Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "----------------------------------------------------------------------------------------------------------------"

Transcriptie

1 Indien u de uitleg en tips uit deze workshop gebruikt is het belangrijk om alles eerst goed door te lezen voor u aan iets begint in uw computer, want alles hangt aan elkaar en alles heeft betrekking op elkaar Inleiding : In deze sessie komen volgende onderwerpen aan bod : Deel 1 - Virussen Wat is een Virus? Welke Types bestaan er? Wat is een HOAX? Hoe voorkom ik infectie en schadelijke gevolgen? Wat doe ik bij een infectie? Deel 2 Malware & Spyware Wat is Spyware (Malware) en welk doel heeft het? Hoe verwijder en voorkom ik Spyware? Tips en weetjes Deel 3 Algemeen PC onderhoud Verwijderen van tijdelijke (internet) bestanden Wat is defragmenteren?

2 Wat is een Virus? Deel 1 Virussen Een computervirus is niet meer dan een software programma, welke opzettelijk zo geschreven is om schade te berokkenen aan andermans pc, of om gevoelge informatie op te halen en door te sturen aan derden Welke types bestaan er? - bootvirussen : éénmaal na de infectie u de pc opnieuw opstart zal deze weigeren om het besturingssysteem nog op te starten, omdat in het beste geval: de opstartbestanden van b.v. windows (oa : autoexec.bat en config.sys) beschadigd zijn, of in het slechtste geval: de boot-sectoren in het begin van de harde schijf gewist of permanent beschadigd zijn. - macrovirussen: Door macro s te creëren kan een opeenvolging van handelingen met een simpele toetsencombinatie in één keer worden uitgevoerd. Daarbij valt te denken aan het maken van een compleet briefhoofd. Gebruikers van Word (en andere tekstverwerkers) kunnen zichzelf daar veel tijd mee besparen. Je kunt Word instellen zodat je wordt gewaarschuwd als je op het punt staat een document te openen dat macro s bevat. Dat doe je door onder Tools en Options bij het tabblad General het vinkje Macro virus Protection aan te zetten. Nadeel is dat je eigen macro s dan ook keer op keer een waarschuwing genereren. Macrovirussen kunnen deze beveiliging echter uitschakelen. - Wormvirussen : Dit type virus heeft geen gastprogramma nodig om zich te verspreiden maar parasiteert wel op het geheugen van je PC. Wormen die zich kopiëren naar een andere PC op een netwerk, krijgen de naam rabbit. Er zijn ook wormen die zich in segmenten opdelen over verschillende PC s waarbij één segment het werk van alle segmenten coördineert. Deze wormen worden octopussen genoemd en verspreiden zich via het adresboek van outlook, sturen zich automatisch door. (ook wel mailworm genoemd) - Trojans (Trojan Horse): Een Trojaans paard is in tegenstelling tot de meeste virussen, geen zelfreplicerend programma en is ook niet in staat om andere programma s binnen te dringen. Dat maakt vernietiging eenvoudiger. Toch is er genoeg reden om voor Trojaanse paarden als Netbus en Back Orifice op je hoede te zijn. Verpakt in een screensaver, beveiligingsprogramma (!) of spel kan een klein bestand je PC worden binnengesmokkeld. Zodra je dan contact legt met het Internet, loop je plotseling het risico dat het IP-adres (= het Internetadres van de computer) in handen valt van een hacker. En dat kan bijzonder schadelijk zijn; bijvoorbeeld doordat er aan de inhoud van je harde schijf van alles wordt veranderd. Een Trojaans

3 Paard- virus kan zich maanden stil houden in de achtergrond van je PC en plotseling in werking schieten.) Wat is een HOAX? Voorbeelden : Een HOAX is een valse virusmelding, deze heeft tot doel, zonder dat de pc geïnfecteerd is, de gebruiker te alarmeren en in de waan te brengen dat door een installatie of verwijdering van een bepaald programma of onderdeel, het virus verwijderd wordt. Op die manier worden gaten gecreërd in het besturingssyteem, waardoor de maker van het HOAX bericht toegang kan krijgen tot uw computer of waardoor het besturingssysteem foutmeldingen begint te vertonen. Uittreksel van NEPVIRUS JDBGMGR.EXE ZORGT VOOR PANIEK Gebruiker wordt per verzocht het bestand te wissen ALMERE, 21 mei 2002 De redactie van Computer X is overspoeld door gebruikers die vreesden een nieuw en dodelijk computervirus te hebben. Zij kregen Nederlandstalige s van vrienden en bekenden waarin hen werd opgeroepen het gevaarlijke virus JDBGMGR.EXE op de harde schijf op te sporen en onmiddellijk te verwijderen. Het virus dat zo nieuw was dat het niet door bestaande virusscanners herkend kon worden zou enkele dagen niets doen en daarna keihard toeslaan. Kort onderzoek van Computer X wees uit dat het om een standaard Windows bestand ging, dat in vrijwel alle versies te vinden is. De oorspronkelijker verzender beschuldigd een java debugger manager dat nodig is om bepaalde java applets uit te voeren. Gebruikers die het virus verwijderd hebben lopen dus kan op foutmeldingen. Het nepvirus was bij de Anti-Virus bedrijven al lang bekend. Volgens hen doken de eerste varianten al op in April, maar de laatste dagen zijn er nieuwe Nederlandstalige versies opgedoken. De berichten verschenen ook al in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits. Dat impliceert dat lokale vertalers zich hebben laten verleiden om het bericht met opzet door te sturen, in hun eigen taal. Het bericht klink in eerste instantie dan ook best geloofwaardig: Dit bericht ontving ik vandaag. Kijk aub in jullie systeem of dit virus ook bij jullie is gekomen. Ik vond het ook op mijn harde schijf maar had nog geen problemen. Het is een virus dat eerst 2 weken niks doet en daarna pas toeslaag. Het gaat ongemerkt naar iedereen in je adresboek. Het is heel makkelijk om het te traceren en te verwijderen. Hoe dat moet lees je hieronder. [...] Vervolgens wordt de gebruiker aangeraden het bericht zo snel mogelijk door te sturen naar vrienden en bekenden. Dat verklaart mede het succes van de Hoax, omdat het alarmerende bericht afkomstig is van een bekende (die er blijkbaar in gelooft). Met name onervaren computergebruikers zijn hiervan de dupe geworden. Een oplettende gebruiker had al snel kunnen zien dat het beruchte bestand met de afbeelding van een beertje een datum had dat gekoppeld was aan de Windows versie. Zo is het bestand bij Windows 2000 gemaakt in het jaar 1999 (dat zou dus wel een heel oud virus zijn!), in ME het jaar 2000 en in Windows XP 2002.

4 Dergelijke nepwaarschuwingen zijn niet nieuw, vorig jaar mei deden vergelijkbare berichten de ronden over het bestand SULFNBK.EXE tevens een Windows bestand. De berichten hebben een bedreigende toon en beweren tevens dat de virussen niet herkend worden door bekende Anti-Virus programma s van McAfee en Norton. Het feit dat de gebruiker ontdekt dat hij of zij daadwerkelijk een mogelijk virus op de computer heeft staan heeft regelmatig als schrikreactie dat het bestand onmiddellijk verwijderd wordt. De remedie In het gunstigste geval bevindt het verwijderde bestand zich nog in de prullenbak, waardoor het weer hersteld kan worden. Is dat niet het geval, maar Windows functioneert verder goed, dan hoeft er niet per direct actie te worden ondernomen. Computer X biedt tevens tijdelijk de mogelijkheid de bestanden te downloaden, voor Windows ME en XP. Voor meer informatie: Directe link:

5 Een ander voorbeeld van een HOAX : Dit bericht verschijnt zomaar op je scherm terwijl je verbonden bent met het internet. Het is VAN UITERST BELANG OM GEEN GEVOLG TE GEVEN AAN WAT DOOR HET BERICHT GEVRAAGD WORDT!!!!! Hierdoor zou men iets downloaden wat voor schade kan zorgen, terwijl men net denkt van het virus verlost te zijn.

6 Hier bovenstaand Messegner Service een onderdeel welke zijn basis vindt in Windows NT 4 en is overgenomen naar Win 2000 en XP. Dit is een soort voorloper van MSN Messegner, en wordt door windows misbruikt, men kan deze service best uitschakelen indien men het niet echt nodig heeft. Hoe voorkom ik infectie? Het spreekt voor zich om een goed ANTI-virus programma aan te kopen en deze ook up-to-date te houden. Voorbeelden van goede ANTI-virusprogramma s zijn : Symantec Norton Antivirus Panda Antivirus Mc-Affee Antivirus AVG... Het up to date houden is uiterst belangrijk, want elke dag worden wereldwijd tientallen nieuwe virussen op het internet verspreid, door programmeurs met kwade bedoelingen. Bij de meest gebruikte Antivirussystemen is een simpele druk op LIVE UPDATE voldoende om die nieuwste virusdefenities in uw PC te downloaden. Een breedbandverbinding is hiervoor niet vereist, maar zeker geen overbodige luxe. Bij een goed ANTI-virusprogramma zit ook een Auto-protect functie, welke op de achtergrond telkens naar virussen zoekt in de computer, dit bij het binnenhalen van , het ontvangen en verzenden van bestanden via MSN messenger, ICQ of mirc, en bij het openen en sluiten van applicaties en bestanden. Desondanks de Auto-protect functie is het toch warm aanbevolen om bij dagelijks gebruik van uw computer, minimaal 1 maal om de 2 weken uw computer volledig te scannen. Indien de automatische updates van uw virusprogramma niet meer werken kan dit betekenen dat uw subscriptie verlopen is, bij aankoop van een ANTIvirusprogramma is deze subscriptie 1 jaar geldig, daarna dient een betaling te gebeuren om verder gebruik te kunnen maken van het programma, of een deïnstallatie uitgevoerd te worden, met daarop gevolgd, een aankoop en installatie van een nieuwere versie, bijvoorbeeld een overstap van NortonAntivirus 2003 naar 2004.

7 Wat doe ik bij een infectie? In het beste geval zal het ANTI-virusprogramma al zelf een aantal acties ondernomen hebben, zoals hierboven af te lezen. In eerste instantie zal het ANTI-virusprogramma een CLEAN of verwijdering van het virus proberen te doen Indien dat niet lukt zal het ANTI-virusprogramma proberen om het geïnfecteerde bestand in afzondering of QUARANTAINE te plaatsen, zodat het virus zich niet verder verspreid over de computer en eventueel kan doorsturen naar andere gebruikers. Acces denied : toegang tot het geïnfecteerde bestand is geblokkeerd, de toepassingen die het bestand proberen te gebruiken krijgen geen toegang, zo wordt schade aan het systeem vermeden BELANGRIJK : de te ondernemen acties bij infectie kunnen in het onderdeel opties van het ANTI-virusprogramma gewijzigd worden door de gebruiker. Deze onderstaande instelling wordt warm aanbevolen: Stel uw opties zodanig in dat wanneer een virus wordt gevonden : 1 e actie Clean virus form file 2 e actie Quarantine infected file 3 e actie If Clean and Quarantine fails, DELETE infected file Indien een belanrijk bestand geïnfecteerd is kan je proberen via een REPAIR tool het bestand te herstellen, indien dit mislukt is het beter om het bestand gewoon te verwijderen. EEN VOLLEDIGE SYSTEEMSCAN IS STERK AANBEVOLEN NADAT HET ANTIVIRUSPROGRAMMA EEN VIRUS HEEFT GEVONDEN

8 WAT INDIEN HET ANTI VIRUSPROGRAMMA NOG STEEDS VIRUSSEN VINDT EN DEZE NIET KAN VERWIJDEREN????? Oplossing : Bijvoorbeeld via de site van Symantec SECURITY RESPONSE daar kan je de actuele TOP 10 bedreigingen nakijken, alsook zoeken de virusnaam ingeven, waardoor je de juiste removal tool kan downloaden. Het beste is om in een zoekrobot (bijvoorbeeld hetvolgende : <virusnaam> + removal tool in te voeren en te zoeken naar de vermelding waar Symantec in voorkomt, zo kom je direct op je juiste pagina met instructies en de download van de specifieke removal tool voor het virus. Deze removal tools werken ook bij mensen die geen Anti- Virus programma hebben staan op hun PC, of die een ander type gebruiken dan Norton. VEILIGE MODUS? bij het scannen met een removal tool wordt aanbevolen om Windows eerst in veilige modus op te starten, dit doe je door bij het opstaten van de pc op F8 te drukken, dit moet gebeuren voor dat het Widows logo verschijn op het scherm!! De timing kan verschillen van PC tot PC, met als gevolg dat bij de eerste keer dat je dit zal moeten doen je wel een aantal keer zal moeten proberen vooraleer het feilloos lukt. EINDE DEEL 1

9 Deel 2 Spyware & Malware Wat is Spyware? Spyware of ook wel Malware of Ad-ware genaamd is software die binnensijpelt via cookies of tijdelijke internet bestanden, bij het surfen of mee geïnstalleerd (toegevoegde software) wordt bij bepaalde FREEWARE en SHAREWARE programma s. Niet alle FREEWARE en SHAREWARE programma s bevatten Spyware, maar wel een groot deel ervan. Gewoon door te surfen kunnen bepaalde onderdelen van spyware de PC binnensijpelen (dit dan vooral onder de vorm van tracking cookies.) Ook Popups met de tekst your computer maybe unsafe etc bevatten spyware, een POPUP stopper is daarom geen overbodige luxe om te hebben Spyware wordt gemaakt door bedrijven die er baat bij hebben om te weten wat je doet op je PC, naar welke sites je surft, welke programma s je hebt op je computer, of die wel of niet legaal zijn, ja zelfs Microsoft verlaagt zich tot het maken van spyware, een mooi voorbeeld is Windows Media Player, als je voor de eerste keer je PC zal controleren op spyware, is de kans groot dat Media Player tussen de lijst van verdachte bestanden staat. Zo weten die bedrijven je interesses en kunnen zij je reclame op naam sturen, een adresboek van outlook of een adressenbestand met gewone adressen en telefoonnummers is goud waar voor zulke bedrijven, zo worden databases samengesteld om oa prospectie te doen, dit is de passieve Spyware deze brengt geen schade aan het systeem, maar vergaart en verstuurt enkel informatie. Voorbeelden van programma s die Spyware bevatten: Kazaa (onderdelen zoals Bonzi Buddy, Search Assistant,... etc) Imesh (gelijkaardig als kazaa) Download Accelerator Plus... Het is dan ook beter, indien je zulke programma s wil gaan gebruiken, om een LITE versie ervan op te zoeken, deze LITE versies zijn door mensen met goede bedoelingen gestript- van alle schadelijke extra software of spyware. Een voorbeeld van een Spyware virus is het wel bekende BUGBEAR virus. Dit virus werd verspreid onder de vorm van een mailwormvirus en logde (of bewaarde) alle ingevoerde informatie, dat via het toetsenbord werd ingevoerd, in een textbestand. Dus ook alle Logins, paswoorden, codes, etc. Het Bugbear virus mailde het textbestand dan door naar de maker ervan, waardoor hij ook alle informatie ontving. U kan zich gaan inbeelden bij mensen die homebanking of netbanking gebruikten welke gevolgen dit virus kan hebben.

10 TIP : De enige 100% veilige manier om aan thuisbankieren te doen is via BANXAFE, dat is een systeem waarbij een kleine terminal wordt aangesloten op de computer en de waar men de bankkaart kan instoppen. De computer vraagt aan de terminal slechts 1 ding: code OK of code niet OK. Op de terminal kan men de code vormen (dus niet in de computer zelf). Naar de computer wordt slechts 1 bit (of een 0 of I ) gestuurd. 0 = Niet ok / I = OK. De code zelf wordt niet naar de computer gestuurd, dus is het bijgevolg ook onmogelijk dat deze verder wordt verspreid. Actieve Spyware de meest agressieve vorm en is Spyware dewelke er echt voor zal zorgen dat je PC een eigen leven begint te leiden, mooie voorbeelden zijn een browser hijack, actieve Spyware komt ook voor onder de vorm van toolbars (of balken) die zich in je browser gaan nestelen, deze zijn niet zomaar vanzelf te verwijderen, een mooi voorbeeld : MySearchbar. Verklaring Browser hijack : Een browser is niet meer dan bijvoorbeeld de wel bekende Internet Explorer, ander browsers zijn bijvoorbeeld Opera, Mozilla en Firefox. Een Hijack betekend letterlijk, een kaping, de homepage van de browser is vanzelf veranderd en zit diep in het register verrnesteld van de computer, hoeveel je ook zal proberen om deze terug aan te passen naar de oorspronkelijke homepage, het zal niet lukken. Hoe verwijder en voorkom ik Spyware? Dit kan met een aantal programma s dewelke gratis verkrijgbaar zijn op het interet, de meest gekende, zijn Ad-Aware, Spybot en Spyware Blaster. Ad aware : bestaat in een GRATIS versie en in een betalende Pro versie, de pro versie heeft als extraatje dat er een watchdog bijzit (ADWATCH) die op de achtergrond en tijdens het surfen slechte popups, en schadelijke registerwijzigingen zal blokkeren. Dit is een programma bedoeld om de spyware te verwijderen van de PC (maar daarmee is deze zeker nog niet immuun! Spybot: is volledig gratis en verwijderd ook spyware dmv het scannen van de computer (net zoals Ad-Aware) maar kan ook de door spybot gevonden schadelijke items, de definities ervan, opslaan en zo de PC immuun maken ertegen. Spywareblaster: is een voorbeeld van een programma dat enkel de PC beveiligt tegen spyware dmv slechte vermeldigen in het register te blokkeren en te voorkomen dat er opnieuw slechte vermeldingen worden toegevoegd. Ad-Aware noch Spybot vinden alle Spyware, maar ze vullen elkaar wel goed aan daar zij op een andere manier scannen dus ben je voor 99% zeker dat je PC spyware vrij is na het scannen.

11 Ook bij deze ANTI SPYWARE programma s is het belangrijk dat je deze up to date houdt door een wekelijkse update te doen. Ook om de 2 weken scannen is een aanbeveling!!! OPGELET!!! NIET ALLE PROGRAMMA S DIE BEWEREN SPYWARE TE VERWIJDEREN ZIJN ECHT SPYWARE REMOVERS, IN TEGENDEEL, DE PROGRAMMA S HIER ALS VOORBEELD WERDEN GENOMEN, ZIJN ER WAARVAN ZEKER WORDT GEACHT DAT ZE DOEN WAT ZIJ BEWEREN TE DOEN. WAAR KAN IK DEZE PROGRAMMA S DOWNLOADEN? DEZE ZIJN VERKRIJGBAAR OP

12 TIPS : Spyware en virussen kan men voorkomen door: Weg te blijven van de XXX sites en sites waar (illegale) software staat o Via zulk soort sites kunnen bepaalde dialers worden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de inbelverbinding met bijvoorbeeld Skynet wordt verbroken en dat de computermodem opnieuw gaat inbellen op een ander nummer, dit kan zijn aan bijv. een 0903 tarief (45 ct per min.!! of naar een nummer in het buitenland (Diego Garcia eiland de Kaaimaneilanden,... met een gepeperde telefoonrekening als gevolg!! ). ***Info*** === een normale internetverbinding wordt ingebeld via een gewoon telefoonnummer of via een 0909 nummer welke een tarief heeft van 1 per uur in de daluren en 2,50/ uur in de piekuren. Met een BREEDBANDVERBINDING zoals kabel ofadsl is het onmogelijk dat de verbinding met de server door derden wordt verbroken op dergelijke manier zoals hierboven kan voorvallen met een gewone trage 56kbps verbinding, omdat met met een breedbandverbinding niet echt meer belt maar via een sterk direct signaal werkt dat niet gebaseerd is op het werken met een telefoonnummer. Een breedbandverbinding wordt pas financieel aantrekkelijk vanaf 45min tot 1 uur per dag gebruik. Door van onbekende afzenders direct te verwijderen (ook uit de map verwijderde items) en zeker niet te openen, laat staan de bijlagen die zich bevinden in deze . s waarin wordt gevraagd stuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen door, GELIEVE DIT NIET TE DOEN, in zulke mails staan meestal al heel veel mailadressen van mensen die dit toch gedaan hebben, waaronder ook het jouwe (want jij hebt die mail binnengekregen). Het probleem is dat telkens die mail wordt doorgestuurd, er een kopie met de reeds verzamelde mailadressen naar de makers gaat van zogenaamde SPAM (of reclame) s, hoe meer je zo n dommigheden doorstuurt, hoe meer mailadressen (inclusief het jouwe) de oorspronkelijke afzender verzameld en hoe meer SPAM men kan versturen naar iedereen. Ook in bepaalde SPAM mails zit dus spyware en virussen. Gebruik zo weinig mogelijk je echte naam op internet en geef niet zomaar aan iedereen je mailadres. Gebruik voor diensten zoals MSN messenger, ICQ, etc. een bijnaam, koosnaam (of ook wel alias of nickname genoemd) Voer regelmatig scans en en upates uit ivm de hier aanbevolen of equivalente programma s. Als je iets niet kent of niet weet wat het is,

13 klik rechtsboven op het kruisje of druk op annuleren. Zeker niet op OK bevestigen. EINDE DEEL 2 Deel 3 PC Onderhoud 1. Verwijderen van tijdelijke bestanden A/ VERWIJDEREN VAN GEWONE TEMPORARY FILES In de computer worden telkens als men ermee werkt tijdelijke bestanden opgeslagen, deze worden in windows XP per gebruiker in een onderliggende map aan de gebruikersnaam opgeslagen. Men kan deze opgeslagen bestanden makkelijk verwijderen door deze eenvoudige bewerking als volgt uit te voeren: o Sluit alle applicaties (ook zoveel mogelijk applicaties die op de achtergrond draaien in de systray (naast het klokje) o Klik op START o Klik op UITVOEREN (of RUN) o Voer in : %temp% Nu worden alle gewone TEMP files (Temporary) weegegeven. Klik op bewerken (of edit) en klik op selecteer alles (select all)) Eens alles geselecteerd is, dan houdt u SHIFT ingerukt en druk tegelijk op DELETE Zo worden alle files onmiddellijk gewist en gaan ze niet eerst naar de prullenbak (indien sommige bestanden niet kunnen verwijderd worden is dit omdat er misschien nog applicaties open staan, zoals internet explorer, of omdat er spyware op de achtergrond draait. Om dit probleem op te lossen kan men best deze bewerking herhalen in wanneer Windows opgestart is in SAFE MODE of VEILIGE MODUS (bij het opstarten, voordat het windows logo verschijnt, op F8 drukken, en veilige modus kiezen in het opstrart menu) B/ VERWIJDEREN VAN TIJDELIJKE INTERNET BESTANDEN Telkens men op het internet surft worden webpagina s ingeladen in de computer, dit zijn in feite kopies van bestaande websites die telkens gedownload worden in de computer, om ze op het beeldscherm te kunnen weergeven, ook cookies komen op deze manier weer binnen. Tijdelijke internetbestanden kunnen nuttig zijn wanneer men vaak dezelfde pagina oproept, zo wordt niet telkens alles gedownload, maar hergebruikt en waar nodig ge-update teneinde de gevraagde web pagina weer te geven. Het probleem stelt zich dat die temporary internet files zich opstapelen op de ROOT of meestal de C:\ schijf, waardoor de vrije ruimte serieus kan gaan slinken, Windows XP heeft namelijk minmaal 1 GigaByte (of 1024 MegaByte) vrije schijfruimte nodig om snel te kunnen werken. Dus is het wel noodzakelijk deze tijdelijke internet bestanden van tijd tot tijd te wissen.

14 Het verwijderen van deze tijdelijke internet bestanden doe je op de volgende manier : o Klik in internet explorer op EXTRA, vervolgens op INTERNET-OPTIES o Dan verschijnt het onderstaande kader : ; Waar de omcirkelingen staan daar dient men te klikken om zowel de cookies als de tijdelijke internet bestanden te verwijderen. 2. Defragmenteren en/of Comprimeren? A/ De harde schijf opruimen en eventueel comprimeren Je begint best met een volledige schijfopruiming te doen,... hoe je aan het onderstaand kader geraakt, is als volgt o DUBBEL-klik op Deze Computer klik met de rechtermuisknop op de C:\ drive en ga naar eigenschappen (properties). Dan krijg je onderstaand scherm: o Klik op de groen omcirkelde knop, schijfopruiming. o Hier kan je meerdere zaken aankruisen, let wel op, als je comprimeren kiest, dit is enkel aanbevolen indien je

15 echt alle andere rommel en onnodige bestanden van je C:\ drive hebt verwijderd, en nog steeds geen 1 GB zou halen, wat vrije ruimte betreft, zoniet vertraag je eigenlijk nodeloos het systeem. Want comprimeren,... Wat is comprimeren??? Comprimeren kan ook omschreven worden als compresseren of samendrukken van bestanden. Dit is echter niet de methode die toegepast wordt zoals wanneer men *.zip of *.rar bestanden gaat aanmaken, dan spreken van een gesloten archief (ook een methode om minder plaats te gaan creëren, maar deze wordt eerder toegepast om iets via mail of een instant messaging programma te gaan versturen over het internet) Nadeel aan comprimeren is wel dat de computer meer tijd nodig heeft om die gegevens terug te decomprimeren wanneer ze worden opgeroepen of gebruikt worden. Voordeel is dan weer dat er dus meer plaats vrijkomt voor het werkgeheugen waardoor de computer dan weer sneller werkt. BESLUIT : comprimeer alleen maar als het echt nodig is, als de vrije ruimte op een partitie minder dan 1 GB bedraagt. Onnodig comprimeren zorgt dan weer voor tijdsverlies. B/ De harde schijf opruimen en defragmenteren. Wat is defragmenteren??? Een harde schijf kan onderverdeeld zijn in partities, die dan op hun beurt weer onderverdeeld zijn in CLUSTERS. Deze clusters kan men vergelijken met allemaal blokjes die gegevens bevatten (bytes, die dan weer bestaan uit bits, elke byte bestaat uit precies 8 bits, bits kunnen een I of een O bevatten) Stel u even voor dat de harde schijf een grote speelgoedbak is en vergelijk die clusters, of blokjes dus, best met lego blokjes. Elk heeft zijn eigen kleur en vorm. Telkens men gegevens wist of schrijft naar de schijf komen die op een willekeurige plaats te staan en worden alle adressen (of locaties) waar die gegevens zich bevinden opgeslagen in het register. Zo weet de computer, de bestanden terug te vinden wanneer deze opnieuw worden opgeroepen. Dat terugvinden kan verbeterd worden door te defragmenteren, zo wordt alles immer terug op een vaste plaats gezet en kan de computer sneller werken. Er wordt aangeraden om toch minimum 1 maal per maand uw harde schijf te defragmenteren. Hoe langer men wacht, hoe meer werk de computer zal hebben om de deframentatie te vervolledigen, indien dit echter op regelmatige basis gebeurd duurt het immers niet zo lang om alles op orde te krijgen. Ook voert men best na elke defragmentatie een Regcleaner scan uit.

16 Hoe en waar??? Defragmentatie staat op de volgende plaats in uw computer : Klik op : START Alle Programma s Bureau Accesoires Systeemwerkset - Schijfdefragmentatie U ziet hier ook dat de windows-defragmentatie, zal gaan comprimeren en defragmenteren terzelfdertijd, dit dus om meer plaats vrij te maken op de schijf. Er bestaan ook extra programma s om uw pc te onderhouden, met zowel ingebouwde virusscanner e.d. zoals Symantec s Norton Systemworks. Deze programma s kosten wel + 150, maar zijn wel doeltreffender dan de tools die zich in windows bevinden. Ook qua foutopsporing en herstelling doet NSW het stukken beter dan de tools in Windows. NSW is verkrijgbaar bij uw betere software dealer.

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

7 virussen, spam, en spyware

7 virussen, spam, en spyware 7 virussen, spam, en spyware 7.1 Virussen De laatste maanden werd het internet weer overstelpt met verschillende soorten virussen zoals Bagle, Netsky en Mydoom. Er zijn verschillende varianten van deze

Nadere informatie

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt.

Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Algemeen: Vragen over hoe iets werkt. Vragen over hoe iets werkt kunnen worden opgevraagd via uitlegpagina's of anders via het forum. Mail naar webmaster over hoe iets werkt worden niet beantwoord. De

Nadere informatie

Antivirus software versus Malware

Antivirus software versus Malware Antivirus software versus Malware Bachelorscriptie door Anne Westerhof (0815012) Samenvatting Vroeger waren de enige kwaadaardige programma s virussen en als reactie hierop werd antivirus software uitgebracht.

Nadere informatie

Inhoud tips en trucs 2011 ha

Inhoud tips en trucs 2011 ha Inhoud tips en trucs 2011 ha 1 Inhoud 2 Vervolg inhoud 3 Email - Coderen e mail adres 4 E-mail - Mail aan verschillende personen sturen 5 Gebruikersaccountbeheer deel 1 6 Gebruikersaccountbeheer deel 2

Nadere informatie

Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus

Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Informatiegids Virussen en Norton AntiVirus Dit boek is geschreven volgens de Visual Steps -methode. Met medewerking van Alex Wit 2004 Visual Steps B.V. Tekstcorrectie: Lidy Deutekom Eindredactie: Ria

Nadere informatie

Alles over het gebruik van UPC Smart Guard

Alles over het gebruik van UPC Smart Guard Alles over het gebruik van UPC Smart Guard ALGEMENE INTERNETBEVEILIGING Hoe zie ik dat mijn computer besmet is met malware?...1 Hoe zie ik dat mijn computer besmet is met spyware?...2 Wat is een virus?...2

Nadere informatie

Onsma. Geschikt voor Win 98, 2000, Me, Windows Xp, Windows Vista

Onsma. Geschikt voor Win 98, 2000, Me, Windows Xp, Windows Vista Handleiding door Geschikt voor Win 98, 2000, Me, Windows Xp, Windows Vista I. Inleiding. II. Downloaden, installeren en registreren. a. Downloaden. b. Installeren. c. Registreren. III. Diverse functies

Nadere informatie

Onderhoud en beveiliging 1/25

Onderhoud en beveiliging 1/25 Onderhoud en beveiliging 1/25 Onderhoud en beveiliging... 2 Onderhoud... 2 Waar?... 2 Wat: Programma s... 3 Wat: Data... 3 Wie?... 3 Wachtwoorden... 4 Werken met beperkte rechten... 4 Samenvattend:...

Nadere informatie

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1)

Onderhoud en Beveiliging van Windows (v2.1) Auteur: Arie van Wingerden Leercentrum Seniorweb Gorinchem www.seniorwebgorinchem.nl V2.1 02-12-2014 Versies Windows Vista, 7 8 en 8.1 Leercentrum Seniorweb Gorinchem 1 / 31 Start In deze cursus wordt

Nadere informatie

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware!

25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! ICT Veiligheid VirusAlert 25-12-14, 13.01u, Een waarschuwing antivirusbedrijf Malwarebytes. Pas op: Deze kerstaanbieding is malware! Wie via de mail een Word-bestand krijgt dat 'Christmas offers.docx'

Nadere informatie

VOORKOM VEILIG BESMETTINGEN

VOORKOM VEILIG BESMETTINGEN VOORKOM VEILIG BESMETTINGEN edito Een gewaarschuwd mens In het eerste deel van deze ZDNet Veiligspecial liet ik je zien hoe je virussen kan herkennen en wat de meest gebruikte methoden zijn om ze van je

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6)

Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6) http://ibteam.vvkso-ict.com Beheer van computersystemen en netwerken met Windows XP (deel6) INFORMATICABEHEER Ondersteuning Informaticabeheer Marleen Decuyper Ria Van Eysendeyk IB-1004-01 2002 Alle rechten

Nadere informatie

Module IX - Beveiliging

Module IX - Beveiliging Module IX - Beveiliging IX 1 1. Virussen 1.1. Worm Een worm is een virus dat zichzelf probeert te verspreiden van host naar host. Meestal gebeurt dit via e-mail. In tegenstelling tot bij een gewoon virus

Nadere informatie

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers

WINDOWS MAIL. Windows Mail. 2012 Computertraining voor 50-plussers WINDOWS MAIL 2012 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl C O M P U T E R T R A I N I N G V O O R 5 0 -

Nadere informatie

Internet. Kennismaken met de computer. Word en Windows. Word 2. Internet. Een Werkstuk maken met Word. Aad Blom

Internet. Kennismaken met de computer. Word en Windows. Word 2. Internet. Een Werkstuk maken met Word. Aad Blom Internet Aad Blom Er zijn handleidingen voor de volgende cursussen: Kennismaken met de computer Deze cursus is voor degene die weinig of niets weet van computers. De cursist wordt vertrouwd gemaakt met

Nadere informatie

Pakket 1: Veilig surfen

Pakket 1: Veilig surfen Pakket 1: Veilig surfen Inhoud 1 PAKKET 1: VEILIG SURFEN 1.1 Eindtermen 2 1.2 Lesdoelen 3 1.3 Vereiste voorkennis 4 1.4 Interessante links met achtergrondinformatie 5 1.5 Tip voor de leerkracht 6 1.6 Inleiding

Nadere informatie

Cube computers & entertainment Hoofdstraat 83 6061 CB Posterholt

Cube computers & entertainment Hoofdstraat 83 6061 CB Posterholt Voor uw hardware, software en supplies Openingstijden: ma-vr van 09.00-19.00 uur za van 09.00-16.00 uur DRUKWERK Telefoon 0475-407120 Fax 0475-407121 http://www.cube.nl info@cube.nl Cube computers & entertainment

Nadere informatie

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken

Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken OKRA Computerclub Beveilig je computer Deel 1 : algemeen overzicht Deel 2 : een virusscanner installeren en afstellen Deel 3 : een anti-spyware programma installeren en gebruiken Deel 1 Help! Mijn computer

Nadere informatie

Aanvullende tekstnota s. Http://www.lucinfo.net. Luc Decuyper 2008-04-09

Aanvullende tekstnota s. Http://www.lucinfo.net. Luc Decuyper 2008-04-09 Aanvullende tekstnota s Http://www.lucinfo.net Luc Decuyper 2008-04-09 PEDIC Coupure rechts 314 9000 Gent G (09)225 37 34 e-mail: pedic@vsko.be In samenwerking met REN Vlaanderen een initiatief van het

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data AntiVirus. De eerste stappen. Installatie. Na de installatie. SecurityCenter. Virusbeveiliging. Virushandtekeningen

Inhoudsopgave. G Data AntiVirus. De eerste stappen. Installatie. Na de installatie. SecurityCenter. Virusbeveiliging. Virushandtekeningen Inhoudsopgave De eerste stappen 2 Installatie 3 Na de installatie 5 SecurityCenter 6 Virusbeveiliging 8 Virushandtekeningen 10 Webbeveiliging 11 Instellingen 12 Wetenswaardigheden 21 1 De eerste stappen

Nadere informatie

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes versie 06.06.25 Geschikt voor Windows Systemen (x86 32-bit) Onderdelen: - Apache 2 - PHP 5 - MySQL 5 - FTP server - Mail server - Backup - Diverse veiligheids

Nadere informatie

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal...

LESBRIEF 6 - GEVAAR... 36 Overmacht... 37 Bedreigingen... 38 Keylogging... 39 Geldezel... 39 LESBRIEF 7 JE IDENTITEIT... 41 Identiteitsdiefstal... DIGIVEILIG Inhoud LESBRIEF 1 - INLEIDING... 5 Digiveilig... 6 Gegevens en informatie... 7 Cyberpesten... 9 Regels op internet... 10 LESBRIEF 2 - HET LIJKT ZO LEUK... 12 Malware... 13 Gratis aanbiedingen...

Nadere informatie

KASPERSKY LAB. Kaspersky Internet Security 6.0 USER GUIDE

KASPERSKY LAB. Kaspersky Internet Security 6.0 USER GUIDE KASPERSKY LAB Kaspersky Internet Security 6.0 USER GUIDE KASPERSKY INTERNET SECURITY 6.0 User Guide Kaspersky Lab http://www.kaspersky.nl Revisie datum april, 2006 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1. BEDREIGINGEN

Nadere informatie

Handleiding Office 365 Small

Handleiding Office 365 Small Handleiding Office 365 Small DISCLAIMER De resultaten van de in deze gids beschreven oplossingen zijn afhankelijk van diverse aspecten, die per organisatie sterk kunnen verschillen. De uiterste zorg is

Nadere informatie

Office 365 de juiste keuze!

Office 365 de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 6. Abonnement afsluiten 34 Disclaimer

Nadere informatie

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender

Handleiding. Copyright 2013 Bitdefender Handleiding Copyright 2013 Bitdefender Bitdefender Total Security Handleiding Publication date 07/04/2013 Copyright 2013 Bitdefender Wettelijke bepaling Alle rechten voorbehouden. Geen enkel deel van dit

Nadere informatie

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten

Inhoudsopgave. G Data Software. G Data Software. G Data ServiceCenter. Installatie van de software. Na de installatie. De eerste keer starten Inhoudsopgave 3 G Data ServiceCenter 5 Installatie van de software 6 Na de installatie 8 De eerste keer starten 10 SecurityCenter 16 Tips over viruscontrole 21 Tips over de virusbewaker 34 Tips over virusupdates

Nadere informatie

DEEL 3. beter internetgebruik>

DEEL 3. beter internetgebruik> 109 DEEL 3 beter internetgebruik> 3 110 111 INHOUD DEEL 1 - ZOEKEN OP INTERNET Voorwoord 3 1 Wat is het internet? 9 1.1 Inleiding 9 1.2 De stappen van systematisch zoeken 11 2 Stap 1: het formuleren van

Nadere informatie