Niko inspireert je. Illuminating ideas.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Niko inspireert je. Illuminating ideas."

Transcriptie

1 Niko inspireert je Illuminating ideas.

2 Doorloop met dit inspiratieboek elke kamer van je huis. Je ontdekt tal van tips and tricks! Bouwen of verbouwen? De inrichting van een kamer veranderen? Om het huis van je dromen te realiseren, informeer je je best zo veel mogelijk. Niko helpt je graag bij de keuzes die je maakt.

3 1 Je huis Van het bedienen van de verlichting, het aanmelden van bezoekers tot internet in elke kamer Niko heeft aan alles gedacht. Naast allerlei designs in schakelaars en stopcontacten, heeft Niko nog tal van andere toepassingen. Verkies je een klassieke installatie of liever huisautomatisering? In elk geval, Niko verhoogt je comfort en je veiligheid en helpt je tegelijkertijd om energie te besparen. Sta zeker even stil bij de planning van je elektrische installatie. Worden de juiste bedieningen voorzien? Staan ze op de juiste plaats? Worden er voldoende stopcontacten gepland? Het loont absoluut de moeite om hieraan de nodige aandacht te besteden. Inhoud 1 Je huis 2 Je stijl 10 Je media 12 Je sfeer 14 Je toegang 16 Je veiligheid 18 Je comfort 26 Checklist per kamer 37 Je bedieningen

4 2 Je stijl De afwerkingen van Niko staan voor tijdloos design, uitgevoerd in duurzame materialen. Achter deze sobere bedieningen schuilt een waaier aan mogelijkheden. Niko heeft 3 reeksen schakelmateriaal in het assortiment: Niko Pure, Niko Intense en Niko Original. Sober in de woonkamer en een hipper kleurtje in de badkamer, het kan. De 4e reeks, Mysterious, is een bijzonder verhaal. Deze schakelaar wordt vlak met de muur ingebouwd en neemt als een kameleon de kleur van de muur aan. Voorzie voldoende stopcontacten in elke ruimte. Het snoer van de stofzuiger is immers altijd net iets te kort De module Stel je eigen schakelaar samen brengt je op ideeën: Denk ook in de kinderkamer aan voldoende stopcontacten en aansluitpunten voor tv, internet & audio, Zo ben je voorbereid op de toekomst.

5 3 Niko Original met uiterst zachte lijnen. Beschikbaar in een mild kleurenpallet waardoor deze reeks overal discreet aanwezig is. white 100 cream 101 light grey 102 silver 103 greige 104 De kleuren van afdekplaten en functies kunnen naar wens gecombineerd worden. Zo passen alle bedieningen zoals stopcontacten, schakelaars, dimmers, aansluitpunten voor tv/internet/ audio perfect bij elkaar. Bovenstaande foto s zijn slechts voorbeelden van kleurcombinaties. Let wel, de kleur van de producten in deze brochure kan afwijken van de werkelijkheid.

6 4 Niko Intense hier staat de aanraking centraal. De sobere vorm met zachte belijning straalt intensiteit uit en geeft deze schakelaar een warm karakter. white 120 sterling 121 anthracite 122 bronze 123 dark brown 124 azure 125 silver 127 dark silver 128 gold 129

7 5 Niko Pure een collectie op maat van de liefhebber van tijdloos, ultrastrak design. Functionaliteit zonder franjes, uitgevoerd in exclusieve materialen zoals bamboe en roestvrij staal. stainless steel on anthracite 150 stainless steel on white 250 natural soft grey 159 natural red 152 natural green 160 white steel 154 black steel 161 champagne steel 157 alu grey 155 alu black 158 bamboo 156

8 6 Bekijk Mysterious op de website

9 7 Mysterious. Het onzichtbare schakelmateriaal van Niko. Mysterious is een schakelaar die vlak met de wand wordt gemonteerd. Hij nodigt uit om creatief te zijn. Als een kameleon neemt hij de kleur van de muur aan. Je kunt hem overschilderen, behangen, maar net zo goed inbouwen in een keukenblad van hout of marmer. Mysterious is het eerste onzichtbare schakelaargamma dat naadloos ingewerkt kan worden. Zo passen je schakelaars altijd perfect bij je interieur. Er is enkel een discrete ronde rand zichtbaar. In het duister licht deze op met een zachte warm witte gloed, afkomstig van een ledlampje achter de toets van de schakelaar. Niko s out-of-the-box denken wordt internationaal gewaardeerd. De red dot award voor Mysterious is het ultieme bewijs dat innovatie beloond wordt.

10 8 New Hydro. Verrassend in details Heb je schakelaars, stopcontacten of een tv-aansluiting nodig in een vochtige ruimte of buitenshuis? New Hydro zorgt hierbij voor de ideale opbouwoplossing en is door zijn robuuste afwerking optimaal beschermd tegen stof en water. Deze schakelreeks kan gebruikt worden in de garage, de kelder, een atelier, het tuinhuisje maar tevens in de wasruimte of berging. Ook de mogelijkheden voor buitentoepassingen zijn erg uitgebreid. Een schakelaar voor de zwembadverlichting, een stopcontact voor de elektrische barbecue bij het tuinhuis, luidsprekers en een internet of tv-aansluiting op het terras het kan! Met New Hydro wordt je veiligheid tijdens elk seizoen binnen- en buitenshuis gegarandeerd. Deze reeks kan ook netjes ingebouwd worden in façades en panelen.

11 9 Niko Opbouwkit Ook stijlvol in opbouw De nieuwe Niko Opbouwkit integreert zich stijlvol in elk interieur. Zijn vormgeving sluit naadloos aan bij de reeksen Niko Original en Niko Intense en is verkrijgbaar in wit en cream. Het opbouw schakelmateriaal van Niko kan in elke ruimte gebruikt worden, van de garage tot de zolder. Heb je een extra schakelaar, stopcontact, tv-aansluiting nodig op de slaapkamer van de kinderen? Of krijgt de zolder een nieuwe functie? Aanvullen kan met de Niko Opbouwkit zonder kap- en breekwerk. Zo is er voor elke omgeving een passende oplossing! p h oto g r a p h y liesbet g o e t s c h a lc k x

12 10 Voorzie in elke hoek van de kamer een aansluitpunt voor tv/internet/telefoon en een stopcontact. Zo kan de inrichting heel flexibel worden aangepast, zonder in de knoei te komen met de aansluitpunten van internet, telefoon of televisie.

13 11 Je media Het Niko MediaNetwerk. Overal toegang tot de wereld van multimedia In elke kamer elke gewenste aansluiting. Bellen, televisiekijken of surfen: je kiest zelf wat je op welk aansluitpunt doet. Want je huis leeft. Het is dus niet eenvoudig om nu al te weten welke aansluitingen je in de toekomst nodig hebt. Wat vandaag nog een kinderkamer is, wordt morgen misschien een bureau, zonder het vervelende stof van kap- of slijpwerk. Eenvoudige installatie De mediaoplossing van Niko spant een web van mediafuncties door de woning heen. Zo heb je in elke kamer alle gewenste media-aansluitingen en sluit je op elk moment de toestellen aan waar je ze nodig hebt. Bellen, televisiekijken of internetten: je kiest voortaan zelf wat je op welk aansluitpunt wil doen. Zonder kwaliteitsverlies. Van functie veranderen is eenvoudig, zonder slijp- of breekwerk. Niko MediaNetwerk monteer je centraal in de meterkast. Deze wordt vlakbij het overnamepunt geplaatst, de ruimte waar de nutsvoorzieningen en telefoon, televisie en internet je woning binnenkomen. Van hieruit vertrekt een netwerk van kabels in een stervorm naar alle kamers. Ze zitten netjes verborgen in de muur of de wand. Ook nieuwe toepassingen zoals Ethernet of digitale televisie sluit je zonder problemen aan op het medianetwerk in je woning. Je installatie is steeds geschikt om de aansluitingen die je woning binnenkomen op een kwaliteits volle manier te verdelen, voor welke telecom- of kabelprovider je ook kiest. Waar voorzie je welke aansluitingen? Hoeveel aansluitingen heb ik nodig? En wat is de ideale plaats voor een aansluitpunt in elke kamer? Elke woning, elk gezin is anders. Niko geeft je verder in deze brochure een checklist van alle aansluitingen en toepassingen per ruimte. Zo vergeet je niks. Aantrekkelijk design, degelijke afwerking Leuk om weten is dat de vormgeving van de aansluitpunten mooi het design van de andere Niko-producten, zoals stopcontacten of schakelaars, volgt.

14 12 Je sfeer Ledstrips voor elke verlichting De ledstrips van Niko bieden uitgebreide mogelijkheden: een warme sfeer in de huiskamer, functionele verlichting in de keuken, veiligheidsverlichting in de gang of hal Leds als sfeermaker Een barkast, nachtkastje, tv-meubel, boekenrek kan je met ledstrips eenvoudig van een lichtlijntje voorzien. Zo worden allerlei sfeerlampjes overbodig. Je stemt de sfeerverlichting af op het moment van de dag, op je humeur van het ogenblik of de activiteit die je bezig houdt. In een knip regel je zowel de intensiteit als de kleur van het licht naar jouw zin. De Niko ledstrips kunnen ook gedimd worden. Leds als oriëntatieverlichting Als je de treden subtiel met leds uitlicht, creëer je niet alleen sfeer. De trap is s nachts niet langer een gevaarlijk obstakel. Zo loop je in het donker vlotjes naar het toilet zonder extra licht aan te knippen en je familie wakker te maken. Voor de kinderen in huis is een led-lampje naast het bed een reden om nooit meer bang te zijn in het donker. Een bijkomend voordeel, aan leds kunnen kids de vingers niet verbranden. Wit of kleur Niko biedt keuze uit drie soorten wit: koud, neutraal en warm wit. Daarnaast is er rood, amber, blauw en groen. Niko heeft zowel monochrome als RGB-ledstrips in zijn assortiment. De basis is wit of zwart voor een onopvallende integratie in elk interieur. De hartafstand tussen de leds is altijd dezelfde, ook bij de verbinding tussen twee strips. Dat zorgt voor een mooie egale lichtlijn. Leds verbruiken aanzienlijk minder energie dan TL-lampen. Vervang daarom TL s door een ledoplossing. Zo zorg je voor meer sfeer en bespaar je weer een pak energie! Ledstrips zijn bijzonder energiezuinig. Onder hangkasten in de keuken kan je ze probleemloos de hele avond laten branden.

15 13 Werken, koken, lezen, tv kijken. Licht brengt leven. Zacht schemerend of helder. Precies zoals jij het wil en daar waar je het wil. Niko ontwikkelde tal van oplossingen voor lichtsturing. Sfeersturing Verlichting is vandaag meer dan het aan- en uitknippen van lampen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je programmeert verschillende sferen per kamer, je voorziet kleursturing... Met één druk op de knop wordt je huis meteen een pak aangenamer om in te wonen en kan je bovendien geld besparen op je energiefactuur. Oriëntatieverlichting Ingewerkt in de wand in de inkomhal of naast de trap vormen deze lichtjes een handige oriëntatiehulp s nachts onderweg. Zo maak je de kinderen niet wakker door het licht op de gang aan te knippen. Kleur je woonkamer elke dag anders! Met een RGB ledstrip roep je vlot een andere sfeer op. Leds stellen kinderen gerust in het donker. Omdat leds niet warm worden, is er geen gevaar voor verbrande vingertjes!

16 14 p h oto g r a p h y liesbet g o e t s c h a lc k x

17 15 Je toegang Deurcommunicatie- en controlesysteem Je huis. Het is je eigen stek, je eigen wereld. Jij bepaalt zelf wanneer de deur dicht blijft of wanneer je ze openstelt. Want op je privacy en rust staan geen prijs. De deurtelefoons en videofoons van Niko bieden je oplossingen waarmee jij de toegang tot je huis volledig zelf in de hand houdt. Het kan een heel eenvoudige beldrukknop zijn of een combinatie van een stijlvolle buitenpost met een deurtelefoon of videofoon. In elk geval is de oplossing van Niko onverwoestbaar. Tijdloos vormgegeven, gemakkelijk te installeren en uitbreidbaar. Comfortabel communiceren Niko Access is synoniem voor kristalhelder geluid en haarscherpe beelden, ook in het donker. Of het zorgt ervoor dat het licht bij de voordeur aanknipt. Het gebruikerscomfort staat bij Niko Access altijd voorop. Met één druk op de knop hoor of zie je meteen wie er binnen wil. Bovendien communiceer je handenvrij met je bezoekers. Kits voor toegangscontrole Met de kits voor toegangscontrole haal je een complete oplossing in huis. Ze bevatten een stijlvolle binnen- en aluminium buitenpost, plus de voeding. Kant-en-klaar, want de video- of audiokit is al helemaal voorgeprogrammeerd. Handig voor de installateur, goedkoper voor jou. De kits voor toegangscontrole. Met deze kits haal je een complete oplossing in huis. Programmeren is niet nodig. Deze boxen bevatten een voorgeprogrammeerde binnen- en buitenpost en een voeding. Video kit Audio kit

18 16 Je veiligheid Rookmelder Niets zo gezellig als een knetterend haardvuur. Maar vuur kan ook verwoestend zijn. Zeker als het te laat opgemerkt wordt. Een goede rookmelder brengt rust. Hij alarmeert je onmiddellijk bij gevaar, zodat je jezelf en je familie tijdig in veiligheid kan brengen. Rookmelders kunnen (ook draadloos) doorgekoppeld worden. Ontstaat er brand in de keuken terwijl je in de badkamer bent, dan word je onmiddellijk gewaarschuwd. Zo gaat er op cruciale momenten geen enkele seconde verloren. Denk er aan dat het plaatsen van rookmelders in een nieuwbouw verplicht is. Monteer de rookmelder langs de vluchtroute (bv. overloop of trappenhuis) maar nooit in de keuken. Bewegingsmelders Een bewegingsmelder is erg handig in bijvoorbeeld de inloopkast, entree of berging. Je komt er vaak als je de handen vol hebt. Het licht gaat automatisch aan, maar ook uit. Zo brandt de verlichting nooit als het niet nodig is. Ze blijft enkel aangeschakeld wanneer iemand in de kamer aanwezig is. Ongewenst bezoek in de tuin? De tuinverlichting signaleert het onmiddellijk.

19 17 Paniektoets Wanneer je s nachts iets verdachts hoort, schakel je met één druk op de knop bijvoorbeeld van in de slaapkamer de tuinverlichting aan. Oriëntatieverlichting Deze lampjes verlichten s nachts je looppad. Zonder dat je extra verlichting moet aanknippen, vind je probleemloos de weg. Zo is de trap s nachts geen gevaarlijk obstakel meer. Deze verlichting stelt bovendien kinderen gerust in het donker. Gecombineerd met een rookmelder vind je in geval van brand snel de weg naar buiten. Aanwezigheidssimulatie Ben je met vakantie? Voor de buitenwereld lijkt het net alsof je thuis bent. Zo gaan de rolluiken bijvoorbeeld s ochtends automatisch omhoog en s avonds op het gewenste tijdstip weer naar beneden. Bovendien wordt de verlichting op verschillende tijdstippen geschakeld, net alsof je er wel bent. Oriëntatieverlichting brengt ook sfeer in huis, een mooi extraatje.

20 18 Bedien je rolluiken of lamellen draadloos van op 1 centraal punt én van op afstand. Hoor je de bel in de inkomhal niet als je in de keuken aan het werk bent? Een extra gong kan heel eenvoudig toegevoegd worden. Niko zorgt voor de draadloze verbinding, zonder slijp- of breekwerk. p h oto g r a p h y liesbet g o e t s c h a lc k x architecte bettin a lu y t e n

21 19 Je comfort Niko maakt je het leven makkelijker. En dat mag je letterlijk nemen. Draadloze bedieningen Een schakelaar tekort? Een rolluiksturing toevoegen? Dat probleem kan je gemakkelijk verhelpen en er komt geen breek- of slijpwerk aan te pas. Een draadloze bediening plak of schroef je waar je wilt. Ideaal dus bij het renoveren van een woning. Draadloze schakelaars hebben het design van de reeksen Niko Pure, Niko Intense en Niko Original. Zo vullen ze onopvallend het bestaande schakelmateriaal in de woning aan. Schakelen en dimmen van verlichting Een geschakeld lichtpunt (230V) kan je met een draadloze oplossing dimmen van op verschillende plaatsen. Bestaande sfeer- of oriëntatieverlichting kan eenvoudig worden vervangen door energiezuinige Niko ledstrips (24VDC). Deze ledstrips kunnen bovendien gedimd worden. Heb je vandaag één enkele bediening bij de deur? Dan kan je morgen, waar je dat wenst in huis, onbeperkt draadloze bedieningen toevoegen. Wordt bij een renovatie een muurtje met daarop een schakelaar gesloopt? Je kunt dit bedieningspunt verplaatsen en vervangen door een draadloos exemplaar. Je plakt het waar je wilt. Open van uit je auto de garagepoort en schakel meteen ook de opritverlichting aan. Draadloos je ventilatie bedienen? Ook dat is mogelijk. De Niko ventilatiebediening kan gecombineerd worden met het draadloos ventilatiesysteem van Renson en voldoet aan de nieuwe ventilatie wetgeving.

22 20 p h oto g r a p h y liesbet g o e t s c h a lc k x

23 21 Comfortschakelaars Naast de evidente schakelaars en stopcontacten kan je ook comfortschakelaars installeren. Denk bijvoorbeeld aan een thermostaat, dimmer, tijdschakelaar, bewegingsmelder, rolluikschakelaar Deze bedieningen sluiten binnen hetzelfde design mooi aan bij de schakelaars en stopcontacten van Niko! Bewegingsmelders Een bewegingsmelder schakelt het licht voor je aan en weer uit als je de ruimte verlaat. Zo n melder verhoogt je comfort en helpt je meteen ook om energie te besparen. Bewegingsmelders voor buiten Wanneer je de oprit oprijdt gaat de verlichting automatisch aan. Je parkeert je fiets in het tuinhuis zonder dat je de schakelaar hoeft te zoeken. Is er geen beweging meer in de tuin? Dan schakelt de tuinverlichting vanzelf uit. Zo blijft ze niet nodeloos branden. Bewegingsmelders voor binnen Als je de berging in loopt met je handen vol boodschappen, dan is het vaak moeilijk om het licht aan te schakelen. Met de bewegingsmelder van Niko knipt het licht automatisch aan. Comfortabel, niet? Wanneer je de berging verlaat, gaat na een minuutje het licht vanzelf weer uit. Het licht onnodig laten branden is niet meer mogelijk. Niko heeft bewegingsmelders voor binnen, maar ook voor buiten.

24 22 Huisautomatisering Waarom? Huisautomatisering, het lijkt allemaal erg ingewikkeld. Maar waarom kiezen dan steeds meer mensen voor extra comfort in huis? Het antwoord is eenvoudig. Met de Niko producten voor huisautomatisering wordt het leven een pak makkelijker. Hoe? Dat lees je hier. Stel je voor. Je huis werd uitgerust met een klassieke elektrische installatie. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je in je slaapkamer 2 schakelaars hebt, ééntje bij de deur en ééntje bij het bed. Je kan er het licht mee aan- en uitknippen. That s it. En dat blijft zo, voor altijd. Het is onmogelijk om na enige tijd met dezelfde schakelaar bijvoorbeeld je rolluiken te gaan bedienen. Tenzij je de bestaande installatie uitbreekt en opnieuw installeert. Zo kan je wanneer je s nachts iets verdachts hoort, met één druk op de knop van in de slaapkamer alle lichten in huis én de tuinverlichting aan schakelen. s Ochtends activeer je in 1 beweging de wekker -functie. Automatisch gaat het licht zachtjes aan, de koffiemachine zet alvast heerlijke koffie, de rolluiken gaan omhoog en de radio aan s Avonds heb je het omgekeerde scenario. Tijd om te gaan slapen? Je schakelt, alweer met één druk, eenvoudig alle elektrische toestellen uit die niet hoeven te werken. Zo staan s nachts de koffiezet en het strijkijzer altijd uit en brandt de verlichting niet onnodig. Zie je het morgen helemaal anders? Wordt de slaapkamer een bureau? Geen probleem. Aan deze toetsen ken je gemakkelijk een nieuwe functie toe. Helemaal anders dan bij de klassieke installatie dus. Wanneer dezelfde woning werd uitgerust met huisautomatisering zijn de mogelijkheden eindeloos. Stel je opnieuw de slaapkamer voor. Je hebt een knop bij de deur en een knop bij het bed. Deze bedieningspunten hebben meerdere toetsen. Aan elke toets kan een taak worden toegekend. Bedienen van de verlichting, rolluiken of de paniekfunctie.

25 23 Huisautomatisering verhoogt je comfort én je veiligheid! Huisautomatisering maakt je het leven makkelijker. Het begeleidt je doorheen de dag en brengt meer comfort en veiligheid. Een bijkomend voordeel is dat een woning eenvoudig kan aangepast worden aan de veranderende noden van zijn bewoners. Toetsen krijgen simpelweg een andere functie. Maar wat betekent dat nu concreet? Toetsen krijgen eenvoudig een andere functie zonder de bekabeling te moeten aanpassen. Zo kan een toets waar je vandaag het licht mee bedient, morgen het rolluik bedienen of als dimmer werken. Je huis is klaar voor de toekomst een ruimte doet vandaag dienst als slaapkamer en morgen als bureau? Geen probleem, de toetsen krijgen probleemloos een andere taak. Oneindig uitbreidbaar draadloos uitbreiden (d.m.v. een afstandsbediening of draadloze schakelaars) uitbreiden via het unieke muurprint concept De installatie bedienen van op afstand via telefoon of via SMS Makkelijk zelf lichtsferen instellen Noodoproep naar een aantal geprogrammeerde nummers in geval van nood roep je eenvoudig de buren of je familie op Verbinding met externe sensoren rookmelder: detectie van rook zorgt ervoor dat er een alarm geactiveerd wordt lichtsensor: wanneer het buiten donker wordt, gaat binnen het licht aan vochtsensor: deze sensor schakelt bij te vochtige lucht bv. in de badkamer de ventilator aan Hoe kan je je huisautomatisering bedienen? Via schakelaars aan de muur, via draadloze toetsen, afstandsbediening of via het touchscreen p h oto g r a p h y liesbet g o e t s c h a lc k x

26 24 Energie besparen met huisautomatisering Je hoort het steeds vaker. We moeten zuiniger omgaan met energie. Maar hoe doe je dat? Enerzijds kan je het energieverbruik verminderen door energiezuinige lampen of leds te gebruiken. Anderzijds verbruik je minder energie als je bewegingsmelders installeert. Maar ook huisautomatisering kan je een heel eind op weg helpen! Oriëntatieverlichting Deze led lichtjes brengen sfeer en zorgen er meteen voor dat je ook in het donker veilig de trap neemt of de weg naar het toilet terug vindt. Zo hoef je geen klassieke verlichting in te schakelen. Omdat leds minder energie verbruiken dan klassieke verlichting, bespaar je meteen energie. Oriëntatieverlichting gekoppeld aan een bewegingsmelder Als je s nachts naar toilet moet gaat de oriëntatieverlichting automatisch aan wanneer je uit bed stapt. Zo wek je je familie niet! Na je bezoek aan het toilet gaat het licht automatisch uit. Schemerschakelaar Je woning schakelt de verlichting automatisch wanneer het buiten donker wordt. De rolluiken gaan naar beneden en de tuinverlichting schakelt aan. Wanneer de zon weer op komt, gaat het rolluik weer omhoog en de zonwering (indien nodig) naar beneden. Ook een koppeling met de verwarming in de badkamer en zelfs met de koffiezet is mogelijk. Feedback toetsen Er zijn steeds plaatsen waar je wel eens vergeet het licht uit te doen. Dankzij de leds in de toetsen of de feedback op het touchscreen vermijd je meteen dat lampen onnodig de hele dag blijven branden. Laat geen energie verloren gaan door de verlichting overdag nodeloos te laten branden. Profiteer van het natuurlijk licht en de warmte van de zon! Door gebruik te maken van geschakelde stopcontacten kan je het sluimerverbruik van toestellen verrassend doen dalen.

27 25 De alles uit knop Bij het verlaten van de woning druk je simpelweg op één enkele toets. Alles wat niet aan hoeft te staan, wordt uitgeschakeld. Met deze handeling zullen niet enkel de rolluiken sluiten, de lichtbronnen en de verwarming uitgeschakeld worden. Je verhoogt ook de veiligheid van toestellen die eventuele brand kunnen veroorzaken zoals elektrische vuren, een koffiezet of de wasmachine. Vergat je de alles uit knop? Geen probleem, je zendt gewoon een smsje of telefoneert naar de Nikobusinstallatie. Ventilatie Wanneer je huis op de verkeerde manier geventileerd wordt, verspil je energie. Als het huisautomatiseringssysteem dit overneemt, gebeurt het ventileren heel wat efficiënter. Nikobus zorgt ervoor dat bij elke situatie de woning op de meest optimale manier van verse lucht wordt voorzien. Verwarming gekoppeld aan Nikobus In de verschillende leefruimtes worden verschillende eisen gesteld qua temperatuur. Een perfecte en logische regeling van de temperatuur in de verschillende kamers komt zowel het leefcomfort als je energiefactuur ten goede. Via Nikobus is het mogelijk om verschillende zones in het verwarmingssysteem op te nemen. De ketel of pomp zal dan enkel werken als er kamers verwarmd moeten worden. Deze oplossing kan uitgebreid worden met raamcontacten om een zone in- of uit te schakelen. Zo zal de thermostaat niet onnodig vragen om de ruimte te verwarmen wanneer je ze net even wil laten verluchten. Automatische sturing bij afwezigheid Ben je met vakantie? Voor de buitenwereld lijkt het net alsof je thuis bent. Zo gaan de rolluiken bijvoorbeeld s ochtends automatisch omhoog en s avonds op het gewenste tijdstip weer naar beneden. Bovendien wordt de verlichting op verschillende tijdstippen geschakeld, net alsof je er wel bent. Bovendien houden automatisch gestuurde rolluiken overdag de warmte buiten. Wist je dat het verbruik door toestellen (bv. televisie of pc) in waakstand tot 10% van je totale elektriciteitsfactuur kan uitmaken? Led verlichting is de ideale lichtbron als oriëntatieverlichting. Nikobus, het huisautomatiseringssysteem van Niko, kan deze energiezuinige lichtbron rechtstreeks aansturen en zelfs van kleur doen veranderen. Wist je dat verwarming 70% van het energieverbruik van een Belgisch gezin uitmaakt?

28 26 Checklist per kamer Overloop met dit lijstje elke kamer in je woning en kruis de bedieningen, stopcontacten en aansluitingen aan die je denkt nodig te hebben. Vervolgens maak je met de hulp van je elektro-installateur of architect een keuze uit het uitgebreide gamma van Niko. Achteraan in deze brochure hebben we alle mogelijke functies voor je opgelijst. Van schakelaars over dimmers tot aansluitpunten voor tv, internet en telefoon Niko heeft ze allemaal in het assortiment. Met behulp van een bewegingsmelder kunnen de verlichting en ventilatie automatisch aan- en uitgeschakeld worden. Voorzie voldoende stopcontacten afhankelijk van de oppervlakte én van de gewenste toepassingen. Je kunt de voordeur- of tuinverlichting ook automatisch laten schakelen d.m.v. een bewegingsmelder op de buitenmuur.

29 27 Inkomhal STOPCONTACTEN Stofzuiger Antwoordapparaat / fax Lampje AANSLUITINGEN Binnenpost deurtelefoon of videofoon Bel voordeur Telefoon Alarminstallatie Internet Rookmelder COMFORTFUNCTIES Oriëntatieverlichting Bewegingsmelder Alles aan / uit-knop Kerstversiering voordeur SCHAKELAARS Voordeur 2 à 3 schakelaars voor een hal met 1 lichtkring (bv. 1 aan voordeur, 1 aan de woonkamerdeur, 1 aan de keukendeur), 1 schakelaar voor de buitenverlichting (aan voordeur) of bewegingsmelder De aard van het schakelmateriaal wordt gekozen in functie van je wensen: wil je de lichtsfeer naar je hand zetten, kies dan voor een dimmer.

30 28 Woonkamer Eet- en zitkamer worden, eventueel in combinatie met de keuken, steeds vaker één geheel met afzonderlijke lichtkringen en verschillende schakelaars. STOPCONTACTEN COMFORTFUNCTIES Stofzuiger Sfeersturing Antwoordapparaat / fax Aanwezigheidssimulatie Computer (vast / portable) Rolluiksturing Televisie Thermostaat Satelliet TV DVD Video Set-top box digitale televisie Leeslampje Luidspreker Binnenpost deurtelefoon of videofoon Audio SCHAKELAARS Eettafel 2 à 3 schakelaars / dimmers voor 1 of 2 lichtkringen Zijwand eetkamer 1 of 2 schakelaars / dimmers voor 1 lichtkring Zitkamer 2 à 3 schakelaars / dimmers voor 1 of 2 lichtkringen Zijwand zitkamer AANSLUITINGEN 1 lichtkring met 1 of 2 schakelaars / dimmers Telefoon Binnenpost deurtelefoon of videofoon Elektrisch aangestuurde rolluiken, stores, zonwering Computer 1 of 2 schakelaars PC / Internet Elektrisch aangestuurde zonwering Televisie (RJ45 of coax) 1 schakelaar Luidspreker Tuinverlichting Satelliet TV (coax) Set-top box digitale televisie (RJ45 en / of coax) Muziek Verwarming Vaste apparaten Rookmelder Van op verschillende plaatsen één lichtkring bedienen? Gebruik een drukknop-, wissel- of kruisschakelaar. Van op één plaats meerdere lichtkringen bedienen? Kies een serieschakelaar. Op glazen of verplaatsbare wanden kan je draadloze schakelaars voorzien. Kies voor een inbouwthermostaat. Dit past beter bij het schakelmateriaal dat ernaast is geplaatst.

31 29 Keuken STOPCONTACTEN COMFORTFUNCTIES Fornuis Dimmers voor sfeersturing Microgolfoven Koelkast Uitschakelen van de elektriciteit op de stopcontacten in de keuken Vaatwasser 1 afzonderlijk stopcontact Friteuse Broodrooster Koffiezetapparaat Keukenrobot Mixer Waterkoker Sapcentrifuge Stofzuiger GSM (oplader) Luidspreker Televisie SCHAKELAARS Eettafel 1 of 2 lichtkringen, met 2 schakelaars Aanrecht 1 of 2 lichtkringen met 1 of 2 schakelaars Elektrisch gestuurde rolluiken Met 1 schakelaar Tuinverlichting Automatisch uitschakelen stopcontacten AANSLUITINGEN Binnenpost deur- of videofoon Luidspreker Televisie (RJ45 of coax) Telefoon Rookmelder Omwille van het grote aantal elektrische toestellen in de keuken, voorzie je best 8 tot 12 stopcontacten. De keuken wordt meer en meer een leefruimte waar vaak ook telefoon, audio en televisie aanwezig zijn. Voorzie de nodige bekabeling en aansluitpunten.

32 30 WC Berging of wasplaats SCHAKELAARS STOPCONTACTEN 1 schakelaar Wasmachine 1 afzonderlijke stopcontact Droogkast COMFORTFUNCTIES Bewegingsmelder Ventilatie Noodindicatie 1 afzonderlijke stopcontact Strijkijzer Diepvriezer Extra koelkast Stofzuiger AANSLUITINGEN Rookmelder COMFORTFUNCTIES Bewegingsmelder SCHAKELAARS 1 lichtkring 1 à 2 schakelaars of een bewegingsmelder Buitenverlichting

33 31 Garage Bureau STOPCONTACTEN STOPCONTACTEN Luidspreker Computer Batterijlader Printer Boormachine Antwoordapparaat Elektrische zaagmachine Televisie Stofzuiger Telefoon Centrale verdeelmodules / modems / switches Bureaulamp Luidspreker Muziek AANSLUITINGEN Stofzuiger Centrale DIN-rail modules medianetwerk (RJ45+coax) aantal modules is gelijk aan het aantal RJ45 AANSLUITINGEN aansluitingen doorheen het huis + het aantal coax Computer aansluitingen doorheen het huis Printer Centrale verdeelmodules TV / Tel / Ethernet Binnenpost deurtelefoon of videofoon Rookmelder Telefoon Televisie (RJ45 of coax) COMFORTFUNCTIES Modem Alles aan / uit-knop Fax Thuiskom-sfeer Luidspreker SCHAKELAARS SCHAKELAARS Verlichting 2 à 3 schakelaars voor 1 lichtkring (1 naast de binnendeur, 1 naast elke garagepoort) Verlichting boven werkbank 1 verlichtingspunt met 1 schakelaar Garagepoort Voorzie 1 schakelaar per poort als je ze elektrisch wil openen en sluiten Tuinverlichting Rolluiken De garage doet vaak ook dienst als hobbyruimte. Voorzie dan ook voldoende stopcontacten (6 enkelvoudige of 3 dubbele). Verlichting 1 schakelaar voor 1 lichtkring Bibliotheek- of wandkastverlichting 1 schakelaar voor 1 lichtkring Rolluiken, stores, gordijnen Indien elektrisch aangestuurd, voorzie dan 1 schakelaar Voorzie in het bureau minstens 8 enkele of 2 viervoudige stopcontacten. Het installeren van de centrale aansluitkast van alle media-aansluitingen (voor TV, PC, telefoon) gebeurt in de ruimte waar de externe media-kabels de woning binnen komen. Dit kan de garage zijn, maar ook een andere ruimte. De centrale aansluitkast biedt de nodige flexibiliteit en overzicht om de media-aansluitingen naar wens toe te kennen.

34 32 Nachthal STOPCONTACTEN Stofzuiger Eén of meerdere, afhankelijk van de oppervlakte AANSLUITINGEN Binnenpost deurtelefoon of videofoon COMFORTFUNCTIES Oriëntatieverlichting Bewegingsmelder Rookmelder SCHAKELAARS Trap trapverlichting / oriëntatieverlichting / voorziening stoellift (ouder worden) 2 schakelaars (boven en beneden) voor 1 lichtkring Hal boven 2 à 3 schakelaars (naast elke deur en naast de trap) voor 1 lichtkring of met bewegingsmelder

35 33 Slaapkamer ouders STOPCONTACTEN COMFORTFUNCTIES Wekkerradio Paniektoets Nachtlampjes Alles aan / uit-knop Stofzuiger Dimmers voor sfeersturing Televisie DVD Video Telefoon GSM (oplader) Zonnebank Babyfoon Elektrisch deken SCHAKELAARS Plafond 1 of 2 schakelaars voor 1 lichtkring (1 bij de deur, 2 bij hoofdeinde bed) Bij het bed 2 schakelaars voor 1 lichtkring Aan garderobekasten AANSLUITINGEN 1 schakelaar voor 1 lichtkring Telefoon Rolluiken Televisie (RJ45 of coax) Indien elektrisch aangestuurd, voorzie 1 schakelaar Luidspreker Stores, gordijnen Internet Tuinverlichting met controlelampje Voorzie hier minimum 3 tweevoudige stopcontacten.

36 34 Dressing room Kinderkamer COMFORTFUNCTIES STOPCONTACTEN Bewegingsmelder Babyfoon Wekkerradio Nachtlampje Bureaulamp SCHAKELAARS Stofzuiger 1 schakelaar Luidspreker Computer Televisie AANSLUITINGEN Televisie (RJ45 of coax) Telefoon Computer / Internet Luidspreker COMFORTFUNCTIES Oriëntatieverlichting Alles aan / uit-knop Dimmers voor sfeersturing SCHAKELAARS 1 of 2 schakelaars voor 1 verlichtingspunt 1 bij deur, 1 bij het hoofdeinde van het bed 1 wandverlichtingspunt of spots boven wastafel met 1 schakelaar Rolluiken Indien elektrisch aangestuurd, voorzie 1 schakelaar Stores, gordijnen Op de slaapkamer van de kinderen voorzie je minimum 3 tweevoudige stopcontacten. Voorzie alvast datacom-, telefoon-, internet- en tv-aansluiting. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele extra kinderkamers.

37 35 Badkamer Doucheruimte STOPCONTACTEN STOPCONTACTEN Haardroger Haardroger Scheerapparaat Scheerapparaat Elektrische tandenborstel Extra elektrisch verwarmingselement Stofzuiger Luidspreker Televisie AANSLUITINGEN Luidspreker AANSLUITINGEN Luidspreker Televisie (RJ45 of coax) SCHAKELAARS 1 schakelaar voor 1 lichtkring Draadloze schakelaar COMFORTFUNCTIES Bewegingsmelder Ventilatie Oriëntatieverlichting SCHAKELAARS Plafond 1 schakelaar voor 1 lichtkring Boven wastafels 1 à 2 schakelaars voor 1 lichtkring Rolluiken Stores, gordijnen In de badkamer voorzie je een 4-tal enkele (of dubbele) stopcontacten. Denk ook aan ventilatie, deze slaat automatisch aan en blijft even werken na het uitschakelen van het licht.

38 36 Zolder Tuin STOPCONTACTEN STOPCONTACTEN 2 stopcontacten of meer Verplaatsbare schijnwerpers (om voorbereid te zijn op latere herinrichting) Verlichting vijver of fontein Elektrische grasmaaier Elektrische heggenschaar Kerstversiering AANSLUITINGEN Luidspreker Aansluiting voor TV, telefoon, PC Strijken (RJ45 en / of coax) Radio Steengrill / bbq Televisie (RJ45 of coax) SCHAKELAARS PC 1 schakelaar voor 1 lichtkring AANSLUITINGEN Kelder Deurbel Buitenpost deurtelefoon Buitenpost videofoon STOPCONTACTEN Toegangspoort Per ruimte 1 dubbel, spuitwaterdicht stopcontact SCHAKELAARS Bij de voordeur op buitenmuur COMFORTFUNCTIES 1 of meerdere lichtpunten Bewegingsmelder (eventueel met bewegingsmelder) Tuinhuis 1 lichtkring met schakelaar Tuinverlichting SCHAKELAARS 1 of 2 schakelaars per lichtkring Per ruimte 1 schakelaar of (1 in de woonkamer, 1 in de keuken) bewegingsmelder per lichtkring De meeste zolders worden bij nieuwbouw nog niet ingericht als een specifieke leefruimte. Voorzie daarom best nu reeds de nodige loze leidingen en enkele stopcontacten. Voorzie op het terras minstens 2 dubbele waterdichte stopcontacten met deksel.

39 37 Je bedieningen Niko heeft een totaalaanbod van bedieningen. Functies en kleuren kan je naar hartenlust combineren. Want niks stoort meer dan bijvoorbeeld een rolluikbediening die niet bij je schakelaars en stopcontacten past. Alle functies kunnen afgewerkt worden met de afdekplaten Niko Pure, Niko Intense en Niko Original. Voor de functies kies je uit de volgende de kleuren: sterling 121 anthracite 122 bronze 123 dark brown 124 champagne coated 157 white 101 white coated 154 cream 100 light grey 102 silver 103 greige 104 black coated 161

40 38 Je bedieningen Trekschakelaar Wandcontactdoos zonder aarding Je media Enkelvoudige coaxaansluiting tv Drukknop, 4-voudig Dubbele coaxaan sluiting (G)EDU tv + FM (Telenet/Interkabel) Wandcontactdoos met penaarde Drukknop met led, 4-voudig Wandcontactdoos met klapdeksel Dubbele coaxaan sluiting tv + FM + satelliet Drukknop met led, 4-voudig, met tekstveld Wandcontactdoos met beperkte inbouw diepte Telefooncontactdoos Drukknop, 6-voudig Wandcontactdoos met overspanningsbeveiliging Telefooncontactdoos (2x RJ11) Drukknop met led, 6-voudig Wandcontactdoos met spanningsaanduiding Telefoon- en A DSL/ VDSL-aansluiting Drukknop met doorschijnende ring, amber led Schakelaar Schakelaar met transparant tekstveld Drukknop met doorschijnende ring, amber led, met belsymbool Drukknop met doorschijnende ring, amber led, met lampsymbool Dubbele schakelaar Drukknop met doorschijnende ring, amber led, met sleutelsymbool Drukknop Signaalapparaat met rode lens en rode led Drukknop met tekstveld Enkelvoudige datacomaansluiting met tekstveld Tweevoudige datacomaansluiting met tekstveld Audio met CINCHaansluiting Audio met XLR of JACKaansluiting Enkelvoudige luidspreker aansluiting Signaalapparaat Tweevoudige luidspreker aansluiting Dubbele drukknop Blinde afsluitplaat Schakelaar met led Draaiknopdimmer Blinde afsluitplaat voor vaste kabel aansluiting Dubbele schakelaar met led Drukknopdimmer

41 39 Draaischakelaar voor sturing van rolluik, garagepoort... Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en opdruk op / neer Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en opdruk op / neer Rolluikdrukknop Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en tekstveld Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en opdruk 1 t.e.m. 8 Rolluikschakelaar Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en blanco opdruk Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen met bronselectie, aan/uit, 1 t.e.m. 4, vol.+ en vol.- Digitale rolluikschakelaar Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en opdruk I en O Draadloze enkelvoudige schakelaar met 2 bedieningsknoppen (io-homecontrol ) Elektronische thermostaat Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en opdruk I/O Draadloze tweevoudige schakelaar met 4 bedieningsknoppen (io-homecontrol ) Digitale klokthermostaat Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en opdruk op en neer Draadloze dimbediening met 4 bedieningsknoppen (io-homecontrol ) Digitale tijdschakelaar Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en opdruk op / neer Draadloze ventilatie bediening met 4 bedieningsknoppen (io-homecontrol ) Tijdschakelaar Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en tekstveld met 2 bedieningsknoppen en geen opdruk Bewegingsmelder Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen en ventilatiesnelheidsaanduiding 0 t.e.m. 3 met 2 bedieningsknoppen en opdruk I en O Oriëntatieverlich ting met leds (met witte, blauwe, rode, groene of warmwitte leds) Draadloze schakelaar met 4 bedieningsknoppen met bronselectie, aan/uit, vol.+ en vol.- met 2 bedieningsknoppen en opdruk I/O Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en geen opdruk met 2 bedieningsknoppen en opdruk op en neer Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en opdruk I en O met 2 bedieningsknoppen en opdruk op / neer Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en opdruk I/O met 2 bedieningsknoppen en tekstveld Draadloze schakelaar met 8 bedieningsknoppen en opdruk op en neer met 2 bedieningsknoppen + 1 led en geen opdruk Je comfort Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en geen opdruk Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en opdruk I en O Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en opdruk I/O Draadloze schakelaar met 2 bedieningsknoppen en opdruk op en neer

42 40 met 2 bedieningsknoppen + 1 led en opdruk I en O met 2 bedieningsknoppen + 1 led en opdruk I/O met 2 bedieningsknoppen + 1 led en opdruk op en neer met 2 bedieningsknoppen + 1 led en opdruk op / neer met 2 bedieningsknoppen + 1 led en tekstveld met 2 bedieningsknoppen en IR-ontvanger met 4 bedieningsknoppen en geen opdruk met 4 bedieningsknoppen en opdruk I en O met 4 bedieningsknoppen en opdruk I/O met 4 bedieningsknoppen en opdruk op en neer met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en geen opdruk met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en opdruk I en O met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en opdruk I/O met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en opdruk op en neer met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en opdruk op / neer met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds en tekstveld met 4 bedieningsknoppen + 4 feedback leds voor regime-opdruk met 4 bedieningsknoppen en IR-ontvanger met 4 bedieningsknoppen en IR-ontvanger met identieke adressen met 8 bedieningsknoppen en geen opdruk met 8 bedieningsknoppen en opdruk 1 t.e.m. 8 met 8 bedieningsknoppen en bronselectie, aan/uit, 1 t.e.m. 4, vol.+ en vol.- met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en geen opdruk met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en opdruk I en O met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en opdruk I/O met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en opdruk op en neer met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en opdruk op / neer met 8 bedieningsknoppen + 8 feedback leds en opdruk 1 t.e.m. 8 met 4 bedieningsknoppen en opdruk op / neer met 8 bedieningsknoppen en opdruk I en O met 4 bedieningsknoppen en tekstveld met 8 bedieningsknoppen en opdruk I/O met 4 bedieningsknoppen en ventilatorsnelheid 0 t.e.m. 3 met 4 bedieningsknoppen en bronselectie, aan/ uit, vol.+ en vol.- met 8 bedieningsknoppen en opdruk op en neer met 8 bedieningsknoppen en opdruk op / neer

43 5

44 Niko nv ontwerpt en produceert vooruitstrevende oplossingen voor elektrisch schakelmateriaal, lichtregeling, domotica, deurtelefonie en videofonie. Wereldwijd kiezen zowel particuliere als professionele klanten voor Niko s kwaliteitsoplossingen omwille van het installatiecomfort, het gebruiksgemak en het design. Niko commercialiseert zijn oplossingen in heel Europa vanuit vestigingen in België, Frankrijk, Nederland, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk, maar ook via distributeurs over heel de wereld. Het bedrijf werd opgericht in 1919 en telt vandaag meer dan 550 medewerkers. Illuminating ideas. Niko nv Industriepark West 40 BE-9100 Sint-Niklaas, België tel fax Printed in Belgium - V.U.: Niko Referentie: PC /2010

Checklist voor een optimale elektrische installatie Onbezorgd leefcomfort

Checklist voor een optimale elektrische installatie Onbezorgd leefcomfort Checklist voor een optimale elektrische installatie Onbezorgd leefcomfort 3 Inhoudstafel 4 Inleiding 6 Wat je vooraf moet weten over schakelaars, aansluitingen en stopcontacten 7 Soorten lichtschakelaars

Nadere informatie

Checklist. Illuminating ideas.

Checklist. Illuminating ideas. Checklist Illuminating ideas. 20 Voor een optimale elektrische installatie Hoeveel stopcontacten en schakelaars heb je nodig? Waar moeten ze komen? Wil je de gordijnen, rolluiken, zonwering, ventilatie,

Nadere informatie

Illuminating ideas. Niko MediaNetwerk. Overal toegang tot de wereld van multimedia

Illuminating ideas. Niko MediaNetwerk. Overal toegang tot de wereld van multimedia 1 Illuminating ideas. Niko MediaNetwerk Overal toegang tot de wereld van multimedia Professional 2 inhoud 3 05 Je woning klaar voor elke toekomst de woning groeit mee 06 Installeren in alle eenvoud 08

Nadere informatie

Niko Home Control Live it, love it

Niko Home Control Live it, love it Niko Home Control Live it, love it België 1 Inhoud 1 Inleiding......................................................... 2 2 De installatie....................................................... 3 2.1 Controller

Nadere informatie

Niko Home Control BElgIë

Niko Home Control BElgIë Niko Home Control België 1 Inhoud 1 Inleiding......................................................... 2 2 De installatie....................................................... 3 2.1 Controller en voeding,

Nadere informatie

Niko Home Control. België PROFESSIONAL

Niko Home Control. België PROFESSIONAL 1 Niko Home Control België PROFESSIONAL 2 Niko Home Control MADE Liesbet Goetschalckx Live it, love it. 3 Inhoud 1. Inleiding 2. De installatie 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko

Nadere informatie

Niko Home Control België

Niko Home Control België 1 Niko Home Control België Professional 2 Niko Home Control MADE Liesbet Goetschalckx Live it, love it. 3 Inhoud 1. Inleiding 2. De installatie 2.1 Controller en voeding, de twee basiselementen van Niko

Nadere informatie

veiligheid comfort communicatie Elektrische installatiegids

veiligheid comfort communicatie Elektrische installatiegids veiligheid comfort communicatie Elektrische installatiegids U gaat bouwen, verbouwen of u wilt gewoon een beter comfort: deze handleiding helpt u uw elektrische installatie aan te leggen of uit te breiden

Nadere informatie

Zo wonen wij. 3x slim (ver)bouwen. trends& inspiratie. Hoe beleeft u energie? Baas in eigen huis. Binnengluren bij de buren.

Zo wonen wij. 3x slim (ver)bouwen. trends& inspiratie. Hoe beleeft u energie? Baas in eigen huis. Binnengluren bij de buren. think love care Hoe beleeft u energie? Modern comfort Baas in eigen huis Niko Home Control gratis magazine voorjaar 2011 24 pagina s trends& inspiratie Binnengluren bij de buren 3x slim (ver)bouwen Zo

Nadere informatie

Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT

Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT Praktische gids voor de zelfbouwer VERWARMING VENTILATIE SANITAIR ELEKTRICITEIT Een huis bouwen of verbouwen is altijd een beetje avontuur. Hoe je dat avontuur beleeft, hangt sterk af van de partners waarmee

Nadere informatie

Wij wonen als een. E 30,- per maand *

Wij wonen als een. E 30,- per maand * Wij wonen als een miljonair voor nog geen E 30,- per maand * MET KISS NOG MEER KEUS! 1 2 3 Profiteer optimaal van uw nieuwe woning en laat er meteen een KISS woning van maken. Met een kleine investering

Nadere informatie

Living Space. Het nieuwe wonen beleven ABB i-bus KNX woning- en gebouwautomatisering. De toekomst begint nu. www.busch-jaeger.nl

Living Space. Het nieuwe wonen beleven ABB i-bus KNX woning- en gebouwautomatisering. De toekomst begint nu. www.busch-jaeger.nl Living Space Het nieuwe wonen beleven ABB i-bus KNX woning- en gebouwautomatisering www.busch-jaeger.nl De toekomst begint nu. Mi Mijn stem Mijn huis 2 ABB i-bus KNX-brochure 2 ABB i-bus KNX-brochure jn

Nadere informatie

BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 15 september 2011

BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 15 september 2011 Domotica voor beginners Slim op huizenjacht p. 5-6 p. 9-11 Checklist voor een grondige bezichtiging p. 13-17 BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 15 september

Nadere informatie

Niko. Intelligentie in de zorg. Illuminating ideas.

Niko. Intelligentie in de zorg. Illuminating ideas. Niko Intelligentie in de zorg Illuminating ideas. Niko Intelligentie in de zorg Inhoudstafel Zorg op de eerste plaats......................................... 4 Waarom kiezen voor Niko?......................................

Nadere informatie

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden

Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Niko Home Control in een notendop Een overzicht van de mogelijkheden Illuminating ideas. 1 2 Het touchscreen informeert je op elk moment van de dag over je elektriciteits-, gas- en waterverbruik. Niko

Nadere informatie

Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager

Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager instructieboekje_medio2006 08-01-2007 11:09 Pagina 1 Uw huis... Uw VISION groepenverdeler van Hager Comfortabel Veilig Mooi met de producten van Hager 5M018000.b 01.07 Uw huis-installateur: Beste bewoner,

Nadere informatie

Gira voor thuis. Ontwerphulp voor intelligente gebouwentechniek

Gira voor thuis. Ontwerphulp voor intelligente gebouwentechniek Productadviezen Hoezo, om welke reden, waarom welke Gira producten zijn het meest geschikt voor welke toepassingen? Productoverzicht per ruimte De belangrijkste functies voor b.v. kinderkamer, slaapkamer,

Nadere informatie

Living. Wonen als een miljonair. Luxe en Comfort. Flexibel. Flexibel

Living. Wonen als een miljonair. Luxe en Comfort. Flexibel. Flexibel Nummer 2 2006 Luxe en Comfort Ervaringen van een bewoner Comfort Center Open haard met afstandsbediening KISSLuxe Flexibel Living Flexibel Makelaar, is dit een KISS woning? KISS in 5 kwartier Centraal

Nadere informatie

Energiebesparing tips

Energiebesparing tips Energiebesparing tips Besparen op energie verbruik kan op verschillende manieren. In dit document behandelen wij de volgende onderwerpen: 1. Verlichting 1 A. Bespaar op Woonkamer verlichting 1 B. Bespaar

Nadere informatie

Living Space. De nieuwe vrijheid bij het schakelen. WaveLINE.

Living Space. De nieuwe vrijheid bij het schakelen. WaveLINE. Living Space De nieuwe vrijheid bij het schakelen. WaveLINE. Vanuit Vanuit iedere all a 2 Brochure WaveLINE ruimte ruimte es sturen lles sture Bedien het licht en andere functies eenvoudig flexibeler en

Nadere informatie

Elektriciteit, domotica, sanitair en verwarming ONGELOOFLIJK WAT U ALLEMAAL ZELF KAN DOEN!

Elektriciteit, domotica, sanitair en verwarming ONGELOOFLIJK WAT U ALLEMAAL ZELF KAN DOEN! CATALOGUS België 2011 NL Elektriciteit, domotica, sanitair en verwarming ONGELOOFLIJK WAT U ALLEMAAL ZELF KAN DOEN! unpasplusloin.com Wij komen bij u en geven advies Wij leveren Installeer zelf en bespaar!

Nadere informatie

BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 26 januari 2012

BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 26 januari 2012 Levenslang thuis wonen p. 5-11 Nieuwe regeling energiepremies De nieuwste woontrends p. 13-14 p. 17 BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 26 januari 2012 Levenslang

Nadere informatie

Stralingsgevaar Zo beperk je de risico s p. 7-9 BOUWEN. Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 03 mei 2013

Stralingsgevaar Zo beperk je de risico s p. 7-9 BOUWEN. Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard 03 mei 2013 De nieuwste trends voor je huis p. 3-5 Stralingsgevaar Zo beperk je de risico s p. 7-9 Thuiswerken? 10 praktische tips p. 11-13 BOUWEN & renoveren Gratis bijlage Het Nieuwsblad - De Gentenaar - De Standaard

Nadere informatie

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN

CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN CONCRETE ENERGIEBESPARINGEN VOOR JOU EN JE GEZIN INHOUD ELEKTRICITEITSVERBRUIK 4 IDENTIFICEER DE ENERGIEVRETERS 5 De energiemeter 5 HUISHOUDTOESTELLEN 6 Wasmachine en droogkast 6 Koelkast en diepvriezer

Nadere informatie

Hoe vaak bouwt of verbouwt u? Vergeet de fundering van uw thuisnetwerk niet.

Hoe vaak bouwt of verbouwt u? Vergeet de fundering van uw thuisnetwerk niet. Hoe vaak bouwt of verbouwt u? Vergeet de fundering van uw thuisnetwerk niet. Als u vandaag bouwt of verbouwt, kies dan voor uw comfort van morgen. Kies voor een thuisnetwerk dat klaar is voor de toekomst:

Nadere informatie

Geef leven. aan uw woning

Geef leven. aan uw woning Geef leven aan uw woning Met het laagdrempelige In One By Legrand systeem haal je meer uit je schakelaars en wandcontactdozen. Een keuzepallet aan automatiseringsfuncties, voor comfort, communicatie en

Nadere informatie

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing

Stap over. lagere. naar een. energierekening! Tips voor energiebesparing Stap over naar een lagere energierekening! Tips voor energiebesparing Inhoudsopgave Versie 1.0 Elektriciteit 1. Verwarmen 2. Water 3. Apparaten 4. Wassen 5. Drogen 5. Koelen/Vriezen 5. Vaatwassen 6. Computer

Nadere informatie

Ik wil een mooi huis...

Ik wil een mooi huis... Ik wil een mooie toekomst. Ik wil een mooi huis... Comfortabel, veilig en economisch. www.busch-jaeger.com Busch-Jaeger Elektro GmbH En de toekomst wordt werkelijkheid. Nu bouwen voor de wens van morgen.

Nadere informatie

Handig bij zelfstandig

Handig bij zelfstandig Handig bij zelfstandig Hulpmiddelengids veilig en zelfstandig wonen voor mensen met geheugenproblemen en dementie Deze gids is te downloaden op www.amsterdam.nl Vooraf Colofon 4 Inleiding 5 Verklaring

Nadere informatie

Maak kennis met onze nieuwe generatie energiezuinige dakramen

Maak kennis met onze nieuwe generatie energiezuinige dakramen Maak kennis met onze nieuwe generatie energiezuinige dakramen Nieuwe generatie! Isoleer uw dak met daglicht en frisse lucht Meer daglicht Daglicht is goed voor zowel uw lichaam als uw geest. Hoe meer

Nadere informatie