Losse bladen uit het zondenregister van ondeugende kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Losse bladen uit het zondenregister van ondeugende kinderen"

Transcriptie

1 Losse bladen uit het zondenregister van ondeugende kinderen Hopmanius bron. G.W. Tielkemeijer, Amsterdam z.j. [1859]. Zie voor verantwoording: dbnl

2 2 Cornelis de gulzigaard. De jongen die zijn lekkers Met niemand mededeelt, En 't liever in een hoekje Ter sluiks en gulzig eet; Zoo 'n jongen is niet waardig Dat hij één vriendje heeft. Men moet hem steeds vermijden, Die voor geen ander leeft. CORNELIS was een knaapje, Dat dikwijls lekkers kreeg; Doch dat hij voor zijn vriendjes Dan altijd maar verzweeg. Wel tienmaal in een uurtje Kroop 't ventje in een hoek, En altijd zat zijn mondje Besmeerd met stroop en koek Eens kreeg hij van zijn tante Een heerlijk stuk banket.

3 Och! geef mij ook een stukje? Vroeg buurman's kleine NET. CORNELIS zag het meisje Met gramme blikken aan, En sloop toen van haar henen Als had hij 't niet verstaan.

4 3 Hij slikte en hij hikte En smakte met den mond, Tot hem alleen door 't haasten Het oog vol tranen stond. Maar in 't verkeerde keelgat Schiet hem een kruimel taart... Hij krijgt een forsche hoestbui, Die niet heel gaauw bedaart. Hij trappelt van benaauwdheid, En werpt zich op den grond; Hij kan geen lucht meer krijgen, En gaapt met open mond.

5 Steeds hoest hij, en zijn aanzicht Wordt geel en blaauw en rood... En voor er hulp komt dagen, Is hij gestikt en - dood! Mijn vriendjes zijt nooit gulzig Deel meê, wat ik u raad; Of 't gaat u als CORNELIS, En dan - is het te laat.

6 4

7 5 Heintje de klikkespaan. Men hield niet veel van 't stille HEINTJE, Want HEINTJE was een klikkespaan, En altijd zeî hij aan den meester Wie van zijn vriendjes had misdaan. Hij had een groot getal gebreken, En was volstrekt geen deugdzaam kind. Een ieder had aan hem een hekel; - Hij werd door dier noch mensch bemind. Hij gigchelde altijd in zijn vuistje, Als hij Monsieur het lijstje gaf, Waarop hij méér dan trouw noteerde, Welk kind iets had verdiend tot straf. En daarom schuwden hem zijn vriendjes, En was ons HEINTJE steeds alleen. Wie zou met zulk een valschaard omgaan? - Hij werd gemijd door iedereen. Maar eens dat HEINTJE huiswaarts keerde, Nadat hij weder had geklikt, Gevoelde hij zijn tong verstijven, En werd zij plotseling verdikt.

8 6 Zij werd bij elken voetstap langer; De dokter kwam, maar wist geen raad; Want ach!die tong bleef steeds aan 't groeijen, Geen medicijn, hoe duur gaf baat. Ik beef en ril om het te zeggen; Maar na een week of wat toen hong Hem ellen, mijlen lang uit 't mondje Die kwade, vuile lastertong.

9 7 Bij elken stap viel hij er over, Zoodat hij naauwelijks kon gaan; En iedereen kan wel begrijpen, Dat zoo iets schrikklijk mal moet staan. En ieder wees hem met den vinger, Neen, met de beide handen aan; En zeide spottend tot den vreemdling: Kijk, daar is HEINTJE Klikkespaan.

10 8 Allerverschrikkelijkste geschiedenis van Pietje Hoogmoedig. De kleine PIET, een aardig kind, Werd om zijn leerzaamheid bemind, En wie den lieven jongen zag, Begroette hem met knik en lach. Maar ach! één groot gebrek had hij: - Hij was niet gansch van hoogmoed vrij. Had hij wet schoolwerk afgedaan, Dan ging hij voor den spiegel staan, En keek zoo lang in 't spiegelglas Tot hij er bijna blind van was. - Zijn Vader, die het dikwijls zag, Bestrafte hem wel dag aan dag; - Maar 't kwaad zat reeds te diep bij PIET Geworteld en - hij liet het niet.

11 Eens stond hij weder op een stoel, - Men raad gewis wel tot wat doel, - En vond zich zelf heel mooi en net. Wat had nu PIET een dolle pret! Hij boog zich meer en meer naar 't glas, Waarin zoo 'n lieve jongen was. Maar ach! verloor het evenwigt, En viel voorover met 't gezigt Vlak in den spiegel, die knak, knak! In meer dan duizend stukken brak......

12 9 Daar zat nu PIET tot aan zijn das In 't scherpe glas; En schreeuwde en gilde lang en luid: Ach, trek mij toch den spiegel uit! Gelukkig was Papa nabij, - Juist bij de kamerdeur stond hij. - Met Fik, den hond, Vloog hij terstond De kamer in, en bleek van schrik, Zag hij in d' eigen oogenblik Wat er met PIET Nu was geschied! Maar zonder noodeloos beraad, Zoo als op onderstaande plaat Heel duidelijk geteekend staat, Hielp hij zijn PIET dra uit den nood. - De jongen was van pijn half dood - Want de ooren vielen van zijn hoofd; Ook was hij van zijn neus beroofd; Zijn lippen gingen de ooren na... Etcetera! Etcetera!

13

14 11 Toen de arme PIET een' week of wat Te huis op bed gelegen had, Kwam hij voor 't eerst eens weêr op straat; - Maar ach! beklaagde zich te laat Zijn hoovaardij; - een jongenstroep Vervolgde hem met luid geroep. - En onze PIET Verkropte 't niet; - Maar werd zoo mager als een riet; En stierf een week of wat daarna, Tot groote smart van zijn Papa.

15 12 De Geschiedenis van den muurbekladder. Wilt naar dit lief, klein huisje kijken, Daar juist de schilders verw op strijken. Half rood, half wit, heel net en schoon. Zoo stelt het huisje zich ten toon.

16 14 Op eens komt Ernst, en welk een' schand. Hij trekt figuurtjes op den wand; Die deugniet, met zijn gekke kuren, Besmeert gestadig al de muren. Maar ziet! de schilder komt geloopen, En doet hem 't grapje duur bekoopen, Hij pakt den jongen bij zijn kop, En knijpt zijn oor, en slaat er op.

17 15 Hoe Ernst ook schreeuwt, hij houdt hem vast, En neemt zijn groote schilderkwast, En doopt hem in zijn' pot met groen, En smeert den knaap van haar tot schoen. Zijn heele aangezigt was groen, Zijn buisje en zijn broek was groen, En wie of ook den jongen zag, Begon te schateren van lach. -

18 16 Waanwijze Miet. Een leergierig, leerzaam kind Wordt door iedereen bewind; Doch een kind, dat weinig weet En de kleinste les vergeet, Steeds met menschen medepraat, Wordt door iedereen gehaat. Zulk een waanwijs kind was MIET. Vlijtig leeren deed zij niet; Dommer was zij dan de Kat, Die steeds aan haar zijde zat. Altijd had zij 't hoogste woord En sprak zonder denken voort. Als Mama gezelschap had, En men sprak van dit of dat, Dan was MIETJE weldra klaar Met haar leelijk: 't is niet waar! En zij babbelde steeds voort; - Niemand kwam er meer aan 't woord.

19 Foei! Zei Pa, mijn kleine MIET, Foei, die wijsheid past u niet. Houdt u met uw lessen op; Speel, na 't leeren met uw pop. 't Kind dat alles weten wil, Draagt weldra den Reuzen-bril!

20 17 En zoo waar het is geschied, Dat der kleine wijze MIET, Toen zij neêr lag in haar bed - Snel een bril werd opgezet, Die zóó vast op 't neusje zat, O zóó vast, als 'k weet niet wat! Nooit ging hij er weder af. - Dat had MIETJE tot haar straf! Kindertjes wilt gij een raad? Volgt dan MIET niet na in 't kwaad. Die naar raad niet luist'ren wil, Draagt ook gaauw den Reuzen-bril.

21 18 Ontzettende geschiedenis van Jaap, die iedereen onverwacht verschrikken deed. Het was voor JAAP de grootste pret. Zijn broertjes, zusjes en NANET. De fransche kamenier - Papa, Mama, de meid, etcetera, Te laten schrikken waar hij kon Dat was volstrekt niet lief; 't begon Een ieder te vervelen; doch De kleine JAAP, ach! deed het toch Soms zat hij uren in een kast; En kwam de meid er met een last Van keukengoed bedaard voorbij, Dan sprong JAAP voor den dag, tot zij Van louter schrik in d'eigen stond Den boel liet vallen op den grond. Dat was een vreugd! doch Kees de hond Zat op en schudde met den kop; Hij blafte treurig: JAAP pas op! Dat loopt met u verkeerd eens af; Gij weet op kwaad volgt altijd straf. Eens kroop hij weder in een kist, Heel op den zolder, om door list Een ieder, die naar boven kwam

22

23 19 Te laten schrikken; maar, ram! plam! Daar slaat het zware deksel digt En valt in 't slot door eigen wigt!... Daar zat nu JAAP gevangen! o, Hij gilde, bonsde en trapte zoo! Maar ach, geen mensch vernam zijn stem, Neen, niemand, niemand hoorde hem. Aan tafel miste men den knaap; Men zocht door 't gansche huis naar JAAP. Doch wat men ook doorzoeken liet, Slechts op den zolder kwam men niet. Een dag ging om, een week voorbij; Nog vroeg men droevig: Waar is hij? - Men telde weken bij 't dozijn; Van JAAP zag men helaas geen schijn! Een jaar vervloog - 't was Kees de hond, Die toen de kist op zolder vond. Hij krabt aan 't deksel met den poot, Tot men haar eindelijk ontsloot.

24 21 Men vond een pet, een zwarte das; Een hes, een broek, een hoopje asch; Daarbij wat beendren en een tol, Een kleinen zak met knikkers vol. - Dat was het overschot van JAAP; Zóó kwam hij aan zijn end, de knaap!

25 23 Mietje de nagelbijtster. Hebt gij dat meisje niet gekend, Dat altijd op haar nagels beet, En steeds aan zeere vingers leed? Nu heeft zij dat gebrek ontwend. Toen noch verzoek, noch strenge straf, Zoo streng als het slechts mooglijk was, Het eigenzinnig kind genas, Of in het minst verandering gaf, Toen kwam de smid van d' overkant, En greep het spartlend meisje aan, Voor dat het op den loop kon gaan. Hij had een nijptang in de hand. En daarmeê trok de zwarte man Haar tot een welverdiende straf De nagels van de vingers af; De pijn... 'k zeg liefst geen woord er van. Zij moest terstond naar bed gebragt;

26 Zij kermde droevig dag en nacht: Wat was ik een ondeugend kind! En schreide schier haar oogjes blind. Maar toen zij weêr genezen was, Toen gaf zij Pa en Moê een zoen, En zeî: Ik zal het nooit weêr doen. Dat lief en braaf van MIETJE was.

27 24 Hoe ongehoorzame kindertjes gestraft worden. Vader liet zijn huis verbouwen, Want het zag er leelijk uit; Jan, zijn zoon, vond dat heel aardig; 't Was een pretje voor den guit. Maar Papa zeî aan den jongen, Dat, als 't volk was heengegaan, JANTJE niet, als naar gewoonte, Op de ladders zou gaan staan. JANTJE leî zijn hand op 't hartje, Hief zijn blikje vroom omhoog. 'k Zal 't niet doen Pa! - Zei hij ernstig, Maar - het kleine JANTJE loog. Want toen Vader eens ging wand'len, En ook Moê was uitgegaan, Klom hij schielijk op de ladder, Die het volk had laten staan.

28 Doch de ladder stond niet stevig; JAN beklom die keer op keer, Maar daar glijdt ze - JAN springt neder, En - komt op zijn hakken neêr.

29 25 Door den schok was 't hoofd van JANTJE Heelemaal in 't lijf gezakt; En zijn welgemaakte beentjes Schenen ook als afgehakt. MIE de Poes en PIET het vinkje Riepen beiden: dat is erg! Nu is 't vroeger mooije JANTJE Een afschuwelijke dwerg! Toen zijne Ouders wederkeerden, Gilde hij van puur verdriet; Maar zijn Vader zeide koeltjes: Neen, die dwerg is JANTJE niet. Moe zeî dito van 's gelijken, En zij bragten hem op straat; Aklig stond hij daar te jamm'ren, Maar nu kwam berouw te laat. Nu moet hij zijn volgend leven Beed'len om een stukje brood... O! dat ongehoorzaam wezen, Brengt veel kindertjes in nood!

30 26 Daan de knorrepot. Een afschrikwekkend voorbeeld voor alle kinderen, die bij de minste straf een hoofdje toonen. Krijgen kindren somtijds straf, O, zij moeten dan niet pruilen, 't Hoofdje toonen, uren huilen; Moeder kust het immers af! Ouders straffen als het moet; Maar het doet hun leed aan 't harte En 't veroorzaakt hun dus smarte, Als hun lieveling misdoet. Daarom, hebt gij iets misdaan, Draag uw straf dan heel gelaten; Morren zal u toch niet baten; 'k Weet het van dien stouten DAAN. Ja die DAAN, dat was een kind!... Altijd was hij ontevreden; Steeds aan 't pruilen zonder reden, Werd hij door geen mensch bemind. Mogt hij soms door eigen schuld Slechts de minste straf verdienen; Dan aan 't pruilen, dan aan 't grienen... DAANTJE had geen zier geduld. Door dat pruilen en gemok, Zwol zijn hoofd en bleef aan 't zwellen, 't Werd - zoo liet ik mij vertellen - Grooter dan de torenklok!

31

32 27 't Groeit nog steeds bestendig aan; 't Wordt zoo zwaar reeds, dat de jongen Die eens vrolijk heeft gesprongen, Nu geen voetstap meer kan gaan. Daarom vriendjes, denk er aan: Krijgt gij soms eens lust in 't huilen, Voelt ge trek in knorrig pruilen, Loop dan eerst eens naar vriend DAAN.

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

Een nieuw aardig prentenboek

Een nieuw aardig prentenboek Een nieuw aardig prentenboek Heinrich Hoffmann Vertaald door: W.P. Razoux bron (vert. W.P. Razoux). J. Vlieger, Amsterdam ca. 1885 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

Het boek met verrassingen

Het boek met verrassingen Het boek met verrassingen Thérèse Hoven bron. L.J. Veen, Amsterdam 1897 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hove006boek01_01/colofon.php 2010 dbnl 3 Hoe piet verdween. Piet, Henk en kleine

Nadere informatie

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering

Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Piet de Smeerpoets, zijn berouw en bekeering Heinrich Hoffmann bron. H.A.M. Roelants, Schiedam ca. 1875 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049piet01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Het kind

Nadere informatie

Stoute kinderen voor zoete kinderen

Stoute kinderen voor zoete kinderen Stoute kinderen voor zoete kinderen J. Norweb bron. H. Nijgh, Rotterdam z.j. [1860] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/norw001stou01_01/colofon.htm 2004 dbnl 2 Geschiedenis van Jantje Pulkneus.

Nadere informatie

Van Alphen's ABC Boekje

Van Alphen's ABC Boekje Van Alphen's ABC Boekje Hieronymus van Alphen bron. J.G. van Terveen & Zoon, Utrecht 1872 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/alph002vana01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 [Van Alphen's ABC boekje]

Nadere informatie

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 bron. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_moe003moed01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [.] Vrouw Hubbard had een hond, De schoonste, die men vond, Hij sprong

Nadere informatie

Piet met de speen. Lize met de speen

Piet met de speen. Lize met de speen Piet met de speen. Lize met de speen Dora Maehler bron. Z.n., z.p. ca. 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/maeh001piet01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 Piet met de speen. Ja kind'ren-lief,

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

Een aardig prentenboek met leerzame vertellingen

Een aardig prentenboek met leerzame vertellingen Een aardig prentenboek met leerzame vertellingen W.P. Razoux bron. H.A.M. Roelants, Schiedam z.j. [1848]. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/razo001aard01_01/colofon.htm 2004 dbnl 2 De

Nadere informatie

Het laatste aardige prentenboek

Het laatste aardige prentenboek Het laatste aardige prentenboek W.P. Razoux bron. H.A.M. Roelants, Schiedam 1863. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/razo001laat01_01/colofon.htm 2004 dbnl 3 Hannes Haas. Hannes, met zijn

Nadere informatie

Dwergje Grapjas. G.L. Kroes. bron G.L. Kroes, Dwergje Grapjas. C. Misset, Doetinchem dbnl

Dwergje Grapjas. G.L. Kroes. bron G.L. Kroes, Dwergje Grapjas. C. Misset, Doetinchem dbnl Dwergje Grapjas G.L. Kroes bron. C. Misset, Doetinchem 1945 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kroe021dwer01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 [Dwergje Grapjas] Grapjas was een geestig ventje,

Nadere informatie

De geschiedenis van de vijf biggetjes

De geschiedenis van de vijf biggetjes De geschiedenis van de vijf biggetjes Een leerzaam en grappig prentenboek voor kinderen, oud en jong J.J.A. Goeverneur bron. C. Kooyker, Leiden 1871 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001gesc01_01/colofon.php

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dri007drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl *1 [] 1 Een zeer

Nadere informatie

Bennie's prentenboek

Bennie's prentenboek Bennie's prentenboek B. Midderigh-Bokhorst en S. Maathuis-Ilcken bron B. Midderigh-Bokhorst, Bennie's prentenboek. G.B van Goor Zonen, Gouda ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/midd035benn01_01/colofon.php

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Fabelen en gedichtjes

Fabelen en gedichtjes Fabelen en gedichtjes J.J.A. Goeverneur bron. Hugo Suringar, Leeuwarden 1873 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001fabe01_01/colofon.htm 2005 dbnl 1 De Raaf 2 De Raaf. Zie daar dien

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen Moeders bloemen Agatha Snellen bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/snel011moed02_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Agatha Snellen 1 2 Moeders bloemen. Het

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Een nieuw aardig prentenboek als vervolg op het beroemde kinderwerk 'Der Struwwelpeter'

Een nieuw aardig prentenboek als vervolg op het beroemde kinderwerk 'Der Struwwelpeter' Een nieuw aardig prentenboek als vervolg op het beroemde kinderwerk 'Der Struwwelpeter' Heinrich Hoffmann Vertaald door: W.P. Razoux bron Heinrich Hoffmann, Een nieuw aardig prentenboek als vervolg op

Nadere informatie

De geschiedenis van een muis

De geschiedenis van een muis bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: XKP 098. J. Vlieger, Amsterdam 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_ges005gesc01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 De Geschiedenis

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

S.M. Bouman-van Tertholen

S.M. Bouman-van Tertholen Max en Tax S.M. Bouman-van Tertholen bron. C.A.J. van Dishoeck, Bussum 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/boum029maxe01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Max en Tax] Marietje kreeg twee

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht

Liederenblad. Passie - Pasen. Hervormde Gemeente Bergambacht Liederenblad Passie - Pasen Hervormde Gemeente Bergambacht 3 maart t/m 22 april 2019 1 e lijdenszondag - 3 maart WK 564 Alzo lief had God de wereld WK 153 : 1, 2, 5 en 6 Leer mij, o Heer, Uw lijden recht

Nadere informatie

Eerste kindergedichtjes aan moeders schoot

Eerste kindergedichtjes aan moeders schoot bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 5931. G.B. van Goor, Gouda 1850-1860 (3de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_eer002eers01_01/colofon.htm 2010 dbnl

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jan Goedbloed te paard

Jan Goedbloed te paard Jan Goedbloed te paard Reinoudina de Goeje bron. S. Warendorf Jr., Amsterdam ca. 1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001jang01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Jan Goedbloed te paard.

Nadere informatie

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën.

Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën. Een nieuw lied, op de wonderlijke lotgevallen van een Haarlemsch weesmeisje in de Oost-Indiën bron. T. C. Hoffers, Rotterdam 1826-1837 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie118nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl Roodkapje Charles Perrault bron. K.H. Schadd, Amsterdam 1868 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041rood02_01/colofon.php 2010 dbnl t.o. 1 Roodkapje. 1 Er leefde eens op een dorp een

Nadere informatie

F. Starik leest Willem Kloos (De Langste Dag, 10 december 2010)

F. Starik leest Willem Kloos (De Langste Dag, 10 december 2010) F. Starik leest Willem Kloos (De Langste Dag, 10 december 2010) Frank Starik bron. 2011 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/star002dlda02_v01/colofon.php 2011 dbnl F. Starik leest Willem

Nadere informatie

Het verloren lammetje

Het verloren lammetje Het verloren lammetje D.P.M. Huet bron. J.H. van Peursem, Utrecht 1874 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/huet001verl01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 Het verloren lammetje Zie die schaapjes

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

OPGELEGDE TEKSTEN DERDE JAAR (EERSTE JAAR TWEEDE GRAAD) Drama

OPGELEGDE TEKSTEN DERDE JAAR (EERSTE JAAR TWEEDE GRAAD) Drama Drama Lolo Kom kijken, vlug, kom Chris Ik kom, ik kom Lolo Juliette Vigne heeft een nieuwe vrijer. Chris Is ze dan niet meer bij Jan? Lolo Te laat, ze zijn het café op de hoek binnen. Chris Hoe ziet hij

Nadere informatie

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan Fredericus Hendrikus van Leent bron. P. Kluitman, Alkmaar 1887 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leen016gesc01_01/colofon.php 2010

Nadere informatie

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl Onze oude versjes C. Spoor bron. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spoo015onze01_01/colofon.php 2010 dbnl 5 [Onze oude versjes] Daar was ereis een vrouw Die

Nadere informatie

Hansje en Grietje LANG, LANG GELEDEN woonden er aan de rand van een groot bos een houthakker en zijn twee kinderen, Hans en Grietje, en hun stiefmoeder. Ze waren zo arm dat ze altijd honger hadden. Op

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje

Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje Nieuw AB boek naar een oud rijmpje en op een aardig wijsje Jan Schenkman bron. G.Theod. Bom, Amsterdam 1856 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039nieu06_01/colofon.php 2010 dbnl 3 [Nieuw

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen

Annemarie Bon. Er was eens. Zeven sprookjes om zelf te lezen. Met tekeningen van Sandra Klaassen er was eens Annemarie Bon Er was eens Zeven sprookjes om zelf te lezen Met tekeningen van Sandra Klaassen Sprookjes Annemarie Bon, 2015 Moon, Amsterdam 2015 Illustraties Sandra Klaassen, 2015 Vormgeving

Nadere informatie

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Fer. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt

Nadere informatie

Aan ied ren vinger één? Alleen spraak van Jodocus Ulevel, meêgedeeld door J.J. Cremer

Aan ied ren vinger één? Alleen spraak van Jodocus Ulevel, meêgedeeld door J.J. Cremer Handschrift in de Koninklijke bibliotheek Den Haag. Aan ied ren vinger één? Alleen spraak van Jodocus Ulevel, meêgedeeld door J.J. Cremer Te zetten voor t album. Kleine letter Nietwaar, ik maak een goed

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Hoofdstuk 14 Botsingen

Hoofdstuk 14 Botsingen Hoofdstuk 14 Botsingen Paard vond het heerlijk om trekpaard te zijn. Al zingend en soms zelfs met een klein dansje erbij, trok hij de kar over de smalle bergweggetjes. Er staat een paard in de gang, zong

Nadere informatie

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording:

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording: De kleine wildebras Th. Storm Magda Stomps bron (vert. Magda Stomps). De Pelgrim, Eindhoven 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/stor047klei01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Else Wenz-Viëtor

Nadere informatie

Joep van Deudekom. 10 tegen 1. Tekeningen Michiel van de Vijver. Leopold / Amsterdam

Joep van Deudekom. 10 tegen 1. Tekeningen Michiel van de Vijver. Leopold / Amsterdam Joep van Deudekom 10 tegen 1 Tekeningen Michiel van de Vijver Leopold / Amsterdam eerste helft 1 Kon het erger? Pieter had het veld nog nooit op deze manier gezien. Het gras hing in de lucht en de wolken

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

Billie Ritchie en zijn ezel

Billie Ritchie en zijn ezel Billie Ritchie en zijn ezel D.A. Bueno de Mesquita bron. Vennootschap Letteren en Kunst, Amsterdam 1918 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/buen003bill01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Billie

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom.

Prent 1 : Klaslokaal. De kinderen zingen rond de kerstboom. Een verrassing voor Tim 1 2 Prent 1 : Klaslokaal De kinderen zingen rond de kerstboom. Eén stem klinkt er als een zilveren klokje boven uit. Waarom huil je? vraagt Lize aan de juf. Ik huil niet, lacht

Nadere informatie

Mapje en Papje in het Hazenbosch

Mapje en Papje in het Hazenbosch Mapje en Papje in het Hazenbosch Marie Hildebrandt bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hild004mapj01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Mapje en Papje

Nadere informatie

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks...

Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... Er was eens een huis. En in dat huis woonde een heks... 1 Het huis Zullen we het doen, Noura? zei Dolfje. Ik moet iets zoeken in dat huis, voor het te laat is. Ze stonden voor het huis van mevrouw Krijtjes

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie 1 Woorden 1 de baby 2 de broer 3 de familie 4 de fles 5 de luier 6 de melk 7 de moeder 8 de oma 9 de opa 1 10 de vader 11 de zus 12 de hond 2 Schrijf de

Nadere informatie

OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond:

OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond: OP het bord dat uit de sneeuw stak, stond: WELKOM IN ONS DORP AAN DE RIVIER. Voor het bord stond een muis. Hij droeg een reistas en zag er moe en verkleumd uit. Aan de overkant van de weg stond een krakkemikkige

Nadere informatie

Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad

Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad Otillia Adelborg Vertaling Johanna Wildvanck bron (vert. Johanna Wildvanck). C.A.J. van Dishoeck, Amsterdam 1902 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/adel025klei01_01/colofon.php

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca.

Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken. Z.p. ca. Een nieuw lied van een meisje, die naar het slagveld ging, om haar minnaar te zoeken bron. Z.p. ca. 1810 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_nie051nieu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Een

Nadere informatie

Het vrolijke prentenboek voor kinderen

Het vrolijke prentenboek voor kinderen bron. G. Theod. Blom, Amsterdam 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_vro010vrol01_01/colofon.php 2011 dbnl 3 Voorwoord. Wilt ge, liefjes! vrolijk wezen En wat leeren bovendien?

Nadere informatie

De jongen die niet griezelen kon

De jongen die niet griezelen kon De jongen die niet griezelen kon Er was eens een jongen die niets griezelig vond. Als er verhalen verteld werden waar iedereen kippenvel van kreeg, begreep hij niet wat daar eng aan was. Als mensen hem

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

Het berenboekje. bron Freddie Langeler, Het berenboekje. Hausemann & Hotte, Amsterdam ca dbnl erven Freddie Langeler

Het berenboekje. bron Freddie Langeler, Het berenboekje. Hausemann & Hotte, Amsterdam ca dbnl erven Freddie Langeler Het berenboekje Freddie Langeler bron. Hausemann & Hotte, Amsterdam ca. 1948 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/lang152bere01_01/colofon.php 2012 dbnl erven Freddie Langeler i.s.m. 1 De

Nadere informatie

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016

Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Sam en de Wonderolie Museum Catharijneconvent 2016 Het voorleesverhaal Sam en de wonderolie Heel lang geleden was er eens een jongen, Sam. Sam was al heel lang op reis. En nu wilde hij naar huis. Sam moest

Nadere informatie

...een waargebeurd verhaal...

...een waargebeurd verhaal... ...een waargebeurd verhaal... In het begin was er een leeg papier. Dit behoorde toe aan de Goede Tekenaar, die zeer bekend was van het maken van volmaakte tekeningen. Op een dag begon de Tekenaar op het

Nadere informatie

Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk

Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk Aandoenlyke geschiedenis, voorgevallen te Edenburg, in het Duitsche Ryk bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Lbl KB Wouters 03092. Z.p. ca. 1840 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_aan002aand01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Morgen sta ik weer op

Morgen sta ik weer op Morgen sta ik weer op 12 Boos Ik ben boos. Verkeerde been uit bed gestapt? Ruzie? Weet niet. Foute jurk misschien. Boos. Mijn mond is een mistwolk, mijn ogen zijn spleten vol hagel en regen, donder in

Nadere informatie

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

Asschepoester. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Asschepoester. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam dbnl

Asschepoester. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Asschepoester. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam dbnl Asschepoester Charles Perrault bron. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041assc02_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Asschepoester] 3 De vrouw van

Nadere informatie

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905.

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905. Roodkapje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001rood01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 [Roodkapje] Er was eens

Nadere informatie

Kanjertraining uitleg van groep 7A

Kanjertraining uitleg van groep 7A Kanjertraining uitleg van groep 7A We hebben op de piethein een werkboek van de kanjertraining en ik ga vertellen wat er in het boek staat. Er staat in het werkboek meestal samenwerkings opdrachten bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

De doosjesboekjes. C.J. Kieviet. bron C.J. Kieviet, De doosjesboekjes. Scheltens en Giltay, Amsterdam dbnl

De doosjesboekjes. C.J. Kieviet. bron C.J. Kieviet, De doosjesboekjes. Scheltens en Giltay, Amsterdam dbnl De doosjesboekjes C.J. Kieviet bron. Scheltens en Giltay, Amsterdam 1923 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kiev001doos01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Kleine Pup] KLEINE Pup was groot genoeg

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Prentgeschenk voor kleine kinderen, om de getallen al spelende te leeren

Prentgeschenk voor kleine kinderen, om de getallen al spelende te leeren Prentgeschenk voor kleine kinderen, om de getallen al spelende te leeren bron. G.J.A. Beijerinck, Amsterdam 1843 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_pre005pren01_01/colofon.php 2010 dbnl

Nadere informatie

De brave Hendrik. een leesboekje voor jonge kinderen. Nicolaas Anslijn Nz.

De brave Hendrik. een leesboekje voor jonge kinderen. Nicolaas Anslijn Nz. De brave Hendrik een leesboekje voor jonge kinderen Nicolaas Anslijn Nz. bron. D. du Mortier en Zoon, Leiden 1833 (twaalfde druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ansl002brav01_01/colofon.htm

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

Bidden is praten vanbinnen met God

Bidden is praten vanbinnen met God Bidden is praten vanbinnen met God alleen op je kamer, de deur in het slot. Bidden is zeggen wat diep in je leeft. Bidden is blij zijn ~ dat Hij om je geeft. Bidden is blij zijn met alles wat mag. Bidden

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Het leven van Max en z,n mama *week 11*

Het leven van Max en z,n mama *week 11* Het leven van Max en z,n mama *week 11* Op naar de drie maanden toe, want Max is nu 11 weken oud. Daarna nog een maand van aftellen, dan zitten de vier maanden erop die Daan heeft geleefd. Hopelijk wordt

Nadere informatie

Ronny en het grote spinnenweb

Ronny en het grote spinnenweb Ronny en het grote spinnenweb Anthonie Holslag & Gidion van de Swaluw Tekst: Anthonie Holslag Redactie en advies: Reynier Molenaar en Norma Montulet Eindredactie: Francien Homan Ontwerp omslag: Sabine

Nadere informatie

Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf

Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf Kluchtige tafereelen van Grootje Goedsloof met haar aardig hondje Blaf bron. G. Theod. Blom., Amsterdam 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_klu003kluc01_01/colofon.php 2010 dbnl

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Eh ja, zegt hij, dat kan ook.

Eh ja, zegt hij, dat kan ook. Simson is verliefd Zullen we schaken? vraagt Saffi ra. Goed, antwoordt Simson. Saffira pakt het schaakbord. Ze zet het tussen hen in op de grond. Ik heb een idee, zegt Simson. Hij buigt zich voorover naar

Nadere informatie

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt.

Rianne haalt haar hand door Jochems haar terwijl ze naar de kamer loopt. Kijk eens wie we daar hebben? roept ze als ze uit het raam kijkt. Hoofdstuk 1 Zullen we deze ballonnen nog aan de lamp hangen? Vragend kijkt Rianne Jochem aan. Is goed, mompelt haar stiefbroertje zacht. Hé, wat is er? vraagt Rianne verbaasd. Vind je de slingers niet

Nadere informatie

Mees Kees. Dit grote. doeboek is van. Naam. Straat Continent. Woonplaats Hemellichaam. Land. Melkweg. Pincode! Dat mag niet. Postcode dan?

Mees Kees. Dit grote. doeboek is van. Naam. Straat Continent. Woonplaats Hemellichaam. Land. Melkweg. Pincode! Dat mag niet. Postcode dan? Dit grote Mees Kees doeboek is van Straat Continent Woonplaats Hemellichaam Land Melkweg Pincode! Dat mag niet. Postcode dan? Dat mag wel. 1 Inhoud 2 Het zal je klas maar wezen 4 Som van Tom 37 Mees Kees

Nadere informatie