Avans Hogeschool Huisstijlwijzer voor digitale middelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Avans Hogeschool Huisstijlwijzer voor digitale middelen"

Transcriptie

1 Avans Hogeschool Huisstijlwijzer voor digitale middelen Inleiding In deze Avans Hogeschool huisstijlwijzer voor digitale middelen vind je onze afspraken over hoe we communiceren via digitale middelen. Ook op beeldschermen geloven we in krachtige combinaties van headings en beelden. Aangevuld met minimale stijlelementen, die een krachtig onderscheid maken. Je vindt in deze huisstijlwijzer ook onze algemene richtlijnen voor digitaal gebruik. En leest welke verschillen er zijn met de richtlijnen voor drukwerk. Die verschillen hebben te maken met de eigenschappen van beeldschermen en drukwerk.

2 Algemene bepalingen HET LOGO Het logo van Avans Hogeschool staat vast. Je mag het niet logo niet aanpassen of slechts gedeeltelijk gebruiken. Het logo is altijd Avans-rood: HEX C6002A, of RGB 198/0/42. Grootte De grootte van het logo is afhankelijk van het online middel. De minimale breedte van het logo op beeldschermen altijd 163 pixels. Dat is nodig voor de leesbaarheid. Op hi-ppi beeldschermen is het logo relatief zoveel groter. Voorbeeldgrootten per digitaal middel zullen we nog toevoegen aan deze huisstijlwijzer voor digitale middelen. Plaatsing Het logo staat altijd rechts boven, gekoppeld aan de rode balk bovenin. Het logo heeft altijd een witte achtergrond. Of staat in een foto. Die foto mag op de plaats van het logo geen storende achtergrond vormen. Let daar ook op bij wisselende achtergrondfoto s, bijvoorbeeld een beeldcarrousel. Het logo staat bij digitale uitingen alleen bovenaan. Nooit onderaan in bijvoorbeeld een footer.

3 KLEURGEBRUIK De hoofdkleuren voor digitale middelen van Avans Hogeschool zijn Avans-rood en wit. Je mag online twee andere kleuren gebruiken. Avans rood HEX C6002A / RGB 198/0/42 Donkergrijs HEX / RGB 24/23/18 Blauw HEX 00ACEB / RGB 0/172/235 Voor vlakverwerking gebruik je donker grijs of Avans-rood. Blauw gebruik je alleen voor interactieve elementen, zoals buttons en textlinks. Wit moet in alle uitingen de boventoon blijven voeren. Zo blijven webpagina s fris- en helder.

4 LETTERTYPE Onlinegebruik je de twee lettertypen die we ook gebruiken in offline middelen: Frutiger en Verdana. Voor corpsgroottes vanaf 16px of 1em kies je altijd Frutiger. Voor kleinere corpsgrootte gebruik je Verdana. Verkrijgbaarheid Verdana staat standaard geïnstalleerd op Windows en OS X systemen. Frutiger niet, die moet de ontwerper dus aanschaffen voor gebruik in ontwerpsoftware. De eindgebruiker kan Verdana zonder problemen weergeven. Dat geldt niet voor Frutiger. Daarom moet worden Frutiger op bijvoorbeeld de website worden ge-embed. Avans Hogeschool heeft voor internettoepassingen een abonnement op fonts.com. Je kunt van waaruit Frutiger embedden. Standaardbepalingen We gebruiken nooit cursief. Digitaal gebruik je alleen Frutiger 65 Bold en 75 Black. Lettertypen pas je online nooit toe in foto s of afbeeldingen, maar altijd in de tekst. Dat maakt termen vindbaar voor zoekmachines. Gebruik liever geen headings die helemaal in hoofdletters zijn geschreven. Dat maakt de headings slechter leesbaar. Hoofdletters mogen wel bij korte headings op bijvoorbeeld foto s.

5 DROPSHADOW EN COPYBOX Om headings en teksten los te maken van een foto achtergrond gebruik je een harde dropshadow. Deze is tot 32px of 2em 1 pixel breed en donkergrijs op 270, dus recht onder de letter. Vanaf 32px of 1em is hij 2 pixels breed. De schaduw is nooit diffuus en nooit geheel of gedeeltelijk transparant. Let op: deze toepassing mag je alleen gebruiken bij kleine afbeeldingen.

6 COPYBOX Bij grote afbeeldingen gebruik je de copybox. Deze mag maximaal 30% van het totaaloppervlak van de achtergrond in beslag nemen. De copybox is altijd rechthoekig en donker grijs. Het heeft een opacity van 80%, zodat de achtergrond er nog enigszins doorheen kan komen. De tekst is wit en vormt een link. Je kunt de tekst aanvullen met een button, rechts onderin de copybox.

7 INTERACTIEVE ELEMENTEN Interactieve elementen laten we doelbewust afwijken van de rest van de huisstijl. Zoals buttons en tekstlinks. Dat doen we om de mogelijkheid tot actie te onderstrepen. We gebruiken tekstlinks en verschillende varianten buttons: Buttons Buttons zijn altijd rechthoekig. Ze hebben geen afgeronde hoeken en groeien in principe mee met de grootte van de inhoud; de tekst. Rondom de button geldt een minimale padding van 10 pixels bij tekstgrootten tot 16px of 1em en daarboven 15px. Je moet altijd minimaal 10% padding hanteren. Level 1 button Over het algemeen zijn buttons rood met een lineair verloop van boven naar beneden. Boven is kleur HEX DE1F4F / RGB 222/31/79, beneden is de kleur Avans rood. Bij rollover draait het verloop 180 om. De tekst is altijd wit. Level 2 button Voor belangrijke call-to-actions gebruik je de blauwe button. Bijvoorbeeld voor buttons als aanmelden of inschrijven. Ook deze hebben een lineair verloop. Boven lichtblauw HEX 1FC5FC / RGB 31/197/252, beneden blauw: HEX 00ACEB / RGB 0/172/235. Bij rollover draait het verloop 180 om. De tekst is altijd wit. Level 3 button De level 3 button gebruik je op plekken waar veel buttons voorkomen die eenzelfde soort resultaat oproepen. Een voorbeeld is de opleidingkiezer op de homepage van avans.nl. Dat is een minder aanwezige, zwarte variant van de button. Ook deze variant heeft een lineair verloop. Boven grijs HEX / RGB 102/102/102, beneden donkergrijs: HEX / RGB 24/23/18. Bij rollover draait het verloop 180 om. De tekst is altijd wit.

8 Tekstlinks Tekstlinks zijn altijd blauw, zonder underline. Bij rollover verschijnt wel de underline, in dezelfde tint blauw. Eenmaal bezochte links krijgen een paarse kleur: HEX 6C25B1 / RGB 108/37/177. Interactieve elementen Andere interactieve elementenstel je samen uit een kleurencombinatie van donker-grijs en blauw. Zoals sliders, dropdowns, radiobuttons of checkboxes. Enkele voorbeelden.

9 VLAKGEBRUIK Online mag je volvlakken gebruiken als kader. Dat mag alleen in Avans rood en donkergrijs. Er zijn beperkte mogelijkheden voor typografie binnen deze vakken. Frutiger 65 Bold gebruik je alleen boven 24px of 1,5em. Je gebruikt Frutiger altijd met witte letters, dat vergroot de leesbaarheid. Verdana gebruik je alleen vanaf 14px / 0,875em. Je gebruikt Verdana alleen bold en in witte of eventueel lichtgrijze letters: HEX CCCCCC / RGB 204/204/204. Op Avans rood kies je voor Verdana altijd wit.

10 FOTOGRAFIE Het gebruik van foto s binnen een digitale omgeving verschilt per middel. In het algemeen heeft het de voorkeur om fotografie groot in te zetten, met headings geplaatst binnen de foto. Klein gebruik van fotografie raden we af, tenzij hier functionele redenen voor zijn.

11 Websites GRID & SCHAALBAARHEID Alle websites voor Avans Hogeschool moeten in ieder geval adaptief zijn voor desktop browsers en tablets. De website moet minimaal op een breedte van 764 pixels weergegeven kunnen worden, zonder dat de browser zelf hoeft in te zoomen. Avans Hogeschool gebruikt hiervoor deze drie 4- koloms, schaalbare grids: Browservensters van 1128 pixels en breder: 26px 250px 26px 250px 26px 250px 26px 250px 26px Browservensters tussen 970 pixels en 1128 pixels breed: 26px 210px 26px 210px 26px 210px 26px 210px 26px Browservensters tussen 764 pixels en 970 pixels breed: 26px 160px 24px 160px 24px 160px 24px 160px 26px Bij voorkeur lopen de drie grids vloeiend in elkaar over. De gutter van 26 pixels komt overeen met de breedte van de a van het Avans logo. De middelste 3 gutters - de smalle tussenkolommen - zijn bij het kleinste grid iets kleiner dan bij de andere grids: 24px t.o.v. 26px. Bij het kleinste grid is het vrijwel onvermijdelijk om ook de fontgroottes aan te passen en content anders in te delen. Hieronder zie je een voorbeeld voor de schaalbaarheid hiervan.

12 26px 250px 26px 250px 26px 250px 26px 250px 26px

13 26px 210px 26px 210px 26px 210px 26px 210px 26px

14 26px 160px 24px 160px 24px 160px 24px 160px 26px

15 NAVIGATIE De navigatie op Avans websites heeft drie onderdelen: hoofdnavigatie, subnavigatie en secundaire navigatie. Hoofdnavigatie De hoofdnavigatie staat altijd horizontaal, bovenin de website. De rode balk biedt plaats voor het eerste navigatieniveau. De ruimte links naast het Avans logo biedt ruimte voor een tweede niveau. Vanuit hier mag je eventueel ook een submenu als dropdown tonen. Dat is een derde niveau. Subnavigatie Diezelfde subnavigatie gebruik je op de pagina s die binnen het 1e of 2e niveau vallen. Aan de linkerkant van de pagina. Vanuit hier kan je zelfs een vierde niveau toepassen: sub-sub. Als er geen derde niveau is, dan kun je de ruimte van het submenu gebruiken voor de items in het eventuele tweede niveau van de navigatie. Let op: het tweede niveau staat dan nooit bovenin de website. Secundaire navigatie Secundaire, vaste navigatie mag op twee plekken staan. Boven de rode balk, rechts uitgelijnd op de pagina. Of onderaan in de footer van de pagina. Op alle websites van Avans, behalve op avans.nl zelf, is het verplicht om als meest rechtse item in de witte balk bovenaan de pagina een link naar avans.nl te plaatsen. Iconen die verwijzen naar specifieke social media accounts mogen niet in de header van de pagina staan, alleen in de footer.

16 LANDINGSPAGE In bijzondere gevallen kan het raadzaam zijn om je visueel aantrekkelijk landingspage te laten aansluiten op een campagne. Bijvoorbeeld voor promotionele acties van Avans Hogeschool. Op de landingspagina mag je bij een korte titel kapitale letters gebruiken. Je gebruikt Frutiger 75 Black font.

17 Websites (mobile) SCHAALBAARHEID Maak je een mobiele versie van een Avans website, dan moet je rekening houden met een behoorlijke schaalbaarheid. En ook met een herindeling van content ten opzichte van de desktop of tablet versies van de website. De inhoud van de mobiele website mag beslist niet afwijken van de desktop of tablet website. Omdat ook mobiele devices van elkaar verschillen qua resolutie, moeten mobiele websites zich aanpassen op die resolutie. Hieronder zie je een voorbeeld van de homepage van avans.nl die voor wat betreft resolutie vertaald is naar iphone liggend en iphone staand.

18 NAVIGATIE Navigatie op touchscreens werkt anders dan navigatie met een muis. Op mobiele Avans websites wordt het complete menu bovenaan ontsloten door een menu knop. Als je die indrukt schuift de website naar beneden en ontstaat in de rode balk ruimte voor het menu. Hoofdnavigatie De indeling van het hoofdmenu is vergelijkbaar met die van desktop websites. De niveau 1 navigatie items staan in het eerste scherm. Na een druk verschijnen de eventuele niveau 2 items. Let op: omdat touch geen rollover kent, is er een verschil qua functionaliteit ten opzichte van bediening met de muis. Bij de desktop website is het 1 e niveau item ook een pagina. Bij touch zorgt het drukken op dit niveau 1 item voor een overzicht van niveau 2 items. Daarom moet je op dit tweede niveau nog een verwijzing maken naar de hoofdpagina van het eerste niveau. Dat kan heel eenvoudig door een menu item toe te voegen bovenaan de lijst. Vanaf het 2e niveau verschijnt boven het menu een knop om een niveau terug te gaan. Het menu kan tot maximaal drie niveaus diep gaan. Op de desktop site staat dat gelijk aan de items in de dropdown. Subnavigatie Subitems zet je altijd onderaan de pagina s in de vorm van een lijst. Dit gebeurt boven de footer. Secundaire navigatie Onder de footer is plaats voor secundaire navigatie items.

19 Mobile apps LOGOGEBRUIK & APP ICON Bij mobiele applicaties heb je te maken met een beperkt schermformaat. Het logo weergeven op elk screen is niet praktisch of relevant. Daarom hoeft het logo in mobiele applicaties alleen op het startscherm of splashscreen te staan.

20 APP ICON Voor een goede branding van het merk Avans moet je consistent zijn in kleur en stijl. Alleen het logo gebruiken is niet genoeg, zeker op plekken waar herhaling kan voorkomen. App icons moeten met name de inhoud en de functionaliteit van de app weergeven. Ook de naam van de app richt zich op de functionaliteit. App icons worden bijgestaan door het logo. Het logo mag nooit direct als app icons worden gebruikt. In de tabel zie je wanneer wel en niet. Platform Logo Size (pixels) Android ldpi No 36x36 Rooster Android mdpi No 48x48 Android hdpi Yes 72x72 Android xhdpi Yes 512x512 Google Play Yes 512x512 iphone 3 No 57x57 ipad 1 and 2 Yes 72x72 ipad 3 and 4 Yes 144x144 iphone 4 and 5 Yes 114x114 App Store Yes 1024x1024

21 LAYOUT & MARGE De marge die we hebben afgesproken voor de letter a in het logo geldt ook voor mobiele applicaties. Hieronder enkele voorbeelden van lay-outs.

22 Narrowcasting Avans maakt gebruik van narrowcasting schermen. Die hangen in de eigen gebouwen en kunnen ook gebruikt worden op beurzen. Hieronder volgen de richtlijnen voor statische schermen met informatie. OPBOUW Dit zijn de standaarden voor de opbouw van de narrowcastingschermen: 1. Rode balk en logo staan altijd op dezelfde plaats. 2. Het voorgaande scherm gaat in 1 seconde over naar wit. 3. Daarna bouwt het nieuwe scherm zich op. Eerst de fotografie en daarna de tekst of de tekstvlakken. TYPOGRAFIE Tekstgebruik De titel moet op het scherm altijd goed leesbaar zijn. Ook de lopende tekst moet je vrij groot weergeven om leesbaar te blijven. Lettertype We gebruiken Frutiger 75 Black voor de titels en Frutiger 55 Roman voor de teksten. Frutiger 75 Black gebruik je alleen in kapitaal. De regelafstanden vind je in de standaard tabel uit de huisstijlwijzer.

23 STANDAARD VISUELE BEPALINGEN Rode balk & logo Op alle schermen verschijnt de combinatie van rode balk en logo. Deze verdwijnt nooit uit beeld. Ook niet bij een verversing naar een nieuwe slide. Bij Full HD (1920x1080) Uitgaande van een full-hd resolutie is de rode balk 40 pixels hoog. Het logo is standaard 400 pixels breed en staat rechts bovenaan. Met inachtneming van de minimale afstand tot de rand van het scherm en de rode balk. De letter a van het logo heeft daarbij de juiste afmeting. Het internationale logo meet in dit geval 307 pixels breed. Bij 900x1440 (staand) De rode balk is 30 pixels hoog. Het logo is 300 pixels breed. Marge De ruimte waarbinnen titels en vlakken moeten komen wordt ook bepaald door het formaat van de letter a uit het Avans Hogeschool logo.

24 STANDAARD SCHERMEN Type 1 Scherm type 1 gebruik je als het om een korte melding gaat. Je gebruikt een grote foto die de achtergrond vult. De titel komt in de rode balk en heeft bij liggende oriëntatie maximaal 1 regel, bij staand 2. De ondertitel in maximaal twee regels bij liggende oriëntatie en 3 bij staande in de witte balk. Je mag een QR code gebruiken, maar alleen met een URL. Bij Full HD (1920x1080) o Voor de witte titel kies je Frutiger 75 Black, 72 pixels. o Voor de ondertitel kies je Frutiger 55 Roman, 48 pixels. Bij 900x1440 (staand) o Voor de witte titel kies je Frutiger 75 Black, 64 pixels. o Voor de ondertitel kies je Frutiger 55 Roman, 40 pixels.

25 Type 2 Is de tekst wat langer, dan gebruik je scherm type 2. Bijvoorbeeld bij een nieuwsbericht of een belangrijke aankondiging. Zie de voorbeelden hieronder. Bij Full HD (1920x1080) De afbeelding rechts heeft een breedte van 530 pixels en moet verticaal altijd vullend zijn. o De titel van het bericht is Frutiger 75 Black, 128 pixels. o De rode ondertitel is Frutiger 75 Black, 64 pixels. o De lopende tekst is Frutiger 55 Roman, 64 pixels. Bij 900x1440 (staand) De afbeelding boven heeft een hoogte van 690 pixels en moet horizontaal altijd vullend zijn. o De titel van het bericht is Frutiger 75 Black, 64 pixels. o De rode ondertitel is Frutiger 75 Black, 40 pixels. o De lopende tekst is Frutiger 55 Roman, 40 pixels.

26

27 Films Er zijn ook richtlijnen voor films die gemaakt zijn in opdracht van Avans Hogeschool. Bijvoorbeeld voor promotie of inspiratie. OPBOUW Deze standaarden gelden voor de opbouw van films: Een film start altijd met sfeerbeeld. Na enkele seconden komt de rode balk, het logo, de titel en eventueel een subtitel in beeld. Ondertussen blijft op de achtergrond het sfeerbeeld doorspelen. Ook het einde van een film bevat sfeerbeeld. Aan de rechterkant schuift een witte kolom over het beeld. Daarin is ruimte voor de aftiteling of een wervende tekst. TYPOGRAFIE Tekstgebruik De hoeveelheid tekst gebruikt in beeld moet beperkt blijven tot korte titels en statements. De redactie kan de teksten inkorten. Stukken tekst komen nooit in beeld in Avans films. Lettertype Je gebruikt lettertype Frutiger 75 Black, alleen in kapitaal. De regelafstanden vind je in de standaard tabel uit de huisstijlwijzer. Grote titels zet je bij een full-hd resolutie op 200 pixels grootte, subkoppen op 72 pixels. Een derde gebruikt formaat is 48 pixels. Bij de aftiteling neem je 32 pixels.

28 STANDAARD VISUELE BEPALINGEN Rode balk & logo Bij het intro- en eindscherm gebruik je de combinatie van rode balk en logo. Uitgaande van een full-hd resolutie is de rode balk 40 pixels hoog. Het logo is standaard 400 pixels breed en staat rechts bovenaan. Je houdt ook rekening met de minimale afstand tot de rand van het scherm en de rode balk. De letter a van het logo heeft de juiste afmeting. Het internationale logo is 307 pixels. Marge De ruimte waarbinnen je titels zet wordt ook bepaald door het formaat van de letter a uit het Avans Hogeschool logo.

29 STANDAARD SCHERMEN Introscherm Het introscherm heeft altijd de rode balk, het logo en de titel van de film. Eventueel kan er ook een ondertitel bij. Als door het beeld op de achtergrond de teksten moeilijk leesbaar zijn, dan mag je een gradient gebruiken. Vanaf het midden van het beeld tot beneden. Met een verloop van transparant naar zwart.

30

31 Intro alternatief Is er geen sfeerbeeld beschikbaar als achtergrondbeeld bij het introscherm, dan mag je kiezen voor een witte achtergrond. Zie hieronder een voorbeeld, dat ook laat zien hoe je langere titels kunt plaatsen.

32 Titel Persoonlijke titels, zoals voor- en achternamen of iemands titel of functienaam, zet je in een balk onderin beeld. Die is samengesteld uit twee delen. Het zwarte deel bestrijkt de gehele breedte van het beeld en is op full-hd resolutie 160 pixels hoog. Het rode deel is 100 pixels hoog en steekt 20 pixels boven de zwarte balk uit. De lengte van de rode balk pas je aan aan de lengte van de inhoud. In de zwarte balk is direct onder de rode balk ruimte voor een ondertitel.

33 Tussentitel Sommige films hebben tussentitels. Die mogen in beeld staan, met gebruik van de verplichte marge. Tussentitels zijn altijd links uitgelijnd, eventueel met een chapeau.

34 Eindscherm of aftiteling Het eindscherm bevat altijd de rode balk, het logo en een witte balk van 530 pixels breed aan de rechterkant van het beeld. Op de achtergrond draait een afsluitend sfeerbeeld. De witte balk is te gebruiken voor aftiteling. Of voor promotionele doelen, bijvoorbeeld het noemen van een URL.

35 Nieuwsbrief LAY-OUT In nieuwsbrieven is het niet mogelijk om Frutiger te gebruiken in de lopende tekst. Je moet dus Verdana gebruiken in de teksten en koppen. Er zijn twee varianten van de nieuwsbrief, met één item of meerdere items.

36 Bannering LOGO De banner heeft een beperkt formaat. Daarom is het niet verplicht om het logo op elke slide te laten zien. Het logo moet wel op de laatste slide staan. De rode balk is wel op elke slide verplicht. AFKADERING Avans Hogeschool heeft als basis veel wit in de huisstijl. Omdat banners vaak op witte achtergronden worden geplaatst, is het verplicht om een afkadering te maken. Gebruik hiervoor bij slides met een witte achtergrond een 1 pixel lijn, licht grijs: HEX CCCCCC / RGB 204/204/204 aan de randen van de banner waar de banner wit is. In het voorbeeld hieronder zie je dat er geen lijn hoeft te lopen bij de rode balk. TYPOGRAFIE Banners vormen korte uitingen en hebben dus korte teksten. Daarom gebruik je in banners Frutiger 75 Black in kapitalen. ANIMATIE Transitie-animaties moeten snel en simpel verlopen. Denk aan snelle bewegingen met korte ease-in & -outs. Gebruik je foto s op de achtergrond, dan wordt eerst de foto ingeanimeerd (snelle fade-in), daarna komt de tekst er overheen. Bij het uitanimeren hiervan gebeurt dat andersom: eerst de tekst en dan de foto.

37

Huisstijlhandboek Internet en intranet. Versie 4.2 Datum Juli 2011

Huisstijlhandboek Internet en intranet. Versie 4.2 Datum Juli 2011 Huisstijlhandboek Internet en intranet Versie 4.2 Datum Juli 2011 2 van 97 Colofon Versienummer 4.2 Datum juli 2011 Locatie http://www.rijkshuisstijl.nl Ontwerp Studio Dumbar Auteur Project 1 Logo Historie

Nadere informatie

Sitemap. Interne Zoekmachine. In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder

Sitemap. Interne Zoekmachine. In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder In deze handleiding een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen. Inloggen op de sitebuilder De sitebuilder bereik je vanaf nu via je eigen domeinnaam. Dus: www.jouwdomein.nl/beheer (jouwdomein.nl

Nadere informatie

3.1 TEST ONTWERP VAN JE BUTTONS... 12 3.2 LEESBAAR MAKEN VOOR MOBIELE APPARATEN... 12 3.3 CALL-TO-ACTION: GEBRUIK ANIMATIE... 13

3.1 TEST ONTWERP VAN JE BUTTONS... 12 3.2 LEESBAAR MAKEN VOOR MOBIELE APPARATEN... 12 3.3 CALL-TO-ACTION: GEBRUIK ANIMATIE... 13 1.1 SLUIT AAN OP DE ONLINE HUISSTIJL... 3 1.2 GEBRUIK EEN WEB LETTERTYPE... 3 1.3 STEL DE JUISTE BREEDTE IN... 3 1.4 PLAATS HET BEDRIJFSLOGO OF DE NAAM LINKSBOVEN IN DE E-MAIL... 4 1.5 MAAK DE E-MAIL LEESBAAR

Nadere informatie

Voorwoord... 3. Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4. Hoofdstuk 2 -My content-... 5. 2.1 My files... 5. 2.1.1 Folders... 5. 2.1.2 Bestanden...

Voorwoord... 3. Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4. Hoofdstuk 2 -My content-... 5. 2.1 My files... 5. 2.1.1 Folders... 5. 2.1.2 Bestanden... Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4 Hoofdstuk 2 -My content-... 5 2.1 My files... 5 2.1.1 Folders... 5 2.1.2 Bestanden... 6 2.2 My Publications... 7 2.2.1 Publicaties... 7 I. Een pagina

Nadere informatie

1 Copyright 2014 OOSEOO Internetmarketing All Rights Reserved

1 Copyright 2014 OOSEOO Internetmarketing All Rights Reserved 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 De amaseo template van OOSEOO... 7 Prachtig design & conversie verhogend ontwerp... 7 amaseo is geoptimaliseerd voor Google AdWords en klaar voor dynamische remarketing!...

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Infostrada Sports Group. First Report, Then Create, Then Enjoy!

Infostrada Sports Group. First Report, Then Create, Then Enjoy! Infostrada Sports Group First Report, Then Create, Then Enjoy! Inhoudsopgave Pagina 1.0 Inleiding 2 2.0 Info Strada Sports Group 3 3.0 Bussiness website 4 4.0 Design Report 5 4.1 Branding Checklist 5 1.0

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net

Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Handleiding Google Sites www.pepermunt.net Wat is Google Sites? Google Sites is een online systeem om websites te maken. Het enige dat je ervoor nodig hebt is een computer met internet. Een gewoon account

Nadere informatie

Handleiding backoffice Shop-app Versie 1.1

Handleiding backoffice Shop-app Versie 1.1 Handleiding backoffice Shop-app Inhoudsopgave Algemene instructies & advies... 3 U dient in ieder geval de volgende pagina s in uw basis inrichting op te nemen:... 3 Overig advies & weetjes:... 3 Inloggen...

Nadere informatie

Remco Slager Ruben van Uden. Website-usability. Hoe is de usability van een website te optimaliseren?

Remco Slager Ruben van Uden. Website-usability. Hoe is de usability van een website te optimaliseren? Remco Slager Ruben van Uden Website-usability Hoe is de usability van een website te optimaliseren? Inhoudsopgave Inleiding... blz. 5 Deelvraag 1: Wat is usability?... blz. 6 Understandability... blz.

Nadere informatie

Content Management Systeem

Content Management Systeem Handleiding RedSpot Content Management Systeem Cowpunks Online Marketing & Services Pascalweg 6 6662 NX Elst t. 0481 350 618 info@cowpunks.nl www.cowpunks.nl INHOUD Inleiding... 3 Inloggen... 4 Aan de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Werkenbij website

Gebruikershandleiding Werkenbij website Gebruikershandleiding Werkenbij website Content Management Systeem (CMS) op Wordpress Laatste update handleiding: 06-12-2013 Versie handleiding 1.0 Pagina 1 12-9-2014 Inhoudsopgave 1. Introductie 4-5 1.1

Nadere informatie

edenspiekermann_ hva Stijlgids HvA responsive website

edenspiekermann_ hva Stijlgids HvA responsive website edenspiekermann_ hva Stijlgids HvA responsive website April 2014 Versie 1.0 HvA, Stijlgids responsive website - Februari 2014 - Versie 1.0 2 Inhoud Introductie 3 Concept webstijl 4 3-koloms grid homepage

Nadere informatie

Screen Design. Vodafone interface. Naam: Inge van Dam Studentnummer: 0880974 Herkansing Screen Design Datum: 7 april 2015

Screen Design. Vodafone interface. Naam: Inge van Dam Studentnummer: 0880974 Herkansing Screen Design Datum: 7 april 2015 Screen Design Vodafone interface Naam: Inge van Dam Studentnummer: 0880974 Herkansing Screen Design Datum: 7 april 2015 1 Inleiding Tijdens deze module wordt er een Intranet ontworpen voor het telecom

Nadere informatie

Vliegende start. met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport

Vliegende start. met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport Vliegende start met Magix Webdesigner Premium 8 en Eduwebsupport Maak een vliegende start met Magix webdesigner en volg alle stappen in deze manual. Alle belangrijke functies kom je vanzelf tegen en kun

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING BUES CMS INHOUDSOPGAVE. Versie: 1.0 Laatste wijziging: 03-02-2009

BEKNOPTE HANDLEIDING BUES CMS INHOUDSOPGAVE. Versie: 1.0 Laatste wijziging: 03-02-2009 BEKNOPTE HANDLEIDING BUES CMS Soort CMS: STANDAARD CMS Versie: 1.0 Laatste wijziging: 03-02-2009 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Inloggen 3. Control Panel 4. Pagina Administratie 5. WYSIWYG-Editor 6. Tips

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller Reader 43 Workshop Kennismaken met websites FRONTPAGE 2003 Mediatheek Tilburg Moller 2 Inleiding... 5 1 Wat gaan we doen?... 5 1.1 Onderwerp.. 5 1.2 Inleiding.. 6 1.3 De opdracht 6 1.4 Infobronnen 6 1.5

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke

Dreamweaver. Een handleiding Linda Pieke Dreamweaver Een handleiding Linda Pieke Inhoud Mappen structuur Het aanmaken van een website Rondleiding Dreamweaver Pagina Eigenschappen (opmaken van de pagina) Titel van de pagina & pagina opslaan Titel

Nadere informatie

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 Handleiding ILIAS Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 G. Smits 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inloggen... 5 De pagina editor... 8 Paragraaf invoegen... 9 Media invoegen... 12 Voer vraag

Nadere informatie

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is!

Handleiding Net-Book 5. Net-Book. Internet zoals het bedoeld is! Handleiding Net-Book 5 Net-Book Internet zoals het bedoeld is! Colofon Leverancier: Become-IT Herderlaan 8 3851 BD ERMELO Telefoon: 0341-470068 Internet: http://www.become-it.nl Ondersteuning: Per e-mail:

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster

Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website. Peije van Klooster Inleiding in het bouwen en onderhouden van een eigen website Peije van Klooster 2011 Inhoudsopgave: Inleiding... 4 1 Wat is internet... 5 1.1 Een klein beetje geschiedenis van internet... 5 1.2 Evolutie

Nadere informatie

Voor beweging zorgen.

Voor beweging zorgen. Internetanimaties Internetanimaties 269 Voor beweging zorgen. Internetanimaties in MAGIX Web Designer Premium Let op: animaties zijn alleen in de Premium-versie beschikbaar. Internetanimaties zijn bewegende

Nadere informatie

Handleiding IVN afdelingswebsite

Handleiding IVN afdelingswebsite Handleiding IVN afdelingswebsite Een praktische handleiding voor IVN afdelingen. Handleiding IVN afdelingswebsite Datum: 10 maart 2013 Versie: 1.3 Auteurs: John Roggen, Fanny van Zon, Hans Hogenbirk op

Nadere informatie