informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw ezus houdt van mij, maar ook van jou"

Transcriptie

1 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw 29 Alida Bosshardt is in Nederland bekend geworden als de Majoor. Eigenlijk was zij luitenant-kolonel. Majoor en luitenantkolonel zijn titels binnen het Leger des Heils. Mensen die in het Leger des Heils worden opgeleid tot voorganger (dominee) heten officier en krijgen zo n titel. Als je heel lang officier bent in het Leger des Heils, dan word je majoor en daarna worden sommigen luitenant-kolonel. Maar in Nederland werd luitenantkolonel Bosshardt de Majoor genoemd. Hoe het kwam dat ze heel bekend werd? In 1959 was zij de hoofdgast in het televisieprogramma Anders dan anderen waar de Majoor vertelde over het werk in Amsterdam. Veel mensen keken ernaar en wilden Majoor Bosshardt helpen. Ze kreeg veel geld, maar ook goederen, zoals kleding en dekens. mij, maar ook van jou Zelfs het Koninklijk Huis was erg geïnteresseerd in wat Majoor Bosshardt deed. Onze koningin Beatrix, toen nog prinses, wilde ook meer weten van wat de Majoor allemaal deed in Amsterdam. In 1965 ging ze een avond met Majoor Bosshardt mee. Ze vermomde zich door een pruik en een dikke bril op te zetten. Toch wist de volgende ochtend heel Nederland dat prinses Beatrix met de Majoor op stap was geweest, omdat een fotograaf hen had herkend.

2 30 In 1978 gaat de Majoor met pensioen. Andere mensen nemen de leiding van het vele werk in Amsterdam van haar over. De Majoor heeft veel onderscheidingen gekregen. Ze was benoemd tot Ridder (in 1966) en Officier (in 1975) in de Orde van Oranje Nassau. Heel bijzonder is dat de Majoor de Yad Vashem-onderscheiding in 2004 ontving. Dit is de hoogste onderscheiding die de staat Israël aan mensen geeft die in de Tweede Wereldoorlog veel voor Joden hebben gedaan. Majoor Bosshardt werkte in de Tweede Wereldoorlog in een kinderhuis in Amsterdam. Onder de jongens en meisjes waren ook joodse kinderen. Op haar fiets bracht ze hen naar gezinnen, waar deze kinderen konden onderduiken.

3 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een bijzondere vrouw 31 Op 25 juni 2007 overleed Majoor Bosshardt. Veel mensen, ook jonge mensen, kwamen in Amsterdam afscheid van haar nemen. In de dienst die werd gehouden in de Koningskerk waren veel bekende en onbekende Nederlanders. De Majoor had met heel veel mensen contact, met bekende Nederlanders, het Koninklijk Huis, maar ook met dak- en thuislozen of verslaafde mensen. Het maakte haar niet uit. Voor iedereen had ze een vriendelijk woord. Majoor Bosshardt werd veel gevraagd om in programma s op radio en televisie te vertellen over het werk van het Leger des Heils. Zo werd ze in Nederland heel bekend. Maar naast haar schoenen liep ze niet, daar had ze een hekel aan. Ze vertelde altijd dat ze mensen wilde helpen, omdat Jezus van ieder mens houdt. De burgemeester van Amsterdam, de heer Job Cohen, vertelde in deze dienst wat Majoor Bosshardt voor de mensen in Amsterdam heeft gedaan. Meer dan een miljoen mensen keken op televisie naar deze dienst. De Majoor is begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

4 Zorgen voor mensen 32 Veel mensen denken dat het Leger des Heils alleen maar kleding ophaalt, soep uitdeelt en dak- en thuislozen opvangt. Maar het Leger des Heils doet véél meer! Het Leger des Heils helpt mensen die verslaafd zijn en geen huis of bed hebben. Die mensen leven vaak op straat. Zij worden daken thuislozen genoemd. In een aantal grotere steden rijdt de Soepbus van het Leger des Heils. De medewerkers geven dan aan deze mensen koffie, soep en brood en in de winter dekens. Het Leger des Heils wil helpen om te voorkomen dat gezinnen op straat komen te staan. Dit kan komen doordat een vader of moeder te veel alcohol drinkt en samen ruzie maken. Of dat er te weinig geld is om de huur van het huis te betalen. Ze worden dan geholpen om goed te kijken met hoeveel geld ze moeten rondkomen en waaraan ze het geld kunnen besteden.

5 x informatie over het Leger des Heils in Nederland HULP aan kinderen en jongeren 33 Het Leger des Heils wil ook kinderen en jongeren helpen. Een paar voorbeelden: Opvang in kindertehuizen Het gebeurt wel dat een kind voor een (lange) periode niet meer thuis bij zijn vader en moeder kan wonen. Dat kan komen doordat een kind ziek is. Bijvoorbeeld ziek in zijn hoofd of dat hij lichamelijk iets mankeert. En dat is natuurlijk nooit leuk. Deze kinderen worden door het Leger des Heils opgevangen in een huis met nog andere kinderen die ook niet meer thuis kunnen wonen. Hier worden ze verzorgd. En er wordt gekeken wat voor hulp het kind nodig heeft. Natuurlijk krijgt hij of zij aandacht van de verzorgers en begeleiders en ze krijgen goede verzorging, zoals eten, kleren en een goed bed. Projectgezinnen zijn gezinnen waar het kind tijdelijk een pleegvader of pleegmoeder krijgt. Het kan gebeuren dat kinderen plotseling niet meer thuis kunnen wonen. Een reden kan zijn dat kinderen niet goed verzorgd worden door de ouder(s) of zelfs mishandeld worden. Zij worden dan in projectgezinnen van het leger des Heis ondergebracht. Naar een projectgezin worden ook pasgeboren baby s gebracht. De moeder van de baby en soms ook de vader kunnen dan niet voor het kindje zorgen.

6 Er gebeurt nog véél meer! 34 Wist je dat het Leger des Heils mensen die uit de gevangenis komen, helpt weer een leven op te bouwen? Maar het Leger vindt het veel belangrijker dat we proberen de mensen te helpen om niet in de gevangenis te komen. En dat doet het Leger niet alleen voor volwassenen. Ook tieners en jongvolwassenen die met politie en justitie in aanraking zijn gekomen, hebben vaak hulp en begeleiding nodig. Het Leger des Heils helpt jongens en meisjes tussen de 16 tot ongeveer 25 jaar die speciale hulp nodig hebben. Door problemen heeft een jongen of meisje misschien geen veilige plek om te wonen, of geen werk en gaat hij of zij niet naar school. Dit kan komen omdat de jongen of het meisje weinig goede vrienden heeft, drugs gebruikt en vaak geen contact meer heeft met zijn/haar familie. Meestal zijn er veel schulden en komt hij of zij steeds in aanraking met politie of justitie. Om deze jongeren te helpen heeft het Leger des Heils een speciaal programma.

7 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Mensen helpen weer een nieuw leven op te bouwen 35 Een medewerker van het Leger des Heils gaat een jongen of meisje helpen door hem of haar intensief te begeleiden. Hij/zij krijgt een begeleider die 4 tot soms wel 12 uur per week de tijd heeft om iemand te helpen. Deze persoon gaat met de jongen of het meisje er voor zorgen dat ze weer op eigen benen komen te staan. Uit de problemen, gewoon een normaal leven. Vaak hebben mensen meer problemen tegelijk. Ga maar na: het is logisch dat iemand die verslaafd is aan alcohol of drugs en daar veel geld aan uitgeeft, vaak te weinig geld heeft om de huur van een huis te betalen of goed voor z n kinderen kan zorgen. Het Leger des Heils probeert dan al die problemen aan te pakken, dus niet maar één of twee problemen, maar alles. Daardoor kan hij of zij weer een zo goed mogelijk leven gaan leiden. En soms probeert het Leger bepaalde problemen vóór te zijn. Zo kun je voorkomen dat mensen eenzaam worden en overal alleen voor komen te staan. Al dit werk wordt zo goed professioneel mogelijk aangepakt. Voor alle problemen die iemand kan hebben, wordt naar een oplossing gezocht. Het Leger des Heils heeft buurtsteunpunten waar wij proberen mensen te helpen om een gelukkig leven te hebben. Er zijn mensen die met elkaar in een wijk wonen, maar niet met elkaar praten en ook niet veel uit hun huis komen. Deze mensen worden eenzaam. Het gaat vaak om oudere mensen die niet meer goed kun- nen lopen of ziek zijn. Of mensen die het gewoon moeilijk vinden om contact met andere mensen te zoeken. Medewerkers van het buurtsteunpunt proberen deze mensen met elkaar in contact te brengen, zodat ze weer met andere mensen gaan praten en leuke dingen gaan doen met elkaar, zoals knutselen of koffie drinken.

8 Er gebeurt nog véél meer! 36 Ook kinderen van onze leeftijd worden geholpen door het Leger des Heils. Lees maar het volgende verhaal: het van Debbie

9 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Hoi, ik ben Debbie Ik ben negen jaar. Sinds kort woon ik bij oom Wim en tante Liesbeth. En bij Annemieke en Dirk, mijn nieuwe zus en broer. Die zijn een paar jaar ouder dan ik. Eigenlijk zijn oom Wim en tante Liesbeth niet mijn echte oom en tante. Maar zij willen graag voor mij zorgen. Ik heb mijn eigen kamer gekregen en eigen spulletjes.

10 Er gebeurt nog véél meer! 38 Omdat mijn moeder niet meer goed voor me kon zorgen, moest ik naar het kindertehuis. Mijn papa ken ik niet zo goed. Toen ik nog heel klein was, is hij door de politie opgehaald en moest hij naar de gevangenis. Mijn echte broer zei dat papa iemand heeft doodgemaakt. mijn broer Dit zijn de enigste foto s die ik van mijn vader heb

11 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Mijn mama heeft wel een paar keer een vriend gehad. Dat vond ik jammer. De vrienden van mama vonden mij helemaal niet lief. Ze vonden altijd dat ik lastig was. Als zij bij mama op bezoek waren, zei mama altijd dat ik naar mijn kamer of naar buiten moest om daar te spelen. Toen een van mama s vrienden bij ons in huis kwam wonen, ging het mis. Mama kon niet meer voor me zorgen, zei ze. Ik was te druk en maakte heel veel ruzie met haar vriend. Ik vond hem helemaal niet aardig. Dan begon ik te schelden en te slaan. Het huis, waar wij toen woonden, maakte mijn moeder steeds minder schoon

12 Er gebeurt nog véél meer! 40 Toen moest ik naar het kindertehuis De mensen van het Leger des Heils die daar werkten, gingen ook met me praten. Daar heb ik veel van geleerd, bijvoorbeeld om niet meer zoveel ruzie te maken en te schelden. Ook ben ik niet meer zo bang als ik ga slapen. Wel doe ik soms nog het lampje boven mijn bed aan, maar niet meer zo vaak. Eigenlijk begreep ik eerst niet zo goed waarom ik in het kindertehuis moest wonen. Nu weet ik dat het beter voor mij was. De mensen van het Leger des Heils hebben me veel geleerd en hebben mij oom Wim en tante Liesbeth leren kennen. Buiten bij het kindertehuis Samen met tante Liesbeth op het strand

13 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het verhaal van Debbie Ik mis mama wel Soms komt ze mij op zaterdag halen. Dan gaan we even naar huis. Daarna ga ik weer naar oom Wim en tante Liesbeth. Die zijn erg lief voor me. Pas zijn we naar een lunapark geweest en hebben we pannenkoeken gegeten. Naar het kindertehuis hoef ik niet meer. Ik wil er nog wel een keertje op bezoek gaan. Kijken hoe het met mijn vriendjes en vriendinnetjes gaat. Maar misschien wonen zij ook al bij een oom en tante. Samen naar het lunapark... en daarna lekker pannenkoeken eten... Mijn moeder

14 42 wie zal dat betalen?

15 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het kost handenvol geld om al ons werk te kunnen doen Als je snoep wilt kopen, moet je wel geld hebben. En in de supermarkt krijg je geen boodschappen mee als je niet betaalt. Een spreekwoord zegt: Voor niets gaat de zon op. Wat zou hiermee bedoeld zijn? Je hoeft geen ster in rekenen te zijn om te bedenken dat het handenvol geld kost om al het werk te kunnen doen dat het Leger des Heils doet. Eten en drinken, kleding, onderdak, mensen die goede hulp geven: het kost allemaal heel veel geld. Meer dan ik in mijn spaarvarken heb. Zelfs al zouden alle leden van het Leger des Heils hun spaargeld geven, dan nog is er te weinig geld. Toch moeten mensen geholpen worden. Daarom vraagt het Leger des Heils mensen per brief of ze willen meebetalen om die mensen te kunnen helpen. Ook geven de bazen van ons land, de overheid, geld. Subsidie noemen we dat met een moeilijk woord. De rest van het geld komt van ongeveer een half miljoen vrienden in Nederland die ons geld geven om te helpen. 1,00 contributie 30,00 4,50 per maand 400,00

16 44 per maand 400,00 per maand 90,00 500,00 75,00 450,00 100,00 80,00 500,00 125,00

17 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Het kost handenvol geld om al ons werk te kunnen doen Opdracht: Hieronder zie je wat een gewoon gezin elke maand uitgeeft aan eten, kleren en wonen. Kun jij uitrekenen hoeveel dit allemaal bij elkaar kost? Gegevens voor som: 2 volwassenen 2 kinderen, van wie één tussen 1-12 en één tussen jaar Huurhuis, Tussenwoning, Centrale verwarming 5 kamers Totaal inkomen per maand 1818 E netto Huur 357 Gas/brandstoffen 55 Elektriciteit 56 Water 27 Heffingen 37 Telefoon 26 Verzekeringen 64 Studiekosten 43 Contributie/abonnementen 41 Vervoer 146 Totaal vaste lasten 852 Kleding en schoenen 179 Inventaris 125 Onderhoud huis en tuin 29 Extra ziektekosten 15 Hobby/uitgaan/vakantie 126 Totaal overige kosten 474 Voeding en versnaperingen 356 Overige huishoudelijke uitg. 136 Totaal huishoudelijke uitgaven 492 Kun jij uitrekenen hoeveel dit allemaal bij elkaar kost en hoeveel je als gezin overhoudt? Je vindt het goede antwoord ook op blz. 52 Kun je nagaan hoeveel geld het Leger des Heils nodig heeft om duizenden mensen te kunnen helpen!

18 46 Een kijkje over de grenzen De Millenniumdoelen In 2000 spraken 189 landen af dat in 2015 armoede de wereld uit moet. Wij werken hier aan mee.

19 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij werken in meer dan 110 landen Je hebt al een hoop geleerd hè? Je weet nu dat William Booth meer dan 120 jaar geleden in Engeland is begonnen, en dat het Leger des Heils ook in Nederland en allerlei andere landen bestaat. Je kunt ons in wel meer dan 110 landen vinden! Had je niet gedacht hè? Toch is het helemaal niet zo vreemd. Want in elk land zijn er mensen die hulp nodig hebben, dus er is overal genoeg werk voor het Leger

20 Een kijkje over de grenzen 48 Het Leger des Heils in Nederland wil graag mensen in arme landen steunen. Daarom willen wij graag geld geven aan mensen die dit het hardst nodig hebben. Dit geld wordt gebruikt voor scholen, ziekenhuizen, kindertehuizen en veel andere belangrijke projecten.

21 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Wij werken in meer dan 110 landen Hoe kun je dit doen? De Door-Geef-Bon Het Leger des Heils heeft iets leuks bedacht, want niet alleen grote projecten zijn belangrijk. Vaak kunnen juist kleine dingen het verschil maken. Zo kan een gezin door een fruitboom, fruit op de markt verkopen en dus geld verdienen. Of kan een heel dorp geholpen zijn door een waterput met schoon drinkwater. Wil jij ook het verschil maken? Dat kan! Alleen of samen met vriendjes (en vriendinnetjes), je sportclub, je familie, je schoolklas of vele anderen kun je een belangrijk cadeau voor mensen in arme landen kopen. Zoals een fruitboom en waterput, maar ook schoolboeken, een kinderfeestje of een maaltijd. Ga eens naar Links in de kolom staan onderwerpen. Als je bijvoorbeeld op de tekst van het land klikt, dan zie je allemaal onderwerpen waar je een cadeau kunt uitzoeken. Bijvoorbeeld, je kiest voor smulgroenten of een vitamine boom. Dit doe je in je winkelwagen. Voor één van deze cadeautjes betaal je 5,-. Als je dit dan naar ons opstuurt dan krijg je van ons een Doorgeef-bon met een kaart om aan iemand te geven. Dat is dan jouw cadeau aan je vader, moeder, vriendje of vriendinnetje. Maar het echte cadeau, bijvoorbeeld een vitamine boom, is voor een gezin in een arm land. Zo maak je zelfs meer mensen blij met jouw cadeau.

22 50 (kop) Is het Leger des Heils wat je ervan gedacht had? Een leger zonder gevaarlijke wapens. Een leger dat geen oorlog voert, maar voor vrede strijdt. Wanneer je nog meer over het Leger des Heils wilt weten, kun je en met iemand die bij het Leger des Heils werkt. Zij willen je graag iets meer over het Leger des Heils vertellen. Ons adres is: Vergeet trouwens niet ook eens op onze internetpagina te kijken. Het adres is: Op deze website staan ook pagina s voor jou. Je kunt leuke filmpjes kijken, spelletjes spelen en nog veel meer! (kop: Een Leger zonder gevaarlijke wapens ) Blz. 54 t/m 62 Enkele foto s aanpassen

23 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Een leger zonder gevaarlijke wapens Is het Leger des Heils wat je ervan gedacht had? Een leger zonder gevaarlijke wapens. Een leger dat geen oorlog voert, maar voor vrede strijdt. Wanneer je nog meer over het Leger des Heils wilt weten, kun je en met iemand die bij het Leger des Heils werkt. Zij willen je graag iets meer over het Leger des Heils vertellen. Ons adres is Vergeet trouwens niet ook eens op onze internetpagina te kijken. Het adres is: Op deze website staan ook pagina s voor jou. Zo vind je er allerlei plaatjes voor je werkstuk. En je kunt leuke filmpjes kijken, spelletjes spelen en nog veel meer!

24 52 quiz Nu ik je van alles over het Leger des Heils heb verteld, zijn de vragen uit de volgende quiz waarschijnlijk een makkie voor je. Probeer het eens uit je hoofd, zonder naar de vorige bladzijden te kijken. En dit zijn de antwoorden van de vragen op bladzijde 12, 26 en 45: blz. 12: Heilssoldaat blz. 26: kleine vrachtwagens vol blz. 45: 0 euro; het gezin houdt dus helemaal niets over

25 x informatie over het Leger des Heils in Nederland Probeer het eens uit je hoofd, zonder naar de vorige bladzijden te kijken : in welke stad is het werk van het Leger des Heils begonnen? 2: Hoe heet de oprichter van het Leger des Heils? a. New York b. Amsterdam c. Londen d. Parijs a. William Booth b. Willie Bot c. Willem Wever d. Botte Willem 3: Hoe heet de jaarlijkse ontmoetingsdag van het Leger des Heils? 4: Wat betekent de S op het uniform van het Leger des Heils? a. Trefdag b. Toffe dag c. Voortreffelijke dag d. Topdag a. Snel b. Salvation c. Sociaal d. Schattig 5: in welke stad werd Majoor Bosshardt geboren? 6: Kinderen die opvang nodig hebben komen terecht in: a. Rotterdam b. Amsterdam c. Utrecht d. Zwolle a. De korpsen b. Beide c. Kindertehuizen d. Geen van beide

26 54 doe het zelf! Maak nu je eigen werkstuk over het Leger des Heils! Je kunt de plaatjes gebruiken die je kunt downloaden van onze site,

27 COLOFON UITGAVE Leger des Heils, Spoordreef GN Almere - Telefoon (036) Fax (036) Website: EINDREDACTIE EN GRAFISCHE VORMGEVING Afdeling Communicatie FOTOGRAFIE Archief Leger des Heils, Rufus de Vries, Ruud Tinga, Merlijn Doomernik (pag. 8) Graeme Hodge, Celine van den Berg-Doef (pag.46, 47, 48, 49) DRUK Controlmedia, Breda OPLAGE

28 WAT IS HET LEGER DES HEILS? HET LEGER DES HEILS IS EEN INTER- NATIONALE ORGANISATIE EN BEHOORT TOT DE KERK VAN JEZUS CHRISTUS. HET LEGER DES HEILS WORDT GEÏNSPIREERD DOOR DE BIJBEL. WIJ WILLEN MENSEN HELPEN OMDAT WIJ VAN GOD HOUDEN. DE OPDRACHT VAN HET LEGER DES HEILS IS OM ANDERE MENSEN TE VERTELLEN WAT IN DE BIJBEL STAAT. ONS VOORBEELD IS JEZUS CHRISTUS. WIJ WILLEN ER ZIJN VOOR ALLE MENSEN, ZONDER TE KIJKEN NAAR WIE ZE ZIJN OF WAAR ZE VANDAAN KOMEN.

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils

Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Wij geloven dat iedereen erbij hoort! Alles wat je wilt weten over het Leger des Heils Inhoudsopgave 4 Wij geloven dat iedereen erbij hoort 6 Beginnen bij het begin 12 17 Een kijkje in de kerk Waarom

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

ná de kalender van de binnenvest

ná de kalender van de binnenvest 1 2 3 ná de kalender van de binnenvest 29 november 2007: burgemeester Lenferink ontvangt het eerste exemplaar van de kalender On the road off the road uit handen van Rosa. 1 2 3 fotografie 1 2 Ronald

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid

HET PLAN. tegen armoede. Werken, het beste middel. Samen met de armen. Meten om te weten. Een inkomen om goed te leven. voor een goede gezondheid Meten om te weten Samen met de armen Een inkomen om goed te leven Werken, het beste middel bladzijde 2 bladzijde 4-5 bladzijde 6-7 bladzijde 9 HET PLAN tegen armoede 'Iedereen heeft het recht op een menswaardig

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25

yeah right!? een boekje open over kinderrechten kinderrechten Yeah Right DEF.indd 1 Yeah Right DEF.indd 1 30-10-2006 12:44:25 30-10-2006 12:44:25 yeah right!? een boekje open over kinderrechten 2 inhoud 6 14 8 3 Wat zijn kinderrechten? 5 Je rechten op een rijtje Het gaat mis, en dan? 7 Alle kinderen zijn gelijk De leeftijdsladder 10 Interview met

Nadere informatie

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer

Werkmap. voor jongeren. Samen Wijzer Werkmap voor jongeren Samen Wijzer Inhoudsopgave Inleiding 1 Hoofdstukken 2 Hoofdstuk Account aanmaken 2 Hoofdstuk Reclame op internet 8 Hoofdstuk Zoekmachines 12 Hoofdstuk Games 18 Hoofdstuk Chat/Msn

Nadere informatie

Bedankt voor jullie inzet!

Bedankt voor jullie inzet! Uitnodiging Zet je in voor mensen die wel wat afleiding kunnen gebruiken! Doe wat goeds voor je medemens en word bijvoorbeeld buddy van een jongere met psychiatrische problemen. Je kunt dit doen door je

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Zwerfjongeren aan het woord

Zwerfjongeren aan het woord Zwerfjongeren aan het woord Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht onderzoek, het toegankelijk maken van grote hoeveelheden

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Les 28. Geld lenen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met een bank over geld lenen. Woorden en zinnen gebruiken die gaan over het

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer

Pluslessen. Lesbrief 40. Budgetbeheer http://www.edusom.nl Pluslessen Lesbrief 40. Budgetbeheer Wat leert u in deze les? 0 Woorden over geldzaken 0 Wat budgetbeheer is 0 Waar u meer informatie kunt vinden voor budgetbeheer Succes! 1 Deze les

Nadere informatie

SPREEKBEURTPAKKET. voor kinderen in Nederland

SPREEKBEURTPAKKET. voor kinderen in Nederland SPREEKBEURTPAKKET voor kinderen in Nederland Wil jij je spreekbeurt houden (of een werkstuk maken) over Kinderfonds MAMAS? Of over de kinderen in Zuid-Afrika? Of misschien over Nelson Mandela, de apartheid,

Nadere informatie