Feedback (vak)collega Roel Verkerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Feedback (vak)collega Roel Verkerk"

Transcriptie

1 Feedback (vak)collega Roel Verkerk Activiteit Concretisering Wat zie / hoor ik? 1. Toont in gedrag en taalgebruik respect a. Laat leerlingen uitspreken voor leerlingen, Natasha geeft leerlingen spreektijd, maar indien irrelevant, dan bepaalt zij hoe lang de spreektijd mag duren. Natasha is heel duidelijk. b. Luistert naar wat leerlingen te zeggen hebben, maar leerlingen moeten niet met onzin aan komen, want dan houdt ze het kort. c. Maakt geen rolbevestigende opmerkingen, ik heb géén rolbevestigende opmerkingen gehoord. Natasha let er scherp op dat iedere student de kans krijgt in een neutrale omgeving. Zij accepteert geen discriminerende noch rolbevestigende taal van studenten en gebruikt dat zelf al helemaal niet. 2. Zorgt voor een ontspannen sfeer a. Spreekt de leerlingen op een positieve manier aan., positief zeker, maar ook zeer duidelijk. Ze gaat uit van het gegeven dat studenten ook zélf verantwoordelijkheid dienen te nemen voor hun eigen leerresultaten. b. Reageert met humor en stimuleert humor. Natasha houdt van lachen, maar pas ná de business komt de pleasure. c. Accepteert dat leerlingen fouten maken of iets niet begrijpen, Natasha gaat ver in het begeleiden van fouten makende leerlingen. Zeker als de student er zelf ook in wil investeren. d. Straalt warmte en empathie uit naar alle leerlingen in de klas., dat zijn karaktereigenschappen die Natasha heeft, maar in de les gaat het er primair om dat Natasha voor haar gevoel een goede les neerzet waar studenten wat aan hebben. Empathie en warmte komen dan later er bij. Als coach is zij direct, sympathiek doch ook zakelijk. 3. Zorgt voor een ordelijk verloop van de les a. Het in- en uitgaan van de les verloopt ordelijk, Natasha straalt uit dat er normaal gedaan moet worden. b. Treedt tijdig en passend op bij ordeverstoringen Natasha is direct en duidelijk. Ze vertelt duidelijk aan studenten hoe ze het hebben wil en monitort dat. Van ordeverstoringen is geen of nauwelijks sprake. c. Waakt over afgesproken omgangsvormen en regels, zie bovenstaand. d. Zorgt dat alle leerlingen tot het eind van de les betrokken zijn bij de leeractiviteiten, zij stimuleert studenten tot het oprekken van hun eigen grenzen. e. Zorgt dat leerlingen weten wat ze moeten doen als ze hulp nodig hebben bij hun werk en wanneer ze hulp kunnen vragen..

2 4. Ondersteunt het zelfvertrouwen van leerlingen f. Zorgt dat leerlingen weten wat ze moeten doen als ze hun werk klaar hebben, voor haar vak zijn studenten eigenlijk nooit klaar tot de toets wordt afgenomen a. Koppelt op een positieve wijze terug op vragen / opmerkingen van leerlingen, maar zij kan studenten ook op scherp zetten als zij zich ondermaats inspannen om goede resultaten te behalen. b. Geeft leerlingen complimenten over hun werk, maar zij kan ook kritisch zijn op prutswerk. c. Honoreert de bijdragen van leerlingen, zie ook bovengenoemde. 5. Zorgt voor wederzijds respect a. Stimuleert de leerlingen naar elkaar te luisteren b. Treedt op wanneer er om leerlingen wordt gelachen, zij bewaakt de sfeer goed. Een geintje mag, maar niet ten koste van anderen. c. Houdt rekening met (culturele) verschillen en eigenaardigheden Zeker. Overbodig om uit te leggen. d. Bevordert de onderlinge solidariteit onder leerlingen. e. Bevordert dat leerlingen activiteiten als groepsgebeurtenis ervaren. 6. Gaat tijdens de verwerking na of leerlingen de op een juiste manier uitvoeren 7. Geeft duidelijke uitleg van leerstof en 8. Zorgt voor een doelmatig klassenmanagement a. Controleert of leerlingen hebben begrepen wat ze moeten doen, dat wordt ook duidelijk in een nagesprek met de studenten. Ze vinden het vak moeilijk, maar de docent duidelijk. b. Geeft feedback op het sociaal functioneren bij de uitgevoerde taak. a. Activeert de voorkennis van de leerlingen. Dat doet een goede docent en Natasha dus ook. b. Legt uit in opeenvolgende stappen. Stapsgewijs en helder geformuleerd. c. Stelt vragen die door leerlingen worden begrepen Weet goed op gelijke hoogte te communiceren. d. Vat van tijd tot tijd de leerstof samen. a. Maakt duidelijk welke materialen kunnen worden gebruikt NVT (lln. hebben boek bij zich, dat ligt al vast). b. De lesmaterialen liggen klaar NVT c. De lesmaterialen zijn afgestemd op het niveau en de ontwikkeling van de leerlingen Vanzelfsprekend, via de boekenlijst. 9. Bevordert dat leerlingen hun best doen a. Prijst leerlingen die hun best doen, loon naar werken is het devies van Natasha. b. Maakt duidelijk dat alle leerlingen hun best moeten doen Zonder meer een belangrijke karaktereigenschap.

3 c. Uit positieve verwachtingen over wat leerlingen gaan doen Natasha stimuleert haar studenten eigenlijk continue en vaak ook nog onbewust (zit in haar doen en laten ingebouwd). 10. Betrekt alle leerlingen bij de les a. Geeft die leerlingen aanzetten tot actieve deelname. b. Stelt vragen die aanzetten tot nadenken c. Zorgt ervoor dat leerlingen goed luisteren en/of doorwerken, zij houdt de controle over het geheel goed vast. d. Wacht na een vraag voldoende lang om leerlingen te laten nadenken, maar kan ook vragen herformuleren zodat de response verder loopt. e. Geeft ook leerlingen de beurt die niet hun hand opsteken, geen enkel leerling ontspringt de dans bij Natasha. Zij betrekt iedereen bij de les. 11. Geeft feedback aan de leerlingen a. Maakt helder of een antwoord goed is of niet b. Maakt helder waarom een antwoord goed is of niet c. Geeft feedback op de wijze waarop leerlingen tot hun antwoord komen 12. Gaat tijdens de instructie na of leerlingen de leerstof hebben begrepen 13. Geeft duidelijke uitleg van het gebruik van didactische hulpmiddelen en 14. Gebruikt de leertijd efficiënt ( time on task ) a. Stelt vragen die tot nadenken stemmen Zeker b. Controleert regelmatig of leerlingen begrijpen waar de les over gaat, want Natasha wil graag iedereen bereiken. a. Zorgt dat elke leerling weet wat hij/zij moet doen b. Maakt de samenhang duidelijk tussen de lesdoelen en de c. Zegt welke materialen en hulpmiddelen gebruikt kunnen worden NVT a. Begint de les op tijd Zeker. b. Laat geen tijd verloren gaan aan het begin, tijdens of aan het einde van de les Nee. Natasha werkt efficiënt en zakelijk. c. Laat geen dode momenten ontstaan Vrijwel niet. d. Laat de leerlingen niet wachten Klopt, tenzij studenten zelf afspraken niet nakomen. In een dergelijk geval kan het laten wachten een middel zijn om studenten ervan te doordringen dat het vak serieus genomen moet worden.

4 15. Stimuleert het zelfvertrouwen van zwakke leerlingen 16. Hanteert werkvormen die leerlingen activeren a. Geeft op een positieve wijze feedback op vragen van zwakke leerlingen Natasha probeert iedereen bij de les te betrekken, ook degenen die wat zwakker uit de hoek komen. b. Uit bij zwakke leerlingen positieve verwachtingen over wat ze gaan doen. c. Geeft zwakke leerlingen complimenten over hun werk, het maken van stimulerende opmerkingen van Natasha naar de studenten impliceert zeker het maken van complimenten. d. Honoreert de bijdragen van zwakke leerlingen a. Maakt gebruik van gesprek- en discussievormen zeker! b. Zorgt voor geleide (in)oefening Indien nodig, ja c. Laat leerlingen in groepen werken Heel vaak d. Maakt gebruik van ICT als onderdeel van bijvoorbeeld projecten als het accountantskantoor. e. Gebruikt een variëteit aan instructiestrategieën, wanneer het vak zich daarvoor leent. f. Varieert zeker! g. Varieert lesmaterialen Bijna niet van toepassing. h. Gebruikt in de les materialen en voorbeelden uit het dagelijks leven, zeer regelmatig i. Stelt veel vragen Alleen als ze tot doel hebben om studenten te begeleiden. 17. Laat leerlingen hardop denken a. Geeft leerlingen de gelegenheid hardop oplossingen te bedenken b. Vraagt leerlingen oplossingen te verbaliseren 18. Zorgt voor interactieve instructie a. Bevordert de onderlinge interactie tussen leerlingen, hanteert verschillende interactiestimulerende. b. Bevordert de interactie tussen leraar en leerlingen 19. Leert leerlingen hoe zij complexe problemen kunnen vereenvoudigen a Leert leerlingen problemen te vereenvoudigen. b Leert leerlingen hoe complexe problemen terug te brengen naar eenvoudige problemen c. Leert leerlingen complexe problemen te ordenen

5 20. Biedt zwakke leerlingen extra leer- en instructietijd 21.Stemt de instructie af op relevante verschillen tussen leerlingen 22. Stemt de verwerking van de leerstof af op relevante verschillen tussen leerlingen 23 Moedigt kritisch denken van leerlingen aan 24. Vraagt leerlingen na te denken over strategieën bij de aanpak a. Geeft zwakke leerlingen extra leertijd Dit kan überhaupt niet bij ons. b. Geeft zwakke leerlingen extra instructietijd c. Geeft zwakke leerlingen extra oefeningen, binnen haar lessen probeert ze te differentiëren. d. Geeft zwakke leerlingen voor - of na -instructie Vaak na -instructie. a. Zet leerlingen die minder instructie nodig hebben, (alvast) aan het werk b. Geeft aanvullende instructie aan groepjes of individuele leerlingen c. Richt zich niet alleen op de middenmoot Klopt. a. Maakt tussen leerlingen verschil in de omvang van Nee b. Geeft niet alle leerlingen dezelfde tijd voor de opdracht c. Laat sommige leerlingen gebruik maken van hulpmaterialen a. Vraagt leerlingen redenen te geven voor het optreden van gebeurtenissen Continu b. Vraagt leerlingen naar hun mening Zeker. c. Vraagt leerlingen na te denken over gegeven oplossingen of antwoorden. d. Vraagt leerlingen eigen voorbeelden te geven, heel vaak a. Vraagt leerlingen de stappen van de gebruikte strategie uit te leggen Klopt en is zeker het geval bij praktijk. b. Geeft expliciet uitleg van mogelijke (oplossing-) strategieën c. Vraagt leerlingen voor- en nadelen van strategieën uit te leggen Bron: W.J.C.M. van der Grift, Ontwikkeling in de beroepsvaardigheden van leraren (Inaugurale rede, RUG, 2010)

6 Ik ken Natasha Pers als een zeer doortastende en zelfbewuste collega. De studenten krijgen waar voor hun geld. In pedagogisch opzicht is zij een voorbeeld voor andere collega s. Zij is gestructureerd, duidelijk, in voor een geintje, levert altijd goed werk af, is op tijd met het aanleveren van cijfers, maar haar grootste karaktereigenschap is het motto: business before pleasure. Zij heeft als primary om goed les te geven en haar vak goed over te dragen. Daarbij hanteert zij de schoolregels en zij verwacht van studenten ook dat zij de regels respecteren. Ook is Natasha goed in staat om studenten wat strenger (doch altijd rechtvaardig) te wijzen op hun eigen matige functioneren (bijvoorbeeld het nalaten van huiswerk maken), in de hoop dat zij dan beterschap laten zien. In de lessen van Natasha wordt gewerkt. Op wandelgangniveau hoor je studenten dan ook positief praten over haar. Het opvallende daarbij is dan dat studenten (in tegenstelling tot wat je zou kunnen verwachten) juist blij zijn met haar doortastende, zakelijke aanpak, want daardoor leren ze wel het vak! Kennelijk vinden studenten zelf ook dat e.e.a. in strakke regie dient te gebeuren. Natasha is ook als collega altijd zeer betrokken. Bij vergaderingen let ze goed op en haar bijdrages zijn zinvol. De koers van haar vakgebied binnen onze opleiding Bedrijfsadministratie is elk jaar wel aan nieuwe zaken onderhevig. Momenteel speelt de invoering van summatieve examens van SPL, gekoppeld aan de voorgeschreven Kerntaken van de opleiding. Natasha heeft daar een voortrekkersrol in, mede door haar snelle begrip, jeugdige enthousiasme en motivatie er iets moois van te maken. Zij verstaat haar vak en draagt dat uit. Ik ben meer dan overtuigd dat Natasha over de nodige kennis, vaardigheden en competenties beschikt om goed te kunnen functioneren in het eerstegraads gebied van het voortgezet onderwijs. Met vriendelijke groet, Drs. H.R. (Roel) Verkerk ROC Flevoland Docent/Coach Team Bedrijfsadministratie Straat van Florida PA Almere Postbus AC Almere +31 (0)

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier

Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Mogelijke aandachtspunten voor het invullen van het lesevaluatieformulier Gewenst gedrag uit zich bijvoorbeeld in 1 Interpersoonlijk competent De student toont in gedrag en taalgebruik respect Is vriendelijk

Nadere informatie

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving

De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving ; Vijf rollen van de docent De Gastheer/vrouw Een veilige leeromgeving Ontvangt de leerlingen in de les Is de docent op tijd in het lokaal, hij ontvangt de leerlingen? Heeft de docent de les voorbereid?

Nadere informatie

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht

Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) ICALT. verdieping voor coach en leerkracht. leerkracht Kijkwijzer (voorheen observatie instrument) Veiliger, vraagt naar algemeenheden: basis Overzichtelijk maar te globaal Niet gedifferentieerd in niveau ICALT Meer gedetailleerd, biedt mogelijkheden tot verdieping

Nadere informatie

Hoe observeer je in de klas?

Hoe observeer je in de klas? Hoe observeer je in de klas? Een vliegende start Donderdag 15 oktober 2015 Rosanne Zwart Welkom en voorstellen Ik begeleid startende docenten Ik werk op een school Ik werk op een universiteit of Hogeschool

Nadere informatie

LesObservatieFormulier

LesObservatieFormulier LesObservatieFormulier versie 2.4 24 maart 2014 Dit lesobservatieformulier is ontwikkeld voor en door academische opleidingsscholen en de lerarenopleidingen van HvA, InHolland, VU en UvA in de regio Amsterdam.

Nadere informatie

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen

VOORBEELD. Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst. Naam docent: Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen Uw lesobservatie en de leerlingvragenlijst Een terugkoppeling ten behoeve van uw professionele ontwikkeling Naam docent: VOORBEELD Lerarenopleiding Rijksuniversiteit Groningen juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat

1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat KIJKWIJZER PEDAGOGISCH-DIDACTISCH HANDELEN IN DE KLAS School : Vakgebied : Leerkracht : Datum : Groep : Observant : 1 De leraar creëert een veilig pedagogisch klimaat (SBL competenties 1 en 2) 1.1* is

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen DIDACTISCHE BEKWAAMHEID D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leraar motiveert leerlingen om actief aan de slag te gaan. De leraar maakt doel en verwachting van de les duidelijk zorgt

Nadere informatie

Literatuuronderwijs als denkscholing

Literatuuronderwijs als denkscholing Literatuuronderwijs als denkscholing Martijn Koek, Tanja Jansen, Frank Hakemulder, Gert Rijlaarsdam Universiteit van Amsterdam Universiteit Utrecht Universiteit Antwerpen als ik wil veeg ik de smeerkaas

Nadere informatie

Kijkwijzer formulier. Naam leerkracht. Groep leerkracht. Naam beoordelaar. Beoordeelde les. Datum. Bijzonderheden

Kijkwijzer formulier. Naam leerkracht. Groep leerkracht. Naam beoordelaar. Beoordeelde les. Datum. Bijzonderheden Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam Naam leerkracht Groep leerkracht Naam beoordelaar Beoordeelde les Datum Bijzonderheden Dit formulier is bedoeld als invulformulier voor scholen die met de Kijkwijzer

Nadere informatie

Speciaal Onderwijs januari 2013

Speciaal Onderwijs januari 2013 Speciaal Onderwijs januari 2013 Naam: Vakgebied : Groep: Team : indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN 1.1 zorgt voor een ontspannen sfeer spreekt leerlingen op een positieve manier aan maakt zodanig contact

Nadere informatie

Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013

Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013 Voortgezet Speciaal Onderwijs januari 2013 Naam: Vakgebied : Groep: Team : indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN 1.1 zorgt voor een ontspannen sfeer spreekt leerlingen op een positieve manier aan maakt zodanig

Nadere informatie

Kijkwijzer 2.0. Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door:

Kijkwijzer 2.0. Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door: Kijkwijzer 2.0 Datum: Naam leerkracht: Groep: Aantal leerlingen: Bezocht door: Leeswijzer - Aandachtspunten: aandachtspunten voor het handelen van leerkrachten - Observeerbaar gedrag: vertaling naar handelingen

Nadere informatie

uitgangssituatie Doelstelling

uitgangssituatie Doelstelling Deelplan b: Rekenen Pedagogisch handelen, taakgerichte werksfeer Verdere implementatie en borging werken met het ADI model en afstemming en verwerking (groepsplan) Invoer nieuwe rekenmethode Rekenlijn

Nadere informatie

O M V G Norm: 1.1 (ontspannen sfeer) 1.2 (veiligheid) 1.3 (respect) 1.4 (zelfvertrouwen) Opmerkingen

O M V G Norm: 1.1 (ontspannen sfeer) 1.2 (veiligheid) 1.3 (respect) 1.4 (zelfvertrouwen) Opmerkingen KwaliteitWijzer primair onderwijs augustus 2013 Naam: Vakgebied : Datum: Groep: Team : ob - mb - bb (omcirkelen) indicator 1 : PEDAGOGISCH HANDELEN aandachtspunten goede praktijken - + nvt 1.1 zorgt voor

Nadere informatie

In gesprek over lesobservaties: mentorrollen en feedback strategieën

In gesprek over lesobservaties: mentorrollen en feedback strategieën In gesprek over lesobservaties: mentorrollen en feedback strategieën Velon 17 maart 2017 Joris Beek & Itzél Zuiker g.j.beek@uu.nl / i.zuiker@uu.nl Het onderzoek Een sterk begin: Inductieprogramma Lesobservatie

Nadere informatie

Hierbij bied ik jullie het advies aan over de invulling van de cao-afspraak (zie bijlage).

Hierbij bied ik jullie het advies aan over de invulling van de cao-afspraak (zie bijlage). Drs. S.J. de Groot Muntstraat 5 3512 ET Utrecht inlichtingen Drs. S.J. de Groot telefoon 030-230 69 60 e-mail s.degroot@onderwijscooperatie.nl bijlage(n) 1 briefnummer projectcode datum 26.09.2015 Onderwerp

Nadere informatie

Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam

Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam Observatie-instrument Basisbekwaam handelen Zicht op de vaardigheden van leerkrachten in de ontwikkeling van start- naar basisbekwaam Samengesteld door Marie-Louise van Lieshout in opdracht van Brigit

Nadere informatie

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat

Kijkwijzer Primair Onderwijs. Jantien Voorbeeld. Competentie Thermometer Nicolaes Maesstraat Kijkwijzer Primair Onderwijs Jantien Voorbeeld Competentie Thermometer 0756143561 Nicolaes Maesstraat 2 216 daniel@ctmeter.nl Zaandam www.ctmeter.nl Assessment Jantien Voorbeeld» Rapportage Rapportage

Nadere informatie

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum:

Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse. Datum: A Beoordelingsformulier (Les) Voorbereiding Naam student: Krijn Cornelisse Naam docent: F.Kok Datum: 5-12-2013 Het Lesplan; de student; Omschrijving Bereidt zich voor op de lessen en zorgt ervoor dat alle

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen

D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Didactisch bekwaam D.1 Motiveren en inspireren van leerlingen Resultaat De leerlingen krijgen ruimte voor eigen inbreng en creatieve invulling van de opdracht. De leraar zorgt ervoor dat leerlingen zich

Nadere informatie

Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden

Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden Bijlage 1. Kijkwijzers leraarvaardigheden In deze bijlage staan kijkwijzers op het gebied van interactie, didactiek en klassenmanagement, die je kunt gebruiken bij de analyse van opnames. A. Kijkwijzers

Nadere informatie

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013

ALEXANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 ALEANDER GIELE Competentiemonitor Ingevuld door : C.M.T. Ruppert Ingevuld op : 19 december 2013 Deze monitor is ingevuld op basis van een eerste gesprek, een lesobservatie en een nagesprek (soms in andere

Nadere informatie

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht

Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Naam: School: Daltoncursus voor leerkrachten Competenties en bekwaamheden van een Daltonleerkracht Inleiding: De verantwoordelijkheden van de leerkracht zijn samen te vatten door vier beroepsrollen te

Nadere informatie

Inleiding. Leeswijzer

Inleiding. Leeswijzer Colofon Opstellers: De Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam (KBA) en de schoolbesturen verenigd in het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO) hebben de Kijkwijzer ontwikkeld in samenwerking met de KPC Groep.

Nadere informatie

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7

kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 kempelscan P1-fase Kempelscan P1-fase 1/7 Interpersoonlijke competentie Kern 1.2 Inter-persoonlijk competent Communiceren in de groep De student heeft zicht op het eigen communicatief gedrag in de klas

Nadere informatie

kempelscan K1-fase Eerste semester

kempelscan K1-fase Eerste semester kempelscan K1-fase Eerste semester Kempelscan K1-fase eerste semester 1/6 Didactische competentie Kern 3.1 Didactisch competent Adaptief omgaan met leerlijnen De student bereidt systematisch lessen/leeractiviteiten

Nadere informatie

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen

Bijlage bij groepsplan begrijpend lezen Bijlage bij groepsplan Aanpak in de klas via IGDI model Voorbereiding Start van de les: te behandelen leesstrategie op het bord, doel van de les benoemen Instructie en inoefening: 1. één strategie hardop

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

Werken aan instructievaardigheden

Werken aan instructievaardigheden Werken aan instructievaardigheden Stichting Katholiek Onderwijs Enschede 20 maart 2012 Fred Kramer Voorstellen: Fred Kramer ruim 25 jaar basisschoolervaring in groep 1-8 4 jr bovenschools taalconsulent

Nadere informatie

KBA Kijkwijzer. Frans Leerkracht. Competentie Thermometer 075-6143561 Nicolaes Maesstraat 2-216 daniel@ctmeter.nl

KBA Kijkwijzer. Frans Leerkracht. Competentie Thermometer 075-6143561 Nicolaes Maesstraat 2-216 daniel@ctmeter.nl KBA Kijkwijzer Frans Leerkracht Competentie Thermometer 0756143561 Nicolaes Maesstraat 2 216 daniel@ctmeter.nl Zaandam www.ctmeter.nl Assessment Frans Leerkracht» Rapportage Rapportage Betreft Deelnemer

Nadere informatie

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering

T: Instructies en procedures opvolgen. 1.2.Bereidt de uitvoering VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent BOL leerjaar 2 in 2011-2012 Verdiepingsfase OAS praktijk 2011-2013 volgens het Kwalificatiedossier 2010. naam: klas: Loopbaanbegeleider: 1= startniveau 2=aardig

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 3 (jaar 3) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 3 (jaar 3) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Docent LB. Inhoudsopgave. Docent LB Inter-persoonlijk. Leesinstructies Rapportgegevens

Docent LB. Inhoudsopgave. Docent LB Inter-persoonlijk. Leesinstructies Rapportgegevens Docent LB Naam feedbackontvanger MGN(Robbert van Megen) Huidige datum: 12/24/2010 Inhoudsopgave Leesinstructies Rapportgegevens Feedbackontvanger Geselecteerde competenties Feedbackgevers Totaaloverzicht

Nadere informatie

Overzicht pedagogisch didactisch handelen

Overzicht pedagogisch didactisch handelen faclteit gedrags- en maatschappijwetenschappen niversitaire lerarenopleiding Datm: 11 janari 2016 T.a.v.: «Adressering «Achternaam_docent Betreft: «Betreft «Projectleider «Email_onderzoeksproject Landleven

Nadere informatie

Verzamellijst onderwijsbehoeften

Verzamellijst onderwijsbehoeften Pedagogische studiedag HGW 20 november 2013 Verzamellijst onderwijsbehoeften Een onderwijsbehoeften bestaat uit twee delen: 1. Welke doelen streef je samen met een kind na? 2. Wat heeft dit kind extra

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden

Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Stap 3 Leeractiviteiten begeleiden Bij het begeleiden van leeractiviteiten kun je twee aspecten aan het gedrag van leerkrachten onderscheiden, namelijk het pedagogisch handelen en het didactisch handelen.

Nadere informatie

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview)

Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Eindbeoordeling van het assessment Startbekwaam (op grond van portfolio, presentatie en criterium gericht interview) Student: Opleidingsassessor: Studentnummer:. Veldassessor:. Datum: Een startbekwaam

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

1. Omgang met de groep en de omgeving 2. Communicatieve vaardigheden 3. Kennis en didactiek 4. Professionalisme

1. Omgang met de groep en de omgeving 2. Communicatieve vaardigheden 3. Kennis en didactiek 4. Professionalisme Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Dit observatieformulier is gebaseerd op een lijst met 45

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST LESBEZOEK

OBSERVATIELIJST LESBEZOEK OBSERVATIELIJST LESBEZOEK In de tabel 1 hieronder vind je een verzameling criteria voor de observatie van de te bezoeken les. Voorafgaand aan het lesbezoek wordt door de kandidaat een aantal leerdoelen

Nadere informatie

Talentenscan geweldig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken en sturen op ontwikkeling

Talentenscan geweldig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken en sturen op ontwikkeling Talentenscan geweldig hulpmiddel bij het voeren van gesprekken en sturen op ontwikkeling Gesprekkencyclus Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat er meer en meer behoefte is aan feitelijke informatie over

Nadere informatie

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen

Kijkwijzer rekenen. Gericht kijken en ontwikkelen Kijkwijzer rekenen Gericht kijken en ontwikkelen Leerkracht Groep School Datum Lesdoel Observant Aandachtspunten en sterke punten vorige lesobservatie: Voorbereiding 1. De leerkracht heeft de les zichtbaar

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS

TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS TOELICHTING OP DE KWALITEITSKAART BASISONDERWIJS Om de kwaliteit van het onderwijs te beoordelen worden basisscholen bezocht met periodiek kwaliteitsonderzoek (PKO). Vóór 2003 werden basisscholen bezocht

Nadere informatie

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan

competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Samenwerken Omgevingsgericht/samenwerken Reflectie en zelfontwikkeling competentieprofiel groepsleerkracht/ docent algemeen vormend onderwijs Het Driespan Competentieprofiel stichting Het Driespan, (V)SO

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Test Kandidaat

Rapport Docent i360. Test Kandidaat Rapport Docent i360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het

Nadere informatie

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model

Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Richtlijn Het Activerende Directe Instructie Model Omschrijving Verwijzing naar Doelgroep Opsteller Intern document die uitleg geeft over het activerende directe instructiemodel. Vaardigheidsmeter Betrokken

Nadere informatie

Aantekenformulier van het assessment PDG

Aantekenformulier van het assessment PDG Aantekenformulier van het assessment PDG Kandidaat: Assessor: Datum: Een startbekwaam docent voldoet aan de bekwaamheidseisen voor leraren in het tweedegraadsgebied (zie competentie 1 t/m 7 op de volgende

Nadere informatie

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen

Het gekleurde vakje is het vereiste niveau voor het voltooien van de oriënterende stage, het kruisje geeft aan waar ik mezelf zou schalen Daniëlle Ramp, competentie ontwikkeling, oriënterende stage 1. Interpersoonlijk competent Contact maken Stimuleren om op een eigen manier te leren Klimaat voor scheppen 2. Pedagogisch competent Begeleiding

Nadere informatie

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding

De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren. Inleiding De rollen van de SCZ docent: competentiewoordenboek en indicatoren Inleiding Docenten vervullen 5 rollen in de lessituatie. Daarnaast vervult de docent de lessituatie een aantal rollen. In onderstaand

Nadere informatie

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning

Positieve houding. Hoge verwachtingen. Flexibele planning Visie Aanpassingen in de gedragingen van de leerkracht Het vertalen van een politiek besluit zoals het M- decreet in de dagelijkse praktijk is geen gemakkelijke opgave. Als leerlingen met een beperking

Nadere informatie

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de

Bij de MSF (verwijzers) is het verplicht minimaal 3 verwijzers een vragenlijst te sturen, voor de Multisource Feedback Er zijn drie verschillende formulierensets Multisource Feedback (MSF) beschikbaar in het digitaal portfolio: Bij de MSF (collega s) is het verplicht minimaal 3 collega s een vragenlijst

Nadere informatie

CHECKLIST DIFFERENTIATIE IN DE SCHOOL. Op schoolniveau zijn afspraken gemaakt over: (voor zover van toepassing in de visie op differentiëren)

CHECKLIST DIFFERENTIATIE IN DE SCHOOL. Op schoolniveau zijn afspraken gemaakt over: (voor zover van toepassing in de visie op differentiëren) CHECKLIST DIFFERENTIATIE IN DE SCHOOL Elementen effectief onderwijs 1. Differentiëren in Schooldoelen Op schoolniveau zijn afspraken gemaakt over: (voor zover van toepassing in de visie op differentiëren)

Nadere informatie

DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht

DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht DIFFERENTIATIE op Leesontwikkeling Vaardigheden van de leerkracht Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart zijn te vinden op www.taalpilots.nl en www.rekenpilots.nl.

Nadere informatie

2 Voorbeeld beoordelingsformulier op basis van kenmerken Kenmerken Kwaliteitsontwikkeling - Omgaan met verschillen

2 Voorbeeld beoordelingsformulier op basis van kenmerken Kenmerken Kwaliteitsontwikkeling - Omgaan met verschillen 2 Voorbeeld beoordelingsformulier op basis van kenmerken Kenmerken Kwaliteitsontwikkeling - Omgaan met verschillen (vertrouwelijk) Beoordeling ten aanzien van Naam: Geboortedatum: Betreft De beoordeling

Nadere informatie

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis

Rapport Docent i360. Angela Rondhuis Rapport Docent i360 Naam Angela Rondhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor je ligt het

Nadere informatie

kempelscan P2-fase Studentversie

kempelscan P2-fase Studentversie kempelscan P2-fase Studentversie Pedagogische competentie Kern 2.1 Pedagogisch competent Pedagogisch handelen Je draagt bij aan een veilige leef- en leeromgeving in de groep O M V G Je bent consistent

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Marzano (2003) Scholen maken het verschil

Marzano (2003) Scholen maken het verschil Programma Effectieve directe instructie Opfrismiddag 20 oktober 2010 Dortie Mijs Wat is het IGDI-model? Verdieping op twee aspecten: - Doelen formuleren - Werken met IGDI in een combinatiegroep Voorbereiden

Nadere informatie

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008

KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2007/2008 OBS REMBRANDT School: openbare basisschool Rembrandt Plaats: Akersloot BRIN-nummer: 04GB Onderzoeksnummer: 103497 Datum uitvoering

Nadere informatie

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen:

Om te voldoen aan deze bekwaamheidseis moet de leraar primair onderwijs het volgende doen: 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE

CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE CHECKLIST LEERKRACHTV AARDIGHEDEN: EEN KADER VOOR GESPREK, OBSERVATIE EN REFLECTIE Basishouding en pedagogisch klimaat Leerkracht-leerlingrelatie. De leerkracht: laat leerlingen merken dat zij er voor

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013.

VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013. VOORTGANGSRAPPORTAGE Onderwijsassistent (93500) BOL 2015-2017 Verdiepingsfase OAS volgens het Kwalificatiedossier 2013. 1= startniveau 2=aardig eindje op weg 3= beginnend beroepsbeoefenaar NB: Als er lln.

Nadere informatie

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit.

Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Hoe ervaar je de les (sen) die krijgt van Dhr Talman? De lessen van meneer talman zijn leerzaam, duidelijk. Hij legt het allemaal rustig uit. Goed, duidelijke manier van les geven Goed en zinvol. Goed

Nadere informatie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie

Opbrengstgericht omgaan met verschillen. Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Opbrengstgericht omgaan met verschillen Bijeenkomst 3 Onderwijsbehoeften en differentiatievormen: differentiatie in instructie Programma Doelen en programma toelichten Terugblik op huiswerkopdracht Wat

Nadere informatie

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën.

Competenties. van de rondleider in kunst en -historische musea. De competenties zijn verdeeld over vier hoofdcategorieën. Competenties van de rondleider in kunst en -historische musea Verwijzing naar deze lijst: Schep, M., Van Boxtel, C., & Noordegraaf, J. (2017). Competent museum guides: defining competencies for use in

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln

Mentor Datum Groep Aantal lln Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Quickscan voor personeel

Quickscan voor personeel Quickscan 2018-2019 voor personeel Uitslagen Quick Scan SBO De Vlieger Inleiding In dit rapport worden de resultaten beschreven van de Quickscan 2018-2019 voor personeel van SBO De Vlieger. De gebruikte

Nadere informatie

Zelfevaluatie. Inleiding:

Zelfevaluatie. Inleiding: Sabine Waal Zelfevaluatie Inleiding: In dit document heb ik uit geschreven wat mijn huidige niveau is en waar ik mij al zoal in ontwikkeld heb ten opzichte van de zeven competenties. Elke competentie heb

Nadere informatie

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties :

Competenties. De beschrijvingen van de 7 competenties : Inhoud Inleiding...3 Competenties...4 1. Interpersoonlijk competent...5 2. Pedagogisch competent...5 3. Vakinhoudelijk en didactisch competent...6 4. Organisatorisch competent...6 5. Competent in samenwerking

Nadere informatie

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht

Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Competenties / bekwaamheden van een daltonleerkracht Tijdens de DON bijeenkomst van 13 november 2013 hebben we in kleine groepen (daltoncoördinatoren en directeuren) een lijst met competenties/bekwaamheden

Nadere informatie

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk.

Kennis rond dementie, familierelaties en verlieservaringen is onontbeerlijk. COMPETENTIEPROFIEL COACH BEGELEIDING MODULES PSYCHO-EDUCATIEPAKKET DEMENTIE EN NU De coach van Dementie en nu is hij/zij die de vormingssessies begeleidt voor een groep mantelzorgers van personen met dementie.

Nadere informatie

Observatielijst voor klassieke lessen

Observatielijst voor klassieke lessen Observatielijst voor klassieke lessen Gewaardeerd op een 5-punts schaal wordt een aantal uitspraken gedaan. 1 = komt niet voor 2 = komt soms voor 3 = komt voor 4 = komt vaak voor 5 = komt altijd voor Na

Nadere informatie

COMPETENTIES MET INDICATOREN LERAAR LB COÖRDINATOR

COMPETENTIES MET INDICATOREN LERAAR LB COÖRDINATOR COMPETENTIES MET INDICATOREN LERAAR LB COÖRDINATOR 1. Visie Ontwerpen van een beeld van de toekomstige ontwikkelingen van de schoolorganisatie zonder zich te beperken door de huidige gang van zaken 1.

Nadere informatie

Zelfevaluatieformulier

Zelfevaluatieformulier Zelfevaluatieformulier Verwijzing naar dit formulier: Mark Schep, Carla van Boxtel & Julia Noordegraaf (2017). Zelfevaluatieformulier voor rondleiders. Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. Deze zelfevaluatie

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis.

helemaal niet niet mee eens niet mee eens mee eens helemaal mee eens. In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. helemaal niet niet niet helemaal Naam: In deze vragenlijst staan een aantal uitspraken over leren en kennis. Jij moet aangeven of je het met de uitspraken eens bent of niet. Bij elke vraag kun je kiezen

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V.

Beoordelingsrapport. Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport Keimaat is een product van b&t begeleiding en training B.V. Beoordelingsrapport van: mevr. K. Rozegeur Dit beoordelingsrapport is gemaakt op: 8 juli 2010 Beoordelingsperiode: augustus

Nadere informatie

Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013

Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013 Kijkwijzer VVE Almere Versie september 2013 Indicator 1A: pedagogisch handelen (omgang met elkaar): de pedagogisch medewerker/leerkracht biedt respect en ondersteuning, structuur en veiligheid Aandachtspunten

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 239 Leerlingen 6-8 2014 Vensters PO -- - + ++? Schoolklimaat 3,4 BHoe graag ga je naar school? 3,1 6 29 148 54 2 BHoe veilig voel je je op school? 3,5 15 93 124 7 BHoe duidelijk vind

Nadere informatie

Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie

Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie Bijlage 5: Formulier tussenevaluatie Formulier tussenevaluatie Naam student: Studentnummer: Naam school / onderwijsinstelling: Naam werkplekbegeleider: Naam instituutsopleider: Datum: Beoordeling Niet

Nadere informatie

1 Interpersoonlijk competent

1 Interpersoonlijk competent 1 Interpersoonlijk competent De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leefen werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid van de leraar primair onderwijs en

Nadere informatie

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Departement Technische Wetenschappen - Opleidingen Elektrotechniek, Bouw en Logistiek Academiejaar 2009-2010 Inhoud 1 Situering same-age-in-class

Nadere informatie

Rapportage 2 e monitoronderzoek. OBS De Mieden te Meeden. Vertrouwelijk

Rapportage 2 e monitoronderzoek. OBS De Mieden te Meeden. Vertrouwelijk Rapportage 2 e monitoronderzoek OBS De Mieden te Meeden Vertrouwelijk OBS De Mieden i.o. van de PO Raad is de Hereweg 210 monitor uitgevoerd door: 9651 AP Meeden drs. Bonne van Dam www.de mieden.picto.nl

Nadere informatie

Aansluiting op kern- en deeltaken

Aansluiting op kern- en deeltaken GLVF Implementatie In studiejaar 2016-2017 zullen alle studenten leren lesgeven met de GLVF. Enkele aanpassingen in de GLVF formulieren: Aansluiting op kern- en deeltaken; Aantallen GLVF per semester;

Nadere informatie

ID Categorie / Vraag Zelfbeeld Gemiddelde Standaard deviatie

ID Categorie / Vraag Zelfbeeld Gemiddelde Standaard deviatie Gegevens vragenlijst Naam: Feedbackscan mevr. N. Pers Omschrijving: Feedback leerlingen Klas: H4A, H4B en H4C Vak: Economie (ECON4) Leerjaar: 4 Schooltype: HAVO Startdatum: 2011-10-14 Onderzoek: Leerling

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Doelen. Differentiëren is te leren. Stichting Passend Primair Onderwijs. Haaglanden

Doelen. Differentiëren is te leren. Stichting Passend Primair Onderwijs. Haaglanden Differentiëren is te leren Stichting Passend Primair Onderwijs Haaglanden thema: STER(K) VOOR DE KLAS 09-11-2016 Aafke Bouwman & Ineke Bruning WWW.CPS.NL WWW.CPS.NL Doelen Jullie kennen de lagen van de

Nadere informatie

Werken vanuit gezamenlijk inzicht

Werken vanuit gezamenlijk inzicht werkvorm 1 Doel Elkaar feedback geven. Onderlinge samenwerking bevorderen. Respect voor onderlinge verschillen bevorderen. Ieder in eigen kwaliteiten inzetten en daarmee werkdruk verminderen. Er is werkdruk

Nadere informatie

Schooldiagnose najaar 2014

Schooldiagnose najaar 2014 Schooldiagnose najaar 2014 In het najaar van 2014 hebben we de medewerkers, ouders, leerlingen en oud-leerlingen van De Springplank gevraagd onze school en ons onderwijs te beoordelen. Op een schaal van

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Competentiewoordenboek niet-kaderleden

Competentiewoordenboek niet-kaderleden 1. Besluitvaardig zijn Competentiewoordenboek niet-kaderleden - Kan tijdig beslissen wat in een bepaalde situatie moet gebeuren - Neemt goede beslissingen rekening houdend met de situatie - Durft beslissingen

Nadere informatie

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd.

Standaard 8: Leerlingen met extra onderwijsbehoeften krijgen bij ons extra leer- en instructietijd. Persoonsgegevens management zorgfunctie Onderwijsondersteunend personeel leraar onderbouw leraar bovenbouw anders Kwaliteit van leerlingenzorg in het primair onderwijs ZEK-PO Instrumenten voor zelfevaluatie

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Competentievenster 2015

Competentievenster 2015 Windesheim zet kennis in werking Competentievenster 2015 TWEEDEGRAADS LERARENOPLEIDING WINDESHEIM Inleiding 3 Het competentievenster van de tweedegraads lerarenopleidingen van Hogeschool Windesheim vormt

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL BISSCHOP ERNST School : basisschool Bisschop Ernst Plaats : Goes BRIN-nummer : 05GY Onderzoeksnummer : 94508 Datum schoolbezoek : 29 en 31 mei Datum vaststelling

Nadere informatie

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen

Actualisering leerplan eerste graad - Deel getallenleer: vraagstukken Bijlage p. 1. Bijlagen Bijlage p. 1 Bijlagen Bijlage p. 2 Bijlage 1 Domeinoverschrijdende doelen - Leerplan BaO (p. 83-85) 5.2 Doelen en leerinhouden 5.2.1 Wiskundige problemen leren oplossen DO1 Een algemene strategie voor

Nadere informatie