Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "----------------------------------------------------------------------------------------------------------------"

Transcriptie

1 Indien u de uitleg en tips uit deze workshop gebruikt is het belangrijk om alles eerst goed door te lezen voor u aan iets begint in uw computer, want alles hangt aan elkaar en alles heeft betrekking op elkaar Inleiding : In deze sessie komen volgende onderwerpen aan bod : Deel 1 - Virussen Wat is een Virus? Welke Types bestaan er? Wat is een HOAX? Hoe voorkom ik infectie en schadelijke gevolgen? Wat doe ik bij een infectie? Deel 2 Malware & Spyware Wat is Spyware (Malware) en welk doel heeft het? Hoe verwijder en voorkom ik Spyware? Tips en weetjes Deel 3 Algemeen PC onderhoud Verwijderen van tijdelijke (internet) bestanden Wat is defragmenteren?

2 Wat is een Virus? Deel 1 Virussen Een computervirus is niet meer dan een software programma, welke opzettelijk zo geschreven is om schade te berokkenen aan andermans pc, of om gevoelge informatie op te halen en door te sturen aan derden Welke types bestaan er? - bootvirussen : éénmaal na de infectie u de pc opnieuw opstart zal deze weigeren om het besturingssysteem nog op te starten, omdat in het beste geval: de opstartbestanden van b.v. windows (oa : autoexec.bat en config.sys) beschadigd zijn, of in het slechtste geval: de boot-sectoren in het begin van de harde schijf gewist of permanent beschadigd zijn. - macrovirussen: Door macro s te creëren kan een opeenvolging van handelingen met een simpele toetsencombinatie in één keer worden uitgevoerd. Daarbij valt te denken aan het maken van een compleet briefhoofd. Gebruikers van Word (en andere tekstverwerkers) kunnen zichzelf daar veel tijd mee besparen. Je kunt Word instellen zodat je wordt gewaarschuwd als je op het punt staat een document te openen dat macro s bevat. Dat doe je door onder Tools en Options bij het tabblad General het vinkje Macro virus Protection aan te zetten. Nadeel is dat je eigen macro s dan ook keer op keer een waarschuwing genereren. Macrovirussen kunnen deze beveiliging echter uitschakelen. - Wormvirussen : Dit type virus heeft geen gastprogramma nodig om zich te verspreiden maar parasiteert wel op het geheugen van je PC. Wormen die zich kopiëren naar een andere PC op een netwerk, krijgen de naam rabbit. Er zijn ook wormen die zich in segmenten opdelen over verschillende PC s waarbij één segment het werk van alle segmenten coördineert. Deze wormen worden octopussen genoemd en verspreiden zich via het adresboek van outlook, sturen zich automatisch door. (ook wel mailworm genoemd) - Trojans (Trojan Horse): Een Trojaans paard is in tegenstelling tot de meeste virussen, geen zelfreplicerend programma en is ook niet in staat om andere programma s binnen te dringen. Dat maakt vernietiging eenvoudiger. Toch is er genoeg reden om voor Trojaanse paarden als Netbus en Back Orifice op je hoede te zijn. Verpakt in een screensaver, beveiligingsprogramma (!) of spel kan een klein bestand je PC worden binnengesmokkeld. Zodra je dan contact legt met het Internet, loop je plotseling het risico dat het IP-adres (= het Internetadres van de computer) in handen valt van een hacker. En dat kan bijzonder schadelijk zijn; bijvoorbeeld doordat er aan de inhoud van je harde schijf van alles wordt veranderd. Een Trojaans

3 Paard- virus kan zich maanden stil houden in de achtergrond van je PC en plotseling in werking schieten.) Wat is een HOAX? Voorbeelden : Een HOAX is een valse virusmelding, deze heeft tot doel, zonder dat de pc geïnfecteerd is, de gebruiker te alarmeren en in de waan te brengen dat door een installatie of verwijdering van een bepaald programma of onderdeel, het virus verwijderd wordt. Op die manier worden gaten gecreërd in het besturingssyteem, waardoor de maker van het HOAX bericht toegang kan krijgen tot uw computer of waardoor het besturingssysteem foutmeldingen begint te vertonen. Uittreksel van NEPVIRUS JDBGMGR.EXE ZORGT VOOR PANIEK Gebruiker wordt per verzocht het bestand te wissen ALMERE, 21 mei 2002 De redactie van Computer X is overspoeld door gebruikers die vreesden een nieuw en dodelijk computervirus te hebben. Zij kregen Nederlandstalige s van vrienden en bekenden waarin hen werd opgeroepen het gevaarlijke virus JDBGMGR.EXE op de harde schijf op te sporen en onmiddellijk te verwijderen. Het virus dat zo nieuw was dat het niet door bestaande virusscanners herkend kon worden zou enkele dagen niets doen en daarna keihard toeslaan. Kort onderzoek van Computer X wees uit dat het om een standaard Windows bestand ging, dat in vrijwel alle versies te vinden is. De oorspronkelijker verzender beschuldigd een java debugger manager dat nodig is om bepaalde java applets uit te voeren. Gebruikers die het virus verwijderd hebben lopen dus kan op foutmeldingen. Het nepvirus was bij de Anti-Virus bedrijven al lang bekend. Volgens hen doken de eerste varianten al op in April, maar de laatste dagen zijn er nieuwe Nederlandstalige versies opgedoken. De berichten verschenen ook al in het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits. Dat impliceert dat lokale vertalers zich hebben laten verleiden om het bericht met opzet door te sturen, in hun eigen taal. Het bericht klink in eerste instantie dan ook best geloofwaardig: Dit bericht ontving ik vandaag. Kijk aub in jullie systeem of dit virus ook bij jullie is gekomen. Ik vond het ook op mijn harde schijf maar had nog geen problemen. Het is een virus dat eerst 2 weken niks doet en daarna pas toeslaag. Het gaat ongemerkt naar iedereen in je adresboek. Het is heel makkelijk om het te traceren en te verwijderen. Hoe dat moet lees je hieronder. [...] Vervolgens wordt de gebruiker aangeraden het bericht zo snel mogelijk door te sturen naar vrienden en bekenden. Dat verklaart mede het succes van de Hoax, omdat het alarmerende bericht afkomstig is van een bekende (die er blijkbaar in gelooft). Met name onervaren computergebruikers zijn hiervan de dupe geworden. Een oplettende gebruiker had al snel kunnen zien dat het beruchte bestand met de afbeelding van een beertje een datum had dat gekoppeld was aan de Windows versie. Zo is het bestand bij Windows 2000 gemaakt in het jaar 1999 (dat zou dus wel een heel oud virus zijn!), in ME het jaar 2000 en in Windows XP 2002.

4 Dergelijke nepwaarschuwingen zijn niet nieuw, vorig jaar mei deden vergelijkbare berichten de ronden over het bestand SULFNBK.EXE tevens een Windows bestand. De berichten hebben een bedreigende toon en beweren tevens dat de virussen niet herkend worden door bekende Anti-Virus programma s van McAfee en Norton. Het feit dat de gebruiker ontdekt dat hij of zij daadwerkelijk een mogelijk virus op de computer heeft staan heeft regelmatig als schrikreactie dat het bestand onmiddellijk verwijderd wordt. De remedie In het gunstigste geval bevindt het verwijderde bestand zich nog in de prullenbak, waardoor het weer hersteld kan worden. Is dat niet het geval, maar Windows functioneert verder goed, dan hoeft er niet per direct actie te worden ondernomen. Computer X biedt tevens tijdelijk de mogelijkheid de bestanden te downloaden, voor Windows ME en XP. Voor meer informatie: Directe link:

5 Een ander voorbeeld van een HOAX : Dit bericht verschijnt zomaar op je scherm terwijl je verbonden bent met het internet. Het is VAN UITERST BELANG OM GEEN GEVOLG TE GEVEN AAN WAT DOOR HET BERICHT GEVRAAGD WORDT!!!!! Hierdoor zou men iets downloaden wat voor schade kan zorgen, terwijl men net denkt van het virus verlost te zijn.

6 Hier bovenstaand Messegner Service een onderdeel welke zijn basis vindt in Windows NT 4 en is overgenomen naar Win 2000 en XP. Dit is een soort voorloper van MSN Messegner, en wordt door windows misbruikt, men kan deze service best uitschakelen indien men het niet echt nodig heeft. Hoe voorkom ik infectie? Het spreekt voor zich om een goed ANTI-virus programma aan te kopen en deze ook up-to-date te houden. Voorbeelden van goede ANTI-virusprogramma s zijn : Symantec Norton Antivirus Panda Antivirus Mc-Affee Antivirus AVG... Het up to date houden is uiterst belangrijk, want elke dag worden wereldwijd tientallen nieuwe virussen op het internet verspreid, door programmeurs met kwade bedoelingen. Bij de meest gebruikte Antivirussystemen is een simpele druk op LIVE UPDATE voldoende om die nieuwste virusdefenities in uw PC te downloaden. Een breedbandverbinding is hiervoor niet vereist, maar zeker geen overbodige luxe. Bij een goed ANTI-virusprogramma zit ook een Auto-protect functie, welke op de achtergrond telkens naar virussen zoekt in de computer, dit bij het binnenhalen van , het ontvangen en verzenden van bestanden via MSN messenger, ICQ of mirc, en bij het openen en sluiten van applicaties en bestanden. Desondanks de Auto-protect functie is het toch warm aanbevolen om bij dagelijks gebruik van uw computer, minimaal 1 maal om de 2 weken uw computer volledig te scannen. Indien de automatische updates van uw virusprogramma niet meer werken kan dit betekenen dat uw subscriptie verlopen is, bij aankoop van een ANTIvirusprogramma is deze subscriptie 1 jaar geldig, daarna dient een betaling te gebeuren om verder gebruik te kunnen maken van het programma, of een deïnstallatie uitgevoerd te worden, met daarop gevolgd, een aankoop en installatie van een nieuwere versie, bijvoorbeeld een overstap van NortonAntivirus 2003 naar 2004.

7 Wat doe ik bij een infectie? In het beste geval zal het ANTI-virusprogramma al zelf een aantal acties ondernomen hebben, zoals hierboven af te lezen. In eerste instantie zal het ANTI-virusprogramma een CLEAN of verwijdering van het virus proberen te doen Indien dat niet lukt zal het ANTI-virusprogramma proberen om het geïnfecteerde bestand in afzondering of QUARANTAINE te plaatsen, zodat het virus zich niet verder verspreid over de computer en eventueel kan doorsturen naar andere gebruikers. Acces denied : toegang tot het geïnfecteerde bestand is geblokkeerd, de toepassingen die het bestand proberen te gebruiken krijgen geen toegang, zo wordt schade aan het systeem vermeden BELANGRIJK : de te ondernemen acties bij infectie kunnen in het onderdeel opties van het ANTI-virusprogramma gewijzigd worden door de gebruiker. Deze onderstaande instelling wordt warm aanbevolen: Stel uw opties zodanig in dat wanneer een virus wordt gevonden : 1 e actie Clean virus form file 2 e actie Quarantine infected file 3 e actie If Clean and Quarantine fails, DELETE infected file Indien een belanrijk bestand geïnfecteerd is kan je proberen via een REPAIR tool het bestand te herstellen, indien dit mislukt is het beter om het bestand gewoon te verwijderen. EEN VOLLEDIGE SYSTEEMSCAN IS STERK AANBEVOLEN NADAT HET ANTIVIRUSPROGRAMMA EEN VIRUS HEEFT GEVONDEN

8 WAT INDIEN HET ANTI VIRUSPROGRAMMA NOG STEEDS VIRUSSEN VINDT EN DEZE NIET KAN VERWIJDEREN????? Oplossing : Bijvoorbeeld via de site van Symantec SECURITY RESPONSE daar kan je de actuele TOP 10 bedreigingen nakijken, alsook zoeken de virusnaam ingeven, waardoor je de juiste removal tool kan downloaden. Het beste is om in een zoekrobot (bijvoorbeeld hetvolgende : <virusnaam> + removal tool in te voeren en te zoeken naar de vermelding waar Symantec in voorkomt, zo kom je direct op je juiste pagina met instructies en de download van de specifieke removal tool voor het virus. Deze removal tools werken ook bij mensen die geen Anti- Virus programma hebben staan op hun PC, of die een ander type gebruiken dan Norton. VEILIGE MODUS? bij het scannen met een removal tool wordt aanbevolen om Windows eerst in veilige modus op te starten, dit doe je door bij het opstaten van de pc op F8 te drukken, dit moet gebeuren voor dat het Widows logo verschijn op het scherm!! De timing kan verschillen van PC tot PC, met als gevolg dat bij de eerste keer dat je dit zal moeten doen je wel een aantal keer zal moeten proberen vooraleer het feilloos lukt. EINDE DEEL 1

9 Deel 2 Spyware & Malware Wat is Spyware? Spyware of ook wel Malware of Ad-ware genaamd is software die binnensijpelt via cookies of tijdelijke internet bestanden, bij het surfen of mee geïnstalleerd (toegevoegde software) wordt bij bepaalde FREEWARE en SHAREWARE programma s. Niet alle FREEWARE en SHAREWARE programma s bevatten Spyware, maar wel een groot deel ervan. Gewoon door te surfen kunnen bepaalde onderdelen van spyware de PC binnensijpelen (dit dan vooral onder de vorm van tracking cookies.) Ook Popups met de tekst your computer maybe unsafe etc bevatten spyware, een POPUP stopper is daarom geen overbodige luxe om te hebben Spyware wordt gemaakt door bedrijven die er baat bij hebben om te weten wat je doet op je PC, naar welke sites je surft, welke programma s je hebt op je computer, of die wel of niet legaal zijn, ja zelfs Microsoft verlaagt zich tot het maken van spyware, een mooi voorbeeld is Windows Media Player, als je voor de eerste keer je PC zal controleren op spyware, is de kans groot dat Media Player tussen de lijst van verdachte bestanden staat. Zo weten die bedrijven je interesses en kunnen zij je reclame op naam sturen, een adresboek van outlook of een adressenbestand met gewone adressen en telefoonnummers is goud waar voor zulke bedrijven, zo worden databases samengesteld om oa prospectie te doen, dit is de passieve Spyware deze brengt geen schade aan het systeem, maar vergaart en verstuurt enkel informatie. Voorbeelden van programma s die Spyware bevatten: Kazaa (onderdelen zoals Bonzi Buddy, Search Assistant,... etc) Imesh (gelijkaardig als kazaa) Download Accelerator Plus... Het is dan ook beter, indien je zulke programma s wil gaan gebruiken, om een LITE versie ervan op te zoeken, deze LITE versies zijn door mensen met goede bedoelingen gestript- van alle schadelijke extra software of spyware. Een voorbeeld van een Spyware virus is het wel bekende BUGBEAR virus. Dit virus werd verspreid onder de vorm van een mailwormvirus en logde (of bewaarde) alle ingevoerde informatie, dat via het toetsenbord werd ingevoerd, in een textbestand. Dus ook alle Logins, paswoorden, codes, etc. Het Bugbear virus mailde het textbestand dan door naar de maker ervan, waardoor hij ook alle informatie ontving. U kan zich gaan inbeelden bij mensen die homebanking of netbanking gebruikten welke gevolgen dit virus kan hebben.

10 TIP : De enige 100% veilige manier om aan thuisbankieren te doen is via BANXAFE, dat is een systeem waarbij een kleine terminal wordt aangesloten op de computer en de waar men de bankkaart kan instoppen. De computer vraagt aan de terminal slechts 1 ding: code OK of code niet OK. Op de terminal kan men de code vormen (dus niet in de computer zelf). Naar de computer wordt slechts 1 bit (of een 0 of I ) gestuurd. 0 = Niet ok / I = OK. De code zelf wordt niet naar de computer gestuurd, dus is het bijgevolg ook onmogelijk dat deze verder wordt verspreid. Actieve Spyware de meest agressieve vorm en is Spyware dewelke er echt voor zal zorgen dat je PC een eigen leven begint te leiden, mooie voorbeelden zijn een browser hijack, actieve Spyware komt ook voor onder de vorm van toolbars (of balken) die zich in je browser gaan nestelen, deze zijn niet zomaar vanzelf te verwijderen, een mooi voorbeeld : MySearchbar. Verklaring Browser hijack : Een browser is niet meer dan bijvoorbeeld de wel bekende Internet Explorer, ander browsers zijn bijvoorbeeld Opera, Mozilla en Firefox. Een Hijack betekend letterlijk, een kaping, de homepage van de browser is vanzelf veranderd en zit diep in het register verrnesteld van de computer, hoeveel je ook zal proberen om deze terug aan te passen naar de oorspronkelijke homepage, het zal niet lukken. Hoe verwijder en voorkom ik Spyware? Dit kan met een aantal programma s dewelke gratis verkrijgbaar zijn op het interet, de meest gekende, zijn Ad-Aware, Spybot en Spyware Blaster. Ad aware : bestaat in een GRATIS versie en in een betalende Pro versie, de pro versie heeft als extraatje dat er een watchdog bijzit (ADWATCH) die op de achtergrond en tijdens het surfen slechte popups, en schadelijke registerwijzigingen zal blokkeren. Dit is een programma bedoeld om de spyware te verwijderen van de PC (maar daarmee is deze zeker nog niet immuun! Spybot: is volledig gratis en verwijderd ook spyware dmv het scannen van de computer (net zoals Ad-Aware) maar kan ook de door spybot gevonden schadelijke items, de definities ervan, opslaan en zo de PC immuun maken ertegen. Spywareblaster: is een voorbeeld van een programma dat enkel de PC beveiligt tegen spyware dmv slechte vermeldigen in het register te blokkeren en te voorkomen dat er opnieuw slechte vermeldingen worden toegevoegd. Ad-Aware noch Spybot vinden alle Spyware, maar ze vullen elkaar wel goed aan daar zij op een andere manier scannen dus ben je voor 99% zeker dat je PC spyware vrij is na het scannen.

11 Ook bij deze ANTI SPYWARE programma s is het belangrijk dat je deze up to date houdt door een wekelijkse update te doen. Ook om de 2 weken scannen is een aanbeveling!!! OPGELET!!! NIET ALLE PROGRAMMA S DIE BEWEREN SPYWARE TE VERWIJDEREN ZIJN ECHT SPYWARE REMOVERS, IN TEGENDEEL, DE PROGRAMMA S HIER ALS VOORBEELD WERDEN GENOMEN, ZIJN ER WAARVAN ZEKER WORDT GEACHT DAT ZE DOEN WAT ZIJ BEWEREN TE DOEN. WAAR KAN IK DEZE PROGRAMMA S DOWNLOADEN? DEZE ZIJN VERKRIJGBAAR OP

12 TIPS : Spyware en virussen kan men voorkomen door: Weg te blijven van de XXX sites en sites waar (illegale) software staat o Via zulk soort sites kunnen bepaalde dialers worden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat de inbelverbinding met bijvoorbeeld Skynet wordt verbroken en dat de computermodem opnieuw gaat inbellen op een ander nummer, dit kan zijn aan bijv. een 0903 tarief (45 ct per min.!! of naar een nummer in het buitenland (Diego Garcia eiland de Kaaimaneilanden,... met een gepeperde telefoonrekening als gevolg!! ). ***Info*** === een normale internetverbinding wordt ingebeld via een gewoon telefoonnummer of via een 0909 nummer welke een tarief heeft van 1 per uur in de daluren en 2,50/ uur in de piekuren. Met een BREEDBANDVERBINDING zoals kabel ofadsl is het onmogelijk dat de verbinding met de server door derden wordt verbroken op dergelijke manier zoals hierboven kan voorvallen met een gewone trage 56kbps verbinding, omdat met met een breedbandverbinding niet echt meer belt maar via een sterk direct signaal werkt dat niet gebaseerd is op het werken met een telefoonnummer. Een breedbandverbinding wordt pas financieel aantrekkelijk vanaf 45min tot 1 uur per dag gebruik. Door van onbekende afzenders direct te verwijderen (ook uit de map verwijderde items) en zeker niet te openen, laat staan de bijlagen die zich bevinden in deze . s waarin wordt gevraagd stuur dit bericht aan zoveel mogelijk mensen door, GELIEVE DIT NIET TE DOEN, in zulke mails staan meestal al heel veel mailadressen van mensen die dit toch gedaan hebben, waaronder ook het jouwe (want jij hebt die mail binnengekregen). Het probleem is dat telkens die mail wordt doorgestuurd, er een kopie met de reeds verzamelde mailadressen naar de makers gaat van zogenaamde SPAM (of reclame) s, hoe meer je zo n dommigheden doorstuurt, hoe meer mailadressen (inclusief het jouwe) de oorspronkelijke afzender verzameld en hoe meer SPAM men kan versturen naar iedereen. Ook in bepaalde SPAM mails zit dus spyware en virussen. Gebruik zo weinig mogelijk je echte naam op internet en geef niet zomaar aan iedereen je mailadres. Gebruik voor diensten zoals MSN messenger, ICQ, etc. een bijnaam, koosnaam (of ook wel alias of nickname genoemd) Voer regelmatig scans en en upates uit ivm de hier aanbevolen of equivalente programma s. Als je iets niet kent of niet weet wat het is,

13 klik rechtsboven op het kruisje of druk op annuleren. Zeker niet op OK bevestigen. EINDE DEEL 2 Deel 3 PC Onderhoud 1. Verwijderen van tijdelijke bestanden A/ VERWIJDEREN VAN GEWONE TEMPORARY FILES In de computer worden telkens als men ermee werkt tijdelijke bestanden opgeslagen, deze worden in windows XP per gebruiker in een onderliggende map aan de gebruikersnaam opgeslagen. Men kan deze opgeslagen bestanden makkelijk verwijderen door deze eenvoudige bewerking als volgt uit te voeren: o Sluit alle applicaties (ook zoveel mogelijk applicaties die op de achtergrond draaien in de systray (naast het klokje) o Klik op START o Klik op UITVOEREN (of RUN) o Voer in : %temp% Nu worden alle gewone TEMP files (Temporary) weegegeven. Klik op bewerken (of edit) en klik op selecteer alles (select all)) Eens alles geselecteerd is, dan houdt u SHIFT ingerukt en druk tegelijk op DELETE Zo worden alle files onmiddellijk gewist en gaan ze niet eerst naar de prullenbak (indien sommige bestanden niet kunnen verwijderd worden is dit omdat er misschien nog applicaties open staan, zoals internet explorer, of omdat er spyware op de achtergrond draait. Om dit probleem op te lossen kan men best deze bewerking herhalen in wanneer Windows opgestart is in SAFE MODE of VEILIGE MODUS (bij het opstarten, voordat het windows logo verschijnt, op F8 drukken, en veilige modus kiezen in het opstrart menu) B/ VERWIJDEREN VAN TIJDELIJKE INTERNET BESTANDEN Telkens men op het internet surft worden webpagina s ingeladen in de computer, dit zijn in feite kopies van bestaande websites die telkens gedownload worden in de computer, om ze op het beeldscherm te kunnen weergeven, ook cookies komen op deze manier weer binnen. Tijdelijke internetbestanden kunnen nuttig zijn wanneer men vaak dezelfde pagina oproept, zo wordt niet telkens alles gedownload, maar hergebruikt en waar nodig ge-update teneinde de gevraagde web pagina weer te geven. Het probleem stelt zich dat die temporary internet files zich opstapelen op de ROOT of meestal de C:\ schijf, waardoor de vrije ruimte serieus kan gaan slinken, Windows XP heeft namelijk minmaal 1 GigaByte (of 1024 MegaByte) vrije schijfruimte nodig om snel te kunnen werken. Dus is het wel noodzakelijk deze tijdelijke internet bestanden van tijd tot tijd te wissen.

14 Het verwijderen van deze tijdelijke internet bestanden doe je op de volgende manier : o Klik in internet explorer op EXTRA, vervolgens op INTERNET-OPTIES o Dan verschijnt het onderstaande kader : ; Waar de omcirkelingen staan daar dient men te klikken om zowel de cookies als de tijdelijke internet bestanden te verwijderen. 2. Defragmenteren en/of Comprimeren? A/ De harde schijf opruimen en eventueel comprimeren Je begint best met een volledige schijfopruiming te doen,... hoe je aan het onderstaand kader geraakt, is als volgt o DUBBEL-klik op Deze Computer klik met de rechtermuisknop op de C:\ drive en ga naar eigenschappen (properties). Dan krijg je onderstaand scherm: o Klik op de groen omcirkelde knop, schijfopruiming. o Hier kan je meerdere zaken aankruisen, let wel op, als je comprimeren kiest, dit is enkel aanbevolen indien je

15 echt alle andere rommel en onnodige bestanden van je C:\ drive hebt verwijderd, en nog steeds geen 1 GB zou halen, wat vrije ruimte betreft, zoniet vertraag je eigenlijk nodeloos het systeem. Want comprimeren,... Wat is comprimeren??? Comprimeren kan ook omschreven worden als compresseren of samendrukken van bestanden. Dit is echter niet de methode die toegepast wordt zoals wanneer men *.zip of *.rar bestanden gaat aanmaken, dan spreken van een gesloten archief (ook een methode om minder plaats te gaan creëren, maar deze wordt eerder toegepast om iets via mail of een instant messaging programma te gaan versturen over het internet) Nadeel aan comprimeren is wel dat de computer meer tijd nodig heeft om die gegevens terug te decomprimeren wanneer ze worden opgeroepen of gebruikt worden. Voordeel is dan weer dat er dus meer plaats vrijkomt voor het werkgeheugen waardoor de computer dan weer sneller werkt. BESLUIT : comprimeer alleen maar als het echt nodig is, als de vrije ruimte op een partitie minder dan 1 GB bedraagt. Onnodig comprimeren zorgt dan weer voor tijdsverlies. B/ De harde schijf opruimen en defragmenteren. Wat is defragmenteren??? Een harde schijf kan onderverdeeld zijn in partities, die dan op hun beurt weer onderverdeeld zijn in CLUSTERS. Deze clusters kan men vergelijken met allemaal blokjes die gegevens bevatten (bytes, die dan weer bestaan uit bits, elke byte bestaat uit precies 8 bits, bits kunnen een I of een O bevatten) Stel u even voor dat de harde schijf een grote speelgoedbak is en vergelijk die clusters, of blokjes dus, best met lego blokjes. Elk heeft zijn eigen kleur en vorm. Telkens men gegevens wist of schrijft naar de schijf komen die op een willekeurige plaats te staan en worden alle adressen (of locaties) waar die gegevens zich bevinden opgeslagen in het register. Zo weet de computer, de bestanden terug te vinden wanneer deze opnieuw worden opgeroepen. Dat terugvinden kan verbeterd worden door te defragmenteren, zo wordt alles immer terug op een vaste plaats gezet en kan de computer sneller werken. Er wordt aangeraden om toch minimum 1 maal per maand uw harde schijf te defragmenteren. Hoe langer men wacht, hoe meer werk de computer zal hebben om de deframentatie te vervolledigen, indien dit echter op regelmatige basis gebeurd duurt het immers niet zo lang om alles op orde te krijgen. Ook voert men best na elke defragmentatie een Regcleaner scan uit.

16 Hoe en waar??? Defragmentatie staat op de volgende plaats in uw computer : Klik op : START Alle Programma s Bureau Accesoires Systeemwerkset - Schijfdefragmentatie U ziet hier ook dat de windows-defragmentatie, zal gaan comprimeren en defragmenteren terzelfdertijd, dit dus om meer plaats vrij te maken op de schijf. Er bestaan ook extra programma s om uw pc te onderhouden, met zowel ingebouwde virusscanner e.d. zoals Symantec s Norton Systemworks. Deze programma s kosten wel + 150, maar zijn wel doeltreffender dan de tools die zich in windows bevinden. Ook qua foutopsporing en herstelling doet NSW het stukken beter dan de tools in Windows. NSW is verkrijgbaar bij uw betere software dealer.

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall,

Voorbereidende maatregelen: schakel alle beveiligingsprogramma s uit die je geïnstalleerd hebt zoals antivirussoftware, firewall, Service Pack 2 Sinds begin september heeft Microsoft het tweede Service Pack (SP2) voor Windows XP op de markt gebracht. Het hoofddoel van dit servicepack is de veiligheid van computers met Windows XP

Nadere informatie

B-Sign SpeedUp Versie 1.2. Inhoud

B-Sign SpeedUp Versie 1.2. Inhoud Inhoud Inhoud...2 Inleiding...3 Programma s verwijderen....4 Clean Browser...5 Clean Register...6 Schijf defragmentatie...11 Regcure...12 Software...15 Eind...16 Tip: Maak een back-up van uw computer.

Nadere informatie

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u:

Windows Defender. In dit hoofdstuk leert u: 7 Windows Defender Veel internetgebruikers downloaden wel eens een gratis programma van internet. Vaak realiseren zij zich niet dat sommige programma s onderdelen bevatten die informatie over de gebruikers

Nadere informatie

Norton Antivirus 2009 Testrapport.

Norton Antivirus 2009 Testrapport. Norton Antivirus 2009 Testrapport. 18-09-2009 PC Web plus 1 Gebruikt test systeem. - AMD Athlon XP 2100+ - 1GB ram - 120 GB harde schijf - Windows XP SP3 - Standaard Firewall van Windows XP - McAfee Siteadvisor

Nadere informatie

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids

Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus versie 1.06 Snelle gebruikersgids Snelle gebruikersgids Norman Ad-Aware 1 2 augustus 2005 Inhoudsopgave: Gebruikersgids Norman Ad-Aware SE Plus... 3 Introductie... 3 Installeren

Nadere informatie

Gezien er nog steeds veel verwarring ontstaat over welke nu de schadelijke software zijn op PC gaan we in deze nieuwsbrief hier wat dieper op in.

Gezien er nog steeds veel verwarring ontstaat over welke nu de schadelijke software zijn op PC gaan we in deze nieuwsbrief hier wat dieper op in. Gezien er nog steeds veel verwarring ontstaat over welke nu de schadelijke software zijn op PC gaan we in deze nieuwsbrief hier wat dieper op in. 1) Virus Allereerst heb je virussen. Dit zijn de oudste

Nadere informatie

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware

Hardware Specialisatie. Sessie: virussen, spam, spyware Hardware Specialisatie Sessie: virussen, spam, spyware Overzicht > Inleiding < Virussen Spam Spyware Tips Inleiding (1) I had a dream... (door Bill Gates) o Een computer in elke huiskamer! o Alle computers

Nadere informatie

Introductie. Norman Ad-Aware Systeem vereisten. Volgorde van te ondernemen stappen

Introductie. Norman Ad-Aware Systeem vereisten. Volgorde van te ondernemen stappen Inhoudsopgave Introductie... 3 Norman Ad-Aware Systeem vereisten... 3 Volgorde van te ondernemen stappen... 3 Norman Ad-Aware Plus Downloaden... 4 Norman Ad-Aware Plus Installeren... 4 Instellingen Norman

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af?

Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? Wat te doen tegen verborgen software op je computer en hoe kom ik ervan af? 1 van 6 Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan

Nadere informatie

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0

Computerbegeleiding. Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Computerbegeleiding Veilig(er) computergebruik C/Kees Sidler november, 2006 Versie: 2.0 Onderwerpen Wie of wat vergalt ons computerplezier Hoe merk je dat er iets mis is Hoe kunnen we ons wapenen Algemene

Nadere informatie

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen

Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen Gratis virusscanner AVG installeren en afstellen AVG Anti-Virus Free Edition (inmiddels is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar) is een voor thuisgebruik gratis virusscanner en anti-spyware tool,

Nadere informatie

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7

Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 Beveiligingstips en instellingen voor Windows 7 PC beveiligen.nl Pagina 1 van 25 Inhoudsopgave: Voorwoord pagina 3 Basisinformatie pagina 4 Tips & instellingen Virusscanner pagina 5 Updaten pagina 5 Extensies

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 11 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Virus en malware check handleiding

Virus en malware check handleiding Virus en malware check handleiding Eenmaal per week uitvoeren, of als er een vermoeden van een besmetting is. NB. Het starten van deze software kan wat tijd kosten, daar het uitgebreide programma s zijn.

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank en het accepteren van de voorwaarden Eerste keer inloggen wanneer wij nog geen e-mailadres kennen: 1. Ga naar https://mijn.asrbank.nl

Nadere informatie

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail

E-mail: soorten en gevaren. SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail E-mail: soorten en gevaren SPAM = ongewenste (commerciële) e-mail Hoe geraakt een spammer aan je e-mailadres - Webpagina s en nieuwsgroepen worden gescand - Kinderen worden gelokt naar webpagina s waar

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

1. Uw computer beveiligen

1. Uw computer beveiligen 15 1. Uw computer beveiligen Voor computers die verbinding maken met internet is goede beveiliging essentieel. Een goed beveiligingssysteem verkleint het risico op malware (virussen of andere schadelijke

Nadere informatie

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af.

Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Hoe download en installeer ik de software 15.2? Lees voordat u begint dit document volledig door en sluit alle programma s af. Let op! Als u nog offertes hebt opgeslagen in CBS 14.2, kunt u deze alleen

Nadere informatie

Uw PC weer in topconditie!

Uw PC weer in topconditie! Uw PC weer in topconditie! Om uw PC weer in topconditie te krijgen kunt u een aantal maatregelen nemen. De belangrijkste staan hieronder aangegeven. Ik ben uitgegaan van Windows 7, simpelweg omdat ik dat

Nadere informatie

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding

2. Installatie Welp op een PC met internet verbinding 1. Welp installeren Welp wordt vanaf internet geïnstalleerd op een PC met een van de volgende besturingssystemen: Windows XP, Windows Vista, Windows 7 of Windows 8. Welp kun je installeren vanaf de NJBB

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Android smartphones en tablets Mobiel IVP Android Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 1 Inleiding... 3 2 Installatie...

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten

Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is. Leerkrachten Les 2... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom?

Nadere informatie

Mobiel Internet Veiligheidspakket

Mobiel Internet Veiligheidspakket Mobiel Internet Veiligheidspakket Gebruikershandleiding Mobiel Internet Veiligheidspakket voor Windows Mobile smartphones Mobiel IVP Windows Mobile Versie 1.0, d.d. 20-07-2011 Inleiding... 3 1 Installatie...

Nadere informatie

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015

F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 2 Inhoud F-Secure Anti-Virus for Mac 2015 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Abonnement beheren...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer goed is beveiligd?...4

Nadere informatie

Windows Defender downloaden

Windows Defender downloaden 142 Windows XP onderhoud en beveiliging voor senioren Windows Defender downloaden Windows Defender is een programma waarmee u o.a. spyware kunt opsporen en verwijderen. Dit programma wordt door kenners

Nadere informatie

Adaware, voor het verwijderen van spyware

Adaware, voor het verwijderen van spyware Adaware, voor het verwijderen van spyware Handleiding van Auteur: CorVerm September 2007 handleiding: Adaware, voor het verwijderen van spyware Ad-Aware 2007 Free is de geheel nieuwe gratis versie van

Nadere informatie

Ewido Security Suite

Ewido Security Suite Ewido Security Suite 1. Wat Ewido SS is een goede gratis Malware Scanner, Cleaner en Remover voor Trojans, Worms, Dialers, Hijackers, Spyware en Keyloggers. Een goede aanvulling dus op de traditionele

Nadere informatie

Spyware en virussen opsporen en verwijderen

Spyware en virussen opsporen en verwijderen Softwaretypes Er bestaan verschillende types software: Trialware (free to try) Werken maar voor een korte testperiode. Na de testperiode zal meestal gevraagd worden het programma aan te kopen als je het

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst

Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Disclaimer Kwaadaardige software blokkeert PC s van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele dagen blijken steeds meer mensen slachtoffer

Nadere informatie

Inhoudsopgave Internet voor beginners

Inhoudsopgave Internet voor beginners Inhoudsopgave Internet voor beginners 1 Ontdek het internet Het internet De internetverbinding 2 Surfen op het internet Internet Explorer o Opstarten en afsluiten o De vorige versies o Onderdelen o Surfen

Nadere informatie

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank

Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Instructie Inloggen op Mijn a.s.r. Bank Problemen met inloggen? Wij helpen u graag! Stappenplan inloggen Stap 1: Ga naar www.asr.nl Stap 2: Klik rechts bovenin het scherm op de tekst inloggen. Stap 3:

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Inleiding Voor de juiste werking van ZorgDomein is het noodzakelijk dat de browserinstellingen van Internet Explorer op de juiste wijze

Nadere informatie

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 16/06//2014. Te herzien op

Informatica Pagina 1 van 13. Versiedatum 16/06//2014. Te herzien op Informatica Pagina 1 van 13 Citrix - Installatie voor extern gebruik - versie juni 2014.docx Naam van de verantwoordelijke: Handtekening: Versiedatum 16/06//2014 Te herzien op Doelgroep Externe Citrix

Nadere informatie

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt

Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Op basis van klanten-,product-,barcodegegevens wordt automatisch een barcode document aangemaakt Pagina 1 van 56 Inhoud van deze help 1. Algemeen 1.1 Inhoud van deze box. 1.2 Minimum systeemvereisten 2.

Nadere informatie

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST

WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST WERKEN MET ELEKTRONISCHE POST Naam Nr Klas Datum Met E-mail of elektronische post kan je berichten verzenden naar en ontvangen van andere computersystemen die aangesloten zijn op het Internet. De berichten

Nadere informatie

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties.

NB. Indien het een laptop betreft sluit deze dan aan op het stroomnet voor deze vier acties. Wekelijks onderhoud van Windows. Het is goed gebruik om eens per week wat aan onderhoud te doen, om te voorkomen dat Windows wat trager wordt en om te kijken of er soms ongerechtigheden in de PC geslopen

Nadere informatie

Handleiding voor snelle installatie

Handleiding voor snelle installatie Handleiding voor snelle installatie ESET NOD32 Antivirus v3.0 ESET NOD32 Antivirus biedt de beste beveiliging voor uw computer tegen kwaadaardige code. Gebouwd met de ThreatSense scanmachine, die geïntroduceerd

Nadere informatie

Werken met antispyware-en kuissoftware

Werken met antispyware-en kuissoftware Gebruik de bladwijzers PC-pro Bruno Draulans www.pc-pro.be info@pc-pro.be Werken met antispyware-en kuissoftware Inleiding Malwarebytes Spybot:search and destroy Ccleaner Inleiding Wanneer je een programma

Nadere informatie

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be

Introductie Workshop. Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie Workshop Tom Hufkens Shopmanager Turnhout & Geel tom.hufkens@webstore.be Introductie in Android & Windows 8 Inhoud: DEEL 1: ANDROID Wat is het en hoe er mee werken? DEEL 2: WINDOWS 8 Wat zijn

Nadere informatie

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2.

PROXSYS Spamfilter. Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface. Pagina 1 van 1. Auteur: Marcel van Leur. Datum: 31 oktober 2012. Versie: 2. 1 PROXSYS Spamfilter Gebruikers Handleiding Quarantine Webinterface Auteur: Marcel van Leur Datum: 31 oktober 2012 Pagina 1 van 1 Versie: 2.0 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding. pagina 3 2 Spamfilter rapport......

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Criminaliteit op internet: Ransomware Kwaadaardige software blokkeert PC's van eindgebruikers en lijkt afkomstig van Ecops, FCCU of een andere buitenlandse politiedienst Sinds enkele maanden blijken steeds

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566

VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 VinniePlace www.vinnieplace.nl helpdesk.vinnieplace.nl info@vinnieplace.nl 06-50546566 1 Inhoudsopgave 1.Ccleaner... 3/4 1.1.Ccleaner downloaden... 5/7 1.2.Ccleaner installeren... 6/13 1.3.Ccleaner gebruiken...

Nadere informatie

SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4

SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4 SYSTEEMVEREISTEN TRACK VERZUIM 4 Copyright Tredin B.V. te Lelystad Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt (voor willekeurig welke doeleinden) door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Winrar. door verhaegen

Winrar. door verhaegen Winrar door verhaegen 1. Inleiding WinRar is software dat gebruikt wordt om bestanden in te pakken en om deze uit te pakken. Het is de Windowsversie van Rar Archiver, een archiefprogramma dat ongeveer

Nadere informatie

Installatiehandleiding HDN Certificaat

Installatiehandleiding HDN Certificaat Installatiehandleiding HDN Certificaat HDN Helpdesk T: 0182 750 585 F: 0182 750 599 M: helpdesk@hdn.nl 1 Inhoudsopgave Installatiehandleiding Inleiding - Het HDN certificaat, uw digitale paspoort...3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 2 ... Hoe in alle veiligheid surfen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 2... Hoe in alle veiligheid surfen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 2 Een veilige computer moet gebruik maken van een goede virusscanner. Voor

Nadere informatie

Les D-06 Veilig internetten

Les D-06 Veilig internetten Les D-06 Veilig internetten Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Er wordt heel wat informatie over het net verspreid, waaronder ook informatie die voor andere partijen interessant

Nadere informatie

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens

Start de applicatie op om naar het inlogscherm te gaan. Onthoudt mijn gegevens iphone app - Users Users - iphone App Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger en is uitgevoerd

Nadere informatie

Criminaliteit op internet: Ransomware

Criminaliteit op internet: Ransomware Pz Grens, Patrick De Smedt Van: Vleugels Sven [sven.vleugels@pzgrens.be] Verzonden: woensdag 20 juni 2012 13:47 Aan: niet-openbare ontvangers: Onderwerp: BIN Flash : Herinnering : Ransomware virus blijft

Nadere informatie

Installeren Adobe Flash Player

Installeren Adobe Flash Player Om uw afzetkeuze en celindeling online in te vullen, moet het programma Flash geïnstalleerd zijn op uw computer. Mocht dit nog niet op uw computer staan, dan krijgt u automatisch een foutmelding zodra

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding ICT. McAfee Antivirus

Handleiding ICT. McAfee Antivirus Handleiding ICT Inleiding SDW biedt medewerkers de mogelijkheid om op hun privé laptop of computer, antivirus software te installeren. De antivirus software geleverd door McAfee zorgt ervoor dat uw laptop

Nadere informatie

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking

HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking HANDLEIDING DMS Plugin Installatie, configuratie & werking Dit document is de handleiding voor de installatie, configuratie en werking van de DMS Plugin. Versie 1-12/09/2005 Inhoudstafel 1 Installatie...

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010 ICT HANDLEIDING TELEWERKEN Versie 2010 Inhoudsopgave 1 TELEWERKEN GEBRUIKEN... 3 1.1 DE YMERE PORTAL... 3 2 SOFTWARE INSTALLEREN... 5 2.1 CITRIX CLIËNT SOFTWARE... 5 3 YPORTAL AANPASSEN NAAR PERSOONLIJKE

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 6 Uw voorkennis 6 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 Uw voorkennis... 6 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Website bij het boek... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer

Computer-onderhoud 18-2-2015. Agenda Echt schoonmaken. Echt schoonmaken. Partitioneren. Schijforganisatie. Beperkte mogelijkheden via schijfbeheer Computer-onderhoud Agenda Echt schoonmaken Schijforganisatie; partities Opruimen Verdere opruiming Presentatie Mathieu Geelen Defragmentatie!? Backup 1 2 Echt schoonmaken Partitioneren Beperkte mogelijkheden

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3

Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 F-Secure Anti-Virus for Mac 2014 Inhoud 2 Inhoud Hoofdstuk 1: Aan de slag...3 1.1 Wat moet er na de installatie gebeuren?...4 1.1.1 Abonnement beheren...4 1.1.2 Het product openen...4 1.2 Hoe zorg ik ervoor

Nadere informatie

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys

Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012. Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys Handleiding afdrukken rotariaat CAMPUS NOORD 01-10-2012 Informaticadienst Scholengroep Sint-Rembert v.z.w. Kevin Baert Loes Casteleyn Michiel Seys 0. Inhoudsopgave 0. Inhoudsopgave... 3 1. Installatie

Nadere informatie

Het downloaden van adwcleaner Om gebruik te kunnen maken van adwcleaner moet u deze eerst downloaden van het internet.

Het downloaden van adwcleaner Om gebruik te kunnen maken van adwcleaner moet u deze eerst downloaden van het internet. Handleiding gebruik adwcleaner Tegenwoordig is er steeds meer gratis te downloaden software gecombineerd met gesponsorde (extra) software via een zogenaamde wrapper of downloader wat optioneel al dan niet

Nadere informatie

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006 1 Beste webmeester, Voor u ligt een korte handleiding voor het onderhouden van uw eigen website. Dit onderhoud gaat heel eenvoudig door het aanmaken van documenten in Microsoft Word. Er wordt dan ook verondersteld

Nadere informatie

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc

Workshop CCleaner. Onderhoudsbeurt voor uw pc Workshop CCleaner Onderhoudsbeurt voor uw pc CCleaner is een gratis programma dat uw pc grondig onder handen neemt en allerlei ongewenste softwarerestjes en overbodige bestanden verwijdert. Niet alleen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Introductie Visual Steps 10 Nieuwsbrief 10 Wat heeft u nodig? 11 Uw voorkennis 11 De website bij het boek Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Introductie Visual Steps... 10 Nieuwsbrief... 10 Wat heeft u nodig?... 11 Uw voorkennis... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Projectforum als gebruiker. Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord.

Projectforum als gebruiker. Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord. Projectforum als gebruiker Op de homepage meldt de gebruiker zich aan met zijn persoonlijke login en paswoord. De Project Forum interface wordt opgestart. Indien u zelf projectbeheerder bent komt u bij

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19

Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Internet Veiligheidspakket van KPN Handleiding Windows XP, Vista, 7,8 Versie 13.04.19 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Systeemeisen... 4 3 Installatie... 5 4 Gebruik en instellingen... 12 4.1 Algemeen...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 9 Nieuwsbrief 9 Introductie Visual Steps 10 Wat heeft u nodig 11 De website bij het boek 11 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Nieuwsbrief... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heeft u nodig... 11 De website bij het boek... 11 Hoe werkt u met dit boek?... 12 Uw voorkennis... 13 Toets uw kennis...

Nadere informatie

Snel op weg met e.dentifier2

Snel op weg met e.dentifier2 Snel op weg met e.dentifier2 U kunt uw e.dentifier2 gekoppeld of los gebruiken. De verschillen tussen beide methoden leggen we hier uit. Ook vindt u hier antwoord op de veelgestelde vragen. Gekoppeld gebruik

Nadere informatie

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING

cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING cprotect BESCHERM HET ONVERVANGBARE VOOR ANDROID-SMARTPHONES EN -TABLETS GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cprotect: Bescherm het onvervangbare! cprotect is een applicatie die u eenvoudig op uw (Android)

Nadere informatie

Handleiding - Mogelijke oplossingen voor problemen met het starten van Uw Online Werkplek

Handleiding - Mogelijke oplossingen voor problemen met het starten van Uw Online Werkplek Zelfinstructie Deze zelfinstructie is er voor u! Wij krijgen steeds vaker het verzoek van gebruikers om informatie toe te sturen waarmee zij zelf gebruikersvragen kunnen oplossen. Uiteraard zijn wij er

Nadere informatie

Herstelfuncties van Windows

Herstelfuncties van Windows Herstelfuncties van Windows Wanneer uw pc om een of andere reden plotseling niet goed meer werkt, is Systeemherstel vaak de aangewezen methode om het probleem snel op te lossen. Systeemherstel werkt echter

Nadere informatie

14 tips om windows 7 sneller te maken

14 tips om windows 7 sneller te maken 14 tips om windows 7 sneller te maken De vrije ruimte op uw vaste schijf én in het werkgeheugen is van grote invloed op de prestaties van uw systeem. Ook een 'Solid State Disk' kan voor een enorme prestatieboom

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Beschrijving webmail Enterprise Hosting

Beschrijving webmail Enterprise Hosting Beschrijving webmail Enterprise Hosting In dit document is beschreven hoe e-mail accounts te beheren zijn via Enterprise Hosting webmail. Webmail is een manier om gebruik te maken van e-mail functionaliteit

Nadere informatie

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00

Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 Syllabus 2013 12 Prijs 2,00 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- In deze lezing zullen we ons eerst afvragen wat er

Nadere informatie

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID)

DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) DE ELEKTRONISCHE IDENTITEITSKAART (EID) MS OFFICE OUTLOOK 2007 (WINDOWS) VERSIE 1.1.1 NL Disclaimer Fedict is niet verantwoordelijk voor om het even welke schade die een derde zou ondervinden ingevolge

Nadere informatie

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010

ICT HANDLEIDING TELEWERKEN. Versie 2010 ICT HANDLEIDING TELEWERKEN Versie 2010 Inhoudsopgave 1 TELEWERKEN GEBRUIKEN...3 1.1 DE YMERE PORTAL...3 2 SOFTWARE INSTALLEREN...5 2.1 CITRIX CLIËNT SOFTWARE...5 3 YPORTAL AANPASSEN NAAR PERSOONLIJKE WENSEN...8

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer

Spyware. Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Spyware Wat te doen tegen verborgen software op uw computer Doet uw computer ineens anders dan normaal? Verschijnen er willekeurig internetschermen of pop-ups in beeld, waarvan u niet weet waar ze vandaan

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

Werken op afstand via internet

Werken op afstand via internet HOOFDSTUK 12 Werken op afstand via internet In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat er nodig is om op afstand met de ROS artikel database te kunnen werken. Alle benodigde programma s kunnen worden gedownload

Nadere informatie

iphone app - Timesheet

iphone app - Timesheet iphone app - Timesheet Timesheet - iphone app Deze Paxton applicatie is gratis verkrijgbaar in de App Store. Deze applicatie is ontwikkeld om gebruikt te worden op elk ios apparaat versie 5.1 of hoger

Nadere informatie

Handleiding Migratie. Bronboek Professional

Handleiding Migratie. Bronboek Professional Handleiding Migratie Bronboek Professional Laatste wijziging: 25/02/2015 Inhoudsopgave Controles en acties vooraf pag. 1 Installatie en configuratie Microsoft SQL met de Bronboek Helpdesk Tool pag. 3 Migratie

Nadere informatie

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013

Veilig Internetten. Rob van Geuns April 2013 Veilig Internetten Rob van Geuns April 2013 Agenda Wat is malware? Wat bestaat er allemaal? Wat voor kwaad doet het? Waar komt die troep vandaan? Waarom? Hoe voorkomen we besmetting? Hoe weet ik dat ik

Nadere informatie