De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie"

Transcriptie

1 Christel, vrijwilliger bij de Kindertelefoon: De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart 2005 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is als een Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie. Meld je aan:

2 1. Inleiding In deze folder vind je informatie over het vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon. De Kindertelefoon is al lang niet meer uitsluitend per telefoon te bereiken. Aangezien kinderen en jongeren massaal gebruik maken van internet, stelt de Kindertelefoon hen in de gelegenheid om ook via chat gesprekken te voeren over vragen en problemen die zij hebben. De telefoon en chat zijn beide populair. De Kindertelefoon heeft een methode ontwikkeld om zo optimaal mogelijk met kinderen en jongeren te communiceren. In deze folder lees je meer over de Kindertelefoon en hoe je vrijwilliger kunt worden.

3 2. Informatie over de Kindertelefoon 30 jaar Kindertelefoon In 1979, het internationale jaar van het kind, is de Kindertelefoon opgericht. Toen was het er één, nu zijn er 18 Kindertelefoonlocaties verspreid over Nederland. Het idee achter de oprichting was om kinderen een plek te geven waar ze anoniem terecht kunnen en waar geen verdere consequenties aan het bezoek verbonden zijn. De Kindertelefoon heeft een tweeledige doelstelling: Telefonisch of door chatten ondersteuning, informatie en advies geven aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, die met een vraag of een probleem zitten. Het signaleren van problemen die bij de doelgroep vóórkomen, het achter halen van achterliggende oorzaken en trachten te voorkómen dat deze problemen zich herhalen of verergeren. Hoe en wanneer kunnen kinderen en jongeren bij ons terecht? Kinderen en jongeren kunnen elke dag van het jaar bij de Kindertelefoon terecht tussen uur voor allerlei uiteenlopende onderwerpen. Kinderen en jongeren kunnen gratis bellen (vast en mobiel) en chatten. Dat kan anoniem en er wordt geen herkenbare informatie uit de telefoon- of chatgesprekken naar buiten gebracht. Ook de website van de Kindertelefoon biedt kinderen en jongeren de gelegenheid tot het inzenden van reacties.

4 ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 8 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon ekent voor mij een Uitgangspunt van luisterenddeoor zijn voor Kindertelefoon: deren en jeugd. Ik wil Kinderen en jongeren zijn in principe in en hebben bieden het recht om hun eigen steun staat kunnen mening te vormen, deze te uiten en hun eigen beslissingen te nemen. zij vragen hebben of met problemen zitten. Welke er op deze manier voor hen teonderwerpen zijn, dat en welke bellers? Er wordt over veel verschillende onderwerpen ekent heel veel voor me. Je weet gebeld endat gechat alleen (bijvoorbeeld relaties, pesten, seksualiteit, schoolproblemen, mishandeling) en er zijn vele typen bellers/chatters. door te luisteren, je een grote steun kunt zijn. Sommigen hebben een serieuze vraag, andere blijven stil of proberen de Kindertelefoon op verschillende manieren uit.

5 3. Vrijwilligers Voorwaarden Vrijwilliger zijn bij de Kindertelefoon, is meer dan alleen kinderen te woord staan. Wij raden je aan om over de volgende voorwaarden na te denken, voordat je solliciteert bij de Kindertelefoon! Nieuwe vrijwilligers worden door de Kindertelefoon getraind in de kenmerkende Kindertelefoonaanpak voor telefoon en chat. De vraag of het probleem van een beller/chatter staat centraal en wordt altijd serieus genomen. Kinderen worden gestimuleerd over hun vraag of probleem na te denken, en ze worden geholpen de zaken op een rijtje te zetten. De vrijwilliger laat daarbij zijn eigen waarden en normen zoveel mogelijk buiten beschouwing. De vrijwilliger probeert met het kind in contact te komen; lukt dit niet (omdat een kind bijvoorbeeld alleen maar scheldt) dan verbreekt de vrijwilliger de verbinding. Deze aanpak heeft een tweeledig doel: duidelijk maken waar de Kindertelefoon voor is én bereikbaar zijn voor kinderen die een gesprek willen. De Kindertelefoon biedt géén hulpverlening, wel dienstverlening. Wanneer een kind in grote moeilijkheden zit, zorgen de vrijwilligers voor een adequate verwijzing naar professionele hulp of verwijzen zij de beller of chatter actief door naar Bureau Jeugdzorg via een driegesprek. Naast de diensten, wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij ná de basistraining deelnemen aan deskundigheidsbevordering. Deskundigheidsbevordering wordt zowel groepsgewijs als individueel aangeboden. Indien je wilt, kun je deelnemen aan (tijdelijke) werkzaamheden op het gebied van werving, kwaliteitsbevordering of organiseren van sociale activiteiten voor de vrijwilligers.

6 Wat krijg je ervoor terug? Vrijwilligers die bij de Kindertelefoon werken krijgen daar ook iets voor terug: Gesprekstechnieken en gesprekservaring die hun hele leven van positieve invloed zal zijn op werk, leren en omgaan met anderen. Kennis van en ervaring over wat kinderen en jongeren bezighoudt en wat zij aan moois en verdrietigs kunnen meemaken. De mogelijkheid zich te bekwamen in trainings-, publiciteits- en organisatievaardigheden. De training Tijdens de training wordt de methodiek van de Kindertelefoon toegelicht, de basishouding en bijbehorende gesprekstechnieken worden getraind. Er wordt stilgestaan bij de invloed die je eigen normen en waarden kunnen hebben op je houding aan de telefoon of chat en de invloed van je eigen ervaringen ten aanzien van thema s als bijvoorbeeld verliefdheid en pesten. Er wordt veel geoefend; van de deelnemers wordt een actieve opstelling verwacht. De training wordt over het algemeen als verrijkend, maar ook als behoorlijk intensief ervaren! Gedurende de trainingsperiode doe je praktijkervaring op door gespreks technieken te oefenen en eigen te maken onder leiding van een mentor.

7 4. Na de training Commitment De Kindertelefoon vraagt van nieuwe medewerkers zich na de training voor minimaal een jaar te verbinden aan de organisatie. Dit doen we om de investering voor zowel de vrijwilliger als de organisatie lonend te maken. Diensten Een vrijwilliger doet minimaal één dienst per week. Telefoondiensten en chatdiensten zijn er elke dag. De telefoondiensten en de chatdiensten bestaan uit drie blokken van twee uur van , van en van of twee blokken van drie uur: 14:00-17:00 uur en 17:00 tot 20:00 uur. Je moet 15 minuten van tevoren aanwezig zijn om je dienst voor te bereiden. Je kunt je zelf inroosteren via een website. Met specifieke wensen ten aanzien van het rooster wordt uiteraard rekening gehouden evenals met vakanties. De Kindertelefoon is 365 dagen per jaar bereikbaar, dus ook gedurende de weekenden en alle feestdagen! Deskundigheidsbevordering Na de training blijf je voortdurend werken aan je eigen deskundigheid. Zo zijn er specifieke informatiebijeenkomsten over een bepaald onderwerp, maar ook dragen coachingsgesprekken en participatie in intervisie groepen bij aan een proces van continu leren.

8 Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari s vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in. Het werken bij de Kindertelefoon betekent Werk- en projectgroepen mij open staan voor kinderen Vrijwilligers en jongeren die dat leuk vinden kunnen voor een bepaalde periode participeren in werk die zich met ondersteunende agen hebben, hun verhalen, groepen ervaringen, activiteiten bezighouden. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen, sociale kaart en kingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, documentatie, organiseren van recreatieve activiteiten ten behoeve van vrijwilligers, werven van nieuwe vrijwilligers et cetera. daar waar zij geen gehoor vinden in hun omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier Tijdsinvestering l in te spelen en hun Ben je eenmaal vrijwilliger geworden bij de Kindertelefoon, dan kan het zijn dat je naast je vertrouwen te winnen. wekelijkse dienst soms een afspraak hebt die valt onder het kopje deskundigheidsbevordering (intervisie), zodat je die week 6 uur actief bent. Naast je diensten kan je meedoen aan werkof projectgroepen. Gezien de tijdsinvestering blijkt het in de praktijk voor mensen die meer werken dan 32 uur per week, niet haalbaar te zijn om vrijwilligers werk te doen bij de Kindertelefoon.

9 5. De organisatie Kindertelefoon Landelijk Bureau Kindertelefoon De Kindertelefoon is een onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Verspreid over 18 locaties voeren vrijwilligers gesprekken met kinderen en jongeren. Alle Kindertelefoonlocaties zijn aangesloten bij het Landelijk Bureau Kindertelefoon, onderdeel van MOgroep Jeugdzorg te Utrecht. Het Landelijk Bureau Kindertelefoon zorgt voor het realiseren van alle publiciteit, projecten en beleidsvraagstukken van de Kindertelefoon. Ook worden daar de chat, het 0800 nummer en de website beheerd. Wie werken er bij ons? Op dit moment werken ongeveer 750 vrijwilligers bij de Kindertelefoon onder leiding van 40 betaalde parttime krachten. De minimum leeftijd om te kunnen solliciteren als vrijwilliger is 19 jaar. De oudste vrijwilligers zijn rond de 70 jaar. Er werken momenteel meer vrouwen dan mannen bij de Kindertelefoon.

10 6. Vrijwilligers over het werken bij de Kindertelefoon Anne-Lise: Ik ben Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari 2003 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Almelo. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij open staan voor kinderen en jongeren die vragen hebben, hun verhalen, ervaringen, opmerkingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, juist daar waar zij geen gehoor vinden in hun eigen omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier een rol in te spelen en hun vertrouwen te winnen. Het direct communiceren met kinderen bevalt mij heel goed. Ik weet dat het goed bij me past en ondanks dat de gesprekken soms ernstig van aard zijn, doe ik dit werk met passie en veel genoegen. Natasja: Ik ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 2008 als vrijwilliger bij de Kinder telefoonlocatie in Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij een luisterend oor zijn voor kinderen en jeugd. Ik wil steun kunnen bieden als zij vragen hebben of met problemen zitten. Om er op deze manier voor hen te zijn, dat betekent heel veel voor me. Je weet dat alleen al door te luisteren, je een grote steun kunt zijn.

11 ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in echt. Tijdens het tweede jaar van mijn studie Christel: Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds hologie heb ik me aangemeld. maart Ik2005 had hoge als vrijwilliger bij de Kindertelefoon locatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. wachtingen over wat ik zou gaan leren over Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen reksvoering en stond te springen om eindelijk om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen als een warm bad waar ik tussen mijn andere werkzaamheden door altijd vrolijk en warm kenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan ontvangen word en waar ik eigenlijk altijd tevreden weg ga na een dienst. Maar vooral het werk bij de Kindertelefoon veel troffen. De kindertelefoon is alsheeft een warm bad bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei als professional in de (jeugd)hulpverlening.

12 7. Aanmelding Aanmelding kan door contact op te nemen met de voor jou dichtstbijzijnde locatie. Kijk op onze website voor de adressen. Hier kun je alle informatie vinden. Onze vrijwilligers werken verspreid over 18 locaties in Nederland. Kijk voor meer informatie over een locatie bij jou in de buurt op

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon?

Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie Data komende training: Zaterdag 23 mei 9.30-16.30 Zaterdag 6 juni 9.30-16.30 Zaterdag 27 juni 9.30-16.30 Zaterdag 11 juli 9.30-16.30

Nadere informatie

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou?

Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Werken bij De Kindertelefoon: iets voor jou? Deze folder gaat over de doelstelling en uitgangspunten van de Kindertelefoon, de inhoud van het vrijwilligerswerk, de training en de sollicitatieprocedure

Nadere informatie

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo

2015-2016. Informatiebrochure. Kindertelefoon Almelo. Kindertelefoon Almelo 2015-2016 Informatiebrochure Kindertelefoon Almelo Kindertelefoon Almelo Wierdensestraat 22 7607 GJ Almelo Tel.: 030 3410 480 almelo@kindertelefoon.nl Inleiding Dit is de informatiebrochure van Kindertelefoon

Nadere informatie

De Kindertelefoon. Facts & Figures

De Kindertelefoon. Facts & Figures Facts & Figures HOEVEEL HOEVEEL Facts & Figures De komende jaren verandert er veel in de wereld van de jeugdzorg in Nederland. Aan de vooravond van de transitie van de jeugdzorg van het landelijke niveau

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier 1/7

Aanmeldingsformulier 1/7 Aanmeldingsformulier Wij zijn blij dat u belangstelling heeft voor het vrijwilligerschap bij de Telefonische Hulpdienst Utrecht. Onderstaand formulier stelt u in staat zich een reëel beeld te vormen van

Nadere informatie

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon

jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 1 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon jverslagkt 03-10-2004 20:55 Pagina 2 Jaarverslag 2003 Landelijk Overleg Kindertelefoon 2 Inleiding Wat ooit begon

Nadere informatie

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave

Informatieboekje. 1 Wat is de Kindertelefoon? Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Wat is de Kindertelefoon? 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je? 4 3 Waarom is de Kindertelefoon er eigenlijk? 6 4 De Kindertelefoon toen... 7 5 Zo werkt de Kindertelefoon 8 6 Waarover

Nadere informatie

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG

STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG STEVIG FUNDAMENT VOOR JEUGDZORG ONZE MISSIE EN VISIE ONZE INZET Onze missie Wij beschermen in hun ontwikkeling bedreigde kinderen en zorgen ervoor dat zij de juiste zorg krijgen. Onze visie Wij komen in

Nadere informatie

Sensoor ECHTE AANDACHT. Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE OVERVEEN. Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier,

Sensoor ECHTE AANDACHT. Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE OVERVEEN. Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier, Sensoor ECHTE AANDACHT dag en nacht Gemeente Bloemendaal T.a.v. de griffier Postbus 201 2050AE VERVEEN bel 0900 0767 chat en mail www.sensoor.nl Alkmaar, 8 april 2014, Geachte griffier, Hierbij ontvangt

Nadere informatie

Nieuwsbegrip XL: Studerend lezen

Nieuwsbegrip XL: Studerend lezen Nieuwsbegrip XL: Studerend lezen Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip leer je hoe je informatieve teksten kunt lezen. Je leert welke strategieën handig zijn en dat je sleutelschema s kunt maken. Waarom

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 3 Missie en visie 4 Kanalen Kindertelefoon 6 Gespreksonderwerpen 12 Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Kindertelefoon Academie 18 Sponsors 20 Colofon 22 De Kindertelefoon,

Nadere informatie

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien.

De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. De KrimpenWijzer is er voor al uw vragen en ondersteuning op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien. Zit u niet lekker in uw vel en wilt u hier wat aan veranderen? Vindt u het moeilijk om

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON Jaarverslag Kindertelefoon Inleiding Gesprekken voeren met kinderen en jongeren, via de telefoon of de chat, over uiteenlopende onderwerpen is het werk van de Kindertelefoon.

Nadere informatie

Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen. Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10

Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen. Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10 Jaarverslag Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning Kampen 2012 Jaarverslag LOK 2012 H. Jansen - van der Weerd Blz. 1/10 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag 2012 van de Laagdrempelige Opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland

Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Bureau Jeugdzorg Noord-Holland 2 Bureau Jeugdzorg Noord-Holland Ieder kind heeft het recht om op te groeien tot een gezonde en evenwichtige volwassene. Dat gaat niet altijd vanzelf. Soms is hulp nodig

Nadere informatie

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen

Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Onderzoeksopzet Vrijwilligers in de Wmo Wmo-werkplaats Noord Jolanda Kroes Hanzehogeschool Groningen Inhoud 1. Inleiding 2 De Wmo-werkplaats 2 Schets van de context 2 Ontwikkelde producten 3 2. Doel onderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag Kindertelefoon 2005

Jaarverslag Kindertelefoon 2005 Jaarverslag Kindertelefoon 2005 Inleiding Wat ooit begon als een lokaal initiatief van een groep enthousiaste mensen in 1979, is uitgegroeid tot een onmiskenbaar maatschappelijk fenomeen: de Kindertelefoon.

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten Marian van der Klein Judith Schöne Pim & Ethan Oranje Fonds Dé grote meerwaarde van mentoring is dat mentoren

Nadere informatie

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem

Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Handleiding Vrijwilligers Humanitas E-Maatjes systeem Deze handleiding is bedoeld voor vrijwilligers van het project E-Maatjes om te kunnen chatten en e-mailen met de gekoppelde deelnemer in een veilige

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

jongeren vanaf 12 jaar

jongeren vanaf 12 jaar Na de schok... de draad weer oppakken Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar die betrokken zijn geweest bij een schokkende of ingrijpende gebeurtenis. Na de schok de draad weer oppakken Informatie voor

Nadere informatie

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus

PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014. Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus Augustus PROGRAMMA VRIJWILLIGERSACADEMIE NAJAAR 2014 Cursus Datum + tijd Locatie Aantal plekken Snelcursus De Noordster EHBO Maandag 18-08 & 25-08 19.30u-21.30u Dinsdag 19-08 13.00u-14.30u Landsmeerstraat

Nadere informatie

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL.

RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. RUZIE MET VRIENDEN, LIEFDESVERDRIET EN DE RELATIE TOT DE OUDERS AAN DE LIJN OF OP HET SCHERM BIJ AWEL. HALLO Hallo. Ik ben een meisje van 12, mijn ouders zijn gescheiden en mijn moeder heeft nu een nieuwe

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers. Aanbod ISKB taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod ISKB taalcoaching 25 jaar ISKB Taal en meer In 2011 vierde de ISKB met vrijwilligers, cursisten en leerlingen haar 25 jarig bestaan. We hebben een niet meer weg te

Nadere informatie

Doe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers

Doe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers oe de competentiecheck! Voor coördinatoren en begeleiders van vrijwilligers Wat maakt u tot een goede vrijwilligerscoördinator? Welke competenties moet u in huis hebben om vrijwilligers aan te sturen en

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2012. Tegen Haar Wil, Jaarverslag 2012 2

JAARVERSLAG 2012. Tegen Haar Wil, Jaarverslag 2012 2 JAARVERSLAG 2012 Dit jaar het jaarverslag van Tegen Haar Wil (THW) opnieuw in een verkorte vorm met bijlagen zodat u in een oogopslag de belangrijkste veranderingen binnen THW in 2012 kunt zien. Uiteraard

Nadere informatie

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2

Tabel 2: Overzicht programma in middelen, doelen en leerstijlen in fase 2 Bijlage Romeo Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Romeo, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies December

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is.

Jaarverslag 2012. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. Jaarverslag 2012 Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. w m Een vrijwilliger vertelt... Werken bij Sensoor Oost Nederland geeft mij een voldaan gevoel. Het gevoel van iets

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Post-hbo opleiding autismespecialist

Post-hbo opleiding autismespecialist Post-hbo opleiding autismespecialist mensenkennis De docente is duidelijk, enthousiast en motiverend. Ik heb inzicht gekregen in wat ik in mijn rol als hulpverlener kan doen en waar ik rekening mee moet

Nadere informatie

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen?

Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Hoe kunt u met minder geld toch de kwaliteit van dienstverlening waarborgen voor kwetsbare doelgroepen? Visie tafelleider: Met minder geld hetzelfde of misschien zelfs meer doen. Dat is de grote uitdaging

Nadere informatie

Sensoor ECHTE AANDACHT

Sensoor ECHTE AANDACHT Scan nummer 1 van 1 - ScanpaQina 1 van 6 Sensoor ECHTE AANDACHT Afz. Postb us 111 04, 2301 EC Leiden dag en nacht bel : 0900-0767, chat en email www.sensoor.nl aan geadresseerde Betreft: jaarverslag 2012

Nadere informatie

PSW. vrijwillig maar niet vrijblijvend. vrijwilligers bij PSW. Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg

PSW. vrijwillig maar niet vrijblijvend. vrijwilligers bij PSW. Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg PSW Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg vrijwilligers bij PSW vrijwillig maar niet vrijblijvend PSW PSW (Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden- en Noord-Limburg) biedt zorg

Nadere informatie

Academie voor Sociale Studies. Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Academie voor Sociale Studies. Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Minor Licht Verstandelijk Beperkt Leerplanschema minor LVB Minor LVB Periode 1/3 Periode 2/4 Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is.

Jaarverslag 2013. Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. Jaarverslag 2013 Sensoor Oost Nederland, waar luisteren naar elkaar nog heel gewoon is. Wanneer luisteren om te reageren, overgaat in luisteren om te begrijpen, ontstaat er ècht contact. In het kort Het

Nadere informatie

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat?

Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Methodisch werken binnen de sociale wijkteams: hoe doe je dat? Marianne Haspels Marca Geeraets 24 maart 2015 m.haspels@piresearch.nl m.geeraets@piresearch.nl Sociale wijkteams Methodisch werken: - Gericht

Nadere informatie

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar

TRAININGSCENTRUM. Schakel naar een passend vervolgtraject. Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar TRAININGSCENTRUM Schakel naar een passend vervolgtraject Voor jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 16 tot 23 jaar Wat is een Trainingscentrum? Bij de Trainingscentra van Lijn5

Nadere informatie

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON JAARVERSLAG 2007 Inleiding Ieder kind moet in vertrouwen kunnen praten over een probleem. Dat is de missie van De Kindertelefoon. Dagelijks worden

Nadere informatie

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente.

Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 1. Het zou het beste zijn als maatschappelijke steunsystemen georganiseerd werden door de gemeente. 2. De overheid moet niet achter de voordeur van mensen willen treden. Dat is privégebied en de eigen

Nadere informatie

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort

Cleo-Patria. vrouwen- en buurtstudio s. in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s in het kort Cleo-Patria vrouwen- en buurtstudio s Cleo-Patria staat voor een concept dat inmiddels op ca. 10-15 locaties succesvol is en wordt toegepast. De doelstelling

Nadere informatie

Resultaten interviews met patiënten Vervolgens wordt een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste resultaten uit de gelabelde interviews.

Resultaten interviews met patiënten Vervolgens wordt een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste resultaten uit de gelabelde interviews. Onderzoek nazorg afdeling gynaecologie UMCG (samenvatting) Jacelyn de Boer, Anniek Dik & Karin Knol Studenten HBO-Verpleegkunde aan de Hanze Hogeschool Groningen Jaar 2011/2012 Resultaten Literatuuronderzoek

Nadere informatie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl Mijn naam is Linda Wennekers, moeder van

Nadere informatie

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen

DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN. Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen DESKUNDIG AAN HET WERK OUDEREN Trainingen op het gebied van psychische problemen of psychiatrische stoornissen 2 3 INHOUDSOPAVE PAGINA Kennis over psychische problemen bij ouderen nodig?! 4 Praktische

Nadere informatie

Iedereen heeft een verhaal

Iedereen heeft een verhaal informatie voor jongeren Iedereen heeft een verhaal > Goed om te weten als je tijdelijk naar JJC gaat Iedereen heeft een eigen verhaal. Veel verhalen gaan over waarom het niet allemaal gelopen is zoals

Nadere informatie

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt 33 DAVERENDE DILEMMA S Francine ten Hoedt & Philine Spruijt VOOR COACHES EN BEGELEIDERS Beste coach, Een van de basisvereisten om coach te zijn is, volgens ons, willen ontwikkelen en willen leren. Hoe

Nadere informatie

Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering

Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering Bijlage 1: Informatie per functie voor collectieve gemeentelijke financiering Hieronder informatie per functie, op volgende onderdelen: - Wat wordt er uitgevoerd in het kader van deze functie, en in welke

Nadere informatie

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl Mediatraining ACADEMIE ACADEMIE CONSULT WEB Over PGOsupport PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie, die haar diensten aanbiedt aan alle pgo-organisaties. PGOsupport is hèt bureau voor versterking

Nadere informatie

Kanaalsturing & praktijk cases bij Nuon. Sept 2013, Leusden Bas Touw, Daniëlle Scheers

Kanaalsturing & praktijk cases bij Nuon. Sept 2013, Leusden Bas Touw, Daniëlle Scheers Kanaalsturing & praktijk cases bij Nuon Sept 2013, Leusden Bas Touw, Daniëlle Scheers Agenda 1 2 3 4 5 6 Luisteren naar onze klant Wat zegt onze klant Kanaal inzet Case: E-mail afhandeling via telefonie

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Week tegen Eenzaamheid Kom de deur uit. Coalitie Erbij. Juli 2012. TNS NIPO Natascha Snel Suzanne Plantinga. TNS Nipo

Week tegen Eenzaamheid Kom de deur uit. Coalitie Erbij. Juli 2012. TNS NIPO Natascha Snel Suzanne Plantinga. TNS Nipo Week tegen Eenzaamheid Kom de deur uit Coalitie Erbij Juli 2012 TNS NIPO Natascha Snel Suzanne Plantinga Inhoud Conclusies en aanbevelingen 3 1 Inleiding en onderzoeksdoel 6 2 Fysieke en digitale contacten

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep

Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Vaktherapie en groepstrainingen bij De Hoenderloo Groep Therapie en training, iets voor jou? Als je bij De Hoenderloo Groep komt wonen, heb je vaak al veel meegemaakt in je leven. Het valt niet altijd

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

Minor Licht Verstandelijk Beperkt

Minor Licht Verstandelijk Beperkt Minor Licht Verstandelijk Beperkt Academie voor Sociale Studies Inleiding De minor Licht Verstandelijk Beperkt biedt een inspirerend en intensief half jaar deskundigheidsbevordering op het gebied van werken

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club

Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Nieuwsbrief Actief Betrokken Club Wat is Actief Betrokken Club? Per 1 mei 2014 is Sportbedrijf Almelo samen met PH, ON en MHC gestart met het project Actief Betrokken Club (ABC). Doelstelling van het project

Nadere informatie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie

17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie Beste lezer, Fijn dat je de moeite hebt genomen om dit e-book te downloaden, met daarin 17 valkuilen die je moet vermijden bij telefonische acquisitie. Veel ondernemers worstelen met het maken van kwaliteitsafspraken

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

Convenant Huiselijk Geweld Integrale Aanpak Geweld in Huis Zuid-Holland Noord Leiden, 25 november 2004. Inleiding

Convenant Huiselijk Geweld Integrale Aanpak Geweld in Huis Zuid-Holland Noord Leiden, 25 november 2004. Inleiding Convenant Huiselijk Geweld Integrale Aanpak Geweld in Huis Zuid-Holland Noord Leiden, 25 november 2004 Versie 24 november 2005 Convenant Huiselijk Geweld Integrale Aanpak Geweld in Huis Zuid-Holland Noord

Nadere informatie

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op.

Zelfmoordgedachten. Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Zelfmoordgedachten Praat over wat je denkt, voelt, ervaart. Praten lucht op. Alles over zelfmoordgedachten Zelfmoordlijn 1813 Die kan je bellen, chatten of mailen als je aan zelfdoding denkt. Op de website

Nadere informatie

Pesten binnen een Vreedzame school

Pesten binnen een Vreedzame school Pesten binnen een Vreedzame school Inleiding ICBS Statenkwartier wil de leerlingen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve wijze kunnen ontwikkelen. De leerkrachten

Nadere informatie

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS

WERVEN VAN VRIJWILLIGERS WERVEN VAN VRIJWILLIGERS Situering In vele kerken en andere organisaties is men steeds weer op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zeker bij de kerken treedt de vergrijzing van de vrijwilligers sterk in. Het

Nadere informatie

17. Sociale kaart Overijssel

17. Sociale kaart Overijssel 17. Sociale kaart Overijssel Landelijke telefoonnummers: Advies en Meldpunt Kindermishandeling 0900-1231230 Kindertelefoon 0800-0432 Landelijk Bureau Slachtofferhulp 0900-0101 Transact (seksueel geweld)

Nadere informatie

WERELDS Diversiteits-trainingen

WERELDS Diversiteits-trainingen WERELDS Diversiteits-trainingen Diversiteitsmanagement Interculturele Communicatie Diversiteit voor politici Interculturele personele gespreksvoering Integreren in uw organisatie (voor allochtone medewerkers)

Nadere informatie

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs In Utrecht verlaten jaarlijks zo n 600 risicojongeren de basisschool. Dit zijn jongeren die om verschillende

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat SGJ Christelijke Jeugdzorg wil er met professionele jeugdzorg aan bijdragen dat kwetsbare kinderen en jongeren zich positief

Nadere informatie

Werving Selectie Mobiliteit. De Amarant Groep werkt aan jouw toekomst

Werving Selectie Mobiliteit. De Amarant Groep werkt aan jouw toekomst Werving Selectie Mobiliteit De Amarant Groep werkt aan jouw toekomst Je loopbaan ligt in jouw handen en wij helpen je graag op weg Ben je op dit moment tevreden met je functie binnen de Amarant Groep maar

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam!

Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Pagina 1 van 5 Welkom bij de Vrijwilligersacademie Amsterdam! Informatiebrief voor directie en management van (potentiële) afnemers van diensten van de Vrijwilligersacademie Amsterdam. Wij willen u allereerst

Nadere informatie

Seniorenconsulent bij SeniorenInfo

Seniorenconsulent bij SeniorenInfo Seniorenconsulent bij SeniorenInfo Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Wilt ú ouderen informeren over het zorg- en dienstenaanbod in

Nadere informatie

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Mediatraining ACADEMIE. www.pgosupport.nl Mediatraining ACADEMIE ACADEMIE CONSULT WEB Over PGOsupport PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie, die haar diensten aanbiedt aan alle pgo-organisaties. PGOsupport is hèt bureau voor versterking

Nadere informatie

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden

Mogelijke functiebenaming. Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar. Context/werkzaamheden 1 KWALIFICATIEDOSSIER VRIJWILLIGER BUURTBEMIDDELING Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenaming Contet/werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger buurtbemiddeling, buurtbemiddelaar De vrijwilliger

Nadere informatie

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht

Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht Jij in @risk Wat betekent dit? Jij staat sinds kort in @risk, de verwijsindex risico s jeugdigen Utrecht. Waarom is dat? Wat betekent dit? En wat gebeurt er met

Nadere informatie

Informatiefolder voor patiënten

Informatiefolder voor patiënten Informatiefolder voor patiënten 2 INLEIDING FPC Gent is een nieuw opgestart forensisch psychiatrisch centrum voor patiënten met een interneringsmaatregel. Deze folder zal u voorzien van algemene informatie

Nadere informatie

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v.

jongerenbuurtbemiddelaar. gesprek eerste partij x* x gesprek tweede x* x partij bemiddelingsgesprek x* x beide partijen verslaglegging t.b.v. BIJLAGE 1 Profiel vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling Beroepsbeschrijving Mogelijke functiebenamingen Contet/ werkzaamheden Rol en verantwoordelijkheden Vrijwilliger jongerenbuurtbemiddeling, jongerenbuurtbemiddelaar.

Nadere informatie

(H)Echt Arendonk. De aanpak

(H)Echt Arendonk. De aanpak (H)echt Arendonk De aanpak Naam Doelstelling (H)Echt Arendonk (H)Echt Arendonk wil de sociale cohesie in Arendonk vergroten. Het wil mensen het gevoel geven dat ze erbij horen, het gevoel van verbondenheid

Nadere informatie

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kom Erbij

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Kom Erbij Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid Kom Erbij Meer dan een miljoen Nederlanders sterk eenzaam Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. De invloed van eenzaamheid is groot en leidt

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT

ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT 2008009130 HOLLAND IJ is ' AANDACHT ONDERSTEUNING BESCHERMING TOEZICHT bij Problemen rond OPGROEIEN EN OPVOEDING NOORD-HOLLAHO BUREAU JEUGDZORG HEEFT 5 SECTOREN Lokaal Jeugdbeleid Jeugdhulpverlening Advies-

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

is er voor u! plannen voor 2015 1

is er voor u! plannen voor 2015 1 is er voor u! plannen voor 2015 1 Welkom bij de Eik! In 2014 was het alweer 10 jaar geleden dat de Eik haar deuren opende. In de prachtige omgeving van landgoed Eikenburg met een prettige, warm aandoende

Nadere informatie

MEE op Weg. IJsseloevers

MEE op Weg. IJsseloevers IJsseloevers MEE op Weg Vanuit haar droom van een inclusieve samenleving en missie MEE maakt meedoen mogelijk heeft MEE IJsseloevers het initiatief genomen tot het project MEE op Weg. MEE op Weg Vanuit

Nadere informatie

Doel van deze presentatie is

Doel van deze presentatie is Doel van deze presentatie is Oplossingsgericht? Sjoemelen? Evaluatie van de praktische oefening. Verbetersuggesties qua oplossingsgerichtheid (niet met betrekking tot de inhoud van de gebruikte materialen)

Nadere informatie

Rechten van jongeren van 12-18 jaar. Binnen de hulpverlening van Kompaan en De Bocht

Rechten van jongeren van 12-18 jaar. Binnen de hulpverlening van Kompaan en De Bocht Rechten van jongeren van 12-18 jaar Binnen de hulpverlening van Kompaan en De Bocht december 2014 Inhoudsopgave Inleiding 5 Hoe gebruik je dit boekje 6 Het verblijf in een groep 8 Gezinsvoogd 8 Het Hulpverleningsplan

Nadere informatie

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Cursus Mondigheid Dit praktijkvoorbeeld uit het verbetertraject Zeggenschap in de LG sector is door InteraktContour

Nadere informatie

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK)

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) JONGEREN ONTDEKKEN WAT ZE WEL KUNNEN Jongeren met een IQ tussen 40 en 60 en ernstige

Nadere informatie

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk

Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk Sollicitatietraining: op weg naar stage & werk De jongeren die zich aanmelden bij Maljuna Frato hebben een grote afstand tot de arbeidsmarkt en hebben weinig of geen zicht op hun mogelijkheden, kwaliteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg?

Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Hoe regelt Heerlen de toegang tot zorg? Zo regelt Heerlen de toegang tot de Wmo, jeugdhulp en participatie Bent u professional in de zorg of heeft u in uw (vrijwilligers)werk met de zorg te maken? Wilt

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT. Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Hulpverlening Lijn5 LVB-ZORG PROVINCIE UTRECHT Algemene informatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Daarnaast geeft Lijn5 ook advies en consultatie aan bijvoorbeeld een

Nadere informatie