Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde"

Transcriptie

1 Invoering en Exploitatie Regio Noordwest Veluwe en Zeewolde Raming kosten invoering en exploitatie OZOverbindzorg OZOverbindzorg binnen de regio Noordwest Veluwe en Zeewolde. Verzorgingsgebied van Medicamus en Medrie

2 Waarom OZOverbindzorg? Relatie met gemeentelijke taken en voordelen OZO voor gemeenten Uit de ervaringen tot dusver blijkt onder andere dat: 1. Mantelzorgers ontlast worden 2. De inzet van individuele begeleiding of dagbesteding verminderd kan worden. Client centraal Het grote voordeel van OZOverbindzorg is de toegankelijkheid van de mantelzorger en cliënt. In de visie van OZOverbindzorg dient de cliënt centraal te staan. Daarbij sluit dit aan bij de koers die binnen het sociale domein wordt gevolgd; als we de burger in zijn eigen kracht willen zetten, dan dient hij/zij een rol te kunnen vervullen in de afstemming en communicatie. Diverse voorbeelden uit de huidige praktijk laten deze voordelen zien en geven aan wat de relatie is met de gemeentelijke taken die er op dit moment zijn. Mede op grond van het gegeven dat mantelzorgers worden ontlast, is voor de gemeente Zwolle aanleiding om de kosten van invoering van OZOverbindzorg te dekken vanuit de budgetten voor Mantelzorgondersteuning. Wie kan een kwetsbare aanmelden voor dit communicatiesysteem? Dat kan in principe iedere organisatie zijn. Hierover dienen in de regio afspraken te worden gemaakt. Tot dusver heeft de huisarts een grote rol, maar het lijkt voorstelbaar dat de wijkverpleging hierin gepositioneerd wordt. In Raalte en Olst-Wijhe wordt bijvoorbeeld steeds meer toegewerkt naar een duidelijke rol van de wijkverpleging en het sociale team. Dit is een punt ter afstemming tussen Medicamus en de gemeenten binnen de regio Noord-Veluwe. Onderzoek Ozo is zich ervan bewust dat individuele cases onvoldoende grond zijn voor echte conclusies op dit vlak. Vandaar dat zij Hogeschool Windesheim opdracht hebben gegeven onderzoek verrichten naar de maatschappelijke meerwaarde van de inzet van OZOverbindzorg en de directe kosten/baten-verhouding voor de betrokken partijen (zoals gemeenten, zorgaanbieders, verzekeraar, cliënt, mantelzorger). Tijdens de invoering van OZOverbindzorg worden gemeenten en verzekeraar betrokken bij dit onderzoek.

3 A. Kostenraming gebaseerd op: Recente evaluatie begeleiding invoering OZOverbindzorg in Salland (kosten en proces). Bij deze invoering was er betrokkenheid van zorg en welzijnsaanbieders, huisartsen, wijkverpleging, apothekers en gemeente. Lokaal functionerend veld in regio Noord Veluwe: duidelijke positie en inzet lokale coördinatoren (POH, wijkverpleging). Bestuurlijke begeleiding vanuit ROS. Voorlopige afspraken ICT-leverancier. B. Kosten van invoering (fase van invoering: 2016 en 2017) 1. Kosten begeleiding invoering communicatieplatform (eenmalig). Per 2150 inwoners: 48 uur X Gemiddelde licentiekosten tijdens invoeringsfase: per gebied van ongeveer inwoners (eenmalig) 3. Kosten bestuurlijke begeleiding: onderdeel van inzet ROS. Ad 1. kosten begeleiding invoering communicatieplatform Te nemen stappen: 1. Medisch en sociaal netwerk inventariseren en benaderen (wijkverpleegkundige, wijkteam, huisartsen, zorgverleners). o Eerste introductie en intake inzake platform 2. Samenwerking vormgeven o positioneren en training coördinator wijkverpleging/poh o verbindingen leggen tussen zorgverleners in de wijk o Implementatie ICT 3. Training en voorlichting o instructie coördinatoren o training zorgverleners, huisartsen o training en begeleiding mantelzorgers 4. Begeleiding screening kwetsbaren en invoering kwetsbaren in systeem 5. Communicatie in de wijk 6. Opzet en verankeren overlegstructuur per wijk Uitgaande van bestuurlijke aansturing vanuit ROS en helderheid over toekomstige lokale coördinator van het veld (POH, wijkverpleging, gebiedsregisseur/wijkteam), is begeleiding vanuit OZOverbindzorg gericht op: Begeleiden aanjagen en vormgeven lokaal netwerk Training en voorlichting Implementatie ICT Begeleiding screening en dagelijkse invoering Communicatie Aansturing ICT Financiële administratie Op grond van recente ervaring is de gemiddelde tijdsinzet van begeleiding per gebied met zo n inwoners: 480 uur. In een dergelijk gebied doorgaans aanwezig 1 wijkteam, S1 wijkverpleging, zo n 10 huisartsen, 4 tot 5 thuiszorgaanbieders, 2 apothekers.

4 Het gemiddelde uurtarief dat OZOverbindzorg hanteert voor de begeleiding invoering bedraagt 57,= per uur (inzet van het niveau wijkverpleegkundige). Ad 2. Licentiekosten ICT De ICT kosten betreffen de licentiekosten gedurende de fase van invoering. OZOverbindzorg verzorgt inkoop ICT en onderhandelt daarover met leverancier. Op basis van volume van regio (Twente, Salland, IJsselland en Noord Veluwe) worden afspraken gemaakt over prijs en wijze van afrekening. Huidig uitgangspunt van OZOverbindzorg. Jaarlijkse licentiekosten per gebied van inwoners waar 10 huisartsen actief zijn bedraagt ,= Kosten worden gezien als lumpsum ongeacht aantal kwetsbaren. Veronderstelling licentiekosten gedurende fase van invoering van zo n twee jaar. Definitieve prijs licentiekosten nog nader te bepalen aan de hand van contract leverancier. Ad 3. Bestuurlijke afstemming gedurende invoering Doel begeleiding afstemming: o Regionale overlegstructuur gericht op afstemming en sturing van platform. o Stuurgroep stuurt inzake: a. Bekostiging platform b. Innovatie (afstemming informatiebehoefte, doorontwikkeling communicatie en registratiesystemen binnen de regio) o Verankeren cliëntenplatform (zorgvragers en mantelzorgers) o Monitoring platform (kosten/baten, leerervaringen) Begeleidingscapaciteit gericht op: 1. Begeleiding overlegstructuur Stuurgroep 2. Cliëntenplatform o formeren cliëntenplatform (bijvoorbeeld vanuit WMO raden, mantelzorgorganisaties en patiënten platforms) o overlegstructuur vormgeven 3. Begeleiden monitoring o verankeren onderzoek Windesheim aan stuurgroep o begeleiden en verfijnen vraagstelling o vertalen uitkomsten 4. innovatie verankeren o aanhaken aan overleg inzake innovatie informatiebehoefte en doorontwikkeling ICT systemen in de regio. Veronderstelde jaarlijkse bestuurlijke begeleidingstijd: 170 uur Begeleiding kan worden vormgegeven door OZOverbindzorg, maar het voorstel is deze begeleiding vanuit de ROS vorm te geven, waarbij OZOverbindzorg als adviseur optreed (zie voorbeeld IJsselland). Resumé:

5 doorlooptijd invoering: 2 jaar. Kosten begeleiding invoering: per gebied van zo n inwoners Gemiddelde licentiekosten tijdens invoeringsfase per gebied van zo n inwoners. Kosten bestuurlijke begeleiding: onderdeel van inzet ROS-gelden. C. samenwerking OZOverbindzorg tijdens fase van invoering OZOverbindzorg is samenwerkingspartner: Kosten van begeleiding invoering worden op basis van werkelijke bestede uren afgerekend. Indien lokaal netwerk goed functioneert zijn inverdieneffecten mogelijk. Tussenevaluaties per drie maanden: bijsturing aan de hand van voortgang en tijdinzet. Transparantie over inkoop ICT: ICT-kosten worden op basis van werkelijke prijs doorberekend. Platform OZOverbindzorg kan gezien worden als onderdeel sociale basisinfrastructuur. Bekostiging hiervan door eenmalige subsidie voor invoering basisinfrastructuur per gemeente die is afgestemd op bekostiging vanuit verzekeraar. Op het moment dat voor deelgebied de invoering is gerealiseerd, dan zal er een start worden gemaakt met de exploitatiefase. Per gemeente zal bekeken worden welk moment als start van de exploitatie kan worden gehanteerd. D. Exploitatiekosten Exploitatiekosten worden bepaald door 1. servicekosten Platfom OZOverbindzorg. 2. licentiekosten ICT. Ad. 1. OZOverbindzorg als serviceorganisatie verantwoordelijk voor: Verankeren cliënt-belang Aansturen innovatie en inkoop ICT Begeleiding lokaal veld (coördinatoren) (oplossen calamiteiten, training en bijscholing) Communicatie en beeldvorming Helpdesk Financiële administratie. OZOverbindzorg is onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. Kosten van serviceorganisatie worden omgeslagen naar deelnemende gemeente. Op basis van huidige verzorgingsgebied en bovengenoemde taken bedragen de geraamde servicekosten ongeveer 0,45 per inwoner. Omdat OZOverbindzorg in ontwikkeling is en er schaalgrootte zal gaan ontstaan, is het voorstelbaar dat dit bedrag de komende jaren verandert. Ad 2.

6 Vooralsnog wordt uitgegaan van een eenheidsprijs van ,= voor een gebied van inwoners. OZOverbindzorg hanteert daarbij het uitgangspunt dat alle kwetsbaren opgenomen moeten kunnen worden in het platform en dat er sprake is van een lumpsum tarief door ICT-leveranciers. E. Intentie exploitatiekosten Op grond van bovenstaande kentallen is een raming van de exploitatiekosten mogelijk. Gelet op de vele onzekerheden in het veld (schaalgrootte, ICTontwikkelingen, visie op kwetsbaarheid, betrokkenheid van andere netwerken) stelt OZOverbindzorg voor een bestuurlijke intentie uit te spreken over de bijdrage van gemeenten aan de kosten van de exploitatiefase. Op 75% van de doorlooptijd (Q3 2017) van de invoeringsfase worden nadere bestuurlijke afspraken gemaakt over de kosten van OZOverbindzorg vanaf 2018 en de wijze van bekostiging ervan. Daarbij zal het onderzoek van Windesheim naar de (maatschappelijke) kosten en baten van het platform en de verdeling van deze kosten en baten over de keten in het netwerk een leidraad zijn bij de uiteindelijke afspraken over de wijze van bekostiging en verdeling tussen partijen.

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt

Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt Beleidsplan Visie, missie en organisatie Teamspirit rondom cliënt OZOverbindzorg biedt een online communicatie en coördinatie platform. De organisatie van zorg en ondersteuning van het sociaal medisch

Nadere informatie

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners.

Wie is OZOverbindzorg Een Stichting zonder winstoogmerk; Gericht op het belang van de cliënt; Vertegenwoordigd door samenwerkingspartners. Visie en missie De laatste jaren zijn grote beleidsveranderingen in de zorg en begeleiding voor de kwetsbare burgers in onze samenleving aangekondigd en doorgevoerd. De hoofddrijfveer daarbij is Beheersing

Nadere informatie

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners

Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners Betekenisvol, integraal en effectief samenwerken rond oudere inwoners ROHA werkconferentie 29 november 2018 Edith de la Fuente, senior adviseur Raedelijn / projectleider ouderenzorg Hannie Olthuis, POH-ouderen/kwaliteitsmedewerker

Nadere informatie

BeterSamenOud: geïntegreerde zorg en ondersteuning voor Ouderen Noord-Veluwe en Zeewolde

BeterSamenOud: geïntegreerde zorg en ondersteuning voor Ouderen Noord-Veluwe en Zeewolde BeterSamenOud: geïntegreerde zorg en ondersteuning voor Ouderen Noord-Veluwe en Zeewolde Verbreding en intensivering van samenwerking ziekenhuis, huisartsen, wijkverpleging, gemeenten en welzijnsorganisaties

Nadere informatie

Utrecht, 3 maart Offerte Programma Noordwest-Veluwe en Zeewolde: Integrale zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen

Utrecht, 3 maart Offerte Programma Noordwest-Veluwe en Zeewolde: Integrale zorg en ondersteuning voor (kwetsbare) ouderen Aan de kernpartners Ouderenzorg Noordwest Veluwe en Zeewolde: Medicamus: Roland Ekkelenkamp, directeur en Astrid de Vet, bestuurslid RNV: Ard Kleijer, portefeuillehouder RNV en Alma Knol, senior adviseur

Nadere informatie

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe.

We lichten de onderwerpen uit de kwaliteitsagenda hieronder verder toe. Kwaliteitsagenda Zorg Thuis 2016 Mensen met een kwetsbare gezondheid blijven langer zelfstandig thuis wonen. Dat kan alleen als zorg thuis goed geregeld is. Mensen hebben recht op maatwerk van goede kwaliteit

Nadere informatie

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017

Ketenzorg Dementie Midden-Brabant. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 Ketenzorg Dementie Midden-Brabant Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars 6 februari 2017 1 1. Inleiding Zowel gemeenten als zorgverzekeraars hebben een taak in het ondersteunen van mensen met

Nadere informatie

Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk. E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355. Datum 16 september 2015

Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk. E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355. Datum 16 september 2015 Factsheet Zorgmodule Wijkverpleging Zorg in de wijk Datum 16 september 2015 Contactpersoon Tom Dalinghaus E-mail: tom.dalinghaus@zilverenkruis.nl; Mobile: +31 (0)623247355 Inleiding Vanaf 2016 zet Zilveren

Nadere informatie

VGZ Inkoopbeleid. ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407

VGZ Inkoopbeleid. ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407 VGZ Inkoopbeleid ondersteuningsgelden 2015 D0166-201407 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 Ondersteuningsgelden 3 Doelgroep 3 Doelstellingen VGZ 3 2 Inzet ondersteuningsgelden 4 Basisondersteuning 4 Projectondersteuning

Nadere informatie

Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Trekker: gemeente Enschede

Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Trekker: gemeente Enschede Factsheet Wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Trekker: gemeente Enschede Twente richt zich samen met Menzis en gemeenten op een effectieve verbinding tussen het sociaal en medisch domein Wie? Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk

Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Toezicht op netwerkzorg aan kwetsbare ouderen in de wijk Het zorglandschap verandert Patiënten met complexe zorgvraag blijven thuis wonen zorg, behandeling en ondersteuning rond de patiënt thuis georganiseerd

Nadere informatie

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam

Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Project Het Dorp Samenwerking Huisarts- wijkteam: Teamplan Teamplan samenwerking huisarts - wijkteam Dit document is te vinden op: www.hetdorp.net/aandeslag Inleiding Om de samenwerking met de huisarts

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020

Afspraken zorgverzekeraars Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Casemanagement en Ketenzorg Dementie 2020 Disclaimer De afspraken zoals in deze publieksversie staan opgenomen zijn van toepassing op de inkoopvoorwaarden Wijkverpleging

Nadere informatie

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen

Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen Veldraadpleging Dementienetwerk Netwerk Kwetsbare ouderen 4 oktober 2018 Meta Vrijhoef Coördinator Dementienetwerk West-Brabant Visie Dementienetwerk Het faciliteren van afstemming binnen de regio West-Brabant

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015

De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 De wijkverpleegkundige in Friesland Stand van zaken mei 2015 Wat moet de eerstelijnszorgverlener weten over de wijkverpleegkundige (S1 en S2) om de (ouderen)zorg optimaal te organiseren? 1 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

DIENSTENVOUCHER IN HET NIEUWE SOCIAAL DOMEIN

DIENSTENVOUCHER IN HET NIEUWE SOCIAAL DOMEIN IN HET NIEUWE SOCIAAL DOMEIN HUISHOUDELIJKE HULP TOELAGE Dienstenvoucher biedt een oplossing voor zowel gemeenten, inwoners en zorgaanbieders als het gaat om de inzet van huishoudelijke hulp. Om de bezuiniging

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu?

Netwerkbijeenkomst. Wijkverpleging, heringevoerd en nu? Netwerkbijeenkomst Wijkverpleging, heringevoerd en nu? 5 maart 2015 Wijkvpk indiceert, wijst zorg toe, VWS Twee generalisten in 1 e lijn, VWS Afstemming ha-wijkvpk niet via wijkteam, Actiz Structuur voor

Nadere informatie

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten

Langer thuis door innovatieve wijkverpleging. Andere focus, betere uitkomsten Langer thuis door innovatieve wijkverpleging Andere focus, betere uitkomsten Uw focus op innovatie en uitkomsten van zorg bepaalt het succes De wereld van de wijkverpleging is sinds 2015 drastisch veranderd.

Nadere informatie

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Verslag. Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe Verslag Sub Regionale Samenwerkingsoverleg Zuid West Hervorming Langdurige Zorg Drenthe 18 februari 2015 WMO regio Drenthe Subregio Noord Midden Regionale Samenwerking Hervorming Langdurige Zorg Drenthe

Nadere informatie

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014

Wijkverpleging. Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Wijkverpleging Onderhandelingsresultaat transitie Verpleging en Verzorging 9 april 2014 Onderwerpen Aanspraak wijkverpleging Toegang Overgang voor cliënten 2014-2015 Transitieperiode Nieuwe bekostigingssystematiek

Nadere informatie

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur

Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Uitkomsten evaluatie module sociale infrastructuur Maart 2017 Begin 2017 zijn enquêtes uitgezet bij (A) gemeenten uit de kernwerkgebieden van Menzis, (B) zorgaanbieders die gecontracteerd zijn voor de

Nadere informatie

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W

Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Innovatie Wmo versus kleur gemeentelijke colleges B&W Prof.dr. Jan Telgen 1, Niels Uenk MSc 2 De Universiteit Twente en het Public Procurement Research Centre 3 (PPRC) hebben de mate van innovatie in recente

Nadere informatie

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014

Datum: 13 januari 2015 Kenmerk: /AW/HKT Onderwerp: Reactie op de evaluatie wijkzorg 2014 Gemeente Amsterdam T.a.v. de wethouder Zorg de heer E. van der Burg Postbus 202 1000 AE Amsterdam Achmea divisie Zorg en gezondheid T.a.v. de directeur Zorginkoop Care de heer E.J. Wilhelm Storkstraat

Nadere informatie

Jeugdhulp. Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion

Jeugdhulp. Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion Jeugdhulp Jij bent jonger dan 18 Jouw regio heeft een contract met Frion Jij bent jonger dan 18. Jouw zorg valt onder de zorg van de Jeugdwet. Je krijgt begeleiding van Frion. Frion heeft een contract

Nadere informatie

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis

Projectinformatie Code Z. Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis Projectinformatie Code Z Continuïteit van zorg bij Ongeplande opname van mensen met Dementie in het Ziekenhuis December 2014 Inleiding In regio Haaglanden zijn vanuit de Stichting Transmurale Zorg Den

Nadere informatie

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle

Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Plan organisatie ouderenzorg in de wijk of gemeente Regio Zwolle Datum: augustus 2015 Versienummer: 1 Het plan organisatie ouderenzorg is ontwikkeld door: Olof Schwantje en Dita van Leeuwen (HRZ), Carla

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar

Met elkaar voor elkaar Met elkaar voor elkaar Publiekssamenvatting Oktober 2013 1 1 Inleiding Met elkaar, voor elkaar. De titel van deze notitie is ook ons motto voor de komende jaren. Samen met u (inwoners en beroepskrachten)

Nadere informatie

Inkoopbeleid wijkverpleging

Inkoopbeleid wijkverpleging Inkoopbeleid wijkverpleging 2015 informatiebijeenkomst Zwolle, 25 juni 2014 Algreet Tamminga, teammanager V&V ZVW aanspraak wijkverpleging 2015 Zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden

Nadere informatie

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding

Programma Drie Decentralisaties. 2. Inkoop / aanbesteding Programma Drie Decentralisaties 2. Inkoop / aanbesteding Datum: 16 april 2014 1 Opdrachtgever: Stuurgroep drie d s Projectleider: Reitse Keizer 2. PROJECTPLAN INKOOP/AANBESTEDING Projectgroep: Marjolein

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014

DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 DECENTRALISATIES EN DE GEVOLGEN VOOR ZORGVERLENERS PROF. DR. JAN TELGEN INTRAKOOP JAARCONGRES DEN BOSCH, 17 JUNI 2014 AGENDA De veranderende situatie voor gemeenten Attentiepunt: substitutie Inkopen van

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6. Doetinchem, 20 september 2018 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 6 ALDUS VASTGESTELD 27 SEPTEMBER 2018 Regionale visie op inkoop Sociaal Domein vanaf 2021 Te besluiten om: In te stemmen met de regionale visie op inkoop voor het Sociaal Domein

Nadere informatie

Samenwerken in de wijk

Samenwerken in de wijk Samenwerken in de wijk Januari 2019 Doel Samenwerken in de wijk Hoe gaan we dat doen? En wanneer doen we dat goed? Projecten in de wijk Welzijn op recept E-health Zorg op het goede moment Stoppen met roken

Nadere informatie

Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp. Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk

Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp. Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk Gezond op Urk Sandra Lips & Robin Haverkamp Regionale startbijeenkomst samenwerken in de wijk 27-06-2019 Huisartsenpraktijk Het Dok Huisartsenpraktijk Het Dok Op Urk 11.000 patiënten 3 praktijkeigenaren:

Nadere informatie

ONMISBAAR FUNDAMENT VOOR EEN TOEKOMSTBESTENDIGE ZORG VISIE OP LOKALE EN REGIONALE HUISARTSEN- EN EERSTELIJNSORGANISATIES

ONMISBAAR FUNDAMENT VOOR EEN TOEKOMSTBESTENDIGE ZORG VISIE OP LOKALE EN REGIONALE HUISARTSEN- EN EERSTELIJNSORGANISATIES ONMISBAAR FUNDAMENT VOOR EEN TOEKOMSTBESTENDIGE ZORG VISIE OP LOKALE EN REGIONALE HUISARTSEN- EN EERSTELIJNSORGANISATIES InEen mei 2017 De wereld verandert en daarmee de zorg. Het aantal ouderen neemt

Nadere informatie

Presentatie beeldvormende avond 11 juni 2015

Presentatie beeldvormende avond 11 juni 2015 Wat gaan we vanavond doen: - Projectenboek sociaal domein 2015 - Control sociaal domein / dashboard Risicomanagement - Onderzoek rekenkamer-commissie Projectenboek sociaal domein 2015 2014: eerste versie

Nadere informatie

Inkoop in het sociaal domein

Inkoop in het sociaal domein Inkoop in het sociaal domein Jan Telgen 17 september 2018 Public Procurement Research Centre (PPRC) www.pprc.eu DE BASIS 2 Inkoop procedure Inrichting sociaal domein: model van opdrachtgeverschap MODEL

Nadere informatie

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging

Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Uitwerking Module sociale infrastructuur binnen bekostiging wijkverpleging Menzis en gemeenten hebben binnen de werkgroep wijkverpleging (binnen de Werkagenda Menzis, gemeenten en regio s) besproken op

Nadere informatie

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres

Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans. 6 december 2018 SRZ Congres Havenpolikliniek: van bedreiging naar kans 6 december 2018 SRZ Congres Terug naar het begin: de aanleiding planvorming Oud Haven/Haven 2.0 Overdracht van zorg vanaf 1/10/17 Intrekken Wtzi per 1/1/18 Haven

Nadere informatie

Proces en toelichting

Proces en toelichting Substitutie Zorgvernieuwing Proces en toelichting 1 Substitutie Samenwerkingsverbanden kunnen met Achmea onderhandelen over: Astma/COPD op basis s van substitutie substtute (komt dan in plaats van bestaand

Nadere informatie

Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst,

Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst, Met Jaapie bieden wijkteams en mantelzorgers betere zorg, ongeacht tijd en plaats. Jaapie geeft ouderen, chronisch zieken en iedereen die het wenst, een langer en zelfstandiger leven thuis. E-health 2015

Nadere informatie

We hebben elkaar nodig

We hebben elkaar nodig We hebben elkaar nodig Workshop 1 Wat hebben we u beloofd? Vanuit de overheid wordt steeds meer gestuurd op samenwerking tussen zorgverleners in de eerste en tweede lijn. Een goed draaiend netwerk is daarbij

Nadere informatie

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek

Programma Sociaal medisch 1 e lijn. Regiomeeting SM1 Sneek Regiomeeting SM1 Sneek 29-11-2018 Agenda 5 1. Sudwest-Fryslan 2. Kennismaking Stuurgroep SM1 3. Visie De Friesland 4. Vervolg SM1 2019 5. Thema: Samenwerking HA & gemeenten (POH-GGZ J) 2 Sudwest Fryslân

Nadere informatie

Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016)

Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016) Toelichting Informatievoorziening Sociaal Domein (isd 2015-2016) Het Bestuur van de VNG stelt u een collectieve aanpak voor om de administratie in het sociaal domein te vereenvoudigen. De vereenvoudiging

Nadere informatie

INZICHT IN DIGITALE COMMUNICATIEPLATFORMS VOOR OUDERENZORG. De kenmerken van OZOverbindzorg, egpo en VitalHealth

INZICHT IN DIGITALE COMMUNICATIEPLATFORMS VOOR OUDERENZORG. De kenmerken van OZOverbindzorg, egpo en VitalHealth INZICHT IN DIGITALE COMMUNICATIEPLATFORMS VOOR OUDERENZORG De kenmerken van OZOverbindzorg, egpo en VitalHealth Veel zorgverleners willen de stap zetten om te werken met een digitaal communicatieplatform.

Nadere informatie

Sociaal Domein: De governance en nieuwe rol van de contractmanager

Sociaal Domein: De governance en nieuwe rol van de contractmanager Sociaal Domein: De governance en nieuwe rol van de contractmanager T r a i n i n g John Weinstock 21 maart 2019 HET SOCIAAL DOMEIN IS VOOR DE INKOPER EN CONTRACTMANAGER 1 De governance en nieuwe rol van

Nadere informatie

Zorginkoop Wijkverpleging ELV GRZ 2018 Samen voor zinnige zorg. Mei 2017

Zorginkoop Wijkverpleging ELV GRZ 2018 Samen voor zinnige zorg. Mei 2017 Zorginkoop Wijkverpleging ELV GRZ 2018 Samen voor zinnige zorg Mei 2017 Programma 1. Introductie en coöperatie visie Coöperatie VGZ VGZ 2. Inkoop en contractering Wijkverpleging 3. Inkoop en contractering

Nadere informatie

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking.

Voorstel Beschikbaar stellen van een krediet van ,-- ten behoeve van een eenmalige bijdrage in de aanloopkosten van de ICT samenwerking. Voorbereidende raadsvergadering: 11 oktober 2011 Besluitvormende raadsvergadering: 1 november 2011 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2011/46 Datum : 23 september 2011 Onderwerp

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014

De nieuwe Wmo. Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 De nieuwe Wmo Werkconferentie: De krachten bundelen voor samenwerking in de wijk 13 november 2014 Hervorming langdurige zorg PowerPoint Op 1 januari 2015 presentatie verdwijnt Lelystad de AWBZ: deel gaat

Nadere informatie

TinZ, Netwerk Dementie Friesland

TinZ, Netwerk Dementie Friesland TinZ, Netwerk Dementie Friesland Eileen van Ligten Vierde regiobijeenkomst 11 november 2011 Netwerk Ouderenzorg Regio Noord Netwerk Dementie Friesland Regiobijeenkomst NPO 11-01-2011 TinZ is een netwerkorganisatie

Nadere informatie

Visie op de rol van de zorggroep

Visie op de rol van de zorggroep Beleid Integrale Zorg 2014 e.v. Zorggroep RCH 09 september 2013

Nadere informatie

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015

Op het snijvlak van Zorg en Welzijn. De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Op het snijvlak van Zorg en Welzijn De eerste lijn, alle facetten in beeld leergang Jan van Es instituut 5 januari 2015 Even voorstellen Bureau Meulmeester & Veltman Kernthema s: samenwerking, kwaliteit

Nadere informatie

Praktijkplatform 3D en Gemeentefinanciën. Kwaliteits- en budgetsturing 3D s

Praktijkplatform 3D en Gemeentefinanciën. Kwaliteits- en budgetsturing 3D s Praktijkplatform 3D en Gemeentefinanciën Kwaliteits- en budgetsturing 3D s De decentralisaties vragen sturing op kwaliteit en budget Aanleiding De decentralisaties (Jeugdzorg, delen van de AWBZ en Participatiewet)

Nadere informatie

Adviesnota Bestuur Datum: 11 september 2017

Adviesnota Bestuur Datum: 11 september 2017 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Adviesnota Bestuur 11 september 2017 Adviesnota voor: Algemeen Bestuur (AB) Onderwerp: Verlengen raamovereenkomst Maatwerkvoorzieningen Wmo (Begeleiding)

Nadere informatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie

Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Addendum bij kwaliteitskader verpleeghuiszorg voor langdurige zorg thuis met een Wlz-indicatie Inleiding In dit addendum is beschreven wat cliënten, zorgprofessionals, zorgaanbieders en verzekeraars hebben

Nadere informatie

CARE ACADEMY VELUWE. De zorg klaar voor de toekomst

CARE ACADEMY VELUWE. De zorg klaar voor de toekomst CARE ACADEMY VELUWE De zorg klaar voor de toekomst De Care Academy Veluwe biedt scholing en bijscholing voor studenten en medewerkers in de zorg. Het bijzondere aan de opleidingen is dat deze gezamenlijk

Nadere informatie

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016

Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Inkoopbeleid Ondersteuningsgelden 2016 Coöperatie VGZ Inhoud Inleiding Ondersteuningsgelden 3 Doelgroep 3 Doelstellingen VGZ 3 Inzet ondersteuningsgelden Basisondersteuning 4 Projectondersteuning 4 Thema

Nadere informatie

HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG. Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant)

HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG. Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant) HET BESTE THUIS! TOEKOMST VOOR DEMENTIEZORG Jan Vuister (directeur / bestuurder Geriant) Vandaag: Reflecties op: Dementie: NU Dementie: MORGEN Uitgangspunten voor dementiehulp thuis noodzakelijke modelvernieuwing

Nadere informatie

SOCIAAL DOMEIN Leusden 14 april 2016

SOCIAAL DOMEIN Leusden 14 april 2016 SOCIAAL DOMEIN Leusden 14 april 2016 Inleiding Stand van zaken Financiën Regionale Samenwerking Beleid in uitvoering : Larikslaan2 in vogelvlucht Algemene vragen over het brede Sociaal Domein STAND VAN

Nadere informatie

Strategisch beleid

Strategisch beleid Strategisch beleid 2018-2021 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Missie... 3 3 Visie... 3 4 Definitie en positionering informele zorg... 3 5 Ontwikkelingen in het sociale domein... 4 6 Doelstellingen... 5 7 Uitwerking

Nadere informatie

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Farid Tabarki, die vanuit een vernieuwende invalshoek een kijk gaf op de veranderingen in de samenleving.

Het ochtendprogramma werd afgesloten door Farid Tabarki, die vanuit een vernieuwende invalshoek een kijk gaf op de veranderingen in de samenleving. Conferentie Werkagenda Menzis en gemeenten We hebben elkaar nodig Gemeenten zijn een halfjaar op weg met de nieuwe taken in hulp, ondersteuning en zorg. Wat zijn hun ervaringen? En in hoeverre leren zij

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Wmo-beleid

Uitvoeringsplan Wmo-beleid Uitvoeringsplan Wmo-beleid 2016-2019 In onderstaand overzicht is per inwonergroep aangegeven welke nieuwe activiteiten worden ondernomen om de in het Wmo-beleidsplan opgenomen doelstellingen te realiseren.

Nadere informatie

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c

1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Informatie. Agenda nr.7c Agenda nr.7c Onderwerp: Soort: Opsteller: Portefeuillehouder: Zaaknummer: Informatieve notitie betreffende de inkoop jeugdhulp Informatieve notitie E.J.M. Toonen-van den Berg T.C.W. Maas SOM/2014/003961

Nadere informatie

Scenario s samenwerking in de regio

Scenario s samenwerking in de regio Scenario s samenwerking in de regio Opmerkingen vooraf: * Drie varianten naast elkaar gezet; 1. Gemeente blijft zelfstandig verder gaan; 2. Samenwerking BCH met 3D brede blik (dus vizier is vanuit gehele

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 5 februari 2019 Zaaknummer: 582187 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare

Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niettoewijsbare zorg Regio Arnhem Toelichting Effectenanalyse wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Dit is een toelichting bij het instrument Effectenanalyse

Nadere informatie

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 Jeugdhulp Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 WFHO ZWF WFHO- regionale belangenorganisatie van de huisartsen ZWF : ondersteuningsorganisatie

Nadere informatie

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo Het voorliggende document beoogt: 1. inhoudelijk invulling te geven aan de te leveren diensten 2. een voorstel te doen voor eventuele technische omzetting naar nieuwe dienstverlening

Nadere informatie

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden

Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Ontstaan Dementie Zorgketen Amsterdam Zuidoost en Diemen tot heden Bernadette Hessing Coördinator Dementie Zorgketen Amsterdam ZO-Diemen oktober 2012 1 Initiatief ontwerp fase - Via ZiZo is project groep

Nadere informatie

CONCEPT. Startdocument. AWBZ begeleiding

CONCEPT. Startdocument. AWBZ begeleiding CONCEPT Startdocument AWBZ begeleiding Gemeente Wijk bij Duurstede, maart 2012 Algemene informatie In het regeer- en gedoogakkoord van het huidige kabinet is overeengekomen dat de functies dagbesteding

Nadere informatie

GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking

GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking SeinstravandeLaar B.V. Achter de Vismarkt 12 4101 AD Culemborg Postbus 450 4100 AL Culemborg www.seinstravandelaar.nl info@seinstravandelaar.nl GRIP OP JEUGDHULP door regionale samenwerking Regionale backoffice

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT:

Bijlage 1: Notitie inkoop- en subsidiekader Regio Nijmegen 10.2 MUG Herindeling Intern - 49 Bijlage 2: Bijlage Plan van aanpak software ICT: Memo Zaaknummer: MUG-14-00049 Documentnummer: Datum: 20 maart 2014 Onderwerp: Memo inkoop- en subsidiemodel en ict-systeem Datum behandeling PG: 13 maart 2014 Datum behandeling SG: 18 maart 2014 BOR/BGO:

Nadere informatie

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor

Langdurige Zorg Kwaliteit &klantgerichtheid. Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Langdurige Zorg 2018 Kwaliteit &klantgerichtheid Cliëntenraden en Menzis Zorgkantoor Menzis Zorgkantoren Arnhem, Groningen, Twente Inwoners in de drie regio s 2,15 miljoen Klanten in Wlz-zorg (augustus

Nadere informatie

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding Het voorliggende document beoogt: UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding Met opmerkingen [j1]: Onder welke noemer willen we dit laten vallen? Begeleiding (geen eigen bijdrage cliënt) of onder HO (wel

Nadere informatie

Van wens naar werkelijkheid

Van wens naar werkelijkheid Van wens naar werkelijkheid Inventarisatie lopende (zorgpad) projecten in Nederland Bart Noort Promovendus Rijksuniversiteit Groningen Faculteit Economie en Bedrijfskunde Een inventarisatie: Wat gebeurt

Nadere informatie

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging

Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging Visie op zelfredzaamheid Wijkverpleging 1 Inleiding Dit document gaat over het implementeren van de zelfredzaamheid in de wijk. TMZ heeft een visie op zelfredzaamheid gevormd die gebaseerd is op de wet

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

M E M O. Collegebesluit tot wijziging tariefstelling pgb met ingang van :

M E M O. Collegebesluit tot wijziging tariefstelling pgb met ingang van : M E M O AAN : Commissie Burgers (ter kennisname) VAN : Marleen Rutten, namens wethouder J. Huijsmans DATUM : 30-7-2009 BETREFT : Wijziging vaststelling pgb tarief voor hulp bij het huishouden middels aanpassing

Nadere informatie

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen?

Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg. Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Waarom zou je het doen? Oldenzaal Vitaal Project integrale ouderenzorg Introductie van het programma & netwerkorganisatie programma Oldenzaal Vitaal geeft

Nadere informatie

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES,

OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, OPDRACHTGEVERSCHAP IN HET SOCIAAL DOMEIN STRATEGISCHE KEUZES MODELLEN VAN OPDRACHTGEVERSCHAP IR. NIELS UENK DIVOSA VOORJAARSCONGRES, 2-6-2016 AGENDA Algemeen Attentiepunten Welke strategische keuzes moet

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 1 februari 2018

Raadsbesluit Raadsvergadering: 1 februari 2018 ONDERWERP Budgetsubsidie Zorgbalans 2018 t/m 2020 SAMENVATTING Geadviseerd wordt de raad voor te stellen middelen beschikbaar te stellen, opdat het college kan overgaan tot de verstrekking van een budgetsubsidie

Nadere informatie

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt' RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: Naam programma: Welzijn en zorg Onderwerp: Voortzetting project Zichtbare Schakel Leiden - 'De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt'

Nadere informatie

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013

Proces transitie AWBZ. gemeenteraad 17 september 2013 Proces transitie AWBZ gemeenteraad 17 september 2013 Inhoud Achtergrond Terugblik Planning en landelijke kaders Keuzenota Planning en rol gemeenteraad (door onafhankelijk adviseur Nicole Oltheten) 1. Achtergrond

Nadere informatie

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers

Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg. Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging en Waarde gedreven zorg Betekenis voor de beroepsgroep wijkverpleegkundigen, staf en beleidsmedewerkers Kwaliteitskader Wijkverpleging, Waarde gedreven zorg Wat hebben we

Nadere informatie

2.2. miljoen verzekerden fte medewerkers. 5,9 miljard zorgkosten (inclusief Anderzorg) 2,7 miljard Wlz

2.2. miljoen verzekerden fte medewerkers. 5,9 miljard zorgkosten (inclusief Anderzorg) 2,7 miljard Wlz Wijkverpleging Introductie Menzis Menzis is sinds 1836 een coöperatie zonder winstoogmerk, een zorgverzekeraar met 2,2 miljoen klanten. De Ledenraad is ons hoogste orgaan. Bij Menzis is iedereen welkom.

Nadere informatie

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer

Zorg uit de Zvw. Wijkverpleging, ELV, GRZ. Judith den Boer Zorg uit de Zvw Wijkverpleging, ELV, GRZ Judith den Boer 2-10-2017 Voorstellen Judith den Boer Hogeschool Zeeland Wijkverpleegkundige Erasmus Universiteit Master Zorgmanagement Hogeschool Zeeland Docent

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Minutenschema zorgprogramma COPD

Minutenschema zorgprogramma COPD Inleiding Het minutenschema voor ketenzorg COPD is gebaseerd op de model keten DBC voor COPD van de Stichting Ketenkwaliteit COPD uit juni 2008. In dit model zijn aanpassingen aangebracht op basis van:

Nadere informatie

Zorgpact Teylingen

Zorgpact Teylingen Zorgpact Teylingen 2015-2016 In 2013 zijn de verschillende partijen gestart met het uitvoeren van het Zorgpact. In het Zorgpact werken de gemeente Teylingen, de huisartsen, Woonstichting Vooruitgang, Warmunda,

Nadere informatie

Agenda: Aanleiding Situatie Schiedam Samenwerking Businesscase Aandachtspunten Hoe verder

Agenda: Aanleiding Situatie Schiedam Samenwerking Businesscase Aandachtspunten Hoe verder Agenda: Aanleiding Situatie Schiedam Samenwerking Businesscase Aandachtspunten Hoe verder Aanleiding Technische en maatschappelijke ontwikkelingen Er kan steeds meer! Smartphone - Cloud computing Maatschappelijke

Nadere informatie

Roger Jongen 23 juni 2011. Smart Homes

Roger Jongen 23 juni 2011. Smart Homes Roger Jongen 23 juni 2011 Smart Homes zorg zorg zorg Behandelen wonen Welzijn Welzijn Welzijn Professie Commercie Gemeente Breda cliënt cliënt cliënt cliënt centrale Mantel Familie Familie Familie Buurt

Nadere informatie

Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort. 27 maart 2018

Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort. 27 maart 2018 Vermindering administratieve lasten binnen de regio Amersfoort 27 maart 2018 Agenda Gebruik standaarden voor de nieuwe zorgtaken als gevolg van de decentralisatie Wat is Amersfoort? Aanpak implementatie

Nadere informatie

Q&A s wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Werkagenda Samenwerking Menzis, gemeenten en regio s. mei 2015

Q&A s wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg. Werkagenda Samenwerking Menzis, gemeenten en regio s. mei 2015 1 Q&A s wijkverpleegkundige niet-toewijsbare zorg Werkagenda Samenwerking Menzis, gemeenten en regio s mei 2015 2 Waar gaat dit document over? Deze Q&A s zijn opgesteld naar aanleiding van vragen die ten

Nadere informatie