Goed horen op het werk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed horen op het werk"

Transcriptie

1 Goed horen op het werk Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken, ontwikkelen we innovaties waarmee mensen kunnen horen, verstaan en meer van het leven en de geluiden kunnen genieten. Voel je vrij. Communiceer met vertrouwen. Leef zonder beperking. Life is on. Phonak BV Postbus ED Vianen /V1.00/ /Printed in the Netherlands Phonak AG All rights reserved

2 2 3 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden aanzienlijk te verbeteren voor alle situaties. Het werk is vaak een belangrijk thema en speciaal voor hen is dan ook deze brochure ontwikkeld, zodat zij met minder beperkingen kunnen participeren in de maatschappij en de kansen op een succesvolle loopbaan vergroten. Vaak wordt de solo-apparatuur dan ook vergoed door de zorgverzekeraar. De solo-apparatuur kan ook gebruikt worden bij Cochleaire implantaten en BAHA-toestellen. De moderne werkplek vormt een dynamische geluidsomgeving. Grote ruimtes met overal gesprekken en lawaai op de achtergrond vormen geen ideale omgeving voor mensen met een gehoorverlies. U moet deze uitdaging dagelijks aangaan om goed te kunnen functioneren. De Dynamic FMtechnologie voegt een nieuwe dimensie toe aan het horen. Doordat het omgevingslawaai wordt weggedrukt en de geluiden die u wel wilt horen naar voren worden gehaald, verstaat u beter dan ooit tevoren en dat maakt werken een stuk meer ontspannen. En dat leidt tot betere resultaten voor u en uw werkgever. Met Dynamic FM van Phonak kunt u deze uitdaging aan! Unieke Dynamic FM techniek Een losse richtmicrofoon vangt de spraak op en stuurt dat rechtstreeks naar uw hoortoestellen, CI of BAHA. U richt de microfoon naar de spreker of legt deze in het midden van de tafel om meerdere personen te kunnen horen. De microfoon verstuurt spraak via (FM-)radiogolven naar de miniatuur FM-ontvangers die onder uw hoortoestellen zijn bevestigd. De unieke Dynamic FM techniek zorgt voor een automatische volumeregeling. Het resultaat? U hoort in zelfs de meest lawaaiige omgevingen duidelijk wat er wordt gezegd.

3 4 5 Vergaderingen en presentaties Luisteren tijdens een vergadering kan soms lastig zijn. Mensen praten vaak door elkaar heen, waardoor het lawaainiveau toeneemt. De afstand tussen u en een collega aan het andere eind van de tafel maakt het ook al niet eenvoudiger. Tijdens presentaties en trainingen is er sprake van een nog grotere afstand tot de spreker en het verstaan wordt er niet beter op als de spreker heen en weer loopt en zijn gezicht van u afwendt. Met Dynamic FM hoort u uitsluitend de spraak die u wilt horen, zelfs over grote afstand en bij veel omgevingslawaai. Presentaties De spreker draagt een richtmicrofoon om de hals. Deze verzendt alles wat de spreker zegt rechtstreeks naar de FM-ontvangers onderaan uw eigen hoortoestellen. Tevens kan ook de DynaMic doorgeefmicrofoon ingezet worden bij vragen uit de groep. Nog nooit heeft u zoveel meegekregen van een presentatie! Vergadering Hier is een richtmicrofoon strategisch in het midden van de tafel geplaatst. Met de drie microfoonstanden bepaalt u zelf wie u hoort. Bij de rondomgevoelige stand hoort u geluid uit alle richtingen. Door de zoomstand te kiezen kunt u meer richten op een persoon.

4 6 7 Grote vergaderingen? Geen probleem Jac Sander uit Stockholm (Zweden) werkt als technicus bij vastgoedbeheerder Tornberget Fastighetsförvaltnings AB. Hij neemt vaak deel aan vergaderingen met tien tot twintig mensen. In dergelijke grote gezelschappen, die vaak door elkaar heen praten waardoor er veel geroezemoes op de achtergrond ontstaat, is het met alleen een hoortoestel moeilijk voor Jac om te bepalen wat hij precies wil horen. Jac gebruikt zijn FM-systeem zelfs voor grote evenementen, zoals conferenties. Hij kan tijdens een één-op-één gesprek het achtergrondlawaai wegfilteren door de SmartLink+ als een richtmicrofoon in de richting te houden van de persoon die aan het woord is. Zo hoeft hij geen woord te missen. Elke spreker een eigen microfoon De DynaMic conferentiemicrofoon maakt de perfecte vergaderoplossing mogelijk doordat u bij elke deelnemer een aparte microfoon kunt plaatsen. Samen met de inspiro zender kunt u tot wel 8 DynaMics gebruiken die draadloos verbonden zijn. Zo hoort u elke spreker helder en duidelijk. Dit is een alternatief voor de SmartLink+ of ZoomLink+. De DynaMic en inspiro Hoewel Jac van mening is dat zijn hoortoestel perfect functioneert onder normale omstandigheden, gebruikt hij daarnaast zijn SmartLink+ richtmicrofoon voor dergelijke grote vergaderingen, meerdere keren per dag. Hij legt uit: Mijn richtmicrofoon werkt perfect en zonder dit systeem zou ik gewoonweg weinig meekrijgen van de vergadering. Ik leg de SmartLink+ gewoon op tafel en ik kan iedereen aan tafel veel beter verstaan. Ik leg de SmartLink+ gewoon op tafel en ik kan iedereen veel beter verstaan. Jac Sander, Zweden SmartLink+ Phonak s meest geavanceerde Dynamic FM-zender beschikt over drie microfoonstanden voor diverse situaties, geïntegreerde Bluetooth-functie en een afstandsbediening voor Phonak hoortoestellen.

5 8 9 Gesprekken op de werkplek Gesprekken tussen twee mensen of in een kleine groep zijn goed te volgen in een stille ruimte. Helaas worden dergelijke gesprekken vaak gevoerd in openbare gelegenheden, zoals een kantine of op de gang, en dat betekent dat achtergrondlawaai u parten gaat spelen. En dan komt Dynamic FM goed van pas. Dynamic FM analyseert het omgevingsgeluid en drukt de storende bijgeluiden weg. Informeel gesprek Tijdens een Informeel overleg ligt de richtmicrofoon op tafel om spraak op te vangen. In deze situatie is de microfoon ingesteld op de stand Zoom. Dat is de standaardinstelling voor normale situaties, zoals gesprekken tussen twee personen. Drukke werkvloer Als u met een collega over een drukke beurs loopt of een werkbezoek brengt in een lawaaiige omgeving, laat dan uw collega (R) een richtmicrofoon om de hals dragen. De spraak wordt direct bij de mond opgevangen en verzonden naar uw hoortoestellen. Omgevingslawaai krijgt geen kans!

6 10 11 De stap naar Dynamic FM Elektromonteur Runar Pedersen uit Oppegård (Noorwegen) kan zijn solo-apparatuur niet meer missen. Bij grotere klussen moet hij vaak met collega s communiceren over een grotere afstand. Het is dan afhankelijk van het stemvolume en de akoestiek van de ruimte of ik mijn collega kan verstaan, maar in de meeste gevallen gebruik ik gewoon mijn richtmicrofoon, legt Runar uit. Deze geeft zo n geweldig geluid dat hij nagenoeg onmisbaar is. Ook tijdens bijscholingscursussen heeft Runar niet langer het gevoel dat hij op de eerste rij moet gaan zitten. Hij kan nu gaan zitten waar hij maar wil. Ik ging altijd vooraan zitten omdat ik wilde liplezen, maar nu kan ik verder weg gaan zitten en de spreker goed verstaan. Ik vertel de spreker gewoon dat ik een gehoorverlies heb en de spreker doet de microfoon dan meestal wel om, zonder enig probleem, vervolgt hij. Ik heb een cursus van zestien weken gevolgd en zonder de solo-apparatuur zou dat voor mij erg moeilijk zijn geweest. Ik heb een bijscholingscursus van zestien weken gevolgd en dat zou erg moeilijk zijn geweest als de trainer mijn solo-apparatuur niet had gedragen. Runar Pederson, Noorwegen Het enige waar Runar spijt van heeft is het feit dat hij de FM-technologie niet eerder had ontdekt, omdat dat zowel voor zijn loopbaan als zijn hobby s minder vervelende gevolgen zou hebben gehad. Ik had vroeger mijn eigen transportbedrijf, vertelt hij, maar toen ik mijn gehoor kwijtraakte, raakte ik ook mijn werk kwijt. Ik was ook bijrijder bij rally s, maar daar ben ik mee gestopt vanwege de stress die ontstond omdat ik niet goed kon verstaan. Met de Phonak FM-apparatuur van vandaag de dag had ik dit allebei gewoon kunnen blijven doen. De keuze van Runar Runar gebruikt de ZoomLink+ richtmicrofoon. Om het geluid direct op zijn hoortoestellen te ontvangen heeft hij design-geintegreerde ontvangers onderaan zijn hoortoestel gekoppeld. ZoomLink+ Een veelzijdige richtmicrofoon met Dynamic FM-techniek en drie microfoonstanden speciaal voor verschillende luistersituaties. Design-geïntegreerde ontvangers Het FM-signaal van zijn ZoomLink+ wordt opgevangen door de unieke design-geïntegreerde FM-ontvanger onder zijn hoortoestel. Dit type ontvanger is speciaal ontwikkeld voor de hoortoestellen van Phonak. Ze zijn zeer praktisch en discreet.

7 12 13 Telefoneren Telefoneren kan echt een probleem zijn voor mensen met een gehoorverlies. Zelfs met goede hoortoestellen kan effectief communiceren moeilijk zijn doordat omgevingslawaai het gesprek onverstaanbaar maakt. De bluetooth-technologie in de SmartLink+, is een handige oplossing waarmee de gesprekken rechtstreeks via uw hoortoestel worden gevoerd. Mobiel bellen De Phonak SmartLink+ (hier om de hals gedragen) is via Bluetooth draadloos verbonden met een mobiele telefoon, waarbij de SmartLink+ het hele telefoonverkeer afhandelt. Uw GSM blijft in uw broekzak. De FM-ontvangers ontvangen het gesprek en zo vormen uw hoortoestellen een headset. Het voeren van een telefoongesprek was nog nooit zo eenvoudig. DECT-telefoon Hier ziet u een SmartLink+ gecombineerd met een DECT-telefoon (voorzien van Bluetooth). Dat betekent dat de gebruiker ieder woord duidelijk kan horen, in elke werkomgeving. Draadgebonden toestel Als de telefoonhoorn draadgebonden is, dan kan de richtmicrofoon via een kabel en splitter worden aangesloten op uw vaste telefoon. U hoort dan het gesprek via de solo-apparatuur, maar spreekt terug in de hoorn. Een populaire oplossing voor call centers en receptionisten. SmartLink+ Phonak s meest geavanceerde Dynamic FM-zender beschikt over drie microfoonstanden voor uiteenlopende situaties, geïntegreerde Bluetooth-functie en een afstandsbediening voor Phonak hoortoestellen.

8 14 15 Computers en multimedia Video meetings en conference calls via Skype steeds vaker voor. Ook mensen met een gehoorverlies willen uit de voeten kunnen met deze communicatiekanalen. Gelukkig is dat eenvoudig te realiseren. Alle Phonak richtmicrofoons zijn immers voorzien van een audio input waardoor deze via een kabel aangekoppeld kan worden. Vervolgens wordt het geluid door de richtmicrofoon naar uw oren verstuurd. Met één kabel koppelt u de richtmicrofoon aan de audio-uitgang van de computer. Zo hoort u via uw FM-ontvangers alle geluiden van de computer, zoals gesprekken via Skype.

9 16 17 In de auto Voor veel werknemers is de auto meer dan alleen een vervoermiddel; een auto is vaak hun mobiele kantoor. Alle verkeersgeluiden maken de auto doorgaans tot één van de moeilijkste luisteromgevingen voor mensen met gehoorverlies. Handsfree telefoneren, aanwijzingen van de navigatie horen en een gesprek met anderen kunnen daarom problematisch zijn in de auto. Het antwoord daarop is de SmartLink+. Handsfree mobiel bellen De SmartLink+ met Bluetooth maakt handsfree mobiel telefoneren mogelijk. U heeft ontspannen gesprekken in de auto en dat is prettig zaken doen. Navigatie De SmartLink+ is voorzien van een audio input. Sluit de SmartLink+ aan op de audio-uitgang van uw navigatie en u ontvangt de aanwijzingen rechtstreeks in uw oor. Gesprek met bijrijder Overhandig de microfoon aan uw (goedhorende) bijrijder en u verstaat ieder woord zonder dat uw collega boven het lawaai van de motor uit hoeft proberen te komen.

10 18 19 Dynamic FM van Phonak De Dynamic FM-techniek is uniek en laat de concurrentie ver achter zich. De microfoon meet voortdurend het omgevingslawaai en zal vervolgens het ontvangertje aan uw hoortoestel aansturen om meer of minder versterking te geven, afhankelijk van de omgeving. Zo zorgt Dynamic FM ervoor dat u veel beter verstaat, ook in rumoerige omgevingen en over een grotere afstand. Gebruik onderstaand overzicht om te bepalen wat de beste oplossing is. Zenders De All-round oplossing SmartLink+ of ZoomLink+ Deze richtmicrofoons zijn het meest populair in de werkomgeving. Beide modellen beschikken over meerdere microfoonstanden. De SmartLink+ biedt daarnaast nog de mogelijkheid voor bluetooth en een afstandsbedieningfunctie. Deze richtmicrofoons bieden een goede oplossing voor de meeste situaties. De vergaderspecialist inspiro met DynaMic conferentiemicrofoon Als u tijdens een vergadering elke spreker een stem wilt geven, dan kiest u voor de inspiro met meerdere DynaMics. De inspiro heeft de unieke mogelijkheid om met maximaal 8 DynaMic doorgeefmicrofoons samen te werken, de perfecte vergaderoplossing. Deze combinatie is alleen mogelijk met de inspiro.

11 20 21 Ontvangers Zaalversterking Design-geïntegreerd Als u al een hoortoestel van Phonak draagt, dan is een design-geïntegreerde Dynamic FM-ontvanger de meest fraaie en praktische oplossing. Deze ontvangers sluiten precies aan bij de vorm van uw hoortoestel, zodat de oorspronkelijke subtiele lijnen behouden blijven. Universeel Als u een hoortoestel van een ander merk draagt, dan kunt u één van onze universele ontvangers gebruiken: mylink neklus (T-stand) Via een audioschoen adapter Via uw audiostreamer (mits voorzien van 3-pins ingang) Cochleair implantaat Ook gebruikers van een cochleair implantaat (CI) ondervinden veel voordeel bij Dynamic FM. Daarom bestaat er voor nagenoeg elk CI-model wel een geschikte Dynamic FM-ontvanger. TX-300V De TX-300V is de FM-zender voor zeer grote congres-, vergader- en theaterzalen. De hoortoesteldrager krijgt het geluid binnen via de FM-ontvanger (zie linker pagina). Dynamic SoundField Wil uw werkgever geluidsversterking toepassen in een ruimte? Deze intelligente zaalversterking maakt de spreker perfect verstaanbaar voor iedereen via de speaker. Dynamic SoundField kan daarnaast ook spraak rechtstreeks naar de FM-ontvanger onderaan uw hoortoestel sturen.

12 22 23 Alle eigenschappen op een rijtje Solo-apparatuur uitproberen en vergoeding Smartlink+ ZoomLink+ inspiro DynaMic TX-300V Dynamic SoundField ** U kunt altijd een proef starten bij uw audicien zonder verdere verplichting tot aanschaf. Maar omdat u nog werkzaam bent, heeft u waarschijnlijk recht op vergoeding door uw zorgverzekeraar. Hiervoor dient u een voorschrift van een audioloog te hebben. Kijk voor de vergoedingscriteria op Bespreek uw wens eens nader met uw audicien. Het snelste traject is echter een vergoeding van de kosten door uw werkgever. Presentaties en trainingen Vergadering met veel deelnemers Vergaderingen met kleine groep aan een tafel Eén-op-één gesprekken Gesprekken in kleine groepen (in wandelgangen) Telefoneren met een mobiele telefoon (via Bluetooth) Telefoneren met een DECT-telefoon (via Bluetooth) Direct uitproberen bij informatie centrum Er zijn ook diverse informatie centra in het land waar de Phonak solo-apparatuur aanwezig is voor een demonstratie. Dit kan handig zijn als uw eigen audicien deze mogelijkheid niet heeft. Kijk op voor een centrum in uw directe omgeving. Telefoneren met draadgebonden telefoon (call center) Gesprekken met bijrijder in de auto Computer, multimedia en navigatie Zakendiner in een druk restaurant Congreszalen ** Dynamic SoundField is geschikt voor zowel goed- als slechthorenden door de luidspreker

Goed horen op het werk

Goed horen op het werk Goed horen op het werk Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken,

Nadere informatie

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl

Goed horen met FM. Een gids voor praktische toepassingen. Life is on. www.phonak.nl Goed horen met FM Een gids voor praktische toepassingen Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen

Nadere informatie

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger

Werkplekaanpassing. Goed horen op het werk met Roger Werkplekaanpassing Goed horen op het werk met Roger Januari 2014 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het spraakverstaan van slechthorenden

Nadere informatie

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden

Werkplek aanpassing. Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Werkplek aanpassing Informatie over aanvullende communicatiemiddelen voor slechthorenden Inhoudsopgave Wat is een werkplekaanpassing? Is een hoortoestel wel voldoende? Solo-apparatuur...Pagina 3 Signaal-

Nadere informatie

COMFORT DIGISYSTEM Digitaal communicatiesysteem voor op het werk

COMFORT DIGISYSTEM Digitaal communicatiesysteem voor op het werk COMFORT DIGISYSTEM Digitaal communicatiesysteem voor op het werk In het arbeidsproces tref je talloze geluidsomgevingen aan die belastend zijn voor mensen met een hoortoestel of hoorimplantaat. Het Comfort

Nadere informatie

Power-hooroplossingen. Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven

Power-hooroplossingen. Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven Power-hooroplossingen Toegang tot meer gesprekken in het dagelijks leven Phonak blijft zich inzetten om hindernissen weg te nemen voor mensen met gehoorverlies. We zijn constant bezig met het ontwikkelen

Nadere informatie

Puzzel mee. Hoe zit het nu eigenlijk? WINTER EDITIE. WIN een ipad Mini. zwemdoppen >> zie pagina 9. heel veel prijzen! Veilig zwemmen met

Puzzel mee. Hoe zit het nu eigenlijk? WINTER EDITIE. WIN een ipad Mini. zwemdoppen >> zie pagina 9. heel veel prijzen! Veilig zwemmen met hoorjournaal 2013 wordt u aangeboden door uw HoorProfs vakaudicien WINTER EDITIE het laatste nieuws over vergoeding van hoortoestellen in 2014 Hoe zit het nu eigenlijk? vergoeding van hoortoestellen in

Nadere informatie

Uitgebreide gehoortest. Goed horen en verstaan op kantoor. De kraan kon hij horen druppen. interview. door de HoorProfs vakaudicien. www.hoorprofs.

Uitgebreide gehoortest. Goed horen en verstaan op kantoor. De kraan kon hij horen druppen. interview. door de HoorProfs vakaudicien. www.hoorprofs. www.hoorprofs.nl MAGAZINE NUMMER 1 2011 hoorjournaal magazine wordt u aangeboden door HoorProfs Uitgebreide gehoortest door de HoorProfs vakaudicien Goed horen en verstaan op kantoor interview De kraan

Nadere informatie

Logopedie na cochleaire implantatie. info voor de patiënt. hoofd, hals en zenuwstelsel

Logopedie na cochleaire implantatie. info voor de patiënt. hoofd, hals en zenuwstelsel hoofd, hals en zenuwstelsel info voor de patiënt Logopedie na cochleaire implantatie UZ Gent, Centrum voor Gehoor- en Spraakrevalidatie Ter Sprake Dienst Neus-, Keel- en Oorheelkunde Logopedie na cochleaire

Nadere informatie

De Audiciens. Beursspecial. Het vakblad dat ons versterkt. Vakblad voor audiciens Beursspecial jaargang 2 November 2008

De Audiciens. Beursspecial. Het vakblad dat ons versterkt. Vakblad voor audiciens Beursspecial jaargang 2 November 2008 De Audiciens Het vakblad dat ons versterkt Vakblad voor audiciens Beursspecial jaargang 2 November 2008 Beursspecial Voorwoord Beste lezers, Op de EUHA, van 15 tot 17 oktober 2008 in Leipzig, zijn veel

Nadere informatie

De Audiciens. Wim Beek over de pilot otoscopie en audiologisch onderzoek. De Audiciens in gesprek met Marco van Rijn

De Audiciens. Wim Beek over de pilot otoscopie en audiologisch onderzoek. De Audiciens in gesprek met Marco van Rijn De Audiciens Het vakblad dat ons versterkt Vakblad voor audiciens nummer 2 jaargang 3 April 2009 Wim Beek over de pilot otoscopie en audiologisch onderzoek De Audiciens in gesprek met Marco van Rijn José

Nadere informatie

Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie

Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie Nieuwe keuzes voor een complete hoorsensatie Phonak kondigt met plezier de nieuwste aanwinsten voor de algemeen erkende Phonak CROS-portfolio aan: Phonak CROS H2O en Phonak CROS 13. We zijn ervan overtuigd

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

Laat u inspireren door het leven

Laat u inspireren door het leven Meer informatie over ReSound Unite draadloze accessoires. Vraag het aan uw audicien. Scan onderstaande QR code of ga naar www.resound.nl/unite M101550-NL-12.11-Rev.A Laat u inspireren door het leven met

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Project Kwaliteitscriteria TeleTolk

Project Kwaliteitscriteria TeleTolk Project Kwaliteitscriteria TeleTolk ONDERZOEKSBEVINDINGEN TOT EN MET 1 MEI 2013 Versie 1.0 Rike Baas Wouter Bolier, editor Suzanne Heuft Casper van der Velde Arnoud van Wijk, editor info@kwaliteitteletolk.nl

Nadere informatie

De Audiciens. Het oorpaviljoen Meten is weten EBP: bewijs marketing. Het vakblad dat ons versterkt

De Audiciens. Het oorpaviljoen Meten is weten EBP: bewijs marketing. Het vakblad dat ons versterkt Vakblad voor audiciens nummer 1 jaargang 5 Februari 2011 De Audiciens Het oorpaviljoen Meten is weten EBP: bewijs marketing HOE PROFESSIONEEL IS DE HOORZORG VAN www.specsavers.nl SPECSAVERS? SPECSAVERS

Nadere informatie

Huisstijl handboek. Klantgericht werken in het KlantContactCentrum

Huisstijl handboek. Klantgericht werken in het KlantContactCentrum Huisstijl handboek Klantgericht werken in het KlantContactCentrum Samenwerken, Klantgericht, Ondernemend, Omgevingsgericht en Resultaatgericht! SKOOR 1 Inhoudsopgave 1. INLEIDING KLANTGERICHT WERKEN EN

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT?

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT? NIEUWSBRIEF V O O R J A A R 2 0 0 5 Krachtig in het contact maken met ieders (verborgen) talenten. Beste lezer, deze voorjaarsnieuwsbrief staat geheel in het teken van assertiviteit. Waarom, vraagt u zich

Nadere informatie

Solliciteren en gezondheid

Solliciteren en gezondheid Solliciteren en gezondheid beter zwijgen of verstandig spreken? www.bpv.nl Colofon oorspronkelijke tekst Marlies Hemel en Hadewych van Kempen (BPV&W) herziene tekst Jannie Komduur (BPV&W) vormgeving Onck

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Eén vergadering. Op twee plaatsen. Videovergaderen. Efficiënt en kwalitatief videovergaderen

Eén vergadering. Op twee plaatsen. Videovergaderen. Efficiënt en kwalitatief videovergaderen Eén vergadering Op twee plaatsen Videovergaderen Efficiënt en kwalitatief videovergaderen Inhoudsopgave 1 Wat is videovergaderen? 4 Online vergaderen 4 Videovergaderen 4 Combinatie 5 Videovergaderen slaat

Nadere informatie

De 10 tips voor. Optimaal Omgaan met je Tijd. Meer bereiken en meer genieten

De 10 tips voor. Optimaal Omgaan met je Tijd. Meer bereiken en meer genieten De 10 tips voor Optimaal Omgaan met je Tijd Meer bereiken en meer genieten De 10 tips voor Optimaal Omgaan met je Tijd Meer bereiken en meer genieten Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat

Nadere informatie

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE

UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE UITGEWERKT DRAAIBOEK VOOR TRAINERS REALISTEN ROADMOVIE Op www.derealisten.nu bij het kopje methodiekboek vindt u alle benodigde trainingsmaterialen. De prezi presentatie voor de trainingsbijeenkomsten

Nadere informatie

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Handleiding Info vooraf

Handleiding Info vooraf Handleiding In deze handleiding leggen we je stap voor stap uit hoe je tot een eigen presentatie met tekst foto s en video kan komen die je vervolgens kan afspelen op jouw TV. Deze handleiding dient ter

Nadere informatie