Architectuur in de Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Architectuur in de Zorg"

Transcriptie

1 Architectuur in de Zorg De dag begon best broeierig, t was wachten op de regen Gauw naar binnen, waar we koffie en een vers croissantje kregen. Ik keek eens om mij heen en ook vandaag was het weer prijs: Overwegend mannen, veel in vijftig tinten grijs. De dagvoorzitter heette Nicky, ik hoopte er het beste van Helaas, geen vrouw, maar ook een in het grijs geklede man. Nicky was verheugd dat u hier met zo velen was En omdat het zulk warm weer was, droeg ie vandaag lekker geen das. Twitto ergo sum, Descartes die had het al beweerd U mocht zich dan ook suf twitteren, dat was niet verkeerd Ik ben één van u, zei Nicky en ik zag u denken: gunst En toen kregen wij wat definities van het woordje kunst. Schokken of ontroeren, creatief en origineel Nicky zei: Dat lukt mij niet, al kan ik echt heel veel. Je had podiumkunst, wiskunst, kwam Nicky daarna ter zake En kunstbenen had je ook, maar die hadden er niks mee te maken. De grote ICT-uitdagingen van dit moment Daar maakte Nicky, na zijn kunstpraatje, toen iets over bekend. Hij sprak over social business, haalde er een moderne kunstenaar bij Vont Clement, en de blauwe heb ik thuis, zei Nicky blij. Slechts architecten in de zaal, geen raden van bestuur En na de lunch een wakkkerschudder van het eerste uur. Laurens, die er nog niet was, Nicky zag hem nog niet zitten Ik dacht, onze wakkerschudder ligt vast lekker nog te pitten. En er kwam ook een verrassing, maar het zou niet jolig worden In polonaise naar de borrel, dat was vandaag niet aan de orde. Nicky introduceerde Thomas, het woordje pauze doemde op Maar dat was een vergissing, Nicky drukte op een verkeerde knop. Thomas verschanste zich achter het spreekgestoelte, papiertje in de hand Hij las alles voor en het begon best interessant. Hij staarde naar z n blaadje en hij staarde naar de grond En ging steeds zachter praten, alsof ie het hier heel eng vond. Ons schokken of ontroeren, mondjesmaat maar lukte dat Waar was de wakkerschudder wanneer je die nodig had? Onze Deen droeg ook geen das, dat had ie slim bekeken Het leek of ie al sinds gisteren aan de hitte was bezweken. Data aggregation, een plaatje van de portal, toen En Thomas bleef zijn keel maar schrapen, waarom zou ie dat toch doen? Production set up, environments, Thomas vertelde van de Test Application lifecycle management, uiteindelijk liep dat best.

2 Veranderingen in architectuur, hadden die wel zin? Zakenmensen zagen vaak het nut er niet van in. Thomas was zonder twijfel een briljante architect Maar t moet mij van het hart, hij was niet bijster goed gebekt. The simplified portal, the basic portal, and the apps Thomas toonde schema s en hij noemde ook de gaps. Layers in the portal solution, werden ook nog doorgelopen U keek op uw horloge, waterflessen gingen open. Steven had een vraag, zodat u allemaal nu weet Of de Deen ook iets met Big Data in de portals deed. Joost, consultant, vroeg of de data moest worden vertaald Yes, it needs to be translated, werd toen door de Deen verhaald. Ernst had een vraag en tegelijk klonk een telefoon Is er geen privacy discussie? Vroeg Ernst op ongelovige toon Gerard vroeg in hoeverre de data in systemen was geïntegreerd Ernst vroeg: Kun je enkel kijken, of kan data worden geïmplementeerd? Kwestie van overtypen, kreeg Ernst te horen van de Deen Hij kreeg een kunstboekje van Nicky, waarop ie opgelucht verdween. Nou, in een polonaise had inmiddels niemand meer zin Maar een fijn kopje George Clooney-koffie, ging er altijd in. Nadat wij waren bijgekomen van de introverte Deen Was het tijd voor workshops, daar gingen wij dan ook heen. Ambulantisering van de zorg in GGZ Door Peter Klumpenaar werd daarover een boompje opgezet. Psychiatrisch verpleegkundige was hij van origine Maar, dacht ik bij mezelf, dat zou vast niet heel goed verdienen. Hij werkte in Noord-Holland Noord en was enorm gedreven En zijn sheets, die leken allemaal wel met de hand geschreven. Elektroshocks, lobotomie, werd van Peter gehoord Het was allemaal, echt waar, begonnen in Noord-Holland Noord. Wat gaan we doen? zei Peter, dat was niet weinig, naar het scheen Maar ik vond het nu al spannender dan bij de Deen. Papierloos en kamerloos werken, geen doorslaand succes zoals we hoorden Peter zei: Dat is vooral geschikt voor de contactgestoorden. Ikzelf zou het niet kunnen, zonder papier zijg ik ineen Maar het lijkt mij absoluut een uitkomst voor de Deen. Digitale hulpverlening kwam maar moeilijk van de grond En er was de nieuwe cliënt, die volop in het leven stond Maar er was ook een nieuwe medewerker, stond Peter te beweren En een fundamentele verandering in de samenleving waarop we moesten reageren.

3 We hadden een TomTom, als die t niet deed, hadden we pech Maar hoe lang, uiteindelijk, stonden er nog borden langs de weg? Een cursus komkommer snijden en geheel en al digitaal Zonder borden of TomTom vond ik mijn weg naar een nieuwe zaal. Business Intelligence, wat we van retail konden leren Over Albert Heijn stond Wouter van Aerle te oreren. Hij noemde de succesfactoren van de architectuur De architectuur was van iedereen, zei Wouter happy en vol vuur. Wouter vertelde over scrum en over quick service mail En datamodelling was volgens Wouter essentieel Een waar gebeurd verhaal en Wouter wilde ook nog kwijt: De benodigde resources zitten vaak overal verspreid. Er waren Star Trek- en Star Wars-mensen, meldde Wouter tot besluit Waar ie zelf bij hoorde, daar liet ie zich niet over uit. Ernst had weer een vraag, het was de vierde al vandaag Ja, die Ernst roerde zich graag, maar het was een hele goeie vraag. Naast mij staat trouwens Eelco, stoïcijns speelt hij u plat Hij komt uit Noord-Holland Noord en heeft lobotomie gehad. Daar merk je verder niks van, onevenwichtig is hij niet Maar sinds ie behandeld is, speelt ie alleen dit ene lied. Medical Intelligence, dat werd mijn derde stop Het dossier ontsluiten ging niet met één druk op de knop. Samenwerken, kennis delen, hoe pakt dat uit in de praktijk? Daar heb je één plaat voor nodig, snapte iedereen gelijk Ik ben nogal een chaoot, zei van der Zel ons allemaal Daar ben ik niet zo van, dus ik ging naar de vierde zaal. Referentiedomeinmodellen in GGZ en Care, tot slot Er was geen stoel, dus ik moest staan en dat schrijft best behoorlijk rot. Het ging hier over DBC s en de conclusie, klip en klaar: Zorgsectoren lijken onderling sterk op elkaar. Ernst die zat hier weer, hij vroeg niks, maar zat te verklaren Dat Chinezen van bruggen sprongen, omdat daar geen psychiaters waren. Toch een vraag van Ernst: waar vond je nu de diagnose? Dat je dementie niet in het domein kon plaatsen was toch uit den boze? Een grote man met Fries accent, Ben, die wilde nog wat zeggen Een link naar de stakeholders, die zou ie heel graag leggen. Hoog tijd voor de lunch en een geanimeerd gesprek Wie er meer Star Wars was hier, en wie had meer Star Trek? Ernst had weer een vraag, zag ik, hij schoot een meisje aan Of er misschien kroketten waren? Want die zag ie nergens staan

4 De lunch gevarieerd en iedereen hier at met smaak Ja, onze wakkerschudder had straks beslist een zware taak. Hij leek wel wat op Rembrandt en hij toonde ons zijn zoon Kyamo, 11 maanden oud, zei pa op trotse toon. Kyamo had al twintig facebookvrienden die Pa niet kende, meldde hij Maar artsen van de jeugdzorg zaten daar absoluut niet bij. Die mochten zich van hun baas niet in zo n FaceBooksite verdiepen Maar moesten alles wat daar al maanden opstond, opnieuw in- en overtypen. Een filmpje over de jeugdcloud, die het ei van Columbus leek Jeugdzorg 3.0, right to copy, waar u met verwondering naar keek. Laurens was hoogopgeleid en heel intelligent Maar dit werkte ook voor probleemgevallen, maakte hij bekend. Er was volgens mij niets waar Laurens niet gedreven over was En de crisis bood juist kansen, riep ie juichend tot de klas. Een filmpje ter inspiratie, over booking.com verscheen Want Laurens constateerde: u was net zo stil als bij de Deen. Hij had behoefte aan interactie, want u zweeg nu al een poos Een meneer op links, die zag alleen maar risico s. Stop met top-down denken, werd door Laurens toen bepleit Hij zou het liefste alles delen, wilde hij bevlogen kwijt. Beginnen zonder geld, simpelweg met een goed idee Maak gewoon een dropbox, als begin van je dossier Onze wakkerschudder was nog beter dan we dachten Niet alleen schudde hij ons wakker, hij bezorgde ons slapeloze nachten. Ben, met zijn Friese accent, wilde tenslotte nog onthullen Dat hij altijd degene was, die de lege toiletrol aan moest vullen. Een nieuwe ronde workshops voor de opgeschudde zaal En omdenken, zo bleek, was niet weggelegd voor allemaal. Twee ziekenhuizen, één EPD, de workshop van Joost van Gijn Hij had zeven minuten minder tijd en dat vond ie niet fijn. Gelukkig was er ook een hand-out, ik dacht bij mezelf: hoera Dan schrijf ik hier niets over op, dan leest u die er maar op na. Ik constateerde dat de bui buiten inmiddels losgebarsten was Ik ging naar Generieke overdrachtsgegevens, daar stond Ernst voor de klas. Iemand met een zere knie, daar werd op ingegaan Die knie, daar hingen een hoeveelheid bouwstenen toch aan! Ernst was in z n element, dat had ik dadelijk in de gaten Die vond het heerlijk volgens mij, dat ie drie kwartier kon praten. Of alles op de goeie plek stond, t kan ons niet schelen, dacht de zaal We wilden niet overtypen en genoten van Ernst verhaal.

5 De vraag rookt u?, kon elke vijf minuten anders beantwoord worden Wat vluchtige zaken kwamen toen nog aan de orde. En toen was het alweer pauze, tot genoegen van de klas Waarmee ook Ernst workshop tot een vluchtig iets verworden was. Een lekker kopje thee, voor sommigen een sigaret En daarna snel nog even een bezoek aan het toilet. Het papier was overal op, heel vervelend vond ik dat Waar was Ben, met zijn Friese accent, als je hem nodig had? Architectuur in GGZ, de klas van Erwin Poppen Om half vier besloot ik daar nog eventjes te stoppen. Erwin was niet van Star Trek of Star Wars, leerde de klas Nee, het bleek dat Erwin van Great Expectations was Grote verwachtingen ook van E-Health, E-Health verdient en E-Health leeft Maar hoe weet je welke leverancier je wat te bieden heeft? Toen een experiment, Poppen vroeg ons om erin te duiken Hoe krijg je cola uit een flesje zonder je handen te gebruiken? Daar bleken wel 48 manieren voor te wezen En we moesten vaker vreemdgaan, werden wij toen onderwezen. De strafmaten voor vreemdgaan, vertelde Poppen ons nog vlug In Maryland kost het 10 dollar, in China gooien ze je van een brug. Ik was hier graag gebleven, maar nog één workshop te gaan Informatieuitwisseling bij Teun Oosterbaan. Weer een zaal vol leuke mannen en toch dacht ik heel bedaard Ik zou met geen van allen vreemdgaan, dat is mij geen 10 dollar waard. Teun toonde een model, deelde over informatiemanagers wat mede Het verhaal van Laurens, wat leek dat alweer lang geleden. Bestuurders wilden plaatjes, de architect kreeg het niet cadeau En knoppen om aan te draaien en het begon op Enterprise niveau Het was wel duidelijk, geen Star Wars in deze zaal Maar overwegend Star Trek-adepten, allemaal. Op golfbaanniveau opereerden raden van bestuur En als zij zeiden regel het, dan lag de bal bij architectuur. Om half vijf terug naar hier en Nicky nam het woord Het weer buiten dat was wat minder, werd van hem gehoord. Maar deze dag was zeer geslaagd, werd toen geconstateerd Alle aspecten kwamen aan bod, werd door Nicky blij beweerd We hadden Thomas, we hadden Laurens en de workshops ertussenin En beneden waren standjes, iedereen had het naar z n zin. Een ludieke afsluiting had u nog in t verschiet Maar een applaus en een bedankje voor het team schuwde Nicky niet.

6 U wilt vast naar de borrel, ik ben bijna uitgezongen Gelukkig is tot nu toe niemand van een brug gesprongen. Ik deed mijn best om u met dit gedicht diep te ontroeren En ik dacht, als ik één keer niet rijm, lukt het mij misschien ook nog om te schokken. Ik doe nog drie coupletten en dat was het voor vandaag Want als langer doorga, dan heeft Ernst vast weer een vraag. Nog een zin of tien, dan hoeft u niet meer op te letten Het is aan u of u de polonaise in wilt zetten. Ik kan nog uren doorgaan, maar u heeft genoeg gehoord Ik ga dit vers eens overtikken, hij terug naar Noord-Holland Noord. Ben gaat hier niet naar het toilet, houdt het tot thuis wel op Want in alle toiletten zijn de rollen inmiddels op. Hoog tijd voor de borrel, waar ik ook wel zal belanden Ik weet 48 manieren om wijn te drinken zonder handen. Rijmo ergo sum, Descartes die deelde het al mee En we zaten hier gezellig en we zaten hier oké! Dominique Engers, Nieuwegein, 20 juni 2013

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Dank je wel Ander werk van Toon Tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Misschien wisten zij alles (verzamelde dierenverhalen, 1995, 2007) De genezing

Nadere informatie

InTactualiteiten. Beste lezer(s), Oktober 2010

InTactualiteiten. Beste lezer(s), Oktober 2010 InTactualiteiten Oktober 2010 Beste lezer(s), Het nieuwe seizoen met seminars en activiteiten is weer gestart voor InTact zelfhulp. Na een warme en hierna natte zomer is het altijd spannend om weer de

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

STaZ Conferentie: DE ONMISBARE KRACHT

STaZ Conferentie: DE ONMISBARE KRACHT STaZ Conferentie: DE ONMISBARE KRACHT Ontvangst met verse koffie en royaal, in alle hoeken: Schalen met croissants, muffins, boter- en gevulde koeken Een informatiemarkt: Snoepjes en pennen in diepe schalen

Nadere informatie

Inleiding. Met wie dan?, vroeg Sarah nieuwsgierig. Jullie kennen hem niet, wist ik er met moeite uit te krijgen.

Inleiding. Met wie dan?, vroeg Sarah nieuwsgierig. Jullie kennen hem niet, wist ik er met moeite uit te krijgen. Inleiding Mijn vriendinnen hadden me dan wel uitgenodigd, maar alleen om niet lullig over te komen. Ik was benieuwd hoe lang het nog duurde voordat ze me helemaal dumpten. Niet dat ik het heel erg vond.

Nadere informatie

CHANNELING ROSE Voorwoord.

CHANNELING ROSE Voorwoord. CHANNELING ROSE Voorwoord. Rosali Vermeer is een leuk ogende vrouw van 40 jaar. Lange benen, slank, diepe bruine kijkers en lange blonde lokken. Ze heeft het allemaal meegemaakt. Een stukgelopen huwelijk,

Nadere informatie

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht

Isa en David. Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Isa en David Een schoolvoorbeeld van liefde op het eerste gezicht Godelieve Boselie Dankwoord Bij de eerste druk van mijn boek heb ik

Nadere informatie

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis

reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis reis ver drink wijn denk na lach hard duik diep kom terug spinvis 3 Perhaps when we find ourselves wanting everything, it is because we are dangerously near to wanting nothing. Sylvia Plath 4 hoofdstuk

Nadere informatie

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk.

Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Wat een kopje illy koffie mij leerde over geluk. Bereik een Fablife in 7 levels. 2014 Fablife VOF 1 Anastasia - Left outside alone And I wonder if you know How it really feels To be left outside alone

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.]

Assen Blues. [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] [Een stille, bedekte ochtend, net na negen uur. Op het perron van NS- station Assen.] Grijs In het grijs zit alles Wat geweest is en wat nog komt Drents grijs, dat is wat ik hier zie Ook de geelblauwe

Nadere informatie

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen

beeradvocaten Het was 24 uur lang een hel Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen beeradvocaten Interview met Paul van Rotterdam en Nicole de Leeuw door Angela A.M. van Leeuwen Paul van Rotterdam (30) en Nicole de Leeuw (28) hadden een heerlijke vakantie in Maleisië achter de rug. Zij

Nadere informatie

1 Angstig hapte ik naar lucht, steeds sneller totdat ik de controle volledig verloor. Mijn hand

1 Angstig hapte ik naar lucht, steeds sneller totdat ik de controle volledig verloor. Mijn hand 1 Angstig hapte ik naar lucht, steeds sneller totdat ik de controle volledig verloor. Mijn hand greep naar het plastic geval dat mij aangereikt werd, ik greep mis. Adem in en rustig weer uit. Alsof dat

Nadere informatie

YEP: Een duurzaam cadeau naar leiderschap door Soler Berk. Op reis

YEP: Een duurzaam cadeau naar leiderschap door Soler Berk. Op reis YEP: Een duurzaam cadeau naar leiderschap door Soler Berk Op reis Bij Stichting Lezen & Schrijven kreeg ik de kans door te groeien en ben daarmee een behoorlijk groot team gaan aansturen. Mijn directie

Nadere informatie

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke

1 Kerstmusical 2013. De arme rijke 1 Kerstmusical 2013 De arme rijke 2 Kerstmusical de arme rijke 1. lied van kinderen, die geld opwillen halen en straatkrantverkoper; Buiten kunnen evt. ook al personeelsleden uit de winkel staan (zie 6)

Nadere informatie

2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur

2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur 2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur 2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur Marianne van Buitenen Auteur: Marianne van Buitenen Coverfoto: Ilja Jansen Fotobewerking: M. Crama ISBN: 9789462544895

Nadere informatie

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE Ik wilde zo graag mama worden Als blijkt dat Lieneke s man geen kinderen kan verwekken, stort hun wereld in. Gerrit komt al snel met de optie kid, dus zaad van een

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig

2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig 2008 Daan Als je drugs gebruikt, ben je niet met je toekomst bezig Daan(fictieve naam) stapte in 2008, van Le Puy-en-Velay naar Santiago de Compostela en Finisterra met begeleider Max In het begin wist

Nadere informatie

waar je goed in bent

waar je goed in bent Extra dik MAGAZINE OKTOBER 2012 Zarayda Groenhart vertelt over haar angsten, haar lef en nieuwsgierigheid Kim Lammers over Olympisch goud Doe vooral de dingen waar je goed in bent Schrijf je in voor dit

Nadere informatie

josé vriens Chinagirl

josé vriens Chinagirl Eva vindt het maar niks dat ze haar hele leven in Nederland moet achterlaten als haar man Bart een baan krijgt aangeboden in Beijing. Omdat ze begrijpt hoe belangrijk het voor hem is, stemt ze toch in

Nadere informatie

NIKS maandag 7 september 2009. Op het Kistje: Manfred Bik. Hieronder zijn verhaal.

NIKS maandag 7 september 2009. Op het Kistje: Manfred Bik. Hieronder zijn verhaal. NIKS maandag 7 september 2009. Op het Kistje: Manfred Bik. Hieronder zijn verhaal. Een radiocolumnist denkt u daar maar eens over na terwijl u doet wat u aan het doen bent een radiocolumnist, dat is per

Nadere informatie

Auteur: Tim Kraai. Versie: 1.0. Datum: Augustus 2012. Copyright Affiliateman.nl

Auteur: Tim Kraai. Versie: 1.0. Datum: Augustus 2012. Copyright Affiliateman.nl Auteur: Tim Kraai Versie: 1.0 Datum: Augustus 2012 Copyright Affiliateman.nl Materialen uit dit ebook mogen op geen enkele wijze gekopieerd of verspreid of opnieuw gepubliceerd, verzonden, op een website

Nadere informatie

Hun scheiding, mijn leven

Hun scheiding, mijn leven Hun scheiding, mijn leven D/2014/45/47 978 94 014 2113 3 nur 770 Vormgeving omslag: Studio Lannoo, Tielt Vormgeving binnenwerk: Studio Lannoo, Tielt Foto omslag: shutterstock / altanaka Foto auteur omslag:

Nadere informatie

HUN SCHEIDING, MIJN LEVEN

HUN SCHEIDING, MIJN LEVEN HUN SCHEIDING, MIJN LEVEN Yolande de Best 20 volwassenen over de scheiding van hun ouders Voor onze eigen scheidingskinderen Marleen, Arjan, Sers, Elver & Féline inhoud Voorwoord 11 van Natasja Froger

Nadere informatie

"Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd.

Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd. "Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is wat beter in onszelf kan worden veranderd." Carl Gustav Jung, Zwitsers psychiater (1875-1961) Ralph

Nadere informatie

Moderne tijden. 100 Korte Verhalen. Rowy

Moderne tijden. 100 Korte Verhalen. Rowy Moderne tijden 100 Korte Verhalen 2008 Rowy Voorwoord Lynn en Renee, de hoofdpersonages in deze verhalen, bestaan echt en de voorvallen die beschreven worden, berusten op waarheid. De gebruikte namen zijn

Nadere informatie

Inspirerende verhalen

Inspirerende verhalen Inspirerende verhalen LEVENSPOTLOOD Er was eens een jongetje die naar zijn oma keek terwijl zij een brief aan het schrijven was. Op een bepaald moment vroeg hij: "Oma, schrijf je een verhaaltje over wat

Nadere informatie

Snelle Seconden. Bart de Haan Dennis Maksimovic Jos Ratsma

Snelle Seconden. Bart de Haan Dennis Maksimovic Jos Ratsma Snelle Seconden Bart de Haan Dennis Maksimovic Jos Ratsma 1 Hoofdstuk 1 Eric! Schiet op! roept mijn moeder. Straks kom je nog te laat op school! Kreunend mompel ik wat terug en stap daarna met een slaperige

Nadere informatie