WAT IS SEO, HOE WERKT HET EN HOE PAS IK HET TOE?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAT IS SEO, HOE WERKT HET EN HOE PAS IK HET TOE?"

Transcriptie

1 SEO SEO Onderzoek Waarom SEO belangrijk is. nr WAT IS SEO, HOE WERKT HET EN HOE PAS IK HET TOE? Door SEO toe te passen, kunt u meer inkomsten genereren en uitgaven besparen! Dit document is geschreven voor mensen met minimale basis kennis van html / css. En geeft inzicht wat de voordelen zijn van het toepassen van SEO. Auteur: Jorik Jansma GEBRUIKERS SEO SERP UPDATES Wat is SEO? Waarom 01 zou ik het toepassen op mijn website? Dit document geeft u antwoord op deze vragen. Ooit gehoord van 02SERP? search engine results page. Dit zijn de resultaten die naar voren komen uit een zoekopdracht. Welke updates 03hebben er plaats gevonden? Wat moet u doen als uw website niet meer voldoet? De klant is en blijft koning. Hoe zorgt u er voor dat de website aansluit bij uw doelgroep? Hoe vindt de gebruiker de website? SEN-SEO

2 INLEIDING SEO betekend Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie. Tegenwoordig passen veel bedrijven SEO toe op hun website om de doelgroep nog beter te bereiken via internet. Toch zijn er veel bedrijven die niet goed vindbaar zijn in een zoekmachine. In dit document geef ik uitleg hoe een website beter kan worden gevonden en zal ik toelichting geven waarom en hoe er op google word gezocht. INHOUDSOPGAVE 1. SEO 1.1 WAAROM IS SEO BELANGRIJK? 1.2 GOOGLE EN DE GEBRUIKER. 2. SERP 2.1 ZOEKWOORDEN 2.2 ZOEKWOORDPLANNER 2.3 GEBRUIKER & CONCURRENTEN 2.4 POSITIE GOOGLE VERBETEREN 3. UPDATES UPDATE MOBILE FRIENDLY 3.2 HTTPS 3.3 CLICK TO EXPAND TAB

3 1. SEO Hoe werkt een zoekmachine? Als u een zoekopdracht uitvoert in een zoekmachine zoekt u eigenlijk niet op internet, maar in de index die google van het web heeft gemaakt. Als u een zoekopdracht uitvoert gaan er programma s (webcrawlers) op zoek in de index van de zoekmachine. Deze halen een aantal pagina s op en volgen de links binnen de pagina s tot dat een groot deel is geïndexeerd. Als de zoekmachine eenmaal een overzicht heeft gemaakt van de mogelijke pagina s begint deze vragen te stellen. Dit doet de zoekmachine om een resultaat te weergeven die bij uw zoekopdracht aansluit. Vragen die de zoekmachine kan stellen zijn: Hoe vaak komen de zoekwoorden terug op de pagina, in titel, de url of vlak daarna? Zijn er synoniemen aanwezig op de pagina van de zoekwoorden? Wat is de kwaliteit van de website? Bevat het spam? Wat is de pagerank van de pagina? Al deze vragen worden gecombineerd om de totaal score van uw pagina te bepalen, en u een resultaat terug te geven binnen een halve seconde.

4 1.1 Waarom is SEO belangrijk? Een website die niet goed vindbaar is in een zoekmachine, is te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg. Het is een werkje waar je liever niet aan wilt beginnen. De wereld telt vandaag de dag meer dan 1,2 miljard websites en dit aantal blijft elke dag groeien. Google bepaalt aan de hand van verschillende factoren welke zoekresultaten jij krijgt te zien. Omdat er zoveel websites bestaan hebben zoekmachines als Google een idee bedacht. Zoekmachines tonen de beste resultaten van jou zoekwoord of woorden op de eerste pagina. Hoe google dit precies bepaalt weet bijna niemand. In de onderstaande afbeeldingen word duidelijk gemaakt waarom SEO een belangrijk onderdeel is van de website In de afbeelding hierboven is een heatmap te zien hoe de gebruiker zich gedraagt na het uitvoeren van een zoekopdracht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de meeste zoekmachine gebruikers niet verder zoeken dan de eerste 10 resultaten, dus niet verder zoeken dan de eerste pagina. In de afbeelding van de 2005 is te zien waar de meeste gebruikers naar kijken en klikken na het doen van een zoekopdracht. Het patroon wat zichtbaar is wordt ook wel de golden triangle genoemd. De rode lijn die zichtbaar is, is het gedeelte waar de meeste gebruikers tot scrollen. Sta je boven deze rode lijn dan haal je meer verkeer naar je website. Hoe lager je staat hoe minder mensen jou website zullen vinden via een zoekmachine.

5 1.2 Google en de gebruiker De afbeelding van 2014 geeft weer dat de manier van zoeken kan veranderen. Dit komt door de gebruiker maar ook door google. Google heeft in de loop van de jaren ook aanpassingen gedaan. Zoals op de afbeelding zichtbaar is, kunnen afbeeldingen en advertenties worden weergegeven tussen de zoekresultaten. Dit heeft invloed op de manier van zoeken door de gebruiker. Golden triangle Hiernaast is zichtbaar dat de golden triangle nog steeds van toepassing is bij het bekijken van de zoekresultaten. Wel is er een duidelijk verschil zichtbaar met de heat-map van De golden triangle is kleiner. De gebruiker scant de zoekresultaten sneller en minder horizontaal. Daarom is het belangrijk om de juiste (zoek) woorden te gebruiken en er voor te zorgen dat deze als eerst worden gebruikt. (vooraan worden gezet) Zodat de gebruiker het woord scant als er een zoekopdracht word uitgevoerd. SEO heeft tijd nodig SEO heeft zijn tijd nodig om opgenomen te worden in google. Een aanpassing zal niet meteen zichtbaar zijn. Dit heeft zijn tijd nodig en na een aantal maanden zal het resultaat zichtbaar worden. Voornamelijk MKB bedrijven zien het nut van SEO niet. Ten eerste vinden ze de kosten die ze er voor moeten betalen te hoog en krijgen ze niet direct resultaat. Als SEO op de juiste manier wordt toegepast kan dit zorgen voor veel inkomsten ongeacht de grote van het bedrijf.

6 2. SERP Wat is SERP? Search engine results page. Dit zijn de resultaten die naar voren komen uit een zoekopdracht. In dit onderdeel wordt er besproken welke stappen jij kunt uitvoeren om jou website beter vindbaar te maken. Er wordt gekeken naar de manier van zoeken op het internet.

7 2.1 Zoekwoorden Nu je begrijpt dat het belangrijk is dat je pagina hoog in de zoekresultaten moet komen om meer bezoekers naar je website te halen. Zal ik uitleg geven welke zoekwoorden er zijn en hoe je er achter komt welke content jij zou kunnen gebruiken. Je hebt 2 soorten zoekwoorden short & long tail zoekwoorden. Opvallend is dat 70% van de zoekopdrachten in google bestaan uit long tail zoekwoorden. Short tail Bij short tail word er gebruik gemaakt van 1, 2 of 3 woorden. Niet echt specifiek als je daar op zoekt. Waarom? Als je zoekt op schoenen krijg je duizenden resultaten te zien van websites die schoenen aanbieden. Daarnaast is het niet specifiek wat je zoekt voor schoenen. Long tail Bij long tail word gebruik gemaakt 4 of meerdere woorden. Hoe specifieker je zoekwoorden hoe specifieker je zoekresultaten. Voorbeeld: Nike sportschoenen in Leeuwarden Dit zal je een lijst geven van winkels in Leeuwarden die sportschoenen van Nike hebben. Door gebruik te maken van de juiste combinatie van short en long tail zoekwoorden zal er voor zorgen dat de website goed vindbaar is in de zoekmachine.

8 2.2 Zoekwoordplanner SEO begint eigenlijks met een zoekwoorden onderzoek. Een zoekwoorden onderzoek is het inzichtelijk maken van de veelgebruikte zoektermen die aansluiten bij jou website. Een handige tool om te kijken of gebruikers zoeken op de tekst of content die jij gebruikt is de zoekwoordplanner tool van Google Adwords. Waar vind ik de zoekwoordplanner? De zoekwoordplanner of keyword planner is onderdeel van Google Adwords en je moet dus een Adwords account hebben om de tool te kunnen gebruiken. De zoekwoordplanner is het snelste te bereiken via deze rechtstreekse url: https://adwords.google.com/keywordplanner. Hoewel de keyword planner onderdeel is van Adwords is het ook een onmisbaar instrument voor SEO! Met deze tool kan je kijken hoe vaak er gezocht word op een bepaald woord of woorden. Met wat creativiteit kun je zien dat het aanpassen van sommige woorden al meer verkeer naar je website kan halen. Adverteren? Deze tool is ook handig om een schatting te maken van het verkeer en kosten. Op basis van het zoekwoord geeft de zoekwoordplanner een schatting van het aantal bezoekers. Daarnaast geeft de zoekwoordplanner een inschatting van de kosten van een advertentie.

9 2.3 Gebruiker & concurrenten Zeker in een concurrerende markt is het goed om na te denken hoe de doelgroep bij je website zou kunnen komen, zoekt je doelgroep op product namen, naar oplossingen of formuleren ze juist problemen. Probeer bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek te kijken vanuit je gebruiker en concurrenten. Gebruiker 1. Hoe zal de gebruiker zoeken? 2. Hoe noemen klanten jou product of dienst? Voorbeeld: a. Jij noemt je product: Automatic 2201 olypic watch. b. Gebruiker noemt het: automatisch /zelf opwindend horloge. Concurrenten 1. Bekijk in de zoekresultaten welke content je concurrenten gebruiken. 2. Bekijk welke woordgroepen in de advertenties worden gebruikt. Doe je daar ideeën op? Dan zijn die waarschijnlijk waardevol. Want advertenties kosten geld. Een goed zoekwoordenonderzoek wordt vaak vergeten terwijl dit een belangrijk onderdeel van je SEO.

10 Beantwoord de vraag van je gebruiker Een efficiënte manier om meer bezoekers naar je website te halen is door vragen van je doelgroep te beantwoorden. Vaak typen gebruikers hele vragen in google om antwoord te krijgen op hun probleem. Wanneer jij weet te scoren op deze vraag zullen er meer bezoekers naar de website komen. Voorbeeld: Iemand wil een website hebben, deze persoon zoekt via een google naar iemand die een website kan maken. Dit kan op meerdere manier worden gezocht. Zoekopdracht 1: (Gebruiker kan zoeken op: Internetbureau ) Zoals je ziet word maandelijks 880 keer gezocht op internetbureau deze term is short tail en zal dan ook alle internetbureaus weergeven in de zoekresultaten. Zoekopdracht 2: (Gebruiker kan zoeken op zijn eind doel: Website laten maken ) Deze zoekopdracht is net geen long tail zoekwoord, het bevat 3 woorden, maar omschrijft duidelijk wat de gebruiker zoekt. Als je nog content verwerkt met bijvoorbeeld plaatsnaam, maak je jou website beter vindbaar voor als iemand een porduct of dienst zoek in een bepaald gebied Door deze 2 zoekopdrachten te koppelen op de website kan je er voor zorgen dat je meer verkeer binnen haalt. Zoekvolume Je SEO begint bij zoekvolume. Geen zoekers? Dan is de kans klein dat je klanten naar je website zal halen. Toch kan een laag zoekvolume interessant zijn: Een laag zoekvolume kan interessant zijn, als daar weinig concurrentie en een hoog conversieratio tegenover staan. Houd rekening met homoniemen: Homoniemen (woorden met meerdere betekenissen) vertekenen je zoekvolume. Bijvoorbeeld bank. Achter die zoekopdracht zitten mensen die of een financiële instelling of een zitbank zoeken.

11 Trefwoorden kiezen Een handige manier om te checken of jou zoekwoord / woorden aanslaat bij jou doelgroep. Verspreid je ideeën (content) op meerdere pagina s. Gooi bijvoorbeeld met de ene webpagina op een lange trefwoordengroep, en optimaliseer een andere met één simpel trefwoord. Ja, via lange trefwoordengroepen lok je minder bezoekers. Maar je hebt ook minder concurrentie én je profiteert van een hogere conversieratio. URL s De url s op je pagina zijn ook een onderdeel van SEO. Sommige website hebben url s die niet beschrijvend zijn. Google ziet een url ook als een omschrijving van je pagina of product. Hier onder een voorbeeld: Slecht Een zoekmachine zal niet weten om welk product het gaat. Goed Een zoekmachine zal begrijpen dat het om voetbalschoenen zal gaan. 2.4 Wat kan jou positie beinvloeden? De snelheid van je website is een belangrijk onderdeel. Niet alleen omdat een slome website kan zorgen dat klanten afhaken tijdens het bezoeken van je website. Maar ook omdat google je website indexeert op de snelheid. Op internet zijn een veel verschillende tools te vinden die de snelheid van je website kunnen testen. Deze tools geven je inzicht welke onderdelen van de website geoptimaliseerd kunnen worden. Een foto die niet geoptimaliseerd is voor een website kan al een boosdoener zijn die de snelheid van de website beïnvloed. Helemaal als er meerdere foto s zijn die niet zijn geoptimaliseerd. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke dienst je host levert. Bekijk hier de snelheid van jou website:

12 Interne link structuur Interne links zijn links op pagina s van je website die linken naar andere pagina s op de zelfde website. Dit is belangrijk om dit goed op te zetten omdat: Ze bieden de gebruiker de mogelijkheid om sneller te navigeren over de website. Ze helpen met het vaststellen van de informatie die op de website staat. Ze helpen met het verbeteren van de pagerank. Het is niet nodig om heel ingewikkeld de links te verwerken op de pagina s. Het is bij interne links belangrijk dat pagina s worden bereik vanaf andere pagina s. Interne links vertelt de zoekmachine: welke pagina s zijn belangrijk, en hoe er te komen. Hoe meer interne links je hebt naar pagina s, hoe beter. Als je je houdt aan deze onderdelen van site structuur dan zal de SEO met grote stappen worden verbeterd. Verwijzingen naar een andere website worden externe links genoemd. Linkbuilding Een zoekmachine ziet alle links op internet, hoe vaker de website gelinkt is op relevante sites hoe waardevoller je website is volgens een zoekmachine. Hierdoor wordt je hoger in google geplaatst. Het beïnvloeden van links naar de website noemen we Linkbuilding. Een goedvoorbeeld van linkbuilding is bloggen. Linkbait: Linkbait is in feite een lokaas om links te vergaren ten behoeve van link building. Linkbait kan verschillende vormen aannemen, zoals een controversieel artikel, een tool, een plaatje, een grafiek of data die wordt vrijgegeven. De bedoeling is dat zoveel mogelijk externe partijen linken naar deze linkbait, zodat er meer wordt gelinkt naar de website van de aanbieder van de linkbait. Backlinks Backlinks zijn links die via een andere website verwijzen naar jou website. Dit is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Google ziet een backlink als een aanbeveling van een andere site. Omdat dit makkelijk is te manipuleren stelt google eisen aan een backlink. Kwaliteit van de backlinks, Verdeling aantal links per pagina, Verdeling in soort backlinks en IP adressen, Verdeling follow en nofollow links. Dus niet elke backlink zal je pagina beter vindbaar maken. Daarbij is het ook belangrijk dat er niet alleen naar je home pagina word gelinkt maar ook naar sub pagina s. Uit recent onderzoek is gebleken dat de ideale verhouding ongeveer 30% / 70% moet zijn. Waarbij 30% van de naar de homepage en 70% naar de sub pagina s gelinkt wordt.

13 Rich snippets Rich snippets zijn zoekresultaten van Google die verrijkt zijn met gestructureerde gegevens. Een standaard zoekresultaat heeft 3 onderdelen: Titel (blauw) URL (groen) Beschrijving (zwart). Hieronder zie je een standaard voorbeeld van een zoekresultaat. Rich snippets zijn extra s die google toont bij een resultaat. Hier onder een paar voorbeelden. Recensies: tegenwoordig zie je steeds meer gebruik van recensies, dit geeft de gebruiker een betrouwbaar gevoel omdat anderen er een positieve ervaring hebben gehad bij dit bedrijf. Producten: De rich snippets van producten lijkt erg op de recensies, De rich snippet wordt verder verrijkt met actuele prijs, en eventuele melding of het op voorraad is. Evenementen: Heb je op de website een overzicht met evenementen dan kun je deze indelen voor de rich snippets. In de resultaten worden dan de drie meest recente evenementen getoond met een link naar de pagina. Een voorbeeld van een rich snippet Een resultaat dat wordt verrijkt met extra informatie over de inhoud van de pagina leid meestal tot een hogere CTR.

14 Google + (Mijn bedrijf) Is een goede en tevens gratis manier om uw bedrijf beter vindbaar te maken in google. Door een pagina te maken met de gegevens van je bedrijf krijgen de gebruikers te zien waar het bedrijf is gevestigd en de contact gegevens worden daarbij ook weergegeven. Als een bedrijf 5 of meer recensies heeft word de beoordeling van het bedrijf ook vermeld in het zoekresultaat. (Rich snippets) SEO opmaak van de pagina. De (standaard) opmaak van je pagina s is een belangrijk onderdeel van je website. Zorg er voor dat je niet alle informatie op één pagina plaatst. Verdeel je informatie over verschillende pagina s. Bijvoorbeeld een pagina over: het bedrijf, welke producten of diensten je levert, je producten etc. Hieronder is een voorbeeld hoe een pagina kan worden opgebouwd.

15 3. GOOGLE S UPDATES 2015 Updates 2015 Welke updates komen er aan? welke updates zijn er doorgevoerd? En waarom voert google deze updates door? In dit hoofdstuk worden deze onderdelen besproken. En wat te doen als jou website niet meer voldoet aan de nieuwe updates die zijn doorgevoerd. Omdat er aanpassingen plaats vinden is SEO nooit klaar, het beste is om maandelijks een aantal uur in uw website te inversteren om de SEO te verbteren. Daarom schakelen bedrijven steeds vaker een persoon in die hier elke maand wat energie in steekt.

16 3.1 Update mobile friendly (Responsive) Responsive betekend dat je website zich aanpast op het formaat waarop de website getoond moet worden. Dus dat je website beschikbaar is voor mobiel & tablet. 21 april 2015 heeft google geïntroduceerd dat mobielvriendelijke websites en mobiele apps een belangrijkere rol gaan spelen in de zoekresultaten. Als gebruikers een zoekopdracht uitvoeren met een mobiel of tablet zal de zoekmachine voornamelijk mobiel geoptimaliseerde websites tonen. Als verklaring geeft google: As more people use mobile devices to access the internet, our algorithms have to adapt to these usage patterns. Om te controleren of je als site-eigenaar klaar bent voor de Google Mobile Update van 21 april, kijk dan hier of jou website mobile friendly is: https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ Waarom voert google deze aanpassingen door? Google wil voor hun gebruikers het beste resultaat kunnen tonen. Het aantal mobiele zoekopdrachten is de laatste jaren explosief gestegen. Zoals is te zien in de afbeelding hier onder word er verwacht dat mobiele zoekopdrachten het gaat winnen van de desktop. Google wil dat iedereen die via de zoekmachine zoekt, een site getoond krijgt die op dat apparaat een goede ervaring biedt. De gemakkelijkste en snelste manier om dat voor elkaar te krijgen, is de mate van mobile friendly een rankingfactor maken.

17 3.2 HTTPS Hyper Text Transfer Protocol Secure(HTTPS) beveiligt je verbinding waardoor je gegevens versleuteld worden. Op dit moment is HTTPS nog maar een minimale rankingfactor. Op dit moment niet de moeite dus om halsoverkop je site om te gooien. Maar als je binnenkort (grote) aanpassingen gaat doen aan je website of url s gaat migreren. Neem dit alvast mee. Door dit meteen mee te nemen scheelt je extra werk en kan fouten op je website voorkomen. Een migratie is fout gevoelig. Hoe minder hoe beter! Zorg ervoor dat al je pagina s op HTTPS draaien, niet alleen je online formulieren of inlogpagina s. Ga voor het 2048-bit SSL-certificaat: dat is op dit moment de beste versie en daarmee nu door Google vereist. Zorg voor een correcte migratie: laat je site niet draaien op zowel http als https. Dit veroorzaakt duplicatie content. 3.3 Click to expand en tabs Het is nog niet officieel bevestigd door google zelf, maar het kan zijn dat google binnenkort een update doorvoert die content in tabbladen of uitklap teksten kan negeren. Regels van Google Google is er vrij duidelijk in, je zoekopdracht word uitgevoerd door een google-bot. De gebruiker zou het zelfde moeten zien als google-bot. Door met tabs of click to expand -opties te werken, kan het zijn dat de verborgen content niet relevant is. Als de verborgen content relevant zou zijn, zo redeneert Google, dan had je het wel meteen laten zien aan je gebruiker. Het spel van Google speel je volgens hun spelregels. De perfecte zoekmachine begrijpt wat u bedoelt en vindt precies wat u zoekt Larry Page - Mede-oprichter van Google Google heeft bevestigd dat je op een mobiel apparaat de content wel mag verbergen met behulp van click to expand, mits de content op de desktop-site standaard wordt getoond. Op mobiel ziet Google er dus blijkbaar wel de gebruiksvriendelijkheid van in. Wat te doen? Als je bezig bent/gaat met het ontwikkelen van een nieuwe of uw huidige site neem dit dan meteen mee. Er zijn vele oplossingen die er voor kunnen zorgen dat uw website voldoet aan de regels van google.

18 Content, content & content (en contentdistributie) Content is en blijft een onderwerp wat zeer belangrijk blijft voor je website. Het begint misschien wat saai te worden en het onderwerp is redelijk uitgekauwd. Als je nog weinig met je content hebt gedaan ga hier dan echt een keer voor zitten. Wacht niet tot je concurrenten jou gat hebben ingevuld. Het aanbieden van goede content voor jou doelgroep/ gebruiker is niets nieuws, maar wel iets dat in praktijk bij veel bedrijven op online gebied nog niet of veel te weinig wordt toegepast. Verbeter je content Door gebruik te maken van deze handleiding kun je al grote stappen maken in het verbeteren van jou content. Je kan er ook altijd nog voor kiezen om een bureau hiervoor in te schakelen. Is je basisinformatie op orde? Heb je goede content waarbij je antwoord geeft op vragen van de gebruiker? Als je zelf aan de slag gaat met je content vraag eens rond in je omgeving hoe mensen jou product of dienst zouden zoeken op internet. Als je eenmaal door hebt wat de gebruiker doet om jou te bereiken, ga dan groter denken. Content speelt een grote rol in het behalen van verkeer van jou website en uiteindelijk ook het besluit om over te gaan tot aanschaf van jou product of dienst. Bloggen en content delen Naast het goed maken van je content kan je meer bezoekers halen naar je website door te bloggen of je content te delen via social media. Zorg er voor dat deze teksten interessant zijn voor je doelgroep. Deze moeten niet alleen bestaan uit tekst, maar ook uit afbeeldingen. Wanneer je doelgroep deze berichten interessant vinden zal je vanzelf zien dat deze berichten worden geliked of gedeeld wat als resultaat meer bezoekers kan opleveren.

19 NAWOORD Bedankt voor het lezen van mijn SEO onderzoek/ handleiding. Door het volgen van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van SEO heb ik dit rapport kunnen schrijven. Ik hoop dat dit document u inzicht heeft gegeven hoe u uw eigen website kunt verbeteren. Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen via ons contact formulier op de website.

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van

Inkijkexemplaar. Online Marketing. voor het MBO EDUFOCUS. Home Contact Blog. Marketing. Samen. Ontdek de mogelijkheden van EDUFOCUS Home Contact Blog Ontdek Ontdek de mogelijkheden van Online Marketing Online Marketing voor het Samen Werk samen en deel je ervaringen. Marketing MBO Doe Ontdek aan de hand van opdrachten hoe

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Welkom bij de Google zoekmachine optimalisatie handleiding voor WordPress! Met deze handleiding kunt u ervoor zorgen dat uw WordPress website goed gevonden wordt in de

Nadere informatie

HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION

HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION HANDLEIDING SEARCH ENGINE OPTIMIZATION HOE KUN JE HET BEST JE DAWANDA SHOP OPTIMALISEREN - SEO, SOCIAL MEDIA EN LINK BUILDING Martina Carucci Handleiding Search Engine Optimization DEEL I DAWANDA SEO GUIDE

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Beste lezer, In dit E-book vindt u een aantal van de gepubliceerde artikelen van SEOcenter.nl uit het jaar 2010. Deze artikelen zijn op logische

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

De eerste stappen naar betere organische zoekresultaten

De eerste stappen naar betere organische zoekresultaten De eerste stappen naar betere organische zoekresultaten Auteur: Marieke Botman Amsterdam www.mariekebotman.nl Laatst geüpdate: 5 februari 2015 Voorwoord Dit rapport is geschreven door Marieke Botman. Ik

Nadere informatie

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat!

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Winnen in Google! Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Tonny Loorbach 2011 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 2 / 54 Voorwoord Toen ik enkele jaren geleden in aanraking kwam met

Nadere informatie

In de eerste stap maak je een nogal ruwe selectie van keywords die relevant zijn voor je business:

In de eerste stap maak je een nogal ruwe selectie van keywords die relevant zijn voor je business: 1 2 Bedankt voor het downloaden van dit ebook! Wij van One4Marketing hopen dat de informatie een waardevolle aanvulling is op je kennis over SEO. Als u nog weinig tot geen ervaring hebt met SEO, dan adviseer

Nadere informatie

Samen Online Ondernemen Startersgids

Samen Online Ondernemen Startersgids Samen Online Ondernemen Startersgids Google Adwords voor Ondernemers Editie 2015 Index Index... 1 1. Hoe past Google AdWords binnen mijn marketingstrategie?... 2 1.1 Het bepalen van een goede AdWords-strategie...

Nadere informatie

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper

Bing Ads Handleiding. een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding een Yargon whitepaper Bing Ads Handleiding hoofdstukken Basis 1. Inleiding Bing Ads 2 2. Instellingen Bing Ads 4 3. Wegwijs in Bing Ads 6 4. Een Bing Ads campagne opzetten 8 5. Campagne

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6

Inhoud 1 Inleiding... 1 Linkbuilding Tool... 4 Werken met een gratis Basic Account van Linkbuilding Tool... 6 Inhoud 1 Inleiding... 1 1.1 Marktanalyse... 1 1.2 Website promotie door adverteren... 1 1.3 Zelfstandig je website promoten... 1 1.4 Google en Linkbuilding... 2 2 Linkbuilding Tool... 4 2.1 Linkbuilding

Nadere informatie

Gratis SEO Handleiding

Gratis SEO Handleiding 1 Gratis SEO Handleiding Door Rutger Steenbergen SEO Zwolle 2 Beste lezer, Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig een website, maar dat is niet genoeg, want hoe vinden bezoekers hem op het steeds voller

Nadere informatie

webteksten wijzer 9x wijzer met beterewebteksten.nl

webteksten wijzer 9x wijzer met beterewebteksten.nl webteksten wijzer 9x wijzer met beterewebteksten.nl 2 Dit boekje is samengesteld op basis van veelgestelde vragen van klanten aan beterewebteksten.nl. Wil je meer weten of kom je er niet uit met je teksten,

Nadere informatie

SUCCESVOLLE ZOEKMACHINEMARKETING

SUCCESVOLLE ZOEKMACHINEMARKETING Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 Voorwoord...2 Inleiding...3 Wat Is Google?...5 Zoekmachinemarketing Strategie...11 Zoekmachine-adverteren (SEA / Google AdWords)...17 Zoekmachine-optimalisatie (SEO)...20

Nadere informatie

De werking van zoekmachines

De werking van zoekmachines De werking van zoekmachines Waarom uw website niet altijd bovenaan zal staan - Jop Brocker - Voorwoord Dit ebook is bedoeld voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de werking van zoekmachines. Na

Nadere informatie

Welkom bij SEO Handleiding

Welkom bij SEO Handleiding Welkom bij SEOHandleiding.nl is uw bron voor tips en online tools voor zoekmachine optimalisatie. Wij hebben besloten om niet enkel onze diensten via de website te tonen. Wij willen onze artikelen ook

Nadere informatie

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen

Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Effectieve Internetmarketing in 8 stappen Als u dit ebook leest, bent u waarschijnlijk een marketingprofessional of een ondernemer die het belang van Internet marketing onderkent. U merkt dat traditionele

Nadere informatie

Inhoud. 1 Hoe werkt Google? 1. 2 Voorbereiding 17. vii

Inhoud. 1 Hoe werkt Google? 1. 2 Voorbereiding 17. vii Inhoud 1 Hoe werkt Google? 1 Bezoek genereren 2 Robots scannen pagina s 2 Google-updates: Panda, Penguin, Hummingbird 3 Unieke content van hoge kwaliteit 4 Keywords versus thema s/onderwerpen 5 Titel,

Nadere informatie

Ken je klant. Tips voor snel en effectief marktonderzoek. Daisy Goddijn. ebookpoint

Ken je klant. Tips voor snel en effectief marktonderzoek. Daisy Goddijn. ebookpoint Ken je klant Tips voor snel en effectief marktonderzoek Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON Ken je Klant - Tips voor snel en effectief marktonderzoek februari 2012 - Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.2 Daisy

Nadere informatie

SEO checklist om hoog in Google te komen

SEO checklist om hoog in Google te komen SEO checklist om hoog in Google te komen Als je website hoog in Google komt dan heeft dat vele voordelen. Je bent beter vindbaar, krijgt meer (gerichte) bezoekers. En als je het goed aanpakt kun je die

Nadere informatie

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis...

2. Word dé expert binnen jouw vakgebied...8 2.1 Vind je niche...8 2.2 Doe iets wat moeilijk te kopiëren is...8 2.3 Deel je kennis... INHOUDSOPGAVE VOORWOORD...3 1. Hoe kom ik hoger in Google?...4 1.1. De drie-eenheid van zoekmachine optimalisatie...4 1.1.1.Technische kwaliteit en architectuur van de website...4 1.1.2 Inhoudelijke kwaliteit

Nadere informatie

EBOOK. 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord. + 3 bonusvragen

EBOOK. 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord. + 3 bonusvragen EBOOK 59 veelgestelde vragen over SEO en Online Marketing beantwoord + 3 bonusvragen Regelmatig krijg ik vragen of kom ik vragen tegen over zoekmachine optimalisatie en online marketing. Met de tijd door

Nadere informatie

MEER TRAFFIC MET ADWORDS ZICHTBAAR BETER

MEER TRAFFIC MET ADWORDS ZICHTBAAR BETER MEER TRAFFIC MET ADWORDS whitepaper 1. OVER DEZE WHITEPAPER Het aantal webshops stijgt explosief. De verwachte omzet uit online verkopen zal de komende jaren nog fors stijgen. De strijd om de online consument

Nadere informatie

E-Book. Stap-voor-stap naar meer online resultaat

E-Book. Stap-voor-stap naar meer online resultaat E-Book Stap-voor-stap naar meer online resultaat Inhoudsopgave INLEIDING... 3 STAP 1: MAAK EEN ZOEKWOORD STRATEGIE... 4 WAT IS EEN ZOEKWOORD?... 4 WAAROM EEN ZOEKWOORD STRATEGIE MAKEN?... 4 HOE MAAK JE

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 YouTube is eigendom van YouTube LLC Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring, partnerschap

Nadere informatie

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl

SEO en Beslist.nl. Copyright Starteenwinkel.nl SEO en Beslist.nl Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: SEO en Beslist.nl 1. Hoe word ik goed gevonden in Google? 2. Waarom SEO en Beslist.nl belangrijk zijn 3. Hoe denkt Google? 4.

Nadere informatie

Marnixstraat 261-2, 1015WH Amsterdam - 020-71 73 978 - tiengeheimen@mrwebsite.nl

Marnixstraat 261-2, 1015WH Amsterdam - 020-71 73 978 - tiengeheimen@mrwebsite.nl Dé 10 geheimen van een succesvolle website Lees dit document goed door en ontdek hoe ook uw website méér omzet kan opleveren. Iedere bezoeker van uw website is een potentiële klant. Realiseer uzelf dat

Nadere informatie

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag!

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag! NLMPStappenplan In10 stappen naar Succes op internet! VOOR FOTOGRAFEN! 1 Heb je de nieuwste versie van dit E-book? Dit is de 1.0 versie van dit e-book Succesvol op internet? Ik help je graag Er worden

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen

Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) Jordan van Bergen Online fondsenwerving 2.0(15) 4 juli 2015 Jordan van Bergen Print: De 1 e druk van dit boek is gratis verspreid op 18 november 2010 tijdens de Nationale

Nadere informatie