FIED Het pad is het doel. (Tao Te Ching) MAATSCHAPPIJ CONDITIETRAINERS TRAJECT EN S

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FIED 2013-2014. Het pad is het doel. (Tao Te Ching) MAATSCHAPPIJ CONDITIETRAINERS TRAJECT 2013-2014 EN S"

Transcriptie

1 SCHO OL SIEKE, MEN TA L E FY OR O V IN I T R CE G Maatschappij Conditietrainers Traject FIED OR EN S V E OCIAL M Het pad is het doel (Tao Te Ching)

2 In september 2013 zal het Maatschappij Conditietrainers Traject officieel van start gaan. Dit traject is gebaseerd op Yatusanti s maatschappijgerichte holistische gezondheidsvisie. Vanuit deze visie is er een meerjarenplan ontwikkeld. Het doel van dit plan is om de samenleving gezonder en dus fitter te krijgen. Om dit plan te realiseren zijn er trainers nodig. Maatschappij conditietrainers. Trainers die de visie uitdragen en in de praktijk brengen. Dit soort maatschappijgerichte holistisch ingestelde trainers zijn een nieuw fenomeen binnen onze samenleving en het is noodzakelijk dat er veel meer komen. Er is immers een immense klus te klaren wat niet gaat lukken met de huidige oppervlakkige gezondheids approach. De opleiding draait om persoonlijke ontwikkeling door aan zichzelf te werken op fysiek, mentaal, sociaal en spiritueel vlak. De deelnemer leert op een holistische manier kijken naar zichzelf en naar de maatschappij. De essentie is meer diepgang ontwikkelen en dit leren overbrengen aan de maatschappij. Deze brochure verschaft u informatie over: 1. Maatschappijgerichte holistische gezondheidsvisie 2. Profiel Maatschappij Conditietrainer (MC-Trainer) 3. Het trajectprogramma

3 1. Maatschappijgerichte holistische gezondheidsvisie Gezondheid is meer dan alleen niet ziek zijn. Gezondheid is fysiek, mentaal en sociaal optimaal welzijn (WHO) Het doel is om de gehele maatschappij gezonder en dus fitter te krijgen. Om dit doel te bereiken is er een maatschappijgerichte holistische gezondheidsvisie nodig die uitgaat van de huidige maatschappelijke (begin)situatie (gezondheidscrisis, economische crisis, etc.) Yatusanti heeft een meerjarenplan ontwikkeld afgestemd op deze situatie. Een oplossing om de huidige situatie te ontwikkelen naar een gezondere en fittere situatie. Met een holistische gezondheidsvisie wordt bedoeld: het optimaliseren van fysieke, mentale, sociale en spirituele persoonseigenschappen. Onder fysieke eigenschappen worden kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, coordinatief vermogen, souplesse verstaan maar ook de minder direct zichtbare fysiologie als emoties, hormonen, stofwisseling. Onder mentale eigenschappen verstaan we eigenschappen als concentratievermogen, doorzettingsvermogen, discipline, incasseringsvermogen etc. Vanuit het optimaliseren van de individuele fysieke en mentale eigenschappen ontwikkelen de eigenschappen zich verder met betrekking tot de omgeving. Dit zijn de sociale eigenschappen zoals inlevingsvermogen, omgevingsbewustzijn, samen werken etc. Onder spirituele eigenschappen verstaat Yatusanti dieperliggende, subtielere eigenschappen als intuïtie, stemmingen, observatief vermogen, visionair vermogen, non verbale communicatie etc. Maar ook het verbonden voelen met de mensheid, natuur, kosmos. Een andere veelgebruikte term voor spirituele eigenschappen is energie. 2. Eindprofiel maatschappij conditietrainer 1. High-Mover 2. Autodidactisch 3. Maatschappij gericht 4. Trajectervaring 5. Procesgericht

4 1. High-Mover (traint dagelijks) Voor de MC-trainer is dagelijks intensief bewegen iets natuurlijks. Iedere dag minimaal 60 minuten intensieve fysieke arbeid leveren (met verhoogde hartslag) is geen bijzonderheid, maar een natuurlijkheid. Normaal. De maatschappij conditietrainer is een voorbeeld van deze high-movers leefstijl. 2. Autodidactisch Ofwel zelfonderwijzend. Van essentieel belang is dat de MC-Trainer een auto didactische leerhouding heeft. Door zelf op onderzoek te gaan naar kennis om vervolgens de kennis zelf in de praktijk toe te passen en te onderzoeken ontwikkeld de trainer een pragmatische praktijkgerichte mentaliteit. Zelf op deze wijze werken is van belang bij het fungeren als voorbeeld of rolmodel. De maatschappij conditietrainer zal de leerling altijd coachen op auto didactiek. 3. Maatschappij gericht Uit de titel maatschappij conditietrainer kan worden afgeleid dat de maatschappij het richtpunt is. Net als dat alles als middel kan worden gezien, kan ook de maatschappij als middel worden gezien voor persoonlijke ontwikkeling. Hij of zij doet het werk om de conditie van de maatschappij te trainen. Maar de maatschappij begint uiteraard bij het individu. Jijzelf dus. 4. Trajectervaring Terwijl de huidige maatschappij vooral gericht is op theoretische kennis en vaardigheden is deze opleiding vooral gericht op praktijkervaring. De maatschappij conditietrainer heeft 1 jaar trajectervaring als deelnemer Fasetraining (C- en MZV-training) en 1 jaar trajectervaring als assistent-trainer Fasetraining (C- en MZV-training). Kortom, van iedere maatschappij conditietrainer kan gezegd worden dat hij of zij minimaal 2 jaar aan praktijkervaring heeft in het zowel ondergaan van de trainingen als in het les en leiding geven tijdens het traject van non-mover naar high-mover.

5 5. Procesgericht De maatschappij conditietrainer is door veel praktijkervaring in staat om een leerproces in fases te overzien. De MC-trainer werkt vanuit de volgende visie: Learning on your job : De maatschappij conditietrainer wordt gecoacht/opgeleid richting zelfstandig ondernemerschap. Sport, bewegen, les en leiding geven zijn slechts middelen om FMS eigenschappen te optimaliseren. Zelfstandig ondernemen is een vorm van leiding geven en dus ook een middel. Persoonseigenschappen Maatschappij Conditietrainer De bovengenoemde punten dragen bij tot de vorming van de volgende belangrijkste fysieke, mentale, sociale en spirituele persoonseigenschappen: Fysiek : High-mover Mentaal : Inlevingsvermogen, zelfvertrouwen, weerbaar, onafhankelijk, Sociaal : Samenwerken, teamspirit Spiritueel : Zelfbewust De MC-trainer doorloopt dus verschillende fases: van Instructieniveau, gericht op het aanleren van fysieke vaardigheden naar het nivo Leerproces begeleiden (gericht op proces begeleiden, mindsets en evaluaties leren leiden) en uiteindelijk naar het niveau van mentoren en coachen gericht op inspireren van anderen. Door deze ontwikkelingen door te maken leren trainers in opleiding de subtielere spirituele eigenschappen te observeren bij zichzelf. De trainingen bekwamen hen in non-verbale communicatie, zelfobservatie, sfeer bepalen, stemmingen wegnemen en anderen inspireren. Zo leren de trainers in opleiding niet meer in hokjes te denken, maar holistisch naar zichzelf te kijken. Zichzelf te zien als een eenheid in diversiteit waardoor de trainers in opleiding alles als middel gaan zien en gebruiken.

6 3. Trajectprogramma Maatschappij Conditietrainer JAAR 1 Van non-mover naar high-mover JAAR 2 Van High-mover naar MC-Trainer ( assistent-mc-trainer ) Jaar 1: Van Non-mover naar high-mover In principe kan iedereen die fysiek in staat is tot 2 keer per week te bewegen, deelnemen aan deze opleiding. In de startfase van het eerste jaar kan er dus sprake zijn van verschillen in getraindheden. Een deelnemer kan bijvoorbeeld al een high-mover zijn. Of een deelnemer heeft nog gedurende dit jaar een traject te doorlopen van non-mover, danwel low-mover of mover naar high-mover. 1. High-mover: Beweegt minimaal 4 tot dagelijks 2. Mover: 2 tot 3 keer per week. 3. Low-mover: 1 keer per week. 4. Non-mover: Beweegt niet tot nauwelijks. (bewegen = 1 uur intensief bewegen onder verhoogde Hf) Jaar 1 betekent voor de laatste drie groepen dan ook: het op peil brengen van hun conditie op het niveau van een high-mover. Wat voor alle groepen geldt is dat ze het deelnemerstraject doorlopen. Het doel van het doorlopen of ondergaan van het deelnemerstraject is om ervaring op te doen als deelnemer tijdens de specifieke Maatschappij conditietrainingen (C-training en MZV-training). En vooral om zich te leren in te leven als aspirant-mc-trainer in het proces van non en de low-mover naar high-mover. In verband met de practice what you preach -kwaliteit wordt hier geen uitzondering op gemaakt.

7 JAAR 2: Van High-mover naar MC-Trainer ( assistent-mc-trainer ) In dit jaar assisteert de MC-Trainer als assistent-trainer tijdens de eerste jaarstrajecten ( non-mover naar high-mover ). Daarnaast volgt de assistenttrainer meerdere trainerstrainingen waarbij onderlinge instructie, intervisie en theoretische kennis opdoen, centraal staan. Na dit jaar is de assistent-mc-trainer in theorie zelfstandig MC-Trainer en zal hij of zij zelf cursussen gaan leiden en een zelfstandige onderneming kunnen starten. Uiteraard blijft de MC-Trainer (vrijblijvend) onder supervisie staan van Yatusanti en deel uitmaken van het netwerk maatschappij conditietrainers.

8 FITHEID MAATSCHAPPIJ ONZE WEG - DUURZAAM - KWALITEIT - TRAJECTMATIG TRAINEN NON MOVER > HIGH MOVER GROEPSDYNAMISCH CONVENTIONELE WEG - KORTE TERMIJN - KWANTITEIT - LOS TRAINEN MOVERS-GERICHT INDIVIDUALISTISCH FITNESS SELFMANAGEMENT TRAJECT (FSM) 1. MODULE C-TRAINING BASIC + ADVANCED 2. MODULE MZV BASIC KEUS HIGH MOVERS LIFESTYLE TRAINERS LIFESTYLE MAATSCHAPPIJ CONDITIETRAINERS TRAJECT 1 E JAAR MODULE: DEELNEMEN AAN FITNESS SELFMANAGEMENT TRAJECT (FSM) 2 E JAAR MODULE: DEELNEMEN AAN LEIDING VAN FITNESS SELFMANAGEMENT TRAJECT (FSM) + HET DEELNEMEN AAN CENTRALE IDP TRAININGEN (MAANDELIJKS)

CURSUS LIFE MANAGEMENT

CURSUS LIFE MANAGEMENT CURSUS LIFE MANAGEMENT Yatusanti modules SCHOOL VOOR FYSIEKE, MENTALE BROCHURE VERSIE AUG 2015 - RAU Cursus Life Management Visie Deze Cursus Life Management bestaat uit een traject dat onderverdeeld is

Nadere informatie

Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden

Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden 18 Fysiek, mentaal èn sociaal in beweging komen Fit Voor Werk, de multidisciplinaire aanpak voor werkzoekenden Tekst: Caroline Mangnus Beeld: Alice Kalis Een groep waar men niet gelijk aan denkt in de

Nadere informatie

( m o b i l i t e i t f l e x i b i l i t e i t ) 4 november 2014. Johan Weevers/Karin Boelens

( m o b i l i t e i t f l e x i b i l i t e i t ) 4 november 2014. Johan Weevers/Karin Boelens IK WERK AAN WERK ( m o b i l i t e i t f l e x i b i l i t e i t ) 4 november 2014 Johan Weevers/Karin Boelens Inhoud 1 Woord vooraf... 2 2 De kern van Oosterpoort... 3 2.1 Waarom bestaat Oosterpoort?...

Nadere informatie

Opleiding voor gelukscoach

Opleiding voor gelukscoach WWW.HEART4HAPPINESS.NL ti Opleiding voor gelukscoach Het geluk als bijzondere positie in ons en de samenleving! Sheila Neijman Geluk is een 'levenskunst' I N F O @ H E A R T 4 H A P P I N E S S. N L GELUK

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Les en leiding geven. Hoofdstuk 2 Klant-begeleiding

Inhoudsopgave. Hoofdstuk 1 Les en leiding geven. Hoofdstuk 2 Klant-begeleiding Fitnesstrainer-A versie 1.1 Module 4: Training geven Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Les en leiding geven 1.1 Inleiding............................................................. 3 1.2 Lesdoelstellingen....................................................

Nadere informatie

Practice what you preach

Practice what you preach 1 Practice what you preach Etienne Duijf, TRAINER CONSULTANT BIJ FRANKLINCOVEY NEDERLAND 2 WAT STAAT ER DEZE WEEK IN JE AGENDA? Er zijn twee dingen die iedere week terugkomen in mijn agenda: het geven

Nadere informatie

het andere alternatief

het andere alternatief het andere alternatief fontys Thomasdag 2014 Workshop De weg van de elementen Ben niet bang om jezelf te zijn. Workshop De weg van de elementen Intro Het Andere Alternatief houdt zich bezig met sociale

Nadere informatie

Empowerment traject. Purpose, Passion & Power. Algemene informatie

Empowerment traject. Purpose, Passion & Power. Algemene informatie Empowerment traject Purpose, Passion & Power Algemene informatie Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat iemand langskwam die dat niet wist. T RAINER/ K LIM S HERPA Liane Duit Sherpas Proyects Postbus

Nadere informatie

Vind je eigen kracht, en durf hem te gebruiken! Doelgroep: Volwassenen en kinderen die vastlopen op sociaal en emotioneel gebied.

Vind je eigen kracht, en durf hem te gebruiken! Doelgroep: Volwassenen en kinderen die vastlopen op sociaal en emotioneel gebied. individueel Vind je eigen kracht, en durf hem te gebruiken! Tijdens de gespreksessies leer je jezelf beter kennen en krijg je inzicht op je eigen ontwikkelingsperspectief Je bent geen slachtoffer van je

Nadere informatie

We onderscheiden de onderstaande vormen in het keuzeproces tussen uitbesteden of zelf ontwikkelen en geven van een training:

We onderscheiden de onderstaande vormen in het keuzeproces tussen uitbesteden of zelf ontwikkelen en geven van een training: Trainen... Zelf organiseren of uitbesteden Uitbesteden of zelf doen, het zelf ontwikkelen en geven van een training versus het inschrijven op een externe training. Twee uitersten waar tussenin ook nog

Nadere informatie

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties

Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties Informatiebrochure voor bedrijven en organisaties SAM& Brochure Organisaties 2012, SAM& Uitgegeven in eigen beheer Info@SAMEN.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS

SPIL voor LEIDINGGEVENDEN. MOVE voor MEDEWERKERS SPIL voor LEIDINGGEVENDEN MOVE voor MEDEWERKERS S P I L IN BEWEGING BRENGEN Een leertraject voor leidinggevenden die medewerkers en organisatie in beweging brengen en sturing geven aan veranderingen M

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

KIND - JEUGD - GEZIN Opleiding tot Pubercoach

KIND - JEUGD - GEZIN Opleiding tot Pubercoach Onze grootste prestatie is niet dat we nooit vallen, maar dat we elke keer weer opstaan Confucius KIND - JEUGD - GEZIN Opleiding tot Pubercoach Opleidingen en Bedrijfstrainingen Over de opleiding Inhoud

Nadere informatie

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement

The manager in me. 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement The manager in me Inhoudsopgave pagina 1. Achtergrond van de methodiek Interactief leren Empowerment Action learning Peercoaching en netwerken Zelfmanagement 2. Toepassing van de methodiek Opzet/trainingsonderdelen

Nadere informatie

EFFICIËNT EFFECTIEF BAAN PRESENTEREN COMMUNICATIE OPLOSSINGEN SAMENWERKEN MEDEWERKERSCHAP. voor effectievere teams VERTROUWEN TEAM LID

EFFICIËNT EFFECTIEF BAAN PRESENTEREN COMMUNICATIE OPLOSSINGEN SAMENWERKEN MEDEWERKERSCHAP. voor effectievere teams VERTROUWEN TEAM LID Training & Advies Leiderschap en Participerend Medewerker voor effectievere teams TEAM INTERVENTIE no-nonsense TEAMBUILDING effectiviteit communicatie TRAININGEN praktisch leiderschap WORKSHOPS praktisch

Nadere informatie

Praktisch timemanagement voor medewerkers

Praktisch timemanagement voor medewerkers Praktisch timemanagement voor medewerkers Wil je het volle potentieel uit jezelf te halen? De 5 sleutels om richting te geven aan je persoonlijke werkwijzen en aan onderlinge samenwerking Stappenplan van

Nadere informatie

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1

FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 FRANCHISE - INFORMATIE DEEL 1 Holland Training Nederland BV Heer Janszdorp 1 4493 EA Kamperland Telefoon: (076) 52 44 930 Internet: www.holland-training.com E-mail: info@holland-training.com Algemeen Bart

Nadere informatie

Communicatie & Leven

Communicatie & Leven Academie voor Communicatie & Leven Stef de Beurs - - - Erkend als onderwijsinstelling voor beroepsonderwijs: Inhoud Even voorstellen 3 Dagworkshop Spreken vanuit je Hart 4 Dagworkshop Speaking Circle de

Nadere informatie

OP November CMO Er wordt gewerkt met een trainingsacteur 12u 4 bijeenkomsten van 3 uur Terugkomdag Leefstijl OP/OOP November Leefstijl 17 november

OP November CMO Er wordt gewerkt met een trainingsacteur 12u 4 bijeenkomsten van 3 uur Terugkomdag Leefstijl OP/OOP November Leefstijl 17 november Expertisecentrum SVOL AKTIVITEITENSCHEMA Onderwerp Doelgroep Start Uitgevoerd door Bijzonderheden Studielast Coachopleiding OP (ervaren) September Windesheim Staat in het kader van samen opleiden 40 u

Nadere informatie

Studiegids Ananta Opleidingen

Studiegids Ananta Opleidingen Studiegids Ananta Opleidingen 2014/2015 Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken, blijf ik denken zoals ik altijd dacht. Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht, blijf ik geloven zoals ik

Nadere informatie

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING

KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING KNOWLEDGE INTO ACTION CREËER EEN LUISTERAAR EN BRENG HEM IN BEWEGING info@exellior.com September 2014 Copyrights KNOWLEDGE INTO ACTION 2 GEFELICITEERD! U heeft besloten meer te willen weten over de ontwikkeling

Nadere informatie

Catalogus Trainingen en Diensten KED-SENS

Catalogus Trainingen en Diensten KED-SENS Catalogus Trainingen en Diensten KED-SENS Nederland Introductie Elk mens is een uniek individu, met unieke ambities en unieke mogelijkheden. Elk mens leert en ontwikkelt zich op zijn eigen, unieke manier,

Nadere informatie

Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder

Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder 4YoungPeople Career School Training 1 Onderhandelen Lef & focus Door Titia Mulder Onderhandelen doen we allemaal. Op het werk, in privésituaties en met wildvreemden. En toch blijft het spannend. Deze training

Nadere informatie

Wat is leercoaching?

Wat is leercoaching? Wat is leercoaching? 2 zelfstandig sturen Leercoaching is een programma dat als doel heeft leren en ontwikkelen te stimuleren. Diegene die leert, wordt begeleid door een coach. De coach onderzoekt samen

Nadere informatie

Een stap op de ladder

Een stap op de ladder ACTIVERINGSTRAJECT voor daklozen Een stap op de ladder Petra van Leeuwen-den Dekker en Anne-Marie van Bergen 2006 Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW Inhoud Introductie 1 Definitie van sociale

Nadere informatie

LOOPBAANADVIES 7 COACHING 11 TRAININGEN & WORKSHOPS 13 SOLLICITATIETRAINING INDIVIDUEEL 15 SOLLICITATIETRAINING GROEPSVERBAND 17

LOOPBAANADVIES 7 COACHING 11 TRAININGEN & WORKSHOPS 13 SOLLICITATIETRAINING INDIVIDUEEL 15 SOLLICITATIETRAINING GROEPSVERBAND 17 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Opleiding tot Gelukscoach

Opleiding tot Gelukscoach Opleiding tot Gelukscoach www.neijmanenkuper.nl 1 Inleiding Neijman&Kuper, trainen-coachen-opleiden, biedt diverse opleidingen op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling, richting duurzaam geluk

Nadere informatie