OUD Papier inleveren Zaterdag 2 januari 2010 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en uur Oranje vereniging Esbeek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OUD Papier inleveren Zaterdag 2 januari 2010 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en 12.30 uur Oranje vereniging Esbeek"

Transcriptie

1 t Kleppermenneke Zevenentwintigste Jaargang nr.: dec t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, , Internet: Aanleveren kopij: via website: voor overige zaken : Indien U stukken heeft, die geplaatst moeten worden, lever deze dan uiterlijk vóór zondagavond uur aan. Bij voorkeur via onze website zie bij info en dan bij aanleveren kopij. Of per diskette, opmaak in A5-formaat. Ook afdruk aanleveren t.b.v. beoordeling door de redactie. Voor alle overige manieren van aanleveren alleen in overleg, neem contact op met het redactieadres. Alle kopij moet ALTIJD zijn voorzien van naam en telefoonnummer. Anonieme en te laat ingeleverde kopij worden niet geplaatst. De redactie behoudt het recht op het niet plaatsen van artikelen Abonnement: De kosten hiervan bedragen 11,50 per jaar. Voor abonnees in Hilvarenbeek en Diessen 14,00. Bankrekening-nummer: Rabobank (vermeld postcode en huisnummer). Bij gebruik maken van een machtiging geldt een korting van 1,50. Voor vragen hierover kunt u terecht bij het redactieadres. Opzeggingen:Vóór 1 oktober voor het nieuwe abonnementsjaar. Ook adreswijzigingen dienen tijdig door gegeven te worden Advertenties: Kleine advertenties (klepperkes) kunt u afgeven en betalen bij het redactieadres. Kosten vanaf 3,00. Voor bedrijfsadvertenties: zie het redactieadres Bezorging: Indien u geen Kleppermenneke heeft ontvangen, terwijl u wel abonnee bent, bel dan het redactieadres Tekening voorkant: William van Eekelen. Tekeningen binnenwerk: Elleke Craninckx (+kleppermenneke archief)

2 Agenda 20t/m 24 dec Wèèrm Beek 1 jan Nieuwjaarsconcert Zuutjes Aon 2 jan Daf en toeters XL 9/10/13/15/16 jan Toneel in de Kekert 28 jan Bijeenkomst nieuwe starters 11 feb Kleding inzameling Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 14 Januari. Kopij aanleveren voor zondagavond 10 januari uur. Bedankje,,, Ook bij ons is de Sint langs geweest! Wat wij kregen?? Hele mooie sporttassen voor het hele korfbalteam. Hiervoor willen wij de sponsor ontzettend bedanken. JNR content Bedankt!!!!!! Groetjes, Senioren 2, Tuldania OUD Papier inleveren Zaterdag 2 januari 2010 Op het dorpsplein Tussen 9.00 en uur Oranje vereniging Esbeek

3 Felicitaties Hebt u iets te vieren of wilt u iemand feliciteren laat het dan weten, op het redactie adres. Wij feliciteren deze keer: 18 dec Gerry Colsters 18 dec Niels v.d. Bors 19 dec Anne v Eekelen 21 dec Rik van Gerven 21 dec Lars Trommelen 23 dec Gijs Abrahams 23 dec Marga Hesselmans 25 dec Anita van Mol 25 dec Babs van Hees 30 dec Fenne Bekker 30 dec Bert Wouters 31 dec Rik Pullens 01 jan Daan Timmermans 01 jan Toos Cattenstart 01 jan Ton van de Wouw 02 jan Ferdi Damen 02 jan lda Roozen 04 jan Sven v.d. Boom 05 jan Esther Soetens 06 jan Margot de Kok 06 jan John de Jong 07 jan Astrid de Rooy 07 jan Kaëla Wouters 08 jan Els van Roovert 08 jan Rob v.d. Biggelaar 08 jan Marc van Dal 09 jan Jo v Eekelen 09 jan Wil van der Straaten 09 jan Bas van Gurchom 12 jan Corean van Gerven 12 jan Johan van der Straaten Van harte gefeliciteerd allemaal!!!

4 Nieuws van de redactie Dit is alweer het laatste nummer van 't Kleppermenneke voor het jaar e 2009 (de 27 jaargang). Het eerstvolgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 14 januari 2010!!! Inleveren kopij uiterlijk 10 januari uur. Zoals in het vorig Kleppermenneke stond zijn we gestart met het inzamelen van de abonnementsgelden. Nog niet alle mensen die contant of per bank/giro betalen hebben dit al gedaan. We verzoeken U bij deze dit alsnog dit jaar te doen. Dit bespaart ons onnodig extra werk!! Betalen via de bank: maak 11,50 over op rabobanknummer onder vermelding van ABONNEMENTEN 2010, POSTCODE en HUISNUMMER. Contant betalen: 11,50 in een envelop doen met NAAM en ADRES onder vermelding van abonnementen Lever de envelop in bij het redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek. Let op: abonnees uit Hilvarenbeek en Diessen betalen 14,00. Onze adverteerders willen we weer bedanken voor hun bijdrage, zonder hun steun is het niet mogelijk om dit dorpsblad betaalbaar te houden. Ook onze hartelijke dank aan alle personen die telkens weer aan dit dorpsblad meewerken. DE REDACTIE WENST IEDEREEN FIJNE FEESTDAGEN EN DE BESTE WENSEN VOOR HET JAAR 2010!!!

5

6 Peiling woonbehoefte in Esbeek Coöperatie Esbeek wil graag de woonbehoefte in Esbeek peilen, om zo te kijken aan welke woningen er nu en in de toekomst in Esbeek behoefte is. Hierbij wordt gekeken naar meerdere doelgroepen Starters Wil jij in Esbeek wonen? In wat voor huis wil je dan wonen? Op welke termijn zou je dit willen? Komt er in Esbeek een nieuw starters project? Wat zijn de mogelijkheden? Maandagavond 28 december organiseert coöperatie Esbeek een informatie en discussieavond voor jongeren die misschien op korte of lange termijn in Esbeek willen gaan bouwen. Wij nodigen alle belangstellenden uit om hier met ons over na te denken en te discussiëren. Doel van de avond is om te kijken wat de mogelijkheden zijn en welke behoefte er is onder jongeren om in Esbeek te gaan bouwen. Wij hebben op deze avond enkele starters uitgenodigd die onlangs gebouwd hebben of nog aan het bouwen zijn. Zij kunnen ons vertellen hoe zij het bouwen van hun eigen huis ervaren of hebben ervaren. Deze avond vindt plaats bij Schuttershof en begint om 20:00 uur. Voor vragen, opmerkingen of suggesties kun je contact opnemen met Han Bolijn ( / of Roel Hesselmans ( / Ouderen en jongere ouderen Prachtig hè, zo'n project van de starters in de Lowerik. Maar zou zoiets ook niet kunnen lukken met een groep oudere inwoners van Esbeek? Zijn Uw kinderen het huis uit en woont U te ruim? Of begint die grote tuin toch wel erg veel van U te vergen? Misschien bent U nu zeer tevreden; maar kunt U over 10 jaar de trap nog op?

7 Allemaal vragen die wij niet kunnen beantwoorden maar die U wellicht aan het denken zetten. Wilt U samen met anderen bedenken hoe U wilt wonen? Iets ontwerpen en bouwen waarin U tot in lengte van jaren kunt blijven wonen? Heeft U interesse in zo'n project of wilt U meer informatie? Neem contact op met Coöperatie Esbeek Namens deze, Roel Hesselmans ( / of Chris Way ( / Bij gebleken belangstelling zal er op korte bijeenkomst worden belegd. termijn een Boeken in Schuttershof. Om onze Huiskamer in Schuttershof nog gezelliger te maken, heeft het bestuur van de Coöperatie een nieuwe boekenkast laten maken. Deze is inmiddels geplaatst en het is een aanwinst voor de Huiskamer. Maar een boekenkast is pas compleet als er boeken instaan en als deze ook worden gelezen. U kunt daaraan meehelpen.!! Heeft u boeken die u niet meer nodig heeft maar die zeker nog wel de moeite waard zijn om door anderen gelezen te worden, dan kunt u deze schenken aan de Boekenkast van de Huiskamer. De bedoeling van deze boeken is dat deze door iedereen uit Esbeek gratis geleend en gelezen kunnen worden! Heeft u niets te lezen? U komt naar Schuttershof, zoekt in de Boekenkast een boek uit, en u neemt het mee naar huis om te lezen. Als u het uit heeft zet u het boek weer terug in de kast en u kunt weer een ander boek uitkiezen. Zo kunnen alle mensen uit Esbeek genieten van uw/onze boeken. Dus, heeft u boeken die u wilt schenken aan de Boekenkast van de Huiskamer? Geef deze af bij, of neem contact op met Frans van Avendonk Vaarakker 11 Esbeek ( )

8 Nieuwjaarsconcert Zuutjes Aon. Vrijdag 1 januari verzorgt Zuutjes Aon weer een Nieuwjaarsconcert voor u. De muzikanten komen met plezier op tijd uit hun bed om ons aller gezellige samenzijn onder het genot van een drankje en een babbeltje op te luisteren met gezellige muziek. Vorig jaar was het enorm gezellig. We hopen dan ook van harte dat veel mensen om in Schuttershof zullen zijn om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen. Een speciaal verzoek doen we aan de ouderen die elke maandag 's middags bij elkaar komen in de Dorpshuiskamer: als u elkaar aanspreekt om nu ook te komen, dan voelen we ons echt met iedereen in het dorp verbonden. Neem dus vooral ook buren, vrienden mee, zegt het voort! De toegang is uiteraard gratis! We hopen van harte u allen te kunnen begroeten op Nieuwjaarsdag! Dus tot dan! Zuutjes Aon.

9 Beste Haaikneuters en Haaikneuterinnen, Over 8 weken is het al weer Carnaval. Een aantal groepen is al gestart met de voorbereidingen. Zij die ondertussen ook weten wat het gaat worden kunnen zich middels het inschrijfformulier elders is dit blad aanmelden bij Mark van den Borne. Geef je snel op daar een idee wat reeds is opgegeven kan worden geweigerd. Voor de mensen die van Sinterklaas een nieuwe agenda gekregen hebben, hierbij alle data van Carnaval 2010, zodat iedereen weet op welke dagen er geen andere afspraken gemaakt kunnen worden. vrijdag 8 januari Timmeraovend zaterdag 30 januari Heilige Mis / Prinsenbal zondag 31 januari Kaartenverkoop Kletsaovend vrijdag 5 februari 55+ Aovend zaterdag 6 februari Kletsaovend zaterdag 13 februari Carnaval zondag 14 februari Carnaval maandag 15 februari Carnaval dinsdag 16 februari Carnaval Iedereen die bezig is wensen wij enorm veel succes met de voorbereidingen. De Raad van Elf.

10 Inschrijfformulier Optocht Naam van de groep: Motto: Aantal personen: Contactpersoon: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: Dit formulier kan worden ingeleverd bij: Mark van den Borne Lowerik GL ESBEEK tel: (013) Tevens willen wij iedereen er op attenderen dat ook de groepen die alleen op maandagmiddag meedoen aan de Kinderoptocht zich op moeten geven.

11

12 Computercursus voor senioren Evenals vorig jaar wordt ook dit jaar weer een computercursus georganiseerd voor senioren uit Esbeek. Ouderen/senioren uit Esbeek, die nog geen of weinig ervaring hebben met het gebruik van een computer kunnen in deze startcursus kennis maken met de computer. Veel aandacht zal worden besteed aan het oefenen van de basisvaardigheden ( zoals het gebruiken van de 'muis, typen en bewaren van berichtjes, mailen enz.). Er zijn steeds voldoende begeleiders aanwezig die uitleg kunnen geven en u kunnen helpen. De cursus bestaat uit 10 lessen van anderhalf uur en wordt gegeven op woensdag middag op de basisschool De Wingerd. Er wordt gewerkt in een groep van 10 personen. De kosten voor de cursus bedragen. 60,- (inclusief 2 studieboeken). Als u geïnteresseerd bent kunt u zich voor de cursus opgeven door onderstaande strook in te vullen en in te leveren bij: Frans van Avendonk Vaarakker 11 Kees Smolders Meester Louwersstraat Ik geef mij op voor de computercursus voor beginners. Naam. Adres. Tel.nr.

13 Column Kerkvrijwilligers. Zo'n vier jaar geleden ben ik min of meer toevallig in het kerkbestuur van de parochie in Esbeek gekomen. Ik was al wel betrokken bij de kerk als lid van de werkgroep kindervieringen en natuurlijk door het geloof zelf. Men kon toen geen nieuwe bestuursleden vinden en een parochie zonder kerkbestuur is toch lastig! Wim van Zantvoort, Paul Hesselmans en ikzelf vonden dat geen goede zaak en wij zijn toen met zijn 3-en begonnen, samen met nog twee personen uit het oude bestuur. Opvallend was dat veel mensen zich afvroegen wat ik toch ging doen. Als je iets voor de voetbal- of korfbalclub gaat doen is dat heel gewoon, maar als dit voor de kerk is wordt hier toch anders over gedacht. Toch zijn er zo'n 115 vrijwilligers die er samen voor zorgen dat de parochie kan blijven bestaan en dat er iedere week een viering kan zijn in onze kerk. Wat wordt er zoal gedaan door deze mensen: werken in en om de kerk, kosterwerkzaamheden, bijhouden van het kerkhof, koperpoetsen, linnengoed wassen, bloemen in de kerk verzorgen, woord- en communiediensten voorbereiden, de koren, de werkgroep van harte, de communie en het vormsel voorbereiden, de kinderdiensten organiseren, de kaarsen bestellen, de avondwake en begrafenissen voorbereiden, het poetsen van de kerk, het publiceren van de kerkberichten, het kopiëren en vouwen van de boekjes, voorgaan tijdens woord- en communiediensten, de akolieten, de kerkbalans wegbrengen en ophalen en nog veel meer. Ik hoop nu dat ik niemand vergeten ben, want ik waardeer echt iedereen die op wat voor manier dan ook iets doet voor de parochie. En dat dit vrijwilligerswerk ook leuk is om te doen, kun je zien aan het enthousiasme waarmee het werk gedaan wordt. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat ik bijna wekelijks nieuwe mensen leer kennen of bepaalde mensen beter leer kennen. Op vrijdagmorgen bijvoorbeeld is er een groep mannen buiten aan het werk en zij drinken zo rond uur koffie. Als ik dan toevallig in de kerk moet zijn, dan word ik gevraagd een kopje koffie mee te drinken. Laatst was er iemand jarig geweest en trakteerde op gebak. Leuk om te zien dat het nuttige met het aangename gecombineerd wordt.

14 Laatst was ik een keer op een zondagmiddag in de kerk. Er was die week iemand overleden in onze parochie en een aantal leden van de avondwakegroep was bezig met de voorbereidingen van de avondwake. De familie van de overledene zou die middag komen oefenen in de kerk. Mooi is dat toch dat deze vrijwilligers op de zondagmiddag hiervoor tijd maken. Dit is niet iets wat ze vooraf kunnen plannen. Als er iemand komt te overlijden moeten ze op dat moment tijd vrij maken om alles te regelen. En dat doen ze graag en goed. Maar hoeveel mensen staan hier bij stil? Deze mensen hadden wellicht ook andere plannen met hun vrije zondagmiddag. Het heeft op mij veel indruk gemaakt. En wat dacht u van de twee koren die we nog hebben, het dameskoor en Laus Deo. De leden van deze koren repeteren iedere week en om de week wordt door één van deze koren gezongen tijdens de viering in de kerk. Deze mensen zingen graag, na afloop van de repetitie wordt er ook nog gezellig iets gedronken en wat nagepraat. En ieder jaar in november organiseren ze samen een leuke dag tijdens het Ceciliafeest. Deze koren zijn dringend op zoek naar nieuwe leden, anders wordt het moeilijk om door te kunnen blijven gaan. En een mis zonder koor dat is toch anders! Dus iedereen die kan en wil zingen kan zich aanmelden. Zelf ben ik betrokken bij de vieringen voor kinderen. Iedere maand wordt er voor de kinderen een kindernevendienst georganiseerd. De werkgroep probeert hiervoor iedere keer weer iets nieuws te bedenken, zodat kinderen op een leuke manier het thema van die zondagochtend uitgelegd krijgen. Het is alleen jammer dat het groepje kinderen dat naar de kindernevendiensten komt steeds kleiner wordt. Alleen in de communietijd is het wat drukker, maar daarna niet meer. Dit zijn maar een aantal voorbeelden van het vrijwilligerswerk in de kerk, waarmee ik bij de kern van mijn verhaal ben gekomen. Als u wilt dat de kerk in Esbeek kan blijven bestaan, dan kunt u er wat aan doen. Gewoon zo af en toe eens komen op zondagmorgen! Ik wil overigens niemand iets opleggen en ik respecteer ieders keuze, maar ik hoor zo vaak dat mensen het belangrijk vinden dat de kerk in Esbeek blijft bestaan en dat kan alleen met een goed kerkbezoek en voldoende vrijwilligers. Monique Leijten-Kogels.

15 Kleppermenneke gaat door Door onze correspondent Nelly Wouters-Hamers. Esbeek-Onlangs sprak de redactie van dorpsblad 't Kleppermenneke hun bezorgdheid uit over het bestaansrecht van het tweewekelijks blad. Hoewel er geen opzeggingen waren had de redactie toch twijfels of het blad wel gelezen werd. Verenigen hebben een eigen website en bovendien is er veel informatie te vinden op De redactie deed daarom een oproep om de mening van de Esbeekse bevolking te polsen. Daar zijn heel veel positieve reacties op gekomen, aldus Marion Welten, redactiemedewerkster. We kregen veel mondelinge reacties, handtekeninglijsten en zelfs gedichten. Daardoor zijn wij gesterkt om verder te gaan. Wel doen wij een nadrukkelijke oproep aan de besturen van verenigingen en andere Esbekenaren om hun kopie ook bij ons aan te leveren.

16 Esbeek ook Heartsafe? De stichting Hilvarenbeek / Diessen Heartsafe heeft van de gemeente uit het Vrijwilligersfonds een subsidie gekregen van ,-. Een heel mooi bedrag maar lang niet toereikend genoeg om alle kernen van AED's en buitenkasten te voorzien. De kernen Haghorst en Baarschot zijn inmiddels voorzien van elk 2 AED's (automatische externe defibrillator, een apparaat dat bij een hartritmestoornis een levensreddende stroomschok kan toedienen.) Haghorst, en dan met name het Haghorst Spektakel heeft de stichting Hilvarenbeek / Diessen Heartsafe dit en komend jaar als Goede Doel organisatie aangewezen, waardoor we een gift kregen en een ludieke loterijactie hebben gehouden. In Baarschot vergoedt Comité Baarschot de cursusgelden voor de basiscursus en herhalingslessen voor alle mensen die zich opgeven bij het AED Alert systeem. Daarnaast Baarschot heeft Restaurant D'Ouwe Brouwerij hun AED ter beschikking gesteld aan de Baarschotse gemeenschap. Kortom, volop activiteit in de kleine kernen!! En Esbeek? In Esbeek zijn ook volop ontwikkelingen. Op Bedrijventerrein Mierbeek is de AED omgeruild en verplaatst. De Philips AED bij Spieringhs Beletteringen is gewisseld met een Cardiac Science AED en verhuisd naar een pincode buitenkast bij Broeckx Plastic Recycling. Constructiebedrijf Reyrink stelt hun AED aan de Esbeekseweg beschikbaar aan particulieren en bedrijven in hun directe omgeving. De AED hangt in de entreehal van het kantoor en is bereikbaar tijdens kantooruren. De AED van de Hondsbosch De AED van de gemeente op sportpark De Hondsbosch is ook verhuisd naar de woonwijk ernaast. 70% van de reanimaties gebeurt thuis, in plaats van op een sportpark. Bij Lowerik 45, het woonhuis van de familie Damen, hangt nu de AED in een pincode buitenkast, aan de gevel langs de garage. Eigenlijk zou er, gezien de grootte en afstand, binnen Esbeek nog een AED geplaatst moeten worden. De Coöperatie Esbeek heeft 100,- geschonken om de AED bij Café Schuttershof te installeren. Maar dat is niet de meest centrale plaats in Esbeek. Hij zou meer richting Oude Trambaan geplaatst moeten

17 worden. Wordt aan gewerkt. De burgers aan zet. De bedrijven van Mierbeek hebben ruimhartig hun medewerking getoond, nu is het de beurt aan de Esbeekse inwoners. Om de laatste AED te realiseren in Esbeek vragen we u daarom om uw financiële bijdrage. Iedere euro is welkom om ook Esbeek HEARTSAFE te maken. De AED kost 2000,- en de kast waar hij in hangt, inclusief montage- en elektrische installatie nog eens 1000,-. Véél geld, maar voor een gered mensenleven een luttel bedrag. Ook u kunt meehelpen de laatste Esbeekse AED te realiseren. Door uw gift over te maken op rekeningnummer ten name van stichting Hilvarenbeek / Diessen Heartsafe onder vermelding van AED Esbeek. De stichting is ANBI (algemeen nut beogende instelling) geregistreerd, waardoor uw gift volledig ten goede komt aan het doel van de stichting: het heartsafe maken van alle kernen van de gemeente Hilvarenbeek. Maar dan moet wel iedereen er evenredig aan meewerken en -betalen. Esbeek is inmiddels ruim voorzien van vrijwilligers, dankzij de inzet van Mw. Chris Way, die al jaren geleden gestart is met het opzetten van reanimatie scholing. De overlevingskans bij uw onverhoopte reanimatie door een goed geschoolde vrijwilliger is vele malen groter als er ook een AED ingezet wordt. Help daarom de stichting Hilvarenbeek / Diessen Heartsafe met een gift. Alvast HARTELIJK dank. Meer informatie vindt u op Vragen? Wilt u geschoold worden / blijven in reanimatie- en AED technieken? Opgeven kan via Namens de stichting Hilvarenbeek / Diessen Heartsafe Jan van Kemenade, Voorzitter.

18 Bredase Baan door Esbeek in 1788 aangelegd door Jan van Helvoirt Op het eind van de Tachtig-jarige Oorlog werden de Noordelijke Nederlanden in 1648 onafhankelijk, terwijl de Zuidelijke onder Spaans-Oostenrijkse invloedssfeer bleven. Op 5 november 1785 werden bij het Tractaat van Fontainebleau de zuidelijke grenzen van ons huidige land opnieuw vastgesteld. Dit in verband met een conflict over de Schelde. Tot dan toe liep de belangrijke route van Breda naar Luik en Maastricht keurig over grondgebied van de Republiek. Via Lommel, Postel, Reusel, Hooge Mierde, Tulder, Poppel en Alphen ging het via heisporen naar Breda. Er moest vanuit handels- en militair oogpunt snel een nieuwe route komen die niet over 'vijandelijk gebied' liep. In 1787 stelde drossaard Benjamin van der Borch vast dat voor 3000 gulden, deels nieuw en deels over bestaande wegen, een nieuwe baan aangelegd zou gaan worden. over Riel en Goirle tot Hilvarenbeek; van daar zoude een eind nieuwe baan dienen gemaakt te worden tot Dun ter lengte van 550 roeden (1 roede = 12 voet = 3,767 meter) Het traject van Dun tot Netersel bedroeg aanvankelijk 1110 roeden. De weg tussen Netersel en Bladel was goed genoeg om gebruikt te worden. Richting Lommel zou nog een nieuw stuk van 3300 roeden worden aangelegd. Begin 1788 kwamen de drossaard van Breda en de Rentmeester-Generaal der Domeinen snel tot overeenstemming: zullen de oude dijcken, die er van Breda tot een eijnde door Hilvarenbeek zijn wat moeten verbeterd worden, opgeworpen over Dun op Netersel welke lang zal zijn 1660 rhijnlandsche roeden Het moeilijkste stuk tussen Breda en Luik bleek het gedeelte tussen de Flaes en het Goor te zijn. Hier werden moer of kwaade grond ingebragt. Toen werd dat Mispeleindsche Heide genoemd. Voor de uitvoering van de aanleg bleken de mensen uit de streek geen interesse te hebben. Vooral Oost-Friezen en Oldeburgers werden ingehuurd.

19 Het gedeelte tussen Flaes en Goor werd afgesloten in Links de toren! In 1863 wist een 95-jarige Esbekenaar nog te verklaren dat hij nog zeer goed wist dat den weg werd gemaakt, waartoe er een groot getal kruiwagens van elders waren aangevoerd! Nadat ir. J. L. van der Meer het bestek en de begroting had gemaakt, werd het karwei in 1788 in Den Bosch aanbesteed. De aannemer was Adam Canters uit Terheijden. De breedte van de nieuwe dijk bedroeg 11,30 meter. Aan beide kanten kwamen sloten van 10 voeten breed en 4 voeten diep. Het fietspad (oorspronkelijk voetpad) aan de westkant is pas in 1904 aangelegd. Het gedeelte tussen Dun en de Flaes was de voormalige gemeynt van de Dunse boeren, die reeds in eigendom van de gemeente was. Het gedeelte tussen het Hoogeind en Dun sneed dwars door de Cromschutten. Dat waren oude Esbeekse hooibeemden, waarvan er een de Leemkuilen werd genoemd. In de bocht bij Dun ging de dijk over de oude 'plaatse' van dit gehucht. Maar die kan nog wel eens hersteld worden! Het kruispunt juist voor de witte brug is eigenlijk een markant punt. Hier kruisen de Bredasche Baan uit 1788 en de Bossche Weg uit de Middeleeuwen elkaar. Het gedeelte tussen Flaes en Goor werd in 1965 afgesloten. Op dat punt zal in 2010 een hoge uitkijktoren verrijzen, met aan de voet een kudde heideschapen die de vegetatie laag zal houden.

20 Uitslagen 5-12 SDO '99 - Pupillen F SDO '99 - Pupillen F Rosolo - Pupillen E Rosolo - Pupillen E Rosolo - Pupillen D Geko - Aspiranten C Rosolo - Aspiranten B VVO 3 - Senioren Sp.Girls 1 - Senioren NDZW - Midweek Pupillen F2 - Vessem Pupillen E2 - Klimroos Pupillen E1 - Sp.Girls Pupillen D1 - Klimroos Aspiranten C2- Sp.Girls Aspiranten C1- VVO Aspiranten B1 - Klimroos Senioren 2 - Vriendschap Senioren 1 - Vriendschap Programma 19 en 20 december 2009 Aanvang Plaats Klimroos - Pupillen F Hoogeloon Klimroos - Pupillen F Hoogeloon Pupillen E2 vrij Bladella - Pupillen E Bladel Pupillen D1 vrij Bladella - Aspiranten C Bladel DSV - Aspiranten C Diessen Fortuna '68 - Aspiranten B Knegsel ELKV 2 - Senioren Etten-Leur ELKV 1 - Senioren Etten-Leur Midweek vrij DKV Tuldania wenst iedereen hele fijne kerstdagen en een gezond 2010!

21 Programma 2, 9 en 10 januari 2010 Aanvang Plaats 2-1 DDW - Pupillen E Reusel 2-1 DDW - Pupillen E Reusel 2-1 Aspiranten B1 - Rosolo Reusel 9-1 Pupillen F2 vrij 9-1 Bladella - Pupillen F Netersel 9-1 Pupillen E2 vrij 9-1 Pupillen E1 vrij 9-1 Pupillen D1 vrij 9-1 BIO - Aspiranten C Veldhoven 9-1 Altior - Aspiranten C Heeswijk-Dinther 9-1 Aspiranten B1 vrij 10-1 Roef! 1 - Senioren Moergestel 10-1 EDN ' Senioren Diessen 13-1 Sp. Girls - Midweek Tilburg Extra opening wijnlokaal Op zoek naar wijnen die passen bij uw kerstdiner? Op zoek naar een passend kerstgeschenk? Of gewoon op zoek naar een goede fles wijn of port? Dan kunt u op zaterdag 19 december en donderdag 24 december 2009 van 11:00-16:00 uur terecht in het wijnlokaal van WIJN&ZO. Komt u liever een andere keer? Bel dan voor een afspraak: Dianne Hesselmans-Dunsedijk 1-B-5085 ND Esbeek-www.wijnenzo.nl

22 Tuldania pas in de slotseconde voorbij SVG. Het gigafeest van Guus vrijdag mocht geen excuus zijn, er zaten immers twee nachten van herstel tussen maar feit was dat Tuldania er geen al te beste wedstrijd van maakte. De 0-1 al snel opgedaan in de eerste helft werd met pijn en moeite uiteindelijk met wat geluk omgezet in een nauwelijks verdiende 2-1 overwinning. SVG was voorbereid op Tuldania, gad zich aangepast. De ploeg van Henk Janssen liet Tuldania het spel maken en de oranje-zwarten gingen daar niet al te best mee om. Veel slordigheidjes en slechte passes waren het gevolg. Tot overmaat van ramp kwamen de Tilburgers als nel op voorsprong. Een counter door het midden, wat onoplettendheid, mis communicatie en onzekerheid achterin en de bal lag al achter de kansloze, uitstekend keepende Rob van den Biggelaar. Veel goede bedoelingen ten spijt, Tuldania kon voor de rust het verschil niet maken, sterker nog SVG counterde enkele keren sterk en was enkele keren dicht bij de 0-2. Na de rust hadden de jongens van Kees Mollen wat meer peper in de.. Er werd flink druk gezet op de Tilburgse defensie, echte kansen kwamen er niet zo veel maar de onzekerheid bij de tegenstander nam wel toe. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied na een overtreding op Ruud van de Wouw werd keurig in de verre hoe geschoten door broer Rien en het was 1-1. Nog meer druk van Tuldania maar ook scherpe counters zorgden voor veel spanning in de slotfase. En toe iedereen zich dreigde te verzoenen met een puntendeling scoorde Tuldania alsnog een heel belangrijk doelpunt. Chris Norbarts schot zou zijn langsgegaan maar een van de verdedigers van SVG was zo onfortuinlijk de bal in het doel te lopen.

23 Oefening en uitspanning 1878 Veel persoonlijk succes bij indoor regiowedstrijden. Weer zijn er twee clubrecords gesneuveld. Hans Schoofs werd op de laatste wedstrijd eerste in de 1ste klasse van de regio, een prestatie die nog nooit door een Esbeekse schutter is gehaald. Hij had het hoge gemiddelde van 287 punten in 30 pijlen. In de voorlaatste wedstrijd van deze competitie heeft hij ook het clubrecord scherper gesteld. hij verbeterde zijn eigenrecord van 291 punten naar 294. Door deze goede prestatie werd ook het clubrecord teams verbroken. Hans schoofs, Bianca Dieltjes en Linda van Logten (hoezo geen dames sport) schoten 838 punten in 90 pijlen. Verder waren nog meer succesen bij de regio wedstrijden. Roel colsters werd eerste in de derde klasse compound. In de junioren klasse 13/15 jaar werd Stef van Meetelen eerste en. Casper Vugts tweede. Diane van Hooff behaalde een eerste plaats in de 8ste klasse Sam Verzeijl werd tweede bij de aspiranten 11/12 jaar Jan v Lieshout en Harrie Hesselmans schoten genoeg punten voor de tweede plaats in de derde klasse recurve en compound. André Bakker behaalde in de klasse 7 een 3de plaats. Verder waren er nog 4de plaatsen voor Max Pasveer, Henk Verzeijl, Rob van Meetelen en Jelle Verboven. Het team dat uit kwam bij de NHB beker tweede ronde behaalde een mooie derde plaats, wat recht gaf op een plaats in de kwartfinale. De volgende ronde wordt geschoten op 17 januari in Etten-leur. De komende week gaat het eerste recurveteam proberen kampioen te worden in de ere klasse. Dan moet er gewonnen worden van Hooge Mierde, met een hoog gemiddelde. Volgende keer meer.

24 Tuldania B Kampioen Hilvaria Tuldania B op 12 december 3-5 Tuldania B moest deze wedstrijd winnen om kampioen te kunnen worden. Tegelijkertijd moest VOAB ook winnen, maar die uitslag zou pas bekend worden na de eigen wedstrijd van Tuldania tegen Hilvaria. Al na een halve minuut was Tuldania zo alert om het eerste doelpunt te scoren. Dat beloofde uiteraard alle goeds. Maar niets was minder waar. De groene Hilvariajongens waren veel gretiger en kwamen daarmee een heel eind. De tammere inzet van Tuldania dreigde hen fataal te worden. Al snel resulteerde dit in een 3-1 stand, in het voordeel van Hilvaria dus. De trouwe fans trotseerden de snijdende koude wind om de jongens aan te blijven moedigen. Gelukkig konden ze de achterstand terugbrengen naar een gelijkstand en uiteindelijk maakten ze er dan ook nog eens een winst van 5-3 van. Pas na de douche drong tot hen door dat ze kampioen waren geworden toen de uitslag van VOAB binnenkwam. Heren, van harte proficiat met jullie kampioenschap.

25 SPEURTOCHT en BINGOAVOND MET KARAOKE Het is weer zover! Tijd voor een gezellige afsluiting van het jaar voor alle jeugd uit Esbeek. (Dus ken je iemand uit Esbeek die niet in Esbeek op school zit laat het hem of haar dan ook weten!) Deze avond staat gepland op maandag 28 december De speurtocht is voor alle kinderen van groep 1 t/m 6 van de basisschool. Jullie zijn van harte welkom om uur in de kantine van sportpark den Hondsbosch. Om uur mogen je ouders je op komen halen in de kantine. Alle jeugd vanaf groep 7 t/m 14 jaar is welkom om uur in de dorpshuiskamer van Schuttershof. Voor jullie is er een bingoavond met karaoke georganiseerd. Om uur is het afgelopen en mogen je ouders je op komen halen. Voor groep 1 t/m 6 Let op! Denk aan warme kleding, laarzen en een zaklamp. En heb je thuis een reflecterend hesje dan mag je die ook aantrekken. Voor een hapje eten en drinken wordt gezorgd. Als je wilt deelnemen aan de speurtocht (groep 1 t/m 6) of de bingoavond met karaoke (jeugd vanaf groep 7 t/m 14 jaar) vul dan onderstaande strook in en lever deze vóór zaterdag 19 december in bij: Esther Soetens Lowerik 43 (als je je deelname vóór 19 december wilt doormailen) Hulp is ook hard nodig: mocht je zin en tijd hebben om een groep kinderen mee te begeleiden of bij een spel te staan geef dit dan a.u.b. ook aan op onderstaande strook. Hulp is dit jaar alleen nodig bij de speurtocht.

26 Groetjes van de commissie. Telefoonnummer Kantine : Telefoonnummer Schuttershof : Ad van den Boom Frank Schellekens Ton Trommelen Ellen van Gerven Mechelien Lambregts Esther Soetens SPEURTOCHT en BINGOAVOND MET KARAOKE NAAM:... GROEP: TELEFOONNUMMER:... HULPOUDER(S):... EVT. MOBIEL NUMMER HULPOUDER(S): Klepperke Eet en feestcafé Peerels Op 2de kerstdag verzorgen wij een uitgebreidde kerstbrunch en heerlijke kerstdiners in ons eetcafé. Ook kunt u koude schotels bestellen voor 1ste en 2de kerstdag en oudjaarsdag voor of p.p. Reserveren of bestellen kan tot 20 december op tel: Wij wensen u fijne feestdagen. Peter en Els Tummers.v.Dun.

27 In de Kèkert speelt: LODEWIJK XIV + ½. Toneelvereniging In de Kèkert nodigt u van harte uit om te komen kijken naar onze voorstelling: LODEWIJK XIV + ½. Het belooft zoals u van In de Kèkert gewend bent - wederom weer de moeite waard te worden. Wel maken we met dit stuk een klein uitstapje naar iets nieuws. Ons nieuwe winterstuk wijkt qua amusementswaarde niet af van andere jaren maar de wijze waarop en de ambiance waarin dit stuk wordt uitgevoerd moet u zonder meer erg aanspreken. Over de inhoud geven we dan ook nog niets prijs. word nieuwsgierig, neem buren, vrienden, kennissen mee en zegt het voort! De première vindt al een week na Nieuwjaar plaats, dus vergeet deze data niet in uw agenda te zetten. We spelen op: Zaterdag Zondag Woensdag Vrijdag Zaterdag 9 januari 10 januari 13 januari 15 januari 16 januari Het toneelstuk wordt gespeeld in Zaal Schuttershof, elke avond om uur. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren waarin meestal een half uur later begonnen werd. Toegangsprijs is 7,- Zie ook onze website:www.indekekert.nl Wij begroeten jullie graag op één van onze voorstellingen en hopen na afloop nog met jullie in het café na te kunnen praten over jullie bevindingen onder het genot van een drankje. Namens toneelvereniging In de Kèkert

28

29 Zorg in het dorp Reeds geruime tijd wordt door vertegenwoordigers uit een aantal organisaties (Thebe, de Clossenborch, Amarant, Stromenland, de gemeente Hilvarenbeek en de Esbeekse coöperatie) nagedacht over hoe de zorg in Esbeek het best, op de maat van Esbeek, georganiseerd kan worden. Het uitgangspunt daarbij is de beantwoording van de vraag op welke manier en met welke ondersteuning, mensen uit Esbeek, maar vooral de ouderen, zo lang als het mogelijk is in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Natuurlijk zou je kunnen zeggen, als je jezelf afvraagt; 'wat zouden de ouderen zelf willen'? vraag dat dan aan de ouderen! En dat is nu precies wat de afgelopen maandag 30 november gebeurd is. Om de ouderen in Esbeek in de gelegenheid te stellen op die hiervoor gestelde cruciale vraag een goed antwoord te geven is er een bezoek gebracht aan de dorpen Elsendorp en Genderen. De gemeente Hilvarenbeek is er alles aan gelegen de initiatieven die in Esbeek ontwikkeld worden, te ondersteunen. Hiertoe had zij een bus georganiseerd waarin de ouderen van Esbeek (ongeveer 32 personen), leden van de werkgroep ouderen en vertegenwoordigers van de hierboven genoemde organisaties gezamenlijk op reis gingen om zich te laten informeren. Elsendorp is een vergelijkbaar dorp, qua inwonersaantal, als Esbeek. Ook daar hebben een aantal mensen de koppen bij elkaar gestoken en hebben geconstateerd dat de wijze waarop zorg in hun dorp georganiseerd werd niet aansloot bij de behoeften van de mensen. De zorg werd te versnipperd gegeven. Er kwamen te veel verschillende mensen aan huis. De zorg was te veel aan regels en aan tijd gebonden en te bureaucratisch van opzet. Zij hebben in hun eigen dorp geïnformeerd welke, gekwalificeerde mensen uit de zorg bereid waren zich, tegen betaling, in te zetten voor de ouderen in hun gemeenschap. Hieruit kwamen voldoende potentiële zorgverleners naar voren. Aan de ouderen is gevraagd of zij er bezwaar tegen zouden hebben om door bijvoorbeeld hun eigen buurvrouw verzorgd te worden. Dit bleek geen struikelpunt te zijn. Vervolgens is, met als financieringsachtergrond het persoonsgebonden budget (PGB) een organisatie gezocht die de werkgeversrol op zich kon nemen. De regie over het hele zorgproces ligt en blijft bij de dorpsorganisatie. Ook houden zij, bijvoorbeeld via gesprekken met cliënten en huisartsen, controle over de geleverde kwaliteit.

30 Daarnaast is in samenwerking met de gemeente een dorpsondersteuner aangesteld, vroeger zou die een opbouwwerker genoemd zijn, die zich richt op alle vragen en behoeften van mensen in Elsendorp. Het resultaat van dit alles is een grote tevredenheid van de bewoners in Elsendorp, maar ook een afname van vraag aan hulp en zorg via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) en aan de reguliere hulpverlening. De ouderen van Esbeek hebben op 30 november dit succesverhaal aanhoord en waren daar, zo getuige hun reacties, zéér enthousiast over. Na een eenvoudige lunch genoten te hebben in Wijk en Aalburg is een bezoek gebracht aan 'de Dompelaar' te Genderen. Het ging hier om een nieuw gebouwd complex van ongeveer 20 woningen, aan de rand van het dorp waar ouderen een appartement huren. Op de begane grond is een atrium gesitueerd waarin ouderen en zo mogelijk ook anderen uit het dorp, elkaar kunnen ontmoeten. De ouderen zijn geheel zelfstandig en worden geacht hun eigen leefomgeving en de daarmee samenhangende behoeften zelf te organiseren. De verantwoordelijkheid voor het eigen leven en welzijn ligt dus bij de ouderen zelf. Als er hulp nodig is, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke verzorging, dan wordt gebruik gemaakt van reguliere voorzieningen. Het geheel werd ondersteund door zéér toegewijde professionals, gerekruteerd uit een samenwerkingsverband tussen de woningbouwvereniging en een thuiszorgorganisatie. Er wordt veel aandacht besteed aan het welzijn van de bewoners. Er is een bewonerscommissie samengesteld waarin bewoners, samen met de aanwezige professionals mogen meepraten over alles wat met hun woonomgeving te maken heeft. Na deze twee bezoeken keerde de bus weer huiswaarts. De terugreis werd benut om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Al heel snel, aan de reacties te merken, werd duidelijk dat de opzet van Elsendorp een sterke voorkeur had. Vooral het gegeven dat dit initiatief geboren en opgezet is vanuit en onder de regie van de bewoners zelf, oogstte bewondering. Men vroeg zich zelfs al af of een dergelijke opzet ook in Esbeek te realiseren was? Rond uur kwam de bus weer aan bij Schuttershof. Namens de gemeente Hilvarenbeek bood Wethouder van Mol nog een afzakkertje aan. In zijn afsluitende woordje beloofde hij zichzelf, samen met de andere betrokkenen, te willen inzetten om de belangen van de ouderen in Esbeek zo goed mogelijk te

31 behartigen. Al met al was het een leerzame maar vooral ook een gezellige dag. Een dag waarin informatie, maar ook ontmoeting centraal stond. Met vertrouwen in de toekomst en dankbaar voor de inzet van zovele betrokkenen keerde iedereen weer huiswaarts. Iedereen kreeg de opdracht om, ter voorbereiding op de evaluatie van deze dag, nog eens na te denken en enkele dingen daarover op papier te zetten. Maandag 7 december, voorafgaande aan de huiskamerontmoeting, zal er een evaluatie plaatsvinden met als centrale vraag; 'wat willen de ouderen van Esbeek'. We gaan er van uit dat deze vraag, na de hierboven omschreven leerzame informatieve dag, beantwoord zal kunnen worden. De antwoorden die dan geïnventariseerd worden zullen het uitgangspunt vormen voor de verdere ontwikkelingen van zorg en welzijn in Esbeek. Egbert Stellinga Tuldania C-jeugd Kampioen. Zaterdag 5 december is de C-jeugd van Tuldania kampioen geworden in de najaarscompetitie. De eerste kampioenswerdstrijd werd nog met 1-0 van de Reeshof verloren. De jongens van de C werden echter liever in het eigen Jack Leemans Stadion kampioen en dat is gelukt. Voor een volgepakte tribune werd met 3-1 van naaste concurrent GSBW gewonnen en zijn ze niet meer te achterhalen.

32 Column ESBEEKSE VRIJWILLIGER VAN HET JAAR. Het aantal inwoners van Esbeek schommelt tussen de 11 en de 1200, maar de laatste tijd wordt er hard aan gewerkt om de 1200 te gaan halen, zelfs met 2 prachtige kindjes tegelijk. In verhouding tot het aantal inwoners zijn er heel veel verenigingen en deze spelen een belangrijke rol in de Esbeekse samenleving. Word je als jongetje geboren, dan kun je rond je zesde verjaardag bezoek verwachten. Wim komt je ronselen voor de voetbalclub. De meiden gaan voor korfbal of tennis. Carnavalsgroepen, Raad van Elf, toneel, KPJ, muziek, boogschieten, paardrijden enz.: keus zat. Ook voor de senioren komen er steeds meer leuke activiteiten: fietsen, kaarten, koersbal, zingen, gezamenlijke maaltijden, computeren enz. Er is zelfs een multifunctionele huiskamer gerealiseerd en de laatste kroeg is voor Esbeek veilig gesteld, die nu vakkundig gerund wordt door Harm, een echte Esbeekse ondernemer. Maar beste mensen, al deze leuke dingen gebeuren niet zo maar. Veul vrijwilligers hebben hier tijd en werk ingestoken en de meesten van hen doen dit jaar in, jaar uit. Vaak zijn er ook niet zichtbare vrijwilligers zoals mantelzorgers, burenhulp, werk rond de kerk, kindervakantieweek, buurtbus, website, redactieleden kleppermenneke, heemkunde, vrienden van Schotel en ga zo maar door.

33 Ieder jaar wordt de speler van het jaar gekozen en ook de beste sporter of sportclub wordt in het zonnetje gezet. Mijn voorstel is: laten we jaarlijks als waardering i.p.v. negatieve kritiek op vrijwilligers de beste vrijwilliger van het jaar kiezen onder het motto: we zènder zuinig op. Stemmen zou kunnen via het Kleppermenneke en de prijsuitreiking bijvoorbeeld op Koninginnedag of tijdens een in ere te herstellen heus paasvuur met muziek en een drankje. We zullen er nog eens over denken. Ideeën zijn welkom en ondertussen zèn we der zuinig op. Column Riky Hutten, december Schoolproject etsen

34 Van 1 december 2009 tot en met 31 maart 2010 FOTOWANDELZOEKTOCHT IN : Ravels à Het Klein-Ravelspad : 10 km Ravels-Eel à Het Eelsepad : 9 km Poppel à Het Overbroeksepad : 11 km Kom langs op ons infokantoor en vraag naar uw deelnemingsformulier. Terwijl u wandelt, komt u per wandeling 8 foto's tegen op het deelnemersformulier. Zet deze in de juiste volgorde waarop u ze tegenkomt bv. P-R-O. Doe mee en maak kans op een boekenbon. Indien u de drie wandelingen doet, maakt u kans op een extra boekenbon. Veel wandelplezier!!

35 Gedicht. Door de Gemeente wordt ons een reisje aangeboden Dat is dus mooi meegenomen Naar 'n tweetal kleine ook kleine dorpen Waar de zorg voor ouderen reeds is ontworpen Bezoekers van Huiskamer en lóóp uit Esbeek Gingen samen kijken in een andere streek De Dompelaars bezoeken het eerste uur De reis bood ons al veel natuur Sociale werkster van Gemeente, Wethouder en Stromenland Gingen samen hand in hand Dames van Thebe en Clossenborch Bekijken de vele geboden zorg Grote- en kleine onderzoekskamer en fysiotherapeut Woensdagmiddag warme maaltijd, Maandag koffieuurtje Verpleegsters en dorpsdokter komen ondersteunen Halve dagen kleine C 1000 winkel kunnen ze leunen Bewoners zorgen zelf voor eigen maaltijden Bakker en slager komen dagelinjks voorrijden Beneden school, boven zorg, woning 45- en 90 vierkante meter Dus nog ruimte voor een mee-eter TV, computer, laptop, servies, materiaal Geschonken door dorpsbewoners allemaal Om 12 vertrek naar Wijk en Aalburg voor de lunch Om Woonzorgcomplex De Ruiterhof 5 luxe appartementen en 16 normale van 45 m² Wijk en Aalburg was niet zo groot Was een andere instelling die men hier bood. Ook de omgeving leek wat saai Wij keken uit op een stille draai Maar van het reisje hebben wij genoten En het verhaal kunnen wij zelf verkopen. Na afloop een gloedvol betoog van Heer van Mol Maakte ons een beetje horen dol Als Esbeek iets wil, gebeurt het ook Dus daarop houden wij dan hoop.

36 Kerkbwerichten. Op zondag 13 december was het 1e jaargetijde voor An Timmermans- Kilsdonk. Het gedachteniskruisje wat tijdens deze viering op het altaar heeft gestaan, is na afloop van de dienst door haar familie mee naar huis genomen. Zondag 20 december is er om 10.00u een woord- en communiedienst onder leiding van enkele leden van de Liturgiegroep. Het dameskoor zal de zang verzorgen. Acoliet is Ad van de Wouw. Collectant is Thieu Veron. De misintenties voor deze week zijn voor de overleden ouders van Gils-Evers; Janus Wijten (6e maandstonde); fam. Timmermans-Schellekens en voor Jan van Nassau. Donderdag 24 december Kerstavond is er om 19.00u een gezinsviering. Voorganger is een priester MSC. Het Kidskoortje uit Esbeek zal de zang verzorgen. Ook wordt er door de basisschoolkinderen een Kerstspel opgevoerd. Akoliet is Pieter van Bokhoven. Collectant is Johan Romme. Donderdag 24 december Kerstavond is er om 21.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een priester MSC. Laus Deo zal de zang verzorgen. Akoliet is Peter Dijkmans. Collectant is Piet Hesselmans. Vrijdag 25 december 1e Kerstdag is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een priester MSC. Het dameskoor zal de zang verzorgen. Akoliet is Kees Smolders. Collectant is Jan de Laat. Vrijdag 25 december 1e Kerstdag is er om 14.30u Kindje Wiegen. Er zal door het Kidskoortje gezongen worden en door een aantal kinderen van de Basisschool wordt een Kerstspel opgevoerd. Zaterdag 26 december 2e Kerstdag is er géén viering. Zondag 27 december is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een Priester MSC. Laus Deo zal de zang verzorgen. Akoliet is Nicole Lemcke. Collectant is Janus Bruurs.

37 De misintenties tijdens het kerstweekeinde zijn voor Stephanus Nieuwenhuis-Menting en Christiaan Gerdsen-Jansen; Anneke Paulissen-Schellekens; Harry en Cisca Wijten-van Dooren; Leen en Gonnie de Graaf; Wout en Tonia van de Sande-van Gestel en dochter Corrie (jaargetijde vader); overleden ouders Oerlemans-Kerkhofs; Coleta Hesselmans-van de Ven; Kees van de Wouw; Jan Hesselmans-Oerlemans (nms fam. Oerlemans); Jan Smolders (jaargetijde, nms vrouw, kinderen en kleinkinderen); overleden ouders van Rijn-Buijlinckx en hun zonen Bert en Guus; overleden ouders van Eekelen-van Meer; Jan van Nassau; overleden ouders Bruus- Vingerhoets (jaargetijde vader); Wim van de Biggelaar (verjaardag) en de overleden ouders Paulissen-Witlox (sterfdag moeder). Vrijdag 1 januari Nieuwjaarsdag is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een priester MSC. Akoliet is Jan Smolders. Collectant is Jan van de Sande. Zondag 3 januari is er om 10.00u een Eucharistieviering. Voorganger is een priester MSC. Het dameskoor zal de zang verzorgen. Akoliet is Cees Ketelaars. Collectant is Jan Vriens. De misintenties voor deze week zijn voor Cees de Beer (verjaardag) en voor Jos van den Broek (jaargetijde). ZOEKT: DE VRIJWILLIGER VAN DE WEEK ZONDAGSWANDELAAR Er zijn veel 40+-ers in een verpleegtehuis die graag op zondagochtend naar de mis gaan. Door lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen zijn zij daar helaas niet toe in staat. Daarom zouden ze het ontzettend fijn vinden als iemand hen daarbij zou begeleiden. Ben jij diegene die op zondagochtend een paar uurtjes vrij heeft om die wens van de mensen te vervullen? Kijk dan in onze digitale vacaturebank. Hierin vind je meer informatie over deze vacature. Je kunt ook direct contact met ons opnemen. Openingstijd: Donderdag u, adres: Vrijthof 11 Hilvarenbeek, Tel: , /hilvarenbeek

38 Gemuts (van onder de muts) Wat valt er nog te vertellen Zo aan het einde van het jaar Er wordt nu overal teruggekeken En dan zijn we met dit jaar klaar. Esbeek had heel wat highlights In het jaar tweeduizendnegen Natuurlijk waren er ook dieptepunten Maar daarover wordt rond deze tijd gezwegen. Traditioneel scoort Esbeek goed Als het gaat over saamhorigheid De ijsbaan aan het begin van het jaar Waarom daarom al snel een feit. Daarna met de carnaval Ging Prins Paul met Esbeek plat De optocht was weer formidabel Ieder jaar hoger ligt die lat. Een ander gezamenlijk Esbeeks feest Was wat later de MTB-lichtjestocht Waarbij door de inspanning van velen Een mooi parcours bijeen was gezocht. Bij het hoogtepunt van dit hele jaar Bereikte Esbeek echt de top De DORPENDERBY werd gewonnen: Weer stond ons dorp voorop! Als rode draad liep door het jaar De aanleg van het riool met al zijn ongemakken Ons dorpsgezicht kwam daar zeker ook als winnaar uit En wij kunnen weer lekker veilig kakken.. Alle goeds voor het komende jaar De Muts

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

13 maart 2015

13 maart 2015 1261 www.clarafabriciusschool.nl 13 maart 2015 16 maart 11.30 uur 13.00 uur Groep 3/4 tennisles op het tennisveld 17 maart 9.30 uur - Groep 3 excursie naar de Betuwe Express 18 maart Meester René geeft

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg'

VRIJWILLIGERSPRAAT VRIJWILLIGERSPRAAT DECLARATIE KILOMETERVERGOEDINGEN. Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' NIEUWSBRIEF 3 JULI 2011 Stichting Zorgcentrum 'de Blanckenbörg' Eikenlaan 34 9697 RW Blijham tel 0597-565500 www.blanckenborg.nl VRIJWILLIGERSPRAAT Clarie de Boer Vrijwilligerscoördinator clarie.deboer@blanckenborg.nl

Nadere informatie

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren

Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Nieuwsbrief 4 - April 2015 In dit nummer: Clubkampioenschappen TOZ Jeugd en Senioren Commissieleden gezocht! Veranderingen rondom training Baanbezetting Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) Verslag

Nadere informatie

Nieuwsbrief MTC december 2014

Nieuwsbrief MTC december 2014 Nieuwsbrief MTC december 2014 Afscheid van een tennisvriend Op 8 december 2014 is helaas veel te vroeg, ons sympathieke en altijd vrolijke tennislid Fred Koster overleden. Wij bewaren mooie herinneringen

Nadere informatie

Waar staan wij voor?

Waar staan wij voor? Almere, juni 2015 De Stichting Vrienden van Archipel bestaat alweer bijna een jaar. In 2014 zijn we begonnen met het werven van donateurs en sponsors en gelukkig kunnen wij u melden dat we op de goede

Nadere informatie

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week.

Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. 28 november 2014 Beste ouders, verzorgers, jongens en meisjes, graag jullie aandacht voor onze info van deze week. Algemeen nieuws Sinterklaas Wij volgen de gebeurtenissen in het Sinterklaasjournaal. De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl

NIEUWSBRIEF. November 2014. Inhoud. Algemeen. jeugdvoorzitter@wvwweurt.nl NIEUWSBRIEF November 2014 Inhoud Algemeen Huidige stand teams Activiteiten op de planning De Hunt Zaalvoetbaltoernooi Zaaltraining Activiteiten terugblik Penaltybokaal Grote Clubactie Aandachtspunten Introductie

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede December 2015

Activiteiten programma De Meerstede December 2015 Dinsdag 1 december Mozaïek De laatste keer in dit jaar. Het wordt een kleurrijke middag. Locatie: 1 e etage creatief-centrum + materiaalgeld Kosten intern: materiaalgeld Zaal open 14.00 uur Aanvang 14.15

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2011 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders,

NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012. 1.Beste ouders, NIEUWSBRIEF Jaargang 13 Nummer 5 3 december 2012 1.Beste ouders, December is altijd een drukke maand op school. We zijn op school druk in de weer met allerlei activiteiten rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F APRIL 2012

N I E U W S B R I E F APRIL 2012 N I E U W S B R I E F APRIL 2012 Samen spelen en leren op een veilige plek JAARGANG: 16 NR. 8 Mededelingen van de directie Beste ouders wilt u deze maand uw kind weer 50 eurocent meegeven voor de St.Teje?

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

Sinterklaas op bezoek bij TOGB!

Sinterklaas op bezoek bij TOGB! bij Vorige maand beleefden we de primeur van de nieuwsbrief. We hebben leuke reacties mogen ontvangen op de nieuwsbrief en vol goede moed gaan we verder met de maandelijkse uitgave van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 24 november. Kopij aanleveren voor zondagavond 20 november 19.00 uur.

Het volgende Kleppermenneke verschijnt op donderdag 24 november. Kopij aanleveren voor zondagavond 20 november 19.00 uur. t Kleppermenneke Negenentwintigste Jaargang nr.: 20 10 november 2011. t Kleppermenneke verschijnt elke veertien dagen. Redactieadres: De Klapstaarten 11, 5085 GA Esbeek, 013-5169450, Internet: www.kleppermenneke.nl

Nadere informatie

Activiteiten programma De Meerstede december 2016

Activiteiten programma De Meerstede december 2016 Mededeling: dinsdag 6 december wordt het huis in de kerstsfeer gezet door creatieve vrijwilligers. Donderdag 1 december Sinterklaas lunch feest. De goede Sint komt vanmiddag op de Lunch. Hij moet tenslotte

Nadere informatie

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s!

Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! Jeugdvakantiewerk 2014 Reis mee naar het land van de Inca s! maandag 18 augustus t/m zaterdag 23 augustus 2014, Stichting Jeugdvakantiewerk Goirle pagina 2 Hallo jongens en meisjes en hallo ouders, Het

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten?

1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 1. Rechte tellingen Buren Sommige mensen hebben een goede relatie met hun buren, andere buurtgenoten zien elkaar eigenlijk niet zoveel. 6 1. Hoe vaak heeft u contact met uw buren of buurtgenoten? 51% 5

Nadere informatie

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014

In dit nummer: NIEUWSBRIEF. Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 NIEUWSBRIEF Jaargang 13, nummer 22 nieuwsbrief: week 27 03-07-2014 In dit nummer: - De jarigen - Update nieuwbouw - Groepsindeling - Mededeling Erna - Bedankochtend hulpouders - Groep 1-2 - Juffendag groep

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Wekelijkse activiteiten van de Seniorenraad in De Zevensprong:

Wekelijkse activiteiten van de Seniorenraad in De Zevensprong: Wekelijkse activiteiten van de Seniorenraad in De Zevensprong: Maandag: 13.30-15.00 uur: computerinloop (1 ste maandag van de maand) Maandag: 14.00-17.00 uur: biljarten Dinsdag: 13.30-17.00 uur: biljarten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding Handboek Inhoudsopgave Inleiding... 1 Thema... 2 1. Aan de slag... 3 2. Waar beginnen?... 4 2.1 WANNEER?... 4 2.2 AANMELDEN ALS ORGANISATOR... 5 2.3 SAMENSTELLEN VAN EEN TEAM... 5 2.4 WAARVOOR MOETEN WE

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer, In deze brochure

Nadere informatie

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag.

T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer 9 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 7 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Studiemiddag: Vorige

Nadere informatie

Kom voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfus helemaal top! Agenda:

Kom voor jezelf en de ander op, dan ben je voor de Odulfus helemaal top! Agenda: Schooljaar 2014-2015 Nr. 17 Een nieuw jaar, een frisse start! Na de kerstvakantie gaan we gevoelsmatig het tweede half jaar van schooljaar het schooljaar 2010-2011 in. Voor de leerlingen betekent dit dat

Nadere informatie

SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn)

SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn) Beste leden, Bijgaand treffen jullie weer een nieuwsbrief aan. Veel leesplezier gewenst! SV DUO is nog steeds dringend op zoek naar een secretaris en een voorzitter! (dit mag ook een combifunctie zijn)

Nadere informatie

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

weeknieuws 24 cursus 2014 2015 6 maart 2015

weeknieuws 24 cursus 2014 2015 6 maart 2015 PC basisschool Stadskwartier Catharinastraat 9 en 13 7941 JD Meppel 0522 251076 directie@kcstadskwartier.nl www.pcbs-stadskwartier.nl Pluskinderopvang Stadskwartier 0615267632 (ook voor afmeldingen) weeknieuws

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar.

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar. Website : www.hietweide.nl e-mail : nieuwsbrief@hietweide.nl Agenda 14 september inloopspreekuur GGD/CJZ 14 september informatieavond groep 8 15 september informatieavond groep 1 t/m 7 21 september t/m

Nadere informatie

Samenwijsaccommodatie Diessen. Een gezamenlijke nieuwsbrief van bs Willibrordus en. Studiedag: alle leerlingen zijn vrij. Hoe voel jij je in de klas?

Samenwijsaccommodatie Diessen. Een gezamenlijke nieuwsbrief van bs Willibrordus en. Studiedag: alle leerlingen zijn vrij. Hoe voel jij je in de klas? Samenwijsaccommodatie Diessen Nieuwsflits Een gezamenlijke nieuwsbrief van bs Willibrordus en M O L E N S T R A A T 8 5 0 8 7 B N D I E S S E N J A A R G A N G 1. N R. 1 3 D O N D E R D A G 0 1 D E C 2

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 1 Basisschool de Wieling Kolkweg 5 6685 BC Haalderen 0481-462172 wieling@delinge.nl Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 28 29 30 1 2 3 4 Viering

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze

DE STROOM. Informatieblaadje Basisschool de Beerze DE STROOM JAARGANG 3 NUMMER 16 7 JANUARI 2016 Inhoud: De allerbeste wensen voor 2016! Hulpouders bedankt! Voorbereiding Vormsel Vakantierooster 2016-2017 Agenda en bijlagen Informatieblaadje Basisschool

Nadere informatie

Nieuws St. Gregoriusschool

Nieuws St. Gregoriusschool Blauwhuis, 25 februari 2016 07 Nieuws St. Gregoriusschool Inhoud Agenda Personele zaken en stagiaires Kwartiergesprekken Andere tijden of niet? Vastenactie De week van de BMS Open Dag Oud papier Knutselcircuit

Nadere informatie

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten

Jaargang 25 Nr. 3. Vrije dagen. Bijzondere activiteiten. Avondbijeenkomsten Jaargang 25 Nr. 3 Vrije dagen 17 okt. Groep 1-2-3 vrij 20-24 okt. Alle kinderen herfstvakantie Bijzondere activiteiten 14 okt. Kamp groep 1-2-3 15 okt. Kamp groep 1 t/m 8 16 okt. Kamp groep 4 t/m 8 17

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 33, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, 2015-2016 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste lezer,

Nadere informatie

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 Jubileum en afscheid juffrouw Jannie. Op 21 november is juffrouw Jannie 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015

NIEUWSBRIEF. NR. 16 vrijdag 18 december 2015 NR. 16 vrijdag 18 december 2015 Kerstfeest! Kerst is een tijd voor familie. Tijd voor gezelligheid, fijne kaarsjes in het donker, liefst even geen geruzie, tijd voor lekker uitgebreid eten. Het is mooi

Nadere informatie

22 april 2016 Nummer 15

22 april 2016 Nummer 15 22 april 2016 Nummer 15 Inhoud: Fruitsubsidie loopt af De ouderraad zoekt nieuwe leden Kako vakantiewerk Sportdag Workshop tapdance Drie berichten van de Verkeerscommissie Schoolfoto s Programma Muzelinck

Nadere informatie

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter

Vanuit het team. Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! Verjaardagen: In dit nummer: Kind centrum De Vlechter De Vlecht 18 december 2015 Wij heten Viktor en Luna van harte welkom op onze school! In dit nummer: Vanuit het team 1 Groep 3/4 2 Groep 5/6 3 Sport en Bewegen 4 Afscheid juf José 5 MIKZ / Kerstcollage

Nadere informatie

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel

Talmastraat 1, 7021 AT Zelhem Tel Nieuwsbrief 7 24 november 2016 Aan alle ouders / verzorgers, De inhoud van deze Nieuwsbrief Ouderpanel Maandviering groep 6 Power-training Sinterklaas Schoentje zetten Voorleesavondje Read Shop Sinterklaas

Nadere informatie

IN DIT NUMMER. Inleveren Kopy

IN DIT NUMMER. Inleveren Kopy N I E U W S B R I E F J A A R G A N G 5 D E C E M B E R 2 0 1 5 IN DIT NUMMER 1. nieuws vanuit JES Wegwijs JARIG IN Pupil van de week Pupil van de week Sporten met griep Surprise Kangoeroeklup Hart voor

Nadere informatie

Dit is een uitgave van ons SportActieveClubjes-blad. In dit blad vind je allerlei clubjes, waar je na schooltijd aan kunt deelnemen.

Dit is een uitgave van ons SportActieveClubjes-blad. In dit blad vind je allerlei clubjes, waar je na schooltijd aan kunt deelnemen. Valkweg 4-3362 GH Sliedrecht - tel. 0184-413788 E-mail: info@obsdewilgen.nl Website: www.obsdewilgen.nl SportActieveClubjes op De Wilgen Aan de leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Van de voorzitter. Beste leden,

Van de voorzitter. Beste leden, december Nr. 12-2014 Backhand Nieuwsbrief TTV Olympia Van de voorzitter Beste leden, Hierbij de laatste nieuwsbrief van 2014, de kerst en nieuwsjaarseditie. Een jaarwisseling is altijd een mooi moment

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Mededelingen:

Nieuwsbrief. Mededelingen: Nieuwsbrief 06-11-2014 Schooljaar 2014-2015 Mededelingen: Sinterklaas Vorige week woensdag hebben de kinderen van groep 1 t/m 4 met veel plezier in de schatkamer van Sinterklaas aangegeven welk cadeautje

Nadere informatie

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof?

Op zoek naar leuke activiteiten en verenigingen in De Stichtse Hof? Meer informatie? Welzijnsprogramma 2015 Vivium De Stichtse Hof Neem voor meer informatie gerust even contact op met het Uitbureau van De Stichtse Hof. Wij helpen u graag! Op zoek naar leuke activiteiten

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE

NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE NIEUWSBRIEF LTC DE SCHELDE Sluitingsdatum nieuwe kopij: 15 juli 2015 Jaargang 3 nr. 5 Juni 2015 redactie@ltcdeschelde.nl MINI/MAX toernooi 2015 Op 21 juni gaan jong en oud het z.g. MINI/MAXI toernooi spelen.

Nadere informatie

KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014

KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014 KKF 2015 Bokkendonk: Nieuwsbrief 2 november 2014 De eerste bijeenkomst met de deelnemende dorpen ligt alweer een paar weken achter ons. Ook het 11/11 feest is achter de rug en de datum voor het Keinderkupkesfestival

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl

Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl Infobulletin Basisschool St. Petrus Boxtel, Tel: 0411-672348 E-mail: info@st-petrus.nl website: www.st-petrus.nl 06 januari 2016 Gefelicitaart!! 07 jan. Juf Evelien 08 jan. Lot gr. 3 10 jan. Lisa gr. 5

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Dit is de nieuwsbrief van Praktijk de Regenboog. Via regelmatige nieuwsbrieven willen wij u als ouder, collega of andere geïnteresseerde op de hoogte houden van het laatste nieuws.

Nadere informatie

Beste ouder(s)/verzorger(s),

Beste ouder(s)/verzorger(s), Beste ouder(s)/verzorger(s), De laatste weken zijn alweer aangebroken. wat vliegt de tijd toch! Maandagavond hebben we een hele fijne en zinvolle ouderavond gehad. Deze avond werd verzorgd door Henk de

Nadere informatie

18 december 2015 nummer 8 AGENDA JARIGEN

18 december 2015 nummer 8 AGENDA JARIGEN 18 december 2015 nummer 8 AGENDA ma 21 dec. t/m 3 jan.dec. kerstvakantie JARIGEN 20 dec Elvera Lenders groep 1/2A 23 dec Inass Elambari groep 3 24 dec Ashley Meulmeester groep 8 26 dec Luna Baltic groep

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

Het bestuur van BV de Oranjehoek wenst u: MET DANK AAN ONZE ADVERTEERDERS

Het bestuur van BV de Oranjehoek wenst u: MET DANK AAN ONZE ADVERTEERDERS Het bestuur van BV de Oranjehoek wenst u: "Met vlag en wimpel" is het orgaan van buurtvereniging "DE ORANJEHOEK". Het blad wordt gratis toegezonden aan de leden van de vereniging. De contributie bedraagt

Nadere informatie

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin.

1e Kwartaal 2015. Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. www.wenumhoeve.nl 2015 Jaargang 11 Voor u ligt alweer de 11e editie van het Wenum Hoeve Bulletin. Zoals gebruikelijk een overzicht van alle activiteiten in het afgelopen jaar kort weergegeven. Uiteraard

Nadere informatie

31 mei Studiedag ++++++++++++ 1 juni Samenwerken op het plein. Nieuwsbrief

31 mei Studiedag ++++++++++++ 1 juni Samenwerken op het plein. Nieuwsbrief Nieuwsbrief 24 mei 2013 Inhoud Mededeling 2 Oproep 2 Theatervoorstelling 2 Jubileumboek 2 Oud papier 3 Bereikbaarheid 4 Nieuwsbriefkopij 4 Agenda zesde klas leerlingen en ouders 5 Voor de volledige JAARKALENDER

Nadere informatie

HET PRIKBORD. Houd je tafel en vak netjes! Mijn moeder is bij mij, ik ben blij. Toch ben ik wel een beetje bang, Want ik hoor mensen op de gang.

HET PRIKBORD. Houd je tafel en vak netjes! Mijn moeder is bij mij, ik ben blij. Toch ben ik wel een beetje bang, Want ik hoor mensen op de gang. HET PRIKBORD Nieuwsbrief van de Immanuelschool Schooljaar 2014-2015 27 maart 2015 0546 572478 info@immanuelwierden.nl www.immanuelwierden.nl Beste ouders Dank allereerst voor alle attente blijken van medeleven

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

PRIKBORDje. Jaargang

PRIKBORDje. Jaargang Onderwerpen Agenda Ouder(-kind-)gesprekken Zoen en Zoefzone 11 december Wereldlichtjesdag Voorleeswedstrijd unit 3 Gastlessen korfbal Sinterklaas Kerstviering Onderzoek doen in unit 2 Herfstwandeling Verjaardagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2017

Nieuwsbrief juli 2017 1947 2017 Nieuwsbrief juli 2017 Feest Heikant 70 jarig bestaan 1947-2017 Datum 8 juli 2017 UITSTAPJE. Het belooft een avontuurlijke dag en avond te worden vol verrassingen en veel gezelligheid! We hopen

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Beste Thialffer, Het kan nog net voordat we allemaal gaan genieten van een heerlijke clubavond op de Leemputten. Ik ga er van uit dat we met velen zullen zijn aankomende vrijdagavond.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. WiekenWeetjes

In deze nieuwsbrief. WiekenWeetjes Jaargang 13 / nr 7 2 december De volgende verschijnt op 16 december. Berichten voor de volgende uiterlijk 14 december mailen naar info@wormerwieken.nl ICBS De Balk 2A/2B 1531 PS Wormer 075 201 01 28 info@wormerwieken.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer. Extra zomeropening huiskamer

Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer. Extra zomeropening huiskamer Nieuwsbrief Wijkkamer de Dommer En omgeving 24 juni 2016 Wijkkamer.de.Dommer@ribw-nr.nl Dommer van Poldersveldtweg 73 Nijmegen Mail ons als je een bijdrage hebt! Extra zomeropening huiskamer We willen

Nadere informatie

samenwijs februari 2015 nr. 7 2014-2015 CARNAVAL OP SCHOOL vrijdag 13 februari willen we er weer een spetterende dag van

samenwijs februari 2015 nr. 7 2014-2015 CARNAVAL OP SCHOOL vrijdag 13 februari willen we er weer een spetterende dag van samenwijs februari 2015 nr. 7 2014-2015 Het rijst de pan uit in groep 8!!!! CARNAVAL OP SCHOOL vrijdag 13 februari willen we er weer een spetterende dag van maken. Alle kinderen komen s morgens verkleed

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

53e jaargang nr. 20 10 januari 2016

53e jaargang nr. 20 10 januari 2016 53e jaargang nr. 20 10 januari 2016 Van het bestuur Alweer een hele week in het nieuwe jaar voorbij. Alle recepties en nieuwjaarsbijeenkomsten zijn achter de rug. De ene wat drukker bezocht dan de andere.

Nadere informatie

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF

WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF WELKOM BIJ VERPLEEGHUIS DE LINGEHOF VOOR EEN LEVEN MET KLEUR Welkom bij De Lingehof het huis in het hart van het Over-Betuwse Bemmel In De Lingehof kunt u aangenaam wonen met gespecialiseerde verzorging

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F SBO De Sluis Zwarteweg 120 8017 AZ Zwolle Tel.: 038-4536123 Website: www.sbo-desluis.nl Nummer: 5 Datum: 27 november 2014 AGENDA Vrijdag 5 december Sinterklaasfeest leerlingen s middags

Nadere informatie

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter

Verslag : Bestuur Margriet. Punt Onderwerp Toelichting actie 1 Opening Opening 19.40 door voorzitter Verslag : Bestuur Margriet Datum bijeenkomst: 19 april 2011 notulist: Jan Vos Aanvang: 19.30. bestuurskamer Margriet Aanwezig: Afwezig: Piet de Jongh, Jan Vos Ellen vd Bosch Marc v Luijk Cor Hoeks Jo van

Nadere informatie

Jaargang 26 Nr. 11. Vrije dagen 16 mei Pinksteren

Jaargang 26 Nr. 11. Vrije dagen 16 mei Pinksteren Jaargang 26 Nr. 11 Vrije dagen 16 mei Pinksteren Bijzondere activiteiten 17 mei Sport4Kids 19 mei Slotfeest Schoolschrijver 23 tot 27 mei Verkeersweek 27 mei Landelijk verkeersexamen 27 mei Reünie 27 mei

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2015-2016 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 oktober 2014

Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Belangrijke data - Oud papier: 11 oktober: Fam. Wilbrink (Jonathan) en Fam. Leegwater (Daan) - Oud papier: 25 oktober: Fam. Wijdenes (Luuk) en Fam. Neeteson Lemkes (Anna) - Vrijdag

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF Wijkpredikant: ds. John Boogaard Uitgave Wijkkerk Aller Erf Verschijning Streven 1 x per maand Web publicatie Dik Kleyne Vormgeving Dik Kleyne Inhoud o.a. gemeenteleden

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013

Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Nieuwsbrief nr. 92 jaargang 9 januari 2013 Hallo allemaal, De redactie van de nieuwsbrief wil jullie allemaal een goed, gezond en sportief 2013 wensen. We verwachten dat al jullie goede voornemens uit

Nadere informatie

Algemene informatie week 36

Algemene informatie week 36 Algemene informatie week 36 Wij heten alle peuters, leerlingen, ouders, opa s en oma s heel hartelijk welkom en wensen iedereen een fijn, goed, gezellig, leerzaam jaar toe. Samen maken we er een mooi jaar

Nadere informatie

Kerst en Oud & Nieuw bij Bartiméus Doorn 2017: programma vrijetijdsbesteding

Kerst en Oud & Nieuw bij Bartiméus Doorn 2017: programma vrijetijdsbesteding Kerst en Oud & Nieuw bij Bartiméus Doorn 2017: programma vrijetijdsbesteding Ook dit jaar organiseert de afdeling Vrije Tijd weer mooie en gezellige activiteiten voor onze bewoners en hun familie/ vertegenwoordigers

Nadere informatie

Nieuwsberichten 2 november 2015

Nieuwsberichten 2 november 2015 Nieuwsberichten 2 november 2015 Terugblik blubberrun Nat, sloten, weilanden, goed doel oftewel de blubberrun! Door de beeldende werving van de ouderraad deden ook dit jaar weer zo n 75 deelnemers (leerlingen

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Nieuwsflits: Augustus 2014

Nieuwsflits: Augustus 2014 Nieuwsflits: Augustus 2014 MEER! met elkaar is een plek waar vrouwen van alle nationaliteiten en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Waar veel vrijwilligers actief zijn. Waar je elkaar kunt steunen, jezelf

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief

Obs t Montferland Nieuwsbrief Obs t Montferland Nieuwsbrief December 2017 Uitdagend onderwijs met een sterke basis AGENDA Maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag 11 12 Staking leerkrachten 18 19 20 Kerst in het Barghse Huus 13 14

Nadere informatie

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling

TOV! Meer dan een kribbe? Nieuwsbrief december. Geplande activiteiten. Belangrijke mededeling Nieuwsbrief juni.docx Nieuwsbrief december TOV! Weerstraat 26, 4001LD Tiel, www.toveten.nl T: 0344-751223 info@toveten.nl Dit is wat wij hem hebben horen verkondigen en wat we u verkondigen: God is licht,

Nadere informatie

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359

MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 MAANDBLAD VAN BUURTVERENIGING DE GAGEL MEI 2012 NR. 359 IN DIT NUMMER: 2 INHOUD 3 GAGELLOOP 2012 4 MEDEDELINGEN UITNODIGING 5 VERJAARDAGEN 6 PAASMIDDAG 7 SPEELTUIN 8 ADRESSEN AGENDA MEI 2012 nr. 359 COLOFON

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Mededelingen van het Bestuur Nieuwe trainer herhaalde oproep Na lang zoeken is het ons eindelijk gelukt om een nieuwe trainer te vinden. Voor het seizoen 2013/2014

Nadere informatie

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk

Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk Vacature overzicht vrijwilligers Dominicanenkerk 2014-2015 Begeleider Kindernevendienst B Leuk, boeiend, verrijkend, gezellig, zinvol, uitdagend. Zomaar wat kreten die wij, de vrijwilligers van de kindernevendienst

Nadere informatie