Informatiebeurs Rondom het sterven. Zaterdag 18 april, uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat. uitvaartverzorging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebeurs Rondom het sterven. Zaterdag 18 april, 10.00-16.00 uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat. uitvaartverzorging"

Transcriptie

1 Informatiebeurs Rondom het sterven Zaterdag 18 april, uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat uitvaartverzorging Zorg voor afscheid

2 Achaat Uitvaartverzorging bestaat 20 jaar: 20 jaar zorg voor afscheid. Om hier aandacht aan te geven is deze informatiebeurs georganiseerd. Met informatie over de periode voor en na het sterven en over de mogelijkheden bij de uitvaart. Voor het sterven Wat is er mogelijk aan (thuis)zorg? Wat biedt een hospice? Wat kan je in het ziekenhuis verwachten aan hulp bij sterven? Waarmee en wanneer kan je terecht bij het Behouden Huys? Wat biedt de NVVE? alleen folders aanwezig Wat moet notarieel vast gelegd worden? Na een overlijden Rouwverwerking voor volwassenen Rouwverwerking bij kinderen Welke zakelijke handelingen moeten er gebeuren? Bij de uitvaart Achaat Uitvaartverzorging Van Bergen uitvaartassistentie Natuurbegraafplaats Hillig Meer Fotostel Ridder Natuursteen

3 Programma uur In de hal stands van o.a. Achaat Uitvaartverzorging Fotostel Uitvaartfotografie Allerzorg-thuiszorg Hospice Alteveer Assen Het Behouden Huys Haren Theehuis De Boskamp Palliatief team Wilhelminaziekenhuis Notariskantoor Krijgsheld-van Pelt Ouderen journaal In de grote zaal stands van Van Bergen kisten Ridder natuursteen Natuurbegraafplaats Hillig Meer En verder uur presentatie jubileumboekje Achaat, officiële overhandiging aan wethouder Ruud Wiersema uur orgel en pianospel door Wietse Meinardi uur zang en piano door Ballads uur zang en piano afgewisseld met voorlezen (uitvaart)verhalen Zaal uur en uur lezing Petra de Kruijf over Moeilijke keuzes aan het einde van je leven en uur lezing/workshop Karin de Jonge over rouwverwerking bij kinderen Zaal en uur workshop Irka Lenselink over Schrijven over het verlies van je dierbare uur lezing/workshop Nicoline van de Peppel en Violet Pot over Leren omgaan met verlies in je leven Zaal 3 Zitjes waar koffie gedronken kan worden en gelegenheid om met elkaar te praten.

4 Achaat Uitvaartverzorging, Zorg voor afscheid Betrokken en persoonlijke uitvaarten met aandacht voor degenen die achterblijven. Met deze zin geven de medewerkers van Achaat inhoud aan hun werk als uitvaartbegeleiders. Bij een afscheid willen we even met u naast de tijdstroom van het leven gaan staan. De stilte van de dood gebruiken om te gedenken en herdenken. Voor iedere uitvaart nemen wij de tijd die nodig en wenselijk is. Samen met u zoeken we naar wat belangrijk is geweest en waar uitdrukking aan gegeven moet worden tijdens het afscheid. Daarnaast bieden wij rituelen aan die bij de uitvaart gebruikt kunnen worden en kunnen we de afscheidsrede verzorgen. Achaat heeft drie uitvaartverzorgsters en een algemeen medewerkster. Vanaf 2002 is daarbij een dragersteam gevoegd. Behalve draagbeurten verlenen de vrouwen op oproep assistentie bij grote uitvaarten. In het pand aan de Collardslaan in Assen, waar het kantoor is gevestigd, worden in het Achaathuis diverse activiteiten verzorgd voor nabestaanden onder deskundige begeleiding. We willen mensen bijstaan om invulling te geven aan het afscheid en de uitvaat, naast alle zakelijke dingen die geregeld moeten worden. Dit doen we professioneel en betrokken. Professioneel door de scholing en ervaring die we hebben. Betrokken omdat we zelf ook mensen zijn die verlies in ons leven hebben ervaren en daarmee hebben moeten leren omgaan.

5 Levenstafel een onderdeel bij de uitvaart Telkens als ik in de Adventskerk kwam om een uitvaart te regelen zag ik de prachtige tafel die daar staat. En elke keer kreeg ik de gedachte om de tafel te gebruiken bij een uitvaart in de kerk. Toen ik de uitvaart mocht regelen van een mevrouw die de laatste vijf jaar van haar leven op de Vierakkers had gewoond kregen mijn ideeën van een levenstafel vorm. Zij had tijdens haar leven veel getuinierd en gefotografeerd. In haar kamer stonden dan ook heel veel foto s. Ertussen lagen mooie bladeren, steentjes en takjes. Ze was haar leven lang gefascineerd door de natuur en ondanks dat zij haar eigen dochters niet meer herkende raakte de natuur haar altijd nog aan. Bij mijn eerste ontmoeting met haar dochters lieten ze mij een babyfoto van hun moeder zien en de laatste foto die er van haar gemaakt was. Het contact met deze familie was fijn en toen durfde ik ook te opperen dat het misschien mooi zou zijn om op de tafel in de Adventskerk een levensverhaal in foto s te maken. Alle drie de dochters vonden het een mooi idee en ik kon aan de slag gaan. Dit was mijn eerste levenstafel en er zouden nog vele volgen. Als ik in kringloopwinkels ben of op markten of op vakantie speur ik altijd naar decoratie materiaal. Inmiddels hebben we bij Achaat een hele verzameling en we maken er dankbaar gebruik van. Niet alleen voor levenstafels maar ook om rouwkamers een beetje persoonlijker te maken of condoleancetafels aan te kleden of gewoon om het kantoor op te fleuren. Teresa Pot, uitvaartbegeleider Achaat Overal haalden we fotolijstjes, standaards en fotoknijpertjes vandaan. We begonnen met de babyfoto en we eindigden bij de laatste foto die ervan haar was gemaakt. Tussen de foto s in zette ik materiaal uit de natuur. Twee grote bossen springbalsemien, mos, zwerfkeien, steentjes en bladeren. Gelukkig vond Henny de koster het allemaal goed. Als ik maar niets stuk maakte.

6 Bijeenkomsten in het Achaathuis Omgaan met verlies na een overlijden lotgenoten bijeenkomst in het Achaathuis Als een naaste komt te overlijden brengt dat veel verdriet met zich mee. Het leven is niet meer zoals het was, veel vanzelfsprekendheden zijn er niet meer. Het ene moment lukt het prima, dan kan het zo maar weer helemaal mis zijn. Of het nou een partner, een ouder, een kind of een vriend is, ieder verdriet staat op zichzelf maar is ingrijpend in je leven en bepaalt veel van hoe je verder gaat. In het Achaathuis wordt één maal per jaar een informatieavond georganiseerd over dit onderwerp. De avond staat in het teken van: hoe verder na een ingrijpend verlies? Er wordt met elkaar gekeken wat er is en hoe er mee om te kunnen gaan. Dit gebeurt in een sfeer van uitwisselen van persoonlijke ervaringen. De avond kan een vervolg krijgen met zes aansluitende bijeenkomsten geleid door Nicoline van de Peppel en Edith Potjer. Met behulp van diverse werkvormen wordt er in een groep van minimaal zes en maximaal acht mensen handvatten aangeboden om met het verlies om te kunnen gaan. Inloopmiddag in het Achaathuis Voor iedereen waarvan de partner is overleden en die behoefte heeft aan gezelschap op de zondagmiddag of gewoon met anderen activiteiten wil doen, staan de deuren van het Achaathuis open. Iedere tweede zondag van de maand bent u welkom. Alie Nienhuis en Edith Potjer zijn uw gastvrouw. De zondag blijkt voor alleenstaande mensen niet altijd een fijne dag. De meeste mensen doen activiteiten met elkaar of met het gezin en als alleenstaande heb je niet altijd zin om je daarbij aan te sluiten. Het gemis van de partner is wellicht nog voelbaarder dan op andere dagen. De inloopmiddag is bedoeld voor ontmoeting, gewoon even met elkaar een kopje koffie drinken, een praatje, wellicht zelfs een spelletje, maar ook een gezamenlijke wandeling of een bezoek aan museum of galerie is mogelijk. U bent welkom tussen en uur. Op de jubileuminfodag in De Bron geeft Nicoline van de Peppel voorlichting aangevuld met een oefening. Violet Pot vertelt over het boek van Joke Hermsen: Stil de tijd.

7 Kristel Dallinga Fotostel HerinnerDingen waarom een uitvaartfotograaf? s Nachts om drie uur lig ik klaarwakker in mijn bed. Met vier zusjes een weekendje weg en gezien onze leeftijd allemaal slechte slapers. Ik deel een kamer met mijn oudste zus en hoor haar naast me woelen, opstaan en weer gaan liggen. Opeens vraag ik het: wil jij later begraven worden of liever gecremeerd? Ze draait haar rug naar me toe en mompelt over zulke dingen wil ik het nu niet hebben. Het ís ook geen onderwerp voor midden in de nacht. Maar ja, voor velen is het sowieso een lastig of zelfs een nooit onderwerp. Ik voel dat niet zo. Doordat ik als uitvaartfotograaf vaker een stukje meeloop in andermans afscheid en verdriet weet ik ook hoe fijn het is wanneer alles rondom een al dan niet verwacht afscheid al een keer overdacht is. Soms zelfs al uitgebreid besproken in eigen vertrouwde kring. En dan het lijntje naar mijn uitvaarfotografie. Natuurlijk willen veel mensen geen fotograaf, dat hoort immers niet, geeft toch een ongemakkelijk gevoel en zo zijn er vele redenen. Gelukkig hoeft het niet en is dat helemaal goed. Maar stel dat het toch voor een aantal van de nabestaanden wél bijdraagt aan een soort van rouwverwerking, wél een beetje helpt in de periode van het grote gemis, de stilte en de leegte? We herinneren ons van die laatste uren vaak niet alles, zeker niet wanneer het afscheid onverwacht en allesomvattend is. Ik denk dat foto s kunnen bijdragen in het rouwproces. Door een foto in de hand of een album op schoot stap je even terug in wat je overkomen is. Je kunt hier de tijd voor nemen wanneer je maar wilt, zo vaak je maar wilt. Tijdens een recente uitvaart zong een aantal jonge kinderen onverwacht hun prachtig afscheidslied. Even later armen vol hortensia s gestrooid, korven tot de rand gevuld, zelf geplukt en samen op een extra baar naar opa s graf geduwd. Ontroerende, kostbare momenten. Dat ik daar dan bij mag zijn en foto s van kan maken, dat is mijn vak en dat is mijn bijdrage aan het stille straks wat onvermijdelijk volgt. Kristel Dallinga Fotostel (0592)

8 Allerzorg Drenthe Palliatieve zorg Palliatieve terminale thuiszorg, 24 uur per dag Allerzorg Drenthe heeft zich gespecialiseerd in zorg aan huis tijdens de laatste levensfase. Dit wordt palliatieve terminale thuiszorg genoemd. De palliatieve zorg welke Allerzorg levert, is gericht op zorg voor mensen in de terminale fase en voor hun familie en naasten. Het is een continue en totale zorg die het lijden zo veel mogelijk beperkt en verzacht. Onze verpleegkundigen creëren rust en ruimte, zodat thuis waardig afscheid kan worden genomen. De cliënt houdt de regie! Allerzorg werkt met vaste en kleine teams en staat daarmee borg voor optimaal en persoonlijk contact. De cliënt heeft daardoor zoveel mogelijk met dezelfde medewerkers te maken die zich verantwoordelijk voelen voor zijn of haar welzijn. Het team stemt de benodigde zorg volledig af op de wensen en behoeften van de cliënt en diens naasten, waarbij de cliënt de regie behoudt. Gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden Allerzorg werkt met gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden. Zij hebben ruime ervaring met en een passie voor palliatieve terminale thuiszorg. Zij streven naar een optimaal persoonlijk contact en doen graag iets extra s voor de cliënt. Allerzorg Drenthe levert de zorg in aansluiting op de persoonlijke wensen en leefsituatie van de cliënt. Daarbij wordt gekeken naar wat wel kan, niet naar wat onmogelijk lijkt. Indien gewenst zet het specialistenteam een pomp in voor pijnbestrijding en/of sedatie. Allerzorg onderhoudt goede contacten met haar ketenpartners (huisartsen, apotheek, begeleiding, vrijwilligers terminale zorg, collega thuiszorgorganisaties) en neemt deel aan palliatieve netwerken in heel Drenthe. Meer over Allerzorg Allerzorg is een thuiszorgorganisatie die landelijk opereert in wijkgerichte teams vanuit verschillende vestigingen in heel Nederland. Allerzorg levert zorg aan iedereen die voor korte of langere tijd behoefte heeft aan ondersteuning thuis. Dit kan bestaan uit reguliere thuiszorg, specialistische thuiszorg, kraamzorg, specialistische kindzorg, begeleiding of 24-uurs zorg in de laatste levensfase. De zorg wordt geleverd onder het motto: Zorg zoals je die voor je naasten wenst.. Allerzorg is onlangs uitgeroepen tot één van de drie beste thuiszorgorganisaties van Nederland. Uit tevredenheidonderzoeken blijkt dat cliënten Allerzorg waarderen met een 8,9. Contact Allerzorg Drenthe Fluitenbergseweg PB Fluitenberg (0598)

9 Hospice Het Alteveer foto: Harry Cock Goede zorg rond het levenseinde zoals u dat wilt Hospice Het Alteveer, een Bijna Thuis Huis voor Noord- en Midden-Drenthe, is een gastvrije plek voor mensen die terminaal ziek zijn. Het hospice biedt persoonlijke zorg in een rustige en huiselijke sfeer. Net als thuis kunnen familie en vrienden hun zorg en aandacht blijven geven. Als het nodig is, nemen vrijwilligers en professionele zorgverleners het van hen over. Ook in de laatste fase van het leven is er ruimte voor rust en persoonlijke aandacht. Hospice Het Alteveer is bedoeld voor mensen uit Assen en Noord- en Midden- Drenthe, maar ook gasten van elders zijn welkom. Verzorging Alle zorg die de gast thuis zou krijgen, is ook in Hospice Het Alteveer aanwezig. De eigen huisarts verleent de medische zorg; voor gasten van buiten Assen is een vervangende huisarts beschikbaar. Thuiszorg Icare biedt professionele verzorging en verpleging, ook s nachts. Vrijwilligers zorgen in het hospice voor de dagelijkse gang van zaken. Ze hebben alle tijd en aandacht voor de gasten, hun familie en vrienden. Even op adem komen Het hospice is een goede oplossing om familie en vrienden van een ernstig zieke tijdelijk even te ontlasten. De mantelzorgers krijgen de gelegenheid om weer even op adem te komen. Deze zogeheten respijtzorg is vooral bedoeld voor zieken in een terminale of preterminale fase die niet meer zelfstandig kunnen wonen en veel zorg nodig hebben. Respijtzorg in het hospice kan ook uitkomst bieden om aan te sterken na bijvoorbeeld een operatie of zware kuur om daarna zodra het weer kan naar huis terug te gaan. De dagelijkse gang van zaken in het hospice is de verantwoordelijkheid van de coördinator. Vrienden Hospice Sponsoring, giften en donaties zijn onmisbaar om de huisvesting en verzorging van de gasten te kunnen betalen. Daarom is de Stichting Vrienden van het Hospice Noord- en Midden-Drenthe opgericht. Als u meer wilt weten over de Stichting Vrienden, kunt u de contact opnemen met de secretaris, telefoon (0592) of per mail: Interesse? Wilt u meer weten over het hospice, bezoek dan onze website of neem contact op met een van de coördinatoren: (0592) of Hebt u interesse om vrijwilliger in het hospice te worden, dan kan dat ook via bovenstaand telefoonnummer en adres.

10 Het Behouden Huys Het Behouden Huys is een psycho-oncologische centrum en biedt kankerpatiënten en hun naasten professionele en betrokken begeleiding bij de verwerking van de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van hun ziekte. Wij bieden mensen de mogelijkheid op eigen kracht de regie van hun leven te (her)nemen en antwoorden te vinden op vragen waarmee ze door kanker worden geconfronteerd. Er is begeleiding mogelijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd, ziektefase, prognose of het stadium van het ziekteproces. Het Behouden Huys biedt begeleiding bij: angst, somberheid, verdriet, het gevoel de grip op het leven kwijt te zijn, verstoorde slaap of concentratieverlies, veranderde lichaams- of seksuele beleving, vermoeidheidsverschijnselen of pijn, obstakels rond werkhervatting, relatie- en opvoedings vragen t.g.v. de ziekte en vragen over afscheid, sterven en rouwverwerking. Informatieavond Het Behouden Huys verzorgt iedere twee maanden een (algemene) informatiebijeenkomst over kanker, de gevolgen daarvan en hoe ermee om te kunnen gaan. Cliënten, naasten, verwijzers, nabestaanden en andere belangstellenden kunnen zo op een vrijblijvende manier kennis maken met Het Behouden Huys. Kijk voor meer informatie op: Het Behouden Huys Rijksstraatweg 363-a 9752 CH Haren 050) De psychologische begeleiding kan op verschillende manieren: individuele therapie, groepstherapie, samen met partner of gezin, beeldende therapie of lichaamsgericht therapie. Naast de hoofdvestiging in Haren kunnen cliënten ook terecht op locaties in Assen, Delfzijl, Drachten, Emmen en Oostwold. Tevens zijn er huisbezoeken mogelijk. Meer informatie:

11 Theehuis De Boskamp In 2010 lag de droom er al: wat zou het mooi zijn om een theehuis te realiseren op de begraafplaats de Boskamp. In 2012 werd de stichting theehuis De Boskamp opgericht. Wethouder Langius van de gemeente Assen wilde eerst weten of het een haalbare kaart was zo n theehuis. Tijdens drie maal drie bijeenkomsten op de begraafplaats werd koffie, thee en zelfgebakken cake geserveerd door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Een enquête liet weten dat er een grote behoefte was aan zo n plek. De gemeente Assen besloot de stichting een gebouwtje toe te wijzen op de begraafplaats achter het columbarium. Er zou een grondige opknapbeurt nodig zijn om het als theehuis bruikbaar te maken. Om dit te realiseren zijn fondsen en sponsors benaderd en kwamen er giften binnen. Een derde deel van wat er nodig is, is toegezegd. We kijken hoopvol uit naar meer. Hoe is het nu? Op dit moment zijn er gesprekken gaande met de gemeente Assen, de wens is om binnenkort met de verbouw te beginnen. Sponsoren en fondsen zijn van harte welkom! Meer informatie Petra de Kruijf, Het doel Theehuis de Boskamp wil bezoekers van de begraafplaats een warme en sfeervolle plek bieden om tot rust te komen of een luisterend oor te vinden. Dit kan eventueel onder het genot van een kop thee of koffie. Daarnaast kan een ontmoeting met medebezoekers of met een van de vrijwilligers van grote betekenis zijn in de moeilijke tijd van rouw en verlies. De exploitatie van het ontmoetingscentrum zal volledig gebeuren door vrijwilligers en is niet op winst gericht.

12 Palliatieve zorg in het WZA Palliatieve zorg is zorg die gericht is op het verminderen van pijn en andere klachten tijdens een laatste periode van een ongeneeslijke ziekte. Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van patiënt en naasten wordt palliatieve zorg in het WZA ondersteund door een palliatief team. Het Palliatief team bestaat uit een coördinator palliatief verpleegkundige, longarts, internist, anesthesioloog, neuroloog, anesthesiemedewerker, geestelijk verzorger en huisarts. Ook andere deskundigen kunnen worden ingeschakeld, zoals cardioloog, radiotherapeut, een klinisch- neuropsycholoog, ziekenhuisapotheker, transferverpleegkundige of een consulent van het Palliatief Consultatie Team Drenthe (zie foto). In het WZA is het de behandelend arts die contact opneemt met de coördinator van het Palliatief team. Daarna volgt een afspraak voor een eerste gesprek. Afhankelijk van de aard van de problemen schakelt zij een van de andere leden van het team in. Gedurende de opname in het ziekenhuis worden patiënt en naasten ondersteunt door het team. Daarna wordt de zorg overgedragen aan de huisarts. Meer informatie? maandag t/m vrijdag van uur uur: (0592) Wat heeft dit team te bieden? Behandeling van lichamelijke klachten, zoals pijn, kortademigheid, misselijkheid en vermoeidheid; Gesprekken over gevoelens van angst of eenzaamheid; Ondersteuning bij het zoeken naar betekenis en zin van het leven en een veranderd toekomstbeeld. Hulp bij het maken van keuzes zoals het afzien van behandeling. Advies bij het opstellen van een wilsverklaring of in contact brengen met een uitvaartverzorger Begeleiding van uw partner en/of kinderen; Informatie geven over thuiszorg of hospicevoorzieningen.

13 Van Bergen Uitvaartassistentie Van Bergen Uitvaartassistentie is gesprekspartner, klankbord en vraagbaak voor zelfstandige uitvaartverzorgers. Wij bieden ondersteuning waar het de extra handen en middelen betreft en zijn niet gericht op de particuliere opdrachtgever. Ons dienstenpakket bestaat uit verschillende onderdelen. Uitvaartassistentie kunt u daarbij heel ruim interpreteren. Van de levering van uitvaartkisten tot en met de laatste verzorging. Verleden Albert van Bergen, eigenaar van Van Bergen Uitvaartassistentie zet sinds 1980 het werk voort van zijn grootvader en vader. Grootvader Albert Sieger van Bergen had een stelmakerij annex timmerwerkplaats in Eelde en startte in 1915 met het fabriceren van uitvaartkisten (toen nog lijk- of grafkisten genoemd). De verschillende onderdelen van die kisten stonden op maat gezaagd klaar in de timmerwerkplaats en een kist werd pas in elkaar gezet en evt. gebeitst wanneer er iemand was overleden. Informatiebeurs Op de jubileumdag van Achaat uitvaartverzorging, willen wij ons als 100 jarig bestaand bedrijf graag aan u presenteren. Op 18 april tijdens de informatiebeurs zijn wij aanwezig met een aantal kisten uit onze eco-lijn. Van Bergen Uitvaartassistentie Oude Rijksweg BD Vries Heden Tegenwoordig gaan we heel anders om met de dood en met het laatste afscheid van een overledene dan vroeger. Bij Van Bergen Uitvaartassistentie werken momenteel 13 medewerkers die invulling geven aan hun servicegerichte en respectvolle takenpakket. Servicegericht en respectvol, omdat er met serieus werk, eervolle diensten worden verleend aan degenen die ons inschakelen bij het verzorgen of mede invulling geven aan een uitvaart.

14 Gebroeders Ridder Persoonlijke graf- en urnmonumenten Iedere overledene verdient een persoonlijk monument. Dat is waar wij voor staan Sinds 2002 maken wij daarom persoonlijke graf- en urnmonumenten. Monumenten die een verhaal vertellen. Over het leven van de overledene, of misschien over de breuk met het leven. Unieke monumenten die echt bij uw dierbare passen. Wij zijn André en Wilfred Ridder. Samen helpen we u graag met het ontwerpen en laten produceren van een grafsteen of urn monument voor degene die u bent verloren. Dit doen we door de tijd voor uw verhaal te nemen. Door samen aan tafel te gaan. Met een kop koffie en een schetsboek. Van ontwerp naar monument Het ontwerpen van zo een persoonlijk monument gaat niet van de een op de andere dag. Na de eerste gezamenlijke schets krijgt u de tijd om het idee te laten bezinken en nemen wij de tijd om er een 3D-ontwerp van te maken. Daarmee krijgt u al een heel realistisch beeld van hoe het monument kan worden en wat u nog wilt bijschaven. Eenmaal tevreden met het ontwerp en de gekozen materialen laten wij het monument produceren en krijgt u rustig de tijd om over de teksten op het monument na te denken. Materialen en mogelijkheden Wij werken met natuursteen, maar ook met RVS, brons of glas en combinaties daarvan. We stemmen de materialen af op het verhaal dat u vertelt, op de persoon voor wie de grafsteen is en zorgen voor een duurzame uitwerking. Urnen en urn monumenten Naast grafstenen verzorgen wij ook urn monumenten voor urn graven. We beletteren urn platen voor in de urnenmuur en hebben keuze uit honderden urnen, die u zowel thuis online kunt bekijken, of bij ons aan tafel. Ook hiervoor adviseren we u graag in alle opties. Plaatsing De grafsteen, of urn monument is pas echt af als hij geplaatst is. Wij zijn van het begin tot einde betrokken en betrekken u van start tot plaatsing zo veel u wenst. Wanneer wij overgaan tot plaatsen wordt u hiervan op de hoogte gebracht en nodigen wij u uit om bij de plaatsing aanwezig te zijn. Wij hechten er veel waarde aan om de familie van de nabestaanden bij de plaatsing te betrekken. Zodat wij samen met u het bijzondere en waardevolle moment van plaatsing zorgvuldig en respectvol kunnen voltooien. Gebroeders Ridder Natuursteen Hoofdweg VE Bovensmilde (0592)

15 Natuurbegraafplaats Hillig Meer Natuurbegraafplaats Hillig Meer is onderdeel van Landgoed Heidehof, een prachtig natuurgebied op de Drentse Hondsrug. Mensen kunnen er zélf een plek uitkiezen, midden in de natuur, waar ze voor eeuwig begraven willen worden. Op Natuurbegraafplaats Hillig Meer gaat respect voor de overledene hand in hand met respect voor natuur en milieu. Zes bijzondere kenmerken van Hillig Meer 1 Eeuwenoude begraaftradities Natuurbegraafplaats Hillig Meer kent een rijke traditie van rituelen en begraven. Meer dan vijfduizend jaar geleden moet deze plek al gebruikt zijn als begraafplaats. Dat blijkt uit de zeven grafheuvels uit die tijd, die u op het terrein aantreft. Samen met het naastgelegen hunebed, vormen de grafheuvels en de natuurbegraafplaats een bijzondere mix van drie begraaftradities, vlak bij elkaar. 2. U draagt bij aan natuurbehoud en ontwikkeling van nieuwe natuur Door een graf te reserveren op Hillig Meer draagt u direct bij aan het in stand houden van de natuur voor toekomstige generaties. Het eeuwige grafrecht beschermt het bos en de opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van het natuurgebied. 3 Eenmalig laag tarief U betaalt eenmalig voor een rustplaats met eeuwig grafrecht. Omdat het graf geen onderhoud kent en er geen verlenging van grafrechten betaald hoeft te worden, zijn de kosten in verhouding een stuk lager dan bij traditioneel begraven. 4 Prettig geregeld voor nabestaanden Als nabestaande heeft u een bijzondere plek waar u altijd naar terug kunt keren. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het graf en het verlopen van het grafrecht; dat is voor eeuwig. Daarmee blijven u moeilijke keuzes in de toekomst bespaard. 5 Alle ruimte voor persoonlijke invulling Op Hillig Meer kiest u zelf de plek die het beste bij u past. En voor de uitvaartceremonie is er alle ruimte voor een persoonlijke invulling, zolang respect voor de overledene en de natuur maar voorop staan. 6 Een fijne plek voor een uitvaart U kunt tijdens een uitvaart gebruikmaken van het sfeervolle ontvangsthuis. Een warme en intieme plek. Ook is er de karakteristieke openlucht boskapel voor een ceremonie midden in de natuur. Natuurbegraafplaats Hillig Meer Provincialeweg TK Eext (0592)

16 Karin de Jonge, Geluksjuf Kinderen in rouw: onder de oppervlakte Wat vertel ik mijn kind(eren), wat kunnen ze aan? Karin de Jonge is gespecialiseerd in rouw- en verliesverwerking voor kinderen en jongeren en helpt bij vragen rondom rouw. Ook ouders, hulpverleners en leerkrachten kunnen voor advies en ondersteuning terecht. Kinderen rouwen zoals volwassenen, maar kunnen hun gevoelens en gedachten nog niet zo goed onder woorden brengen. Ze zijn nog in ontwikkeling, dus kunnen ze niet alleen maar rouwen maar moeten ook groeien, groot worden. Als volwassene kan je hart breken als je ziet dat een kind het moeilijk heeft. Extra lastig, als je zelf ook verdriet hebt. Goede begeleiding is geen garantie voor de toekomst, maar biedt wel extra kansen. Per leeftijdsfase gaan kinderen anders met de dood om: het is belangrijk dat daar goed voorbereid met eerlijkheid, vertrouwen en betrokkenheid op gereageerd wordt. Wat een kind in rouw nodig heeft, kunt u voor het belangrijkste deel zelf bieden. Op de open dag zal de workshop u wellicht nieuwe ideeën aanreiken om meer voor een kind te kunnen betekenen. Wanneer een kind in rouw vast dreigt te lopen, als u vragen heeft of daarbij ondersteuning goed kunt gebruiken, kunt u informatie op de open dag halen of contact opnemen met: Karin de Jonge, Geluksjuf Kinderen kunnen na een verdrietig moment heel snel schakelen, zoals het meisje aan het verven was en dat haar moeder had zien sterven; Het was zo gebeurd hoor. Ze viel om en toen was ze dood. Mag ik de blauw even? Bovendien rouwen kinderen in stukjes. Ze verwerken wat ze aankunnen. Zo vertelde een meisje van 18: IK was 9 jaar en dacht dat het nu wel over moest zijn. Maar het is fijn om juist nu erover te praten. Juist nu iedereen allang weer doorgaat.. Hoe houd ik mama toch in mijn leven, gewoon, zonder het gevoel dat ik overdreven doe ofzo hoe zal dat zijn, als ik zelf ooit ga trouwen..of zelf een kindje krijg

17 Buro Inzicht: Rouwen terwijl alles om je heen doorgaat? Yesterday is history, tomorrow is mystery, today is a gift. Eleanor Roosevelt Ondersteuning bij verlies en rouw Aandacht voor alles wat er met je gebeurt als je in je kern gewond bent geraakt? De tijd nemen en krijgen? Stil staan bij deze nieuwe realiteit? Uitwisselen wat er allemaal speelt en met je gebeurt als je rouwt? Zonder oordeel en met vriendelijke aandacht je gedachten en gevoelens opmerken en delen? Stress herkennen en handvatten krijgen? Ervaren dat rouwen hard werken is? Verlies en herstel tegelijkertijd ervaren? Hoe doet een mens dat, omgaan met verlies? Veel lijkt onbelangrijk te zijn geworden. En dan al die gevoelens en gedachten die zorgen voor spanning of een vol hoofd. De emoties waar je mee te maken hebt, kunnen heftig en confronterend zijn. Er over praten doet soms pijn. Het kan ook gebeuren dat andere onaffe dingen uit je leven weer gaan opspelen... En... wat nu als je niets voel? Je bent leeg, sluit je af en wenst dat alles weer normaal is. Je zet een masker op en rekent erop dat het vanzelf beter gaat. Steun en veerkracht aanboren Soms worden deze gevoelens niet herkend of begrepen door anderen. Soms denk je laat maar, ik doe het wel alleen Hoe doe je dat, vragen om steun al je het even niet meer ziet zitten? Hoe kan je weer toegang krijgen tot je veerkracht? Hoe krijg je weer grip op je leven? Wie is Irka Lenselink Zelf heb ik ervaren dat dragen van verlies haalbaar is door er bij stil te staan. Schrijven en andere creatieve uitingen helpen daarbij want immers niet voor alles zijn woorden toereikend. In mijn (werkzame) leven heb ik ervaren hoeveel veerkracht mensen hebben. Die kracht aanboren is wat ik graag doe. In mijn workshop Schrijven over het verlies van je dierbare ervaar je zelf dat het werkt! Workshop Schrijven over het verlies van je dierbare Schrijven is een van de vele manieren om stil te staan bij verlies. Stilstaan bij mooie, dierbare, verdrietige herinneringen. Schrijven brengt je dichter bij jezelf. Ervaring met schrijven is daarvoor niet nodig. Schrijfoefeningen helpen je op weg. In deze workshop zit je samen met anderen rond de schrijftafel. Je geeft woorden aan wat jou bezig houdt, aan je rouw, aan het dagelijkse gemis, aan datgene waar je kracht en troost uit put. Buro Inzicht t.a.v. Irka Lenselink Locatie Assen Klompmakerstraat 14-16, 9403 VL Assen

18 Notariskantoor Krijgsheld & van Pelt Samen leven met anderen, al dan niet in familieverband, betekent afspraken maken. In de wet is al veel vastgelegd. Sommige afspraken mag alleen een notaris vastleggen. Bijvoorbeeld voorwaarden bij huwelijk en geregistreerd partnerschap, samenlevings-overeenkomsten, testamenten en erfenissen. Maar ook voor andere zaken is het verstandig om een notaris in de arm te nemen, zoals schenkingen en scheidingen. Testament In een testament regel je van alles voor als je er niet meer bent. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met het huis, met de inventaris, met de auto, met waardevolle spullen? Hoe verdelen de nabestaanden de erfenis; gaat er ook iets naar een goed doel? De notaris legt alle wensen vast in zo n testament. Krijgsheld & van Pelt Notarissen Oostersingel 3, 9401 JX Assen (0592) Ik mis mijn opa nog iedere dag. Ik ben dan ook blij dat ik bij de verdeling zijn favoriete stoel heb gekregen Notaris Ellen van Pelt is van uur aanwezig voor vragen.

19 Gedenken Online Ouderenjournaal Het nieuws wordt steeds meer digitaal op de pc, tablet en mobiel bekeken. Het gevolg is dat het aantal krantenabonnementen, en tegelijkertijd ook het aantal overlijdensadvertenties in de kranten, sterk afneemt. Advertenties in regionale of landelijke kranten worden alleen gelezen worden door abonnees van die kranten. Het doel van Ouderenjournaal.nl een 100% digitale krant voor ouderen is om met gedenkenonline.nl overlijdensadvertenties ook digitaal te tonen, waar dan ook in de wereld. Overlijdensadvertenties en Ouderenjournaal.nl sluiten dan ook perfect op elkaar aan, want bij het ouder worden stijgt nu eenmaal ook de interesse in het leven en de dood van generatiegenoten. Ouderenjournaal.nl is zo uniek omdat wij nieuws over leven en dood tonen. Nieuws over het leven via de voor de doelgroep geselecteerde gebeurtenissen en dood door overlijdensadvertenties. Het Ouderenjournaal.nl brengt gebruik makend van diverse journalistieke vormen nieuws, achtergronden, opinie en informatie en richt zich daarbij specifiek op de leef- en denkwereld van 55-plussers. Ouderenjournaal werkt daarbij vanuit een onafhankelijke positie: zowel politiek, geloof of anderszins. De oudere (55-plusser) wordt zowel landelijk als provinciaal geïnformeerd. Bij Ouderenjournaal.nl werken circa vijfentwintig prominente redacteuren en columnisten om u 365 dagen per jaar van passend nieuws te voorzien. Ouderenjournaal.nl gaat ook overlijdensadvertenties tonen. Omdat het nieuws van overlijden dichterbij het Ouderenjournaal.nl ligt dan bij welke digitale krant dan ook: negentig procent van de mensen die overlijden is ouder dan zestig en vijfenzeventig procent van de bezoekers van Ouderenjournaal.nl is vijfenvijftig jaar of ouder.

20 Ballads2 Sinds 2005 vormen Margreet Puite (piano) en Petra Herbrink- Vosman (zang) een muzikaal duo onder de naam Ballads2. Sindsdien hebben ze als duo een divers repertoire opgebouwd. Ze spelen Nederlands-, Engels-, Frans- en Drentstalige liedjes. Daarnaast spelen zij ook klassieke muziekstukken voor piano en altfluit, bijvoorbeeld het Ave Maria, stukken van o.a. Loeillet, Händel en Andriessen. Ballads2 verzorgt de achtergrondmuziek en/of luistermuziek tijdens recepties, diners, boekpresentaties, exposities en feesten. De vraag om te spelen tijdens een uitvaart, heeft hen doen besluiten, om deze uitbreiding toe te voegen aan hun repertoire. Ze zijn ervan overtuigd, dat muziek mensen verbindt. In goede, maar ook in moeilijke tijden. Meer informatie en contact Via de site: ballads2.nl Margreet is afgestudeerd pianiste aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze heeft een eigen lespraktijk en veel ervaring in het begeleiden van solisten en koren. Petra heeft zangervaring opgedaan in veel verschillende settingen, van kleinkunstproductie tot gelegenheidsband. Ze kwamen met elkaar in contact tijdens een musicalproductie, waaraan ze beiden meewerkten.

21 Wietse Meinardi orgel en pianospel Wietse Meinardi studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma s voor orgel en kerkmuziek. Daarna studeerde hij verder bij Cor Ardesch. Wietse Meinarid geeft geregeld soloconcerten en is vaak te horen als begeleider van koren en solisten. Hij is initiatiefnemer en organist van het muziektheaterprogramma Geachte Heer Bach, een stuk dat vanaf 2013 met succes al in 25 kerken werd uitgevoerd. In 2008 verscheen zijn solo-cd Postludium met de laatste opnames van het Van Gruisen-/Van Dam-orgel van de Marturiakerk te Assen. Hij is hoofdorganist van de Adventskerk en ook organist van De Bron, beide in Assen. Al sinds zijn studie leidt hij vele orgel- en pianoleerlingen op onder de naam Muziekschool Wietse Meinardi. Ook is hij actief als orgeladviseur. In 2013 en 2014 volgde hij daartoe de opleiding bij de Vereinigung der Orgelsachverständigen Deutschlands in Heidelberg (D). Programma concert Wietse Meinardi De Bron Assen, 16 april 2015, uur Orgel en piano in afwisseling 1 Andante uit Orgelconcert nr. 1 Georg Frederic Handel ( ) 2 Fantasie in d (KV 397) Wolfgang Amadeus Mozart ( ) 3 Community Michael Schütz (1963) 4 Visions Daniel Hellbach (1958) 5 Toccata in seven John Rutter (1945) Meer informatie

22 Boekhandel Iwema Boeken en rouwverwerking Boeken over verlies kunnen troostend en ondersteunend zijn in een periode van rouw. Boekhandel Iwema, bekend in Assen en omstreken, zal op deze beurs met een aantal boeken staan over het onderwerp Rondom het sterven. Boeken voor volwassenen en kinderen. Er kunnen op deze dag ook boeken gekocht worden en niet aanwezige boeken kunnen besteld. Iwema is al meer dan 100 jaar een toonaangevende boekhandel voor Assen en de regio. De nadruk ligt op kwaliteit en serviceverlening. Een boekhandel met ruimte, rustige zitplaatsen en een prettige sfeer. Het assortiment bestaat uit een royaal boekenaanbod, maar ook een verrassende sortering wenskaarten en papeterie. Iwema is aangesloten bij Libris, een samenwerkingsverband van zo n 100 middelgrote zelfstandige boekhandels. Kom eens kijken! U bent van harte welkom. Libris Iwema boekhandel Gedempte Singel JM Assen (0592)

23 Achaat uitvaartverzorging Zorg voor afscheid

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014

UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 UWUitvaartkrant Eerste jaargang, nummer 1, voorjaar 2014 MEERVAL 21 7908 WT HOOGEVEEN 06 373 222 85 Onze werkwijze Begraven of cremeren Draaikolk van emoties Uitvaartzorg is onze zorg Pag. 3 Pag. 7 Pag.

Nadere informatie

sterven i n f o r m at i e m a g a z i n e over de uitva a r t rouwverwerking palliatieve zorg erfrecht digitale tijdperk de dood en kunst trends

sterven i n f o r m at i e m a g a z i n e over de uitva a r t rouwverwerking palliatieve zorg erfrecht digitale tijdperk de dood en kunst trends & Leven sterven i n f o r m at i e m a g a z i n e over de uitva a r t rouwverwerking palliatieve zorg erfrecht digitale tijdperk de dood en kunst trends uitvaartkosten uitgave van HDC Media - mei 2012

Nadere informatie

TOCH NOG ONVERWACHTS. De medewerkers van. bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking.

TOCH NOG ONVERWACHTS. De medewerkers van. bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking. TOCH NOG ONVERWACHTS De medewerkers van bieden u een handreiking bij ziekte, overlijden, uitvaart en rouwverwerking. TOCH NOG ONVERWACHTS Uitgave: Uitvaartverzorging Jan van Dijk en zn Vormgeving en lay-out:

Nadere informatie

Kanker... als de dood dichtbij is

Kanker... als de dood dichtbij is Kanker... als de dood dichtbij is Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Zorg rondom sterven 4 Als de dood dichterbij komt 6 Afscheid nemen 10 Wat gebeurt er lichamelijk? 16 Veelvoorkomende klachten 21 Pijnbestrijding

Nadere informatie

Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg

Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg Docentenhandleiding training vrijwilligers Palliatieve Terminale zorg in de Geestelijke Gezondheidszorg Inhoudsopgave Introductie... 4 Visie op kwaliteit... 4 Aandachtspunten bij voorbereiding... 5 Aandachtspunten

Nadere informatie

INHOUD VAN HARTE WELKOM! P3 Wanneer gaan we weer naar de Eik? Jongeren aan het woord Delen is helen(d) Speciaal voor jou!

INHOUD VAN HARTE WELKOM! P3 Wanneer gaan we weer naar de Eik? Jongeren aan het woord Delen is helen(d) Speciaal voor jou! INHOUD P3 Wanneer gaan we weer naar de Eik? Jongeren aan het woord Delen is helen(d) Speciaal voor jou! P5 Ook voor nabestaanden Wethouder Lenie Scholten Werken en kanker Workshop Kies voor Kleur P7 Sponsoring

Nadere informatie

Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen. Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet

Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen. Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen Als je verdriet hebt, Kom dan even zeggen Hoe pijn dat doet Eindrapportage project rouwondersteuning aan allochtonen Als je verdriet hebt, Kom

Nadere informatie

t Zonnetje 15 jaar Jubileum-editie Hospice Heuvelrug Hospice Heuvelrug is een gastvrij verblijf voor mensen in het laatste stadium van hun leven.

t Zonnetje 15 jaar Jubileum-editie Hospice Heuvelrug Hospice Heuvelrug is een gastvrij verblijf voor mensen in het laatste stadium van hun leven. is een samenwerking van Stichting en Warande. t Zonnetje t Zonnetje is een uitgave van. Uitgave 7, voorjaar 2014 Jubileum-editie 15 jaar is een gastvrij verblijf voor mensen in het laatste stadium van

Nadere informatie

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt

Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Palliatieve zorg; wat als je niet meer beter wordt Welke zorg kunt u ontvangen als genezing niet meer mogelijk is? Palliatieve zorg is de zorg, die u ontvangt wanneer u ongeneeslijk ziek bent. Het is gespecialiseerde

Nadere informatie

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl Informatieboek Antwoord op vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg gratis bereikbaar 24 uur per dag / 7 dagen per week 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Nadere informatie

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl Informatieboek Antwoord op vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg gratis bereikbaar 24 uur per dag / 7 dagen per week 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Informatieboek. gratis bereikbaar. 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl Informatieboek Antwoord op vragen rondom overlijden, uitvaart en nazorg gratis bereikbaar 24 uur per dag / 7 dagen per week 0800-4444 000 info@uitvaartinformatiehulplijn.nl www.uitvaartinformatiehulplijn.nl

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A

AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A FEBRU AR I 2 00 9 Transmuraal Netwerk Midden-Holland Ria Ballering en Mariëlle Wiltenburg (CC Zorgadviseurs) 1 e oplage 300 stuks

Nadere informatie

Geen blote voetjes in het gras

Geen blote voetjes in het gras Geen blote voetjes in het gras Informatie voor de patiënt Geen blote voetjes in het gras Voorwoord 3 Thuis wachtte een wiegje (gedicht) 4 De eerste dagen na de dood van uw baby 5 Het contact met uw baby

Nadere informatie

Konden wij u van dienst zijn?

Konden wij u van dienst zijn? Klantverslag over 2014 Konden wij u van dienst zijn? Een goed afscheid helpt je verder. 1 Yarden verzorgt elke uitvaart Majid Bamouhand over een islamitisch afscheid Klantverslag over 2014 Maken wij onze

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Mag dat? Nico Klink Klink Uitvaart krijgt een nieuwe toekomst. Maar ík ben mijn zus kwijt. Tijdschrift dat met je meeleeft

Mag dat? Nico Klink Klink Uitvaart krijgt een nieuwe toekomst. Maar ík ben mijn zus kwijt. Tijdschrift dat met je meeleeft 2014 PRIJS 4,95 nieuwe rubriek riek Tijdschrift dat met je meeleeft Stille krachten De koffiedames Mag dat? Dossier Asverstrooiing Maar ík ben mijn zus kwijt Broers en zussen rouwen ook Nico Klink Klink

Nadere informatie

Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt

Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt Kanker... als je weet dat je niet meer beter wordt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Emoties 4 Antwoord op uw vragen 8 Palliatieve behandelingen 13 Onderzoek naar nieuwe behandelingen 18 Alternatieve

Nadere informatie

Palliatieve Zorg Informatie voor patiënten en hun naasten

Palliatieve Zorg Informatie voor patiënten en hun naasten Palliatieve Zorg Informatie voor patiënten en hun naasten Patiëntenversie van de zorgmodule Palliatieve Zorg april 2014 Colofon Deze brochure is geschreven door het CBO in opdracht van Coördinatieplatform

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING 1. Inleiding 2. Enkele begrippen 3. Rouw en

Nadere informatie

Werk Inkomen Jeugd Zorg OMMENWIJZ! De informatiegids voor werk, inkomen, jeugd en zorg

Werk Inkomen Jeugd Zorg OMMENWIJZ! De informatiegids voor werk, inkomen, jeugd en zorg Werk Inkomen Jeugd Zorg OMMENWIJZ! De informatiegids voor werk, inkomen, jeugd en zorg Bewaarexemplaar 2014 r je leven Leer voor je leven Heeft uw kind leer- of gedragsproblemen? U kunt bij Psychologische

Nadere informatie

een eigentijds magazine over leven en dood een uitgave van Algemeen Belang mei 2014

een eigentijds magazine over leven en dood een uitgave van Algemeen Belang mei 2014 een eigentijds magazine over leven en dood een uitgave van Algemeen Belang mei 2014 De gemeente-uitvaart: Ieder mens verdient een waardig afscheid l oriënteren en adviseren l De Landschapskist l GreenLeave:

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling,

Nadere informatie

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen

Het Nije Magazine. Kanker heb je samen 5 JAAR DE NIJE STICHTING Het Nije Magazine 5 jaar de Nije Stichting Kanker heb je samen Terugkijken op vijf jaar de Nije Stichting met o.a. activiteiten als de Nije Beweegt, de Nije Live en interviews

Nadere informatie

Het verlies van een kind BEHANDELING

Het verlies van een kind BEHANDELING Het verlies van een kind BEHANDELING Inhoudsopgave Inleiding 3 Enkele begrippen 4 Doodgeboorte 4 Zwangerschapsafbreking na prenatale diagnostiek 4 Rouw en gevoelens die je kunt hebben 4 Ongeloof, ontkenning,

Nadere informatie

e ondersteuning voor elkaar

e ondersteuning voor elkaar e ondersteuning voor elkaar Informatiekrant over de verandering in de zorg 17 december 2014 Wat kun je zelf, wat heb je nodig Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente er nieuwe taken bij om inwoners te

Nadere informatie