BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie november 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie 1.0-24 november 2014"

Transcriptie

1 BRAND MANUAL JCI Vlaanderen Versie november 2014 TM

2 inleiding Waarom deze brand manual? Beste JCI (bestuurs)lid, JCI is als wereldwijde organisatie van jonge ondernemers een sterk merk te noemen. Duizenden leden, verspreid over zowat alle landen op onze aardbol, vertegenwoordigen waarden en projecten die te belangrijk zijn om in de anonimiteit te belanden. Daarom is het essentieel dat we ook met JCI Vlaanderen het nodige doen om op een professionele, consequente en esthetisch verantwoorde manier ons verhaal te vertellen. JCI voorziet hiervoor zogenaamde corporate guidelines, maar deze lijken niet te volstaan in de dagelijkse realiteit van onze lokale afdelingen. Om die reden hebben we met JCI Vlaanderen besloten om te voorzien in een handige, bruikbare brand manual specifiek gebaseerd op onze noden. Zo voorzien we naast de algemene guidelines ook de nodige informatie om concreet aan de slag te gaan in de praktijk. Voor de meeste toepassingen voorzien we templates die makkelijk te wijzigen zijn, ook zonder de hulp van een gediplomeerd grafisch vormgever. Want deze gids wil in de eerste plaats een hulp zijn. Een naslagwerk omtrent hoe het eigenlijk moet, dat branden, maar ook een pragmatische tool die voorziet in de nodige voorbeelden, alternatieven en onmiddellijk toepasbare tips. Met uw hulp zorgen we dat JCI in Vlaanderen terug het sterke merk wordt dat het eigenlijk zou moeten zijn! Stef Verbeeck Brand & Relationships Director JCI Vlaanderen

3 naam Naamgeving Een sterk brand begint met het correct gebruiken en uitspreken van onze merknaam. Ter herinnering, JCI staat wereldwijd voor Junior Chamber International; waarbij de afkorting JCI de meest courante naam is die wordt gebruikt in dagelijkse communicatie. Daarnaast is ook de geijkte term Jaycees toegestaan om te verwijzen naar onze werking en onze leden. Er wordt niet meer verwezen naar JCI als Jonge Kamer, Jonge Economische Kamer, JEK en andere (vaak in onbruik geraakte) benamingen of verbasteringen. Onze andere merknamen worden steeds voluit gebruikt in communicatie. We zeggen dus JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar en niet Vlaamse Jo of Vlajo. We zeggen dus Flanders Academy en niet FLAC. De enige uitzondering is TIF, dat zowel in de volledige vorm als Training Institute Flanders en als afkorting gebruikt kan worden JCI is een Engelse term, en moet als dusdanig worden uitgesproken - als Djeej Sie Aai dus - en niet als Jee Cee Ie of Djie Sie Aai. Een verkeerde uitspraak van onze merknaam zorgt voor een onduidelijke communicatie én geeft aan dat we het engels niet voldoende machtig zijn om drie letters correct uit te spreken.

4 Het JCI logo logo Het JCI logo zoals we dat allemaal kennen heeft intussen een historiek van een eeuw. Het bekende schildje stond oorspronkelijk symbool voor het beschermende karakter van onze organisatie, de wereldbol in het schildje verwijst expliciet naar het logo van de United Nations een eer die overigens enkel JCI te beurt valt. Het logo van onze organisatie is wereldwijd een beschermd trademark, wat wilt zeggen dat het niet zonder de uitdrukkelijke toestemming van JCI gebruikt mag worden door derden. TM Het logo van JCI bestaat uit twee delen: het woordmerk JCI en het alom bekende JCI shield icoon. Deze twee elementen mogen niet los van mekaar gebruikt worden, ze vormen altijd één geheel. Om een duidelijk, consequent en herkenbaar merk te zijn kiest JCI Vlaanderen er bewust voor om zoveel mogelijk het standaard JCI logo te gebruiken in haar communicatie. Het logo zoals hierboven getoond is steeds de primaire keuze in elke vorm van communicatie, ook voor lokale doeleinden. Zo zijn er minder versies in omloop en wordt er meer focus gelegd op ons gezamelijke merk, hetgeen de herkenbaarheid ten goede komt.

5 Lokale logo-varianten logo Daarnaast is het regio s en lokale afdelingen toegestaan om een officiële variant van het JCI logo, of een gepaste variant voor een lokale afdeling te gebruiken. Hieraan zijn wel enkele voorwaarden verbonden, namelijk dat steeds gebruik moet worden gemaakt van het standaardlogo, de toegestane lettertypes en de toegestane kleuren in het totaalconcept om zo een optimale herkenbaarheid te vrijwaren. Officieel wordt het standaardlogo van JCI een lokale versie door er de plaatsnaam aan toe te voegen. Dit dient altijd exact gecentreerd onder het logo te gebeuren, in het officiële lettertype en in één van de vijf secundaire kleuren (zie verder). Elke lokale afdeling kan zijn gepersonaliseerd logo downloaden bij JCI Vlaanderen, dit hoeft niet zelf gemaakt te worden. Alternatief mag ook een volledig apart logo worden ontworpen voor een lokale afdeling, op voorwaarde dat het officiële logo er ongewijzigd in voorkomt (a), de lettertypes gerespecteerd worden (b) er gebruik wordt gemaakt van het officiële kleurenpallet (c) en er een specifiek lokale verwijzing nodig is (d).

6 Correct gebruik van het logo logo In de ontwikkeling van een logo wordt heel wat tijd, denkwerk, creativiteit en moeite gestoken. Het is dan ook maar evident dat we beeldmerken gebruiken zoals ze door de ontwikkelaar bedoeld waren. Een logo moet voldoende ruimte krijgen om te kunnen werken, de verhoudingen en vormen dienen gerespecteerd te worden en het logo mag niet vloeken met de achtergrond. Voorzie rondom het logo steeds voldoende zogenaamde witspatie. Een minimale maatstaf is rondom het logo de afmeting van de wereldbol uit het schild, zoals geïllustreerd hiernaast. Naast het standaardlogo in blauw, zijn er ook een zwarte (monochrome) versie en een witte versie voorzien voor op gekleurde of donkere achtergronden.

7 Dont s voor het logo logo Gebruik het logo enkel zoals het bedoeld is en omschreven werd in de brand manual. De voorbeelden hieronder geven aan hoe het logo niet gebruikt mag worden Vermijd verbasteringen van het JCI logo die een vertekend beeld geven van het merk. Gebruik nooit het woordmerk of het schildje los van elkaar, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Andere dont s zijn bijvoorbeeld: het logo van kleur veranderen (1), het logo in een ander lettertype weergeven (2), het logo uitrekken of samenduwen (3), het woordmerk in een verkeerde proportie of verhouding met het schildje gebruiken (4), het logo schuin of gebogen plaatsen (5), of het logo voorzien van shaduwen, bevels, effecten of strokes (6).

8 Bestandstypes logo Grafische bestanden zoals logo s worden opgemaakt in een breed gamma aan bestandstypes. Voor niet-grafici is het niet altijd evident om te weten welk bestandstype in welke situatie gebruikt moet worden. AI en EPS zijn vectoriële bestandstypes. Dat wilt zeggen dat ze niet uit gekleurde pixels zijn opgebouwd, zoals bijvoorbeeld een foto, maar gebaseerd zijn op een berekening. Het grote voordeel aan bestanden in AI- of EPS-formaat is dat de afmeting irrelevant wordt, doordat ze wiskundig zijn opgebouwd kunnen ze in elk mogelijk formaat kwaliteitsvol worden weergegeven. Van piepklein op een balpen, tot op een zeil zo groot als een gevel; vectoriële bestanden worden altijd loepzuiver weergegeven. Gebruik deze bestanden dus altijd voor drukwerk, merchandising, stickers, kledij en media op grote afmetingen. JPEG is een bitmap-bestandstype, wat wilt zeggen dat ze zijn opgebouwd uit miljoenen gekleurde pixels die oogstrelende graphics mogelijk maken. Dit bestandstype wordt meestal gebruikt voor foto s, maar kan ook voor het logo gebruikt worden op voorwaarde dat het voor digitale toepassingen zoals mails of websites gebruikt wordt. Gebruik JPEG nooit voor drukwerk, tenzij in een zeer hoge resolutie (300dpi). PNG en GIF zijn net als JPEG bitmapbestanden, maar ze zijn van een lagere kwaliteit. Het voordeel is wel dat ze bijgevolg minder zwaar zijn, maar ook dat ze beiden transparante achtergronden ondersteunen. In tegenstelling tot JPEG kunnen ze dus enkel het logo weergeven, zonder een witte of gekleurde achtergrond. Dat maakt vooral PNG een ideaal bestandstype om te gebruiken op websites of in powerpoint-presentaties.

9 JCI baseline: Be Better baseline JCI heeft tot doel haar leden te stimuleren zichzelf te verbeteren, en tijdens dat proces ook de wereld te verbeteren. Het is dan ook logisch dat de slogan voor JCI wereldwijd Be Better luidt. De baseline kan gebruikt worden op alle vormen van officieel communicatiemateriaal, zoals op websites, op briefpapier, op banners en standen, in handtekeningen, enz... De slogan Be Better moet steeds gebruikt worden in combinatie met het JCI logo, met beiden woorden startend met een hoofdletter en met vermelding van het trademark-icoontje in de rechterbovenhoek.

10 JCI kleuren kleuren Miljoenen kleuren bestaan er, maar ze daarom allemaal door elkaar gebruiken zorgt niet alleen voor een bont allegaartje aan vormgevingen en designs, maar ook voor een warrige boodschap doordat kleuren ook een psychologische lading hebben. Het is dus essentieel voor merken om zich te beperken tot een vooraf goed uitgedokterd kleurenpallet. JCI Aqua Pantone 2925 CMYK RGB Hex #0097d7 JCI Navy Blue Pantone 2726 CMYK RGB Hex #3a67b1 JCI Green Pantone 376 CMYK RGB Hex #7dc242 JCI Orange Pantone 1665 CMYK RGB Hex #f37121 JCI Purple Pantone 2582 CMYK RGB Hex #916caf JCI Red Pantone 201 CMYK RGB Hex #9e1b34

11 Wanneer welke kleur? kleuren JCI Aqua is de primaire kleur, deze wordt zo consequent mogelijk gebruikt en herhaald om een maximale herkenbaarheid te bekomen. Deze kleur worden gecombineerd met neutrale kleuren als zwart, wit en grijstinten. Secundaire kleuren dienen om wat extra punch te geven aan communicatiematerialen en worden dus als accentkleuren ingezet. Tenslotte mogen ook zwart en wit gebruikt worden als basiskleuren. Wanneer welke kleurcode? Voor elke kleur worden de nodige kleurcodes voorzien voor verschillende toepassingen: Pantone is de officiële, wereldwijd gestandardiseerde kleurcode. Deze wordt gebruikt voor drukwerk (vooral drukwerk in één kleur), maar ook voor verf (omgezet naar RAL-kleuren) of voor vinyl (stickers) en zelfs garen (voor borduurwerk op kleding). CMYK, of Cyan Magenta Yellow Black, omschrijft vier waarden voor vierkleuren en wordt gebruikt voor drukwerk van hoge kwaliteit. RGB, of Red Green Blue, omschrijft drie waarden voor beeldschermen en wordt gebruikt voor printbare documenten, s en digitale communicatie. Hexadecimalen worden gebruikt voor digitale communicatie zoals websites en sociale media.

12 JCI lettertypes lettertypes Letters - zij het in korte titeltjes of lange teksten - maken deel uit van de communicatie van onze boodschappen. Ze vormen de basiselementen van elke layout en elk document dat we gebruiken om te communiceren met onze leden en met de buitenwereld. Ook hier is uniformiteit essentieel. JCI maakt wereldwijd gebruik van sans-serif lettertypes, dat wil zeggen letters zonder artefacten die een moderne, strakke en zakelijke uitstraling geven aan een document, website of reclameboodschap. Het basisletterype van JCI (waaruit onder andere het logo en onze baseline zijn opgebouwd) is Helvetica Neue, een alom geroemd en sterk vormgegeven lettertype dat in talloze varianten bestaat en door heel wat merken gebruikt wordt. Het probleem met Helvetica Neue is echter dat het een betalend font is - een kost die voor vele afdelingen lichtjes te hoog is voor dagelijke communicatiedoeleinden. Helvetica Neue Regular - 14pt Helvetica Neue Medium - 14pt Helvetica Neue Bold - 14pt

13 lettertypes Helvetica Neue wordt voornamelijk gebruikt voor titels en subtitels of voor reclameboodschappen, en wordt daarnaast aangevuld met het alom bekende en breed beschikbare Arial als font voor lopende tekst in gedrukte documenten, s of websites. Om lokale afdelingen niet onnodig op kosten te jagen of te verplichten om met een professioneel grafisch vormgever te werken, heeft JCI Vlaanderen besloten om enkele gratis alternatieven toe te laten die op elke computer beschikbaar zijn of snel online gedownload kunnen worden voor dagelijks gebruik. We hebben hierbij geopteerd voor Roboto, een vergelijkbaar, hedendaags lettertype dat in verschillende varianten bestaat en gratis te downloaden en te gebruiken is. Roboto Light - 14pt Roboto Regular - 14pt Roboto Medium - 14pt Roboto Bold - 14pt

14 JCI Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar subbrands VLAAMSE Vlaamse JO Grey CMYK RGB Hex #b1b3b4 Vlaamse JO Green CMYK RGB Hex #c8d200 Scala Sans Bold - 14pt Roboto Regular - 14pt Roboto Medium - 14pt

15 Flanders Academy subbrands Academy Skyblue CMYK RGB Hex #0097D7 Academy Navy CMYK RGB Hex # Bebas Neue Regular - 14pt Bebas Neue Bold - 14pt Roboto Regular - 14pt Roboto Medium - 14pt

16 Toepassingen JCI Vlaanderen

17 Slechte voorbeelden voorbeelden We kennen het allemaal: voor een commissie of evenement moet snel wat communicatiemateriaal worden opgemaakt om zo rap mogelijk promotie te kunnen maken. En als we niemand bij de hand hebben die wat kennis heeft van grafisch design, dan maken we het maar snel in Word of Paint, dan kunnen we tenminste aan de slag. Jammer genoeg zijn er tal van (recente) voorbeelden te vinden waarbij het verkeerde logo wordt gebruikt, alle fonts en kleuren door elkaar gebruikt worden en clipart of gruwelijke stockbeelden worden toegepast als beeld... Zonder met de vinger te willen wijzen, geven we toch even enkele voorbeelden. Hier wordt het logo op een witte achtergrond gezet, het zou beter zijn dat een transparant logo werd gebruikt. Die achtergrond bestaat uit zowat alle clichés die qua beelden gevonden kunnen worden. De gele ster komt zo uit de jaren 90 en het lettertype van de titel is niet geschikt voor professionele communicatie. Klap op de vuurpijl is het gebruik van Comic Sans als lettertype voor de bodytekst.

18 voorbeelden Op deze flyer wordt goed gebruik gemaakt van witspatie, maar er staat tot twee maal toe een verkeerd JCI-logo op. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een bont allegaartje aan kleuren en lettertypes en een standaard stockbeeld. Dit beeld is op zich goed gevonden, maar ontbreekt aan professionele uitstraling. Het lettertype is aan de brute kant, en de titel wordt in één of andere novelty-font weergegeven. Nergens wordt gebruik gemaakt van het algemene of lokale JCI-logo en ook van de standaard kleuren en vormen is hier geen sprake.

19 Goede voorbeelden voorbeelden Naast de minder geslaagde voorbeelden, zijn er ook de varianten die wel een professionele uitstraling hebben. Hierbij werd geen gebruik gemaakt van templates - hetgeen uiteraard geen verplichting is - maar werden wel de guidelines gerespecteerd die eigen zijn aan het JCI merk.

20 Templates bewerken templates Voor afdelingen die nood hebben aan professionele en kant-en-klare ontwerpen, voorzien wij in een breed scala aan beschikbare en snel aanpasbare templates. Deze bestanden zijn zo opgemaakt dat ze eenvoudig te wijzigen zijn door teksten aan te passen en beelden te vervangen. Technisch zijn ze opgemaakt in de juiste kleurenmodus (CMYK) en met een eventuele afloop (3mm) voor drukwerk. Voor het wijzigen van vectoriële templates in AI-formaat is het programma Adobe Illustrator nodig. Voor het wijzigen en bewaren als JPEG van PSDtemplates is het programma Adobe Photoshop nodig. Dit is professionele software die door agentschappen, fotografen en grafisch ontwerpers worden gebruikt en een aardige som geld kosten. Daarom geven wij graag enkele gratis en vrij te downloaden alternatieven mee waarmee deze templates bewerkt kunnen worden. Voor Illustrator bestaan er jammer genoeg weinig échte alternatieven. Voor Photoshop raden wij de gratis programma s GIMP (www.gimp.org) of Pixlr (www.pixlr.com) aan. Adobe zelf biedt trouwens een soort light-versies van haar programma s aan onder de namen Illustrator Elements en Photoshop Elements. De hulp van een professional inroepen is uiteraard ook altijd een optie. Het gebruik van templates is niet verplicht, zolang communicatiemateriaal maar voldoet aan de richtlijnen uit deze brand manual en zo helpt professioneel te communiceren. Naast onze Vlaamse templates mogen ook altijd de beschikbare internationale templates gebruikt worden, terug te vinden via

21 templates De meeste templates zijn opgemaakt in PSD-formaat en moeten dus bewerkt worden in Photoshop of een alternatief programma. Ze zijn geconstrueerd uit verschillende lagen of layers. Deze layers zijn gemakkelijk aan te passen of te vervangen door andere content. De layers die het hoogst in de lijst staan liggen bovenaan op het totaalbeeld. In het voorbeeld hiernaast zijn verschillende layers zichtbaar. Deze zijn in twee mapjes opgdeeld, meer bepaald Ad met daarin de afbeelding en de teksten, en Bottom waarin het logo en de kleurvlakken staan. Helemaal onderaan ligt een afbeelding, deze kan gemakkelijk aangepast worden door een andere foto in de plaats te slepen of kopiëren. Daarbovenop wordt de tekst geplaatst, deze kan worden aangepast in het voorbeeld of compleet vervangen worden. Onderaan het beeld zijn verschillende gekleurde layers zichtbaar. Deze hoeven echter niet gewijzigd te worden. Van het achterste kleurvlak zijn verschillende versies in de officiële JCI-kleuren beschikbaar - vink gewoon de kleur aan die gebruikt moet worden en vink de anderen uit. De blauwe laag en het logo hoeven niet aangepast te worden. Alle templates zijn op deze logische manier opgemaakt. De layers die niet gewijzigd moeten of mogen worden staan locked en zijn herkenbaar aan het slotjes-icoon in het layer paneel.

22

23

BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie 1.2 - februari 2015

BRAND MANUAL. JCI Vlaanderen. Versie 1.2 - februari 2015 BRAND MANUAL JCI Vlaanderen Versie 1.2 - februari 2015 1 inleiding Waarom deze brand manual? Beste JCI (bestuurs)lid, JCI is als wereldwijde organisatie van jonge ondernemers een sterk merk te noemen.

Nadere informatie

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering

FEBRUARI 2013. Handleiding digitale aanlevering FEBRUARI 2013 Handleiding digitale aanlevering VOORWOORD Drukkerscollectief De Wrikker is van oudsher (1975) de drukkerij voor kleine blaadjes, magazines, nieuwsbrieven, buurtkranten en plooifolders uit

Nadere informatie

Plan van Aanpak. voor je website en/of huisstijl

Plan van Aanpak. voor je website en/of huisstijl Plan van Aanpak voor je website en/of huisstijl Uitgave maart 2015 Je hebt mijn hulp ingeroepen voor het bouwen van een website en/of het ontwerpen van een huisstijl. Hier vind je informatie over dat proces.

Nadere informatie

Cursus Dreamweaver 01/01/2004. Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox.

Cursus Dreamweaver 01/01/2004. Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox. Cursus Dreamweaver 01/01/2004 Voor updates, achtergrondinformatie, voorbeelden en download: Bezoek http://www.ideabox.be/webdesign Cursus Dreamweaver www.ideabox.be/webdesign pagina 1/36 Inleiding Deze

Nadere informatie

Digitalisering huisstijl. De praktijk van 01101001 naar XML

Digitalisering huisstijl. De praktijk van 01101001 naar XML Digitalisering huisstijl De praktijk van 01101001 naar XML Inhoudsopgave 1 Imago... 1 1.1 Informatie en branding...1 1.2 Van huisstijl tot sjabloon...2 1.3 Uitwisselbaarheid...2 1.4 Bewaken, beheren

Nadere informatie

2. Een website plannen

2. Een website plannen 14 2. Een website plannen Technisch gezien is het in elkaar steken van een website niet zo moeilijk. Wanneer we de technieken bekijken die we vandaag de dag tegenkomen op het net, dan kan iemand die voltijds

Nadere informatie

HUISSTIJL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL OPLEIDING: EVENEMENTENORGANISATIE

HUISSTIJL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL OPLEIDING: EVENEMENTENORGANISATIE HUISSTIJL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL OPLEIDING: EVENEMENTENORGANISATIE DIGITALE VORMGEVING PERIODE 1, 2013-2014 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

Naslagmateriaal basiskennis digitale fotobewerking Datum 24-04-2008 Datum 30 A.G. Noteboom, Computer Huis Mijdrecht. Inhoudsopgave

Naslagmateriaal basiskennis digitale fotobewerking Datum 24-04-2008 Datum 30 A.G. Noteboom, Computer Huis Mijdrecht. Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Introductie 2. Wat is een digitale foto 2.1 Grootte van de foto in pixels en resolutie 2.2 Wat is er nodig voor een afdruk met een goede kwaliteit 3. Kleuren in een digitale foto 4. Hoe

Nadere informatie

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy

Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Digitaal aanleveren De digitale oplossingen van MultiCopy Boekje dig-aanleveren RH.indd 28-1 26-06-2007 11:13:16 Inhoudsopgave 1 1.1 KOPIËREN 9 1.2 PRINTEN 9 Programma's Formaat Afdrukvoorbeeld Lettertypen

Nadere informatie

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller Reader 43 Workshop Kennismaken met websites FRONTPAGE 2003 Mediatheek Tilburg Moller 2 Inleiding... 5 1 Wat gaan we doen?... 5 1.1 Onderwerp.. 5 1.2 Inleiding.. 6 1.3 De opdracht 6 1.4 Infobronnen 6 1.5

Nadere informatie

Werken met beeldbestanden (deel I) (deel II vanaf pagina 6)

Werken met beeldbestanden (deel I) (deel II vanaf pagina 6) Werken met beeldbestanden (deel I) (deel II vanaf pagina 6) Op 9 december van vorig jaar organiseerde Wereldmediatheek een tweede vorming rond het werken met allerlei beeldbestanden. Zowat een half jaar

Nadere informatie

Handleiding Info vooraf

Handleiding Info vooraf Handleiding In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je tot een eigen presentatie met tekst foto s en video kan komen die je vervolgens kan afspelen op jouw TV. Deze handleiding dient ter

Nadere informatie

BRAND TOOLKIT. UNICEF Nederland Februari 2011

BRAND TOOLKIT. UNICEF Nederland Februari 2011 BRAND TOOLKIT UNICEF Nederland Februari 2011 2 BRAND TOOLKIT UNICEF Nederland DAADKRACHTIG OPTIMISME In onze (merk)communicatie staat daadkrachtig optimisme centraal. Wij geloven dat een betere wereld

Nadere informatie

De stijl van De Brabantse Kempen

De stijl van De Brabantse Kempen De stijl van De Brabantse Kempen De stijl van De Brabantse Kempen 1 2 De stijl van De Brabantse Kempen Inhoudsopgave Inleiding 4 Het woordmerk 5 Het logo Omschrijving Verhoudingen Ruimte rondom het logo

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER

ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER 2006 Auteur en Copyright Freek Pol. Dit document mag worden gekopieerd en / of verspreid worden zonder toestemming van de auteur mits de bron / auteur wordt vermeld en daarvan

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Remco Slager Ruben van Uden. Website-usability. Hoe is de usability van een website te optimaliseren?

Remco Slager Ruben van Uden. Website-usability. Hoe is de usability van een website te optimaliseren? Remco Slager Ruben van Uden Website-usability Hoe is de usability van een website te optimaliseren? Inhoudsopgave Inleiding... blz. 5 Deelvraag 1: Wat is usability?... blz. 6 Understandability... blz.

Nadere informatie

DESIGN & WEB THEORIE

DESIGN & WEB THEORIE DESIGN & WEB THEORIE Hoofdstuk 1: Vorm en Afmeting 1.1 Uitgangspunt voor elk onderwerp Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: 1. De vorm van je ontwerp,

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011

Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Zoekmachine optimalisatie Een overzicht SEOcenter.nl 2011 Beste lezer, In dit E-book vindt u een aantal van de gepubliceerde artikelen van SEOcenter.nl uit het jaar 2010. Deze artikelen zijn op logische

Nadere informatie

HANDLEIDING ERFGOEDBANK NOORDERKEMPEN

HANDLEIDING ERFGOEDBANK NOORDERKEMPEN HANDLEIDING ERFGOEDBANK NOORDERKEMPEN Erfgoedcel Noorderkempen Grote Markt 1 2300 Turnhout 014 44 33 62 info@erfgoedcelnoorderkempen.be Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen, 2011 Erfgoedbank Noorderkempen

Nadere informatie

E-book Toegankelijke PDF-documenten. Toegankelijke PDF-documenten maken met Microsoft Word, LibreOffice Writer

E-book Toegankelijke PDF-documenten. Toegankelijke PDF-documenten maken met Microsoft Word, LibreOffice Writer E-book Toegankelijke PDF-documenten Toegankelijke PDF-documenten maken met Microsoft Word, LibreOffice Writer Auteurs: Jaap van de Putte, The Internet Academy Martijn Houtepen, Stichting Accessibility

Nadere informatie

Handleiding. Drukwerksysteem. Campagnedrukwerk. www.cdadrukwerk.nl

Handleiding. Drukwerksysteem. Campagnedrukwerk. www.cdadrukwerk.nl Handleiding Drukwerksysteem Campagnedrukwerk www.cdadrukwerk.nl I. Algemene informatie Voor u ligt de handleiding voor het CDA-drukwerksysteem, campagnedrukwerk. In dit deel van het drukwerksysteem treft

Nadere informatie

2013-2014. Stageverslag. o.a: Prisma Advies Groep Event Republic Ticket Counter

2013-2014. Stageverslag. o.a: Prisma Advies Groep Event Republic Ticket Counter 1 Stageverslag Eerste stage! 2013-2014 o.a: Prisma Advies Groep Event Republic Ticket Counter Praktische informatie: De opdracht, het resultaat en wat ik heb geleerd Mediacollege Amsterdam * 1 4 8 3 9

Nadere informatie

Dag van de Verantwoordelijken Sessie: Communicatie

Dag van de Verantwoordelijken Sessie: Communicatie Dag van de Verantwoordelijken Sessie: Communicatie Zaterdag 30 augustus 2008 Presentatie: Koen Vandenbunder Van harte welkom op de Sessie Communicatie tijdens de dag van de Verantwoordelijken. Deze sessie

Nadere informatie

Dirk Laurent MET CASES. corporate identity. Creatieve en technische richtlijnen. Reeks creatief ontwerp

Dirk Laurent MET CASES. corporate identity. Creatieve en technische richtlijnen. Reeks creatief ontwerp Dirk Laurent MET CASES corporate identity Creatieve en technische richtlijnen Reeks creatief ontwerp Reeds verschenen op www.issuu.com qqreeks Lay-out en typografie met InDesign. Deel 1 - deel 10. qqreeks

Nadere informatie

GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE

GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE GOOGLE DOCUMENTEN / DRIVE Optie Sportmanagement Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen UGent INLEIDING Voor veel sportfunctionarissen, beleidsmedewerkers

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

aanleveringsvoorwaarden

aanleveringsvoorwaarden aanleveringsvoorwaarden TM Bij het bestellen van drukwerk is het van belang dat uw bestanden correct zijn en voldoet aan voorwaarden die in de grafische branche word gehanteerd. Deze voorwaarden gelden

Nadere informatie