Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lezen Galaten 1. Preek. Gemeente van Jezus, Christus, gasten,"

Transcriptie

1 We gaan in de komende tijd stilstaan bij de brief van Paulus aan de Galaten. [dia 1] Hier zie je plaatje van de landstreek Galatië. In het huidige Turkije dus. Er was een grotere Romeinse provincie Galatië, maar ook een kleiner gebied waar de etnische Galaten woonden. Om verschillende redenen ligt het minder voor de hand dat de brief van Paulus aan de Galatiërs ook gericht zou zijn aan de kerken in het zuiden van de grotere Romeinse provincie Galatië. Hij noemt de lezers Galaten / Galatai. Stel je voor dat na de verkiezingen besloten zou worden om Groningen, Friesland en Drenthe samen te voegen tot één grotere provincie, dan ligt het toch niet erg voor de hand om Groningers met Friezen aan te spreken. Te meer omdat de Kelten in het noorden tot ver na de tijd van Paulus ook nog hun eigen taal spraken. Er zijn meer argumenten te noemen, maar daar kunnen we nu niet uitgebreid op ingaan. Wat moeten we nog meer weten, voordat we de tekst kunnen lezen? De tijd: Paulus heeft de kerken in Galatië gesticht tijdens zijn tweede zendingsreis, en nog een keer bezocht tijdens zijn derde reis. We kunnen opmaken uit deze brief, Paulus maakt in 2:10 in de verleden tijd melding van de collecte voor Jeruzalem, waaraan de Galaten zelf ook hadden bijgedragen. Dat de brief geschreven is tegen het einde van die derde reis. Waarom begin ik met deze opmerkingen over de plaats en de datering van deze brief? Nou, vergelijk het met een telefoongesprek. Als je meeluistert met een telefoongesprek hoor je alleen flarden je bent niet op de hoogte van wat er aan de andere kant gezegd wordt dus uit wat je hoort zul je voor zover mogelijk moeten reconstrueren met wie en waarover is gesproken. Zo is het ook met een brief.

2 Nog één ding ter inleiding. De Galaten, dat waren volken die verhuisd waren uit West-Europa en die vanaf ongeveer 270 v. Chr. In midden-turkije wonen. We hebben het dus over heidenen, niet-joden. Heidenen die zich van hun eigen (vaak natuur-) goden en hun godsdienst waarin o.a. het occulte een rol speelde hebben bekeerd tot God. [dia 2 leeg scherm] Lezen Galaten 1 Preek Gemeente van Jezus, Christus, gasten, [dia 3 titel] Ik zei vorige week dat ik van plan was deze brief te bespreken omdat het o.a. belangrijke dingen zegt over de vraag wanneer ben je nu een christen, en: wanneer mag je dus ook lid worden van een christelijke gemeente. Nu, ik wist toen nog niet goed wat ik zei. Want ik heb inmiddels ontdekt dat er eigenlijk een heleboel redenen zijn om deze brief juist niet te bespreken. Bijvoorbeeld: [dia 3.1] Het is een hele persoonlijke, en ook een hele emotionele brief. Paulus schrijft in hoofdstuk 6 vers 11: U ziet het aan de grote letters: ik schrijf u nu eigenhandig. Paulus had er een heel persoonlijk belang bij. En het raakt hem, wat er gebeurt in de kerken van Galatië. Ik kom er later nog uitgebreider op terug wat dat precies is geweest en waarom maar dit kan ik al wel zeggen: er waren mensen die vonden dat ook de Galaten zich moeten laten besnijden. Paulus schrijft heel emotioneel in hoofdstuk 5 dat de mensen die dat beweren zich inderdaad maar moesten besnijden, maar dan het hele zaakje er maar af moeten halen, vers 12 van hoofdstuk 5: ze moesten zich laten castreren, die onruststokers!

3 [dia 3.2] Het is dus een hele persoonlijke brief. Het is ook een hele scherpe brief. Paulus schrijft, we komen daar straks nog op terug, in hoofdstuk 1 tot twee keer toe: wanneer iemand iets anders verkondigd [ ] vervloekt is hij! Meteen al als je hoofdstuk 1 leest krijg je het gevoel dat er iets heel belangrijks op het spel staat. Dat het gaat om de fundamenten van het christelijk geloof. En de laatste reden om de brief aan de Galaten niet te behandelen. [dia 3.3] De brief van Paulus aan de Galaten is op sommige plekken ook een moeilijke brief. Maar, een man een man een woord een woord. Ik heb erover nagedacht of er ook een algemeen thema is waarmee je dit bijbelboek als geheel recht doet en waarmee je de boodschap zou kunnen samenvatten. En dat is dit. [dia 4] Het gaat over de kern van het evangelie, over christelijke vrijheid (hst. 1-2) die aan de ene kant bedreigd wordt door wetticisme (hst. 3-4) en aan de andere kant door wetteloosheid (hst. 5-6). Dat zijn dus de thema s waarover we het in de komende weken zullen gaan hebben. Laten we eerst eens kijken naar die eerste 5 verzen van hoofdstuk 1. Eigenlijk zit alles daar al in. Het gaat over Paulus, die een apostel is namens Jezus Christus, en die daarom geen mensen naar de mond praat. Dat werkt Paulus verder uit in de verzen 10 tot 24 en daarover wil ik het straks hebben in het tweede gedeelte van de preek. En het gaat, dat is punt 1, over de kern van het evangelie. [Dia 5 titel] Daarover gaan de verzen 6 tot 12. Na de genadegroet vat Paulus het in de verzen 3 tot 5 het kort en krachtig zo samen: [dia 5.1] (vers 4): Gods wil is dat Hij zichzelf gegeven heeft voor onze zonden om ons te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. En dat is [dia 5.2] (vers 5) tot eer van God in eeuwigheid. De kern van het evangelie is dus vers 4 en 5: Het evangelie is Gods wil voor mensen: dat Hij jouw wil bevrijden uit een door het kwaad beheerste wereld, tot zijn eer!

4 Daarover nu iets meer in het eerste punt. De kern van het evangelie is aan de ene kant dat hele mooie, dat God kwam en komt om mensen te bevrijden. En aan de andere kant dat hele donkere, namelijk dat we ergens van bevrijd moeten worden. Deze tegenwoordige wereld wordt door het kwaad beheerst. Als we dat niet eerlijk zeggen dan zien we het mooie van het evangelie niet. De wereld is in de ban van het kwaad. Zij is niet kwaad. Maar zij wordt door het kwaad beheerst. Tim Keller, een gereformeerde (presbyterian) predikant uit New York zegt dit heel treffend [dia 6]: Je bent slechter dan je ooit had kunnen denken. Maar je bent ook meer geliefd dan je ooit had durven dromen. Eerlijk zijn over die twee kanten van één medaille: redding uit een door het kwaad beheerste wereld. En dat alles tot eer van God. Dat is het evangelie. [dia 7 leeg scherm] Paulus schrijft in vers 6 en 7: er is geen ander evangelie. Paulus schrijft dat hij verbijsterd is dat zij zich zo snel tot een ander evangelie hebben bekeerd. Hij voegt er snel aan toe: maar er is geen ander evangelie. Ja, er zijn wel meer religies. Wel meer boodschappen, maar er is maar één evangelie. Eén goede boodschap. Met andere woorden, laat je niet in verwarring brengen door al die verschillende religies, al die verschillende opvattingen van mensen. Mensen kunnen hun idee wel als evangelie presenteren. Ook in de kerk. Maar er is maar één goede boodschap. [dia 8 - titel] De eerste conclusie uit dit woord van Paulus er is maar één goede boodschap is dus deze: het is een ontkenning van alle andere wegen als goede boodschap [dia 8.1]. Daarom kan Paulus zulke sterke woorden gebruiken. Als iemand iets anders zou verkondigen, al was ik het zelf, schrijft Paulus (met andere woorden, het gaat Paulus niet om zichzelf, maar om de boodschap die hij verkondigd), of een engel uit de hemel; vervloekt is hij!

5 Hoho. Dat zijn sterke woorden. Zijn we niet allemaal op een andere weg, met uiteindelijk dezelfde bestemming? Het klinkt niet erg tolerant wat Paulus schrijft. Maar, Paulus zegt, weet je wat tolerant, echt tolerant is? Dat God zichzelf gegeven heeft voor onze zonden om ons te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Alle andere boodschappen lijken misschien tolerant, maar ze leiden tot de ondergang. Alle andere religies zijn werk-religies. En die maken slaven van mensen. In plaats van kinderen van God. Paulus werkt dit later in deze brief verder uit. We komen er dus vanzelf op terug. Een tweede conclusie uit de bewering dat er maar éen goede boodschap is, is dat het daarom ook ondenkbaar is, dat iemand eerst wel gelooft, later terugvalt in een ander, of een verdraaid geloof [dia 8.2]. Ondenkbaar. Onvoorstelbaar eigenlijk, zegt Paulus. Onvoorstelbaar om twee redenen die in vers 6 staan. 1) je keert je af van God. Van Hem die je heeft geroepen. Niet van een leer of een overtuiging. Maar van God! en 2) je keert je af van genade. Je ziet Paulus zo zitten met z n handen in z n haar bij het nieuws dat de gelovigen in Galatië volledige en gratis verzoening met God inruilen voor een religie van menselijke rituelen en geboden. Een boodschap, die geen evangelie is? Hoe is het mogelijk! Een derde conclusie is: afval brengt ongeluk. [dia 8.3] Als er maar één goede boodschap is, die jouw echt gelukkig kan maken, dan maken andere overtuigingen, religies je dus ongelukkig! Sterker: ze zijn daarom letterlijk vervloekt. Dat is geen oproep tot een christelijke jihad ofzo. Het is de consequentie van het feit dat er maar één goede boodschap is. En dat dat is dat God zichzelf gegeven heeft om jou te redden uit deze door het kwaad beheerste wereld.

6 Ik zei het al: de brief aan de Galaten is een scherpe brief. Je doet mensen geen plezier door de boodschap voor jezelf te houden. En door andere meningen te respecteren. Ja, mensen wel. Maar meningen niet. Wie Gods genade bewust verwerpt door een ander evangelie te verspreiden ik heb het niet over mensen die van niets weten en een andere heilsboodschap verkondigt ligt daarmee per definitie onder Gods vloek! Ik weet dat dat eng is om te zeggen. En dat christenen al te vaak veroordelend overkomen. Vaak schieten mensen die niet geloven in de stress juist als je vertelt van het evangelie. Ze gaan dan vragen stellen die ze zichzelf bijna nooit stellen. Dus, volgens jou ga ik naar de hel? Die vraag hoef je niet te beantwoorden. Stel de vraag maar eens terug. Wat geloven anderen eigenlijk. Waar worden zij gelukkig van? Wat is hun heilsboodschap? [dia 9] veel mensen geloven dat er verschillende wegen zijn naar God. Maar wat zijn de feiten? Waar is God? Hoe verlost deze overtuiging jouw uit deze door het kwaad beheerste wereld? Een christen gelooft niet in een overtuiging, een religie, maar in God. En voordat je Hem vragen gaat stellen heeft Hij een vraag voor jou. Ik heb mezelf gegeven om je te redden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Of was je van plan jezelf te redden? Hoe dan, als ik vragen mag? Wat is jouw goede boodschap? En, tot eer van wie is die bedoeld? [dia 10 leeg scherm] We hebben het gehad over de inhoud van het evangelie. En over Paulus claim dat er maar één evangelie is. Nu het tweede en laatste punt. Paulus zet zijn boodschap kracht bij door te wijzen op zijn apostel-zijn. Paulus boodschap komt niet van mensen, maar van God.

7 [dia 11 - titel] Er waren mensen, waarschijnlijk vanuit de kerken in Judea of Jeruzalem gekomen die de Galaten hadden wijs gemaakt dat het nodig was om zich te laten besnijden. Ik kom in een volgende preek uitgebreider op terug wat zij precies beweerden en waarom (dat is namelijk wel van belang). Het waren mensen van naam. Met aanzien. Ja, hoe kunnen we, en de christenen in Galatië, nu ervan op aan dat Paulus niet zelf, zoals hij schrijft, met een door mensen verzonnen of verdraaide boodschap komt. Hij zegt de meest tegendraadse dingen die in de Bijbel staan. Terwijl hij Jezus niet eens gekend heeft. Goed punt dus. Nu was het zo dat christenen uit Judea de gelovigen in Galatië wijsgemaakt dat Paulus juist een mensenpleaser was. Uit op succes als zendeling. En dat hij daarom zei dat nieuwe gelovigen zich niet hoefden besnijden. Maar dat is al te makkelijk. Geloven in de God van Israël is mooi, dan moet je je ook laten besnijden. Is het niet om jezelf, dan toch omwille van de eenheid met de kerken in Judea. Mooi dat mensen geïnteresseerd zijn, maar zo makkelijk gaat dat niet, beste Paulus. Maar Paulus heeft daar wel wat op te zeggen. Denken jullie dat ik erop uit ben om mensen te behagen? Schrijf ik daarom zulke scherpe woorden? Kijk naar mijn schrijven. Dat is geen taal voor iemand die mensen behaagt. Was ik daarop uit geweest, om mensen uit mijn eigen joodse achterban te behagen, dan was ik nu nog steeds vervolger van christenen geweest. Reken daar maar op. In plaats van dienaar van Christus. [dia 11.1] Paulus is soms zo scherp omdat hij er niet op uit is om mensen te pleasen, maar om God te behagen. Er is maar één goede boodschap, en die komt niet van mensen maar van God. En daarom moeten wij er ook niet op uit zijn om mensen te behagen, maar zoeken naar wat God wil. [voorbeeld]

8 De Galaten waren om de één of andere reden hoog gaan denken van christenen met een joodse achtergrond. Paulus laat zien hoe belachelijk het is om hoog te denken van mensen. Ik weet wel iemand, schrijft Paulus. Iemand die volgens de Joodse godsdienst leefde (Judaïsmos: over de joodse religie als een weg tot God), die de moederkerk in Jeruzalem fanatiek vervolgde en haar probeerde uit te roeien. Iemand die de Joodse wetten heel wat strikter na dan veel anderen van zijn generatie. Niet alleen de besnijdenis. Ik ken wel iemand die zich vol overgave inzette voor de tradities van ons voorgeslacht: ik, Paulus. Maar toen greep God in. En dat is het evangelie! Het is God die ingrijpt. Niet de da Farizeeër Paulus. Lag het aan Paulus, dan stond Hij nog te moorden. Jodenchristenen, laat staan heiden-christenen. Die had hij rauw opgegeten als dat niet verboden was door de joodse wetten. Ik, schrijft Paulus, en dat ik het punt, heb niet zelf bedacht of van een mens geleerd wat ik verkondig dat God zichzelf gegeven om ons te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Dat is de kern van het evangelie. Als Jezus niet zelf aan mij verschenen was, had ik het niet geweten! We weten trouwens niet precies wanneer deze verschijning is geweest, het gaat hier lijkt mij niet om de verschijning op weg naar Damascus. Het gaat om de openbaring van God dat het evangelie ook onder de heidenen gepreekt moest worden. God openbaarde zijn Zoon (vers 15 en 16) in mij opdat ik Hem aan de heidenen zou verkondigen. En dat heeft Paulus ook gedaan, eerst in Arabië, het oude Moab waar de meest verwante heidenen woonden, de nakomelingen van Ismaël. En in Damascus. Pas veel later ontmoette Paulus de apostelen, waarvan ook nog maar twee. Met ander woorden: het evangelie komt ook niet van andere mensen. Zelfs niet van apostelen. De tijd daarvoor in Jeruzalem was daarvoor te kort. Het komt rechtstreeks van God.

9 En dat maakt Paulus een getuige die van niemand afhankelijk is. Iemand die zich tegelijk van niemand wat aan hoeft te trekken én toch verbonden is met anderen door het geloof. Een mooi detail in dit verband vind ik vers 2 en vers 24: aan de gemeenten in Galatië, ook namens alle broeders en zusters die bij mij zijn. Paulus is niet afhankelijk van mensen. Praat mensen niet naar de mond. Maar wel verbonden met mensen. [dia 11.2] Zo is het ook in de kerk: wie gelooft is wel verbonden met, maar niet gebonden aan mensen. En daarmee wil ik afsluiten: want dat is een belangrijke conclusie voor mijzelf, en voor iedereen die gelooft. [dia 12] Er is maar één goede boodschap. En die komt van God. niet van mensen. Ook niet van mij! God heeft mij bevrijd van mijn zonden uit een door het kwaad beheerste wereld. Die boodschap is eerder te vergelijken met een zak met knikkers dan met een boom. [uitleg] Die boodschap bevrijd mij ervan om dan weer die en dan weer die naar de mond te praten. Om het dan weer hier, dan weer daar te zoeken. Dan in deze baan, dan in die. Dan in die relatie, dan in die. Dan in die cursus, dan in die. Enz. Het evangelie brengt eenheid in mijn leven. Omdat ik alleen afhankelijk ben van God. [dia 13 leeg scherm] Hij heeft mij bevrijd uit deze door het kwaad beheerste wereld. Zonder die boodschap ben ik er slechter aan toe dan ik ooit had kunnen denken. Maar met die goede boodschap ben ik geliefder dan ik ooit zal durven dromen. Wees daar eerlijk over. Getuig daarvan, laat die boodschap je leven veranderen en laat dat je verbinden met anderen. Tot eer van God in eeuwigheid. [amen]

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Vandaag lezen we uit de brief van de apostel Paulus aan de Galaten. Hoofdstuk 2. We vallen midden in het betoog van Paulus. De vrijheid van de christenen

Nadere informatie

Galaten 1. Begin van de brief

Galaten 1. Begin van de brief Galaten 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Galatië 1-3 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de provincie Galatië. Allereerst dit: Ik ben niet door mensen aangesteld als apostel,

Nadere informatie

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons.

ambtsdragers mogen hierin voorgaan, door leiding te geven aan het proces waarin Christus gestalte krijgt. Waarin Hij geboren wordt. In ons. Preek over Galaten 4:12-20 (Bevestiging ambtsdragers) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, De kern van dit stukje uit de brief van Paulus vind je in vers 19: Christus moet gestalte krijgen.

Nadere informatie

Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt

Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Leven in vrijheid Vraag: Galatenbrief waarin wet t.o.v. genade aan bod komt Zierikzee, 10 september, 1 oktober en 29 oktober 2018 Leven in vrijheid: Galaten 1 en 2 Persoonlijke verdediging Wet en genade

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal

Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal Een bijbelstudie bij Romeinen 14:1-15:13 in de Bijbel in Gewone Taal. De Bijbel in Gewone Taal verschijnt in oktober 2014. Tekst: Dr. Matthijs

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Liturgie. zondag 20 juli 2008 thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten. Mededelingen. Gebed

Liturgie. zondag 20 juli 2008 thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten. Mededelingen. Gebed Liturgie zondag 20 juli 2008 thema: Wat bindt ons? naar aanleiding van de brief aan de Galaten Mededelingen Gebed Groet: De Here zij met met u en met uw Geest Kyriegebeden: Heer ontferm U, Heer ontferm

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus

Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, om gerechtvaardigd te worden uit geloof in Christus 1 Galaten 2: 11-21, Ezechiël 36: 26-28, uit geloof in Christus, je identiteit ligt in God, 29 mei 2016, eerste zondag na Trinitatis, Oostkerk Gemeente, ook wij zijn in Jezus Christus en niet uit werken

Nadere informatie

Thema: hemelse waarheid in het aardse leven: ongemakkelijk, maar bevrijdend

Thema: hemelse waarheid in het aardse leven: ongemakkelijk, maar bevrijdend Preek over Galaten 1 - Schildwolde, 10 mei 2018 - Kees van Dusseldorp - hemelvaartsdag Liturgie: Thema: hemelse waarheid in het aardse leven: ongemakkelijk, maar bevrijdend votum en groet Ps.20:1,3 gebed

Nadere informatie

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp)

Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Preek over HC zondag 27 (zondag 19 september 2010, Hoofddorp) Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Ik sprak laatst een vriend van mij. Hij is baptist en gelooft dus niet dat ook kinderen van

Nadere informatie

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus)

Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) Voorbeeld brief 2de eeuw 2 Petrus) 1 PROS GALATAS 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty 1931 Sir Chester Beatty P A U L O C PAULUS WIE WAS DEZE MAN? Muurschildering van de apostel Paulus in een

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek over Galaten 4:21-5:1 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie van jullie heeft er wel eens stamboomonderzoek gedaan in de familie? In onze familie heeft iemand dat wel eens

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]:

Ik noem een paar sleutels die in veel sloten passen [dia 1 titel]: Preek over HC zondag 31 GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS, GASTEN EN LUISTERAARS, Iedereen weet wel dat je sleutels hebt in verschillende soorten. Aan het soort sleutel kan je vaak al zien voor welk doel je

Nadere informatie

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

HC zondag 32 en 33. Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, HC zondag 32 en 33 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik vind de vraag van zondag 32, en dan bedoel ik de eerste vraag (86) een beetje raar. Of eigenlijk: wel begrijpelijk maar

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Het is dit voorbeeld dat Maarten Luther de grote reformator uit de 16 e eeuw - gebruikt om de brief van Paulus aan de Galaten te omschrijven.

Het is dit voorbeeld dat Maarten Luther de grote reformator uit de 16 e eeuw - gebruikt om de brief van Paulus aan de Galaten te omschrijven. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, gasten, luisteraars thuis, Even heerlijk een wandelingetje maken in de herfstzon. Brammetje kan inmiddels aardig lopen. Het kereltje hoe trots kunnen vaders en moeders

Nadere informatie

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26

Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Preek Galaten 2:15-17a en Galaten 3:6-26 Wat heb ik aan de wet? (1) - de wet brengt de zonde aan het licht Liturgie 22 januari 2012 - ds. D. Vonck te Houten Votum/ zegengroet Psalm 8:1,3,4 Gebed Lezing

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13

Juli Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag. De uitzending van Barnabas en Saulus. Lezen: Handelingen 12: 23-13 Juli 2015 Weekthema: Op reis met Paulus (1) Woensdag De uitzending van Barnabas en Saulus Lezen: Handelingen 12: 23-13 God gaat aan het werk. De nieuwe fase in de geschiedenis van de wereld begint in dit

Nadere informatie

Input dienst HoH op zondag 4 maart 2013 met Lodewijk van Weerden. Als er met de schuld is afgerekend, ga je anders met de situatie om!

Input dienst HoH op zondag 4 maart 2013 met Lodewijk van Weerden. Als er met de schuld is afgerekend, ga je anders met de situatie om! Input dienst HoH op zondag 4 maart 2013 met Lodewijk van Weerden Lodewijk verwoordt een gevoel van trots over HoH. Er is leven, er is een mooi voorgangersteam. Lodewijk refereert aan het thema dat hij

Nadere informatie

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008

De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 De Bijbel open op 3 augustus 2013; herhaling van 18 oktober 2008 Van een van de luisteraars ontving ik een vraag: wat betekent toch die uitdrukking in Openbaring 3: Zie, Ik heb een geopende deur voor u

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Preek zondag 13, v/a 34. Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Preek zondag 13, v/a 34 Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wij hebben thuis een poes. Lief beestje, beetje speels, en als je bij ons op bezoek bent en je laat je arm wat nonchalant naast

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 1 De wereld en de zendeling A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus wordt geroepen als zendeling om het evangelie te brengen aan mensen die meerdere goden dienen of de

Nadere informatie

van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18

van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18 van christenvervolger tot iemand om na te volgen Overloper dagopeningen voor schoolweek 18 schoolweek 18 dag 1 thema: overloper ochtend 1 Korintiërs 11 : 1 1 Dus volg mij na, zoals ik Christus navolg.

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) A) Doel 1. Betekenis benoemen Er is maar één Evangelie: het Evangelie van Jezus Christus, de Gekruisigde. Buiten Hem heeft het

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen.

Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Les 5 voor 4 augustus 2018 Na de steniging van Stefanus liet het Sanhedrin Saulus van Tarsus (Paulus) toe om de volgelingen van Jezus van Nazareth te vervolgen. Saulus werd de 'apostel' van het Sanhedrin

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus Preek Gemeente van Christus, Welke mensen inspireren je? Door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan? Of door hoe ze hun werk doen? Of door hoe ze bezig zijn met hun sport? Welke mensen inspireren je?

Nadere informatie

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Thema: Leven door de Geest: geroepen om vrij te zijn! Gemeente van onze HEER Jezus Christus, gasten, luisteraars, Wie weet wat dit is? straks, aan het einde van de preek zal ik het verklappen. Denk er

Nadere informatie

" Hij zei tot allen: Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf, neme dagelijks zijn kruis op en volge Mij.

 Hij zei tot allen: Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf, neme dagelijks zijn kruis op en volge Mij. - 1 - Titus 2 Titus is een Romeinse naam en betekent: "eervol". Titus deed zijn naam eer aan want hij was een fijne en waardevolle medewerker van Paulus. In Titus hoofdstuk 2 spoort Paulus zijn medewerker

Nadere informatie

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk

1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk 1 Korintiërs 15:58 De waarde van werk Zondag en maandag: twee verschillende werelden? Zo kan het wel lijken. Aan het einde van een lang hoofdstuk over de opstanding trekt Paulus een andere conclusie: omdat

Nadere informatie

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat

VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat VIERDE LES: + DIA1: Het christelijke wereldbeeld is als volgt: God en de wereld is niet hetzelfde. Als Schepper staat Hij aan het begin ervan en gaat Hij erbovenuit. En tegelijkertijd maakt Hij wel contact

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE.

WE LEZEN NU HOOFDSTUK 14, WAARIN HET LIEFDESPRINCIPE WORDT TOEGEPAST OP DE KERKDIENST IN KORINTE. 1 Inleiding Als het erg druk wordt op straat, moet je het verkeer gaan regelen. In de jonge gemeente in de havenstad Korinte was het druk in de samenkomsten: er waren mensen die vol van de Geest allemaal

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther.

Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. Beste heer, mevrouw, Hierbij ontvangt u een proefles van de digitale versie van de cursus De Brief aan de Galaten van Maarten Luther. We hopen dat u met het inzien of maken van deze les tot de beslissing

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht.

- 1 - De Cusjiet en het luipaard. natuurlijke, gevallen mens, die in de bijbel: de oude mens wordt genoemd, in de dood heeft gebracht. - 1 - De Cusjiet en het luipaard We lezen in Jeremia 13:23 de volgende merkwaardige tekst: Kan ook een Cusjiet zijn huid veranderen, of een luipaard zijn vlekken? Zou ook u dan goed kunnen gaan doen, gewend

Nadere informatie

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten.

Leef in Vrijheid. Diepte studie bij de brief aan Galaten. Leef in Vrijheid Diepte studie bij de brief aan Galaten. Rosilind Jukić www.rosilindjukic.com 2017 All Rights Reserved Updated 2015 with Bible study materials and printable verses All Scripture verses

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat

Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat Leidingdeel Zendingsreizen - Schets 2 Van roeping tot resultaat A) Doel 1. Betekenis benoemen De jongeren horen hoe Paulus geroepen werd tot zendeling onder de heidenen, die er allemaal gebeurde voordat

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus

Jezus zei tegen Petrus: En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders., vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus Les 6 voor 11 augustus 2018 Jezus zei tegen Petrus: "En u, als u eens tot inkeer gekomen bent, versterk dan uw broeders.", vlak voor zijn ontkenning (Lukas 22:32) Petrus vervulde die opdracht door naar

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek

Handelingen 25:23-26:8 & 26:19:32 4 maart 2018 Vrijmoedig in gesprek Preek Gemeente van Christus, We hebben er in het Nederlands een uitdrukking voor. Met een mond vol tanden staan. Ken je dat gevoel? Dat kan je op de gekste momenten gebeuren natuurlijk. Iemand maakt een

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus

door een engel uit de gevangenis werd bevrijd lezen we in Hand. 12:12 het volgende: Wie is Markus - 1 - Wie is Markus Wie is Markus? Hij is niet één van de apostelen maar hoe heeft hij dan het evangelie van Markus kunnen schrijven? Volgens de overlevering heeft hij dit evangelie in Rome geschreven.

Nadere informatie

Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus,

Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus, Gezamenlijke dienst 750 Kerk in Rijswijk, 29 januari 2017 I Korinte 1:10, 18-25 Dominee Hans van t Hoff, Leeuwendaalkerk Geliefde broeders en zusters van onze Heer Jezus Christus, Wat dacht u toen u vanmorgen

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid

Inhoud. Voorwoord De vrucht van de Geest Liefde Vreugde Vrede Geduld Vriendelijkheid Inhoud Voorwoord 6 1. De vrucht van de Geest 9 2. Liefde 23 3. Vreugde 35 4. Vrede 47 5. Geduld 59 6. Vriendelijkheid 71 7. Goedheid 85 8. Geloof 97 9. Zachtmoedigheid 108 10. Zelfbeheersing 121 Nawoord

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12?

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Romeinen 7:7. Paulus stelt weer een vraag, die het voorafgaande mogelijk oproept bij mensen. Hij zei immers, dat de wet (vroeger) zondige hartstochten in ons opriep

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 2 Op het scherp van de snede (Galaten 2) A) Doel 1. Betekenis benoemen Paulus maakt in dit hoofdstuk scherp onderscheid tussen Wet en Evangelie. Niet door de werken

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars,

Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Preek over Johannes 20 vers 18: Ik heb de HEER gezien! Paasfeest 2011 Gemeente van de HEER JEZUS CHRISTUS, gasten & luisteraars, Hoe zou Jezus eruit zien? Wat denken jullie? Ik heb hier een paar plaatjes

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen speelt zich af nadat Jezus in Jeruzalem is aangekomen. Hij heeft daar meteen in de tempel orde op zaken gesteld en daardoor ook meteen de aandacht

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God

Kingdom Faith Cursus. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Kingdom Faith Cursus KF03 ------------------------------------------------------------------------------------------------ Het Woord van God Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.

2 Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader. Votum groet Zingen Ps 63: 1, 2, 3 Gebed Schriftlezing Kolos 1: 1-8 Zingen Ps 16: 1, 3 Prediking Kolos 1: 3-8 Zingen GK06 115 Nooit kan t geloof Belijdenis Nicea Zingen Ps 16: 4, 5 Dankgebed Collecte Zingen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is.

Op basis van een aantal teksten uit de brief kunnen we ontdekken wat Paulus bedoeling 2 is. Waar gaat de brief aan de Galaten over? Deze brief van Paulus is vaak aanleiding tot (soms heftige) discussies onder gelovigen. Het is dan ook een uiterst belangrijke brief, waarin Paulus uiteenzet wat

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11

Amazing grace. Preek over Handelingen 15:11 Amazing grace Preek over Handelingen 15:11 Bethelkerk Waddinxveen, 2 september 2012 Orde van dienst Voor de dienst: Psalm 95:1 Votum en groet Zingen: Psalm 95:2,4 Lezing eerste gedeelte van het klassieke

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Koning in eeuwigheid Deze preek is gehouden op Hemelvaarstdag. Gelezen is Handelingen 13: 13-41. Gezongen zijn onder andere Opwekking 181 en Psalm 89: 1 en 2. Gemeente van Christus, Het kan niemand van

Nadere informatie

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18: Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 - Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel?

Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Lucas 18:9-14 Ik mag ook nooit wat, of toch wel? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011

Paulus is een Jood. Thema Paulus januari 2011 Paulus is een Jood Thema Paulus 1 16 januari 2011 leesteksten uitgedeeld op papier: Handelingen 14:8-20 Handelingen 17:16-34 Handelingen 24:14-15 Handelingen 26:19-23 1 Tessalonicenzen 1:9-10 gesprek wat

Nadere informatie

Gemeente van Christus, gasten,

Gemeente van Christus, gasten, Gemeente van Christus, gasten, [dia 1] Uw koninkrijk kome. Dat zijn maar een paar woorden. Simpel, zou je zeggen. Ook het antwoord van de catechismus is maar kort. Maar eigenlijk is er iets geks aan de

Nadere informatie