Russische meesters. Radio Filharmonisch Orkest. Русские мастера. Arvo Volmer dirigent*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Russische meesters. Radio Filharmonisch Orkest. Русские мастера. Arvo Volmer dirigent*"

Transcriptie

1 HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 19 februari 2016, uur inleiding Jan-Willem van Ree uur Russische meesters Radio Filharmonisch Orkest Arvo Volmer dirigent* Denis Matsuev piano Nikolaj Mjaskovski Symfonie nr. 21 in fis opus Dmitri Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 2 in F opus Allegro Andante Allegro Русские мастера PAUZE Sergej Rachmaninov Symfonie nr. 1 in d opus Grave - Allegro ma non troppo - Allegro vivace Allegro animato Larghetto Allegro con fuoco * Vanwege ziekte heeft de dirigent van vanavond, Alexander Vedernikov, moeten afzeggen. Hij wordt vervangen door de Estse dirigent Arvo Volmer.

2 2 Live-uitzending De AVROTROS zendt dit concert vanuit TivoliVredenburg live uit op NPO Radio 4. Presentatie voor Radio 4 vanuit de zaal door Mark Brouwers. Via kunt u onder Luister Concerten Na het concert Na het concert is er gelegenheid om een drankje te nuttigen. kiezen uit de mooiste concertopnamen, waaronder uiteraard ook die van het AVROTROS Vrijdagconcert. De concerten zijn te sorteren op genres en tijdperken. Uit de periode vanaf 2011 zijn nog vele webcasts te zien van De Vrijdag van Vredenburg. Nieuw seizoen AVROTROS Vrijdagconcert Goed nieuws voor de liefhebbers van klassieke muziek in Utrecht en omgeving: de nieuwe seizoensbrochure van AVROTROS Vrijdagconcert is uit. U kunt die aanvragen via INFO@AVROTROSVRIJDAGCONCERT.NL De negenentwintig concerten zijn vanuit Tivoli- Vredenburg rechtstreeks te beluisteren op NPO Radio 4. Hart van de programmering vormen het Radio Filharmonisch Orkest met chefdirigent Markus Stenz, en het Groot Omroepkoor. Educatieproject pronkstukken Gisteravond was in Cloud Nine om uur de presen tatie van het Educatieproject Pronkstukken met leerlingen van het Bonifatius College uit Utrecht. Leerlingen uit de bovenbouw brachten hun eigen gemeenschappelijke compositie ten gehore, gebaseerd op het programma van vanavond.

3 Russische meesters 3 Mjaskovski: Symfonie nr. 21 Als je de gangbare concertprogramma s bekijkt lijkt het alsof Dmitri Sjostakovitsj de enige relevante componist uit de Sovjetperiode was, een eenzaam genie tussen een leger pulpmuziek afscheidende propaganda-robots. Bij zijn oeuvre valt dat van Aram Chatsjatoerjan, een typische two-hit-composer, in het niet; en Sergej Prokofjev is weliswaar even beroemd, maar kan door zijn carrière in het Westen niet als typische Sovjetcomponist worden aangemerkt. Die schijnbaar eentonige periode krijgt meteen meer profiel als je eens een werk van Nikolaj Mjaskovski hoort: een symfonicus die in geen enkel land en geen enkele andere tijd had kunnen gedijen. Een echte vernieuwer was hij niet reden waarom hij niet vaak wordt uitgevoerd maar wel een componist die zijn tijd als een bolle spiegel reflecteert: zijn muziek is duidelijk verwant aan die van de late Prokofjev (met wie hij bevriend was) en Sjostakovitsj, maar volgens hemzelf ook aan Moesorgski, Rimski-Korsakov en Rachmaninov. Soms lijkt het alsof Dmitri Sjostakovitsj de enige relevante componist uit de Sovjetperiode was, een eenzaam genie tussen een leger pulpmuziek afscheidende propaganda-robots. Het was Mjaskovski gegeven om de Revolutie te laten klinken als evolutie. Muzikaal gevormd in het oude Rusland van Tsjaikovski en Rimski-Korsakov groeide hij mee met de prille Sovjetcultuur, waarin hij zich zonder overbodige hielenlikkerij staande wist te houden en zelfs geliefd werd. Als conservatoriumdocent, publicist en bestuurder was hij zó n inspirator dat hij het muzikale geweten van Moskou werd genoemd. Misschien hielp het dat hij zijn muziekopleiding in het leger had genoten en dus eigenlijk altijd in overheidsdienst had

4 4 gemusiceerd; in elk geval was hij nationaal genoeg om zich eigenzinnigheden te kunnen permitteren totdat ook híj in 1948 gemangeld werd wegens ongepermitteerde artistieke vrijheden, samen met Sjostakovitsj, Prokofjev en zijn voormalige leerling Chatsjatoerjan. In een symfonie kan ik mij het meest direct uitdrukken, wist Mjaskovski al toen hij in 1908 de eerste van zijn zevenentwintig symfonieën componeerde. Daarvan schreef hij de even nummers voor de Partij, de oneven voor mezelf, zoals hij half-ironisch opmerkte. Dat hij met Symfonie nr. 21, hier gespeeld, de Stalinprijs won was mooi meegenomen. In dit werk toont Mjaskovski zijn karakteristieke hang naar ingehouden somberheid en elegische melodieën. Dat stond haaks op het staatsideaal van optimistische muziek, maar Mjaskovski compenseerde dat met een zeer NIKOLAJ MJASKOVSKI sprookjesachtig-russische expressie en een kek marsthema dat de nevelen net op tijd uiteendrijft. Hij componeerde het werk overigens voor het 50-jarige Chicago Symphony Orchestra een blijk van de goede Russisch-Amerikaanse betrekkingen alvorens de Koude Oorlog die op scherp zette. Sjostakovitsj: Pianoconcert nr. 2 Elke muziekstuk zegt natuurlijk iets over de maker en zijn tijd, hoe indirect ook. Maar het werk van Dmitri Sjostakovitsj is zó nauw vervlochten met de toenmalige actualiteit dat je veel meer kunt horen dan fascinerende noten. Zijn symfonieën en strijkkwartetten laten zich lezen als een confronterend dagboek waarin hij het geschipper van een vrije geest in een dictatuur documenteerde. Des te verbazingwekkender is het opgeruimde geflierefluit van zijn Tweede pianoconcert. In zijn jonge jaren gold Sjostakovitsj als een belofte van de Sovjetmuziek. Dat hij de klassiek-russische, fluwelige orkestklank moderniseerde met xylofoonriedels, jazzy glissando s en andere westerse klankeffecten werd aanvankelijk getolereerd; zijn talent was onloochenbaar. Belangrijker nog: Sjostakovitsj leverde op gezette tijden stukken af die helemaal strookten met de Partij-ideologie.

5 Vanaf 1936 echter werd hij herhaaldelijk beticht van formalisme Sovjet-lingo voor westers-decadent, verwerpelijk et cetera. Het was een tijd van nachtelijke arrestaties, martelingen, schijnprocessen en politieke moorden waar elke vrijdenker, van wetenschapper tot kunstenaar, het slachtoffer van kon worden. Geen wonder, dus, dat hij geleidelijk veranderde in een schuwe, kettingrokende neuroot. Vrolijke episodes in Sjostakovitsj werk zijn zelden wat ze lijken; ze zijn ofwel het product van Partijreceptuur of ze hebben een hysterische, alarmerende lading. En tóch was Sjostakovitsj in staat on bekommerde muziek te schrijven, al kwam hij daar sinds zijn jazzmuziekjes uit de vroege jaren dertig amper meer aan toe. De opgetogenheid van het Tweede pianoconcert klinkt nergens geforceerd. De aanleiding was dan ook een familiefeestje: hij componeerde het voor de negentiende verjaardag van zijn zoon Maxim die het werk in het kader van zijn pianostudie uitvoerde als examenstuk. Daarnaast was de staatsdruk na de dood van Stalin in 1953 afgenomen, al nam dat zijn littekens niet weg. (De getraumatiseerde Vioolsonate die hij nog voor de jarige David Oistrach zou componeren is bepaald geen verjaardagsmuziek.) DMITRI SJOSTAKOVITSJ 5 Het was een tijd van nachtelijke arrestaties, martelingen, schijnprocessen en politieke moorden waar elke vrijdenker, van wetenschapper tot kunstenaar, het slachtoffer van kon worden. Voor alle zekerheid bagatelliseerde Sjostakovitsj het belang van dit concert: Het heeft geen echte artistieke waarde, schreef hij zijn collega Edison Denisov. Maar het werd wel één van de meest aanstekelijke pianoconcerten van de twintigste eeuw, met een wereldwijde populariteit alleen al omdat je hier nu eens Sjostakovitsj muzikaliteit hoort in ongetroebleerde vorm. De thema s zijn volks en pakkend vooral in het sterk naar Rachmaninov neigende middendeel en de ritmes opzwepend, mede door de bijna circusachtige snaredrumroffels. Opmerkelijk is de ogenschijnlijke eenvoud van de solopartij die grotendeels uit unisonomelodieën van linker- en rechterhand bestaat. Het is het soort etudepianistiek dat je tijdens pianolessen knarsetandend doorstaat; met Sjostakovitsj razende tempi en schetterende orkestbegeleiding wordt het een achtbaan.

6 6 Rachmaninov: Symfonie nr. 1 SERGEJ RACHMANINOV Zoals Sjostakovitsj onder bedreiging of voor een verjaardag wel eens een vrolijk stuk schreef, zo stuurden eerdere Russen wel eens een zonnige muzikale ansichtkaart vanuit het buitenland Tsjaikovski s Capriccio Italien is een van de vele voorbeelden. Maar het zijn uitzonderingen op de regel dat Slavische muziek in de kern door en door zwaarmoedig is. Wie daar anders over denkt moet vooral níet naar Sergej Rachmaninov luisteren. Six feet of Russian gloom, zo omschreef zijn jongere collega Stravinsky hem en dan heb je niet alleen een beeld van zijn rijzige gestalte, maar ook van zijn doorvoelde, duistere, volkseigen muziek. Rachmaninovs pianoconcerten en symfonieën de troeven van zijn oeuvre hebben een vast dramatisch patroon: de muziek, vol hunkerende melodieën, klautert gestaag omhoog naar een triomfantelijke finale. En daarna daalde de componist weer af naar de onderwereld voor een nieuw werk. Aan successen ontbrak het hem in zijn leven bepaald niet, al werden zijn pianorecitals vaak luider toegejuicht dan zijn composities. Maar hij was nu eenmaal behept met dat Slavisch-romantische sentiment ook toen hij naar Amerika emigreerde en verdwaalde in de moderne tijd. Ik dool rond als een geest in een totaal van mij vervreemde wereld, zei hij in 1939, vier jaar voor zijn dood. Ik kan de oude componeertrant niet loslaten en de nieuwe niet aanleren. En het begon even tragisch als het eindigde. De Eerste symfonie uit 1895, zijn meest ambitieuze compositie tot dan toe, ontpopte zich bij de première als een historische mislukking. De kritiek was dermate vernietigend dat Rachmaninov in een jarenlange scheppingscrisis belandde; hij moest in therapie eer hij weer een noot op papier durfde te zetten. Ik voelde me als iemand die een hersenbloeding had gekregen, verklaarde hij achteraf, ik was de controle over mijn hoofd en mijn handen kwijt. Niemand krijgt mijn Symfonie meer te zien en dat ga ik ook in mijn testament zetten. Echter: hij vernietigde het werk niet. Hij was ervan overtuigd dat tussen de beginnersfouten veel waardevolle muziek zat en kreeg gelijk toen de weggemoffelde symfonie twee jaar na zijn dood in reprise ging, met aanzienlijk positievere respons. De compositie ontstond op aandrang van Mitrofan Beljajev, een invloedrijke muziekuitgever en begunstiger van jonge Russische componisten en daartoe behoorde ook de jonge Rachmaninov, die zich na successen als pianist en dirigent steeds sterker met

7 eigen composities profileerde. Verbeten werkte Rachmaninov aan wat zijn grote doorbraak moest worden, ondanks diverse tegenslagen en kritiek van zijn mentoren Glazoenov en Tanejev. Een extra drijfveer was waarschijnlijk zijn fascinatie voor Anna Lodizjenskaja, een zigeunerin die met een van zijn beste vrienden gehuwd was: hij voorzag de partituur van de opdracht aan A.L., gevolgd door het omineuze bijbelcitaat Mij is de wrake, ik zal vergelden hetzelfde motto dat Tolstoj meegaf aan zijn roman Anna Karenina, het liefdesverhaal van een jonge vrouw en een veel oudere man. En de muziek zelf zit heel passend vol zigeunerachtige melodieën en versieringen, vooral in het middendeel. 7 Ik dool rond als een geest in een totaal van mij vervreemde wereld. Ik kan de oude componeertrant niet los laten en de nieuwe niet aanleren. Sergej Rachmaninov in 1939 Daarnaast put het werk rijkelijk uit traditionele Russisch-orthodoxe gezangen. Maar het hoofdmotief is gebaseerd op het gregoriaanse kerklied Dies irae ( Dag der wrake ), waarvan de beginnoten als een rode draad door het stuk lopen. Eerder al hadden Tsjaikovski en andere romantici dit motiefje gebruikt in onheilszwangere passages. Voor Rachmaninov werd het een soort handtekening: tot aan het einde van zijn carrière zou hij het in zijn composities blijven verwerken, met een obsessieve hardnekkigheid, als een soort mantra waarmee hij het debacle van deze symfonie leek te willen bezweren. Want het werd een drama. De uitvoering was miserabel en in St. Petersburg, waar de première plaatsvond, was Rachmaninov als verwaande Moskoviet sowieso onwelgevallig. Cesar Cui, de felste woordvoerder van de oude garde, schamperde over armzalige thema s en ziekelijk geperverteerde harmonieën. Met vertraging verscheen een veel positievere beoordeling van criticus Nikolaj Findeisen die in het werk nieuwe richtingen, nieuwe kleuren en nieuwe thema s bespeurde. Te laat: Rachmaninov had zich beschaamd uit het muziekleven teruggetrokken. Pas jaren later, bij het stormachtige succes van zijn Tweede pianoconcert, fleurde hij weer enigszins op. Michiel Cleij

8 8 Arvo Volmer, dirigent uitvoerenden De Estse dirigent Arvo Volmer is vooral bekend om zijn vertolkingen van Mahler en Sibelius, van Duits, Scandinavisch, Russisch en hedendaags repertoire. Sinds seizoen 2014/15 is hij muzikaal leider van het Haydn Orkest van Bolzano en Trento, waarmee hij ook optrad in Milaan en Florence. Van 2004 tot 2013 was Volmer artistiek leider en chef-dirigent van de Nationale Opera van Estland en muzikaal leider van het Adelaide Symphony Orchestra. Met dit orkest toerde hij naar Los Angeles en New York, onder meer voor een vijfjarige Mahler-cyclus. Hij blijft de komende jaren eerste gastdirigent van het orkest. Volmer dirigeerde wereldwijd in concertzalen en operahuizen, en stond voor orkesten in Birmingham, Singapore, Taiwan, Londen, Macau, Parijs, Australië, Berlijn, Hamburg, Helsinki, Gotenburg, Stockholm en Zuid-Amerika. Hij dirigeerde opera s in het Bolsjoj Theater in Moskou, bij de Finse Nationale Opera, Den Norske Opera, en in de operahuizen van Sydney en Melbourne. De discografie van Arvo Volmer vermeldt opnamen van de complete symfonieën van Sibelius, de orkestwerken van Eduard Tubin, het complete oeuvre van Leevi Madetoja en muziek van Zweedse en Estse hedendaagse componisten. Arvo Volmer maakte zijn professionele debuut bij de Nationale Opera van Estland op zijn eenentwintigste. Van 1993 tot 2001 was hij muzikaal leider van het Nationaal Symfonie Orkest van Estland. Verder was hij chef-dirigent en artistiek leider van het Oulu Symfonie Orkest in Finland van 1994 tot Hij studeerde af aan het conservatorium van St. Petersburg en won in 1989 de eerste prijs van de Nikolai Malko Competitie in Kopenhagen. Denis Matsuev, piano Sinds hij in 1998 triomfen vierde als winnaar van de Elfde Internationale Tsjaikovski Competitie in Moskou is Denis Matsuev een snel rijzende ster op de internationale concertpodia. In het Concert gebouw in Amsterdam debuteerde hij in september 2012 in de serie Meesterpianisten, nadat hij in april 2010 en in februari 2012 al in de NTR Zaterdag- Matinee had opgetreden. Hij werkt samen met onder meer de New York Philharmonic, de Chicago Symphony, de Berliner Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het Gewandhausorchester Leipzig en het Orchestre National de ARVO VOLMER ADELAIDE SYMPHONY ORCHESTRA DENIS MATSUEV

9 France. Denis Matsuev heeft vooral naam gemaakt als Rachmaninov-vertolker. Zo nam hij met het Orkest van het Mariinsky Theater onder leiding van Valery Gergiev Rachmaninovs Derde piano concert op. Ook werd hij door de Rachmaninov Foundation uitverkoren om onbekende werken van de grote Rus uit te voeren en op te nemen op de piano van de componist zelf. De nis Matsuev maakte zijn debuut bij het Koninklijk Concert gebouworkest tijdens het Kennismakings concert in juni 2013, met Rachmaninovs Variaties op een thema van Paganini. Met dat werk vergezelde hij het orkest vervolgens op tournee naar Zuid-Amerika. Radio Filharmonisch Orkest Het Radio Filharmonisch Orkest, opgericht in 1945, is een onmisbare schakel in het Nederlandse muziekleven. Het orkest speelt bijzonder geprogrammeerde symfonische concerten en concertante operauitvoeringen. Nederlandse en wereldpremières vormen een belangrijk onder - deel van het repertoire. De meeste concerten vinden plaats in het kader van concertseries NTR ZaterdagMatinee (Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam), AVROTROS Vrijdagconcert (Tivoli- Vredenburg in Utrecht) en Het Zondagochtend Concert (Amsterdam) en worden live worden uitgezonden op NPO Radio 4. Een deel ervan wordt bovendien op de Nederlandse televisie uitgezonden. Daarbuiten trad het orkest onder meer op tijdens de BBC Proms 2011 in de Royal Albert Hall. Markus Stenz is sinds 2012 chef-dirigent. Onder zijn voorgangers zijn Albert van Raalte, Paul van Kempen, Bernard Haitink, Jean Fournet, Willem van Otterloo, Hans Vonk, Edo de Waart en Jaap van Zweden. Het orkest werkte bovendien samen met gastdirigenten als Leopold Stokowski, Kirill Kondrashin, Antal Doráti, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Michael Tilson Thomas, Gennady Rozhdestvensky, Peter Eötvös, Vladimir Jurowski en Valery Gergiev. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan is vaste gastdirigent sinds het seizoen ; Bernard Haitink heeft als beschermheer zijn naam aan het orkest verbonden. Sinds augustus 2013 maakt het Radio Filharmonisch Orkest deel uit van de Stichting Omroep Muziek, samen met het Groot Omroepkoor en de productie-afdeling van de concertseries van Radio 4 (NTR enavrotros). Cd s met werken van hedendaagse componisten als Jonathan Harvey, Klas Torstensson, James MacMillan en Jan van Vlijmen, of de registratie van Wagners Parsifal live in de NTR ZaterdagMatinee onder leiding van Jaap van Zweden werden met prijzen als de Edison Klassiek onderscheiden. Onlangs verschenen bovendien Bruckners symfonieën onder leiding van Jaap van Zweden op cd, de acht symfonieën van Karl Amadeus Hartmann (verschillende dirigenten) en diens opera Simplicius Simplicissimus (gedirigeerd door Markus Stenz). In 2014 kreeg het Radio Filharmonisch Orkest een Edison Klassiek Oeuvreprijs toegekend voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek. volg het orkest via twitter (@radiofilhorkest) en facebook 9

10 10 Residentie Orkest DIRIGENT Markus Stenz HONORARY CHIEF CONDUCTOR Jaap van Zweden ERE-DIRIGENT Edo de Waart VASTE GASTDIRIGENT James Gaffigan EERSTE VIOOL Joris van Rijn Semjon Meerson Alexander Baev Fred Gaasterland Maria Escarabajal Alberto Facanha Johnson Mariska Godwaldt Masha Iakovleva Kerstin Kendler Pamela Kubik Leonie Mensink Pedja Milosavljevic Theo Ploeger Ruud Wagemakers Judith van Driel Miyuki Konoe TWEEDE VIOOL Casper Bleumers Andrea van Harmelen Eveline Trap Sarah Loerkens Zofia Balcar Michiel Eekhof Wouter Groesz Annemarie van Helderen Dana Mihailescu Renate van Riel Frits Wagenvoorde Robert Honorits Iina Laasio Leonie Kleiss ALTVIOOL Frank Brakkee Arjan Wildschut Igor Bobylev Sabine Duch Erik Krosenbrink Annemijn den Herder Annemarie Konijnenburg Lotte de Vries Ewa Wagner Arwen van de Burg Frank Goossens CELLO Michael Müller Anton Istomin Eveline Kraayenhof Winnyfred Beldman Mirjam Bosma Crit Coenegracht Anneke Janssen Ansfried Plat Arjen Uittenbogaard CONTRABAS Wilmar de Visser Walter van Egeraat Edward Mebius Jim Schultz Sjeng Schupp Stephan Wienjus Eduard Zlatkin Boris Oostendorp FLUIT Ingrid Geerlings Ellen Alberts Maike Grobbenhaar KLARINET Frank van den Brink Esther Misbeek Diede Brantjes FAGOT Jos Lammerse Freek Sluijs Desirée van Vliet HOORN Annelies van Nuffelen Toine Martens Fréderick Franssen Laurens Otto TROMPET Hans van Loenen Raymond Rook Hans Verheij TROMBONE Herman Nass Victor Belmonte Albert Brandt Attema TUBA Bernard Beniers PAUKEN Paul Jussen SLAGWERK Hans Zonderop Mark Haeldermans Vincent Cox Esther Doornink Paula Brouwer HOBO Hans Wolters Marjolein Koning Gerard van Andel

11 11 zaterdag (!) 5 maart 2016, uur TivoliVredenburg, Utrecht inleiding Leonard Leutscher uur SERIE MUZIKALE MEESTERWERKEN Tsjaikovski met Jaap van Zweden Rotterdams Philharmonisch Orkest Jaap van Zweden dirigent Floris Mijnders cello Keuris Drie Preludes Tsjaikovski Rococo-Variaties Tsjaikovski Manfred vrijdag 11 maart 2016, uur TivoliVredenburg, Utrecht inleiding Philip Ruitenberg uur Een nieuwe lente Radio Filharmonisch Orkest Diego Matheuz dirigent Martin Grubinger slagwerk Rimski-Korsakov Ouverture Russisch Paasfeest Tan Dun The Tears of Nature (Nederlandse première) Stravinsky Le sacre du printemps volgende concerten Tsjaikovski s Manfred-symfonie is ook te horen in het Zondagochtend Concert op 6 maart, Concertgebouw Amsterdam, 11 uur. JAAP VAN ZWEDEN HANS VAN DER WOERD DIEGO MATHEUZ MARCO CASELLI NIRMAL

12 12 zaterdag 20 februari 2016, uur Concertgebouw, Amsterdam Koortsachtige gloed: Marcus Creed dirigeert Groot Omroepkoor Groot Omroepkoor Marcus Creed dirigent Leo van Doeselaar orgel Escaich Evocation III Manneke Aube, symphonies pour quatre choeurs et orgue (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, wereldpremière) Schnittke Drie geestelijke koorzangen Kodály Missa brevis zaterdag 27 februari 2016, uur Concertgebouw, Amsterdam Bernard Haitink dirigeert Bruckners Onvoltooide Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Vlaams Radio Koor Bernard Haitink dirigent Sally Matthews sopraan Karen Cargill mezzosopraan Mark Padmore tenor Gerd Grochowski bas Bruckner Te Deum Bruckner Negende symfonie colofon PROGRAMMERING Astrid in t Veld PRODUCTIE Anneke Peerik, Manon Tuynman PUBLICITEIT Sabien Stols ADMINISTRATIE & FINANCIËN Anneke de Vries PRESENTATIE AVROTROS NPO RADIO 4 Mark Brouwers AVROTROS NPO RADIO 4 Tim Moen CASTING DIRECTOR Mauricio Fernández ARTISTIEK LEIDER Kees Vlaardingerbroek DIRECTEUR STICHTING OMROEP MUZIEK Maurits Haenen, a.i. PROGRAMMATOELICHTING Michiel Cleij REDACTIE PROGRAMMABOEK Clemens Romijn VORMGEVING Dorine Verharen EINDREDACTIE Onno Schoonderwoerd

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19.

Noordse werelden. Radio Filharmonisch Orkest. Dmitri Slobodeniouk dirigent. vrijdag 22 april 2016, 20.15 uur inleiding Philip Ruitenberg, 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 22 april 2016,

Nadere informatie

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool

Lichtvoetigheid. Radio Filharmonisch Orkest. Andrej Borejko dirigent Nikolaj Znaider viool HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 2 oktober 2015,

Nadere informatie

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19.

De Russische Ziel. Radio Filharmonisch Orkest. Jun Märkl dirigent. vrijdag 4 december 2015, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19. HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 4 december

Nadere informatie

Thomas Zehetmair dirigeert en soleert

Thomas Zehetmair dirigeert en soleert HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 5 februari

Nadere informatie

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest

vrijdag 8 januari 2016, 20.15 uur inleiding: Michel Khalifa in gesprek met orkestmusici, 19.30 uur Leden van het Radio Filharmonisch Orkest HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 8 januari 2016,

Nadere informatie

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur

vrijdag 20 november 2015, 20.15 uur voorprogramma kamermuziek 19.00-19.30 uur uitloopfoyer inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 20 november

Nadere informatie

Tsjaikovski goes rococo

Tsjaikovski goes rococo HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 20 februari 2015, 20.15 uur, inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur

Nadere informatie

Brautigam en De Waart

Brautigam en De Waart Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 25 januari 2019, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur 40 jaar

Nadere informatie

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest

Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Jaaroverzicht activiteiten Stichting Vrienden van het Radio Filharmonisch Orkest Na de oprichting in november 2014 was 2015 het eerste jaar waarin we activiteiten georganiseerd hebben voor onze vrienden.

Nadere informatie

Tan Dun *1957 The Tears of Nature 2012; Nederlandse première

Tan Dun *1957 The Tears of Nature 2012; Nederlandse première HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 11 maart 2016,

Nadere informatie

Melancholie en uitbundigheid

Melancholie en uitbundigheid SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL vrijdag 2 december 2016, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur Melancholie

Nadere informatie

ORLANDO QUINTET CCHA.BE

ORLANDO QUINTET CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) CCHA.BE ZO 29.10.17 - CLARENHOFKAPEL ORLANDO QUINTET Brandend ijs NORDIC NIGHT(S) PROGRAMMA Kalevi Aho ( 1949) Kvintetto no.1

Nadere informatie

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano

donderdag 20 april t/m zondag 23 april en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Tsjaikovski s Pathétique en Pianoconcert Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin piano donderdag 20 april t/m zondag 23 april Nikolai Alexeev dirigent Yevgeny Sudbin

Nadere informatie

Intrada: Allegro maestoso Capriccio notturno e ariso: Vivace Passacaglia, toccata e corale: Andante con moto

Intrada: Allegro maestoso Capriccio notturno e ariso: Vivace Passacaglia, toccata e corale: Andante con moto SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL BAROK BAROK & KLASSIEK vrijdag 31 maart 2017, 20.15 uur inleiding Kees

Nadere informatie

Pianoconcert voor Clara

Pianoconcert voor Clara Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 12 oktober 2018, 20.15 uur inleiding Kees Arntzen 19.30 uur Pianoconcert

Nadere informatie

Aan de slag bij het orkest

Aan de slag bij het orkest Aan de slag bij het orkest Een introductie van het symfonieorkest Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Tsjaikovski met Jaap van Zweden

Tsjaikovski met Jaap van Zweden HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN zaterdag 5 maart 2016,

Nadere informatie

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland DMI 7 Nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland TRI LISS: IK KIJK GRAAG VOORUIT Na een gastoptreden met de status van de officiële presentatie van de toekomstige chef-dirigent in oktober 2015, is

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Een uitgelaten Sjostakovitsj

Een uitgelaten Sjostakovitsj HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 16 oktober

Nadere informatie

Dagdromen en extase. Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz dirigent Imogen Cooper piano

Dagdromen en extase. Radio Filharmonisch Orkest. Markus Stenz dirigent Imogen Cooper piano HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK GROOT OMROEPKOOR TROS VOCAAL MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 9 januari 2015, 20.15 uur. inleiding Michel Khalifa 19.30 uur Dagdromen

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal 10 januari 2014, 20.15 uur inleiding Leo Samama 19.30 uur Radio Filharmonisch

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Beelden uit de romantiek

Beelden uit de romantiek Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 20 oktober 2017, 20.15 uur inleiding Jan-Willem van Ree 19.30 uur Beelden uit

Nadere informatie

Lustige Streiche van Strauss en Haydn

Lustige Streiche van Strauss en Haydn HET IDEE AVRO KLASSIEK TROS KLASSIEK HEMELSE MUZIEK TROS VOCAAL GROOT OMROEPKOOR MUZIEK & POLITIEK TROS MUZIKALE MEESTERWERKEN vrijdag 20 maart 2015, 20.15 uur, inleiding Huib Ramaer 19.30 uur Lustige

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

Alexeev vlamt met Symfonische dansen

Alexeev vlamt met Symfonische dansen Alexeev vlamt met Symfonische dansen Nikolai Alexeev dirigent Alexander Melnikov piano Bob Koertshuis trompet Het Gelders Orkest Orkest van het Oosten www.hetgeldersorkest.nl vrijdag 11 mei t/m zaterdag

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis. Martijn Willers piano Joris van den Berg cello Programma Kamermuziek 9 juni 2011, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis Martijn Willers piano Joris van den Berg cello L. van Beethoven Variaties op

Nadere informatie

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam

sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam sponsorbrochure 14 maart 2017 Concertgebouw Amsterdam Visueel en interactief Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules analytisch en anekdotisch het meesterwerk, het orkest speelt de cruciale fragmenten, bijzondere

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 1 november 2013, 20.15 uur inleiding Emanuel

Nadere informatie

Italiaanse impressies

Italiaanse impressies Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 9 februari 2018, 20.15 uur inleiding Kees Wisse 19.30 uur Italiaanse impressies

Nadere informatie

De Romantische van Bruckner

De Romantische van Bruckner Liefde Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek I AVROTROS Klassiek II AVROTROS Vocaal Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor vrijdag 17 mei 2019, 20.15 uur inleiding Kees Wisse, 19.30 uur De Romantische

Nadere informatie

Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk

Sjostakovitsj-opera wordt orkestwerk Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 12 januari 2018 20.15 uur inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur Sjostakovitsj-opera

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest A eerste concert A-serie 52e seizoen 22 september 2012, 14.15-16.15 uur James Gaffigan dirigent Simone Lamsma viool Karl Amadeus Hartmann 1905-1963 Derde symfonie 1949 I. Largo ma non troppo Allegro con

Nadere informatie

Drie avonturiers in de bergen

Drie avonturiers in de bergen SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL vrijdag 13 januari 2017, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur

Nadere informatie

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano

tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest 8-9 februari daar horen we Nikolai alexeev dmitri alexeev dirigent piano 8-9 februari tsjaikovski S WeergaloZe PiaNoCoNCert Het gelders orkest daar horen we Nikolai alexeev dirigent dmitri alexeev piano russische meesters en meesterwerken Programma Pjotr iljitsj tsjaikovski

Nadere informatie

De nieuwe wereld van de muziek

De nieuwe wereld van de muziek Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 6 oktober 2017, 20.15 uur inleiding Michel Khalifa om 19.15 uur, zie pagina

Nadere informatie

Schumann en de uitbundige Tsjechen

Schumann en de uitbundige Tsjechen SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL BAROK BAROK & KLASSIEK vrijdag 12 mei 2017, 20.15 uur inleiding Jan-Willem

Nadere informatie

Sjostakovitsj vs Beethoven

Sjostakovitsj vs Beethoven Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 16 maart 2018, 20.15 uur inleiding Jan-Willem van Ree 19.30 uur Sjostakovitsj

Nadere informatie

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015

DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 DE MARINIERSKAPEL IN DE DOELEN Maandag 9 en maandag 16 maart 2015 LESBRIEF BIJ SCHOOLCONCERTEN VOOR GROEP 7 / 8 onderdeel van Cultuurtraject Rotterdam Een samenwerking van Concertgebouw de Doelen, de Marinierskapel

Nadere informatie

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2015

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2015 Stichting Vrienden Groot Omroepkoor Financieel verslag 2015 Inhoudsopgave Jaarverslag van de het bestuur Jaarverslag van het bestuur Jaarrekening Balans per 31 december 2015 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Blazers in de balzaal

Blazers in de balzaal Maandagenda december 2015 Kijk voor actuele informatie op www.hetgeldersorkest.nl Blazers in de balzaal Het Gelders Blaaskwintet Gudrun Bourel fluit Bram Kreeftmeijer hobo Irene Teepe klarinet Mette Laugs

Nadere informatie

Conservatoria Symfonieorkest

Conservatoria Symfonieorkest Beethoven Bruch Die Geschöpfe des Prometheus Brahms Benzi Symfonie nr. 2 dirigent solist Conservatoria Symfonieorkest Maastricht, Gent & Tilburg 23/25/26/27 nov 2012 Programma Beethoven Benzi dirigent

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Wolfgang Amadeus Mozart Concert voor twee piano s en orkest in F Lodron, KV 242 (1776)

Wolfgang Amadeus Mozart Concert voor twee piano s en orkest in F Lodron, KV 242 (1776) SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL donderdag 20 oktober 2016, 20.15 uur inleiding Paul Korenhof 19.30

Nadere informatie

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning

KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november Concert 22 november Programma Feest der herkenning KamerOrkest Driebergen Opgericht 30 november 1988 Concert 22 november 2014 Programma Feest der herkenning Gioachino Rossini (1792-1868) Ouverture «L Italiana in Algeri» (1813) Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest Serge Baudo dirigent. Dezsö Ránki piano. Wu Xing 1998 voor orkest (Nederlandse première) Eau Bois Feu Terre Métal

Radio Filharmonisch Orkest Serge Baudo dirigent. Dezsö Ránki piano. Wu Xing 1998 voor orkest (Nederlandse première) Eau Bois Feu Terre Métal C tweede concert C-serie 52e seizoen 8 december 2012, 14.15-16.15 uur Serge Baudo dirigent Dezsö Ránki piano Qigang Chen 1951 Ludwig van Beethoven 1770-1827 Wu Xing 1998 voor orkest (Nederlandse première)

Nadere informatie

GEISERS, FJORDEN EN DE RUSSISCHE CONNECTIE. Radio Filharmonisch Orkest. 16 maart uur. serie radio filharmonisch orkest & friends ii-4

GEISERS, FJORDEN EN DE RUSSISCHE CONNECTIE. Radio Filharmonisch Orkest. 16 maart uur. serie radio filharmonisch orkest & friends ii-4 16 maart 2019 14.15-16.25 uur serie radio filharmonisch orkest & friends ii-4 GEISERS, FJORDEN EN DE RUSSISCHE CONNECTIE Radio Filharmonisch Orkest Stanislav Kochanovsky dirigent Sergey Khachatryan viool

Nadere informatie

10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur

10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur Radio 4 presenteert... series Bolsjoj, Mariinski en de Ballets Russes / Muzikale Meesterwerken / Sint-Petersburg 10 vrijdag 11 februari 2011, 20.15 uur inleiding Huib Ramaer 19.30 uur 2011 1 Radio Filharmonisch

Nadere informatie

De Russische Oorlogssymfonie

De Russische Oorlogssymfonie Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 23 maart 2018, 20.15 uur inleiding Huub Beckers 19.30 uur De Russische Oorlogssymfonie

Nadere informatie

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2014

Stichting Vrienden Groot Omroepkoor. Financieel verslag 2014 Stichting Vrienden Groot Omroepkoor Financieel verslag 2014 Inhoudsopgave Jaarverslag van de het bestuur Jaarverslag van het bestuur Jaarrekening Balans per 31 december 2014 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Informatie voor docent: Les 1

Informatie voor docent: Les 1 Informatie voor docent: Les 1 a. Eigen antwoord. b. De Eerste Wereldoorlog: Stravinsky verbleef in de jaren voor de oorlog al een aantal maanden per jaar in Zwitserland met zijn familie. Door de Eerste

Nadere informatie

1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent: Pablo Heras-Casado Koordirigent: Martin Wright

1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent: Pablo Heras-Casado Koordirigent: Martin Wright The Netherlands Radio Choir Stageprogramma 2018-2019 Work internship programme 2018-2019 Repetitieschema s Rehearsal schedules 1. Concert: za 8 september 2018 Modest Moesorgski - Boris Godoenov Dirigent:

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: utrecht centraal tros klassiek avro klassiek premières muzikale meesterwerken brahms & utrecht tros vocaal 12 oktober 2012, 20.15 uur inleiding Madeleine Pfundt 19.30 uur Radio Filharmonisch Orkest

Nadere informatie

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen

Muziek. Elke tijd heeft zijn eigen vormen Muziek Elke tijd heeft zijn eigen vormen Klassieke Sonate / Symfonie Eerste deel; snel en dramatisch (met sonatevorm) Tweede deel; langzaam en lyrisch. Liedvorm of thema met variaties contrasterende toonsoort

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal groot omroepkoor a cappella 11 oktober 2013, 20.15 uur inleiding Kees

Nadere informatie

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten

Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten Historie Groot Omroepkoor Deel 16 - Nog meer dirigenten en componisten - Ria Raven - Niet alleen koordirigenten spelen een belangrijke rol in de bestaansgeschiedenis van het koor, maar natuurlijk ook de

Nadere informatie

De hand van de meester

De hand van de meester De hand van de meester Eerste druk, december 2011 2011 Robert Haasbroek Coverbeeld: Bernard Haitink (1983). Foto Stichting Archief Kors van Bennekom www.korsvanbennekom.nl isbn: 978-90-484-2174-9 nur:

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis

Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch. Entree 7,- Vrienden gratis Programma Kamermuziek 16 oktober 2010, 12.30 uur Podium Azijnfabriek Bethaniestraat 4 s-hertogenbosch Entree 7,- Vrienden gratis In de serie Het Kwartet D u d o k K w a r t e t Judith van Driel viool Marleen

Nadere informatie

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender

Rechterkolom: Kalender. Vriendenactiviteiten kalender Rechterkolom: Kalender Vriendenactiviteiten kalender De inleidingen beginnen een uur voor aanvang van het concert. Wij verzoeken u vriendelijk op tijd aanwezig te zijn, want eenmaal begonnen wordt u echt

Nadere informatie

C'est la France qui danse!

C'est la France qui danse! SYMBOLISME GROOT OMROEPKOOR RADIO FILHARMONISCH ORKEST MUZIKALE MEESTERWERKEN AVROTROS KLASSIEK 1 AVROTROS KLASSIEK 2 AVROTROS VOCAAL vrijdag 4 november 2016, 20.15 uur inleiding Kees Arntzen 19.30 uur

Nadere informatie

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Top Klassiek Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Met het Limburgs Symfonie Orkest trad ik op in het volledig vernieuwde Theater Heerlen. Ik was zeer aangenaam verrast over de kwaliteit

Nadere informatie

Evenementen voor Kringleden

Evenementen voor Kringleden Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Evenementen voor Kringleden 2015 2016 Alle Kringleden ontvangen de uitnodigingen voor de Dolf van Gendt Service. Op deze avonden is deelname aan het diner en/of concertbezoek

Nadere informatie

Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure

Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure Denken met je hart en voelen met je verstand Het evenwicht volgens dirigent Karel Deseure Tussen aanhalingstekens Niets zo gevaarlijk als een sappig citaat. Voor je het weet, verschijnt je terloopse opmerking

Nadere informatie

Feestweekend. Peter Eötvös 70 jaar

Feestweekend. Peter Eötvös 70 jaar Feestweekend Peter Eötvös 70 jaar 1 2 serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen 21 februari 2014, 20.15 uur muzikale meesterwerken inleiding Thea Derks met Peter Eötvös 19.30

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

Anton Bruckner Symphony no. 1 Netherlands Radio Philharmonic Orchestra Jaap van Zweden

Anton Bruckner Symphony no. 1 Netherlands Radio Philharmonic Orchestra Jaap van Zweden Anton Bruckner Symphony no. 1 Netherlands Radio Philharmonic Orchestra Jaap van Zweden 1 Anton Bruckner (1824-1896) Symphony no. 1 Netherlands Radio Philharmonic Orchestra Jaap van Zweden Symphony no.

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest C zesde concert C-serie 52e seizoen 11 mei 2013, 14.15-16.15 uur Radio Filharmonisch Orkest Christoph Poppen dirigent Isabelle van Keulen viool Karl Amadeus Hartmann 1905-1963 Sergej Prokofjev 1891-1953

Nadere informatie

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland

Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Website Repetitiebezoek philharmonie zuidnederland Groep 7-8 en VO onderbouw Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Repetitiebezoek groep 7-8 en VO Onderbouw.

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013

amsterdam chamber orchestra concertserie concertgebouw 2012-2013 concertserie concertgebouw 2012-2013 het bestaat in de basis uit een kleine groep internationale topstrijkers waaraan afhankelijk van het te spelen repertoire blazers wordt gevoegd. doel van het is om

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma do 10 september 2015 RCO Opening Night Daniele Gatti dirigent Yo-Yo Ma cello Dmitri Sjostakovitsj 1906-1975 Eerste celloconcert in Es gr.t., op. 107 (1959)

Nadere informatie

INHOUD. Nieuwsbrief Februari 2016. Welkom 1. De reunie van het RFO 2. Herenigd met een oude liefde 4. Aanbieding Vrienden 7.

INHOUD. Nieuwsbrief Februari 2016. Welkom 1. De reunie van het RFO 2. Herenigd met een oude liefde 4. Aanbieding Vrienden 7. Nieuwsbrief Februari 2016 INHOUD Welkom 1 De reunie van het RFO 2 Herenigd met een oude liefde 4 Aanbieding Vrienden 7 Column 8 Concertreis Keulen 9 Meezingdag 10 Van achter de lessenaar 11 Vriend lijke

Nadere informatie

Seizoen voor Kringleden

Seizoen voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden Seizoen 2018-2019 voor Kringleden De Kringconcerten seizoen 2018-2019 In dit boekje worden allereerst de concerten en activiteiten vermeld waarvoor alle Kringleden genodigd

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest serie: utrecht centraal tros klassiek avro klassiek premières muzikale meesterwerken brahms & utrecht tros vocaal 28 september 2012, 20.15 uur inleiding Kees Arntzen 19.30 uur Radio Filharmonisch Orkest

Nadere informatie

Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal uur. Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano

Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal uur. Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano Zondag 7 juli 2019 Grote Zaal 20.00 uur Radio Filharmonisch Orkest Kerem Hasan, dirigent Simon Trpčeski, piano Carl Maria von Weber 1786-1826 Ouverture uit Oberon ( 1825-26) Edvard Grieg 1843-1907 Pianoconcert

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Schuberts Grote. Residentie Orkest. Richard Egarr dirigent. vrijdag 12 februari 2016, uur inleiding Kees Wisse uur

Schuberts Grote. Residentie Orkest. Richard Egarr dirigent. vrijdag 12 februari 2016, uur inleiding Kees Wisse uur HET RUSSISCHE RIJK GROOT OMROEPKOOR A CAPPELLA AVROTROS KLASSIEK I AVROTROS KLASSIEK II GROTE VIOLISTEN CARL NIELSEN AVROTROS VOCAAL MUZIKALE MEESTERWERKEN TWEE BIJZONDERE CONCERTEN vrijdag 12 februari

Nadere informatie

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX

DOCUMENTAIRE VAN DE NPS OVER HANS KOX NIEUWSBRIEF STICHTING HANS KOX April 2008 Geachte lezers en vrienden van de Stichting, Graag nog een laatste nieuwsbrief met informatie over Hans Kox, voordat we in september bij u terugkeren naar wij

Nadere informatie

Bernstein en Brahms op symfonisch avontuur

Bernstein en Brahms op symfonisch avontuur Bernstein serie Groot Omroepkoor Radio Filharmonisch Orkest Muzikale Meesterwerken AVROTROS Klassiek AVROTROS Vocaal vrijdag 26 januari 2018 20.15 uur inleiding Sebastiaan van Eck, 19.30 uur Bernstein

Nadere informatie

de concertseries van

de concertseries van serie: richard strauss tros klassiek avro klassiek vier jubilarissen muzikale meesterwerken ton koopman & peter eötvös tros vocaal 27 september 2013, 20.15 uur inleiding Sebastiaan van Eck 19.30 uur groot

Nadere informatie

Radio 4 presenteert... Radio Kamer Filharmonie. James MacMillan DIRIGENT Michael Collins KLARINET EN BASSETKLARINET

Radio 4 presenteert... Radio Kamer Filharmonie. James MacMillan DIRIGENT Michael Collins KLARINET EN BASSETKLARINET 10 Radio 4 presenteert... serie AVRO Klassiek, Vier Russische componistes vrijdag 10 december 2010 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur 2011 1 Radio Kamer Filharmonie James MacMillan DIRIGENT Michael

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen

H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen H 5 hedendaags-5 2013-2014 53e seizoen DE NIEUWE PASSIE VAN JAMES MACMILLAN zaterdag 15 maart 2014 14.15-15.25 uur Radio Filharmonisch Orkest Groot Omroepkoor Nationaal Jeugdkoor Markus Stenz dirigent

Nadere informatie

DUTILLEUX EN MIDDEN-EUROPA zaterdag 8 maart uur

DUTILLEUX EN MIDDEN-EUROPA zaterdag 8 maart uur SI 4 symfonisch i-4 2013-2014 53e seizoen DUTILLEUX EN MIDDEN-EUROPA zaterdag 8 maart 2014 14.15-16.10 uur Radio Filharmonisch Orkest Otto Tausk dirigent Dezsö Ránki piano Ludwig van Beethoven 1770-1827

Nadere informatie

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK GRAAD 1: MUZIEKINITIATIE De eerste graad is toegankelijk voor leerlingen vanaf 6 jaar. De eerste graad bestaat uit 1 wekelijkse lestijd. (60 min.) GRAAD 1: muziekinitiatie

Nadere informatie

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST concertprogramma wo 28 en do 29 oktober 2015 Serie B 20.15 uur Koninklijk Concertgebouworkest Gustavo Gimeno dirigent Yuja Wang piano Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893)

Nadere informatie

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ

SEIZOEN 14// 15. vereniging Vrienden. óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ SEIZOEN 14// 15 vereniging Vrienden óók toegankelijk voor niet-leden! ALLE ACTIVITEITEN OP EEN RIJ Vriendentafels Muziekkenner Frank de Munnik neemt u mee langs bijzondere opnamen en verhalen uit de wereld

Nadere informatie

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek

Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Culturele Stichting Oude Kerk Oosterbeek Nieuwsbrief januari 2018 Beste Muziekliefhebber, Mede namens het Bestuur van de Culturele Stichting Oude Kerk wens ik u een gezond en muzikaal 2018 toe! We hebben

Nadere informatie

Flor dirigeert Mozart en Wagner

Flor dirigeert Mozart en Wagner donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Flor dirigeert Mozart en Wagner Claus Peter Flor dirigent Rob van de Laar hoorn donderdag 16 februari t/m zaterdag 18 februari Claus Peter Flor dirigent Rob

Nadere informatie

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei

The Planets. vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei The Planets Thomas Sanderling dirigent i.s.m. Het Orkest van het Oosten Musica Vocale koor Oost Nederlands Kamerkoor vrijdag 5 mei t/m donderdag 11 mei Thomas Sanderling

Nadere informatie

Andrew Litton DIRIGENT Glorious Percussion: Anders Loguin, Anders Haag, Mika Takehara, Eirik Raude en Robyn Schulkowsky

Andrew Litton DIRIGENT Glorious Percussion: Anders Loguin, Anders Haag, Mika Takehara, Eirik Raude en Robyn Schulkowsky 10 Radio 4 presenteert... series Vier Russische componistes / TROS Klassiek vrijdag 25 februari 2011, 20.15 uur inleiding Thea Derks 19.30 uur 2011 1 Radio Filharmonisch Orkest Glorious Percussion Andrew

Nadere informatie

Radio Filharmonisch Orkest

Radio Filharmonisch Orkest A vierde concert A-serie 51e seizoen 21 januari 2012, 14.15-16.30 uur Jaap van Zweden dirigent* Truls Mørk cello Anton Webern 1883-1945 Matty Niël 1918-1989 Robert Schumann 1810-1856 Passacaglia, opus

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van

Colofon. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Repetitiebezoek Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van Colofon Koorenhuis, centrum voor kunst en cultuur Den Haag samenstelling: Coby Wisse met dank aan Petra Wolters, educatief

Nadere informatie

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel

WARME ROMANTIEK. Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano. zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel WARME ROMANTIEK Roeland Hendrikx, klarinet Anthony Gröger, cello Liebrecht Vanbeckevoort, piano zondag 21 mei 2017 Oude Brouwerij Keyser Carel - Gelieve uw gsm uit te schakelen! PROGRAMMA Trio opus 11

Nadere informatie