informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou"

Transcriptie

1 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw 29 Alida Bosshardt is in Nederland bekend geworden als de Majoor. Eigenlijk was zij luitenant-kolonel. Majoor en luitenantkolonel zijn titels binnen het Leger des Heils. Mensen die in het Leger des Heils worden opgeleid tot voorganger (dominee) heten officier en krijgen zo n titel. Als je heel lang officier bent in het Leger des Heils, dan word je majoor en daarna worden sommigen luitenant-kolonel. Maar in Nederland werd luitenantkolonel Bosshardt de Majoor genoemd. Hoe het kwam dat ze heel bekend werd? In 1959 was zij de hoofdgast in het televisieprogramma Anders dan anderen waar de Majoor vertelde over het werk in Amsterdam. Veel mensen keken ernaar en wilden Majoor Bosshardt helpen. Ze kreeg veel geld, maar ook goederen, zoals kleding en dekens. mij, maar ook van jou Zelfs het Koninklijk Huis was erg geïnteresseerd in wat Majoor Bosshardt deed. Onze koningin Beatrix, toen nog prinses, wilde ook meer weten van wat de Majoor allemaal deed in Amsterdam. In 1965 ging ze een avond met Majoor Bosshardt mee. Ze vermomde zich door een pruik en een dikke bril op te zetten. Toch wist de volgende ochtend heel Nederland dat prinses Beatrix met de Majoor op stap was geweest, omdat een fotograaf hen had herkend.

2 30 In 1978 gaat de Majoor met pensioen. Andere mensen nemen de leiding van het vele werk in Amsterdam van haar over. De Majoor heeft veel onderscheidingen gekregen. Ze was benoemd tot Ridder (in 1966) en Officier (in 1975) in de Orde van Oranje Nassau. Heel bijzonder is dat de Majoor de Yad Vashem-onderscheiding in 2004 ontving. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël aan mensen geeft die in de Tweede Wereldoorlog veel voor Joden hebben gedaan. Majoor Bosshardt werkte in de Tweede Wereldoorlog in een kinderhuis in Amsterdam. Onder de jongens en meisjes waren ook joodse kinderen. Op haar fiets bracht ze hen naar gezinnen, waar deze kinderen konden onderduiken.

3 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw 31 Op 25 juni 2007 overleed Majoor Bosshardt. Veel mensen, ook jonge mensen, kwamen in Amsterdam afscheid van haar nemen. In de dienst die werd gehouden in de Koningskerk waren veel bekende en onbekende Nederlanders. De Majoor had met heel veel mensen contact, met bekende Nederlanders, het Koninklijk Huis, maar ook met dak- en thuislozen of verslaafde mensen. Het maakte haar niet uit. Voor iedereen had ze een vriendelijk woord. Majoor Bosshardt werd veel gevraagd om in programma s op radio en televisie te vertellen over het werk van het Leger des Heils. Zo werd ze in Nederland heel bekend. Maar naast haar schoenen liep ze niet, daar had ze een hekel aan. Ze vertelde altijd dat ze mensen wilde helpen, omdat Jezus van ieder mens houdt. De burgemeester van Amsterdam, de heer Job Cohen, vertelde in deze dienst wat Majoor Bosshardt voor de mensen in Amsterdam heeft gedaan. Meer dan een miljoen mensen keken op televisie naar deze dienst. De Majoor is begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

4 Zorgen voor mensen 32 Veel mensen denken dat het Leger des Heils alleen maar kleding ophaalt, soep uitdeelt en dak- en thuislozen opvangt. Maar het Leger des Heils doet véél meer! Het Leger des Heils helpt mensen die verslaafd zijn en geen huis of bed hebben. Die mensen leven vaak op straat. Zij worden daken thuislozen genoemd. In een aantal grotere steden rijdt de Soepbus van het Leger des Heils. De medewerkers geven dan aan deze mensen koffie, soep en brood en in de winter dekens. Het Leger des Heils wil helpen om te voorkomen dat gezinnen op straat komen te staan. Dit kan komen doordat een vader of moeder te veel alcohol drinkt en samen ruzie maken. Of dat er te weinig geld is om de huur van het huis te betalen. Ze worden dan geholpen om goed te kijken met hoeveel geld ze moeten rondkomen en waaraan ze het geld kunnen besteden.

5 x informatie over het Leger des Heils in Nederland HULP aan kinderen en jongeren 33 Het Leger des Heils wil ook kinderen en jongeren helpen. Een paar voorbeelden: Opvang in kindertehuizen Het gebeurt wel dat een kind voor een (lange) periode niet meer thuis bij zijn vader en moeder kan wonen. Dat kan komen doordat een kind ziek is. Bijvoorbeeld ziek in zijn hoofd of dat hij lichamelijk iets mankeert. En dat is natuurlijk nooit leuk. Deze kinderen worden door het Leger des Heils opgevangen in een huis met nog andere kinderen die ook niet meer thuis kunnen wonen. Hier worden ze verzorgd. En er wordt gekeken wat voor hulp het kind nodig heeft. Natuurlijk krijgt hij of zij aandacht van de verzorgers en begeleiders en ze krijgen goede verzorging, zoals eten, kleren en een goed bed. Projectgezinnen zijn gezinnen waar het kind tijdelijk een pleegvader of pleegmoeder krijgt. Het kan gebeuren dat kinderen plotseling niet meer thuis kunnen wonen. Een reden kan zijn dat kinderen niet goed verzorgd worden door de ouder(s) of zelfs mishandeld worden. Zij worden dan in projectgezinnen van het leger des Heis ondergebracht. Naar een projectgezin worden ook pasgeboren baby s gebracht. De moeder van de baby en soms ook de vader kunnen dan niet voor het kindje zorgen.

6 Er gebeurt nog véél meer! 34 Wist je dat het Leger des Heils mensen die uit de gevangenis komen, helpt weer een leven op te bouwen? Maar het Leger vindt het veel belangrijker dat we proberen de mensen te helpen om niet in de gevangenis te komen. En dat doet het Leger niet alleen voor volwassenen. Ook tieners en jongvolwassenen die met politie en justitie in aanraking zijn gekomen, hebben vaak hulp en begeleiding nodig. Het Leger des Heils helpt jongens en meisjes tussen de 16 tot ongeveer 25 jaar die speciale hulp nodig hebben. Door problemen heeft een jongen of meisje misschien geen veilige plek om te wonen, of geen werk en gaat hij of zij niet naar school. Dit kan komen omdat de jongen of het meisje weinig goede vrienden heeft, drugs gebruikt en vaak geen contact meer heeft met zijn/haar familie. Meestal zijn er veel schulden en komt hij of zij steeds in aanraking met politie of justitie. Om deze jongeren te helpen heeft het Leger des Heils een speciaal programma.

7 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Mensen helpen weer een nieuw leven op te bouwen 35 Een medewerker van het Leger des Heils gaat een jongen of meisje helpen door hem of haar intensief te begeleiden. Hij/zij krijgt een begeleider die 4 tot soms wel 12 uur per week de tijd heeft om iemand te helpen. Deze persoon gaat met de jongen of het meisje er voor zorgen dat ze weer op eigen benen komen te staan. Uit de problemen, gewoon een normaal leven. Vaak hebben mensen meer problemen tegelijk. Ga maar na: het is logisch dat iemand die verslaafd is aan alcohol of drugs en daar veel geld aan uitgeeft, vaak te weinig geld heeft om de huur van een huis te betalen of goed voor z n kinderen kan zorgen. Het Leger des Heils probeert dan al die problemen aan te pakken, dus niet maar één of twee problemen, maar alles. Daardoor kan hij of zij weer een zo goed mogelijk leven gaan leiden. En soms probeert het Leger bepaalde problemen vóór te zijn. Zo kun je voorkomen dat mensen eenzaam worden en overal alleen voor komen te staan. Al dit werk wordt zo goed professioneel mogelijk aangepakt. Voor alle problemen die iemand kan hebben, wordt naar een oplossing gezocht. Het Leger des Heils heeft buurtsteunpunten waar wij proberen mensen te helpen om een gelukkig leven te hebben. Er zijn mensen die met elkaar in een wijk wonen, maar niet met elkaar praten en ook niet veel uit hun huis komen. Deze mensen worden eenzaam. Het gaat vaak om oudere mensen die niet meer goed kun- nen lopen of ziek zijn. Of mensen die het gewoon moeilijk vinden om contact met andere mensen te zoeken. Medewerkers van het buurtsteunpunt proberen deze mensen met elkaar in contact te brengen, zodat ze weer met andere mensen gaan praten en leuke dingen gaan doen met elkaar, zoals knutselen of koffie drinken.

8 Er gebeurt nog véél meer! 36 Ook kinderen van onze leeftijd worden geholpen door het Leger des Heils. Lees maar het volgende verhaal: het van Debbie

9 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Hoi, ik ben Debbie Ik ben negen jaar. Sinds kort woon ik bij oom Wim en tante Liesbeth. En bij Annemieke en Dirk, mijn nieuwe zus en broer. Die zijn een paar jaar ouder dan ik. Eigenlijk zijn oom Wim en tante Liesbeth niet mijn echte oom en tante. Maar zij willen graag voor mij zorgen. Ik heb mijn eigen kamer gekregen en eigen spulletjes.

10 Er gebeurt nog véél meer! 38 Omdat mijn moeder niet meer goed voor me kon zorgen, moest ik naar het kindertehuis. Mijn papa ken ik niet zo goed. Toen ik nog heel klein was, is hij door de politie opgehaald en moest hij naar de gevangenis. Mijn echte broer zei dat papa iemand heeft doodgemaakt. mijn broer Dit zijn de enigste foto s die ik van mijn vader heb

11 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Mijn mama heeft wel een paar keer een vriend gehad. Dat vond ik jammer. De vrienden van mama vonden mij helemaal niet lief. Ze vonden altijd dat ik lastig was. Als zij bij mama op bezoek waren, zei mama altijd dat ik naar mijn kamer of naar buiten moest om daar te spelen. Toen een van mama s vrienden bij ons in huis kwam wonen, ging het mis. Mama kon niet meer voor me zorgen, zei ze. Ik was te druk en maakte heel veel ruzie met haar vriend. Ik vond hem helemaal niet aardig. Dan begon ik te schelden en te slaan. Het huis, waar wij toen woonden, maakte mijn moeder steeds minder schoon

12 Er gebeurt nog véél meer! 40 Toen moest ik naar het kindertehuis De mensen van het Leger des Heils die daar werkten, gingen ook met me praten. Daar heb ik veel van geleerd, bijvoorbeeld om niet meer zoveel ruzie te maken en te schelden. Ook ben ik niet meer zo bang als ik ga slapen. Wel doe ik soms nog het lampje boven mijn bed aan, maar niet meer zo vaak. Eigenlijk begreep ik eerst niet zo goed waarom ik in het kindertehuis moest wonen. Nu weet ik dat het beter voor mij was. De mensen van het Leger des Heils hebben me veel geleerd en hebben mij oom Wim en tante Liesbeth leren kennen. Buiten bij het kindertehuis Samen met tante Liesbeth op het strand

13 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Ik mis mama wel Soms komt ze mij op zaterdag halen. Dan gaan we even naar huis. Daarna ga ik weer naar oom Wim en tante Liesbeth. Die zijn erg lief voor me. Pas zijn we naar een lunapark geweest en hebben we pannenkoeken gegeten. Naar het kindertehuis hoef ik niet meer. Ik wil er nog wel een keertje op bezoek gaan. Kijken hoe het met mijn vriendjes en vriendinnetjes gaat. Maar misschien wonen zij ook al bij een oom en tante. Samen naar het lunapark... en daarna lekker pannenkoeken eten... Mijn moeder

14 42 wie zal dat betalen?

15 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het kost handenvol geld om al ons werk te kunnen doen Als je snoep wilt kopen, moet je wel geld hebben. En in de supermarkt krijg je geen boodschappen mee als je niet betaalt. Een spreekwoord zegt: Voor niets gaat de zon op. Wat zou hiermee bedoeld zijn? Je hoeft geen ster in rekenen te zijn om te bedenken dat het handenvol geld kost om al het werk te kunnen doen dat het Leger des Heils doet. Eten en drinken, kleding, onderdak, mensen die goede hulp geven: het kost allemaal heel veel geld. Meer dan ik in mijn spaarvarken heb. Zelfs al zouden alle leden van het Leger des Heils hun spaargeld geven, dan nog is er te weinig geld. Toch moeten mensen geholpen worden. Daarom vraagt het Leger des Heils mensen per brief of ze willen meebetalen om die mensen te kunnen helpen. Ook geven de bazen van ons land, de overheid, geld. Subsidie noemen we dat met een moeilijk woord. De rest van het geld komt van ongeveer een half miljoen vrienden in Nederland die ons geld geven om te helpen. 1,00 contributie 30,00 4,50 per maand 400,00

16 44 per maand 400,00 per maand 90,00 500,00 75,00 450,00 100,00 80,00 500,00 125,00

17 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het kost handenvol geld om al ons werk te kunnen doen Opdracht: Hieronder zie je wat een gewoon gezin elke maand uitgeeft aan eten, kleren en wonen. Kun jij uitrekenen hoeveel dit allemaal bij elkaar kost? Gegevens voor som: 2 volwassenen 2 kinderen, van wie één tussen 1-12 en één tussen jaar Huurhuis, Tussenwoning, Centrale verwarming 5 kamers Totaal inkomen per maand 1818 E netto Huur 357 Gas/brandstoffen 55 Elektriciteit 56 Water 27 Heffingen 37 Telefoon 26 Verzekeringen 64 Studiekosten 43 Contributie/abonnementen 41 Vervoer 146 Totaal vaste lasten 852 Kleding en schoenen 179 Inventaris 125 Onderhoud huis en tuin 29 Extra ziektekosten 15 Hobby/uitgaan/vakantie 126 Totaal overige kosten 474 Voeding en versnaperingen 356 Overige huishoudelijke uitg. 136 Totaal huishoudelijke uitgaven 492 Kun jij uitrekenen hoeveel dit allemaal bij elkaar kost en hoeveel je als gezin overhoudt? Je vindt het goede antwoord ook op blz. 52 Kun je nagaan hoeveel geld het Leger des Heils nodig heeft om duizenden mensen te kunnen helpen!

18 46 Een kijkje over de grenzen De Millenniumdoelen In 2000 spraken 189 landen af dat in 2015 armoede de wereld uit moet. Wij werken hier aan mee.

19 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij werken in meer dan 110 landen Je hebt al een hoop geleerd hè? Je weet nu dat William Booth meer dan 120 jaar geleden in Engeland is begonnen, en dat het Leger des Heils ook in Nederland en allerlei andere landen bestaat. Je kunt ons in wel meer dan 110 landen vinden! Had je niet gedacht hè? Toch is het helemaal niet zo vreemd. Want in elk land zijn er mensen die hulp nodig hebben, dus er is overal genoeg werk voor het Leger

20 Een kijkje over de grenzen 48 Het Leger des Heils in Nederland wil graag mensen in arme landen steunen. Daarom willen wij graag geld geven aan mensen die dit het hardst nodig hebben. Dit geld wordt gebruikt voor scholen, ziekenhuizen, kindertehuizen en veel andere belangrijke projecten.

21 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij werken in meer dan 110 landen Hoe kun je dit doen? De Door-Geef-Bon Het Leger des Heils heeft iets leuks bedacht, want niet alleen grote projecten zijn belangrijk. Vaak kunnen juist kleine dingen het verschil maken. Zo kan een gezin door een fruitboom, fruit op de markt verkopen en dus geld verdienen. Of kan een heel dorp geholpen zijn door een waterput met schoon drinkwater. Wil jij ook het verschil maken? Dat kan! Alleen of samen met vriendjes (en vriendinnetjes), je sportclub, je familie, je schoolklas of vele anderen kun je een belangrijk cadeau voor mensen in arme landen kopen. Zoals een fruitboom en waterput, maar ook schoolboeken, een kinderfeestje of een maaltijd. Ga eens naar Links in de kolom staan onderwerpen. Als je bijvoorbeeld op de tekst van het land klikt, dan zie je allemaal onderwerpen waar je een cadeau kunt uitzoeken. Bijvoorbeeld, je kiest voor smulgroenten of een vitamine boom. Dit doe je in je winkelwagen. Voor één van deze cadeautjes betaal je 5,-. Als je dit dan naar ons opstuurt dan krijg je van ons een Doorgeef-bon met een kaart om aan iemand te geven. Dat is dan jouw cadeau aan je vader, moeder, vriendje of vriendinnetje. Maar het echte cadeau, bijvoorbeeld een vitamine boom, is voor een gezin in een arm land. Zo maak je zelfs meer mensen blij met jouw cadeau.

22 50 (kop) Is het Leger des Heils wat je ervan gedacht had? Een leger zonder gevaarlijke wapens. Een leger dat geen oorlog voert, maar voor vrede strijdt. Wanneer je nog meer over het Leger des Heils wilt weten, kun je en met iemand die bij het Leger des Heils werkt. Zij willen je graag iets meer over het Leger des Heils vertellen. Ons adres is: Vergeet trouwens niet ook eens op onze internetpagina te kijken. Het adres is: Op deze website staan ook pagina s voor jou. Je kunt leuke filmpjes kijken, spelletjes spelen en nog veel meer! (kop: Een Leger zonder gevaarlijke wapens ) Blz. 54 t/m 62 Enkele foto s aanpassen

23 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een leger zonder gevaarlijke wapens Is het Leger des Heils wat je ervan gedacht had? Een leger zonder gevaarlijke wapens. Een leger dat geen oorlog voert, maar voor vrede strijdt. Wanneer je nog meer over het Leger des Heils wilt weten, kun je en met iemand die bij het Leger des Heils werkt. Zij willen je graag iets meer over het Leger des Heils vertellen. Ons adres is Vergeet trouwens niet ook eens op onze internetpagina te kijken. Het adres is: Op deze website staan ook pagina s voor jou. Zo vind je er allerlei plaatjes voor je werkstuk. En je kunt leuke filmpjes kijken, spelletjes spelen en nog veel meer!

24 52 quiz Nu ik je van alles over het Leger des Heils heb verteld, zijn de vragen uit de volgende quiz waarschijnlijk een makkie voor je. Probeer het eens uit je hoofd, zonder naar de vorige bladzijden te kijken. En dit zijn de antwoorden van de vragen op bladzijde 12, 26 en 45: blz. 12: Heilssoldaat blz. 26: kleine vrachtwagens vol blz. 45: 0 euro; het gezin houdt dus helemaal niets over

25 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Probeer het eens uit je hoofd, zonder naar de vorige bladzijden te kijken : in welke stad is het werk van het Leger des Heils begonnen? 2: Hoe heet de oprichter van het Leger des Heils? a. New York b. Amsterdam c. Londen d. Parijs a. William Booth b. Willie Bot c. Willem Wever d. Botte Willem 3: Hoe heet de jaarlijkse ontmoetingsdag van het Leger des Heils? 4: Wat betekent de S op het uniform van het Leger des Heils? a. Trefdag b. Toffe dag c. Voortreffelijke dag d. Topdag a. Snel b. Salvation c. Sociaal d. Schattig 5: in welke stad werd Majoor Bosshardt geboren? 6: Kinderen die opvang nodig hebben komen terecht in: a. Rotterdam b. Amsterdam c. Utrecht d. Zwolle a. De korpsen b. Beide c. Kindertehuizen d. Geen van beide

26 54 doe het zelf! Maak nu je eigen werkstuk over het Leger des Heils! Je kunt de plaatjes gebruiken die je kunt downloaden van onze site,

27 COLOFON UITGAVE Leger des Heils, Spoordreef GN Almere - Telefoon (036) Fax (036) Website: EINDREDACTIE EN GRAFISCHE VORMGEVING Afdeling Communicatie FOTOGRAFIE Archief Leger des Heils, Rufus de Vries, Ruud Tinga, Merlijn Doomernik (pag. 8) Graeme Hodge, Celine van den Berg-Doef (pag.46, 47, 48, 49) DRUK Controlmedia, Breda OPLAGE

28 WAT IS HET LEGER DES HEILS? HET LEGER DES HEILS IS EEN INTER- NATIONALE ORGANISATIE EN BEHOORT TOT DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS. HET LEGER DES HEILS WORDT GEÏNSPIREERD DOOR DE BIJBEL. WIJ WILLEN MENSEN HELPEN OMDAT WIJ VAN GOD HOUDEN. DE OPDRACHT VAN HET LEGER DES HEILS IS OM ANDERE MENSEN TE VERTELLEN WAT IN DE BIJBEL STAAT. ONS VOORBEELD IS JEZUS CHRISTUS. WIJ WILLEN ER ZIJN VOOR ALLE MENSEN, ZONDER TE KIJKEN NAAR WIE ZE ZIJN OF WAAR ZE VANDAAN KOMEN.

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Inhoudsopgave 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort 6 Beginnen bij het begin 12 17 Een kijkje in de kerk Waarom

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ

IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Ferenc Göndör IK OVERLEEFDE AUSCHWITZ Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 3 Mijn vader Lang geleden kwam een jonge, joodse man naar het land Hongarije. Mohr Goldklang was zijn naam. Dat was mijn opa. Mohr

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2013/ 2014 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 2013/ 2014 Wat hoort waarbij? Wereldkids M wordt gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen de Heere Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in

Nadere informatie

Kom in actie! voor kinderen in Albanië

Kom in actie! voor kinderen in Albanië Kom in actie! voor kinderen in Albanië Voor alle kinderen in Albanië een! Ben je tussen de 10 en 13 jaar? Doe dan mee met onze actie! Stichting Antwoord wil graag dat iedereen weet dat de Here Jezus van

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich

Rivka voelt tranen in haar ogen. Vader aait over haar wang. Hij zegt: Veel plezier, prinsesje. Vergeet je nooit wie je bent? Dan draait vader zich 1942-1943 1 Rivka! Het is tijd om te gaan!, roept vader. Rivka is blij. Ze gaat logeren. Ze weet niet bij wie. En ze weet ook niet hoe lang. Maar ze heeft er wel zin in. Vader heeft gezegd: Je gaat in

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Gezinspsychiatrie in Beilen

Gezinspsychiatrie in Beilen informatie voor kinderen Gezinspsychiatrie in Beilen Dagbehandeling, kliniek en centrum voor gezinshereniging www.ggzdrenthe.nl Met het hele gezin in behandeling Jouw gezin komt misschien in behandeling

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7)

Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Liturgie aangepaste dienst Baflo, 28-09-14 om 14.30 uur Thema: In kruiken en kannen (2 Koningen 4:1-7) Welkom en mededelingen a. Opw. 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen b. Opw. 88 Een rivier vol

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Maxima Inleiding Ik hou mijn werkstuk over Máxima, omdat je erg vaak iets over Máxima hoort en ik dacht dat je daar veel informatie van hebt. Maar ik weet ook nog niet echt de rol van Máxima en ik hoop

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

THE KIDS ARE ALL RIGHT

THE KIDS ARE ALL RIGHT THE KIDS ARE ALL RIGHT Hoe beleven kinderen van lesbische ouders hun gezinssamenstelling? Wat zijn de leuke kanten aan twee Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap) organiseert regelmatig

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson

Meld. seksueel misbruik. aan de commissie-samson Meld seksueel misbruik aan de commissie-samson Help ons Mijn naam is Rieke Samson en ik wil je vragen om ons te helpen bij het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Zelf ben ik voorzitter

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag

Kleinschalige woon- en onderwijsvormen. Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Kleinschalige woon- en onderwijsvormen Opvang van kinderen met eigen-aardig gedrag Doenersdreef Zorg Kinderen in Hilversum en Almere Sommige kinderen hebben iets bijzonders. Iets dat ze nét een beetje

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Een tijger in het donker?

Een tijger in het donker? Een tijger in het donker? Devi, je hebt de pannen nog niet gedaan, zei haar moeder. Maar ik wilde net naar Asha toe. Haar moeder keek alleen maar. Devi zuchtte. Ze wist heel goed dat ze niet naar haar

Nadere informatie

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar

Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Als je moeder naar een psychiatrisch ziekenhuis moet... of je vader naar een psychiater... Met wie kan jij dan praten? Een brochure voor kinderen van 7 tot 11 jaar Deze brochure werd - met toestemming

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden

Mirjam Ngoy-Verhage. om het vol te houden Mirjam Ngoy-Verhage 10 PEPPERS om het vol te houden Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie op www.jesvoorjou.nl. Naast deze 10 peppers

Nadere informatie

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal!

3t/m5. thema: Groep. De Meester bij de meesters WIE GEEF JIJ EEN. Lucee woont in Sierra Leone. Lees haar verhaal! Groep 3t/m5 Zoek mee! Wij hebben 10 tienen in dit nummer verstopt. Kun jij ze allemaal vinden? thema: WIE 10 GEEF JIJ EEN? 2 De Meester bij de meesters Lucee woont in Sierra Leone 4 Lees haar verhaal!

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2015. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2015 Ds. W.E. den Hertogschool Lichtjes, lichtjes overal Kerstfeest is het nu Jezus is geboren Zeggen zij aan U Groep 1/2 Welkom Kim & Jake Openingsgebed Gebed door groep 6 (1) Lieve Here God,

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene

Het Rouwende Kind. een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Het Rouwende Kind een handvat voor de volwassene Nina José Verhoeven Elk kind dat oud genoeg is om van iemand te houden, is oud genoeg om te rouwen. Alan

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 6 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Katrui ten Barge, Wilfried Dabekaussen, Juul Lelieveld, Frederike

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 3 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 3 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Adam en Eva eten van de boom

Adam en Eva eten van de boom Adam en Eva eten van de boom God maakt een prachtig paradijs. Hij zegt: Het is heel goed. Maar God heeft ook een vijand, En weet jij wel wat hij doet? Het mooie wat God heeft gemaakt, maakt hij juist graag

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Onderduiken Mijn spreekbeurt gaat over mensen die in de tweede wereldoorlog zijn ondergedoken. Mijn werkstuk heb ik gemaakt over Anne Frank. Anne Frank is in de tweede wereld oorlog ook ondergedoken. Vandaar

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Het koninkrijk van God vlakbij

Het koninkrijk van God vlakbij Het koninkrijk van God vlakbij Dit werkboek is van : Cellessen voor kinderen van 8-12 jaar Serie lessen voor kleine groepen; leeftijd 8-12 jaar Lessen zijn geschreven op basis van het boek Natuurlijk BOVENnatuurlijk

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur.

Tornado. Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Tornado Maartje gaat voor het eerst logeren. s Nachts belandt ze met haar vriendinnetje Eva in een tornado en beleven ze een heel spannend avontuur. Geschreven in januari 2012 (Geïllustreerd t.b.v. het

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Onder druk Geen uitweg voor Aïsha Lees blz. 5, 6, 7, 8 Wat denk je dat Aïsha wilde doen? Waarom is dat niet gelukt? Is het goed dat de deur van het dak altijd op slot

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie