De werkalliantie in (semi) gedwongen kader versterkt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De werkalliantie in (semi) gedwongen kader versterkt"

Transcriptie

1 De werkalliantie in (semi) gedwongen kader versterkt Kenniscentrum Sociale Innovatie Hogeschool Utrecht Mede mogelijk gemaakt door SIA Raak Pro Anneke Menger Andrea Donker Lizet van Donkersgoed - Lia van Doorn Nadja Jungmann

2 Wat is de werkalliantie? De term werkalliantie duidt op de samenwerking tussen cliënten of cliëntsystemen en professionals. Nieuwe benadering van het bekendere begrip relatie.

3 Nut onderzoek voor deelnemers Voor professionals bij: - Reclassering - Jeugdbescherming/reclassering - Schuldhulp - Sociale diensten - Maatschappelijke opvang is er een complicerende factor bij de ontwikkeling van een goede werkalliantie met hun cliënten.

4 Afwegen van belangen Deze professionals hebben gemeenschappelijk: - Ze maken afwegingen tussen belangen en wensen van de cliënt zelf en die van de omgeving of samenleving. - Niet alleen achter de cliënt maar er soms ook tegenover. - Naast hulp en steun ook begrenzen en confronteren - Naast vergroten zelfregie ook wetten handhaven, maatregelen en ingrepen.

5 Illustratieve uitspraken Ik heb het gevoel dat ik vaak tegenover mijn cliënt moet staan, dat ik zijn verhalen in twijfel moet trekken. Ik moet immers ook nagaan of hij zich aan de voorwaarden of afspraken houdt. Hoe kan ik hem op die manier tegelijkertijd respectvol bejegenen zodat hij kan veranderen?

6 Illustratieve uitspraken Ik kan deze man nog niet confronteren met zijn gedrag. Eerst moet ik een relatie opbouwen. Kan ik nog wel goed contact met iemand krijgen als ik vooral regels moet handhaven? Ze is toegelaten tot schuldhulp en moet aan voorwaarden voldoen. Ik heb het gevoel dat ze veel acherhoudt. Hoe voorkom ik dat ze de zoveelste is die uitvalt?

7 Spanning tussen overtuigingen Deze vragen gaan over: - Hoe zij hun verantwoordelijkheid voor handhaving van regels of risicobeheersing kunnen verbinden aan hun begeleidende rol die nodig is voor gedragsverandering; En hangen samen met: - Spanning tussen de kern van hun primaire proces en het aangeleerde concept relatie. - Ze hebben last van het begrip relatie dat een sterk nondirectieve connotatie heeft.

8 Het begrip relatie Is ingebed in persoonlijke groei model (Rogers etc) 1. Met als kenmerken: empathie, respect, onvoorwaardelijke acceptatie, gevoelsreflecties. >>> Spanning met met werk waarbij voorwaarden en begrenzen vanaf de start een rol spelen. 2. Benadrukt houding en activiteiten van (alleen) de professional >> Verzetsreacties van cliënt worden al snel beschouwd als weerstand.

9 Het begrip werkalliantie Benadrukt bewuste bijdrage van beide actoren: zowel cliënt als professional. Gaat over de kwaliteit van hun onderlinge samenwerking: gezamenlijke doelen, taken, binding Binding staat in dienst van doelbereik. Periodieke feedback van cliënt op de alliantie is noodzakelijk en leidt tot reflecties op gezamenlijke doelen.

10 Relatie en werkalliantie Relatie: Eerst binding, dan werken aan doel. Werkalliantie: Het doel bepaalt de mate van - en de soort binding die nodig is.

11 Werkalliantie bij (semi)drang of dwang - Doelen kunnen (vooral bij de start) uiteenlopen - Cliënten kunnen zich verzetten tegen inperking autonomie (reactance) - Professionals kunnen reageren met contrareactance en moeilijke cliënten opgeven. - De werkalliantie moet het doel van de samenwerking dienen en hier niet haaks op staan. Dit vergt enige moed van de professionals.

12 Lopend onderzoek werkalliantie bij reclassering HU Wie? 275 dyades rw en cliënt reclasseringstoezicht Wat? Parallelle vragenlijst voor werkers en cliënten Wanneer? Vier keer tijdens toezicht en nameting na afloop. Hoe? Face to face (cliënten) Digitaal(reclasseringswerkers)

13 Bevindingen over aanvullende kenmerken WA in GK De kwaliteit van de werkalliantie is hoger naarmate: - cliënt zowel helderheid ervaart (over doelen/taken en over kaders en regels) als inspraak over hoe en begrip voor belemmeringen. - Beide voldoende wederzijdse binding en vertrouwen ervaren. - Beide weinig stroefheid in de interactie ervaren. Skeem, 2007, 2012

14 Helderheid en inspraak plus begrip Helder communiceren van doelen en kaders en cliëntperspectief hierbij betrekken. Kaders, grenzen, maatregelen niet alleen poneren maar uitleggen; Vrijheid van cliënt om mening hierover te uiten en begrip hiervoor; Respectvol handhaven en toepassing van regels, consequent maar zo flexibel mogelijk aangepast aan cliënt; Betrokken confrontatie.

15 Doel- en taakgerichtheid Gericht op voor beide expliciete en positieve doelen: Doelen en taken formuleren vanuit beide perspectieven; Aandacht voor verschillen tussen doelen; Verschillen niet negeren, maar benutten Streven naar congruentie (zie ook motivationa congruence).

16 Binding en vertrouwen Vanuit cliënt: Vertrouwen in de competenties van professionals; Geloof in diens oprechte betrokkenheid; Op grond hiervan bereid om informatie te onthullen en confrontaties te verdragen. Feedback mogen geven op de samenwerking. Vanuit werker: Vertrouwen in eigen competenties deze cliënt te begeleiden; Voldoende openheid en affectie (door zicht te houden op eigen emotionele respons) om empathie te tonen en door te zetten bij problemen; Feedback vragen op samenwerking aan cliënt.

17 Stroefheid in de interactie (negatief) Werker ervaart: - Opgebrand zijn bij deze cliënt. - Te meegaand zijn of juist te strak controleren, - Eigenlijk liever aan een ander overdragen. Cliënt ervaart: - Gevoelens en gedragingen die wijzen op reactance - Vindt eisen onredelijk en twijfelt aan eigen vermogen om toezicht af te maken. - Voelt zich neerbuigend behandeld.

18 Bevindingen over belang werkalliantie Goede kwaliteit werkalliantie volgens werkers en cliënten verkleint de kans op: - overtreden van voorwaarden tijdens toezicht; - overleg over oplopend risico met OM; - nieuw justitiecontact tijdens toezicht; - en op feitelijk negatieve voortijdige uitval uit toezicht.

19 Bevindingen van het onderzoek De kans op negatieve uitval wordt groter als: - cliënten stroefheid in de interactie ervaren (m.n.: zich niet gerespecteerd voelen); - cliënten laag scoren op vertrouwen; - cliënten zich meer gecontroleerd dan ondersteund voelen. En / of als: - Reclasseringswerkers negatieve gevoelens ontwikkelen over de samenwerking met de cliënt. (hoog scoren op de eigen contrareactance ).

20 Belang van de kenmerken voor cliënt Algemene waardering van cliënten hangt vooral samen met: Combinatie van helderheid en inspraak en binding (+) en stroefheid in de interactie (-) Cliënten vinden dus vooral bejegening belangrijk.

21 Belang van de kenmerken voor werker Algemene waardering van werkers hangt vooral samen met: doel- en taakgerichtheid (+) relationele stroefheid (-) Professionals vinden dus vooral doel en taakgerichtheid belangrijk.

22 Werkalliantie en Risiconiveau Cliënten met een zwaarder delictverleden en een hoog risico op recidive: - scoren lager op binding - vertrouwen; - scoren hoger bij taakgerichtheid; - scoren hoger op eigen reactance.

23 Alliantiemonitor Dit is een sterk verkorte versie van de vragenlijst die bij het onderzoek is gebruikt. Hierin zijn die vragen opgenomen die het sterkst voorspellend zijn voor negatieve uitval en de proxymaten hiervoor.

24 Alliantiemonitor Deze monitor is de basis van het Raak Pro Onderzoek. Het effect van het gebruik wordt onderzocht bij reclassering, jeugdbescherming, maatschappelijke opvang, schuldhulp en arbeidsintegratie.

25 Enkele items die voorspellend zijn Ik merk dat mijn toezichthouder me mag vs ik denk dat mijn cliënt me mag Ik vind het moeilijk me aan de voorwaarden te houden vs het zal voor deze cliënt moeilijk zijn zich aan de voorwaarden te houden.

26 Enkele items die voorspellend zijn We zijn het eens over de doelen waaraan we werken (beide versies). Mijn toezichthouder respecteert mij, zelfs als ik iets doe wat hij/zij niet goed vindt. Vs. Mijn cliënt voelt zich door mij gerespecteerd, zelfs als hij iets doet wat ik niet goed vind. Ik voel me veilig genoeg om open te zijn tegen mijn toezichthouder. Vs. Hij lijkt zich veilig te voelen om open tegen mij te zijn

27 Enkele items die voorspellend zijn Ik ben meer dan gemiddeld strak bij deze cliënt (alleen voor werker). Deze cliënt zegt mee te werken, maar ik merk daar niets van (alleen voor werker).

28 Alliantiemonitor De monitor is (nog) geen meetinstrument. Waarde als meetinstrument wordt wel verder onderzocht in kader van Raak Pro. De monitor is bedoeld als hulpmiddel voor gestructureerde en sytematische periodieke evaluatie van de werkalliantie. In gesprek tussen cliënt en werker. Zowel cliënt als werker vullen de monitor in en gaan erover in gesprek.

29 Onderzoek gebruik alliantiemonitor Is systematische bespreking van de werkalliantie, aan de hand deze items, door cliënt en werker, een effectief feedback instrument? Kan gezamenlijk monitoren van de alliantie op empirisch gevonden kenmerken de uitval verminderen en het resultaat van toezicht/begeleiding verbeteren?

30 Aanpassing aan verschillende contexten Cruciaal onderdeel van het onderzoek: Aanpassing van de monitor aan de deelnemende contexten.

31 Opzet onderzoeksprogramma: centrale onderzoeksvraag Draagt bespreking door professional en cliënt van eigen scores op de alliantiemonitor bij aan het ontwikkelen van een effectievere werkalliantie bij het werken in een context van drang of dwang en op welke wijze kan dat worden georganiseerd?

32 Opzet onderzoeksprogramma: Vier deelprojecten 1. Ontwikkelen van de alliantiemonitor 2. Toetsen meerwaarde van het gebruik van de alliantiemonitor in de reclasseringscontext. 3. Toetsen meerwaarde van het gebruik van een aangepaste monitor in vier andere domeinen waarbinnen professionals werken in een context van drang of dwang. Het gaat om de domeinen, schuldhulpverlening, jeugdzorg & -bescherming, arbeidstoeleiding en begeleid wonen. 4. Synthese van wijze waarop de alliantiemonitor kan worden gebruikt aan de hand van kwantitatieve resultaten en kwalitatieve bevindingen van deelprojecten 1-3.

33 Opzet onderzoeksprogramma, deelprojecten 2 en 3 Voorstudie Aanpassing aan domein via Interviews en expertmeeting Conditie Nulmeting Tijdens Eindmeting Ervaringsmeting Experimentele groep (n=30) Controle groep (n=30) Aangepaste vragenlijsten 4a Aangepaste vragenlijsten 4a gebruik en bespreking alliantie monitor binnen maand na nulmeting Business as usual Aangepaste vragenlijsten 4a Aangepaste vragenlijsten 4a Interviews met professionals (n=15/20) en cliënten (n=15/20) -

34 Opbrengsten van het onderzoek Opbrengsten van het onderzoek Alliantiemonitor per domein Wetenschappelijke artikelen Vakgerichte artikelen Werkconferenties

35 Kennisontsluiting E-learning module Onderwijsmodule Colleges Congressen Trainings- en valorisatie-video Website Werkalliantie in (semi)gedwongen kader:

36 Alliantiemonitor per domein Reclassering Schulden Jeugd Arbeidsintegratie Begeleid wonen

37 Projectfasering en organisatie Raak Pro Reclassering nulmeting 60 vragenlijsten sept-nov eindmeting 60 vragenlijsten nov-juni ervaringsmeting incl rapportage interviews juni-dec Schulden voorstudie sept-maart nulmeting 60 vragenlijsten maart-nov eindmeting 60 vragenlijsten nov-mei erv.meting interviews mei-sept Jeugd voorstudie sept-maart nulmeting 60 vragenlijsten maart-nov eindmeting 60 vragenlijsten nov-mei erv.meting interviews mei-sept Arbeidsintegratie voorstudie sept-maart nulmeting 60 vragenlijsten maart-nov eindmeting 60 vragenlijsten nov-mei erv.meting interviews mei-sept Begeleid wonen Productie aanscherpen monitor voorstudie sept-maart Colleges + inf.bijeenkoms ten docenten nulmeting 60 vragenlijsten maart-nov monitor toepasbaar maken voor verschillende domeinen ism experts eindmeting 60 vragenlijsten nov-mei meerwaarde monitor 3 RO ism focusgroep erv.meting interviews mei-sept meerwaarde monitor domeinen ism focusgroep synthese bruikbaarheid monitor voor verschillende domeinen

stand van zaken van het project

stand van zaken van het project feb-19 stand van zaken van het project Renée Henskens, projectleider feb-19 Terugblik Looptijd: 4 jaar (sept. 2015 - juni 2019) Vier deelprojecten: 1. Ontwikkelen van werkalliantiemonitor 2. Toetsen van

Nadere informatie

Het belang van de relatie. Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking

Het belang van de relatie. Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking Het belang van de relatie Onderzoek naar werkalliantie bij jongeren met een licht verstandelijke beperking Hoe zou je in één woord werkalliantie omschrijven bij jongeren met een LVB? Programma en doelen

Nadere informatie

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding

Hybride werken bij diagnose en advies. Inleiding Hybride werken bij diagnose en advies Inleiding Hybride werken is het combineren van 2 krachtbronnen. Al eerder werd aangegeven dat dit bij de reclassering gaat over het combineren van risicobeheersing

Nadere informatie

Seminariereeks Sociaal Werk de toekomst in!

Seminariereeks Sociaal Werk de toekomst in! Seminariereeks Sociaal Werk de toekomst in! Voorjaar 2010 Een organisatie van het CeSO-onderzoeksdomein Laatmoderniteit, verzorgingsstaat en sociaal werk en de opleiding Master in het Sociaal Werk Seminariereeks

Nadere informatie

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk

Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Professionaliteit centraal in het reclasseringswerk Anneke Menger 8 december 2017 Over vraagstukken, antwoorden en bijsluiters: Reclasseringswerkers in beweging Antwoord 1 (rond 2000 tot +/-2010) De reclasseringswerker

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

Subsidie aanvraag RAAK PRO

Subsidie aanvraag RAAK PRO Subsidie aanvraag RAAK PRO Werkalliantie in (semi) gedwongen kader effectief versterkt Indienende hogeschool: Contactpersoon: Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Sociale Innovatie (KSI) Anneke Menger, lector

Nadere informatie

Werken met multipele allianties

Werken met multipele allianties Werken met multipele allianties In gezinnen met meervoudige en complexe problemen Huub Pijnenburg Marieke de Greef Marion van Hattum Ron Scholte Thema s voor vandaag 1 2 3 4 5 Alliantie Een goede alliantie:

Nadere informatie

Sturen op resultaten. Zijn gestandaardiseerde vragenlijsten bruikbaar?

Sturen op resultaten. Zijn gestandaardiseerde vragenlijsten bruikbaar? Sturen op resultaten Zijn gestandaardiseerde vragenlijsten bruikbaar? Anna van Spanje (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie) Jan Willem Veerman (Radboud Universiteit, NJi / SEJN) Congres Transformeren

Nadere informatie

Het delict als maatstaf

Het delict als maatstaf Het delict als maatstaf Methodiek voor werken in gedwongen kader Anneke Menger Lous Krechtig Hoofdstuk 1 Wat is methodiek? Begeleidingscommissie: Mw. A. Andreas Beleidsmedewerker, Reclassering Nederland

Nadere informatie

De werkalliantie bij de William Schrikker Groep

De werkalliantie bij de William Schrikker Groep Lectoraat LVB en jeugdcriminaliteit Factsheet 8 februari 2016 Expertisecentrum Jeugd Hogeschool Leiden De werkalliantie bij de William Schrikker Groep Door: Paula Vrij, Anneke Menger, Andrea Donker, Hendrien

Nadere informatie

Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel

Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel Samen Beslissen: een effectief trainingsmodel Trudy van der Weijden Angelique Timmerman Esther Giroldi Anouk Baghus Vakgroep Huisartsgeneeskunde, Universiteit Maastricht In samenwerking met: 1 Disclosure

Nadere informatie

Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia

Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia Kwalitatief te werk! Landelijke Bijeenkomst Meten Maatschappelijke Opbrengst 17 dec 2018 Mandy Goes & Roxanne de Vrede Panteia Doel van de sessie what s in it for me? Je weet wanneer en waarom je een kwalitatieve

Nadere informatie

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur

Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van uur Raad op zaterdag Eindhoven 28 januari 2017 Ronde 1 van 10.30-11.45 uur Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe

Nadere informatie

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes

Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Communicating about Concerns in Oncology K. Brandes Nederlandse samenvatting Uit een recente rapportage van KWF Kankerbestrijding blijkt dat 64% van de (ex-) patiënten met kanker zorgen ervaart over psychosociale

Nadere informatie

Leren & Leven in het Kindcentrum

Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven in het Kindcentrum Leren & Leven Leren & Leven heeft een aanpak en een programma waarmee alle kinderen ondersteund en uitgedaagd worden in het ontwikkelen van hun unieke talenten. De aanpak

Nadere informatie

Welke factoren beïnvloeden de zorgrelatie tussen persoon met dementie, mantelzorger en zorgprofessional?

Welke factoren beïnvloeden de zorgrelatie tussen persoon met dementie, mantelzorger en zorgprofessional? Welke factoren beïnvloeden de zorgrelatie tussen persoon met dementie, mantelzorger en zorgprofessional? Zelfredzaamheid en Eigen regie bij dementie Zelfredzaamheid De mate waarin iemand met dementie vaardigheden

Nadere informatie

" Eigen regie behouden " Regie overgeven met passief. " Regie toevertrouwen aan de

 Eigen regie behouden  Regie overgeven met passief.  Regie toevertrouwen aan de Zelfredzaamheid en Eigen regie bij dementie Welke factoren beïnvloeden de zorgrelatie tussen persoon met dementie, en zorgprofessional? Zelfredzaamheid De mate waarin iemand met dementie vaardigheden heeft

Nadere informatie

TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE R.K. BASISSCHOOL STERREBOS, OSS

TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE R.K. BASISSCHOOL STERREBOS, OSS TREND RAPPORTAGE KWALITEITSVRAGENLIJST RAPPORTAGE R.K. BASISSCHOOL STERREBOS, OSS mei 2015 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van

Nadere informatie

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl

Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl Samen leren en verbeteren met mijnkwaliteitvanleven.nl De vragenlijst van Mijnkwaliteitvanleven.nl maakt kwaliteit van leven bespreekbaar en meetbaar. Het is een praktische werkvorm om op een gestructureerde

Nadere informatie

Samenwerken met ouders voor goede hulpverleningsresultaten: (hoe) werkt het?

Samenwerken met ouders voor goede hulpverleningsresultaten: (hoe) werkt het? Samenwerken met ouders voor goede hulpverleningsresultaten: (hoe) werkt het? Jeugd in Onderzoek 13 maart 2017 Marieke de Greef Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp Hogeschool van Arnhem

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Waarom is er zoveel vraag naar personal skills?

Waarom is er zoveel vraag naar personal skills? Academy the way we see it Waarom is er zoveel vraag naar personal skills? Personal skills is een aanduiding voor vaardigheden die zich richten op het verhogen van de effectiviteit van gedrag. Het gaat

Nadere informatie

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen

Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Veiligheid in de lokale veiligheidsketen Swing project 18-04-2016 Miriam Doeser, Reclassering Nederland Sijta de vries, Samen Veilig Midden-Nederland Swing perspectief Focus project:? Vanuit verschillende

Nadere informatie

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE EINDMETING Voorbeeldteam Aantal deelnemers: 8 15-11-2015

Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE EINDMETING Voorbeeldteam Aantal deelnemers: 8 15-11-2015 Vertrouwelijk GROEPSRAPPORTAGE EINDMETING Voorbeeldteam Aantal deelnemers: 8 15-11-2015 1 Dit rapport geeft een overzicht op groepsniveau van hun bevlogenheid, energie- en stressbronnen en de gemiddelde

Nadere informatie

Performance Improvement Plan

Performance Improvement Plan Performance Improvement Plan Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55

Nadere informatie

Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005

Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005 Gemeentebestuur Knokke-Heist Competentiewoordenboek kaderleden Januari 2005 1. BELEIDSONDERSTEUNEND WERKEN Beleidsondersteunend werken is het verwerken van alle relevante informatie in duidelijke, overzichtelijke

Nadere informatie

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept)

Traject Welzijn; Communicatie MZ. Inhoudsopgave (concept) Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) 1 Traject Welzijn; Communicatie MZ Inhoudsopgave (concept) THEMA 1 Communicatie Hoofdstuk 1 Aspecten van communicatie 1.1 Inleiding 1.2 Communicatie

Nadere informatie

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 833 Derriks, M., & Kat, E. de. (2020). Jeugdmonitor Zeeland Amsterdam: Kohnstamm Instituut. De Jeugdmonitor Zeeland De Jeugdmonitor Zeeland is een plek waar allerlei informatie bij

Nadere informatie

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé

CREATIEF VERMOGEN. Andrea Jetten, Hester Stubbé CREATIEF VERMOGEN Andrea Jetten, Hester Stubbé OPDRACHT Creativitief vermogen meetbaar maken zodat de ontwikkeling ervan gestimuleerd kan worden bij leerlingen. 21st century skills Het uitgangspunt is

Nadere informatie

Raad op zaterdag 24 september 2016

Raad op zaterdag 24 september 2016 Raad op zaterdag 24 september 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Interculturele CompetentieWijzer (ICW): mogelijkheden en beperkingen. Joke Simons & Yunsy Krols

Interculturele CompetentieWijzer (ICW): mogelijkheden en beperkingen. Joke Simons & Yunsy Krols Interculturele CompetentieWijzer (ICW): mogelijkheden en beperkingen Joke Simons & Yunsy Krols 1 INTERCULTURELE COMPETENTIE: WAT? 2 Metaforen 3 Competentie = K + V + A + A + (Fantini, 2000) 4 Onderwijs

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Het managen van weerstand van consumenten tegen innovaties De afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologische producten en diensten geïntroduceerd op de

Nadere informatie

Effectmeting van. hulp- en dienstverlening

Effectmeting van. hulp- en dienstverlening Effectmeting van hulp- en dienstverlening Gemeenten, instellingen en organisaties moeten hun uitgaven verantwoorden: wat leveren investeringen op? Ook investeringen in sociaal beleid moeten zij kunnen

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage OBS De Kaap, Amsterdam

RESULTATEN. Rapportage OBS De Kaap, Amsterdam RESULTATEN Rapportage OBS De Kaap, Amsterdam juni 2013 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school en/of het schoolbestuur

Nadere informatie

Dementie, wie heeft de regie?

Dementie, wie heeft de regie? Dementie, wie heeft de regie? Studiedag Sterke persoonlijkheden bij dementie Jacomine de Lange, lector Transities in Zorg Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam Academische Werkplaats Dementie

Nadere informatie

Training Leer Balans Leven

Training Leer Balans Leven Training Leer Balans Leven In 5 maanden meer balans in je leven Wil je minder stress? Wil je meer werkplezier? Wil je jouw doelen effectiever bereiken? Wil je handiger communiceren? Wil je efficiënter

Nadere informatie

Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud

Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud Feico Zwerver, Ton Schellart, Han Anema, Allard van der Beek, Karin Groenewoud Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde: een samenwerkingsverband tussen AMC, UMCG, UWV en VUmc 1 Korte samenvatting van KCVG

Nadere informatie

HET GESPREK: KOP ROMP STAART

HET GESPREK: KOP ROMP STAART HET GESPREK: KOP ROMP STAART Elk effectief gesprek heeft een zogenaamde kop romp staart structuur: een begin, een kern en een einde. Voorafgaand aan deze drie fasen is het cruciaal om elk gesprek zorgvuldig

Nadere informatie

Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken'

Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken' Houdingen rondom dierenwelzijn 'Hoe (kunnen) mensen over (de omgang met) dieren denken' Vincent Pompe Bijscholingsactiviteit Expertise Dierenwelzijn 3 oktober 2013, Apeldoorn 'Hoe (kunnen) mensen over

Nadere informatie

Welkom. Pedagogische verwaarlozing anno 2013. Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl

Welkom. Pedagogische verwaarlozing anno 2013. Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl Welkom Pedagogische verwaarlozing anno 2013 Bron: Haren de Krant d.d. 22 april 2010 1 2 Het Kind Eerst (juni 2013) www.hetkindeerst.nl Vraagstelling n.a.v. twitterbericht d.d. 12-06-2013 van Chris Klomp

Nadere informatie

Zie de leerling! interactie tussen leerkracht en leerling

Zie de leerling! interactie tussen leerkracht en leerling Zie de leerling! interactie tussen leerkracht en leerling Charlaine Reval, Karla Uitewaal Inhoud Het belang van leerkracht - leerlingrelatie Pedagogisch klimaat en klassenmanagement als fundament Mentale

Nadere informatie

Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks. Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen

Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks. Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen Je Lijf, Je Lief! Lesprogramma voor het praktijkonderwijs over wensen en grenzen in relaties en seks Rutgers: Iris Coehoorn & Sanne Veldhuis-Nikkelen GGD Amsterdam: Anne Ausema Welkom! Doel Inzicht geven

Nadere informatie

Samenvatting. Introductie

Samenvatting. Introductie 200 Introductie Kinderparticipatie is een cruciaal aspect van kinderbescherming en jeugdhulpverlening. Sinds de jaren 90 is er vanuit het perspectief van de rechten van het kind meer aandacht voor het

Nadere informatie

Professionaliteit in wetenschap en zorg

Professionaliteit in wetenschap en zorg Professionaliteit in wetenschap en zorg Symposium: in balans Utrecht 27 november 2015 Dr. Hans van Dartel, ethicus, verpleegkundige (np) Voorzitter Commissie Ethiek V&VN Opzet Verkenning waarden van praktijken

Nadere informatie

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN!

MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! MANIFEST BEROEPSONDERWIJS: ONDERWIJS VOOR HET LEVEN! > WAAROM? > WIE WE ZIJN INHOUD > WAAR WE IN GELOVEN > WAT WE BEOGEN 6 THEMA S 1. DE BEDOELING VOOROP > 2. LEER-WERK-LEEF > 3. LIEFDE VOOR LEREN > 4.

Nadere informatie

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark

RESULTATEN. Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam. Externe Benchmark RESULTATEN Rapportage De Kinkerbuurt, Amsterdam Externe Benchmark februari 2013 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst is een hulpmiddel om de kwaliteit van de school

Nadere informatie

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen

Pedagogisch klimaat. Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen Pedagogisch klimaat Na.v. leerling-ouder en personeel enquête Beoordeling uitslagen De vragenlijsten zijn opgebouwd uit verschillende rubrieken. De vragen binnen de rubrieken worden items genoemd. Per

Nadere informatie

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team.

Veranderkracht. Doelen / werkwijze. Een genuanceerd beeld van de veranderkracht van jouw team. Test naam Readiness scan Veranderen Datum 10-4-2013 Ingevuld door Peter Jansen Ingevuld voor Peter Jansen Team Testteam Context Studie: werk- of projectgroepen (PGO) Veranderkracht Een genuanceerd beeld

Nadere informatie

Jongerencoaching Raster

Jongerencoaching Raster Jongerencoaching Raster School is de plek waar jonge mensen kennis en vaardigheden ontwikkelen, maatschappelijk toegerust worden tot verantwoordelijke burgers en ondersteund worden hun talenten te ontwikkelen.

Nadere informatie

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Psychosociale Ondersteuning van Ouders met Kanker Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Opbouw presentatie Ontwikkelingtraject POOK-training

Nadere informatie

Samen Sterker. Meerjaren onderzoeksprogramma gericht op verhoging van het rendement van jeugd- en opvoedhulp

Samen Sterker. Meerjaren onderzoeksprogramma gericht op verhoging van het rendement van jeugd- en opvoedhulp Samen Sterker Meerjaren onderzoeksprogramma gericht op verhoging van het rendement van jeugd- en opvoedhulp Workshop 25 april 2013 Samen Sterker Linda Heutink en Anita van de Ven (Maashorst) Mariska Mecking

Nadere informatie

TH-PI Performance Indicator. Best Peter Assistant

TH-PI Performance Indicator. Best Peter Assistant Best Peter Assistant TH-PI Performance Indicator Dit rapport werd gegenereerd op 11-11-2015 door White Alan van Brainwave Ltd.. De onderliggende data dateren van 10-03-2015. OVER DE PERFORMANCE INDICATOR

Nadere informatie

Smart Competentiemeting BSO

Smart Competentiemeting BSO Smart Competentiemeting BSO Pedagogisch medewerker Naam: Josà Persoon Email Testcode : jose_p@live.nl : NMZFIC Leeftijd (jaar) : 1990 Geslacht Organisatie Locatie : v : Okidoki : Eikenlaan Datum invoer

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN

VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Naam van mijn leidinggevende: VRAGENLIJST: DIENEND LEIDINGGEVEN Beste collega, Dag in dag uit werken wij samen aan een gezonde organisatie met gelukkige medewerkers. We geloven dat het ABC van een goede

Nadere informatie

Appendix A Checklist voor visible learning inside *

Appendix A Checklist voor visible learning inside * Appendix A Checklist voor visible learning inside * * Op www.bazalt.nl/lerenzichtbaarmaken kunt u dit formulier downloaden en vervolgens printen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de school deze

Nadere informatie

Motivatie. Even voorstellen 11-11-14. Gedragsverandering bij schulden Waarom en hoe?

Motivatie. Even voorstellen 11-11-14. Gedragsverandering bij schulden Waarom en hoe? Gedragsverandering bij schulden Waarom en hoe? Gejo Duinkerken Motivatie 0 10 Op een schaal van 1 tot 10, hoe belangrijk vindt u het om uw achterstand in te lopen? Even voorstellen Wat is de rol van motivatie

Nadere informatie

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM

Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Smart met geld Inspiratiedag Gezond Budget SAM Voorstellen: MEE NL Trainer Smart met Geld Hogeschool Utrecht Kenniscentrum Sociale Innovatie Lectoraat Participatie en stedelijke ontwikkeling. Bibian Hengeveld

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Verbinding in perspectieven. Jelle de Vos Petri Embregts

Verbinding in perspectieven. Jelle de Vos Petri Embregts Verbinding in perspectieven Jelle de Vos Petri Embregts Inhoud Voorstellen: waarom doen we dit? Empowerment, autonomie en zelfbepaling: hoe kom ik in mijn kracht, hoe leer ik zelf te bepalen? Competentie:

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) 159 Ouders spelen een cruciale rol in het ondersteunen van participatie van kinderen [1]. Participatie, door de Wereldgezondheidsorganisatie gedefinieerd als

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

Training Omgaan met Agressie en Geweld

Training Omgaan met Agressie en Geweld Training Omgaan met Agressie en Geweld 2011 Inleiding In veel beroepen worden werknemers geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag, waaronder agressie. Agressie wordt door medewerkers over het algemeen

Nadere informatie

Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg. Quality Qube Overzicht

Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg. Quality Qube Overzicht Onderzoek KwaliteitsErvaringen in de Langdurige Zorg Quality Qube 2013 Overzicht Buntinx Training & Consultancy W www.buntinx.org T 0620798066 E btc@buntinx.org 1. Doel 1. Onderzoek van kwaliteitservaringen

Nadere informatie

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR

MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR MAXIME VOLLERS OPLEIDINGSADVISEUR & ONTWIKKELAAR WERKPLEKLEREN IN DE BBL PRAKTIJKGERICHT ONDERZOEK IN HET MBO WERKPLEKLEREN IN DE FASTSERVICE EEN VERKENNENDE EVALUATIE VAN DE MIDDELBARE BEROEPSOPLEIDING

Nadere informatie

Kenniskring leiderschap in onderwijs. Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie

Kenniskring leiderschap in onderwijs. Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie Kenniskring leiderschap in onderwijs Voorbeeld onderzoek in eigen organisatie Onderzoek doen Wie aanwezig? Wat wilt u weten? Beeld / gedachte / ervaring Praktijkonderzoek in de school = Onderzoek dat wordt

Nadere informatie

Van cijfers naar interpretatie

Van cijfers naar interpretatie Van cijfers naar interpretatie Een duiding van de kwantitatieve ontwikkelingen van de jeugdcriminaliteit Samenvatting In opdracht van Ministerie van Veiligheid en Justitie, Wetenschappelijk Onderzoek-

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleiding.

Hoofdstuk 1. Inleiding. 159 Hoofdstuk 1. Inleiding. Huisartsen beschouwen palliatieve zorg, hoewel het maar een klein deel van hun werk is, als een belangrijke taak. Veel ongeneeslijk zieke patiënten zijn het grootse deel van

Nadere informatie

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen

workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen 1. Om welke reden(en) volg je deze workshop? 2. In welke situatie(s) voel je je wel eens onveilig in je werk? 3. Wat heb je nodig om je veilig te voelen in je werk? 4. Waarin blink jij jjmet betrekking

Nadere informatie

NL COACH CONGRES 01/12/2017

NL COACH CONGRES 01/12/2017 Persoonlijke ontwikkeling van de sportcoach 60graden feedback assessment NL COACH CONGRES 0//07 MARK.KAPTEIN@SPORTCOACHEXCEL.NL YARA@PUREPERFORMANCECOACHING.NL WELKOM Be here Be safe Be well Doel vandaag

Nadere informatie

18-11-2013. Even voorstellen. Inhoud. De visual cliff experiment. Pleegzorg voor jonge kinderen, meer dan opvoeden alleen. De aanleiding tot de PPI

18-11-2013. Even voorstellen. Inhoud. De visual cliff experiment. Pleegzorg voor jonge kinderen, meer dan opvoeden alleen. De aanleiding tot de PPI Even voorstellen Pleegzorg voor jonge kinderen, meer dan opvoeden alleen De waarde van de Pleegouder Pleegkind Interventie (PPI) Hans van Andel Kinder- en Jeugdpsychiater Dimence Directeur GGZ, eerste

Nadere informatie

Mesis Handreiking. Versie 2.1 MEE AZ

Mesis Handreiking. Versie 2.1 MEE AZ Mesis Handreiking Voor bespreken uitkomst LVB doelgroep Versie 2.1 MEE AZ Tot stand gekomen met financiering van het fonds SPZ in een werkplaats op het Kennisplein gehandicaptensector Colofon: Tekst: Peter

Nadere informatie

Over nut en noodzaak van praktijkgericht onderzoek. Congres Focus op onderzoek - Oogsten en verbinden 1 en 2 december 2011, Galgenwaard, Utrecht

Over nut en noodzaak van praktijkgericht onderzoek. Congres Focus op onderzoek - Oogsten en verbinden 1 en 2 december 2011, Galgenwaard, Utrecht Over nut en noodzaak van praktijkgericht onderzoek Congres Focus op onderzoek - Oogsten en verbinden 1 en 2 december 2011, Galgenwaard, Utrecht Wat is het probleem? Volgens: 1. De professional 2. De wetenschapper

Nadere informatie

Stimulering van loopbaanflexibiliteit

Stimulering van loopbaanflexibiliteit Stimulering van loopbaanflexibiliteit Expert begeleider: Richard van der Loo Studenten: Sabina Brammer Edith van Dijssel Cis Groen Yvette Kokee Martin Kraak Cognitieve flexibiliteit Meta cognitie = Leren

Nadere informatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo

Sturen op uitkomsten in de Wmo Sturen op uitkomsten in de Wmo Regionale bijeenkomsten Wmo Lucienne Berenschot / Leo van der Geest Februari 2014 Uitkomsten centraal: zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement sturen op uitkomsten i.p.v.

Nadere informatie

Wat maakt een goede diagnose?

Wat maakt een goede diagnose? Wat maakt een goede diagnose? 1) Relevante kenmerken in kaart brengen 2) Op een betrouwbare manier 3) Eenvoudig als het kan, verdiepend als het moet 4) Staat niet op zichzelf, maar is de start van een

Nadere informatie

Therapietrouw (bij DIABETES)

Therapietrouw (bij DIABETES) Therapietrouw (bij DIABETES) S.J. Fischer; Klinisch Psycholoog, Slotervaartziekenhuis Amsterdam Therapietrouw Mate waarin het gedrag van een patiënt overeenkomt met het medische of gezondheidsadvies dat

Nadere informatie

Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN. Meervoudig verantwoorden

Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN. Meervoudig verantwoorden Methode LOKALE EFFECTMETING VAN BIBLIOTHEKEN Meervoudig verantwoorden Aan de slag Het traject Meervoudig verantwoorden volgt twee sporen. Het eerste spoor gaat over toedelen van kosten: Handreiking Toedelen

Nadere informatie

Opleidingsprogramma De Wmo-professional

Opleidingsprogramma De Wmo-professional Kennis van de Overheid Opleidingsprogramma De Wmo-professional Gekanteld werken Leren gekanteld werken Het werk van de professional in de frontlinie van zorg en welzijn verandert ingrijpend. Niet helpen

Nadere informatie

Actieplatform Herstel voor Iedereen. Monitoring

Actieplatform Herstel voor Iedereen. Monitoring Actieplatform Herstel voor Iedereen Monitoring Deventer, 22 juni 2017 25-6-2017 1 Uitgangspunten monitor Zicht krijgen op realisatie ambitie 1/3 herstel Periodieke jaarlijkse meting Zoveel mogelijk uitvoerbaar

Nadere informatie

Zorg Verbeteren in Eigen Huis. Achtergrond van de methode

Zorg Verbeteren in Eigen Huis. Achtergrond van de methode Zorg Verbeteren in Eigen Huis Achtergrond van de methode Dr. W.H.E. Buntinx Buntinx Training & Consultancy www.buntinx.org Symposium De Driestroom 15 oktober 2009 Elst 1 Achtergrond van de methode voor

Nadere informatie

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts

In verbinding zelf keuzes maken. Petri Embregts In verbinding zelf keuzes maken Petri Embregts Cliënten eigen keuzes laten maken, ze regie geven over hun eigen leven, dat is wat we nastreven Dhr Hans Bouter Leidsch Dagblad Eigen regie, zelf keuzes maken

Nadere informatie

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit

De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit De rol van HR diensten in de beweging naar meer eigenaarschap van onderwijsteam over onderwijskwaliteit Reader ten behoeve van bestuurstafels Kwaliteitsnetwerk mbo op 15 en 16 maart 2017 Uitnodigingstekst

Nadere informatie

Over meedoen en erbij horen

Over meedoen en erbij horen Impuls - Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg Over meedoen en erbij horen Judith Wolf 30 maart 2017 Gedreven door kennis, bewogen door mensen Ik heb daar helemaal geen verwachting van, dat doe ik niet

Nadere informatie

Beschermjassen: Wat is het en werkt het?

Beschermjassen: Wat is het en werkt het? Beschermjassen: Wat is het en werkt het? Voorlopige resultaten december Dries.roosma@pionn.nl Martine.buist@pionn.nl Vragen die wij hadden toen wij begonnen.. Wat is beschermjassen? Is het een geloof,

Nadere informatie

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES

BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES BELEIDSEFFECTMETING - HANDLEIDING VOOR STATENCOMMISSIES 26 APRIL 2006 CONTEXT EN AANLEIDING Sinds maart 2003 is de Wet dualisering provinciebestuur van kracht. Mede in dit kader heeft het Presidium van

Nadere informatie

Competentiefeedback Rapport

Competentiefeedback Rapport GITP Datum Beoordelen en Ontwikkelen > 13 07 2007 www.gitp.nl Competentiefeedback Rapport Deelnemer Voorbeeldpersoon Profiel Bedrijfsleider Project Voorbeeld Competentie Feedback NLD Invullers Zelf 3 *

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

7 eigenschappen effectief leiderschap

7 eigenschappen effectief leiderschap 7 eigenschappen effectief leiderschap Onderwerpen Achtergrond Doel van de training 7 eigenschappen effectief leiderschap Kennis aanreiken eigenschap 1-7 Samenvatting Opdracht persoonlijk leiderschap Algemeen

Nadere informatie

Specificaties. Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg. Creëer een veilig seksueel klimaat. Werksituatie:

Specificaties. Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg. Creëer een veilig seksueel klimaat. Werksituatie: Specificaties Pedagogisch medewerker 4 jeugdzorg Titel: Soort: Werksituatie: Eindproduct: Creëer een veilig seksueel klimaat Cursus PWJ Voorlichtingsprogramma voor een specifieke doelgroep Niveau: 4 KD:

Nadere informatie

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Dr. Hanneke van Gestel-Timmermans Dr. Evelien Brouwers Dr. Marcel van Assen Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen Herstellen doe je zelf Ontwikkeld

Nadere informatie

Aanspreekcultuur onderwijs vergelijkbaar met het bedrijfsleven?! 21 mei 2014

Aanspreekcultuur onderwijs vergelijkbaar met het bedrijfsleven?! 21 mei 2014 Aanspreekcultuur onderwijs vergelijkbaar met het bedrijfsleven?! 21 mei 2014 Programma workshop aanspreekcultuur Welkom Blok 1. Core business van het onderwijs Parallellen met het bedrijfsleven Blok 2.

Nadere informatie

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Aanleiding onderzoek Meer kennis over cliëntgestuurde interventies nodig; belangrijk voor ontwikkelingen GGz Interventies door cliënten:

Nadere informatie

Naar doelmatiger onderwijs Zes manieren om doelmatigheidsbesef in onderwijs te vergroten. Geert ten Dam

Naar doelmatiger onderwijs Zes manieren om doelmatigheidsbesef in onderwijs te vergroten. Geert ten Dam Naar doelmatiger onderwijs Zes manieren om doelmatigheidsbesef in onderwijs te vergroten Geert ten Dam Aanleiding Waarom een advies over doelmatig onderwijs? hoge verwachtingen aan onderwijs, daarbij achterblijvende

Nadere informatie

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008

Goed werkgeverschap loont. Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Goed werkgeverschap loont Rob Gründemann (kenniscentrum sociale innovatie) Bijeenkomst personeelsgeleding CMR, 9 april 2008 Opzet van de presentatie 1. Leeftijdsopbouw Hoger onderwijs 2. Ontwikkelingen

Nadere informatie

PROFIEL DE INCLUSIEGERICHTE SOCIAAL WERKER. Jeroen Knevel

PROFIEL DE INCLUSIEGERICHTE SOCIAAL WERKER. Jeroen Knevel PROFIEL DE INCLUSIEGERICHTE SOCIAAL WERKER Jeroen Knevel Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven nvt Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann Naar efficiënter werken met klantprofielen Achtergrond Uitvoering schuldhulpverlening in transitie Loslaten beleidsdoel iedereen schulden vrij Bezuinigingen Toename

Nadere informatie