Eerste nieuwsbrief Platform Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Eerste nieuwsbrief Platform Zorg"

Transcriptie

1 Eerste nieuwsbrief Platform Zorg Mei 2013 In deze nieuwsbrief leest u over de ambitieuze doelstellingen én een aantal projecten van het Platform Zorg dat deel uitmaakt van het actieprogramma Zuid-Limburg: Een koers voor Limburg. 1. Platform Zorg 2. Gedeputeerde Peter van Dijk over het Platform Zorg 3. Odile Wolfs boegbeeld Platform Zorg 4. Minister Schippers wijst negen proeftuinen aan 5. Projecten Platform Zorg 5a. Initiatieven gericht op betere zorg met mindere kosten 5b. Blauwe Zorg 5c. Voor Elkaar in Parkstad 5d. Herschikking zorgaanbod 6. Het Huis voor de Zorg 7. Samenstelling Platform Zorg 8. Contactgegevens Platform Zorg 1. Platform Zorg Ronald Goedmakers, voorzitter Platform Zorg: Een goede woon- en leefomgeving is belangrijk voor Limburg en iedereen die hier woont of wil gaan wonen. Zorg is in Zuid- Limburg van groot belang omdat deze regio in Nederland voorop loopt in een groei van het aantal ouderen bij een dalende bevolking. De ambitie van het Platform Zorg is om samen met zorgorganisaties in de regio te werken aan een verbetering van de kwaliteit van zorg en een betere gezondheid van de burgers en tegelijkertijd de kosten te laten dalen.

2 Samenwerken aan een gezond Zuid-Limburg Mijn eigen rol als een van de twee voorzitters van het Platform Zorg zie ik als verbinder tussen de zorgorganisaties onderling en met de Provincie Limburg. Mijn collega Prof. Wim Groot is expert op de inhoud. Als Platform Zorg hebben we geen budget, maar gelukkig wel ondersteuning van de gemeente Heerlen en sinds kort van Odile Wolfs die als boegbeeld van het Platform de contacten met de zorg organisaties en de projecten zal onderhouden, de voortgang zal monitoren en helpen waar nodig. Ik ben zeer blij met de positieve bijdrage van de zorgorganisaties in deze regio om samen met elkaar te experimenteren en te werken aan een in meerdere opzichten gezond Zuid-Limburg. Van stuurgroep naar Platform In 2012 is de stuurgroep Zorg diverse keren bij elkaar geweest. In haar vergadering van 8 november 2012 heeft zij een doorstart gemaakt. De naam is veranderd van Stuurgroep Zorg naar Platform Zorg. Dit platform is bedoeld om informatie uit te wisselen, verbinding te zoeken en initiatieven op elkaar af te stemmen. Daarnaast zal het bijeenkomsten organiseren rondom zorgthema s. Doel van het Platform Zorg is het creëren van meer samenhang in de Limburgse zorg. Hierbij ligt de focus op lopende initiatieven en nog te starten initiatieven in de drie subregio s (Oostelijke en Westelijke Mijnstreek en Heuvelland) die in het kader van regioregie (via link naar meer info) ontplooid worden. Voor de uitvoering van deze initiatieven in de zorg zijn de partijen zelf verantwoordelijk. Wim Groot, voorzitter Platform Zorg: Wij werken aan een betere samenwerking tussen de verschillende zorgaanbieders om de zorg efficiënter en effectiever in te zetten en willen technologische innovaties in de zorg beter benutten. Belangrijke doelstellingen - Uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek rondom het concept regioregie (betere zorg door samenwerking in de regio); - Bevorderen van regioregie in de zorg in Zuid-Limburg; - Monitoren van samenwerkingsprojecten zoals Blauwe Zorg en Voor Elkaar in Parkstad. Een koers voor Limburg Mei 2012 is het convenant Een koers voor Limburg ondertekend door de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Als onderlegger van dit convenant is een actieplan Een koers voor Limburg opgesteld. Hiervoor hebben vier stuurgroepen, te weten Limburg Economic Development, Wonen, Onderwijs en Zorg, input geleverd. Elk hebben zij op hun terrein doelstellingen en actiepunten geformuleerd waaraan ze de komende tijd gaan werken. Het actieprogramma moet leiden tot een nieuwe, evenwichtige situatie die Zuid-Limburg de basis biedt voor een duurzaam vitale regio waar het goed wonen, werken en leven is. Klik hier voor het actieprogramma Een koers voor Limburg.

3 2. Gedeputeerde Peter van Dijk gaat voor een eenduidige koers Peter van Dijk, gedeputeerde voor Zorg en Welzijn en lid van het Platform Zorg: Als gedeputeerde zorg zet ik mij in voor een gezonde samenleving in Limburg en een zorgsector die houdbaar is. Een vitaal Limburg dat aantrekkelijk blijft voor mensen en bedrijven. De samenleving moet inspelen op de belangrijkste strategische vraagstukken rondom de demografie, de betaalbaarheid van de zorg en de gezondheidssituatie en redzaamheid van de Limburgse bevolking. Dat vereist vooruitkijken, een koers voor de toekomst, betrokkenheid en samenhangend handelen van vele organisaties en mensen. In Zuid-Limburg groeit het bestuurlijk draagvlak om op deze schaal meer samen op te trekken. Binnen het Platform Zorg spreken mensen vanuit de gemeente, provincie, cliëntenvertegenwoordiging en de zorgsector in Zuid-Limburg met elkaar over hoe het anders moet in de zorg. De belangrijkste functie vind ik: uitwisselen, neuzen dezelfde kant op, een eenduidige koers uitzetten en samen initiatief nemen om de koersverandering in gang te krijgen. Centraal thema voor dit moment is: een efficiënter zorgsysteem door de financiële prikkels anders te zetten, de samenwerking te verbeteren en meer in te zetten op preventie en innovatie. In het Platform denk ik graag mee over de koers en de aanpak, met de provinciale Agenda voor Gezondheid en Zorg als referentie. In dat verband is de Provincie bereid dit proces te ondersteunen, maar het is aan de regionale partijen om daartoe daadkracht te tonen! 3. Odile Wolfs boegbeeld Platform Zorg Odile Wolfs, oud-gedeputeerde van de Provincie Limburg, is benoemd als boegbeeld van het Platform Zorg Zuid-Limburg. Zij gaat aan de slag als aanjager en verbinder van de actiepunten van het Platform Zorg. In dit Platform werken diverse zorgpartijen samen om de vele inspanningen en ontwikkelingen op Zuid-Limburgse schaal te coördineren, op elkaar af te stemmen of te stimuleren.

4 De zorgsector is voor Odile Wolfs geen onbekende. Als gedeputeerde heeft zij jarenlang met veel enthousiasme het onderwerp zorg in portefeuille gehad. Odile: Ik ben door het Platform Zorg gevraagd om mij in te zetten voor hun doelen. Dat doe ik graag, want samenwerken in de zorg in Zuid-Limburg is zeker noodzakelijk. Er liggen genoeg uitdagingen waarmee ik graag aan de slag ga. Odile Wolfs zal als aanjager en verbinder van (lopende) initiatieven in de drie subregio s Oostelijke en Westelijke Mijnstreek en Heuvelland aan de slag gaan. Daarnaast zal zij als gezicht van het Platform Zorg advies uitbrengen en andere partijen, die geen zitting hebben in het Platform, op de hoogte stellen van het actieprogramma Zorg en de daaruit voortvloeiende activiteiten en successen. 4. Minister Schippers wijst negen proeftuinen aan Eind april heeft minister Schippers bekend gemaakt dat zij 9 proeftuinen en enkele pilots heeft aangewezen. Zij gaat deze innovatieve initiatieven in de zorg de komende jaren actief volgen en waar mogelijk ondersteunen. Het zijn initiatieven die tot doel hebben de kwaliteit van de zorg te verbeteren, de kosten te verlagen en de zorg in de buurt beter te organiseren. De bevindingen uit deze initiatieven kunnen gebruikt worden in de vorming van nieuw beleid. In Limburg zijn 2 regionale projecten geselecteerd door de minister. Het zijn de projecten Blauwe Zorg Maastricht Heuvelland en Mijn Zorg van Parkstad. Daarnaast is ook de pilot Substitutie in Parkstad door de minister geselecteerd. In de pilot gaan 14 huisartsen praktijken zoveel mogelijk zorg substitueren naar de eerstelijn. Het regioregie-initiatief Anders Beter in de Westelijke Mijnstreek is niet als proeftuin aangewezen omdat dit initiatief ten tijde van de aanmelding voor selectie van VWS (zomer 2012) nog in de startblokken stond. De pilot Substitutie in Parkstad is ook door de minister geselecteerd. Klik hier voor de brief van de minister en informatie over de projecten en pilots. Informatie over bovenstaande initiatieven: 5. Platform Zorg Binnen het Platform Zorg houden wij ons bezig met een aantal projecten. In deze nieuwsbrief leest u meer over enkele van onze projecten. 5a. Initiatieven gericht op betere zorg met minder kosten In Zuid-Limburg is er sprake van een sterke groei van oudere mensen. Tevens is er sprake van bevolkingskrimp. Door de combinatie van vergrijzing en krimp zal de zorgvraag toenemen, gaan de financiële kaders knellen, wordt de beschikbaarheid van personeel problematisch en komt de kwaliteit van leven van ouderen onder druk te staan. Dit zijn ingewikkelde vraagstukken waar we niet pasklaar een antwoord op hebben.

5 In de regioregie willen we toewerken naar een systeem waarin de volgende elementen geborgd zijn: - Verlaging van de kosten; - Verbetering van de kwaliteit van zorg; - Verbetering van de gezondheid van burgers. Om de zorg betaalbaar en daarmee duurzaam te houden, zullen we het dus over een andere boeg moeten gooien. De huidige situatie kenmerkt zich door een sterke versnippering van het aanbod en verkeerde systeemprikkels. Zij is gericht op zorgproductie en niet op resultaat en gezondheidswinst. Partijen moeten bereid zijn om zaken anders te organiseren, te ontzorgen en bepaalde taken aan andere partijen over te dragen. Deze aanpak vergt creativiteit, doorzettingsvermogen en durf. In het cure domein (samenwerking tussen ziekenhuizen en huisartsen) is al een start gemaakt met een drietal projecten. Dit zijn Blauwe Zorg, Anders Beter en Mijn Zorg. Op dit moment zijn we bezig met een haalbaarheidsonderzoek. Dit onderzoek is gericht op verbreding van het concept richting WMO, welzijn en verpleegkundigen in de wijk (domeinen care, ondersteuning en welzijn). Het gaat in beeld brengen in hoeverre partijen een gemeenschappelijke visie en doelstellingen gericht op duurzame zorg hebben of willen ontwikkelen, en hoe daar te komen. De eerste resultaten van het haalbaarheidsonderzoek verwachten we rond de zomer Meer informatie vindt u op: Meer weten over dit onderwerp? Mail dan naar Regioregio@cz.nl. Een concreet project om de zorg anders vorm te geven is Blauwe Zorg. Een initiatief van ZIO (Zorg in Ontwikkeling), VGZ en Huis voor de Zorg in Maastricht Heuvelland. 5b. Blauwe zorg Blauwe Zorg staat voor nieuwe inzichten voor en bekostigen van de volledige gezondheidszorg. Het staat voor duurzame en betaalbare zorg; voor verantwoorde en kwalitatief hoogwaardige zorg voor de inwoners in de regio Maastricht en Heuvelland. Guy Schulpen, directeur ZIO: Blauwe zorg is ontstaan naar de analogie van groene stroom. Ik ben ervan overtuigd dat wij, iedereen in de zorg, een stuk efficiënter, anders en slimmer kunnen werken, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de zorgverlening.

6 Samenwerken in ketenverband leidt ertoe dat zorg beter, goedkoper en toegankelijker wordt. Daarbij moeten we niet alleen praten over keuzes en consequenties. En heel belangrijk; we moeten ook de consumenten bewust maken van de kosten in de zorg. Ook zij willen dat de zorg betaalbaar blijft, toegankelijk én van goede kwaliteit. Iedereen heeft recht op goede zorg. We zullen tot een nieuwe mindset moeten komen en daarmee een duurzaam effect voor de zorg bewerkstellingen. Bij aanpassing van de organisatie van zorg gaat het onder andere over betere samenwerking tussen de verschillende zorgverleners bij de zorg voor chronisch zieken. Bijvoorbeeld door de patiënt meer centraal te stellen en zorg op maat aan te bieden. Je kunt hierbij denken aan de zorg rondom diabetespatiënten. Er is uit eerdere ervaringen gebleken dat hierdoor de kwaliteit toeneemt terwijl de kosten kunnen dalen. Een ander voorbeeld is dat de medisch specialist vaker dan nu, samen met de huisarts de patiënt behandelt. Een dergelijke behandeling kan in sommige gevallen in plaats van in het ziekenhuis ook in de huisartsenpraktijk worden uitgevoerd. Voor de klant is het grote voordeel dat de zorg dichtbij plaatsvindt en er niet gereisd hoeft te worden naar het ziekenhuis. Ook een nieuwe manier van financiering van de zorg, die niet meer samenhangt met het aantal verrichte behandelingen, maar met het resultaat van de behandelingen, is een cruciaal onderdeel van Blauwe Zorg. Naar verwachting kunnen door de proef de totale regionale zorgkosten met 2% naar beneden. Deze besparing van om en nabij de 8 miljoen euro kan dan weer worden ingezet voor initiatieven die de deelnemende partijen belangrijk vinden. Het is een methode die een belangrijke bijdrage kan leveren aan het doorbreken van de vicieuze cirkel van zorg- en kostengroei, waardoor de betaalbaarheid van de zorg steeds verder onder druk is komen staan. Meer informatie over dit project? Neem contact op met of info@zio.nl.

7 5c. Voor Elkaar in Parkstad Buurten waar ouderen in een kwetsbare positie en mensen met een beperking langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat is wat Voor Elkaar in Parkstad beoogt. Het focust op oudere mensen die hun vertrouwde omgeving niet graag verlaten. Door levensloopbestendige buurten te realiseren waar mensen actief zijn en regelmatig contact hebben met elkaar voelen ze zich veiliger, blijven langer gezond en vereenzamen niet. Voor elkaar in Parkstad wil dit niet alleen realiseren. Samen met andere partijen in de zorg-, welzijns- en woonsector én vooral burgers willen ze de projecten vorm geven. Want wie weet nu beter wat er in de buurt nodig is dan de eigen bewoner Waarop ligt de focus? Om die levensloopbestendige buurten te realiseren is het nodig om: * meer te investeren in mantelzorg zodat zelf- en samenredzaamheid van burgers bevorderd wordt; * het woningaanbod en welzijns- en servicevoorzieningen op de behoeften van ouderen af te stemmen; * goed op elkaar afgestemde voorzorg (ook financieel) te organiseren zodat ouderen in een kwetsbare positie tijdig op te sporen. Dit kan door middel van gezondheidsbehoud en bevordering (preventie); * meer samen te werken tussen partijen. Zo kunnen ze ouderen in een kwetsbare positie beter ondersteunen waardoor ouderen langer zelfstandig in de eigen buurt kunnen blijven wonen. In Kerkrade-West, Heerlerheide, Landgraaf, Simpelveld, Brunssum en Onderbanken zijn projecten met tal van activiteiten gestart. Deze projecten belichten aspecten als preventie, samenwerking, zelfredzaamheid, zelfsturing en burgerparticipatie. Kijk voor meer informatie op of neem contact op met: Bert Hesdahl, programmamanager, Bert.Hesdahl@ggdzl.nl, T Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen Voor Elkaar in Parkstad meldt u dan aan voor de nieuwsbrief door een mail te sturen naar samenvoorelkaarparkstad@ggdzl.nl.

8 5d. Herschikking zorgaanbod Atrium Medisch Centrum Parkstad en Orbis medisch en Zorgconcern hebben op 2 november 2012 de vergunning voor hun voorgenomen fusie ontvangen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het zogenaamde functie-inrichtingsplan. Uitgangspunt daarvan is dat er maximale toegang voor de patiënten aan de poort op alle locaties is. Daarbij is van groot belang dat goed wordt gekeken naar een optimale taakverdeling voor de drie ziekenhuizen in Zuid-Limburg. Dat is nodig omdat kwaliteitseisen hoger worden, terwijl toch ook kostenbeheersing een aandachtspunt vormt. Bepaalde vormen van complexe zorg moeten om hier aan te kunnen blijven voldoen slimmer worden georganiseerd en dat houdt in dat dit kan betekenen dat er behandelingen op één locatie worden geconcentreerd. Niet ieder ziekenhuis kan hierdoor dus alle behandelingen op hoog niveau blijven uitvoeren. Daarom is het belangrijk om te streven naar een goede verdeling binnen de regio Zuid-Limburg; een en ander gebeurt in nauwe samenwerking met het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, om zo ook de academische zorg in Zuid-Limburg goed verankerd te houden. Voor meer informatie kunt u mailen naar: communicatie@atriummc.nl of communicatie@orbisconcern.nl.

9 6. Het Huis voor de Zorg Het Huis voor de Zorg participeert in het Platform Zorg. Het Platform Zorg is een strategisch gezelschap dat visie ontwikkelt op de lange termijn van de gezondheidszorg. Wij brengen de positie van de klanten in, dus de groep waar het allemaal om gaat en voor wie alles gedaan wordt. Door kritisch mee te denken en innovatieve zienswijzen in te brengen. Zo weten wij bijvoorbeeld dat mensen die in een wijk wonen voor minder dan 50% bij de huisarts in die wijk zijn ingeschreven. Wijkgericht werken moet dus strategisch wel heel goed ingezet worden, anders mislukt het, aldus Jo Maes. Het Huis voor de Zorg is een netwerkorganisatie. In het netwerk functioneren grote en kleine organisaties van mensen in hun rol van patiënt en klant van de zorg. In Limburg zijn meer dan 2000 bestuurlijke vrijwilligers actief in cliëntenraden, WMO platforms, categorale patiëntenorganisaties en grote koepelorganisaties. De stichting Huis voor de Zorg en haar medewerkers is met deze mensen doorverbonden en werkt met hen samen aan de verbetering van de kwaliteit van de zorg en het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen gezondheid. Het Huis voor de Zorg is een knooppunt in het netwerk. Samen met de mensen oefenen wij strategisch, tactisch en operationeel invloed uit. In jaarlijkse werkplannen wordt dit uitgewerkt. Kijk voor meer informatie op of neem contact op met: 7. Samenstelling Platform Zorg Op dit moment is het Platform Zorg als volgt samengesteld: Fons Bovens Peter van Dijk Hans Fiolet Michel Foppen David Jongen Ronald Goedmakers Roel Goffin Wim Groot Wiro Gruisen Yvonne Kelders Herm Leenders Jo Maes Guy Peeters Roger Ruijters Guy Schulpen John Stegerman Cees Sterk Peter van Zutphen Odile Wolfs GGD Zuid Limburg Provincie Limburg MUMC Atrium Medisch Centrum Atrium Medisch Centrum Vebego International B.V. Orbis Provinciale Raad voor de Volksgezondheid Limburg CZ Gemeente Heerlen Orbis Thuis Huis voor de Zorg Academisch Ziekenhuis Maastricht Zorggroep Meander Zuid-Limburg ZIO (Zorg In Ontwikkeling) Vivantes Zorggroep Orbis Medisch en Zorgconcern Gemeente Heerlen

10 8. Contactgegevens Platform Zorg U kunt het Platform Zorg bereiken via het secretariaat. Platform Zorg t.a.v. mevrouw Yvonne Kelders-Dieteren Postbus AA HEERLEN telnr mailadres: y.dieteren@heerlen.nl Mocht u willen reageren naar aanleiding van deze nieuwsbrief, neem dan contact op met Yvonne Kelders-Dieteren via adres: y.dieteren@heerlen.nl. Colofon Tekst: P.S. Communicatie Da s Pascalle; Vormgeving: Nino Saya; Fotografie: Wim Smeets, Caris & Sak, afdeling medische fotografie Atrium MC en Orbis Medisch en Zorg Centrum.

Regioregie. de weg naar Betere en betaalbare zorg. 1. Het huidige zorgstelsel is onhoudbaar

Regioregie. de weg naar Betere en betaalbare zorg. 1. Het huidige zorgstelsel is onhoudbaar Regioregie de weg naar Betere en betaalbare zorg Regioregie 1. Het huidige zorgstelsel is onhoudbaar De zorg is continu in beweging. Veel gaat goed, maar het kan en moet beter. We zitten met de zorg in

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie?

Vraag en antwoord. 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? Vraag en antwoord 1. Wat typeert straks de nieuwe organisatie? 2. Maasduinen en Zorggroep Elde hebben de kwaliteit op orde en zijn financieel gezond. Waarom gaan zij samenwerken? 3. Wie is Maasduinen en

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID

DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID DE KRACHT VAN SAMENWERKING IN POSITIEVE GEZONDHEID Samen kom je verder. Dat zien we in de provincie Limburg die voorop loopt in het werken met Positieve Gezondheid. De gemeenten, zorgorganisaties, zorgverzekeraar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019 Nr. 116 BRIEF

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

De huisarts: uw regisseur van de zorg! Esther van Engelshoven, algemeen directeur Hozl Wiro Gruisen, manager Regioregie CZ

De huisarts: uw regisseur van de zorg! Esther van Engelshoven, algemeen directeur Hozl Wiro Gruisen, manager Regioregie CZ De huisarts: uw regisseur van de zorg! Esther van Engelshoven, algemeen directeur Hozl Wiro Gruisen, manager Regioregie CZ Conferentie Duurzame Zorg, Kasteel Vaeshartelt 20 november 2012 Traditie van samen

Nadere informatie

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS

Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal. 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS Betere zorg met minder kosten. Vitaal Vechtdal 17 september 2015 Congres proeftuinen VWS 1 Armoede te lijf met Ommen Samen Sterk 2 Druk op de gemeenschap Burger is op zoek naar overzicht en grip Instituties

Nadere informatie

INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg

INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg INTENTIEVERKLARING Transformatie in het sociale domein Zuid Limburg Preambule Aanleiding De drie decentralisatiewetten (participatie, jeugd en functie begeleiding van AWBZ naar WMO) zijn op 1 januari 2015

Nadere informatie

Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink. 28 juni 2016

Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink. 28 juni 2016 Bijeenkomst Blauwe Zorg Zorginnovatie en kwaliteit Ab Klink 28 juni 2016 Onze maatschappelijke rol Wij zijn één van de regisseurs in het stelsel. Samen met zorgaanbieders en patiënten realiseren we de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 augustus 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 7 augustus 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK

SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK SAMEN KIEZEN VOOR EEN WIJKGERICHTE AANPAK Gezonde mensen zijn gelukkiger en productiever, presteren beter en hebben minder zorg nodig. Investeren in gezondheid,

Nadere informatie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie

Innovatie in de Zorg en in de farmacie Innovatie in de Zorg en in de farmacie niets nieuws onder de horizon, wel bitter noodzakelijk Patrick Edgar Senior Manager Zorginkoop Is innovatie in de zorg nodig? Het gaat toch goed? Nederlanders leven

Nadere informatie

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons!

Welkom in Beekdaelen. de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! Welkom in de gemeente van u, van mij, van ons! In 2019 woont of werkt u in. De nieuwe gemeente voor de inwoners van Onderbanken, Nuth en Schinnen. Een nieuwe

Nadere informatie

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017

Toekomstvisie zorgverzekeraars. 27 september 2017 Toekomstvisie zorgverzekeraars 27 september 2017 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 1.100 1.050 1.000 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 6.000 5.500 5.000 4.500

Nadere informatie

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden

Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Samen op weg naar een gezonder zorglandschap Een unieke mix in Bergen en Afferden Dr. Hans Peter Jung, huisarts Afferden (L) Dr. Miranda Laurant, lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening, Hogeschool

Nadere informatie

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts.

workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. workshop tweedaagse Goed georganiseerd rondom de huisarts. De huisarts centraal in de organisatie 18 september 2014 3 verhalen uit de praktijk Opdracht Willem Groenevelt: Dokterszorg Friesland Yvonne Guldemond:

Nadere informatie

Veranderende zorgvraag - de visie van VWS

Veranderende zorgvraag - de visie van VWS 1 Veranderende zorgvraag - de visie van VWS Congres DiabeteszorgBeter 3 oktober 2008, Zeist Fred Krapels Hoofd Eerstelijns- en Ketenzorg, tvs plv. Directeur Curatieve Zorg Ministerie van VWS Toename chronische

Nadere informatie

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN

De Zorgmeetlat. Wat belooft de regering aan verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN De Zorgmeetlat Wat belooft de regering aan 300.000 verpleegkundigen en verzorgenden in 2015? De Rijksbegroting VWS 2015 langs de meetlat van V&VN 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoe is de Zorgmeetlat opgebouwd?

Nadere informatie

De kansen van het veranderde zorglandschap

De kansen van het veranderde zorglandschap De kansen van het veranderde zorglandschap Workshop Herman Wijffels Innovatie Prijs 2016 Jan-René Kleijne en Marleen Jansen Sectormanagement Gezondheidszorg Rabobank Nederland 3 november 2016 Introductie

Nadere informatie

Gezondheid, ieder zijn zorg

Gezondheid, ieder zijn zorg 12 Minister Schippers pleit voor gepast gebruik Gezondheid, ieder zijn zorg Tekst: Jenny Schellekens Beeld: Ministerie van VWS De kosten van onze gezondheidszorg blijven stijgen. Minister Edith Schippers

Nadere informatie

Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg

Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg Vergrijzing en de inrichting van de ouderenzorg Dr. Jantien Heideman, Adviseur bij Stichting OOGG Bijeenkomst netwerk WMO-raden regio Rivierenland 17-11-2016 Wie ben ik en wat is Stichting OOGG? Jantien:

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Samen Beter. Op weg naar 2020

Samen Beter. Op weg naar 2020 Samen Beter Op weg naar 2020 Ambitie BovenIJ ziekenhuis 2020 Op weg naar 2020 wil het BovenIJ ziekenhuis met en voor alle bewoners van Amsterdam-Noord e.o. bijdragen aan een betere gezondheid en een betere

Nadere informatie

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement

Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal. Landelijke monitor populatiemanagement Populatiemanagement: niet de patiënt maar de populatie centraal Landelijke monitor populatiemanagement Actueel thema binnen huidig VWS beleid Uit regeerakkoord VVD-PvdA, 29 oktober 2012 Een derde prioriteit

Nadere informatie

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?!

Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Substitutie van zorg: Een toegevoegde waarde van cijfers?! Dirk Ruwaard Groenekan, 2-11-2015 Duurzame Zorg Academische werkplaats Limburg @AWDuurzameZorg 0-de lijn 1-ste lijn 2-de lijn Health Services

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep

Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Verpleegkundige teams bij ZZG zorggroep Praktijk verhaal Naam presentator Marieke van Haaren gebiedsondersteuner ZZG zorggroep, gebied Wijchen, Maas en Waal Programma Wie is ZZG zorggroep? Ontwikkeling

Nadere informatie

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen

Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: een wenkend perspectief? Erik van Rossum lector zorginnovaties voor kwetsbare ouderen Take home messages Zorgstelsel gaat echt op de schop De beroepenstructuur ook Dit

Nadere informatie

Substitutie in Oostelijk Zuid-Limburg

Substitutie in Oostelijk Zuid-Limburg Substitutie in Oostelijk Zuid-Limburg www.mijnzorg-ozl.nl 1 Toekomstmuziek in Anderhalvelijnszorg Hoe raken we de juiste snaar in de Zuid-Limburgse proeftuinen? 28 maart 2018 Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid en Zeggenschap

Verantwoordelijkheid en Zeggenschap Nieuwe Zorg 2017, begin van het Morele tijdperk Citizenpower (burgerkracht) What matters to me Nieuwe rollen voor de zorgvrager * Ik en mijn rollen (1e paradigmashift) * (Moreel) Stuurgereedschap voor

Nadere informatie

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol?

Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijns zorg Hoe maak je het succesvol? Anderhalvelijnszorg Combinatie generieke eerstelijnszorg en specialistische tweedelijnszorg - Generalistische invalshoek : uitbreiding geïntegreerde eerstelijns

Nadere informatie

Krachtige coalities. Karen Hosper & Aldien Poll

Krachtige coalities. Karen Hosper & Aldien Poll Krachtige coalities Karen Hosper & Aldien Poll LANDELIJKE STUDIEDAG GEZOND IN 21 JUNI 2017 Programma Intro Twee voorbeelden 1. Koers voor een vitaler Limburg - provincie Limburg Bert Hesdahl 2. Voor Elkaar

Nadere informatie

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams

Kcoetz Wijkgerichte Zorg. 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams Kcoetz Wijkgerichte Zorg 4 oktober 2018 Congres samenwerking eerstelijnszorg en wijkteams 1 Marieke Verlaan Inhoud Aanleiding Inhoud Verpleegkundige Ouderenzorg Informatiepunt Interventie- en Expertteam

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen

Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen Convenant Samenwerking Zorgkantoor Coöperatie VGZ Gemeente Nijmegen Partijen Het Zorgkantoor Nijmegen,( Coöperatie VGZ. hierna te noemen het Zorgkantoor, De Coöperatie VGZ Hierna te noemen VGZ, en het

Nadere informatie

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige

Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Indicatiestelling bij de wijkverpleegkundige Marja de Leeuwerk en Mariska de Bont (V&VN) 26 maart 2010 Inhoud workshop Kennismaking Bewegingen rond verpleging in de eerste lijn (presentatie) Discussie

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Substitutieproject Pluspunt Heerlen. Martin Wijnen Casper Besters

Substitutieproject Pluspunt Heerlen. Martin Wijnen Casper Besters Substitutieproject Pluspunt Heerlen Martin Wijnen Casper Besters 26-6-2017 Inhoud Regio Oostelijk Zuid-Limburg Ontstaan Pluspunt Ontwikkelingen Pluspunt Rol Universiteit Maastricht De grote & kleine businesscase

Nadere informatie

Met de toezending van dit laatste projectplan hebben wij voldaan aan de toezegging aan uw Staten.

Met de toezending van dit laatste projectplan hebben wij voldaan aan de toezegging aan uw Staten. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland p/a statengriffier ons kenmerk: 09034088/2 afdeling: Welzijn bijlage(n): 1 behandeld door: P.J. Bolderman doorkiesnummer:

Nadere informatie

Investeren in Steden en Dorpen Coalitieakkoord 2007 2011. Programma Investeren in Steden en Dorpen kleine kernen

Investeren in Steden en Dorpen Coalitieakkoord 2007 2011. Programma Investeren in Steden en Dorpen kleine kernen Investeren in Steden en Dorpen Coalitieakkoord 2007 2011 Programma Investeren in Steden en Dorpen kleine kernen Presentatie voor Provinciale Staten van Drenthe, Maastricht 29 augustus 2008 Mathieu Spierts,

Nadere informatie

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg

NIVEL Panels. Gezondheidszorgonderzoek. vanuit het perspectief van. de Nederlander. Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL Panels Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Gezondheidszorgonderzoek vanuit het perspectief van de Nederlander nivel panels Het Nivel onderzoekt met behulp van een aantal panels

Nadere informatie

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar

Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht Gezond! Een succesvolle aanpak tussen gemeente en zorgverzekeraar Utrecht gezond! Gemeente Utrecht en Door: Ellen van der Voorst en Victor Everhardt Achmea, divisie Zorg & Gezondheid werken samen

Nadere informatie

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien

Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit, kosten en klantbeleving. De verschillende deelgebieden leiden in hun

Nadere informatie

Convenant Vitaal Vechtdal

Convenant Vitaal Vechtdal Convenant Vitaal Vechtdal Partijen komen door gezamenlijke regionale inspanning tot een verbetering van de vitaliteit van de individuele burger door o.a. individuele gezondheidszorg te koppelen aan een

Nadere informatie

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA

kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA kennissessie beeldbellen Bert Mulder DEHA programma 13:30 opening inleiding de casus: Philadelphia - Mathilde Corsten thema strategie en financiën thema organisatie en management thema dienstverlening

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

DSV Cure & Care logistics De weg naar 2011 en de toekomst in Juni 2011, Philip Ysebaert

DSV Cure & Care logistics De weg naar 2011 en de toekomst in Juni 2011, Philip Ysebaert DSV Cure & Care logistics De weg naar 2011 en de toekomst in 2020 21 Juni 2011, Philip Ysebaert Agenda Introductie Hoe het allemaal begon in 2004 De huidige situatie in 2011 Wat hebben we tot nu toe bereikt

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst

Informatie bijeenkomst Informatie bijeenkomst De zorg geborgd in Noord en Oost Groningen 9 september 2013 Agenda informatiebijeenkomst 9 september 1) Opening 2) Terugkijken werkconferentie 26 april 3) Impressie data-analyse

Nadere informatie

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde

SAMENWERKEN. PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg. Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde SAMENWERKEN PlusPunt Ouderenzorg Oostelijk Zuid-Limburg Frank Guldemond Kaderhuisarts Ouderengeneeskunde Inleiding Zorgcontinuüm Ouderenzorg PlusPunt Ouderenzorg Knelpunten en Succesfactoren Vragen? Nieuwe

Nadere informatie

Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019

Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019 Position paper ziekenhuis Lelystad 8 februari 2019 Het wegvallen van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad: wat is de situatie nu? Het plotseling wegvallen van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad geeft

Nadere informatie

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking

Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking Utrecht gezond! Ervaringen in samenwerking In Utrecht samenwerking niet nieuw Al jarenlange samenwerking op verschillende onderwerpen, zoals: - Collectiviteit voor uitkeringsgerechtigden en minima - Gezamenlijke

Nadere informatie

Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist?

Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist? Preventie en gezondheidsbevordering in 2025: Welke rol speelt de medisch specialist? Jan van Wijngaarden, cardioloog Deventer Ziekenhuis, lid commissie Medisch Specialist 2025 Francoise Klessens, internist

Nadere informatie

Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o Van regioplan naar de wijken en de praktijken

Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o Van regioplan naar de wijken en de praktijken Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o. 2011-2015 Van regioplan naar de wijken en de praktijken 1 Regiovisie huisartsenzorg in Nijmegen e.o. 2011-2015 Van regioplan naar de wijken en de praktijken Ten

Nadere informatie

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging

Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg Samen in beweging Met elkaar in beweging voor een goede toekomst! Koersplan Savant Zorg 2017-2020 Samen in beweging De wens van cliënten staat voorop in onze zorg. Bij hen ligt de regie. We zijn samen in beweging Als organisatie

Nadere informatie

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0

Visie Preall Auteur: Kerngroep/MR januari 2016 Definitief 1.0 Visie op integrale geboortezorg in Almere Aanleiding Met het verschijnen van het Stuurgroep rapport Een goed begin is de organisatie van de verloskundige zorg in Nederland in de aandacht komen te staan.

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu?

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu? Netwerkbijeenkomst Wijkverpleging, heringevoerd en nu? 5 maart 2015 Wijkvpk indiceert, wijst zorg toe, VWS Twee generalisten in 1 e lijn, VWS Afstemming ha-wijkvpk niet via wijkteam, Actiz Structuur voor

Nadere informatie

Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Waarom aanpak antibioticaresistentie? pagina 1 van 6 Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen. REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND EN FLEVOLAND NIEUWSBRIEF 1 MAART 2017 Waarom aanpak antibioticaresistentie?

Nadere informatie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie

We zijn het eens en hebben het helder. Samenvatting van onze ambitie. 1. Ambitie Aan : Geriatrisch Netwerk Van : Jan Lam, programmamanager Onderwerp : Ambitie, doelen en activiteiten Geriatrisch Netwerk (versie G [= goed]) Datum : 5-12-2017 Status : Overeengekomen op het overleg van

Nadere informatie

uitdagingen en ambities

uitdagingen en ambities Ouderenzorg van de toekomst; uitdagingen en ambities Prof. dr. Niek J de Wit, huisarts Julius Centrum voor Eerstelijns Geneeskunde UMC Utrecht Achtergrond Agenda Oud worden ; trends en feiten Maatschappelijk

Nadere informatie

REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND & FLEVOLAND

REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND & FLEVOLAND pagina 1 van 5 Klik hier indien u deze nieuwsbrief niet kunt lezen. REGIONALE ZORGNETWERKEN ANTIBIOTICARESISTENTIE NOORD-HOLLAND & FLEVOLAND nieuwsbrief 2 juli 2017 Zet ook uw handtekening tegen antibioticaresistentie!

Nadere informatie

Plan van aanpak november Zuid Limburg

Plan van aanpak november Zuid Limburg Plan van aanpak 2019 16 november 2019 Zuid Limburg Inhoudsopgave Inleiding... 3 Overzicht plan van aanpak 2019... 4 Uitgangspunten 2019... 5 Gemeenschappelijke ontwikkelagenda... 5 Inhoudelijke thema s...

Nadere informatie

Blauwe zorg in de wijk. Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling

Blauwe zorg in de wijk. Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling Blauwe zorg Anita Vermeer, GGD Zuid Limburg Ingeborg Wijnands, ZIO, Zorg in Ontwikkeling Wat is Blauwe Zorg? Blauwe Zorg gestart op 1-1-2013 in Maastricht-Heuvelland als proeftuin van VWS gericht op triple

Nadere informatie

De Plus van Surplus. Strategische koers Surplus

De Plus van Surplus. Strategische koers Surplus De Plus van Surplus Strategische koers Surplus 2 3 Inhoudsopgave Werkgebied... Opvoeden is niet altijd makkelijk, gelukkig is er hulp wanneer ik dat nodig heb. 4 6 Onderdelen van Surplus... 7 Surplus als

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 maart 2010 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 10 maart 2010 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Programmamanagement. Omgevingsanalyse uitgevoerd Risicoanalyse uitgevoerd

Programmamanagement. Omgevingsanalyse uitgevoerd Risicoanalyse uitgevoerd waarom Programmaopdracht geformuleerd Gebieds/populatieanalyse uitgevoerd Ambitie en visie geformuleerd Strategische doelen geformuleerd Operationele doelen SMART geformuleerd Omgevingsanalyse uitgevoerd

Nadere informatie

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen

Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen wereldkaart contact Blog Rabobank oktober 2016 Innovatie begint bij het lef om de patiënt écht centraal te stellen Blog Diana Monissen De bouw van het nieuwe Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie

Nadere informatie

Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen. Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider)

Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen. Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider) Een kansrijke start voor meer kinderen in Heerlen Annemie Akkermans (Programmamanager) Ankie Debije (Projectleider) november 2018 Aanleiding Heerlen meegedaan aan Landelijk onderzoeksprogramma Healthy

Nadere informatie

Tegengestelde beweging aan ambities Bestuurlijk Akkoord eerste lijn 2014-2017

Tegengestelde beweging aan ambities Bestuurlijk Akkoord eerste lijn 2014-2017 Tweede Kamer der Staten-Generaal Leden van de Vaste Kamercommissie van VWS T.a.v. de heer drs. A.J. Teunissen Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Datum 7 november 2014 Uw kenmerk - Ons kenmerk 2014/528318/EK/MN

Nadere informatie

Of te wel: Van (de) wijken weten. THEMA, april 2014

Of te wel: Van (de) wijken weten. THEMA, april 2014 Of te wel: Van (de) wijken weten THEMA, april 2014 Consultant/Ondernemer/(Interim) Bestuurder Meer dan 30 jaar kruiswerk, thuiszorg Vanuit perspectief Thuiszorg, in algemene zin, kijken naar ontwikkelingen

Nadere informatie

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea

perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea perspectief zorgverzekeraar Jeroen Crasborn Senior adviseur zorgstrategie Rvb & Directie Zilverenkruis Achmea 1 2 3 Zorgkostenstijging is van alle jaren maar extra waakzaamheid geboden Ontwikkeling zorguitgaven

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA

Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland. Drs Freek.L.A. Korver MBA Pilot Persoonsgebonden Dossier Friesland Drs Freek.L.A. Korver MBA In Friesland wordt gewerkt aan een duurzaam zorglandschap Friesland Voorop is een samenwerking tussen alle Friese zorgaanbieders, de Friesland

Nadere informatie

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur

Huisartsenzorg in Noord-Limburg. Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Huisartsenzorg in Noord-Limburg Den Bosch, 16 juni 2016 Geert Philipsen Voorzitter Raad van Bestuur Programma Cohesie Stakeholders Zorgverzekeraars Ziekenhuis GGZ Regio 40x20 km 113 huisartsen (100%

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies

Voorstel/alternatieven. Inhoud aanvraag/aanleiding ambtshalve besluit. Wettelijke grondslag. Inhoud extern advies Raadsvergadering d.d. 29 augustus 2013 Aan de raad Voorstraat 31, 4491 EV Wissenkerke Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax (0113) 377300 No. 14. Wissenkerke, 11 juli 2013 Onderwerp: Notitie Uitgangspunten

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Retailaanpak Parkstad Limburg

Retailaanpak Parkstad Limburg Retailaanpak Parkstad Limburg Martin de Beer, voorzitter Bestuurscommissie Economie & Toerisme 13 oktober 2016 POL-uitwerking: Ruimtelijke Economie Onder meer voor het thema Detailhandel: regionale samenwerking

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Gezondheiden Zorg in Overijssel

Gezondheiden Zorg in Overijssel Gezondheiden Zorg in Overijssel Ontwikkelingen en Perspectieven Hans Peter Benschop Gemeente Hof van Twente Goor, 1 juni 2016 Hof van Twente Gezond Gemiddelde leeftijd hoger dan Nederlandse gemiddelde

Nadere informatie

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr.

Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ. Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Van verzorgingstaat naar participatiesamenleving? Over het potentieel van Nederland en de GGZ Maarssen, 19 november 2013 Prof.dr. Kim Putters Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Hoogleraar Beleid

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN

OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN OPLEGNOTITIE ECONOMISCHE AGENDA DE BEVELANDEN Aan : Kerngroep De Bevelanden Van : Werkgroep Werken Datum : 11-10-2016 Onderwerp : Economische agenda De Bevelanden In het najaar van 2014 heeft het Bestuurlijk

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 16 oktober 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VII- Leefomgeving 6 september 2016

agendanummer afdeling Simpelveld VII- Leefomgeving 6 september 2016 Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VII- Leefomgeving 6 september 2016 onderwerp Aansluiting bij de coöperatie van WeHelpen (en de bijbehorende website wehelpen.nl) 67909 zaakkenmerk Inleiding

Nadere informatie

Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk. E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355. Datum 16 september 2015

Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk. E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355. Datum 16 september 2015 Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk Datum 16 september 2015 Contactpersoon Tom Dalinghaus E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355 Inleiding Vanaf 2016 zet Zilveren

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016

Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Startnotitie Ontwikkeltafel 2016 Inleiding Net als de afgelopen jaren komen gemeenten in Zuid Limburg samen met zorgaanbieders via het traject van Bestuurlijk aanbesteden en ontwikkeltafels tot contractafspraken

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord

Wijkgerichte Zorg. Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. Een impressie, in beeld & woord Wijkgerichte Zorg (Een ontwerp voor de zorg en dienstverlening voor kwetsbare mensen in de wijk) Een initiatief van de zorgaanbieders uit de 1e en 2e lijn in de regio Zuid Kennemerland. 29 oktober, de

Nadere informatie

BETEROUD TRAPT AF. Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016

BETEROUD TRAPT AF. Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016 BETEROUD TRAPT AF Betty Meyboom - de Jong Voorzitter programmacommissie NPO Amsterdam, 29 januari 2016 Inhoud praatje: Nationaal Programma Ouderenzorg www.beteroud + cooperatie Waaraan bestaat behoefte

Nadere informatie

Wijknetwerken Coöperatie VGZ

Wijknetwerken Coöperatie VGZ Wijknetwerken Coöperatie VGZ Netwerkbijeenkomst zorg en ondersteuning in de buurt. Leonie Voragen 26 maart 2013 Kerncijfers Coöperatie VGZ Aantal zorgverzekerden: Aantal medewerkers: Omzet: Winst: Vermogen:

Nadere informatie

Verantwoording januari 2018

Verantwoording januari 2018 Verantwoording 2017 29 januari 2018 Ambitie Ambitie is een populatiegericht programma Integrale Ondersteuning en Zorg voor Ouderen te ontwikkelen. Kern van een populatiegericht programma is om van ketenzorg

Nadere informatie

Programmalijnen. Stichting izovator:

Programmalijnen. Stichting izovator: Programmalijnen Stichting izovator 2014 Stichting izovator, 27 november Stichting izovator: Oude Amersfoortseweg 121 1212 AA Hilversum E-mailadres: info@izovator.nl Website: www.izovator.nl 1 1. Context

Nadere informatie

Aanvraag VEZN Pro Vita

Aanvraag VEZN Pro Vita Aanvraag VEZN Pro Vita Projectinformatie en resultaten In 2013 is het Centrum voor gezondheidszorg Pro Vita opgericht. Een centrum met zorgprofessionals die (deels in samenwerking met elkaar) goede zorg

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Gezonde wijk Overvecht (GWO)

Gezonde wijk Overvecht (GWO) Gezonde wijk Overvecht (GWO) 3 juni 2010, VWS Inspiratiedag Sabine Quak, Gemeente Utrecht, GG&GD Judith vd Mast, Agis Zorgverzekeringen Petra van Wezel, Overvecht Gezond! Opbouw presentatie Gezonde wijk

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Gezondheidszorg in 2020

Gezondheidszorg in 2020 Gezondheidszorg in 2020 Een transitieproces Ida Spelt huisarts in Wassenaar kwaliteitsfunctionaris bij ELZHA Leerdoelen Inzicht in de zorgkosten tussen nu en 2020 Inzicht in organisatie van zorg in het

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie