Handleiding les. Sociale media & Beroepshouding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding les. Sociale media & Beroepshouding"

Transcriptie

1 Handleiding les Sociale media & Beroepshouding Afspraken over leren en werken t.b.v. de kinderopvang tussen de aanbieders van kinderopvang en ROC s in de regio Felvoland.

2 Inleiding In de regio Flevoland hebben de convenantpartners, Samen Werken Aan Leren Flevoland, bestaande uit kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen en de 3 ROC s, ROC Friese Poort, Landstede en ROC Flevoland, gezamenlijk afspraken gemaakt over het verbeteren van de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. Aandacht voor het ontwikkelen van een goede beroepshouding van toekomstig Pedagogisch Medewerkers is een belangrijk aandachtspunt voor de convenantsleden van SWALF. De leden van de SWALF projectgroep hebben met elkaar de handleiding voor een les over beroepshouding en sociale media ontwikkeld. De komst van sociale media heeft ervoor gezorgd dat iedereen gemakkelijk meningen, ideeën en kennis kan delen met diverse groepen mensen. Er is één groot verschil in relatie tot de oude manier van communiceren de hele wereld kan meekijken met wat er wordt geschreven en teksten blijven tot in lengte van jaren via Google vindbaar. De doelstelling van deze handleiding is om bij studenten voorafgaand aan hun BPV bewustwording bij te brengen rondom het juist gebruik en inzet van sociale media of wel goed kunnen omgaan met deze nieuwe manier van communiceren. Het is een uitdagende opdracht voor onderwijs en werkveld om aan dit onderwerp aandacht te besteden. Waardoor iedere student goed voorbereid en met de juiste attitude aan zijn BPV beginnen. TIP: deze handleiding is uitstekend geschikt voor het werkveld om een gesprek over dit onderwerp in teamverband te voeren. Vanaf schooljaar zal er in de lessen voorafgaand aan de BPV op basis van deze handleiding aandacht worden besteed aan dit onderwerp. Dit product is door de stuurgroep geaccordeerd op 4 februari Namens de SWALF project groep Annemiek Tabak Schoor Liesbeth Verkleij Landstede Dorien Spier Peuter Speelzaal Werk SPN Janneke Wiegers ROC Flevoland Annet Klein SKL Ellie Verduijn ROC Friese Poort Marga Oudshoorn Estro

3 Sociale media & Beroepshouding Algemeen Naam module Cursuscode SBU (Studiebelastinguren)/ EC Studiejaar + periode Ingangseisen Toetsing Beroepshouding en social media 4 uur 1 periode 1 voorafgaand aan BPV geen Door ROC zelf te bepalen Plaats van de module in het onderwijsprogramma Pedagogisch Werk niveau 3 en 4 Kerntaak 2: Opvoeden en ontwikkelen van het kind/de jongere Kerntaak 3: Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Werkproces 3.1 Werkt aan deskundigheidsbevordering en professionalisering van het beroep LLB 4.3 Stelt zich collegiaal op. Competenties: Samenwerken en overleggen. Ethisch en integer handelen. De leerling verwerft kennis en inzicht over onder andere: - online communiceren De vaardigheden die aangeleerd moeten worden, zijn onder andere: - do & don ts van online communiceren - onderscheid privé & zakelijk De houdingen die aangeleerd moeten worden, zijn onder andere: betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel; Doelen en inhoud Burgerschap anno 2013 is onlosmakelijk verbonden met gebruik van sociale media. Aandacht besteden aan burgerschapsvorming impliceert dus dat we aandacht moeten besteden aan mediawijsheid. We leven in een informatiesamenleving waarin verschillende technologische en mobiele toepassingen elkaar snel opvolgen. De smartphone als alleskunner is hier een goed voorbeeld van. De toegang tot informatie en social media is hiermee niet alleen makkelijk maar ook razendsnel. In het onderwijs moeten studenten leren hier op de juiste manier mee om te gaan, juist ook als toekomstig beroepsbeoefenaar. In deze les leren studenten hoe zij tijdens hun stage en in hun toekomstig beroep op een juiste manier met sociale media kunnen omgaan. Doelen Een mediawijze leerling kan op zelfbewuste wijze gebruikmaken van de positieve mogelijkheden die media bieden, zonder daarbij zichzelf of anderen te schaden. Studenten zijn na het volgen van deze module: - zich bewust van de mogelijke gevolgen van het gebruik van sociale media in verband met het ontwikkelen van een juiste beroepshouding tijdens de BPV en straks als beginnend beroepsbeoefenaar.

4 - bekend met de inhoud van een aantal protocollen die in de beroepspraktijk gebruikt worden rond het gebruik van sociale media - in staat een professionele beroepshouding en attitude verder te ontwikkelen met betrekking tot het gebruik van sociale media tijdens de beroepspraktijkvorming en als toekomstig medewerker van een kinderopvangorganisatie. Inhoud van de les 1. Waardeontwikkeling: wat is een goede attitude bij het gebruik van sociale media 2. Bewustzijn professionele beroepshoudinghouding a. Als je werkt ga je een vertrouwensrelatie aan b. Je toont respect voor kind/ouder (klant),collega s en anderen 3. Jij als ambassadeur van jouw ROC en BPV instelling a. je hebt verantwoordelijkheid voor i. wat je doet, doe je goed (taak) ii. respectvol en klantgericht omgaan met kind en ouders iii. goed omgaan met de collega s en de organisatie waar je werkt 4. Medialeren, online identiteit, participatie, productie a. Uitgangspunten online communicatie i. Do s & don ts bij het (zakelijk) gebruik van social media ii. Social media accounts iii. 'online imago-management' 1. Jij als medewerker op sociaal netwerk 2. Jij als privé persoon op sociaal netwerk Literatuur en leermiddelen - Pedagogisch kader Kindercentra 4-13 jaar hoofdstuk 11 de pedagogisch medewerker: specifieke beroepscompetenties - Power Point Presentatie Sociale media & beroepshouding door Marga Oudshoorn-Elst (praktijkopleiders van Estro Educatie). Marga en Mariska zijn bereid om op aanvraag over dit onderwerp een gastles te geven. Contact kunt u opnemen door een mail te sturen aan: Marga.Oudshoorn@estroeducatie.nl - CAO Kinderopvang Profiel pedagogisch medewerker kindercentra 0-4 jaar Startbekwaam en vakbekwaam - Een samenwerkingsrelatie met ouders realiseren - Samenwerking met collega s en omgeving realiseren - Bewaken van en werken aan kwaliteit van het eigen werk en dienstverlening aan de organisatie - Handboek mediawijsheid voor op school (gratis te downloaden) - Via you tube legt Marjolijn Bonthuis uit hoe jongeren hun online imago kunnen beïnvloeden.

5 Werkwijze en organisatie - Bewustwording - Reflectie Het doel van deze lesmodule is het creëren van bewustwording bij studenten t.a.v. het omgaan met sociale media en het nadenken, reflecteren, op eigen social media gebruik en online imago management. Het is heel belangrijk dat studenten hun eigen online imago leren kennen en managen, omdat het steeds vaker zal voorkomen dat je beoordeeld wordt op de manier waarop je overkomt via internet. Het gaat om het eigenvoelen, denken en handelen en de eigen identiteit te kunnen beschouwen en analyseren. Wat doen sociale media met mij? Wat doe ik ermee? Hoe reageer ik erop? Een school die studenten leert reflecteren op het eigen mediagedrag, leert studenten nadenken over morele kwesties (goed en kwaad), maar ook over de gevolgen van het eigen gedrag voor anderen in het heden en in de toekomst. De onderstaande opdrachten zijn interactie, bijvoorbeeld door met elkaar in discussie te gaan aan de hand van een casus, om op deze wijze bij te dragen aan een stukje bewustwording. Verwerkingsopdrachten Maak zelf een keuze uit onderstaande opdrachten om een les naar eigen inzicht te kunnen geven. Opdracht 1 Opdracht ter voorbereiding op de BPV 1. Wat zijn de social media accounts van de BPV instelling waar je stage loopt of waar je stage gaat lopen? Denk hierbij o.a.aan: - Website - Nieuwsbrief - Twitteracoount - Hyves - Facebook LinkedIn - Youtube - Groeps-app Opdracht 2 Opdracht ter voorbereiding op de BPV; het sociale media protocol in de BPV instelling Wat is de officiële gedragscode t.a.v. gebruik sociale media waaronder computer- en (mobiele) telefoongebruik van de BPV instelling waar je stage loopt of waar je stage gaat lopen? Zorg dat je deze kent en naar handelt. Is deze gedragscode er niet maak dan je eigen protocol (zie bijlage 1). Neem in het protocol op wat de regels zijn met betrekking tot gebruik van je mobiele telefoon. Bespreek dit protocol met je stagebegeleider. In je reflectieverslag verwijs je naar de code of naar dit gesprek en beschrijf je de richtlijnen die er zijn binnen jouw BPV instelling.

6 Opdracht 3 Opdracht reflecteren eigen gebruik Smartphone De smart-phone /mobiele telefoon is een medium dat grote aandacht in het onderwijs nodig heeft. Telefoneren is een bijverschijnsel is geworden. Studenten internetten, betalen, korte tekstberichten sturen (via sms, maar ook via internet, het zgn. what s appen of pingen ), foto s en films maken en versturen, Hyven, MSN en, boeken lezen, spelletjes spelen, tv kijken, radio luisteren, eigen muziek luisteren en opnemen enz. - Laat studenten in gesprek gaan over hoe zij omgaan met hun smart-phone en/of mobieltje? - Laat de leerlingen de do s en don ts van het gebruik van hun smart-phone tijdens hun stage op post-it-briefjes schrijven. Ze plakken de briefjes op het bord, waarna een student de door de student genoemde do s en don ts opleest, en andersom. Zo ontstaat er een discussie tussen studenten over het gebruik van smart-phone Opdracht 4 Reflecteren op het versturen van tweets Een foute tweet is zo verstuurd. Laat studenten via tweetdeck ( tweets/berichten over kinderopvang verzamelen. Bijvoorbeeld iedere student 3 tweets. Wat zijn goede tweets? Waarom zijn deze goed? Voor welke doelgroep bestemd? Wat is de nieuwswaarde? Wie heeft de tweet gestuurd? Opdracht 5 Weblog BPV een moderne jasje voor het schrijven van een ouderwets opstel Laat de studenten zelf een weblog starten over hun ervaringen in de Kinderopvang en gezamenlijk brainstormen over de keuze van onderwerpen. Welke criteria hanteer je en waarom? Wie zijn je lezers? Wat wil je met het weblog bereiken? Als gekozen is voor een duidelijke richting of onderwerp, laat ze dan een onderzoek doen wat daar op internet al over te vinden is.

7 Opdracht 6 Beroepshouding in de kinderopvang 3 Casussen Ambassadeur Als je stage loopt in de kinderopvang ben je een ambassadeur van de organisatie waar je werkt. Dit betekent dat je iets of iemand in positieve zin vertegenwoordigd, je bent een aanspreekpunt,visitekaartje, gastvrouw en contactpersoon. Hoe ga je in de praktijk om met het begrip ambassadeur zijn. Natuurlijk kom je als stagiaire in allerlei situaties waarbij gepraat wordt over jouw stageplek Men verwacht dat je iets kunt vertellen over je werk.. De vraag is wat kun je delen met anderen en wat niet.. bedenk in je groep 3 stellingen over wat je kunt vertellen aan anderen. ruil onderling de stellingen en maak een A3 tje met wat je wel en niet kunt delen. (do s en don ts) Geheimhoudingsplicht Als stagiaire en medewerker heb je een geheimhoudingsplicht. Onze klanten en collega s moeten er vanuit kunnen gaan dat je zorgvuldig omgaat met hun vertrouwelijke gegevens. Ook heeft het te maken met financiën en wat vertel je buiten de organisatie over bepaalde onderwerpen? Reageer in je groepje op de volgende stellingen, mag dit of niet, motiveer je antwoord. Je vriendin vraagt het privénummer van je collega. Je biedt aan deze collega te bellen en te vragen of zij de vraagsteller terug wil bellen. Je zit in de sollicitatiecommissie en vertelt je collega op je werk dat jouw vriendin Ans ook heeft gesolliciteerd. Je nieuwe collega heeft nog geen inlogcode voor de computer, je laat haar op jouw computer inloggen en in jouw bestanden werken Social media Voorbeelden van social media zijn Facebook, Twitter, Hyves, Linkedin. We maken er veel gebruik van. Ook de organisatie waar jij werkt zal zeker een website hebben en zo kan de organisatie zichzelf laten zien aan klanten en samenwerkingspartners. De social media bieden kansen om te laten zien dat je trots bent op je werk. Maar hoe ga je om het de social media? Inventariseer in je groepje wat je wel en niet op je facebookaccount kunt zetten over je stageplek. Discussieer daarna over de volgende stellingen en schrijf de meningen op. Je plaatst informatie over een open dag van je stageplek op je pagina en nodigt belangstellenden uit om te komen. Je bent op zoek naar een andere stageplek en geeft dit aan in je profiel. Je geeft je mening over je werk/stageplek op een discussiepagina.

8 Toetsing en evaluatie Zelf in te vullen door ROC s Een goede manier om te toetsen wat een student geleerd heeft van de module beroepshouding & sociale media is het werken met reflectiedossiers en reflectie-opdrachten. Deze reflectieopdrachten kunnen aan het eind van deze module gegeven worden en ook opgenomen worden in de proeve terugblikken en vooruitkijken en onderdeel zijn van het stageverslag. Bruikbare reflectievragen zijn: - Is het doel van de opdracht bereikt? - Wat heb je geleerd bij het maken van deze opdracht? - Hoe was de samenwerking met je groepje? - Wat zou je anders doen als je de opdracht nog een keer zou moeten maken? De docent kan op basis van deze reflectievragen het werk van de leerlingen beoordelen. leraar 2.0 Het sociale web (ook wel web 2.0 genoemd) wordt al intensief gebruikt door studenten maar Ironisch genoeg is juist het web een blinde vlek voor veel docenten. Toch biedt het oneindig veel mogelijkheden tot creatieve en inspirerende medialessen. Het verwerven van kennis over en ervaring met deze nieuwe sociale-mediatoepassingen is een van de belangrijkste uitdagingen binnen het mediawijsheid onderwijs. Het gaat immers om een vorm van communicatie die weliswaar nieuw is, maar geen overwaaiende hype. Hieronder geven wij een aantal tips voor wie zich als leraar wil bijscholen in sociale media. Tip 1: experimenteer zelf eens met sociale media Tip 2: vind en categoriseer online lesmateriaal met behulp van web 2.0-toepassingen Tip 3: volg de bronnen Verdiep je in een aantal weblogs over media en onderwijs

9 BIJLAGE 1 Protocol gebruik sociale media Dit protocol heeft als doel de dialoog over het gebruik ervan op gang te brengen en een handreiking te bieden voor meer duidelijkheid in het grijze gebied van mediagebruik voor medewerkers in de Kinderopvang en stagiaires. Doel is dat medewerkers en stagiaires zelf weten hoe zij verstandig met het gebruik van sociale media omgaan. Het digitale gedrag op social media wijkt niet af van het real life gedrag binnen de onderwijsinstelling of bij de BPV instelling. Onder social media verstaat CNV Onderwijs Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn en Youtube en als ook de wat minder bekende varianten daarop. Richtlijnen gebruik social media (Waar nu organisatie staat kan de naam van de eigen organisatie ingevuld worden) 1. Medewerkers en stagiaires van naam kinderopvangorganisatie delen kennis en andere waardevolle informatie. 2. Medewerkers en stagiaires van naam kinderopvangorganisatie zijn op de hoogte van de regels die gelden voor het gebruik van mobiele telefoons en handelen daar naar. 3. Bij kinderopvang gerelateerde onderwerpen maken medewerkers en stagiaires duidelijk of zij op persoonlijke titel of namens naam kinderopvangorganisatie publiceren. Eventueel m.b.v. gebruik van een de volgende disclaimer: (Je Naam) De standpunten en meningen op deze website zijn de persoonlijke mening van (Je Naam) en staan los van eventuele officiële standpunten van naam kinderopvangorganisatie. (Je Naam) is niet verantwoordelijk voor de inhoud van uitlatingen en reacties van derden op de hier gepubliceerde teksten. 4. Medewerkers en stagiaires van naam kinderopvangorganisatie publiceren geen vertrouwelijke informatie op social media. 5. Ga als medewerker en stagiaire niet in discussie met een* mede student, collega of ouder op social media. 6. Bestuurders, docenten, leidinggevenden en stagiaires zijn altijd ambassadeur van de naam onderwijsinstelling/kinderopvangorganisatie ook als zij een privé-mening verkondigen. Bij twijfel niet publiceren. 7. Medewerkers en stagiaires van naam onderwijsinstelling/kinderopvangorganisatie zijn persoonlijk verantwoordelijk voor wat zij publiceren. 8. Medewerkers en stagiaires van naam onderwijsinstelling/kinderopvangorganisatie weten dat publicaties op social media altijd vindbaar zijn. 9. Bij twijfel over een publicatie of over de raakvlakken met naam kinderopvangorganisatie zoeken medewerkers en stagiaires contact hun leidinggevende. 10. naam kinderopvangorganisatie zorgt ook digitaal voor een veilig klimaat en communiceert met medewerkers, studenten en ouders hoe zij dit doet. 11. naam kinderopvangorganisatie legt vast welke maatregelen zij neemt bij digitale overtredingen van medewerkers en ouders en communiceert dit met deze doelgroepen.

PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten

PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten PEDAGOGISCH KADER in de opleiding Pedagogisch Werker (PW3) Het aanbieden en begeleiden van ontwikkelingsgerichte activiteiten Afspraken over leren en werken t.b.v. de kinderopvang tussen de aanbieders

Nadere informatie

Protocol Social Media

Protocol Social Media Protocol Social Media Inleiding Social media zijn een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Onder

Nadere informatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie

... W. Broos/werkgroep PR en communicatie 20 maart 2014.................................................................. Gebruik social media W. Broos/werkgroep PR en communicatie Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Gebruik

Nadere informatie

Social Media Protocol VPCO De Viermaster

Social Media Protocol VPCO De Viermaster Social Media Protocol VPCO De Viermaster Versie 1.0 Totstandkoming en evaluatie Social Media Protocol Datum Behandeld in directieoverleg 4 maart 2014 Advies/instemming GMR Vastgesteld Bestuur Publicatie

Nadere informatie

Sociale Media reglement

Sociale Media reglement Sociale Media reglement Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden Vastgesteld door het College van Bestuur: 19 november 2013 Instemming GMR Primair Onderwijs 25 november 2013 Instemming GMR Voortgezet Onderwijs

Nadere informatie

Protocol Social Media Konot

Protocol Social Media Konot Protocol Social Media Konot Inhoud Richtlijnen gebruik social media... 3 In de praktijk:... 4 Do s:... 4 Don ts:... 4 Achtergrondinformatie... 6 Aanvulling:... 7 Social Media Protocol Konot* Social Media

Nadere informatie

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media)

Leerlingenreglement. (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Leerlingenreglement (onderdeel van het schoolreglement met betrekking tot sociale media) Mobiele telefoons, ipod e.d. Tijdens de lessen (dus in lesruimten, studiehuis, mediatheek, en dergelijke) staan

Nadere informatie

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf.

In de digitale wereld gebruik ik alleen mijn voornaam. Andere persoonlijke gegevens (achternaam, adres, telefoonnummer enz.) houd ik voor mezelf. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media en internet voor leerlingen Voor een goede omgang in de digitale wereld (sociale media*, internet, e-mail, whats app, enz.) gelden, net als in de 'echte'

Nadere informatie

Social Mediaprotocol

Social Mediaprotocol Social Mediaprotocol Versie: februari 2014 Voorgenomen besluit : maart 2014 Behandeld in MR : juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Social media... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Inzet social media op het

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Hoe je online je stem kunt laten horen en een Cavent-ambassadeur kunt zijn Datum vaststelling : 31-07-2012 Eigenaar : Beleidsmedewerker Vastgesteld door :

Nadere informatie

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland

Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Do s and dont s sociale media Alzheimer Nederland Voor afdelingsvrijwilligers Digitale media hebben de laatste jaren gezorgd voor een enorme verschuiving in de manier waarop mensen informatie zoeken, nieuws

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Protocol Sociale Media Inleiding Sociale media zoals Instagram, Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dus ook niet bij iedereen die betrokken is bij

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA Algemeen 1. Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Bezoekadres Blikkenburgerlaan 2 3703 CV Zeist Postadres Postbus 16 3700 AA Zeist T 030 698 21 40 F 030 698 21 80 www.osgs.nl info@osgs.nl KvK 30250155 Datum Onderwerp Protocol Contactpersoon P. van de

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Hoe je online je stem kunt laten horen en een De Lichtenvoorde ambassadeur kunt zijn Versie: 1.0 Datum: 18 mei 2011 Richtlijn gebruik social media De Lichtenvoorde,

Nadere informatie

Protocol sociale media

Protocol sociale media Protocol sociale media Bestuur scholengemeenschap voor vmbo havo atheneum gymnasium school voor praktijkonderwijs Protocol i.v.m. veranderende wetgeving (de Algemene Verordening Gegevensbescherming), met

Nadere informatie

Protocol social media Groenhorst Praktijkonderwijs, vmbo en mbo

Protocol social media Groenhorst Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Protocol social media Groenhorst Praktijkonderwijs, vmbo en mbo Groenhorst Stafdienst Telefonisch bereikbaar op 088 0207020 Vastgesteld: 10 september 2013 2 Protocol social media Groenhorst Inhoudsopgave

Nadere informatie

Protocol Sociale Media Dr. Schaepmanstichting, mail- en internetgebruik zoals gebruikt wordt op de Schothorst

Protocol Sociale Media Dr. Schaepmanstichting, mail- en internetgebruik zoals gebruikt wordt op de Schothorst Internetprotocol Binnen de dr. Schaepmanstichting is een internetprotocol van kracht. Dit internetprotocol wordt jaarlijks onder de aandacht gebracht in het team en is te lezen op onze website: www.deschothorst.nl

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent.

Wanneer je goed voorbereid bent, zul je merken dat je tijdens het gesprek minder gespannen bent. Handleiding motivatieformulier Inleiding Het is zo ver, je mag beginnen met je stageperiode. Je hebt een motivatiebrief met CV verstuurd naar een kinderopvangorganisatie en bent uitgenodigd voor een motivatiegesprek.

Nadere informatie

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs

Ronduit. Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Visie op de inzet van Social Media binnen het onderwijs Wat verstaan we onder Social Media? Onder Social Media verstaan we o.a. Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn, YouTube, Glogster, Skype, gebruik digibord

Nadere informatie

Social media protocol. Versie: oktober 2015 Maaike van Adrichem

Social media protocol. Versie: oktober 2015 Maaike van Adrichem Social protocol Versie: oktober 2015 Auteur: Maaike van Adrichem Inhoud Inleiding...2 Toepassingen van...3 Toepassing bij profilering...3 Toepassing in onderwijs...3 Toepassing in communicatie...3 Richtlijnen

Nadere informatie

Internetprotocol. Internet op school

Internetprotocol. Internet op school Internetprotocol Internet op school De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van internet. Wij hebben ervoor gekozen de leerlingen van alle klassen die mogelijkheid te bieden. Wij volgen de strategie

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA. Hoe je online je stem kunt laten horen en een <uw organisatie>-ambassadeur kunt zijn

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA. Hoe je online je stem kunt laten horen en een <uw organisatie>-ambassadeur kunt zijn RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Hoe je online je stem kunt laten horen en een -ambassadeur kunt zijn Versie: 1.0 Datum: 21 maart 2011 richtlijnen voor het

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING

ONLINE MARKETING ANGELCOACHING ONLINE MARKETING ANGELCOACHING MARCA VAN DEN BROEK Met mijn bedrijf AngelCoaching zet ik me in voor succesvol ondernemen als kunstenaar//creatief. WAAR GAAT HET OM? Zichtbaarheid Onderscheidend (en authentiek)

Nadere informatie

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON

Erno Mijland. De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. #smiho 100 direct toepasbare tips JEAN DE BOISSON Erno Mijland De beste leraar is hij, die het meest van zijn leerlingen opsteekt. JEAN DE BOISSON #smiho 100 direct toepasbare tips Inhoud Leeswijzer Voorwoord Inleiding Wat zijn sociale media? 7 9 13 17

Nadere informatie

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken

Welkom. GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken Welkom GO ORGANIZING Helpt je organiseren en keuzes maken 1 weten SOCIAL MEDIA 2 vraag zaal Steekwoorden SOCIAL MEDIA Roep steekwoorden die bij je opkomen over SocialMedia 3 weten Programma Wat zijn Social

Nadere informatie

Handleiding omgang privézaken en werkzaamheden medewerkers.

Handleiding omgang privézaken en werkzaamheden medewerkers. 4.1.1.4.14 handleiding omgang privé zaken en werkzaamheden medewerkers 1 van 5 Handleiding omgang privézaken en werkzaamheden medewerkers. Protocol Social Media. Social Media is onderdeel van ons dagelijks

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn gevorderd 1 BEROEPSTAAK E Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Cohort: 2009-2010 Versie: 3 Fase: Gevorderd 1 Naam Student:.

Nadere informatie

2. Toepassing van sociale media

2. Toepassing van sociale media Protocol sociale media 1. Inleiding Sociale media zoals Snapchat,Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden nieuwe mogelijkheden voor gebruik in het onderwijs, maar worden natuurlijk veel breder gebruikt.

Nadere informatie

Praktische Social Media Tips 8 december 2011

Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Praktische Social Media Tips 8 december 2011 Leon Tindemans Wie ben ik? Time To Market Leon Tindemans Oktober 2010 Herwijnen @TTMCommunicatie in/ttmcommunicatie user/ttmcommunicatie 1 Diverse klanten Al

Nadere informatie

Uitgangspunten. Tips & Trucs, Do s & Don ts voor het gebruik van sociale media. januari 2012. 1 Home. Uitgangspunten Online Communicatie. Do s.

Uitgangspunten. Tips & Trucs, Do s & Don ts voor het gebruik van sociale media. januari 2012. 1 Home. Uitgangspunten Online Communicatie. Do s. Online Communicatie, & voor het gebruik van sociale media januari 01 1 Waarom deze Online Communicatie? De komst van de sociale netwerken heeft ervoor gezorgd dat je gemakkelijk meningen, ideeën en kennis

Nadere informatie

Visie in de praktijk

Visie in de praktijk Gastlessen voor studenten 2 e leerjaar PW 3 en 4 Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar - Docentenhandleiding Visie in de praktijk Gastles visie in de praktijk - Docentenhandleiding Theorie over dit onderwerp:

Nadere informatie

Dia 1 Introductie max. 2 minuten!

Dia 1 Introductie max. 2 minuten! 1 Dia 1 Introductie max. 2 minuten! Vertel: Deze les gaat vooral over het gebruik van sociale media. Maar: wat weten jullie eigenlijk zelf al over sociale media? Laat de leerlingen in maximaal een minuut

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Protocol Social Media

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Protocol Social Media Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Datum behandeling Directie 9 oktober 2017 Datum instemming MR 15 december 2017 Ingangsdatum 1 januari 2018 Inleiding Social Media zijn niet

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Protocol Sociale Media SKOW

Protocol Sociale Media SKOW Protocol Sociale Media SKOW Inleiding Sociale media zoals Hyves, Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels

DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN. Illustraties: Corien Bögels DE ZES-STAPPENMETHODE ZELF WERKEN AAN JE WERKPROCESSEN Illustraties: Corien Bögels 1 De Zes-stappenmethode Zelf werken aan je werkprocessen In het eerste leerjaar krijg je vaker voorbereidende opdrachten

Nadere informatie

Social media is in de loop van de jaren zo gegroeid dat het bijna niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven binnen het onderwijs.

Social media is in de loop van de jaren zo gegroeid dat het bijna niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven binnen het onderwijs. Social media is in de loop van de jaren zo gegroeid dat het bijna niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven binnen het onderwijs. Bron a;eelding: h=p://wij- leren.nl/social- media- school.php

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator

MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator MEDIAWIJSHEID SOCIAL MEDIA WAT MOETEN WE ERMEE? Susanne van Rootselaar Mediacoach & Antipestcoördinator PROGRAMMA Even voorstellen Mediawijsheid Stellingen (Social) Media Jeugd en Social Media Begeleiding

Nadere informatie

CSG Calvijn. Protocol Social Media

CSG Calvijn. Protocol Social Media CSG Calvijn Protocol Social Media Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube, WhatsApp en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

(SOCIAL) MEDIA POLICY VOOR VBM EN VBM LEDEN

(SOCIAL) MEDIA POLICY VOOR VBM EN VBM LEDEN (SOCIAL) MEDIA POLICY VOOR VBM EN VBM LEDEN VBM ontwikkelt (Social) Media Richtlijnen voor haar leden Social Media bieden kansen om te laten zien dat je trots bent op je werk en kunnen bijdrage aan een

Nadere informatie

Schoolveiligheidsplan

Schoolveiligheidsplan Schoolveiligheidsplan Onderdeel: (sociale) media SVP 013 Versie 1.0 Inleiding Klassieke media zoals kranten, radio en tv en sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid

Nadere informatie

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder Social Media Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder DOEL VAN VANAVOND: Een kennismaking met sociale/nieuwe media welke sociale media gebruiken leerlingen veel en

Nadere informatie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie

Leerjaar Doelstelling opdracht. Activiteit Betrokkenen Loopbaancompetenties. Motievenreflectie Kwaliteitenreflectie LOB matrix KWC afdeling SMS Noteer in onderstaand schema alle activiteiten die jij als professional of binnen de afdeling waar je werkzaam bent mee gewerkt wordt. Dit kunnen losse instrumenten zijn zoals

Nadere informatie

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490

Stageplan. Máxima Medisch Centrum. Marijke Bax / 2142490 Stageplan Máxima Medisch Centrum Marijke Bax / 2142490 2 Adresgegevens Naam: Marijke Bax Adres: Kouwbergen huisnummer: 4 Postcode: 6027 NS plaats: Soerendonk Huistelefoon: 0495-495065 Mobiel:06 57 31 12

Nadere informatie

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD

www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD www.necker.nl http://www.slideshare.net/neckervannaem GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA IN CAMPAGNETIJD Programma van vanavond 1. Waar wilt u social media voor gebruiken? 2. Hoe krijgt u meer volgers? 3. Hoe kunt

Nadere informatie

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

Competentiemeter. Verdiepingsfase SAW Niveau 3 en 4

Competentiemeter. Verdiepingsfase SAW Niveau 3 en 4 Competentiemeter Verdiepingsfase AW Niveau 3 en 4 In het Kwalificatiedossier van de opleiding staat dat de volgende competenties ontwikkelt moeten worden. Tijdens je opleiding laat je zien dat je gewerkt

Nadere informatie

Protocol Social Media Dr. Schaepmanstichting

Protocol Social Media Dr. Schaepmanstichting Protocol Social Media Dr. Schaepmanstichting Inleiding Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA

GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA GEDRAGSREGELS SOCIALE MEDIA Algemeen 1. Sociale media zoals Twitter, Facebook, YouTube en LinkedIn bieden de mogelijkheid om te laten zien dat je trots bent op je school en kunnen een bijdrage leveren

Nadere informatie

ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA

ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA Het Brederocollege moedigt haar personeelsleden aan dat zij over voldoende kennis beschikken om de kinderen de benodigde sociale media vaardigheden aan te leren

Nadere informatie

Aan de slag met. Facebook. en Twitter!

Aan de slag met. Facebook. en Twitter! Aan de slag met Facebook en Twitter! Social media Social Media is een verzamelnaam voor alle online toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie te delen. Dit kan in tekst (nieuws, artikelen), geluid

Nadere informatie

Richtlijn. Social Media

Richtlijn. Social Media Richtlijn Social Media Versie november 2015 S 1. Inhoud 2. Inleiding... 3 2.1. Uitgangspunten... 3 2.2. Doelgroep en reikwijdte... 3 3. Social Media op school... 4 3.1. Voor alle gebruikers (medewerkers,

Nadere informatie

Training Netwerken Forum 12-5-2014

Training Netwerken Forum 12-5-2014 Training Netwerken Forum 12-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Inleiding 6 Opdracht Je eigen netwerk 7 Theorie 8 Opdracht In gesprek

Nadere informatie

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland

Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Actie keuze 2 a. Geld voor een rookvrij Nederland Jullie rookvrij hebben Plan te maken voor actie 2 gekozen: Geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding om Nederland Maak de maken kwaliteit doelen een van

Nadere informatie

Protocol Sociale Media

Protocol Sociale Media Protocol Sociale Media Versie 011212 Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3 2. Uitgangspunten 3 3. Doelgroep en reikwijdte 3 4. Sociale media in de school / 3 A. Voor alle gebruikers B. Voor medewerkers tijdens

Nadere informatie

Social Media zakelijk gebruiken

Social Media zakelijk gebruiken Social Media zakelijk gebruiken KENNISSESSIE 7 NOVEMBER 20 13 Welkom SMO2 Agenda 14.00 Ontvangst 14.15 Introductie 14.35 Social media in de praktijk: Dirkzwager advocaten en notarissen Zytec International

Nadere informatie

Gelderland. Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden. Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en is mede mogelijk gemaakt door BKK.

Gelderland. Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden. Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en is mede mogelijk gemaakt door BKK. samenwerkingsverband kinderopvang beroepsonderwijs Gelderland Colofon Februari 2014 Dit is een uitgave van de samenwerkingsverbanden Kinderopvang-Beroepsonderwijs Gelderland en Oost-Overijssel/Twente en

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Hoe werkt u met dit boek? 9 Uw voorkennis Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Niesbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 Uw voorkennis... 10 De website bij het boek... 10 Toets kennis... 10 Voor

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk

VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk VOORTGANGSRAPPORTAGE Pedagogisch Werk Jeugdzorg BOL Leerjaar 2 Praktijk 2010-2013 volgens het kwalificatiedossier Jeugdzorg 2011. 1=startniveau, 2= aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar Kerntaak

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Badminton Club Roermond

Badminton Club Roermond Social Media Protocol Badminton Club Roermond 1 Ingangsdatum social media protocol Dit protocol gaat in op 18 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Richtlijnen voor het gebruik van sociale media

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016

Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 Onderwijs- en Examenregeling 2015-2016 School voor Opleiding : Pedagogisch medewerker niveau 3 Crebonummer : 92620 KBB : k1417 Niveau : 3 Leerweg Opleidingsduur : BOL : 3 Jaar Cohort 1 : 2015 1 In een

Nadere informatie

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl

Slimmer Acquisitie van Passie naar Winst in 1 jaar. 28 tips. GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? www.slimmeracquisitie.nl 28 tips GRATIS bezoekers naar je site zonder Google? Hieronder geef ik je een aantal van mijn slimmer acquisitie praktijken die goed werken. De tips hebben niets te maken met SEO, oftewel beter gevonden

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Proeve van Bekwaamheid. Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Proeve van Bekwaamheid Terugblikken en vooruitkijken (3) Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Jongeren & Social Media !"#$"#%$!"& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA

Jongeren & Social Media !#$#%$!& Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S PROGRAMMA Social Media stress JONGEREN & SOCIAL MEDIA KANSEN & RISICO S MICHIEL STADHOUDERS 12 MAART 2013 Social Media stress Nieuwe rage? PROGRAMMA JONGEREN & SOCIAL MEDIA SOCIAL MEDIA: WAT & HOE? RISICO S & KANSEN

Nadere informatie

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online.

INTERNETMEMORIE. Maak in één les een 3D doosje met de App Foldify. Les in het kader van Code Kinderen project Mijn Kind Online. INTERNETMEMORIE Een les waarbij de leerlingen het InternetMemorie spelen en gaan nadenken over hun internetgedrag. Deze les is een mediawijze discussie starter. Maak in één les een 3D doosje met de App

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Handleiding Hootsuite

Handleiding Hootsuite Oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Account aanmaken... 4 2. Wat is wat?... 6 3. Inrichten... 8 3.1 Tabs aanmaken... 8 3.2 Kolommen aanmaken... 8 4. Inrichten voor monitoring... 10 4.1 Zoekwoorden...

Nadere informatie

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN.

ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. ZAKELIJK TWITTEREN KUN JE GEBRUIKEN VOOR VERSCHILLENDE DOELEN. In de eerste plaats om in contact te komen met anderen met dezelfde interesses. Twitter is erg geschikt om snel met elkaar van gedachten te

Nadere informatie

Code social media Canisius College Berg en Dalseweg

Code social media Canisius College Berg en Dalseweg Code social media Canisius College Berg en Dalseweg 1 Inleiding Social media zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dus ook niet bij iedereen die betrokken is bij scholen. De term social

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 1. ALGEMENE ACHTERGROND Internationalisering in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO

Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer. Dossiers VMBO Handleiding BPV-beoordeling voor de deelnemer Dossiers VMBO Inhoudsopgave Inleiding... 3 Informatie BPV-beoordeling... 4 Kerntaak, werkprocessen, competenties, beoordelingscriteria en Arbo-regels... 4

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35

2 Stappen en fasen. 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 2 Stappen en fasen 8 ICT-beheerder - Netwerkbeheerder 006128860006-bw.indd 8 19-09-13 12:35 De projectwijzers brengen je in realistische situaties die te maken hebben met het ICT-vakgebied zodat je niet

Nadere informatie

Proeve van Bekwaamheid. Onderzoeken en presenteren. Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Proeve van Bekwaamheid. Onderzoeken en presenteren. Crebonummer 93500. Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Proeve van Bekwaamheid Onderzoeken en presenteren Crebonummer 93500 Opleiding Onderwijsassistent Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE Kwalificatiedossier 2012-2013 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik

A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Mediawijsheid A1) Kennismakingsgesprek over sociale media en internetgebruik Ik heb samen met de kinderen een gesprek gevoerd over de sociale media en het internet gebruik. Ik heb voor mezelf thuis een

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid

INtheMC. Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4. Aanvinken v=voldoende a = aanpassen 2=2e gelegenheid Over internationalisering en I-BPV; student opdrachten INtheMC Opdracht/titel: 7 Werken in het buitenland De taal Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling: Aanvinken Inleverdatum

Nadere informatie

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1

Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail. Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Mediaprotocol: Internet Mobiele telefoon Overige mobiele gadgets Sociale media E-mail Protocol mediagebruik Odaschool Weert november 2011 1 Inhoud: 1. Dit protocol 2. Afspraken voor alle kinderen 3. Praktisch

Nadere informatie

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent?

Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Wat zijn mijn taken als onderwijsassistent? Onderwijsassistent Onderwijsassistent (niveau 4 BOL, 3 jaar) Een school, een groepsleraar en een lokaal met vaak 25 of meer kinderen. Dat kan heel gezellig zijn voor de leerlingen, maar voor de leraar

Nadere informatie

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2

Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Waarom stage? Regels stage Interview 1+2 Stage eindverslag 1+2 Naam Klas Mentor Waar loop jij stage? Naam 1 e stagebedrijf Adres Telefoon Stagebegeleider Startdatum stage Einddatum stage Aantal stagedagen

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA PROTOCOL

SOCIAL MEDIA PROTOCOL SOCIAL MEDIA PROTOCOL Onderwerp Social Media protocol Van Hans Huizer, algemeen directeur Datum 14 maart 2017 Datum evaluatie Juni 2018 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. UITGANGSPUNTEN... 2 3. ACTUELE

Nadere informatie

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit

Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding. kwaliteit Gastlessen voor studenten 3 e leerjaar PW 3 en 4 Docentenhandleiding kwaliteit Gastles kwaliteit- Docentenhandleiding Lesduur 2 x 45 minuten.de genoemde tijden zijn richtlijnen. Een onderdeel kan iets

Nadere informatie

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media

Samen mediawijs. Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Samen mediawijs Met elkaar in gesprek over het gebruik van (social) media Met elkaar in gesprek over (social) media 1 Inleiding De wereld verandert. Je kunt steeds meer dingen doen op je computer, laptop,

Nadere informatie

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013

Doetertoe Media. Projectenbrochure. Januari 2013 Doetertoe Media Projectenbrochure Januari 2013 Mediawijsheidprojecten voor onderwijsinstellingen Doetertoe Media hecht veel waarde aan mediawijsheid; kritisch en bewust omgaan met media. Door middel van

Nadere informatie

Protocol Sociale Media De Ark

Protocol Sociale Media De Ark Protocol Sociale Media De Ark Schoolspecifiek protocol. 2016-2020 Versie: Januari 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 Doelgroep en reikwijdte... 3 Voor de gebruikers (leerlingen en ouders/verzorgers)...

Nadere informatie

Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia

Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia Niet gepost is altijd mis! Wie niet post, wie niet wint! Laurens & Sociale Media?! Hoe heurt dat eigenlijk? Wat kan ik ermee

Nadere informatie

Studentopdracht INtheMC

Studentopdracht INtheMC Over internationalisering en I-BPV Studentopdracht INtheMC Opdracht/titel: 2. ALGEMENE ACHTERGROND Andere culturen in je eigen land Naam student: Niveau (NQF) Startdatum: Einddatum: 2 3 4 Beoordeling:

Nadere informatie

Maatschappelijke vorming

Maatschappelijke vorming toelichting Hoe kan de school de leerling helpen om zich te ontwikkelen tot een actieve, verantwoordelijke en sociale burger? Een belangrijke taak van de school is om leerlingen voor te bereiden op hun

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Leerlijn digitale geletterdheid

Leerlijn digitale geletterdheid Leerlijn Digitale geletterdheid Onze visie: erkent de digitale ontwikkelingen en ziet het als haar opdracht om kinderen, samen met ouders, te leren bewust, autonoom, creatief, veilig en gezond met digitale

Nadere informatie