In deze folder vindt u onze opleidingskalender voor We bieden volgende opleidingen en trainingen aan:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze folder vindt u onze opleidingskalender voor 2013. We bieden volgende opleidingen en trainingen aan:"

Transcriptie

1 1 Geachte, In deze folder vindt u onze opleidingskalender voor We bieden volgende opleidingen en trainingen aan: - Van Criminologische theorie naar forensic case formulationʼ; - Risicotaxatie bij volwassenen met de HCR-20; - Risicotaxatie bij minderjarigen met de YLS:CM; - Empathie binnen grenzen: werkzame interventies in een forensisch-therapeutisch contact - Gebruik van de psychopathie checklist; - Forensische Sociale Netwerkanalyse; - Ontwikkeling van psychopathie; - Opmaken van een delictketen; - Supervisie delictgericht interveniëren. De opleidingsfolders bevatten informatie over doel, inhoud, en verantwoordelijke van de opleiding/training, en de nodige praktische informatie. Een aantal van deze opleidingen en trainingen kunnen voor geïnteresseerde diensten ook intern worden georganiseerd. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, dan kan u ons steeds contacteren voor een geïndividualiseerde offerte op info@lisn.be. We hopen u tijdens een of meerdere van de opleidingen te kunnen verwelkomen.

2 2 Basistraining Delictketenprocedure Doelstelling De deelnemers hebben na de basistraining de nodige theoretische kennis om een criminogenese op te maken, en hebben praktische vaardigheden onder de knie om samen met de cliënt een verklaring van het delict op te maken. Inhoud Een grondig begrip van een individueel delict is de meest essentiële stap om plegers van normoverschrijdend gedrag effectief te kunnen behandelen. Delictanalyse leidt tot het formuleren van factoren die het individuele delict hebben veroorzaakt, eventuele recidive mee zullen bepalen (en dus behandelingsdoelen zijn), maar eveneens tot het herkennen van factoren die een effectieve behandeling kunnen bemoeilijken. Deze vijfdaagse training biedt een diepgaande analyse van de delictketenprocedure in haar wetenschappelijk en klinisch meest recente vorm. Tijdens de eerste twee dagen maken deelnemers kennis met de delictketenprocedure als gespreksmethodiek. Er wordt stilgestaan bij fasering, gespreksvaardigheden, en methodieken om de cliënt actief te betrekken bij de bespreking en analyse van de door hem of haar gepleegde feiten. De derde dag bespreekt hoe een delict geanalyseerd kan worden, gebruikt maken van recente inzichten uit de criminologische psychologie. Vragen die behandeld worden zijn o.a.: wat is een delict vanuit psychologisch perspectief? Welke psychologisch revelante situatiekenmerken kunnen het delictverloop mee sturen? Welke basisprocessen (gedachten, emoties, aspecten van zelfregulatie, psychologische doelstellingen ) kunnen doorheen een delict herkend worden. Tijdens de vierde en vijfde dag wordt de delictketenprocedure concreet ingeoefend a.h.v. casussen. Deelnemers oefenen zowel gespreksvaardigheden, delictbespreking, als psychologische analyse van het delictgedrag. Doelgroep Psychologen, psychiaters, (ortho)pedagogen, en criminologen, maatschappelijk assistenen en assistenten in de psychologie. Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel. Prijs 700 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum: De vorming gaat door op 26 en 27 september, 4, 10, en 11 oktober 2013, telkens van 9:30 16u.

3 3 Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De training gaat slechts door indien er voldoende inschrijvingen zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en delictketen. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

4 4 Van Criminologische Theorie naar Forensic Case Formulation. Doelstelling Aan de deelnemers verduidelijken hoe criminologische theorieën over delinquentie, en recente criminologisch-psychologische modellen over individueel normoverschrijdend gedrag gebruikt kunnen worden om bij individuele cliënten een forensisch handelsplan op te stellen. Inhoud Driedaagse opleiding. De dagen vormen een geïntegreerd pakket, maar de dagen kunnen ook apart gevolgd worden. Dag 1: Criminologie, sociologie, en psychologie kennen enkele zeer goed uitgewerkte theorieën over delinquentie. De opleidingsdag biedt een overzicht van vier van deze theorieën: de sociale leertheorie, de algemene stresstheorie, de zelfcontrole-theorie, en de rationele-keuze en routineactiviteiten theorie. De psychologische implicaties van deze vier theorieën voor het inzichtelijk maken van normoverschrijdend gedrag worden met concrete casussen geïllustreerd. Dag 2: Het behandelen van daders van (ernstig) normoverschrijdend gedrag vraagt specifieke interventies, én een basishouding gericht op het installeren van een effectieve (forensische) werkrelatie. De voorbije dertig jaar werd doorheen onderzoek veel kennis verworven over hoe een forensische werkrelatie het meest effectief kan zijn, én welke interventies het meest bijdragen tot het vermijden van herval in het probleemgedrag. De vormingsdag biedt een globaal maar concreet overzicht van de basisprincipes van de what works benadering, wat geweten is over effectieve behandelingsmethodieken, én over hoe een forensische werkrelatie het best vorm krijgt. Inzichten uit de Good Lives en Desistance benadering worden mee aangereikt. Het cognitief-affectief procesmodel van persoonlijkheid wordt gebruikt als integrerend kader. Dag 3: Vaak lijkt er een grote kloof ervaren te worden tussen wetenschappelijke basiskennis en het toepassen ervan bij analyse en behandeling van individueel normoverschrijdend gedrag. Tijdens deze derde dag wordt met behulp van concrete voorbeelden geïllustreerd hoe dit kan gebeuren. Niet alleen de recente methodiek van ʻforensic case formulationʼ maar ook begrippen zoals ʻoffense paralleling behaviorʼ worden besproken en aangeleerd. Doelgroep Psychologen, maatschappelijk assistenten, assistenten i/d psychologie, psychiaters, (ortho) pedagogen, criminologen.

5 Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel 5 Prijs per dag (inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water): 160. Wie zich inschrijft voor de drie dagen betaalt 400. Datum: De vorming gaat door op 24 april, 19 september en 4 december 2013, van 9:30 16u. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar info@lisn.be, met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De opleiding gaat slechts door indien er voldoende inschrijvingen zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en Forensic Case Management. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

6 6 Risicotaxatie bij volwassen daders. Wetenschappelijk kader en gebruik van de HCR-20 Doelstelling De deelnemers vertrouwd maken met de gehanteerde begrippen en methodieken van risicotaxatie, en dit inoefenen a.h.v. het in Vlaanderen meest frequent gebruikte risicotaxatieinstrument. Inhoud De tweedaagse training gaat uitgebreid in op de basisbegrippen die het domein van de risicotaxatie kenmerken: Welke soorten voorspellende variabelen zijn er? Wat is hun relatief nut bij het helpen beheersen van vastgestelde risicoʼs? Welke factoren beïnvloeden de kwaliteit van een risicotaxatie? Daarna wordt de verworven kennis toegepast op casusmateriaal, gebruik makend van de de HCR-20. Dag 1: Basisbegrippen van risicotaxatie, mogelijkheden en beperkingen Dag 2: HCR-20, en oefenen van een casus Doelgroep Psychologen, maatschappelijk assistenten, assistenten i/d psychologie, psychiaters, (ortho) pedagogen, criminologen. Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel. Prijs 350 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum: De vorming gaat door op 17 en 18 oktober 2013, telkens van 9:30 16u. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De opleiding gaat slechts door indien er voldoende inschrijvingen zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en HCR-20. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

7 7 Risicotaxatie bij minderjarige delinquenten. Wetenschappelijke kader, en gebruik van de YLS:CM Doelstelling De deelnemers vertrouwd maken met de gehanteerde begrippen en methodieken van risicotaxatie zoals dit gebruikt worden bij minderjarige delinquenten, en deze begrippen leren toepassen a.h.v. de Youth Level of Service: Handelingsplanning. Inhoud De tweedaagse training gaat uitgebreid in op de basisbegrippen die het domein van de risicotaxatie kenmerken: Welke soorten voorspellende variabelen zijn er? Wat is hun relatief nut bij het helpen beheersen van vastgestelde risicoʼs? Welke factoren beïnvloeden de kwaliteit van een risicotaxatie? Wat zijn bijzondere valkuilen bij het gebruiken van risicotaxatie bij minderjarige delinquenten. Daarna wordt de verworven kennis toegepast op casusmateriaal, en gebruik makend van het recent in het Nederlands vertaalde instrument, de YLS:CM. Dag 1: Basisbegrippen van risicotaxatie, mogelijkheden en beperkingen Dag 2: YLS:CM, en oefenen van een casus Doelgroep Psychologen, maatschappelijk assistenten, assistenten i/d psychologie, psychiaters, (ortho) pedagogen, criminologen. Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel. Prijs 350 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum: De vorming gaat door op 22 en 23 mei 2013, telkens van 9:30 16u. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De opleiding gaat slechts door indien er voldoende inschrijvingen zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en YLS:CM. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

8 8 Empathie binnen grenzen: werkzame interventies in een forensisch-therapeutisch contact Doelstelling Tweedaagse training van essentiële therapeutische vaardigheden in het werken met plegers. Empathie en directiviteit worden beschouwd als wezenlijke ingrediënten om het therapeutisch proces en effect te bevorderen. Inhoud Theoretische begrippen en achtergrond worden interactief aangebracht. Er wordt stilgestaan bij de noodzaak, moeilijkheden en mogelijkheden om een goede werkrelatie op te bouwen. Veel meer dan de techniek die gebruikt wordt, bepaalt het therapeutisch contact de kans op verandering. Empathie opbrengen en uitdrukken voor iemand die grensoverschrijdend (geweest) is, is niet evident. Dit kan enkel binnen een duidelijk therapeutisch kader. Empathie voor de beleving van de cliënt, zijn noden en zijn (problematisch) functioneren dient samen te gaan met empathie voor de noden, beleving, verwachtingen van de hulpverlener zelf. Goede afstemming is echter onvoldoende. De therapeut/begeleider moet op een afgestemde wijze het veranderingsproces ook sturen, zonder te vervallen in een dwingende of confronterende rol. Er wordt ruimte gemaakt voor inbreng van eigen casussen en het inoefenen van de therapeutische attitude, vaardigheden en interventiewijzen. Doelgroep Psychologen, maatschappelijk assistenten, assistenten i/d psychologie, psychiaters, (ortho) pedagogen, criminologen, verpleegkundigen, die werken met plegers in een begeleidende of therapeutische opdracht. Lesgever Ellen Gunst, psycholoog en cliëntgerichte (groeps)psychotherapeute. Ze heeft vijftien jaar ervaring in het werken met plegers, en is werkzaam bij FIDES, P.C. St-Amandus, Beernem. Prijs 350 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum: De vorming gaat door op 29 november en 13 december 2013, telkens van 9:30 16u. Worden nog bepaald. Gelieve te mailen naar voor bijkomende informatie. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten vier weken voor de start van de cursus, en gaat enkel door indien er voldoende deelnemers zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en therapeutische attitude.

9 Locatie Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3010 Kessel-Lo. Vlakbij het station van Leuven (uitgang Kessel-Lo). 9

10 10 Basistraining Psychopathie Checklist-Revised Doelstelling Deelnemers basiskennis over psychopathie aanbieden, en een grondige basistraining in het gebruik van de PCL-R, haar mogelijkheden én beperkingen. Inhoud De driedaagse basistraining biedt tijdens de eerste dag een inleiding op het wetenschappelijk onderzoek naar psychopathie, mogelijke methoden van psychodiagnostiek, en een grondige bespreking van het internationaal als betrouwbaar en valide erkende instrument de Psychopathie Checklist --zowel in zijn volwassenen als jongeren versie. Tijdens dag twee en drie worden casussen aan de hand van video en dossierinformatie beoordeeld met de PCL, en interactief geanalyseerd en besproken. Dag 1: basisbegrippen, psychodiagnostische methoden, PCL Dag 2: training Dag 3: training Doelgroep Psychologen, psychiaters, (ortho)pedagogen, en criminologen. Maatschappelijk assistenen en assistenten in de psychologie kunnen deelnemen maar ontvangen géén certificaat van basistraining. Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel. Prijs 500 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum: De training gaat door op 31 mei, 6 en 7 juni 2013, telkens van 9:30 16u. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar info@lisn.be, met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De training gaat slechts door indien er voldoende inschrijvingen zijn.

11 De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en PCL-R. 11 Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

12 12 Basistraining Forensische Sociale Netwerken Doelstelling De driedaagse opleiding introduceert de basisprincipes en methodiek van de forensische sociale netwerkanalyse, en analyseert en bespreekt samen met de deelnemers eigen casussen. De training veronderstelt bij de deelnemers een voldoende actieve kennis van risicotaxatie. De opleiding risicotaxatie met de HCR-20 of YLS:CM zal voor sommige deelnemers een benodigde vooropleiding zijn. Inhoud Het sociale netwerk bij (ex-)gedetineerden en forensisch-psychiatrische patiënten is in eerste instantie voornamelijk van betekenis in het kader van risicotaxatie en management. Het bepaalt mee de sociale en contextuele zwaktes en sterktes waarbinnen een regelvolgend gedrag zich dient te ontwikkelen en stand te houden. Forensische Sociale Netwerkanalyse (FSNA) analyseert en interpreteert het sociale en relationele gedrag van de patiënt/gedetineerde en zijn omgeving zowel voor het delict, tijdens de intramurale fase, als tijdens de resocialisatie -of reclasseringsfase. Het onderzoekt met welke doelen de cliënt relaties aangaat, welke sociale competenties hij heeft, maar ook welke structurele omgevingen (netwerkconfiguraties) sensitief zijn voor delictsituaties, opbouw van lust, woede, onmacht, geldnood enz. uitlokken, welke structurele omgevingen protectief zijn... Het bekijkt welke netwerkconfiguraties gerelateerd zijn aan een laag of hoog risico op herval-- wanneer de ongunstige sociale netwerkconfiguratie voorafgaand aan het delict herhaald wordt in de resocialisatiefase (of zelfs reeds tijdens de intramurale fase), is dat een sterke aanwijzing voor (toenemend) hervalrisico. Tijdens de introductiedag worden principes en methode van de forensische sociale netwerkanalyse besproken en aangeleerd. Daarna kan de deelnemer aan de slag met de methodiek in de eigen praktijk. Tijdens de twee terugkomdagen brengen deelnemers dan eigen casussen mee die ze met de FSNA, en worden deze met de opleider besproken. De lesgevers verwachten dat deelnemers na de eerste, vooral theoretische dag, zelf een casus uitwerken, zodat deze tijdens de tweede en derde dag besproken kunnen worden. Doelgroep Psychologen, (ortho)pedagogen, en criminologen, maatschappelijk assistenten en assistenten in de psychologie.

13 Lesgevers Prof. Marinus Spreen is verbonden aan de afdeling Onderzoek van Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag te Groningen, waar hij o.a. de de rol en invloed van het systeem op het gedrag van een patiënt onderzoekt. Hij ontwierp hiertoe de forensische sociale netwerkanalyse als sociaal-contextuele verdieping van conventionele risicotaxatie en individuele forensische behandeling. Hij is sinds 2009 lector Social Work and Art Therapies verbonden aan de Stenden Hogeschool. Hij is tenslotte regelmatig betrokken als netwerk-analyst bij het Cold Case team van de politieregioʼs Amsterdam Amstelland, Gooi en Vechtstreek en Flevoland. Prof. Stefan Bogaerts is hoogleraar Forensische Psychologie en Victimologie aan de Universiteit Tilburg, en deeltijds hoogleraar aan het K.U.Leuven departement Criminologie. Hij doet onderzoek over o.a. risicobeheersing, effectiviteit van interventies, en sociale netwerkanalyse. Hij heeft een ruime ervaring in het werken met seksueel delinquenten. 13 Prijs 550 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Datum De training gaat door op 6 juni, 26 september, en 10 oktober 2013, telkens van 9:30-16u. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar info@lisn.be, met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en ʻFSNA. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

14 14 Ontwikkeling van psychopathie. Een overzicht van wetenschappelijk onderzoek, psychodiagnostiek, en effectieve behandelingsmethodieken Doelstelling De deelnemers op de hoogte brengen van recente wetenschappelijke inzichten in het ontwikkelingstraject van jongeren met psychopathische kenmerken. Inhoud De tweedaagse opleiding biedt een overzicht van recent onderzoek over de ontwikkelingspsychologische voorlopers en oorzaken van psychopathie, leeftijdsgevoelige psychodiagnostiek, en handvaten voor interventies en begeleiding. Het situeert de relatie tussen psychopathie en antisociale gedrags/persoonlijkheidsstoornissen, de complexe interactie tussen psychopathische kenmerken en omgevingsfactoren, de beschikbare diagnostische instrumenten met elk hun mogelijkheden én beperkingen, de wijze waarop er professioneel én realistisch met deze jongeren gewerkt kan worden, én de deontologische problemen die het begrip op zich stelt. Dag 1: Theorieën over het ontstaan van psychopathie, psychodiagnostiek Dag 2: Valkuilen bij de psychodiagnostiek van psychopathie, behandelingsstrategieën. Doelgroep Psychologen, maatschappelijk assistenten, assistenten i/d psychologie, psychiaters, (ortho) pedagogen, opvoeders, criminologen. Lesgever Prof. S. Decoene is als docent criminologische en forensische psychologie verbonden aan de V.U.Brussel. Prijs 400 inclusief cursusmateriaal, koffie, thee en water. Inschrijven Inschrijven gebeurt per voorkeur per naar met vermelding van naam, eventueel organisatie, en vooropleiding. Inschrijving wordt afgesloten twee weken voor de start van de cursus. De cursus gaat enkel door indien er voldoende inschrijvingen zijn. De inschrijving is definitief na betalen van het inschrijvingsgeld op rekeningnummer , met vermelding van naam en ontwikkeling psychopathie.

15 15 Datum: De vorming gaat door op 12 en 13 september 2013, telkens van 9:30 16u. Locatie Bedrijvencentrum Tienen, Leuvenselaan 172, 3300 Tienen. De locatie bevindt zich op 5 minuten van het station Tienen en op 10 minuten van de afrit E40.

16 16 Supervisie forensische visie-ontwikkeling Steeds meer diensten en instellingen kiezen, of worden gevraagd, om ook een forensisch behandelaanbod te organiseren t.a.v. plegers en/of slachtoffers. Dergelijk forensisch of delictgericht behandelaanbod impliceert én specifieke diagnostiek, aangepaste vaardigheden en basishoudingen, én een coherente behandelvisie. helpt team om dergelijke visie te ontwikkelen, te stimuleren, of vol te houden. We maken gebruiken van de meest recente evidence-based inzichten over wat kan werken met specifieke forensische doelgroepen--what works principes, desistance en good-lives--, en de beschikbare practice-based kennis over het werken met daders en slachtoffers. Diensten en instellingen die hun team graag willen ondersteunen of versterken in het realiseren van een forensische visie bij het werken met plegers en/of slachtoffers, kunnen hun vraag aan ons overmaken, zodat we samen met hen een op maat gesneden supervisie-aanbod kunnen realiseren. Geïnteresseerde teams kunnen ons hiervoor mailen op of een boodschap inspreken op

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB mensenkennis Ik vond het een meerwaarde om binnen te kijken in een andere keuken. Het is inhoudelijk een sterke opleiding, mede door de goede organisatie en begeleiding. Postmaster opleiding diagnostiek

Nadere informatie

Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer

Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer Informatie 4-daagse opleiding tot Leren van Delict trainer Den Dolder, maart 2018 Versie: 2.1 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Renate Dekker Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder

Nadere informatie

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB

Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Postmaster opleiding diagnostiek en behandeling (SG)LVB Hoe behandel je mensen met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedrags- en psychiatrische problemen? In deze opleiding ontdek je hoe

Nadere informatie

Rehabilitatie in de forensische psychiatrie, een schijnbare tegenstrijdigheid een zicht op de visie van een forensischpsychiatrische

Rehabilitatie in de forensische psychiatrie, een schijnbare tegenstrijdigheid een zicht op de visie van een forensischpsychiatrische Rehabilitatie in de forensische psychiatrie, een schijnbare tegenstrijdigheid een zicht op de visie van een forensischpsychiatrische PVT Steven Degrauwe U.P.C. Sint- FRT, een visie gebaseerd op rehabilitatie

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

richtlijnen opstellen, al dan niet voor specifieke dadertype/doelgroepen

richtlijnen opstellen, al dan niet voor specifieke dadertype/doelgroepen een overzicht van behandelprogramma s gericht op dynamische risicofactoren (Thornton, 2013) Behandelprogramma: (psycho) therapeutische interventies op cognities, emoties en gedrag richtlijnen opstellen,

Nadere informatie

Wil jij... PPP OPLEIDINGEN

Wil jij... PPP OPLEIDINGEN Wil jij... Effectief en goed PASTORAAT verlenen? LEREN eerlijk, liefdevol en zorgvuldig te confronteren? Met je eigen unieke KARAKTER anderen tot zegen zijn? ENERGIE overhouden in plaats van leeg lopen?

Nadere informatie

Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep

Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep Als duwen en trekken niet helpt: impasses doorbreken met een complexe doelgroep Workshop Jubileum stichting TOPGGz 8 maart 2017 Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen GZ-psycholoog/psychotherapeut ch.van.nieuwenhuizen@ggze.nl,

Nadere informatie

Mobiele Gedragstherapie!

Mobiele Gedragstherapie! Mobiele Gedragstherapie! Gedragstherapeutische handvatten voor psycho-sociale begeleiding in de Geestelijke Gezondheidszorg. Een éénjarige opleiding psychosociale begeleiding in een leertheoretisch perspectief.

Nadere informatie

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg

BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID geestelijke gezondheidszorg De opleiding komt tegemoet aan het ministerieel besluit en de behoefte aan vorming binnen het werkveld. Met het ministerieel besluit van 24 april

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep

FACT IDRIS. Idris is een onderdeel van de Amarant Groep FACT IDRIS Idris is een onderdeel van de Amarant Groep Iedereen is Behandeling en begeleiding voor cliënten met een LVB in combinatie met complexe problematiek Specialistische behandeling Kinderen, jeugdigen

Nadere informatie

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven.

Postmaster opleiding spelpsychotherapie. De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. mensenkennis De docenten hebben veel ervaring, staan dichtbij het werkveld en halen het beste in je naar boven. Postmaster opleiding spelpsychotherapie Postmaster opleiding spelpsychotherapie Kinderen

Nadere informatie

Mastertrack, Klinische Forensische Psychologie

Mastertrack, Klinische Forensische Psychologie Mastertrack, Klinische Forensische Psychologie 5. Klinisch Forensische Psychologie 5.1 Doelgroep, toelatingseisen, selectie De track Klinisch Forensische Psychologie is in principe toegankelijk voor studenten

Nadere informatie

Reflectie op besluitvorming en handelen

Reflectie op besluitvorming en handelen Reflectie op besluitvorming en handelen Methodiek Omschrijving: De kwaliteit van besluitvorming heeft een invloed op de kwaliteit van de hulpverlening en het gevoel van effectiviteit. Dit is een belangrijk

Nadere informatie

Specialisatie Geweld en delinquentie Hulp aan plegers van normoverschrijdend en strafbaar gedrag Kris Decraemer

Specialisatie Geweld en delinquentie Hulp aan plegers van normoverschrijdend en strafbaar gedrag Kris Decraemer Specialisatie Geweld en delinquentie Hulp aan plegers van normoverschrijdend en strafbaar gedrag Kris Decraemer Voor wie Hulpverleners en therapeuten die in een gedwongen of vrijwillig kader werken met

Nadere informatie

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals

Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals Scholing en training 2016 Het CCE biedt scholing voor zorgprofessionals die werken met cliënten met ernstig en aanhoudend probleemgedrag. De cliënten bij wie wij betrokken zijn, hebben een stoornis of

Nadere informatie

Post-BIG opleiding seksuologie

Post-BIG opleiding seksuologie Post-BIG opleiding seksuologie Goede seksuologische hulpverlening doet recht aan het hele complex van lichamelijke, psychische en sociale facetten van seksualiteit. Je maakt je deze kennis en kunde op

Nadere informatie

Gecertificeerde Opleidingen

Gecertificeerde Opleidingen Gecertificeerde Opleidingen TOP Class Communicatie Vaardigheden Gordon Communicatie Trainer www.gordoncommunicatie.nl Top Class Communicatie Vaardigheden Persoonlijk en professioneel communiceren In deze

Nadere informatie

DOOR-ZIEN EN ANTICIPEREN VOOR ADVOCATEN Non-verbale strategie analyse Vaardigheidstraining

DOOR-ZIEN EN ANTICIPEREN VOOR ADVOCATEN Non-verbale strategie analyse Vaardigheidstraining DOOR-ZIEN EN ANTICIPEREN VOOR ADVOCATEN Non-verbale strategie analyse Vaardigheidstraining Door-zien en anticiperen voor advocaten Introductie doorzie persoonlijkheden met behulp van non verbale kenmerken

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

jongeren. het beste in verdieping en

jongeren. het beste in verdieping en Aanbod Permanente vorming Academiejaar 2014 2015 Studiedomein: Psychologie en pedagogische wetenschappen Getuigschrift counseling in existentieel welzijn Getuigschrift gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Nadere informatie

EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden. Vaardigheidstraining

EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden. Vaardigheidstraining EFFECTIEF COMPAREREN Voor advocaten en gemachtigden Vaardigheidstraining COMPAREREN: Inlichtingen geven, een schikking beproeven en nadere instructies krijgen Introductie Het lijkt heel praktisch en eenvoudig,

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL SCHOLINGEN PEDI-NL De PEDI-NL is de Nederlandse vertaling en bewerking van Pediatric Evaluation of Disability Inventory. Met de PEDI kan de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD)

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Den Dolder, mei 2014 Versie: 2.0 Auteur(s): Heidi van der Kuil/Sanne Hillege Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder T 088 8800300

Nadere informatie

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch

Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch Post-hbo opleiding cognitief gedragstherapeutisch werker Volwassenen en ouderen mensenkennis Van onze klinisch psycholoog heb ik een groep cliënten overgenomen, bij wie ik de instrumenten uit de opleiding

Nadere informatie

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS

LEREN DOOR OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN. Acceptance and Commitment Therapy ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS LEREN DOOR E R V A R I N G Acceptance and Commitment Therapy OP BASIS VAN E R VA R I N G E N NIEUWE VAARDIGHEDEN ONTWIKKELEN ACT - TRAININGEN VOOR PROFESSIONALS ACT Training Alexander 2013. Niets uit deze

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 3 1 Encarga 3 Welkom op Encarga 3. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist te Zelzate. Je bent hier opgenomen omdat je een interneringsmaatregel

Nadere informatie

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s

Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s me nse nkennis Postmaster opleiding veiligheid in gezinnen met risico s Veiligheid in gezinnen staat of valt met goede samenwerking in de keten, daarom hebben wij samenwerking tot de kern van deze opleiding

Nadere informatie

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek!

NIFP OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP. Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! OPLEIDING RAPPORTEUR NIFP Verdiep en vergroot uw kennis van de forensische diagnostiek! Jaargang 2009-2010 NIFP NEDERLANDS INSTITUUT VOOR FORENSISCHE PSYCHIATRIE EN PSYCHOLOGIE Een forensisch psychiater

Nadere informatie

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON

VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON. Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Geaccrediteerd door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen VERTROUWENSPERSOON VERDIEPINGSTRAINING VAARDIGHEDEN VERTROUWENSPERSOON Introductie

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren

Managementworkshops. Communicatie: alle gedrag is communicatie. Gespreksvaardigheden: succesvol praten en luisteren Managementworkshops Door de toenemende dynamiek in de zorg verandert de rol van de leidinggevende. Een leidinggevende krijgt te maken met: Decentralisatie van verantwoordelijkheden Groter wordende span

Nadere informatie

Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015

Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015 1 Competenties systeemtherapeutisch werker (STW) versie 15 januari 2015 Inleiding De NVRG maakt een onderscheid tussen de systeemtherapeut (ST) en de systeemtherapeutisch werker (STW). Beide profielen

Nadere informatie

Coaching en coachend leiderschap

Coaching en coachend leiderschap S.E. Booij Consultancy Coaching en coachend leiderschap voor leidinggevenden in de zorg in samenwerking met drs Joep Choy prof dr Jan Moen prof dr Willem van der Does Burgemeester Ketelaarstraat 29 2361

Nadere informatie

Psychologie voor Financials

Psychologie voor Financials In deze brochure vind je alles over de cursus Psychologie voor Financials Wie ben jij, wie ben ik en hoe interacteren wij effectief met elkaar? Cursus Pas de verschillende psychologische theorieën en mechanismen

Nadere informatie

Inhoud. Introductie tot de cursus

Inhoud. Introductie tot de cursus Inhoud Introductie tot de cursus 1 Inleiding 7 2 Voorkennis 7 3 Het cursusmateriaal 7 4 Structuur, symbolen en taalgebruik 8 5 De cursus bestuderen 9 6 Studiebegeleiding 10 7 Huiswerkopgaven 10 8 Het tentamen

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit

Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit RAAK-Pro project: ezond seksueel gedrag in de residentiële jeugdzorg Blauwdruk Leerlijn Seksualiteit Het project Seksueel gezond gedrag in de RJ heeft twee doelstellingen: 1. De handelingsverlegenheid

Nadere informatie

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos

Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Studie plan Naam van de opleiding : Freedom from Addiction Naam van de docent (en) : Dr Robert Dee McDonald Henk de Vos Totale duur van de opleiding 3 dagen Totaal aantal dagen 3 Totaal aantal uren 24

Nadere informatie

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining

MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG. Verdiepingstraining MEDIATION IN DE GEZONDHEIDSZORG Verdiepingstraining Mediation in de gezondheidszorg Introductie De gezondheidszorg is met 1.2 miljoen werkenden de grootste beroepsgroep van Nederland en is volop in beweging.

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1

STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE. ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 STUDIEGIDS 2015 SPECIALISATIEMODULE ONTWIKKELINGSPSYCHOLOGIE EN SPIRAL DYNAMICS Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze intensieve tweedaagse over toegepaste ontwikkelingspsychologie en Spiral

Nadere informatie

Sherborne en gehechtheid

Sherborne en gehechtheid Kerngroep Sherborne Nederland organiseert Studiedag: Sherborne en gehechtheid Sherborne bewegingspedagogiek met kinderen bij wie sprake is van basisonveiligheid 25 juni 2010 Locatie: Opleidingscentrum

Nadere informatie

Het delict als maatstaf

Het delict als maatstaf Het delict als maatstaf Methodiek voor werken in gedwongen kader Anneke Menger Lous Krechtig Hoofdstuk 1 Wat is methodiek? Begeleidingscommissie: Mw. A. Andreas Beleidsmedewerker, Reclassering Nederland

Nadere informatie

Welkom op onze afdeling!

Welkom op onze afdeling! Welkom op onze afdeling! Encarga 2 1 Encarga 2 Welkom op Encarga 2. Onze afdeling maakt deel uit van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan- Baptist te Zelzate. We bieden psychiatrische zorg aan personen die

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Werken in de forensische psychiatrie vraagt om specifieke kennis, vaardigheden en een bijbehorende attitude. Die doe je op in deze opleiding. Je leert cliënten

Nadere informatie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie

Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Modulaire opleiding cognitieve gedragstherapie Cognitieve gedragstherapie is toonaangevend in de ggz van vandaag. Tijdens deze opleiding leer je niet alleen werken volgens de richtlijnen, maar ook op basis

Nadere informatie

Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk

Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk Kring Andragologie Andragogisch handelen en bevlogenheid in het werk Versterking zelfregulerend vermogen van individu, groep en organisatie als antwoord op toegenomen complexiteit Zeven interactieve werkcolleges

Nadere informatie

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft

Informatiebrochure. Stichting. Goed. met. Training, voorlichting & scholing. voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Informatiebrochure Stichting Goed met Training, voorlichting & scholing voor iedereen die met psychiatrie te maken heeft Waar denkt u aan bij het woord psychiatrie? Gek Geuzennaam of stigma? Psychiatrie

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Vaak is er sprake van problematiek thuis of op school met betrekking tot het gedrag van de jongere waarvan de oorzaak en dus de oplossing nog onvoldoende duidelijk

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl

Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70. Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Voor informatie over Meer Mens: meermens@prismanet.nl 06-21 86 47 70 Meer info? 0800-2357747 www.prismanet.nl Meer Mens Zorg voor kwaliteit van leven In de zorgsector wordt een breed pakket aan zorg- en

Nadere informatie

Training Niveau 4: Standaard 0-12 jaar

Training Niveau 4: Standaard 0-12 jaar Niveau 4: Standaard 0-12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard 0-12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple P gezinsinterventies

Nadere informatie

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek. PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN

PERMANENTE VORMING. Klinische psychodiagnostiek.   PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN Een Vlaamse Interuniversitaire Samenwerking met de: Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen Belgische Federatie van Psychologen PEV klinische psychodiagnostiek OPTIE VOLWASSENEN PERMANENTE VORMING

Nadere informatie

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk.

Post-hbo opleiding forensische psychiatrie. Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Door de casuïstiek kan ik praktijk en theorie combineren en kan ik het direct toepassen in mijn werk. Post-hbo forensische psychiatrie Werken in

Nadere informatie

Mindset, de basis van talentontwikkeling?

Mindset, de basis van talentontwikkeling? STUDIEGIDS 2017-2018 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Mindset, de basis van talentontwikkeling? Groep B De beste training tot nu toe! Heerlijke oefeningen, Floors begeleiding, grappige video s, prikkelende

Nadere informatie

Postmaster opleiding seksuologie

Postmaster opleiding seksuologie mensenkennis De docenten komen uit het werkveld. Dit vind ik een plus, op deze manier worden theorie en praktijk goed met elkaar verbonden. Postmaster opleiding seksuologie Postmaster opleiding seksuologie

Nadere informatie

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven.

In artikel 23 van dezelfde wet, worden de onderdelen b), c), d) en f) opgeheven. HOOFDSTUK 1 Geestelijke gezondheidszorg-beroepen Afdeling 1 Wijziging van de wet van 4 april 2014 tot regeling van de geestelijke gezondheidszorgberoepen en tot wijziging van het koninklijk besluit nr.78

Nadere informatie

Management Team Training. Voorbeeld

Management Team Training. Voorbeeld Management Team Training Voorbeeld Exclusieve training op maat MT Voor het Management team wordt er een special pakket op maat aangeboden. Er wordt geluisterd naar uw wensen en u krijgt een speciaal daarop

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep voor de methode Meer Mens is onder te verdelen in drie hoofdgroepen. Dit sluit niet uit dat de methode niet van toepassing is

Doelgroep De doelgroep voor de methode Meer Mens is onder te verdelen in drie hoofdgroepen. Dit sluit niet uit dat de methode niet van toepassing is Inleiding In de zorgsector wordt een breed pakket aan zorg- en dienstverlening aangeboden aan mensen met een beperking. Hulpvragen van deze mensen variëren in aard en complexiteit. Deze vragen hebben betrekking

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE MINDSET STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE MINDSET Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Mindset! In deze gids zetten we de details van de module overzichtelijk

Nadere informatie

POST-HBO OPLEIDING. Forensische psychiatrie. mensenkennis

POST-HBO OPLEIDING. Forensische psychiatrie. mensenkennis POST-HBO OPLEIDING Forensische psychiatrie mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Initiatief De post-hbo opleiding is een initiatief van de: Dr. Henri van der Hoeven Stichting (Forum Educatief),

Nadere informatie

Inhoud Voorwoord Criminologie: een terreinverkenning Beschrijvende criminologie Het strafrechtelijk systeem in actie

Inhoud Voorwoord Criminologie: een terreinverkenning Beschrijvende criminologie Het strafrechtelijk systeem in actie Inhoud Voorwoord 5 1 Criminologie: een terreinverkenning 13 1.1 De opdracht van de criminologie 13 1.2 Wat is criminologie? 20 1.3 De geschiedenis van de criminologie 24 1.4 Aandachtsgebieden binnen de

Nadere informatie

Inleiding. Competenties

Inleiding. Competenties 1 Richtlijnen cursusdraaiboek TTC- STW versie 15 januari 2015 Inleiding De NVRG kent twee opleidingen: de opleiding tot systeemtherapeut (ST) en de opleiding tot systeemtherapeutisch werker (STW). Beide

Nadere informatie

Diagnostiek fase. Behandelfase. Resocialisatiefase. Psychosociale behandeling. Medicamenteuze behandeling. Terugvalpreventie Herstel

Diagnostiek fase. Behandelfase. Resocialisatiefase. Psychosociale behandeling. Medicamenteuze behandeling. Terugvalpreventie Herstel Diagnostiek fase Samenvattingskaart WANNEER, HOE? 1. Diagnostiek middelengebruik 2. Vaststellen problematisch middelengebruik en relatie met delict Aandacht voor interacties psychische problemen en middelengebruik

Nadere informatie

CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN

CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN Navorming en opleiding in de geestelijke gezondheidszorg VOORJAAR 2016 CURSUSSEN EN OPLEIDINGEN RINOVLAANDEREN.BE INHOUD Introductie in de psychodynamische kindertherapie...4 De draad...5 6 DRUK DRUK DRUK...7

Nadere informatie

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager

DR-QHSE-x. Deelreglement QHSE-manager DR-QHSE-x Deelreglement QHSE-manager Uitgave: augustus 2014 DR-QHSE-X 2 1 Algemeen Naam : Reed Business Opleidingen Adres : H.A. Lorentzstraat la, Zwijndrecht Aard : mondeling onderwijs Naast dit reglement

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING

DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING DRIEDAAGSE TRAINING VERLIESKUNDE IN COACHING Driedaagse training Verlieskunde in Coaching - Juni 2019 1 Met jou kwam een nog vreemd verdriet waarop ik een leven lang gewacht heb Het kwam uit je ogen in

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

HSP VOOR PROFESSIONALS HOE GA JE ALS PROFESSIONELE HULP- EN ZORGVERLENER OM MET HOOGSENSITIEVE PERSONEN?

HSP VOOR PROFESSIONALS HOE GA JE ALS PROFESSIONELE HULP- EN ZORGVERLENER OM MET HOOGSENSITIEVE PERSONEN? PERMANENTE VORMING ACADEMISCH PROGRAMMA HSP VOOR PROFESSIONALS HOE GA JE ALS PROFESSIONELE HULP- EN ZORGVERLENER OM MET HOOGSENSITIEVE PERSONEN? MULTIDISCIPLINAIRE AANPAK INTERACTIEVE OPZET EVIDENCE BASED

Nadere informatie

FP11A. Forensische psychiatrie POST-HBO OPLEIDING. mensenkennis

FP11A. Forensische psychiatrie POST-HBO OPLEIDING. mensenkennis FP11A POST-HBO OPLEIDING Forensische psychiatrie mensenkennis Post-hbo opleiding forensische psychiatrie Initiatief De post-hbo opleiding is een initiatief van de: Dr. Henri van der Hoeven Stichting (Forum

Nadere informatie

Overzicht van de voorstelling

Overzicht van de voorstelling Voorstelling Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen Noord-West-Vlaanderen Q&A werkgroep Brussel, 19 maart 2015 Dumarey Fanny Psycholoog Gedragstherapeut Coördinator Zorgtraject Persoonlijkheidsstoornissen

Nadere informatie

Sociale psychologie en praktijkproblemen

Sociale psychologie en praktijkproblemen Sociale psychologie en praktijkproblemen Sociale psychologie en praktijkproblemen van probleem naar oplossing prof. dr. A.P. Buunk dr. P. Veen tweede, herziene druk Bohn Stafleu Van Loghum Houten/Diegem

Nadere informatie

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Hulpverleningsvariant

Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Hulpverleningsvariant Informatie 4-daagse opleiding tot TOPs!-trainer Hulpverleningsvariant Den Dolder, maart 18 Versie: 3 Auteur(s): Anna Hulsebosch Het programma en de bijbehorende opleiding TOPs! is een cognitief gedragstherapeutisch

Nadere informatie

Specialisatieopleiding arbeids- en organisatiemediation

Specialisatieopleiding arbeids- en organisatiemediation mensenkennis De partijen op één lijn te krijgen en zo het conflict ombouwen naar een goede samenwerking. Dat is een fantastische uitdaging. Specialisatieopleiding arbeids- en organisatiemediation Arbeids-

Nadere informatie

ACT Academie Doen wat werkt!

ACT Academie Doen wat werkt! ACT Academie Doen wat werkt! Folder zesdaagse opleiding te Mortsel & Ranst Een zesdaagse opleiding bestaat uit 6 volledige opleidingsdagen: 1) 8-10 aug en 22-24 aug. 2013 (deze zit volzet, er is een wachtlijst)

Nadere informatie

2.3 Ondersteunt de cliënt bij dagbesteding 2.4 Begeleidt een groep cliënten op sociaal-maatschappelijk gebied

2.3 Ondersteunt de cliënt bij dagbesteding 2.4 Begeleidt een groep cliënten op sociaal-maatschappelijk gebied Specificaties Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Begeleiden van muzisch-ludische activiteiten Training De medewerker maatschappelijke zorg, persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of persoonlijk

Nadere informatie

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3)

Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening: vervolg (DAG 2 & DAG 3) Waar en wanneer? 20/11 & 27/11/2012 in het Maaltebruggekasteel te Gent In de basisopleiding (DAG 1) werden de meest

Nadere informatie

Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen

Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen Empowerment van (kinder) psychiatrische verpleegkundigen Inge Antrop en Karolijne Geldolf 21 maart 2012 NVKVV Residentiele zorg bij kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek (Leichtman,

Nadere informatie

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS

UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS UITDAGENDE VORMINGEN VOOR SOCIAAL WERKERS EN HULPVERLENERS KRACHTGERICHTE HULPVERLENING IN DIALOOG Bind-Kracht staat voor een kwaliteitsvolle hulpverlening aan mensen in armoede. Krachtgericht werken,

Nadere informatie

Symposium. Werken met een lichaam dat moeilijk doet. zaterdag 27 april 2013 ǀ universiteit Hasselt ǀ gebouw D, Agoralaan ǀ 3590 Diepenbeek

Symposium. Werken met een lichaam dat moeilijk doet. zaterdag 27 april 2013 ǀ universiteit Hasselt ǀ gebouw D, Agoralaan ǀ 3590 Diepenbeek Symposium Werken met een lichaam dat moeilijk doet zaterdag 27 april 2013 ǀ universiteit Hasselt ǀ gebouw D, Agoralaan ǀ 3590 Diepenbeek PHYSICAL THERAPY IN BELGIUM Werken met een lichaam dat moeilijk

Nadere informatie

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak

SAMENSPRAAK 2012. Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak Integrale Jeugdhulp Regio Vlaams-Brabant en Brussel SAMENSPRAAK Perspectieven in het omgaan met verontrusting en maatschappelijke noodzaak -Herhaling startdagen 2011 op algemene vraag van de voorzieningen-

Nadere informatie

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014

STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 STUDIEGIDS OPLEIDING SPECIALISATIE COACHINGSVAARDIGHEDEN 2014 In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje. Wil jij? Verdieping in je begeleiders vaardigheden

Nadere informatie

Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing

Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing Evidence-based interventies voor agressieregulatie en woedebeheersing Hoe vergelijk je methodieken op basis van welke criteria? Marjolein Oudhof Mariska van der Steege 23 april 2009 Inhoud workshop Werken

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode

Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode Inleiding Dit document beschrijft de basistraining Huiselijk Geweld en Kindermishandeling / Meldcode van trainingsbureau Moetd. Doelgroep

Nadere informatie

Verbindende Communicatie

Verbindende Communicatie in samenwerking met VakantieInZICHT Verbindende Communicatie Inspiratie voor impact, dialoog en samenwerking Verbindende Communicatie (VC) is een eenvoudig en krachtig concept voor iedereen die op een

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Training Niveau 4: Groep Tieners

Training Niveau 4: Groep Tieners Niveau 4: Groep Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining voor ouders

Nadere informatie

MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN. Specialisatietraining in systemisch perspectief

MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN. Specialisatietraining in systemisch perspectief MEDIATION BIJ NALATENSCHAPPEN Specialisatietraining in systemisch perspectief Mediation bij nalatenschappen Introductie Bij de afwikkeling van nalatenschappen komt u in de positie van mediator alle emoties

Nadere informatie

SEABISCUIT CLASS. Equiboost presenteert. Voor wie? Een ervaringsgericht totaalconcept

SEABISCUIT CLASS. Equiboost presenteert. Voor wie? Een ervaringsgericht totaalconcept Equiboost presenteert SEABISCUIT CLASS Seabiscuit. Een van Amerika s grootste kampioenen onder de renpaarden, geboren in 1933, gestorven in 1947. Een doorzetter, een underdog die uitgroeide tot een leider,

Nadere informatie

Over de krachtgerichte basismethodiek. Over de basistraining. Doel van de basistraining. Leerdoelen

Over de krachtgerichte basismethodiek. Over de basistraining. Doel van de basistraining. Leerdoelen Over de krachtgerichte basismethodiek In de Academische werkplaats Opvang & Herstel is in de afgelopen jaren samen met uitvoerend werkers en beleidsfunctionarissen van de deelnemende opvanginstellingen

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden ALGEMENE INFORMATIE Specialistisch hulpaanbod voor meiden Meiden gaan op een andere manier met hun problemen om dan jongens. Wij hebben gemerkt dat meidenhulpverlening een andere, specialistische aanpak

Nadere informatie