RV Amendement 1. Onderwerp: aanpassing Huisvestingsverordening 1998 op onderdeel splitsingsvergunning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RV Amendement 1. Onderwerp: aanpassing Huisvestingsverordening 1998 op onderdeel splitsingsvergunning"

Transcriptie

1 RV Amendement 1 Onderwerp: aanpassing Huisvestingsverordening 1998 op onderdeel splitsingsvergunning constaterende dat, - de splitsingsvergunning komt te vervallen voor appartementen en blokwoningen die zonder verbouwing in de verkoop gaan, - dat deze nieuwe regeling vooral bedoeld is om de verkoop van huurwoningen te vergemakkelijken, - dat er in de woonvisie behoudens de aantallen geen concrete afspraken staan over de locaties en de spreiding van te verkopen huurwoningen, overwegende dat, - dat de wens tot vermindering van de administratieve lasten voor de eigenaren van dit soort panden een loffelijk streven is, - dat het desondanks van belang is dat de gemeente regie en grip houdt op de verkoop van huurwoningen om uit volkshuisvestelijk oogpunt onwenselijk verkoop van huurwoningen (b.v. in bepaalde straten of wijken, of soorten woningen) tegen te gaan, - ook uit ervaringen uit het verleden blijkt dat de verkoop van huurwoningen gevoelig kan liggen bij de bewoners, - dat de prestatieafspraken met de woningcorporaties over de verkoop van huurwoningen inclusief concrete aantallen en locaties nog niet zijn gemaakt, - dat het wenselijk is dat deze afspraken er zijn voordat deze wijziging van de Huisvestingsverordening in werking treedt, besluit, artikel 34 lid 1 te vervangen door: Deze verordening treedt in werking op de dag volgend op die van haar bekendmaking zodra de prestatieafspraken met de woningcorporaties die in Leiden actief zijn, zijn vastgesteld. en gaat over tot de orde van de dag, Janine Clement (CU) Guido Terpstra (CU) Louk Rademaker (SP) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement verworpen, met dien verstande dat de fracties van SP, CU, D66 en LL geacht worden voor het amendement gestemd te hebben.

2 Amendement 1. Onderwerp: Kadernota jeugdbeleid Constaterende dat: - in de inleiding van de nota gesproken wordt over het aantal kinderen in uitkeringsgezinnen, dat in Leiden hoger is dan het landelijlk gemiddelde - in bijlage IV het minimabeleid als relevante beleidsnota niet genoemd staat Overwegende dat: - het hier een integrale nota betreft - amroede een belangrijke risicofactor is mbt gezond en veilig opgroeien van kinderen Besluit: - bladzijde 9, tweede vinkje, het woord makkelijk te wijzigen in voor iedereen - bladzijde 13, derde vinkje, het woord makkelijk te wijzigen in voor iedereen - aan bijlage IV het minimabeleid als relevante beleidsnota toe te voegen Roos van Gelderen (SP) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement aanvaard, met dien verstande dat de fracties van de VVD, CDA en LL geacht worden tegen het amendement gestemd te hebben.

3 Amendement 2. Onderwerp: Kadernota jeugdbeleid Constaterende dat: - dit een kaderstellende nota betreft - bereikt wil worden dat Leiden mogelijkheden biedt voor uitingen van jongerencultuur in brede zin - waar relevant de bovengrens van de leeftijd waarop deze nota zich richt opgerekt wordt naar 23 jaar - geconstateerd wordt dat er weinig aanbod van specifieke jeugdcultuur in de stad is - aanbod van activiteiten voor jongeren vanaf ca. 16 jaar m.n. stedelijk aangeboden zou moeten worden - in een aantal wijken sprake van soms ernstige overlast is Overwegende dat: - het in een kaderstellende nota niet past van een bepaald onderwerp gedetailleerd aan te geven wat we niet doen - we ons daarmee voor de komende jaren (wellicht onnodig) beperken - zo ons ook voor de toekomst de mogelijkheid onthouden van een realiseerbaar stedelijk jongerencentrum die kansen biedt voor een oplossing van bovengenoemde problematiek Besluit: Toe te voegen aan het besluit onder c.: met dien verstande dat de tekst op bladzijde 29 van de nota alsvolgt wordt gewijzigd: - de zin We kiezen er in deze nota... van een dergelijke voorziening te schrappen - de zin Die kunnen uitgevoerd worden... in de stad te schrappen Daarmee kan het kader om dit stuk weggelaten worden en wordt het daadwerkelijk een kaderstellende uitspraak. Roos van Gelderen (SP) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement verworpen, met dien verstande dat de fracties van D66 en SP geacht worden voor het amendement gestemd te hebben.

4 Amendement 3. Onderwerp: Jeugdbeleid en de Ruimtelijke Ordening (Jeugdnota) De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 22 januari 2008 ter vaststelling van de kadernota jeugdbeleid De Leidse jeugdfactor: participatie en perspectief, integraal jeugdbeleid , Gelet op: de beraadslaging in de commissie voor Onderwijs en Samenleving van 15 januari 2008, Constaterende dat in de jeugdnota geen gegevens staan over een claim die het jeugdbeleid zou moeten hebben bij het ontwikkelen van ruimtelijke plannen, bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen in Leiden de jeugdfactor geen uitgangspunt is bij de aanvang van een project, overwegende dat de indruk bestaat er veel bestemmingen zijn veranderd ten nadele van een goed jeugdbeleid; dit een mogelijke oorzaak kan zijn van de jeugdproblematiek die in de jeugdnota wordt geschetst; de jeugdnotitie het enige beleidsstuk is waarin een combinatie wordt gemaakt van onderwijs, welzijn, sport, cultuur, recreatie, vrije tijd, uitgaan en woonomgeving; BESLUIT; toe te voegen d. het ontwikkelen van een ruimtelijke visie voor het aspect jeugd op stedelijk- en wijkniveau die kaderstellend is voor de invulling van de fysieke ruimte in deze stad en als doel heeft om de jeugdproblemen in Leiden te voorkomen of terug te dringen Moniek van Sandick-Sopers (CDA) Guido Terpstra (CU) Het amendement wordt door de indieners ingetrokken.

5 Amendement 4. Onderwerp: (soft)drugsbeleid t.a.v. jeugd speerpunt constaterende: dat de kadernota jeugdbeleid De Leidse jeugdfactor; participatie en perspectief wel het probleem en gevaar van (soft)drugsgebruik onder jeugd aanstipt, maar hiervoor geen nader beleid in het vooruitzicht stelt; overwegende dat: (Soft)drugsgebruik onder jeugd vele grote risco s met zich meebrengt op het gebied van veligheid, agressie, maatschappelijke- en schoolprestaties en geestelijke en lichamelijke gezondheid; juist de (meervoudige) problematiek bij de kwetsbaarste doelgroepen van de Leidse jeugd vaak (soft)drugsgerelateerd is; De kadernota jeugdbeleid zonder motivering (soft)drugsgebruik niet, maar overmatig alcoholgebruik wel als speerpunt benoemt Effectieve aanpak van de doelen en speerpunten (zoals bijv. het tegengaan van schooluitval en jeugdoverlast) uit de kadernota jeugdbeleid samenhangen met een effectieve bestrijding van (soft)drugsgebruik onder jeugd besluit: RV , het vijfde opsommingsstreepje (speerpunten) onder c) als volgt te wijzigen: - bestrijden van (soft)drugsgebruik en overmatig alcoholgebruik door de jeugd Guido Terpstra (CU) Moniek van Sandick (CDA) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement aanvaard, met dien verstande dat de fracties van SP, VVD, SLO en LL geacht worden tegen het amendement gestemd te hebben.

6 Amendement 5. Onderwerp: notitie(soft)drugsbeleid t.a.v. jeugd constaterende: dat de kadernota jeugdbeleid De Leidse jeugdfactor; participatie en perspectief wel het probleem en gevaar van (soft)drugsgebruik onder jeugd aanstipt, maar hiervoor geen nader beleid in het vooruitzicht stelt; overwegende dat: (Soft)drugsgebruik onder jeugd vele grote risco s met zich meebrengt op het gebied van veligheid, agressie, maatschappelijke- en schoolprestaties en geestelijke en lichamelijke gezondheid; juist de (meervoudige) problematiek bij de kwetsbaarste doelgroepen van de Leidse jeugd vaak (soft)drugsgerelateerd is; Het college in de commissiebehandeling op 15 januari heeft laten weten een notitie t.a.v. (soft)drugsgebruik zinvol te vinden; een nadere beleidsvisie en -uitwerking ten aanzien van (soft)drugsgebruik onder jeugd gewenst is; besluit: aan Bijlage V ( Te ontwikkelingen uitvoeringsplannen Jeugdbeleid ) van de kadernota jeugdbeleid De Leidse jeugdfactor; participatie en perspectief het volgende uitvoeringsplan toe te voegen: 10. Integrale aanpak (soft)drugsgebruik jeugd Guido Terpstra (CU) Moniek van Sandick (CDA) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement aanvaard, met dien verstande dat de fracties van de SP en SLO geacht worden tegen het amendement gestemd te hebben.

7 Amendement 6. Onderwerp: toevoeging van het bestrijden van overgewicht bij jongeren als speerpunt bij de kadernota jeugdbeleid BESLUIT: aan lid c) van het raadsbesluit toe te voegen: - terugdringen van de prevalentie van overgewicht bij de jeugd Toelichting: Het college heeft volgens de indieners ten onrechte besloten om de bestrijding van overgewicht bij jongeren niet op te nemen als speerpunt bij de kadernota jeugdbeleid. Reeds in 2003 heeft de gezondheidsraad, een onafhankelijk adviesorgaan voor de regering en het parlement, aangegeven 1 dat de stijgende prevalentie van overgewicht en obesitas een belangrijke bedreiging is voor de volksgezondheid. Er wordt in dat advies gesproken over een epidemie, juist ook onder jongeren neemt overgewicht en zelfs obesitas schrikbarend toe, en er wordt gesproken over de noodzaak van preventie en interventie. Die noodzaak is volgens de indieners sindsdien nog niet verdwenen. Tevens luidden 2 de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie), het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en Kijk op diabetes eind 2007 de noodklok over de stijgende prevalentie van diabetes, één van de aandoeningen die wordt veroorzaakt door overgewicht en obesitas. Volgens de indieners heeft de gemeente hier een taak te vervullen. Vooral in de voorlichtende sfeer m.b.t. tot gezonde voeding en voldoende beweging. Wij denken hierbij naast algemene voorlichting, vooral aan voorlichting in het onderwijs en via de opvoedingsondersteuning. Krijn Boddé (VVD) Arend-Jan Sleijster (VVD) Zonder hoofdelijke stemming wordt het amendement verworpen, met dien verstande dat de fracties van de VVD en D66 geacht worden voor het amendement gestemd te hebben. 1 Advies van de gezondheidsraad

8 RV Motie 1. Onderwerp: aanpassing Huisvestingsverordening 1998 op onderdeel splitsingsvergunning constaterende dat, - de splitsingsvergunning komt te vervallen voor appartementen en blokwoningen die zonder verbouwing in de verkoop gaan, overwegende dat, - dat de wens tot vermindering van de administratieve lasten voor de eigenaren van dit soort panden een loffelijk streven is, - dat deze nieuwe regelgeving aanleiding kan geven tot ongewenste effecten als gebouweigenaren hun panden eerst verbouwen tot huurappartementen en deze kort daarna toch in de verkoop doen, - dat enkele Brabantse steden een soortgelijke aanpassing van de huisvestingsverordening ongedaan hebben gemaakt omdat dit leidde tot grootschalige splitsing van panden wat vervolgens de leefbaarheid onder druk zette, verzoekt het college, - een jaar na inwerkingtreding te bezien of bovengenoemde ongewenste effecten zijn opgetreden, - en indien nodig over te gaan op reparatie van de Huisvestingsverordening 2007, en gaat over tot de orde van de dag, Janine Clement (CU) Guido Terpstra (CU) Louk Rademaker (SP) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie verworpen, met dien verstande dat de fracties van SP, CU, D66 en LL geacht worden voor de motie gestemd te hebben.

9 Motie 1. Onderwerp: Motie versterking activiteitenaanbod constaterende dat, Het college in de Jeugdnota voorstelt het activiteitenaanbod voor jongeren te versterken Dit speerpunt in de inspraakperiode ook breed werd onderschreven Ook in andere steden investeren in activiteitenaanbod positieve resultaten oplevert, oa door Fame ISH in Amsterdam De vraag vanuit de jongeren breed is en het extra geld beperkt Allerlei organisaties hierover graag mee willen denken en aan mee willen werken Ook nieuwe organisaties graag activiteiten aanbieden Onder meer het ROC Leiden heeft aangegeven daar graag ruimte voor beschikbaar te stellen De hogeschool en ROC s ook de mogelijkheid hebben stagiaires in te zetten voor dit doel overwegende dat, We met de beperkte extra middelen graag het maximale willen bereiken De Leidse organisaties voor onderwijs, cultuur, welzijn en de sportverenigingen ruimtes beschikbaar hebben die niet helemaal zijn volgeprogrammeerd De Leidse organisaties de mogelijkheid hebben een aandeel te leveren in het aanbieden van de gewenste activiteiten Deze organisaties graag meewerken aan een uitbreiding van het activiteitenaanbod Er in nieuwe gebouwen onder andere van het ROC en de muziekpodia kansen liggen Verzoekt het college bij de uitwerking van het speerpunt activiteitenaanbod voor de jeugd : het beschikbare geld te investeren in de activiteiten zelf en/ of begeleiding en niet in gebouwen te mikken op een zo breed mogelijk aanbod van activiteiten in samenspraak met jongeren zelf, onderwijsinstellingen, culturele instellingen, sportverenigingen, jongerenwerk, welzijnswerk en jeugdzorg ruimte te bieden aan nieuwe organisaties zoals de Stichting Leidse Jongeren en gaat over tot de orde van de dag.

10 Conny Broeyer (PvdA) Hilde Jansen (PvdA) Moniek van Sandick (CDA) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie aanvaard, met dien verstande dat de fractie van de SP geacht wordt tegen de motie gestemd te hebben.

11 Motie 2. Onderwerp: Jeugdvriendelijkheid van de openbare Ruimte constaterende dat, het college in de nota Jeugdbeleid voorstelt meer aandacht te besteden aan jeugd bij ander beleid, maar dat deze intentie nog nauwelijks is uitgewerkt; de speelruimte voor kinderen en jongeren steeds verder is ingeperkt door de voortdurende stedelijke verdichting; kinderen en jongeren steeds minder buiten spelen, omdat het buiten niet veilig genoeg is en omdat deze ruimte met steeds beperkter wordt. overwegende dat, met name bij het inrichten van de openbare ruimte extra aandacht voor de jeugd nodig is; het voor de motorische en sociale ontwikkeling van kinderen van groot belang is dat ze veel buiten spelen en/of bewegen; kinderen en jongeren zich zelfstandig in een steeds ruimere leefomgeving moeten kunnen bewegen en vertrouwd kunnen raken met hun leefomgeving; dat kinderen en jongeren straten en pleinen en speelruimtes nodig hebben om naar school te gaan, te skaten, te fietsen, te spelen en elkaar te ontmoeten; de publieke ruimte kind- en jeugdvriendelijk en rijk aan uitdagingen moet zijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren moet stimuleren; de publieke ruimte verschillende plekjes moet bieden voor verschillende (leeftijds)groepen. Verzoekt het college 1. voortaan in de bestemmingsplannen expliciet aandacht te besteden aan de jeugdvriendelijkheid van de openbare ruimte, dat wil zeggen: a. in het deel beschrijving en analyse een onderdeel toe te voegen met een beschrijving en analyse van de jeugdvriendelijkheid van de openbare ruimte met daarin aandacht voor: - veelgebruikte routes van woningen naar de voorzieningen waar kinderen gebruik van maken; - de plekken in die routes waarop zich tekorten of knelpunten bevinden; - de kwantiteit en kwaliteit van speelmogelijkheden en ontmoetingsmogelijkheden langs die routes. b. in het deel beleid en deelplan van het bestemmingsplan uiteen te zetten op welke punten hierin verbetering kan of wordt gebracht. c. hiermee te beginnen bij het bestemmingsplan Stevenshof 2. met een voorstel te komen voor de aanpak van de verbetering van de jeugdvriendelijkheid van de openbare ruimte. Dat wil zeggen een voorstel om de openbare ruimte zodanig in te richten dat het een uitdagende omgeving is voor kinderen en jongeren, die de ontwikkeling van kinderen stimuleert met voldoende jeugdvriendelijke routes en speel- en ontmoetingsplekken langs de drukste delen van die routes.,en gaat over tot de orde van de dag.

12 Conny Broeyer (PvdA) Lahbib El Houari (PvdA) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie aanvaard, met dien verstande dat de fractie van de VVD geacht wordt tegen de motie gestemd te hebben.

13 Motie 3. Onderwerp: representatie jeugdigen stadsenquête constaterende dat, in Leiden besluiten worden genomen voor jeugdigen die mede gebaseerd zijn op cijfers van de stadsenquête deze stadsenquête in haar respondentengroep geen vertegenwoordiging heeft van jeugdigen, maar pas vanaf 18 jaar en ouder overwegende dat, er gezien de respondenten groep vraagtekens kunnen worden gezet bij de representatieve waarde van onderwerpen waarbij jeugdigen een belangrijke doelgroep vormen, zoals cultuur, onderwijs en sport; er in het statistisch onderzoek allerlei technieken zijn om representatieve gegevens te krijgen ook bij niet volwassenen; verzoekt het College, om in gevallen waarbij de doelgroep van een onderwerp van de stadsenquête overwegend jonger dan 18 jaar oud zijn een aanvullend onderzoek te houden onder de daadwerkelijke doelgroep van het betreffende onderwerp. en gaat over tot de orde van de dag. Moniek van Sandick (CDA) Conny Broeyer (PvdA) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie aanvaard, met dien verstande dat de fractie van GL geacht wordt tegen de motie gestemd te hebben.

14 Motie 4. Onderwerp: Bestrijden van discriminatie in het uitgaansleven Constaterende, - dat de jongeren, die in het kader van deze nota geïnterviewd zijn, aangeven dat er in het uitgaansleven regelmatig wordt gediscrimineerd; - dat in de kadernota jeugdbeleid met geen woord wordt gerept over de bestrijding van discriminatie in het uitgaansleven. Overwegende, - dat discriminatie één van de meest vernederende zaken is die je kan overkomen. Spreekt uit, - dat het belangrijk is om als lokale overheid signalen dat discriminatie plaatsvindt serieus te nemen; - dat het belangrijk is om als lokale overheid te laten zien dat we discriminatie in wat voor vorm ook verwerpen en hier krachtig tegen optreden. Verzoekt het college, - de omvang van het probleem van discriminatie in het uitgaansleven in Leiden in kaart te brengen, met name door in gesprek te gaan met jongeren en horeca-ondernemers; - naar aanleiding van de gesprekken maatregelen op te stellen in aanvulling op de al bestaande inspanningen om discriminatie in het uitgaansleven te bestrijden; - de raad hierover voor de zomer te informeren.,en gaat over tot de orde van de dag. Krijn Boddé (VVD) Arend-Jan Sleijster (VVD) Moniek van Sandick (CDA) Conny Broeyer (PvdA) Lahbib El Houari (PvdA) Rianne Becht (GL) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie aanvaard.

15 RV Motie 1. Onderwerp: Fietspad Luifelbaan Overwegende dat: Het ongewenst is dat fietsers door drukke winkelgebieden fietsen; Fietsers daarom niet aangemoedigd moet worden om dwars over de Luifelbaan te fietsen; Verder overwegende dat: Relatief veel klanten bij de Luifelbaan ouderen zijn; Er alternatieve fietsroutes om de Luifelbaan heen zijn; De voorgestelde fietsroute niet tot het hoofdfietsnetwerk van Leiden behoort; Winkeliers bang zijn voor een (psychologische) splitsing van de Luifelbaan; Verzoekt het college: De fietsroute tussen Montgomerystraat en Vijf Meilaan niet aan te leggen. en gaat over tot de orde van de dag. Gijs Holla (PvdA) Abraham Flippo (CDA) Frederik Zevenbergen (VVD) Aad van der Luit (D66) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie aanvaard, met dien verstande dat de fracties van SP, GL, SLO en CU geacht worden tegen de motie gestemd te hebben.

16 Motie Coalitieakkoord Motie 1. Constaterende, - dat de PvdA, VVD, CDA en GroenLinks in hun coalitieakkoord voorstellen het project Medische Heroineverstrekking stop te zetten; - hiervoor geen alternatief bieden; - een meerderheid van de raad zich kort geleden heeft uitgesproken voor deze specifieke hulp aan een zeer kwetsbare groep; Overwegende dat - een zeer kwetsbare groep de dupe dreigt te worden van een politiek compromis; - in het akkoord geen (alternatieve) oplossing wordt geboden voor hulp aan deze groep en daarmee ook geen oplossing aan de overlast die deze groep veroorzaakt. Verzoekt het college bij de opstelling van het uitvoeringsprogramma - in te zetten op het realiseren van (alternatieve) begeleiding voor deze groep; - hiertoe het gereserveerde budget voor deze groep te behouden; - binnen een half jaar hiervoor een voorstel naar de raad te laten komen. en gaat over tot de orde van de dag. Roos van Gelderen (SP) Paul van Meenen (D66) Zonder hoofdelijke stemming wordt de motie verworpen, met dien verstande dat de fracties van D66, SP en CU geacht worden voor de motie gestemd te hebben.

RV Aanbesteding Huis van Sport. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 18 februari 2010,

RV Aanbesteding Huis van Sport. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 18 februari 2010, RV 09.0166 Aanbesteding Huis van Sport Amendement: A090166/1 Onderwerp: 400m ijsbaan harde eis de aanleg van een ijshal met een 400 meter ijsbaan in het optioneel pakket is opgenomen; de gemeente Leiden

Nadere informatie

RV De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 17 juni, 18 juni en 19 juni 2008,

RV De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 17 juni, 18 juni en 19 juni 2008, RV 08.0051 Amendement: 1. Onderwerp: Teruggave teveel geheven OZB De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 17 juni, 18 juni en 19 juni 2008, constaterende dat: De jaarrekening 2007 een groot overschot

Nadere informatie

RV 09.0130 Structuurvisie 2009-2025. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 17 december 2009,

RV 09.0130 Structuurvisie 2009-2025. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 17 december 2009, Amendement: A090130/2 Onderwerp: Renovatie in plaats van sloop - deze Structuurvisie niets zegt over sloopplannen van betaalbare woningen; - in de Prestatieafspraken met corporaties is afgesproken dat

Nadere informatie

RV Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 11 november 2008,

RV Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 11 november 2008, RV 08.0080 Verordening Wet Maatschappelijke Ondersteuning Amendement: 1 Onderwerp: eigen bijdrage scootmobiels - de rechtbank van Arnhem heeft geoordeeld het vaststellen van de eigen bijdrage de bevoegdheid

Nadere informatie

Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD

Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD Raadsvergadering 13/18 september 2012 MOTIES AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener M120036/1 PvdD Bestemmingsplan Haagwegkwartier Veilig spelen voor de deur! M1 VOD SP Onderzoek naar RWO 3.0 agenda tot 2025

Nadere informatie

RV Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 4 december 2007,

RV Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen op 4 december 2007, RV 07.000132 Amendement: 1. Onderwerp: beleidsvrijheid in verstrekking garantstellingen. Kennis genomen hebbende van: - RV07.0132 Verordeningen gemeentegaranties 2007 en Beleidskader gemeentegaranties

Nadere informatie

RV Ligplaatsenplan Bedrijfsvoertuigen De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 26 mei 2009,

RV Ligplaatsenplan Bedrijfsvoertuigen De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 26 mei 2009, RV 09.0030 Ligplaatsenplan Bedrijfsvoertuigen 2009 Amendement: A090030/1 Onderwerp: Ligplaatsen Blauwpoortsbrug het college heeft voorgesteld om drie extra ligplaatsen te creëren aan het Kort Galgewater

Nadere informatie

RV Vaststellen bestemmingsplan Zuidelijke Schil. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 12 november 2009,

RV Vaststellen bestemmingsplan Zuidelijke Schil. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 12 november 2009, RV 09.0026 Vaststellen bestemmingsplan Zuidelijke Schil Amendement: A090026/3 Onderwerp: Lorentzhof beperking bestemming ten behoefte van nieuwbouw voor Ipse /de Bruggen er nieuwe wooneenheden zullen worden

Nadere informatie

RV Agenda voor Gebiedsvisie De Waard. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 19 mei 2011,

RV Agenda voor Gebiedsvisie De Waard. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 19 mei 2011, Amendement: A110019/1 Onderwerp: Toekomst corporatiewoningen Zeeheldenbuurt - in het raadsvoorstel voorgesteld wordt om formeel kennis te nemen van het voornemen van Portaal om de corporatiewoningen in

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 10.0183, d.d. 16-2-2010 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Afdoening Motie Terpstra: (Soft)drugsbeleid (motie 19 bij RV 09.0096) BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. De brief aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 6 / 8 november november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 6 / 8 november 2012 13 november 2012 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A120098/1 PvdA Begroot budget inhuur externen A120098/2 PvdA Budget Rekenkamercommissie A120098/5 D66

Nadere informatie

RV Kaderbesluit locatie Dieperhout. Motie: M110034/2 Onderwerp: Hergebruik cultuurhistorisch erfgoed

RV Kaderbesluit locatie Dieperhout. Motie: M110034/2 Onderwerp: Hergebruik cultuurhistorisch erfgoed RV 11.0034 Kaderbesluit locatie Dieperhout Motie: M110034/2 Onderwerp: Hergebruik cultuurhistorisch erfgoed De Raad van de gemeente Leiden, op 8 september 2011 in vergadering bijeen: constaterende dat:

Nadere informatie

Raadsvergadering 15 maart 2012 MOTIES AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN

Raadsvergadering 15 maart 2012 MOTIES AANVAARD VERWORPEN INGETROKKEN Raadsvergadering 15 maart 2012 MOTIES AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener M110136/1 PvdD plastic draagtassen M110136/5 SLO Duurzame energie opwekking M110136/5 SP Kunst en cultuur in de wijk Motie VOD SP

Nadere informatie

RV Welstandsnota Leiden. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 18 februari 2010,

RV Welstandsnota Leiden. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 18 februari 2010, RV 09.0122 Welstandsnota Leiden Motie: M090122/1 Onderwerp: instellen architectuurprijs de herziene welstandsnota tot doel heeft om het merendeel van de kleine bouwplannen sneller en transparanter af te

Nadere informatie

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008

Startnotitie jeugd- en jongerenbeleid Dalfsen 2009-2012 Segment-groep, J. de Zeeuw september 2008 Startnotitie jeugd en jongerenbeleid Dalfsen 20092012 Segmentgroep, J. de Zeeuw september 2008 1. Inleiding De gemeente wil de huidige nota jeugdbeleid 20052008 evalueren en een nieuwe nota integraal jeugdbeleid

Nadere informatie

Raadsvergadering 22 december 2011 MOTIES AANVAARD

Raadsvergadering 22 december 2011 MOTIES AANVAARD Raadsvergadering 22 december 2011 MOTIES AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener M110113/1 VVD Redelijke tarieven binnenhavengelden M110127/1 D66 Extra s voor 65-plussers M110127/2 D66 Ziektekosten minima M110130/1

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

Afwezig (m.b.v.v): mevrouw Van den Berg (PvdA), de heer Hendriks (LL), de heer Van der Luit (D66) en mevrouw Van Sandick (CDA)

Afwezig (m.b.v.v): mevrouw Van den Berg (PvdA), de heer Hendriks (LL), de heer Van der Luit (D66) en mevrouw Van Sandick (CDA) GEMEENTERAAD VAN LEIDEN Besluitenlijst van de vergadering op dinsdag 20 januari 2009 VOORZITTER: de heer H.J.J. Lenferink, voorzitter GRIFFIER: mevrouw E.H.T. van der Vlist Aanwezig zijn voorts 35 raadsleden:

Nadere informatie

Raadsvergadering 24 mei 2012 MOTIES AANVAARD

Raadsvergadering 24 mei 2012 MOTIES AANVAARD Raadsvergadering 24 mei 2012 MOTIES AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener M120037/1 GL Discussiebijeenkomst vrijwilligerswerk agenda tot 2025 M120037/2 PvdA Notitie Vrijwilligerswerk; Hoe SMARTer hoe beter

Nadere informatie

Bestuursopdracht Raad

Bestuursopdracht Raad Bestuursopdracht Raad Natuurlijk: gezond! Uitgangspunten notitie lokaal gezondheidsbeleid Naam ambtenaar: P.M. Veldkamp Datum: 18 april 2008 1. Aanleiding. Gemeenten zijn verplicht om iedere vier jaar

Nadere informatie

Afwezig zijn: de heer H.J.J. Lenferink, de heer Rademaker (SP) en de heer Theeuwen (SP).

Afwezig zijn: de heer H.J.J. Lenferink, de heer Rademaker (SP) en de heer Theeuwen (SP). GEMEENTERAAD VAN LEIDEN Besluitenlijst van de vergadering op 15 april 2010. VOORZITTER: mevrouw Van Gruting, voorzitter GRIFFIER: mevrouw E.H.T. van der Vlist Aanwezig zijn voorts 37 raadsleden: mevrouw

Nadere informatie

RV Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010,

RV Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010, RV 10.0126 Wijze uitbreiding parkeercapaciteit Morsweg Amendement: A100126/2 Onderwerp: toevoegen alternatieven De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 23 november 2010, constaterende

Nadere informatie

RV Collegestandpunt RijnGouwelijn nav advies Cie Hoogwaardig Openbaar Vervoer Leiden

RV Collegestandpunt RijnGouwelijn nav advies Cie Hoogwaardig Openbaar Vervoer Leiden Amendement: A100116/1 Onderwerp: Variantenonderzoek zonder tunnelvisie RV 10.0116, besluitpunt 1 voorstelt om onder dankzegging aan de commissie de aanbevelingen op hoofdlijnen te onderschrijven; het rapport

Nadere informatie

RV Kaderbesluit herontwikkeling Ananasweg - Lammenschans. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 10 maart 2011,

RV Kaderbesluit herontwikkeling Ananasweg - Lammenschans. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 10 maart 2011, RV 10.0161 Kaderbesluit herontwikkeling Ananasweg - Lammenschans Motie: M100161/2 Onderwerp: parkeren in plaats van haven er in het plan geen rekening is gehouden met de nog in te voeren Blauwe parkeerzone

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door:

M.b.t. agendapunt 12, Groot Bijstervelt, wordt gebruik gemaakt van het inspreekrecht door: Agenda Gemeenteraad Vervolg besluitvormende raadsvergadering van 21 april 2015 Uitnodiging voor de vergadering op woensdag 22 april 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 12

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018

PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 PROGRAMMABEGROTING 2015-2018 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

RV (Jaarstukken 2010) De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 28 juni 2011,

RV (Jaarstukken 2010) De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 28 juni 2011, Motie: M110043/1 Onderwerp: dienstverlening minima er al sinds januari 2011 problemen zijn met het systeem dat de uitkeringen verzorgt; deze problemen eerst door het college als kinderziekten werden neergezet;

Nadere informatie

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen

Vergadering gemeenteraad dinsdag 28 oktober 2003 MOTIE 1. Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen MOTIE 1 Rv 03. 0103 Onderwerp : Plan van Aanpak Ontwikkelingsvisie 2030: VerLeiden tot Kiezen - het Plan van Aanpak niet in de volledige financiële dekking voorziet; Voorts constaterende dat, - het traject

Nadere informatie

RV t/m en Belastingverordeningen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 16 december 2010,

RV t/m en Belastingverordeningen. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 16 december 2010, RV 10.0137 t/m 10.0143 en 10.0148 Belastingverordeningen Motie: M100137/1 Onderwerp: uitvoering aanslagen De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 16 december 2010, constaterende dat:

Nadere informatie

RV (Wijziging planologisch beleid Oostvlietpolder) De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 9 september 2010,

RV (Wijziging planologisch beleid Oostvlietpolder) De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 9 september 2010, RV 10.0080 (Wijziging planologisch beleid Oostvlietpolder) Onderwerp: Rijksbufferzone een raadsmeerderheid er voor kiest om de Oostvlietpolder duurzaam groen te houden: het gebied in de Oostvlietpolder

Nadere informatie

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007

Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Investeren in Helmonders BEGROTING 2007 Begroting 2007 De begroting 2007 is een goede start van deze bestuursperiode. De PvdA ondersteunt het extra geld ad euro 4,3 miljoen in onderwijs, welzijn en werkgelegenheid.

Nadere informatie

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's

Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's Bergen (Lb) LeObaarheid maak je samen -KERN Kernen En Regionaal Natuurlijk progressieve ombinatie Bergen Afdeling Bergen Lb Motie oproep gratis ter beschikking stellen VOG's De gemeenteraad van Bergen,

Nadere informatie

Lijst met toezeggingen voor de vergadering van de commissie Onderwijs en Samenleving d.d. 3 maart 2011

Lijst met toezeggingen voor de vergadering van de commissie Onderwijs en Samenleving d.d. 3 maart 2011 Lijst met toezeggingen voor de vergadering van de commissie Onderwijs en Samenleving d.d. 3 maart 2011 toezegging Datum toezegging status Verwachte 1. Jaarstukken 2007: Huisvesting sportaccommodaties Het

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk

Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk Uitvoeringsnotitie Speelruimtebeleid 2007-2010 Gemeente Hoogeveen Afdeling Mens en Werk 1. Inleiding...2 2. Het belang van een gemeentelijk integraal speelruimtebeleid...2 3. Missie en doelstellingen van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt

Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Eerste Kamer der Staten-Generaal Centraal Informatiepunt Den Haag, 25 juni 2003 Aan de leden en de plv. leden van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport OVERZICHT van stemmingen in de

Nadere informatie

Bestemmingsplan Onzelfstandige Bewoning Enschede. Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Anonieme versie

Bestemmingsplan Onzelfstandige Bewoning Enschede. Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen. Anonieme versie Bestemmingsplan Onzelfstandige Bewoning Enschede Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Anonieme versie Gemeente Enschede Afdeling Bestemmen en Vergunnen NOTA SAMENVATTING EN BEANTWOORDING ZIENSWIJZEN

Nadere informatie

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen

Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen Nota Ondersteuning FHLO en Team Wonen 1. Inleiding Waarom deze nota? Voor de begroting van 2008 zou er zekerheid moeten zijn over de toekomstige financiering van de FHLO en het Team Wonen. Die is er niet,

Nadere informatie

Startersleningen in te zetten instrumenten zijn, die als 1 van de speerpunten genoemd worden in het raadsbreed aangenomen raadsprogramma

Startersleningen in te zetten instrumenten zijn, die als 1 van de speerpunten genoemd worden in het raadsbreed aangenomen raadsprogramma e? Amendement: Starterslening (Raadsvoorstel 2015 018.1) agendapunt 6 De raad van de Gemeente Cranendonck in vergadering bijeen, op 10 maart 2015 Overwegende dat, Startersleningen in te zetten instrumenten

Nadere informatie

RV Uitvoeringsbesluit Sportpark Boshuizerkade. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 30 september 2010,

RV Uitvoeringsbesluit Sportpark Boshuizerkade. De Raad van de gemeente Leiden, bijeen in de vergadering van 30 september 2010, RV 10.0076 Uitvoeringsbesluit Sportpark Boshuizerkade Motie: 2 Onderwerp: inrichtingsontwerp sportaccommodatie GOL Sport constaterende dat het bestuur van GOL Sport tijdens de inspraakronde bij het onderhavige

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W-Aanbiedingsformulier nr. 09.1060 d.d. 6 oktober 2009 Onderwerp Wijze van afdoen motie 2 Subsidie IJshal (RV 06.0021), Ingediend door F. van As (CU) BESLUITEN 1 In te stemmen met de bijgevoegde concept

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PttfïMEBEND RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1073899 Datum: 18 april 2013 Behandeld door: Frans Koelemeijer, Mark Jan Prins & Sylvia de Blij Ét Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Besluitenlijst. van de vergadering van de Raad van de gemeente Nijmegen op woensdag 20 oktober 2004 om uur in het stadhuis.

Besluitenlijst. van de vergadering van de Raad van de gemeente Nijmegen op woensdag 20 oktober 2004 om uur in het stadhuis. Besluitenlijst van de vergadering van de Raad van de gemeente Nijmegen op woensdag 20 oktober 2004 om 16.00 uur in het stadhuis. "24. Renovatie en Ontwikkeling Goffertbad 203/2004 Raadsvoorstel d.d. 20

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

Besluitenlijst 13 februari 2015

Besluitenlijst 13 februari 2015 Besluitenlijst 13 februari 2015 Middelburg, 19 februari 2015 nr. 15002275 Besluitenlijst voor de openbare vergadering van de provinciale staten van Zeeland, gehouden op: 13 februari 2015, 09.30 uur, in

Nadere informatie

Het wetsvoorstel is op 20 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel is op 20 december 2018 aangenomen door de Tweede Kamer. Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving Betreffende wetsvoorstel: 35013 Wijziging

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 januari 2017

Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Besluitenlijst raad 26 januari 2017 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening. In het kader van nationale gedichten dag zullen er drie gedichten door raadsleden worden voorgedragen. Voordracht gedicht

Nadere informatie

Lokale paragraaf gezondheidsnota

Lokale paragraaf gezondheidsnota Lokale paragraaf gezondheidsnota Aanleiding: Gemeenten hebben de wettelijke taak om de gezondheid van hun burgers te beschermen en te bevorderen. Deze taak staat beschreven in de Wet Publieke Gezondheid.

Nadere informatie

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid

Vervolgblad Informatienotitie Pagina 1. Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid Pagina 1 Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Veiligheidsbeleid DATUM 9 september 2009 KOPIE AAN BIJLAGE REGISTRATIENUMMER 0906730 3 (methodiek kernbeleid

Nadere informatie

Beperking en spreiding van overlast als gevolg van commerciële kamerverhuurpanden en logiesgebouwen

Beperking en spreiding van overlast als gevolg van commerciële kamerverhuurpanden en logiesgebouwen Initiatiefvoorstel Beperking en spreiding van overlast als gevolg van commerciële kamerverhuurpanden en logiesgebouwen Juni 2009 Partij van de Arbeid Lelystad www.lelystad.pvda.nl Emiel van der Herberg

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354

gemeente Eindhoven Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke ontwikkeling en Beheer Raadsnummer 07.R2$$4.OOI Inboeknummer o7bstoao34 Beslisdatum BSP a oktober 2007 Dossiernummer 740 354 OplegvelRaadsvoorstel inzake particuliere

Nadere informatie

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging

Raadsvoorstel. HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging ill I Raadsvoorstel Gemeenteraad 6 September 2012 23 Kerkdriel, 27 juni 2012 HERZIENE VERSIE: zie toegevoegde tekst onder Nota van Wijziging Onderwerp Verordening doelgroepen sociale woningbouw 2012 Beslispunten

Nadere informatie

34674 Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten vanwege een aantal wijzigingen van pensioenwetgeving (Verzamelwet pensioenen 2017)

34674 Wijziging van de Pensioenwet en enige andere wetten vanwege een aantal wijzigingen van pensioenwetgeving (Verzamelwet pensioenen 2017) Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid datum 14 juni 2017 Betreffende wetsvoorstel: 34674

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten

GEMEENTERAAD. itel. Besluitenlijst openbare raadsvergadering. november Agenda. raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten Besluitenlijst openbare raadsvergadering gemeente Aalten 25 november 2014. Plaats Begintijd Voorzitter Griffier raadzaal, gemeentehuis Markt 7 in Aalten 19.30 uur Burgemeester G. Berghoef voorzitter de

Nadere informatie

Raadsvoorstel (gewijzigd)

Raadsvoorstel (gewijzigd) Raadsvoorstel (gewijzigd) BARCODE STICKER Nr. 2009-064 Houten, 17 november 2009 Onderwerp: Tweede kadernota Lokaal Gezondheidsbeleid 2010-2013 Beslispunten: 1. In te stemmen met de volgende in de tweede

Nadere informatie

Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN. indiener A110110/3 SP Dekking uit uitvoeringsprogramma Binnenstad

Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD VERWORPEN. indiener A110110/3 SP Dekking uit uitvoeringsprogramma Binnenstad Raadsvergadering 1 december 2011 AMENDEMENTEN AANVAARD 1 ste Onderwerp indiener A110104/1 D66 Geen woningbouw in weidevogelgebied. A110110/1 PvdA 3 Oktober haring en wittebrood A110110/2 PvdA Huis van

Nadere informatie

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie)

Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie. Stemmingen Begroting Veiligheid en Justitie. De heer Voordewind (ChristenUnie) Tweede Kamer, 30e vergadering, donderdag 27 november 2014 Stemmingen o o o Stemmingen moties Veiligheid en Justitie Stemmingen moties begroting Veiligheid en Justitie Stemmingen Begroting Veiligheid en

Nadere informatie

Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin (BZK/AZ)

Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin (BZK/AZ) Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis der Koningin

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr. 09,0479, d.d. 12 mei 2009 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid Rademaker (SP) d.d. 30 maart 2009 met betrekking tot leegstand Opaalstraat

Nadere informatie

4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend.

4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend. 4.1. Voorstel inzake bestemmingsplan Buitengebied Ten aanzien van dit voorstel worden 13 amendementen ingediend. 1. Amendement ingediend door de fracties Valkenswaard Lokaal, H&G en VVD inzake archeologie

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Onbekommerd wonen in Breda

Onbekommerd wonen in Breda Onbekommerd wonen in Breda Verslag van de aanpak GWI 1998-2015 Geschikt Wonen voor Iedereen 2 Aanleiding In Nederland is sprake van een dubbele vergrijzing. Het aantal ouderen neemt flink toe en ze worden

Nadere informatie

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid Betreft : reactie op Notitie jeugdbeleid Datum : 22 december 2016 1 Inleiding Het beleid en het daarop gebaseerde uitvoeringsplan uitgewerkt in de Notitie Jeugdbeleid geldt voor de periode 2017 2018. De

Nadere informatie

Besluitenlijst RAADSVERGADERING

Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst RAADSVERGADERING Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 26 maart 2015 om 20.40 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA BESLUIT 1. Opening

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk

RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4. Onderwerp: Nota Speelruimtebeleid Spelen in Moerdijk VANWEGE STAKEN VAN STEMMEN BIJ HET AMENDEMENT VAN ONAFHANKELIJK MOERDIJK OVER DIT ONDERWERP WORDT DIT OPNIEUW GEAGENDEERD IN DE RAADSVERGADERING VAN 25 FEBRUARI 2010. RAADSVOORSTEL Agendanummer 7.4 Raadsvergadering

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING

PROGRAMMABEGROTING PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 Programma 1 : Zorg, Welzijn, Jeugd en Onderwijs 1A Lokale gezondheidszorg Inleiding Op grond van de Wet publieke gezondheid (Wpg) heeft de gemeente de taak door middel van

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Houten; gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Houten; besluit vast te stellen de Subsidieregeling beoordelingscriteria en verplichtingen:

Nadere informatie

Gehoord: - de discussie in de commissie Ruimte en Grond van 1 december jl.

Gehoord: - de discussie in de commissie Ruimte en Grond van 1 december jl. RV 05.0112 Amendement 1. Pasteurstraat Gehoord: - de discussie in de commissie Ruimte en Grond van 1 december jl. Gezien: - het op verzoek van GroenLinks ontwikkelde plan van Swieten om de voormalige Keurmeesterwoningen

Nadere informatie

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008

PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 PS-besluitenlijst d.d. 25 en 26 juni 2008 Aan deze openbare besluitenlijst kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de tekst van het door provinciale staten vastgestelde verslag bevat de formele besluitvorming

Nadere informatie

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Leeswijzer Naar aanleiding van de recente behandeling van bewonersinitiatieven in de afgelopen vergadering en daarbuiten

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen, artikelen en onderdelen

Aangenomen en overgenomen amendementen, artikelen en onderdelen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap datum 14 september 2016 Betreffende wetsvoorstel:

Nadere informatie

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen

Programmabegroting november Moties aangenomen. Nr. Fractie Onderwerp. Algemeen Programmabegroting 2019-2022 12 november 2018 Moties aangenomen Nr. Fractie Onderwerp Algemeen Programma 3- SOCIALE LEEFOMGEVING M6 D66 Kinderraad en jongerendebat M9 SP Staak verzet tegen Abonnementstarieven

Nadere informatie

gelezen de voordracht van de statencommissies Verkeer en Milieu en Ruimte en Leefomgeving, nummer 6557;

gelezen de voordracht van de statencommissies Verkeer en Milieu en Ruimte en Leefomgeving, nummer 6557; Voordracht aan Provinciale Staten van Statencommissies Vergadering Maart 2013 Nummer 6557 Onderwerp Aangenomen en afgehandelde moties van Provinciale Staten 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA

REACTIE OP HET ADVIES VAN DE WMO ADVIESRAAD DE BILT INZAKE CONCEPT GEZONDHEIDSNOTA 1. We zouden graag zien dat de komende jaren de samenwerking op dit terrein wordt verstevigd. Zo kan de gemeente de interactie tussen instellingen als scholen en sportclubs onderling faciliteren en het

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 06.1013 d.d. 5 september 2006 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijze van afdoening van motie 1 begrotingsbehandeling 2006 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie VM 1. In te stemmen met

Nadere informatie

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat:

PvdA D66. r i CDA. ChristenUnie GROEN LINKS. De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: PvdA D66 Motie 'Kansen voor ieder kind' GROEN LINKS HAARLEM r i CDA ChristenUnie Actiepartij voor Haarlem De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 10 november 2016; Constaterende dat: Tijdens

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Economische Zaken datum 25 november 2009 Betreffende wetsvoorstel: 31728 Wijziging

Nadere informatie

CRANENDONCK. - de inhoudelijke argumenten om voor scenario 2 te kiezen, dezelfde zijn als voor scenario 4 m.u.v. de StiMaPa

CRANENDONCK. - de inhoudelijke argumenten om voor scenario 2 te kiezen, dezelfde zijn als voor scenario 4 m.u.v. de StiMaPa Cranendonck CRANENDONCK Amendement agendapunt 6 : heroverweging minimabeleid 2015 De Raad van de gemeente Cranendonck bijeen op 3 februari 2015, Overwegende dat: ~ het enige verschil tussen scenario 4

Nadere informatie

De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013.

De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013. Utrechtse Heuvelrug Utrechtse Heuvelrug Motie Provinciale herindeling De gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in vergadering bijeen op 28 februari 2013. Overwegende dat: De Minister van Binnenlandse

Nadere informatie

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden.

Onderwerp: Nota lokaal gezondheidsbeleid: Gezondheid, welzijn en welbevinden. Vergadering: 21 5 2013 Agendanummer: 7 Status: Opiniërend Portefeuillehouder: W. Zorge Behandelend ambtenaar L.W.Top, 0595 447716 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. L.W.Top) Aan de gemeenteraad, Onderwerp:

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving.

Wederom doen wij het verzoek de kadernota te voorzien van een financiële paragraaf rond het VN- Verdrag / Inclusieve Samenleving. Advies WMO Advies Raad De Bilt ten aanzien van Kadernota 2018-2021 gemeente De Bilt, betreffende financiële implicaties VN -Verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking. Of te wel de inclusieve

Nadere informatie

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011

Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Raadsvergadering, 31 januari 2012 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Verlengen nota Lokaal gezondheidsbeleid Wijk bij Duurstede 2008-2011 Nr.: 483 Agendapunt: 11 Datum: 31 januari 2012 Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014

Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Besluitenlijst van de raadsvergadering van 22 september 2014 Aanwezig: M. Sahinturk (CDA), A. van Zeeland (CDA), J. Hendriks (CDA), M. Thijssen (CDA), C. Angevaren (VVD), L. van Heeswijk (VVD), R. Gertsen

Nadere informatie

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid

Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid en kadernota minimabeleid Raadsvoorstel *Z0298FEAD10* Aan de raad Documentnummer : INT-16-25262 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Evaluatie kadernota minimabeleid 2012- en kadernota minimabeleid 2016-2019 Inleiding Het minimabeleid

Nadere informatie

Gemeente Langedijk Conform. 25 juni Beleid en Projecten. M. de Jager / N. de Niet - Risa. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk Conform. 25 juni Beleid en Projecten. M. de Jager / N. de Niet - Risa. Voorstel aan de raad 2 5 JUNI 2013 Gemeente Langedijk Conform Amendement A9-1: aangenomen Amendement A9-2:verworpen Motie M9-1: aangehouden voor stemming Raadsvergadering Agendanummer Portefeuillehouder Afdeling Opsteller

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Wolbert (PvdA) over kinderen van allochtone afkomst die overgewicht hebben (2014Z07817). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Woonvisie in t kort 10

Woonvisie in t kort 10 10 Woonvisie in t kort Utrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen en te werken. Daarom is de druk op de woningmarkt groot. Deze druk zal de komende jaren blijven waardoor veel doelgroepen niet de woning

Nadere informatie

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018

Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stellingen voor de bijeenkomst van 8 maart 2018 Stelling 1: Voor de economische ontwikkeling van Ouder-Amstel is het beter wanneer Duivendrecht bij Diemen (of Amsterdam) wordt ondergebracht en Ouderkerk

Nadere informatie

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94);

- de motie-bergkamp c.s. over de kwaliteit van zorg thuis. (34775-XVI, nr. 66); (34775-XVI, nr. 94); 14 Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2018 Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid,

Nadere informatie

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen.

I.T.J.M. Wolsing, T.J.H.M. Loeff-Hageman, W.A.R. Visser, W.J.A. Gerritsen. Besluiten van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Montferland, gehouden op donderdag 30-10-2014 in de raadszaal (Gouden Handen, Emmerikseweg 17) aanvang 19:30 uur. Voorzitter: Griffier:

Nadere informatie

De raad gaat akkoord met uitstel van behandeling van agendapunt 12, Duurzame Onkruid Bestrijding-methode (DOB-methode).

De raad gaat akkoord met uitstel van behandeling van agendapunt 12, Duurzame Onkruid Bestrijding-methode (DOB-methode). Griffie NOTULEN van de vergadering van de raad der gemeente Ede, gehouden op 25 april 2013 om 19.00 uur in het raadhuis te Ede Voorzitter : C. van der Knaap Secretaris : G.H. Hagelstein, raadsgriffier

Nadere informatie

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019

Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Concept verordening doelgroepen woningbouw Uithoorn 2019 Artikel 1 Definities In deze verordening wordt verstaan onder: a. Aanvangshuurprijs: de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst; b. College:

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Op dit o e t zij er og eel o duidelijkhede o er dit o pro is. Het egrip ee beperkt aantal

Op dit o e t zij er og eel o duidelijkhede o er dit o pro is. Het egrip ee beperkt aantal Art. 51 vragen over de bed, bad en broodopvang Inleiding De regeringspartijen hebben op 22 april jongstleden een compromis bereikt over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het compromis houdt

Nadere informatie