OPEL AMPERA. Infotainment System

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OPEL AMPERA. Infotainment System"

Transcriptie

1 OPEL AMPERA Infotainment System

2

3 Inhoud Inleiding... 4 Radio CD-speler Externe apparaten Navigatie Stemherkenning Telefoon Trefwoordenlijst... 82

4 4 Inleiding Inleiding Inleiding... 4 Antidiefstalfunctie... 5 Overzicht bedieningselementen... 5 Gebruik Geluidsinstellingen Inleiding De informatie in deze handleiding vult de Gebruikershandleiding aan. Deze handleiding beschrijft functies waarover uw voertuig al dan niet beschikt aangezien deze optioneel zijn of vanwege wijzigingen na het afdrukken van deze handleiding. Raadpleeg de aankoopdocumentatie om na te gaan of alle functies op de auto aanwezig zijn. Mogelijk zijn bepaalde omschrijvingen, waaronder die voor beeldscherm- en menufuncties, niet op uw auto van toepassing wanneer er sprake is van een modelvariant, afwijkende landenspecificaties of speciale uitrustingen of accessoires. In deze handleiding worden auto's getoond met het stuur links. De bediening van auto's met het stuur rechts is vergelijkbaar. Bewaar deze handleiding samen met de Gebruikershandleiding in het voertuig voor eventuele naslag later. Als het voertuig wordt verkocht, laat u deze handleiding in het voertuig. Sommige functies van het Infotainmentsysteem werken onderweg niet, om de bestuurder zo min mogelijk af te leiden. Een functie die in het grijs wordt weergegeven, is niet beschikbaar wanneer het voertuig beweegt. Alle functies zijn beschikbaar wanneer het voertuig is geparkeerd. Vóór vertrek: Maak uzelf vertrouwd met de werking van het Infotainmentsysteem, de knoppen op de console en de toetsen op het touchscreen. Configureer de audio door favoriete zenders voor te programmeren, het geluid in te stellen en de luidsprekers af te stellen. Configureer telefoonnummers van tevoren zodat u ze gemakkelijk kunt bellen met één enkele druk op een toets of één enkel gesproken commando voor voertuigen uitgerust met een telefoonfunctie.

5 Inleiding 5 Let op Deze handleiding beschrijft alle voor de diverse Infotainmentsystemen beschikbare opties en functies. Bepaalde beschrijvingen, zoals die voor display- en menufuncties, gelden vanwege de modelvariant, landspecifieke uitvoeringen, speciale uitrusting en toebehoren wellicht niet voor uw auto. Antidiefstalfunctie De antidiefstalfunctie werkt door een deel van het voertuigidentificatienummer (VIN) door te geven aan het Infotainmentsysteem. Het Infotainmentsysteem werkt niet als het is gestolen of verplaatst naar een ander voertuig. Overzicht bedieningselementen Het Infotainmentsysteem werkt met de toetsen, het touchscreen, de stuurbedieningsknoppen en stemherkenning. Gebruik 3 12.

6 6 Inleiding Overzicht bedieningselementen (zonder navigatie)

7 Inleiding 7 1. ; (Startpagina) SOURCE Druk op deze knop om audiobronnen, bijv. AMen FM-radio, CD en AUX, te veranderen. 3. ( (menu Telefoon) Druk op deze knop om het hoofdscherm Telefoon te openen. Houd deze knop ingedrukt om het geluid van het Infotainmentsysteem te horen of te onderdrukken. 4. TUNE/MENU Draai deze knop om een functie te markeren. Druk op de knop om de gemarkeerde functie te activeren. Draai de knop om handmatig een radiostation te selecteren. 5. 9BACK Druk op deze knop om terug te gaan naar het vorige scherm in een menu. 6. TONE Druk op deze knop om op het geluidsmenuscherm de instellingen aan te passen, bijv. voor lage, middenhoge en hoge tonen. 7. CONFIG (menu Configuratie)...56 Druk op deze knop om functies voor de radio, het beeldscherm, de telefoon, het voertuig en de tijd aan te passen. 8. R (Uitwerpen)...25 Druk op om een schijf uit de cd-speler te werpen 9. ]SEEK (Omlaag zoeken)...25 Druk op deze knop om de vorige titel te zoeken. Houd ingedrukt om een titel terug te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. Druk op de knop om de vorige zender met goede ontvangst te zoeken als u naar AM- of FM-radio luistert FAV (Favorietenpagina's 1-6) Druk op deze knop om het huidige paginanummer boven de voorkeuzeknoppen weer te geven. De opgeslagen zenders voor elke lijst verschijnen op de aanraakgevoelige voorkeuzetoetsen onder in het scherm. 11. AS 1 2 (Autostore) Druk op deze knop om tussen Autostore-zenders en favorieten te schakelen. 12. INFO (Informatie)...40

8 8 Inleiding 13. VOL/m (Volume/Aan/uit)...18 Druk op deze knop om het Infotainmentsysteem in en uit te schakelen. Draai de knop om het volume af te stellen. 14. r (Afspelen/Pauzeren) Druk op deze knop om het afspelen te starten, pauzeren en te hervatten. 15. TP (Verkeersinformatie)...20 Indrukken voor toegang tot Verkeersinformatie. 16. : (Dempen) SEEK[ (Omhoog zoeken)...25 Houd ingedrukt om door een titel te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. Druk op de knop om de volgende zender met goede ontvangst te zoeken als u naar AM- of FM-radio luistert Druk op deze knop om de volgende titel te zoeken.

9 Overzicht bedieningselementen (met navigatie) Inleiding 9

10 10 Inleiding 1. R (Uitwerpen)...25 Druk op om een schijf uit de cd-speler te werpen 2. ; (Startpagina) ( (Telefoon) Bluetooth 4. SOURCE Druk op deze knop om audiobronnen, bijv. AMen FM-radio, CD en AUX, te veranderen. 5. TUNE/MENU Draai deze knop om een functie te markeren. Druk op de knop om de gemarkeerde functie te activeren. Draai de knop om handmatig een radiostation te selecteren. 6. 9BACK Druk op deze knop om terug te gaan naar het vorige scherm in een menu. Als u een pagina rechtstreeks hebt geopend met een knop op de console of de toets Startpagina, drukt u op 9 BACK om weer naar het vorige menu te gaan. 7. INFO (Informatie)...18 Druk op deze knop om een scherm met audioinformatie op te roepen. 8. CONFIG (menu Configuratie)...56 Druk op deze knop om functies voor de radio, het beeldscherm, de telefoon, het voertuig en de tijd aan te passen. 9. NAV Navigatie)...40 Druk op de knop om het navigatiekaartscherm te bekijken of om te schakelen tussen een gedeelde kaart/ audioweergave en een volledige kaartweergave. 10. DEST (Bestemming)...40 Druk op deze knop om een route te plannen. Als de routebegeleiding actief is, drukt u op de knop om het menu Route te openen. 11. ]SEEK (Omlaag zoeken)...25 Druk op deze knop om de vorige titel te zoeken.

11 Inleiding 11 Houd ingedrukt om een titel terug te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. Druk op de knop om de vorige zender met goede ontvangst te zoeken als u naar AM- of FM-radio luistert RPT (Herhalen)...40 Druk op deze knop om de laatste prompt van de gesproken begeleiding te herhalen 13. VOL/m (Volume/Aan/uit)...18 Druk op deze knop om het Infotainmentsysteem in en uit te schakelen. Draai de knop om het volume af te stellen. 14. SEEK[ (Omhoog zoeken)...25 Druk op deze knop om de volgende titel te zoeken. Houd ingedrukt om door een titel te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. Druk op de knop om de volgende zender met goede ontvangst te zoeken als u naar AM- of FM-radio luistert r (Afspelen/Pauzeren)...25 Druk op deze knop om het afspelen te starten, pauzeren en te hervatten. 16. AS Druk op deze knop om tussen Autostore-zenders en favorieten te schakelen. 17. TP (Verkeersinformatie)...20 Indrukken voor toegang tot Verkeersinformatie. Afstandsbediening op stuurwiel 3 (indrukken om te spreken): druk op deze knop voor interactie met Bluetooth of stemherkenning. Bluetooth (oproep beëindigen/ onderdrukken): druk op deze knop om een binnenkomende oproep te weigeren of om een huidige oproep te beëindigen. Druk hierop om de boordluidsprekers bij gebruik van het

12 12 Inleiding Infotainmentsysteem stil te schakelen. Opnieuw indrukken om de knipperlichten uit te schakelen. Druk hierop om stemherkenning te annuleren. d SRCc (kartelwieltje): druk hierop om een golfbereik of audiobron te selecteren. Selecteer met het kartelwiel de volgende of vorige favoriete radiozender, cd/mp3-track, USB en audio via Bluetooth. Gebruik dsrc om met Stitcher naar de volgende song of het volgende programma te springen. + X - (Volume): druk op + om het volume luider in te stellen. Druk op - om het volume lager in te stellen. Gebruik Het Infotainmentsysteem werkt door het aanraken van het scherm en met de knoppen en andere toetsen. Stemherkenning, via de stuurbedieningsknoppen, kan worden gebruikt voor het bedienen van de Infotainmentfuncties. Druk q/w op de stuurbedieningsknoppen om stemherkenning te starten. Stemherkenning Waarschuwing Het Infotainmentsysteem moet worden gebruikt zodat er te allen tijde veilig met de auto kan worden gereden. Zet bij twijfel uw auto aan de kant en bedien het Infotainmentsysteem terwijl u stil staat. Startpagina Toetsen van touchscreen Via Startpagina hebt u toegang tot veel van de functies. Terug: Druk hierop om terug naar de vorige pagina te gaan. Thuis: druk hierop om terug naar Startpagina te gaan. Fav: druk hierop om een pagina met favoriete AM- of FM-zenders weer te geven. Houd Fav ingedrukt om door de favorietenpagina's te bladeren. Meer 6: Druk hierop om naar de volgende pagina te gaan. Startpagina aanpassen Het eerste Startpagina kan worden aangepast. Schermtoetsen toevoegen: 1. Menu indrukken. 2. Startpagina aanpassen indrukken.

13 Inleiding Druk op een schermtoets voor toevoegen aan of wissen uit het eerste Startpagina. H geeft aan dat deze optie weergegeven. Het maximaal aantal toetsen op Startpagina 1 is acht. 4. Klaar indrukken. Schermtoetsen verplaatsen: 1. Pict. sorteren indrukken. 2. Druk op een pictogram om alleen met een ander pictogram op het eerste Startpagina te wisselen. 3. Klaar indrukken. Standaardinstellingen Startpagina 1 herstellen: 1. Menu indrukken. 2. Stand.wrd. hoofdstartpagina herst. indrukken. 3. Druk op Ja of Annul.. Startpagina functies Ingedrukte schermtoetsen zijn geaccentueerd wanneer een functie beschikbaar is. Diverse functies zijn uitgeschakeld wanneer het voertuig beweegt. Druk op de schermtoets Nu afspelen om de actieve bronpagina te tonen. De beschikbare bronnen zijn AM, FM, CD, USB/iPod, Stitcher en AUX. AM/FM-radio 3 18, Cd-speler 3 25 en Randapparatuur Druk op de schermtoets Navigatie om een kaart met uw huidige voertuigpositie weer te geven. Navigatiesysteem 3 40, Kaarten 3 42, Symbolenoverzicht 3 44 en Menu Configuratie 3 56 gebruiken. Druk op de schermtoets Bestemming om de startpagina Bestemming invoeren of Menu Bestemming weer te geven. Met de beschikbare schermtoetsen hebt u eenvoudig toegang tot diverse manieren voor invoeren van een bestemming. Bestemming Druk op de toets Telefoon om de hoofdpagina Telefoon weer te geven. Bluetooth 3 70.

14 14 Inleiding Druk op de toets Instellingen om de hoofdpagina Instellingen weer te geven. Pas in dit scherm functies zoals tijd en datum, radio, telefoon, navigatie, auto en display aan. Menu Configuratie Druk op de schermtoets Afbeeldingen om afbeeldingen op uw USB-drive of SD card te bekijken. U kunt afbeeldingen op de SD card alleen door een USB-adapter bekijken. Afbeeldingen weergeven Druk op de toets AM om de hoofdpagina AM te tonen en te luisteren naar het huidige of laatst afgestemde AMstation. AM/FM-radio Druk op de toets Audio om de hoofdpagina Audio weer te geven. Stel de toon en luidsprekers af door op de toetsen te drukken die de geluidsniveaus van treble, middentonen, bass, fade en balans wijzigen. Geluidsinstellingen Druk op de toets FM om de hoofdpagina FM te tonen en te luisteren naar het huidige of laatst afgestemde FMstation. AM/FM-radio Druk op de schermtoets Stitcher (indien aanwezig) om de startpagina Stitcher weer te geven en stream nieuws, sport en amusementsprogramma's via het audiosysteem.

15 Inleiding 15 Druk op de toets CD om de hoofdpagina CD te tonen en te luisteren naar de huidige of laatst geselecteerde cdtitel. CD-speler Druk op de toets ipod om de hoofdpagina ipod te tonen en te luisteren naar de huidige of laatst geselecteerde titel. Randapparatuur Druk op de toets AUX voor toegang tot een aangesloten randapparaat. Randapparatuur Druk op de schermtoets S Bluetooth om via hoofdpagina BT Audio muziek via een Bluetooth-apparaat af te spelen. Audio via Bluetooth Druk op de toets USB om de hoofdpagina USB te tonen en te luisteren naar de huidige of laatst geselecteerde titel. Randapparatuur Druk op de schermtoets Snelle info voor informatie over het afspelen van audio. Snelle info zie hieronder.

16 16 Inleiding Druk op de schermtoets Messages (indien aanwezig) om het Postvak In voor tekstberichten weer te geven. Tekstberichten Indien aanwezig is deze functie beschikbaar via het pictogram Apps op het Infotainmentsysteem Startpagina. Voor het downloaden en gebruiken van apps is een Wi-Fi-internetverbinding als onderdeel van een smartphone of andere dataserviceregeling van een mobiel apparaat nodig. Bij de meeste smartphone kunt u deze activeren in het instellingenmenu onder Mobiele netwerksharing, Persoonlijke hotspot, Mobiele hotspot Wi-Fi-hotspot of soortgelijke opties. Druk na het activeren van Wi-Fi op de smartphone op het pictogram Apps op de Startpagina. Volg de aanwijzingen voor het configureren van de internetverbinding en het instellen van een account. Snelle info Snelle info geeft u toegang tot quickinfo over afspelen van audio. Druk hiervoor op Snelle info op de Startpagina of op de console op de knop INFO. Afhankelijk van het systeem en of de opties voor die regio beschikbaar zijn, zijn sommige opties wellicht uitgegrijsd. Audioinfo: toont informatie over het momenteel beluisterde nummer. Beeldscherm schoonmaken Verwijder vuil dat krassen zou kunnen veroorzaken met een zachte borstel. Veeg glanzende opperlakken of displays van de auto's schoon met een microvezeldoek. Gebruik nooit ruitreinigers of oplosmiddelen. Let op Het gebruik van schuurmiddelen voor de reiniging van glasoppervlakken kan het glas krassen. Wanneer u het glas reinigt, gebruikt u een zachte doek en sproeit u geen reinigingsmiddel rechtstreeks op het Infotainmentsysteem. Let op Bevestig geen apparaat met een zuignap op het display. Veeg de middenconsole niet schoon met een harde doek of een vluchtige vloeistof. Dit kan immers het oppervlak krassen of de tekens op de knop wissen.

17 Inleiding 17 Geluidsinstellingen Druk om naar het menu Tooninstellingen te gaan op de toets TONE of gebruik de toets Tooninstellingen op Startpagina. Geluidsinstellingen zijn specifiek voor elke bron. Pas de instellingen als volgt aan: Bas: druk op + of - om het niveau te wijzigen. Midrange (Middentonen): druk op + of - om het niveau te wijzigen. Hoge tonen: druk op + of - om het niveau te wijzigen. EQ-instellingen: druk op of draai aan de knop TUNE/ MENU om de voorgeprogrammeerde EQ-opties te doorlopen. Fader: druk op de toets F of R voor meer geluid uit de luidsprekers voor of achter. De positie in het midden balanceert het geluid tussen de luidsprekers vooraan en achteraan. Balans: druk op de toets L of R voor meer geluid uit de luidsprekers links of rechts. De positie in het midden balanceert het geluid tussen de linkse en rechtse luidsprekers.

18 18 Radio Radio AM/FM-radio Radio Data System (RDS)...20 Radio-ontvangst Multibandantenne AM/FM-radio Luisteren naar radio VOL/m (Volume/Aan/uit): Druk op de knop om de radio in of uit te schakelen. Draai de knop om het volume luider of zachter in te stellen. Het volume wordt aangepast voor de huidige audiobron, actieve gesproken navigatiebegeleiding, gesproken prompts of geluidsindicaties. De stuurbedieningsknoppen kunnen ook worden gebruikt om het volume aan te passen. Stuurbedieningsknoppen 3 5. Bediening radio De radio werkt wanneer de sleutel op AAN/START of ACC/ACCESSOIRE staat. Wanneer de sleutel van AAN/ START op STOP/UIT wordt gezet, werkt de radio nog 10 minuten of totdat het bestuurdersportier wordt geopend. U kunt de radio inschakelen door op de Aan/Uit-knop op het Infotainmentsysteem te drukken. De radio werkt dan gedurende 10 minuten. Bij het indrukken van de Aan/Uit-knop wordt de radio bij het openen van het bestuurdersportier niet uitgeschakeld. Sommige radio's kunnen blijven spelen en zetten de tijd weer op 10 minuten als er weer op een toets van het Infotainmentsysteem wordt gedrukt. De radio kan te allen tijde met de aan/ uit-toets worden uitgeschakeld. Audiobron Druk op SOURCE of SRC op de stuurbedieningsknoppen voor weergeven en bladeren door de beschikbare bronnen AM, FM, Stitcher, CD, USB, AUX en audio via Bluetooth.

19 Radio 19 Een station zoeken Druk op SOURCE of SRC op de stuurbedieningsknoppen om AM, FM, Stitcher, CD, USB, AUX en audio via Bluetooth te selecteren. Draai de knop TUNE/MENU om een radiostation te zoeken. Selecteer een voorkeuzezender door op Fav te drukken, blader door de favorietenpagina's en druk op een voorkeuzetoets op de radio of de schermtoets. Een zender opslaan Druk op ] of [ om een station te zoeken. AM 1. Druk op de schermtoets AM op het Startpagina of selecteer AM door indrukken van SOURCE of SRC op de stuurbedieningsknoppen of zeg "AM tuner" of "AM" via stemherkenning. 2. Druk op de schermtoets Menu om de AM-zenders of -categorieën weer te geven. 3. Indrukken voor het selecteren van een optie. Druk op Verversen om de zenderlijst bij te werken. FM 1. Druk op de schermtoets FM op het Startpagina of selecteer FM door indrukken van SOURCE of SRC op de stuurbedieningsknoppen of zeg "FM tuner" of "FM" via stemherkenning. 2. Druk op de schermtoets Menu om de FM-zenders of -categorieën weer te geven. 3. Indrukken voor het selecteren van een optie. Druk op Verversen om de zenderlijst bij te werken. Alle zendervoorkeuren U kunt tot wel 36 voorkeuzestations uit AM en FM gemengd opslaan. 1. Houd op de hoofdpagina AM of FM één van de toetsen 1-6 of één van de voorkeuzeschermtoetsen onderaan het scherm ingedrukt. Na enkele seconden hoort u een pieptoon en verschijnt de nieuwe voorkeuze-informatie op die toets. 2. Herhaal de stappen voor elke voorkeuze.

20 20 Radio Autostore Ga als volgt te werk om Autostore te gebruiken: 1. Druk op SOURCE om AM of FM te selecteren. 2. Druk gedurende twee seconden op de toets AS De radio zoekt naar de zes meest krachtige zenders en slaat deze op. Druk op de toets AS 1-2 om tussen de Autostore-zenders en favorieten te schakelen. Autostore wist eerder opgeslagen favoriete zenders niet. Gemengde voorkeuzes Elke favorietenpagina kan zes voorkeuzezenders opslaan. De voorkeuzes op een pagina kunnen verschillende radiogolflengtes hebben. Als u wilt scrollen door de pagina's, drukt u op de knop FAV op de console of selecteert u de toets Fav in de bovenste balk. Het huidige paginanummer verschijnt boven de toetsen van de voorkeuzes. De opgeslagen zenders voor elke Fav-pagina verschijnen op de voorkeuzetoetsen. Ga als volgt te werk om het aantal weer te geven Fav-pagina's te wijzigen: 1. Druk op Instellingen op het Startpagina. 2. Radio-instellingen indrukken. 3. Aantal favoriete pagina's indrukken. Een voorkeuzestation oproepen Als u een voorkeuzezender wilt oproepen uit een Fav-pagina, doet u één van het volgende: Druk op de console op de toets FAV om de voorkeuzepop-up weer te geven. Druk op één van de voorkeuzeschermtoetsen om naar de geselecteerde voorkeuzezender te gaan. In de hoofdpagina AM of FM selecteert u één van de voorkeuzetoetsen om naar de geselecteerde voorkeuzezender te gaan. Radio Data System (RDS) Radio Data System (RDS) is een service van FM-zenders die de gewenste zender helpt vinden met een goede ontvangst. RDS-zenders worden herkend aan de programmanamen en niet aan de uitzendfrequentie. TP (verkeersprogramma): zenders met radioverkeersinformatieservice zijn RDS-zenders die verkeersinformatie uitzenden. Verkeersinformatie in- of uitschakelen Om de stand-by verkeersberichtenfunctie van het Infotainmentsysteem in- en uit te schakelen: Druk op de TP-toets. Als de verkeersinformatieservice wordt ingeschakeld, licht [TP] op het display op. Er worden alleen verkeersinformatiezenders weergegeven. Als de actuele zender geen verkeersinformatiezender is, wordt er automatisch naar de volgende verkeersinformatiezender gezocht.

21 Radio 21 Als een radiozender met een verkeersinformatieservice wordt gevonden, licht [TP] op het display op. Verkeersberichten wordt afgespeeld op het ingestelde stemvolume door de knop CONFIG in te drukken en vervolgens op de toetsen Navigatie-instellingen en Gesproken instructie te drukken. Als de radioverkeersinformatieservice wordt ingeschakeld, wordt het afspelen van cd's/dvd's en externe bronnen gedurende het verkeersbericht onderbroken. Alleen naar verkeersberichten luisteren Schakel de radioverkeerinformatieservice in en draai het volume van het Infotainmentsysteem helemaal terug. EON (Enhanced Other Networks) Met EON kunt u naar verkeersberichten luisteren ook als de zender waarnaar u luistert zelf geen verkeersinformatie uitzendt. Als zulk een station wordt ingesteld, wordt het weergegeven als TP. RDS configureren Om het menu voor de RDSconfiguratie op te roepen: 1. Druk op de CONFIG-toets. 2. Selecteer Radio en vervolgens RDS-opties. RDS in-/uitschakelen Zet RDS op Aan of Uit. Activeren van RDS biedt de volgende voordelen: Op het display verschijnt de programmanaam van de geselecteerde zender i.p.v. de frequentie. Het infotainmentsysteem stelt met behulp van AF (Alternative Frequency) altijd automatisch af op de zendfrequentie met de beste ontvangst van de geselecteerde zender. Afhankelijk van de ontvangen zender geeft het Infotainmentsysteem radiotekst weer die bijv. informatie over het actuele programma kan bevatten. In- en uitschakelen van regioinstelling RDS moet zijn geactiveerd voor de regio-instelling. Soms zenden RDSzenders op verschillende frequenties programma's uit die regionaal van elkaar verschillen. 1. Zet Regionaal op Aan of Uit. Alleen alternatieve frequenties (AF) van dezelfde regionale programma's worden geselecteerd. 2. Is de regio-instelling uitgeschakeld, worden alternatieve frequenties voor de zenders geselecteerd zonder rekening te houden met regionale programma's.

22 22 Radio RDS-scrolltekst Sommige RDS-zenders gebruiken de regels voor het aangeven van de programmanaam en tevens voor het weergeven van extra informatie. Gedurende dit proces wordt de programmanaam verborgen. Als u de weergave van extra informatie wilt blokkeren, stelt u de blokkering van lopende tekst in op Aan. DAB Het digitale radiosysteem DAB (Digital Audio Broadcasting) is een universeel uitzendsysteem. DAB-zenders worden aangeduid met de programmanaam i.p.v. met de zendfrequentie. Algemene aanwijzingen Met DAB kunnen verschillende programma s (diensten) op dezelfde frequentie worden uitgezonden (ensemble). Naast hoogwaardige diensten voor digitale audio is DAB ook in staat om programmagerelateerde gegevens en een veelheid aan andere dataservices uit te zenden, inclusief reis - en verkeersinformatie. Zolang een bepaalde DAB-ontvanger een signaal van een zender op kan vangen (ook al is het signaal erg zwak), is de geluidsweergave gewaarborgd. Er is geen sprake van fading (verzwakking van het geluid) dat kenmerkend is voor AM- of FM-ontvangst. Het DAB-signaal wordt op een constant volume gereproduceerd. Als het DAB-signaal te zwak is om door de radio te worden geïnterpreteerd, wordt de weergave geheel onderbroken. Dit incident kan worden vermeden met de activering van DAB naar DAB service volgen en/of DAB naar FM servicelink. Raadpleeg "Configureren DAB" verderop. Interferentie door zenders op naburige frequenties (een verschijnsel dat typisch is voor AM- en FM-ontvangst) doet zich bij DAB niet voor. Als het DAB-signaal door natuurlijke obstakels of door gebouwen wordt weerkaatst, verbetert dit de ontvangstkwaliteit van DAB, terwijl AM- en FM-ontvangst in die gevallen juist aanmerkelijk verslechtert. De radio is ook geschikt voor het ontvangen van DAB+ en DMB-audio. DAB configureren 1. Druk op de CONFIG-toets. 2. Selecteer Radio en vervolgens DAB. De volgende opties zijn beschikbaar in het configuratiemenu: DAB naar DAB service volgen: als deze functie is geactiveerd, schakelt het apparaat over naar een andere service van het actieve DABensemble (indien beschikbaar) wanneer het DAB-signaal te zwak is om door de ontvanger te worden geïnterpreteerd. DAB naar FM servicelink: als deze functie is geactiveerd, schakelt het apparaat over naar een bijbehorende FM-zender van de actieve

23 Radio 23 DAB-service (indien beschikbaar) wanneer het DAB-signaal te zwak is om door de ontvanger te worden geïnterpreteerd. Dynamische geluidsaanpassing: als deze functie geactiveerd is, wordt het dynamische bereik van het DAB-signaal gereduceerd. Dit houdt in dat het volume van hard geluid wel, maar dat van zacht geluid niet wordt gereduceerd. Daardoor kan het volume van het Infotainment zo worden afgesteld dat zacht geluid goed hoorbaar is zonder dat hard geluid te hard klinkt. Bandkeuze: na de selectie van deze optie kunnen de te ontvangen DAB-golfbanden door het Infotainmentsysteem worden gedefinieerd. DAB-meldingen Naast de muziekprogramma s zenden talloze DAB-zenders diverse categorieën berichten uit. Het afspelen van de radio of cd/mp3 wordt onderbroken wanneer er berichten zijn. Diverse soorten berichten tegelijkertijd selecteren: 1. Selecteer DAB-berichten. 2. Activeer de gewenste berichtcategorieën. Radio-ontvangst Frequentie- en atmosferische storing kunnen optreden tijdens de normale radio-ontvangst als items zoals opladers van mobiele telefoons, hulpaccessoires voor het voertuig en externe elektronische apparaten worden aangesloten op de 12 V-aansluiting. Bij frequentie- of atmosferische storing koppelt u het item los van de hulpvermogensuitgang. FM FM-signalen hebben een bereik van slechts ongeveer 16 tot 65 km. Hoewel de radio beschikt over een ingebouwd elektronisch circuit dat automatisch in werking treedt om storing te herleiden, kan atmosferische storing plaatsvinden, in het bijzonder rondom hoge gebouwen of heuvels, waardoor het geluid toe- en afneemt. AM Het bereik voor de meeste AM-stations is groter dan bij FM, in het bijzonder 's avonds. Het grotere bereik kan ervoor zorgen dat stationfrequenties onderlinge storing veroorzaken. Atmosferische storing kan optreden wanneer de radio-ontvangst wordt verstoord door onweer en stoomlijnen. Wanneer dit gebeurt, moet u de hogetonenregelaar van de radio lager afstellen. Gebruik van mobiele telefoon Het gebruik van mobiele telefoons kan zorgen voor storing met de radio van het voertuig.

24 24 Radio Multibandantenne De multibandantenne bevindt zich op het dak van het voertuig. De antenne wordt gebruikt voor de AM/FM-radio en het GPS (Global Positioning System) als de auto over deze functies beschikt. Zorg voor een goede ontvangst dat de antenne niet wordt gehinderd. Als het voertuig een zonnedak heeft dat open is, kunnen de prestaties van de AM/FM-radio en de GPS worden beïnvloed. Diversity Antenna System De FM-antenne is een verborgen zelfafstemmend systeem. Het optimaliseert de FM-signalen voor de positie van de auto en de bron van de radiozender. Onderhoud of aanpassingen zijn niet nodig.

25 CD-speler 25 CD-speler Audio-cd afspelen Audio-cd afspelen Het systeem kan het volgende afspelen: Meeste audio-cd's Cd-r Cd-rw Mp3 of indelingen unprotected WMA en AAC Wanneer u een compatibele beschrijfbare schijf afspeelt, kan de geluidskwaliteit afnemen door de kwaliteit van de schijf, de opnamemethode, de kwaliteit van de opgenomen of de hantering van de schijf. De schijf kan meer gaan overslaan en problemen hebben bij het lezen van opgenomen tracks, vinden van tracks en/of laden en uitwerpen. Als u deze problemen ervaart, controleert u de schijf op schade en probeert u een schijf waarvan u weet dat die goed werkt. Schade aan de cd-speler vermijden: Gebruik geen gekraste of beschadigde schijven. Plak geen etiketten op schijven. De etiketten kunnen vast komen te zitten in de speler. Plaats slechts één schijf per keer. Houd de laadsleuf vrij van vreemde stoffen, vloeistoffen en vuil. Gebruik een markeerpen om de bovenkant van de schijf te labelen. Schijven laden en uitwerpen Een schijf laden: 1. Schakel het contact in. 2. Plaats een schijf in de sleuf met de juiste kant naar boven. De speler trekt deze volledig naar binnen. Als de schijf is beschadigd of onjuist wordt geladen, ziet u een fout en wordt de schijf uitgeworpen. De schijf speelt automatisch af na het laden.

26 26 CD-speler Druk op R om een schijf uit de cdspeler te werpen. Als de schijf niet snel wordt verwijderd, wordt deze automatisch terug in de speler getrokken. Een audio-cd afspelen 1. Druk op de toets CD op de Startpagina of selecteer CD uit het pop-upvenster voor de bron om de CD-hoofdpagina te tonen. 2. Druk op de schermtoets Menu om de menuopties weer te geven. 3. Druk om de gewenste optie te selecteren. Op de CD-hoofdpagina verschijnt een titelnummer aan het begin van elke titel. Informatie over het muzieknummer, de artiest en het album verschijnt indien beschikbaar. Gebruik de volgende bedieningen om de schijf af te spelen: r (Afspelen/pauzeren): druk op deze knop om het afspelen te starten, pauzeren of te hervatten. ]SEEK (Vorige/terugspoelen): Druk op deze knop om het begin van de huidige of vorige titel te zoeken. Als de titel minder dan vijf seconden werd afgespeeld, wordt de vorige titel gezocht. Bij meer dan vijf seconden start de huidige titel vanaf het begin. Houd ingedrukt om een titel terug te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. De verstreken tijd verschijnt. SEEK [ (Volgende/doorspoelen): Druk op deze knop om de volgende titel te zoeken. Houd ingedrukt om een titel door te spoelen. Laat de knop los om de afspeelsnelheid te hervatten. De verstreken tijd verschijnt. TUNE/MENU: Draai deze knop rechts of links om de volgende of vorige titel te selecteren. Druk op deze knop om de lijst te selecteren. Als een titel wordt geselecteerd uit het menu, speelt het systeem de titel af en gaat het terug naar het scherm CD. Foutmeldingen Als Disc fout verschijnt en/of de schijf wordt uitgeworpen, is dit mogelijk vanwege één van de volgende redenen: De schijf heeft een ongeldige of onbekende indeling. De schijf is heel warm. Probeer de schijf opnieuw wanneer de temperatuur terug normaal is.

27 De weg is heel ruw. Probeer de schijf opnieuw wanneer het wegoppervlak beter is. De schijf is vuil, gekrast, nat of is omgekeerd geplaatst. De lucht is heel vochtig. Probeer de schijf later opnieuw. Er is een probleem opgetreden bij het branden van de schijf. Het etiket zit vast in de cd-speler. Als de cd niet juist afspeelt om een andere reden, probeert u een cd waarvan u weet dat die goed werkt. Als de foutmeldingen aanhouden, neemt u contact op met uw werkplaats. CD-speler 27

28 28 Externe apparaten Externe apparaten Algemene informatie Audio afspelen Afbeeldingen weergeven Smartphone-applicaties gebruiken Algemene informatie Deze auto heeft een AUX-aansluiting en een USB-aansluiting in de middenconsole om externe audiogegevensbronnen aan te sluiten. Voorzichtig Laad via de USB-aansluiting geen toebehoren met USB-stekker op. Door de warmteontwikkeling kan het systeem minder goed gaan werken of kan het Infotainmentsysteem beschadigd raken. Wijzig indien configurabel de instellingen van de apparatuur, bijv. smartphones, zodanig dat de USB-verbinding alleen wordt gebruikt voor gegevensoverdracht en niet voor opladen. Let op Houd de aansluitingen altijd schoon en droog. AUX-ingang Mogelijke externe audiobronnen zijn: Laptop Mp3-speler Cassettespeler Deze aansluiting is geen audio-uitgang. Sluit geen hoofdtelefoon aan op de AUX-ingang. Sluit hulpapparaten aan terwijl het voertuig in de stand P (Parkeren) staat. Sluit een 3,5 mm-kabel aan van het hulpapparaat op de AUX-ingang. Wanneer een apparaat wordt aangesloten, begint het systeem automatisch audio vanaf het apparaat af te spelen via de luidsprekers van het voertuig.

29 Externe apparaten 29 Ga als volgt te werk als er al een randapparaat aangesloten is, maar er momenteel een andere bron actief is: Druk op SOURCE om door alle beschikbare schermen met audiobronnen te bladeren totdat het bronscherm AUX is geselecteerd. Gebruik stemherkenning en zeg "Front aux afspelen Spelen AUX Spelen Voorkant AUX" om het randapparaat te beluisteren. Stemherkenning USB-poort De USB-poort is geschikt voor het aansluiten van een USB-massaopslagapparaat of een Certified Windows Vista /Media Transfer Protocol (MTP)-apparaat. De USB-poort bevindt zich in de middenconsole. Het USB-pictogram verschijnt wanneer het USB-apparaat is aangesloten. USB-media-indelingen De USB-poort ondersteunt de volgende media-indelingen: MP3 Unprotected WMA Unprotected AAC Ook andere indelingen worden wellicht ondersteund. USB mp3-speler en USB-drives De aangesloten USB mp3-speler en USB-drives moeten aan de USB MSC-specificatie voldoen (USB Mass Storage Class). Harde schijven worden niet ondersteund. Het Infotainmentsysteem kan geen muziek met schrijfbeveiliging afspelen. Ondersteunde bestandssystemen: FAT32, NTFS, Linux en HFS+. De volgende beperkingen gelden voor de gegevens die opgeslagen zijn op een USB mp3-speler of een USB-apparaat: Maximale mapstructuurdiepte: 8 niveaus. Maximaal aantal mp3/wma-bestanden dat kan worden weergegeven: De afspeellijstitems moeten als relatieve paden zijn opgemaakt. Het systeemkenmerk voor mappen/bestanden dat audiogegevens bevat, mag niet ingesteld zijn. Als u een USB-apparaat wilt afspelen, gaat op een van de volgende manieren te werk: Sluit het USB-apparaat aan en het afspelen start. Druk op de startpagina op de schermtoets Nu afspelen. Druk op SOURCE om te bladeren totdat het bronscherm USB verschijnt. Druk op 3 op de stuurbedieningsknoppen om Afspeellijsten, Artiesten, Albums, Genres of Nummers weer te geven. Stemherkenning 3 63.

30 30 Externe apparaten De volgende afspeellijstindelingen worden ondersteund: M3U (Standard en Extended) itunes, PLS (Standard) WAX ASX RMP Het Infotainmentsysteem ondersteunt het aansluiten van een mobiele telefoon als USB-drive zolang als de mobiele telefoon USB MSC ondersteunt of ondersteuning voor USB-diskdrives erop geactiveerd is. Gracenote Met Gracenote-technologie op het Infotainmentsysteem beheert u en navigeert u door de muziekcollectie op USB-apparaten. Wanneer er een USB-apparaat met het Infotainmentsysteem verbonden is, identificeert Gracenote de muziekcollectie en vermeldt deze de juiste gegevens over album, naam van de artiest, genres en cover art op het scherm. Eventueel ontbrekende informatie wordt door Gracenote aangevuld. Muziekbibliotheek doorzoeken met stemherkenning Gracenote verbetert het zoeken naar en navigeren door muziek door het identificeren van bands, artiesten en albumnamen met een wellicht lastige uitspraak, ongewone spellingsvormen en bijnamen. Zo kan het systeem met behulp van Gracenote artiestennamen als "INXS" of "Mötley Crüe" begrijpen. Ook kunt u namen als "The Boss" en duizenden andere beroemde bijnamen van artiesten gebruiken als gesproken commando's voor toegang tot muziek. Stemherkenning Normaliseren Normaliseren: helpt bij het verbeteren van de nauwkeurigheid van stemherkenning voor titels die bijna hetzelfde klinken. Het groepeert ook lange lijsten genres in 10 algemeen bekende genres. In de mediabibliotheek kunnen bijvoorbeeld meerdere rockgenres voorkomen, normalisatie groepeert deze alle in één rockgenre. Normaliseren is standaard uit. Ga als volgt te werk om Normaliseren in te schakelen: 1. Druk op CONFIG of Instellingen op het Startpagina. 2. Druk op Radio-instellingen en vervolgens op Gracenote-opties. 3. Druk op Normaliseren om in of uit te schakelen. Cover art De database in Gracenote bevat cover art- of album art-informatie voor de muziek op het USB-apparaat. Als de muziek door Gracenote wordt herkend en cover art heeft, gebruikt Gracenote de cover art uit de ingebedde database en toont deze op het Infotainmentsysteem. Gebruikerspecifieke cover art wordt altijd als eerste

31 Externe apparaten 31 gebruikt. Als er geen cover art wordt gevonden, gebruikt Gracenote genreafbeeldingen of foto's van artiesten. Meer van dit De Gracenote-database bevat attributen voor muziek, bijv. genre, muziekperiode, regio, soort artiest, stemming, enz. Gebruik dit voor het creëren van een afspeellijst van maximaal 30 songs "zoals" de momenteel beluisterde song. Deze afspeellijst wordt opgeslagen in het menu Afspeellijsten wanneer het apparaat weer wordt verbonden. Als er songs van het apparaat worden verwijderd, slaat het systeem deze songs simpelweg over en speelt het de volgende beschikbare song af. Gebruik het aanraakscherm of stemherkenning om een "Meer van dit" afspeellijst te creëren. Stemherkenning Gracenote indexering Terwijl Gracenote indexeert, zijn er Infotainmentfuncties beschikbaar, zoals het selecteren van muziek uit het menu. Muziek via stemherkenning is niet beschikbaar totdat het Infotainmentsysteem het apparaat geheel heeft geïndexeerd. Bij apparaten met meer muziek kan het indexeren meer tijd in beslag nemen. Bij de eerste keer aansluiten op het Infotainmentsysteem gaat het apparaat indexeren. Als Indexeren van het scherm verdwijnt, is het Infotainmentsysteem gereed voor het ondersteunen van zoeken naar muziek. Bij de volgende keer aansluiten of de volgende contactcyclus verschijnt Indexeren kort op het scherm. Het Infotainmentsysteem zoekt naar wijzigingen in het apparaat en stelt de muzieklijst op. Als er geen wijzigingen zijn, is het zoeken naar muziek via stemherkenning beschikbaar. Het Infotainmentsysteem gaat indexeren en slaat twee apparaten met maximaal songs op elk apparaat op. Afbeeldingsfunctie USB Afbeeldingen kunnen alleen met USB-apparaten worden bekeken. Zet afbeeldingen op een SD card over op een USB-apparaat of gebruik een USB-SD-adapter. Bestanden van meer dan ongeveer vier megapixel worden wellicht niet weergegeven. Alleen jpeg-, bmp-, gif- en png-bestanden worden ondersteund. Bestandssysteem en namen De songs, artiesten, albums en genres worden uit de songinformatie van het bestand gehaald en worden alleen weergegeven als ze aanwezig zijn. Het Infotainmentsysteem geeft de bestandsnaam als de tracknaam weer als de songinformatie niet beschikbaar is. Audio via Bluetooth Indien aanwezig, kan er muziek van een gekoppeld Bluetooth-apparaat worden afgespeeld. Bluetooth-verbinding Ondersteuning van smartphone-applicaties Met de functie Apps van het Infotainmentsysteem hebt u toegang tot goedgekeurde smartphone-applicaties. Het Infotainmentsysteem autoriseert applicatie-updates zodra ze verkrijgbaar zijn.

32 32 Externe apparaten Alvorens een goedgekeurde applicatie met de bedieningsorganen en menu's van het Infotainmentsysteem kan worden gebruikt, moet de betreffende applicatie op de smartphone worden geïnstalleerd. Ga bij het installeren van een goedgekeurde smartphone-applicatie te werk volgens de instructie op de smartphone. Audio afspelen USB-speler Terwijl de USB-bron actief is, gebruikt u het volgende om de USB-functie te bedienen: TUNE/MENU-knop: draai hieraan om door de lijst te bladeren. Draai er snel aan om snel alfabetisch door grote lijsten te scrollen. r (Afspelen/pauzeren): druk op deze knop om de huidige mediabron te starten, pauzeren of te hervatten. ] SEEK (Vorige/terugspoelen): Druk op deze knop om het begin van de huidige of vorige titel te zoeken. Als de titel minder dan vijf seconden werd afgespeeld, wordt de vorige titel afgespeeld. Bij meer dan vijf seconden herstart de huidige titel. Houd de knop ingedrukt om het afspelen snel terug te spoelen. Laat los om de afspeelsnelheid te hervatten. De verstreken tijd verschijnt. SEEK [ (Volgende/doorspoelen): Druk op deze knop om de volgende titel te zoeken. Houd ingedrukt om het afspelen snel door te spoelen. Laat los om de afspeelsnelheid te hervatten. De verstreken tijd wordt weergegeven. USB-menu De volgende opties zijn beschikbaar via het USB-menu: Door elkaar: druk hierop om de titels in willekeurige volgorde af te spelen. Druk opnieuw om willekeurige volgorde te stoppen. Vergelijkbare nummers afspelen: 1. Druk hierop voor automatisch creeren van een afspeellijst voor songs die op de nu beluisterde lijken. 2. Op het display verschijnt "Afspeellijst succesvol aangemaakt" en het systeem blijft de huidige song afspelen. Aanmaken afspeellijst mislukt kan verschijnen als een song niet in de Gracenote database voorkomt. Automatische afspeellijst verwijderen: druk hierop om een nieuw aangemaakte afspeellijst te wissen. Afspeellijsten/Mappen: druk hierop om een lijst met mappen te openen om zo toegang tot bestanden in de mappenstructuur te hebben.

33 Externe apparaten 33 Afspeellijsten: 1. Druk op deze toets om de opgeslagen afspeellijsten op het USBapparaat te bekijken. 2. Selecteer een afspeellijst om de lijst met alle muzieknummers uit die afspeellijst te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Artiesten: 1. Druk op deze toets om de opgeslagen lijst met artiesten op het USB-apparaat te bekijken. 2. Selecteer de naam van een artiest om een lijst met alle albums van de artiest te bekijken. 3. Als u een song wilt selecteren, tikt u op Alle en selecteert u een song of tikt u op een album en selecteert u een song uit de lijst. Albums: 1. Druk hierop om de albums op het USB-apparaat te bekijken. 2. Selecteer het album om een lijst met alle muzieknummers in het album te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Genres: 1. Druk hierop om de genres op het USB-apparaat te bekijken. 2. Selecteer een genre om een lijst met alle muzieknummers van dat genre te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Nummers: 1. Druk hierop om een lijst met alle songs op het USB-apparaat weer te geven. 2. Muzieknummers worden weergegeven als opgeslagen op de schijf. 3. Als u het afspelen wilt beginnen, selecteert u een muzieknummer uit de lijst. USB problemen oplossen Als het apparaat niet wordt herkend of als er informatie over de muziek op het scherm ontbreekt, herstel dan de standaardinstellingen van het Infotainmentsysteem: 1. Instellingen indrukken. 2. Voertuig instellingen indrukken. 3. Fabrieksinstellingen herstellen indrukken. 4. Ja indrukken. Koppel de telefoon opnieuw en het apparaat moet opnieuw indexeren.

34 34 Externe apparaten Afspelen vanaf een ipod Deze functie ondersteunt de volgende ipod-modellen: ipod classic (6e generatie) ipod nano (3G, 4G, 5G en 6G) ipod touch (1G, 2G, 3G en 4G) In de volgende gevallen kunnen er storingen tijdens de bediening en werking optreden: U sluit een ipod aan waarop een nieuwere firmware-versie geïnstalleerd is dan de versie die het Infotainmentsysteem ondersteunt. U sluit een ipod met firmware van andere leveranciers aan. Verbind een ipod als volgt: 1. Verbind één uiteinde van de standaard ipod USB-kabel met de dockconnector van de ipod. 2. Sluit het andere uiteinde aan op de USB-poort in de middenconsole. Informatie over de muziek op de ipod verschijnt op het display van het Infotainmentsysteem en de muziek wordt afgespeeld via het audiosysteem van de auto. De batterij van de ipod herlaadt automatisch wanneer het voertuig is ingeschakeld. De ipod sluit af en stopt met opladen wanneer de auto wordt afgesloten. Als uw ipod niet wordt ondersteund, kunt u de muziek erop nog steeds beluisteren door de ipod aan te sluiten op de AUX-ingang met een standaard stereokabel van 3,5 mm. ipod-menu Gebruik ipod-menu voor selecteren van: Door elkaar: druk hierop om de titels in willekeurige volgorde af te spelen. Druk opnieuw om willekeurige volgorde te stoppen. Vergelijkbare nummers afspelen: Hiermee kan het Infotainmentsysteem afspeellijsten aanmaken met songs/tracks die op de nu beluisterde lijken. Het Infotainmentsysteem creëert een afspeellijst met maximaal 30 gelijksoortige songs. De afspeellijst verschijnt in de Afspeellijsten-categorie van het menu voor later beluisteren. 1. Druk hierop voor automatisch creeren van een afspeellijst voor songs die op de nu beluisterde lijken. 2. Op het display verschijnt "Afspeellijst succesvol aangemaakt" en het systeem blijft de huidige song afspelen. Automatische afspeellijst verwijderen: druk hierop om een nieuw aangemaakte afspeellijst te wissen.

35 Externe apparaten 35 Afspeellijsten: 1. Druk hierop om de afspeellijsten op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een afspeellijst om een lijst met alle muzieknummers uit de afspeellijst te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Artiesten: 1. Druk hierop om de artiesten op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een artiest om een lijst met alle muzieknummers van de artiest te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Albums: 1. druk hierop om de albums op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een album om een lijst met alle songs van het album te bekijken of selecteer Alle om alle songs op de ipod te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Genres: 1. Druk hierop om de genres op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een genre om een lijst met artiesten van dat genre te bekijken. 3. Selecteer een artiest om albums te bekijken of Alle om alle albums van dat genre te bekijken. 4. Selecteer Artiest om albums te bekijken. 5. Selecteer Album om songs te bekijken. 6. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen. Nummers: 1. Druk hierop om een lijst met alle songs op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de song uit de lijst om het afspelen te beginnen. Podcast: 1. Druk hierop om de podcasts op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een podcast om de podcast af te spelen. Componisten: 1. Druk hierop om de muziekauteurs op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een componist om een lijst met alle songs van die componist te bekijken. 3. Selecteer een muzieknummer uit de lijst om het afspelen te beginnen.

36 36 Externe apparaten Luisterboek: 1. Druk hierop om de audiobooks op de ipod te bekijken. 2. Selecteer de naam van een audioboek om een lijst met alle audioboeken te bekijken. 3. Selecteer een audiobook uit de lijst om het afspelen te beginnen. Afspelen vanaf een iphone of ipad Deze functie ondersteunt de het/de volgende iphone-model of ipad-modellen: iphone (2G, 3G, 3GS, 4, 4S en 5) ipad (1G, 2G) Ga op dezelfde manier te werk zoals eerder beschreven voor gebruik van een ipod. Spreek voor het gebruiken van stemherkenning of het afspelen van muziek een mediacommando en dan "Artiest afspelen.", "Album afspelen", "Liedje afspelen." of "Genre afspelen." uit. Stemherkenning Problemen oplossen met iphone, ipod Touch en ipad Wanneer een iphone, ipod Touch of ipad via USB en Bluetooth verbonden is, klinkt er bij het selecteren van de ipod-bron op het Infotainmentsysteem wellicht geen audio. Als er tijdens het beluisteren van de ipodbron een gesprek binnenkomt en er geen audio voor de ipod achter de bron is, ga dan naar het Airplay-pictogram op het apparaat en selecteer de dockconnector of ontkoppel de dockconnector en sluit deze weer aan op het apparaat. Afhankelijk van de versie van het besturingssysteem op het apparaat kan sommige functionaliteit verschillen. AUX-ingang Ga als volgt te werk als er al een randapparaat aangesloten is, maar er momenteel een andere bron actief is: Druk op SOURCE om door alle beschikbare schermen met audiobronnen te bladeren totdat het bronscherm AUX is geselecteerd. Gebruik stemherkenning en zeg "Front aux afspelen Spelen AUX Spelen Voorkant AUX" om het randapparaat te beluisteren. Stemherkenning Audio via Bluetooth Indien aanwezig, kan er muziek van een gekoppeld Bluetooth-apparaat worden afgespeeld. "Een telefoon/apparaat koppelen" onder Bluetooth Muziek via een Bluetooth-apparaat afspelen: 1. Schakel het apparaat in en koppel en verbind het. 2. U kunt muziek op een van de volgende manieren starten:

37 Externe apparaten 37 Druk op de Startpagina op de schermtoets BT Audio. Druk op SOURCE totdat BT Audio wordt geselecteerd. Druk op de knop SRC op de stuurbedieningsknoppen totdat BT Audio geselecteerd is. Stuurbedieningsknoppen 3 5. Gebruik stemherkenning De muziek kan worden bediend met de Infotainment-bedieningsorganen of bedieningsorganen op het apparaat. Wanneer een telefoon door audio via Bluetooth met het systeem verbonden is, zijn de telefoonsignalen en -geluiden wellicht niet hoorbaar op de telefoon totdat Bluetooth wordt ontkoppeld. Signaalfuncties kunnen per telefoon variëren. Controleer de informatie van de fabrikant van de telefoon voor ondersteuning van signalen. Menu BT Audio Druk op de schermtoets Menu en het volgende kan verschijnen: Door elkaar: Druk op de knop TUNE/MENU om de willekeurige volgorde in of uit te schakelen. Niet alle apparaten ondersteunen de functie Willekeurige volgorde. Bij het selecteren van BT Audio werkt de interne muziekspeler van het Bluetooth-apparaat afhankelijk van de status van het apparaat wellicht niet. Bij alle apparaten werkt het starten en afspelen van audio anders. Controleer bij het afspelen van audio via Bluetooth op het Infotainmentsysteem of de juiste audiobron op het apparaat wordt afgespeeld. Wanneer de auto stil staat, gebruik dan het apparaat om het afspelen te starten. Wanneer u BT Audio als bron selecteert, kan het Infotainmentsysteem omschakelen naar het scherm Onderbroken zonder dat er audio klinkt. Druk op het apparaat op Afspelen of druk op r om het afspelen te starten. Dit kan gebeuren afhankelijk van hoe het apparaat via Bluetooth communiceert. Sommige telefoons ondersteunen het verzenden van informatie over streaming audio via Bluetooth voor weergave op het Infotainmentsysteem. Wanneer het Infotainmentsysteem deze informatie ontvangt, controleert het of er album art beschikbaar is en geeft de radio deze weer. Controleer bij het afspelen van muziek op het Infotainmentsysteem vanaf een Bluetooth-apparaat of het Bluetooth-apparaat gedeblokkeerd is en of de gewenste muziek-app op het startscherm verschijnt. Bij iphone/ipod touch en ipad apparaten werkt audio via Bluetooth niet als het apparaat tegelijkertijd via USB en Bluetooth verbonden is. Afbeeldingen weergeven U kunt afbeeldingen van een USBapparaat bekijken. Let op Voor uw eigen veiligheid werken sommige functies onderweg niet.

38 38 Externe apparaten Afbeeldingen kunnen alleen met USB-apparaten worden bekeken. Zet afbeeldingen op een SD card over op een USB-apparaat of gebruik een USB-SD-adapter. Bestanden van meer dan ongeveer vier megapixel worden wellicht niet weergegeven. Alleen jpeg-, bmp-, gif- en png-bestanden worden ondersteund. 1. Druk op de Startpagina op de schermtoets Afbeeldingen. 2. Het systeem zoekt naar de mappen met afbeeldingen. Het bericht "Een ogenblik geduld" verschijnt totdat het zoeken voltooid is. 3. Er verschijnt een lijst. Selecteer een afbeelding om te bekijken. 4. Na het verschijnen van een afbeelding zijn de volgende opties beschikbaar: Info: indrukken om de bestandsnaaminformatie in of uit te schakelen. <: druk hierop om een eerdere afbeelding weer te geven, indien niet in een diavoorstelling. 6: druk hierop om om te schakelen tussen diavoorstelling en handmatige modus. >: druk hierop om een latere afbeelding weer te geven, indien niet in een diavoorstelling. v: druk hierop om een afbeelding 90 graden linksom te draaien. Menu: indrukken om het scherm Instellingen foto-viewer te openen. Hoofdmenu foto-viewer, Foto-viewer - timer diashow en Shuffle foto's verschijnen als opties voor configureren van het bekijken van in het systeem opgeslagen afbeeldingen. Als het weergavescherm voor afbeeldingen niet binnen zes seconden wordt gebruikt, verdwijnen de opties in de balken boven en onder. Tik op het scherm om de balken boven en onder weer te laten verschijnen. Smartphone-applicaties gebruiken Alvorens een goedgekeurde applicatie met de bedieningsorganen en menu's van het Infotainmentsysteem kan worden gebruikt, moet de betreffende applicatie op de smartphone worden geïnstalleerd. Ondersteunde applicaties Druk op de toets ; en selecteer de knop op het scherm Apps om het betreffende menu te openen.

39 Externe apparaten 39 Het menu toont welke smartphoneapplicaties momenteel door het Infotainmentsysteem worden ondersteund. Voor een gedetailleerde beschrijving van de betreffende applicatie verwijzen wij u naar de website van de betreffende softwarefabrikant. Een applicatie starten Verbind de smartphone als deze nog niet met het Infotainmentsysteem verbonden is: ipod/iphone of ipad: verbind het apparaat met de USB-poort Android phone: breng een Bluetooth-verbinding tot stand Download indien niet geïnstalleerd de betreffende applicatie naar uw smartphone. Druk op de toets ; en selecteer de knop op het scherm Apps om het betreffende menu te openen. Tik op de knop op het scherm van de gewenste applicatie. Er komt een verbinding met de betreffende applicatie op de verbonden smartphone tot stand. Het hoofdmenu van de applicatie verschijnt op het display van het Infotainmentsysteem. Let op Controleer bij het gebruik van een navigatie-applicatie of de GPS-ontvangst van de smartphone goed is.

40 40 Navigatie Navigatie Gebruik Kaarten Symbolenoverzicht Bestemming Menu Configuratie Globaal Positioning System (gps) Problemen met routebegeleiding Gebruik Gebruik de toets NAV op de console of de schermtoets Navigatie op de beginpagina om naar de navigatiekaart te gaan. Druk nogmaals op de toets NAV om af te wisselen tussen de normaal gedeelde en de volledige kaartweergave. Met de schermtoets Menu rechtsonder op het display gaat u naar Navigatiemenu. Toetsen van touchscreen De beschikbare tiptoetsen zijn: Kaartrichting

41 Navigatie 41 Druk op Kaartrichting voor de kaartweergaveopties. Er zijn drie instellingen voor de aanduiding: 2D Noord boven: toont Noorden boven bovenaan het scherm, ongeacht de richting waarin de auto zich begeeft. 2D naar boven: toont de richting waarin de auto zich begeeft. De driehoek met schaduw wijst naar het noorden. 3D naar boven: is identiek aan 2D Richting boven, maar de kaart is in 3D. Kaartmodi Druk hierop om de weergave van de kaarten tijdens de navigatiefunctie te wijzigen. Het systeem biedt een scala aan volledige en gedeelde weergaven. Sommige weergaven zijn alleen selecteerbaar wanneer routebegeleiding actief is. U kunt de kaarten ook anders weergeven door op het pictogram kaartmodus te drukken. Dichtstbijzijnde POI s Druk hierop voor een zoeklijst met POI's in de buurt. Selecteer de gewenste POI. POI s in de buurt Druk hierop voor een zoeklijst met POI's die langs of in de buurt van de route naar de bestemming liggen. Selecteer de gewenste POI. POI's weergeven op kaart Druk hierop om de belangrijke POIcategorieën op de kaart aan te passen. Wisselen tijd/bestemming Druk hierop om de informatie over de aankomst-/reistijd en de viapunten/ bestemming op het hoofdkaartscherm aan te passen.

42 42 Navigatie Info huidige positie Druk hierop voor een gedeeld scherm met gedetailleerde informatie over de positie van de auto. Deze functie werkt ook via het voertuiginformatietabblad midden linksonder op het display. De locatie kan met Opslaan in het gedeelde scherm in het Adresboek worden opgeslagen. Bestemmingsinformatie Druk hierop om een gedeeld scherm met daarop het/de volgende viapunt/ bestemming weer te geven. De locatie kan met Opslaan in het gedeelde scherm in het Adresboek worden opgeslagen. Alfanumeriek toetsenbord Letters van het alfabet, symbolen, interpunctie en cijfers (wanneer beschikbaar) worden weergegeven op het navigatiescherm als een alfa of numeriek toetsenbord. Het alfatoetsenbord verschijnt wanneer gegevens moeten worden ingevoerd. QWERTY of ABCDEF: druk hierop om te schakelen tussen de toetsenbordindelingen QWERTY of ABC DEF Symbolen: voor de selectie van symbolen. Spatie: voor de invoer van een spatie tussen tekens of de woorden van een naam. Verwijderen: voor het wissen van een onjuist teken dat werd geselecteerd. Kaarten Dit hoofdstuk bevat basisinformatie over de kaartendatabase. De gegevens zijn opgeslagen in het interne flashgeheugen van het navigatiesysteem. Gedetailleerde gebieden De kaartendatabase voor gedetailleerde gebieden bevat wegennetwerkattributen. Attributen zijn informatie, bijv. straatnamen, adresgegevens en eenrichtingsverkeersgegevens. In een gedetailleerd gebied worden alle grote snelwegen, de provinciale wegen en de lokale wegen weergegeven. De gedetailleerde gebieden vermelden markante punten (POI's), bijv. restaurants, luchthavens, banken, ziekenhuizen, politiebureaus, tankstations, toeristische attracties en historische monumenten. De kaartendatabase bevat wellicht geen gegevens over nieuw ontwikkelde gebieden of kaartendatabasecorrecties. In de gedetailleerde gebieden levert het navigatiesysteem volledige routebegeleiding. Aanpassingen aan kaarten Met het systeem kunt u de schaal van de kaart aanpassen. Ook loopt de kaart onderweg mee in de richting waarin u rijdt.

43 Navigatie 43 Schaal van kaarten Als u het Engelse stelsel wilt veranderen naar het metrieke stelsel, raadpleegt u "Driver Information Centre (DIC)" in de inhoudsopgave van de handleiding van uw auto. Scrolfuncties Druk op NAV om het scrollen in de kaart te stoppen en terug te gaan naar de huidige locatie van het voertuig op de kaart. U kunt de schaal van de kaarten op twee manieren wijzigen: 1. Draai de knop TUNE/MENU rechtsom of linksom om uit en in te zoomen. 2. U kunt het zoompercentage wijzigen door op de toets + of - in de onderste hoeken van het kaartscherm te drukken. De schaalbalk op de kaart wordt inactief als het zoomniveau binnen enkele seconden niet wordt gewijzigd. Als u wilt scrollen in de kaart, drukt u ergens op het kaartscherm en het scrolsymbool verschijnt. Tik op de kaart om die locatie op het scherm in het midden te plaatsen. Blijf buiten het bladersymbool in elke gewenste richting op het scherm drukken om de kaart in die richting te laten doorbladeren. De scrolsnelheid neemt toe wanneer u dichter bij de rand het scherm drukt. Kaartgegevensupdates De kaartgegevens in het voertuig zijn de recentste beschikbare gegevens wanneer het voertuig werd gemaakt. De kaartgegevens worden periodiek bijgewerkt, op voorwaarde dat de kaartinformatie is gewijzigd. Als u vragen hebt over de werking van het navigatiesysteem of het updateproces, neem dan contact op met uw werkplaats.

44 44 Navigatie Uitleg bij databasedekking De beschikbare details van de kaarten variëren per gedekt gebied. Sommige gebieden zijn meer gedetailleerd dan andere. Als dit het geval is, duidt dit niet op een probleem met het systeem. Naarmate de kaartgegevens worden bijgewerkt, worden meer details mogelijk beschikbaar voor gebieden die vroeger niet zo gedetailleerd waren. Symbolenoverzicht Navigatiesymbolen Hierna vindt u veelvoorkomende symbolen die op een kaartscherm verschijnen. Het voertuigsymbool geeft de huidige positie en de richting van het voertuig op de kaart aan. Het bestemmingssymbool duidt de eindbestemming na de planning van een route aan. Het viapuntsymbool markeert één of meer ingestelde viapunten. Een viapunt is een tussenstop die aan de geplande route is toegevoegd. De geschatte tijd en afstand tot de bestemming worden weergegeven. Als viapunten zijn toegevoegd aan de huidige route, toont elk viapunt de geschatte tijd en afstand. Dit symbool geeft aan dat de kaartweergave is ingesteld op Noorden boven: bij Noorden boven bevindt het noorden zich altijd bovenaan het scherm, ongeacht de richting waarin

45 Navigatie 45 het voertuig zich begeeft. Selecteer dit symbool om de weergave te veranderen naar Richting boven of 3D. Dit symbool geeft aan dat de kaartweergave is ingesteld op Richting boven. De weergave Richting boven toont de richting waarin het voertuig zich begeeft bovenaan het kaartscherm. De driehoek met schaduw geeft het noorden aan. Druk op dit schermsymbool om te veranderen naar de 3D-modus. Het 3D-symbool is gelijk aan het symbool voor Richting boven, maar de kaart wordt in 3D weergegeven. Het symbool Geen GPS verschijnt wanneer er geen GPS (Global Positioning System)-signaal wordt ontvangen. Dit symbool onderaan een kaartscherm wijzigt het scherm van de huidige kaartmodus. Dit symbool rechts op de kaart toont de maximumsnelheid onderweg. De maximumsnelheid is wellicht niet accuraat, door wijzigingen op landelijk of gemeentelijk niveau of verouderde kaartgegevens. Houd u altijd aan de langs de weg aangegeven maximumsnelheid. Verkeerssituaties Selecteer de verkeersvoorvallengroep voor weergave op het kaartscherm. Sommige voorvallen kunnen meer dan één verkeerssituatie omvatten. Zie de verkeerssituaties hieronder. De volgende pictogrammen voor verkeerssituaties kunnen verschijnen:

46 46 Navigatie De weergave van de verkeerspictogrammen op de kaart kan worden gewijzigd. Menu Configuratie Rijden op een normale weg Een route afleggen Dringende manoeuvre Het systeem geeft aan dat de volgende manoeuvre nabij is. Rijden op een snelweg Nr. Verklaring 1 Stilstaand verkeer 2 File 3 Ongeluk 4 Weg afgesloten 5 Versmalde rijstrook 6 Wegwerkzaamheden, bouwwerkzaamheden 7 Waarschuwing 8 Probleem met de weg 9 Overige 10 Slecht zicht Bestemming Als routebegeleiding niet actief is, druk dan op de Startpagina op de schermtoets Bestemming om naar het Bestemming invoeren-scherm te gaan. Diverse opties kunnen worden geselecteerd om een route te plannen door bestemmingen in te voeren.

47 Navigatie 47 Sommige bestemmingsinvoeropties, zoals Vorige bestemmingen, Adresboek en My Home, zijn wellicht uitgegrijsd als er eerder geen bestemming is ingevoerd of opgeslagen. Adresinvoer Druk op de schermtoets Adres invoeren om het adresinvoerscherm weer te geven. Stel een route in door de naam van het land, de stad, de straatnaam, het huisnummer en de kruising in te voeren. Als er nog geen land ingevoerd is, is het plaatsnaamveld niet beschikbaar. Druk op de schermtoets rechts van de plaatsnaam om een land te selecteren. Als het land al is ingesteld en verschijnt, druk dan op de schermtoets rechts van de plaatsnaam om het land te wijzigen. Om de selectie van namen te vereenvoudigen, markeert het systeem alleen tekens die beschikbaar zijn na het eerder ingevoerde teken. Land: voer de naam van een land in. Plaats: voer de naam van een stad in. Straat: voer een straatnaam in. Huisnummer: voer een geldig adresnummer in. Junction: voer de naam van een straat in die kruist met de geselecteerde straat. De stadsnaam eerst invoeren: 1. Voer de naam de stad in. 2. Straatnaam invoeren: Gebruik de schermtoets Verwijderen om een onjuist ingevoerd teken te wissen. Er verschijnt een lijst als er zes of minder namen beschikbaar zijn. Bij meer dan zes resultaten wordt het aantal overeenkomsten met de beschikbare straatnamen weergegeven. Druk op de toets Stratenlijst op het scherm om de lijst te bekijken en de straat te selecteren. 3. Huisnummer invoeren: 4. Druk te allen tijde op de schermtoets Klaar om het systeem naar een bestemming op basis van de ingevoerde informatie te laten zoeken en op het bevestigingsscherm Bestemming weer te geven.

48 48 Navigatie De bestemming in andere landen kan ook met stemherkenning worden gewijzigd Points of Interest (markante punten) Met de POI-vermelding kunt u een bestemming op categorie, naam of nummer zoeken. Invoeren op POI-naam: 5. Druk op de schermtoets Start en de route wordt berekend. Een bestemming in andere landen invoeren Wijzig het land van het adres als volgt: 1. Druk op de Startpagina op de schermtoets Bestemming. 2. Druk op de schermtoets Adres invoeren om het adresinvoerscherm weer te geven. 3. Ga naar de regeloptie Land en selecteer. Het invoerscherm Land verschijnt. Het beschikbare Landenlijst wordt weergegeven. 4. Selecteer het gewenste land. Selecteer bijvoorbeeld Duitsland als standaardland. Druk op de pagina Bestemming invoeren op de schermtoets Points of Interest. Diverse opties kunnen worden geselecteerd om een route te plannen. 1. Selecteer Naam. 2. Controleer of het land en de plaatsnaam juist zijn en selecteer Zoeken. 3. Voer de POI-naam in. 4. Selecteer een aantal tekens of spel de naam volledig met het alfanumerieke toetsenbord. 5. Selecteer de schermtoets Klaar of, als de lijst zes of minder vermeldingen heeft, er verschijnt meteen een lijst met POI's. 6. Druk op de gewenste POI.

49 Navigatie Druk op de toets Begeleiding starten en de route wordt berekend. Vorige bestemmingen Selecteer een bestemming uit de lijst Vorige bestemmingen. U kunt maximaal 15 punten die eerder zijn ingevoerd opnieuw oproepen. Als de lijst vol is, worden de oudste bestemmingen automatisch verwijderd zodra de nieuwste bestemmingen zijn toegevoegd. Adresboek Als er geen bestemming in het adresboek is opgeslagen, sla dan een bestemming op: 1. Druk op Bestemming op het Startpagina. 2. Voer een adres met een van de bestemmingsmethoden (Adres invoeren, Points of Interest, enz.) in. 3. Selecteer op het scherm Bestemming bevestigen de optie Opslaan. 4. Het systeem toont de opties Naam, Nummer, Icoon en Klaar. Druk op Klaar om de bestemming op te slaan. 5. Selecteer Naam, Nummer of Icoon om de adresboekvermelding aan te passen. Als er al een bestemming in het adresboek is opgeslagen, druk dan op Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Adresboek weer te geven. Kies een bestemming door een adres te selecteren dat is opgeslagen in het adresboek. 1. Druk op de toets Adresboek. Een lijst toont de gegevens uit het adresboek. 2. Selecteer de bestemming uit de lijst. 3. Druk op de toets Begeleiding starten en de route wordt berekend. Bewerk Adresboek-vermeldingen als volgt: 1. Selecteer een vermelding uit het adresboek. 2. Selecteer op het scherm Bestemming bevestigen de optie Bewerken.

50 50 Navigatie 3. Het systeem toont de opties Naam, Nummer, Icoon en Verwijderen. Druk op Verwijderen om de bestemming uit het adresboek te wissen. 4. Selecteer Naam, Nummer of Icoon om de adresboekvermelding aan te passen. Latitude Lengtegraad coördinaten Kies een bestemming op basis van lengte- en breedtecoördinaten. Voer de locatie in als coördinaten voor de geografische lengte en breedte. 1. Druk op de Bestemming-toets. 2. Selecteer Latitude of Lengtegraad om te wijzigen. Voer de coördinaten in graden, minuten en seconden in. Druk daarna op Terug om op te slaan en af te sluiten. 3. Druk op de schermtoets Zoeken als de informatie juist is. 4. Druk op de toets Begeleiding starten. De route wordt berekend. Favoriete routes Een favoriete route toevoegen: 1. Druk op de schermtoets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Favoriete routes weer te geven. 2. Druk op de schermtoets Favoriete routes om de lijst met favoriete routes weer te geven. 3. Selecteer Nieuwe favoriete route en voer een naam van een favoriete route in. 4. Druk op OK en het display gaat terug naar de lijst met favoriete routes. 5. Selecteer de favoriete route en voeg een viapunt toe met een van de bestemmingsmethodes, zoals adresinvoer, POI-invoer, enz. Een Favoriete route selecteren: 1. Druk op de schermtoets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Favoriete routes weer te geven.

51 Navigatie Druk op de schermtoets Favoriete routes om een lijst met beschikbare favoriete routes weer te geven. 3. Blader naar en selecteer een favoriete route. 4. Druk op de toets Begeleiding starten. De route wordt berekend. Een favoriete route wissen: 1. Druk op de schermtoets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Favoriete routes weer te geven. 2. Scrol naar en selecteer de te wissen route. 3. Bewerken indrukken. 4. Favoriete route verwijderen indrukken. Naam van route wijzigen: 1. Druk op de schermtoets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Favoriete routes weer te geven. 2. Druk op de toets Bewerken. 3. Selecteer Naam bew.. 4. Voer de naam in met het toetsenblok. 5. Druk op de toets Klaar. De nieuwe naam verschijnt in het menu Favoriete routes. My Home Als er geen thuisbestemming is ingevoerd, sla dan een bestemming op door op de toets Startpagina Bestemming invoeren te drukken. Voer een bestemming met een van de bestemmingsinvoermethoden (Adres invoeren, Points of Interest, enz.). Selecteer Opslaan als thuis op het bevestigingsscherm Bestemming. Als er al een bestemming als thuisadres is opgeslagen, druk dan op de toets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor My Home weer te geven. Druk op deze toets om de routebegeleiding te starten. Selecteren van kaart Druk op de toets Bestemming invoeren op de Startpagina om de schermtoets voor Selecteer van kaart weer te geven. Druk op deze toets om het kaartscherm met een bladersymbool midden op de kaart weer te geven. Druk op het scherm op de toets Inzoomen + of Uitzoomen - en druk op de kaart om de te selecteren bestemming te lokaliseren. Houd een vinger op de kaart om snel scrollen te activeren.

52 52 Navigatie Druk onderaan het scherm op de toets Start om het scherm Bestemming bevestigen weer te geven. Druk op de toets Begeleiding starten. De route wordt berekend Reisgids Druk op de pagina Bestemming invoeren op de schermtoets Reisgids. Diverse opties kunnen worden geselecteerd om een route te plannen. Met de Reisgids POI-invoerlijst kunt u een bestemming op categorie of naam zoeken. Invoeren op Categorie 1. Selecteer Categorie vanuit het menu POI-lijst om naar de schermweergave POI-selectie te gaan. 2. Voer de noodzakelijke informatie in door eerst het locatieregelitem te selecteren om naar het menu Locatie te gaan. 3. Selecteer een van de regelopties, bijv. Dichtbij. 4. Selecteer Categorie vanuit het menu POI-selectie om naar POIlijst te gaan. 5. Selecteer een van de regelopties, bijv. Alle POI's. 6. Selecteer Sorteermethode vanuit het menu POI-selectie om naar het menu Zoekvolgorde te gaan.

53 Navigatie 53 Selecteer één van de twee beschikbare opties. Deze opties zijn Op afstand of Op naam. 7. Selecteer Zoeken. 8. Selecteer de gewenste POI. Invoeren op POI-naam: 1. Selecteer Naam. 2. Controleer of het land, de staat/ provincie en de plaatsnaam juist zijn en selecteer Zoeken. 3. Voer de POI-naam in. 4. Selecteer een aantal tekens of spel de naam volledig met het alfanumerieke toetsenbord. 5. Selecteer de schermtoets Klaar of, als de lijst zes of minder vermeldingen heeft, er verschijnt meteen een lijst met POI's. 6. Druk op de gewenste POI. De POI Reisgids geeft wat nadere informatie over de gemaakte selectie. Deze informatie kan zijn: Beknopte beschrijving Adres Nummer Openingstijden Prijs Website Voor bepaalde locaties of landen zijn wellicht geen foto's beschikbaar. Bestemming bevestigen Op het scherm Bestemming bevestigen zijn meerdere opties beschikbaar: Begeleiding starten: Druk hierop om een routeberekening naar de weergegeven bestemming te starten. Op kaart tonen: druk hierop om naar de kaartweergave met de weergegeven bestemming midden op de kaart te gaan. Route-opties: Druk hierop om routeopties te wijzigen. Zie "Route-opties" hieronder. Bellen: Druk hierop om te bellen naar het weergegeven telefoonnummer, als de telefoonfunctie beschikbaar is. Opslaan als thuis: Druk hierop om de weergegeven bestemming als uw thuisbestemming op te slaan. De thuisbestemming komt bovenaan de lijst met bestemmingen in het adresboek te staan.

54 54 Navigatie Opslaan / Bewerken: Druk hierop om de weergegeven bestemming in het adresboek op te slaan. Als de weergegeven bestemming als in het adresboek opgeslagen is, verschijnt Bewerken als menuoptie. Route-opties Druk hierop om verschillende routeopties weer te geven. Alternatieve routes: Indien ingeschakeld, heeft het systeem na het selecteren van Begeleiding starten een extra scherm. Selecteer Snelste, Kortste of ECO berekende routes voordat u Start selecteert. Snelste: hiermee berekent het systeem de snelste route. Kortste: hiermee berekent het systeem de kortste route. ECO: hiermee berekent het systeem de zuinigste route op basis van snelheid en afstand. In het menu Route-opties vindt u routevoorkeuren die standaard alle ingeschakeld zijn. Dit wordt aangegeven door een vinkje naast elke voorkeursinstelling. Bij het berekenen van de route worden al deze voorkeursinstellingen gebruikt. Bij het deselecteren van een van deze voorkeursinstellingen wordt de route zonder deze voorkeursinstellingen berekend. Snelwegen toestaan: Deselecteren om grote wegen te vermijden. Tolwegen toestaan: Deselecteren om tolwegen te vermijden. Veerboten toestaan: Deselecteren om veerboten te vermijden. Gebruik tunnels: Deselecteren om tunnels te vermijden. Gebruik tijdlimiet: Deselecteren om tijdelijk afgesloten wegen te vermijden. Gebruik autotrein: Deselecteren om autotreinen te vermijden. Menu met actieve routebegeleiding Diverse functies kunnen worden uitgevoerd nadat een bestemming is ingevoerd. Druk op de schermtoets Startpagina Bestemming invoeren om naar het scherm Menu Bestemming te gaan. Begeleiding annuleren Druk op Begeleiding annuleren om de huidige route te annuleren.

55 Navigatie 55 Bestem.lijst Selecteer Bestem.lijst om opties voor het organiseren van viapunten te bekijken. Lijst met afslagen Selecteer Lijst met afslagen om een lijst met manoeuvres voor de gehele route te bekijken. Druk op de schermtoets Vermijden naast een van de afslagmanoeuvres om een wegsegment te vermijden. Maximaal acht vermeden segmenten zijn toegestaan. Vermijdingslijst Selecteer Vermijdingslijst voor een lijst met vermeden wegsegmenten met de optie om de vermeden delen uit de lijst te verwijderen. Omleiding Druk op Omleiding om de wegomleidingsopties weer te geven. Selecteer een omleiding voor de gehele route of een specifiek gedeelte ervan. Route-opties Deze functie werkt vanuit het bevestigingsscherm Bestemming en Menu Bestemming met actieve routebegeleiding. Zie "Bestemming bevestigen" voor meer informatie. Gesproken instructie Selecteer Gesproken instructie om opties voor het uitschakelen en beheren van gesproken navigatieaanwijzingen en gesproken verkeersberichten te bekijken. Viapunten U kunt maximaal drie viapunten aan de huidige route toevoegen. De viapunten kunnen worden gesorteerd (verplaatst) of verwijderd. Een viapunt toevoegen: 1. Druk vanuit het menu Bestem.lijst op Select. te verwijd. bestem.. 2. Voer het viapunt in met een van de methoden om een bestemming toe te voegen. Het systeem

56 56 Navigatie berekent en accentueert de route, waarna de route kan worden gestart. 3. Voeg meer viapunten toe met Select. te verwijd. bestem. om het viapunt in de gewenste volgorde op de route toe te voegen. Een viapunt verwijderen: 1. Druk vanuit het menu Bestemming op Bestem.lijst. 2. Routepunt verwijderen indrukken. 3. Selecteer de te verwijderen viapunten. Druk op de toets Verwijderen. Met de functie Waypoints sorteren kunt u de lijst met bestemmingen reorganiseren. Een viapunt sorteren: 1. Druk vanuit het menu Bestemming op Bestem.lijst. 2. Waypoints sorteren indrukken. 3. Selecteer het te verplaatsen viapunt. 4. Selecteer de locatie waarheen het viapunt moet worden verplaatst. In plaats van wissen van specifieke viapunten selecteert u Alle Routepunten verwijderen om alle viapunten tegelijk te wissen. Sla een lijst met bestemmingen op als favoriete route door Opslaan als favoriete route te selecteren. Menu Configuratie In het menu Instellingen stelt u functies en voorkeuren in, bijv. geluid, radio, navigatie, display- of tijdsinstellingen. 1. Druk op de Startpagina op de schermtoets Instellingen. 2. Tik op de schuifbalk totdat de gewenste optie verschijnt. Selecteer de instellingen die u wilt wijzigen. Raadpleeg het Instructieboekje over het aanpassen van de meeste boordinstellingen. Zie "Navigatie-instellingen" in dit gedeelte.

57 Navigatie 57 Talen (Languages) Druk op de toets Instellingen op de Startpagina of de toets CONFIG op de console om de menuopties te openen. Draai de knop TUNE/MENU of tik op de schuifbalk om door de beschikbare opties te scrollen. Druk op de knop TUNE/MENU of druk op Talen (Languages) om de talen weer te geven. De gewenste taal selecteren. Tijd en datum Druk vanuit de toets Tijd en datum hierop om het menu Tijd en datum weer te geven. Automatische klokupdate: Na het activeren past deze functie de klok automatisch aan. Tijd instellen: druk op + of - om de uren en minuten op de klok hoger of lager te zetten. Datum instellen: Druk op + of - om de datum vooruit of achteruit te zetten. Tijdnotatie instellen: Druk op de schermtoets 12 uur voor de standaardtijd en 24 uur voor de militaire tijd. Druk op de schermtoets Terug om de aanpassingen op te slaan. Radio-instellingen Druk op de toets Instellingen op de Startpagina of de toets CONFIG op de console om de menuopties te openen. Draai de knop TUNE/MENU of tik op de schuifbalk om door de beschikbare opties te scrollen. Druk op de knop TUNE/MENU of druk op Radio-instellingen om het menu met de radio-instellingen te tonen. Druk op deze functie om wijzigingen aan weergegeven radio-informatie, voorkeuzepagina's en Automatische volumeregeling toe te brengen. De Radio-instellingen zijn: Automatische volumeregeling: selecteer Uit, Laag, Middelhoog of Hoog voor de gevoeligheid om het volume automatisch aan te passen om zo de effecten van ongewenste achtergrondruis te minimaliseren die kunnen voorkomen uit het wijzigende wegoppervlakken, rijsnelheden of open ruiten. Deze functie werkt het best bij een laag volume waarbij de achtergrondruis doorgaans luider dan het volume van het geluidssysteem is. Gracenote-opties: druk hierop voor in-/uitschakelen van Normaliseren voor betere stemherkenning en mediagroeperingen. Cd-speler 3 25, USB 3 32, randapparatuur 3 32 en audio via Bluetooth Startvolume: druk hierop om het maximale volumeniveau bij het opstarten in te stellen. Dit volume zal worden gebruikt zelfs als een hoger volume was ingesteld wanneer het Infotainmentsysteem werd uitgeschakeld.

58 58 Navigatie Aantal favoriete pagina's: Druk hierop om het aantal weer te geven FAV-pagina's te selecteren. Softwareversieinformatie: Druk hierop om informatie over het systeem en updatesoftware indien beschikbaar weer te geven. Telefooninstelling Bluetooth Navigatie-instellingen Druk op de toets Instellingen op de Startpagina om naar het instellingenmenu te gaan. Draai aan de knop TUNE/MENU of tik op de schuifbalk totdat de optie Navigatie-instellingen verschijnt. Selecteer deze functie om wijzigingen in Gesproken instructie, Verkeersinstellingen, Waarschuwingen routebegeleiding, Trajectmarkering en Opgeslagen bestemmingen verwijderen aan te brengen. Diverse instellingen van het navigatiesysteem zijn beschikbaar via Instellingen. Sommige opties zijn alleen beschikbaar nadat een route is gepland. Druk op Navigatieinstellingen om naar de instellingen van het navigatiesysteem te gaan. Gesproken instructie Met het menu Gesproken instructie kunt u de functies voor gesproken aanwijzingen wijzigen. Gesproken instructies navigatiesysteem: selecteer de toets Aan of Uit om de gesproken instructies onderweg op een geplande route in of uit te schakelen. Waarschuwingen verkeersinformatie: selecteer de toets Aan of Uit om de gesproken verkeersberichten onderweg op een geplande route in of uit te schakelen. Navigatievolume: selecteer Navigatievolume om het volume van de gesproken aanwijzingen te wijzigen. Verkeersinstellingen Druk hierop om het menu Verkeersinstellingen weer te geven. Verkeersgebeurtenissen (Aan/Uit): druk hierop om de verkeersberichten in of uit te schakelen. Waarschuwingen verkeersinformatie (Aan/Uit): druk hierop om de gesproken verkeersberichten in of uit te schakelen. Waarschuwing bij betere route: druk hierop voor een instructie als er een betere route beschikbaar is.

59 Navigatie 59 Sorteermethode: druk hierop om een submenu met sorteeropties weer te geven Afstand: druk hierop om verkeersvoorvallen op volgorde van afstand met het dichtstbijzijnde voorval eerst weer te geven. Straatnaam: druk hierop om verkeersvoorvallen in alfabetische volgorde weer te geven. Toon verkeersevenementen op kaart: druk hierop om verkeerspictogrammen op de kaart weer te geven. Alles weergeven: druk hierop om alle verkeerspictogrammen op de kaart weer te geven. Alles verbergen: druk hierop om alle verkeerspictogrammen op de kaart te verbergen. Door gebruiker gedefinieerd: druk hierop om de specifieke typen pictogrammen voor verkeersdoorstroom en verkeerssituaties weer te geven. Verkeersdoorstroom De status van de verkeersdoorstroom verschijnt in groene, gele of rode lijnen naast de weg. Rood duidt op een aanzienlijk langzamere verkeersdoorstroom met een gemiddelde snelheid van minder dan 40 km/u. Geel duidt op een iets langzamere verkeersdoorstroom met een gemiddelde snelheid tussen 40 en 73 km/u. Groen duidt op een normale verkeersdoorstroom met een gemiddelde snelheid van meer dan 73 km/u. Afgesloten wegen, Vertragingen, Ongevallen en Adviezen Opgeslagen bestemmingen verwijderen Indrukken om alle opgeslagen bestemmingen te wissen. Er verschijnt een submenu Opgeslagen bestemmingen verwijderen. Selecteer de gewenste opties voor wissen en druk onderaan op Wissen om door te gaan. Er verschijnt een bevestigingsscherm met de vraag om te wissen of te annuleren.

60 60 Navigatie Waarschuwingen routebegeleiding Indrukken voor inschakelen van de pop-up Begeleidingsmelding die op de kaart of op het hoofdscherm, bijv. audio, telefoon enz. moet verschijnen. Er verschijnt een vinkje om aan te geven dat de stand Begeleidingsmelding aan is. Voertuig instellingen Zie "Persoonlijke instellingen" in het Instructieboekje. Displayinstellingen Druk op de knop Instellingen op de pagina Startpagina of de knop CONFIG op de console en selecteer dan Displayinstellingen in de lijst. U kunt de volgende opties zien: Startpaginaopties: druk hierop om het eerste scherm van de Startpagina aan te passen. Display UIT: Druk hierop om het display uit te schakelen. Het display komt terug bij het indrukken van een toets van het Infotainmentsysteem of het aanraken van het scherm (indien aanwezig). Kaartinstellingen: druk hierop om naar het submenu te gaan om Auto zoom te wijzigen, de weergave van Snelheidslimieten op de kaart in te schakelen en de instellingen van Weergave kaart te wijzigen. Weergave kaart: druk hierop om de achtergrond van het scherm te wijzigen. De instelling Automatisch past de achtergrond van het scherm automatisch aan volgens de rijverlichting. In de stand Dag is de achtergrond van de kaart helder. In de stand Nacht is de achtergrond van de kaart donker. Als u de algemene helderheid van het beeldscherm wilt wijzigen, gebruikt u de regelbare instrumentenverlichting voor de binnenverlichting. Globaal Positioning System (gps) De positie van het voertuig wordt bepaald door het gebruik van satellietsignalen, diverse voertuigsignalen en kaartgegevens. Andere storingen zoals de satelliettoestand, de wegconfiguratie, de toestand van de auto en/of andere omstandigheden kunnen hinderen bij de bepaling van een nauwkeurige positie van de auto door het navigatiesysteem.

61 Navigatie 61 De GPS toont de huidige positie van het voertuig met behulp van signalen verzonden door de GPS-satellieten. Wanneer het voertuig geen signalen van de satellieten ontvangt, verschijnt een symbool op het scherm van de kaart. Symbolenoverzicht Dit systeem is mogelijk niet beschikbaar of storingen kunnen optreden in de volgende gevallen: Signalen worden gehinderd door hoge gebouwen of bomen, grote trucks of een tunnel. Satellieten worden gerepareerd of verbeterd. Zie als het GPS niet naar behoren werkt "Problemen met routebegeleiding" en "Onderhoud aan het navigatiesysteem" voor meer informatie Voertuiglokalisatie Soms kan de positie van het voertuig onnauwkeurig zijn vanwege één van de volgende redenen: Het wegennet is gewijzigd. De auto rijdt op gladde wegoppervlakken, zoals in zand, gravel en/of sneeuw. Het voertuig rijdt op kronkelige of lange rechte wegen. Het voertuig nadert een hoog gebouw of voertuig. De straten lopen parallel naast een snelweg. Het voertuig wordt vervoerd door een transporteur of een veerboot. De kalibratie van de huidige positie is onjuist. Het voertuig rijdt aan hoge snelheid. Het voertuig wijzigt meer dan eens van richting of draait rond in een parking. De auto betreedt en/of verlaat een parkeerterrein, een garage of een overdekt terrein. Het GPS-signaal wordt niet ontvangen. Een dakdrager is geïnstalleerd op het voertuig. Sneeuwkettingen zijn geïnstalleerd. De banden zijn vervangen of versleten. De bandenspanning is verkeerd. Dit is de eerste navigatie na het bijwerken van de kaartgegevens. De accu van 12 volt is verscheidene dagen losgekoppeld. Het voertuig rijdt in druk verkeer aan lage snelheid waarbij het voertuig periodiek stopt en start. Problemen met routebegeleiding Onjuiste routebegeleiding is mogelijk bij één of meerdere van de volgende toestanden: U vergat te draaien op de aangegeven weg.

62 62 Navigatie Routebegeleiding is mogelijk niet beschikbaar bij automatische herberekening van de route voor de volgende afslag rechts of links. De route wijzigt mogelijk niet wanneer automatische herberekening van de route wordt gebruikt. Er is geen routebegeleiding bij het draaien op een kruispunt. Meervouden van plaatsen kunnen periodiek worden vernoemd. De bediening van de automatische herberekening van de route kan lang duren tijdens het rijden aan hoge snelheid. Automatische herberekening van de route toont mogelijk een route die teruggaat naar het ingestelde wegpunt indien u rijdt naar een bestemming zonder het ingestelde wegpunt voorbij te gaan. De route verbiedt de toegang van een voertuig wegens een tijds- of seizoensgebonden voorschrift of een ander voorschrift. Sommige routes worden niet gezocht. De route naar de bestemming wordt mogelijk niet weergegeven als er nieuwe of recent gewijzigde wegen zijn of als bepaalde wegen niet voorkomen in de kaartgegevens. Kaarten Als u de positie van de auto op de kaart opnieuw wilt kalibreren, parkeert u de auto met de motor ingeschakeld gedurende twee tot vijf minuten totdat de positie van de auto wordt bijgewerkt. Onderhoud aan het navigatiesysteem Als het navigatiesysteem service nodig heeft en de hier vermelde stappen zijn gevolgd maar u ervaart nog steeds problemen, raadpleegt u uw werkplaats voor assistentie.

63 Stemherkenning 63 Stemherkenning Stemherkenning Stemherkenning Door stemherkenning kunt u de functies van het Infotainmentsysteem handenvrij bedienen. Stemherkenning kan worden gebruikt wanneer het Infotainmentsysteem is ingeschakeld of wanneer vertraagde uitschakeling stroom actief is. Zie "Vertraagde uitschakeling stroom" in het Instructieboekje. Het systeem heeft een minimumvolume. Stemherkenning gebruiken 1. Druk de knop 3 op het stuur even in. Het audiosysteem wordt gedempt en u hoort een pieptoon. Een gesproken aanwijzing zegt "Geef een commando.". U kunt het commando na de pieptoon uitspreken. Als er geen pieptoon is, zorg dan dat het volume hoog staat. Wanneer stemherkenning actief is, verschijnt er rechtsboven op het scherm van het systeem een symbool w. 2. Spreek één van de commando's, die later in dit hoofdstuk worden vermeld, duidelijk uit. Druk twee keer op q/w op het stuurwiel om de gesproken promptberichten over te slaan. Stemherkenning annuleren 1. Druk de bedieningsknop 4 op het stuur even in om een commando te annuleren, als de respons van het systeem niet overeenstemt met het gesproken commando of zeg "Tot ziens Dag Doeg Doei" of "Annul.". 2. Het systeem antwoordt "Tot ziens Dag Doeg Doei". Nuttige hints voor gesproken commando's Wanneer meerdere commando's beschikbaar zijn, kiest u het commando dat u het gemakkelijkst vindt.

64 64 Stemherkenning Woorden tussen haakjes zijn optioneel. Zo kunt u voor het commando "FM tuner" zowel "Stem af op "FM 87,7" als "FM tuner" zeggen. Bij herkenning van het commando voert het systeem de functie uit of vraagt het u de keuze te bevestigen. Wanneer het systeem het commando niet herkent, zegt het systeem "Pardon?". Als het systeem problemen heeft met het herkennen van een commando, bevestig dan dat het commando juist is. Probeer het commando duidelijk te uit te spreken of wacht even na de pieptoon. Achtergrondlawaai bijv. een klimaatregelingventilator die op hoog staat, open ruiten en zeer hard lawaai buiten, zelfs als de ruiten gesloten zijn, kan ertoe leiden dat spraakcommando's verkeerd worden begrepen. Het systeem kan commando's herkennen in verschillende talen, bijv. Engels, Canadees Frans en Spaans. Het systeem herkent alleen commando's op basis van de geselecteerde taal. Als u het stemvolume tijdens een sessie voor stemherkenning wilt verhogen of verlagen, draait u de volumeknop van het Infotainmentsysteem of drukt u op de volumestuurbedieningsknop. Als het volume wordt aangepast tijdens een sessie voor stemherkenning, verschijnt een balk voor het volume op het scherm dat het niveau van het stemvolume toont naarmate het wordt aangepast. Dit wijzigt ook het volume van de gesproken begeleiding. Neem bij het gebruik van navigatiecommando's de tijd om het adres uit uw hoofd te leren. Bij lang wachten vóór het geven van het adres herkent het systeem wellicht het resultaat niet of wordt u onbedoeld naar een andere locatie begeleid. Bij het vermelden van het huisnummer herkent het systeem zowel de achtereenvolgende cijfers als gesproken tekst. U kunt bijvoorbeeld " " of "Dertig duizend één" zeggen. Spreek als het systeem na diverse pogingen een bestemming in een ander land aanbiedt het commando "Land veranderen" uit en spreek het gewenste land uit. Hulp voor stemherkenning Als u de hulpsessie wilt starten, spreekt u één van de hulpcommando's duidelijk uit. Help: Het systeem speelt meer specifieke helpcommando's af, bijv. Radio-instellingen waaruit de gebruiker kan kiezen. Radio: Gebruik dit commando om meer te vernemen over hoe u een band (AM of FM) selecteert en hoe u van radiozender wijzigt door frequentienummers te zeggen. Telefoon: Gebruik dit commando om meer te vernemen over hoe u moet kiezen, een apparaat koppelt of een apparaat wist.

65 Stemherkenning 65 Mijn media: Gebruik dit commando om meer te vernemen over hoe u specifieke tracks, artiesten, albums, met de USB-poort verbonden apparaten afspeelt of hoe u van bron verandert. Instellingen: Gebruik dit commando om meer te vernemen over hoe u gesproken prompts in- of uitschakelt of hoe u de taal instelt Commando's voor stemherkenning De volgende lijst toont de beschikbare gesproken commando's voor het Infotainmentsysteem en een bijhorende korte beschrijving. De commando's worden vermeld met de optionele woorden tussen haakjes. Zie de eerdere instructies voor het gebruik van de gesproken commando's. Commando's voor radio AM tuner, FM tuner: instrueert het systeem om naar het specifieke golfbereik en de laatste zender te gaan. AM tuner (frequentie), FM tuner: instrueert het systeem om naar de specifieke zender te gaan. Telefooncommando's Bellen Kiezen (telefoonnummer of contactpersoon): Instrueert het systeem om iemand te bellen. Zeg bijvoorbeeld "Kies ". Bel een contactpersoon uit het telefoonboek met Bellen Kiezen, zeg de naam en locatie en zeg Bellen Kiezen. Zeg bijvoorbeeld Bel Jan thuis" of "Bel Jan op het werk". Als een nummer niet wordt herkend, wordt het eerste nummer uit de lijst gebeld. Verbinding maken Verbinden Connect: Instrueert het systeem om een apparaat te koppelen. Nummer bellen: Instrueert het systeem om een telefoonnummer cijfer voor cijfer te kiezen. Spreek de cijfers uit en zeg Bellen Kiezen. Opnieuw bellen Laatste nummer opnieuw kiezen Nogmaals kiezen Laatste nummer opnieuw bellen Opnieuw kiezen Nogmaals bellen Nog een keer bellen Bel opnieuw: Instrueert het systeem om het laatst gebelde telefoonnummer te kiezen. Apparaat kiezen: Instrueert het systeem om naar een ander gekoppeld apparaat over te schakelen. Het apparaat moet van het scherm of met de knop TUNE/MENU worden geselecteerd. Apparaat wissen: Instrueert het systeem om een gekoppeld apparaat te wissen. SMS lezen SMS-berichten lezen SMS-bericht lezen: instrueert het systeem om tekstberichten van een gekoppeld apparaat te lezen. Niet alle apparaten ondersteunen tekstberichten. Van toepassing indien aanwezig. Mijn mediacommando's CD, AUX, USB of BT Audio: Instrueert het systeem om te veranderen van bron. CD-track... afspelen: Instrueert het systeem om een cd af te spelen. Zeg bijvoorbeeld "CD-track... afspelen". De volgende commando's gelden alleen voor USB-, ipod- en iphonebronnen. Ze worden ondersteund nadat het apparaat geïndexeerd is.

66 66 Stemherkenning Artiest afspelen.: Instrueert het systeem om songs van een specifieke artiest af te spelen. Zeg bijvoorbeeld "Artiest afspelen. <naam van artiest>". Album afspelen: Instrueert het systeem om een specifiek album af te spelen. Liedje afspelen.: Instrueert het systeem om een specifieke song af te spelen. Genre afspelen.: Instrueert het systeem om songs van een specifiek genre af te spelen. Artiest zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs van een specifieke artiest weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Artiest zoeken <naam van artiest>". Componist zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs van een specifieke componist weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Componist zoeken <naam van componist>". Album zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs van een specifiek album weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Album zoeken <naam van album>". Genre zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs van een specifiek genre weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Genre zoeken <naam van genre>". Map zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs in een specifieke map weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Map zoeken <naam van map>". Speellijst zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs in een specifieke afspeellijst weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Speellijst zoeken <naam van afspeellijst>". Audioboek zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle tracks in een specifiek audiobook weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Audioboek zoeken <naam van audiobook>". Speellijst zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle songs in een specifieke afspeellijst weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Speellijst zoeken <naam van afspeellijst>". Podcast zoeken : Instrueert het systeem om een lijst met alle tracks in een specifieke podcast weer te geven. Zeg bijvoorbeeld "Podcast zoeken <naam van podcast>". Meer van dit: Instrueert het systeem een afspeellijst aan te maken met gelijksoortige tracks als die welke nu klinkt. Instellingscommando's Taal... [instellen]: Instrueert het systeem om de taal in te stellen. Lijst apparaten: Vraagt het systeem om een apparatenlijst voor gebruik. Andere commando's Tot ziens Dag Doeg Doei: Instrueert het systeem om een telefoongesprek of stemherkenning te beëindigen. Annul.: Instrueert het systeem om een handeling te annuleren.

67 Stemherkenning 67 Ga terug Terug Naar vorige Naar vorige gaan Ga terug Teruggaan: Instrueert het systeem om terug te gaan naar een eerder menu. Hoofdmenu: Instrueert het systeem om naar het hoofdmenu te gaan. Ja Jazeker Zeker Absoluut Natuurlijk: Deze kunnen worden gebruikt om "Ja" te zeggen. Nee Echt niet Niet Zeker niet: Deze kunnen worden gebruikt om "Nee" te zeggen. Volgende pagina Pagina naar beneden Naar beneden scrollen: instrueert het systeem om één pagina in een lijst vooruit te bladeren. Vorige pagina Pagina naar boven Naar boven scrollen: Instrueert het systeem om één pagina in een lijst terug te bladeren. Navigatiecommando's U activeert de stemherkenning van de navigatie als volgt: 1. Druk op de stuurbedieningsknop 3. Het audiosysteem wordt gedempt en u hoort een pieptoon. Een gesproken aanwijzing zegt "Geef een commando.". U kunt het commando na de pieptoon uitspreken. Als er geen pieptoon is, zorg dan dat het volume hoog staat. Wanneer stemherkenning actief is, verschijnt er rechtsboven op het scherm van het systeem een symbool w. 2. Geef duidelijk het commando "Navigatie". 3. Spreek één van de commando's in dit hoofdstuk duidelijk uit. De volgende commando's gelden na het geven van het commando Navigatie maar één keer. Land veranderen: Land wijzigen om een bestemming uit die regio in te voeren. Bestemming Adres invoer invoeren ga naar navigeer naar Bestemming Adres: Hierbij kunt u een adres in één keer achter elkaar uitspreken. Het systeem herkent het adres na het achter elkaar uitspreken ervan of noemt een stadscentrum. Opgegeven adres: Hierbij kunt u een adres stap voor stap uitspreken. De indeling is Land, Plaats, Straat en Huisnummer. Kruising Knooppunt: hierbij kunt u een kruising als bestemming uitspreken. De indeling is Land, Plaats, Straat en Knooppunt. Navigeer naar Contact: Bij het koppelen van een telefoon aan het systeem waarop adresgegevens voor contactpersonen opgeslagen zijn, kan het adres bij die contactpersoon een route worden. Als het systeem het adres niet begrijpt, verschijnt er een foutmelding. Thuis: instrueert het systeem begeleiding te starten naar het adres dat als My Home opgeslagen is. POI Place of Interest: markant punt als een bestemming vastleggen. Maak uzelf vertrouwd met de POI-categorieën en -subcategorieën in het systeem door vanuit de startpagina op Bestemming of op de console op Startpagina of DEST te drukken en Points of Interest te selecteren. POIcommando's voor Op de route en In

68 68 Stemherkenning de buurt van bestemming zijn beschikbaar als de routebegeleiding actief is. Select. te verwijd. bestem.: Hiermee kunt u specifieke viapunten of de bestemming toevoegen. Het systeem vraagt naar de gewenste invoermethode om door te gaan. U kunt bijvoorbeeld "(POI (plaats point) of interest) op de route" of "Kruising Knooppunt" zeggen. Routepunt verwijderen: Wanneer begeleiding actief is, kunt u met dit commando specifieke viapunten of de bestemming wissen. Als begeleiding niet actief is, geeft het systeem aan dat de lijst met bestemmingen leeg is. Waar ben ik Mijn Huidige locatie: Instrueert het systeem om de huidige positie van het systeem te melden. Help: het systeem laat meer specifieke helpcommando's bij de navigatie of een navigatiesubfunctie horen. Begeleiding annuleren: Instrueert het systeem om de begeleiding te annuleren. Een bestemming in andere landen invoeren Voor respons van de stemherkenning op een lokaal adres moet het betreffende land in het navigatiesysteem ingesteld zijn. Het land kan ook via gesproken commando's worden ingesteld. Echter, na het uitschakelen van het auto gaat het systeem weer terug naar het standaardland. 1. Druk op de stuurbedieningsknop Zeg "Navigatie". 3. Zeg "Land veranderen". 4. Spreek de naam van het land uit. Hulpcommando's Help Handenvrij bellen (indien beschikbaar) Na elke lijst met hulpcommando's zijn de volgende beschikbaar: Ga terug Terug Naar vorige Naar vorige gaan Ga terug Teruggaan Herhalen Annul. Help Tot ziens Dag Doeg Doei Handenvrij bellen (indien beschikbaar) Call Store Commands Call Store My Number Minutes Store Last Number Digit Dial Redial Dial Number Recall Directory Digit Store Toegang via stem Met toegang via stem hebt u toegang tot de stemherkenningscommando's op de mobiele telefoon, bijv. Siri of

69 gesproken commando's. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant van de mobiele telefoon om te zien of de mobiele telefoon deze functie ondersteunt. Activeer het stemherkenningssysteem voor de telefoon door 3 op het stuurwiel gedurende ongeveer twee seconden ingedrukt te houden. Stemherkenning 69

70 70 Telefoon Telefoon Bluetooth Tekstberichten Bluetooth Bij voertuigen met Bluetooth-technologie kan het systeem communiceren met vele mobiele telefoons. Zo kunt u: Handenvrij bellen en gebeld worden. Het adresboek of de contactenlijst van de mobiele telefoon delen met het voertuig. Om eventuele afleiding tot een minimum te herleiden, moet u vóór het rijden wanneer de auto is geparkeerd het volgende doen: Vertrouwd raken met de functies van de mobiele telefoon. Telefoonboek en contactenlijsten duidelijk organiseren, alsook dubbele of zelden gebruikte gegevens verwijderen. Programmeer indien mogelijk de snelkiesfunctie of andere snelkoppelingen. Bedieningen en werking van het Infotainmentsysteem controleren. Mobiele telefoon(s) koppelen met het voertuig. Het systeem werkt mogelijk niet met alle mobiele telefoons. Raadpleeg "Een telefoon koppelen" in dit hoofdstuk voor meer informatie. Als de mobiele telefoon beschikt over voicedialing, leert u die functionaliteit gebruiken om het adresboek of de contactenlijst te openen. Raadpleeg "Voice pass-thru" in dit hoofdstuk voor meer informatie. Raadpleeg "Telefoonnummers opslaan en verwijderen" in dit hoofdstuk voor meer informatie. 9 Waarschuwing Wanneer u mobiele telefoon gebruikt, wordt u mogelijk afgeleid wanneer u te lang of te vaak kijkt naar het scherm van de telefoon of het Infotainment(navigatie)systeem. Als u te lang of te vaak niet op de weg let, kunt u een ongeluk veroorzaken dat kan leiden tot letsels of de dood. Richt uw aandacht op het rijden.

71 Telefoon 71 Overzicht Bij voertuigen met Bluetooth-technologie kan het systeem communiceren met vele mobiele telefoons en apparaten. Zo kunt u: Handenvrij bellen en gebeld worden. Het adresboek of de contactenlijst van de mobiele telefoon delen met het voertuig. De contactenlijst verschijnt alleen wanneer die telefoon verbonden is. Bellen door middel van stemherkenning. Het systeem werkt in de stand AAN/ START, ACC/ACCESSOIRE of Vertraagde uitschakeling stroom. Het bereik van het Bluetooth-systeem bedraagt maximaal 9 meter. Het Infotainmentsysteem kan met de meeste Bluetooth-telefoons worden verbonden. De beschikbare snufjes en functies kunnen per apparaat verschillen. Op het belschermpje van de huidige telefoon kan een afbeelding van de contactpersoon uit de contactenlijst op uw telefoon verschijnen. Niet alle telefoons zijn compatibel met deze functie. Bluetooth-bedieningsorganen Gebruik de toetsen op het Infotainmentsysteem en het stuurwiel om het Bluetooth-systeem te bedienen. Afstandsbediening op stuurwiel 3 (indrukken om te praten): druk hierop om binnenkomende oproepen aan te nemen en stemherkenning te starten. x/n (oproep dempen/beëindigen): druk hierop om een binnenkomende oproep te weigeren of om stemherkenning te annuleren. + (Volume): druk op + of - om het volume hoger of lager te zetten. Infotainmentsysteembedieningen Voor informatie over het navigeren in het menusysteem met de Infotainmentbedieningsorganen 3 12 : (Telefoon): druk hierop om het hoofdmenu Telefoon te openen. Stemherkenning Het stemherkenningssysteem gebruikt commando's om het systeem te bedienen en telefoonnummers te kiezen. Bij het gebruik van stemherkenning: het systeem herkent gesproken commando's mogelijk niet als er veel achtergrondruis is. u hoort een toon die aangeeft dat het systeem gereed is voor een gesproken commando. Wacht op de toon en spreek dan. spreek duidelijk op een kalme en natuurlijke wijze. Stemherkenning Audiosysteem Geluid komt door de voorste luidsprekers van het audiosysteem in de auto en schakelt het audiosysteem tijdelijk uit. Gebruik de knop VOL/m tijdens een oproep om het volume te wijzigen. Het aangepaste volume wordt onthouden voor latere gesprekken. Het systeem heeft een minimumvolume.

72 72 Telefoon Audio via Bluetooth Zie Audio via Bluetooth Koppelen met Infotainmentbedieningsorganen Een mobiele telefoon waarbij Bluetooth is ingeschakeld moet worden gekoppeld en dan verbonden met de auto voordat deze kan worden gebruikt. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant van uw mobiele telefoon voor Bluetooth-functies voordat u de mobiele telefoon koppelt. Informatie over koppelen Een mobiele telefoon waarbij Bluetooth is ingeschakeld en een audiospeler kunnen tegelijkertijd aan het systeem worden gekoppeld. Aan het Bluetooth-systeem kunnen maximaal vijf apparaten worden gekoppeld. Het koppelingsproces wordt geblokkeerd, wanneer het voertuig rijdt. Koppelen gebeurt slechts eenmalig, tenzij de koppelgegevens op de mobiele telefoon wijzigen of de mobiele telefoon uit het systeem wordt gewist. Slechts één gekoppelde mobiele telefoon kan tegelijkertijd verbonden zijn met het Bluetooth-systeem. Als er zich meerdere gekoppelde mobiele telefoons binnen het bereik van het systeem bevinden, maakt het Infotainmentsysteem verbinding met de eerste telefoon op de lijst of met de telefoon die al eerder verbonden was. Een telefoon/apparaat koppelen 1. Druk op de toets CONFIG of :. 2. Selecteer Telefooninstelling. 3. Selecteer Apparaat koppelen (telefoon). Op het Infotainmentsysteem verschijnt "Koppelt". Als het apparaat een viercijferige pincode (PIN) ondersteunt, wordt deze weergegeven. De PIN wordt gebruikt in stap Start het koppelingsproces op de mobiele telefoon die aan de auto moet worden gekoppeld. Raadpleeg de handleiding van de fabrikant van de mobiele telefoon. 5. Zoek naar en selecteer het apparaat achter het merk en model van de auto in de lijst op de mobiele telefoon. Ga bij het invoeren van het PIN uit stap 3 of het bevestigen van de zescijferige codecombinaties te werk volgens de instructies op de mobiele telefoon. Het systeem herkent na het koppelen de nieuw verbonden telefoon. 6. Als de telefoon vraagt om accepteren van de verbinding of toestaan van downloaden van de contactenlijst, selecteer dan altijd accepteren om dit toe te staan. Zonder accepteren ervan is de contactenlijst wellicht niet beschikbaar. Bij sommige telefoons verschijnt er een verbindingsverzoek of contactenlijstverzoek als vervolgkeuzelijst bovenaan het

73 Telefoon 73 schermpje. Open de vervolgkeuzelijst, zoek naar het verbindings-/ contactenlijstverzoek en accepteer het. 7. Koppel extra telefoons op dezelfde manier. Alle gekoppelde en verbonden telefoons/apparaten in een lijst weergeven 1. Druk op de CONFIG-toets. 2. Selecteer Telefooninstelling. 3. Selecteer Apparatenlijst. Een gekoppeld(e) telefoon/apparaat wissen 1. Druk op de CONFIG-toets. 2. Selecteer Telefooninstelling. 3. Selecteer Apparatenlijst. 4. Selecteer de te verwijderen telefoon en volg de aanwijzingen op het scherm. Verbinden met andere telefoon Als u wilt verbinden met een andere telefoon, moet de nieuwe telefoon zich in de auto bevinden en gereed zijn om verbonden te worden met het Bluetooth-systeem voordat het proces wordt gestart. 1. Druk op de CONFIG-toets. 2. Selecteer Telefooninstelling. 3. Selecteer Apparatenlijst. 4. Selecteer de nieuwe te verbinden telefoon en volg de aanwijzingen op het scherm. Koppelen met stemherkenning Een mobiele telefoon waarbij Bluetooth is ingeschakeld moet worden gekoppeld en dan verbonden met de auto voordat deze kan worden gebruikt. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant van de mobiele telefoon voor Bluetooth-functies voordat u de mobiele telefoon koppelt. Een telefoon koppelen 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg "Apparaat koppelen". Het systeem reageert met "Zoek op uw telefoon naar Bluetooth apparaten. Selecteer en voer het pinnummer in dat op het scherm wordt gegeven." 3. Start het koppelingsproces op de telefoon die moet worden gekoppeld. 4. Zoek naar en selecteer het apparaat achter het merk en model van de auto in de lijst op de mobiele telefoon. Ga bij het invoeren van het PIN of het bevestigen van de zescijferige codecombinaties te werk volgens de instructies op de mobiele telefoon. Het systeem reageert met "Succesvol gekoppeld met ". 5. Herhaal stappen 1-4 om andere telefoons te koppelen. Alle gekoppelde en verbonden telefoons in een lijst weergeven Het systeem kan alle mobiele telefoons die eraan gekoppeld zijn in een lijst weergeven. Als een gekoppelde mobiele telefoon ook aan de auto gekoppeld is, reageert het systeem met "is verbonden" achter de naam van die telefoon.

74 74 Telefoon 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg Apparatenlijst. Gekoppelde telefoon verwijderen Zie als de naam van de te wissen telefoon onbekend is "Alle gekoppelde en verbonden telefoons in een lijst weergeven". 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg Apparatenlijst. 3. Zeg "Apparaat wissen". 4. Het systeem reageert met: "Om een apparaat te selecteren, raakt u de naam aan op het scherm." Annuleer dit commando door op x/n op de stuurbedieningsknoppen of de toets 9 BACK op het Infotainmentsysteem te drukken. Verbinden met andere telefoon Bij het verbinden met een andere mobiele telefoon zoekt het systeem naar de volgende beschikbare mobiele telefoon. Afhankelijk van de te verbinden mobiele telefoon moet dit commando wellicht worden herhaald. 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg "Toestel kiezen Toestel selecteren Apparaat kiezen Apparaat selecteren". Selecteer een apparaat door op het display op de naam ervan te drukken. Als er geen andere mobiele telefoon wordt gevonden, blijft de oorspronkelijke telefoon verbonden. Gesprek voeren met contactenlijst en bedieningsorganen Infotainment Bij mobiele telefoons met contactenlijstfunctie kan het Bluetooth-systeem de contactpersonen op de mobiele telefoon gebruiken om gesprekken te voeren. Raadpleeg de gebruikshandleiding van de fabrikant van de mobiele telefoon of neem contact op met de draadloze provider om te zien of deze functie wordt ondersteund. Wanneer een mobiele telefoon ondersteuning biedt voor de telefoonboekfunctie, worden de menu's Telefoonboek en Gesprekslijsten automatisch beschikbaar. Met het menu Telefoonboek kunt u het telefoonboek op uw mobiele telefoon gebruiken om een gesprek te voeren. Via het menu Gesprekslijsten hebt u toegang tot de telefoonnummers vanuit de verschillende gesprekslijstmenu's op de mobiele telefoon om te kunnen bellen. Het Infotainmentsysteem toont de eerste contactpersonen en de telefoonnummers voor elke contactpersoon inclusief thuis, op het werk, op cel en op overige.

75 Telefoon 75 Een gesprek voeren met het menu Telefoonboek: 1. Druk één keer op : op het Infotainmentsysteem de radio of de schermtoets Telefoon. 2. Selecteer Telefoonboek. 3. Selecteer de lettergroep van de contactenlijstvermelding om door de lijst met namen/nummers te scrollen. 4. Selecteer de naam. 5. Selecteer het te bellen nummer. Een gesprek voeren met het menu Gesprekslijsten: 1. Druk één keer op : op het Infotainmentsysteem de radio of de schermtoets Telefoon. 2. Selecteer Gesprekslijsten. 3. Selecteer de gesprekslijst die u wilt openen. 4. Selecteer de naam of het nummer voor de oproep. Gesprek voeren met de bedieningsorganen van Infotainment Een gesprek voeren: 1. Druk één keer op : op het Infotainmentsysteem de radio of de schermtoets Telefoon. 2. Nummer invoeren indrukken. 3. Voer het telefoonnummer in. 4. Selecteer de naam of het nummer voor de oproep. 5. Selecteer OK om het nummer te bellen. Selecteer Bellen om verbinding te maken. Een gesprek aanvaarden of weigeren Wanneer u een inkomend gesprek ontvangt, wordt het geluid van het Infotainmentsysteem onderdrukt en hoort u een beltoon in de auto. De Infotainmentbedieningsorganen gebruiken Draai aan de knop TUNE/MENU om te Aannemen of te Weigeren en druk op de knop TUNE/MENU of druk op het scherm op Accepteren of Weigeren. Met de stuurbedieningsknoppen Druk op : om de oproep te beantwoorden of x/n om deze te weigeren. Gesprek in wachtstand met de bedieningsorganen van Infotainment Gesprek in wachtstand moet worden ondersteund door de Bluetooth-telefoon en moet door de draadloze aanbieder ingeschakeld zijn, opdat deze functie werkt. Wisselgesprek (alleen bij gesprekken in wachtstand) Voor een wisselgesprek aan knop TUNE/MENU draaien en deze indrukken en Gesprekken wisselen Gesprekken veranderen Oproepen veranderen of Gesprekken wisselen

76 76 Telefoon Gesprekken veranderen Oproepen veranderen op het scherm selecteren. Gesprek in wachtstand met de stuurbedieningsknoppen Gesprek in wachtstand moet worden ondersteund door de mobiele telefoon en moet door de draadloze aanbieder ingeschakeld zijn. Druk op : voor het beantwoorden van een binnenkomende oproep wanneer een andere oproep actief is. De oorspronkelijke oproep wordt in de wacht gezet. Druk opnieuw op : om terug naar de oorspronkelijke oproep te gaan. Druk voor het weigeren van de binnenkomende oproep op Weigeren op het scherm of doe niets. Druk op x/n om te wisselen van het huidige gesprek naar het gesprek in de wachtstand. Conferentiegesprek met de bedieningsorganen van Infotainment Conferentiegesprek en drierichtingsgesprek moeten worden ondersteund door de Bluetooth-telefoon en moeten door de draadloze aanbieder ingeschakeld zijn, opdat deze functies werken. Deze functie wordt alleen ondersteund wanneer de auto stil staat. Een conferentiegesprek starten tijdens een gesprek: 1. Draai aan en druk op de knop TUNE/MENU en selecteer Nummer invoeren. 2. Voer het telefoonnummer in en selecteer OK. 3. Na het bellen draait u aan de knop TUNE/MENU en kiest u Conferentiegesprek. 4. Als u meer bellers wilt toevoegen aan het conferentiegesprek, herhaalt u de stappen 1-3. Het aantal bellers dat kan worden toegevoegd, is beperkt door uw draadloze aanbieder. Een gesprek beëindigen De Infotainmentbedieningsorganen gebruiken Draai aan en druk op de knop TUNE/MENU en selecteer Ophangen of druk op het scherm op Ophangen. Met de stuurbedieningsknoppen Druk op x / n. Geluid van een gesprek onderdrukken Tijdens een gesprek kunnen alle geluiden in de auto worden stilgeschakeld, zodat de gesprekspartner deze niet kan horen. De Infotainmentbedieningsorganen gebruiken Draai aan en druk op de knop TUNE/MENU en selecteer Microfoon uit. Druk opnieuw hierop om het stilschakelen te annuleren.

77 Telefoon 77 Een gesprek overschakelen U kunt het geluid tussen het Bluetooth-systeem en de mobiele telefoon overschakelen. Vóór het overschakelen van een gesprek moet de mobiele telefoon aan het Bluetooth-systeem gekoppeld zijn en ermee verbonden zijn. Ga als volgt te werk om het geluid van het Bluetooth-systeem over te schakelen naar een mobiele telefoon Druk tijdens een gesprek met het geluid in de auto op de schermtoets Gesprek doorverbinden of houd de knop 3 op het stuurwiel ingedrukt. Ga als volgt te werk om het geluid van een mobiele telefoon over te schakelen naar het Bluetoothsysteem Gebruik de geluidsoverschakelfunctie op de mobiele telefoon. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant van uw mobiele telefoon voor meer informatie. Druk op de schermtoets Gesprek doorverbinden of houd de knop 3 op het stuurwiel ingedrukt. DTMF-tonen (Dual Tone Multi- Frequency-tonen) Het Bluetooth-systeem in de auto kan tijdens een gesprek nummers verzenden. Dit wordt gebruikt bij het bellen naar een menugestuurd telefoonsysteem. De Infotainmentbedieningsorganen gebruiken 1. Draai aan en druk op de knop TUNE/MENU en selecteer Nummer invoeren. 2. Voer het telefoonnummer in of selecteer Nummer invoeren op het scherm en toets cijfers in en druk op OK. Telefoon met handsfreefunctie Bluetooth-stemherkenning gebruiken Druk voor stemherkenning op de knop 3 op het stuurwiel. Gebruik de onderstaande commando's voor de diverse functies met stemherkenning. Zeg voor extra informatie "Help" wanneer u in een stemherkenningsmenu staat. Een gesprek voeren U kunt met de volgende commando's gesprekken voeren: Bellen Kiezen: u kunt deze commando's door elkaar gebruiken om een telefoonnummer te kiezen. Cijfer voor cijfer kiezen: Met dit commando kunt u cijfer voor cijfer een telefoonnummer kiezen. Opnieuw bellen Laatste nummer opnieuw kiezen Nogmaals kiezen Laatste nummer opnieuw bellen Opnieuw kiezen Nogmaals bellen Nog een keer bellen Bel opnieuw: met dit commando kiest u het laatste nummer dat op de mobiele telefoon gebruikt is.

78 78 Telefoon Commando "Bellen Kiezen" gebruiken Een nummer bellen: 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg "Bellen Kiezen". 3. Noem het gehele nummer in één keer, gevolgd door "Bellen Kiezen". Bij verbinding hoort u de gesprekspartner door de luidsprekers van de auto. Bellen met een naamplaatje: 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg "Bellen Kiezen" gevolgd door het naamplaatje. Bijvoorbeeld "Bel Jan op het werk". Bij verbinding hoort u de gesprekspartner door de audioluidsprekers. Commando "Cijfer voor cijfer kiezen" gebruiken Hiermee kunt u cijfer voor cijfer een telefoonnummer kiezen. 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg "Cijfer voor cijfer kiezen". 3. Spreek de cijfers achter elkaar uit. Steeds na het invoeren van een cijfer herhaalt het systeem het gehoorde cijfer, gevolgd door een pieptoon. Zeg na het invoeren van het laatste nummer "Bellen Kiezen". Zeg bij het herhalen van een ongewenst nummer "Wissen Verwijderen" om het laatste nummer te wissen. Bij verbinding hoort u de gesprekspartner door de luidsprekers van de auto. Commando "Opnieuw bellen Laatste nummer opnieuw kiezen Nogmaals kiezen Laatste nummer opnieuw bellen Opnieuw kiezen Nogmaals bellen Nog een keer bellen Bel opnieuw" gebruiken 1. Druk op :. Het systeem reageert met "Geef een commando.", gevolgd door een toon. 2. Zeg na de toon "Opnieuw bellen Laatste nummer opnieuw kiezen Nogmaals kiezen Laatste nummer opnieuw bellen Opnieuw kiezen Nogmaals bellen Nog een keer bellen Bel opnieuw". Het systeem kiest het laatste nummer dat vanaf de verbonden mobiele telefoon is gebeld. Bij verbinding hoort u de gesprekspartner door de luidsprekers van de auto. Het systeem wissen Informatie blijft in het Bluetooth-systeem in de auto bewaard, tenzij deze wordt gewist. Dit betreft ook informatie over gekoppelde telefoons. Zie voor instructies voor het wissen van deze informatie "Een gekoppeld(e) telefoon/apparaat wissen".

79 Telefoon 79 Tekstberichten Bij auto's met Bluetooth-functionaliteit kan het systeem tekstberichten weergeven, een bericht via het audiosysteem laten klinken en een voorgeprogrammeerd bericht verzenden. Niet alle telefoons ondersteunen alle functies en werken met Bluetooth. Het Infotainmentsysteem ondersteunt de ontvangst van SMS-berichten. Wellicht moet er voor het activeren van tekstberichten op de telefoon een verzoek worden geaccepteerd of moeten er sommige telefooninstellingen worden gewijzigd. Raadpleeg de gebruikershandleiding van de telefoon. De functie Tekstberichten kan ook via stemherkenning worden geïnitieerd. Tekstberichten gebruiken 1. Druk op de knop Messages op de Startpagina of selecteer Tekstberichten vanuit het hoofdscherm Telefoon. Totdat alle tekstberichten zijn opgehaald, blijft het pictogram Startpagina grijs en verdwijnt de optie hoofdscherm Telefoon. Deze functie wordt uitgeschakeld als het gekoppelde Bluetooth-apparaat geen SMS-berichten ondersteunt. 2. Na het ophalen van alle berichten verschijnt het Postvak In voor tekstberichten. Selecteer een bericht om te bekijken. Bekijken van berichten is alleen mogelijk terwijl de auto stilstaat. 3. Bekijk het bericht en selecteer Luisteren om het bericht via stemherkenning te beluisteren. Het scherm voor bekijken van berichten werkt onderweg niet. Selecteer Bellen om het nummer van de contactpersoon of het nummer bij de tekst te kiezen. Bij niet alle telefoons kunt u de afzender van het bericht bellen en is er geen optie Bellen.

80 80 Telefoon Selecteer Antwoord om een binnenkomend tekstbericht te beantwoorden. Bij niet alle telefoons kunnen berichten worden verzonden. Selecteer het gewenste bericht uit het schermpje conceptberichten om het als antwoord te verzenden. Nieuw sms-bericht Selecteer Bellen om het nummer van de contactpersoon of het nummer bij de tekst te kiezen. Selecteer Verwerpen om het popupscherm voor het binnenkomende bericht te sluiten. Instellingen tekstberichten Selecteer Zenden om het bericht te verzenden. Selecteer Terug om te annuleren en terug naar het vorige scherm te gaan. Er verschijnt een pop-upscherm wanneer er een Nieuw sms-bericht is. De pop-up blijft op het scherm totdat Verwerpen wordt geselecteerd. Selecteer Luisteren om het bericht via stemherkenning te beluisteren. Selecteer Bekijken om het bericht te bekijken. Bekijken is onderweg niet mogelijk. Selecteer Antwoord om het bericht met een conceptbericht te beantwoorden. U kunt tekstberichten Instellingen in het Postvak In voor tekstberichten zien.

81 Selecteer Voorgedefinieerde berichten beheren voor het creëren van een gebruikerspecifiek bericht dat later als antwoord op een tekstbericht kan worden gebruikt. Selecteer Sms-waarschuwingen om het gedrag van Nieuw smsbericht bij berichten te kiezen: Sms-waarschuwing met geluidssignaal Alleen geluidssignaal Uit Telefoon 81

OPEL AMPERA. Infotainment System

OPEL AMPERA. Infotainment System OPEL AMPERA Infotainment System Inhoud Inleiding... 4 Radio... 22 Audiospelers... 32 Navigatie... 56 Stemherkenning... 83 Telefoon... 90 Trefwoordenlijst... 102 4 Inleiding Inleiding Inleiding... 4 Antidiefstalfunctie...

Nadere informatie

1. AM/FM-radio gebruiken

1. AM/FM-radio gebruiken De tuner gebruiken 1. AM/FM-radio gebruiken Toets SOURCE MENU RECALL (BRONMENU OPHALEN) Stationsvoorkeuzetoetsen FUNCTION-toets BAND AUTO.P POWER-toets VOL-knop TUNE TRACKtoetsen Luisteren naar de AM/FM-radio

Nadere informatie

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen

Radio R 4.0 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Telefoon... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Films en foto's... 8 6. Overige vragen... 8 1. Audio V: Hoe kan ik overschakelen tussen verschillende audiobronnen (bv.

Nadere informatie

2014 Infotainmentsysteem Chevrolet Camaro M

2014 Infotainmentsysteem Chevrolet Camaro M Black plate (1,1) 2014 Infotainmentsysteem Chevrolet Camaro M Infotainmentsysteem..... 3 Inleiding..................... 3 Infotainment.................... 3 Overzicht....................... 3 Bedieningsknoppen

Nadere informatie

OPEL Ampera Handleiding Infotainment

OPEL Ampera Handleiding Infotainment OPEL Ampera Handleiding Infotainment Inhoud Inleiding... 4 Basisbediening... 13 Radio... 22 CD-speler... 29 Externe apparaten... 32 Navigatie... 43 Stemherkenning... 61 Telefoon... 68 Trefwoordenlijst...

Nadere informatie

BeoSound 9000. Bedieningshandleiding

BeoSound 9000. Bedieningshandleiding BeoSound 9000 Bedieningshandleiding BeoVision Avant Guide BeoVision Avant Reference book Inhoud van de bedieningshandleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen vertrouwd te raken met

Nadere informatie

Download de WAE Music app

Download de WAE Music app NEDERLANDS 3 5 12 2 6 1 8 7 9 10 11 13 4 1. Laad de speaker volledig op voor eerste gebruik Laad de WAE Outdoor 04Plus FM speaker volledig op voordat u hem de eerste keer gebruikt. Sluit de micro-usb connector

Nadere informatie

Hallo, laten we beginnen. Sound Rise Draadloze Speaker & Wekkerklok

Hallo, laten we beginnen. Sound Rise Draadloze Speaker & Wekkerklok Hallo, laten we beginnen. Sound Rise Draadloze Speaker & Wekkerklok Welkom bij uw nieuwe Sound Rise! Wij hebben Sound Rise ontwikkeld voor muziekliefhebbers zoals u. Begin de dag met uw favoriete muziek,

Nadere informatie

web edition quick guide RSE

web edition quick guide RSE web edition quick guide RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSEsysteem) breidt

Nadere informatie

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Veelgestelde vragen

CD 600 IntelliLink, Navi 650, Navi 950 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Navigatie (alleen en Navi 650)... 2 3. Telefoon... 3 4. Spraakherkenning (alleen CD 600 IntelliLink en )... 4 5. Overige vragen... 5 1. Audio V: Hoe kan ik schakelen tussen radio

Nadere informatie

QUICK GUIDE - RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM VOLVO WEB EDITION

QUICK GUIDE - RSE REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM VOLVO WEB EDITION VOLVO QUICK GUIDE - RSE WEB EDITION REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSE-systeem)

Nadere informatie

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening 2-890-158-41(1) Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio System NAS-50HDE In deze handleiding worden de algemene aansluitingen en handelingen beschreven waarmee u muziek kunt

Nadere informatie

BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER

BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER BLUETOOTH-AUDIO-ONTVANGER/Z ENDER Snel installatiegids DA-30501 Inhoud Vóór gebruik... 2 1. Informatie over de DA-30501... 2 2. Systeemeisen... 2 3. Overzicht... 2 Aan de slag... 3 1. De batterij van de

Nadere informatie

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E

Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E 3-213-272-41(1) Handleiding voor snelle aansluiting en bediening HDD Network Audio Component NAC-HD1E In deze handleiding worden de algemene aansluitingen en handelingen beschreven waarmee u muziek kunt

Nadere informatie

Audio en telematica Internetdiensten. Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3

Audio en telematica Internetdiensten. Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Audio en telematica Niveau Niveau 2 Niveau 3 Internetbrowser Druk op om de hoofdpagina weer te geven. 3 Audio en telematica Druk op " Internetbrowser " om de startpagina van de internetbrowser weer te

Nadere informatie

SonicHub Audio Server. Gebruiksaanwijzing

SonicHub Audio Server. Gebruiksaanwijzing SonicHub Audio Server Gebruiksaanwijzing NL Inhoud Inleiding... 3 Instellen van de SonicHub... 6 Audio activeren... 6 Selecteren van AM/FM tuner regio... 6 SonicHub mediabalk panelen... 7 Bediening van

Nadere informatie

OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment

OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment OPEL Movano / Vivaro Handleiding Infotainment Inhoud Inleiding... 4 Radio... 30 Cd-speler... 39 AUX-ingang... 44 USB-poort... 46 Streaming audio via Bluetooth... 49 Navigatie... 56 Stemherkenning... 74

Nadere informatie

OPEL CORSA Handleiding Infotainment

OPEL CORSA Handleiding Infotainment OPEL CORSA Handleiding Infotainment Inhoud IntelliLink... 5 CD 3.0 BT / R 3.0... 63 FlexDock... 107 IntelliLink Inleiding... 6 Radio... 21 Externe apparaten... 31 Spraakherkenning... 44 Telefoon... 46

Nadere informatie

Bedieningen Dutch - 1

Bedieningen Dutch - 1 Bedieningen 1. Functieschakelaar Cassette/ Radio/ CD 2. Golfband schakelaar 3. FM antenne 4. CD deur 5. Schakelaar om zender af te stemmen 6. Bass Boost toets 7. CD skip/ voorwaarts toets 8. CD skip/ achterwaarts

Nadere informatie

STORINGZOEKPROCEDURE VOOR SSD-NAVI (versie 3.00)

STORINGZOEKPROCEDURE VOOR SSD-NAVI (versie 3.00) 1 Inhoudsopgave Klacht van de klant Diagnose Overzicht en pinbezetting Hoofdstuk 2 Algemene functionele storing Hoofdstuk 3 Geen werking of geen stroom (zwart scherm): Hoofdstuk 3-1 Knop functioneert niet

Nadere informatie

Gebruikershandleiding voor Nokia Display-hoofdtelefoon HS Uitgave 1

Gebruikershandleiding voor Nokia Display-hoofdtelefoon HS Uitgave 1 Gebruikershandleiding voor Nokia Display-hoofdtelefoon HS-6 9232426 Uitgave 1 CONFORMITEITSVERKLARING NOKIA CORPORATION verklaart op eigen verantwoordelijkheid dat het product HS-6 conform is aan de bepalingen

Nadere informatie

OPEL CASCADA. Infotainment System

OPEL CASCADA. Infotainment System OPEL CASCADA Infotainment System Inhoud Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus/400/300... 85 Navi 950/650 / CD 600 Inleiding... 6 Basisbediening... 17 Radio... 25 CD-speler... 32 Externe apparaten...

Nadere informatie

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater!

InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater Snel op weg-gids Welkom bij InterVideo Home Theater! InterVideo Home Theater is een complete oplossing voor digitaal entertainment om tv te kijken en op te nemen, foto's te bekijken

Nadere informatie

Handleiding DIGITALE MEDIASPELER

Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Functieoverzicht De MPHF2 is een MP4-speler, de gebruiker kan op de knoppen drukken om door de menu s te bladeren 1,8-inch 128*160 TFT-scherm Metalen behuizing Ondersteunde

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender

Gebruikershandleiding. 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender Gebruikershandleiding 2GB Auto MP3 Speler Met FM zender De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 4 2. OPMERKINGEN... 4 3. FUNCTIES... 4 4. KNOPPEN EN SCHERM... 4 4.1 Functies

Nadere informatie

BeoSound Handleiding

BeoSound Handleiding BeoSound 3000 Handleiding BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Inhoud van de handleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen vertrouwd te raken met uw Bang & Olufsen-product.

Nadere informatie

Toyota Touch & Go/Plus Multimediasysteem Quick Guide

Toyota Touch & Go/Plus Multimediasysteem Quick Guide Toyota Touch & Go/Plus Multimediasysteem Quick Guide 1 Registreren 3 Koppelen telefoon 4 Muziek versturen met Bluetooth 5 Muziek afspelen 5 Bellen 6 Navigatie 7 POI's zoeken 8 USB navigatiebestemming 9

Nadere informatie

Handleiding Glashart Media ipad applicatie

Handleiding Glashart Media ipad applicatie Handleiding Glashart Media ipad applicatie V 2.0 Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer,

Nadere informatie

Algemene aanwijzingen

Algemene aanwijzingen Inhoud Inleiding... 2 Radio... 26 Cd-/dvd-speler... 42 AUX-ingang... 49 USB-poort... 51 Navigatie... 56 Stemherkenning... 87 Telefoon... 92 Trefwoordenlijst... 114 2 Inleiding Inleiding Algemene aanwijzingen...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Index Het eerste gebruik...4 De...4 applicatie downloaden De...4 koptelefoon verbinden via Bluetooth Hoofdscherm...5 Een...6 gebruikersaccount aanmaken Geluidsinstellingen...7 Ruisonderdrukking...7

Nadere informatie

HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding. 9355495 Uitgave 2

HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding. 9355495 Uitgave 2 HS-2R Radio-hoofdtelefoon van Nokia Gebruikershandleiding 9355495 Uitgave 2 CONFORMITEITSVERKLARING NOKIA CORPORATION verklaart op eigen verantwoordelijkheid dat het product HS-2R conform is aan de bepalingen

Nadere informatie

Radio R 4.0 IntelliLink Vaak gestelde vragen

Radio R 4.0 IntelliLink Vaak gestelde vragen Inhoudsopgave 1. Audio... 1 2. Telefoon... 2 3. Apple CarPlay... 2 4. Android Auto... 5 5. Galerie... 7 6. Andere... 8 1. Audio V: Hoe kan ik overschakelen tussen verschillende audiobronnen (bv. FM-radio

Nadere informatie

OPEL MERIVA. Infotainment System

OPEL MERIVA. Infotainment System OPEL MERIVA Infotainment System Inhoud Inleiding... 4 Radio... 29 Cd-speler... 46 AUX-ingang... 52 USB-poort... 54 Digitale fotolijst... 58 Navigatie... 61 Spraakherkenning... 109 Telefoon... 125 Trefwoordenlijst...

Nadere informatie

Bediening van de Memory Stick-speler

Bediening van de Memory Stick-speler Bediening Bediening van de Memory Stick-speler Over Memory Sticks Stel Memory Sticks niet bloot aan statische elektriciteit en elektrische bronnen. Dit om te voorkomen dat gegevens op de stick verloren

Nadere informatie

Inhoud van de handleiding

Inhoud van de handleiding BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Inhoud van de handleiding 3 U hebt de beschikking over twee boekjes die u helpen zich vertrouwd te maken met uw Bang & Olufsen-product. De Het bedie- referentiehandboeningshandleiding

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoudsopgave 02 INHOUDSOPGAVE 03 INFORMATIE 04 OVERZICHT FRONTPANEEL 06 OVERZICHT ACHTERPANEEL 08 BEDIENING VAN DE R5 08 WEKKERINSTELLINGEN 09 SLEEP TIMER INSTELLINGEN 09 DIM 09

Nadere informatie

Algemene aanwijzingen

Algemene aanwijzingen Inhoud Inleiding... 2 Radio... 25 Cd-/dvd-speler... 41 AUX-ingang... 48 USB-poort... 50 Navigatie... 54 Stemherkenning... 85 Telefoon... 90 Trefwoordenlijst... 112 2 Inleiding Inleiding Algemene aanwijzingen...

Nadere informatie

CJB1JM0LCAEA. Snelstartgids

CJB1JM0LCAEA. Snelstartgids CJB1JM0LCAEA Snelstartgids Uw horloge leren kennen Luidspreker Oplaadpoort Aan/uit-toets Druk hier 3 seconden op om uw horloge in of uit te schakelen. Druk hier 10 seconden op om uw horloge opnieuw op

Nadere informatie

Navi 900 IntelliLink Veelgestelde vragen

Navi 900 IntelliLink Veelgestelde vragen Inhoud 1. Audio... 1 2. Navigatie... 2 3. Telefoon... 3 4. Apple CarPlay... 4 5. Spraakherkenning... 6 6. Digitaal informatiecluster... 7 7. Favorieten... 7 8. Films... 8 9. Overige vragen... 8 1. Audio

Nadere informatie

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen.

KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Informatie over handelsmerken, auteursrechten en patenten KENWOOD is een gedeponeerd handelsmerk of een handelsmerk van Kenwood Corporation in Japan en/of in andere landen. Copyright 2004, PhatNoise, Inc.

Nadere informatie

Gebruik van de afstandsbediening

Gebruik van de afstandsbediening Gebruik van de afstandsbediening Voorzorgsmaatregelen voor het gebruik van de afstandsbediening Wees voorzichtig met de afstandsbediening, hij is licht en klein. Als hij valt kan hij kapot gaan, de batterij

Nadere informatie

CHEVROLET MYLINK. Beknopte Handleiding

CHEVROLET MYLINK. Beknopte Handleiding CHEVROLET MYLINK Beknopte Handleiding Chevrolet MyLink is een infotainmentsysteem dat uw rijervaring nog verder verbetert met eenvoudige connectiviteit, integratie van uw smartphone* en een geweldig 7

Nadere informatie

Bediening van de CD-speler

Bediening van de CD-speler Bediening van de CD-speler Over compact discs De cd wordt door een laserstraaltje gelezen; het CD-oppervlak komt dus met niets in aanraking. Krassen op de cd of een kromme cd veroorzaken een slechte geluidskwaliteit

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Music

Gebruikershandleiding Nokia Music Gebruikershandleiding Nokia Music Uitgave 1.0 NL Nokia Music Met Nokia Music op uw Windows Phone kunt u tracks downloaden op uw telefoon en uw compatibele computer. Veeg op het startscherm naar links en

Nadere informatie

FUSION MS-NRX300 NEDERLANDS

FUSION MS-NRX300 NEDERLANDS FUSION MS-NRX300 MARINE WIRED REMOTE GEBRUIKERSHANDLEIDING NEDERLANDS FUSIONENTERTAINMENT.COM 2016 2017 Garmin Ltd. of haar dochtermaatschappijen Alle rechten voorbehouden. Volgens copyrightwetgeving mag

Nadere informatie

De Konftel 300W Korte handleiding

De Konftel 300W Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 300W Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 300W is een draadloze conferentietelefoon op batterijen, die kan worden aangesloten op DECT-systemen,

Nadere informatie

TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids

TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids TomTom Hands-Free Car Kit Documentatiegids Inhoud Overzicht 3 Wat zit er in de doos? 4 Wat zit er in de doos?... 4 Aan de slag 6 De TomTom Hands-Free Car Kit in de auto bevestigen... 6 De TomTom Hands-Free

Nadere informatie

Touch & Go Touch & Go Plus. Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem

Touch & Go Touch & Go Plus. Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem Touch & Go Touch & Go Plus Handleiding audio, navigatie, Bluetooth en achteruitrijcamerasysteem 1. BASISINFORMATIE Inleiding UITVOERING touchscreen CONTROLEREN Deze handleiding bestaat uit 2 delen. In

Nadere informatie

Hi-Fi Muzieksysteem. Gebruikershandleiding

Hi-Fi Muzieksysteem. Gebruikershandleiding Hi-Fi Muzieksysteem Gebruikershandleiding Lees deze handleiding aandachtig alvorens het apparaat te gebruiken en bewaar hem voor toekomstig gebruik. op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

SENSUS Web edition. Infotainment guide WELKOM BIJ SENSUS INFOTAINMENT

SENSUS Web edition. Infotainment guide WELKOM BIJ SENSUS INFOTAINMENT Infotainment guide SENSUS Web edition WELKOM BIJ SENSUS INFOTAINMENT Dit supplement is bedoeld om een beknopt overzicht te geven van de meest gebruikte Sensus Infotainment-functies en om u te helpen zoveel

Nadere informatie

Parkinson Thuis Probleemoplossing

Parkinson Thuis Probleemoplossing Parkinson Thuis Probleemoplossing Probleemoplossing Fox Inzicht App In sommige gevallen kan er een handeling van uw kant nodig zijn om ervoor te zorgen dat de apps altijd ingeschakeld zijn. Dit zal voornamelijk

Nadere informatie

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding

Nederlands. BT-02N Gebruikershandleiding BT-02N Gebruikershandleiding 1 Index 1. Overzicht.....3 2. Aan de slag....5 3. Uw Bluetooth hoofdtelefoon aansluiten...5 4. Het gebruik van uw Bluetooth hoofdtelefoon..... 9 5. Technische specificaties

Nadere informatie

Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing)

Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing) Let op: - Houd, zoals hieronder getoond, voor een goede ventilatie, genoeg ruimte rondom het apparaat vrij: (add line drawing) - Verwijder a.u.b. niet het plastic kapje van de FM-antenne (A) aan de achterzijde

Nadere informatie

aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå

aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå jáíéä aê~~çäçòé=rsnm=fm=ab`qjíéäéñççå De draadloze Mitel 5610-telefoon en IP DECT-standaard bieden functies voor de verwerking van 3300 ICP SIP-oproepen op een draadloos toestel De IP DECT-standaard biedt

Nadere informatie

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen

Nummers en andere geluidsbestanden afspelen Muziek op de ipad Muziek en audiobestanden toevoegen U kunt op de volgende manieren muziek en audiobestanden op de ipad zetten: U kunt via de i Tunes Store op de ipad materiaal kopen en downloaden. Tik

Nadere informatie

Round NEDERLANDS OPLADEN 86 INSTELLEN SLAAPANALYSE MIJN TELEFOON ZOEKEN CAMERA-AFSTANDSBEDIENING APPS MUZIEK INSTELLINGEN TECHNISCHE SPECIFICATIES

Round NEDERLANDS OPLADEN 86 INSTELLEN SLAAPANALYSE MIJN TELEFOON ZOEKEN CAMERA-AFSTANDSBEDIENING APPS MUZIEK INSTELLINGEN TECHNISCHE SPECIFICATIES Round NEDERLANDS OPLADEN 86 INSTELLEN 87 OPROEPEN 89 OPROEPHISTORIE/SMS 91 MELDINGEN 92 STEMBEDIENING 93 ACTIVITEIT 94 SLAAPANALYSE MIJN TELEFOON ZOEKEN CAMERA-AFSTANDSBEDIENING APPS MUZIEK INSTELLINGEN

Nadere informatie

BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER

BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER ENVIVO BLUETOOTH DOUCHE LUIDSPREKER GEBRUIKERSHANDLEIDING INHOUDSOPGAVE PRODUCT OVERZICHT... 4 KNOPPEN... 6 BLUETOOTH MODUS... 6 Bluetooth Paren... 6 Muziek afspelen in Bluetooth modus...10 Handenvrij

Nadere informatie

Bediening van de CD-speler

Bediening van de CD-speler Bediening van de CD-speler Over compact discs De cd wordt door een laserstraaltje gelezen; het CD-oppervlak komt dus met niets in aanraking. Krassen op de cd of een kromme cd veroorzaken een slechte geluidskwaliteit

Nadere informatie

OPEL MERIVA Handleiding Infotainment

OPEL MERIVA Handleiding Infotainment OPEL MERIVA Handleiding Infotainment Inhoud Navi 950/650 / CD 600... 5 CD 400plus/400/300... 89 Navi 950/650 / CD 600 Inleiding... 6 Basisbediening... 17 Radio... 25 Cd-speler... 32 Externe apparaten...

Nadere informatie

Rider 60. Stop ( /BACK/ / ) LAP PAGE

Rider 60. Stop ( /BACK/ / ) LAP PAGE Aan de slag NL Rider De Rider beschikt over een aanraakscherm. U kunt op het scherm klikken of de hardwareknop gebruiken om het apparaat te bedienen. 1 BACK 2 4 LAP PAGE 3 1 Aan-uit/Terug/Pauze/ Stop (

Nadere informatie

Voor Nederlandstalige ondersteuning neemt u contact op met Teknihall support: 0900 400 2001 De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2

Voor Nederlandstalige ondersteuning neemt u contact op met Teknihall support: 0900 400 2001 De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 4 OPMERKINGEN 4 KNOPPEN EN SCHERM 6 4.1 Werking 6 4.2 LCD scherm 8 MUZIEK UPLOADEN NAAR DE SPELER 9 BEDIENINGSINSTRUCTIES 14 6.1 Muziek

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Daisylezer handleiding (Android)

Daisylezer handleiding (Android) Daisylezer handleiding (Android) Inhoud Over Daisylezer o Toegankelijkheid Aanmelden Algemeen Hoofdscherm o Boekenplank o Abonnementen Plakboek Beheer van titels o Retourneren o Downloaden en verwijderen

Nadere informatie

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435

ENVIVO. Mini bluetooth speaker USER MANUAL ENV-1435 ENVIVO Mini bluetooth speaker USER MANUAL INHOUDSOPGAVE WELKOM... 4 PRODUCT OVERZICHT... 6 AAN DE SLAG... 8 FM FREQUENTIE AANPASSEN... 9 TELEFOONGESPREKKEN... 10 LIJN IN... 11 SPECIFICATIES... 12 VEEL

Nadere informatie

1.2 De muziekspeler openen

1.2 De muziekspeler openen Uw simpc beschikt over een muziekspeler waarmee u digitale muziek kunt afspelen. De muziekspeler vindt u in de toepassing 'Maak'. Met de muziekspeler kunt u verschillende typen muziekbestanden afspelen

Nadere informatie

PRESTIGIO GEOVISION 150/450

PRESTIGIO GEOVISION 150/450 NEDERLANDS PRESTIGIO GEOVISION 150/450 GEBRUIKERSHANDLEIDING Prestigio GeoVision 150 - Onderdelen 1. Aan/uit-knop 2. Sleuf voor SD-geheugenkaart 3. Touchscreen 4. Knop Menu 5. Indicatorlampje (Als het

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nokia Music

Gebruikershandleiding Nokia Music Gebruikershandleiding Nokia Music Uitgave 1.0 NL Aan de slag met de applicatie Nokia Music Met Nokia Music kunt u nieuwe muziek ontdekken en naar uw oude favorieten luisteren. U kunt Nokia Music gratis

Nadere informatie

Handleiding Glashart Media Android applicatie

Handleiding Glashart Media Android applicatie Handleiding Glashart Media Android applicatie Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer, slaapkamer)

Nadere informatie

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm

Handleiding. Sinner bluetooth scooterhelm Handleiding Sinner bluetooth helm Sinner bluetooth skihelm Sinner bluetooth scooterhelm Inhoudsopgave 1 Introductie bluetooth 1.1 Bluetooth helm controle knop 1.2 Ondersteunende profielen en functies 1.3

Nadere informatie

** Deze functies zijn alleen beschikbaar voor klanten die beschikken over een digitale ontvanger met harddisk recorder.

** Deze functies zijn alleen beschikbaar voor klanten die beschikken over een digitale ontvanger met harddisk recorder. Handleiding Glashart Media IPad applicatie Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer, slaapkamer)

Nadere informatie

BLUETOOTH SOUNDBAR MET SUBWOOFER

BLUETOOTH SOUNDBAR MET SUBWOOFER BLUETOOTH SOUNDBAR MET SUBWOOFER Snel installatiegids DA-10294 Dank u voor de aankoop van de DIGITUS DA-10294. Speciaal ontworpen om muziek via Bluetooth vanaf uw mobiele telefoon of computer (via Bluetooth

Nadere informatie

DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO

DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO DUTCH GEBRUIKSAANWIJZING SCD-21 MP3 PORTABLE RADIO CD/MP3 PLAYER LENCO WAARSCHUWING STEL DIT APPARAAT NOOIT BLOOT AAN REGEN OF VOCHT, OM HET ONTSTAAN VAN BRAND EN ELEKTRISCHE SCHOKKEN TE VOORKOMEN. BELANGRIJK

Nadere informatie

FIAT DUCATO 603.46.926 NL

FIAT DUCATO 603.46.926 NL FIAT DUCATO 603.46.926 NL HANDSFREE FUNCTIE MET SPRAAKHERKENNING Het belangrijkste kenmerk van Blue&Me is het geavanceerde spraakherkenningssysteem ook als de mobiele telefoon daar niet mee is uitgerust.

Nadere informatie

V 3.0. Handleiding Glashart Media Android applicatie

V 3.0. Handleiding Glashart Media Android applicatie V 3.0 Handleiding Glashart Media Android applicatie Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer,

Nadere informatie

JABRA SOLEMATE MAX. Handleiding. jabra.com/solematemax NFC. jabra

JABRA SOLEMATE MAX. Handleiding. jabra.com/solematemax NFC. jabra jabra JABRA SOLEMATE MAX NFC Handleiding jabra.com/solematemax 2013 GN Netcom A/S. Alle rechten voorbehouden. Jabra is een geregistreerd handelsmerk van GN Netcom A/S. Alle andere handelsmerken zijn eigendom

Nadere informatie

Korte introductie. Belangrijke veiligheidsmaatregelen

Korte introductie. Belangrijke veiligheidsmaatregelen 0 Korte introductie De MP217SP is een digitale, draagbare muziekspeler van een nieuwe generatie, met ondersteuning voor het MP3/WMA/WAV-formaat en een perfecte geluidskwaliteit. De speler heeft bovendien

Nadere informatie

De Konftel 250 Korte handleiding

De Konftel 250 Korte handleiding Conference phones for every situation De Konftel 250 Korte handleiding NEDERLANDS Beschrijving De Konftel 250 is een conferentietelefoon die kan worden aangesloten op analoge telefoonaansluitingen. Zie

Nadere informatie

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me

BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me BehervanhetnavigatiesystemviaBlue&Me INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE...2 INLEIDING...3 BEDIENINGEN OP HET STUURWIEL...4 BLUE&ME VERBINDING...6 NAVIGATIEMENU...7 AANKOMSTINFORMATIE...7 SIMULATIE...8 ONDERBREKEN

Nadere informatie

Waarschuwingen. Controleer dat uw positie stabiel is voordat u uw reis begint.

Waarschuwingen. Controleer dat uw positie stabiel is voordat u uw reis begint. De onderstaande symbolen worden in de handleiding en op het apparaat zelf gebruikt als waarschuwing. Hiermee wordt getoond hoe het product veilig en correct wordt gebruikt om persoonlijk letsel aan u en

Nadere informatie

Xemio-767 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning:

Xemio-767 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning: Xemio-767 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning: www.lenco.com 1. Bedieningselementen en aansluitingen (1) TFT LCD-display (2 inch; R,G,B) (2) (AAN / UIT, Afspelen/ Pauzeren, Select / Enter) (3)

Nadere informatie

Jabra. Speak 710. Handleiding

Jabra. Speak 710. Handleiding Jabra Speak 710 Handleiding 2017 GN Audio A/S. Alle rechten voorbehouden. Jabra is een handelsmerk van GN Audio A/S. Bluetooth -woordmerk en -logo's zijn geregistreerde handelsmerken die eigendom zijn

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be

Downloaded from www.vandenborre.be WATCH ME Handleiding DIGITALE MEDIASPELER Overzicht functies Watch me is een Bluetooth-horloge en MP3-speler met capacitief touchscreen, u kunt uw vinger gebruiken om een icoontje aan te raken en een submenu

Nadere informatie

Quick Guide WEB EDITION

Quick Guide WEB EDITION RSE Quick Guide WEB EDITION REAR SEAT ENTERTAINMENT SYSTEM DUAL SCREEN Uw auto is voorzien van een exclusief multimediasysteem. Het Rear Seat Entertainment System (dat verder wordt aangeduid als het RSE-systeem)

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding I785D8DCZ Gebruikershandleiding Hartelijk dank voor uw aankoop van deze EMPIRE Intel Tablet Model I785D8DCZ. Deze handleiding geeft een kort overzicht van alle functies van de tablet en is ervoor bedoeld

Nadere informatie

Handleiding. 1. Over Bluetooth Speakerphone

Handleiding. 1. Over Bluetooth Speakerphone Handleiding 1. Over Bluetooth Speakerphone Deze draagbare mini Bluetooth Speakerphone is speciaal ontworpen om u te voorzien van het gemak en de vrijheid van draadloze communicatie. U kunt het gebruiken

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken...

Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids . Programma informatie oproepen. Kiezen en Kijken... TV Menu Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Televisie menu. 4 Radio menu. 6 MiniGids. 8 TV Gids. 11 Programma informatie oproepen. 20 Kiezen en Kijken... 22 Bedienen van Kiezen en Kijken.. 24 Eredivisie

Nadere informatie

Gids voor een snelle start

Gids voor een snelle start Wireless Music Station WAS7000 Lees mij eerst! Gids voor een snelle start A B C Aansluiten/Installatie Genieten Meest gestelde vragen Nld Wireless Music Station Connect/Setup Enjoy WAS7000 Read Me First!

Nadere informatie

Handleiding MP Soundblaster

Handleiding MP Soundblaster Handleiding MP Soundblaster MP3-speler met krachtige luidspreker Leer de bedieningselementen op uw speler kennen Item Omschrijving Item Omschrijving 1 Luidspreker 7 (Afspelen / Pauzeren / AAN/UIT) 2 LED

Nadere informatie

Handleiding Archos 40 Titanium

Handleiding Archos 40 Titanium Handleiding Archos 40 Titanium Inhoud van de verpakking Controleer of de volgende onderdelen in de verpakking zitten: -- ARCHOS 40 Titanium -- Batterij -- Headset -- Micro SIM-adapter -- USB-kabel -- Lader

Nadere informatie

Veiligheid ! WAARSCHUWING. ! VOORZICHTIG i. Beoogd gebruik. Pictogrammen in deze handleiding. Algemene veiligheidsvoorschriften

Veiligheid ! WAARSCHUWING. ! VOORZICHTIG i. Beoogd gebruik. Pictogrammen in deze handleiding. Algemene veiligheidsvoorschriften 35 1. 1.1 Veiligheid Beoogd gebruik 1.2 Pictogrammen in deze handleiding! WAARSCHUWING! VOORZICHTIG i 1.3 Algemene veiligheidsvoorschriften! WAARSCHUWING! VOORZICHTIG! WAARSCHUWING! VOORZICHTIG i L 14

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR SMARTPHONES EN TABLETS MET HET ios BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie

Nadere informatie

V O L V O T E C H. E U, E L E C T R O N I C S F O R Y O U R V O L V O Firmware Update handleiding VolvoTech.EU Phone +31 (0)

V O L V O T E C H. E U, E L E C T R O N I C S F O R Y O U R V O L V O Firmware Update handleiding VolvoTech.EU Phone +31 (0) versie 1.0 VOLVOTECH.EU Electronics for your Volvo Firmware update handleiding voor imiv in combinatie met HU-650 of HU-850 V O L V O T E C H. E U, E L E C T R O N I C S F O R Y O U R V O L V O Firmware

Nadere informatie

Bediening van de tuner

Bediening van de tuner Bediening Bediening van de tuner FM ontvangstkenmerken Over het algemeen biedt FM een veel betere klankkwaliteit dan AM. FM en FM stereo hebben met andere karakteristieke problemen te kampen die AM niet

Nadere informatie

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning,

Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, Xemio-760 BT Snelgids Voor informatie en ondersteuning, www.lenco.com 1. Bedieningselementen en aansluitingen (1) TFT LCD-display (2 inch; R,G,B) (2) M (Menu oproepen/ Submenu) (3) (Vorige / Terugspoelen,

Nadere informatie

Sonar LED Bluetooth Luidspreker

Sonar LED Bluetooth Luidspreker Sonar LED Bluetooth Luidspreker Gebruikshandleiding 33041 Belangrijke Veiligheidinstructies Houd de luidspreker uit de buurt van water en andere vloeistoffen. Houd de luidspreker uit de buurt van hittebronnen.

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. BLAUPUNKT RIO RCR 87 http://nl.yourpdfguides.com/dref/3310440

Uw gebruiksaanwijzing. BLAUPUNKT RIO RCR 87 http://nl.yourpdfguides.com/dref/3310440 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor BLAUPUNKT RIO RCR 87. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de BLAUPUNKT RIO RCR 87 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

V 2.0. Handleiding Glashart Media Android applicatie

V 2.0. Handleiding Glashart Media Android applicatie V 2.0 Handleiding Glashart Media Android applicatie Alle mogelijkheden van de Glashart Media app:* - Een persoonlijk overzicht: het 'dashboard' - Meerdere Set-Top boxen kunnen gekoppeld worden (woonkamer,

Nadere informatie

NL Jam Plus. Hartelijk dank voor de aanschaf van de HMDX Jam Plus draadloze luispreker. Waar je een Jam vindt, vind je een feest!

NL Jam Plus. Hartelijk dank voor de aanschaf van de HMDX Jam Plus draadloze luispreker. Waar je een Jam vindt, vind je een feest! NL Jam Plus Hartelijk dank voor de aanschaf van de HMDX Jam Plus draadloze luispreker. Waar je een Jam vindt, vind je een feest! Lees deze instructies door en bewaar ze om ze later te kunnen raadplegen.

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Draadloze Muziekontvanger

Draadloze Muziekontvanger Draadloze Muziekontvanger ENV-1295 Gebruikershandleiding De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 1 De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut 2 INHOUD INSTALLATIE... 7 Functies... 8 Aansluiten... 9 Paren

Nadere informatie