2012 Datum rapport: 26 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van

Nadere informatie

Raad (cie) adviezen en besluiten - 530

Raad (cie) adviezen en besluiten - 530 VERORDENING NAAMGEVING EN NUMMERING Scan nummer 2 van 2 - Scanpagina 1 van 5 (ADRESSEN) 2010 HOOFDSTUKI.ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. In deze verordening (en de daarop berustende bepalingen) wordt verstaan

Nadere informatie

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten

Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording artikel 39 vragen fractie D66 over hogere rijksuitkering door 'samenwonende' studenten Programma Dienstverlening & Burgerzaken BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

I-R-E. Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG

I-R-E. Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG ( M E E N Ì- E I-R-E Mandaatbesluit uitvoering Wet BAG Burgemeester en wethouders van de gemeente Waalre; overwegende: - dat in artikel 2 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen (Wet bag), die

Nadere informatie

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door /cor Z Wiebe Jan Dijk

mevr. J van Buren Opperbuorren-East VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door /cor Z Wiebe Jan Dijk Aan mevr. J van Buren Opperbuorren-East 2 9216 VL OUDEGA Drachten, Kenmerk Zaaknummer Behandeld door 20-12- 2016 16-0261/cor Z1361300 Wiebe Jan Dijk D1830542 0512 581234 w.dijk@smallingerland.nl Onderwerp

Nadere informatie

*Z037A6D6185* Beslispunten Vaststelling Verordening naamgeving en nummering Goeree-Overflakkee 2014.

*Z037A6D6185* Beslispunten Vaststelling Verordening naamgeving en nummering Goeree-Overflakkee 2014. Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z037A6D6185* Registratienummer : Z -14-33343 / 3556 Agendanummer : 12 Portefeuillehouder : Wethouder Trouwborst Raadsvergadering : 16

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Súdwest-Fryslân uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 juni Gemeente/

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Súdwest-Fryslân uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 juni Gemeente/ WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Súdwest-Fryslân uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 juni 2012 Datum rapport: 31 juli 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek

Nadere informatie

Stappen zetten met de Basisregistraties Adressen en Gebouwen

Stappen zetten met de Basisregistraties Adressen en Gebouwen > www.vrom.nl Stappen zetten met de Basisregistraties Adressen en Gebouwen Stappen zetten met de Basisregistraties Adressen en Gebouwen 04 05 Hoe kunt u te werk gaan in uw gemeente? Een overheid die niet

Nadere informatie

Documentenlijst Besluit (P) (GG)

Documentenlijst Besluit (P) (GG) Documentenlijst Besluit (P) (GG) Algemene informatie: Dossier:201602524 Type: Aanvraag Wabo Omschrijving: het wijzigen van de functie van de winkel Lange Beestenmarkt 58 in sportschool Adres: Lange Beestenmarkt

Nadere informatie

Processenhandboek basisregistraties adressen en gebouwen

Processenhandboek basisregistraties adressen en gebouwen Processenhandboek basisregistraties adressen en gebouwen versie 2009 Datum Juli 2009 Colofon Versie 2009 Contactpersoon Y. Ellenkamp Portefeuille Plaatsvervangend Secretaris-Generaal Directie Informatievoorziening

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Tytsjerksteradiel uitvoeringsorganisatie: Datum: 26 september 2012 Datum rapport: 22 oktober 2012 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017.

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017. WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Pekela/de Kompanjie uitvoeringsorganisatie: Datum: 10 oktober 2017 Datum rapport: 11 oktober 2017 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons

Nadere informatie

Handhavingsorganisatie

Handhavingsorganisatie Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer Handhavingsorganisatie Uw brief van Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling T.a.v. de heer D. Hemert Postbus 12655 2500 DP Den Haag Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

4 mei 2017 (definitief)

4 mei 2017 (definitief) WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Pijnacker-Nootdorp uitvoeringsorganisatie: Datum: 19 april 2017 Datum rapport: 24 april 2017 (concept) 4 mei 2017 (definitief) 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen

Nadere informatie

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Gemeente Valkenswaard. 25 februari 2014

Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen. Gemeente Valkenswaard. 25 februari 2014 Inspectierapportage Wet basisregistraties adressen en gebouwen Gemeente Valkenswaard 25 februari 2014 1 Woord vooraf Deze rapportage vormt de weerslag van het in opdracht van Burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Beleidsregels inzake toekennen, intrekken en vernummeren van adressen

Beleidsregels inzake toekennen, intrekken en vernummeren van adressen Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen; gelet op artikel artikel 160 Gemeentewet; besluiten vast te stellen de volgende: Beleidsregels inzake toekennen, intrekken en vernummeren van adressen

Nadere informatie

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Enkhuizen uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 juni Gemeente/ Datum rapport: 14 juli 2016

1. Inleiding WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Enkhuizen uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 juni Gemeente/ Datum rapport: 14 juli 2016 WAARDERINGSKAMER RAPPORT VAN EN Gemeente/ Enkhuizen uitvoeringsorganisatie: Datum: 29 juni 2016 Datum rapport: 14 juli 2016 1. Inleiding Dit rapport van bevindingen is de weergave van ons onderzoek naar

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225

Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvoorstel 2013 Rockanje, 1 oktober 2013 Nr. 83169/74225 Raadsvergadering van 28 en 31 oktober 2013 Agendanummer 11 Aan Onderwerp: de gemeenteraad. Krediet Basisregistratie Grootschalige Topografie

Nadere informatie