Bij aargrassen zijn de bloempakjes direct of met zeer korte onvertakte steeltjes aan de hoofdas bevestigd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bij aargrassen zijn de bloempakjes direct of met zeer korte onvertakte steeltjes aan de hoofdas bevestigd."

Transcriptie

1 Grassen herkennen Tip Stel op een perceel waar de eerste bloei zichtbaar wordt, het maaien niet langer uit. Sommige grassoorten, zoals veldbeemdgras en kropaar, schieten meestal alleen maar in het voorjaar (dus in de eerste snede) door. Andere soorten, zoals Engels raaigras en timothee, kunnen ook in latere sneden nog bloeistengels vormen. Je loopt in een weide. Je wilt kijken of op het perceel nog voldoende goede, smakelijke grassen staan. Je vraagt je af op welke manier je de verschillende grassen kunt herkennen. Grassen kun je op twee manieren herkennen: aan de bloeiwijze; aan de niet-bloeiende spruit. Grassen herkennen aan de bloeiwijze Als je de bloeiwijzen preciezer bekijkt, zul je zien dat deze uit een al of niet vertakte hoofdas bestaat. De bloemen zijn verenigd in aartjes of bloempakjes. Afhankelijk van de wijze waarop de bloempakjes aan de hoofdas zijn bevestigd, onderscheidt men: aargrassen; schijnaargrassen; pluimgrassen. Aargrassen Bij aargrassen zijn de bloempakjes direct of met zeer korte onvertakte steeltjes aan de hoofdas bevestigd. Schijnaargrassen Bij schijnaargrassen zijn de pakjes met korte vertakte steeltjes aan de hoofdas bevestigd. Pluimgrassen Bij de pluimgrassen staan de gesteelde aartjes op de zijtakken van de hoofdas. Soms zijn de zijtakken ook weer één of meerdere keren vertakt. In figuur zie je de verschillende bloeiwijzen afgebeeld.

2 Figuur 3-8: Bloeiwijzen Herkennen van grassen aan de bloeiwijze Bij het moderne graslandgebruik zie je in het grasland nauwelijks nog doorgeschoten grassen. Het gras wordt voor de bloei geweid of gemaaid. In het Handboek voor de Rundveehouderij zijn de bloeiwijzen getekend van de meeste grassoorten. Gebruik het Handboek bij het uitwerken van deze opdracht. Noem vier aargrassen, vier schijngrassen en vier pluimgrassen. Neem de tabel over en vul in. Aargrassen Schijngrassen Pluimgrassen Wat is het verschil in bloeiwijze tussen Engels raaigras en kweek? Grassen herkennen aan de bouw Omdat er in grasland meestal geen bloeiend gras voorkomt, zul je in staat moeten zijn om grassen te herkennen aan de bouw. Je zult dan eerst moeten weten welke onderdelen aan een grasplant zijn te onderscheiden. Zie figuur.

3 De stengel De stengels van de meeste grassoorten zijn hol en worden door massieve knopen verdeeld in leden. De bladeren staan meestal in twee rijen aan de stengel. De bladeren Het blad bestaat uit een bladschede die de stengel omgeeft, en een bladschijf die van de stengel afstaat. De bladschede is buisvormig en omhult de stengel als een cilinder. De bladschijf kan vlak, gerold of V-vormig gevouwen zijn. De nerven lopen in de lengterichting van het blad. De onderkant van het blad kan sterk glanzend, matig glanzend of dof zijn. Ribben De ribben zijn verhogingen op de bovenzijde van het blad die als lijnen in de lengterichting verlopen. De kiel De kiel zit, indien aanwezig, aan de onderzijde van het blad en wordt gevormd door de middennerf. Dwarsverbindingen Bij enkele grassoorten zijn de vaatbundels, die in de lengterichting lopen, overdwars met elkaar verbonden door korte stukjes vaatbundel. Deze zijn vooral op de bladscheden goed te zien als donkere streepjes. Het tongetje Op de grens van bladschede en bladschijf bevindt zich een tongetje. Het tongetje is een vliesje in het verlengde van de bladschede. Oortjes Sommige grassoorten hebben oortjes, kleine uitsteeksels aan de basis van de bladschijf, die de stengel min of meer omsluiten.

4 Beharing Sommige grassen zijn geheel of gedeeltelijk met beharing bedekt. Figuur 3-9: Bladvormen, schede, oortjes en tongetjes Grassen herkennen aan de spruitvorm Grassen zijn ook te herkennen aan de manier waarop het blad tevoorschijn komt. In figuur staan drie spruitvormen afgebeeld. Bij een platte spruit zijn de beide bladschijfhelften langs de middennerf tegen elkaar gevouwen. Bij een gerolde spruit is het jonge blad geheel opgerold. Met de tabel in het Handboek voor de Rundveehouderij kun je grassen aan de hand van de spruit determineren, op naam brengen. Hiervoor kun je het beste jonge spruiten gebruiken omdat de kenmerken bij het doorschieten sterk kunnen veranderen. Figuur 3-10: Spruitvormen Herkennen van niet-bloeiende grassen In deze opdracht oefen je je in het herkennen en benoemen van de bekendste grassen. Neem onderstaand schema over. Zet er met behulp van de determinatietabel in het Handboek voor de Rundveehouderij 30 grassen in. Zorg dat in iedere kolom een aantal grassen staat.

5 Naald-vormige- spruit Gevouwen spruit Ronde spruit Met oortjes Zonder oortjes Geribd Ongeribd Behaard Onbehaard Sterk geribd Zwak geribd Je kent nu de namen en de uiterlijke kenmerken van de bekendste grassen. Voor de veehouder is het natuurlijk belangrijk om te weten welke landbouwkundige eigenschappen en landbouwkundige waarde de verschillende grassen hebben. Verschillen tussen grassen Elk grassoort stelt bepaalde eisen aan zijn groeiplaats. Daardoor kunnen teeltomstandigheden aanzienlijke verschillen geven in opbrengsten. Er zijn planten die vooral groeien onder vochtige omstandigheden, andere groeien vooral op armoedige gronden. De omstandigheden bepalen mede op welke percelen bepaalde rassen voorkomen.

6 Figuur 3-11: Enkele grassen Waardering van grassen De eigenschappen van grassen verschillen nogal. In het Handboek voor de Rundveehouderij worden per ras de eigenschappen die voor een veehouder belangrijk zijn, van een waardering voorzien. Zoek in het Handboek de waardering van de volgende grassoorten op. Grassoort Smakelijk-heid Zode-vorming Droogtetolerantie Wintervastheid Schaduwtolerantie Betredingstolerantie Engels raaigras weidetype Engels raaigras hooitype Timothee weidetype Timothee hooitype Italiaans raaigras Je zult ontdekt hebben dat de grassoorten sterk verschillende eigenschappen hebben.

7 De landbouwkundige eigenschappen van enkele belangrijke grassen Engels raaigras Engels raaigras is verreweg de belangrijkste component van goed, blijvend grasland. Het is een grassoort die onder beweidingsomstandigheden een zeer goede zode kan vormen. Bij herhaaldelijk maaien kan de zode vrij hol worden, vooral wanneer te kort of te laat wordt gemaaid. Zolang het niet is doorgeschoten, is Engels raaigras een smakelijke grassoort. Een zwak punt van Engels raaigras is de gevoeligheid voor kroonroest. Timothee Timothee is een zeer wintervaste grassoort die in een jong stadium erg smakelijk is. Timothee voelt zich het best thuis op wat zwaardere, goed vochthoudende grondsoorten (klei en veen) en kan hier gemiddeld 10-15% van het grasbestand uitmaken. Op lichtere gronden bedraagt het aandeel timothee meestal 0-5%. Beemdlangbloem Beemdlangbloem is een grassoort die zich vooral thuis voelt op wat nattere percelen. Op drogere percelen is het aandeel van beemdlangbloem in het grasbestand meestal lager dan 5%. Veldbeemdgras Veldbeemdgras is een zodesluiter. Het is een grassoort die pas een rol begint te spelen wanneer de zode is beschadigd door vorst, droogte, te kort maaien, emelten, drijfmest enzovoort. Veldbeemdgras vestigt zich moeilijk en is een trage kiem. Bij inzaai van veldbeemdgras is de vochtvoorziening in de toplaag nogal eens een probleem. Italiaans raaigras Italiaans raaigras is een zeer productieve grassoort die echter slechts een of twee jaar meegaat. Het kan goed tegen maaien, mits de stoppellengte minimaal 7 cm bedraagt. Vanwege de smakelijkheid en de vroege voorjaarsontwikkeling is het erg geschikt voor stalvoedering. Het gewas groeit snel, zodat je moet oppassen dat het gras niet te lang wordt. Westerwolds raaigras Westerwolds raaigras is een snelgroeiende, éénjarige variant van Italiaans raaigras. Het is niet winterhard en schiet in vrijwel iedere snede door.

8 Kropaar Kropaar is een grassoort met een zeer goede zomerproductie. Dit komt vooral door de goede droogteresistentie. De levensduur van kropaar is uitstekend en de grasmat wordt in de loop der jaren eerder beter dan slechter. Opvallend is de zeer snelle hergroei, ook onder droge omstandigheden. Korter maaien dan 7 cm wordt echter slecht verdragen. Rietzwenkgras Rietzwenkgras is een meerjarige, zeer productieve grassoort die vrij goed tegen natte omstandigheden en ook vrij goed tegen droogte kan. Door veredeling zijn fijnbladige rassen verkregen. Dit is vooral van belang bij beweiding en stalvoedering. De eerste snede van rietzwenkgras is zes tot tien dagen vroeger dan die van Engels raaigras. Minder gewenste grassen In grasland komen naast goede grassen ook matige en slechte grassen voor. Deze zijn minder of niet gewenst omdat ze minder opbrengen, minder smakelijk zijn of een lagere voederwaarde hebben dan de goede grassen. In figuur staan de bekendste matige en slechte grassoorten genoemd met daarbij een waarderingscijfer. Bij de waardering is Engels raaigras als uitgangspunt genomen. Die goede grassoort is met een tien gewaardeerd. Matige grassen scoren tussen de 5 en 8 punten, slechte grassen scoren minder dan 5 punten. Figuur 3-12: Enkele matige en slechte grassen en hun waardering in vergelijking met Engels raaigras Hierna komen twee veelvoorkomende grassoorten, kweek en straatgras, nader aan de orde.

9 Kweek Een zeer bekende matige grassoort is kweek. Per streek heeft dit gras een andere naam. Kweek is een stengelige grassoort die behoorlijk productief kan zijn. Vanwege de slechte smakelijkheid wordt ze toch tot de matige grassoorten gerekend. Kweek kan beter tegen droogte, wateroverlast, drijfmest, kort maaien, zodebeschadiging en vorst dan Engels raaigras. Daarom slaagt kweek er bijna altijd in om zich uit te breiden. Alleen door zeer vaak te weiden (of standweiden) is kweek in toom te houden. Dit is één van de redenen waarom na twee keer weiden altijd moet worden gebloot. Onder bloten verstaan we het afmaaien van een perceel na het beweiden. Alle pollen worden zo gemaaid en je krijgt weer een schone weide. Straatgras Een ander zeer bekend gras is straatgras of tuintjesgras. Het kan zich in intensief gebruikt grasland enorm uitbreiden. Straatgras wordt slecht gewaardeerd omdat het een grassoort is met een slechte smakelijkheid, een lage voederwaarde en een lage opbrengst. Straatgras heeft een zeer oppervlakkig wortelstelsel. Daardoor kan het eerder profiteren van de mineralen uit mest en van regenwater dan Engels raaigras. Straatgras schiet snel en uitbundig door en vormt daarbij grote hoeveelheden zaad. Daardoor kan straatgras zich sterk uitbreiden na zodebeschadiging door vorst, drijfmest, vertrapping, emelten enzovoort. Straatgras vormt een dichte zode. Een typisch kenmerk van percelen met veel straatgras is, dat het gras na een droge periode snel verdort en afsterft. Na een enkele regenbui wordt het land zeer snel weer groen doordat het straatgraszaad massaal tot ontkieming komt. Herkennen van slechte grassen In het Handboek voor de Rundveehouderij is een aantal slechte grassen genoemd. Noteer hieronder in de eerste kolom van de tabel vijf slechte grassoorten. Zoek in figuur op welk waarderingscijfer aan deze grassen wordt gegeven. Schrijf dat erbij. Zoek in het Handboek voor de Rundveehouderij op aan welke eigenschappen deze grassen hun slechte waardering vooral te wijten hebben. Grassoort Waardering Slechte eigenschappen Vragen Op welke wijze kun je grassen herkennen? Wat is het verschil tussen een aar en een pluim?

10 Wat is een tongetje bij een grasplant? Wat is een oortje bij een grasplant? Noteer een aantal eigenschappen van Engels raaigras. Noteer een aantal eigenschappen van veldbeemdgras. Noem minstens vijf slechte grassen.

Paardengras versus koeiengras

Paardengras versus koeiengras Paardengras versus koeiengras Stichting De Paardenkamp Soest 6 december 2016 Mark Jan Vink Waarom dit onderwerp? Omdat in de dagelijkse praktijk blijkt dat veel paarden worden gehouden op koeiengras Dat

Nadere informatie

Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T

Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T BERMEN EN DIjKEN Mengsel B 3 Low Bar Roadside BTK 1100 D 1 D 2 maintenance B&T Engels raaigras - 10% 35% - 40% 10% Veldbeemd - 10% 5% 20% 25% 30% Rood zwenkgras 50% 30% 60% 60% 25% 60% Hardzwenkgras 45%

Nadere informatie

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47

Grasgids voor. Belgisch Witblauw. Méér vlees uit gras. Groot in Gras. Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 BB-082011 Grasgids voor Waar koopt u? Voor verkoopadressen kijk op www.barenbrug.be of bel 03 219 19 47 Belgisch Witblauw Groot in Gras Barenbrug Belgium NV Hogenakkerhoekstraat 19 9150 Kruibeke E-mail:

Nadere informatie

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze

Weiden. Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Weiden Smakelijkheid en verteerbaarheid Doorschieten en rassen keuze Grassoorten en -rassen doen er niet toe, het gaat om het juiste stadium van inscharen. Verschillen in VC-OS zijn klein tussen rassen

Nadere informatie

Grassen. Achtergrondinformatie

Grassen. Achtergrondinformatie Grassen Achtergrondinformatie De plantenfamilie van de grassen bestaat uit een groot aantal verschillende soorten. Hiertoe behoren o.a. straatgras, riet, witbol en alle granen: tarwe, haver, gerst, rogge,

Nadere informatie

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer GRASZADEN BERMEN EN DIJKEN Mengsel B 3 Low maintenance Bermen BTK 1100 D 1 D2 Engels raaigras - 10% 20% - 40% 10% Veldbeemdgras - 10% - 20% 25% 30% Roodzwenkgras 50% 50% 70% 60% 25% 60% Hardzwenkgras 45%

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed

Nadere informatie

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2016 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Na de afschaffing van het melkquotum is het voor de veehouder nog belangrijker geworden om goed op de voerkosten te letten. Er zijn meer

Nadere informatie

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2017 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Voor de veehouder wordt het steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. De lagere melkprijs van het afgelopen jaar heeft

Nadere informatie

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Mengselwijzer Kies het juiste weidemengsel De weidemengsels van GP zijn al vele jaren de beste weidemengsels van Nederland. Het brede assortiment

Nadere informatie

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2018 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels De fosfaatrechten zijn een feit, daardoor komen er minder melkkoeien per ha. Het belang voor een maximaal rendement wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2019 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels Het wordt voor de veehouder steeds belangrijker om zo veel mogelijk ruwvoer zelf te telen. Lagere voerkosten zorgen voor een beter rendement.

Nadere informatie

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2015 Informatie en productenoverzicht Weidemengsels De weidemengsels van GP zijn al vele jaren de beste weidemengsels van Nederland. Het brede assortiment kwaliteitsmengsels wordt samengesteld

Nadere informatie

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer

Mengselkeuzeschema Bermen en Dijken. Intensief Extensief Extensief beheer beheer beheer GRASZADEN BERMEN EN DIJKEN Mengsel B 3 Low maintenance Bermen BTK 1100 D 1 D2 Engels raaigras - 10% 20% - 40% 10% Veldbeemd - 20% 40% 20% 25% 30% Rood zwenkgras 50% 30% 40% 60% 25% 60% Hardzwenkgras 45%

Nadere informatie

1 Gras Bouw en leefwijze van planten Indeling van de grassen Mengselkeuze Kwaliteit van de graszode 17 1.

1 Gras Bouw en leefwijze van planten Indeling van de grassen Mengselkeuze Kwaliteit van de graszode 17 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gras 9 1.1 Bouw en leefwijze van planten 9 1.2 Indeling van de grassen 12 1.3 Mengselkeuze 14 1.4 Kwaliteit van de graszode 17 1.5 Afsluiting 18 2 Verbetering van grasland

Nadere informatie

2015 Graszaadmengsels

2015 Graszaadmengsels 2015 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Melk Topmengsel voor maaien en beweiden TopDairyMix Weidegang Maximaal melken uit vers gras TopDairyMix Melk is een standvastig grasmengsel en zeer geschikt voor volop

Nadere informatie

2018

2018 2018 www.tenhaveseeds.nl VEETEELT FIELD STAR BG 3 FIELD STAR BG 4 Ten Have Seeds heeft een breed assortiment weidemengsels voor maaien en beweiden. Naast de vier BG mengsels bevat het Field Star assortiment

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed CSPE KB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2010 landbouw-breed SPE KB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

systeem innovatie Grassoorten en -rassen bij uitgestelde maaidatum en lage en hoge grondwaterstand

systeem innovatie Grassoorten en -rassen bij uitgestelde maaidatum en lage en hoge grondwaterstand Onderzoeksprogramma Systeeminnovaties multifunctionele bedrijfssystemen Grassoorten en -rassen bij uitgestelde maaidatum en lage en hoge grondwaterstand systeem innovatie Intern Rapport 200506 (concept)

Nadere informatie

Weiden. Beweidingssystemen

Weiden. Beweidingssystemen Weiden Beweidingssystemen Beweidingssystemen 1. Omweiden 2. Standweiden 3. Roterend standweiden 4. Stripweiden en rantsoenweiden 5. Weiden met robot 6. Overige weidesystemen 7. Zomerstalvoedering en Summerfeeding

Nadere informatie

Gras en klaver: soort en rassenkeuze met respect voor natuur en milieu

Gras en klaver: soort en rassenkeuze met respect voor natuur en milieu Gras en klaver: soort en rassenkeuze met respect voor natuur en milieu Joost Baert 24 september 2013 Vlaams ruraal netwetwerk: Grasduinen in het gras Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 Onderzoek Agrifirm Met de komst van de KringloopWijzer is een efficiënte benutting van voer en mineralen belangrijker dan ooit. Gedegen, wetenschappelijk

Nadere informatie

2014 Graszaadmengsels

2014 Graszaadmengsels 2014 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Melk voorheen MegaSeeds Tetra Topmengsel voor maaien en beweiden TopDairyMix Melk is een standvastig topmengsel voor vlot omweiden en daarnaast ook zeer geschikt voor

Nadere informatie

DSV VitaHorse. Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard.

DSV VitaHorse. Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard. 2017 DSV VitaHorse Het uitgebalanceerde grasmengsel voor uw paard www.dsv-zaden.nl Een drietal grasmengsels speciaal voor de paardenweide Paarden hebben een wezenlijk ander graasgedrag dan de meeste andere

Nadere informatie

Studiedagen fytolicentie. Graslandbeheer. Houd grasmat en spuitlokaal gesloten. Geert Rombouts

Studiedagen fytolicentie. Graslandbeheer. Houd grasmat en spuitlokaal gesloten. Geert Rombouts Studiedagen fytolicentie Graslandbeheer Houd grasmat en spuitlokaal gesloten Geert Rombouts april 2018 Inhoud Inleiding Typische kenmerken gras Graslandvernieuwing Bemesting Oogst Onderhoud Besluit INLEIDING

Nadere informatie

Weiden. Beweidingssystemen

Weiden. Beweidingssystemen Weiden Beweidingssystemen Beweidingssystemen 1. Omweiden 2. Standweiden 3. Roterend standweiden 4. Stripweiden en rantsoenweiden 5. Weiden met robot 6. Overige weidesystemen 7. Zomerstalvoedering en Summerfeeding

Nadere informatie

OPTIMA Weidemengsels.

OPTIMA Weidemengsels. OPTIMA Weidemengsels Weidemengsel met de hoogste roestresistenties Het voordeel van Engels raaigras middentijds Barmultra II, beter is er niet www.neutkens.nl Rasnaam soort type bloeid. bloeid. dichtheid

Nadere informatie

Nieuw assortiment SUPERSTAR graslandmengsels

Nieuw assortiment SUPERSTAR graslandmengsels 26 Nieuw assortiment SUPERSTAR graslandmengsels AVEVE introduceert dit najaar het nieuwe assortiment SUPERSTAR graslandmengsels. Met een compleet en sterk aanbod graslandmengsels, en ook een ruim aanbod

Nadere informatie

Rassenonderzoek grasland

Rassenonderzoek grasland Rassenonderzoek grasland (Cultuur- en gebruikswaarde onderzoek) Bijeenkomst NVWV 18 juni 2009 Jan Visscher ASG-WUR Rassenonderzoek van belang voor. Citaat: Wie meêhelpt onze kennis aangaande rassen te

Nadere informatie

2016 Graszaadmengsels

2016 Graszaadmengsels 2016 Graszaadmengsels 3 TopDairyMix Smakelijk Maximaal melken uit vers gras TopDairyMix Melk4u Goede eerste snede is goud waard Dit verse gras (100% Engels raaigras) bevat veel eiwit en levert gezonde

Nadere informatie

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing

Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer. Edward Ensing Graslandvernieuwing is investeren in hoogwaardig ruwvoer Edward Ensing Graslandvernieuwing nodig? Nee, waarom graslandvernieuwing? Voer genoeg? Geen vooruitgang rassen? Gras is groen en groeit vanzelf?

Nadere informatie

soort- en cultivarkeuze van gras en klaver

soort- en cultivarkeuze van gras en klaver Optimale eiwitproductie met grasland voor rundvee: soort- en cultivarkeuze van gras en klaver Joost Baert Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek Eenheid Plant www.ilvo.vlaanderen.be Beleidsdomein

Nadere informatie

3 Grasland en voedergewassen

3 Grasland en voedergewassen 3 Grasland en voedergewassen 3.1 Grasland... 3-2 3.2 Graslandverzorging... 3-3 3.3 Grassoorten... 3-3 3.3.1 Herkennen van grassen... 3-4 3.3.2 Kenmerken van enkele grassen... 3-7 3.4 Planten als indicator

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. landbouw-breed CSPE KB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. landbouw-breed CSPE KB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2018 gedurende 240 minuten landbouw-breed CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 15 opdrachten. Voor dit examen

Nadere informatie

IJZERSTERK. zelf herstellend Engels raaigras

IJZERSTERK. zelf herstellend Engels raaigras IJZERSTERK zelf herstellend Engels raaigras Revolutionaire technologie: zelf herstellend en hoogste bespelingstolerantie G ras heeft een prominente plek in tuinen. Een mooie grasmat geeft dan ook direct

Nadere informatie

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst

DairyGrass mengsels. Hoge grasopbrengst DairyGrass mengsels Hoge grasopbrengst oktober 2016 DairyGrass : de beste rassen in een mengsel De top van de CSAR-lijst van meerdere kwekers, gemengd in één zak. Dát is DairyGrass. Op basis van onderzoek

Nadere informatie

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019 Biotoop heide Cursus natuurmanagement, 2019 Natura 2000 Wat doen we vandaag? Heide Heide in Vlaanderen Begin 19 de eeuw Grootste uitbreiding heidelandschap (woeste grond) De mens vecht om er te overleven.

Nadere informatie

Weidemengsels. Informatie en productenoverzicht

Weidemengsels. Informatie en productenoverzicht Weidemengsels 2014 Informatie en productenoverzicht Voor elk gebruiksdoel het juiste mengsel Weidemengsels 2 3 De huidige trend in graslandgebruik is meer maaien en minder beweiden. Dit vraagt om een andere

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2017 Maïszaden Graszaden Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels graszaden Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

IJZERSTERK. zelf herstellend Engels raaigras

IJZERSTERK. zelf herstellend Engels raaigras IJZERSTERK zelf herstellend Engels raaigras Revolutionaire technologie: zelf herstellend en hoogste bespelingstolerantie, ook bij korter maaien! RPR technology inside! RPR is een zelf herstellend Engels

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB

maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB maïszaden CATALOGUS 2018 Maïszaden Graszaden Groenbemesters Eiwitgewassen en GLB COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar zeer hoge opbrengst COUNTRY Silage 3 zware snedes mogelijk Maaien 5-7 jaar hoge eiwitopbrengst

Nadere informatie

m \m Geeft intensieve graslandexploitatie meer kweek?

m \m Geeft intensieve graslandexploitatie meer kweek? ..:. Geeft intensieve graslandexploitatie meer kweek?. BOXEM Proefstation voor de Akker en Weidebouw, Wageningen De laatste jaren neemt in verschillende streken van ons land het percentage kweek in het

Nadere informatie

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters

maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters maïszaden CATALOGUS 2019 Maïszaden Graszaden Sorghum Groenbemesters COUNTRY grasmengsels COUNTRY grasmengsels Maaien 3 jaar + zeer hoge opbrengst + zware snedes mogelijk Maaien 3 jaar + soortenrijk met

Nadere informatie

Kruidentuin in de klas

Kruidentuin in de klas Kruidentuin in de klas Werkbladen Leerlingenwerkboek Groep 5 t/m 8 Zaden... 2 Kieming, een nieuw begin... 3 Testen kiemfactoren... 4 Kruidenkaart maken... 5 De bouw van een plant... 6 Herbarium maken...

Nadere informatie

werkdocument -,p.- rljksdienst voor de ijsselmeerpolders rnlntsterle van verkeer en waterstaat ~eideperiode van de graskavels door Ing. P.J.

werkdocument -,p.- rljksdienst voor de ijsselmeerpolders rnlntsterle van verkeer en waterstaat ~eideperiode van de graskavels door Ing. P.J. -,p.- rnlntsterle van verkeer en waterstaat rljksdienst voor de ijsselmeerpolders werkdocument I ~eideperiode van de graskavels EZ 20 en E'Z :2 1 in 1982 door Ing. P.J. Huesmann mei, 1984-94 Abw postbus

Nadere informatie

Voor meer informatie kunt u bij uw specialist van ForFarmers Hendrix terecht.

Voor meer informatie kunt u bij uw specialist van ForFarmers Hendrix terecht. Boeren met ambitie # $ De melkveehouderij staat met het eindigen van het quotumtijdperk voor een aantal belangrijke uitdagingen: Het realiseren van een hogere drogestofopbrengst van een hectare Meer melk

Nadere informatie

TOP GREEN Openbaar groen mengsels. TOP GREEN Veldbloemenmengsels

TOP GREEN Openbaar groen mengsels. TOP GREEN Veldbloemenmengsels Sportveldmengsels Inzaai/doorzaai Inzaai Openbaar groen mengsels Parken/gazon Bermen Dijken Minimale rustperiode 5-6 weken 6 weken 6-7 weken 6-8 weken 8-10 weken 10 weken 10 weken Vestigingssnelheid Top

Nadere informatie

Creëren kruidenrijkgrasland

Creëren kruidenrijkgrasland Creëren kruidenrijkgrasland Nick van Eekeren Jan de Wit Projecten: Winst en Weidevogels, Koeien & Kruiden Partners: Van Hall Larenstein, VIC, PPP-Agro Kruidenrijk grasland op boerenland Vroeger extensieve

Nadere informatie

foto inzet: Staf de Roover

foto inzet: Staf de Roover foto inzet: Staf de Roover 1 2 3 4 Het woord grasland doet veronderstellen dat grassen het grootste aandeel van de vegetatie moeten vormen. Veelal is dit zo, maar er zijn graslanden waarin andere dan grassen

Nadere informatie

Grass. Voedergrassen tweede druk. Join the Green Evolution

Grass. Voedergrassen tweede druk. Join the Green Evolution Grass Voedergrassen tweede druk Join the Green Evolution Inhoud Voorwoord 3 Kweken 4 Soorten & Rassen 8 Rassenlijst 18 De Koe 23 Gras voor Biogas 29 Kennis 34 Weidemengselwijzer Voedergrassen 39 Met gepaste

Nadere informatie

Resultaten botanische samenstelling. Gerjan Hilhorst KTC De Marke Hengelo

Resultaten botanische samenstelling. Gerjan Hilhorst KTC De Marke Hengelo Resultaten botanische samenstelling Gerjan Hilhorst KTC De Marke Hengelo Resultaten Botanische samenstelling zode Wat is er gedaan? November 2014 op 18 bedrijven de botanische samenstelling beoordeelt

Nadere informatie

3 Grasland en voedergewassen

3 Grasland en voedergewassen 3 Grasland en voedergewassen 3.1 Grasland... 3-2 3.2 Graslandverzorging... 3-3 3.3 Grassoorten... 3-3 3.3.1 Herkennen van grassen... 3-4 3.3.2 Kenmerken van enkele grassen... 3-7 3.4 Planten als indicator

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. landbouw-breed CSPE KB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. landbouw-breed CSPE KB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2012 gedurende 240 minuten landbouw-breed CSPE KB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 19 opdrachten. Voor

Nadere informatie

het lekkerste gras van Nederland

het lekkerste gras van Nederland 2015 het lekkerste gras van Nederland groei door kennis Kwaliteit De Extra grasmengsels zijn uitgerust met een coating die zorgt voor een betere start van het graszaad. Alle mengsels zijn behandeld met

Nadere informatie

GRASS TECHNOLOGY, BY BARENBRUG

GRASS TECHNOLOGY, BY BARENBRUG 4x beter Voor de productie van het beste kuilgras KringloopGras StructuurGras OpbrengstGras DroogteGras De nieuwe grastechnologie NutriFibre is de nieuwe grastechnologie voor kuilgras. De basis van NutriFibre

Nadere informatie

Vlinderbloemigen voor lagere kosten?

Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Vlinderbloemigen voor lagere kosten? Jan de Wit Voordelen van gras-rode-klaver-mengsels en lage kostprijs is meer dan s 2-6-2016 Opbouw verhaal 1. Waarom grasklaver? 2. Verschil rode en witte klaver 3.

Nadere informatie

Graszaadmengsels 2017

Graszaadmengsels 2017 Graszaadmengsels 2017 TopDairyMix Melk Topmengsel voor maaien en beweiden Standvastig mengsel van middentijdse rassen Engels raaigras, zeer geschikt voor volop maaien. Samenstelling: % Opbrengst maaien

Nadere informatie

2.2 Grasland met klaver

2.2 Grasland met klaver 2.2 Grasland met klaver Tot grasland met klaver wordt gerekend grasland met gemiddeld op jaarbasis meer dan 10 15 procent klaver. 2.2-1 2.2.1 Grasland met klaver: Kalk In deze paragraaf wordt alleen de

Nadere informatie

TOPGRASS Weidemengsels

TOPGRASS Weidemengsels TOPGRASS Weidemengsels 2017-2018 Engels raaigras - middentijds doorschietend Overzicht van de raseigenschappen (gemiddelde resultaten) Relatieve drogestofopbrengst Rasnaam doorschietdatum Standvastigheid

Nadere informatie

Topgrass weidemengsels

Topgrass weidemengsels Topgrass weidemengsels Weidemengsels 2015-2016 Engels raaigras - middentijds doorschietend Overzicht van de raseigenschappen (gemiddelde resultaten) Relatieve drogestofopbrengst Rasnaam doorschietdatum

Nadere informatie

Õ ¾»¾±»µ Í «³ ͽ ± Í «³. Ê»» ï Ü»½»³¾» îðïð

Õ ¾»¾±»µ Í «³ ͽ ± Í «³. Ê»» ï Ü»½»³¾» îðïð Õ ¾»¾±»µ Í «³ ͽ ± Í «³ Ê»» ï Ü»½»³¾» îðïð Naktuinbouw kalibratieboek Spathiphyllum Schott Spathiphyllum Versie 1 Naktuinbouw, December 2010 Naktuinbouw 2010 Versie 1 pagina 2 van 52 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Bies. Bolboschoenus (Zeebies-Heen) Scirpoides (Kogelbies)

Bies. Bolboschoenus (Zeebies-Heen) Scirpoides (Kogelbies) Eleocharis (Waterbies) Isolepis (Vlottende-Borstelbies) Trichophorum (Veenbies) Bies Bolboschoenus (Zeebies-Heen) Scirpoides (Kogelbies) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Scirpus (Bosbies)

Nadere informatie

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN DE SAMENWERKING. Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV:

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN DE SAMENWERKING. Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV: DE SAMENWERKING. De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV: Zeer smakelijk. Top opbrengst. Lange levensduur. Hoge roestresistentie. Goede

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst

Onkruidbestrijding in weiland. in nazomer en herfst Onkruidbestrijding in weiland in nazomer en herfst Inhoud Veel en goed ruwvoer Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Onkruidbestrijding in nazomer en najaar Middelen voor onkruidbestrijding

Nadere informatie

Kruidenrijk gras voor de veehouderij

Kruidenrijk gras voor de veehouderij Kruidenrijk gras voor de veehouderij Slotsymposium praktijknetwerk Natuurlijk kruidenrijk gras voor de veehouderij Aanleg en beheer van kruidenrijk grasland Rob Geerts Wageningen 12 maart 2014 Inhoud van

Nadere informatie

Essensteenweg 86 Molenstraat Nieuwmoer BE 4758 AB Standdaarbuiten NL TEL : TEL:

Essensteenweg 86 Molenstraat Nieuwmoer BE 4758 AB Standdaarbuiten NL TEL : TEL: Graszaden en groenbedekkers najaar 2018 Tilborghs Bvba Tilborghs Granen Bv Essensteenweg 86 Molenstraat 38 2920 Nieuwmoer BE 4758 AB Standdaarbuiten NL TEL : 0032.3.667.23.74 TEL: 0031.165.31.30.53 Email:

Nadere informatie

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN DE SAMENWERKING. Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV:

De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN DE SAMENWERKING. Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV: DE SAMENWERKING. De Samenwerking BV N I E U W S B R I E F ASSORTIMENT ZADEN Topline Weide 4 Private Label De Samenwerking BV: Zeer smakelijk. Top opbrengst. Lange levensduur. Hoge roestresistentie. Goede

Nadere informatie

Herkauwers & Akkerbouw

Herkauwers & Akkerbouw Herkauwers & Akkerbouw -project Teelttechniek van kruiden in grasland Annelies Beeckman (Inagro), Luk Sobry (Wim Govaerts & co.) Project: Teelttechniek kruiden voor gezond vee Doelstelling: Teelttechniek

Nadere informatie

Onkruidbestrijding maïs Wat met de nieuwe onkruidgiersten?

Onkruidbestrijding maïs Wat met de nieuwe onkruidgiersten? Onkruidbestrijding maïs Wat met de nieuwe onkruidgiersten? 1 Bron determinatiesleutel : Benny De Cauwer, Universiteit Gent - Fac. Bioingenieurswetenschappen - Vakgroep Plantaardige Productie Herkenning

Nadere informatie

Grasgids 2014 NAJAAR 2014. Nummer 1 op de Rassenlijst

Grasgids 2014 NAJAAR 2014. Nummer 1 op de Rassenlijst Grasgids 2014 NAJAAR 2014 Nummer 1 op de Rassenlijst Beste melkveehouder, De meesten van u hebben een uitstekend grasjaar achter de rug. De grasgroei begon door het warme voorjaar vroeg en veel veehouders

Nadere informatie

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland

Ontwikkeling en beheer van natuurgraslanden in Utrecht: Kruiden- en faunarijk grasland Provincie Utrecht, afdeling FLO, team NEL, 5 februari 2015 is het basis-natuurgrasland. Het kan overal voorkomen op alle grondsoorten en bij alle grondwaterstanden, maar ziet er dan wel steeds anders uit.

Nadere informatie

De vegetatiekartering ten behoeve van de graslandverbetering

De vegetatiekartering ten behoeve van de graslandverbetering De vegetatiekartering ten behoeve van de graslandverbetering TH. A. DE BOER, Proefstation foor de Akker- en Weidebouw. Wageningen. GEBRUIKSWAARDE VAN GRASLAND Wanneer men in een gebied de produktie-omstandigheden

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Smeerwortel (Symphytum)

Smeerwortel (Symphytum) Smeerwortel (Symphytum) LPW-Florasleutel samengesteld door Georges Peters ALGEMENE SLEUTEL Planten met uitlopers; hoogte 20-60 cm; bladschijf 6-18 cm lang; cultuurplanten Kelk voor 1/3-1/4 ingesneden;

Nadere informatie

' I 6300 HERZIEN VEGETATIEBEHEER VOOR DE KAVELS U 81 EN U 82 IN HET NATUURTERREIN "DE WILDWALLEN" door. J. Hoogesteger H.J. Drost

' I 6300 HERZIEN VEGETATIEBEHEER VOOR DE KAVELS U 81 EN U 82 IN HET NATUURTERREIN DE WILDWALLEN door. J. Hoogesteger H.J. Drost BIBLIOTHEEK RIJKSDII:rJ:jT VOOR oe IJSSECM~~~POLD RS W E R K D O C U M E N T HERZIEN VEGETATIEBEHEER VOOR DE KAVELS U 81 EN U 82 IN HET NATUURTERREIN "DE WILDWALLEN" door J. Hoogesteger H.J. Drost 1980-326

Nadere informatie

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden

Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Soortensamenstelling van de Kamgrasweiden Grassen Kruiden Vlinderbloemigen Kamgras Madeliefje Witte klaver Engels raaigras Paardenbloem Rode klaver Beemdlangbloem Scherpe boterbloem Kleine klaver Ruw beemdgras

Nadere informatie

Dorpsweide Wijk aan Zee

Dorpsweide Wijk aan Zee Dorpsweide Wijk aan Zee Aanbevelingen voor herstel van de dorpsweide J.R. van der Schoot en J. Visscher (ASG) Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. AGV PPO nr. 32 570 8500 8-01 maart 2008 2008 Wageningen,

Nadere informatie

Hieronder volgen schematisch enkele gegevens omtrent gewassen die op de wildakker thuishoren: gewas zaaitijd overige aspecten

Hieronder volgen schematisch enkele gegevens omtrent gewassen die op de wildakker thuishoren: gewas zaaitijd overige aspecten WILDWEIDE- WILDAKKERMENGSEL Het is wildbeheerders niet onbekend dat door het treffen van biotoopverbeterende maatregelen een structurele verbetering van het leefgebied van wild verkregen kan worden. Bij

Nadere informatie

Cursus Aanleggen gazon

Cursus Aanleggen gazon Cursus Aanleggen gazon Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus: - Een gazon aan te leggen door: - graszoden leggen - inzaaien Voorbereiding

Nadere informatie

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar

Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Onkruidbestrijding in grasland in het najaar Inhoud Pag. 3 Pag. 10 Pag. 14 Pag. 15 Veel en goed ruwvoer Voordelen van een onkruidbestrijding in het najaar Middelen voor een onkruidbestrijding in het najaar

Nadere informatie

GRASDUINEN IN HET GRAS

GRASDUINEN IN HET GRAS Ruraal Netwerk 25 april 2013 GRASDUINEN IN HET GRAS GEBRUIKSDOELSTELLINGEN VAN GRAS VOOR LANDBOUW Geert Rombouts Mathias Abts Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Voorlichting

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie

Graszoden en Big Slabs

Graszoden en Big Slabs Graszoden en Big Slabs De periode van inzaai tot graszode neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Dan is de zode sterk genoeg om geoogst te worden.. Welke periode van het jaar is de beste zaaitijd? Gedurende

Nadere informatie

RUWVOER 2010 RASSEN VERLA-SEEDS: BASIS IN UW RANTSOEN! LAGERE VOERKOSTEN DOOR BETER RUWVOER! MAÏS GRAS ACTIE

RUWVOER 2010 RASSEN VERLA-SEEDS: BASIS IN UW RANTSOEN! LAGERE VOERKOSTEN DOOR BETER RUWVOER! MAÏS GRAS ACTIE RUWVER 2010 RAEN VERLA-EED: BAI IN UW RANTEN! LAGERE VERKTEN DR BETER RUWVER! MAÏ GRA ACTIE Kiezen voor Verla-eeds is kiezen voor zekerheid! KNIVEN vroeg in massa en korrel Zeer vroege korrel- en silomaïs

Nadere informatie

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN GRASSEN

TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN GRASSEN TECHNISCH INTERREGIONALE WERKGROEP (TIW) VOOR DE SAMENSTELLING VAN DE NATIONALE RASSENCATALOGUS VOOR LANDBOUWGEWASSEN CRITERIA CULTUUR- EN GEBRUIKSWAARDE VOOR HET ONDERZOEK VAN RASSEN MET HET OOG OP HUN

Nadere informatie

Beplantingen en grasvelden theorie. Les 1 van 2. MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10

Beplantingen en grasvelden theorie. Les 1 van 2. MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10 Beplantingen en grasvelden theorie Les 1 van 2 MK Publishing L21GRR005. Toelichting hfst. 1, 5 en 10 Doel Lessen Weten wat er nodig is om te zorgen voor een goed eindresultaat als het gaat om het toepassen

Nadere informatie

DairyGrass Specials. Extra s voor het grasland van de melkveehouder

DairyGrass Specials. Extra s voor het grasland van de melkveehouder DairyGrass Specials Extra s voor het grasland van de melkveehouder oktober 2016 DairyGrass Specials Aanvullingen voor uw grasland Om u te helpen uw bedrijf te verduurzamen hebben wij, als aanvulling op

Nadere informatie

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij

Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Kruidenrijk Grasland in de melkveehouderij Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Leeuwarden, 11 juni 2018 Met dank aan Goaitske Iepema Hoe denk je over kruidenrijk grasland? Hoe

Nadere informatie

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia)

LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen. Linde (Tilia) Linde (Tilia) LPW-Florasleutel samengesteld door Veerle Cielen ALGEMENE SLEUTEL Blad 8-18 cm lang, onderkant lichtgroen, zacht behaard, witachtige haarbosjes Zomerlinde (Grootbladige linde) Blad ten hoogste

Nadere informatie

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR)

Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Rapportage Satellietbedrijf Smeenge Zeegse -2015 Teamsamenstelling: Jan Reinder Smeenge, Harry Koonstra, David van der Schans (PPO-WUR) Vlnr. Harry Koonstra, Jan Reinder Smeenge In mei 2015 met het team

Nadere informatie

Bloemenweides rijkdom aan cases

Bloemenweides rijkdom aan cases inhoudstafel Bloemenweides rijkdom aan cases Basics Beheer 17 februari 2015 Groeninnovatieforum Basics < eindbeeld > Basics < communicatie naar burger > Dynamische beplanting met natuurlijke uitstraling

Nadere informatie

het lekkerste gras van Nederland

het lekkerste gras van Nederland het lekkerste gras van Nederland groei door kennis Engels raaigras Middentijds doorschietend Overzicht van de raseigenschappen doorschietdatum standvastigheid wintervastheid resistentie kroonroest eerste

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6

GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 Juncus - Russen GROEP 1 GROEP 2 GROEP 3 GROEP 4 GROEP 5 GROEP 6 zonder bladeren met bladeren met bladeren met bladeren onderaan met bladeren ook hogerop met bladeren schijnbare zijdelings (schutblad voortzetting

Nadere informatie

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen

Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Het beste tijdstip om grasland te vernieuwen Auteur Alex De Vliegher 16/04/2014 www.lcvvzw.be 2 / 7 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave... 3 Wanneer grasland vernieuwen in het najaar? Wanneer in het voorjaar?...

Nadere informatie

Nieuwsbrief WEIDSE BLIK zomer 2017

Nieuwsbrief WEIDSE BLIK zomer 2017 Voorwoord De zomer is in volle gang. We begonnen met een droog voorjaar en begin van de zomer. Daarna wisselvallig, maar wel groeizaam weer. De 1e en 2e snede kuilen zijn onder ideale omstandigheden geoogst

Nadere informatie

Vergeet-mij-nietje (Myosotis)

Vergeet-mij-nietje (Myosotis) Vergeet-mij-nietje (Myosotis) LPW-Florasleutel samengesteld door Lily Gora ALGEMENE SLEUTEL Kelk met afstaande haren, onderaan met haakvormige top; droge plaatsen Zoom bloemkroon vlak, middellijn 5 mm

Nadere informatie