Postbus AA Lansingerland Berkel en Rodenrijs, 31 augustus 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus AA Lansingerland Berkel en Rodenrijs, 31 augustus 2014"

Transcriptie

1 Postbus AA Lansingerland info@wmo-raadlansingerland.nl Berkel en Rodenrijs, 31 augustus 2014 Aan; Onderwerp; College van Burgemeester en wethouders van Gemeente Lansingerland. Pre-Advies Verordening Sociaal Domein Advies; Geacht College, Hierbij doet de Wmo-raad van Lansingerland u een gevraagd pre-advies toekomen naar aanleiding van het aan ons voorgelegde verzoek met kenmerk U tot advies ten behoeve van de verordening Sociaal Domein. De Wmo-raad komt tot het besluit om een pre-advies af te geven op het gegeven dat het voorliggende document Verordening Sociale Domein nog niet volledig is en op een aantal punten nog aangevuld moet worden. Daar per 1 januari 2015 de Wmo-raad en de Cliënten Adviesraad WWB samen opgaan in de nieuwe Adviesraad voor het Sociale Domein(ASD), wordt er door beide raden samen in een document advies gegeven. Dat impliceert dat dit document uit twee delen zal bestaan. Een deel is nog gericht op de Wmo en het andere deel is nog gericht op de CAR-WWB. De Wmo-raad staat ook achter het standpunt dat er één adviesraad gaat komen voor het sociale domein en dat er ook één verordening komt voor dit Sociale Domein De Wmo-raad en CAR-WWB hebben in een voorgesprek bij de gemeente aangegeven dat de tijd tussen advies aanvraag en oplevering van het advies toch weer aan de vrij krappe kant is, daar het nogal een lijvig stuk is en goed gelezen dient te worden, voor er een gedegen advies opgeleverd kan worden. Daarom is ook tijdens het vooroverleg met de beleidsambtenaren afgesproken dat er nu een pre-advies afgegeven wordt en in een later stadium een aanvullend advies. Wmo-raad Algemeen Wmo-raad Zoals ook door de CAR-WWB aangegeven zal worden vind ook de Wmo-raad dat de verordening het kader bepaalt en dat daaruit in een later stadium de beleidsregels gedestilleerd zullen worden. Wij willen in dat stadium dan ook betrokken blijven bij het opstellen van het beleid en een aantal van de in dit advies genoemde onderdelen zien wij dan ook graag terugkomen in de beleidsregels.

2 De opbouw is ingericht per hoofdstuk, waardoor er soms aanbevelingen/adviezen van zowel de CAR-WWB als de Wmo-raad door elkaar lopen. Er ontbreekt ook een paginanummering en de opbouw is niet logisch met de artikelnummering zoals; Hfdstk 4 Paragraaf Algemene bepalingen Artikel 4:1 enz. Paragraaf 4.2. procedure Artikel 4:3 enz t/m 4:7 Paragraaf 4.3 bijdrage Artikel 4.8. Enz. Geen logische opbouw Punten aangebracht door de CAR 1. De Verordening bepaalt het kader, op veel punten moeten hierna nog beleidsregels worden vastgesteld (zie bijlage 1). De CAR WWB zal graag advies geven over deze beleidsregels. De CAR WWB staat achter de keuze om de praktische uitwerking van de regelgeving vorm te geven in beleidsregels die het college van B&W vaststelt, waardoor een eventuele aanpassing op redelijk korte termijn is te realiseren. 2. De CAR WWB zal in dit advies veel aandacht vragen voor de uiteindelijke uitvoering door de gemeente van de Verordening en Beleidsregels die in de komende maanden worden vastgesteld. Uiteindelijk staat of valt veel met een goede uitvoering door deskundige medewerkers van zowel de gemeente als de eerstelijnsorganisaties die de gemeente inschakelt. Zo zijn er bijvoorbeeld veel klachten over het CAK en de wijze waarop zij de bijdragen innen voor de WMO. Het college vermeldt in de brief d.d. 11 augustus aan de CAR WWB (beleidskeuze 6) dat de gemeente niet om het CAK heen kan. De CAR WWB adviseert de gemeente om (indien mogelijk in regionaal verband) toch werk te maken van het aanspreken van het CAK op de uitvoering van hun taak. Als de inning van de eigen bijdragen niet correct verloopt, heeft dat ook invloed op de beleving van de toegekende voorziening en dus op de gemeente Lansingerland. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de (telefonische) ingang van de gemeente. Ook daarover worden regelmatig signalen ontvangen bij de CAR WWB die zorgelijk zijn: empatisch vermogen, verstaanbaarheid etc. 3. De CAR WWB heeft bij het adviseren met name gelet op de uitwerking van de beleidskeuzes (zie advies van de CAR WWB d.d. 18 juni 2014). Mede gezien het feit dat de gemeente gebruik heeft gemaakt van de modelverordeningen van de VNG, en deze alleen waar nodig heeft aangepast aan de beleidskeuzes van Lansingerland. In hoofdstuk 6 en 7 is daarnaast veel regelgeving overgenomen uit bestaande verordeningen van Lansingerland. 4. De CAR WWB is positief gestemd over het streven om 1 Verordening vast te stellen voor het Sociale Domein, maar heeft bij het adviseren hierover tegelijk ook gemerkt dat de onderliggende regelgeving niet eenduidig is in terminologie. Dat maakt de leesbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid voor de consulenten niet groter. Wellicht moet bij diverse definities of bepalingen toch onderscheid worden gemaakt voor de verschillende

3 onderdelen/hoofdstukken. De CAR WWB heeft begrepen dat er door juristen nog extra goed naar de teksten wordt gekeken en zal op dit punt dus ook verder geen aanbevelingen doen in het advies. Door zowel Wmo als CAR ingebracht Hoofdstuk 2 Toegang In artikel 2.1 wordt onder a aangegeven ; beperking: aan de persoon verbonden factoren die er toe leiden dat deze niet (volledig) in staat is tot deelnemen aan het maatschappelijke verkeer en/of werken in een reguliere baan; Het gearceerde deel graag vervangen door ; deels of niet volledig Artikel 2.3 De Cliëntondersteuning geldt niet voor alle onderdelen van de Verordening. Wat gaat de gemeente doen als er toch een beroep wordt gedaan op cliëntondersteuning, bijvoorbeeld bij een aanvraag van een uitkering op grond van de Participatiewet? Artikel 2.5 Bij het gesprek dat deel uitmaakt van het onderzoek () wordt gesproken over voor zover nodig zijn familie. De CAR WWB adviseert om dit breder te maken en dit te wijzigen iemand uit het sociaal netwerk van betrokkene. De familie is niet altijd beter in staat om mee te doen aan het onderzoek dan bijvoorbeeld een directe buurman. Artikel 2.6. Bij het gesprek) kan gebruik gemaakt worden van een deskundige. Niet duidelijk wordt waar deze deskundige vandaan komt. En waarom deze niet genoemd wordt bij het onderzoek in artikel 2.5. Artikel 2.7 wordt gesproken over het verslag van het onderzoek, waarbij de CAR WWB denkt dat verslag van het gesprek wordt bedoeld. De verwijzing naar een vorig artikel in de Verordening is ook niet in overeenstemming met de tekst. Artikel 2.9 Hier wordt gesproken over het ondervragen van personen, waar bevragen wordt bedoeld. Dat ook blijkt uit de toelichting op de Verordening. De CAR WWB zou deze tekst graag aangepast zien worden. Toelichting verordening artikel 2: 5. Onderzoek Er staat: "In het derde lid is een bepaling opgenomen ter voorkoming van onnodige bureaucratie. Als de gemeente al een dossier heeft van de inwoner, en... de inwoner geeft toestemming om dit dossier te gebruiken.." Vraag: Hoe lang mogen de gegevens aangaande het onderzoek bewaard blijven? Er staat ergens dat dit in het kader van de jeugdwet, WMO en wet bescherming persoonsgegevens is, mogelijk kan in de beleidsregels duidelijkheid komen over deze termijn.

4 Daarnaast is het verzoek om goed te beschrijven wat er voor toestemming is gegeven en hoe het gebruik ervan wordt gewaarborgd tot dat gebruik waar het voor bestemd is. Artikel 2.1 Melding: waarin staat dat mensen behoefte hebben aan een OPLOSSING voor hun hulpvraag. Er is niet voor alle hulpvragen een oplossing. Bovendien als je met een oplossing komt, doe je geen recht aan de eigen kracht van de cliënt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen melding en gesprek maar je kan nog steeds een individuele voorziening aanvragen voor jeugd, voorwaarden voor toekenning art 2.8. Doet dit voldoende recht aan eigen kracht, participatie en dergelijke? In het gesprek is het vanzelfsprekend dat informatie wordt verstrekt om de hulpvraag te kunnen beoordelen, maar ik vind dat er te weinig aandacht is voor de privacy van de cliënt. Artikel 2.7 de verslaglegging van het gesprek is vorm vrij. Wij denken dat het goed is om toch een format te gebruiken. Hoofdstuk 2 focust op de toegang tot voorzieningen, echter nergens in hoofdstuk 2 noch in de toelichting op hoofdstuk 2 is vermeld wat onder een voorziening wordt verstaan. Advies is om in hoofdstuk 2 het begrip voorziening toe te lichten. In hoofdstuk 5 (Jeugd) van de Toelichting Verordening Sociale Domein artikel 5.1 wordt het begrip voorziening wel toegelicht. Hoofdstuk 3 zal in een later stadium ingevuld worden op basis van overleg tussen de gemeente en de CAR-WWB eb Wmo-raad. Zowel de huidige Wmo-raad en de CAR-WWB verwachten daar een nieuwe adviesvraag over. Hoofdstuk 4 Maatschappelijke ondersteuning De definitie van hulpvraag verandert door het document heen. A Hulp bij een probleem B Behoefte hebben aan een oplossing C In art. 4.1 E behoefte aan maatschappelijke ondersteuning. Kan er gekeken worden of dit een eenduidige definitie neergezet kan worden? De mantelzorger krijgt in dit document weinig aandacht en wordt uitgesloten van hulp. Mantelzorgers van buiten de gemeente komen helemaal nergens voor in aanmerking. Hoe wordt dat straks in de beleidsplannen opgevangen en komen daar regelingen voor? Artikel 4.1 j Persoonlijk plan en ondersteuningsplan worden genoemd. Is de cliëntondersteuning erop gericht om te helpen bij het opstellen van zo'n plan? Is er een format hoe het ondersteuningsplan eruit moet zien? Artikel 4:3 1a Wat wordt precies verstaan onder niet voldoende in staat. en naar het oordeel van het college? Dit zijn zeer subjectieve begrippen!

5 Wat als personen vanuit het sociaal netwerk van de cliënt niet in staat zijn of niet willen meewerken om als mantelzorger / hulp e.d. voor de cliënt te zijn of ingezet worden? In hoeverre hebben deze mensen de vrijheid om niet als mantelzorger / hulp voor iemand te kunnen en willen zijn? 1b zie opmerking hierboven. 2 goedkoopst compenserende voorziening. Zijn de criteria vastgelegd wat een verantwoord niveau is? Artikel 4:4 1b Wat als personen vanuit het sociaal netwerk van de cliënt niet in staat zijn of niet willen meewerken om als mantelzorger / hulp e.d. voor de cliënt te zijn of ingezet worden? In hoeverre hebben deze mensen de vrijheid om niet als mantelzorger / hulp voor iemand te kunnen en willen zijn? 1h tekort schietend besef van verantwoordelijkheid > niet iedereen heeft een voor zichzelf duidelijk besef van verantwoordelijkheid 3e wat zijn de criteria voor meest geschikte woning? 3f voorzienbaarheid > dit kan niet altijd van tevoren worden vastgelegd, bv. vaak wordt geld sparen als een voorzienbaarheid geacht maar sparen is bij veel mensen (inkomens op bijstandsniveau) niet aan de orde! 4 beperkingen e.d. die het gebruik van een collectief systeem onmogelijk maken > zijn er criteria voor deze beperkingen opgesteld of is dit naar een subjectief oordeel van iemand? Artikel 4:5 2c door het college gehanteerde uitgangspunten > waar zijn deze terug te vinden? 3f zie opm. 2c Artikel 4.6 pgb Van belang is dat een pgb alleen wordt verstrekt indien de cliënt dit gemotiveerd vraagt (zie artikel 2.3.6, tweede lid, onder b). Met behoud van de motivatie-eis wordt geborgd dat duidelijk is dat het de beslissing van de aanvrager zelf is om een pgb aan te vragen (zie de toelichting op amendement Voortman c.s., Kamerstukken II 2013/14, , nr. 103). Hoe zit het als mantelzorgers behoefte hebben aan pgb en cliënt kan dat niet motiveren? Kan daar iets over in het beleid worden opgenomen? 1 is 80 % van de kostprijs in natura toereikend en reëel voor PGB hulpverleners? 4 Vreemd dat een persoon uit iemands eigen sociaal netwerk, die ook een professional kan zijn, lager krijgt uitbetaald omdat hij of zij uit het sociaal netwerk van de cliënt komt. Wat als een familielid een vrijgevestigde maatschappelijk werker is en zich aanbied voor hulp en ondersteuning. Krijgt hij dan betaald als professional of als mantelzorger? Artikel 4:7 2 Wat zijn die nadere regels > hierover kan je dus ook op dit moment geen advies geven! Artikel 4:8 6 nader in te vullen > hierover kan je dus ook op dit moment geen advies geven! Artikel 4:12 Jaarlijkse waardering mantelzorgers is opgenomen in de wet artikel moet nader worden ingevuld

6 Artikel 4:13 Tegemoetkoming meerkosten beperking of chronische problemen Artikelen 12 en 13 moeten nog verder ingevuld worden en daar verwachten wij dan ook een aanvullende adviesaanvraag over Artikel 4:16 1 art. 150 gemeentewet > Hier wordt hetzelfde beschreven zoals in Hoofdstuk 3 ook al neergezet gaat worden 2 vroegtijdig > definieer vroegtijdig als een objectief begrip in weken, maanden etc. 4 Wat zijn die nadere regels > hierover kan dus ook op dit moment geen advies gegeven worden! Hoofdstuk 5 Jeugdwet Hieronder een aantal opmerkingen betreffende het hoofdstuk jeugdwet Opmerking 1 Titel: hierin de leeftijdsrange noemen wat verstaan wordt onder jeugd Of in ieder geval in het inleidende stuk van de toelichting vermelden wat onder jeugd wordt verstaan. Opmerking 2 In de eerste alinea van de toelichting op de verordening worden de begrippen jeugdigen en jongeren door elkaar gebruikt. Dit is verwarrend voor de lezer. Graag een eenduidige terminologie gebruiken. In Toeleiding naar de jeugdhulp (Document toelichting op de verordening) Toegang via de huisarts, de jeugdarts en de medisch specialist Opmerking 3 T.a.v. toegang jeugdhulp via huisarts, de jeugdarts en de medisch specialist is de vraag in hoeverre deze artsen op de hoogte zijn en worden gehouden welke jeugdhulpaanbieders de gemeente heeft ingekocht. m.a.w. in hoofdstuk 5 van de verordening is een beschrijving nodig over dàt de gemeente een informatieplicht heeft t.a.v. het informeren van ingekochte zorg aan huisartsen, jeugdartsen en medisch specialisten. Wellicht kan dit in een nieuw artikel in hoofdstuk 5.

7 Daarnaast moet duidelijkheid komen over de manier waarop de gemeente huisartsen, jeugdartsen en medisch specialisten op de hoogte brengt, dit gedeelte kan dan wellicht verder uitgewerkt worden in de beleidsregels. Toegang via gecertificeerde instelling Opmerking 4 Het is niet duidelijk om welke gecertificeerde instellingen het hier gaat In de alinea toegang via de gecertificeerde instelling.. ontstaat onduidelijkheid bij de zin ook hier geldt dat de gecertificeerde instelling in beginsel gebonden is..etc. Graag toelichten wat gecertificeerde instelling betekent Artikel 5:2. Toegang Jeugdhulp via de huisarts, medisch specialist of jeugdarts Opmerking 5 Kan jeugdhulp ook aangevraagd worden via het toekomstige wijkteam/ professional vanuit scholen en kind centra etc.? Opmerking 6 In de toelichting staat: Een inwoner kan op dat moment terecht bij de jeugdhulpaanbieders die de gemeente heeft ingekocht. Er is in de verordening niet aangegeven hoe wordt omgegaan met individuen die al een (langdurig) zorgtraject hebben lopen bij een andere (ambulante) aanbieder. Bijvoorbeeld zorg bij een psycholoog waarbij geen zorg is ingekocht maar waar door de inwoner wel een vertrouwensband mee is opgebouwd. Kan deze ambulante zorg gecontinueerd worden? En in welke gevallen wel/wanneer niet? Hoe gaat men om met wachtlijsten? Als een inwoner al op een wachtlijst voor individuele zorg is geplaatst maar deze jeugdhulp is uiteindelijk niet gecontracteerd? Artikel 5:4. Regels voor persoonsgebonden budget Opmerking 7 PGB budget is dit ook voor ouders te gebruiken of alleen door derden? Belangrijk dat er controle is op de juiste kwaliteit en de vraag of het resultaatgericht is. Indien wenselijk kunnen ouders dan ondersteuning krijgen bij de aanvraag en zo ja van wie? Wellicht is artikel 2:3 Clientondersteuning hierop van toepassing. Hierin staat echter niet expliciet vermeld of ouders/verzorgers er een beroep op kunnen doen.

8 Opmerking 8 Artikel 5:4 lid 5 Sociale netwerk wordt weggezet als inferieur aan overige aanbieders. Wat als iemand uit het sociale netwerk de volledige kwalificaties voor de te bieden zorg heeft en als zzp-er werkt? Geldt dan nog steeds dat deze minder vergoeding krijgt? Artikel 5:5 Inhoud beschikking Opmerking 9 Op een gegeven moment staat er bij de toelichting op artikel 5:5 ook de weigering of het te lang uitblijven van een beschikking, geeft de burger etc. etc.. Graag specificeren wat er met te lang wordt bedoeld. Artikel 5:8: Vertrouwenspersoon Opmerking 10 Vertrouwenspersoon dient ook echt onafhankelijk te zijn, maar dat spreekt wellicht voor zich. Graag straks in de beleidsregels expliciet maken op welke manier de gemeente de onafhankelijkheid garandeert. Artikel 5:8 lid 2 Opmerking 11 De vraag is op welke manier bekendheid wordt gegeven aan de mogelijkheid om beroep te kunnen doen op een vertrouwenspersoon. Kan de gemeente volstaan met inactief informeren, dwz ergens op de website de mogelijkheid van een beroep op een vertrouwenspersoon vermelden, of zal de gemeente straks de inwoners/aanvragers actief informeren, dwz in een persoonlijke brief of mondeling de mogelijkheid noemen. Wellicht komt dit straks in de beleidsregels naar voren? Artikel 5:10. Evaluatie Opmerking 12 In de toelichting wordt gesproken over Centraal niveau graag specifieker maken wat hiermee wordt bedoeld. Verder is onduidelijk of de evaluatie die eenmaal per twee jaar plaatsvindt om een evaluatie door de gemeente zelf gaat of dat het wordt uitgevoerd door een onafhankelijk bureau. Hoofdstuk 6 Inkomen 1. In onder andere artikel 6.7 wordt vastgelegd welke verlaging van de uitkering aan de orde is voor een uitkeringsgerechtigde. Gezien de complexiteit van deze maatregelen is het voor zowel de consulenten als voor de uitkeringsgerechtigden van groot belang dat de informatie hierover opgenomen wordt in de informatie(map) die aan uitkeringsgerechtigden wordt uitgereikt bij de toekenning van een uitkering. De informatie moet ook voor uitkeringsgerechtigden die al langer een uitkering hebben goed vindbaar zijn, bijvoorbeeld op internet. De CAR WWB vindt het belangrijk dat vooraf duidelijk is voor uitkeringsgerechtigden wat de consequenties zijn van bepaalde

9 gedragingen. 2. In artikel 6.14 wordt de beleidskeuze uitgewerkt ten aanzien van misdragingen jegens instanties en personen, college en ambtenaren. De CAR WWB heeft in het advies d.d. 18 juni al aangegeven dat hierbij de bejegening door de instanties en personen, college en ambtenaren richting de cliënt ook een belangrijke rol speelt. De CAR WWB vraagt daarom grote aandacht voor de houding van allen die bij een hulpvraag betrokken zijn: respect, empathie. 3. De individuele inkomenstoeslag (voorheen langdurigheidstoeslag) is bij de rechthebbenden veelal bekend, zo is de ervaring van de gemeente. Desalniettemin vraagt de CAR WWB ook op dit punt aandacht voor de informatievoorziening. Zodat inwoners die recht hebben op deze toeslag, deze ook echt aanvragen. Dat de inkomenstoeslag is afgestemd met andere gemeenten in de regio vindt de CAR WWB een goede zaak. 4. In onderdeel 6.4 (artikel 6,29 en verder) wordt de individuele studietoeslag nader uitgewerkt. Zoals eerder aangegeven bij de beleidskeuzes is het voor de CAR WWB moeilijk te beoordelen of deze regeling inderdaad leidt tot een goede ondersteuning bij een studie. Dit punt zal na het eerste jaar zeker onderdeel moeten vormen van een evaluatie. Hoofdstuk 7 Re-integratie en tegenprestatie 5. Ook hierbij verwijzen we naar het advies d.d. 18 juni rond de beleidskeuzes. Uitgangspunt wat betreft de CAR WWB is: investeren met kans op rendement en leren van eerdere ervaringen met (dure) trajecten. Maatwerk is belangrijk. Tijdige evaluatie is ook hier belangrijk Over de no-risk polis (artikel 7.13) adviseert de CAR WWB graag na vaststelling van de definitieve tekst, die nog wordt vastgesteld door het college. 7. Onderdeel 7.3 over de tegenprestatie (vanaf artikel 7.20) bevestigt voor de CAR WWB dat de beleidskeuze die hier is gemaakt vooralsnog niet de juiste lijkt. Zo kan een tegenprestatie voor maximaal 13 weken worden opgedragen: staat dat in verhouding tot de voorbereiding en de inzet die nodig is om tot een tegenprestatie te komen? De CAR WWB wil daarom graag nogmaals de argumenten bij de beleidskeuze-notitie onder de aandacht brengen: * Over welke groep hebben we het? Uitgangspunt: de meeste cliënten willen graag aan het werk, doen hun best al * Mensen die niet meewerken blijken vaak sociaal probleem te hebben (psychisch bijv) * Lang niet alle cliënten zijn geschikt voor vrijwilligerswerk; begeleiding kost dan extra veel geld en vrijwilligerswerk wordt opgezadeld met probleem (screening?) * Kost meer dan het oplevert * Bij 14c is meer doelgericht: als tegenprestatie een goed middel is, kan deze worden ingezet. Is ook duidelijker en meer werkbaar voor de consulent.

10 * bij 14-c is er een gerichte motivatie, geen algemene maatregel die moet worden toegepast: maatwerk! Past beter in geheel van maatregelen. Aangezien er nog beleidsregels zullen worden vastgesteld over dit onderdeel, zal de CAR WWB hier bij de advisering t.z.t. ook nog op terug komen. De CAR WWB adviseert om bij het vaststellen van de beleidsregels bovengenoemde aandachtspunten mee te nemen. 8. In de reactie van het college d.d. 11 augustus op beleidskeuze 15 wordt gesproken over een mogelijke controle op het aantal uren mantelzorg bij de mogelijke vrijstelling voor de tegenprestatie. De CAR WWB denkt dat hierbij de privacy te veel in het geding komt en dat dit standpunt niet op deze wijze in beleidsregels kan worden opgenomen. Ook dit punt is voor de CAR WWB aanleiding om het college te adviseren de beleidskeuze ten aanzien van de tegenprestatie alsnog te herzien of aan te passen. Namens de Wmo-raad Lansingerland Sjaak van der Pluijm Voorzitter

Gemeenteblad 2014 v Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

Gemeenteblad 2014 v Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeenteblad 2014 v. 09.09.2014 Nadere regels Jeugdhulp Den Haag 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, gelezen het voorstel van de wethouder Kenniseconomie, Internationaal,

Nadere informatie

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden

Verordeningen Jeugd en Wmo Wmo-raden Verordeningen Jeugd en Wmo 2015 Wmo-raden Procedures Advies vragen aan alle Wmo-raden = vanaf 6 juni 2 juli Wmo-raden informeren tijdens bijeenkomst = 16 juni en 19 juni Informeren raad tijdens raadsinformatiebijeenkomst

Nadere informatie

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening)

Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) Toelichting Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Waterland 2015 (hierna: verordening) 1. Algemene toelichting 1.1 Inleiding Deze verordening geeft uitvoering aan de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Bunnik 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik, gelet op de artikelen 11, vierde en vijfde lid, 12, tweede, derde

Nadere informatie

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad.

Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Inspraaknotitie verordening Jeugdhulp Gebaseerd op de opmerkingen en vragen WAR en Jeugdraad dd. 25-09-2014 en de adviezen van de WAR en de Jeugdraad. Reactie WAR Verordening Jeugd Onze algemene opmerkingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014; DE RAAD VAN DE GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid van de Jeugdwet; gezien

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 23 november 2014 Kenmerk WMOR14016 /AvO/DvL/BN/JG Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft

Nadere informatie

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017

Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Nummer : 10-04.2017 Onderwerp : Verordeningen Wmo en Jeugdhulp BMWE gemeenten 2017 Korte inhoud : In de verordening maatschappelijke ondersteuning BMWE gemeenten 2017 en de verordening jeugdhulp BMWE gemeenten

Nadere informatie

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015

Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 Concept Verordening jeugdhulp gemeente Velsen 2015 De raad van de gemeente Velsen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2014 met nummer..; gelet op de artikelen 2.9,

Nadere informatie

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere

Registratie code : 14B *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Registratie code : 14B.02305 *14B.02305* Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Veere Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen... 4 Artikel 1 Begripsbepalingen... 4 Artikel 2 Vormen

Nadere informatie

Ambulant verwijderd Opgelost met het verwijderen van de term ambulant. Verblijfszorg en pleegzorg vallen onder de individuele

Ambulant verwijderd Opgelost met het verwijderen van de term ambulant. Verblijfszorg en pleegzorg vallen onder de individuele Vragen & opmerkingen Reactie werkgroep Gemeente moet in artikel 7, lid 1 onder b in plaats van of niet en staan??? Anders heeft de jeugdige al recht op een individuele voorziening als hij a, b of c aan

Nadere informatie

Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014

Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014 Aanpassingen Toelichting op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Katwijk 2015 november 2014 Wijziging I Artikel 5. Gesprek Deze bepaling is opgenomen om een zorgvuldige

Nadere informatie

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018

Algemeen advies. Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Advies verordening Wmo 2018 Datum : 18 oktober 2017 Kenmerk : ASD20170014 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : verordening Wmo 2018 Geacht college, Op 15 augustus ontving de ASD de conceptverordening Wmo 2018.

Nadere informatie

Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017

Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Beleidsregels Jeugdhulp gemeente Tytsjerksteradiel 2017 Hoofdstuk 1. ALGEMEEN 3 Artikel1. Definities en begrippen 3 Hoofdstuk 2. VORMEN VAN EN TOEGANG

Nadere informatie

In chronologische volgorde behandelen we onderstaand de hoofdstukken uit de concept verordening Wmo 2015.

In chronologische volgorde behandelen we onderstaand de hoofdstukken uit de concept verordening Wmo 2015. Adviesraad Wmo Gemeente Wijk bij Duurstede Aan: College van B&W Gemeente Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 24 september 2014 Betreft: Advies inzake de concept Wmo-verordening 2015, op de versie welke

Nadere informatie

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts?

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? JStelselwijziging Jeugd Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? Aanleiding Moet of kan de gemeente na de verwijzing door de huisarts en de beoordeling door de jeugdhulpaanbieder nog een

Nadere informatie

Verordening jeugdhulp Utrecht 2015

Verordening jeugdhulp Utrecht 2015 Verordening jeugdhulp Utrecht 2015 De raad van de gemeente Utrecht; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 16 september 2014, nummer 14.059572; gelet op de artikelen 2.9,

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016; VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE BEESEL De raad van de gemeente Beesel, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 25 april 2016; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen.

Naar aanleiding van uw verzoek om onze visie te geven op de Jeugdverordening 2015, hierbij onze adviezen en aanbevelingen. Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl Aan Wethouder I. Langerak Postbus 41 3417 ZG Montfoort 09/9/2014 Onze

Nadere informatie

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228

iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 COLLEGEBESLUIT iiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiii D 14.007228 Burgemeester en wethouders van de gemeente Koggenland; heeft het voorstel van Welzijn van 16 december 2014 gelezen, en; gelet op de artikelen 4.1.8.

Nadere informatie

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015

Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Toelichting bij Verordening maatschappelijke ondersteuning Utrecht 2015 Inleiding De wet bepaald dat de gemeente een verordening dient vast te stellen ten behoeve van de uitvoering van het door de gemeenteraad

Nadere informatie

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019

Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Toelichting bij de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrecht 2019 Inleiding In de wet is vastgelegd dat de gemeente een verordening dient vast te stellen met daarin de kaders voor de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg

Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Inspraaknotitie verordening Sociaal Domein Gemeente Woudenberg Aanleiding voor deze notitie Op 9 maart 2017 heeft het college ingestemd met het vrijgeven van de concept verordening sociaal domein voor

Nadere informatie

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen.

Besluit Ik laat u weten dat wij hebben besloten aan u verlenging van de ondersteuning, gericht op zelfredzaamheid en/of participatie, toe te kennen. Naam Adres Postcode en woonplaats Cluster Sociale Zaken Team Zorg Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk Behandeld door Telefoon (046) 477 8841 Onderwerp Toekenning ondersteuning Wmo Sittard, Geachte, Op

Nadere informatie

Onderwerp: preadvies Concept Verordening Assen, 18 oktober Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp.

Onderwerp: preadvies Concept Verordening Assen, 18 oktober Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp. Raad voor Cliënten Participatie Assen p/a Gemeente Assen Noordersingel 33 9401 JW ASSEN Het College van Burgemeester en wethouders Postbus 30018 9400 RA Assen. Onderwerp: preadvies Concept Verordening

Nadere informatie

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt.

Er komt zo snel mogelijk, na vaststelling van de verordening, een publieksversie, waarin de verschillende onderdelen worden uitgewerkt. Opmerkingen/verzoeken Meer leesbare versie Graag zouden we zien dat er een meer leesbare/publieksvriendelijkere versie van de verordening komt. Er wordt in dit stuk er al wel vanuit gegaan dat iedereen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van..

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van.. RAADSBESLUIT Onderwerp: Verordening Jeugdhulp Winterswijk De raad van de gemeente Winterswijk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Winterswijk van.. gelet

Nadere informatie

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp

Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp Gebundelde reacties Participatieraad Vlagtwedde en Wmo adviesraad Bellingwedde op adviesaanvraag Wmo Verordening en verordening Jeugdhulp A. Algemeen 1. Waarom is er gekozen voor twee aparte verordeningen

Nadere informatie

Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp

Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp Gemeente Nijkerk Verordening jeugdhulp versie 6-24072014 De raad van de gemeente Nijkerk; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van [9 september 2014]; gelet op de artikelen

Nadere informatie

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere

Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere Verordening Wmo & Jeugdhulp Gemeente Middelburg, Vlissingen & Veere VERSIE: Concept inspraakprocedure 2 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen en algemene bepalingen...4 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Art. 1 Begripsbepalingen in verordening Regionaal afstemmen. Art. 2 Vormen van jeugdhulp benoemen Regionaal afstemmen

Art. 1 Begripsbepalingen in verordening Regionaal afstemmen. Art. 2 Vormen van jeugdhulp benoemen Regionaal afstemmen Varianten / discussiepunten in verordening Jeugdhulp De stuurgroep sociaal domein heeft op 3 september 2014 het ambtelijk voorstel om uit te gaan van een verordening op hoofdlijnen overgenomen, omdat we

Nadere informatie

Verordening jeugdhulp

Verordening jeugdhulp Verordening jeugdhulp De raad van de gemeente...; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van... 2014 met nummer...; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid,

Nadere informatie

Verordening uitvoering Jeugdwet gemeente Oldenzaal 2015

Verordening uitvoering Jeugdwet gemeente Oldenzaal 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oldenzaal. Nr. 61483 31 oktober 2014 Verordening uitvoering Jeugdwet gemeente Oldenzaal 2015 Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen 3 Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Datum raadsvergadering ntb

Datum raadsvergadering ntb Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 19 september 2017 Datum raadsvergadering ntb Nummer raadsvoorstel 2017-467 Bijbehorend veld van de programmabegroting WMO, Sociale Zaken en minimabeleid,

Nadere informatie

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp

Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Vlissingen, 10 februari 2016. Aan de Colleges van Burgemeester en wethouders van de gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen. Onderwerp: gevraagd advies beleidsregels Wmo & Jeugdhulp Geacht college, In

Nadere informatie

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015

Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Wetstechnische informatie Overheidsorganisatie Gemeente Breda Officiële naam regeling Verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatiewet Breda 2015 Citeertitel Verordening Individuele Inkomenstoeslag

Nadere informatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie

besluit vast te stellen de Bijlage van de gemeente Wijchen bij de Verordening tegenprestatie Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen (MGR), gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Wijchen van 6 januari 2015; gelet op artikel

Nadere informatie

Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018

Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018 Bijlage behorende bij raadsvoorstel Verordening jeugdhulp gemeente Tiel 2018 Overzicht gewijzigde artikelen: Verordening 2015 Verordening 2018 Aan het begin van de verordening is beschreven waarop de verordening

Nadere informatie

Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015

Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015 Evidente wijzigingen t.o.v. Verordening 2015 - Toegevoegd voor de volledigheid: en artikelen 3.8, tweede lid, en 5.4 van het Uitvoeringsbesluit Wmo 2015 - Wmo-adviesraad gewijzigd in Adviesraad Sociaal

Nadere informatie

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE VEGHEL 2015

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE VEGHEL 2015 VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE VEGHEL 2015 De raad van de gemeente Veghel; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 30 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Almelo. Nr. 62132 4 november 2014 Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Almelo 2015 De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo. Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam. Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo Regionale VNG bijeenkomst 3 juni 2014 Rotterdam Linda Hazenkamp Vereniging van Nederlandse Gemeenten Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op

Nadere informatie

Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015

Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015 Gescand archiei 1736711 27ÏAII.2015 5 Betreft: gevraagd advies t.a.v. Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Delft 2015 Geacht college. Wij hebben uw verzoek om advies over de verordening

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 februari 2017;

Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo. gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 7 februari 2017; CVDR Officiële uitgave van Almelo. Nr. CVDR601908_1 13 april 2017 Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp Almelo De Raad van de Gemeente Almelo; gezien het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Was wordt-tabel Verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018

Was wordt-tabel Verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018 Was wordt-tabel Verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018 Deze tabel maakt inzichtelijk hoe de Verordening Jeugdhulp gemeente Bunnik 2018 tot stand is gekomen. Er staan artikelen in uit de Verordening

Nadere informatie

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen

Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Raadsvergadering: 02 okt 2018 Besluit: Unaniem Aangenomen Agendanr.: 8 Voorstelnr.: RB2018090 Onderwerp: Verordeningen Wmo en Jeugdhulp Programma: 4. Sociale samenhang Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schiermonnikoog,

De raad van de gemeente Schiermonnikoog, De raad van de gemeente Schiermonnikoog, Gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de Participatiewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel e van de Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014;

De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014; De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 10 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 en 8.1.1, vierde lid, van de Jeugdwet;

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

Implementatiehandleiding bij de modelverordening jeugdhulp VNG, april 2014

Implementatiehandleiding bij de modelverordening jeugdhulp VNG, april 2014 Implementatiehandleiding bij de modelverordening jeugdhulp VNG, april 2014 Algemeen De Modelverordening jeugdhulp kent een aantal bepalingen die als facultatief zijn aangemerkt (deze zijn te herkennen

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening tegenprestatie Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard (RSDHW); gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel

Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Registratienr.: Z/14/003612/ raadsvoorstel Pagina 1 van 5 Versie Nr. 1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 18 september 2014 Onderwerp: RVS Verordening maatschappelijke Aan de raad. ondersteuning 2015 Beslispunten 1. De Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Verordening. Jeugdhulp

Verordening. Jeugdhulp Verordening Jeugdhulp Gemeente Tiel 2015 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Vormen van jeugdhulp... 3 Artikel 3. Toegang jeugdhulp via de huisarts, medisch specialist of jeugdarts...

Nadere informatie

Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede

Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede Behoort bij raadsbesluit vanlo-iü'hi nr.glsotc Verordening jeugdhulp Heemstede 2015 D e g r Heemstede De raad van de gemeente Heemstede: gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gezien het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre van 26 augustus 2014;

gezien het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre van 26 augustus 2014; Raadsbesluit Agendapunt : 12 Titel : Verordening Jeugdhulp De raad van de gemeente Oost Gelre; gezien het voorstel van het college van de gemeente Oost Gelre van 26 augustus 2014; gelet op artikel 149

Nadere informatie

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411

*Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 *Z009319C333* documentnr.: INT/M/14/10736 zaaknr.: Z/M/14/10411 Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Mill en Sint Hubert 2015 Datum college : 30 september 2014

Nadere informatie

Volgens het college is het goed dat alle partijen deze aanvulling ontvangen.

Volgens het college is het goed dat alle partijen deze aanvulling ontvangen. Gemeente Buren Postbus 23 42 BA MAURIK uvj brief van: uw kenmerk: ons kenmerk: behandeld door: bijlage(n): onderwerp: RI/14/1741 Inwonerszaken 1 Aanvulling vergelijking Wmomodelverordening en de lokale

Nadere informatie

In onderstaande artikelgewijze opsomming, vindt u vragen, opmerkingen en adviezen die door de Wmo-cliëntenraad zijn geformuleerd.

In onderstaande artikelgewijze opsomming, vindt u vragen, opmerkingen en adviezen die door de Wmo-cliëntenraad zijn geformuleerd. Adres: Postbus 15 1440 AA Purmerend Onderwerp: Advies conceptverordening jeugdhulp Purmerend 2015 Datum: 18 augustus 2014 Algemeen: In de bijeenkomst van de Wmo-cliëntenraad van 28 juli 2014, is de conceptverordening

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels Jeugdhulp Rotterdam 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg van 20 oktober 2014; kenmerk

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 21, 24 december 2014 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 De raad van de gemeente De Wolden;

Nadere informatie

Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp

Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp Nadere regeling niet vrij toegankelijke jeugdhulp Burgemeester en wethouders van de gemeente. Overwegende dat de raad op de de verordening Jeugdhulp heeft vastgesteld; Overwegende dat in artikel 4 van

Nadere informatie

De raad van de gemeente Venlo;

De raad van de gemeente Venlo; Inspraakversie Raadsbesluit GEMEENTEBESTUUR onderwerp Verordening jeugd en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015 raadsnummer 2015 0 raadsvergadering d.d. 27 januari 2016 team MOVZV steller JTB van

Nadere informatie

Inspraak regionale Verordening Jeugdhulp 2015. Reactie/advies: Algemene reactie

Inspraak regionale Verordening Jeugdhulp 2015. Reactie/advies: Algemene reactie Inspraak regionale Verordening Jeugdhulp 2015 Reactie/advies: Om alle reacties uit 12 gemeenten samen te kunnen brengen, wordt u verzocht om gebruik te maken van deze format. De inspraaktermijn sluit op

Nadere informatie

Modelverordening Wmo 2015. 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp

Modelverordening Wmo 2015. 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp Modelverordening Wmo 2015 25 juni 2014 bijeenkomst nieuwe wethouders te Utrecht - Linda Hazenkamp Wijzigingen Wmo 2015 Maatwerkvoorziening i.p.v. compensatieplicht (maar let op amendement 89 verplichting

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014;

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 12 november 2014; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Smallingerland. Nr. 79151 24 december 2014 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Smallingerland 2015 De raad van de gemeente Smallingerland ; gelezen

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Wijzigingen in Verordening maatschappelijke ondersteuning Almere Beleidsveld: Sociaal domein, Wmo. 23 mei 219 Portefeuillehouder J. Soetekouw Pagina 1 Vragen bij: Afdeling: Telefoon: Jeanine

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling verordening tegenprestatie gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Ede,

De Raad van de gemeente Ede, De Raad van de gemeente Ede, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Ede d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en tweede lid, van de Participatiewet; overwegende

Nadere informatie

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015 Vervolg presentatie in workshop Inhoud verordening Wmo 2015 Verplicht in de verordening Moet bepalingen van art. 2.1.3 Criteria maatwerkvoorziening (art. 8 mv) Hoe wordt hoogte van toereikend PGB vastgesteld

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 28-10-2014 nummer.; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet en op artikel

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke zorg en welzijn Naam regeling: Verordening Jeugdhulp gemeente Zundert 2015 Citeertitel: Verordening Jeugdhulp gemeente Zundert

Nadere informatie

Verordening Jeugdhulp Leerdam

Verordening Jeugdhulp Leerdam Verordening Jeugdhulp Leerdam De raad van de gemeente Leerdam; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 juli 2014 met nummer B&W/14-01297; gelet op de artikelen 2.9, 2.10,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad, Samenvatting: Wijziging Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015

Raadsvoorstel. Geachte raad, Samenvatting: Wijziging Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015 Raadsvoorstel Nummer: 169728 Behandeld door: Mw. I. Lesschen Afdeling Financiën Datum: 26 oktober 2017 Agendapunt: Onderwerp: Verordening jeugdhulp gemeente Renswoude 2015 Stuk(ken) ter inzage: Collegevoorstel

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Datum 12 januari 2015 Kenmerk WMOR15001/IV/MdB Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft Advies

Nadere informatie

gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 lid 2, vierde lid, en 12.4 lid 2 van de Jeugdwet en artikel 149 en 156 van de Gemeentewet;

gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 lid 2, vierde lid, en 12.4 lid 2 van de Jeugdwet en artikel 149 en 156 van de Gemeentewet; Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 30 september 2014; gelet op de artikelen 2.9, 2.10, 2.12 lid 2, 8.1.1 vierde lid, en 12.4 lid 2 van de Jeugdwet en

Nadere informatie

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân.

Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Aan het bestuur van de Sociale Dienst NW Fryslân. Franeker, 22 november 2016 Betreft: Advies lokale regelgeving WMO 2015 Geacht bestuur, Op 20 oktober jl. ontvingen wij uw verzoek om advies over de volgende

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015

VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015 VERORDENING JEUGDHULP GEMEENTE HEERENVEEN 2015 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - andere voorziening: voorziening anders dan in

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad,

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad, Raadsvoorstel Griffiersnummer: B42 Onderwerp: Vaststelling verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 en verordening Jeugdhulp 2015 Datum Stuurgroep: 7 oktober 2014 Datum raadsvergadering: 30 oktober

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Definitieve versie 30-10-2014 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Montferland; Gelezen het

Nadere informatie

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. Algemene toelichting Het college is bevoegd een belanghebbende te verplichten naar vermogen een tegenprestatie te verrichten. Een belanghebbende van achttien jaar of ouder doch jonger dan de pensioengerechtigde

Nadere informatie

Nadere regels ter uitvoering van de Verordening jeugdhulp Zuid-Holland Zuid gemeente Oud-Beijerland

Nadere regels ter uitvoering van de Verordening jeugdhulp Zuid-Holland Zuid gemeente Oud-Beijerland Nadere regels ter uitvoering van de Verordening jeugdhulp Zuid-Holland Zuid gemeente Oud-Beijerland Inleiding In de Verordening Jeugdhulp Zuid-Holland Zuid staan de verplichtingen van de gemeente als gevolg

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL

GEMEENTE SCHERPENZEEL GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 27 januari 2015 Raadsvergadering : 5 maart 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : Geen Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door: Naam

Nadere informatie

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015

Vervolg presentatie in workshop. Inhoud verordening Wmo 2015 Vervolg presentatie in workshop Inhoud verordening Wmo 2015 Verplicht in de verordening Moet bepalingen van art. 2.1.3 Criteria maatwerkvoorziening (art. 8 mv) Hoe wordt hoogte van toereikend PGB vastgesteld

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Raadsbesluit Verordening Jeugdhulp Veldhoven 2015

Raadsbesluit Verordening Jeugdhulp Veldhoven 2015 GEMEENTEBLAD Nr. 64768 13 november Officiële uitgave van gemeente Veldhoven. 2014 Raadsbesluit Verordening Jeugdhulp Veldhoven 2015 de raad van de gemeente Veldhoven; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe

Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Bijlage 1: Inspraakreacties Verordening Wmo 2015 Organisatie en datum Onderdeel Inspraakreactie Reactie Dienst Sozawe Voorinspraak augustus/ september 2014 1 Koepel Wmo 13 augustus 2014 1.1 Art. 1, lid

Nadere informatie

Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking

Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking Platform Gehandicapten Goirle/Riel Belangenorganisatie voor mensen met een functiebeperking Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Goirle Oranjeplein 1 5051 LT Goirle Goirle, 21 oktober

Nadere informatie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie

Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten Definitieve versie Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015 Definitieve versie Inhoudsopgave Nadere regels jeugdhulp gemeente Voorschoten 2015... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 2 Vormen van jeugdhulp...

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer:

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: DE RAAD VAN DE GEMEENTE SCHINNEN Verseonnummer: 125135 Gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.: met nummer: Gelet op artikel 8a, eerste lid onderdeel b, van de Participatiewet; Gehoord

Nadere informatie

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015

Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Inspraak regionale Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Reactie/advies: WMO-raad Uden Om alle reacties uit 12 gemeenten samen te kunnen brengen, wordt u verzocht om gebruik te maken van

Nadere informatie

RAADSBESLUIT: BESLUIT:

RAADSBESLUIT: BESLUIT: RAADSBESLUIT: De raad van de gemeente Leiden: Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders (raadsvoorstel 14.0091 van 2014), mede gezien het advies van de commissie gelet op de artikelen 2.2, 2.9,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Renkum 2015 De raad van de gemeente Renkum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef

Nadere informatie

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015

Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 Verordening individuele inkomenstoeslag gemeente Enschede 2015 De raad van de gemeente Enschede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 18 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

André Goudriaan Reactie Actal op Verordening jeugdhulp Beuningen 2015

André Goudriaan Reactie Actal op Verordening jeugdhulp Beuningen 2015 ICHIEF GEMEENTE BEUNINGEN Gemeenteraad Beuningen Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 1 6 OKT 2014 UI14.Ö5454 André Goudriaan 14 024 Reactie Actal op Verordening

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 1 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 Dit hoofdstuk presenteert in vogelvlucht de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De bedoeling van dit hoofdstuk is een beeld te geven van hoe de wet in elkaar

Nadere informatie