Projectaanvraag: Interprofessionele vorming chronische zorg. Het project wordt voorgelegd op de vergadering van de deel-sel Gent op 3 mei 2013.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectaanvraag: Interprofessionele vorming chronische zorg. Het project wordt voorgelegd op de vergadering van de deel-sel Gent op 3 mei 2013."

Transcriptie

1 Projectaanvraag: Interprofessionele vorming chronische zorg Het project wordt voorgelegd op de vergadering van de deel-sel Gent op 3 mei 20. Het project sluit aan bij volgende opdracht(en) van de SEL Zorgregio Gent vzw: 1: Het opmaken en regelmatig actualiseren van een volledig overzicht van de zorgaanbieders, verenigingen van mantelzorgers en gebruikers en de vrijwilligersorganisaties binnen zijn eigen werkgebied. Dat overzicht wordt ter beschikking gesteld, onder andere, via een website die voor iedereen toegankelijk is; 4: Het ondersteunen van de progressieve invoering van multidisciplinaire zorgtrajecten; 6: Het organiseren of ondersteunen van multidisciplinaire vormingen om de zorgaanbieders, onder meer, te leren omgaan met multidisciplinaire zorgtrajecten, om de multidisciplinaire samenwerking te bevorderen en om het gebruik van elektronische zorgplannen en andere elektronische toepassingen te ondersteunen; 10: Het faciliteren van het multidisciplinair overleg door de personen, vermeld in punt 9, indien gewenst, toe te leiden naar een regionaal dienstencentrum of een sociale dienst van een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn of naar een zorgaanbieder die zijn bereidheid hiertoe kenbaar gemaakt heeft aan een SEL of aan een klein stedelijke afdeling van een SEL voor de organisatie van dit multidisciplinair overleg. In het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad kan deze toeleiding ook naar een lokaal dienstencentrum gebeuren; Omschrijving: De interprofessionele vorming chronische zorg houdt in dat zorgverleners elkaar ontmoeten, elkaars expertise leren kennen en overleggen over een relevant thema bij de zorg voor chronisch zieken. Thema s die hierbij aan bod kunnen komen zijn diabetes type 2 en chronische nierinsufficiënte, twee ziekten waarvoor de overheid een zorgtraject uitwerkte om de samenwerking tussen zorgverleners te optimaliseren 1. Ook andere chronische ziekten zoals COPD, Parkinson, kunnen aan bod komen. Hierbij kan het probleem van multi-morbiditeit niet uit het oog verloren worden: een derde van de chronisch zieken heeft meer dan één chronische ziekte 2. De medische behandeling van deze vaak kwetsbare - patiënten kan niet los gezien worden van hun sociale situatie, dus ook sociale actoren worden betrokken bij dit overleg. De vorming vindt plaats op een kleinschalig niveau: zorgverleners uit een wijk, deelgemeente of meerdere wijken/deelgemeenten die een gevoelsmatige affiniteit hebben met elkaar op vlak van zorg. Dit is het niveau waar zorgverleners in de praktijk met elkaar in contact komen en een team vormen rond de patiënt. Om de communicatie vlotter te laten verlopen, krijgen de aanwezigen na afloop een papieren zorggids mee met de contactgegevens van actoren op vlak van chronische zorg in hun buurt. Doelstelling(en) (met indicatoren): a) Verwacht resultaat: Nationale gezondheidsenquête 2008 info@selgent.be

2 De zorgverleners en sociale actoren leren elkaar kennen, kunnen een gezicht plakken op De aanwezigen kennen elkaars expertise beter (Lokale) knelpunten bij de zorg voor chronisch zieken worden gesignaleerd en er wordt gezocht naar oplossingen Praktische afspraken worden gemaakt om deze knelpunten weg te werken De samenwerking verloopt hierdoor vlotter: er wordt gemakkelijker contact opgenomen voor vragen/problemen/overleg, er worden meer MDO s geïnitieerd, verslagen worden efficiënter uitgewisseld, Optioneel: Uit dit overleg vloeien lokale projecten voort die de zorg voor chronische patiënten verbeteren. Hiervoor wordt gezocht naar lokale middelen, bijvoorbeeld bij de gemeenten. Na positieve evaluatie wordt dit overleg op geregelde tijdstippen herhaald (haljaarlijks of jaarlijks) b) Indicatoren: - Werkgroep Elk vormingsmoment wordt georganiseerd door een lokale werkgroep bestaande uit minimum 1 LMN-medewerker en een 2 tot 5-tal lokale zorgverleners/sociale actoren. - Opkomst - interdisciplinariteit er zijn per vormingsmoment minstens 10 deelnemers aanwezig er zijn minstens 3 disciplines vertegenwoordigd waaronder zeker 1 huisarts (als spilfiguur in de chronische zorg) - De deelnemers vullen een evaluatieformulier in. Hieruit moet blijken dat: Het vormingsmoment als zinvol beschouwd werd De zorgverleners en sociale actoren een aantal collega s beter hebben leren kennen De zorgverleners en sociale actoren op zijn minst van plan zijn om vlotter samen te werken met andere disciplines (doorverwijzing-overleg rond patiënten via telefoon/mail/verslagen- ) Gebruikte methodologie: a) Lokale werkgroep Er wordt telkens een lokale werkgroep samengesteld, bestaande uit een medewerker van het LMN en lokale geëngageerde zorgverleners/sociale actoren die mee de inhoud van de avond bepalen en hun collega s enthousiast maken voor het project. De werkgroep komt een aantal keer samen om te overleggen over tijdstip, locatie, thema, moderator, uitnodiging en werven van deelnemers, concrete aanpak, praktische afspraken, enz. De werkgroep spoort zijn achterban aan om deel te nemen aan het project, beantwoordt vragen, zorgt dat het leeft bij zorgverleners. Aangezien zorgverleners in de eerste lijn vaak op zelfstandige basis werken, ontbreekt het hen vaak aan tijd en financiële middelen om zich meermaals vrij te maken. Daarom zullen we een financiële vergoeding voorzien voor zorgverleners die deelnemen aan de vergaderingen. Ook sociale actoren worden betrokken (OCMW s, de lokale dienstencentra, thuiszorgorganisaties woon- en zorgcentra). Als sociale partner hebben zij een belangrijke rol in de zorg voor chronische patiënten. Anderzijds hebben zij vaak ook zicht op welke zorgverleners (kinesisten, thuisverpleegkundigen, ) lokaal actief zijn. Ten slotte hebben zij vaak een lokale, herkenbare en neutrale infrastructuur ter beschikking.

3 Er wordt samen gewerkt met partners van de deel-sel om hun achterban aan te spreken: KOVAG (apothekers), de kring van de zelfstandige kinesitherapeuten Gent, de Kring voor zelfstandige thuisverpleegkundigen Gent (recent opgericht), enz. De inhoud van de vormingen wordt in samenspraak met de werkgroep bepaald. Wel zal het telkens rond een thema in de chronische zorg gaan. Ook opteren we voor een interactieve opzet. Een spreker en/of moderator kunnen de avond in goede banen leiden en interessante achtergrondinformatie mee geven, maar het hoofdaspect van de avond ligt op kennismaking en overleg tussen lokale zorgverleners. b) Centrale projectgroep= deel-sel Gent en LMN Samen in Zorg De centrale projectgroep overziet alle interprofessionele vormingen en tekent de grote krijtlijnen van dit project uit. - Het LMN Samen in Zorg neemt de praktische en administratieve taken op zich: werkgroep uitnodigen, verslagen opmaken, uitnodiging opstellen en verspreiden, zaal en catering regelen, afspraken met moderator, Het LMN bereikt maakt gebruik van zijn bestaande contacten om zorgverleners te bereiken. - De deel-selgent ondersteunt het LMN hierbij inhoudelijk (voor het betrekken van partners bij het project) en financieel. De taak- en financiële verdeling worden in een afsprakennota verduidelijkt. Doelgroep Zorgverleners uit de eerste lijn die betrokken zijn bij chronische zorg. Een aantal medische disicplines zullen steeds betrokken worden: huisartsen, thuisverpleegkundigen en apothekers. Anderen worden betrokken naargelang het thema van de vorming: podologen, diëtisten, kinesisten, diabeteseducatoren, psychologen, tabakologen, enz. Ook sociale actoren worden betrokken, naargelang het thema: OCMW s, de lokale dienstencentra, thuiszorgorganisaties woon- en zorgcentra, Doelgebied Het Werkingsgebied van het LMN Samen in Zorg omvat: 9000 Gent, 9030 Mariakerke, 9031 Drongen, 9032 Wondelgem, 9040 Sint-amandsberg, 9042 Oostakker, 9050 Ledeberg, 9050 Gentbrugge, 9070 Destelbergen - Heusden, 9090 Melle- Gontrode,9820 Merelbeke Bottelare-Lemberge-Melsen-Munte- Schelderode. Samen met onze stuurgroep (bestaande uit huisartsen) deelden we het werkgebied van LMN Samen Zorg op in 9 deelgebieden (zie kaart) : - Mariakerke-Wondelgem-Drongen (Gent-West) (1) - Brugse poort Bloemekenswijk -Rabot Muide - Tolhuis/sluizeken/ham - Meulestede Afrikalaan (2) - Oostakker (3) - Stationsbuurt - Nieuw-Gent Ekkergem- Watersportbaan (4) - Binnenstad-Elisabethbegijnhof-Papegaai (5) - Sint-Amandsberg Dampoort - Heirnis/Macharius (6) - Gentbrugge Moscou/vogelhoek Ledeberg (7) - Melle-Heusden-Destelbergen (8) - Merelbeke (9) Alvorens lokale ontmoetingsmomenten te organiseren, zullen we aftoetsen bij de lokale zorgverleners of onze indeling klopt met de realiteit en wenselijk is. Er kunnen dus nog verschuivingen optreden.

4

5 Meerwaarde/vernieuwing van het project: Dit project is een onderdeel van een ruimer pakket aan initiatieven dat het LMN uitwerkt om haar doelstelling te bereiken. Deze doelstelling is het verbeteren van de kwaliteit van chronische zorg. Daarvoor hanteert het LMN een systematische aanpak, gebaseerd op het Chronic Care Model (zie bijlage). Per pathologie zal ingezet worden op verschillende niveaus van de zorg: zowel op niveau van de individuele patiënt, als op niveau van de besliskunde van de individuele zorgverlener, het niveau van het praktijkteam en op niveau van het sensibiliseren van de gemeenschap. Deze interdisciplinaire vormingen hebben betrekking op het niveau ondersteunen van het praktijkteam : rond de patiënt wordt een team bestaande uit verschillende disciplines- gevormd. In een optimale situatie communiceert dit team goed met elkaar en wordt er vlot samengewerkt. Rond chronische zorg zijn er tot dusver nog maar weinig dergelijke initiatieven georganiseerd in Gent-Merelbeke. Indien dit in bepaalde gebieden wel het geval was (bijvoorbeeld in Merelbeke), zal het LMN inpikken op wat vooraf ging, door personen die hieraan mee werkten aan te spreken. Huisartsen zijn een moeilijker te bereiken doelgroep. Vanuit onze werking als pijler van de Huisartsenvereniging Gent, zien we de huisarts als spilfiguur in de chronische zorg, maar overleg en samenwerking met andere zorgverleners is van uiterst belang voor kwaliteitsvolle chronische zorg.

6 Tijdsbestek Deze planning is onderhevig aan de medewerking van de lokale zorgverleners. Er kunnen dus -naargelang iedere lokale situatiewijzigingen aangebracht worden. 1 Inventarisatie zorgverleners per werkgebied / opmaak lokale zorgverlenersgids 2 Oproep verspreiden voor een werkgroep 3 Eerste voorbereidende vergadering met werkgroep 4 Optioneel: tussentijdse vergaderingen 5 Laatste voorbereidende vergadering 6 Lokaal multidisciplinair ontmoetingsmoment Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Melle-Heusden-Destelbergen 1, Mariakerke-Wondelgem- 1 1, Drongen(Gent-West) Merelbeke 1 1, Oostakker Sint-Amandsberg Dampoort - Heirnis/Macharius Sept Okt Nov Dec Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sept Okt Nov Dec Gentbrugge Moscou/vogelhoek - Ledeberg Stationsbuurt - Nieuw-Gent Ekkergem- Watersportbaan Brugse poort Bloemekenswijk -Rabot Muide - Tolhuis/sluizeken/ham - Meulestede Afrikalaan Binnenstad- Elisabethbegijnhof-Papegaai info@selgent.be

7 Effectmeting en evaluatie (aan de hand van de vooropgestelde indicatoren): De samenstelling van de werkgroepen en van de aanwezigen op vormingsmomenten wordt bijgehouden om achteraf kwantitatief (aantal deelnemers) en kwalitatief (interdisciplinariteit) een evaluaite te maken. Meteen na de vormingsmomenten vullen de deelnemers (anoniem) een evaluatieformulier in. Hieruit moet blijken dat: - Het vormingsmoment als zinvol beschouwd werd - De zorgverleners een aantal collega s beter hebben leren kennen - De zorgverleners op zijn minst van plan zijn om vlotter samen te werken met andere disciplines (doorverwijzing-overleg rond patiënten via telefoon/mail/verslagen- ). Op een volgend vormingsmoment wordt gepeild of de samenwerking in de praktijk in de goede richting evolueerde. - Ook wordt gepeild naar ideeën voor volgende vormingen. Uitvoerder evaluatie: LMN Samen in zorg Budget Zaal Omschrijving Vergoeding deelnemers projectgroepen Catering - Drank + broodjes lokale werkgroepen indien vergaderingen over de middag - (beperkt aanbod) dranken op de lokale multidisciplinaire ontmoetingsmomenten Prijs Zo veel als mogelijk gratis: Lokale dienstencentra, zalen stad Gent, zalen buurtwerk, (3 vergaderingen x 4 zorgverleners x 8 regio s x 30 euro) Verzendingskosten uitnodiging 225 Drukwerk/kopies (uitnodiging + lokale zorgverlenersgids) 850 Naamkaartjes 35 Vergoeding moderatoren (150 euro per bijeenkomst van 2 uur ) TOTAAL Financiële verdeelsleutel: - Deel-SEL: LMN : personeelsinzet (1/10VTE) info@selgent.be

8 Is er sprake van cofinanciering door andere partners? (indien ja, specificeer) Het LMN Samen in Zorg zet personeel in voor de organisatie van het project, er wordt ongeveer 4u per week voorzien voor het inrichten en ondersteunen van lokale werkgroepen, de inhoudelijke en praktische organisatie van de ontmoetingsmomenten, Gezien de doelstellingen van de vormingen overlappen met een aantal SEL-doelstellingen, vragen wij de deel-sel Gent een deel van de kosten op zich te nemen volgens volgende verdeelsleutel: - Projectmiddelen van de deel-sel : Middelen van het LMN : personeelsinzet (1/10 VTE) Overzicht contactgegevens meewerkende partners: Het project is multidisciplinair en omvat de volgende partners. (Vul hieronder de partners in) Naam Organisatie Contactgegevens Eline Beddeleem Lore Alleman LMN Samen in Zorg (Gent- Merelbeke) zorgtraject@hvg.be, zorgtrajectmedewerker@hvg.be Fleur Simillion Huisartsenvereniging Gent coordinator@hvg.be Guy Vanparys Kovag guy.vanparys@kovag.be Bruno Zwaenepoel Kring kinesitherapeuten Tel. Nr.: Ann Van den Broeck Verantwoordelijken van de lokale dienstencentra Vlaamse beroepsvereniging van de zelfstandige thuisverpleegkundigen Lokale dienstencentra zwaenepoel.bruno@telenet.be ann.vdb@vbzv.be info@vbzv.be 02/ Christine Vandersype Vlaamse diabetes vereniging Christine.vandersype@diabetes.be Vergaderfrequentie: Het LMN informeert de deel-sel kort (10 minuten) over de stand van zaken op de deel-sel vergaderingen. Ondersteuning van de SEL ZR Gent a) Is er administratieve ondersteuning nodig vanuit het SEL: Ja(Indien Ja specificeer) b) Is er een personeelsondersteuning nodig vanuit het SEL: Ja/(Indien Ja specificeer) Leden van de deel-sel worden opgeroepen deel te nemen aan de lokale werkgroepen indien gewenst en het project mee uit te dragen naar hun achterban. Het SEL-personeel kan helpen bij de opmaak van de lokale zorgverlenersgids door het ter beschikking stellen van contactgegevens van medische en sociale partners in de regio.

9 Werd er voor dit project reeds een aanvraag gedaan in het verleden? Indien ja, bij welke instelling(en)? Nee Werd er gevolg gegeven aan deze vraag? (Indien Ja specificeer) / Andere opmerkingen/randinformatie: /

Evaluatie interprofessionele vormingen. Deel-SEL Gent, 20/11/2015

Evaluatie interprofessionele vormingen. Deel-SEL Gent, 20/11/2015 Evaluatie interprofessionele vormingen Deel-SEL Gent, 20//205 Sinds start (mei 203) 7 vormingen hebben plaatsgevonden 273 bereikte zorgverleners 205 4 vormingen hebben plaatsgevonden Gentbrugge-Ledeberg

Nadere informatie

Intersectorale intervisie GGZ

Intersectorale intervisie GGZ Versie: 18 november 2011 Baudelokaai 8 9000 Gent Project Intersectorale intervisie GGZ deel-sel Gent Het projectvoorstel is gestemd op de vergadering van de deel-sel van 9 September 2011. Het projectplan

Nadere informatie

Project deel-sel Gent Boeiende Boterhammen

Project deel-sel Gent Boeiende Boterhammen Versie: 30 augustus 2012 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Gent Boeiende Boterhammen Indienen project Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 26 april 2012 Het project sluit

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort

Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Interprofessionele vorming Omgeving Brugse Poort Brugse Poort Rooigem Elisabethbegijnhof Papegaai Bloemekenswijk Rabot Blaisantvest Ken jij je collega-zorgverleners uit de buurt? Ondersteunende maatregelen

Nadere informatie

Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10)

Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10) Versie: 20 oktober 2011 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Voorwaarden Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10) Het project sluit aan bij minimum 1

Nadere informatie

Project deel-sel GGZ in een digitale wereld

Project deel-sel GGZ in een digitale wereld Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel GGZ in een digitale wereld Voorwaarden Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent (Raad van Bestuur 18/11/10) Het project sluit aan bij minimum

Nadere informatie

Project deel-sel Vlaamse Ardennen. Bijkomend is dit projectvoorstel het resultaat van een vraagstelling vanuit SEL Gent.

Project deel-sel Vlaamse Ardennen. Bijkomend is dit projectvoorstel het resultaat van een vraagstelling vanuit SEL Gent. Versie: maart 2014 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Vlaamse Ardennen Indienen project Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent en sluit naadloos aan bij de kernopdracht rond

Nadere informatie

Indienen project : Vroegtijdige zorgplanning Deel-SEL Gent

Indienen project : Vroegtijdige zorgplanning Deel-SEL Gent Baudelokaai 8 9000 Gent Indienen project : Vroegtijdige zorgplanning Deel-SEL Gent Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 20/11/15 Het project sluit aan bij opdracht(en) 4 6 8-12

Nadere informatie

Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke)

Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke) Analyse van de percepties van diabeteseducatoren t.a.v. het zorgtraject Diabetes. (regio Destelbergen-Gent-Melle-Merelbeke) November 202 Stuurgroep LMN Samen in Zorg (L. Alleman, E. Beddeleem, dr. C. Besard,

Nadere informatie

1 e lijns psychologische hulp. CAW Oost-Vlaanderen OCMW Psychologische dienst LDC Psychologen Psychologen Algemene Ziekenhuizen

1 e lijns psychologische hulp. CAW Oost-Vlaanderen OCMW Psychologische dienst LDC Psychologen Psychologen Algemene Ziekenhuizen 1 e lijns psychologische hulp CAW Oost-Vlaanderen OCMW Psychologische dienst LDC Psychologen Psychologen Algemene Ziekenhuizen CAW Oost-Vlaanderen 1 e lijns psychologische hulp Voorstelling - Onthaal,

Nadere informatie

Project DeelSEL; Verslaving

Project DeelSEL; Verslaving Project DeelSEL; Verslaving Indienen project Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 8 november Het project sluit aan bij opdracht(en) 3 en 6 van de SEL Zorgregio Gent vzw. Opdracht

Nadere informatie

Zorgtraject suicidepreventie Meetjesland: implementatie en sensibilisering.

Zorgtraject suicidepreventie Meetjesland: implementatie en sensibilisering. Versie: 20 oktober 2011 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Zorgtraject suicidepreventie Meetjesland: implementatie en sensibilisering. Voorwaarden Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Wijk aan Zet oproep september 2017

Aanvraag subsidie Wijk aan Zet oproep september 2017 Aanvraag subsidie Wijk aan Zet oproep september 2017 Opsturen Persoonlijk afgeven Meer info t.a.v. Dienst Ontmoeten en Verbinden Botermarkt 1 9000 Gent Keizer Karelstraat 1. 9000 Gent Belangrijke informatie

Nadere informatie

toelichting sociale regie in Gent

toelichting sociale regie in Gent INSPIRATIEDAG SOCIALE COHESIE EN BUURTGERICHT WERKEN workshop buurtankerpunten: regisseurs in de buurt toelichting sociale regie in Gent Björn Denaert Sociaal regisseur Bloemekenswijk, Muide-Meulestede-Afrikalaan,

Nadere informatie

Project deel-sel Vlaamse Ardennen. Bijkomend is dit projectvoorstel het resultaat van een vraagstelling vanuit SEL Gent.

Project deel-sel Vlaamse Ardennen. Bijkomend is dit projectvoorstel het resultaat van een vraagstelling vanuit SEL Gent. Versie: maart 2014 Baudelokaai 8 9000 Gent Project deel-sel Vlaamse Ardennen Indienen project Het project past binnen de visie van het SEL Zorgregio Gent en sluit naadloos aan bij de kernopdracht rond

Nadere informatie

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT!

In te vullen door de Stad Gent - Dienst Cultuurparticipatie. In te vullen door de aanvrager - LEES EERST HET REGLEMENT! AANVRAAGFORMULIER 'ARTIEST ZOEKT FEESTNEUS' 2013-2014 voor straat- en buurtfeesten van 1 augustus 2013 tot 30 juni 2014 en van 1 augustus 2014 tot 31 december 2014 In te vullen door de Stad Gent - Dienst

Nadere informatie

Indienen project Sociale Wijzer dementie Meetjesland

Indienen project Sociale Wijzer dementie Meetjesland Versie: 18 juni 2012 Baudelokaai 8 9000 Gent Indienen project Sociale Wijzer dementie Meetjesland Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 26 april 2012. Het wordt voorgelegd ter

Nadere informatie

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt

Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt Interprofessionele vorming Omgeving Stationsbuurt = Stationsbuurt Noord / Stationsbuurt Zuid / Nieuw Gent UZ / Watersportbaan - Ekkergem Donderdag 19 november 2015 SPEEDDATE PROFESSIONELE SPEEDDATE Apotheker

Nadere informatie

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018

eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 eerstelijnszones Waas & Dender Afstemmingsoverleg VAPH 11 juni 2018 Waar het begon? Zesde staatshervorming overdracht van bevoegdheden Eerstelijnsconferentie 16 februari 2017 hervorming van de eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk

Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk Buurtbijeenkomst Destelbergen Zorg & Welzijn samen sterk 19 april 2018 Katrien Bartholomeeusen Michiel Van Lysebetten Doel van deze middag is: Kennismaken Informeren (hervormingen min. Vandeurzen) Overleg

Nadere informatie

Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013

Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013 Heusden-Destelbergen samen in zorg 17/01/2013 VERSLAG Aanwezigen (lijst in bijlage): 9 apothekers, 2 diëtisten, 4 diabeteseducatoren, 11 verpleegkundigen, 13 huisartsen, 2 kinesisten, 1 kinesist-podoloog,

Nadere informatie

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4.

1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (SEL)? 4. Klankbordgroep eerste lijn Gent 18 januari 2011 i.s.m. PLAZZO 1 Programma 1. Wat is het Vlaams Patiëntenplatform vzw? 2. Wat is de eerste lijn? 3. Wat is een Samenwerkingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg

Nadere informatie

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen?

Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? Hoe kan het LMN u als arts ondersteunen? 1. Inleiding Het LMN (Lokaal Multidisciplinair Netwerk) Regio Gent werd in 2010 opgericht ter ondersteuning van de zorgtrajecten en meer algemeen ter ondersteuning

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Dienst Milieu en Klimaat Bezoekadres Postadres Openingsuren Woodrow Wilsonplein 1 9000 Gent tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000 Gent maandag, dinsdag,

Nadere informatie

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken

Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Aanvraag subsidie Duurzame Wijken Dienst Milieu en Klimaat Bezoekadres Postadres Openingsuren Bereikbaarheid Braemkasteelstraat 41 9050 Gentbrugge tel.: 09 268 23 00 fax: 09 268 23 68 Botermarkt 1 9000

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland

Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas. ELZ in het Waasland Maandag 4 december 2017 Lokale werking Sint-Niklaas ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT:

Nadere informatie

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland

Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke. ELZ in het Waasland Donderdag 30 november 2017 LW Temse-Kruibeke ELZ in het Waasland Hervormingen? Vlaams instituut voor de eerste lijn Vlaams Verzamelen van expertise om brede eerste lijn te ondersteunen OPDRACHT: Sociale

Nadere informatie

Presentaties. De volgende sprekers gaven een voordracht (telkens met desbetreffende discipline):

Presentaties. De volgende sprekers gaven een voordracht (telkens met desbetreffende discipline): Multidisciplinair ontmoetingsmoment zorgtrajecten 12-12-12, Baudelohof Gent 20u30-23u00 Samenvatting: De zin, de meerwaarde en de voordelen van de zorgtrajecten werden aangetoond, ondanks verschillende

Nadere informatie

Buurtbijeenkomst Merelbeke Zorg & Welzijn samen sterk

Buurtbijeenkomst Merelbeke Zorg & Welzijn samen sterk Buurtbijeenkomst Merelbeke Zorg & Welzijn samen sterk 24 mei 2018 Katrien Bartholomeeusen Michiel Van Lysebetten Doel van deze middag is: Kennismaken Informeren (hervormingen min. Vandeurzen) Overleg en

Nadere informatie

Veranderforum Noorderkempen

Veranderforum Noorderkempen Welkom op ons Veranderforum Noorderkempen HERVORMING VAN DE EERSTE LIJN Wat doen we vandaag 1. Een stand van zaken in de Noorderkempen... 1. Wie en wat is ELZ Noorderkempen 2. Wie is het veranderteam?

Nadere informatie

HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen. Stappenplan voor huisartsen

HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen. Stappenplan voor huisartsen HALT2Diabetes Preventie van type 2 diabetes in Vlaanderen Stappenplan voor huisartsen HALT2Diabetes Hoe deelnemen Projectinformatie Rol van de huisarts 2 HALT2Diabetes Hoe deelnemen STAPPENPLAN 1. Registreer

Nadere informatie

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach

Eerstelijnszone. Kemp en Duin. Zorgraad. Marleen Dethier. transitiecoach Eerstelijnszone Kemp en Duin Zorgraad Marleen Dethier transitiecoach Agenda Algemene toelichting: zorgraad Clusteroverleg Tijdslijn 5 vragen 2019 2018 Organisatie van de ELZ Charter Tweejarenbeleidsplan

Nadere informatie

Jeugdbeweging in Gent in cijfers Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen in Gent

Jeugdbeweging in Gent in cijfers Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen in Gent Jeugdbeweging in Gent in cijfers 2017 Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen in Gent 6.822 Leden in een Gentse jeugdbeweging tussen 6 en 17 jaar 52 jeugdbewegingen

Nadere informatie

Doel. Eén gemeente Zoveel mogelijk burgers Kennen na 6 maanden het belang van een medicatieschema Hebben (bij polymedicatie) een medicatieschema

Doel. Eén gemeente Zoveel mogelijk burgers Kennen na 6 maanden het belang van een medicatieschema Hebben (bij polymedicatie) een medicatieschema Doel Eén gemeente Zoveel mogelijk burgers Kennen na 6 maanden het belang van een medicatieschema Hebben (bij polymedicatie) een medicatieschema.. En ook Vitalink opvolgen Wie heeft een medicatieschema

Nadere informatie

Folder voor cliënten en mantelzorgers

Folder voor cliënten en mantelzorgers Avond- en nachtverzorging Gezinszorg op maat Professionele alarmopvolging Ergotherapie aan huis Crisisopvang Folder voor cliënten en mantelzorgers 85 OUDEREN 11 PARTNERS GEMIDDELD 7 MAANDEN LANGER THUIS

Nadere informatie

Avond- en nachtverzorging

Avond- en nachtverzorging Avond- en nachtverzorging Avond- en nachtverzorging Verpleegkundige nachtinterventie Gezinszorg op maat Professionele alarmopvolging Professionele alarmopvolging Psychosociale ondersteuning Ergotherapie

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT MENEN INFOSESSIE MENEN 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout

Veranderforum ELZ Kempenland. DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Veranderforum ELZ Kempenland DINSDAG 21 mei 2019 Thomas More Turnhout Programma 20u00: Start Veranderforum o Verwelkoming Kim Schellingen (LMN regio Turnhout) o Voorstelling missie, visie en waarden Vicky

Nadere informatie

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u?

Reorganisatie van de eerste lijn. Wat verandert er voor u? Reorganisatie van de eerste lijn Wat verandert er voor u? Verloop van de avond 20u: onthaal 20u30: verwelkoming en samenvatting van de Eerstelijnsconferentie 21u: lezing prof. Annemans 22u: netwerkdrink

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidszorg

Eerstelijnsgezondheidszorg Eerstelijnsgezondheidszorg Met de eerstelijnsgezondheidszorg wordt de zorg voor de patiënten in hun thuissituatie bedoeld door verschillende disciplines. De eerstelijnsgezondheidszorg is complex georganiseerd.

Nadere informatie

Schatting aantal diabetespatiënten in de projectregio Gent/Merelbeke

Schatting aantal diabetespatiënten in de projectregio Gent/Merelbeke Schatting aantal diabetespatiënten in de projectregio Gent/Merelbeke Een eerste speerpuntproject van het LMN Gent/Merelbeke September 2012 Opgesteld door: Stuurgroep LMN Samen in Zorg (L. Alleman, E. Beddeleem,

Nadere informatie

STRATEGISCH BELEIDSPLAN

STRATEGISCH BELEIDSPLAN Lokaal Multidisciplinair Netwerk Samen in Zorg (Gent-Merelbeke) STRATEGISCH BELEIDSPLAN Alleman L., Beddeleem E., dr. Besard C., dr. Demeyer M., dr. De Munck G., dr. Mariën B., Simillion F., dr. Vande

Nadere informatie

Zorgregio s uw toekomst?

Zorgregio s uw toekomst? Zorgregio s uw toekomst? Inhoud Vanwaar het nieuwe begrip Zorgregio? Wat behelst een proefproject? Wat is nu eigenlijk het doel van de zorgregio s? Is er behoefte aan een zorgregio? Waarom alle pijlen

Nadere informatie

Groen licht voor de ELZ: wat nu?

Groen licht voor de ELZ: wat nu? Groen licht voor de ELZ: wat nu? ELZ Haspengouw Huidige zorgsituatie rond persoon > Veel goede intenties en goede zorg > Meerdere overlegstructuren maar met beperkte betrokkenen > Soms over het hoofd van

Nadere informatie

Situering op kaart. WIJKFICHES Bloemekenswijk. statistische sectoren Bloemekenswijk. 1,67 km 2 (1,1% van Gent) Oude Lieve. Rustoord.

Situering op kaart. WIJKFICHES Bloemekenswijk. statistische sectoren Bloemekenswijk. 1,67 km 2 (1,1% van Gent) Oude Lieve. Rustoord. 9 Bloemekenswijk In dit document staan een hele reeks data uit verschillende bronnen vermeld. Meer uitleg over de gehanteerde bronnen en begrippen vind je in Bronnen en Begrippen. WIJKFICHES Bloemekenswijk

Nadere informatie

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON

INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON INFO- EN OVERLEGMOMENT CLUSTERS GEZONDHEIDSZORG EN PZON 12 maart 2019 AGENDA > Kennismaking > Toelichting hervorming eerste lijn > Toelichting richtlijnen en samenstelling voorlopige zorgraad > Verdere

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Gebiedsgerichte Werking 2 juiste foto leveren aub Gebiedsgerichte werking = weten, zeggen én doen Heel wat Gentenaars tonen zich begaan met hun stad en wijk. Ze willen weten wat de wijk vandaag te bieden

Nadere informatie

Rapport over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent 2016

Rapport over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent 2016 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Rapport over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent 2016 1. Aantal 0 2 jarigen in Gent op 01/01/2016.

Nadere informatie

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1

Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 Y:\HZW\2017\LMN\Stuurgroep zorgtrajecten 1 ACTIEPLAN 2017 1. Algemeen De stuurgroep van het LMN ZWV komt om de 6 weken samen op een donderdagmiddag De stuurgroep LMN gaat door op de laatste vrijdag van

Nadere informatie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie

Eerstelijnsgezondheidsconferentie Beleidstraject (Vlaamse overheid) 2010: Conferentie eerstelijnszorg (11 december 2010) 2013 : Symposium eerstelijnsgezondheidszorg 2016 : 6 voorbereidende werkgroepen 2017 : Conferentie eerstelijnszorg

Nadere informatie

Scoren in samenspel,

Scoren in samenspel, Scoren in samenspel, 070618 Inhoudstafel Kader/werkwijze Concrete projecten Boek op Bezoek (Taal) Samen leren lezen (Intergenerationeel) De Diepzee (Cultuur en Wetenschap) Vita Mike (Gezondheid) Uitdagingen

Nadere informatie

Reglement erkenning en subsidiëring van werkgroepen jeugd

Reglement erkenning en subsidiëring van werkgroepen jeugd Reglement erkenning en subsidiëring van werkgroepen jeugd Goedgekeurd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt op 15 december 2015 Inhoudstafel Artikel 1. Doel... 1 Artikel 2. Definities...

Nadere informatie

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (overzicht per organisatie)

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (overzicht per organisatie) Gids voor dak- en thuislozen in Gent 1 De Sloep - Onze Thuis alle weekdagen van 9 uur tot 16 uur donderdag van 12 u tot 13.30 u uur (om de twee weken) 2 Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor douche nachtopvang

Nadere informatie

Veranderforum eerstelijnszones

Veranderforum eerstelijnszones Regio Kortrijk Regio Menen Veranderforum eerstelijnszones Regio Waregem 21 mei 2019 Agenda 1. Inleiding tot erkenning van de zorgraden 3. Principes samenstelling zorgraden 4. Clustervergaderingen: doel

Nadere informatie

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types

18/06/2014 GROEPSVOORLICHTING DIABETES INHOUD WAAROM INFO OVER DIABETES? Info diabetes Prevalentie Types INHOUD GROEPSVOORLICHTING DIABETES W E R K G R O E P D I AB E T E S L M N Z U I D E R K E M P E N Info diabetes Prevalentie Types Wat is LMN Werkgroep diabetes Conversation Maps Wat? Samenwerking lokaal

Nadere informatie

Mobiel Crisis team. Ontstaan 26/06/2017

Mobiel Crisis team. Ontstaan 26/06/2017 Mobiel Crisis team Ontstaan Internationaal Binnen de WGO-GGZ (Wereldgezondheidsorganisatie Geestelijke Gezondheidszorg) werd in 2005 (Helsinki) afgesproken om in de Europese Regio werk te maken van de

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT WAREGEM 09/10/2017 9/10/2017 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Pilootproject Pajottenland

Pilootproject Pajottenland Pilootproject Pajottenland aanpak stuurgroep Initiatief HAK Pajottenland i.s.m. LMN Pajottenland - SEL Pajottenland - Apotheker - Kinesitherapeut - Thuisverpleegkundige Regio Pajottenland Asse Brussel

Nadere informatie

Project DeelSEL; Opstarting Go-4-Fit

Project DeelSEL; Opstarting Go-4-Fit Project DeelSEL; Opstarting Go-4-Fit Indienen project Het project werd per mail goedgekeurd door de deel-sel. Het project sluit aan bij de volgende opdracht(en) van de SEL Zorgregio Gent vzw: 4: het ondersteunen

Nadere informatie

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust

Clusteroverleg Gezondheidszorg. 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Clusteroverleg Gezondheidszorg 09/05/2019 Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen Afdeling Oostkust Verwelkoming Claudine Agenda Plenaire informatie Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Richtlijnen Vlaamse

Nadere informatie

Richtlijnen zorgraad WE40

Richtlijnen zorgraad WE40 Richtlijnen zorgraad WE40 Zorgraad - Forum De eerstelijnszone zal een vzw zijn. Dit wil o.a. zeggen dat er een raad van bestuur en een algemene vergadering nodig zal zijn. De zorgraad zal als raad van

Nadere informatie

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (overzicht per dienstverlening)

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (overzicht per dienstverlening) warme maaltijden 20 Wijkrestaurant Nieuw Gent maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11.30 tot 13 u (donderdag enkel in de winter) 67 Ateljee vzw (Parnassus - CAW) weekdagen van 12 u tot 14 u 14 Ateljee

Nadere informatie

Antwerpen 14/09/2017

Antwerpen 14/09/2017 Antwerpen 14/09/2017 ELZ wat is dat nu? Standpunt van Domus Medica (Huisartsenvereniging) Dr. Wim Verhoeven Geografische afbakening Ziekenhuisnetwerken Standpunt van de patiënt Tijd voor interactie: rondetafelgesprek

Nadere informatie

Indienen project : Mantelzorgdagen Meetjesland

Indienen project : Mantelzorgdagen Meetjesland Baudelokaai 8 9000 Gent Indienen project : Mantelzorgdagen Meetjesland Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van (noteer datum) Het project sluit aan bij opdracht(en) 2 4 6-8 van

Nadere informatie

ACTIEPLAN 2015. Lokaal Multidisciplinair Netwerk Zuid West-Vlaanderen www.lmn-zwv.be

ACTIEPLAN 2015. Lokaal Multidisciplinair Netwerk Zuid West-Vlaanderen www.lmn-zwv.be 1 ACTIEPLAN 2015 1. Huisartsen sensibiliseren Zolang het pilootproject loopt blijft het promoten van de zorgtrajecten de kerntaak van LMN ZWV. Daarom wil LMN ZWV de werking van het LMN en de ondersteuning

Nadere informatie

Wat ging er aan vooraf?

Wat ging er aan vooraf? Veranderforum Verwelkoming Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16 februari 2017: Eerstelijnsconferentie Beleidsvisie omtrent Persoon met een zorgvraag (PZOV) Staat centraal Meer aandacht voor mantelzorger(s)

Nadere informatie

Het hypertensie zorgcontinuüm optimaliseren met behulp van ehealth. Nicole Tiemessen Projectleider ehealth UMC Utrecht

Het hypertensie zorgcontinuüm optimaliseren met behulp van ehealth. Nicole Tiemessen Projectleider ehealth UMC Utrecht Het hypertensie zorgcontinuüm optimaliseren met behulp van ehealth Nicole Tiemessen Projectleider ehealth UMC Utrecht Het UMC Utrecht vernieuwt samen met patiënten en partners Strategie UMC Utrecht Connecting

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

Veranderforum

Veranderforum Veranderforum 23 10 2018 Verwelkoming Lucas Vandendriessche Mahatma Gandhi Indiaas politicus 1869-1948 Wees de verandering die je in de wereld wil zien gebeuren. Sam s Verhaal Wat ging er aan vooraf? 16

Nadere informatie

Samenstelling voorlopige zorgraad

Samenstelling voorlopige zorgraad Samenstelling voorlopige zorgraad Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 juni 2018 tot toekenning van een subsidie aan de initiatiefnemers in een afgebakende zone voor de oprichting van zorgraden bepaalt

Nadere informatie

De weg naar ketenzorg via het LSP

De weg naar ketenzorg via het LSP De weg naar ketenzorg via het LSP Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Harrie Geboers Programmamanager Informatie-uitwisseling Ketenzorg Wat is ketenzorg? Behandeling en begeleiding chronische

Nadere informatie

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts

Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Brugge op schema! Oostkamp op schema! Dr Lut Depoorter huisarts Vitalink medicatieschema Deze 2 pilootprojecten worden opgestart met als doel het opstellen en het verder optimaliseren van een eenvormig,

Nadere informatie

SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR

SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR www.selwvl.be SEL MWVL vzw werft aan, m/v Tijdelijke medewerker - voltijds COÖRDINATOR Het Samenwerkingsinitiatief Eerstelijnsgezondheidszorg Midden West-Vlaanderen is een door de Vlaamse overheid erkende

Nadere informatie

25/09/2017 Fleur Simillion

25/09/2017 Fleur Simillion Datum vergadering: Voorzitter: 25/09/2017 Fleur Simillion Aanvangsuur: 20u Einduur: 22u15 Verslag: Charlotte Maes Locatie: t Kasteelke Wetteren Aanwezigheden: Naam Organisatie 1. Lena De Smaele Gemeentesecretaris

Nadere informatie

Volg het cultuurspoor van het lokale netwerk in Gent

Volg het cultuurspoor van het lokale netwerk in Gent Volg het cultuurspoor van het lokale netwerk in Gent Netwerkdag lokale netwerken vrije1jdspar1cipa1e 7 november 2014 Marijke Leye Dienst Cultuurpar1cipa1e Stad Gent AFSPRAKENNOTA VRIJETIJDSPARTICIPATIE

Nadere informatie

Iemand koffie? Of liever iets anders?

Iemand koffie? Of liever iets anders? Iemand koffie? Of liever iets anders? 1) Kennismaking - inleiding 2) Stand van zaken 3) Aanvraagdossier 4) Planning en timing 5) Volgende bijeenkomst(en) 2. stand van zaken oproepbrief informatierondes

Nadere informatie

SPORT, SPEL EN FUN IN JOUW WIJK!

SPORT, SPEL EN FUN IN JOUW WIJK! SPORT, SPEL EN FUN IN JOUW WIJK! voor kinderen en jongeren ZOMER 2015 Gedaan met suffen op de sofa! Tijdens de zomervakantie tuffen de Pretkamjonet, en de Sportmobiel naar je toe voor een zonnige speelnamiddag.

Nadere informatie

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren?

Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Instructies organisatie MDO Stap 1: Welk multidisciplinair overleg wil je organiseren? Je beslist welk multidisciplinair overleg je wil organiseren op basis van de aanwezige hulp- en zorgverleners. Opgelet!

Nadere informatie

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen

7. Zorgtrajecten. Inleiding. suggestievragen 7. Zorgtrajecten Inleiding Een zorgtraject beoogt een multidisciplinaire benadering van de chronisch zieke patiënt. De toepassing van een zorgtraject gaat echter gepaard met een aantal administratieve

Nadere informatie

MDO in de Kempen. Een gedragen toekomstperspectief. Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen

MDO in de Kempen. Een gedragen toekomstperspectief. Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen MDO in de Kempen Een gedragen toekomstperspectief Dr. Jos Weyts Huisarts, bestuurder SEL Kempen Het individuele zorgteam = hoeksteen van zorg in de eerste lijn Huisarts Thuisverpleegkundige Mantelzorger

Nadere informatie

Veranderforum 2. 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke

Veranderforum 2. 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke Veranderforum 2 28/11/2018 Vrijetijdscentrum Jabbeke Verwelkoming Paul Storme voorzitter OCMW Jabbeke Stand van zaken Claudine Verbrugghe ELZ Oostende - Bredene ELZ Houtland & Polder ELZ Oostkust ELZ Brugge

Nadere informatie

Voorschoolse kinderopvang Stad Gent 2015

Voorschoolse kinderopvang Stad Gent 2015 Voorschoolse kinderopvang Stad Gent 2015 Rapport over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent. Uitgave:. Dienst Kinderopvang Stad Gent sept 2015 V.U. schepen Elke Decruynaere stadhuis Botermarkt

Nadere informatie

Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis Brussels Overleg Thuiszorg

Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis Brussels Overleg Thuiszorg Datum Locatie Verslaggever 26/06/2018 Lakenhuis s Overleg Thuiszorg Aanwezig Jan Vandekerckhoven (Huize Sint-Monika, directeur) Louis Ferrant (gepensioneerde huisarts) Florence Biesmans (CM Sint-Michielsbond,

Nadere informatie

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT

SAMENWERKINGSAKKOORD GENT SAMENWERKINGSAKKOORD GENT AANPAK CRISISSITUATIES BIJ MENSEN MET EEN PSYCHISCHE PROBLEMATIEK 1. DEFINITIE VAN EEN CRISISSITUATIE Een crisissituatie is een acute situatie waarbij een redelijk vermoeden bestaat

Nadere informatie

Verslag Raad van Bestuur 28 februari 2013

Verslag Raad van Bestuur 28 februari 2013 Aan : Van : Ons kenmerk: Gent RVB FvH doc5_uitnod_rvb280213 27 maart 2013 Verslag Raad van Bestuur 28 februari 2013 Locatie: WZC Kannunik Triest, Kloosterstraat 33 te Melle Uur: 19.00 u. tot 22.00 u. De

Nadere informatie

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer,

i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Educatoren LMN Dijle en Nete: Ria Goyvaerts, Els Broeckx, Els Heyde, Griet Wouters, Marianne Staquet i.s.m. gemeente, OCMW, TOMvzw, Somedi, VDV, Pfizer, Prevalentie (%) AANLEIDING Prevalentie van Diabetes

Nadere informatie

Voorschoolse kinderopvang Stad Gent. Rapport 2016 over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent.

Voorschoolse kinderopvang Stad Gent. Rapport 2016 over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent. Voorschoolse kinderopvang Stad Gent Rapport 2016 over het aanbod kinderopvang voor baby s en peuters in Gent. Voorwoord Voor het negende jaar op rij stelt de Dienst Kinderopvang van Stad Gent het Rapport

Nadere informatie

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (adressen van organisaties)

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (adressen van organisaties) 1 De Sloep - Onze Thuis Zalmstraat 2 09 225 01 45 Macharius Heirnis desloeponzethuis@fulladsl.be 2 Huize Triest Gezondheidsstraat 2 0473 75 67 04 Bloemekeswijk huize.triest@fracarita.org 3 De Zuidpoort

Nadere informatie

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities

Bijlage VII. Regionale dienstencentra. Hoofdstuk I. Definities Bijlage VII. Regionale dienstencentra Hoofdstuk I. Definities Artikel 1. In deze bijlage wordt verstaan onder: 1 partner: een thuiszorgvoorziening, ouderenvoorziening, vereniging of andere organisatie

Nadere informatie

Contactgegevens OCMW Gent

Contactgegevens OCMW Gent Welzijnsbureaus en antennes Contactgegevens OCMW Gent Bloemekenswijk Francisco Ferrerlaan 273 a 9000 Gent 09 266 94 80 09 226 56 76 Antenne Mariakerke Paul Van Tieghemlaan 2 9030 Mariakerke 09 216 74 48

Nadere informatie

Oprichting eerstelijnszone

Oprichting eerstelijnszone Oprichting eerstelijnszone INFOMOMENT KORTRIJK 12/10/2017 12/10/2017 1 Op de agenda deze avond Conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg WAAROM? WAT WIL DE OVERHEID AANPAKKEN? Hervorming structuren EERSTELIJNSZONES:

Nadere informatie

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015

Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 Samenstelling Levensloop Platina Fonds in 2015 januari 813,401 535,514 1,568 1,350,482.89 10,416.12 februari 835,453 519,550 4,203 1,359,207.13 9,964.25 maart 877,904 524,371 3,271 1,405,545.28 10,002.50

Nadere informatie

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (adressen van organisaties)

Gids voor dak- en thuislozen in Gent (adressen van organisaties) 1 De Sloep - Onze Thuis Zalmstraat 2 09 225 01 45 Macharius Heirnis desloeponzethuis@skynet.be 2 Huize Triest - Gemeenschapshuis Tabor Gezondheidstraat 2 0473 75 67 04 Bloemekeswijk info@huizetriest.be

Nadere informatie

Project Vroegtijdige zorgplanning Meetjesland

Project Vroegtijdige zorgplanning Meetjesland Baudelokaai 8 9000 Gent Project Vroegtijdige zorgplanning Meetjesland Het project is goedgekeurd op de vergadering van de deel-sel van 16 januari 2014 en de Raad van Bestuur van 27 februari 2014 Het project

Nadere informatie

Zorgzaam Leuven iedereen in beweging!

Zorgzaam Leuven iedereen in beweging! Zorgzaam Leuven iedereen in beweging! Mijn arts en alle hulp die ik krijg thuis Ik was heel tevreden van mijn verblijf in het ziekenhuis Mijn dochter komt dagelijks langs en doet boodschappen Ik zie mijn

Nadere informatie

Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2?

Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2? Hoe verloopt de samenwerking in het zorgtraject diabetes type 2? Een critical incident analyse in de regio centraal West-Vlaanderen Auteur Sara Defreyne is zorgtrajectpromotor van het Lokaal Multidisciplinair

Nadere informatie

WIFI : mintus - gast

WIFI : mintus - gast WELKOM! CLUSTEROVERLEG PZON ELZ Brugge 18 juni 2019 - Brugge op 1 lijn WIFI : mintus - gast Agenda Waarom zitten we hier? Wat willen we bereiken? Doel? PZON vertegenwoordiging in Zorgraad: Richtlijnen

Nadere informatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie

Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie Hoe gaat het zorgtraject diabetes type 2 er in de toekomst uitzien? Stand van zaken na de evaluatie NVKVV Oostende 27 april 2015 1 Inleiding 2 1 Wat is een zorgtraject? Nieuwe aanpak van een chronische

Nadere informatie