Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012"

Transcriptie

1 1 Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012 Anouk Metselaar & Jeannette Vaandrager Den Haag 24 maart

2 2 Wijzigingen Aanbestedingswet 2012 De aanbestedingsrichtlijnen zijn in 2014 herzien: 2014/EU/23: gunning van concessies 2014/EU/24: klassieke overheid, gunnen van overheidsopdrachten 2014/EU/25: speciale sectoren; water, energievoorziening, vervoer en post Europese aanbestedingsrichtlijnen dienen voor 18 april te zijn geïmplementeerd in de Aanbestedingswet Op 22 maart is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen. Volgens de Minister van EZ wordt de wetswijziging op 1 juli a.s. van kracht. Rechtstreekse werking van de Richtlijnen die voldoende duidelijk en nauwkeurig zijn en die rechten toekennen aan burgers en/of ondernemers.

3 3 Wijzigingen Aanbestedingswet 2012 Website PIANOo: geconsolideerde versie van Aanbestedingswet waarin wijzigingen met track changes zijn opgenomen. De presentatie betreft de wijzigingen in de Europese aanbestedingsrichtlijn voor de klassieke overheid (2014/EU/24). De volgorde van de te behandelen wijzigingen betreft de volgorde van een Europese aanbestedingsprocedure.

4 4 Marktconsultatie Voorafgaande marktconsultatie voortaan in wet (art. 2.25, 3:32). Kan volgende doelen dienen: behoefte scherper krijgen; de haalbaarheid van de opdracht toetsen; de structuur van de markt verkennen en onderzoeken, ideeën van markt t.a.v. meest passende wijze in de markt te zetten. Marktconsultatie kan worden gebruikt mits (art. 20 Richtlijn 2014/24/EU): niet leidt tot vervalsing van de mededinging, en geen schending beginselen non-discriminatie en transparantie.

5 5 Opdrachtwaarde, optiesen verlengingen In art 2.15 staat nu al dat de opdrachtwaarde dient te worden gebaseerd op de geraamde waarde inclusief opties en verlengingen. De opties en verlengingen dienen uitdrukkelijk en concreet te worden vermeld in de aanbestedingsstukken. Consequentie: * Mogelijke opties en verlengingen scherp formuleren.

6 6 Licht regime voor 2B diensten verdwijnt Het lichte regime voor 2B diensten verdwijnt. Er komt een nieuw Licht regime voor socialeen anderespecifiekediensten (art. 2.38). De belangrijkse diensten die niet meer onder het nieuwe lichte Regime vallen zijn: Arbeidsbemiddeling; Overige diensten. Diensten die nog wel onder het nieuwe regime vallen (bijlage XIV RL): Diensten voor onderwijs en opleiding; Gezondheidsdiensten (ter beschikking stellen medisch personeel); Diensten op het gebied van horeca (hotels en restaurants); Diensten op het gebied van cultuur (feesten en evenementen).

7 7 Licht regime sociale en andere specifieke diensten Nieuwe licht regime: vanaf moet de opdracht verplicht vóóraf worden aangekondigd. Verplichte afkondiging blijft. Onder de drempel heeft Nederland ervoor gekozen om geen regels te stellen; hier geldt geen verplichte aanbestedingsprocedure (wel verplichting om te motiveren waarom voor welke aanbestedingsprocedure is gekozen). Consequenties: Marktplaats voor inhuur in huidige vorm is niet meer mogelijk; Nagaan welke contracten die conform 2b procedure zijn aanbesteed, en meer tijd inruimen voor de aanbestedingsprocedure Langere en formelere aanbestedingsprocedure voor diensten die niet onder de sociale en andere specifieke diensten vallen

8 8 Twee i.p.v. drie Raamovereenkomsten Voorheen was bij keuze voor raamovereenkomsten niet mogelijk om te streven naar twee raamovereenkomsten. Dit is voortaan toegestaan. Consequentie is dat de procedure voor de nadere offertes gemakkelijker verloopt omdat er concurrentie tussen 2 partijen plaatsvindt. Nadeel is minder concurrentie.

9 9 Keuze uit drie i.p.v. twee gunningscriteria De term EMVI krijgt een andere betekenis. Het wordt de overkoepelende term voor drie gunningcriteria (art ): Beste prijs-kwaliteitverhouding (EMVI oude stijl) BPKV. Laagste kosten berekend op basis van kosteneffectiviteit, zoals de levenscycluskosten (amendement: gebruik van dit criterium motiveren). Laagste prijs (gebruik van dit criterium motiveren).

10 10 Nieuwgunningscriterium: laagste kosten Gunningscriterium laagste kosten is nieuw. Bij laagste prijs is alleen de aanschafprijs bepalend. Bij laagste kosten wegen naast prijs ook andere kostencriteria mee. Voorbeeld: het meewegen van kosten verbonden aan de levenscyclus van een product. Duurzaamheid kan zwaarder worden meegewogen. Bij levenscycluskosten gaat het onder andere om: kosten in verband met verwerving, gebruik, onderhoud en afvalverwerking; kosten toegerekend aan externe milieueffecten mits de geldwaarde kan worden bepaald en gecontroleerd.

11 11 Eisen aan levenscycluskosten Aanbestedende diensten mogen eisen, voorwaarden en criteria stellen die betrekking hebben op andere stadia van de levenscyclus dan de oplevering van het werk, de levering of de dienst (art en 2.115a). Aanbestedende diensten kunnen eisen stellen aan de milieubelasting van de productiemethode, de mate van recycling van de af te nemen leveringen. De voorwaarden: de eisen dienen in redelijke verhouding te staan tot voorwerp van de opdracht + vermelding methode van berekening. Consequenties: meer mogelijkheden om milieu eisen te stellen.

12 12 Concurrentiegerichte dialoog Concurrentiegerichte dialoog bij complexe opdrachten in behoefte kan niet worden voorzien zonder aanpassing van gemakkelijk beschikbare oplossingen, of opdracht omvat onder meer ontwerp- of innovatieve oplossingen, of vanwege specifieke omstandigheden (aard, complexiteit, voorwaarden, risico s) kan opdracht niet gegund worden zonder onderhandelingen, of technische specificaties kunnen niet nauwkeurig genoeg worden vastgesteld. Gunning op basis van nadere criteria, die zijn bij aanvang van de procedure bekend, als oplossingen en middelen nog niet bekend zijn.

13 13 Mededingingsprocedure met onderhandeling Mededingingsprocedure met onderhandeling zelfde voorwaarden als concurrentiegerichte Dialoog. Toelating gegadigden na toepassing uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen en selectiecriteria. Ook al toetsing aan minimumeisen (art onder d, lid 2). vooral materiële, functionele en juridische voorwaarden en kenmerken. Verschil t.o.v. Concurrentiegerichte Dialoog: na selectie uitnodiging indiening eerste inschrijving. Gunning o.b.v. beste prijs-kwaliteitsverhouding, bekendmaking van nadere criteria hiervan staan al in de aankondiging.

14 14 Innovatiepartnerschap Innovatiepartnerschap (art 2.31a, 2.31b, 2.126b, 2.126c, 2.126d) ontwikkeling en aankoop van innovatief producten, diensten of werken niet reeds op de markt beschikbaar. Voldoende uitgebreid marktonderzoek vooraf om vast te stellen dat niet reeds op de markt beschikbaar is. Innovatie in art. 1.1: totaal nieuw of aanmerkelijk verbeterd. Tijdens procedure: niet onderhandelbaar: gunningscriteria, minimumeisen en definitieve inschrijving. Na het doorlopen van de ontwikkelfase hoeft het product, de dienst of het werk niet opnieuw te worden aanbesteed.

15 15 Dynamisch aankoopsysteem Procedure verloopt als volgt. Eerst melden bedrijven zich aan om toegelaten te worden tot systeem. Dit gebeurt op basis van vooraf gestelde eisen. Binnen dynamisch aankoopsysteem kunnen opdrachten worden uitgezet die niet meer afzonderlijk hoeven te worden aangekondigd. Verplicht om alle toegelaten bedrijven uit te nodigen, kan geen maximum aan worden gesteld. Roulatiesysteem is niet mogelijk. Bedrijven kunnen zich op elk moment na invoering van het systeem alsnog aanmelden, mits ze voldoen aan gestelde vereisten. Nadeel DAS ten opzichte van marktplaats: alle inschrijvers die zijn aangemeld, moeten worden uitgenodigd en alle partijen die worden afgewezen, ontvangen een gemotiveerde afwijzing.

16 16 Uitsluitingop basis van prestaties uit verleden Hiervoor gelden strenge eisen ter voorkoming van misbruik (art lid g), kan waarschijnlijk weinig worden toegepast: Bij aanzienlijke of voortdurende tekortkomingen; Met betrekking tot een wezenlijk voorschrift; Geleid tot vroegtijdige beëindiging van de opdracht, tot schadevergoeding of andere sancties. Uitsluitend tekortkomingen die zich in de drie jaar voorafgaand aan de inschrijving hebben voorgedaan, kunnen worden meegenomen. Ook wanprestaties bij andere aanbestedende diensten kunnen worden meegenomen. Consequentie: Belangrijk dat contractmanagement goed op orde is. Aanbestedende dienst dient af te zien van uitsluiting als ondernemer maatregelen heeft genomen om verdere fouten te voorkomen.

17 17 Opdrachten voorbehouden aan bepaalde organisaties Opdrachten kunnen worden voorbehouden aan bepaalde organisaties (art. 2.82) met minimaal 30% gehandicapten of kansarmen (sociale werkvoorzieningen, integratie van arbeidsbeperkten). Is op dit moment 50%. Ook zijn kansarmen toegevoegd.

18 18 Termijnvoor Nota van Inlichtingen wijzigt De termijn voor nadere inlichtingen is aangepast naar aanleiding van de evaluatie van de Aanbestedingwet 2012 (art. 2.54). Deze bedraagt nu uiterlijk 6 dagen voor de datum voor het indienen van de inschrijvingen, de nieuwe termijn wordt uiterlijk 10 dagen.

19 19 Wezenlijke wijziging tijdens looptijd overeenkomst Nieuw is dat expliciet wordt opgenomen wanneer geen sprake is van een wezenlijke wijziging van de opdracht. (art a). Uitgangspunt blijft dat bij een wezenlijke wijziging van een overheidsopdracht tijdens de looptijd de opdracht opnieuw in de markt moet worden gezet. Voorbeeld geen sprake wezenlijke wijziging: Indien het bedrag waarmee de wijziging (cumulatief) gepaard gaat lager is dan de EA-drempel en niet meer dan 10% van de waarde van de oorspronkelijke overheidsopdracht bedraagt (en wijziging de algemene aard van de opdracht niet wijzigt).

20 20 Wezenlijke wijziging tijdens looptijd overeenkomst Wijziging is mogelijk: indien in de oorspronkelijke opdracht herzienings-clausules (bijv. prijsindexatie en/of concrete opties) zijn opgenomen. Bij aanvullende werken, leveringen en diensten, die noodzakelijk zijn geworden en niet in de oorspronkelijke aanbestedingsstukken waren opgenomen een verandering van opdrachtnemer is niet mogelijk om technische of economische redenen, verandering van opdrachtnemer moet tot aanzienlijk ongemak of aanzienlijke kostenstijgingen leiden en de verhoging van de prijs mag niet meer bedragen dan 50%. Dan publicatie op TenderNed.

21 21 Belangrijkste relevante wijzigingen Wijziging licht regime (zie Bijlage XIV sociale en andere diensten). Arbeidsbemiddeling en overige diensten nu Europees aanbesteden; let op daardoor langere en meer formele aanbestedingsprocedure. Meer mogelijkheden voor selectie en gunning op duurzaamheid in levenscyclus. Meer mogelijkheden aanbesteden van innovatieve producten en diensten (bijvoorbeeld ICT). Wezenlijke wijziging tot 10% cumulatief, bij 50% afzonderlijk. Publicatie verplicht tussen 10% en 50%.

22 22 Tussen 18 april en 1 juli Na 18 april kan het huidige 2B regime niet meer worden gevolgd. Door een Nota van wijziging geldt met terugwerkende kracht het verlichte regime vanaf 18 april voor sociale en andere specifieke diensten (Bijlage XIV).

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Inhoud Ø marktconsultatie Ø eisen aan de levenscyclus Ø keurmerken Ø wijziging gunningscriteria Ø procedure

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet. Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016

Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet. Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016 Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016 1 Drempelwaarden m.i.v. 1 januari 2016 Drempels vanaf 1 januari 2016 Centrale overheid/ Decentrale overheid

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet

Gewijzigde Aanbestedingswet Gewijzigde Aanbestedingswet DAS Event Staffing Management Services Bunnik, 11 april 2017 Willemijn Oudenaarden willemijnoudenaarden@vbk.nl 030-2595572 Nieuwe regelgeving Reden voor de wijziging: nieuwe

Nadere informatie

Factsheet Wijzigingen Aanbestedingswet n.a.v. nieuwe aanbestedingsrichtlijnen

Factsheet Wijzigingen Aanbestedingswet n.a.v. nieuwe aanbestedingsrichtlijnen 1 Factsheet Wijzigingen Aanbestedingswet n.a.v. nieuwe aanbestedingsrichtlijnen Achtergrond Begin 2014 zijn in Europa drie nieuwe aanbestedingsrichtlijnen vastgesteld: - Richtlijn voor het gunnen van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016 Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016 Stelling: Het aanbestedingsrecht wordt veel te ingewikkeld Inhoud Wijziging Aanbestedingswet 2012 Nieuw

Nadere informatie

FACTSHEET AANBESTEDINGSWET OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN. mr. Haci Ergün Inkoopconsultant InQuest Publiek September 2015

FACTSHEET AANBESTEDINGSWET OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN. mr. Haci Ergün Inkoopconsultant InQuest Publiek September 2015 FACTSHEET OVERZICHT BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN mr. Haci Ergün Inkoopconsultant InQuest Publiek September 2015 DE VERANDERINGEN: WAAROM OOK ALWEER? Nieuwe Europese Richtlijnen Op 15 januari 2014 zijn de

Nadere informatie

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen Aanbestedings wet 2016 De belangrijkste wijzigingen Aanleiding 3 nieuwe Europese richtlijnen Klassieke richtlijn Nutssectoren richtlijn Consessies richtlijn Richtlijnen moeten worden opgenomen in de Aanbestedingswet,

Nadere informatie

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet Ontwerpvergoeding Marktdag Ondernemend Aanbesteden 10 november 2016 1 Voorstellen Martien Vromans Directeur IBMN Economische achtergrond Ruim 15 jaar in (publieke)

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet Bespreking van het wetsvoorstel implementatie aanbestedingsrichtlijnen NVRD themadag 18 februari 2016 Katrijn Kliphuis 22 februari 2016 Achtergrond van het Aanbestedingsrecht Europese

Nadere informatie

AANBESTEDEN IN HET SOCIALE DOMEIN. Hoe pak je dat aan?

AANBESTEDEN IN HET SOCIALE DOMEIN. Hoe pak je dat aan? AANBESTEDEN IN HET SOCIALE DOMEIN Hoe pak je dat aan? Opzet Wijzigingen tav het sociale domein Geen onderscheid 2A en 2B diensten Nieuwe procedures Procedure voor sociale en andere specifieke diensten

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet Krijn de Veer Thijs Kirchner

Wijziging van de Aanbestedingswet Krijn de Veer Thijs Kirchner Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 Krijn de Veer Thijs Kirchner Introductie Wat en hoe implementatie Belangrijkste wijzigingen Blik in de toekomst Wat en hoe implementatie (1) Drie richtlijnen: 2014/23/EU,

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet 2016 Daan Versteeg 1 Huidige praktijk Niet openbare aanbestedingsprocedure (H3 ARW) Hofleverancier aanbesteding UAV-GC 2 Huidige praktijk Invloed contractvoorwaarden beperkt

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet Ochtendseminar Staffing Management Services Bunnik, 13 september 2016 Anne Kusters en Walter Engelhart annekusters@vbk.nl walterengelhart@vbk.nl 030-2595572 Agenda Wijzigingen in

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt:

Nadere informatie

RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET

RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET Het Dynamisch aankoopsysteem 11 april 2017 Titel van de presentatie 1 Van marktplaatsen naar Concept voor IIB diensten en opdrachten

Nadere informatie

Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET

Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET Inhoudsopgave Wettelijk kader Praktische uitwerking Aandachtspunten Conclusie 2 Wettelijk kader Aanbestedingswet

Nadere informatie

RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET

RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET RECHTMATIG EN DOELMATIG INHUREN OP BASIS VAN DE HERZIENE AANBESTEDINGSWET HET DYNAMISCH AANKOOPSYSTEEM NIELS HOPPENBROUWERS 13 SEPTEMBER 2016 Van marktplaatsen naar Concept voor IIB diensten en opdrachten

Nadere informatie

Wijzigingen in vogelvlucht 7 april 2016

Wijzigingen in vogelvlucht 7 april 2016 Wijzigingen in vogelvlucht 7 april 2016 Antoine Broesterhuizen Inhoud 1. Wetgevingstraject en te late implementatie 2. Concessies, nutssectoren, uitzonderingen aanbestedingsplicht, verlicht regime, voorbehouden

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

WIJZIGINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 WETSVOORSTEL OKTOBER 2015

WIJZIGINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 WETSVOORSTEL OKTOBER 2015 WIJZIGINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 WETSVOORSTEL OKTOBER 2015 De Aanbestedingswet 2012 wordt aangepast om 3 Europese aanbestedingsrichtlijnen te implementeren. Ook de gevolgen van de evaluatie van deze wet

Nadere informatie

Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017

Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017 Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017 Programma Algemene Inleiding wie zijn wij bij Europa decentraal? Thema I Juridisch raamwerk

Nadere informatie

Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom

Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom Spreker: Ronald Blom Wet-en regelgeving bij innovatief uitvragen 28 februari 2019 Aanbestedingsplicht? (1) aanbestedende

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

WHITEPAPER GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET

WHITEPAPER GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET WHITEPAPER GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET September 2016 mr. L.D. (Lara) van den Bouwhuijsen - van der Hoeven Voorwoord Per jaar wordt er voor miljarden aan overheidsopdrachten uitbesteed. Om die uitgaven

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als

Nadere informatie

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht 19 april 2016 Inhoud Wijziging Aanbestedingswet 2012 Europese procedures Gunningscriteria Onderaanneming Past performance

Nadere informatie

Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016

Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016 Expertmeeting Sociaal Aanbesteden 15 oktober 2016 Presentatie Social Return en de Aanbestedingswet Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Europese Aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatie (nieuwe) Aanbestedingsrichtlijnen Drie nieuwe richtlijnen (1) Klassieke overheid: Het gunnen van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie Datum: 30 mei 2016 Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Inhoudsopgave Reacties op gewijzigde Aanbestedingswet 2012 Innovatiegericht inkopen Concurrentiegerichte

Nadere informatie

Wijzigingen aanbestedingswet

Wijzigingen aanbestedingswet Wijzigingen aanbestedingswet Gijs Verberne www.factomagazine.nl/opleidi ngen Wijzigingen in Aanbestedingswet Gijs Verberne 16 november2015 Incompany Training Aanbestedingsrecht Van Doorne 3 Kennismaking

Nadere informatie

HET DYNAMISCH AANKOOPSYSTEEM (DAS) Landelijk seminar inkoop Veiligheidsregio s 2017

HET DYNAMISCH AANKOOPSYSTEEM (DAS) Landelijk seminar inkoop Veiligheidsregio s 2017 HET DYNAMISCH AANKOOPSYSTEEM (DAS) Landelijk seminar inkoop Veiligheidsregio s 2017 Even voorstellen Schelte van Meerveld Inkoper voor Veiligheidsregio Utrecht Wat kom je halen? Programma Aanleiding aandacht

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen 1 (gelieve alle aanbestedende diensten

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU MEMORIE VAN TOELICHTING Inhoudsopgave I. ALGEMEEN 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

Bijeenkomst Rotterdam 22 juni 2016 Workshop Nieuwe Aanbestedingswet: consequenties voor social return en sociaal ondernemen

Bijeenkomst Rotterdam 22 juni 2016 Workshop Nieuwe Aanbestedingswet: consequenties voor social return en sociaal ondernemen Bijeenkomst Rotterdam 22 juni 2016 Workshop Nieuwe Aanbestedingswet: consequenties voor social return en sociaal ondernemen Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende instantie Aankondiging van een opdracht speciale sectoren Richtlijn

Nadere informatie

Ondernemersbijeenkomst Aanbesteden 050. Aanbesteden 050

Ondernemersbijeenkomst Aanbesteden 050. Aanbesteden 050 Ondernemersbijeenkomst Agenda Basisprincipes (EU) Aanbesten Art. 2.82 SW Kansen voor (lokale) ondernemers Interactie-Discussie Wat is een aanbesteding een aanbesteding is een bijzondere wijze van totstandkoming

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Europese aanbesteding leerlingenvervoer Gemeente Boarnsterhim en Leeuwarden

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Europese aanbesteding leerlingenvervoer Gemeente Boarnsterhim en Leeuwarden AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Leeuwarden, Postbus 21000, 8900JA Leeuwarden (NL). t.a.v.: dhr. J.A. Boonstra.

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Leiden, Postbus 9100, 2300 PC Leiden (NL). Contactpunt(en): Bureau Aanbestedingen,

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU MEMORIE VAN TOELICHTING Inhoudsopgave I. ALGEMEEN 1. Inleiding 2.

Nadere informatie

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen

De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen Onderwerp De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen Datum: 16 januari 2014 Door: D.M.C. van Laerhoven LLM Aanbestedingsjuriste Inleiding De Europese Commissie vindt modernisering van de Europese aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

RUIMTE IN AANBESTEDEN

RUIMTE IN AANBESTEDEN RUIMTE IN AANBESTEDEN Noordelijk Congres Democratic Challenge 26 januari 2017 Hans Schoonbeek - gemeente Noordenveld Jan van der Bij - CMO STAMM Hans Schoonbeek - inkoopadviseur Inkoop 2017 Inkoop 2017

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 329 Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Diensten. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen

Aankondiging van een opdracht. Diensten. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen Officiële benaming: Inkoop Uitvoeringscentrum Dienst Justitiële Inrichtingen (IUC DJI)

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Luchtverkeersleiding Nederland Nationale identificatie: 351981909 Postadres: StationspleinZW 1001 Plaats: Schiphol Postcode:

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Vooraankondiging Richtlijn 2014/24/EU Deze aankondiging dient

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Land van Cuijk, Raadhuisplein 1, 5831 JX Boxmeer (NL). t.a.v.: Marktmeester gemeenten Land

Nadere informatie

Richtlijn 2004/18/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: Telefoon: Erasmus MC

Richtlijn 2004/18/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: Telefoon:   Erasmus MC Richtlijn 2004/18/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I. Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: Telefoon: E-mail: Erasmus MC 's-gravendijkwal 230 Wendy Niemeijer-Piet3015 CE Rotterdam NEDERLAND

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

SAMENVATTING EU AANBESTEDINGSRICHTLIJN

SAMENVATTING EU AANBESTEDINGSRICHTLIJN SAMENVATTING EU AANBESTEDINGSRICHTLIJN Op 28 maart 2014 zijn drie nieuwe richtlijnen voor overheidsopdrachten gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. Nederland heeft tot 18 april 2016 om deze richtlijn

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Diensten. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen

Aankondiging van een opdracht. Diensten. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen Officiële benaming: Gemeente Nationale identificatie: 30277029 Postadres: Stadsplein 1

Nadere informatie

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012

Nieuwsbrief Aanbesteding januari 2012 Nieuwsbrief Aanbesteding 51 10 januari 2012 Via de Nieuwsflash Aanbesteding brengen wij u graag op de hoogte van actualiteiten die voor u van belang kunnen zijn. Nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 06/09/2017 - BDA nummer: 2017-527427 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe Aanbestedingswet voor u? Relevante hoofdpunten. Mr. Dik van Manen

Wat betekent de nieuwe Aanbestedingswet voor u? Relevante hoofdpunten. Mr. Dik van Manen Wat betekent de nieuwe Aanbestedingswet voor u? Relevante hoofdpunten Mr. Dik van Manen Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 (in werking per 1 juli 2016) Wat betekent de nieuwe Aanbestedingswet voor

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Richtlijn 2014/24/EU AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële benaming: Gemeente Nijmegen Namens Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk

Nadere informatie

AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST AFDELING II: VOORWERP VAN DE OPDRACHT II.1 BESCHRIJVING I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN)

AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST AFDELING II: VOORWERP VAN DE OPDRACHT II.1 BESCHRIJVING I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Veiligheidsregio RotterdamRijnmond Frobenstraat 8, 3045 RD Rotterdam ( Nederland ) Ter attentie van: Kees Dirks Email: aanbestedingenvrr@veiligheidsregiorr.nl

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Evenementenvervoer tbv het Ministerie van Defensie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Evenementenvervoer tbv het Ministerie van Defensie AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Defensie Verkeers en Vervoers Organisatie, Dolderseweg 34, 3769 BR Huis ter Heide (

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 25/09/2017 - BDA nummer: 2017-529106 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

mr. Madeleine Broersen juridisch adviseur Eylem Koseoglu senior kennismanager Europese aanbestedingen en overheidsinkoop

mr. Madeleine Broersen juridisch adviseur Eylem Koseoglu senior kennismanager Europese aanbestedingen en overheidsinkoop mr. Madeleine Broersen juridisch adviseur Eylem Koseoglu senior kennismanager Europese aanbestedingen en overheidsinkoop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen Maart 2014 3 nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen:

Nadere informatie

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten Roosmarijn Schade Europese Commissie Directoraat-generaal Interne Markt en Diensten Afdeling C/1 Internationale dimensie van overheidsopdrachten

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT - SPECIALE SECTOREN

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT - SPECIALE SECTOREN AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT SPECIALE SECTOREN Richtlijn 2014/25/EU Werken AFDELING I: AANBESTEDENDE INSTANTIE I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële benaming: Eindhoven Airport B.V. (i.c.m. Schiphol Nederland

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: VIP Taxivervoer binnen Nederland

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: VIP Taxivervoer binnen Nederland AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Ministerie van Defensie, CDC, Bedrijfsgroep Transport, Postbus 109, 3769 ZJ Soesterberg

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Busdiensten

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Busdiensten AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) ROC Leiden, Postbus 16158, 2301GD Leiden (NL). Contactpunt(en): ROC Leiden Hoofdkantoor,

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Openbare Europese aanbesteding personen- en leerlingenvervoer 2011

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Openbare Europese aanbesteding personen- en leerlingenvervoer 2011 AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Postbus 3002, 2280ME Rijswijk (NL). Contactpunt(en):

Nadere informatie

34329 Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

34329 Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken datum 23 maart 2016 Betreffende wetsvoorstel: 34329 Wijziging

Nadere informatie

EFK Intervisie Inkopen en aanbesteden

EFK Intervisie Inkopen en aanbesteden Alkmaar, 8 november 2011 EFK Intervisie Inkopen en aanbesteden Leuk, leuker, leukst! eutopics juridisch advies en projectbegeleiding Mr H.J. (Henk) van der Wal 06-12429040 To do list Voorstelronde ervaringen

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Richtlijn 2014/24/EU AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële benaming: Regio Rivierenland Nationale identificatie: 161676310 Postadres: J.S.

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 09/10/2018 - BDA nummer: 2018-529448 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 03/07/2018 - BDA nummer: 2018-519158 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Leerlingenvervoer Nieuwegein en IJsselstein

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Leerlingenvervoer Nieuwegein en IJsselstein AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN), Postbus 235, 8100 AE Raalte (NL). Contactpunt(en): Purchasing Services, t.a.v.: Dhr.

Nadere informatie

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg Aanbesteden Kamer van Koophandel Kim Schofaerts 31 mei 2013 Aanbesteden 2 Inkopen/aanbesteden is een complex proces VU informatiebijeenkomst Aanbestedingswet 3 Waarom aanbesteden? Het stimuleren van vrije

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Bestuursdienst OmmenHardenberg 5242405 Stephanuspark 1 Hardenberg 7772 HZ Larissa van Unen Email: bureau.inkoop@ommenhardenberg.nl Internetadres(sen):

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Werken. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen

Aankondiging van een opdracht. Werken. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen Aankondiging van een opdracht Werken Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen Officiële benaming: Rijkswaterstaat Programma's Projecten en Onderhoud Nationale identificatie:

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: TenneT TSO BV Nationale identificatie: 531969787 Utrechtseweg 310 6812 AR Contactpunt(en): TenneT TSO Hoofdkantoor Ter

Nadere informatie

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op

Bestek en aanvullende documenten (zoals documenten voor een concurrentiegerichte dialoog en een dynamisch aankoopsysteem) zijn verkrijgbaar op I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Officiële benaming: Gemeente Nationale identificatie: 09214908 Postadres: Eusebiusbuitensingel 53 Plaats: Postcode: 6828 HZ Land: NL Contactpunt(en):

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Rotterdam, Postbus 1130, 3000 BC Rotterdam (NL). Contactpunt(en): RSO Inkoopbureau,

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 6 BE001 23/08/2017 - BDA nummer: 2017-526552 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Universiteit Utrecht, Heidelberglaan 8Utrecht, 3584 CSUtrecht(NL). Contactpunt(en): Universiteit

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen Aanbestedingsrechtelijke aandachtspunten Best Value Procurement Donderdag 24 september 2015 Inhoud Wat is Best Value Procurement (BVP)? Wat zijn de aanbestedingsrechtelijke aandachtspunten?

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Aankondiging van een gegunde opdracht Resultaten van de aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Leerlingenvervoer.

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Leerlingenvervoer. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Gemeente Teylingen, postbus 149, 2215 ZJ Voorhout (NL). Contactpunt(en): Inkoop, t.a.v.:

Nadere informatie

Aankondiging van een gegunde opdracht

Aankondiging van een gegunde opdracht 1 / 7 BE001 07/07/2017 - BDA nummer: 2017-523658 Standaardformulier 3 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

NL-Heerenveen: Wegvervoersdiensten 2012/S Aankondiging van een opdracht Diensten

NL-Heerenveen: Wegvervoersdiensten 2012/S Aankondiging van een opdracht Diensten NL-Heerenveen: Wegvervoersdiensten 2012/S 46-075795 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2004/18/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Gemeente Heerenveen

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU

Aankondiging van een opdracht Richtlijn 2014/24/EU 1 / 7 BE001 09/08/2017 - BDA nummer: 2017-525736 Standaardformulier 2 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Provincie Gelderland, Afdeling Uitvoeren Werken, team ABG, Postbus 9090, 6800gxArnhem(NL).

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Europese aanbesteding verhuisdiensten tbv gemeente Maassluis, Schiedam en Vlaardingen

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Europese aanbesteding verhuisdiensten tbv gemeente Maassluis, Schiedam en Vlaardingen AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Bureau inkoop Maassluis, Schiedam en Vlaardingen, Postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Openbare aanbesteding inzake Evenementen

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Openbare aanbesteding inzake Evenementen AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) SenterNovem, Catharijnesingel 59, 3511 GG Utrecht (NL). E-mail: d.genet@senternovem.nl.

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Communicatie Millenniumdoelen

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Communicatie Millenniumdoelen AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Ministerie van Buitenlandse Zaken, p/a Postbus 20006, 2500 EA Den Haag (NL). Contactpunt(en):

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Arbodienstverlening t.b.v. Gemeente Maassluis, Schiedam, Vlaardingen

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Arbodienstverlening t.b.v. Gemeente Maassluis, Schiedam, Vlaardingen AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Bureau Inkoop MSV (Maassluis, Schiedam, Vlaardingen), Postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Werken. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen

Aankondiging van een opdracht. Werken. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen Aankondiging van een opdracht Werken Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen Rijksvastgoedbedrijf Nationale identificatie: 552550970 Korte Voorhout 7 Den Haag NUTScode:

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht. Leveringen. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen

Aankondiging van een opdracht. Leveringen. Richtlijn 2014/24/EU. Afdeling I: Aanbestedende dienst. I.1) Naam en adressen Aankondiging van een opdracht Leveringen Richtlijn 2014/24/EU Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam en adressen Officiële benaming: Stichting Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Nationale identificatie:

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Chauffeursdiensten

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Chauffeursdiensten AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) De Nederlandsche Bank, Postbus 98, 1000 AB Amsterdam (NL). Contactpunt(en): Fd/Inkoop,

Nadere informatie