1. Welke sociale vaardigheden zijn voor de sportmasseur het meest belangrijk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Welke sociale vaardigheden zijn voor de sportmasseur het meest belangrijk"

Transcriptie

1 1. Welke sociale vaardigheden zijn voor de sportmasseur het meest belangrijk A. goed kunnen registreren B. goed kunnen masseren C. goed kunnen communiceren D. goed kunnen beoordelen 2. Wat moet er gebeuren met de kwaliteit van de sportmassage A. deze hoeft niet veranderd te worden B. deze moet verbeterd worden C. een sportmasseur speelt hier geen rol in dus hoeft hij zich hier niet mee bezig te houden D. er zijn geen gegevens bekend over de kwaliteit van de sportmassage dus kan op deze vraag geen goed antwoord gegeven worden 3. Sportmassage moet voldoen aan o.a. de volgende kwaliteit(en): A. betrouwbaarheid B. duurzaamheid C. conformiteit D. alle bovengenoemde antwoorden zijn juist 4. Wat is het meest bepalend voor de kwaliteit van de sportmasseur? A. alle mogelijkheden, die de sportmassage biedt B. alle technieken, die de sportmassage biedt C. de kwaliteit van de sportmasseur zelf D. behoeften van de client 5. Wat is het doel van de gemeenschappelijke organisatie van de sportgezondheidszorg? A. Sportblessures de wereld uithelpen B. Meer aandacht krijgen voor Sportmassage C. Gemeenschappelijke visie ontwikkelen over de sportgezondheidszorg D. Gemeenschappelijke visie ontwikkelen over sportmassage 6. I. Om door een sportarts gezien te worden,heb je altijd een verwijzing nodig van een andere arts II Alle sportartsen zijn verbonden aaneen Sportmedisch Adviescentrum A. I en II zijn juist B. alleen I is juist C. alleen II is juist 7. Welke werkzaamheden behoren tot de kerntaken van een sportarts? A. Preventief sportmedische onderzoeken B. Diagnostiek en behandeling van individuelesporters C. Onderzoek op het gebied van allerlei sportmedische problemen D. Alle bovengenoemde antwoorden zijn juist

2 8. I. Tot de doelgroep van de sportmasseur behoren alleen sporters die op hoog niveau presteren II. Het doel van de werkzaamheden van een sportmasseur is het treffen van maatregelen ter behandeling van blessures en aandoeningen D. I en II zijn nietjuist 9. Welk percentage van alle sportblessures wordt behandeld door een huisarts? A. 15% B. 20% C. 25% D. 35% 10. De sportmasseur heeft een belangrijke rol als: A. Vertrouwenspersoon en behandelaar B. Begeleider bij blessurepreventie, en eerste contact bij klachten C. Beste vriend, en ondersteuner van arts en fysiotherapeut D. Alle bovenstaande antwoorden zijn juist 11. Er is toestemming nodig van de client om zijn gegevens te gebruiken voor? A. voor doorverwijzing B. wetenschappelijk onderzoek C. verwijzing naar een collega D. voor bespreking met collega s 12. Welke uitspraak is juist? A. de behandeling van een sportmasseur valt onder geneeskundige behandeling B. de bewaartermijn van clientengegevens is minimaal 10 jaar C. de sportmasseur heeft geheimhoudingsplicht D. de sportmasseur mag geneeskundige behandelingen verrichten 13. Waarom is een goede communicatie met de client van belang? A. Het zal ertoe leiden dat een client zich meer op z n gemak voelt B. Het zal de ertoe leiden dat een sportmasseur exact de juiste behandeling kan toepassen die past bij de vraag van de client C. Het zal ertoe leiden dat een client sneller van zijn klacht afgeholpen is D. Het zal ertoe leiden dat een sportmasseur meer clienten krijgt Het goed kunnen communiceren met clienten is veel minder belangrijk dan het uitvoeren van een goede behandeling II. De gedrag- en tuchtregels van het N.G.S. zijn van toepassing op een sportmasseur

3 15. In Nederland: A. zijn er uitsluitend georganiseerde sporters B. zijn er meer ongeorganiseerde dan georganiseerde sporters C. zijn er ongeveer even veei ongeorganiseerde als georganiseerde sporters D. zijn er meer georganiseerde dan ongeorganiseerde sporters 16. Welke disciplines behoren tot de kernprincipes van de Sportgezondheidszorg? A. Vereniging voor Sportgeneeskunde, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sport B. Nederlands Genootschap voor Sportmassage, Vereniging voor Sportgeneeskunde C. Vereniging voor Sportgeneeskunde, Nederlands Genootschap voor Sportmassage, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sport D. Rode kruis, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sport, Nederlands Genootschap voor Sportmassage, Vereniging voor Sportgeneeskunde 17. I. Sportfysiotherapeuten werken altijd in particuliere praktijken II. De sportysiotherapeut werkt samen met huisartsen, specialisten, trainers en sportmasseurs. A. I en II zijn juist B. alleen I is juist C. alleen II is juist 18. Wat is van belang om je leven lang een goede sportmasseur te zijn? A. het lezen van de krant en praten met andere sportmasseurs B. het uitbreiden van kennis door lezen en bijscholingen te volgen en de benodigde vaardigheden verder te ontwikkelen C. het volgen van bijscholingen alleen is voldoende D. geen van bovenstaande antwoorden zijn correct 19. I. De client moet toestemming vragen om zijn/haar eigen dossier in te zien II Mensen die niet direct betrokken zijn bij de behandeling van een client mogen zonder toestemming van de client het dossier inzien 20. Welke uitspraak is juist? A. voor sportmasseurs zijn geen wettelijke procedures vastgelegd om inspraak te regelen B. het advies voor sportmasseurs is om de clientgegevens 5 jaar te bewaren C. het advies voor sportmasseurs is om de clientgegevens na 5 jaar te vemietigen, om zo ruimte in het archief te maken D. handelingen van sportmasseurs vallen onder geneeskundige behandelingen

4 21. I De nadruk van de kwaliteitswet Zorginstellingen ligt bij de eigen verantwoordelijkheid van instellingen voor het leveren van kwalitatief goede zorg II. De kwaliteitswet Zorginstellingen is alleen bestemd voor zorginstellingen met meer dan 250 medewerkers 22. Aan welke eis moeten instellingen omwille van de kwaliteit van de zorg voldoen? A. zorg moet doelmatig, doeltreffend en klantgericht zijn B. er moet een op kwantiteit gericht beleid zijn C. een zorginstelling hoeft geen gegevens te registreren betreffende de kwaliteit van de zorg. D. zorginstellingen rapporteren 2 maal per jaar over de kwaliteit van de zorg in hun organisatie 23. Welke uitspraak is juist m. b. t. het behandelen van een klacht? A. de correspondentie omtrent een klachthoeft niet vastgelegd te worden op klachtenformulieren B. de procedures die in het klachtenreglement staan van het N.G.S. moeten worden nageleefd C. het N.G.S. stelt een klachtendossier op voor een sportmasseur D. de sportmasseur handelt een klacht binnen 4 weken af 24. I De gegevens uit een clientendossier mogen nooit uitgewisseld worden met andere personen II. Een client hoeft geen toestemming te geven voor inzage van zijn clientendossier door derden 25. Je bent als sportmasseur aanwezig bij een sportevenement. De organisatie vraagt jouw medewerking bij de dopingcontrole: A. je moet te allen tijde je medewerking daarvoor verlenen B. je hoeft geen medewerking te verlenen het zijn jouw sporters niet C. je verleent alleen je medewerking voor de sporters die je begeleidt D. je hoeft geen medewerking te verlenen dat valt buiten jouw bevoegdheden 26.Wat is het geschatte aantal sportblessures per jaar in Nederland? A. 1,2 miljoen B. 1,9 miljoen C. 2,3 miljoen D. 2,7 miljoen

5 27. Welk percentage van het totaal aantal sportblessures ontstaat geleidelijk? A. 10% B. 20 % C. 30 % D. 40 % 28. Wat is het doel en de functie van een clientendossier? A. het voorkomen van klachten van clienten B. het vastleggen van de gegevens van de dient C. het beschermen van de clientenrechten D. het transparant maken van de werkzaamheden 29. Een clientendossier bestaat minimaal uit? A. een clientenkaart en een functieonderzoek formulier B. een clientenkaart en een stappenplan formulier C. een clientenkaart, en een anamneseformufier D. een clientenkaart, een stappenplanformufier en een verwijzing. 30. Waarom is het belangrijk dat een sportmasseur een goed clientendossier aanlegt? A. Het geeft de sportmasseur een goed overzicht van het behandelproces B. het maakt de werkzaamheden transparant en naspeurbaar C. het dient ter bewaking, sturing en evaluatie van zijn handelen D. Alle bovenstaande antwoorden zijn juist 31. Welke uitspraak is juist? A. Voor sportmasseurs zijn geen wettelijke procedures vastgelegd om inspraak te regelen B. Het advies voor sportmasseurs is om de clientgegevens 5 jaar te bewaren C. Het advies voor sportmasseurs is om de clientgegevens naar 5 jaar te vernietigen, om zo ruimte in het archief te maken D. Handelingen van sportmasseurs vallen onder geneeskundige behandelingen 32. Sportmassage moet voldoen aan o.a. de volgende kwaliteit(en): A. Specifiek en meetbaar B. Acceptabel en realistisch C. A en B zijn juist D. Alleen A is juist 33. Welk percentage van het totale budget van de overheid bedragen de kosten van de gezondheidszorg? A. 8% B. 10% C. 14% D. 20% 34. Het beleid van de regering richt zich op: A. Vergroten van het bewegingsaanbod op en rond scholen B. Meer onderzoek naar preventieve interventies C. A en B zijn juist D. A en B zijn onjuist

6 35. Wat is een semi-statisch archief? A. Papieren clidntendossiers die in een archief opgeslagen liggen B. Een digitaal archief waar alle lopende zaken in opgeslagen zijn C. Een digitaal archief dat allerlei documentenbevat die op enige wijze archiefvaardig zijn D. Een digitaal archief dat afgesloten clientendossiers bevat 36. Welke uitspraak is juist? A. Clienten hebben geen mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de kwaliteit van hun zorg B. In de WGBO worden geen plichten van clienten bepaald C. Voor sportmasseurs zijn geen wettelijke procedures vastgelegd om inspraak te regelen D. Er bestaan geen wetten die de rechten van clienten in de zorg vastleggen 37. Wat is vastgelegd in de WKCZ? A. In deze wet liggen een aantal eisen vast die gesteld worden aan de kwaliteit van zorg B. Het regelt de relatie tussen client en zorgverlener C. Het bepaalt dat het verrichten van een aantal categorieen van handelingen in het kader van de gezondheidszorg alleen mogen worden uitgevoerd door daarvoor gekwalificeerde personen D. Het bepaalt dat elke zorgaanbieder een regeling moet treffen voor de behandeling van klachten door clienten 38. Welke uitspraak is juist? A. Clienten hebben recht op bescherming van hun privacy B. Clienten hebben geen recht op bezwaar tegen gebruik van hun gegevens voor wetenschappelijk onderzoek C. Clienten kunnen geen informatie weigeren D. Clientenrechten zijn vastgelegd in de BIG wet 39. De wet W.M.G. A. is de Wet Maatschappelijke Gezondheidszorg B. is de wet, die bepaalt, dat iedereen recht heeft op zorgverlening C. is de wet, die tot doel heeft de concurrentie in de gezondheidszorg te bewerkstelligen D. is de wet, die het mogelijk maakt, dat bepaalde beroepen een contract kunnen afsluiten met een zorgverzekeraar 40. De wet W.G.B.O. regelt onder andere: A. dat de client wordt behandeld B. dat de client ervoor moet zorg dragen, dat de zorgverlener wordt betaald C. alle relaties tussen de client en de zorgverlener D. dat de zorgverlener wordt betaald door de zorgverzekeraar

7 41. De wet W.B.P. staat voor: A. de Wet Bepaling Privacy B. de Wet Bespreking Persoonsgegevens C. de Wet Bescherming Privacy D. de Wet Bescherming Persoonsgegevens 42. Een client heeft een klacht over jouw behandeling A. de client moet de klacht melden aan de vereniging waarbij je werkt B. de client moet de klacht eerst bij jou melden C. de client moet de klacht aan de verwijzer D. de client moet de klacht melden aan het N. G. S. 43. Onder cliëntenrechten vallen niet? A. recht op directe behandeling B. recht op inspraak van een behandeling C. recht op een second opinion D. recht op inzage van een duidelijk behandelplan 44. De sportmasseur heeft een rol als: A. eerste contact bij klachten B. ondersteuner van arts en fysiotherapeut C. vertrouwenspersoon D. alle bovengenoemde antwoorden zijn juist 45. Wat houdt het recht op een behandeling en een duidelijk behandelplan precies in? A. het houdt in dat een client recht heeft op behandeling, begeleiding en verpleging B. het houdt in dat een client recht heeft op onmiddellijke behandeling, begeleiding en verpleging 46. Volgens het recht op een behandeling en een duidelijk behandelplan, mag niemand zonder toestemming aan het lichaam van de client komen, of deze behandelen. A. deze stelling is altijd juist B. een uitzondering is als de client gedwongen is opgenomen. C. een uitzondering is als er sprake is van een noodsituatie D. antwoord B en C zijn allebei juist

8 47. De wet WGBO? A. is de wet, die de privacy regelt B. is de wet, die de relatie tussen de client en de behandelaar regelt C. is de wet, die een eventuele klacht van de client regelt D. is de wet, die bepaalt, dat een behandeling alleen mag worden uitgevoerd door gekwalificeerde personen 48. De BIG-wet is? A. de wet op bijzondere individuele gezondheidszorg B. de wet op informatie in de gezondheidszorg C. de wet op bepalingen individuele gezondheidszorg D. de wet op beroepen individuele gezondheidszorg 49. I. Een client heeft recht op geheimhouding van de gegevens in een dossier II Een client mag zijn/haar dossier altijd zonder toezicht inzien 50. Waarop moet een sportmasseur zich tijdens een behandeling richten? A. op de klacht waarvan een client hinder ondervindt B. op de persoon die met de klacht bij een sportmasseur komt C. op zowel de klacht waarmee de persoon komt, als de persoon achter de klacht D. op professioneel gedrag 51.I. De sportmasseur dient de client op de hoogte te stellen, hoe met de persoonlijke gegevens wordt omgegaan II. De verslaglegging in het clientendossier dient inzichtelijk, leesbaar, vertrouwelijk en volledig te zijn 52. Persoonsgegevens mogen niet worden verwerkt door? A. sportmasseurs B. artsen C. politie D. werkgevers

9 53. De kern van kwaliteitszorg is: A. het waarborgen van het afgesproken kwaliteitsniveau B. het waarborgen van een goed behandelproces C. het voldoen aan de wensen van de client D het waarborgen van een goede massage 54. Wat is het meest bepalend voor de kwaliteit van de sportmassage? A. alle mogelijkheden die de sportmassage biedt B. met name de blessurepreventie C. de behoeften van de client D. de behandelmogelijkheden die de sportmasseur kan bieden 55. De wet WBP: A. is niet van toepassing op hulpverleners in de gezondheidszorg B. bepaalt, dat persoonsgegevens niet mogen worden doorgegeven zonder toestemming C. is alleen voor BIG-geregistreerde hulpverleners D. is er alleen om bijzondere persoonsgegevens te beschermen 56. Hoeveel mensen zijn er in Nederland met een chronische aandoening? A B C. bijna 1 miljoen D. boven de 1,5 miljoen 57. Wat is de grootste groep met het risico om chronisch ziek te worden? A. ouderen B. jongeren C. meisjes, die doen aan topsporten zoals turnen D. alle prestatiegerichte sporters

10 Antwoorden MC-vragen kwaliteitszorg 1. D 2. D 3. D 4. D 5. C 6. D 7. D 8. D 9. A 10. B 11. C 12. C 13. B 14. B 15. B 16. C 17. C 18. B 19. D 20. A 21. A 22. A 23. D 24. D 25. A 26. D 27. B 28. D 29. C 30. D 31.A 32. C 33. B 34. C 35. D 36. C 37. D 38. A 39. C 40. B 41. D 42. B 43. A 44. D 45. A 46. D 47. B 48. D 49. A 50. C 51. C 52. D 53. A 54. C 55. A 56. D 57. A

Kwaliteitseisen. Evaluatie en nazorg. Wet en regelgeving/cliëntenrechten. Klachten. Wet en regelgeving/cliëntenrechten

Kwaliteitseisen. Evaluatie en nazorg. Wet en regelgeving/cliëntenrechten. Klachten. Wet en regelgeving/cliëntenrechten Kwaliteitszorg Kwaliteit Wat is kwaliteit? Definitie Met je product of dienst voldoen aan de eisen van de cliënt volgens afspraken die met de cliënt gemaakt zijn Dus: waarborgen van een afgesproken kwaliteitsniveau

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Rechten en plichten van de patiënt

Rechten en plichten van de patiënt 1/5 Algemeen Rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Over de registratie van uw gegevens. Informatie voor cliënten

Over de registratie van uw gegevens. Informatie voor cliënten Over de registratie van uw gegevens Informatie voor cliënten Uw Dossier Om u goed te kunnen behandelen, houden wij een dossier over u bij. In uw dossier staat informatie over u en uw behandeling zoals

Nadere informatie

Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens

Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens Privacy van de cliënt en omgang met cliëntgegevens Informatieboekje Privacy - februari 2010 PRIVACY VAN DE CLIËNT De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) bepaalt hoe wij in Nederland moeten omgaan met

Nadere informatie

De rechten en plichten van de patiënt

De rechten en plichten van de patiënt 1/6 Algemeen De rechten en plichten van de patiënt Inleiding Als patiënt hebt u een aantal rechten en plichten die zijn vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl

Privacy. Informatie. www.arienszorgpalet.nl Privacy Informatie www.arienszorgpalet.nl Inleiding Over ons Over AriënsZorgpalet AriënsZorgpalet is een toonaangevende zorginstelling in Enschede. Met 900 medewerkers en 350 vrijwilligers bieden we onze

Nadere informatie

Privacyreglement. Huisartenpraktijk MIR. Datum: J. Abdulraheam Dordrechtweg DM Arnhem Tel:

Privacyreglement. Huisartenpraktijk MIR. Datum: J. Abdulraheam Dordrechtweg DM Arnhem Tel: Privacyreglement Huisartenpraktijk MIR Datum: 11-04-2017 J. Abdulraheam Dordrechtweg 14 6843 DM Arnhem Tel: 026-3814465 www.huisartsenpraktijk-mir@praktijkinfo.nl Privacyreglement Uw persoonsgegevens en

Nadere informatie

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list)

Versie 26april 2016 (EvA/BC/2016/FAQ-list) Veelgestelde vragen Jeugdgezondheidszorg In deze lijst met veelgestelde vragen vindt u antwoorden op vragen rondom privacy, inzage van dossiers, etc. Staat uw vraag er niet tussen of zijn de antwoorden

Nadere informatie

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven.

3. Zowel jij als de behandelaar zijn verplicht gemaakte afspraken na te komen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal een ieder dit tijdig aangeven. Huisreglement Helder 1. Dit reglement wordt aan iedere patiënt(e) ter inzage aangeboden bij aanvang van de behandeling. Wij gaan ervan uit dat je je conformeert aan onderstaand reglement. Het is van toepassing

Nadere informatie

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy

Uw rechten Recht op informatie Second opinion (tweede mening) Recht op privacy Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere behandelaar* nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van

Nadere informatie

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens

Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens Patiënteninformatie Afspraken met betrekking tot uw medische gegevens rkz.nl Voor een goede behandeling leggen behandelaars gegevens over u, als patiënt, vast in een dossier. U kunt daarbij denken aan

Nadere informatie

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Uw medisch dossier Voor een goede medische behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelend arts een dossier bijhoudt. Dit dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt In de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet Bescherming Persoonsgegevens staan uw rechten en plichten als patiënt beschreven. Het is belangrijk

Nadere informatie

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten

Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) Informatie voor cliënten Inhoud 1 Rechten 5 1.1 Recht op informatie 5 1.2 Het recht om geen informatie te willen 5 1.3 Recht op toestemming 5 1.4 Het

Nadere informatie

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken.

De WGBO is een dwingend recht. Dit betekent dat cliënten en zorgverleners onderling geen afspraken kunnen maken die van deze wet afwijken. Cliëntenrechten Als cliënt van De Zorggroep vraagt u zich misschien af wat uw rechten en plichten zijn. Uw rechten zijn vastgelegd in een wet. Dit is de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

Nadere informatie

Rechten en plichten. Uw rechten

Rechten en plichten. Uw rechten Rechten en plichten Als er met uw gezondheid iets aan de hand is, heeft u de hulp van een arts of een andere deskundige nodig. Zodra de behandelaar u gaat onderzoeken of behandelen, is er sprake van een

Nadere informatie

Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING. Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen. onderdelen van Arkin

Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING. Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen. onderdelen van Arkin Rechten plichten RONDOM UW BEHANDELING Informatie voor cliënten, familie en naastbetrokkenen onderdelen van Arkin Uw rechten en plichten in het kort Als klant van de gezondheidszorg heeft u bepaalde rechten

Nadere informatie

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum

Patiëntenrechten van ouders en kind. Vrouw - Moeder - Kind centrum 00 Patiëntenrechten van ouders en kind Vrouw - Moeder - Kind centrum In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. Deze folder is geschreven voor ouders. In de folder

Nadere informatie

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) Hieronder vindt u een samenvatting van de inhoud van de WGBO. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het Burgerlijk Wetboek Boek 7: Bijzondere

Nadere informatie

Welkom bij Mindfit basis ggz

Welkom bij Mindfit basis ggz Welkom bij Mindfit basis ggz Eerste gesprek 2 Privacy 2 Zorgzwaarteproduct 2 Vergoeding 2 Elektronisch dossier 3 Wettelijke rechten en plichten 3 Identificatie en registratie 3 Meten 4 Cliëntenraad 4 Tevredenheid

Nadere informatie

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad

Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Privacyreglement Huisartsenpraktijk Kloosterpad Uw persoonsgegevens en privacy in onze huisartsenpraktijk. Algemeen De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is door de Nederlandse wetgever opgesteld ter

Nadere informatie

Sportmassage Techniek

Sportmassage Techniek Stijve nek, schouder of rugspieren? Voorbereiding voor een sportieve uitdaging of gewoon om de gespannen spieren los te maken? Wellicht kan (sport) massage iets voor u betekenen. Massage is een eeuwenoude

Nadere informatie

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener Rechten en plichten van patiënt en zorgverlener Inhoudsopgave Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 3 Rechten en plichten van patiënten 3 Rechten patiënt 3 Plichten patiënt 6 Rechten en plichten

Nadere informatie

Schijndel Praktijk van Berkel. Wegwijs in de fysiotherapie

Schijndel Praktijk van Berkel. Wegwijs in de fysiotherapie Schijndel Praktijk van Berkel Wegwijs in de fysiotherapie Onze organisatie FysioMaatwerk FysioMaatwerk is een samenwerkingsverband van fysiotherapeuten van 9 praktijken uit Den Bosch, Gilze, Heeswijk Dinther,

Nadere informatie

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep Rechten en plichten Als patiënt van MC Groep Patiënteninformatie Deze folder is een uitgave van de Klachtenbemiddeling_versie maart 2012 1172998PR/2-2012-Rechten en plichten patiënten MC Groep Uw rechten

Nadere informatie

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep. Patiënteninformatie 1172998PR/1-2011-Rechten en plichten patiënten MC Groep

Rechten en plichten. Als patiënt van MC Groep. Patiënteninformatie 1172998PR/1-2011-Rechten en plichten patiënten MC Groep Rechten en plichten Als patiënt van MC Groep Patiënteninformatie 1172998PR/1-2011-Rechten en plichten patiënten MC Groep Uw rechten en plichten U vertrouwt zich toe aan de zorg van een arts of een andere

Nadere informatie

WETTELIJKE EISEN BIJ DE BEROEPSUITOEFENING

WETTELIJKE EISEN BIJ DE BEROEPSUITOEFENING WETTELIJKE EISEN BIJ DE BEROEPSUITOEFENING Onderstaand wordt beknopt weergegeven met welke aspecten een logopedist rekening dient te houden uit hoofde van wetgeving. 1. Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst

Nadere informatie

RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB

RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB RECHTEN VAN KINDEREN EN JONGEREN TOT 18 JAAR EN HUN OUDERS BIJ EEN BEHANDELING DOOR GGZ WNB Uw zoon of dochter is aangemeld bij GGZ WNB, Zorgprogramma s Jeugd- en jongvolwassenpsychiatrie. In deze folder

Nadere informatie

Privacy Persoonsgegevens

Privacy Persoonsgegevens Privacy Persoonsgegevens Praktijk voor GCK maakt onderdeel uit van Gezondheidscentrum. Dit privacyreglement met betrekking tot persoonsgegevens geldt voor alle instanties binnen het centrum. Deze informatie

Nadere informatie

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders

Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders Rechten van kinderen, jongeren en hun ouders De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens

VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens VRAGEN EN ANTWOORDEN over de elektronische uitwisseling van medische gegevens Wat? In december 2011 zijn de organisaties van huisartsen(posten), apothekers en ziekenhuizen met de NPCF tot een akkoord gekomen

Nadere informatie

Project Regionalisatie Ketenzorg

Project Regionalisatie Ketenzorg Project Regionalisatie Ketenzorg Bijeenkomst Regionalisatie/Ketenkwaliteit Regio Oost Brabant Achtergrond Doel van het project Ketenafspraken rondom diagnosegroep Ketenkwaliteit Vertalen landelijk niveau

Nadere informatie

Rechten en plichten. rondom de behandeling

Rechten en plichten. rondom de behandeling Rechten en plichten rondom de behandeling Zodra u de hulp van GGZ Delfland inroept, ontstaat een geneeskundige behandelovereenkomst. Aan deze overeenkomst zijn voor u als cliënt en voor ons als zorgverlener

Nadere informatie

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens

Uw patiëntendossier. bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier bescherming van uw persoonsgegevens Uw patiëntendossier Als u naar het ziekenhuis komt voor onderzoek of behandeling maken wij een patiëntendossier over u. In de wet is vastgelegd wat

Nadere informatie

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst)

Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Algemeen W.G.B.O (Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst) Uw rechten en plichten De Wet inzake de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) regelt de relatie tussen u en de hulpverlener. Zowel

Nadere informatie

RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN

RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN RECHTEN EN PLICHTEN RECHTEN Recht op informatie Recht om informatie te weigeren Recht op toestemming geven Recht op een second opinion Recht op een medisch dossier Recht op inzage van uw dossier PLICHTEN

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij:

In deze brochure zetten we de belangrijkste rechten en plichten op een rij: UW RECHTEN ALS CLIËNT BIJ GGZ WNB INLEIDING Als u na uw aanmelding besluit tot een behandeling bij GGZ WNB, maken we daarover afspraken met u. Die worden vastgelegd in het behandelplan. Daarin staat voor

Nadere informatie

Bijlag 1: Privacyreglement RID. Inleiding

Bijlag 1: Privacyreglement RID. Inleiding Bijlag 1: Privacyreglement RID Inleiding Het Regionaal Instituut voor Dyslexie (RID) heeft de privacy van de cliënten hoog in het vaandel staan. Om die reden wordt er veel aandacht besteed aan de zorgvuldigheid

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek

Recht op informatie. Hoofdbehandelaar. Toestemming voor een behandeling of onderzoek Rechten en plichten Weet u wat uw rechten zijn? Als patiënt heeft u bijvoorbeeld recht op informatie over behandelingen en onderzoeken. Ook heeft u recht op inzage in uw dossier. In de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

Privacyreglement Cliënten en medewerkers

Privacyreglement Cliënten en medewerkers 1. Begripsbepaling 1.2 Persoonsgegeven: Een gegeven dat herleidbaar is tot een individuele natuurlijke persoon. 1.3 Persoonsregistratie: Een samenhangende verzameling van op verschillende personen betrekking

Nadere informatie

Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0

Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0 Huisartsenpraktijk Bender Overschie, januari 2013 Auteur: P.P.M. Bender versie: 1.0 Informatiebeveiling Zie ook het Privacyregelement 1. Beroepsgeheim De huisartsen, psycholoog en POH s hebben als BIG

Nadere informatie

Rechten en plichten voor cliënten Cliëntinformatie over de WGBO

Rechten en plichten voor cliënten Cliëntinformatie over de WGBO Rechten en plichten voor cliënten Cliëntinformatie over de WGBO Groningen, mei 2014 Inleiding De WGBO is een afkorting van Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst. In deze wet zijn zowel de rechten

Nadere informatie

Folder privacyreglement

Folder privacyreglement Folder privacyreglement Voor cliënten van Victas Utrecht, Juni 2013 Inhoud 1. Privacyreglement 1.1. Wat houdt het recht op privacy in? 1.2. Wat staat er in een dossier? 1.3. Gebruik persoonsgegevens 1.4.

Nadere informatie

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging

Rechten en plichten. van patiënt en zorgverlener. Sterk in beweging Rechten en plichten van patiënt en zorgverlener Sterk in beweging Inhoudsopgave Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO) 3 Rechten en plichten van patiënten 3 Rechten patiënt 3 Plichten patiënt

Nadere informatie

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg De Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg Inleiding Smartphones, slimme meters, thuisbankieren en online winkelen: het gebruik

Nadere informatie

Privacy reglement. 28 juli 2011. Privacyreglement Surplus Welzijn

Privacy reglement. 28 juli 2011. Privacyreglement Surplus Welzijn Privacy reglement 28 juli 2011 I. Algemene bepalingen In dit reglement en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: - Persoonsgegevens Gegevens die herleidbaar zijn tot individuele natuurlijke

Nadere informatie

Format Behandelingsovereenkomst volwassenen en jongeren (16 en 17 jaar)

Format Behandelingsovereenkomst volwassenen en jongeren (16 en 17 jaar) Format Behandelingsovereenkomst volwassenen en jongeren (16 en 17 jaar) 1. Therapeut Naam Baukje Tigchelaar Adres Leonardstraat 63 Plaats 7553XX, Hengelo Telefoonnummer 074-2506277 Email therapie@kostbaarkind.nl

Nadere informatie

Patiëntenrechten van u en uw kind

Patiëntenrechten van u en uw kind Patiëntenrechten van u en uw kind Inleiding In deze folder geven wij u informatie over de patiëntenrechten van u en uw kind. De folder is geschreven voor ouders. Voor kinderen is er een speciale internetsite

Nadere informatie

Patiëntenrechten (WGBO)

Patiëntenrechten (WGBO) Patiëntenrechten (WGBO) Inleiding In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) is de relatie tussen u en uw hulpverlener (uw specialist, maar ook uw huisarts, tandarts en apotheker) geregeld.

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT 1. Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen?

Uw medische gegevens elektronisch delen? Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Goede zorg met goede informatie Ziekte, een blessure of een ongeval komt vaak onverwacht. Daardoor kunt u terechtkomen bij een onbekende

Nadere informatie

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Jouw rechten en plichten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Jouw rechten en plichten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Recht op informatie over medicijnen 4 Spreekkamer 5 Ophalen van medicijnen 6 Verplicht

Nadere informatie

RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS

RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS RECHTEN VAN KINDEREN, JONGEREN EN HUN OUDERS De rechten van kinderen en jongeren die vrijwillig in behandeling zijn bij Accare, zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO)

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy

Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw persoonsgegevens en uw privacy Uw gegevens in veilige handen Algemeen De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) beschermt uw privacy en uw persoonsgegevens. Deze wet verplicht organisaties die met persoonsgegevens

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens

Wet Bescherming Persoonsgegevens Wet Bescherming Persoonsgegevens V1_2011 Inleiding Zorgwaard legt, regelmatig en om uiteenlopende redenen, gegevens van u, als cliënt vast, denk daarbij o.a. aan administratieve gegevens, gegevens betreffende

Nadere informatie

Privacyreglement. Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Datum Januari 2017 Versie 1

Privacyreglement. Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Datum Januari 2017 Versie 1 Privacyreglement Bestandsnaam Privacyreglement Pagina 1 van 5 Privacyreglement Inleiding De directie van Good4life heeft ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen een reglement opgesteld

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt

Uw rechten en plichten als patiënt Uw rechten en plichten als patiënt Afdeling kwaliteit & veiligheid Inhoudsopgave 1. Uw rechten als patiënt: pag. 2 Welke informatie moet de hulpverlener mij geven? Mag de hulpverlener zonder mijn toestemming

Nadere informatie

U kunt ook vragen of de informatie voor u op papier wordt gezet, zodat u deze thuis rustig kunt nalezen.

U kunt ook vragen of de informatie voor u op papier wordt gezet, zodat u deze thuis rustig kunt nalezen. Patiënten rechten De overheid regelt in verschillende wetten de rechten én plichten van de patiënt. Hieronder vind u een overzicht van uw belangrijkste rechten in de zorg. (bron: www.zorgvelang-nederland.nl)

Nadere informatie

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015

Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 Privacyreglement versie: 1 auteur: Wieneke Groot invoerdatum: maart 2014 vaststellingsdatum: herzieningsdatum: september 2015 beheerder (functie/naam): Wieneke Groot, POH management bestemd voor: patiënten,

Nadere informatie

Ken uw rechten Rechten en plichten van cliënten van Dignis Verzorging, Verpleging en Zorg thuis

Ken uw rechten Rechten en plichten van cliënten van Dignis Verzorging, Verpleging en Zorg thuis Ken uw rechten Rechten en plichten van cliënten van Dignis Verzorging, Verpleging en Zorg thuis Ken uw rechten U kunt rekenen op een respectvolle bejegening als u in één van de verzorgingshuizen of verpleeghuizen

Nadere informatie

Vraag: spelen de zorgverzekeraars een rol in de zogenaamde Topsportmedische Samenwerkingsverbanden

Vraag: spelen de zorgverzekeraars een rol in de zogenaamde Topsportmedische Samenwerkingsverbanden Bijlage 1 Antwoorden op de vragen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde naar aanleiding van de Tussenrapportage Sportbeleid Sportmedische begeleiding Vraag: spelen de zorgverzekeraars een rol in de zogenaamde

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.6.511 Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! brochure bronnen www.vzvz.nl, oktober 2012 De invoering door de overheid van een landelijk

Nadere informatie

Definitie SportMedische Begeleiding

Definitie SportMedische Begeleiding Definitie SportMedische Begeleiding Aanleiding en definities Het begrip SportMedische Begeleiding (SMB) is een veel gebruikte term in het zorgcircuit rondom een sporter. Het blijkt in de praktijk echter

Nadere informatie

Rechten en plichten van patiënten

Rechten en plichten van patiënten Rechten en plichten van patiënten Het is belangrijk te weten dat u als patiënt een aantal rechten en plichten heeft. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in onder andere de Wet op de Geneeskundige

Nadere informatie

a. Gegevens kunnen worden verzameld tijdens consulten, behandelingen of anderszins; b. Doeleinden zijn:

a. Gegevens kunnen worden verzameld tijdens consulten, behandelingen of anderszins; b. Doeleinden zijn: Verstrekking van uw persoonsgegevens aan derden De medewerkers van Medisch Centrum de Poort hebben de verplichting vertrouwelijk met uw persoonsgegevens om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de zorgverlener

Nadere informatie

Beroepscode voor oefentherapeuten

Beroepscode voor oefentherapeuten Beroepscode voor oefentherapeuten www.oefentherapeut.nl zorg voor bewegen 1. Inleiding Voor u ligt de Beroepscode voor oefentherapeuten. De code is door de beroepsvereniging geformuleerd en weerspiegelt

Nadere informatie

Zorgovereenkomst Zorg Thuis/ Zorg Thuis+

Zorgovereenkomst Zorg Thuis/ Zorg Thuis+ Zorgovereenkomst Zorg Thuis/ Zorg Thuis+ Partijen bij deze overeenkomst zijn: Cliënt Zorgaanbieder 1. Cliënt Achternaam en voorletters Geboortedatum Man / vrouw (Doorhalen wat niet van is) Burgerservicenummer

Nadere informatie

Algemene informatie Aanmelding voor therapie Persoonsgegevens

Algemene informatie Aanmelding voor therapie Persoonsgegevens Algemene informatie Wij proberen zo helder mogelijk te zijn in alles wat we voor en met u doen. Daartoe hebben we de meest belangrijke items op een rijtje gezet en deze vervolgens nader voor u uiteengezet.

Nadere informatie

Privacyreglement Groenhuysen

Privacyreglement Groenhuysen Privacyreglement Groenhuysen Voorwoord Dit privacyreglement heeft als doel een praktische uitwerking te geven van de relevante bepalingen van Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de Wet bijzondere opneming

Nadere informatie

Werkgroep Patiënt Informatie beveiliging. Utrecht 14 april 2016

Werkgroep Patiënt Informatie beveiliging. Utrecht 14 april 2016 Werkgroep Patiënt Informatie beveiliging Utrecht 14 april 2016 1. Werkgroep 2. Tijdlijn 3. Resultaat Patiënt en informatie beveiliging Wat kan, mag, is? Welke rol heb ik? Wat zijn de regels? We gaan de

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt. www.nwz.nl

Uw rechten en plichten als patiënt. www.nwz.nl Uw rechten en plichten als patiënt www.nwz.nl Inhoud Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) 3 Uw plichten 5 Uw medische gegevens 7 Uw vragen 9 Notities 9 2 Wanneer er met uw gezondheid

Nadere informatie

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming

Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Uitwisseling van medische gegevens en patiënttoestemming Gerrit Open Podium XDS 11 december 2014 Jet van Mourik Juridisch adviseur & Compliance Officer Antonius Zorggroep Privacy in de Antonius Zorggroep,

Nadere informatie

Kwaliteit, veiligheid en aansprakelijkheid. s-hertogenbosch, 5 februari 2010 Buby den Heeten

Kwaliteit, veiligheid en aansprakelijkheid. s-hertogenbosch, 5 februari 2010 Buby den Heeten Kwaliteit, veiligheid en aansprakelijkheid s-hertogenbosch, 5 februari 2010 Buby den Heeten Veiligheid begint bij je zelf! Belangrijk uitgangspunt Nederlands aansprakelijkheidsrecht Spreekwoordelijk: Wie

Nadere informatie

Zorgovereenkomst. 1. Client

Zorgovereenkomst. 1. Client Dit is een zorgovereenkomst die u samen met Stichting Ela invult. U kunt bij het invullen gebruik maken van de informatie die staat op www.achmeazorgkantoor.nl. Ga naar Zorg in Natura. Leest u deze informatie

Nadere informatie

Algemene voorwaarden augustus 2012

Algemene voorwaarden augustus 2012 Deze voorwaarden zijn opgesteld door het maatschap Instituut voor Vraaggerichte Psychotherapie te Katwijk. Ze dienen om optimaal duidelijkheid te verschaffen omtrent een aantal praktische zaken waar onze

Nadere informatie

Algemene voorwaarden, versie januari 2017

Algemene voorwaarden, versie januari 2017 Algemene voorwaarden, versie januari 2017 Deze voorwaarden zijn opgesteld door het maatschap Instituut voor Vraaggerichte Psychotherapie te Katwijk. Ze dienen om optimaal duidelijkheid te verschaffen omtrent

Nadere informatie

Sportmedische zorg vanuit het oogpunt van de ketenzorg. Arjan Kokshoorn Sportarts SMCP

Sportmedische zorg vanuit het oogpunt van de ketenzorg. Arjan Kokshoorn Sportarts SMCP Sportmedische zorg vanuit het oogpunt van de ketenzorg Arjan Kokshoorn Sportarts SMCP Arjan Kokshoorn Sportarts / manager SMCP (www.smcp.nl) CTO Papendal talenten volleybal / wielrennen OS Beijing Topatletiek

Nadere informatie

BEROEPSCODE VOOR OEFENTHERAPEUTEN

BEROEPSCODE VOOR OEFENTHERAPEUTEN BEROEPSCODE VOOR OEFENTHERAPEUTEN 1 1. Inleiding Voor u ligt de Beroepscode voor oefentherapeuten. De code is door de beroepsvereniging geformuleerd en weerspiegelt gemeenschappelijke beroepsnormen, beroepswaarden

Nadere informatie

Kwaliteitszorg sportmassage.

Kwaliteitszorg sportmassage. Kwaliteitszorg sportmassage. De sportmasseur wordt geacht kennis te hebben van een 4-tal wetten die betrekking hebben op de voorbereiding, uitvoering, afsluiting, en administrering van sportmassage behandelingen.

Nadere informatie

Uw persoonsgegevens en uw privacy in het zorgcentrum. (Verzorgings- en verpleeghuiszorg)

Uw persoonsgegevens en uw privacy in het zorgcentrum. (Verzorgings- en verpleeghuiszorg) Uw persoonsgegevens en uw privacy in het zorgcentrum (Verzorgings- en verpleeghuiszorg) Uw persoonsgegevens en uw privacy in het zorgcentrum (Verzorgings- en verpleeghuiszorg) Algemeen Ieder mens heeft

Nadere informatie

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming!

Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Uw medische gegevens elektronisch delen? Alleen met uw toestemming! Betere zorg met de juiste informatie Artsen en apotheken kunnen uw medische gegevens delen via het LSP (Landelijk Schakelpunt). Zodat

Nadere informatie

Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten?

Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten? Klachtencommissie Huisartsenzorg Midden-Nederland Uitspraak maart 2013 Kern: verstrekken van informatie aan behandelend specialist na beëindiging behandelrelatie. Conflict van plichten? Klaagster verwijt

Nadere informatie

Competentieprofiel. Medisch Pedicure Sport, een verbijzondering van de medisch pedicure. Bilthoven, 6 juni 2016

Competentieprofiel. Medisch Pedicure Sport, een verbijzondering van de medisch pedicure. Bilthoven, 6 juni 2016 Competentieprofiel Medisch Pedicure Sport, een verbijzondering van de medisch pedicure Bilthoven, 6 juni 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding pagina 2 Hoofdstuk 1 De specialisatie medisch pedicure sport pagina

Nadere informatie

Uw privacy en persoonsgegevens

Uw privacy en persoonsgegevens Uw privacy en persoonsgegevens HuisartsenZorg Noord-Kennemerland HuisartsenZorg Noord-Kennemerland Diazon Diabeteszorggroep Noord-Kennemerland Hafank HZNK coördineert de zorggroepen Diazon, Kennemer Lucht

Nadere informatie

Privacy reglement Kraamzorg Renske Lageveen

Privacy reglement Kraamzorg Renske Lageveen Privacy reglement Kraamzorg Renske Lageveen Inleiding Kraamzorg Renske Lageveen heeft ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van haar cliënten een reglement opgesteld, houdende de regels voor

Nadere informatie

Privacy en Klachten. Wat zijn uw rechten? Algemeen Maatschappelijk Werk

Privacy en Klachten. Wat zijn uw rechten? Algemeen Maatschappelijk Werk Privacy en Klachten Wat zijn uw rechten? Algemeen Maatschappelijk Werk 1 2 U kunt rekenen op vertrouwelijke hulpverlening U heeft een eerste gesprek gehad met een maatschappelijk werker van onze instelling.

Nadere informatie

TOELICHTING & VERANTWOORDING BEHOREND BIJ HET VERSLAGLEGGINGSFORMULIER VOOR DE OEFENTHERAPEUT. Paramedische Verslaglegging Patiëntenzorg

TOELICHTING & VERANTWOORDING BEHOREND BIJ HET VERSLAGLEGGINGSFORMULIER VOOR DE OEFENTHERAPEUT. Paramedische Verslaglegging Patiëntenzorg TOELICHTING & VERANTWOORDING BEHOREND BIJ HET VERSLAGLEGGINGSFORMULIER VOOR DE OEFENTHERAPEUT Paramedische Verslaglegging Patiëntenzorg 1 Toelichting & Verantwoording bij het Verslagleggingsformulier voor

Nadere informatie

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon.

1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. PRIVACY REGLEMENT Algemene bepalingen Begripsbepalingen 1.1. Persoonsgegevens Elk gegeven betreffende een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon. 1.2 Gezondheidsgegevens / Bijzondere

Nadere informatie

No. 1: EINDTERMENDOCUMENT

No. 1: EINDTERMENDOCUMENT Bijlage no. 1 bij servicedocument Sportmasseur No. 1: EINDTERMENDOCUMENT SPORTMASSEUR Vakkennis en Vaardigheden 1. Anatomie 2. Fysiologie 3. Sportmassage a. EHBSO b. Onderzoek i. Procedure stappenplan

Nadere informatie

KWALITEITSREGLEMENT. van de Branchevereniging Samenwerkende Professionele Organisaties in de Thuis- en Kraamzorg

KWALITEITSREGLEMENT. van de Branchevereniging Samenwerkende Professionele Organisaties in de Thuis- en Kraamzorg KWALITEITSREGLEMENT van de Branchevereniging Samenwerkende Professionele Organisaties in de Thuis- en Kraamzorg Overwegende dat: SPOT zich wil onderscheiden als een brancheorganisatie met leden die professional

Nadere informatie

Uw rechten en plichten als patiënt. Afdeling Patiënteninformatie

Uw rechten en plichten als patiënt. Afdeling Patiënteninformatie 00 Uw rechten en plichten als patiënt Afdeling Patiënteninformatie U als patiënt, of als hulpverlener heeft rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst,

Nadere informatie

Wilster Intensieve Jeugdzorg

Wilster Intensieve Jeugdzorg Wilster Intensieve Jeugdzorg Informatie over privacy voor ouders/verzorgers Hoe gaan wij met uw persoonlijke gegevens om? Hoe is uw privacy bij Wilster geregeld? Uw (pleeg/stief)kind wordt behandeld in

Nadere informatie

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn

Privacy reglement. Birtick Zorg & Welzijn Inhoud 1. Begripsbepalingen 2. Reikwijdte 3. Doel 4. Categorieën van personen over wie gegevens in de registratie worden opgenomen 5. Vertegenwoordiging 6. Soorten van gegevens die in de registratie worden

Nadere informatie

Privacy beleid. Inez Zorg. Inez zorg is ingeschreven bij KvK te Arnhem, onder nummer Privacy beleid

Privacy beleid. Inez Zorg. Inez zorg is ingeschreven bij KvK te Arnhem, onder nummer Privacy beleid Inez Zorg Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1: Begripsomschrijvingen... 3 1.1 Persoonsgegevens... 3 1.2 Persoonsregistratie... 3 1.3 Bestand... 3 1.4 Zorg... 4 1.5 Verantwoordelijke van de persoonsregistratie...

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR EEN HUISARTS IN DIENST BIJ EEN HUISARTS

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR EEN HUISARTS IN DIENST BIJ EEN HUISARTS BIJLAGE II PROFESSIONEEL STATUUT VOOR EEN HUISARTS IN DIENST BIJ EEN HUISARTS Overwegende: - dat overeenkomstig artikel 5 onder a van de CAO HID/DA de huisarts zijn werkzaamheden zal verrichten met inachtneming

Nadere informatie

PRIVACY. Wat anderen over je mogen weten JEUGDHULP

PRIVACY. Wat anderen over je mogen weten JEUGDHULP PRIVACY Wat anderen over je mogen weten JEUGDHULP Waarom deze folder? Als er problemen zijn en je hulp nodig hebt óf als je al hulp 1 krijgt, is het handig om te weten wat anderen over je mogen weten.

Nadere informatie