t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT 21 Oktober 21 November

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT 21 Oktober 21 November"

Transcriptie

1 N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J O N S - G E N O T. NL AGEND A. Chrysanten en najaarsbloemententoonstelling, zaterdag 15 en zondag 16 oktober, uur Dahliaknollenverkoop, zaterdag 19 November, 9.30 tot uur Kerstknutsellen, zaterdag 10 december, uur Kerstbloemschikken, zondag 12 december, uur Kerstklaverjassen, zaterdag 17 december, uur Bloemenhoroscoop 21 Oktober 21 November O K T O B E R 2016 Geboren tussen 21 Oktober en 21 November? Of u het nou leuk vindt of niet, u bent een schorpioen en dat is inderdaad niet direct een aardig, aaibaar diertje! En dan behoort hij ook nog eens tot de spinachtige, die ook niet bepaald ieders hart gestolen hebben. De schorpioen heeft grote scharen aan de kop waarmee de prooi wordt vastgegrepen en aan het achterlijf een gifstekel. Voor de mens is een steek hiermee gelukkig niet dodelijk, wel behoorlijk pijnlijk. Toch is er ook iets aardigs te vertellen. De jongen worden door de moeder geruime tijd op de rug meegedragen, wat doet denken aan de fuut die ook geruime tijd rondzwemt met haar gestreepte jonkies op de rug. De Schorpioenmens is energiek en gaat vasthoudend recht op zijn doel af. Hij houd van rust, past zicht gemakkelijk aan, ondergaat niet graag ontberingen (wie wel?!) Maar soms kan hij flink jaloers zijn en als hij zijn stekels opzet kun je maar beter geen ruzie met hem maken! Uw Bloem is de Erica, ook wel bekend als dopheide. Het zijn lage struikjes. De bekende struikheide wordt wel wat hoger. De Erica heeft roze bloempjes in kleine schermen en houdt van arme droge grond. Er valt niet echt iets bijzonders over deze plant te vertellen, maar de beheerders van speciale heidetuinen in Nederland denken daar vast anders over! Leuk weetje: de grootste verspreiding van deze plant is in Zuid Afrika, waar dik 500 soorten voorkomen. Familie Weber

2 Tuinwerkschema 2016 Zaterdag 1 okt tuin 101 t/m 120 H C Zaterdag 8 okt tuin 121 t/m 140 Zaterdag 15 okt tuin 141 t/m 160 Zaterdag 22 okt tuin 161 t/m 183 H C Zaterdag 29 okt tuin 1 t/m 20 Zaterdag 5 nov tuin 21 t/m 40 H C Hakselen H, Compost C. Wie zijn dat toch? Ik mag nog wel eens mijmeren over gebeurtenissen van vroeger. En die in deze urenvretende tijd nog gebeuren, zonder te vragen naar het hoe en waarom? Een mooi iets uit de oude doos. De veermannen: muzikanten ( ) die op een hoek van de straat hun longen uit het lijfstonden te blazen voor wat centen. Maar ook om het leven wat vrolijker te maken. Om de buurt netjes te houden kwam de schillenboer, vuilnisman, putje schepper, kolenboer. Ze waren er. En dit allemaal op gezette tijden zij zorgden voor veel harmonie en vreugde. Om het leven van toen leefbaarder te maken. En dat bedoel ik nou. Ze waren er gewoon. Niemand vroeg zich af wie die man of vrouw ook was! Zoiets gebeurd ook bij Ons Genot als er iets gedaan moet worden, of wat voor activiteit er ook geweest is. Ze zijn er!!!!!. Brunchen, bloemenshow, puinruimen, tent opzetten, Polderhuis. Ga zo maar door. Er zijn altijd mensen die zorgen voor die harmonie en vreugde voor het leefbaar houden van jullie gemeenschap en bereidt zijn net wat meer te doen dan van ze wordt verlangd. Wees zuinig op hem of haar. Daar stonden ze! 11 zakken gevuld met gebruikte oase sommige nog kletsnat en bijna niet te tillen. De zakken waren opeens weg. Wie zijn dat toch? De wandelaar Beslist geen takken of plantendelen met harde stengels op de composthoop Kom op tijd. Vanaf drinken we koffie. Daarna gaan we aan de slag tot uur. Denk eraan TUINWERK IS VERPLICHT!!! Bij verhindering bellen naar (alleen op zaterdagmorgen tussen 9.15 en uur) of mailen naar h.degroot@casema.nl. Er kan dan een andere afspraak met u gemaakt worden over wanneer u uw tuinwerk komt doen.

3 Dahliashow Een goed bezochte dahliashow. Waar veel bloemen te zien waren. Op zondag een optreden van shantykoor Windstilte.

4 Lezing over egels Op woensdagmiddag 7 september werd er door Groei en Bloei Utrecht een lezing gegeven over egels. Els Poel, medewerkster van de egelbescherming vertelde over belangrijke zaken met betrekking tot de egel in de tin. Egels zijn nachtdieren en worden vaak s avonds rondscharrelend gezien in de tuin. Ze zijn welkome gasten, omdat ze de voor ons schadelijke dieren eten zoals slakken, rupsen, kevers en jonge muizen. Egels houden van lage begroeiing, rommelige, verborgen hokjes en veel bladafval. Daar vindt hij zijn natuurlijke voedsel en materiaal om een slaapnest van te maken. Zij slapen ook graag in composthopen op een beschutte plaats. U kunt zelf een geschikte slaapplaats voor de egel maken met een berg tuinafval of door een houten egelhuis neer te zetten dat u vult met hooi of droog blad en wat oude kranten. Er is geen enkel bezwaar tegen om egels te voeren, zolang het maar bijvoeren is. Egels die in augustus en september geboren worden, hebben met wat extra voedsel meer kans om voldoende reserves op te bouwen om de winterslaap te overleven. Geef kattenvoer en brokken, rijp fruit en meelwormen. Zorg voor een bakje water, geen melk. Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gat erin, zodat katten er niet bij kunnen. Gevaren voor egels een egel gaat dood als hij vergiftigde slakken eet. Gebruik andere manieren dan slakkenkorrels om van uw slakken af te komen. Egels kunnen zwemmen, maar komen een steile rand van de vijver niet op. Zorg voor een ruwe rand of verlaag deze plaatselijk. Rondslingerende jampotten, blikjes en ijzerdraad kunnen een gevaar zijn. Laat een net dat over fruit hangt minstens 30 cm boven de grond hangen zodat een egel er niet verward in kan raken. Een egel moet niet alleen in maar ook weer uit de tuin kunnen. Zorg voor kleine openingen onder schuttingen of dichte heggen. In een egelvriendelijke tuin kunt u jarenlang plezier hebben van deze bewoner.

5 DE TUIN VRAAGT ER NU OM!!! 1.meststoffen 2.verse bemeste grond 3.koemest in korrelvorm 4.kalk in poeder of korrel 5.tuincompost 6.organische mestkorrels Wij hebben het allemaal voor jullie in de winkel kom kijken wij zijn je graag van dienst. Met je aankoop steun je Ons Genot!!! N = stikstof Stikstof is belangrijk voor de plant. Het zorgt voor het groeien van het blad en stevige stengels. Bloedmeel is een organische stikstofmest. P = fosfaat Fosfaat is belangrijk voor de ontwikkeling van de wortels en stengel van de plant. Beendermeel is organisch en superfosfaat is een mineraal K = kalium Patentkali en vinassekali zijn belangrijk voor de nerven in de plant die voor de waterhuishouding in de plant zorgen Ca = calcium (kalk) Calcium wordt gebruikt om de zuurgraad (PH) te neutraliseren. Is van groot belang bij de opname van voedsel en voorkomt mosvorming in het gazon. MgO = magnesiumoxide Magnesium is van belang voor de kleur van de plant. Magnesiumtekort uit zich door bladontkleuring. Magnesium is verkrijgbaar als kiesriet. En ook voor het klein gereedschap. Schepjes,harkjes,binddraad,mollenklem,slakkenval, rattenkooi,tuinnetten,gronddoek,vliesdoek, wespenpoeder. pootstok en gieters kunt u bij ons terecht. Elke zaterdagmorgen staat het Tuinwinkelteam voor u klaar.

6 Vanaf zaterdag 29 oktober beginnen we weer met de bloemschikcursus. Voor meer informatie en opgave kunt u een mail sturen naar Wil Dat. wj.dat@zonnet.nl

7 Vraagprogramma Chrysanten en Herfstbloemen Chrysanten Groep A 5 stelen tros Groep B 7 stelen tros Groep C 5 stelen grootbloemig Groep D 7 stelen grootbloemig Groep E 3 potten met Chrysanten Groep F Bloemstukjes Groep G Groente en of fruit Alle groepen op kleur of gemengd Herfstbloemen Groep H vanaf 5 stelen Familieberichten Op 9 augustus is er bij Arjen en Annemieke, van tuin 99, een dochter geboren. Zij heeft de namen Kaïa Lena Marijke gekregen. Wij wensen Arjen en Annemieke heel veel geluk met hun kleine meisje.

8 Openingstijden toegangshek Het is weer oktober. Dat betekent dat het hek weer de hele dag moet worden afgesloten. Sluit dus altijd het hek als u het complex op komt of het verlaat. Let u daar ook op! Hakselen en compost De data voor de zaterdagen waarop er gehakseld wordt vind u op uw tuinwerkschema. Ook kunt u daarop zien wanneer de composthoop weer open is. Als u takken aanbied om te hakselen is het de bedoeling dat u er bij blijft en het gesnipperde hout weer afvoert. Het hakselen is niet geheel ongevaarlijk. Luister daarom naar de aanwijzingen van de persoon die de hakselaar bediend. Aanleveren kan van tot uur Het secretariaat van Ons Genot Openingstijden Kantine Henk Foppen, van tuin 86, is de secretaris van uw tuinvereniging. Vragen, mededelingen en wijzigingen in gegevens die niets met het Floriantje van doen hebben mailt u naar: secretariaat@ons-genot.nl Elke zaterdag van 9.15 tot uur. Van 1 april tot medio oktober zaterdags tot uur. Van 1 april tot medio oktober zondags van tot uur. In de zomervakantie, 11 juli tot 23 augustus, vrijdagmiddag van tot uur. Tijdens de tentoonstellingen en georganiseerde activiteiten. Van de redactie De redactie is op zoek naar verhalen en beelden van uw belevenissen op de tuin. Stuur uw verhaal of foto naar ons adres: floriantje@ons-genot.nl Doet u dit voor de 25ste van de maand dan wordt het in de eerstvolgende nieuwsbrief geplaatst. Het volgende Floriantje verschijnt op zaterdag 5 november 2016 Ontvangt u het Floriantje nog niet via u , geef dit dan aan ons door.

t Floriantje Dahliashow 2015 N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Dahliashow 2015 N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Laatste

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Klaverjasseizoen,

Nadere informatie

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus.

Egel informatiemap. De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. Egel informatiemap De egel die in Nederland leeft is de West-Europese egel. Zijn wetenschappelijke naam is Erinaceus Europeus. De meeste mensen kennen de egel slechts als verkeersslachtoffer. Soms wordt

Nadere informatie

t Floriantje N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT Ledenvergadering, zaterdag 14 maart, 14.00 uur. Paasklaverjassen, 28 maart, 10.30 uur.

t Floriantje N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT Ledenvergadering, zaterdag 14 maart, 14.00 uur. Paasklaverjassen, 28 maart, 10.30 uur. N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje M A A R T 2015 I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT 21 November - 21 December Boogschutter met de Helleborus.

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT 21 November - 21 December Boogschutter met de Helleborus. N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL AGEND A. Dahliaknollenverkoop,

Nadere informatie

t Floriantje Huishoudelijk reglement ONS GENOT AGENDA M A A R T 2018 A. T. V.

t Floriantje Huishoudelijk reglement ONS GENOT AGENDA M A A R T 2018 A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N OT. NL AGENDA Ledenvergadering, zaterdag

Nadere informatie

t Floriantje Zomerfeest Flora en Fauna in de tuin

t Floriantje Zomerfeest Flora en Fauna in de tuin N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje J U N I 2017 Zomerfeest I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E

Nadere informatie

Van de Redactie. Belangrijk. Nieuwjaarsreceptie ONS GENOT AGENDA. D E C E M B E R J A N U A R I 2018 t Floriantje A. T. V.

Van de Redactie. Belangrijk. Nieuwjaarsreceptie ONS GENOT AGENDA. D E C E M B E R J A N U A R I 2018 t Floriantje A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT D E C E M B E R 2 0 1 7 - J A N U A R I 2018 t Floriantje I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Klaverjasseizoen,

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Klaverjasseizoen,

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop A. T. V. O N S G E N O T

t Floriantje Bloemenhoroscoop A. T. V. O N S G E N O T N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N O T t Floriantje F E B R U A R I 2 0 1 6 I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje Bloemenhoroscoop D E C E M B E R 2 0 1 6 / J A N U A R I 2 0 1 7 I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N

Nadere informatie

Gebruik van stroom op uw tuin. Gevonden voorwerpen ONS GENOT AGENDA. Jonge sla

Gebruik van stroom op uw tuin. Gevonden voorwerpen ONS GENOT AGENDA. Jonge sla N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT O K T O B E R 2017 t Floriantje Jonge sla I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop A. T. V. O N S G E N O T

t Floriantje Bloemenhoroscoop A. T. V. O N S G E N O T N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N O T t Floriantje M A A R T 2 0 1 6 I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Ledenvergadering,

Nadere informatie

In de gangen van de Pandhof is iedereen

In de gangen van de Pandhof is iedereen N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT D E E M B E R 2018/J A N U A R I 2019 t Floriantje Adventsmarkt in Pandhof Domkerk I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A

Nadere informatie

t Floriantje Dagje Uit ONS GENOT AGENDA S E P T E M B E R 2018 A. T. V.

t Floriantje Dagje Uit ONS GENOT AGENDA S E P T E M B E R 2018 A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT S E P T E M B E R 2018 t Floriantje Dagje Uit I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G

Nadere informatie

t Floriantje Beste Leden, Zomerfeest Exposeren in het Polderhuis N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Beste Leden, Zomerfeest Exposeren in het Polderhuis N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje J U L I / A U G U S T U S 2017 Beste Leden, I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N

Nadere informatie

t Floriantje ONS GENOT WINKELNIEUWS AGENDA A-TEAM F E B R U A R I 2019 A. T. V.

t Floriantje ONS GENOT WINKELNIEUWS AGENDA A-TEAM F E B R U A R I 2019 A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT F E B R U A R I 2019 t Floriantje WINKELNIEUWS I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S -

Nadere informatie

De Chrysantententoonstelling van 2017

De Chrysantententoonstelling van 2017 N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT N O V E M B E R 2 0 1 7 t Floriantje I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N OT.

Nadere informatie

t Floriantje Onkruid weg of bord weg? ONS GENOT AGENDA O K T O B E R 2018 A. T. V.

t Floriantje Onkruid weg of bord weg? ONS GENOT AGENDA O K T O B E R 2018 A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT O K T O B E R 2018 t Floriantje Onkruid weg of bord weg? I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E

Nadere informatie

natuurboekje van winter 2016

natuurboekje van winter 2016 natuurboekje van winter 2016 HOI! KIJK, ONDER DE HEG, daar loopt een stekelvarken! Huh, een stekelvarken? Een egel bedoel je! Ja, mensen vergissen zich wel eens in de naam. Egels en stekelvarkens hebben

Nadere informatie

Nieuwjaarsreceptie ONS GENOT AGENDA. F E B R U A R I t Floriantje A. T. V.

Nieuwjaarsreceptie ONS GENOT AGENDA. F E B R U A R I t Floriantje A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT F E B R U A R I 2 0 1 8 t Floriantje I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N OT.

Nadere informatie

t Floriantje Chrysanten en najaarsbloemen show ONS GENOT AGENDA N O V E M B E R A. T. V.

t Floriantje Chrysanten en najaarsbloemen show ONS GENOT AGENDA N O V E M B E R A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT N O V E M B E R 2 0 1 8 t Floriantje Chrysanten en najaarsbloemen show I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : Zaterdag

Nadere informatie

t Floriantje Bloemenhoroscoop Perlargonium Geranium N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Bloemenhoroscoop Perlargonium Geranium N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N O T. NL A G ENDA. Klaverjasseizoen,

Nadere informatie

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant

Bemestingsplan. Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt. DLV Plant Bemestingsplan Hans Smeets Adviseur DLV team boomteelt Waarom een grondanalyse? Inzicht krijgen in de beschikbare voeding voor de plant; Hoofdelementen; Sporenelementen; ph van de grond; Organische stof

Nadere informatie

Bodem en bodemverzorging

Bodem en bodemverzorging Bodem en bodemverzorging Compost en composteren Basisbemesting Basiscursus dl2. TT Boxtel Volkstuinvereniging Ceres 2013-2014 Vanavond Je eigen grond Soort, structuur, zorg Compost en composteren De natuurlijke

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten

Egel. Kids for Animals Egel spreekbeurt. Egel kennis. Schemerdier. Houdt van planten Egel Egel kennis Misschien heb je wel eens een egel gezien in de tuin. Het is een klein rond stekelig beestje dat rustig door bladeren en struiken schuifelt om eten te zoeken. De haren op zijn buik zijn

Nadere informatie

NB: Alleen na telefonisch overleg met de Dierenambulance kan een egel, die hulp nodig heeft, gebracht of eventueel gehaald worden.

NB: Alleen na telefonisch overleg met de Dierenambulance kan een egel, die hulp nodig heeft, gebracht of eventueel gehaald worden. Het meest opvallend aan de egel zijn zijn stekels (ongeveer 5000). Bij gevaar rolt een egel zich stevig op, waarbij de stekels kris kras door elkaar komen te staan. Ze zijn dan veilig voor alles behalve

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Winter op Ons Genot. Heeft u een veilige gasslang? t Floriantje N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

Winter op Ons Genot. Heeft u een veilige gasslang? t Floriantje N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje M A A R T 2017 Winter op Ons Genot I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @

Nadere informatie

Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners

Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners - Leeft solitair - Mannetje en vrouwtje blijven niet bij elkaar - Moeder en jongen blijven 2 tot 3 maanden bij elkaar - Is een schemer nachtdier

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Zomerfeest. Gevonden voorwerpen N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT. S E P T E M B E R 2017 t Floriantje

Zomerfeest. Gevonden voorwerpen N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT. S E P T E M B E R 2017 t Floriantje N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT S E P T E M B E R 2017 t Floriantje I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO

SPEURTOCHT THEMA BUSH. voor groep 8 / brugklas VO SPEURTOCHT THEMA BUSH voor groep 8 / brugklas VO Deze Bush-speurtocht bevat open en meerkeuze vragen. Bij de meerkeuze vragen is steeds één antwoord goed. Denk er ook aan, dat je de paden niet mag verlaten.

Nadere informatie

t Floriantje Wat wil jij met Ons Genot? ONS GENOT AGENDA J U N I A. T. V.

t Floriantje Wat wil jij met Ons Genot? ONS GENOT AGENDA J U N I A. T. V. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT t Floriantje J U N I 2 0 1 8 I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E N OT. NL AGENDA

Nadere informatie

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel

Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Lesbrief Bodemdiertjes favoriete voedsel Doelgroep: Groep 4 t/m 8 Leerstofgebied: Wereldoriëntatie Werkvorm: Groepjes Duur: ± 30 minuten Doel van de opdracht: Leerlingen leren wat het favoriete voedsel

Nadere informatie

Jubilaris Het verslag van de ledenvergadering van zaterdag 10 maart 2018 zal via de mail naar de leden verzonden worden.

Jubilaris Het verslag van de ledenvergadering van zaterdag 10 maart 2018 zal via de mail naar de leden verzonden worden. N I E U W S B R I E F A. T. V. ONS GENOT A P R I L 2018 t Floriantje Jubilaris 2018 I N F O R M AT I E VO O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N S - G E

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van zomer 2011 Hoi! Ze heet vleermuis maar ze is geen muis. Ze vliegt als de beste maar ze is geen vogel. Ze heeft ogen maar ze kijkt vooral met haar oren. Ze maakt geluiden

Nadere informatie

t Floriantje Lintje voor Wil Dat N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT

t Floriantje Lintje voor Wil Dat N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT N I E U W S B R I E F A. T. V. O N S G E N OT t Floriantje M E I 2017 Lintje voor Wil Dat I N F O R M A T I E V O O R DE N I E U W S B R I E F K U N T U M A I L E N N A A R : F L O R I A N T J E @ O N

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8.

inhoud blz. 1. Prikken en steken 2. De bij 3. De brandenetel 4. De mug 5. De kwal 6. De pieterman 7. De rode mier 8. Ik prik! inhoud blz. 1. Prikken en steken 3 2. De bij 4 3. De brandenetel 5 4. De mug 6 5. De kwal 7 6. De pieterman 8 7. De rode mier 9 8. De pijlstaartrog 10 9. De schorpioen 11 10. De cactus 12 11.

Nadere informatie

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT?

BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? BIOLOGISCH TUINIEREN IN DE STAD HOE DOE JE DAT? Agenda Tuinieren vroeger Wat is biologisch moestuinieren? 10- stappencursus Je eigen moestuin (NTR: thuisacademie - Filmpjes) Pauze Hoe start ik een moestuin?

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM.

WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. WERK VAN DEN AKKER Afdeling Herentals PELARGONIUM EN GERANIUM. Lesgever: Bart Peers 29-01 - 2012 Verslag: Michel Peeters 1. PELARGONIUM. 1.1 Inleiding Pelargonium ofwel in de volksmond geranium is een

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

De teelt van zonnebloemen

De teelt van zonnebloemen De teelt van zonnebloemen De zonnebloem heeft als wetenschappelijke naam: Helianthus annuus. Deze naam komt van de Griekse woorden voor zon (helios) en bloem (anthos). De plant behoort tot de grote familie

Nadere informatie

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien

bemesten wintergroenten slakkenjacht prei maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien maand van het voorzaaien WEEK 1 bemesten Je hebt nu de tijd om alles in orde te maken. Heb je in huis wat je de komende maanden nodig gaat hebben? Mest, zaden, gereedschap? En

Nadere informatie

When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her.

When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her. Amma's TUIN-nieuws nr. 20 (half februari - eind maart 2017) When we see Mother Nature as the embodiment of God, we will automatically serve and protect her. Amma Op moment van schrijven is de lente echt

Nadere informatie

Insecticiden binnenshuis

Insecticiden binnenshuis Insecticiden binnenshuis Tegen vliegende insecten in huis Vliegen, wespen, muggen en motten kunnen worden geweerd met spuitbussen. Spar U kan plakstrippen en elektrische verstuivers gebruiken. Tegen muggen

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24

1 Gewassen en hun afwijkingen Kennismaking met de plant Afwijkingen in de teelt Afsluiting 24 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Gewassen en hun afwijkingen 9 1.1 Kennismaking met de plant 10 1.2 Afwijkingen in de teelt 17 1.3 Afsluiting 24 2 Afwijkingen voorkomen en bestrijdingsmethoden 25 2.1 Niet-parasitaire

Nadere informatie

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht!

De Stuifmail. HALLO tuinders van Rust en Vreugd! 29 juni. Maak je eigen moestuin & speurtocht! View this em ail in y our browser De Stuifmail Nieuwsbrief Tuinpark Rust en Vreugd. Verschijnt drie keer per seizoen. Nr.6, juni 2014 HALLO tuinders van Rust en Vreugd! Het tuinseizoen is nu echt begonnen.

Nadere informatie

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers

(Ver)ken je tuinbodem. Annemie Elsen Stan Deckers (Ver)ken je tuinbodem Annemie Elsen Stan Deckers Tuinbodems in Vlaanderen ZUURTEGRAAD (ph) 2/3 tuinen = overbekalkt 3/4 gazons = overbekalkt voedingselementen minder beschikbaar voor planten nooit blindelings

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? DE AANBIEDINGEN IN DEZE MOZAÏEKKRANT ZIJN GELDIG IN DE MAAND JUNI 2013 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl Voor u treft

Nadere informatie

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50

PRIJS: 1,5 KG 7,50 10 KG 22,50 TUINMEST Deze biologische meststof wordt gebruikt bij de bemesting van sierbladgewassen, boomkwekerijgewassen, balkonplanten en orangeriegewassen. Bevat gedroogde organische zeewieren. Bio-Tuinmest is

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

Vragen. Groeien en bloeien

Vragen. Groeien en bloeien Groeien en bloeien Kamerplanten staan langer in de huiskamer dan een boeket of bloemstuk. Een plant heeft bepaalde zaken nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Om een goed advies te kunnen geven moet

Nadere informatie

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik?

inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 2. Waar komt suiker vandaan? 3. Suiker vind je overal 4. Nog meer suiker 5. Te veel suiker 6. Hoe word je te dik? Suiker inhoud 1. Mmmmm lekker zoet 3 2. Waar komt suiker vandaan? 4 3. Suiker vind je overal 6 4. Nog meer suiker 10 5. Te veel suiker 11 6. Hoe word je te dik? 12 7. Geen eten 13 8. Afvallen 14 9. Au,

Nadere informatie

De zolder van opa Groepen 3-4-5

De zolder van opa Groepen 3-4-5 De zolder van opa Groepen 3-4-53 Inhoud 1 Kinderboekenweek 3 2 Op de zolder 4 3 De stoof 5 4 Het leesplankje 6 5 De Keulse pot 7 6 De tol 8 7 De foto 9 8 De koffiemolen 10 9 De schaatsen 11 10 Nog een

Nadere informatie

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer

WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen. Mijn naam: Eddo de Veer WEERBAAR Telen = Veerkracht in de plant brengen Mijn naam: Eddo de Veer HOE? Begin met een goede bodem analyse Ik werk met de Bodem Balans Analyse Het gaat om de verhoudingen van de mineralen aan het complex

Nadere informatie

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

( BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw. Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE BIOLOGISCHE ) Akker- en tuinbouw Vol met boerenwijsheid én leuke Wist je datjes... CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE Een krop sla zonder gif Biologische aardappelen, granen en groenten

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Nachtbrakers Groep

Voorbereiding post 4. Nachtbrakers Groep Voorbereiding post 4 Nachtbrakers Groep 1-2-3-4 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding voor post 4: Nachtbrakers, voor groep 1, 2, 3 en 4. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel

Nadere informatie

Lieve dames, beste heren (Leden van Bonsai vereniging Koya).

Lieve dames, beste heren (Leden van Bonsai vereniging Koya). KOYA S E-BULLETIN #6 2011 JUNI 2011 Koya s E-bulletin Lieve dames, beste heren (Leden van Bonsai vereniging Koya). AGENDA (Kijk ook op onze site; www.koya.nl voor de laatste up date) 25 JUNI 5 E WERKMIDDAG

Nadere informatie

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje HET STOKSTAARTJE Aardmannetje Hij roept altijd een vertederend gevoel op, een stokstaartje. Maar vergis je niet! Een stokstaartje is geen knuffeldier, hij is een klein roofdier. Deze schildwacht van de

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Voorwoord Sneeuwklokjes

Voorwoord Sneeuwklokjes Voorwoord De winter is de periode waarin alles in de natuur stil lijkt te staan en tot rust komt. Maar zodra het weer iets warmer wordt, komen de eerste stinzeplanten al weer in bloei. Dat begint met de

Nadere informatie

Egels. Foto: Wesley Overman SPREEKBEURTINFORMATIE OVER EGELS

Egels. Foto: Wesley Overman SPREEKBEURTINFORMATIE OVER EGELS Foto: Wesley Overman SPREEKBEURTINFORMATIE OVER EGELS De egel De egel (Erinaceus europaeus ) is een zoogdier dat voorkomt in grote delen van west en noord Europa. De egel is een van de oudst bekende dieren

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Samen composteren op het Eilandje?

Samen composteren op het Eilandje? Samen composteren op het Eilandje? Het compost systeem dat ik voorstel te gebruiken heeft als doelstelling (1) ten allen prijs rotting vermijden, (2) vergisting van het materiaal boven 65 voorkomen (3),

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid.

BEGRIPPEN. Grond en Bodem. Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. BEGRIPPEN Grond en Bodem Kuipers maakt in zijn boek Bodemkunde onderscheid. GROND Het losse materiaal zo we dat aan de oppervlakte van de aardkorst aantreffen. BODEM De manier waarop gronddeeltjes, in

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9.

inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia De tamme rat 11 9. Huisdieren inhoud blz. 1. Huisdieren 3 2. De hond 5 3. De kat 6 4. De witte muis 7 5. De goudvis 8 6. Het konijn 9 7. De cavia 10 8. De tamme rat 11 9. De papegaai 12 10. De hamster 13 11. De parkiet 14

Nadere informatie

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar

Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Maak een feestmaaltijd voor de dieren in het bos. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar Benodigde materialen Knuffels of plaatjes van: een vos een konijn een eekhoorn een egel 4 etensborden 4 (linnen) tasjes

Nadere informatie

De composthoop Een composthoop bij school

De composthoop Een composthoop bij school De composthoop Afval in de natuur bestaat eigenlijk niet. Alles wat op de bodem komt, wordt uiteindelijk verteerd door bodemdieren, schimmels en bacteriën. In een composthoop gebeurt precies hetzelfde

Nadere informatie

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat?

Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Inleiding In het najaar worden de dagen steeds korter en de nachten steeds langer. Kun je je voorstellen dat je in de maand november naar bed gaat? Je valt in een diepe slaap en wordt in maart pas weer

Nadere informatie

ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF FOSFORZUURANHYDRIDE ORGANISCHE STIKSTOF OPLOSBAAR IN WATER AFKOMSTIG VAN WATER

ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF FOSFORZUURANHYDRIDE ORGANISCHE STIKSTOF OPLOSBAAR IN WATER AFKOMSTIG VAN WATER STIKSTOF (N) TOTAAL ORGANISCH GEBONDEN STIKSTOF ORGANISCHE STIKSTOF AFKOMSTIG VAN OPLOSBAAR IN EN NEUTRAAL AMMONIUMCITRAAT OPLOSBAAR IN NEUTRALISERENDE WAARDE MgO OPLOSBAAR IN MINERAAL ZUUR FIJNHEID DOOR

Nadere informatie

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS?

NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? NATUURVRIENDELIJK TUINIEREN HOE MAAK IK VAN MIJN TUIN EEN NATUURPARADIJS? De gemeente Hellevoetsluis wil de hoeveelheid groen en de verscheidenheid aan planten en dieren in de stad vergroten. Naast het

Nadere informatie

KRIEBELENDE KRUIPERTJES

KRIEBELENDE KRUIPERTJES KRIEBELENDE KRUIPERTJES Een insectenwandeling over het dreuzelpad door natuurtuin 't Loo voor kinderen van groep 4, 5 en 6. 2 Een tocht over insecten door de natuurtuin 't Loo over het dreuzelpad. Geschikt

Nadere informatie

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011

De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma. Ecotreffen 2011 De bij is de soort van het jaar 2011 Scholenprogramma Ecotreffen 2011 1 To bee or not to bee? Bij enhotels.nl Blauwe ertsbij Maskerbij Zweefvlieg 2 Wespbij 2 Soorten bijen In Vlaanderen leven meer dan

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers

inhoud blz. 1. Haar 2. Met of zonder haar 3. Haar beschermt 4. Voelen met haar 5. Praten met haar 6. Mens en haar 7. Wenkbrauwen en wimpers Haar inhoud blz.. Haar 3. Met of zonder haar 4 3. Haar beschermt 5 4. Voelen met haar 6 5. Praten met haar 7 6. Mens en haar 8 7. Wenkbrauwen en wimpers 9 8. Haar en mode 0 9. Soorten 0. Knippen en scheren.

Nadere informatie

natuurboekje van zomer 2015

natuurboekje van zomer 2015 natuurboekje van zomer 2015 HOI! EIND VAN DE ZOMER tot in oktober bramen tijd! De bramen zijn rijp en je kunt plukken. Een braam gaat van groen naar rood naar zwartblauw. Zwartblauwe bramen zijn rijp.

Nadere informatie

Handleiding voor een diervriendelijke tuin

Handleiding voor een diervriendelijke tuin Handleiding voor een diervriendelijke tuin Inleiding Voor ons onderzoek voor de First Lego League hebben wij bij het onderwerp Animal Allies bedacht om een handleiding te maken hoe je een diervriendelijke

Nadere informatie

Lesbrief Slakkenevolutiespel 1

Lesbrief Slakkenevolutiespel 1 Slakkenevolutiespel 1 Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: Werkvorm: Leerstofgebied: ± 15 minuten Klassikaal Wereldoriëntatie Doel van de opdracht: Het begrijpen waarom slakken verschillende kleuren hebben

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Rovers op (het) pad Groep 6-7-8

Voorbereiding post 2. Rovers op (het) pad Groep 6-7-8 Voorbereiding post 2 Rovers op (het) pad Groep 6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Rovers op (het) pad, voor groep 6, 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel

Nadere informatie

Bemesting kool en relatie tot trips.

Bemesting kool en relatie tot trips. Bemesting kool en relatie tot trips. Programma Nutri Growing concept Trips tabaci Bemesting kool Beheersing van trips in de teelt van kool. Bodemvruchtbaarheid Het vermogen van een bodem een gewas van

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels

NIEUWSBRIEF. Nieuwsbrief Boerderij De Bonte Parels De eerste nieuwsbrief van 2018! Het jaar is alweer een poosje bezig. Eigenlijk zou de nieuwsbrief een maand geleden verstuurd worden, maar gezien alle feest- en verjaardagen, een babyboom bij de koeien

Nadere informatie

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL:

( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: ( DATUM) WAARNEMERS : SCHOOL: GROEP:.. BOOM IN DE ZOMER(beuk, esdoorn, berk) waarneemvel 1a WAT IS DE NAAM VAN JULLIE BOOM?.. 1. WELK SCHORSPLAATJE PAST BIJ JE BOOM? (kruis aan) hoe voelt deze schors?:

Nadere informatie

Tuingeluk!

Tuingeluk! Tuingeluk! http://www.mijntuingeheim.nl Tuingeluk in iedere tuin Beste Tuinliefhebber, Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van word, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING BLOEMBINDEN EN -SCHIKKEN CSE KB

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING BLOEMBINDEN EN -SCHIKKEN CSE KB Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING BLOEMBINDEN EN -SCHIKKEN CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren

Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren Werkblad Naut Thema 2: Planten en dieren 2.1 Eten en gegeten worden Schrijf op wat het dier eet in deze voedselketen De ijsbeer eet De zeehond eet De vis eet De krill eet Dit zijn algen, algen zijn heel

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. GT-0191-a-11-2-b Jakobskruiskruid - Informatie Lees eerst informatie 1 tot en met 5 en beantwoord dan vraag 38

Nadere informatie

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT

SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LANDHEREMIETKREEFT ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen.

Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen. Toestand en evolutie van de bodemvruchtbaarheid van tuinen en openbaar groen in Vlaanderen. Voor het eerst de resultaten van jaar bodemanalyse van Vlaamse tuinen met een schat aan informatie voor elke

Nadere informatie