Jaarverslag Vriendendienst Zuid Holland Noord 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Vriendendienst Zuid Holland Noord 2009"

Transcriptie

1 Jaarverslag Vriendendienst Zuid Holland Noord 2009 Algemene doelstelling Het stimuleren van het welzijn van mensen met een langerdurende psychiatrische problematiek door de integratie en maatschappelijke participatie in de samenleving te bevorderen. Vriendendienst richt zich op zelfstandig wonende mensen. Concrete doelstelling Het bieden van sociaal contact en ondersteuning aan mensen met een langerdurende psychiatrische problematiek, door geschikte vrijwilligers te koppelen aan deze doelgroep. De termen integratie en maatschappelijke participatie kunnen als volgt geoperationaliseerd worden: toename van de zelfstandigheid toenemende deelname aan het maatschappelijk verkeer uitbreiding van het sociaal netwerk vermindering van de zorgafhankelijkheid Uitdrukkelijk worden deze termen niet in de concrete doelstelling opgenomen. Indien de deelnemer gekoppeld kan worden aan een geschikte vrijwilliger met wie een vorm van contact wordt onderhouden, is het doel bereikt. De integratie en maatschappelijke participatie is nooit het doel in het intermenselijke contact tussen deelnemer en vrijwilliger. Deze vormen van contact kunnen wel bijdragen bij integratie en maatschappelijke participatie. Doelgroep Vriendendienst Zuid-Holland Noord richt zich expliciet op mensen met een langerdurende psychiatrische problematiek. Te denken valt aan ziektebeelden zoals schizofrenie, depressie en persoonlijkheidsstoornissen. De doelgroep voldoet bij de intake aan de volgende criteria: Deelnemers zijn vanwege hun psychiatrische problematiek in zorg bij een GGZ-instelling (maar niet opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis) of bij een vrijgevestigde psychiater Ofwel deelnemers zijn, zo mogelijk recent, vanwege psychiatrische problematiek in zorg geweest bij een GGZ-instelling, maar zijn daar op dit moment om uiteenlopende redenen niet (meer) ingeschreven. De problematiek van de deelnemers heeft een langerdurend karakter; er is een gerede kans aanwezig dat ze steeds opnieuw worden geconfronteerd met eventuele terugvallen en daardoor opnieuw een zorgbehoefte gaan ontwikkelen. Deelnemers hebben door hun problematiek herhaaldelijk te maken met vooroordelen, eenzaamheid en isolement. Op eigen kracht kunnen ze dit niet doorbreken. Een eigen sociaal steunsysteem is nauwelijks aanwezig.

2 Organisatie De Vriendendienst is een samenwerkingsverband tussen Rivierduinen, ActiVite, Valent en Libertas. De stuurgroep bestaat uit de volgende personen: Dhr P. Vader (Rivierduinen) Mw M. Kraakman (Activite) Mw Y. Seebreghts (Valent) Dhr F. van Oosten (Libertas) Vriendendienst bestaat uit de volgende regio s Duin en Bollenstreek gemeente Katwijk, gemeente Teylingen, gemeente Hillegom, Noordwijk, Noordwijkerhout. Gemeente Leiden - Warmond en gemeente Zoeterwoude Alphen aan den Rijn en de Rijnstreek gemeente Alphen aan den Rijn, gemeente Nieuwkoop, gemeente Rijnwoude en gemeente Kaag en Braassem. De coordinatoren zijn : Jolanda Barten (Duin en Bollenstreek) Geny Sauveur (Leiden) Marian Krol (Alphen aan den Rijn en de Rijnstreek) Werven Bij het werven van nieuwe vrijwilligers blijft het van groot belang om door middel van het geven van voorlichting zoveel mogelijk vooroordelen weg te nemen over psychiatrische ziektebeelden. De onbekendheid met de doelgroep psychiatrie blijft daarin nog altijd een hindernis. Dat blijkt ook wel uit het aantal vrijwilligers dat zich aanmeld voor dit soort vrijwilligerswerk. Het werven van vrijwilligers vraagt continu om een creatieve inspanning. Gezien de stijging van het aantal deelnemers neemt de vraag naar vrijwilligers alleen maar toe. De Vriendendienst wil daarom zo breed mogelijk nieuwe groepen van vrijwilligers aanboren door in te spelen op nieuwe trends in de samenleving. Zoals het inzetten van jongeren vanuit maatschappelijke stages, het benaderen van bedrijven vanuit de gedachte van het maatschappelijk ondernemen en het nuttig kunnen inzetten van ouderen vanuit het project Senioren+ van de gemeente. De coördinatoren werken middels een PR plan dat jaarlijks wordt herzien. Steeds wordt dit plan geëvalueerd en aangepast zodat het aanbod zich zoveel mogelijk verhoudt met de vraag van de deelnemers op de wachtlijst. Te denken valt aan criteria als leeftijdsgroep, sekse, allochtoon/autochtoon, activiteiten, beschikbaarheid en (levens)ervaring. Gedurende het hele jaar hebben de coördinatoren in het hele werkgebied op diverse jaarmarkten en braderieën actief informatie gegeven over Vriendendienst

3 en vrijwilligers geworven. Dit waren o.a. de braderie in de Bollenstreek, de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn, de El CID markt bij opening van het universitaire jaar, de vrijwilligersinformatiemarkt van WAVeS in Leiden en de vrijwilligersmarkt in Voorschoten. Verder deed de Vriendendienst mee aan de Senioren+ dag, die werd georganiseerd door de gemeente Leiden. Er werden diverse scholen bezocht om stagaires te werven met goed reslutaat. Stagaires werden ook ingezet om Pr activiteiten te organiseren, zo werd er een hyves site opgericht voor de Vriendendienst en werd er een film van de organisatie op deze site geplaatst. Zo konden wij jongeren als ambassadeur laten fungeren om nieuwe jongeren aan te trekken. De stagaires zijn afkomstig van de hogescholen Leiden, Amsterdam en Haarlem. Ook het ID College Leiden en Alphen aan den Rijn zijn betrokken bij het werven van studenten. Wachtlijst We zien per jaar de wachtlijst groeien, vooral de Duin en Bollenstreek en Leiden zien een sterke toename van aanmelding van deelnemers. Dit heeft mogelijk te maken met de toename van de eenzaamheid die landelijk ook werd geconstateerd. Omdat het aantal vrijwilligers dat nieuw per jaar komt niet in verhouding toeneemt met de vraag, onstaat er een situatie waarin deelnemers soms maanden wachten op een geschikte vrijwilliger. Dit is een buitengewoon ongewenste situatie en laat ons de noodzaak zien van het beheersen van de wachtlijst. Onze ervaring is dat vrijwilligers zich blijven binden aan de Vriendendienst en na een jaar dan weer opnieuwe gekoppeld willen worden. Dat is de verdienste van het inversteren in het binden van vrijwilligers, dat levert ons veel winst op om de wachtlijst te kunnen blijven bedienen.

4 Deskundigheidsbevordering Voor vrijwilligers werden er diverse gespreksvormen georganiseerd. Deze konden individueel of in groepsverband plaats vinden. Het doel is stilstaan bij de beleving van het vrijwilligerswerk. Het bespreken van positieve- en knelpunten die men tegenkomt in het werk en kijken naar eventuele wensen, verwachtingen en groeimogelijkheden van de vrijwilliger. Ook werden er diverse thema avonden georganiseerd. Enkele voorbeelden van de besproken thema s zijn: Reminiscentie ADHD bij kinderen en volwassenen Een leven lang fit Diverse ziektebeelden zoals depressie, schizofrenie. Grenzen aan het vrijwilligerswerk Autisme Mindmappen Diverse professionele gastsprekers werden uitgenodigd om de deskundigheid van de vrijwilligers te vergroten. Wat ook belangrijk was tijdens de thema avond waren de ervaringen die vrijwilligers hadden opgedaan met hun maatje. Er werden mooie, ontroerende en byzondere verhalen gedeeld. Want dat is waar vrijwilligers het over eens zijn, het is een intensief en byzonder contact. Je bent voor een periode onderdeel van iemands leven en ziet de gevolgen van het langdurig ziek zijn. Als vrijwillliger kan je zoveel voor iemand in deze situatie betekenen en dat leidt tot mooie verhalen op deze avonden. Verder werden er maandelijkse startersbijeenkomsten gehouden voor nieuwe vrijwilligers. Hier kregen zij achtergrondinformatie over de organisatie en omgang met de doelgroep. Hoe ga je om met grenzen van jezelf en die van een ander. Wat doe je als je problemen signaleert en wat zijn de vervolgstappen. Verder gingen we in op de wijze van communiceren met de doelgroep.

5 Activiteiten voor koppels We hebben dit jaar twee gezamenlijke activiteiten georganiseerd: Voorjaarsactiviteit: bestaande uit een gezellige lunch in Restaurant de Tender aan het Valkenburgs Meer. Koppels hadden na afloop de mogelijkheid het spoormuseum te bezoeken. In totaal waren er 81 bezoekers. Kerstdiner: dit jaar gehouden in het Archeon. 105 mensen waren hierbij aanwezig en genoten van een koud/warm buffet en theater. Op de avond zelf was er een theatergezelschap die zorgde voor de nodige vertier. Op deze foto is te zien dat een maatje haar vrijwilligster voor de groep feestvierders wilden bedanken. Zij vertelde hoe fijn het was dat zij bij haar langs kwam. Dan ging ze voor het raam zitten wachten tot haar vrijwilligster kwam, en voordat de fiets op slot stond stond de deur al open. Zonder deze momenten samen met haar zag haar leven er een stuk minder zonnig uit.

6 Maatjescontact in de praktijk Echt heel leuk om te doen zegt vrijwilligster Ilse: De Vriendendienst koppelt de deelnemer en het maatje zoveel mogelijk op basis van interesses. Ik geef bijvoorbeeld niet veel om sportieve activiteiten, maar wel om koken, eten en op een terrasje zitten. Op die manier is er altijd iets wat je samen kunt doen. Ik had geen idee dat er zoveel mensen alleen zijn: er zijn er die geen verjaardagsbezoek krijgen, nog geen kaartje of telefoontje. Terwijl het zo'n kleine moeite is om iemand een wat beter gevoel te bezorgen door wat aandacht. Ik ben nadrukkelijk geen hulpverlener, ik zeg weleens tegen degene die ik bezoek: 'zie me als de buurvrouw die een bakkie komt doen'. Dat betekent niet dat we het niet hebben over het leven en problemen van de deelnemer. Het zijn mensen die meestal op jonge leeftijd al veel hebben meegemaakt en daarover willen vertellen. Ik zie het als uitdaging om te proberen hun wereld iets te vergroten, zoals de contacten met de deelnemers de mijne vergroot. De bezoekjes zijn ook niet allemaal zwaar beladen: de mensen die ik tot nu toe heb ontmoet hebben voldoende zelfspot en er valt genoeg te lachen. Foto: Ilse

7 Maatschappelijke stage De maatschappelijke stage kwam dit jaar onder de aandacht. Diverse bijeenkomsten werden bijgewoond en er werden ideeën bedacht om hier op in te spelen. Wij hebben geconcludeerd dat levenservaring en weerbaarheid belangrijke eigenschappen zijn om vrijwlliger te kunnen zijn bij de Vriendendienst. Een hoge mate van zelfstandigheid is gewenst, omdat het in de thuissituatie plaats vindt en er geen directe begeleiding is. We hebben ook de alternatieve activiteiten bekeken. De ideeën die hierbij naar voren kwamen blijken meer op het gebied van de dagbesteding aan te sluiten dan op het een op een contact dat de Vriendendienst zo uniek maakt. Resultaat overzicht Nieuwe Totaal Koppels koppels Afgesloten begeleidde actief op koppelingen koppels in Leiden e.o Regio Alphen Duin- en Bollenstreek Totaal VDZHN Regio Duin- en Bollenstreek Nieuwe vrijwilligers Nieuwe deelnemers Wachtlijst 1e koppeling Wachtlijst 2 e koppeling Mannen Totaal wachtlijst dec 2009

8 Vrouwen Totaal Regio Alphen Mannen vrouwen Totaal Regio Leiden Mannen Vrouwen Totaal Totaal VDZHN Toekomst Wij verwachten voor 2010 een toename van het aantal deelnemers bij Vriendendienst. Redenen hiervan zijn bezuinigingen in AWBZ voorzieningen en PGB gelden. Ook zijn er veranderingen in het beleid voor het deelnemen aan de dagbestedingsmogelijkheden die de GGZ biedt. Vanaf 1 juni is er een CIZ indicatie nodig en wordt er een eigen bijdrage ingevoerd. Mensen die geen mogelijkheden hebben voor ondersteunende begeleiding thuis of dagbesteding, zullen zoeken naar alternatieven. Vriendendienst valt binnen deze mogelijkheden. Gevolg van deze ontwikkeling is dat er een groter beroep wordt gedaan op het beheersen van de wachtlijst. Het vergt grote creativiteit van de coördinatoren om het gewenste aantal vrijwilligers binnen te halen en deze doelgroep te gaan bedienen.

DEELNEMERSBROCHURE. algemene informatie over de organisatie van de Vriendendienst

DEELNEMERSBROCHURE. algemene informatie over de organisatie van de Vriendendienst DEELNEMERSBROCHURE algemene informatie over de organisatie van de Vriendendienst Een initiatief van: Libertas Leiden Rivierduinen ActiVite Thuiszorg Groot Rijnland Valent Z u i d - H o l l a n d N o o

Nadere informatie

VRIJWILLIGERSBROCHURE

VRIJWILLIGERSBROCHURE VRIJWILLIGERSBROCHURE algemene informatie over de organisatie van de Vriendendienst Een initiatief van: Libertas Leiden Rivierduinen ActiVite Thuiszorg Groot Rijnland Valent Z u i d - H o l l a n d N o

Nadere informatie

1 Jaarverslag 2015 Vriendendienst Zuid Holland Noord

1 Jaarverslag 2015 Vriendendienst Zuid Holland Noord 1 De Vriendendienst Zuid Holland Noord ondersteunt hulpvragers met een psychiatrische achtergrond - deelnemers - bij integratie en deelname aan de samenleving. Voor deze ondersteuning worden vrijwilligers

Nadere informatie

Zuid-Holland Noord. Jaarverslag Patricia Degener Chantal Baak Lia van Dam Wilma Jager

Zuid-Holland Noord. Jaarverslag Patricia Degener Chantal Baak Lia van Dam Wilma Jager Zuid-Holland Noord Jaarverslag 2014 Patricia Degener Chantal Baak Lia van Dam Wilma Jager Inhoud Inleiding 4 1 Werkgebieden 4 2 Doelgroep 4 3 Uitgangspunten 4 4 Participatie 5 5 Profiel van de vrijwilliger

Nadere informatie

ketenzorg dementie Casemanagement dementie ketenzorg dementie ondersteuning bij dementie Casemanagement Dementie Rijnstreek

ketenzorg dementie Casemanagement dementie ketenzorg dementie ondersteuning bij dementie Casemanagement Dementie Rijnstreek ketenzorg dementie ketenzorg dementie Casemanagement Dementie Rijnstreek T (0172) 46 74 70 F (0172) 46 73 84 E meldpuntdementie@rijnland.nl voor inwoners van Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Leiderdorp,

Nadere informatie

Jaarverslag Jolanda Barten Geny Sauveur Wilma Jager

Jaarverslag Jolanda Barten Geny Sauveur Wilma Jager Jaarverslag 2010 Z u i d - H o l l a n d N o o r d Jolanda Barten Geny Sauveur Wilma Jager 2 Vriendendienst Zuid-Holland Noord Inhoudsopgave Organisatie... 4 Doelstelling Ziektebeelden Uitgangspunten Werkwijze

Nadere informatie

Jaarverslag Patricia Degener Lia van Dam Lyonne Maassen

Jaarverslag Patricia Degener Lia van Dam Lyonne Maassen Jaarverslag Patricia Degener Lia van Dam Lyonne Maassen Vriendendienst Zuid-Holland Noord Inhoudsopgave Organisatie... 4 Doelstelling Ziektebeelden Uitgangspunten Werkwijze Handboek Vriendendienst Website

Nadere informatie

1 Jaarverslag 2016 Vriendendienst Zuid Holland Noord

1 Jaarverslag 2016 Vriendendienst Zuid Holland Noord 1 De Vriendendienst Zuid Holland Noord ondersteunt hulpvragers met een psychiatrische achtergrond - deelnemers - bij integratie en deelname aan de samenleving. Voor deze ondersteuning worden vrijwilligers

Nadere informatie

100.000 INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET...

100.000 INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET... IN EEN GEMEENTE MET... 100.000 MEE Zuid-Holland Noord biedt ondersteuning bij leven met een beperking in de gemeenten Alphen aan den Rijn - Delft - Den Haag ('s-gravenhage) - Hillegom - Kaag en Braassem

Nadere informatie

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers

VSV Analyse RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers VSV Analyse 2016 2017 RMC regio Zuid Holland Noord Voorlopige cijfers 2016 2017 Het aantal nieuwe VSV ers is vrij constant 700 Aantal nieuwe VSV ers 600 500 400 300 200 599 592 614 498 553 100 0 2012/2013

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Holland Rijnland. Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei

Holland Rijnland. Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei Holland Rijnland Decentralisatie AWBZ Stuurgroep 25 september Wim Klei Onze opdracht Strategische keuze niveau van samenwerking bij de nieuwe taken in de Wmo Begeleiding (groep en individueel) Persoonlijke

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies Bijlage 1 Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies De colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten uit de regio Zuid- Holland Noord, te weten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag

Nadere informatie

roe in-situatie Deelnemers Stage Nieuwe Stijl LEIDEN Actieplan jeugdwerkloosheid Jongeren op de Arbeidsmarkt Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn

roe in-situatie Deelnemers Stage Nieuwe Stijl LEIDEN Actieplan jeugdwerkloosheid Jongeren op de Arbeidsmarkt Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn Deelnemers Stage Nieuwe Stijl Stageplek Gemeente Alphen aan den Rijn 'SNS heeft me uit de uitkering gehouden en heeft een einde gemaakt aan het deprimerende bankzitten. Dat het uiteindelijk ook heeft geleid

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Bijlage 2. Inloopfunctie GGZ

Bijlage 2. Inloopfunctie GGZ Bijlage 2 Inloopfunctie GGZ Notitie Inloopfunctie GGZ 2 Inleiding In onze regio zijn diverse s GGZ. Deze worden tot 2015 vanuit de AWBZ gefinancierd. De is bedoeld als laagdrempelige inloop voor mensen

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

Factsheet pedagogische hulp in Holland Rijnland 2013: welke plaats in het nieuwe jeugdbeleid?

Factsheet pedagogische hulp in Holland Rijnland 2013: welke plaats in het nieuwe jeugdbeleid? Factsheet pedagogische hulp in Holland Rijnland 2013: welke plaats in het nieuwe jeugdbeleid? Inleiding Met de invoering van de nieuwe Jeugdwet in 2015 is er veel veranderd in het jeugdbeleid van gemeenten.

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 23 oktober 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care

Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care Overheveling begeleiding Zuid-Holland Noord (ZHN) 14 juni 2011 A. Augustinus Manager Care Inhoud Cijfers en statistieken over de regio ZHN Demografie Begeleiding Dagbesteding Kaders voor inkoop van extramurale

Nadere informatie

Inhoudelijke Rapportage WMO 2012. Rivierduinen Zuid Holland Noord

Inhoudelijke Rapportage WMO 2012. Rivierduinen Zuid Holland Noord Inhoudelijke Rapportage WMO 2012 Rivierduinen Zuid Holland Noord Jaco Takkenkamp 02 04 2013 WMO 2012 Rivierduinen Zuid-Holland Noord Inhoudsopgave Inleiding... 3 I. OGGZ Rivierduinen (structurele subsidie)...

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER Mantelzorg ontvangen GEOGRAFISCHE CIJFERS ZORG & ONDERSTEUNING 19 JAAR EN OUDER % % % Nederland 14 2,0 - Hollands Midden 15 2,0 3,9 Midden Holland 16 1,9 4,4 Zuid Holland Noord 14 2,0 3,8 Alphen aan den

Nadere informatie

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen

Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Wettelijk register gemeenschappelijke regelingen Stellers Eigenaar Zaaknummer : M.P.C. van Hal : Bestuurszaken Z/16/015870 Maart 2016 WETTELIJK REGISTER GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN (ART. 27 WGR) Nr.

Nadere informatie

Tabak, cannabis en harddrugs

Tabak, cannabis en harddrugs JONGERENPEILING 0 ZUID-HOLLAND NOORD De jongerenpeiling heeft als doel om periodiek op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Dit is het eerste

Nadere informatie

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's

Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddy worden, buddy zijn Informatie voor nieuwe buddy's Buddyzorg Nijmegen e.o. Panovenlaan 1 6525 DZ Nijmegen Tel: 024-3297731 Fax: 024-3245558 Email: buddyzorg@nim.nl Buddy worden, buddy zijn Deze brochure

Nadere informatie

Inloopfunctie GGZ. Notitie Inloopfunctie GGZ 2

Inloopfunctie GGZ. Notitie Inloopfunctie GGZ 2 Voorstel In het PHO SoAg van 28 november zijn voor het subsidiëren van de GGZ de volgende uitgangspunten vastgesteld: de subsidie geldt voor zes maanden. In deze zes maanden moet goed geregistreerd worden

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies

Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies Gemeenschappelijke regeling GGZ subsidies De colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten uit de regio Zuid-Holland Noord, te weten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Katwijk, Leiden,

Nadere informatie

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein.

De Week gaat van start met de Breingeindag op maandag 26 maart 2012 in t Veerhuis te Nieuwegein. Op zoek naar waardevolle contacten De werkgroep Week van de Psychiatrie organiseert van 26 tot en met 31 maart 2012 de 38e Week van de Psychiatrie. Het thema van de Week van de Psychiatrie 2012 is Contact

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Horeca en Facility 2016/2017

Horeca en Facility 2016/2017 novacollege.nl/horecafacility Facilitair management Gastheer/gastvrouw Horeca management en ondernemen Kok Horeca en Facility 2016/2017 Op het Nova College leer ik niet alleen veel over eten, drinken en

Nadere informatie

Wij hopen het advies met u te bespreken op onze vergadering van 2 juni 2017 om 10:00 uur in het gemeentehuis van Leiderdorp.

Wij hopen het advies met u te bespreken op onze vergadering van 2 juni 2017 om 10:00 uur in het gemeentehuis van Leiderdorp. Voorzittersoverleg Adviesraden Sociaal Domein Leidse Regio en Katwijk Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Tav

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen)

kinderen toch blijven ondersteunen. Het maakt niet uit wat (Surinaamse vader, 3 kinderen) In opdracht van de Gemeente Amsterdam (Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling) Als ik mijn vader had gehad vanaf mijn jeugd, dan zou ik misschien anders zijn in het leven. (...) Wat ik allemaal wel niet

Nadere informatie

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam

Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam Dagbesteding en dagbehandeling in Rotterdam In Rotterdam wonen veel actieve senioren. Bent u één van hen? Voor u wil Lelie zorggroep graag het bruisende middelpunt van de wijk zijn! Wij doen dit door activiteiten

Nadere informatie

Onderwerp: Borging en coördinatie van Triple P na 2014

Onderwerp: Borging en coördinatie van Triple P na 2014 Onderwerp: Borging en coördinatie van Triple P na 2014 Inleiding Bij de start van de regionale invoering van Triple P in 2010 1 als integrale werkmethodiek bij opvoedingsondersteuning hebben gemeenten

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+

GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ GEOGRAFISCHE CIJFERS PARTICIPATIE 19+ % Nederland 30 Hollands Midden 31 Midden Holland 32 Zuid Holland Noord 31 Alphen aan den Rijn 29 Bodegraven-Reeuwijk 38 Gouda 30 Hillegom 29 Kaag en Braassem 37 Katwijk

Nadere informatie

Verhaal van verandering

Verhaal van verandering Belgische Ashoka Fellow Ashoka : Kun je ons iets vertellen over je familie en waar je bent opgegroeid? Ingrid : Ik ben opgegroeid in Antwerpen, een belangrijke stad in Vlaanderen, België. Ik heb een oudere

Nadere informatie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie

Wier. Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen. Patiënten & familie Wier Behandelcentrum voor mensen die moeilijk leren, met gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen Patiënten & familie 2 Voor wie is Wier? Wier is er voor mensen vanaf achttien jaar (en soms jonger)

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Wijkteams psychiatrie

Wijkteams psychiatrie Wijkteams psychiatrie Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg Wijkteams psychiatrie Werken of naar school gaan, contact leggen en onderhouden, dagritme en het hebben van een zinvolle daginvulling

Nadere informatie

rivierduinen.nl WIJKTEAMS PSYCHIATRIE

rivierduinen.nl WIJKTEAMS PSYCHIATRIE rivierduinen.nl WIJKTEAMS PSYCHIATRIE Wijkteams psychiatrie Werken of naar school gaan, contact leggen en onderhouden, dagritme en het hebben van een zinvolle daginvulling geven mensen houvast. Juist deze

Nadere informatie

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014

De Wmo 2015. Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 De Wmo 2015 Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014 Inhoud van de presentatie 1.Wat zijn de belangrijkste trends 2.Hoe is het nu geregeld? 3.Hooflijnen nieuwe stelsel 4.PGB in de Wmo 5.Eigen bijdragen

Nadere informatie

INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET...

INWONERS KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET... KWETSBARE BURGERS IN EEN GEMEENTE MET... 100.000 INWONERS Dee l2 MEE Zuid-Holland Noord biedt ondersteuning bij leven met een beperking in de gemeenten: Alphen aan den Rijn - Delft - Den Haag ('s-gravenhage)

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014

Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014 Jaarverslag Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden in 2014 Het Steunpunt Huiselijk Geweld Hollands Midden richt zich voor het realiseren van een integrale aanpak op de samenwerkingspartners in de zorg,

Nadere informatie

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS

Klanttevredenheid. Vereenzaming Ouderen Soest VOS 2011 Klanttevredenheid Vereenzaming Ouderen Soest VOS Stichting Welzijn Ouderen Soest Molenstraat 8c 3764 TG Soest 035 60 23 681 info@swos.nl www.swos.nl KvK 41189365 Klanttevredenheidsonderzoek Vereenzaming

Nadere informatie

1.1 Doelen van de maatschappelijke stage

1.1 Doelen van de maatschappelijke stage VOORBEREIDING STAGE 1.1 Doelen van de maatschappelijke stage Uiteraard ga je niet zomaar een maatschappelijke stage lopen. Het Wellantcollege Houten heeft voor de stage een aantal doelen opgesteld, waarvan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! De herkenning en glimlachen als je patiënten komt halen doen je goed. Wie Mondriaan Ouderen is een onderdeel van Mondriaan,

Nadere informatie

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven

MEMO. Aan: Pho Sociale Agenda Datum: 29 augustus 2011 Van: Paul Duijvensz. Onderwerp:Pilot Wajong De Zijl Bedrijven In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Gezondheid en welzijn

Gezondheid en welzijn JONGERENPEILING 0 De jongerenpeiling heeft als doel om op systematische wijze ontwikkelingen in gezondheid en gewoonten van jongeren in kaart te brengen. Ruim.00 jongeren in de leeftijd van t/m jaar in

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm

zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm zorgen voor elkaar over mantelzorgers met een migranten achtergrond stamm Mantelzorg is... Mooi De hulpvrager is je dankbaar, mantelzorg geeft veel voldoening Divers De taken lopen uiteen: huishoudelijke

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Dreigende Energieafsluitingen Holland Rijnland 2012 2013

Dreigende Energieafsluitingen Holland Rijnland 2012 2013 Dreigende Energieafsluitingen Holland Rijnland 2012 2013 Het aantal energie afsluitingen neemt de laatste jaren toe. Dreigende energie afsluitingen zijn een signaal van problematische schulden en multiproblematiek.

Nadere informatie

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014

Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 Analyse Beschermd wonen regio Holland Rijnland 5 december 2014 1 Toelichting bij de analyse De centrumgemeente Leiden heeft op verschillende momenten in 2014 gegevens ontvangen over Beschermd wonen van

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2018-2020 Onze overtuiging De Stichting Willeke Alberti Foundation is opgericht door Willeke Alberti en is ontstaan vanuit het groeiend besef bij de naamgeefster, dat steeds meer ouderen en

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen

Eenheid Den Haag. Reactietijden politie spoedmeldingen Eenheid Den Haag Reactietijden politie Eenheid Den Haag Alphen aan den Rijn Bodegraven-Reeuwijk Delft Gouda Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Krimpenerwaard Leiden Leiderdorp Leidschendam-Voorburg Lisse

Nadere informatie

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd.

Of misschien zoek je een leuke werkplek of dagbesteding voor jezelf of voor een familielid. Of je wilt iets zinnigs doen in je vrije tijd. Welkom bij De Zijlen Wie wil het niet? Wonen in een prettig dorp of in een leuke buurt. Waar je kunt zijn wie je bent en je leven kunt leiden zoals dat bij jou past. Waar je meedoet aan dat wat er om je

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding

Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding Onderzoek Behoefte aan Vrije tijdsbesteding Inleiding MEE IJsseloevers heeft onderzoek gedaan naar de vrije tijdsbesteding van mensen met een beperking of chronische aandoening en de behoeften die zij

Nadere informatie

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ

Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ Informatie voor huisartsen Organisatie voor geestelijke gezondheidszorg GGZ Rivierduinen biedt vele vormen van geestelijke gezondheidszorg voor alle leeftijden;

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer

Post-hbo opleiding bemoeizorg. Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer mensenkennis Post-hbo opleiding bemoeizorg Ik vond alle docenten top! Veel passie voor het werk, dit stralen ze uit naar de groep. evaluatie deelnemer Bemoeizorg Hulpverleners in de bemoeizorg hebben te

Nadere informatie

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden

Welkom bij Centrum Jeugd. Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Informatie voor kinderen, jongeren en hun familieleden Welkom bij Centrum Jeugd Je gaat deelnemen aan een van de behandelingen bij Centrum Jeugd van GGz Breburg. De behandelaren

Nadere informatie

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking.

Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Studio Sterk: Sterker door Participatief Drama Theateractiviteiten voor, door en met mensen met een verstandelijke beperking. Theater als middel om een stem te geven aan mensen die nauwelijks gehoord worden.

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER matig of GEOGRAFISCHE CIJFERS PSYCHISCHE GEZONDHEID 19 JAAR EN OUDER % % % % % % % % Nederland 90 10 44 7 43 31 10 - Hollands Midden 90 10 50 6 42 29 9 6 Midden Holland 89 11 50 6 44 29 9 6 Zuid Holland

Nadere informatie

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland

Kantorenvoorraad in Holland Rijnland Feitenblad Kantoren 5 Holland Rijnland Inleiding Sinds vijf jaar verschijnt de Kantorenmonitor Holland Rijnland. In dit feitenblad 215 laten we de ontwikkeling zien in de afgelopen jaren. Door kleine correcties

Nadere informatie

De BinnensteBuitenTuin

De BinnensteBuitenTuin De BinnensteBuitenTuin Heb je problemen waar je zelf niet meer uitkomt? Zijn er zorgen binnen je relatie of gezin? Hebben jullie ondersteuning bij de opvoeding nodig? Lukt het niet om op een goede manier

Nadere informatie

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen

1. Onderwerp OGGZ: Uitvoeringnotitie Beschermd Wonen In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar:

De afbouw van de verplichte winkelnering bij de roc s verloopt stapsgewijs met 25 procent per jaar: Bijlage 1 Notitie Volwasseneneducatie: Besteding WEB middelen 2016 Inleiding Bij de bespreking van het Uitvoeringsplan Educatie 2016 in het Portefeuillehoudersoverleg Maatschappij op 25 mei 2016 heeft

Nadere informatie

Beslispunten de vijfde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland vast te stellen.

Beslispunten de vijfde wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Holland Rijnland vast te stellen. OPENBAAR Adviseur: H.E. Meijer (BBO, tst. 776) Portefeuillehouder: E. van Oortmerssen - Schutte 10.08209 1 ADVIESNOTA Politieke Ronde d.d. n.v.t. Raadsvergadering d.d. 30 september 2010 Voorstel nr. Programma

Nadere informatie

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden.

HUIS-AAN-HUISKRANTEN. TARIEFKAART 2016 De gegevens op deze tariefkaart gelden t/m 31 december 2016, wijzigingen voorbehouden. Bereik/1.000) BASIS 40,00 Regionaal 30,00 Bovenregionaal 26,50 Totaal 22,50 CONTACTEN BEREIK/1.000) 01A Helders Weekblad 35.600 1.424,00 854,40 455,68 227,84 78,32 01B CTR Hollands Kroon - Anna Paulowna

Nadere informatie

IPS en Begeleid Leren

IPS en Begeleid Leren IPS en Begeleid Leren Symposium IPS Arbeidsreïntegratie met de beste papieren? Amersfoort, 30 maart 2006 Lies Korevaar Programma Workshop Welkom Doelstelling workshop Inleiding Doelgroep Begeleid Leren-programma

Nadere informatie

Van AWBZ naar Wmo 2015

Van AWBZ naar Wmo 2015 Van AWBZ naar Wmo 2015 Wat betekent de Wet maatschappelijke ondersteuning? i Informatie voor cliënten Inhoud Pagina Voor wie is deze folder?.................................3 Wie betaalt jouw ondersteuning?...3

Nadere informatie

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Inleiding Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen met minimaal één kind

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen?

J=Joris K=Karin. K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J=Joris K=Karin K: Je schrijft dat je licht autistisch bent. Kun je hier iets meer over vertellen? J: Een diagnose die ik kreeg als kleuter. Wat ik zelf niet wist in de lagere school en het begin van het

Nadere informatie

Telefoonverkeer. In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda

Telefoonverkeer. In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda Telefoonverkeer In de Leidse Regio, Rijnstreek, Duin- en Bollenstreek en Regio Gouda Colofon Serie Statistiek 2004/08 Gemeente Leiden Concernstaf BOA (Beleidsinformatie, Onderzoek en Advies) Postadres

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorgbelang stelselwijzigingen 29 november 2011

Bijeenkomst Zorgbelang stelselwijzigingen 29 november 2011 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

't ZOHRA'tje. Een blik achter de schermen...

't ZOHRA'tje. Een blik achter de schermen... 't ZOHRA'tje Een blik achter de schermen... Avelgem telt heel wat oudere inwoners die liefst thuis willen blijven wonen zolang het kan. Om het thuis wonen zo aangenaam mogelijk te houden, is er heel wat

Nadere informatie

Arbeidsmarktbeleid. Samenwerken aan optimale regionale arbeidsmarkt. Opdracht. Rol van Holland Rijnland

Arbeidsmarktbeleid. Samenwerken aan optimale regionale arbeidsmarkt. Opdracht. Rol van Holland Rijnland Arbeidsmarktbeleid Onderwijs, jeugdbeleid, arbeidsmarktbeleid, zorg, welzijn en cultuur. Voor deze maatschappelijke thema s heeft Holland Rijnland een Sociale Agenda ontwikkeld. Vanuit deze agenda wisselen

Nadere informatie

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS

OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS OP ZOEK NAAR DE VERBINDING TUSSEN PRAKTIJK, ONDERZOEK EN ONDERWIJS Susanne Smorenburg, programmamanager Ben Sajetcentrum Marjon van Rijn, docent / onderzoeker HvA / AMC Symposium HBO-V van de Toekomst

Nadere informatie

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het

1. Onderwerp Beëindiging deelname Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Stichting Horizon. Activiteitenverslag 2012. Regio Westelijke Mijnstreek

Stichting Horizon. Activiteitenverslag 2012. Regio Westelijke Mijnstreek Stichting Horizon Activiteitenverslag 2012 Regio Westelijke Mijnstreek Naam Organisatie: Doelstelling: Typering: Doelgroep: Regio: Activiteiten: Stichting Horizon Het in gezamenlijke verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Monitor Sociaal Domein. Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein

Monitor Sociaal Domein. Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein Monitor Sociaal Domein Winnie Valkhoff, adviseur Servicepunt71 / gemeente Leiden Sturen in het sociaal domein 2 2015 Het jaar van de transitie 3 Paradigmashift sturen Monitor Sociaal Domein 1. 2015 Het

Nadere informatie

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 Ik ben altijd met kleding bezig. Een creatieve opleiding lag dus voor de hand. Maar tijdens het zoeken, merkte ik

Nadere informatie

GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER

GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER GEOGRAFISCHE CIJFERS INKOMEN EN RONDKOMEN 19 JAAR EN OUDER % % % % Nederland 14 18 4,8 - Hollands Midden 11 15 3,3 6,4 Midden Holland 10 14 3,2 6,6 Zuid Holland Noord 12 15 3,4 6,3 Alphen aan den Rijn

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Het keukentafelgesprek

Het keukentafelgesprek Het keukentafelgesprek Informatie over het keukentafelgesprek Waarom een keukentafelgesprek? De Wmo heeft andere uitgangspunten dan de AWBZ. De AWBZ kent een recht op zorg. Er zijn landelijke richtlijnen

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil!

Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Divisie Ouderen Vrijwilligerswerk, omdat je meer wil! Mondriaan voor geestelijke gezondheid Wie De divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan, instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Wat Wij verlenen

Nadere informatie

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond

opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten voor mensen met een psychiatrische achtergrond opvang begeleiding huisvesting dagbesteding maatjesprojecten Stichting Corridor Stichting Corridor is een kleinschalige organisatie voor mensen vanaf achttien jaar met een psychiatrische achtergrond. We

Nadere informatie

Post-hbo opleiding seksuologie

Post-hbo opleiding seksuologie Post-hbo opleiding seksuologie mensenkennis Plezierige overdracht, de docent spreekt uit ervaring en brengt veiligheid en openheid in de groep door haar respectvolle wijze van benaderen. Top! Post-hbo

Nadere informatie