De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie"

Transcriptie

1 Christel, vrijwilliger bij de Kindertelefoon: De ervaring is een goede aanvulling op mijn studie Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart 2005 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is als een Vrijwilliger worden bij de Kindertelefoon? Dan vind je hier alle informatie. Meld je aan:

2 1. Inleiding In deze folder vind je informatie over het vrijwilligerswerk bij de Kindertelefoon. De Kindertelefoon is al lang niet meer uitsluitend per telefoon te bereiken. Aangezien kinderen en jongeren massaal gebruik maken van internet, stelt de Kindertelefoon hen in de gelegenheid om ook via chat gesprekken te voeren over vragen en problemen die zij hebben. De telefoon en chat zijn beide populair. De Kindertelefoon heeft een methode ontwikkeld om zo optimaal mogelijk met kinderen en jongeren te communiceren. In deze folder lees je meer over de Kindertelefoon en hoe je vrijwilliger kunt worden.

3 2. Informatie over de Kindertelefoon 30 jaar Kindertelefoon In 1979, het internationale jaar van het kind, is de Kindertelefoon opgericht. Toen was het er één, nu zijn er 18 Kindertelefoonlocaties verspreid over Nederland. Het idee achter de oprichting was om kinderen een plek te geven waar ze anoniem terecht kunnen en waar geen verdere consequenties aan het bezoek verbonden zijn. De Kindertelefoon heeft een tweeledige doelstelling: Telefonisch of door chatten ondersteuning, informatie en advies geven aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, die met een vraag of een probleem zitten. Het signaleren van problemen die bij de doelgroep vóórkomen, het achter halen van achterliggende oorzaken en trachten te voorkómen dat deze problemen zich herhalen of verergeren. Hoe en wanneer kunnen kinderen en jongeren bij ons terecht? Kinderen en jongeren kunnen elke dag van het jaar bij de Kindertelefoon terecht tussen uur voor allerlei uiteenlopende onderwerpen. Kinderen en jongeren kunnen gratis bellen (vast en mobiel) en chatten. Dat kan anoniem en er wordt geen herkenbare informatie uit de telefoon- of chatgesprekken naar buiten gebracht. Ook de website van de Kindertelefoon biedt kinderen en jongeren de gelegenheid tot het inzenden van reacties.

4 ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 8 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon ekent voor mij een Uitgangspunt van luisterenddeoor zijn voor Kindertelefoon: deren en jeugd. Ik wil Kinderen en jongeren zijn in principe in en hebben bieden het recht om hun eigen steun staat kunnen mening te vormen, deze te uiten en hun eigen beslissingen te nemen. zij vragen hebben of met problemen zitten. Welke er op deze manier voor hen teonderwerpen zijn, dat en welke bellers? Er wordt over veel verschillende onderwerpen ekent heel veel voor me. Je weet gebeld endat gechat alleen (bijvoorbeeld relaties, pesten, seksualiteit, schoolproblemen, mishandeling) en er zijn vele typen bellers/chatters. door te luisteren, je een grote steun kunt zijn. Sommigen hebben een serieuze vraag, andere blijven stil of proberen de Kindertelefoon op verschillende manieren uit.

5 3. Vrijwilligers Voorwaarden Vrijwilliger zijn bij de Kindertelefoon, is meer dan alleen kinderen te woord staan. Wij raden je aan om over de volgende voorwaarden na te denken, voordat je solliciteert bij de Kindertelefoon! Nieuwe vrijwilligers worden door de Kindertelefoon getraind in de kenmerkende Kindertelefoonaanpak voor telefoon en chat. De vraag of het probleem van een beller/chatter staat centraal en wordt altijd serieus genomen. Kinderen worden gestimuleerd over hun vraag of probleem na te denken, en ze worden geholpen de zaken op een rijtje te zetten. De vrijwilliger laat daarbij zijn eigen waarden en normen zoveel mogelijk buiten beschouwing. De vrijwilliger probeert met het kind in contact te komen; lukt dit niet (omdat een kind bijvoorbeeld alleen maar scheldt) dan verbreekt de vrijwilliger de verbinding. Deze aanpak heeft een tweeledig doel: duidelijk maken waar de Kindertelefoon voor is én bereikbaar zijn voor kinderen die een gesprek willen. De Kindertelefoon biedt géén hulpverlening, wel dienstverlening. Wanneer een kind in grote moeilijkheden zit, zorgen de vrijwilligers voor een adequate verwijzing naar professionele hulp of verwijzen zij de beller of chatter actief door naar Bureau Jeugdzorg via een driegesprek. Naast de diensten, wordt van de vrijwilligers verwacht dat zij ná de basistraining deelnemen aan deskundigheidsbevordering. Deskundigheidsbevordering wordt zowel groepsgewijs als individueel aangeboden. Indien je wilt, kun je deelnemen aan (tijdelijke) werkzaamheden op het gebied van werving, kwaliteitsbevordering of organiseren van sociale activiteiten voor de vrijwilligers.

6 Wat krijg je ervoor terug? Vrijwilligers die bij de Kindertelefoon werken krijgen daar ook iets voor terug: Gesprekstechnieken en gesprekservaring die hun hele leven van positieve invloed zal zijn op werk, leren en omgaan met anderen. Kennis van en ervaring over wat kinderen en jongeren bezighoudt en wat zij aan moois en verdrietigs kunnen meemaken. De mogelijkheid zich te bekwamen in trainings-, publiciteits- en organisatievaardigheden. De training Tijdens de training wordt de methodiek van de Kindertelefoon toegelicht, de basishouding en bijbehorende gesprekstechnieken worden getraind. Er wordt stilgestaan bij de invloed die je eigen normen en waarden kunnen hebben op je houding aan de telefoon of chat en de invloed van je eigen ervaringen ten aanzien van thema s als bijvoorbeeld verliefdheid en pesten. Er wordt veel geoefend; van de deelnemers wordt een actieve opstelling verwacht. De training wordt over het algemeen als verrijkend, maar ook als behoorlijk intensief ervaren! Gedurende de trainingsperiode doe je praktijkervaring op door gespreks technieken te oefenen en eigen te maken onder leiding van een mentor.

7 4. Na de training Commitment De Kindertelefoon vraagt van nieuwe medewerkers zich na de training voor minimaal een jaar te verbinden aan de organisatie. Dit doen we om de investering voor zowel de vrijwilliger als de organisatie lonend te maken. Diensten Een vrijwilliger doet minimaal één dienst per week. Telefoondiensten en chatdiensten zijn er elke dag. De telefoondiensten en de chatdiensten bestaan uit drie blokken van twee uur van , van en van of twee blokken van drie uur: 14:00-17:00 uur en 17:00 tot 20:00 uur. Je moet 15 minuten van tevoren aanwezig zijn om je dienst voor te bereiden. Je kunt je zelf inroosteren via een website. Met specifieke wensen ten aanzien van het rooster wordt uiteraard rekening gehouden evenals met vakanties. De Kindertelefoon is 365 dagen per jaar bereikbaar, dus ook gedurende de weekenden en alle feestdagen! Deskundigheidsbevordering Na de training blijf je voortdurend werken aan je eigen deskundigheid. Zo zijn er specifieke informatiebijeenkomsten over een bepaald onderwerp, maar ook dragen coachingsgesprekken en participatie in intervisie groepen bij aan een proces van continu leren.

8 Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari s vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in. Het werken bij de Kindertelefoon betekent Werk- en projectgroepen mij open staan voor kinderen Vrijwilligers en jongeren die dat leuk vinden kunnen voor een bepaalde periode participeren in werk die zich met ondersteunende agen hebben, hun verhalen, groepen ervaringen, activiteiten bezighouden. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen, sociale kaart en kingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, documentatie, organiseren van recreatieve activiteiten ten behoeve van vrijwilligers, werven van nieuwe vrijwilligers et cetera. daar waar zij geen gehoor vinden in hun omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier Tijdsinvestering l in te spelen en hun Ben je eenmaal vrijwilliger geworden bij de Kindertelefoon, dan kan het zijn dat je naast je vertrouwen te winnen. wekelijkse dienst soms een afspraak hebt die valt onder het kopje deskundigheidsbevordering (intervisie), zodat je die week 6 uur actief bent. Naast je diensten kan je meedoen aan werkof projectgroepen. Gezien de tijdsinvestering blijkt het in de praktijk voor mensen die meer werken dan 32 uur per week, niet haalbaar te zijn om vrijwilligers werk te doen bij de Kindertelefoon.

9 5. De organisatie Kindertelefoon Landelijk Bureau Kindertelefoon De Kindertelefoon is een onderdeel van Bureau Jeugdzorg. Verspreid over 18 locaties voeren vrijwilligers gesprekken met kinderen en jongeren. Alle Kindertelefoonlocaties zijn aangesloten bij het Landelijk Bureau Kindertelefoon, onderdeel van MOgroep Jeugdzorg te Utrecht. Het Landelijk Bureau Kindertelefoon zorgt voor het realiseren van alle publiciteit, projecten en beleidsvraagstukken van de Kindertelefoon. Ook worden daar de chat, het 0800 nummer en de website beheerd. Wie werken er bij ons? Op dit moment werken ongeveer 750 vrijwilligers bij de Kindertelefoon onder leiding van 40 betaalde parttime krachten. De minimum leeftijd om te kunnen solliciteren als vrijwilliger is 19 jaar. De oudste vrijwilligers zijn rond de 70 jaar. Er werken momenteel meer vrouwen dan mannen bij de Kindertelefoon.

10 6. Vrijwilligers over het werken bij de Kindertelefoon Anne-Lise: Ik ben Anne-Lise, 56 jaar jong en werk sinds januari 2003 als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in Almelo. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij open staan voor kinderen en jongeren die vragen hebben, hun verhalen, ervaringen, opmerkingen en stiltes beluisteren en beantwoorden, juist daar waar zij geen gehoor vinden in hun eigen omgeving. Het voelt als een voorrecht om hier een rol in te spelen en hun vertrouwen te winnen. Het direct communiceren met kinderen bevalt mij heel goed. Ik weet dat het goed bij me past en ondanks dat de gesprekken soms ernstig van aard zijn, doe ik dit werk met passie en veel genoegen. Natasja: Ik ben Natasja, 35 jaar oud en werk sinds september 2008 als vrijwilliger bij de Kinder telefoonlocatie in Middelburg. Het werken bij de Kindertelefoon betekent voor mij een luisterend oor zijn voor kinderen en jeugd. Ik wil steun kunnen bieden als zij vragen hebben of met problemen zitten. Om er op deze manier voor hen te zijn, dat betekent heel veel voor me. Je weet dat alleen al door te luisteren, je een grote steun kunt zijn.

11 ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds maart als vrijwilliger bij de Kindertelefoonlocatie in echt. Tijdens het tweede jaar van mijn studie Christel: Ik ben Christel, 25 jaar oud en werk sinds hologie heb ik me aangemeld. maart Ik2005 had hoge als vrijwilliger bij de Kindertelefoon locatie in Utrecht. Tijdens het tweede jaar van mijn studie psychologie heb ik me aangemeld. wachtingen over wat ik zou gaan leren over Ik had hoge verwachtingen over wat ik zou gaan leren over gespreksvoering en stond te springen reksvoering en stond te springen om eindelijk om eindelijk eens echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen betekenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan overtroffen. De kindertelefoon is echt iets voor kinderen en jeugd te kunnen als een warm bad waar ik tussen mijn andere werkzaamheden door altijd vrolijk en warm kenen. Mijn verwachtingen zijn meer dan ontvangen word en waar ik eigenlijk altijd tevreden weg ga na een dienst. Maar vooral het werk bij de Kindertelefoon veel troffen. De kindertelefoon is alsheeft een warm bad bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling en groei als professional in de (jeugd)hulpverlening.

12 7. Aanmelding Aanmelding kan door contact op te nemen met de voor jou dichtstbijzijnde locatie. Kijk op onze website voor de adressen. Hier kun je alle informatie vinden. Onze vrijwilligers werken verspreid over 18 locaties in Nederland. Kijk voor meer informatie over een locatie bij jou in de buurt op

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14

Inhoudsopgave. Voorwoord. Voorwoord 3. Missie en visie 4. Kanalen Kindertelefoon 6. Gespreksonderwerpen 12. Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 3 Missie en visie 4 Kanalen Kindertelefoon 6 Gespreksonderwerpen 12 Nieuwe ontwikkelingen en projecten 14 Kindertelefoon Academie 18 Sponsors 20 Colofon 22 De Kindertelefoon,

Nadere informatie

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen

Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen Groepsmaatschappelijk werk Cursussen, trainingen en gespreksgroepen FL 012 - mei 2012 Inhoudsopgave blz. Inleiding 2 Groepen volwassenen Assertiviteitstraining 4 Vrouwenpositie(f) 5 Praten met je partner

Nadere informatie

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON

VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON VIER SEIZOENEN KINDERTELEFOON JAARVERSLAG 2007 Inleiding Ieder kind moet in vertrouwen kunnen praten over een probleem. Dat is de missie van De Kindertelefoon. Dagelijks worden

Nadere informatie

Opleidingstraject. Trainer Omgaan met Pesten. november 2015 juni 2016

Opleidingstraject. Trainer Omgaan met Pesten. november 2015 juni 2016 Opleidingstraject Trainer Omgaan met Pesten november 2015 juni 2016 november 2014 1 Beste belangstellende voor het opleidingstraject tot Trainer Omgaan met Pesten, Hierbij ontvangt u de informatiegids

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

Verbetering pleegzorg in Limburg

Verbetering pleegzorg in Limburg Verbetering pleegzorg in Limburg Prima Pleegzorg. Een kreet die u het komende jaar en in 2012 steeds vaker zult horen, als het gaat om de pleegzorg in Limburg en de pleegzorg die Rubicon jeugdzorg aanbiedt

Nadere informatie

Eigen Kracht! Eigen Kracht. neem gratis mee. Investeer in jezelf met dit programma op maat! projectkrant. .. die zich verder willen ontwikkelen

Eigen Kracht! Eigen Kracht. neem gratis mee. Investeer in jezelf met dit programma op maat! projectkrant. .. die zich verder willen ontwikkelen neem gratis mee projectkrant Eigen Kracht Eigen Kracht!.. die zich verder willen ontwikkelen.. die hun weg willen vinden.. van alle culturen.. die hun kansen op werk willen vergroten Investeer in jezelf

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats

WERVINGSCIRKEL. De juiste persoon op de juiste plaats WERVINGSCIRKEL De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste persoon

Nadere informatie

Rapportage audit Afasiecentrum Rotterdam

Rapportage audit Afasiecentrum Rotterdam Rapportage audit Afasiecentrum Rotterdam De Afasie Vereniging Nederland wil kwalitatief sterke afasiecentra met als doel optimale nazorg voor mensen met afasie. In 2009 is daarom in nauwe samenwerking

Nadere informatie

Brochure Stichting Elckerlyc

Brochure Stichting Elckerlyc Brochure Stichting Elckerlyc Inhoud 1. Stichting Elckerlyc - in het kort... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Toelating... 3 1.3 Wet- en regelgeving... 3 2. Stichting Elckerlyc... 5 2.1 Inleiding... 5 2.2 Visie...

Nadere informatie

De Kracht van Cliëntenparticipatie. Meer weten over de Volksbond? Zie: www.volksbond.nl

De Kracht van Cliëntenparticipatie. Meer weten over de Volksbond? Zie: www.volksbond.nl De Kracht van Cliëntenparticipatie Meer weten over de Volksbond? Zie: www.volksbond.nl Stichting Volksbond Amsterdam Wat doet de Volksbond? De Volksbond zet zich in voor (voormalig) dak- en thuislozen

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen Handreiking Social media en de JGZ Een wereld vol kansen Colofon Titel Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen. Een uitgave van NCJ, februari 2012 Auteurs Krijn Pons, Robert Kroon, Alares Marcel

Nadere informatie

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers

Naast de mantelzorger. Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers Naast de mantelzorger Een metgezel voor mantelzorgers De mantel verlicht Het project De mantel verlicht is een initiatief van MOVISIE, kennis en

Nadere informatie

Onze dienstverlening voor coaches

Onze dienstverlening voor coaches Onze dienstverlening voor coaches Platform voor mensen en organisaties met een hulp- of ontwikkelvraag Mensen en organisaties in contact brengen met de beste coaches Ondersteunend initiatief voor de ondernemende

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Vijf jaar Buurtbemiddeling Arnhem 2007-2012

Vijf jaar Buurtbemiddeling Arnhem 2007-2012 Buurtbemiddeling Arnhem Weerdjesstraat 168 6811 JH Arnhem telefoon (026) 351 99 41 e-mail buurtbemiddeling@rijnstad.nl website www.buurtbemiddelingarnhem.nl Buurtbemiddeling Arnhem is een gezamenlijk project

Nadere informatie

Frysl@n online HULPVERLENING HANDBOEK ONLINE HULPVERLENING

Frysl@n online HULPVERLENING HANDBOEK ONLINE HULPVERLENING HANDBOEK ONLINE Voorwoord Verloop van het project ROUTE Voor u ligt het handboek van het project Online. Een tweejarig project mede tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Fryslân. In het

Nadere informatie

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken

Vrijwilligers zoeken. Vacature opmaken. Wat? Hoe? Stap 1: Denken Vrijwilligers Vrijwilligers zoeken Vacature opmaken Wat? Een vacature helpt je om goed te verwoorden waarvoor je een vrijwilliger zoekt, wat die vrijwilliger moet kunnen en wanneer die beschikbaar moet

Nadere informatie

TELEFONISCHE HULPDIENST UTRECHT JAARVERSLAG 2013

TELEFONISCHE HULPDIENST UTRECHT JAARVERSLAG 2013 Telefonische Hulpdienst Utrecht Jaarverslag 2013 1 INHOUDSOPGAVE Voorwoord..pag. 3 Inleiding... pag. 4 organisatie pag. 4 de Telefonische Hulpdienst Utrecht in Utrecht pag. 5 de Telefonische Hulpdienst

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen?

Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Als je uit elkaar gaat en je samen kinderen hebt, maakt dat de scheiding moeilijker. Zowel emotioneel als op het

Nadere informatie

Workshop Werven en begeleiden van vrijwilligers

Workshop Werven en begeleiden van vrijwilligers Workshop Werven en begeleiden van vrijwilligers Vrijwilligerscentrale Woerden 7 maart 2012 De Wervingscirkel De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

Toolkit. Maatje voor Mantelzorgers. Auteur(s) Datum MOVISIE

Toolkit. Maatje voor Mantelzorgers. Auteur(s) Datum MOVISIE Toolkit Maatje voor Mantelzorgers Auteur(s) Datum MOVISIE Jolanda Elferink, Ilse de Bruijn en Ilse Zwart Utrecht, december 2009 MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling MOVISIE is hét

Nadere informatie