COCAINE/CRACK DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COCAINE/CRACK DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN"

Transcriptie

1 COCAINE/CRACK DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

2 COCAÏNE/CRACK? Cocaïne is een opwekkend middel dat door een chemische ingreep uit de bladeren van de Zuid- Amerikaanse cocaplant wordt gepuurd. Er wordt al duizenden jaren op cocabladeren gekauwd, maar de stof cocaïne is pas in de 19de eeuw gesynthetiseerd. Crack bij ons ook vaak free base(-cocaïne) genoemd werd rond 1980 ontdekt en wordt bereid op basis van cocaïne, maagzout of ammoniak, en water. HOE ZIET HET ERUIT? Zuivere cocaïne ziet eruit als een fijn wit tot geelwit kristalachtig poeder (vandaar de straatnaam snow ) dat gemakkelijk klontert. Het smaakt bitter en heeft geen specifieke geur. Crack ziet eruit als beige kristallen met de grootte van een rozijn. Die knisperen ( cracken ) als je ze verhit, vandaar de naam. DE WET? Cocaïne invoeren, produceren, bezitten, gebruiken en verkopen is in België voor iedereen illegaal en dus strafbaar, ook na de recente wetswijziging van juni Er wordt een proces-verbaal opgemaakt dat naar het parket wordt gestuurd. Dat neemt zelf maatregelen of verwijst de betrokkene naar de rechtbank. Voor cocaïne (en andere drugs dan cannabis) zijn de straffen door de wetswijziging verzwaard: ze bestaan nu uit een combinatie van een geldboete én een gevangenisstraf (voordien: een geldboete óf gevangenisstraf). Daarnaast benadrukt de nieuwe reglementering evenwel het belang van een vroege interventie door de hulpverlening: straffen moet het laatste middel zijn.

3 GEBRUIK? Cocaïne. Cocaïnepoeder wordt meestal gesnoven. Op een spiegeltje of een ander glad en contrasterend voorwerp (bijvoorbeeld een telefoonkaart) leggen gebruikers met een scheermesje een lijntje cocaïne. Door een kokertje (een rietje, een opgerold bankbiljet enzovoort) wordt de drug vervolgens opgesnoven. Het effect is na enkele minuten voelbaar en duurt 30 tot 45 minuten.. In water opgeloste cocaïne kan men in een ader inspuiten het effect is heel snel voelbaar en duurt ongeveer 15 minuten en cocaïnepoeder kan je ook op het tandvlees, in de anus of de vagina wrijven. Crack. Crack inhaleer je door het op aluminiumfolie of glas te leggen, te verhitten en de dampen met een rietje op te zuigen.. Roken met een waterpijp: de kristallen worden in een trechtertje gelegd en in brand gestoken. De verbrandingsgassen vermengen zich vervolgens via een buis met de vloeistof, die wordt opgezogen. Eén trek volstaat.. Roken kan je ook met een speciaal crackpijpje. Crack werkt onmiddellijk. Het effect lijkt op een hevig orgasme over het hele lichaam. De werking duurt 5 tot 10 minuten.

4 WAT DOET HET? De effecten verschillen naar gelang het individu, de hoeveelheid en de frequentie, de plaats en het moment van het gebruik. Cocaïne zorgt lichamelijk en psychisch voor een oppeppend effect. Gebruikers denken helder en alert, zijn erg actief en spraakzaam, hebben alles onder controle. Ze houden inspanningen langer vol en voelen minder snel pijn. RISICO S? Hier en nu Zoals voor veel drugs geldt ook hier: gebruikers weten niet wat ze precies in handen krijgen en met welke stoffen de drug al dan niet is versneden. Dat is niet per se gevaarlijk, maar die kans bestaat wel. Bovendien krijg je niet altijd (de gewenste) waar voor je (vele) geld.. Door het wegvallen van lichamelijke waarschuwingssignalen dreigt er uitputting en vermindert de weerstand tegen infecties. Er is na de roes vaak sprake van neerslachtigheid. Dat alles kan worden opgelost door een nieuwe dosis.. Het wegvallen van remmingen en een overdreven zelfvertrouwen kunnen tot arrogant en agressief gedrag leiden.

5 . Lichamelijke nevenverschijnselen: een hogere lichaamstemperatuur, hartkloppingen, ademhalingsproblemen en bloeddrukverstoring (vooral bij hoge dosissen). Dit kan resulteren in een coma of de dood. Vooral zware gebruikers hebben de neiging aan hun huid te pulken en te krabben (ze voelen onderhuids beestjes ). Wie crack maakt met ammoniak, loopt gevaar op een verbrande slokdarm. Een grote hoeveelheid cocaïne kan een vergiftiging veroorzaken (krampen, flauwvallen enzovoort).. Spuiten houdt diverse gevaren in: een ongeluk is altijd mogelijk (onder meer omdat cocaïne plaatselijk verdooft en gebruikers niet merken dat ze knoeien) en vuile of besmette naalden kunnen ontstekingen en besmettingen (hepatitis B of C, HIV [aids]) veroorzaken.. Rietjes delen houdt, vanwege de vaak voorkomende bloedneuzen bij cocaïnesnuivers, eveneens gevaar op besmetting in. SPUITENRUIL Er wordt in Vlaanderen een systeem uitgebouwd voor het verdelen en ruilen van spuiten. Apotheken staan daarbij in voor de verdeling van steriele spuiten. Sommige apothekers verzamelen ook gebruikte spuiten en nemen deel aan de spuitenruil. De eigenlijke spuitenruil gebeurt via de laagdrempelige hulpverlening (medisch-sociale opvangcentra, dagcentra, straathoekwerk). Daar wordt ook aan preventie (bijvoorbeeld inzake overdosissen) en informatieverspreiding gedaan.

6 . Bij zwangerschap en borstvoeding: cocaïne is voor zwangere vrouwen een van de allergevaarlijkste drugs. Er zijn tal van risico s, waaronder hersenbeschadiging, groeiachterstand, een lager geboortegewicht, vroegtijdige geboorte, vroegtijdig loskomen van de moederkoek (met mogelijk dodelijke gevolgen) enzovoort. Cocaïne in de moedermelk heeft hetzelfde effect op het kind als op de moeder.. Bij combigebruik (met medicijnen, alcohol, andere drugs): onvoorspelbare effecten die echt gevaarlijk kunnen zijn, met name voor het hart, de bloedvaten en de psychische gezondheid. Absoluut af te raden. WABLIEF? [Cocaïne] coke > cocaïne crash > fysieke instorting na uitputting door het gebruik van opwekkende middelen een lijn snuiven > cocaïne die, (meestal) met behulp van een buisje, langs de neus wordt opgesnoven speedball > een mengeling van heroïne en cocaïne die wordt ingespoten witte, ook: bolletje wit > cocaïne [Crack] base(coke) > crack basen > het roken van crack (free) base > cocaïne wordt free base genoemd als zijn alkaloïde base (na het koken met maagzout of ammoniak) geen zout meer bevat; de term free base wordt gebruikt voor alle vormen van gerookte cocaïne; (free)basen als werkwoord staat voor het gebruiken van free base-cocaïne gecleande/gekuiste coke,gekookte coke, klompje, rock > crack Op langere termijn Gezondheid. Psychisch: wie lang en/of intens cocaïne gebruikt, kan opgewonden en prikkelbaar worden, en heeft te kampen met slapeloosheid en een verminderde eetlust. Dat leidt tot vermoeidheid, depressie, gedachten aan zelfmoord. Ook wanen en angsten kunnen zich voordoen.. Lichamelijk: onder andere hart- en vaatproblemen, huidproblemen en beschadiging van het neustussenschot en -slijmvlies (bij snuiven). Crack roken is erg belastend voor de lippen (kloofjes) en de longen (kortademigheid, hoest enzovoort).

7 Sociaal Cocaïnegebruik kan het hele leven beheersen en tot sociaal isolement leiden. De specifieke effecten van de drug drukte, agressie, grootheids- en andere wanen leiden hoe dan ook tot communicatiestoornissen en andere problemen met de omgeving. Cocaïne is ook duur, wat financiële problemen en eventueel problematisch gedrag veroorzaakt. Gebruikers die in contact komen met justitie en politie, riskeren hun problematische situatie (thuis, op het werk, op school) nog erger te maken. AFHANKELIJKHEID? Van cocaïne hebben gebruikers in het algemeen geen voortdurend grotere dosissen nodig, van crack wel (tolerantie). In de twee gevallen is er een grote psychische afhankelijkheid, met agressie en een verlies aan zelfvertrouwen bij onthouding. Crack leidt bovendien ook tot lichamelijke afhankelijkheid.

8 MEER INFO HULP. Is iemand onder invloed, laat hem/haar dan zeker niet deelnemen aan het verkeer (auto, fiets ) of gevaarlijk werk (machines, elektriciteit ) uitvoeren.. Als het misloopt en iemand onwel wordt (bijvoorbeeld bewustzijnsverlies, een snel wisselende hartslag, problemen met de ademhaling) is paniek uit den boze. Bel de 100 of Objectieve informatie over druggebruik in dit geval cocaïne en over behandelingsmogelijkheden kan voor direct betrokkenen, zoals ouders, familieleden, werkgevers, leerkrachten, jeugdwerkers, vrienden, geruststellend zijn. Het kan helpen om de dialoog met de gebruiker opnieuw op te nemen. Ook gebruikers zelf kunnen met vragen zitten over het product en zijn werking, de risico s, hoe te stoppen, wat de wet zegt Voor al deze en andere vragen kan je terecht bij de huisarts of de DrugLijn. Voor informatie- en hulpvragen kan je terecht bij de DrugLijn: Via telefoon: Bel ons voor een anoniem, objectief en vertrouwelijk gesprek. Onze beantwoorders zitten klaar om naar je verhaal te luisteren, concrete informatie en/of een eerste advies te geven. Ze weten ook waar je bij jou in de buurt terechtkan voor drughulp of -preventie. Via Op onze site vind je meer dan tweehonderd pagina s informatie over drank, drugs, pillen en gokken, én over de DrugLijn zelf. Je kan ook anoniem je vraag mailen via v.u. Frieda Matthys,Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw VAD,Vanderlindenstraat 15, tekst Patrick De Rynck vorm Meer wit Deze folder maakt deel uit van de reeks DRUGS etc. mei 06 D/2006/6030/14 De DrugLijn is een initiatief van VAD VAD wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.

COCAINE/CRACK WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

COCAINE/CRACK WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN COCAINE/CRACK DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN De chique drug cocaïne en het ervan afgeleide en goedkopere crack lijken aan populariteit te winnen. Wat zijn hun eigenschappen? Hoe worden cocaïne en crack gebruikt?

Nadere informatie

Wat is cocaïne? DE BELGISCHE WET COCAÏNE VROEGER ...EN NU DE PLANT DE STOF. drugs abc cocaïne

Wat is cocaïne? DE BELGISCHE WET COCAÏNE VROEGER ...EN NU DE PLANT DE STOF. drugs abc cocaïne drugs abc cocaïne Cocaïne wordt, door middel van een chemisch proces, gewonnen uit de bladen van de coca-plant. De stof werd al in de 19e eeuw gebruikt als geneesmiddel, onder andere om te verdoven. Maar

Nadere informatie

XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC? Bij XTC spreek op zijn Engels uit ecstasy in enge zin gaat het eigenlijk over het synthetische MDMA, de stimulerende en bewustzijnsveranderende werkzame stof die in de

Nadere informatie

Cocaïne. De meest gestelde vragen

Cocaïne. De meest gestelde vragen Cocaïne. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juni 2011 (herziene herdruk) - D/2011/6030/10 De

Nadere informatie

Wat is heroïne? DE BELGISCHE WET HEROÏNE VROEGER ...EN NU. drugs abc heroïne

Wat is heroïne? DE BELGISCHE WET HEROÏNE VROEGER ...EN NU. drugs abc heroïne drugs abc heroïne Heroïne maakt vandaag een belangrijk deel uit van de illegale drughandel. Wat is heroïne? Welke effecten heeft het en waarom wordt het gebruikt? Wat zijn de risico s? Een kennismaking

Nadere informatie

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

XTC WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN XTC is de jongste jaren een van de veelbesproken nieuwe drugs. Wat zijn de eigenschappen? Hoe wordt het gebruikt? Welk jargon doet de ronde? Wat zijn de effecten en de risico

Nadere informatie

Wat is XTC? XTC: toen en nu?

Wat is XTC? XTC: toen en nu? Vraag en antwoord: XTC Wat is XTC? Bij XTC gaat het in feite over MDMA, want dat is de stimulerende én bewustzijnsveranderende stof die in de drug zit. Het synthetische product MDMA staat voor 3,4 methyleen-dioxymethamfetamine.

Nadere informatie

Heroïne. De meest gestelde vragen

Heroïne. De meest gestelde vragen Heroïne. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - december 2010 - D/2010/6030/30 concept Today De

Nadere informatie

CANNABIS WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

CANNABIS WAAR HEBBEN WE HET OVER? TOEN EN NU DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN CANNABIS DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN Cannabis is een verzamelbegrip: als drug omvat het verschillende producten van de hennepplant. Wat zijn hun eigenschappen? Hoe worden ze gebruikt? Wat zegt de Belgische

Nadere informatie

Wat is xtc? DE BELGISCHE WET XTC VROEGER ...EN NU. drugs abc xtc

Wat is xtc? DE BELGISCHE WET XTC VROEGER ...EN NU. drugs abc xtc drugs abc xtc MDMA de actieve stof in xtc werd in de jaren tachtig populair als uitgaansdrug. Xtc is, tot op de dag van vandaag, nog steeds de meest populaire illegale uitgaansdrug. Toch is het gebruik

Nadere informatie

Speed. De meest gestelde vragen

Speed. De meest gestelde vragen Speed. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - oktober 2012 (herziene herdruk) - D/2012/6030/ D/17

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie pascal 2013-2015 K V K A V E L G E M D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M 1. Voetbal en alcohol Jij wordt

Nadere informatie

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure Over deze brochure De één is er tegen, voor de ander is het minder een probleem. Wat je ook van drugs vindt, de kans is groot dat je er ooit mee te maken krijgt. Als opvoeder, familielid of vriend(in),

Nadere informatie

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure

drugs Wat iedereen over zou moeten weten Over deze brochure Over deze brochure De één is er tegen, voor de ander is het minder een probleem. Wat je ook van drugs vindt, de kans is groot dat je er ooit mee te maken krijgt. Als opvoeder, familielid of vriend(in),

Nadere informatie

ALCOHOL WAAR HEBBEN WE HET OVER? DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN

ALCOHOL WAAR HEBBEN WE HET OVER? DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN ALCOHOL DE VRAGEN, DE ANTWOORDEN Alcohol is een vlag die tal van ladingen dekt. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een aantal hoofdproducten? Hoe zit het met het alcoholverbruik bij ons? Wat zegt

Nadere informatie

Combigebruik. De meest gestelde vragen

Combigebruik. De meest gestelde vragen Combigebruik. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juni 2011 (herziene herdruk) - D/2011/6030/10

Nadere informatie

Cannabis. De meest gestelde vragen

Cannabis. De meest gestelde vragen Cannabis. De meest gestelde vragen V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juli 2015 (herziene herdruk) - D/2015/6030/29 De

Nadere informatie

De effecten, de risico s en de wet. Cover

De effecten, de risico s en de wet. Cover Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet NL Cover introductie Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet Iedereen komt wel eens in aanraking

Nadere informatie

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Als je ouder Wat kan ik doen? drugs gebruikt Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Tips Inhoud Wie ben ik? Waarom gebruikt mijn vader of moeder drugs? Wat is het? Wat doet het? Wanneer zijn drugs een probleem?

Nadere informatie

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Inleiding Blowen, (veel) drinken, snuiven Ouders, maar ook docenten of jongerenwerkers, denken soms dat hun kinderen/leerlingen

Nadere informatie

Baanggee voggeel moet je zien!

Baanggee voggeel moet je zien! Pedagogisch dossierr Bange vog gel moet je zien! INLEIDING In een notendop Bange vogel is een film rond het thema drugs voor jongeren vanaf 11 jaar. De film duurt bijna veertig minuten en is uitleenbaar

Nadere informatie

Alcohol en andere drugs De feiten en de fabels

Alcohol en andere drugs De feiten en de fabels Alcohol en andere drugs De feiten en de fabels Alcohol en andere drugs. De feiten en de fabels is een uitgave van ida vzw. ida (informatie over Drugs en Alcohol) verenigt de 3 koepelorganisaties die het

Nadere informatie

Genotmiddelen? Informatie voor ouders en begeleiders

Genotmiddelen? Informatie voor ouders en begeleiders Genotmiddelen? Informatie voor ouders en begeleiders Inleiding Van genotmiddelen kun je genieten. En dat doen ook heel veel mensen. Een kopje koffie 's ochtends om wakker te worden, op zaterdagavond in

Nadere informatie

We zijn ervan overtuigd dat van alcohol tot xtc in een behoefte voorziet en vertrouwen erop dat u het vaak zult gebruiken.

We zijn ervan overtuigd dat van alcohol tot xtc in een behoefte voorziet en vertrouwen erop dat u het vaak zult gebruiken. Voorwoord > De markt van drank en drugs is steeds in beweging. Er komen nieuwe middelen bij, andere raken minder in trek en sommige blijven favoriet bij de consument. Alcohol bijvoorbeeld is al jaren het

Nadere informatie

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol?

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol? Vraag en antwoord: ALCOHOL Wat is alcohol? Alcohol ontstaat door de gisting van natuurlijke suikers in granen en fruit. We onderscheiden 3 grote soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en sterke ook

Nadere informatie

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD Niek Kuijper Hoorn, september 2008 Op de eerste maandag van 2008 bereikt ons het bericht dat het 11-jarig jongetje Bram zich heeft

Nadere informatie

Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra

Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra Het aandeel van partydrugs in de invulling van de spanningsbehoefte bij jongeren in ambulante drugzorgcentra Studiegebied Sociaal Agogisch Werk Opleiding Sociaal Werk Optie Maatschappelijk Werk Academiejaar

Nadere informatie

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan?

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan? 5d Drugs en drugsgebruik 1 Wat zijn drugs? We hebben het nu wel de hele tijd over drugs, maar wat zijn drugs nu eigenlijk? Drugs zijn stoffen die, onze hersenen prikkelen en ons denken, voelen en waarnemen

Nadere informatie

Alcohol. Hoeveel is te veel?

Alcohol. Hoeveel is te veel? Alcohol. Hoeveel is te veel? V.U.: Frieda Matthys, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - juni 2015 (herziene druk) - D/2015/6030/ 30 DeDe DrugLijn

Nadere informatie

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009 Informatienotitie over verslavingen Versie 7/10/2009 gemeente Doetinchem september 2009 2 inhoud: vooraf aanleiding inhoud en opbouw notitie 1. wat is verslaving? 2. beschrijvingen van verslavingen 2.1

Nadere informatie