Informatiebeurs Rondom het sterven. Zaterdag 18 april, uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat. uitvaartverzorging

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatiebeurs Rondom het sterven. Zaterdag 18 april, 10.00-16.00 uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat. uitvaartverzorging"

Transcriptie

1 Informatiebeurs Rondom het sterven Zaterdag 18 april, uur De Bron, Einthovenstraat 28, Assen Toegang vrij. Achaat uitvaartverzorging Zorg voor afscheid

2 Achaat Uitvaartverzorging bestaat 20 jaar: 20 jaar zorg voor afscheid. Om hier aandacht aan te geven is deze informatiebeurs georganiseerd. Met informatie over de periode voor en na het sterven en over de mogelijkheden bij de uitvaart. Voor het sterven Wat is er mogelijk aan (thuis)zorg? Wat biedt een hospice? Wat kan je in het ziekenhuis verwachten aan hulp bij sterven? Waarmee en wanneer kan je terecht bij het Behouden Huys? Wat biedt de NVVE? alleen folders aanwezig Wat moet notarieel vast gelegd worden? Na een overlijden Rouwverwerking voor volwassenen Rouwverwerking bij kinderen Welke zakelijke handelingen moeten er gebeuren? Bij de uitvaart Achaat Uitvaartverzorging Van Bergen uitvaartassistentie Natuurbegraafplaats Hillig Meer Fotostel Ridder Natuursteen

3 Programma uur In de hal stands van o.a. Achaat Uitvaartverzorging Fotostel Uitvaartfotografie Allerzorg-thuiszorg Hospice Alteveer Assen Het Behouden Huys Haren Theehuis De Boskamp Palliatief team Wilhelminaziekenhuis Notariskantoor Krijgsheld-van Pelt Ouderen journaal In de grote zaal stands van Van Bergen kisten Ridder natuursteen Natuurbegraafplaats Hillig Meer En verder uur presentatie jubileumboekje Achaat, officiële overhandiging aan wethouder Ruud Wiersema uur orgel en pianospel door Wietse Meinardi uur zang en piano door Ballads uur zang en piano afgewisseld met voorlezen (uitvaart)verhalen Zaal uur en uur lezing Petra de Kruijf over Moeilijke keuzes aan het einde van je leven en uur lezing/workshop Karin de Jonge over rouwverwerking bij kinderen Zaal en uur workshop Irka Lenselink over Schrijven over het verlies van je dierbare uur lezing/workshop Nicoline van de Peppel en Violet Pot over Leren omgaan met verlies in je leven Zaal 3 Zitjes waar koffie gedronken kan worden en gelegenheid om met elkaar te praten.

4 Achaat Uitvaartverzorging, Zorg voor afscheid Betrokken en persoonlijke uitvaarten met aandacht voor degenen die achterblijven. Met deze zin geven de medewerkers van Achaat inhoud aan hun werk als uitvaartbegeleiders. Bij een afscheid willen we even met u naast de tijdstroom van het leven gaan staan. De stilte van de dood gebruiken om te gedenken en herdenken. Voor iedere uitvaart nemen wij de tijd die nodig en wenselijk is. Samen met u zoeken we naar wat belangrijk is geweest en waar uitdrukking aan gegeven moet worden tijdens het afscheid. Daarnaast bieden wij rituelen aan die bij de uitvaart gebruikt kunnen worden en kunnen we de afscheidsrede verzorgen. Achaat heeft drie uitvaartverzorgsters en een algemeen medewerkster. Vanaf 2002 is daarbij een dragersteam gevoegd. Behalve draagbeurten verlenen de vrouwen op oproep assistentie bij grote uitvaarten. In het pand aan de Collardslaan in Assen, waar het kantoor is gevestigd, worden in het Achaathuis diverse activiteiten verzorgd voor nabestaanden onder deskundige begeleiding. We willen mensen bijstaan om invulling te geven aan het afscheid en de uitvaat, naast alle zakelijke dingen die geregeld moeten worden. Dit doen we professioneel en betrokken. Professioneel door de scholing en ervaring die we hebben. Betrokken omdat we zelf ook mensen zijn die verlies in ons leven hebben ervaren en daarmee hebben moeten leren omgaan.

5 Levenstafel een onderdeel bij de uitvaart Telkens als ik in de Adventskerk kwam om een uitvaart te regelen zag ik de prachtige tafel die daar staat. En elke keer kreeg ik de gedachte om de tafel te gebruiken bij een uitvaart in de kerk. Toen ik de uitvaart mocht regelen van een mevrouw die de laatste vijf jaar van haar leven op de Vierakkers had gewoond kregen mijn ideeën van een levenstafel vorm. Zij had tijdens haar leven veel getuinierd en gefotografeerd. In haar kamer stonden dan ook heel veel foto s. Ertussen lagen mooie bladeren, steentjes en takjes. Ze was haar leven lang gefascineerd door de natuur en ondanks dat zij haar eigen dochters niet meer herkende raakte de natuur haar altijd nog aan. Bij mijn eerste ontmoeting met haar dochters lieten ze mij een babyfoto van hun moeder zien en de laatste foto die er van haar gemaakt was. Het contact met deze familie was fijn en toen durfde ik ook te opperen dat het misschien mooi zou zijn om op de tafel in de Adventskerk een levensverhaal in foto s te maken. Alle drie de dochters vonden het een mooi idee en ik kon aan de slag gaan. Dit was mijn eerste levenstafel en er zouden nog vele volgen. Als ik in kringloopwinkels ben of op markten of op vakantie speur ik altijd naar decoratie materiaal. Inmiddels hebben we bij Achaat een hele verzameling en we maken er dankbaar gebruik van. Niet alleen voor levenstafels maar ook om rouwkamers een beetje persoonlijker te maken of condoleancetafels aan te kleden of gewoon om het kantoor op te fleuren. Teresa Pot, uitvaartbegeleider Achaat Overal haalden we fotolijstjes, standaards en fotoknijpertjes vandaan. We begonnen met de babyfoto en we eindigden bij de laatste foto die ervan haar was gemaakt. Tussen de foto s in zette ik materiaal uit de natuur. Twee grote bossen springbalsemien, mos, zwerfkeien, steentjes en bladeren. Gelukkig vond Henny de koster het allemaal goed. Als ik maar niets stuk maakte.

6 Bijeenkomsten in het Achaathuis Omgaan met verlies na een overlijden lotgenoten bijeenkomst in het Achaathuis Als een naaste komt te overlijden brengt dat veel verdriet met zich mee. Het leven is niet meer zoals het was, veel vanzelfsprekendheden zijn er niet meer. Het ene moment lukt het prima, dan kan het zo maar weer helemaal mis zijn. Of het nou een partner, een ouder, een kind of een vriend is, ieder verdriet staat op zichzelf maar is ingrijpend in je leven en bepaalt veel van hoe je verder gaat. In het Achaathuis wordt één maal per jaar een informatieavond georganiseerd over dit onderwerp. De avond staat in het teken van: hoe verder na een ingrijpend verlies? Er wordt met elkaar gekeken wat er is en hoe er mee om te kunnen gaan. Dit gebeurt in een sfeer van uitwisselen van persoonlijke ervaringen. De avond kan een vervolg krijgen met zes aansluitende bijeenkomsten geleid door Nicoline van de Peppel en Edith Potjer. Met behulp van diverse werkvormen wordt er in een groep van minimaal zes en maximaal acht mensen handvatten aangeboden om met het verlies om te kunnen gaan. Inloopmiddag in het Achaathuis Voor iedereen waarvan de partner is overleden en die behoefte heeft aan gezelschap op de zondagmiddag of gewoon met anderen activiteiten wil doen, staan de deuren van het Achaathuis open. Iedere tweede zondag van de maand bent u welkom. Alie Nienhuis en Edith Potjer zijn uw gastvrouw. De zondag blijkt voor alleenstaande mensen niet altijd een fijne dag. De meeste mensen doen activiteiten met elkaar of met het gezin en als alleenstaande heb je niet altijd zin om je daarbij aan te sluiten. Het gemis van de partner is wellicht nog voelbaarder dan op andere dagen. De inloopmiddag is bedoeld voor ontmoeting, gewoon even met elkaar een kopje koffie drinken, een praatje, wellicht zelfs een spelletje, maar ook een gezamenlijke wandeling of een bezoek aan museum of galerie is mogelijk. U bent welkom tussen en uur. Op de jubileuminfodag in De Bron geeft Nicoline van de Peppel voorlichting aangevuld met een oefening. Violet Pot vertelt over het boek van Joke Hermsen: Stil de tijd.

7 Kristel Dallinga Fotostel HerinnerDingen waarom een uitvaartfotograaf? s Nachts om drie uur lig ik klaarwakker in mijn bed. Met vier zusjes een weekendje weg en gezien onze leeftijd allemaal slechte slapers. Ik deel een kamer met mijn oudste zus en hoor haar naast me woelen, opstaan en weer gaan liggen. Opeens vraag ik het: wil jij later begraven worden of liever gecremeerd? Ze draait haar rug naar me toe en mompelt over zulke dingen wil ik het nu niet hebben. Het ís ook geen onderwerp voor midden in de nacht. Maar ja, voor velen is het sowieso een lastig of zelfs een nooit onderwerp. Ik voel dat niet zo. Doordat ik als uitvaartfotograaf vaker een stukje meeloop in andermans afscheid en verdriet weet ik ook hoe fijn het is wanneer alles rondom een al dan niet verwacht afscheid al een keer overdacht is. Soms zelfs al uitgebreid besproken in eigen vertrouwde kring. En dan het lijntje naar mijn uitvaarfotografie. Natuurlijk willen veel mensen geen fotograaf, dat hoort immers niet, geeft toch een ongemakkelijk gevoel en zo zijn er vele redenen. Gelukkig hoeft het niet en is dat helemaal goed. Maar stel dat het toch voor een aantal van de nabestaanden wél bijdraagt aan een soort van rouwverwerking, wél een beetje helpt in de periode van het grote gemis, de stilte en de leegte? We herinneren ons van die laatste uren vaak niet alles, zeker niet wanneer het afscheid onverwacht en allesomvattend is. Ik denk dat foto s kunnen bijdragen in het rouwproces. Door een foto in de hand of een album op schoot stap je even terug in wat je overkomen is. Je kunt hier de tijd voor nemen wanneer je maar wilt, zo vaak je maar wilt. Tijdens een recente uitvaart zong een aantal jonge kinderen onverwacht hun prachtig afscheidslied. Even later armen vol hortensia s gestrooid, korven tot de rand gevuld, zelf geplukt en samen op een extra baar naar opa s graf geduwd. Ontroerende, kostbare momenten. Dat ik daar dan bij mag zijn en foto s van kan maken, dat is mijn vak en dat is mijn bijdrage aan het stille straks wat onvermijdelijk volgt. Kristel Dallinga Fotostel (0592)

8 Allerzorg Drenthe Palliatieve zorg Palliatieve terminale thuiszorg, 24 uur per dag Allerzorg Drenthe heeft zich gespecialiseerd in zorg aan huis tijdens de laatste levensfase. Dit wordt palliatieve terminale thuiszorg genoemd. De palliatieve zorg welke Allerzorg levert, is gericht op zorg voor mensen in de terminale fase en voor hun familie en naasten. Het is een continue en totale zorg die het lijden zo veel mogelijk beperkt en verzacht. Onze verpleegkundigen creëren rust en ruimte, zodat thuis waardig afscheid kan worden genomen. De cliënt houdt de regie! Allerzorg werkt met vaste en kleine teams en staat daarmee borg voor optimaal en persoonlijk contact. De cliënt heeft daardoor zoveel mogelijk met dezelfde medewerkers te maken die zich verantwoordelijk voelen voor zijn of haar welzijn. Het team stemt de benodigde zorg volledig af op de wensen en behoeften van de cliënt en diens naasten, waarbij de cliënt de regie behoudt. Gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden Allerzorg werkt met gespecialiseerde verpleegkundigen en verzorgenden. Zij hebben ruime ervaring met en een passie voor palliatieve terminale thuiszorg. Zij streven naar een optimaal persoonlijk contact en doen graag iets extra s voor de cliënt. Allerzorg Drenthe levert de zorg in aansluiting op de persoonlijke wensen en leefsituatie van de cliënt. Daarbij wordt gekeken naar wat wel kan, niet naar wat onmogelijk lijkt. Indien gewenst zet het specialistenteam een pomp in voor pijnbestrijding en/of sedatie. Allerzorg onderhoudt goede contacten met haar ketenpartners (huisartsen, apotheek, begeleiding, vrijwilligers terminale zorg, collega thuiszorgorganisaties) en neemt deel aan palliatieve netwerken in heel Drenthe. Meer over Allerzorg Allerzorg is een thuiszorgorganisatie die landelijk opereert in wijkgerichte teams vanuit verschillende vestigingen in heel Nederland. Allerzorg levert zorg aan iedereen die voor korte of langere tijd behoefte heeft aan ondersteuning thuis. Dit kan bestaan uit reguliere thuiszorg, specialistische thuiszorg, kraamzorg, specialistische kindzorg, begeleiding of 24-uurs zorg in de laatste levensfase. De zorg wordt geleverd onder het motto: Zorg zoals je die voor je naasten wenst.. Allerzorg is onlangs uitgeroepen tot één van de drie beste thuiszorgorganisaties van Nederland. Uit tevredenheidonderzoeken blijkt dat cliënten Allerzorg waarderen met een 8,9. Contact Allerzorg Drenthe Fluitenbergseweg PB Fluitenberg (0598)

9 Hospice Het Alteveer foto: Harry Cock Goede zorg rond het levenseinde zoals u dat wilt Hospice Het Alteveer, een Bijna Thuis Huis voor Noord- en Midden-Drenthe, is een gastvrije plek voor mensen die terminaal ziek zijn. Het hospice biedt persoonlijke zorg in een rustige en huiselijke sfeer. Net als thuis kunnen familie en vrienden hun zorg en aandacht blijven geven. Als het nodig is, nemen vrijwilligers en professionele zorgverleners het van hen over. Ook in de laatste fase van het leven is er ruimte voor rust en persoonlijke aandacht. Hospice Het Alteveer is bedoeld voor mensen uit Assen en Noord- en Midden- Drenthe, maar ook gasten van elders zijn welkom. Verzorging Alle zorg die de gast thuis zou krijgen, is ook in Hospice Het Alteveer aanwezig. De eigen huisarts verleent de medische zorg; voor gasten van buiten Assen is een vervangende huisarts beschikbaar. Thuiszorg Icare biedt professionele verzorging en verpleging, ook s nachts. Vrijwilligers zorgen in het hospice voor de dagelijkse gang van zaken. Ze hebben alle tijd en aandacht voor de gasten, hun familie en vrienden. Even op adem komen Het hospice is een goede oplossing om familie en vrienden van een ernstig zieke tijdelijk even te ontlasten. De mantelzorgers krijgen de gelegenheid om weer even op adem te komen. Deze zogeheten respijtzorg is vooral bedoeld voor zieken in een terminale of preterminale fase die niet meer zelfstandig kunnen wonen en veel zorg nodig hebben. Respijtzorg in het hospice kan ook uitkomst bieden om aan te sterken na bijvoorbeeld een operatie of zware kuur om daarna zodra het weer kan naar huis terug te gaan. De dagelijkse gang van zaken in het hospice is de verantwoordelijkheid van de coördinator. Vrienden Hospice Sponsoring, giften en donaties zijn onmisbaar om de huisvesting en verzorging van de gasten te kunnen betalen. Daarom is de Stichting Vrienden van het Hospice Noord- en Midden-Drenthe opgericht. Als u meer wilt weten over de Stichting Vrienden, kunt u de contact opnemen met de secretaris, telefoon (0592) of per mail: Interesse? Wilt u meer weten over het hospice, bezoek dan onze website of neem contact op met een van de coördinatoren: (0592) of Hebt u interesse om vrijwilliger in het hospice te worden, dan kan dat ook via bovenstaand telefoonnummer en adres.

10 Het Behouden Huys Het Behouden Huys is een psycho-oncologische centrum en biedt kankerpatiënten en hun naasten professionele en betrokken begeleiding bij de verwerking van de psychische, sociale en lichamelijke gevolgen van hun ziekte. Wij bieden mensen de mogelijkheid op eigen kracht de regie van hun leven te (her)nemen en antwoorden te vinden op vragen waarmee ze door kanker worden geconfronteerd. Er is begeleiding mogelijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd, ziektefase, prognose of het stadium van het ziekteproces. Het Behouden Huys biedt begeleiding bij: angst, somberheid, verdriet, het gevoel de grip op het leven kwijt te zijn, verstoorde slaap of concentratieverlies, veranderde lichaams- of seksuele beleving, vermoeidheidsverschijnselen of pijn, obstakels rond werkhervatting, relatie- en opvoedings vragen t.g.v. de ziekte en vragen over afscheid, sterven en rouwverwerking. Informatieavond Het Behouden Huys verzorgt iedere twee maanden een (algemene) informatiebijeenkomst over kanker, de gevolgen daarvan en hoe ermee om te kunnen gaan. Cliënten, naasten, verwijzers, nabestaanden en andere belangstellenden kunnen zo op een vrijblijvende manier kennis maken met Het Behouden Huys. Kijk voor meer informatie op: Het Behouden Huys Rijksstraatweg 363-a 9752 CH Haren 050) De psychologische begeleiding kan op verschillende manieren: individuele therapie, groepstherapie, samen met partner of gezin, beeldende therapie of lichaamsgericht therapie. Naast de hoofdvestiging in Haren kunnen cliënten ook terecht op locaties in Assen, Delfzijl, Drachten, Emmen en Oostwold. Tevens zijn er huisbezoeken mogelijk. Meer informatie:

11 Theehuis De Boskamp In 2010 lag de droom er al: wat zou het mooi zijn om een theehuis te realiseren op de begraafplaats de Boskamp. In 2012 werd de stichting theehuis De Boskamp opgericht. Wethouder Langius van de gemeente Assen wilde eerst weten of het een haalbare kaart was zo n theehuis. Tijdens drie maal drie bijeenkomsten op de begraafplaats werd koffie, thee en zelfgebakken cake geserveerd door een aantal enthousiaste vrijwilligers. Een enquête liet weten dat er een grote behoefte was aan zo n plek. De gemeente Assen besloot de stichting een gebouwtje toe te wijzen op de begraafplaats achter het columbarium. Er zou een grondige opknapbeurt nodig zijn om het als theehuis bruikbaar te maken. Om dit te realiseren zijn fondsen en sponsors benaderd en kwamen er giften binnen. Een derde deel van wat er nodig is, is toegezegd. We kijken hoopvol uit naar meer. Hoe is het nu? Op dit moment zijn er gesprekken gaande met de gemeente Assen, de wens is om binnenkort met de verbouw te beginnen. Sponsoren en fondsen zijn van harte welkom! Meer informatie Petra de Kruijf, Het doel Theehuis de Boskamp wil bezoekers van de begraafplaats een warme en sfeervolle plek bieden om tot rust te komen of een luisterend oor te vinden. Dit kan eventueel onder het genot van een kop thee of koffie. Daarnaast kan een ontmoeting met medebezoekers of met een van de vrijwilligers van grote betekenis zijn in de moeilijke tijd van rouw en verlies. De exploitatie van het ontmoetingscentrum zal volledig gebeuren door vrijwilligers en is niet op winst gericht.

12 Palliatieve zorg in het WZA Palliatieve zorg is zorg die gericht is op het verminderen van pijn en andere klachten tijdens een laatste periode van een ongeneeslijke ziekte. Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de wensen en behoeften van patiënt en naasten wordt palliatieve zorg in het WZA ondersteund door een palliatief team. Het Palliatief team bestaat uit een coördinator palliatief verpleegkundige, longarts, internist, anesthesioloog, neuroloog, anesthesiemedewerker, geestelijk verzorger en huisarts. Ook andere deskundigen kunnen worden ingeschakeld, zoals cardioloog, radiotherapeut, een klinisch- neuropsycholoog, ziekenhuisapotheker, transferverpleegkundige of een consulent van het Palliatief Consultatie Team Drenthe (zie foto). In het WZA is het de behandelend arts die contact opneemt met de coördinator van het Palliatief team. Daarna volgt een afspraak voor een eerste gesprek. Afhankelijk van de aard van de problemen schakelt zij een van de andere leden van het team in. Gedurende de opname in het ziekenhuis worden patiënt en naasten ondersteunt door het team. Daarna wordt de zorg overgedragen aan de huisarts. Meer informatie? maandag t/m vrijdag van uur uur: (0592) Wat heeft dit team te bieden? Behandeling van lichamelijke klachten, zoals pijn, kortademigheid, misselijkheid en vermoeidheid; Gesprekken over gevoelens van angst of eenzaamheid; Ondersteuning bij het zoeken naar betekenis en zin van het leven en een veranderd toekomstbeeld. Hulp bij het maken van keuzes zoals het afzien van behandeling. Advies bij het opstellen van een wilsverklaring of in contact brengen met een uitvaartverzorger Begeleiding van uw partner en/of kinderen; Informatie geven over thuiszorg of hospicevoorzieningen.

13 Van Bergen Uitvaartassistentie Van Bergen Uitvaartassistentie is gesprekspartner, klankbord en vraagbaak voor zelfstandige uitvaartverzorgers. Wij bieden ondersteuning waar het de extra handen en middelen betreft en zijn niet gericht op de particuliere opdrachtgever. Ons dienstenpakket bestaat uit verschillende onderdelen. Uitvaartassistentie kunt u daarbij heel ruim interpreteren. Van de levering van uitvaartkisten tot en met de laatste verzorging. Verleden Albert van Bergen, eigenaar van Van Bergen Uitvaartassistentie zet sinds 1980 het werk voort van zijn grootvader en vader. Grootvader Albert Sieger van Bergen had een stelmakerij annex timmerwerkplaats in Eelde en startte in 1915 met het fabriceren van uitvaartkisten (toen nog lijk- of grafkisten genoemd). De verschillende onderdelen van die kisten stonden op maat gezaagd klaar in de timmerwerkplaats en een kist werd pas in elkaar gezet en evt. gebeitst wanneer er iemand was overleden. Informatiebeurs Op de jubileumdag van Achaat uitvaartverzorging, willen wij ons als 100 jarig bestaand bedrijf graag aan u presenteren. Op 18 april tijdens de informatiebeurs zijn wij aanwezig met een aantal kisten uit onze eco-lijn. Van Bergen Uitvaartassistentie Oude Rijksweg BD Vries Heden Tegenwoordig gaan we heel anders om met de dood en met het laatste afscheid van een overledene dan vroeger. Bij Van Bergen Uitvaartassistentie werken momenteel 13 medewerkers die invulling geven aan hun servicegerichte en respectvolle takenpakket. Servicegericht en respectvol, omdat er met serieus werk, eervolle diensten worden verleend aan degenen die ons inschakelen bij het verzorgen of mede invulling geven aan een uitvaart.

14 Gebroeders Ridder Persoonlijke graf- en urnmonumenten Iedere overledene verdient een persoonlijk monument. Dat is waar wij voor staan Sinds 2002 maken wij daarom persoonlijke graf- en urnmonumenten. Monumenten die een verhaal vertellen. Over het leven van de overledene, of misschien over de breuk met het leven. Unieke monumenten die echt bij uw dierbare passen. Wij zijn André en Wilfred Ridder. Samen helpen we u graag met het ontwerpen en laten produceren van een grafsteen of urn monument voor degene die u bent verloren. Dit doen we door de tijd voor uw verhaal te nemen. Door samen aan tafel te gaan. Met een kop koffie en een schetsboek. Van ontwerp naar monument Het ontwerpen van zo een persoonlijk monument gaat niet van de een op de andere dag. Na de eerste gezamenlijke schets krijgt u de tijd om het idee te laten bezinken en nemen wij de tijd om er een 3D-ontwerp van te maken. Daarmee krijgt u al een heel realistisch beeld van hoe het monument kan worden en wat u nog wilt bijschaven. Eenmaal tevreden met het ontwerp en de gekozen materialen laten wij het monument produceren en krijgt u rustig de tijd om over de teksten op het monument na te denken. Materialen en mogelijkheden Wij werken met natuursteen, maar ook met RVS, brons of glas en combinaties daarvan. We stemmen de materialen af op het verhaal dat u vertelt, op de persoon voor wie de grafsteen is en zorgen voor een duurzame uitwerking. Urnen en urn monumenten Naast grafstenen verzorgen wij ook urn monumenten voor urn graven. We beletteren urn platen voor in de urnenmuur en hebben keuze uit honderden urnen, die u zowel thuis online kunt bekijken, of bij ons aan tafel. Ook hiervoor adviseren we u graag in alle opties. Plaatsing De grafsteen, of urn monument is pas echt af als hij geplaatst is. Wij zijn van het begin tot einde betrokken en betrekken u van start tot plaatsing zo veel u wenst. Wanneer wij overgaan tot plaatsen wordt u hiervan op de hoogte gebracht en nodigen wij u uit om bij de plaatsing aanwezig te zijn. Wij hechten er veel waarde aan om de familie van de nabestaanden bij de plaatsing te betrekken. Zodat wij samen met u het bijzondere en waardevolle moment van plaatsing zorgvuldig en respectvol kunnen voltooien. Gebroeders Ridder Natuursteen Hoofdweg VE Bovensmilde (0592)

15 Natuurbegraafplaats Hillig Meer Natuurbegraafplaats Hillig Meer is onderdeel van Landgoed Heidehof, een prachtig natuurgebied op de Drentse Hondsrug. Mensen kunnen er zélf een plek uitkiezen, midden in de natuur, waar ze voor eeuwig begraven willen worden. Op Natuurbegraafplaats Hillig Meer gaat respect voor de overledene hand in hand met respect voor natuur en milieu. Zes bijzondere kenmerken van Hillig Meer 1 Eeuwenoude begraaftradities Natuurbegraafplaats Hillig Meer kent een rijke traditie van rituelen en begraven. Meer dan vijfduizend jaar geleden moet deze plek al gebruikt zijn als begraafplaats. Dat blijkt uit de zeven grafheuvels uit die tijd, die u op het terrein aantreft. Samen met het naastgelegen hunebed, vormen de grafheuvels en de natuurbegraafplaats een bijzondere mix van drie begraaftradities, vlak bij elkaar. 2. U draagt bij aan natuurbehoud en ontwikkeling van nieuwe natuur Door een graf te reserveren op Hillig Meer draagt u direct bij aan het in stand houden van de natuur voor toekomstige generaties. Het eeuwige grafrecht beschermt het bos en de opbrengsten uit de natuurbegraafplaats komen direct ten goede aan het beheer van het natuurgebied. 3 Eenmalig laag tarief U betaalt eenmalig voor een rustplaats met eeuwig grafrecht. Omdat het graf geen onderhoud kent en er geen verlenging van grafrechten betaald hoeft te worden, zijn de kosten in verhouding een stuk lager dan bij traditioneel begraven. 4 Prettig geregeld voor nabestaanden Als nabestaande heeft u een bijzondere plek waar u altijd naar terug kunt keren. U hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud van het graf en het verlopen van het grafrecht; dat is voor eeuwig. Daarmee blijven u moeilijke keuzes in de toekomst bespaard. 5 Alle ruimte voor persoonlijke invulling Op Hillig Meer kiest u zelf de plek die het beste bij u past. En voor de uitvaartceremonie is er alle ruimte voor een persoonlijke invulling, zolang respect voor de overledene en de natuur maar voorop staan. 6 Een fijne plek voor een uitvaart U kunt tijdens een uitvaart gebruikmaken van het sfeervolle ontvangsthuis. Een warme en intieme plek. Ook is er de karakteristieke openlucht boskapel voor een ceremonie midden in de natuur. Natuurbegraafplaats Hillig Meer Provincialeweg TK Eext (0592)

16 Karin de Jonge, Geluksjuf Kinderen in rouw: onder de oppervlakte Wat vertel ik mijn kind(eren), wat kunnen ze aan? Karin de Jonge is gespecialiseerd in rouw- en verliesverwerking voor kinderen en jongeren en helpt bij vragen rondom rouw. Ook ouders, hulpverleners en leerkrachten kunnen voor advies en ondersteuning terecht. Kinderen rouwen zoals volwassenen, maar kunnen hun gevoelens en gedachten nog niet zo goed onder woorden brengen. Ze zijn nog in ontwikkeling, dus kunnen ze niet alleen maar rouwen maar moeten ook groeien, groot worden. Als volwassene kan je hart breken als je ziet dat een kind het moeilijk heeft. Extra lastig, als je zelf ook verdriet hebt. Goede begeleiding is geen garantie voor de toekomst, maar biedt wel extra kansen. Per leeftijdsfase gaan kinderen anders met de dood om: het is belangrijk dat daar goed voorbereid met eerlijkheid, vertrouwen en betrokkenheid op gereageerd wordt. Wat een kind in rouw nodig heeft, kunt u voor het belangrijkste deel zelf bieden. Op de open dag zal de workshop u wellicht nieuwe ideeën aanreiken om meer voor een kind te kunnen betekenen. Wanneer een kind in rouw vast dreigt te lopen, als u vragen heeft of daarbij ondersteuning goed kunt gebruiken, kunt u informatie op de open dag halen of contact opnemen met: Karin de Jonge, Geluksjuf Kinderen kunnen na een verdrietig moment heel snel schakelen, zoals het meisje aan het verven was en dat haar moeder had zien sterven; Het was zo gebeurd hoor. Ze viel om en toen was ze dood. Mag ik de blauw even? Bovendien rouwen kinderen in stukjes. Ze verwerken wat ze aankunnen. Zo vertelde een meisje van 18: IK was 9 jaar en dacht dat het nu wel over moest zijn. Maar het is fijn om juist nu erover te praten. Juist nu iedereen allang weer doorgaat.. Hoe houd ik mama toch in mijn leven, gewoon, zonder het gevoel dat ik overdreven doe ofzo hoe zal dat zijn, als ik zelf ooit ga trouwen..of zelf een kindje krijg

17 Buro Inzicht: Rouwen terwijl alles om je heen doorgaat? Yesterday is history, tomorrow is mystery, today is a gift. Eleanor Roosevelt Ondersteuning bij verlies en rouw Aandacht voor alles wat er met je gebeurt als je in je kern gewond bent geraakt? De tijd nemen en krijgen? Stil staan bij deze nieuwe realiteit? Uitwisselen wat er allemaal speelt en met je gebeurt als je rouwt? Zonder oordeel en met vriendelijke aandacht je gedachten en gevoelens opmerken en delen? Stress herkennen en handvatten krijgen? Ervaren dat rouwen hard werken is? Verlies en herstel tegelijkertijd ervaren? Hoe doet een mens dat, omgaan met verlies? Veel lijkt onbelangrijk te zijn geworden. En dan al die gevoelens en gedachten die zorgen voor spanning of een vol hoofd. De emoties waar je mee te maken hebt, kunnen heftig en confronterend zijn. Er over praten doet soms pijn. Het kan ook gebeuren dat andere onaffe dingen uit je leven weer gaan opspelen... En... wat nu als je niets voel? Je bent leeg, sluit je af en wenst dat alles weer normaal is. Je zet een masker op en rekent erop dat het vanzelf beter gaat. Steun en veerkracht aanboren Soms worden deze gevoelens niet herkend of begrepen door anderen. Soms denk je laat maar, ik doe het wel alleen Hoe doe je dat, vragen om steun al je het even niet meer ziet zitten? Hoe kan je weer toegang krijgen tot je veerkracht? Hoe krijg je weer grip op je leven? Wie is Irka Lenselink Zelf heb ik ervaren dat dragen van verlies haalbaar is door er bij stil te staan. Schrijven en andere creatieve uitingen helpen daarbij want immers niet voor alles zijn woorden toereikend. In mijn (werkzame) leven heb ik ervaren hoeveel veerkracht mensen hebben. Die kracht aanboren is wat ik graag doe. In mijn workshop Schrijven over het verlies van je dierbare ervaar je zelf dat het werkt! Workshop Schrijven over het verlies van je dierbare Schrijven is een van de vele manieren om stil te staan bij verlies. Stilstaan bij mooie, dierbare, verdrietige herinneringen. Schrijven brengt je dichter bij jezelf. Ervaring met schrijven is daarvoor niet nodig. Schrijfoefeningen helpen je op weg. In deze workshop zit je samen met anderen rond de schrijftafel. Je geeft woorden aan wat jou bezig houdt, aan je rouw, aan het dagelijkse gemis, aan datgene waar je kracht en troost uit put. Buro Inzicht t.a.v. Irka Lenselink Locatie Assen Klompmakerstraat 14-16, 9403 VL Assen

18 Notariskantoor Krijgsheld & van Pelt Samen leven met anderen, al dan niet in familieverband, betekent afspraken maken. In de wet is al veel vastgelegd. Sommige afspraken mag alleen een notaris vastleggen. Bijvoorbeeld voorwaarden bij huwelijk en geregistreerd partnerschap, samenlevings-overeenkomsten, testamenten en erfenissen. Maar ook voor andere zaken is het verstandig om een notaris in de arm te nemen, zoals schenkingen en scheidingen. Testament In een testament regel je van alles voor als je er niet meer bent. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er met het huis, met de inventaris, met de auto, met waardevolle spullen? Hoe verdelen de nabestaanden de erfenis; gaat er ook iets naar een goed doel? De notaris legt alle wensen vast in zo n testament. Krijgsheld & van Pelt Notarissen Oostersingel 3, 9401 JX Assen (0592) Ik mis mijn opa nog iedere dag. Ik ben dan ook blij dat ik bij de verdeling zijn favoriete stoel heb gekregen Notaris Ellen van Pelt is van uur aanwezig voor vragen.

19 Gedenken Online Ouderenjournaal Het nieuws wordt steeds meer digitaal op de pc, tablet en mobiel bekeken. Het gevolg is dat het aantal krantenabonnementen, en tegelijkertijd ook het aantal overlijdensadvertenties in de kranten, sterk afneemt. Advertenties in regionale of landelijke kranten worden alleen gelezen worden door abonnees van die kranten. Het doel van Ouderenjournaal.nl een 100% digitale krant voor ouderen is om met gedenkenonline.nl overlijdensadvertenties ook digitaal te tonen, waar dan ook in de wereld. Overlijdensadvertenties en Ouderenjournaal.nl sluiten dan ook perfect op elkaar aan, want bij het ouder worden stijgt nu eenmaal ook de interesse in het leven en de dood van generatiegenoten. Ouderenjournaal.nl is zo uniek omdat wij nieuws over leven en dood tonen. Nieuws over het leven via de voor de doelgroep geselecteerde gebeurtenissen en dood door overlijdensadvertenties. Het Ouderenjournaal.nl brengt gebruik makend van diverse journalistieke vormen nieuws, achtergronden, opinie en informatie en richt zich daarbij specifiek op de leef- en denkwereld van 55-plussers. Ouderenjournaal werkt daarbij vanuit een onafhankelijke positie: zowel politiek, geloof of anderszins. De oudere (55-plusser) wordt zowel landelijk als provinciaal geïnformeerd. Bij Ouderenjournaal.nl werken circa vijfentwintig prominente redacteuren en columnisten om u 365 dagen per jaar van passend nieuws te voorzien. Ouderenjournaal.nl gaat ook overlijdensadvertenties tonen. Omdat het nieuws van overlijden dichterbij het Ouderenjournaal.nl ligt dan bij welke digitale krant dan ook: negentig procent van de mensen die overlijden is ouder dan zestig en vijfenzeventig procent van de bezoekers van Ouderenjournaal.nl is vijfenvijftig jaar of ouder.

20 Ballads2 Sinds 2005 vormen Margreet Puite (piano) en Petra Herbrink- Vosman (zang) een muzikaal duo onder de naam Ballads2. Sindsdien hebben ze als duo een divers repertoire opgebouwd. Ze spelen Nederlands-, Engels-, Frans- en Drentstalige liedjes. Daarnaast spelen zij ook klassieke muziekstukken voor piano en altfluit, bijvoorbeeld het Ave Maria, stukken van o.a. Loeillet, Händel en Andriessen. Ballads2 verzorgt de achtergrondmuziek en/of luistermuziek tijdens recepties, diners, boekpresentaties, exposities en feesten. De vraag om te spelen tijdens een uitvaart, heeft hen doen besluiten, om deze uitbreiding toe te voegen aan hun repertoire. Ze zijn ervan overtuigd, dat muziek mensen verbindt. In goede, maar ook in moeilijke tijden. Meer informatie en contact Via de site: ballads2.nl Margreet is afgestudeerd pianiste aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze heeft een eigen lespraktijk en veel ervaring in het begeleiden van solisten en koren. Petra heeft zangervaring opgedaan in veel verschillende settingen, van kleinkunstproductie tot gelegenheidsband. Ze kwamen met elkaar in contact tijdens een musicalproductie, waaraan ze beiden meewerkten.

21 Wietse Meinardi orgel en pianospel Wietse Meinardi studeerde orgel en kerkmuziek aan de conservatoria te Groningen en Arnhem met als bijvak piano. Docenten waren o.a. Johan Beeftink, Theo Jellema en Bert Matter (improvisatie). In 1990 en 1991 behaalde hij diploma s voor orgel en kerkmuziek. Daarna studeerde hij verder bij Cor Ardesch. Wietse Meinarid geeft geregeld soloconcerten en is vaak te horen als begeleider van koren en solisten. Hij is initiatiefnemer en organist van het muziektheaterprogramma Geachte Heer Bach, een stuk dat vanaf 2013 met succes al in 25 kerken werd uitgevoerd. In 2008 verscheen zijn solo-cd Postludium met de laatste opnames van het Van Gruisen-/Van Dam-orgel van de Marturiakerk te Assen. Hij is hoofdorganist van de Adventskerk en ook organist van De Bron, beide in Assen. Al sinds zijn studie leidt hij vele orgel- en pianoleerlingen op onder de naam Muziekschool Wietse Meinardi. Ook is hij actief als orgeladviseur. In 2013 en 2014 volgde hij daartoe de opleiding bij de Vereinigung der Orgelsachverständigen Deutschlands in Heidelberg (D). Programma concert Wietse Meinardi De Bron Assen, 16 april 2015, uur Orgel en piano in afwisseling 1 Andante uit Orgelconcert nr. 1 Georg Frederic Handel ( ) 2 Fantasie in d (KV 397) Wolfgang Amadeus Mozart ( ) 3 Community Michael Schütz (1963) 4 Visions Daniel Hellbach (1958) 5 Toccata in seven John Rutter (1945) Meer informatie

22 Boekhandel Iwema Boeken en rouwverwerking Boeken over verlies kunnen troostend en ondersteunend zijn in een periode van rouw. Boekhandel Iwema, bekend in Assen en omstreken, zal op deze beurs met een aantal boeken staan over het onderwerp Rondom het sterven. Boeken voor volwassenen en kinderen. Er kunnen op deze dag ook boeken gekocht worden en niet aanwezige boeken kunnen besteld. Iwema is al meer dan 100 jaar een toonaangevende boekhandel voor Assen en de regio. De nadruk ligt op kwaliteit en serviceverlening. Een boekhandel met ruimte, rustige zitplaatsen en een prettige sfeer. Het assortiment bestaat uit een royaal boekenaanbod, maar ook een verrassende sortering wenskaarten en papeterie. Iwema is aangesloten bij Libris, een samenwerkingsverband van zo n 100 middelgrote zelfstandige boekhandels. Kom eens kijken! U bent van harte welkom. Libris Iwema boekhandel Gedempte Singel JM Assen (0592)

23 Achaat uitvaartverzorging Zorg voor afscheid

Maaike Haalboom. Wilt u ons werk steunen? Word Vriend van Het Behouden Huys: www.behoudenhuys.nl/steun of scan de QR-code.

Maaike Haalboom. Wilt u ons werk steunen? Word Vriend van Het Behouden Huys: www.behoudenhuys.nl/steun of scan de QR-code. Maaike Haalboom Toen bij mijn man longkanker werd geconstateerd heb ik begeleiding gezocht bij Het Behouden Huys. In eerste instantie leek het goed te komen met mijn man en hebben we de behandelingen samen

Nadere informatie

Wat houdt natuurbegraven in? Respect voor overledene en natuur

Wat houdt natuurbegraven in? Respect voor overledene en natuur Wat houdt natuurbegraven in? Respect voor overledene en natuur 3 Natuurbegraven is de oudste en meest natuurlijke manier om een overledene te begraven. Een manier om het lichaam terug te geven aan de natuur.

Nadere informatie

wil ik het wensen rond overlijden

wil ik het wensen rond overlijden ZO wil ik het wensen rond overlijden Als jij mij vertelt wat je wilt, Zet ik de wereld even stil Om jouw leven gedag te zeggen En jou in ons hart neer te leggen. Wilma van Grieken, teamleider De Vaart(2012)

Nadere informatie

Kwaliteit van leven toevoegen aan de tijd die men nog heeft. Hospice Marianahof. Avoord. Zorg en Wonen. Zoals u het wenst

Kwaliteit van leven toevoegen aan de tijd die men nog heeft. Hospice Marianahof. Avoord. Zorg en Wonen. Zoals u het wenst Kwaliteit van leven toevoegen aan de tijd die men nog heeft Hospice Marianahof Avoord Zorg en Wonen Zoals u het wenst 1 Welkom in marianahof Gastvrij thuis 4 Eigen regie 5 Aandacht 6 Multidisciplinair

Nadere informatie

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg

Als je weet dat je niet meer beter wordt. Palliatieve zorg 00 Als je weet dat je niet meer beter wordt Palliatieve zorg Het is moeilijk voor u en uw naasten om te horen dat u niet meer beter wordt. Er is geen genezing meer mogelijk voor uw ziekte. Maar er is nog

Nadere informatie

Terminaal ziek. Wat nu?

Terminaal ziek. Wat nu? Terminaal ziek. Wat nu? U heeft van uw (huis)arts te horen gekregen dat u in het laatste stadium van uw leven bent gekomen. Dan volgt al snel de vraag hoe en waar u die laatste fase wilt doorbrengen. Thuis

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1

Patiënteninformatie. Palliatieve zorg. Palliatieve zorg 1 Patiënteninformatie Palliatieve zorg Palliatieve zorg 1 Palliatieve zorg Palliatief team Martini Ziekenhuis Telefoon: (050) 524 5610 E-mail: palliatiefteam@mzh.nl Inleiding Palliatieve zorg is de zorg

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Als genezing niet meer mogelijk is

Als genezing niet meer mogelijk is Algemeen Als genezing niet meer mogelijk is www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ALG043 / Als genezing niet meer mogelijk is / 06-10-2015 2 Als

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Patiënt en dan? U bent in het ziekenhuis opgenomen en er komt veel op u af. Deze situatie kan veel vragen oproepen en geestelijk behoorlijk zwaar zijn. Als u behoefte hebt

Nadere informatie

Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur

Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur Inhoud 4 Wat houdt natuurbegraven in? 5 Over Hillig Meer Misschien heeft u net een dierbare verloren. Dan komt er veel op u af. Uw verdriet en herinneringen

Nadere informatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie

Wanneer genezing niet meer mogelijk is. Palliatieve zorg en consultatie Wanneer genezing niet meer mogelijk is Palliatieve zorg en consultatie Even voorstellen Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in Eindhoven en Helmond. Met een op maat gesneden aanbod

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word...

Wat als ik niet meer beter word... Wat als ik niet meer beter word... 1 Deze folder is bedoeld voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en voor hen die betrokken zijn bij een ziek familielid of een andere zieke naaste waarvan het levenseinde

Nadere informatie

Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase

Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase Een warm thuis voor mensen in de laatste levensfase Tuinroos in bloei in onze prachtige tuin Hospice Kajan De meeste mensen blijven het liefst tot het eind van hun leven thuis in hun eigen omgeving. Soms

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur

Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur Een eeuwigdurende rustplaats midden in de natuur Inhoud 4 Wat houdt natuurbegraven in? Dolf van der Weij 5 Over Hillig Meer Misschien heeft u net een dierbare verloren. Dan komt er veel op u af. Uw verdriet

Nadere informatie

wensenboek deel cliënten

wensenboek deel cliënten wensenboek deel cliënten Wensenboek Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven wat voor

Nadere informatie

Afscheid nemen. begint bij vasthouden wat je lief is. Een vertrouwd houvast bij het afscheid.

Afscheid nemen. begint bij vasthouden wat je lief is. Een vertrouwd houvast bij het afscheid. Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Een vertrouwd houvast bij het afscheid. Afscheid nemen begint bij vasthouden wat je lief is. Afscheid nemen is de enige zekerheid die het leven ons

Nadere informatie

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg

Tijd voor de dood. Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen. Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Beleidsnotitie Palliatieve Zorg Tijd voor de dood Stilstaan bij en tijd nemen voor de dood Oprecht en stap voor stap afscheid nemen Beleidsnotitie Tijd voor de dood Auteur(s) A.Trienekens Datum September

Nadere informatie

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft

Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Gezinsinterventie Gezinsgesprekken voor gezinnen waarbij de ouder psychische problemen heeft Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zorgen en vragen 1 Gezinsinterventie 2 Tien praktische

Nadere informatie

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU)

Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding (PZU) Afdeling 3.37 interne geneeskunde Locatie Veldhoven Unit voor palliatieve zorg en symptoombestrijding U bent of wordt opgenomen op de unit voor palliatieve

Nadere informatie

Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u

Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u 2 Gooische Uitvaartverzorging: Dicht bij u Het overlijden van een naaste behoort tot de meest verdrietige gebeurtenissen in een mensenleven. Juist in die moeilijke periode moet u kunnen rekenen op een

Nadere informatie

Hospice Lansingerland. De laatste levensfase waardig leven

Hospice Lansingerland. De laatste levensfase waardig leven Hospice Lansingerland De laatste levensfase waardig leven Hospice Lansingerland, de laatste levensfase waardig leven Hospice Lansingerland biedt plaats aan vijf gasten in een huise lijke omgeving. Het

Nadere informatie

Uw patiënt is terminaal ziek. Wat nu?

Uw patiënt is terminaal ziek. Wat nu? Uw patiënt is terminaal ziek. Wat nu? Wanneer genezing niet meer mogelijk is, staat de kwaliteit van leven voorop. Het is belangrijk om in samenspraak met uw patiënt te onderzoeken welke zorg het best

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Rouw en verlies Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van kinderen van 8-12 jaar DOELSTELLINGEN De deelnemers worden zich bewust van hun eigen omgang met rouw en verlies en de rol die hun geloof of levensoriëntatie hierbij heeft. De deelnemers weten dat ieder op een eigen manier rouwt

Nadere informatie

Waar vindt terminale zorg plaats? Terminale zorg bij u thuis

Waar vindt terminale zorg plaats? Terminale zorg bij u thuis Terminale Zorg Wanneer u en uw naasten deze folder onder ogen krijgen, heeft u van uw behandelend arts te horen gekregen dat u ongeneeslijk ziek bent en uw levensverwachting beperkt is. De behandeling

Nadere informatie

PALLIATIEVE ZORG. Take Home Toets

PALLIATIEVE ZORG. Take Home Toets PALLIATIEVE ZORG Take Home Toets Naam: Danissa Loocks Studentennummer: 500621916 Groep: LV12-2F1 Datum: 18 Januari 2013 Blok naam: 2.2 Naam opleiding : HBO- V Hoge School van Amsterdam Naam docent: Willianne

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Laatste Wensen Formulier

Laatste Wensen Formulier tel. : 0900-5555560 (meldnummer bij overlijden) mobiel : 06-52 67 6220 e-mail : info@holtlanduitvaartzorg.nl internet : www.holtlanduitvaartzorg.nl Laatste Wensen Formulier Mijn eigen wensen voor mijn

Nadere informatie

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats:

Wilsbeschikking. Persoonlijke gegevens: Naam: Voornamen: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw. Adres: Postcode en woonplaats: Wilsbeschikking Persoonlijke gegevens: Naam: Roepnaam: Geboren op: in: Geslacht: Man / Vrouw Adres: Postcode en woonplaats: Telefoon: mobielnr: Nationaliteit: Naam huisarts: telefoon: Burgerlijke staat:

Nadere informatie

Sociaal programma. aandacht voor elk lid

Sociaal programma. aandacht voor elk lid Sociaal programma aandacht voor elk lid De ZLTO is een vereniging, een club van en voor boeren en tuinders en hun families. Ooit ontstaan als een beweging van boeren die elkaar hielpen en samen activiteiten

Nadere informatie

Afdeling t Hoogeland

Afdeling t Hoogeland Gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Ten Boer en Eemsmond Afdeling t Hoogeland VAN MENS TOT MENS Thuisadministratie Taalondersteuning Vriendschappelijk Huisbezoek Eem Doun Begeleide Omgangs Regeling (BOR)

Nadere informatie

Codicil Mijn laatste wens

Codicil Mijn laatste wens Adiós con Amor Uitvaart organisatie & begeleiding Jet van der Heijden NIE ES X6207607E www.adiosconamor.com 03730 Jávea (Alicante) Tel.(+34) 661100390 info@adiosconamor.com Codicil Mijn laatste wens Steeds

Nadere informatie

Dag en nacht bereikbaar 072 512 26 14 Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen

Dag en nacht bereikbaar 072 512 26 14 Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen Laatste Wensenboekje Dag en nacht bereikbaar Bij overlijden kunt u direct contact met ons opnemen Omdat ieder mens verschillend is... Voor u ligt het persoonlijke wensenboekje van Uitvaartverzorging Pieter

Nadere informatie

het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens

het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens het einde van onbekende wensen Monuta uitvaartwens Het leven is een verzameling van keuzes. Je kiest waar je woont, hoe je je kleedt, welk werk je doet en met wie je samenleeft. Die keuzes bepalen in grote

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER

PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER PSYCHOSOCIALE ZORG VOOR PATIËNTEN MET KANKER 536 Inleiding Als u van uw behandelend specialist te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties te verwerken. Door

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek. Samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek Samen uw zorg tijdig plannen Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Een naaste die met u meedenkt...3 1.2 Gespreksonderwerpen...3 2. Belangrijke vragen...3 2.1 Lichamelijke veranderingen...3

Nadere informatie

Een huis waar mensen in alle rust en waardigheid. hun laatste levensfase kunnen afsluiten,

Een huis waar mensen in alle rust en waardigheid. hun laatste levensfase kunnen afsluiten, Een huis waar mensen in alle rust en waardigheid hun laatste levensfase kunnen afsluiten, in een sfeer die de thuissituatie zoveel mogelijk benadert. Sinds ongeveer 20 jaar worden er in Nederland regelmatig

Nadere informatie

Waar kunt u heen als u kanker hebt?

Waar kunt u heen als u kanker hebt? Oncologiecentrum Waar kunt u heen als u kanker hebt? www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Waar kunt u terecht als u kanker hebt?... 3 Overzicht hulpverleners binnen het Catharina Kanker Instituut... 3 Extern...

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

ABOVO Uitvaartverzorging. John den Breejen

ABOVO Uitvaartverzorging. John den Breejen ABOVO Uitvaartverzorging John den Breejen Mag ik mij even voorstellen... Mijn naam is John den Breejen, ik ben de eigenaar van Abovo uitvaartverzorging te Spijkenisse Een stukje geschiedenis In 1991 kwam

Nadere informatie

Zorg rondom overlijden

Zorg rondom overlijden Zorg rondom overlijden Coppens Uitvaartzorg is een echt familiebedrijf en is sinds jaren een vertrouwde naam in de uitvaartzorg in de regio. Er moet na een overlijden in een korte tijd veel geregeld worden,

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Geestelijke verzorging Zorg met aandacht - Aandacht voor wat u gelooft Onlangs bent u opgenomen in het Havenziekenhuis. Opname in een ziekenhuis kan vragen en emoties oproepen. Het kan prettig zijn om

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Zorgen rondom sterven

Zorgen rondom sterven Geriatrie Zorgen rondom sterven www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Welke zorg... 3 Wat kan familie betekenen... 3 Het stervensproces... 4 Eten en drinken... 5 Medicijnen... 5 Waar sterven... 5 Na de dood...

Nadere informatie

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende

Nadere informatie

De laatste levensfase doorbrengen in rust en geborgenheid dankzij uw donatie

De laatste levensfase doorbrengen in rust en geborgenheid dankzij uw donatie De laatste levensfase doorbrengen in rust en geborgenheid dankzij uw donatie Hospice De Vier Vogels biedt sinds begin van deze eeuw terminale zorg in Rotterdam Delfshaven aan ongeneeslijk zieken. Het hospice

Nadere informatie

Nieuwsbrief VPTZ Zuidoost Friesland 2e uitgave 2014

Nieuwsbrief VPTZ Zuidoost Friesland 2e uitgave 2014 Nieuwsbrief VPTZ Zuidoost Friesland 2e uitgave 2014 Onderwerpen nieuwsbrief Een quote uit het gastenboek Als je geboren wordt, word je omringd door liefde, warmte en geborgenheid. Als je sterft en je wordt

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Rouwverwerking

PATIËNTEN INFORMATIE. Rouwverwerking PATIËNTEN INFORMATIE Rouwverwerking 2 PATIËNTENINFORMATIE Een dierbare is overleden. Dit is een aangrijpende gebeurtenis. In de eerste plaats gaat onze deelneming uit naar u en de overige nabestaanden.

Nadere informatie

Hospice de Regenboog. Zorg in de laatste levensfase

Hospice de Regenboog. Zorg in de laatste levensfase Hospice de Regenboog Zorg in de laatste levensfase Even voorstellen Hospice De Regenboog is onderdeel van Stichting Sint Annaklooster. Stichting Sint Annaklooster is een brede zorginstelling in de regio

Nadere informatie

Wensenlijst. Naam: Datum: Handtekening:

Wensenlijst. Naam: Datum: Handtekening: Wensenlijst Naam: Datum: Handtekening: T 06 47 64 39 99 W www.osiris-uitvaart.nl Verdriet is de keerzijde van liefde Manu Keirse Osiris Uitvaart herkent deze uitspraak goed, in verlies is de liefde voelbaar.

Nadere informatie

(Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend)

(Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend) SCHRIJF EEN BRIEF AAN UW NAASTE(N) - BRIEF, INVULDOCUMENT - Lieve/beste, (Neem echt iemand in gedachten om aan te schrijven, bijv. partner/kind /vriend) De laatste tijd denk ik meer na over mijn laatste

Nadere informatie

Zo zie ik mijn uitvaart

Zo zie ik mijn uitvaart Zo zie ik mijn uitvaart Staatssecretarislaan 11 8015 BA Zwolle 038 46 00 749 Geachte lezer, Voor u ligt het document Zo zie ik mijn uitvaart Speciaal door Arabesque uitvaartverzorging gemaakt om u in de

Nadere informatie

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN:

Wensenboek. cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Wensenboek cliënten DIT WENSENBOEK IS VAN: Beste..., Iedereen gaat een keer dood. Weet jij wat doodgaan is? Wat denk jij dat er gebeurt als je dood gaat? Dit boek helpt je hierover te praten en op te schrijven

Nadere informatie

Workshop communicatie

Workshop communicatie Workshop communicatie Feedback is collegiale ondersteuning of toch niet? Wat wil de beroepsvereniging betekenen voor Verzorgenden en Verpleegkundigen? Wij willen onze beroepsgroepen in staat stellen hun

Nadere informatie

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt. Het mooiste van mijn beroep GEVEN VAN LIEFDE ÉN ZORG één druk op de knop PERSOONLIJK ALARM Lekker makkelijk! MAALTIJDSERVICE Op een bepaald moment moet je accepteren, dat je niet alles meer zelf kunt.

Nadere informatie

Home. Voorbeelden van zorgen over het levenseinde

Home. Voorbeelden van zorgen over het levenseinde Home Coaching bij vragen rondom de laatste levensfase en de dood Ieder leven is eindig. Toch kan praten over het levenseinde lastig zijn. Soms zelfs extra lastig met mensen die u het meest nabij zijn,

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen

Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Ongeneeslijk ziek: samen uw zorg tijdig plannen Uw specialist heeft u verteld dat u ongeneeslijk ziek bent. Niet meer kunnen genezen is een bericht met ingrijpende gevolgen en het valt niet mee om hier

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Tijdig spreken over het levenseinde

Tijdig spreken over het levenseinde Tijdig spreken over het levenseinde foto (c) Ben Biondina voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl Cliëntenbrochure van Goedleven foto (c) Jan Kooren voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl 1.

Nadere informatie

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk

Een kind helpen. na een misdrijf of verkeersongeluk. Slachtofferhulp 0900-0101. (lokaal tarief) na een misdrijf of een verkeersongeluk Een kind helpen na een misdrijf of verkeersongeluk Slachtofferhulp H E L P T na een misdrijf of een verkeersongeluk 0900-0101 (lokaal tarief) Een misdrijf of een verkeersongeluk kan een diepe indruk bij

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Goede zorg, als genezing niet meer mogelijk is

Goede zorg, als genezing niet meer mogelijk is Goede zorg, als genezing niet meer mogelijk is Stichting Senioren Belangen Geldrop-Mierlo - 2011 Ten geleide Op 20 januari 2010 organiseerde de Stichting Senioren Belangen Geldrop- Mierlo (SBG-M) een lezing

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Geestelijke verzorging Algemene informatie >> wie ben ik? waarom gebeurt dit? wat maakt mijn leven zinvol? Wie dit soort vragen heeft of met zijn ziel onder de arm loopt,

Nadere informatie

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Verpleging en verzorging aan huis Voelt beter Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Welkom bij Thuiszorg Pantein U leidt uw eigen leven met persoonlijke wensen en voorkeuren. Ook als u zorg nodig heeft,

Nadere informatie

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013

Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Verlies en Verlangen Praktijk voor psychodynamische therapie en persoonlijke ontwikkeling Nieuwsbrief 1 jaargang 2013 Afwezigheid van oordeel, een mooi onderwerp om eens bij stil te staan of over te praten

Nadere informatie

Uw persoonlijke dienstverlening op maat

Uw persoonlijke dienstverlening op maat Uw persoonlijke dienstverlening op maat Het beste van twee werelden Kemp & Van Egeraat Medioren Senioren Woon en Zorg Makelaardij, biedt alles wat u nodig heeft om tot op zeer hoge leeftijd zelfstandig

Nadere informatie

Wensen bij overlijden 1

Wensen bij overlijden 1 Wensen bij overlijden 1 Voorwoord Doelstelling Het is niet gemakkelijk om te praten over verdrietige onderwerpen. Ziek zijn, doodgaan en op een goede manier afscheid nemen is zo n moeilijk onderwerp. De

Nadere informatie

Geestelijke verzorging

Geestelijke verzorging 0348-44 17 14 info@rijnhoven.nl Geestelijke verzorging Aandacht voor de zin van het leven Een thuis voor ouderen. Met zelfstandigheid waar mogelijk. En precies de zorg die nodig is. Welkom bij De Rijnhoven.

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum

Psychosociale begeleiding in het Oncologie Centrum Psychosociale begeleiding in het Centrum Inleiding Als u te horen krijgt dat u kanker heeft of een hematologische ziekte, kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk,

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase

Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Carinova Zorg en ondersteuning in de laatste levensfase Vertrouwd dichtbij www.carinova.nl Wat is palliatieve zorg? Speciaal voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en de laatste fase van hun leven doormaken,

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker

Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Beter voor elkaar Psychosociale hulp voor patiënten met kanker Inhoud Inleiding 2 Oncologieverpleegkundigen 3 Stomaverpleegkundigen 4 Geestelijke verzorging

Nadere informatie

Uitvaartwensenformulier

Uitvaartwensenformulier Uitvaartwensen. Zoals u het wilt. Uitvaartwensenformulier Uitvaartwensen zoals u het wilt. Vastgelegd en duidelijk, uitgevoerd met hart en ziel. Herinneringshuis De Einder is een inspiratie van Dokman

Nadere informatie

Palliatief Consult Team

Palliatief Consult Team Palliatief Consult Team Voor wie is deze folder bedoeld Deze folder is bedoeld voor patiënten en hun naasten voor wie het Palliatief Consult Team (PCT) in consult is gevraagd door de behandelend arts.

Nadere informatie

Ter inleiding. Persoonlijke wensen

Ter inleiding. Persoonlijke wensen 06-534 321 44 Ter inleiding Wanneer er een familielid overlijdt, wordt u met diep verdriet geconfronteerd en moet er in een korte tijd veel geregeld worden. Wij willen u bij deze wilsbeschikking informatie

Nadere informatie

Zorg in beeld. Hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond

Zorg in beeld. Hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond Zorg in beeld Hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond Voor u ligt een fotoboek uitgegeven door stichting Sint Annaklooster. Met dit boek beoogt de stichting u als belangstellende of als mogelijk

Nadere informatie

informatie brochure lbv

informatie brochure lbv informatie brochure er voor ú we zijn we zijn er er voor ú Onze Uitvaartleiders Bij een overlijden komt er veel op de nabestaanden af. Wij kunnen voor u veel praktische regelwerk rond de uitvaart uit handen

Nadere informatie

Laatste wensenformulier

Laatste wensenformulier Laatste wensenformulier Persoonsgegevens: Ondergetekende: Naam: Voornamen: Adres: Postcode/woonplaats: Telefoon: Geboortedatum: Geboorteplaats: Nationaliteit: BSN-nummer: Gehuwd met / partner van: Weduwe

Nadere informatie

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick

www.maison-pat ick.nl Helpt de mantelzorger Ami de la maison worden? Stichting Maison Patrick Ami de la maison worden? Spreekt het werk van Maison Patrick u aan? Steun ons dan met een maandelijks bedrag of een eenmalige donatie. Als donateur heeft u jaarlijks de mogelijkheid tot inzage van de inkomsten

Nadere informatie

Gedwongen opname met een IBS of RM *

Gedwongen opname met een IBS of RM * Gedwongen opname met een IBS of RM * Informatie voor cliënten Onderdeel van Arkin Inleiding In deze folder staat kort beschreven wat er gebeurt als u gedwongen wordt opgenomen. De folder bevat belangrijke

Nadere informatie

. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking. Telefoon 045-563 9502

. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking. Telefoon 045-563 9502 T. Dit boekje wordt u aangeboden door Algemene begrafenis en Crematievereniging Samenwerking 045-563 9502 www.begrafenisvereniging.nl/abcsamenwerking Woord vooraf Waarom u dit boekje wordt aangeboden.

Nadere informatie

Van der Zwaag. - wensenformulier - VAN DER ZWAAG BV UITVAARTVERZORGING

Van der Zwaag. - wensenformulier - VAN DER ZWAAG BV UITVAARTVERZORGING Van der Zwaag - wensenformulier - VAN DER ZWAAG BV UITVAARTVERZORGING Cissy van Marxveldtlaan 11-8453 WB Oranjewoud Telefoon: 0513-622339 - Fax: 0513-620209 E-mail: info@vdzwaag.nl - Internet: www.vdzwaag.nl

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 0-3 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of boosheid

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren

UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren UMCG Centrum voor Revalidatie locatie Beatrixoord Pijnrevalidatie voor kinderen en jongeren Informatie voor kinderen, jongeren en ouders Wat staat er in deze folder? Inleiding voor ouders 1 Informatie

Nadere informatie

persoonlijk wensenlijstje

persoonlijk wensenlijstje persoonlijk wensenlijstje In dit persoonlijke document kunt u aangeven wat uw wensen rond en na uw overlijden zijn. U kunt aangeven hoe u bepaalde zaken geregeld wilt hebben en waar uw voorkeuren liggen.

Nadere informatie

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014

rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 rouw, verliesverwerking en spiritualiteit Oncologiedagen 2014 Jacqueline van Meurs: geestelijk verzorger/consulent spirituele zorg Gerda Bronkhorst: oncologieverpleegkundige/verpleegkundig consulent palliatieve

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 5: Exploreren, verkennen en integreren van de existentiële dimensies

Bijzonder procesdoel 5: Exploreren, verkennen en integreren van de existentiële dimensies Bijzonder procesdoel 5: Exploreren, verkennen en integreren van de existentiële dimensies Eerste leerjaar B 5.1. Herkennen en verkennen van (grens)ervaringen Wat het betekent voor mij - verdriet - pijn

Nadere informatie

KollaardUITVAARTZORG

KollaardUITVAARTZORG KollaardUITVAARTZORG samen zorgen voor een passend afscheid ll Mijn wensen ten aanzien van mijn uitvaart Geachte heer, mevrouw, Voor u ligt dit praktische document met alle voorkomende vragen mbt uw eigen

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

LAATSTE WENSEN FORMULIER VAN. Peppelerweg 2 3881 XK Putten Tel. 0341-363366 Fax. 0341-363086 E-mail: henktermaat@hetnet.nl www.henktermaat.

LAATSTE WENSEN FORMULIER VAN. Peppelerweg 2 3881 XK Putten Tel. 0341-363366 Fax. 0341-363086 E-mail: henktermaat@hetnet.nl www.henktermaat. LAATSTE WENSEN FORMULIER VAN Peppelerweg 2 3881 XK Putten Tel. 0341-363366 Fax. 0341-363086 E-mail: henktermaat@hetnet.nl www.henktermaat.nl HOE TE HANDELEN IN GEVAL VAN MIJN OVERLIJDEN Ondergetekende

Nadere informatie

Welkom in Mathilde! Zorg, dat ben ik, dat ben jij, dat zijn wij. Wat is palliatieve terminale zorg? Wat doet de palliatieve terminale zorgunit (PTU)?

Welkom in Mathilde! Zorg, dat ben ik, dat ben jij, dat zijn wij. Wat is palliatieve terminale zorg? Wat doet de palliatieve terminale zorgunit (PTU)? Mathilde Palliatieve zorg Welkom in Mathilde! Mathilde is de naam voor de palliatieve terminale zorgunit (PTU) en betekent kracht in strijd. Het is een speciale afdeling binnen Zonnehuisgroep Vlaardingen

Nadere informatie