Het doorlopend trottoir

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het doorlopend trottoir"

Transcriptie

1 6 Brochure voor de wegbeheerder Het doorlopend trottoir

2 h e t d o o r l o p e n d t r ot to i r Redactie Sylvie Trussart en Isabelle Janssens, BIVV Coördinatie Isabelle Janssens, BIVV Met de medewerking van de Afdeling Mobiliteit en Infrastructuur van het BIVV Foto's BIVV Grafische vormgeving en lay-out Dominique Boon Disponible en français. Available in English. Deze brochure kan gedownload worden in het Nederlands, Frans en Engels op de site D/2008/0779/104 Verantwoordelijke uitgever: C. Van Den Meersschaut November 2008

3 1 Inhoud 1 Definitie Wettelijke aspecten Inplanting Voor- en nadelen Aanbevelingen voor de aanleg... 9

4 2 1- Definitie In de wegcode wordt het doorlopend trottoir vermeld in de definitie van trottoir (artikel 2.40): De term trottoir duidt op het gedeelte van de openbare weg, al dan niet verhoogd aangelegd ten opzichte van de rijbaan, in het bijzonder ingericht voor het verkeer van voetgangers; het trottoir is verhard en de scheiding ervan met de andere gedeelten van de openbare weg is duidelijk herkenbaar voor alle weggebruikers. Het feit dat het verhoogd trottoir over de rijbaan doorloopt brengt geen wijziging aan de bestemming ervan. Ter hoogte van het doorlopend trottoir is de rijbaan onderbroken. De aanwezigheid van voetgangers wordt benadrukt, ze hebben voorrang op al de andere weggebruikers. Het doorlopend trottoir onderscheidt zich van een oversteekplaats voor voetgangers (verhoogd of klassiek). Het is in feite een volwaardig stedenbouwkundig instrument. Deze verkeersinrichting gidst de voetgangers en helpt ze om hun plaats in het verkeer op te eisen. Doorlopende trottoirs dragen zo ook bij tot de verkeersleefbaarheid en het algemeen uitzicht van de openbare ruimte. Dit middel, dat geen deel uitmaakt van de rijbaan, heeft tot doel het gemotoriseerd verkeer te vertragen dat over het trottoir rijdt. Enkele vergelijkingspunten: Het trottoir loopt door over de rijbaan en de voetgangers hebben er voorrang.

5 3 definitie Doorlopend trottoir Voetgangersoversteekplaats Voetgangersoversteekplaats op verkeersplateau Verkeersinrichting uitgerust met boordstenen die in het verlengde van het gewone trottoir liggen. Zebrastrepen aangebracht op de rijbaan. Zebrastrepen aangebracht op een verkeersplateau met toegangshellingen. De inrichting verplicht de voertuigen te vertragen. De voetganger kan een ononderbroken traject afleggen en behoudt zijn voorrang De gebruiker moet extra waakzaam zijn als hij het zebrapad oversteekt. Het traject van de voetganger wordt niet onderbroken en hij heeft voorrang. De inrichting verplicht de voertuigen te vertragen. Het traject van de voetganger wordt niet onderbroken en hij heeft voorrang. Zoals op elk trottoir zijn spelende kinderen en stilstaande voetgangers mogelijk op voorwaarde dat ze de doortocht van voertuigen niet onnodig belemmeren. Spelende kinderen en stilstaande voetgangers zijn niet toegelaten. Spelende kinderen en stilstaande voetgangers zijn niet toegelaten. Betere zichtbaarheid van de voetganger omwille van de verhoging. Het gebruik van deze verkeersinrichting is logisch omdat het om een verlenging van het bestaande trottoir gaat. Verplicht gebruik op ongeveer 30 m. Betere zichtbaarheid van de voetganger omwille van de verhoging. Verplicht gebruik op ongeveer 30 m. Oversteekplaats zonder hoogteverschillen. Verhoogde of gelijkgrondse oversteekplaats indien de boordstenen verlaagd zijn. Oversteekplaats zonder hoogteverschillen.

6 4 2- Wettelijke aspecten Rechten en plichten van elke weggebruiker In de wegcode staat beschreven hoe de weggebruiker zich moet gedragen op een doorlopend trottoir. Het gaat hier over algemene gedragsregels: Omdat het doorlopend trottoir bestemd is voor voetgangers, hebben ze er voorrang. Ze mogen echter de doortocht van voertuigen niet onnodig belemmeren. De zijstraten moeten uiteraard altijd toegankelijk blijven. Een bestuurder die het trottoir oversteekt, moet doorgang verlenen aan weggebruikers die toelating hebben zich op het trottoir te begeven (art 12.4 bis). Voorrangsregels Eén van de wijzigingen van het verkeersreglement in maart 2007 was de invoering van een eenduidige algemene voorrang van rechts. Een automobilist die eerst voorrang heeft verleend aan de voetgangers op het doorlopend trottoir en nadien verder rijdt behoudt zijn voorrang op de andere voertuigen die van links komen. De voetgangers die zich op het doorlopend trottoir voortbewegen, behouden hun voorrang ten opzichte van al de andere bestuurders. Kortom: het feit dat een trottoir over een rijbaan loopt en dus doorlopend is verandert niets aan de voorrangsregels. Is spelen toegelaten op een doorlopend trottoir? De spelregels op een doorlopend trottoir zijn dezelfde die de gebruikers in het algemeen moeten naleven op de openbare weg. Op een klassiek trottoir mogen spelende kinderen andere voetgangers, fietsende kinderen of personen met verminderde mobiliteit niet hinderen. Deze regel geldt uiteraard ook op de doorlopende trottoirs. Het verkeer dat over het doorlopende trottoir rijdt mag dus niet onnodig gehinderd worden. Vanuit het standpunt van een bestuurder is een doorlopend trottoir kruisen ongeveer hetzelfde als een garage inrijden: let op voor voetgangers! Daarom wordt een doorlopend trottoir ook een uitritconstructie genoemd. De bestuurder moet de doorgang verlenen aan de voetgangers.

7 5 3- Inplanting De aanleg van een doorlopend trottoir is het meest aangewezen in stedelijke omgevingen of op straten die nu al grotendeels voorzien zijn van trottoirs. In winkelstraten zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat voetgangers ongehinderd hun verplaatsing kunnen afleggen zonder enig hoogteverschil te moeten overbruggen en zonder dat hun traject onderbroken wordt door zijstraten. Vooral voor rolstoelgebruikers en ouders met kinderwagens zijn doorlopende trottoirs ideaal omdat ze niet voortdurend te maken krijgen met hoogteverschillen. De algemene stelregel is dat doorlopende trottoirs alleen worden aangebracht op plaatsen waar 85% van de bestuurders trager rijdt dan 50 km/u. Een doorlopend trottoir kan toegepast worden in verschillende verkeerssituaties. Het gekende doorlopend trottoir is uiteraard het trottoir dat over een zijstraat loopt en zo het ene trottoir met het andere verbindt. Een doorlopend trottoir kan ook aangebracht worden op of naast een relatief grote openbare ruimte zoals een plein. Hoewel men een doorlopend trottoir eerder in stedelijke of commerciële omgevingen verwacht, kan het ook op zijn plaats zijn in woonwijken, zoals verkavelingen, evenals op het platteland. Het kan er inderdaad gebruikt worden als poorteffect van een zone 30 of een In deze winkelstraat stelt een doorlopend trottoir de voetgangers in staat om ongehinderd hun weg voort te zetten.

8 i n p l a n t i n g 6 erf, of nog als toegang tot een park, een plein of een verkaveling. Het doorlopend trottoir veronderstelt een verschil in categorie tussen de betreffende straten. Daarom wordt de aanleg van deze inrichting niet aangeraden op al de armen van het kruispunt. In het geval het kruispunt wordt gevormd door verkeersassen van dezelfde categorie raden we aan eerder een verhoogd kruispunt in te richten. In dit dorp loopt het doorlopend trottoir langsheen de hoofdweg. Het beschermt de aanpalende woonkernen van deze gewestweg en zorgt voor een comfortabele doorgang. Het doorlopend trottoir doet hier dienst als toegangspoort van een erf in een stedelijk gebied.

9 7 4- Voor- en nadelen De voetganger heeft een comfortabeler traject (voorrang op voertuigen). De voetganger moet zich minder inspannen want er zijn geen boordstenen die gedwarst moeten worden. Er zijn weinig voorzieningen nodig voor personen met verminderde mobiliteit: Het traject kan zonder overbruggen van hoogteverschillen afgelegd worden. Het systematisch gebruik van geleide- en noppentegels is niet meer nodig vermits de voetganger voorrang heeft. Dergelijke tegels kunnen echter soms nog wel handig zijn, meer bepaald als de straat die onderbroken wordt door het doorlopende trottoir breed of druk is. Door een doorlopend trottoir verliezen slechtzienden herkenningstekens zoals de boordstenen die signaleren dat ze een straat zullen oversteken. Ze merken wel nog steeds een auditieve verstoring op door de afwezigheid van gebouwen, maar betreft het een weg, een garage-inrit of een winkelgalerij? Daarenboven wordt in een normale configuratie aangeraden geleidetegels te plaatsen om de as van de oversteek aan te geven. Op Voetgangers moeten geen hoogteverschillen meer overbruggen. Onder andere voor personen met verminderde mobiliteit en de kinderwagens verhoogt het comfort dus aanzienlijk.

10 fvoo i c h e r - nen o 1nadelen 8 een doorlopend trottoir kunnen de geleidetegels slechtzienden helpen om zich in de goede richting te oriënteren. Overleg over de verkeersinrichting met een organisatie gespecialiseerd in toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden is dan ook altijd aangewezen. Een doorlopend trottoir met geleidelijnen voor blinden en slechtzienden geeft een mogelijke kruising met voertuigen aan. De rode verharding accentueert een bushalte en is dus geen indicatie voor eventueel gevaar. Voetgangers voelen er zich veilig. De ruimte rond het doorlopende trottoir moet berekend zijn op overstekende voetgangers: zichtbaarheid, voldoende vrije ruimte enz. Als de doorlopende trottoirs langs een voorrangsweg worden aangelegd, stelt zich geen enkel probleem. Als de doorlopende trottoirs zich daarentegen bevinden op een kruispunt met voorrang van rechts, vrezen sommige wegbeheerders dat de verminderde zichtbaarheid van de zijwegen (doorlopende boordstenen) zou leiden tot het niet naleven van de voorrang en dat de effectieve snelheden zouden stijgen. Het is duidelijk dat, indien zo een weg met voorrang van rechts al te kampen heeft met problemen van overdreven snelheid of van doorgaand verkeer, de aanleg van een doorlopend trottoir langs deze weg de situatie niet zal verbeteren. Om oversteekplaatsen voor voetgangers naast dergelijke wegen duidelijk aan te geven zijn zebrapaden of zelfs verhoogde kruispunten betere oplossingen. Als er op de weg echter enkel plaatselijk verkeer voorbijkomt aan een gematigde snelheid is het risico op inbreuken tegen de voorrangsregels al meteen een stuk kleiner. Het is aan de wegbeheerder om zich uit te spreken voor één van deze twee inrichtingen in functie van de verkeersstroom, het doorgaand verkeer, de effectieve rijsnelheden en zijn mobiliteitsbeleid. Toch roept elke gewijzigde of nieuwe inrichting vragen op, zowel voor de wegbeheerder als voor de gebruiker. Daarom komt het nog regelmatig voor dat bepaalde inrichtingen door hun ontwerper ten onrechte doorlopende trottoirs worden genoemd terwijl ze bijvoorbeeld zijn voorzien van toegangshellingen met kammarkeringen, of zelfs zebrapaden. Deze inrichtingen zijn geen doorlopende trottoirs!

11 9 5- Aanbevelingen voor de aanleg Het doorlopende trottoir moet op hetzelfde niveau liggen als het trottoir. Het grootste voordeel van een doorlopend trottoir is dat voetgangers geen hoogteverschil moeten overbruggen. Dankzij de aanleg van een doorlopend trottoir wordt de doorgang van de voetgangers op het trottoir niet gehinderd ter hoogte van de zijwegen. Het trottoir ligt dus overal even hoog ten opzichte van de rijbaan. toegangshelling. De keuze voor één van deze twee opties is afhankelijk van de plaats en het type doorgaand verkeer. De boordsteen of toegangshelling moet voldoende duidelijk aangegeven zijn zodat de automobilist die er over rijdt er zich van bewust is en zodat het kruisen bijna stapvoets gebeurt, vergelijkbaar met een boordsteen vóór een garage-inrit. Voertuigen die er met matige snelheid over rijden ondervinden geen noemenswaardige hinder. Als wordt geopteerd voor een toegangshelling (boordsteen van het type voor personen met verminderde mobiliteit), moet die kort zijn en een verticale opstand hebben. Kortom: De afgeschuinde boordsteen is een essentieel onderdeel van een doorlopend trottoir, de wegbeheerder kan er niet omheen. De boordsteen garandeert de VEILIGHEID van de zwakke weggebruikers, een doorlopend trottoir zonder boordsteen is onvolledig. Het trottoir is doorlopend en het traject kan afgelegd worden op één en hetzelfde niveau. Trottoir en doorlopend trottoir moeten voor het oog één geheel vormen. Door het doorlopend trottoir even breed en met dezelfde materialen aan te leggen als het trottoir creëert men voor de voetganger een visuele continuïteit terwijl voor de automobilist de rijbaan wordt onderbroken. Als de voertuigen over een doorlopend trottoir rijden moeten ze een hoogteverschil gewaar worden. Dit hoogteverschil kan op twee manieren gerealiseerd worden: door een afgeschuinde boordsteen of door een Deze boordstenen zijn duidelijk gemarkeerd. Voor de voetgangers is dit de beste oplossing omdat ze een sterk signaal zullen geven aan de automobilisten die erover rijden. Steile boordstenen langs een doorlopend trottoir bieden optimale bescherming aan voetgangers, maar zijn allesbehalve ideaal voor tweewielers.

12 a a n l e g 10 Het doorlopend trottoir moet uit dezelfde materialen vervaardigd zijn als het trottoir. Om van de voetgangersruimte een homogeen geheel te maken moet het doorlopend trottoir uit dezelfde materialen vervaardigd worden als het trottoir. Het kan echter interessant zijn met het oog op de stevigheid van de inrichting, om betonstraatstenen of tegels van een ander formaat te gebruiken of om voor een ander legpatroon te kiezen. In dit tegenvoorbeeld betreft het een eenrichtingsstraat die op het doorlopend trottoir uitkomt. De automobilisten rijden het doorlopend trottoir over via deze toegangshelling: bijgevolg merken ze geen niveauverschil op. Omdat de bestuurders recht op het doorlopende trottoir afrijden kunnen ze hoge snelheden halen waardoor de veiligheid van de voetgangers niet is gewaarborgd. Het doorlopend trottoir dat is verhard door betonstraatstenen loopt visueel duidelijk door in het trottoir. Deze toegangshelling is wel verantwoord omdat het doorlopend trottoir zich aan het begin van een eenrichtingsstraat bevindt en de automobilisten om het over te steken een bocht van 90 moeten maken. Hiervoor moeten ze hun snelheid matigen. De zichtbaarheid is optimaal op deze plaats, zodat de verschillende weggebruikers oogcontact kunnen maken. Dit type boordsteen dat vooral wordt aangewend voor personen met verminderde mobiliteit vormt geen hinder voor de voetgangers en biedt een groter comfort voor de tweewielers. Hier heeft de wegbeheerder gekozen voor hetzelfde materiaal maar van een ander formaat. De doorlopende trottoirs moeten ook de doorgang van auto's en vrachtwagens, aankunnen. Voertuigen voor onderhoud en levering moeten altijd toegang hebben tot de zijstraten. Daarom verdienen de funderingen en de materiaalkeuze extra aandacht. Hoe kleiner de tegels of klinkers, hoe beter.

13 11 a a n l e g Als het doorlopend trottoir bijvoorbeeld vervaardigd is uit betonstraatstenen, dan moeten die dikker zijn dan die van een gewoon trottoir. In plaats van betonstraatstenen van 6 of 8 cm dik, gebruikt men er hier beter met een dikte van minimum 10 cm. van een doorlopend trottoir te vermijden op fietsroutes en daar te kiezen voor een oversteekplaats op een verkeersplateau om het oversteken comfortabeler te maken. Zebrapaden mogen niet. Niet de voetgangers steken over, het zijn daarentegen de voertuigen die een ruimte oversteken die voorbehouden is voor voetgangers. De boordsteen werd verlaagd op de plaats waar fietsers het doorlopend trottoir oversteken. In dit voorbeeld is het doorlopend trottoir correct ontworpen, de markering van een zebrapad mag echter niet. Kammarkeringen of toegangshellingen voor verhoogde inrichtingen zijn niet toegelaten. Het doorlopend trottoir is geen verhoogde oversteekplaats voor voetgangers. In dit voorbeeld uit Lyon kunnen alleen fietsers het doorlopend trottoir kruisen daarom werd gekozen voor een zachte helling. Toch werd voor een afgeschuinde boordsteen gekozen. En het comfort van de tweewielers? Een boordsteen is natuurlijk allesbehalve comfortabel voor fietsers, bromfietsers en motorrijders. Net als automobilisten moeten bestuurders van tweewielers aandacht hebben voor de voetgangers, ze moeten hen voorrang verlenen en dus ook hun snelheid aanpassen. De boordsteen kan aangepast zijn, maar het is natuurlijk aan hen om voorzichtig het doorlopend trottoir over te rijden met een aangepaste snelheid. De verticale opstand van de boordsteen mag maximaal 2 cm bedragen, dit om schade aan de wielen te voorkomen. De afschuining mag niet te zacht zijn, anders zou het geen enkel effect hebben op gemotoriseerde voertuigen. Daarom is het aangewezen om de plaatsing Het doorlopend trottoir heeft een zeer kleine opstand die het begin van het trottoir aanduidt. Gemakkelijk te overschrijden door fietsers maar ongetwijfeld te klein voor gemotoriseerde voertuigen.

14 a a n l e g 12 Hoe moeten geleidelijnen voor slechtzienden geïnstalleerd worden op een doorlopend trottoir? Geleidelijnen zijn niet verplicht, maar ze kunnen aangebracht worden als de veiligheidsomstandigheden het verantwoorden. Slechtzienden hebben nog andere oriëntatiemiddelen. Zo vormen de gevels hun natuurlijke gidslijn die in het geval van doorlopende trottoirs wordt verlengd door lineaire elementen. Daarom is het belangrijk om langs de gevels geen obstakels te plaatsen, zodat slechtzienden ze kunnen gebruiken als gidslijn. Als een doorlopend trottoir goed is aangelegd met een duidelijk gemarkeerde opstand zal de veiligheid van de zwakke weggebruikers gegarandeerd zijn. In de drie gewesten is er een verschillende visie over de inplanting van de tactiele tegels.in het Waals gewest worden doorlopende voetpaden aangeduid zoals voetgangersoversteekplaatsen. Dit betekent dat geleidetegels én een waarschuwingsmarkering aangebracht worden. Hier gaat men er van uit dat de blinde of slechtziende persoon het herkenningspunt van de zijstraat verliest doordat het trottoir doorloopt en dat de blinde of slechtziende persoon beter gewaarschuwd wordt voor eventuele voertuigen. In het Vlaams en het Brussels Hoofdstedelijk gewest daarentegen gaat men er van uit dat waarschuwingsmarkeringen niet aangebracht dienen te worden, daar de voetganger de rijbaan niet oversteekt, maar op het (doorlopend) trottoir blijft. Bij zeer drukke zijstraten en in situaties die voor blinden en slechtzienden echt onduidelijk zouden kunnen zijn wordt een geleidelijn aangebracht.

15 h e t d o o r l o p e n d t r ot to i r Gerealiseerd door : Haachtsesteenweg 1405 B-1130 Brussel Tel. : 02/ Fax : 02/ info@bivv.be Internet :

16 In 2004 werd onder de noemer Straatcode een nieuw concept in onze wegcode ingevoerd in verband met inrichtingen voor voetgangers. Eigenlijk is het concept niet volledig nieuw. In tal van gemeenten werden ondertussen al doorlopende trottoirs of uitritconstructies aangelegd. Maar zoals steeds hebben er op het terrein heel wat verschillende uitvoeringen van deze verkeersinrichting het daglicht gezien. We vonden het dan ook belangrijk te verduidelijken wat moet worden verstaan onder een doorlopend voetpad en raad te geven in verband met hun uitvoering op het terrein dit om ze duidelijk herkenbaar te maken in het straatbeeld zodat er geen enkele twijfel meer zou bestaan over ieders rechten en plichten.

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle!

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle! Een k is geeruispunt n jung le Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Bromfiets klasse B op de rijbaan

Bromfiets klasse B op de rijbaan 2 technische fiche juni 2006 klasse B op de rijbaan binnen de bebouwde kom Sinds 1 januari 2005 moeten de bromfietsers klasse B binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden. klasse B op de rijbaan 2 1.

Nadere informatie

Het juiste bord op de juiste plaats

Het juiste bord op de juiste plaats 2 MINDERBORDENGIDS april 2007 Het juiste bord op de juiste plaats Vooraleer de wegbeheerder overgaat tot het aanbrengen van signalisatie voor welke reden dan ook, is het aanbevolen dat de wegbeheerder

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor!

Lokale Politie LAN. Foutparkeren. Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Lokale Politie LAN Foutparkeren Je doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! beste inwoner Stilstaan en parkeren Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

technische fiche juni 2006 Landbouwwegen Een nieuw statuut voor een beter gedeeld weggebruik op het platteland

technische fiche juni 2006 Landbouwwegen Een nieuw statuut voor een beter gedeeld weggebruik op het platteland 3 technische fiche juni 2006 Landbouwwegen Een nieuw statuut voor een beter gedeeld weggebruik op het platteland Landbouwwegen 2 Soms is het onvermijdelijk dat landbouwvoertuigen tijdens het laden de doorgang

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg

FOUTPARKEREN. U doet er toch niet aan mee? Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! PZ HerKo. Lokale Politie Herent- Kortenberg FOUTPARKEREN PZ HerKo U doet er toch niet aan mee? Lokale Politie Herent- Kortenberg Veiligheid? Samen zorgen we daarvoor! Beste inwoner, Het gevaar en de hinder die veroorzaakt worden door foutparkeerders

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost)

Advies inzake de herinrichting van de Middelweg MDT (zuidoost) Maart 2016 Geachte gemeente, Na onze adviezen over het noord-west gedeelte van de Middelweg leest u hier ons advies over het laatste gedeelte van de Middelweg in Moordrecht. Het gaat om het gedeelte van

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - 1 ste en 2 de leerjaar lager onderwijs. Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - ste en de leerjaar lager onderwijs. 6 Zie je de kinderen op de tekening? Sommigen hebben een bolletje met een cijfer. Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen.

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Preventie Voorrang 2 Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers HCP Koen Wouters - HINP Jo Daniels

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

De verkeersborden voor kinderen

De verkeersborden voor kinderen De verkeersborden voor kinderen Veel kinderen verplaatsen zich vanaf de leeftijd van 10 à 11 jaar alleen en onafhankelijk als voetganger en fietser. Vanaf dat moment is het dus belangrijk dat zij de verkeerstekens

Nadere informatie

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter "P" aangebracht is;

a. op de plaatsen die afgebakend zijn door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur en waar de letter P aangebracht is; Reglement 20170619-008 Politieverordening betreffende de gemeentelijk administratieve sancties voor overtredingen betreffende het stilstaan en parkeren en overtredingen betreffende de verkeersborden C3

Nadere informatie

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve

Artikel 4 In voetgangerszones is het parkeren verboden. Deze overtreding van de eerste categorie kan worden bestraft met een administratieve POLITIEVERORDENING BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE ADMINISTRATIEVE SANCTIES VOOR OVERTREDINGEN BETREFFENDE HET STILSTAAN EN HET PARKEREN EN OVERTREDINGEN BETREFFENDE DE VERKEERSBORDEN C3 EN F103, VASTGESTELD

Nadere informatie

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42

3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT. Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 3 FICHES ZACHTE MOBILITEIT Planeco bvba Gemeentelijk Mobiliteitsplan van Etterbeek Projectfiches juli 10 - p.42 PROJECTFICHE NR. 3 Fietsnetwerk DOELSTELLING(EN) Zachte verplaatsingen aanmoedigen door de

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen

Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Criteria voor de aanleg van een gevleugelde voetgangersoversteek t.h.v. schoolomgevingen Ontwerprichtlijn Versie 1, 11/0/019 Gevleugelde voetgangersoversteken Zebrapaden zorgen ervoor dat voetgangers veilig

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken

Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Gemengd verkeer - fietssuggestiestroken Doel Het doel van een fietssuggestiestrook is het optisch versmallen van de rijbaan en het aanduiden van de positie van de fietser. Het overige verkeer wordt gewezen

Nadere informatie

Gemengd verkeer en Fietssuggestiestroken. Arch. Valère Donné kwaliteitsadviseur Vlaamse Overheid dep. MOW Beleid 1

Gemengd verkeer en Fietssuggestiestroken. Arch. Valère Donné kwaliteitsadviseur Vlaamse Overheid dep. MOW Beleid 1 Gemengd verkeer en Fietssuggestiestroken Arch. Valère Donné kwaliteitsadviseur Vlaamse Overheid dep. MOW Beleid 1 INHOUD (op zoek naar een goede maatvoering) 1. Historiek Fietssuggestiestroken 2. Regels

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

De fietsstraat in Beugen

De fietsstraat in Beugen De fietsstraat in Beugen Hoe werkt die straat? We krijgen regelmatig vragen binnen over de werking van de Fietsstraat in Beugen. In dit document proberen we daarin duidelijkheid te geven. We hebben dit

Nadere informatie

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn:

De meest genoemde probleem locaties of kruisingen zijn: Beschrijving van meest genoemde kruisingen. Doel van deze beschrijving is de actuele situatie weer te geven en een aantal oplossingen voor de geconstateerde problemen aan te dragen. Voorafgaand aan deze

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

De Webpagina is er sinds april en heeft iedere dag een resem bezoekers

De Webpagina is er sinds april en heeft iedere dag een resem bezoekers MSA-AMS.be News 15/08/2009 Inhoud 1 de webpagina 2 Met de rolstoel in het verkeer 2 Regels voortbewegingstoestellen 6 Regels voor rijwielen 6 Rijbewijs 7 Verzekering Aan alle lotgenoten een warme knuffel

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit

Oversteekvoorzieningen ter hoogte van tramsporen. Stuurgroep Verkeer en Mobiliteit Dienstorder MOW/AWV/2016/1 d.d. 8 januari 2016 Titel: Voorgesteld door: (stuurgroep) Kenniscluster: Doelgroep: Verspreiding: Vervangt dienstorder: Verwijst naar dienstorder: Bijlagen: Oversteekvoorzieningen

Nadere informatie

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7

Rol Veilig Verkeer Nederland. Algemeen. Situatie 3/7 Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Locatie: Heerde Brinklaan en Veerstraat Marktstraat Datum uitgifte advies: 3 februari 2016 2/7 Rol Veilig Verkeer Nederland Veilig Verkeer

Nadere informatie

Code van de wegbeheerder Minder bordengids

Code van de wegbeheerder Minder bordengids Code van de wegbeheerder Minder bordengids Caelen Erik I. Inleiding - Wat is een aanvullend reglement en waarom moet een aanvullend reglement worden genomen. - Wie moet een aanvullend reglement vaststellen

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 21 juni 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_07835 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gewestweg -

Nadere informatie

Veilig in het verkeer

Veilig in het verkeer Veilig in het verkeer Hoe begeeft iemand met een visusbeperking zich in het verkeer en hoe ga je daar als fietser mee om? Met dank aan Blindenzorg Licht en Liefde voor de inbreng en beide personen met

Nadere informatie

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl)

Mw. Henny. en verslag) Mw. Henny. hccnet.nl) Adviesrapport Uitkomsten van de schouw Turbo-Rotonde Soestdijkerstraatweg Oostereind (De kruising Surinamelaan/Soestdijkerstraatweg/Nieuwe ingang ziekenhuis is nog niet klaar) 11 juni 2013 Opgesteld door:

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen

KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 7 8 2 3 1 9 6 4 5 KNELPUNTEN VERKEERSSITUATIE WATOU Voorstel van maatregelen 1. Kruispunt Douvieweg- Watouplein Knelpunten: - Op het kruispunt staat het doorgaand verkeer heel vaak geblokkeerd aangezien

Nadere informatie

ACTIEPLAN 2011 -- 2020

ACTIEPLAN 2011 -- 2020 Verkeersveiligheid GEWE STELIJK ACTIEPLAN 2011 -- 2020 SGVV BHG Strategische en operationele goedgekeurd door de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op 3 maart 2011 1Verminderen van de verkeerssnelheid

Nadere informatie

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links

Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links 1 VERKEERSBORDEN Gevaarlijke bocht. Bocht naar links Gevaarlijke bocht. Bocht naar rechts Gevaarlijke bocht. Dubbele bocht of opeenvolging van meer dan twee bochten, de eerste naar links Gevaarlijke bocht.

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg. Datum: 12 november 2015

GECOMOVE. Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg. Datum: 12 november 2015 : : Onderwerp: Mobiliteitsmeting Voetsveldweg Datum: 12 november 2015, schepen van mobiliteit Verontschuldigd ldigd: Een inwoner van de Voetsveldweg heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat.

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst)

Verontschuldigd: Jean Vanhaeren, (Verkeerskundige), Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst) Mobiliteitsmeting Generaal de Krahestraat, Een inwoner van de Generaal de Krahestraat heeft gemeld dat er te snel gereden wordt in deze straat. Naar aanleiding hiervan werd van 25 november tot en met 02

Nadere informatie

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne

Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren. Gemeente De Panne Politiereglement betreffende stilstaan en parkeren Gemeente De Panne Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2. Overtredingen van de eerste categorie volgens KB van 1 december 1975 openbare

Nadere informatie

1. Definitie en categorisering van een halte

1. Definitie en categorisering van een halte 1. Definitie en categorisering van een halte 1. 1 Definitie van een halte voor het bovengronds net Wettelijk spreekt men van een halte door de aanwezigheid van een halteplaat, momenteel steeds bevestigd

Nadere informatie

Binnenstad Tienen wordt zone 30

Binnenstad Tienen wordt zone 30 Binnenstad Tienen wordt zone 30 Na de paasvakantie wordt de hele binnenstad van Tienen een zone 30. Een zone 30 is een gebied waar je nergens sneller mag rijden dan 30 km/uur. Waarom gaan we voor deze

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

12 STILSTAAN EN PARKEREN

12 STILSTAAN EN PARKEREN 12 STILSTAAN EN PARKEREN 12.1 Algemene regels 77 Waar moet het voertuig worden opgesteld? De rijbaan is bedoeld voor het rijdende verkeer. Daarom moet je zoveel mogelijk buiten de rijbaan stilstaan of

Nadere informatie

Veiligheidsdossier Uitstap te voet

Veiligheidsdossier Uitstap te voet Veiligheidsdossier Uitstap te voet Mauroo Dirk, Preventieadviseur School aan de waterkant 1 Veiligheidsdossier uitstap te voet INFO VOOR DE LEERKRACHT 1. Verplaatsingen te voet "alleen": De leerkracht/begeleider

Nadere informatie

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!!

Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Wij trekken de rode kaart voor u Parkeer voortaan veiliger dan nu!!! Help mee zorg dragen voor een veilige omgeving voor uw kinderen en die van hun vriendjes. Respecteer daarom de wettelijke voorschriften

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 juni 2016 Besluit nummer: 2016_CBS_08110 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER

Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER Bijzondere bestuurlijke verordening VERKEER betreffende de gemeentelijke administratieve sancties voor de overtredingen betreffende het stilstaan en het parkeren en voor de overtredingen betreffende de

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 februari 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_02038 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke Beoordelingsfiches VERO Harelbeke SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Kollegeplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie

4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie Vad e m e c u m Veilige We g e n en Kr u i s p u n t e n - Me i 2009 4. Verkeersveiligheidsaudit en -inspectie Vlaamse overheid Vademecum Veilige Wegen en Kruispunten (mei 2009) p. 187 187 Vla a m s e

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs.

Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. 1 Veilig of gevaarlijk? Verkeersoefening - Kleuteronderwijs. C Wat doen deze kinderen?? Zijn ze voorzichtig? Kleur het bolletje groen. oen ze iets gevaarlijks? Kleur het bolletje rood. Ontwerp:. Vereecke

Nadere informatie

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee

Verkeersonderzoek. Kenmerken advies: www.meldpunt veiligverkeer.nl. Naam dossier: D1509 1512 3044 0384. Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Verkeersonderzoek www.meldpunt veiligverkeer.nl Kenmerken advies: Naam dossier: D1509 1512 3044 0384 Locatie: Gemeente Zwolle: Havezathenallee Datum uitgifte advies: Oversteekbaarheid fietsers en voetgangers

Nadere informatie

Verkeerswetgeving. Skateboards

Verkeerswetgeving. Skateboards steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018

AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018 1 AANVULLEND VERKEERSREGLEMENT met toepassing op de Gewestwegen VAN ZWEVEGEM. N391 (Kanaalweg) en N8 AANPASSING 12/2018 2 AVR AANPASSING 2018 KANAALWEG: (vanaf brug Otegemstraat tot Knokke zwevegem) (=N391)

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN VAN DE STAD IEPER. Zitting van 5 februari 2018

UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN VAN DE STAD IEPER. Zitting van 5 februari 2018 UITTREKSEL UIT HET REGISTER DER BERAADSLAGINGEN VAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENEN VAN DE STAD IEPER Zitting van 5 februari 2018 Aanwezig:Jan Durnez, Burgemeester-Voorzitter Joseph Verschoore,

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen;

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen; De burgemeester van Ferwerderadiel, overwegende: dat bij Wet van 30 juni 1976, Staatsblad 412, wijzigingen in de Wegenverkeerswet zijn aangebracht, ertoe strekkende nieuwe voorzieningen te treffen, teneinde

Nadere informatie

Slechts na langdurige besprekingen, vooral in de parlementaire commissie, zijn de maatregelen van 1998 ingevoerd.

Slechts na langdurige besprekingen, vooral in de parlementaire commissie, zijn de maatregelen van 1998 ingevoerd. 3 MEI 2002. - Ministeriële omzendbrief betreffende de verhoogde inrichtingen, bestemd om de snelheid te beperken tot 30 km/u. en de rijbaankussens (B.S. 31 mei 2002) De Minister van Mobiliteit en Vervoer,

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg...

Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... Verkeer Klijndijk Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Verkeerssituaties... 4 Hoofdweg vanaf Odoorn... 4 Fietspad langs Hoofdweg... 5 Rotonde Hoofdweg - Melkweg- Slenerweg... 6 Hoofdweg vanaf rotonde naar afslag

Nadere informatie

9. Verschillende soorten wegen

9. Verschillende soorten wegen 9. Verschillende soorten wegen Nooit overweg oversteken wanneer: Spoorwegen & overwegen Autosnelwegen Autoweg Erven & woonerven Snelheid? Parkeren? Voetgangers? Verhoogde inrichtingen Snelheid? Parkeren?

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte

Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte Kanaalroute Brussel: Zuidelijk gedeelte Fietsersbond Brussels Gewest Fietsersbond vzw Oude Graanmarkt 63 1000 Brussel www.fietsersbond.be 02/502.68.51 1. Inleiding De Kanaalroute maakt deel uit van het

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 6 december 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_14624 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 september 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_10938 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 15 november 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_13754 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg

Nadere informatie

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015

LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 LICHTE GEMOTORISEERDE TWEEWIELERS: FIETS, BROMFIETS OF? Werner De Dobbeleer, VSV Politiecongres 26 oktober 2015 INHOUD Context Europese verordening: inhoud Gevolgen voor Belgische reglementering Conclusies

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen

college van burgemeester en schepenen college van burgemeester en schepenen Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 31 mei 2018 Besluit nummer: 2018_CBS_07027 Onderwerp: Nieuw aanvullend reglement van de politie op het wegverkeer - gemeenteweg -

Nadere informatie