Kijk- en luistervragen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kijk- en luistervragen"

Transcriptie

1 Ckv Kijkwijzers

2 Kijk- en luistervragen Geef uitgebreid antwoord en onderbouw je antwoord met voorbeelden. Doe alsof je schrijft voor een doof, blind en dom persoon en zorg er voor dat die na kan vertellen wat jij hebt gezien of gedaan. Let op: Bij de beschrijving in een verslag gaat het altijd om: Vorm, Inhoud en Functie. Vorm: Wat zie of hoor je? Inhoud: Hoe is het gemaakt en met welke middelen? Functie: Waarom is het gemaakt, wat is de achterliggende reden? En sluit altijd af met een goed onderbouwde eigen mening waaruit echt moet blijken wat je van iets vindt. Wees dus ook kritisch. Je hoeft het echt niet altijd met de maker(s) eens te zijn. Zolang je dit maar met goede argumenten aan kunt tonen! Luisterwijzer Kijkwijzer Kijkwijzer Kijkwijzer Kijkwijzer Kijkwijzer Kijkwijzer Muziek Dans Theater (toneel) Film Bouwkunst (architectuur) Toegepaste kunst (design) Beeldende kunst

3 Luisterwijzer Muziek Algemene kenmerken Naar welke muzikant, groep of orkest heb je geluisterd? Naam : Waarom heb je voor dit concert gekozen? Graag mooie volle zinnen! Hoe heb jij je voorbereid? (Iets gelezen, iets gezien, er iets over gehoord?) Zo ja, wat heb je toen gedaan? Achtergrond Waar komt de persoon of groep vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van de persoon of groep. Inhoud Wat voor soort muziek is het? o volksmuziek o klassieke muziek o rock n roll o reggae o pop o jazzmuziek o techno o R & B o rap o wereldmuziek o anders, namelijk : Waar komt de muziekstijl vandaan? Welke instrumenten worden er gebruikt? o drumstel o basgitaar o sologitaar o synthesizer / keyboard o slagwerk o zang (koor) o zang (solo) o blaasinstrumenten o strijkinstrumenten o anders, namelijk :

4 Was de muziek vocaal, instrumentaal of beide? Hoe is de structuur van het muziek stuk? Is er sprake van afwisseling, herhaling, meerstemmigheid, voor- en naspel, tussenspel, couptellen, refreinen, solo s? Hoe zag het programma eruit? Waren er bijvoorbeeld afwisselend snelle en langzame nummers, sologedeelten, vocale en instrumentale nummers, teksten over verschillende onderwerpen, veel of weinig variatie? Is de muziek abstract(muziek om muziek)? waar kun je dat aan horen? Waar gaat de muziek over? Waarover wordt gezongen? Vertel hier over. Waarom heeft de componist de muziek gemaakt? Waar is het voor bedoeld? Voor luisterplezier, als provocatie, om discussies uit te lokken, uiting van gedachten en gevoelens, uiting van religieuze gevoelens of voor meditatie, voor een theater- of andere voorstelling, ter ondersteuning van een film of dans fragment, als amusement, als achtergrondmuziek, voor een reclame of benefietconcert, enz. Wil hij een boodschap overbrengen? Zo ja welke? Vertel iets over het ritme van de muziek. Vertel iets over de harmonie van de muziek. Vertel iets over de tempo van de muziek. Vertel iets over de dynamiek (hard/zacht) van de muziek. Vertel iets over de klanksterkte van de muziek. Vertel iets over de melodie van de muziek. Hoe was de sfeer? (Zeg iets over het publiek, het licht, de show en de aankleding.) Stel, iemand wil jouw advies over dit concert. Wat zou je dan zeggen? Ga wel / niet naar dit concert, want Wat vind je nu zelf van dit optreden?

5 Kijkwijzer Dans Algemene kenmerken Wat voor dansvoorstelling heb je uitgekozen? Titel : Uitgevoerd door : Hoe heet de choreograaf? (de persoon die de dans bedenkt) Waarom heb je voor deze dansvoorstelling gekozen? Heb je je voorbereid? (Iets gelezen, iets gezien, er iets over gehoord?) Zo ja, wat heb je gedaan? Achtergrond Waar komt de persoon of groep vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van de persoon of groep. Inhoud Om wat voor soort dans gaat het? Waar kon je dat aan zien? klassiek ballet jazzballet moderne dans volksdans internationale-/ werelddans streetdance show dans linedance breakdance stijldans anders, namelijk : Waar komt de dansstijl vandaan? Hoe werden de dansen uitgevoerd? (Hier zijn meerdere antwoorden mogelijk.) solo o groepsdans pas de deux in paren vrouwen en mannen gescheiden anders, namelijk :

6 In welke ruimte vond de voorstelling plaats? lijsttheater vlakkevloertheater op locatie, namelijk.. Waarover gaat de dans? Wat beeldt de dans uit? Is het een verhalende of thematische dans? Vertel. Wie zijn de belangrijkste personages? Beschrijf hun relatie tot elkaar. Met wie heb jij het meeste meegeleefd? Waarom? Wordt er muziek gebruikt? Nee Ja, namelijk alleen geluiden Vertel iets over het tempo van de dans. Vertel iets over de kracht van de dans. Welk effect heeft de ruimte op de dans. Vertel iets over de herhaling in de dans. Vertel iets over de vormen en patronen in de dans. Vertel iets over de gelijke beweging van de dans. Vertel iets over het decor van de dans. Vertel iets over het licht op het toneel. Vertel iets over de muziek bij de dans. Vertel iets over de kostuums/grime van de dans. Vertel iets over de attributen die in de voorstelling gebruikt worden. Vertel iets over de volgorde van de voorstelling. Welke middelen heeft de choreograaf gebruikt om het publiek te blijven boeien? Hoe zag het programma eruit? Waren er bijvoorbeeld afwisselend snelle en langzame stukken, sologedeelten, verschillende onderwerpen of gevoelens, veel of weinig variatie?

7 Wat is het doel van de voorstelling? Voor kijkplezier, als provocatie, om discussies uit te lokken, uiting van gedachten en gevoelens, uiting van religieuze gevoelens of voor meditatie, voor een theater- of andere voorstelling, als amusement. Stel, iemand wil jouw advies over deze dansvoorstelling. Wat zou je dan zeggen? Ga wel / niet naar deze dansvoorstelling, want Wat vind je nu zelf van deze dansvoorstelling?

8 Kijkwijzer Theater (toneel) Algemene kenmerken Hoe heet de voorstelling? Naam : Wie heeft de voorstelling gemaakt? De schrijver(s) is/zijn : De regisseur is : De componist(en) is/ zijn : De theatergroep heet : De hoofdrolspelers zijn : Waarom heb je voor deze voorstelling gekozen? Heb je je voorbereid? (Iets gelezen, iets gezien, er iets over gehoord?) Zo ja, wat heb je gedaan? Wat voor een soort voorstelling is het? cabaret operette toneel poppentheater musical stand-up mime opera totaaltheater o anders, namelijk : In welke ruimte vond de voorstelling plaats? lijsttheater vlakkevloertheater op locatie, namelijk.. Welk effect heeft de ruimte op de voorstelling? Achtergrond Waar komt de persoon of groep vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van de persoon of groep.

9 Inhoud Waar ging de voorstelling over? Vertel in het kort. Om welke conflicten draait de voorstelling? Wie zijn de belangrijkste personages? Geef een korte karakterisering. Hoe is de voorstelling opgebouwd? Hoe zat het in elkaar? Welke scènes waren er? Heeft de voorstelling volgens jou een bepaalde bedoeling of boodschap? Vertel. De vormgeving Het decor, de meubelen en de attributen. Wat was er te zien? Was het decor net echt of juist volkomen nep? Vond je dat het decor bij het stuk paste? Wat voor soort kostuums droegen de acteurs? De kostuums pasten wel / niet bij het stuk, want. Geef een voorbeeld van opvallend grime-werk (make-up) Was de belichting opvallend of niet opvallend? Welke kleuren licht werd er gebruikt en wanneer? Werd er nog ander beeldmateriaal gebruikt? Video, foto s of film. Hoe was het spel van de acteurs? Geloofwaardig of juist niet, leg uit. Wie waren de beste acteurs / actrices en waarom? Met welke speler / speelster kon je het beste meeleven en waarom? Hoe was de rolverdeling tussen de acteurs/cabaretiers? De muziek- en geluidseffecten. Welke rol speelde de muziek in de voorstelling? Waren er speciale geluidseffecten? Welke? Wat vond je de mooiste scène en waarom?

10 Welke middelen heeft de choreograaf gebruikt om het publiek te blijven boeien? Als je iemand zou willen aanraden of afraden naar deze voorstelling toe te gaan. Wat zou je dan zeggen? Ga wel / niet naar deze voorstelling, want Wat vind je nu zelf van deze voorstelling?

11 Kijkwijzer Film Algemene kenmerken Hoe heet de film die je hebt gezien? Naam: Wie heeft de film gemaakt? De regisseur is : De hoofdrolspelers zijn : De schrijver(s) is/zijn : Uit welk land komt de film? Waarom heb je voor deze film gekozen? Heb jij je voorbereid? (Iets gelezen, iets gezien, er iets over gehoord?) Zo ja, wat heb je gedaan? Wat voor een soort film is het? comedy film noir avonturenfilm mélodrama dans film documentaire musical animatiefilm anders, namelijk : Achtergrond Waar komen de regisseur of hoofdrolspelers vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van deze persoon. Inhoud Waar ging de film over? Vertel in het kort. Om welke conflicten draait de film? Wie zijn de belangrijkste personages? Geef een korte karakterisering. Op welke locatie speelt de film zich af? Beschrijf deze.

12 Hoe is de film opgebouwd? Hoe zat het in elkaar? Welke scènes waren er? Was het verhaal chronologisch, waren er flashbacks of flash forwards? Heeft de film volgens jou een bepaalde bedoeling of boodschap? Vertel. De vormgeving In hoe verre bepalen de locaties en kostuums de sfeer van de film? Het decor, de meubelen en de attributen. Wat was er te zien? Was het decor net echt of juist volkomen nep? Vond je dat het decor bij de film paste? Wat voor soort kostuums/kleding droegen de acteurs? De kostuums pasten wel / niet bij de film, want. Geef een voorbeeld van opvallend grime-werk (make-up) Was de belichting opvallend of niet opvallend? Hoe was het spel van de acteurs? Geloofwaardig of juist niet, leg uit. Wie waren de beste acteurs / actrices en waarom? Met welke speler / speelster kon je het beste meeleven en waarom? Hoe was de rolverdeling tussen de acteurs? Welke rol speelde de muziek in de film? Waren er speciale geluidseffecten? Welke? Wat vond je de mooiste scène en waarom? Op welke momenten speelt het camerawerk en/of de montage een belangrijke rol? Vertel iets over het camerawerk en de montage. Welke kaders en camerastandpunten zijn je bijgebleven? Als je iemand zou willen aanraden of afraden naar deze film toe te gaan. Wat zou je dan zeggen? Ga wel / niet naar deze voorstelling, want Wat vind je nu zelf van deze film?

13 Kijkwijzer Bouwkunst (architectuur) Algemene kenmerken Hoe heet het gebouw? Naam : Wie is de architect? Naam : Hoe groot is het? Hoogte: Breedte: Diepte: Waarom heb je dit gebouw uitgekozen? Maak op een apart vel een schets of plak een afbeelding op. Achtergrond Waar komt de architect of architectengroep vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van de persoon of architectengroep. Tot welke kunststroming hoort dit gebouw? Hoe kun je dat zien? Functie Wat voor een functie heeft het gebouw? o wonen o religieus o kantoren o winkels o sporthal o onderwijs o cultureel o fabriek o anders, namelijk : Hoe kun je zien dat het gebouw voor deze functie gebouwd is? Is het gebouw oorspronkelijk voor deze functie gebouwd? Zo niet, wat was het oorspronkelijk? Waar kun je dit aan zien?

14 Vorm Is de constructie van het gebouw zichtbaar? o Nee o Ja Wat voor een constructie is er toegepast? o (alleen) metselwerk o (houten) balkconstructie met metselwerk o ijzerconstructie / staalconstructie (skelet) o betonconstructie (skelet) o anders, namelijk : Welke materialen zijn er toegepast? Welke materialen zie je aan de buitenkant? Welke materialen zie je juist niet? Zijn er in of op het gebouw versieringen aangebracht? Beschrijf deze. Vertel iets over de vorm van de constructie. Symmetrisch of asymmetrisch, Horizontale, verticale, centrale of diagonale compositie? Vertel iets over het licht en schaduw aan zowel de binnen als de buitenkant van het gebouw. Vertel iets over de kleuren aan zowel de binnen als de buitenkant van het gebouw. Vertel iets over de ruimte van zowel de binnen als de buitenkant van het gebouw. Vertel iets over de vorm van zowel de binnen als de buitenkant van het gebouw. Vertel iets over de huid van zowel de binnen als de buitenkant van het gebouw. Is het geometrisch of organische architectuur? De omgeving Past het gebouw goed in de omgeving waarin het staat? Leg uit. Valt het gebouw op in de omgeving? Hoe komt dit? Wat vind je nu zelf van dit bouwwerk?

15 Kijkwijzer Toegepaste kunst (design) Algemene kenmerken Wat is het voor een voorwerp? Wie is de ontwerper? Naam : Beschrijf het voorwerp. Hoe groot is het? Hoogte: Breedte: Diepte: Waarom heeft de ontwerper het gemaakt? Is het voorwerp een oplossing voor een probleem? Wat wil het dan oplossen of verbeteren? Waarom heb je dit voorwerp uitgekozen? Maak op een apart vel een schets, of plak een afbeelding van het voorwerp op. Achtergrond Waar komen de ontwerper vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van deze persoon. Vorm Welke materialen zijn in het voorwerp gebruikt? o kunststof o metaal o hout o steen o glas o textiel o keramiek o anders, namelijk. Is het een ambachtelijk of een industrieel product? Leg uit waar je dit aan ziet. Zijn er in of op het voorwerp kleuren toegepast? Vertel welke.

16 Zijn er in of op het voorwerp versieringen aangebracht? Beschrijf deze. Maken de kleur(en) en de versieringen het voorwerp mooier? Speelt licht een rol in hoe het voorwerp er uit ziet? Vertel. Wat voor een soort huid/textuur heeft het voorwerp? Ruw, glad, zacht of hard? Beschrijf de vorm van het voorwerp. Is het rond of juist hoekig? De functie van het voorwerp Kun je aan de vorm zien waar het voorwerp voor bedoeld is? Is er al eens eerder een voorwerp voor dit doel gemaakt? Zo ja, waarin verschilt het dan met het bekeken voorwerp? Waarvoor is het voorwerp? o Om te gebruiken. Leg uit waar het voor dient. o Voor de sier o als provocatie o als onderzoek o om emoties op te roepen o om economische rederen o Voor een ander doel, namelijk Is het voorwerp geschikt voor dit doel? Leg dit uit. Is het voorwerp handig of veilig in het gebruik? Leg uit waarom. Wat kan er volgens jou aan het voorwerp verbeterd worden? De schoonheid Is er aandacht besteed aan een mooie vorm? Hoe kun je dit zien? Wat vind je nu zelf van dit voorwerp?

17 Kijkwijzer Beeldende kunst Kies een kunstwerk dat je gaat bekijken. Algemene kenmerken Wat is het? o een tekening o een schilderij o een beeldhouwwerk o anders, namelijk : Wie heeft het gemaakt? Naam : Hoe groot is het? Hoogte: Breedte: Diepte: Van welke materialen is het gemaakt? Met welke technieken is het gemaakt? Technieken : Achtergrond Waar komen de kunstenaar vandaan? Vertel iets over het ontstaan, carrière of leven van deze persoon. Inhoud Hoe heet het werk? Heeft het werk een herkenbare voorstelling of is het abstract? o herkenbare voorstelling o abstract Tot welke kunststroming behoort het werk?

18 Hoe kun je dat zien? Waar gaat het werk over? Het werk gaat over : Is het werk met een bepaalde bedoeling gemaakt? o Nee o Ja, de bedoeling van de maker was Vormgeving Wat kun je bij dit kunstwerk vertellen over: Beschrijf alles uitgebreid en tot in de kleinste details! Kleur : Vorm : Compositie : Ruimte : Wat vind je nu zelf van dit kunstwerk?

H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten

H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten H A N D L E I D I N G Verslaghulpen Culturele Activiteiten Deze verslaghulpen kunnen je een aanknopingspunt geven bij het maken van je verslag, recensie of presentatie. Er vallen enkele termen die bij

Nadere informatie

CKV Klas 3. Wat is CKV?

CKV Klas 3. Wat is CKV? CKV Klas 3 Wat is CKV? In klas 3 moeten alle leerlingen van het VMBO een kunstdossier aanleggen. Dit is een onderdeel van het examen. Alle leerlingen moeten in klas 3 vier culturele activiteiten bijwonen/volgen

Nadere informatie

Kijkwijzer Theater CKV

Kijkwijzer Theater CKV Kijkwijzer Theater CKV Geniet van de voorstelling en probeer tijdens het kijken alvast een paar vragen te 1. Titel, datum, plaats en uitvoerenden. (Wie, wat, waar, wanneer) 2. Onder welke genre reken je

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Kunstenaarstoets. Uw gegevens. Beroep en opleiding als kunstenaar

Kunstenaarstoets. Uw gegevens. Beroep en opleiding als kunstenaar Kunstenaarstoets Waarom deze toets? U wilt een cultuurlening aanvragen bij Cultuur+Ondernemen. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet u beroepsmatig werken als. Met dit formulier kunt u uw beroepsmatigheid

Nadere informatie

Hoe schrijf ik een Recensie

Hoe schrijf ik een Recensie Hoe schrijf ik een Recensie Een recensie is een kritisch artikel geschreven voor een krant of tijdschrift om degene die het leest te informeren over een voorstelling. Jij bent voor deze gelegenheid journalist

Nadere informatie

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek

Bijlage B Sport en cultuur. Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Bijlage B Sport en cultuur Annet Tiessen-Raaphorst Andries van den Broek Ter toelichting Deze bijlage bevat beschrijvende tabellen van de deelname aan diverse specifieke vormen van cultuurbezoek en cultuurbeoefening

Nadere informatie

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV

Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Schrijfschema voor Beeldende Kunst, Nederlands en CKV Maak voor het schrijven van je recensie over de culturele of kunstzinnige uiting op de CKV-dag gebruik van dit schrijfschema. Geef je mening over de

Nadere informatie

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent

3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie + extra folders 1 Paraaf docent CKV CKV Verslag Culturele Activiteit Glow Eindhoven Naam:. Klas:. Foto/ toegang: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording kunstroute en 3 CA: kunstwerk verwoording eigen mening 3

Nadere informatie

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters

Kunstenaarstoets. Achternaam. Voorletters Kunstenaarstoets Waarom deze toets? U wilt de Utrechtse Cultuurlening aanvragen. Om in aanmerking te komen voor deze lening moet u beroepsmatig werken als kunstenaar. Met dit formulier kunt u uw beroepsmatigheid

Nadere informatie

beeldanalyse-kunstbeschouwing

beeldanalyse-kunstbeschouwing beeldanalyse-kunstbeschouwing Bij het kijken naar kunstwerken kun je je allerlei vragen stellen wat het kunstwerk met je doet. Door aandachtig te kijken verzamel je informatie over vorm en inhoud. In deze

Nadere informatie

Het Kunstdossier [KUNSTVAKKEN 1]

Het Kunstdossier [KUNSTVAKKEN 1] Het Kunstdossier [KUNSTVAKKEN 1] Het kunstdossier Inhoud Het kunstdossier... 0 Het complete kunstdossier voor klas 9 vmbo-t bevat de volgende onderdelen :... 2 Inleiding... 3 Wat is Kunstvakken 1?... 3

Nadere informatie

Kunstwijzer TONEEL THEATER I Informatie 1. II Vorm 4. III Inhoud 9. 10. 11. 12. 13. IV Functie 14. 15. V Jouw reactie 16. 17.

Kunstwijzer TONEEL THEATER I Informatie 1. II Vorm 4. III Inhoud 9. 10. 11. 12. 13. IV Functie 14. 15. V Jouw reactie 16. 17. Kunstwijzer TONEEL THEATER 1. Noteer de zakelijke gegevens van de voorstelling: - Naam voorstelling en gezelschap - Locatie en datum voorstelling 2. Bewaar je toegangsbewijs en je programma. 3. Zoek minstens

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling:

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling: CKV THEATER CKV Verslag Culturele Activiteit Theater / Cabaret Naam:. Klas:. Toegangsbewijs: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING tauberbach LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING Chris Van der Burght!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen.

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film.

Het verhaal moet aanspreken, spannend zijn en een mooi einde hebben. Als je uit de bioscoop loopt moet je een goed gevoel hebben over de film. FILMS KIJKEN: Filmische middelen. Als je naar een film kijkt, let je meestal alleen op het verhaal, daar zal in het volgende blok behandeld worden. Dit is het inhoudelijk gedeelte. Het verhaal moet aanspreken,

Nadere informatie

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS

VTO-cultuurvragen. Pagina 1 van 12 Cultuurvragen uit VTO SCP/CBS VTO-cultuurvragen Onderstaand zijn de vraagformuleringen zoals gehanteerd in VTO2012 afgedrukt. De respondenten kregen een brief toegestuurd waarin ze uitgenodigd werden om de VTOenquête via het internet

Nadere informatie

CULTUURPARTICIPATIE (2015)

CULTUURPARTICIPATIE (2015) CULTUURPARTICIPATIE (2015) 80% van de Eindhovenaren heeft het afgelopen jaar (peilmoment najaar 2015) een of meerdere culturele voorstellingen bezocht. In 2014 was dat 78%. Het vaakst ging men naar de

Nadere informatie

Reader. Havo en Atheneum 4

Reader. Havo en Atheneum 4 Reader CKV Havo en Atheneum 4 College de Heemlanden 2010 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 2 CKV: Wat houdt het vak in? 3 KUNSTDISCIPLINES 3 A. Culturele Activiteiten 3-4 B. Kennis van Kunst en Cultuur

Nadere informatie

Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek

Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek Begrippenlijst Beeldende vakken, dans, drama, film en muziek Uit: Kunstbeschouwen, Culturele en Kunstzinnige Vorming 2 KPC Groep, Den Bosch, juni 2000 Beeldende vakken Middelen Waarmee is het kunstwerk

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag.

SHOW: The Feel Good Show of The Year. Artiesten: Blues Brothers. Naam: Sjuul Kroon. Klas 3GTA. Vak: CKV Opdracht: ckv verslag. SHOW: The Feel Good Show of The Year Artiesten: Blues Brothers Klas 3GTA 1. Welk concert heb je gekozen? The Feel Good Show van de Blues Brothers. 2. Waarom heb je juist dit concert gekozen? We kregen

Nadere informatie

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief.

Ze hebben daarbij o.a. kennis opgedaan over diverse beeldaspecten op het gebied van kleurtoepassing en compositie, ruimte en perspectief. Kijkwijzer beeldaspecten Groep 7 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand hebben de leerlingen van groep 7 de KunstKabinetsen 7.10 Complementaire kleuren en 7.14 Vogel of kikvors? in groepjes of klassikaal

Nadere informatie

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer

Beeldbeschrijving. Kunstnijverheid. Kijkwijzer Beeldbeschrijving Kunstnijverheid Kijkwijzer Inhoud Inleiding I. De bedoeling van deze kijkwijzer II. Opdrachten p. 1 p. 2 p. 3 schetsopdracht opdrachten algemeen opdrachten over de functie Slotopdracht

Nadere informatie

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG Ckv verslag Kunst- en Cultuurroute en cabaret Julia van Sluijs April 2015!1 Inhoudsopgave - Algemene gegevens 3 - Verantwoording keuze 4 - Kunst- en cultuurroute Workshop 1: Graffiti 5 Workshop 2: Capoeira

Nadere informatie

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld)

Kijkwijzer VMBO (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) (Foto s details: Piet Vos tenzij anders vermeld) Deze kijkwijzer is in de vorm van een speurtocht: Vorm groepjes van drie en ga verschillende wegen uit op het beeldenpark. Zoek de beelden waarvan de details

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

5. PODIUMBEZOEK, verwerking

5. PODIUMBEZOEK, verwerking Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres monique hendrix 16 maart 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/93442 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten:

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten: Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel opdracht 1, 2, 3, 4, 5 en een deel opdracht 6, 5, 4, 1, 2 maken in die volgorde. Weten waar de zalen zijn? Vraag het aan één van onze publieksmedewerkers

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 MUZIEK CSE GL EN TL MUZIEK VBO-MAVO-D Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch leesbare formulieren

Nadere informatie

LESBRIEF THEATERBEZOEK

LESBRIEF THEATERBEZOEK LESBRIEF THEATERBEZOEK Binnenkort gaan jullie een bezoek brengen aan het Chassé Theater. Om het bezoek zo leuk mogelijk te laten verlopen geven we in deze lesbrief wat meer informatie over het Chassé Theater

Nadere informatie

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst:

Moderne dans. Modernisme in de dans. Leestekst: Citaat uit de leestekst: Moderne dans Leestekst: Citaat uit de leestekst: Modernisme in de dans Tussen 1900 en 1930 ontstond een nieuwe vorm van theaterdans: Moderne dans. Die week in alle opzichten af van het traditionele ballet;

Nadere informatie

Hoe maak ik een Volledig verslag

Hoe maak ik een Volledig verslag Hoe maak ik een Volledig verslag (print dit hele document even af en lees alles goed door en vul in waar nodig) Een volledig verslag is een door jou geschreven werkstuk over een gebouw dat je tijdens de

Nadere informatie

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen

Plat- Vorm, Hoofdstuk 5, Toetsvragen 1 Jan Hinkel, Basketballer 1. Bekijk de afbeelding Basketballer van Jan Hinkel. Van de foto gaat een vervreemde werking uit. Waardoor wordt die vervreemdende sfeer opgeroepen? Noem één reden. 2. Bekijk

Nadere informatie

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS

METROPOLE ORKEST IN DE KLAS V1.1-2/5/2014 DOCENTENHANDLEIDING METROPOLE ORKEST IN DE KLAS Op maandag 12 mei gaat het Metropole Orkest een deel van hun repetitie voor het concert Games in Concert live uitzenden (streamen) voor scholieren.

Nadere informatie

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is.

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. KIJKEN NAAR DANS Artikel : Marleen Horemans Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. Dans is echter een

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie

Door Ruben Willemsen, groep 6

Door Ruben Willemsen, groep 6 Door Ruben Willemsen, groep 6 1 Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Geschiedenis Hoofdstuk 3: Musical Hoofdstuk 4: Hoe wordt de Musical gemaakt Hoofdstuk 5: In het theater Hoofdstuk 6: Het leven van een

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

Bioscoopbezoek. Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film)

Bioscoopbezoek. Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film) Algemeen cultuurparticipatiecijfer (samenstelling van meer dan 40 activiteiten concerten, festivals, podium, musea, film) 10 1. Musea/tentoonstellingen 2. Bioscoopbezoek 3. Podiumkunsten 4. Erfgoedactiviteiten

Nadere informatie

THEORIE. Kijken naar Film

THEORIE. Kijken naar Film THEORIE Kijken naar Film Introductie Sommige mensen bekijken een film zoals ze junkfood eten. Ze denken er niet bij na, ze praten er niet over. Ze realiseren zich niet dat kunst en cultuur onze kijk op

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

MOVING: workshop filmmaken

MOVING: workshop filmmaken Dit werkblad is van: klas: MOVING: workshop filmmaken Neem zelf bewegend beeld op en maak er een videoclip, korte film of reportage van door er geluid, effecten en titels aan toe te voegen... Clips op

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS LESBRIEF bij de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS Start! Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling HOERA VOOR HANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een docent van Introdans op school

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm

Begrippenlijst periode 1. Tekenen Klas 2, Roncalli mavo. Vorm Begrippenlijst periode 1 Tekenen Klas 2, Roncalli mavo Vorm 1. Vormentaal Alles wat je om je heen ziet heeft een bepaalde vorm. Vormen kunnen bepaalde gedachten oproepen. Kijk maar naar afbeelding 1 en

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013

INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 INFORMATIE ROTTERDAM CULTUURDAG CKV1 donderdag 18 april 2013 SCAPINO BALLET EN HET WERELDMUSEUM Het Scapino Ballet is een Nederlands ballet- en dansgezelschap uit Rotterdam. Het Scapino Ballet was de eerste

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Leerlijn Spel en beweging

Leerlijn Spel en beweging Leerlijn Spel en beweging Vaardigheden Kerndoel 1: De leerlingen leren een gegeven situatie in een gedramatiseerde vorm uitvoeren. Kerndoel 2: De leerlingen leren speelliederen en dansen uitvoeren en ervaringen,

Nadere informatie

Eindexamen kunst extra afname havo 2010 - I

Eindexamen kunst extra afname havo 2010 - I Blok 1 Dit blok gaat over architectuur in de negentiende eeuw. Veel kunst uit de negentiende eeuw behoort tot de romantiek. Voorbeelden zijn te vinden in de beeldende kunst, de muziek, het ballet, het

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis.

CKV Programma. Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. CKV Programma Programma 2015 voor de thuisblijvers van de meerdaagse reis. Dit is het boekje voor de thuisblijvers van 23 t/m 27 november 2015. Het vwo zal maandag 23 november 2015 beginnen met het programma,

Nadere informatie

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10%

Grafiek 23.1a Bezoek aan culturele voorstellingen en voorzieningen de afgelopen 12 maanden, 2002-2013 29% 26% 26% 26% 19% 17% 12% 10% 23 CULTUURPARTICIPATIE De bekendheid en het gebruik van de diverse culturele voorzieningen, instellingen, plekken en festivals staan centraal in dit hoofdstuk. Daarnaast wordt ingegaan op de mate waarin

Nadere informatie

Merlijn Joustra & Sharon Mersman V2 - Ckv - Mevr. van Voorst. Ckv verslag film

Merlijn Joustra & Sharon Mersman V2 - Ckv - Mevr. van Voorst. Ckv verslag film Merlijn Joustra & Sharon Mersman 16-11-2016 4V2 - Ckv - Mevr. van Voorst Ckv verslag film Samenvatting van het verhaal De film What to expect when you re expecting gaat over 5 stellen die in verwachting

Nadere informatie

Kijkwijzer Leeftijd 12+

Kijkwijzer Leeftijd 12+ Kijkwijzer Leeftijd 12+ In de wereld van Paul Delvaux lopen raadselachtige vrouwen, treinen en skeletten zij aan zij in een omgeving die uit de Grieks-Romeinse oudheid afkomstig lijkt te zijn. Waar zijn

Nadere informatie

SPEL en WERKELIJKHEID

SPEL en WERKELIJKHEID SPEL en WERKELIJKHEID Lesbrief bij de voorstelling Boring van theatergroep koeterwaals. We hopen dat jullie Boring een leuke voorstelling vonden. Wij hebben bij de voorstelling nog een lesbrief gemaakt

Nadere informatie

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003

Examenopgaven VBO-MAVO-C 2003 Examenopgaven VO-MVO-C 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00 11.00 uur MUZIEK C Naam kandidaat Kandidaatnummer anwijzingen voor de kandidaat: 1 Van 9.00-9.10 uur heb je de tijd om de vragen in te zien. 2

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) bovenbouw (groep 5 t/m 8) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Kijkwijzer cabaret. Algemeen Titel van de voorstelling : Naam van de uitvoerder / het gezelschap : Datum van de voorstelling : Lokatie : Tijdstip :

Kijkwijzer cabaret. Algemeen Titel van de voorstelling : Naam van de uitvoerder / het gezelschap : Datum van de voorstelling : Lokatie : Tijdstip : Kijkwijzers ckv 1 Kijkwijzer dans 1. Algemene gegevens: a) Titel van de voorstelling b) Naam van de dansgroep c) Muziek (naam componist/musici) d) Naam van de choreograaf e) Waar en wanneer heb je de voorstelling

Nadere informatie

Begrippenlijst 3 Klas 3

Begrippenlijst 3 Klas 3 Begrippenlijst 3 Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1 en/of 2 Experimenteren Onderzoek Vormonderzoek Decoratief Esthetisch Industriële vormgeving Industrieel product Uitproberen op verschillende

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 5 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3 of 4 Computeranimatie Massamedia Mixed-media Genre Geëmotioneerd Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een

Nadere informatie

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop.

Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Een reclamespot, ook commercial genoemd, is een promotionele boodschap op radio of televisie, of in de bioscoop. Holland Goreng: het beste van Azië en Holland samen Onderstaande commercial is gemaakt op

Nadere informatie

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek

Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek Indeling Bladmuziek Centrale Bibliotheek K-klassiek / gele sticker P-Populair / witte sticker B-Beginners / groene sticker X-Kerst en Sinterklaas / oranje sticker fk-klassiek folio / licht blauwe sticker

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens.

KIJKWIJZER BEELDENTUIN ZIE... DE MENS. In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. KIJKWIJZER BEELDENTUIN SCHOOL: NAAM: ZIE... DE MENS In de beeldentuin van Museum de Fundatie staan veel beelden met als onderwerp: de mens. Elke kunstenaar benadert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1

Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens. Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Vertaalde Werken/ Translated Works: Barbara Visser 1990 2006 Museum De Paviljoens Verwerkin gsopdracht Modernisme Voort gezet onderwi js CKV 1 Transformatie Huis II 2006 Tekst, computeranimatie Transformatiehuis

Nadere informatie

ATELIER MALKOVICH. 6-1 2 j a a r

ATELIER MALKOVICH. 6-1 2 j a a r ATELIER MALKOVICH r o n d l e i d i n g 6 - j a a r WELKOM Atelier Malkovich is een hele bijzondere architectuur tentoonstelling. Wat er zo bijzonder is, ga je met behulp van dit boekje ontdekken. naam

Nadere informatie

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal

LESBRIEF. Informatie VOOR DOCENTEN LEERDOELEN. Let op! Wanneer u het lesmateriaal LESBRIEF Informatie VOOR DOCENTEN De lesbrief is te gebruiken voor het VMBO en de onderbouw van HAVO/VWO. De lesbrief is bedoeld om leerlingen kennis te laten maken mét en in te gaan óp de verschillende

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans

LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN. stoelendans LESBRIEF bij de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN stoelendans Wat leuk dat je met de klas naar de schoolvoorstelling SO YOU THINK YOU CAN STOELENDANS van Introdans gaat. Misschien is er zelfs een

Nadere informatie

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN

LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN Tekentaal Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties van de leerlingen zijn dus steeds correct,

Nadere informatie

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA

Willemien Cuijpers en Marie-Thérèse van de Kamp, Interfacultaire Lerarenopleiding UvA De Voorstelling Een theatervoorstelling bestaat uit veel verschillende onderdelen die op het toneel samen een geheel vormen In deze opdracht maken leerlingen het proces door van het maken van een theaterproductie

Nadere informatie

ontdek de plek Opdracht 1

ontdek de plek Opdracht 1 Naam: Klas: Datum: Welkom in één van de Schatkamers van de wereld. In deze lessen leer je meer over hoe dit typische polderlandschap een inspiratiebron is voor de kunsten. Je doet inspiratie op om je eigen

Nadere informatie

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer:

KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: KIJKWIJZER SCHILDERIJ CKV 1 opdracht Cijfer: Naam: Klas: Datum: Feiten Een kijkwijzer is bedoeld om je mee te nemen in de waarneming en het kijken te intensiveren: kortom je gaat steeds meer dingen zien,

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie