Resultaten enquête bèta-test BasisOnline SchoolApp

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Resultaten enquête bèta-test BasisOnline SchoolApp"

Transcriptie

1 Rapportage Enquête BasisOnline SchoolApp Resultaten enquête bèta-test BasisOnline SchoolApp Rapportage Bèta-test BasisOnline SchoolApp De meerwaarde van de BasisOnline SchoolApp voor gebruikers van het BasisOnline SchoolCMS en hun betrokken ouders. 10 december december 2014

2 Referentiekader Aantal deelnemende scholen: 12 Potentieel bereik aantal ouders: 4296 De deelnemende scholen zijn benaderd door BasisOnline. Zij zijn geselecteerd op basis van het feit dat zij in het eerste kwartaal van 2014 een nieuw ontwerp bij BasisOnline afnamen en daarom de functionaliteiten optimaal kunnen inzetten. Een nieuw ontwerp maakt namelijk automatische koppelingen naar bijvoorbeeld het nieuws en de foto s, waardoor het onderhouden van de website sterk vergemakkelijkt wordt. Downloads en statistieken Totaal aantal keer gedownload: 508 Aantal keer gedownload op Apple ios: 285 Aantal keer gedownload op Android: 199 Aantal keer gedownload op Windows Mobile: 24 Noot Bij de resultaten en cijfers in dit onderzoeksrapport wordt uitgegaan van de respondenten in het test-traject. De procentuele getallen zijn afgerond naar hele procenten.

3 Het koppelen van de app op de device Nadat de gebruiker de app koppelde, is het in 98% van de gevallen vanzelf gelukt. Slechts een enkele keer lukte dat niet vanzelf. Tijdens de testperiode is er op onze helpdesk 1 melding binnen gekomen van een gebruiker bij wie het niet lukte om de app te kunnen koppelen. Hier bleek een verouderde versie van Android het euvel. BasisOnline heeft daarop zijn app aangepast, zodat deze ook voor verouderde versies goed functioneren. Beschikbare gegevens in de app De hoeveelheid beschikbare informatie in de app is afhankelijk van welke modules worden gebruikt op de website. Concreet: wanneer een school geen foto-albums gebruikt via ons CMS, maar bijvoorbeeld een link legt naar een Picasa-album of MijnAlbum, worden deze niet getoond in de schoolapp. 88% van de respondenten had in haar SchoolApp de beschikking over alle gegevens: het nieuws, de schoolagenda, fotoalbums en de contactinformatie. Enkele scholen kwamen er tijdens de testperiode achter dat contactgegevens verouderd zijn in de loop der jaren. De naam van een contactpersoon kan dan een leerkracht zijn die intussen niet meer op deze school werkzaam is. BasisOnline heeft er intussen voor gezorgd dat informatie door de scholen zelf aan te passen is, maar ook dat de scholen erop geattendeerd worden waar zij dit kunnen aanpassen. Reacties van de scholen De scholen, die zichzelf hebben aangemeld om deel te nemen aan deze testronde, hebben zelf voor de communicatie richting de ouders gezorgd. Deelname was zowel voor de school als de ouder geen verplichting. De scholen hebben aangegeven graag te willen bijblijven bij de ontwikkelingen van deze tijd. De scholen hebben zelf niet of nauwelijks hulp hoeven bieden aan ouders bij het installeren of gebruiken van de schoolapp. De meeste scholen hebben de testperiode aangekondigd in hun reguliere nieuwsbrief.

4 Pluspunten Gevraagd naar de pluspunten, kon de gebruiker kiezen uit een overzicht van classificaties. Hierin werden de volgende peilers aangegeven. Achter elke peiler wordt in percentage aangegeven welk deel van de respondenten deze peiler gemarkeerd heeft. Een respondent was in de gelegenheid meerdere peilers te markeren. Overzichtelijk 63% Intuïtief 15% Gebruiksvriendelijk 77% Snel toegankelijk 80% Functioneel 49% Voorzienend in behoefte 18% Verschillende respondenten hebben slechts één peiler gemarkeerd. Het zou kunnen dat zij alleen deze peiler van toepassing vonden op deze app. Het is evengoed aannemelijk dat bij het invullen van dit formulier voor hen niet duidelijk was dat er meerdere peilers aangeklikt mochten worden. Dit heeft dan ook invloed op de percentages. Toch is er een duidelijk verschil tussen de hooggewaardeerde classificaties en de lager gewaardeerde. De respondent was thans in de gelegenheid aan te geven: Anders, namelijk:. Hierop kwam slechts één reactie: Niet, want ik kan hem niet gebruiken. Het leek mij op voorhand wel handig om snel toegang tot informatie te kunnen krijgen.

5 Verbeterpunten De gebruiker was ook in de gelegenheid verbeterpunten aan te kaarten naar aanleiding van het testen van de app. Dit gebeurde veelal in eigen bewoordingen, hoewel ook hier peilers gemarkeerd konden worden. Dat leidde tot de volgende percentages: Traag/lange laadtijd 11% Navigatie is niet logisch 3% Informatievoorziening is onvolledig 14% Functies werken niet 3% Biedt geen meerwaarde 9% Verschillende respondenten hebben slechts één peiler gemarkeerd. Het zou kunnen dat zij alleen deze peiler van toepassing vonden op deze app. Het is evengoed aannemelijk dat bij het invullen van dit formulier voor hen niet duidelijk was dat er meerdere peilers aangeklikt mochten worden. Dit heeft dan ook invloed op de percentages. Toch is er een duidelijk verschil tussen de hooggewaardeerde classificaties en de lager gewaardeerde. De respondent was thans in de gelegenheid aan te geven: Anders, namelijk:. Hierop kwamen verreweg de meeste reacties. In samenvatting bevatten zij de volgende attentiepunten: Ik zou graag een notificatie ontvangen als er wat nieuws op staat, zodat ik hem niet steeds hoef te openen om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws. Oudere nieuwsberichten zijn moeilijk terug te vinden. De kalender zou moeten beginnen op de dag van vandaag, nu begint deze bij de eerste van de maand. Agendaitems blokkeren de gehele dag in mijn agenda, zodat ik zelf niets meer kan plannen. Foto s zijn vervormd, erg klein en worden in een matige kwaliteit getoond. Het bekijken van foto s gaat erg stroef en moeizaam.

6 Modulair gebruik Alle gebruikers werd gevraagd per module wat de bevindingen waren. Om een beeld te geven van de reacties, worden deze in samenvatting per module beschreven. De citaten zijn derhalve een samenvatting van de respondenten. Module: Nieuws De reacties op het nieuwsoverzicht waren erg positief. Gebruikers waardeerden dit met Top!, Goed en Prima. Ook gaf men aan het handig te vinden dat zaken snel op te zoeken zijn. Makkelijk toegankelijk en veel fijner dan steeds een mailtje ontvangen, zo lazen we terug. Module: Fotoalbums Bij fotoalbums is het afhankelijk van de grootte waarop de school de foto s gepubliceerd heeft. Hierdoor kan het zijn dat foto s te klein zijn, de kwaliteit vermindert of het laden ervan juist erg lang duurt door het grote formaat. Over het algemeen geeft de gebruiker aan dat het duidelijk en overzichtelijk wordt weergegeven en dat de download-functie een toegevoegde waarde is. Module: Kalender Bij de kalender wordt door de gebruiker gesuggereerd dat het een verbetering zou zijn wanneer de activiteiten die geweest zijn, uit beeld verdwijnen. De eerstkomende activiteit zou daarmee als eerst in beeld komen. Verder zou het een toegevoegde waarde zijn wanneer de dagen van de week bij de activiteiten vermeld worden, in plaats van alleen de datum. Het overgrote deel vindt de kalenderweergave overzichtelijk, slechts een enkel vindt het juist onoverzichtelijk of mist informatie. Module: Contactinformatie De contactinformatie hoort absoluut thuis in de app, vindt de respondent. Het zou een meerwaarde zijn wanneer je direct een leerkracht een mailtje kunt sturen met een sneltoets, geven enkelen aan. De informatie wordt duidelijk en overzichtelijk weergegeven, oordeelt men.

7 Toekomstmuziek Desgevraagd geeft 88% van de gebruikers aan de app ook in de toekomst te blijven gebruiken. 9% antwoordt met Misschien en slechts een enkeling (3%) antwoordt met Nee. Indien men ervoor kiest ook in de toekomst gebruik te blijven maken van de app, zou men zeker ook toekomstige updates downloaden. Ontwikkelingen Onze respondenten vroegen we ook even op onze stoel te gaan zitten. Wat zou u ontwikkelen als u de touwtjes in handen zou hebben? Een overzicht van de mogelijkheden: Productupdates op het CMS Een reserveringssysteem voor het overblijven De mogelijkheid om je op te geven als ouderhulp De voortgang van de leerling, in cijfers en leerlingresultaten Ziekmeldingen en verlofaanvragen doorgeven Ruimte voor informatie van de Medezeggenschapsraad en de Ouderraad Veel van deze functionaliteiten hebben we voorzien in ons Ouderportaal. Het verschil tussen het CMS en het Ouderportaal is dat persoonlijke informatie alleen met de betreffende ouder gedeeld wordt. Ook kan de ouder hier inschrijven voor overblijven, ziekmeldingen en hulp bij activiteiten. Slotakkoord Tenslotte wordt de respondent gevraagd naar een slotopmerking of zijn algemene bevinding: Ik hoop dat de app blijft bestaan. Het is onwijs leuk om even snel te kijken of er updates zijn. Handig en altijd bij de hand deze app. Ik ben blij met de app, want je kunt snel iets opzoeken, zonder dat je eerst de computer moet opstarten. Ik vind het een fijne informatie app. Eenvoudig, maar daarom juist zo overzichtelijk! Ben blij dat de app er is. De website openen op een smartphone werkt niet handig.

8 Samenvatting en reactie BasisOnline.nl De reacties op de BasisOnline SchoolApp zijn overwegend positief. Daar zijn we natuurlijk blij mee. De gebruiker vindt dat de meest relevante informatie van een website overzichtelijk wordt weergegeven, en dat was het primaire doel bij het ontwikkelen ervan. BasisOnline neemt de suggesties en verbeterpunten mee met de doorontwikkeling van de app. Binnenkort komt daartoe de BasisOnline OudersApp op de markt. Een app die speciaal geschikt is voor gebruikers van het Ouderportaal. Hierin wordt informatie ontsloten die ouder-gebonden zijn en betrekking hebben op het individuele kind. De OudersApp is alleen beschikbaar voor ouders van scholen die zijn aangesloten op het Ouderportaal. Hierop zijn inschrijfmogelijkheden voor overblijven, ziekmelden of hulp bij schoolactiviteiten. In de toekomst wordt deze OudersApp uitgebreid met leerlingresultaten, zodat de ouder altijd en overal op de hoogte is. Toch blijft ook de SchoolApp voor websitegebruikers op onze ontwikkellijst staan. Zoals we de afgelopen jaren steeds hebben doorontwikkeld voor ons website-beheersysteem, zo staan we voor ook met de app helemaal bij de tijd te blijven. De app blijft te allen tijde gratis beschikbaar. Dit zal overigens ook voor de OudersApp straks het geval zijn; de ouder heeft geen kosten aan het gebruik van het Ouderportaal. Bovenal geven de vele positieve reacties en het meedenken van de respondenten ons weer nieuwe energie om door te gaan met onze ontwikkelingen. BasisOnline dankt al haar respondanten voor hun inbreng, meedenken en reacties. Onder de inzenders die hun adresgegevens hebben meegezonden, heeft BasisOnline als blijk van waardering enkele cadeaubonnen verloot. Deze zijn intussen onderweg naar de gelukkigen.

9

Het BasisOnline Ouderportaal

Het BasisOnline Ouderportaal 1 Welkom! Beste ouder, De school van uw kind(eren) heeft het BasisOnline Ouderportaal aangeschaft. Met dit systeem heeft u voortaan alles bij de hand; informatiebrieven, contact met de school of de leerkracht,

Nadere informatie

Een goed gesprek is het halve werk

Een goed gesprek is het halve werk Een goed gesprek is het halve werk Onderzoek Wmo-loket gemeente Purmerend 2013-2014 Een goed gesprek is het halve werk Onderzoek Wmo-loket gemeente Purmerend 2013-2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding...1 1.1

Nadere informatie

Onderzoek dienstverlening Wmo-loket. Telefonisch onderzoek onder cliënten van het Wmo-loket Gemeente Valkenburg aan de Geul

Onderzoek dienstverlening Wmo-loket. Telefonisch onderzoek onder cliënten van het Wmo-loket Gemeente Valkenburg aan de Geul Onderzoek dienstverlening Wmo-loket Telefonisch onderzoek onder cliënten van het Wmo-loket Gemeente Valkenburg aan de Geul Onderzoek dienstverlening Wmo-loket Telefonisch onderzoek onder cliënten van

Nadere informatie

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 De Monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten en knelpunten van de transitie van de jeugdhulp naar de gemeenten vanuit cliëntperspectief in

Nadere informatie

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant

Cliënt in beeld. Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg. Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Cliënt in beeld Landelijke banenmarkt 2012 Werkplein Eindhoven, Den Bosch en Tilburg Gemaakt door de Cliëntenraad UWV Midden & Oost Brabant Document nr. 13019 Inhoud Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Procesbeschrijving...

Nadere informatie

Social media; gebruikt uw kind het veilig?

Social media; gebruikt uw kind het veilig? Social media; gebruikt uw kind het veilig? De mogelijkheden en risico s van social media voor uw kind. Niels Konings, Bram Baas & Renee Preijde Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken, elke

Nadere informatie

Hoe scoren corporaties online? Resultaten KWH-Webmonitor 2014

Hoe scoren corporaties online? Resultaten KWH-Webmonitor 2014 Hoe scoren corporaties online? Resultaten KWH-Webmonitor 2014 Inhoud Voorwoord 3 1 Conclusie: corporatiesector kan online nog flinke slagen maken 4 2 Inleiding 7 3. Prestaties corporatiewebsites 8 3.1

Nadere informatie

1 Overzicht digitale platforms

1 Overzicht digitale platforms Bijlagen 1 Overzicht digitale platforms... 2 2 Meetinstrument versie 1... 3 3 Definitief meetinstrument... 6 4 Codeerschema... 8 5 Interview Yvonne de Jong... 11 6 Weggevallen platforms... 14 7 Analyse

Nadere informatie

4 maanden onderzoek. Auteur(s) Job Hart Robert Banning. Datum Mei 2011. Naam instelling FSU

4 maanden onderzoek. Auteur(s) Job Hart Robert Banning. Datum Mei 2011. Naam instelling FSU 4 maanden onderzoek Auteur(s) Job Hart Robert Banning Datum Mei 2011 Naam instelling FSU INHOUDSOPGAVE Voorwoord.. 3 Verantwoording.. 4 Knelpunten.. 5 Positieve punten. 11 Conclusie 13 Gespreksverslagen..14

Nadere informatie

Reisinformatie-apps getest

Reisinformatie-apps getest Reisinformatie-apps getest Reizigersvereniging Rover December 2013 1 Inhoud Reisinformatie-apps getest... 1 Inhoud... 2 Aanleiding... 3 Methode... 4 Meningen en wensen... 5 Overzicht geteste apps en scores...

Nadere informatie

Neemt ouderparticipatie af?

Neemt ouderparticipatie af? Neemt ouderparticipatie af? Stand van zaken en tips voor scholen en ouderraden Marianne Overmaat Marianne Boogaard 1 Dit onderzoek is gefinancierd uit het budget dat het ministerie van OCW jaarlijks beschikbaar

Nadere informatie

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011.

Opinie per ipad. Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier. Ruben Logjes Sander Kruitwagen. Juni 2011. Opinie per ipad Een onderzoek naar de gebruiksaspecten van de ipad applicatie van Elsevier Ruben Logjes Sander Kruitwagen Juni 2011 Een 3D-rapport Inhoudsopgave 1 Samenvatting... 5 2 Inleiding... 7 2.1

Nadere informatie

Eindgebruikersonderzoek 2009 SURFnet - Eindrapportage -

Eindgebruikersonderzoek 2009 SURFnet - Eindrapportage - - Eindrapportage - 09-09-2009 Inhoud Inleiding... 3 Management samenvatting... 4 Onderzoeksopzet... 7 Resultaten Gebruikersonderzoek 2009...10 Computer- en internetgebruik...10 Bekendheid en gebruik nieuwe

Nadere informatie

Voorbeeldvragen en antwoorden helpdesk

Voorbeeldvragen en antwoorden helpdesk Voorbeeldvragen en antwoorden helpdesk Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 1.0 16 augustus 2010 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys Inleiding 3 1. Geen indicatie-uitspraken.

Nadere informatie

Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen

Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen Social Media voor bedrijven in 6 praktische stappen Veel bedrijven worstelen met de vraag hoe ze Social Media kunnen inzetten. Tegenwoordig is Social Media niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl

Gratis website maken. Auteur Rob Dennissen. www.maakjegratiswebsite.nl Gratis website maken Auteur Rob Dennissen www.maakjegratiswebsite.nl Voorwoord Allereerst wil ik je bedanken en feliciteren met de aanschaf van dit E-book gratis website maken. Je hebt namelijk vertrouwen

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

Enquêteresultaten havoleerlingen ondersteuningsaanbod instroom pabo. Landelijke rapportage

Enquêteresultaten havoleerlingen ondersteuningsaanbod instroom pabo. Landelijke rapportage Enquêteresultaten havoleerlingen ondersteuningsaanbod instroom pabo Landelijke rapportage Titel : Enquêteresultaten havoleerlingen ondersteuningsaanbod instroom pabo Project : www.goedvoorbereidnaardepabo.nl

Nadere informatie

The Money is in The List

The Money is in The List The Money is in The List 1 Start die je meteen zou moeten toepassen om e-mailadressen te verzamelen. Disclaimer Bij het samenstellen van dit boek is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin

Nadere informatie

KLANTENTEVREDENHEIDS ONDERZOEK WABO 2011

KLANTENTEVREDENHEIDS ONDERZOEK WABO 2011 KLANTENTEVREDENHEIDS ONDERZOEK WABO 2011 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WABO 2011 GEMEENTE PURMEREND KTO Wabo 2011 1 B&I, Gemeente Purmerend Colofon In opdracht van Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Usabilityrapport. Nederlands Politiemuseum

Usabilityrapport. Nederlands Politiemuseum Usabilityrapport Nederlands Politiemuseum Door MetrixLab Diewerke Ponsen & Ike Breed Opdrachtgever Nederlands Politiemuseum Datum 9 december 2009 Versie 1.0 Management samenvatting In opdracht van het

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

PC-bezit Internetgebruik Digitale contacten met de gemeente

PC-bezit Internetgebruik Digitale contacten met de gemeente Concerncontrol Team Onderzoek & Statistiek PC-bezit Internetgebruik Digitale contacten met de gemeente Omnibusonderzoek U p d a t e 2 0 1 0 Omnibusonderzoek 2010, Team O en S Gemeente Alkmaar pagina 1

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Beste lezer, In dit E-book vindt u een aantal van de gepubliceerde artikelen van SEOcenter.nl uit het jaar 2010. Deze artikelen zijn op logische

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie

Hoe maakt de adviseur het verschil? Een onderzoek naar de rol van de financieel adviseur bij het afsluiten van een hypotheek

Hoe maakt de adviseur het verschil? Een onderzoek naar de rol van de financieel adviseur bij het afsluiten van een hypotheek Hoe maakt de adviseur het verschil? Een onderzoek naar de rol van de financieel adviseur bij het afsluiten van een hypotheek Utrecht, september 2007 De rol van de financieel adviseur bij het afsluiten

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie