Beauty Epilation Guide

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beauty Epilation Guide"

Transcriptie

1 Beauty Epilation Guide Epilatie is een van de meest efficiënte ontharingsmethoden met de meest duurzame resultaten. Dit boekje werd opgesteld in samenwerking met een gerenommeerd dermatoloog en biedt essentiële informatie over epilatie alsook nuttige tips om optimale resultaten te bekomen. Tip van een expert Dokter Uwe Gaggl is een Oostenrijkse arts die gespecialiseerd is in dermatologie. Hij is tevens adviseur in een kliniek van Althofen, een kuuroord in Karinthië, en in het Elisabethinen ziekenhuis van Klagenfurt. Dr. Uwe Gaggl "Epilatie is een zachte ontharingsmethode, omdat er geen risico s op snijwonden aan verbonden zijn Wist-je-datje... Een man scheert gemiddeld een zone van 121 vierkante centimeter, terwijl een vrouw een oppervlakte van om en bij de 1040 vierkante centimeter moet behandelen, wat dus 9 maal meer is!

2 Ontharing: basisbegrippen Meest gangbare ontharingsmethoden Ontharingsmethoden zijn er bij de vleet. De tijdelijke methoden, zoals ontharingscrèmes en elektrisch of mechanisch scheren, verwijderen het haartje aan het huidoppervlak. (In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, groeien de haartjes niet dikker terug; ze zijn gewoon zichtbaarder omdat het uiteinde even breed is als de basis, wat niet het geval is van normale, fijne haartjes.) De duurzame methoden, zoals hars of epilatie, verwijderen het haartje aan de wortel. De haartjes groeien pas na een paar weken terug. Voor- en nadelen van de meest gangbare ontharingsmethoden Mechanisch scheren: laat een gladde huid na, maar er bestaat altijd een risico op brand- of snijwonden. Elektrisch scheren: geen risico op snijwonden, maar om de huid zacht te houden is een dagelijkse scheerbeurt nodig. Ontharingscrème: geeft snel goede resultaten, al geven de bijtende ingrediënten soms onaangename geurtjes vrij en kunnen ze irritatie of brandwonden veroorzaken. Hars: zorgt voor een langdurig gladde huid, maar deze methode is soms ingewikkeld om thuis te gebruiken en kan duur uitvallen in een schoonheidsinstituut. Er zijn ook vrouwen die pijn ondervinden met deze methode. Epilatie: biedt dezelfde voordelen als hars, maar is makkelijker te gebruiken en is goedkoper om thuis te gebruiken. Er zijn ook vrouwen die pijn ondervinden met deze methode. 1 = Haartje 2 = Epilatie 3 = Ontharingscrème 4 = Scheren

3 Epilatie: wat is het precies? Wat zijn de gebruikte methodes? Anagene fase: actieve groeifase (2 maanden - 8 jaar) Catagene fase: overgangsfase (± 4 weken) Telogene fase : rustfase (3-6 maanden) Terugkeer naar de anagene fase : teruggroei van het haartje Dr. Uwe Gaggl "Epilatie is geschikt voor alle haarsoorten, in tegenstelling tot laserepilatie die niet altijd de beoogde resultaten geeft bij lichte haartjes. Na meerdere epilatiebeurten, groeien de haartjes vaak fijner en trager terug.

4 Epilatie kent een almaar groter succes als ontharingsmethode, omdat het makkelijk en veilig is en een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt voor een duurzaam resultaat. De kop van de elektrische epilator grijpt het haartje vast en trekt het aan de wortel uit, net als een epileertang. Resultaat: een gladde huid gedurende meerdere weken en een teruggroei die zelfs minder dan 50% kan bedragen. Hoe werkt de epilatie? Haargroei bij vrouwen varieert naargelang van leeftijd, metabolisme en andere factoren. Maar bij alle vrouwen doorloopt de haargroei drie fasen: Anagene fase (actieve groei): het haartje wordt aan de wortel verwijderd en gaat actief groeien. Deze fase duurt enkele maanden (haar op de benen) tot enkele jaren (hoofdhaar). Tijdens de catagene fase (overgang), die twee tot vier weken duurt, stopt de haargroei en gaat de haarfollikel geleidelijk aan krimpen. Tijdens de telogene fase (rust), maakt het haar zich los van de wortel en valt het uit. Deze fase duurt drie tot zes maanden, gevolgd door een fase waarin de wortel opnieuw gaat groeien en een nieuwe anagene fase aanvangt. Minder dan 50% teruggroei Over het algemeen bevindt zo n 60% van de haartjes op de benen zich op elk moment in de anagene fase. Als ze tijdens deze groeifase uitgetrokken worden, kan de epilatie de wortel beschadigen of zelfs helemaal uittrekken, waardoor de haartjes fijner, in mindere mate of zelfs helemaal niet teruggroeien! Bovendien is het zo dat hoe meer je een epilator gebruikt, hoe meer haartjes je in de anagene fase verwijdert. Onderzoek heeft uitgewezen dat het maximum aantal zichtbare overblijvende haartjes gemiddeld niet meer dan 50% bedraagt bij een epilatie om de vier weken.* * Bron: M.E. Roersma et G. J. Veldhuis, Proposal and Evaluation of a Monte Carlo Model for Hair Regrowth following Plucking, Philips Research, Personal Care Institute, Eindhoven, Nederland (2001). Dr. Uwe Gaggl "Een epilator is goedkoper dan andere duurzame ontharingsmethoden. Als je het apparaat eenmaal hebt aangekocht, kan je het makkelijk en zonder voorbereiding gebruiken, waar en wanneer je wilt, zonder dat er een derde persoon aan te pas komt. Wist-je-datje... De baard van de man telt bijna evenveel haartjes als de oksels en de benen van een vrouw samen.

5 Epileren met hars versus elektrisch epileren Aangezien ook de epilatie met hars het haartje aan de wortel uittrekt, biedt deze methode eveneens duurzame resultaten, met een lagere teruggroei. Maar de elektrische epilatie biedt een aantal voordelen op de epilatie met hars: Makkelijk: de elektrische epilator is makkelijker te gebruiken dan hars. Snel: bij een elektrische epilator is geen enkele voorbereiding nodig, terwijl hars eerst moet opgewarmd worden. Goedkoper: je hoeft niet naar een schoonheidsinstituut te gaan noch navullingen of hydraterende oliën te kopen. Veilig: bij incorrect gebruik kan hars blauwe plekken veroorzaken. Bovendien kan deze methode irritatie en brandwonden veroorzaken. Schoon: geen klevende restjes die maar moeilijk weg te krijgen zijn. Herhaald gebruik: in tegenstelling tot hars, kan je meteen weer zones epileren waar nog haartjes staan. Onmiddellijk gebruik: zelfs haartjes die amper 0,5 mm lang zijn worden vastgegrepen. Bij de harsmethode moet je wachten tot ze 5 mm lang zijn, wat 10 maal meer is!

6 Tips en trucs: Oplossingen voor de gevoelige zones: Als je gevoelige plekjes van je lichaam wil epileren (oksels, bikinilijn of donshaartjes) of als je voor het eerst een elektrische epilator gebruikt, moet je met een aantal zaken rekening houden. Kort eerst de haartjes wat in met een schaar of een trimmer (bijv. de elektrische bikinitrimmer van Philips). Veel epilators hebben een speciale kop voor de gevoelige plekjes, waarbij minder schijven in actie treden. Dit zorgt voor een zachte epilatie omdat er minder haartjes tegelijk uitgetrokken worden. Andere epilators, met een koelelement of keramische scheerkoppen zijn dan weer speciaal aangewezen voor mensen met een gevoelige huid of allergieproblemen.

7 Epilatie in de praktijk Epilatie is een goede methode om haartjes te verwijderen op gelijk welk lichaamdeel en om onberispelijke resultaten te bekomen die wekenlang duren. Vooral voor de benen is epilatie heel geschikt, omdat het snijwondjes voorkomt. Ook gezichtsepilatie kent een almaar groter succes. Steeds meer vrouwen kiezen ook voor epilatie om hun oksels en bikinilijn te ontharen, omdat elektrische epilators, door de technologische ontwikkelingen, comfortabeler zijn voor de gevoelige plekjes van het lichaam. Om te beginnen: Als je voor het eerst een epilator gebruikt, probeer je hem best eerst uit op een licht behaarde zone, om te wennen aan het procédé en het gevoel van de epilatie. Om geëpileerd te kunnen worden, moet een haartje minstens 0,5 mm lang zijn. Je bekomt een beter resultaat met een minimum aan pijn als het haartje niet langer is. Scheer de haartjes zonodig af tot op die lengte. Span de huid met je hand op om de haartjes recht te doen veren. Plaats de epilatorkop op de huid in een hoek van 90. Verplaats de epilator langzaam, zonder er al te veel op te drukken, in de tegengestelde richting van de haargroei. Aangezien de haartjes in verschillende richtingen kunnen groeien, zal je de epilator misschien in verschillende richtingen moeten gebruiken voor een perfect resultaat. Wist-je-datje... Bij vrouwen groeien de okselhaartjes 30% sneller terug dan de beenhaartjes. Tips en trucs: Dat de haartjes op de oksels en in de bikinilijn gevoeliger zijn en de huid makkelijker geïrriteerd raken is te wijten aan het feit dat ze fijner en minder stevig zijn dan op andere lichaamsdelen. Door de huid op te spannen vóór het epileren, help je de epilator over het huidoppervlak te glijden, wat de pijn verzacht en het risico op irritatie vermindert.

8 Moet men pijn lijden om mooi te zijn? De pijndrempel varieert van mens tot mens. Er zijn vrouwen die helemaal niets gewaarworden als ze zich epileren, terwijl anderen een draaglijke pijn voelen. Afhankelijk van het moment en voor verschillende redenen, kan pijn min of meer intens zijn. Een aantal factoren kan het niveau van ongemak tijdens een epileersessie beïnvloeden, zoals: Het lichaamsdeel: bepaalde delen van het lichaam (oksels, bikinilijn) zijn gewoon gevoeliger voor pijn, net als de zones van de huid die al eens eerder geïrriteerd werden (door een zonneslag bijvoorbeeld). Gemoedsgesteldheid, gezondheid en omgeving: als je ziek bent zal je zeker gevoeliger zijn voor pijn. Sta je onder stress, word je gedwarsboomd, heb je het te koud of te warm of is de omgeving gewoon te druk, dan zal je pijndrempel wellicht lager zijn dan als je je ontspannen voelt en comfortabel geïnstalleerd bent. Heel wat vrouwen verkiezen zich niet te epileren tijdens hun menstruatie. Voeding en geneesmiddelen: stimulerende stoffen (vooral cafeïne en suiker) zouden een negatieve impact hebben op de gevoeligheid van de huid, terwijl de huid dan weer minder gevoelig zou zijn als men zich na het eten epileert. Ook bepaalde geneesmiddelen zouden de pijndrempel verhogen (of verlagen).

9 De gevoeligheid verminderen tijdens het epileren Tips en trucs: Actieve massage Heel wat epilators zijn uitgerust met een actieve-massagesysteem dat de pijn neutraliseert. De ingebouwde vingers of rollers spannen de huid zachtjes op of stimuleren ze zodanig dat de actieve massage de pijn efficiënt neutraliseert. Resultaat? Minder pijn! Wist-je-datje... De haartjes op je benen groeien voornamelijk in één richting (naar omlaag), terwijl de haartjes van je oksels in alle richtingen groeien (net als het baardhaar bij de man). Veel vrouwen vinden dat hoe meer ze zich epileren, hoe meer ze aan het specifieke gevoel van epilatie gewend raken. Een geregelde epilatie vermindert de teruggroei van de haartjes (tot 50% minder haartjes!). Maar voor wie er steevast van overtuigd blijft dat epileren een pijnlijke ervaring is, hebben we een oplossing die gebaseerd is op tegenprikkels. Tegenprikkels Wanneer je je epileert, wordt het pijnsignaal van de zenuwcellen van de huid naar de hersenen gestuurd. Door aan de oppervlakte van de huid een tegenprikkel toe te passen (koude, warmte of een trilling bijvoorbeeld) wordt een ander signaal naar de hersenen gestuurd dat de oorspronkelijke pijnimpuls neutraliseert. We gebruiken diezelfde techniek ook wanneer we bijvoorbeeld op een pijnlijke plek wrijven of een ijselement gebruiken. Experimenten hebben uitgewezen dat koude en trillingen de twee meest efficiënte tegenprikkels zijn en dat ze de epilatie minder pijnlijk maken. IJselement Voor een absoluut comfort, kiest je best voor een epilator die gebruikmaakt van de natuurlijk verzachtende eigenschappen van ijs. Het afneembare ijselement wordt in de diepvriezer bewaard en gewoon voor het gebruik op de epilator bevestigd. Wanneer het in contact komt met de huid, wordt de koude voor en tijdens de epilatie over de huid verspreid, wat de pijn neutraliseert en de irritatie verzacht. En aangezien koude ook de bloedsomloop stimuleert, ziet je huid er tegelijk ook stralender en frisser uit.

10 Voor en na Tips en trucs : Epileer je voor het slapengaan. Mogelijke irritaties verdwijnen dan s nachts terwijl je slaapt. Keramische koppen De hypoallergene keramische pincetten zijn een van de laatste nieuwe innovaties waarmee de epileerkoppen werden uitgerust. Ze bieden een onmiskenbaar voordeel op de metalen epileerkoppen: dankzij de keramische koppen kunnen nu ook vrouwen die gevoelig zijn voor allergische reacties (vooral voor nikkel, een stof die vaak gebruikt wordt in de epileerkoppen) zich voor het eerst epileren. Alle ontharingsmethoden kunnen een bron van huidirritatie zijn. Te meer als je voor het eerst een epilator gebruikt of als je je al lange tijd niet geëpileerd hebt. In dat geval is huidirritatie een heel normaal verschijnsel dat na enkele uren vanzelf verdwijnt. Is dat niet het geval, raadpleeg dan een dermatoloog om uit te maken of je een allergische reactie hebt. Vóór het epileren Douchen of een bad nemen net voor je je epileert verzacht de huid en vergemakkelijkt de epilatie. Vrouwen met een gevoelige huid gebruiken best een ontsmettende zeep om de te epileren zones te wassen. De huid moet schoon en droog zijn. Breng voor het epileren geen crème of lotion aan. Ook de epilator moet schoon zijn (alle apparaten worden geleverd met een schoonmaakborsteltje). Als je apparaat voorzien is van een waterbestendige kop, kan je het onder de kraan spoelen. Na het epileren Breng een hydraterende lotion aan om irritatie te verzachten, maar gebruik geen producten die alcohol bevatten. Stel je meteen na het epileren niet bloot aan de zon of een warmtebron; dit kan de irritatie verergeren. Tussen twee epileerbeurten in Vermijd een peeling van je huid meteen voor of na een epileerbeurt. Zorg er niettemin voor dat je je huid geregeld scrubt om ingroeiende haartjes te vermijden. Er bestaan speciale scrubsponsen en sommige epilators zijn zelfs voorzien van een peelingkop. Als je merkt dat er zich ingroeiende haartjes vormen, kan je die makkelijker epileren als je huid soepel is (na een douche of bad).

11 Philips is al meer dan dertig jaar de onbetwistbare leider op de markt van de ontharingsapparaten voor de vrouw. Wij worden in onze benadering gesteund door het centrum voor toegepaste research van Philips, dat in permanent contact staat met de vrouwelijke consumenten (meer dan 3000 per jaar) en zo kan garanderen dat onze producten innovaties bieden die echt tegemoetkomen aan de reële behoeften van de vrouw. Philips - Expert in epilatie Ons uitgebreid net van experts en vakmensen uit de hele wereld (artsen, dermatologen en schoonheidsspecialistes) staat er garant voor dat onze producten niet alleen veilig en efficiënt, maar ook technisch goed doordacht zijn. Philips bracht zijn eerste epilator (Satinelle 1) uit op de markt in Drie jaar later bouwden we in al onze epilators een nieuw en efficiënter schijvensysteem in. In 1993 lanceerde Philips zijn eerste epilator die speciaal werd ontworpen voor donshaar, en vervolgens, in 1997, een apparaat met een actieve-massagesysteem voor meer comfort. Dit apparaat had ook een afzonderlijke scheerkop en een speciaal accessoire voor de gevoelige plekjes van het lichaam, zoals oksels en bikinilijn. In 2000 lanceerden we de eerste epilator met een ijselement, voor een nog zachtere epilatie, en een scrubkop om ingroeiende haartjes tegen te gaan. In 2004 brachten we een draadloze, oplaadbare epilator uit en onze meest recente innovatie, die we in 2006 op de markt brachten, was de epilator met hypoallergene keramische epileerkop.

Goed verzorgd, beter gevoel

Goed verzorgd, beter gevoel Goed verzorgd, beter gevoel Schoonheidstips voor mensen met kanker STK_binnenwerk_160x220_2012-NL.indd 1 11/03/13 12:25 Ontdek de pruikenhandelaars en bandagisten in uw buurt op www.kanker.be/adressen

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING

Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING Alles wat je wilt weten over HAARVERZORGING INHOUD Of het nu lang is of kort, dik of dun, steil of krullend: haar is het mooist wanneer het gezond en glanzend is. Maar dat gaat helaas niet vanzelf. Elke

Nadere informatie

H.313118.1014. Borstvoeding Het beste voor uw baby

H.313118.1014. Borstvoeding Het beste voor uw baby H.313118.1014 Borstvoeding Het beste voor uw baby Voorwoord Dit voorlichtingsboekje wordt u aangeboden door het Röpcke- Zweers ziekenhuis. Ons ziekenhuis is een gecertificeerde instelling, dat wil zeggen

Nadere informatie

Zorgen voor je seksuele gezondheid

Zorgen voor je seksuele gezondheid Zorgen voor je seksuele gezondheid MERLENE, 19, BELIZE MIJN LICHAAM IS SPECIAAL VOOR MIJ. IK WIL HET BESCHERMEN TEGEN SOI S, HIV EN VROEGE ZWANGERSCHAP. Seksueel gezond zijn betekent dat we onze seksualiteit

Nadere informatie

Krijg de pijn klein! Doelstellingen Artrose & Reuma Stichting. Pijngids voor reumapatiënten

Krijg de pijn klein! Doelstellingen Artrose & Reuma Stichting. Pijngids voor reumapatiënten Doelstellingen Artrose & Reuma Stichting Het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek naar (nog) niet reguliere, aanvullende en alternatieve behandelmethoden van artrose, reumatoïde artritis en andere

Nadere informatie

Syndroom van Turner (TS) Informatie voor ouders en verzorgers

Syndroom van Turner (TS) Informatie voor ouders en verzorgers Syndroom van Turner (TS) Informatie voor ouders en verzorgers Voor wie is dit boekje bedoeld? Dit is een boekje voor ouders en verzorgers van meisjes met het syndroom van Turner (TS). Hierin wordt algemene

Nadere informatie

Radiotherapie. Met wie kan ik erover praten? De Stichting tegen Kanker luistert naar u. tel.: +32 2 733 68 68 - fax: +32 2 734 92 50

Radiotherapie. Met wie kan ik erover praten? De Stichting tegen Kanker luistert naar u. tel.: +32 2 733 68 68 - fax: +32 2 734 92 50 4.5.3 NL Met wie kan ik erover praten? Zoekt u hulp of andere informatie? Heeft u er behoefte aan om uw hart eens te luchten? Zoekt u informatie over een type kanker of de behandelingsmogelijkheden? Wilt

Nadere informatie

Wat is anesthesie? patiënteninformatie

Wat is anesthesie? patiënteninformatie Wat is anesthesie? patiënteninformatie 1. Wat is anesthesie? Dokter, ik zal toch nog wakker worden? is een vraag die patiënten vaak stellen aan de anesthesist. Het besef dat ze tijdens de operatie de controle

Nadere informatie

Alles wat u moet weten over Dovobet Gel

Alles wat u moet weten over Dovobet Gel Alles wat u moet weten over Dovobet Gel www.qualitycare.nl Psoriasis vulgaris Niet in licht bewaren Instructiefilmpje Flesje Patiëntenverenigingen Gebruiksinstructies Persoonlijk advies hoofdhuid Gel Schudden

Nadere informatie

Behandelwijzer TPF- kuur

Behandelwijzer TPF- kuur Behandelwijzer TPF- kuur Augustus 2007 Inhoudsopgave Pagina 1. Waarom deze behandelwijzer? 3 2. Wie kunt u bellen indien u vragen heeft? 3 3. Redenen om contact op te nemen met het ziekenhuis 3 4. Multidisciplinaire

Nadere informatie

WIL JE MINDER BLOWEN?

WIL JE MINDER BLOWEN? WIL JE MINDER BLOWEN? Uitgave van Stichting Be Aware Maart 2015 Ik wil minderen. Je vindt dat je teveel wiet/hasj of cannabis rookt. Je beseft dat je hierdoor minder goed functioneert: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

HUIDPREVENTIE VOOR DE STARTENDE KAPPER

HUIDPREVENTIE VOOR DE STARTENDE KAPPER HUIDPREVENTIE VOOR DE STARTENDE KAPPER TRANSNATIONAAL ESF-PROJECT Op-één-haar-na Promoter: UBK/UCB vzw-asbl Redactie: Miet Verhamme Colofon: Huidpreventie voor de startende kapper Miet Verhamme Coiffure.org

Nadere informatie

Handleiding voor de borstvoeding

Handleiding voor de borstvoeding Handleiding voor de borstvoeding 1 Inhoudsopgave Borstvoeding, een bewuste keuze 5 Borstvoeding, een goed begin 6 Tips voor de partner 6 Oefening baart kunst 7 Wat gebeurt er met je lichaam 7 Hoe wordt

Nadere informatie

Wat houdt de overgang nu eigenlijk precies in?

Wat houdt de overgang nu eigenlijk precies in? Wat houdt de overgang nu eigenlijk precies in? Iedere vrouw krijgt er mee te maken. Op het moment dat je deze brochure leest, zijn er meer dan 1,5 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Eigenlijk

Nadere informatie

Informatieboekje 2. Werken aan herstel. Hoe herstel ik na een. beenamputatie? Informeren Leren Kiezen Doen

Informatieboekje 2. Werken aan herstel. Hoe herstel ik na een. beenamputatie? Informeren Leren Kiezen Doen Informatieboekje 2 Werken aan herstel Stap! Hoe herstel ik na een beenamputatie? Informeren Leren Kiezen Doen Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Genezen na een amputatie... 3 Problemen tijdens de

Nadere informatie

Problemen met aandacht of geheugen na kanker

Problemen met aandacht of geheugen na kanker Problemen met aandacht of geheugen na kanker Veel mensen hebben last van concentratieverlies en geheugenproblemen na kanker. Welke oorzaken zijn er bekend? En wat kunt u zelf doen aan cognitieve problemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Pagina. Inleiding 1. Woordspin 2. Rubrieken 3

Inhoudsopgave. Pagina. Inleiding 1. Woordspin 2. Rubrieken 3 Linde van den Anker Inhoudsopgave Pagina Inleiding 1 Woordspin 2 Rubrieken 3 H1 Het ontstaan van haar 4, 5 H2 De eigenschappen van haar 6, 7 H3 De verzorging van haar 8, 9 H4 Het gebruik van haar 10, 11

Nadere informatie

Wordt jouw dag regelmatig verpest door hoofdpijn? En helpen de pijnstillers van de drogist niet?

Wordt jouw dag regelmatig verpest door hoofdpijn? En helpen de pijnstillers van de drogist niet? Februari 2009 Vrouw & Gezondheid Zwanger of juist niet? Welk anticonceptiemiddel past het beste bij jou? Welke behandelmethoden zijn er voor een stel dat gestopt is met het gebruik van anticonceptie maar

Nadere informatie

UROLOGIE. Prostaatklachten

UROLOGIE. Prostaatklachten UROLOGIE Prostaatklachten Prostaatklachten In deze folder vindt u informatie over de prostaat, zoals de functie en ligging van de prostaat, de meest voorkomende aandoeningen en de behandelingen die daarbij

Nadere informatie

Inhoud. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten

Inhoud. KWF Kanker Infolijn 0800 022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten Radiotherapie Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is kanker? 5 Wat is radiotherapie? 8 Hoe werkt radiotherapie? 10 Wanneer wordt radiotherapie toegepast? 11 Uitwendige bestraling 13 Inwendige bestraling

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

KOOPHULP Matrassen. Dekbedden, kussens en matrasbeschermers

KOOPHULP Matrassen. Dekbedden, kussens en matrasbeschermers KOOPHULP Matrassen Dekbedden, kussens en matrasbeschermers 2016 Mogelijk zijn niet alle (hier getoonde) producten verkrijgbaar in het woonwarenhuis. Spreek een medewerker aan of kijk op IKEA.be voor meer

Nadere informatie

Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu

Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu Financieel ondersteund door een educatieve subsidie van Reckitt Benckiser Pharmaceuticals. www.mijnbehandelingmijnkeuze.eu 02 Mijn Behandeling Mijn Keuze 03 Inhoud Jouw lichaam Jouw keuze... 04 Wat is

Nadere informatie

antwerp health centre Cataract

antwerp health centre Cataract antwerp health centre Cataract 1 2 Beste patiënt(e), Wij danken u voor uw bezoek aan Medipolis. Zonet hebt u een uitgebreid oogonderzoek ondergaan. Na dit vooronderzoek is vastgesteld dat u in aanmerking

Nadere informatie

Persoonlijke verzorging bij kanker

Persoonlijke verzorging bij kanker Kanker Instituut De ziekte kanker kan uw leven in korte tijd ingrijpend veranderen. Naast de lichamelijke problemen die zich voordoen, krijgt u ook emotioneel nogal wat te verwerken. Als gevolg van de

Nadere informatie

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden

Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Brandwonden genezen Hoe verder? Informatiebrochure voor patiënten met brandwonden en ouders van kinderen met brandwonden Verklarende woordenlijst Brandwond Een beschadiging van de huid, veroorzaakt door

Nadere informatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie

Anesthesie en pijnbehandeling. Rondom een operatie Anesthesie en pijnbehandeling Rondom een operatie Inhoud Inleiding 3 Vormen van anesthesie 3 Wat doet de anesthesioloog 4 Algehele anesthesie 5 Voordelen van algehele anesthesie 5 Nadelen van algehele

Nadere informatie

Sauna tips. 1. Zet de sauna kort voor gebruik aan. Dit om de cabine op temperatuur te laten komen. Page 1 of 10

Sauna tips. 1. Zet de sauna kort voor gebruik aan. Dit om de cabine op temperatuur te laten komen. Page 1 of 10 Sauna tips Snel genieten van uw aanwinst Wanneer de infrarood cabine bij u is geleverd, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk genieten van uw aanwinst. Gelukkig duurt het niet lang om de sauna gebruiksklaar

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Borstvoeding: goud waard!

Borstvoeding: goud waard! Borstvoeding: goud waard! Borstvoedingsorganisaties VZW Borstvoeding http://www.vzwborstvoeding.be borstvoedingsconsulente Tel: 09/382 00 39 of 09/232 44 05 La Leche League (LLL) België www.lalecheleague.be

Nadere informatie