Handleiding Portfolio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Portfolio"

Transcriptie

1 Handleiding Portfolio Inleiding...2 Waarom een elektronisch portfolio?...2 Waar werk je aan je elektronisch portfolio en welke software heb je nodig?...3 Gebruikersnaam en wachtwoord...3 Kom je er niet uit?...4 Elektronisch portfolio ontwikkelen...4 Portfolio aanmaken...4 Nieuwe map (folder) aanmaken...4 Portfoliosjabloon...4 Structuur portfolio...6 Introductie...7 Persoonlijke gegevens...7 Persoonlijke introductie...8 Studieplan...8 Vaardigheden Reflectie Afspraken CV Relaties leggen tussen documenten (links) Maak een link naar een website Maak een link naar een bestand Elektronisch portfolio publiceren en bekijken Inloggen op de portfolio server Uploaden van je elektronisch portfolio (via de browser) Uploaden via de browser lukt niet Je eigen portfolio bekijken Niet mogelijk om Word documenten van het portfolio te bekijken Leesrechten Anderen leesrechten geven voor jouw portfolio Toeschouwers verwijderen Portfolio s van anderen bekijken Je portfolio meenemen... 30

2 Inleiding Beveiliging en privacy: Bij het werken met Internettechnologie, bestaat de kans dat door menselijke fouten vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Daarom wordt je gevraagd onderstaande richtlijnen strikt na te leven. Gebruik de portfolioruimte op de server van de Universiteit Utrecht ALLEEN om er je portfolio op te plaatsen. Misbruik (bijvoorbeeld de ruimte gebruiken om illegale MP3-bestanden uit te wisselen) wordt bestraft en kan uitsluiting van de opleiding tot gevolg hebben. Geef alleen personen toegang tot je portfolio, die uit hoofde van het onderwijs, daar toegang toe moeten hebben. Laat bestanden NOOIT achter op de schijf van een PC die ook voor anderen toegankelijk is (bijvoorbeeld de C-schijf). Waarom een elektronisch portfolio? Het concept portfolio is afkomstig uit de wereld van de kunst en architectuur, waar men voorbeelden van eigen werk (en afbeeldingen daarvan en recensies en krantenknipsels daarover) verzamelt in grote mappen die portfolio's worden genoemd. Met behulp van die mappen proberen kunstenaars en architecten potentiële opdrachtgevers van hun kwaliteiten te overtuigen. Wanneer een student van de Faculteit Sociale Wetenschappen een elektronisch portfolio samenstelt (in de vorm van een website), geeft hij of zij daarmee een indruk van zijn bekwaamheid als academicus: de vaardigheden, kennis, houding, motivatie etc. die hem of haar in staat stellen om de taken als academicus adequaat uit te voeren. Het portfolio dient een aantal doelen: - Ondersteuning van de monitoring door de student en door anderen van de studievoortgang. - Bevordering van de reflectie op eigen keuzes en de persoonlijke ontwikkeling. - Mogelijk maken van beoordeling van vaardigheden door de student en door anderen. - Zelfpresentatie en profilering. Je kunt het portfolio gebruiken voor sollicitatiedoeleinden en in selectieprocedures voor honours, Masteropleidingen, stages en postdoctorale opleidingen.

3 Jouw tutor geeft je begeleiding (informatie, suggesties, adviezen, opdrachten, feedback) bij het maken van je portfolio, bij het studeren, bij het kiezen en bij het reflecteren. Je voert enkele malen per jaar een gesprek, o.a. over de bijgewerkte inhoud van het portfolio. Aan het einde van de Bachelorfase wordt vanuit de opleiding waarvan je de major doet, beoordeeld of je portfolio voldoende is. Waar werk je aan je elektronisch portfolio en welke software heb je nodig? Je kunt zowel op de universiteit als thuis aan je elektronisch portfolio werken. Om een elektronisch portfolio te kunnen ontwikkelen en publiceren (toegankelijk maken), heb je de volgende software nodig: - Word 97 of hoger - Microsoft Internet Explorer, versie 5 of hoger Op de computers in de computerleerzalen op de universiteit staan deze programma s geïnstalleerd. Om een elektronisch portfolio te publiceren, heb je een Internetverbinding nodig. Om aan je portfolio te werken is dit niet nodig, maar de links naar websites werken alleen als er een Internetverbinding is. Je kunt zowel Nederlandstalige als Engelstalige programma s gebruiken. In deze handleiding wordt uitgegaan van de Engelse versie zoals deze ook in de computerleerzalen beschikbaar is. Gebruikersnaam en wachtwoord Om in te loggen op de portfolioportal, heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Je gebruikersnaam (Solis ID) is je studentnummer. Je Solis-wachtwoord heb je per brief thuisgestuurd gekregen. Als je het soliswachtwoord kwijt bent, kun je op lezen, hoe je een nieuwe krijgt. Let op: Als je rare tekens in je wachtwoord hebt, kan dit problemen opleveren bij het plaatsen van je portfolio bestanden. Wijzig in dat geval je wachtwoord. Je kunt deze zelf wijzigen in de solis-ugids.

4 Kom je er niet uit? Kijk eerst op de portfoliosite van sociale wetenschappen: > Portfolio Op deze webpagina vind je onder andere veel gestelde vragen en de antwoorden daarop en videoinstructies. Ook kun je er deze handleiding digitaal vinden. Technische problemen kun je doorgeven aan STUDION Support door middel van een formulier. Je vindt dit formulier via > Portfolio en dan op de pagina Vragen en problemen. Geef hierbij duidelijk aan wat je probleem precies is, welke stappen je hebt gezet, welke meldingen je krijgt en of het zich thuis en/of op de universiteit voordoet. Als je het probleem alleen thuis hebt, geef dan aan welke programma s je daar gebruikt. Op deze manier kun je het snelste geholpen worden. Met inhoudelijke vragen kun je het beste naar je tutor gaan. Elektronisch portfolio ontwikkelen Portfolio aanmaken Om een elektronisch portfolio te kunnen ontwikkelen, heb je een map nodig waar je de bestanden van het portfoliosjabloon in kunt opslaan. De nieuwe eerstejaars hebben al een map op hun Uschijf waar ze hun portfolio sjabloon kunnen terugvinden. Is dit bij jou ook het geval dan kun je 0 en 0 overslaan. Nieuwe map (folder) aanmaken 1. Klik op [Start] (links onder op je beeldscherm) > [Programs] 2. Open Windows Verkenner (Explorer) 3. Kies een locatie om al je portfoliobestanden in te bewaren. Op de universiteit is dit de U-schijf. Thuis waarschijnlijk de C of D-schijf (Mijn documenten). 4. Klik op [File] > [New] > [Folder] 5. Geef de nieuwe map een naam, bijvoorbeeld Portfolio In deze map bewaar je in de toekomst alle portfoliobestanden. Pas als de bestanden goed zijn, zet je ze op de portfolioportal. Portfoliosjabloon De portfolio sjablonen vind je op je U-schijf. In de computerleerzaal kun je deze vinden via: 1. Klik op [Start] (links onder op je beeldscherm) > [Programs] 2. Open Windows Verkenner (Explorer)

5 3. Ga naar de schijf met de letter U. In deze schijf vind je waarschijnlijk al een map met de naam Portfolio en daarin een aantal bestanden. Als dit zo is hoef je verder niets te doen. Als op de U-schijf geen map portfolio aanwezig is dan kun je het volgende doen: 1. Ga naar 2. Klik op de link Portfolio 3. Op dit scherm vind je een overzicht van allerlei portfolio sjablonen. Klik op het sjabloon dat voor jou van toepassing is. Het sjabloon is verpakt in een.zip bestand. 4. Je krijgt nu de vraag of je het.zip bestand wilt openen of opslaan. Kies voor openen [Open] 5. Winzip zal nu openen. Je krijgt het volgende venster te zien: Klik op Extract om het sjabloon op te slaan op je computer Klik op de knop [Extract] om de bestanden op te slaan op je computer. Het volgende venster verschijnt:

6 Kies de map waar je de bestanden neer wilt zetten Zorg dat All Files aangevinkt staat Klik op Extract 1. Kies de map die je had aangemaakt voor je portfolio bestanden. Bijvoorbeeld: U:\portfolio 2. Zorg dat All Files aangevinkt staat 3. Klik op [Extract] De bestanden en mappen worden nu in je map geplaatst. Je kunt nu aan de slag met het invullen van je portfolio. Structuur portfolio Je elektronisch portfolio bestaat uit een aantal bestanden en eventueel ook mappen. Deze kan je bekijken in Windows Explorer (Verkenner). Open dit programma via [Start] > [Programs] en ga naar de map waar je jouw portfoliodocumenten hebt opgeslagen. Wanneer je op [index] klikt, zie je hoe je portfolio eruit ziet. Let op: Je kan je portfolio zo alleen bekijken, je kan er niet in werken!

7 Het is de bedoelding dat je alleen in de Word documenten werkt. Deze bestanden kunnen als pagina s van een website bekeken worden. De structuur van jouw elektronisch portfolio bestaat uit de volgende onderdelen: introductie, studieplan, vaardigheden, reflectie, afspraken en cv. Let op: Verander de bestanden in je portfolio nooit van naam! Als je dit wel doet zul je merken dat links tussen bestanden niet meer werken. We gaan nu de verschillende Word bestanden bekijken die de basis vormen voor je portfolio. Introductie Dit is de pagina die de bezoeker het eerste ziet als het portfolio straks op het Internet is geplaatst. Doel van deze pagina is dan ook om jezelf voor te stellen aan die lezer. Deze pagina bestaat uit twee delen: Persoonlijke gegevens Vul in de bovenste balk je naam in. In de tabel vul je onder andere jouw adresgegevens, studentnummer, geboortedatum, vooropleiding, major en de naam van je studiebegeleider in. Foto invoegen

8 Het wordt aanbevolen om op deze pagina een (pas)foto van jezelf te plaatsen. 1. Ga in het vak rechts in de tabel staan 2. Klik op [Insert] > [Picture] > [From file] 3. Zoek een digitale foto van jezelf op de juiste locatie in je computer 4. Klik op [Insert] Om de foto weer te verwijderen, selecteer je de foto en klik op [Delete] Het bestand (je foto) kun je het beste ook uploaden naar je portfoliomap. Zo heb je altijd een plek waar de foto staat, mocht je deze per ongeluk verwijderen. Persoonlijke introductie Hier schrijf je kort op waarom je voor deze opleiding hebt gekozen (motivatie) en wat je met je opleiding wilt bereiken (persoonlijke leerdoelen). Het is ook zinvol om eventuele activiteiten naast je studie te beschrijven (bijbaan, sport, hobby s, studentenvereniging, etc). Als je dat leuk en zinnig vindt, kun je natuurlijk ook nog andere dingen over jezelf vertellen (waar kom je vandaan, waar en hoe woon je, etc.). Met links naar websites of naar documenten, foto s of ander illustratief materiaal, kun je de persoonlijke introductie verlevendigen. Studieplan Deze pagina is bedoeld om jou, je tutor en anderen die je portfolio bekijken een indruk te geven van de vakken die je in de bachelorfase hebt gevolgd, welke resultaten je hebt behaald en welke opdrachten je hebt gedaan. In een tabel geef je aan welke vakken je momenteel volgt en al gevolgd hebt. Als je het al weet dan kun je ook de cursussen die je gepland hebt in dit schema opnemen. Voor jou en voor je tutor wordt dan in een oogopslag duidelijk hoe je studie verloopt. Voor het eerste studiejaar zijn de vakken in het sjabloon van je opleiding (grotendeels) vooringevuld. Mocht jouw persoonlijke studieplanning afwijken van de standaardplanning, dan kun je dit aanpassen.

9 Door middel van kleuren kun je zichtbaar maken om wat voor type cursus het gaat. Bovenin het studieplan kun je zien wat de kleuren zijn waar je uit kunt kiezen. De oudere Word-versies hebben een beperkter kleurenpalet. Als je in een lagere versie van Word aan je portfolio gaat werken, kunnen de kleuren er daardoor anders uit zien. 1. Selecteer met je muis de cellen die je wilt kleuren. Cellen selecteren 2. Klik op [Format] > [Borders and Shading] > [Shading] 3. Kies een kleur 4. Kies voor [Apply to cell] en klik op [OK] Kies [Apply to cell] om de cellen in te kleuren

10 Door in je studieplan links toe te voegen naar documenten, kun je een beter beeld geven van wat in de cursus aan bod is gekomen. Voeg links naar bijvoorbeeld studiegidsteksten en opdrachten toe (zie 0). Vaardigheden Deze pagina is in het portfolio opgenomen om jou en je tutor een overzicht te geven van alle academische vaardigheden waaraan je in de bachelorfase moet werken, wat je daar al aan gedaan hebt, wat goed en minder goed gaat en welke plannen je hebt om die vaardigheden verder te ontwikkelen. Op deze pagina staat een tabel met een lijst van vaardigheden waarover je aan het eind van de Bachelorfase van je opleiding moet beschikken. Kijk ook in de studiegids bij het desbetreffende vak. Daar kun je zien welke vaardigheden bij dat vak aan bod komen. Je kunt links toe voegen naar documenten, zo kun je bewijzen tonen van de vorderingen die je hebt gemaakt op een bepaald vlak. Voeg links naar bijvoorbeeld opdrachten, papers, presentaties en beoordelingsformulieren toe (zie 0). Reflectie Waar je op de pagina Studieplan je keuze voor cursussen toelichtte en op de pagina Vaardigheden inging op de stand van zaken voor specifieke vaardigheden, is het hier de bedoeling dat je reflecteert op je leerproces. Met je tutor spreek je af hoe vaak en wanneer je een reflectieverslag schrijft. Een reflectieverslag bevat een kritische analyse van je eigen functioneren en leerproces in de afgelopen periode en jouw belangrijkste leerdoelen voor de komende periode. Gebruik hiervoor de eerdere hoofdstukken van je portfolio. Maak je reflectieverslag concreet en inzichtelijk door links naar producten en beoordelingen toe te voegen. Afspraken Per collegejaar zal je een aantal keer een gesprek hebben met je tutor. Deze pagina is vooral bedoeld om dat gesprek goed te kunnen voorbereiden en het verslag ervan (inclusief afspraken) beschikbaar te houden in je portfolio. CV Het digitaal portfolio geeft je de mogelijkheid gedurende je bacheloropleiding systematisch te werken aan een curriculum vitae. Vanuit de pagina Vaardigheden kun je naar dit CV verwijzen om te laten zien aan welke vaardigheden je buiten je universitaire opleiding hebt gewerkt.

11 Relaties leggen tussen documenten (links) Je kunt links of verwijzingen aan je portfolio toevoegen. Op deze manier kun je verwijzen naar websites en documenten die kunnen dienen als illustratie van gegevens in je portfolio. Je kunt in een document een link maken naar een website. Door op de link te klikken, wordt de website geopend. Op deze wijze kun je bezoekers makkelijk naar informatie leiden die ergens op het web staat. Je kunt in een document ook een verwijzing maken naar een ander document, bijvoorbeeld een Wordbestand, foto of PowerPointpresentatie. Op deze manier leg je een relatie of verbinding tussen twee documenten. Door op de link te klikken, wordt het bestand geopend. Op deze wijze kun je producten toevoegen aan je portfolio zodat bezoekers kunnen zien hoe je vaardigheden zich ontwikkelen. De methode om een link naar een ander document te maken is grotendeels dezelfde als de methode om een link naar een website te maken. Maak een link naar een website Open het bestand introductie. Op deze pagina ga je een link maken naar een website. Je kunt bijvoorbeeld een link opnemen naar een hobby of je oude school. 1. Markeer met je muis het tekstgedeelte waaraan je een bestand of website wilt koppelen.

12 Tekst markeren 2. Kies voor [Insert] > [Hyperlink]. Het volgende venster verschijnt: of klik hier om de site te zoeken Typ hier het adres van de website Klik vervolgens op [OK] 3. Typ in het vak [Address] het Internetadres. Gebruik om fouten te voorkomen bij voorkeur de functie kopiëren en plakken (zoek de website op in Internet Explorer, markeer de tekst in de adresbalk, klik op je rechtermuisknop, klik op kopiëren (of druk op [Ctrl] en [c]), ga naar het bovengenoemde vak in Word, druk daar op [Ctrl] en [v] (plakken). 4. Klik op [OK]

13 5. De website is nu aan het tekstgedeelte gekoppeld. De tekst is blauw en onderstreept. Als je op deze tekst klikt, wordt de website geopend. Maak een link naar een bestand Open het bestand vaardigheden. Op deze pagina ga je een link maken naar een document dat je hebt gemaakt tijdens je studie. 1. Zet eerst een kopie van het bestand dat je wilt tonen bij je portfolio bestanden. Kopieer bijvoorbeeld het bestand Opdracht1.doc naar de map U:\portfolio. 2. Markeer met je muis het tekstgedeelte waaraan je het bestand wilt koppelen. 3. Kies voor [Insert] > [Hyperlink]. Het volgende venster verschijnt: Tekst markeren

14 Kies je bestand Klik vervolgens op [OK] 4. Kies het bestand waar je naar wilt linken. Dit bestand moet wel (in een map) in je portfoliomap staan. Klik dit bestand aan èn klik op [OK]. 5. Het bestand of de website is nu aan het tekstgedeelte gekoppeld. De tekst is blauw en onderstreept. Als je op deze tekst klikt, wordt het bestand of de website geopend. Door op de blauwe, onderstreepte tekst te klikken, wordt het gekoppelde bestand geopend. Tips: - Zorg dat het bestand waar je naar linkt in je portfoliomap staat. - Zorg dat je het bestand waar je naar linkt mee kopieert naar de portfolio server. - Als je iets gewijzigd hebt in een document waarnaar je in je portfolio hebt verwezen, moet je om je portfolio up to date te houden het betreffende document opnieuw uploaden.

15 Elektronisch portfolio publiceren en bekijken Nadat je het elektronisch portfolio hebt ontwikkeld, ga je het toegankelijk maken voor anderen: publiceren. Het is niet de bedoeling dat iedereen jouw portfolio kan bekijken. Jij bepaalt wie je portfolio in mag zien. Via Microsoft Internet Explorer (je browser) en een Internetverbinding kun je jouw portfolio op het Internet publiceren voor een door jou geselecteerd publiek (studenten en docenten van de UU). Dit doe je op de portfolio portal. Dit is een beveiligd gedeelte van het Internet (door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord). Dit is een server van de UU waar elke student 50 MB schijfruimte heeft voor zijn of haar portfolio. Inloggen op de portfolio server Als je op een computer gaat werken waar zojuist iemand anders op heeft gewerkt, log dan eerst uit of sluit Internet Explorer af. Anders kom je misschien per ongeluk in het portfolio van een ander terecht. 1. Ga naar 2. Klik op [Snel naar je portfolio] 3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op [OK]. (Als er wordt gevraagd naar je domein dan moet je Soliscom invullen). Vink het vakje [Save this password in your password list] niet aan! Doe je dat wel, dan krijgen andere gebruikers die op die computer hetzelfde Internetadres intikken automatisch toegang tot de documenten van jouw portfolio. Ze kunnen de inhoud dan ook veranderen!!!

16 Je krijgt dan de volgende pagina te zien: Klik hier om verder te gaan Klik op de link [Het Portfolio] om verder te gaan. Je kunt nu onder andere: - Jouw portfolio uploaden, dat wil zeggen op de server plaatsen en publiceren. - Jouw portfolio bekijken. - Portfolio s van anderen bekijken (mits zij jou leesrechten hebben gegeven). Je eigen portfolio bekijken Jouw portfolio publiceren Het portfolio van anderen bekijken

17 Uploaden van je elektronisch portfolio (via de browser) Zorg dat je de Word bestanden hebt opgeslagen en het programma Word afgesloten is voor je gaat publiceren! Als je dat niet hebt gedaan, krijg je namelijk een foutmelding. Om je portfolio via Internet zichtbaar te maken, moet je het eerst uploaden. Dit wil zeggen dat je het door jou gemaakte portfolio van je eigen PC, U-schijf of diskette op de voor jou beschikbare ruimte op het Internet moet plaatsen. Dit doe je door middel van File Transfer Protocol, oftewel FTP. Je kunt hiervoor gebruik maken van de FTP-optie van je browser (zoals Microsoft Internet Explorer). 1. Klik daarvoor in bovenstaand scherm op de link [Verander uw portfolio] (deze link verwijst naar ftp://portfolio.uu.nl) 2. Je krijgt nu onderstaande pagina te zien. Volg de instructies op: Kies Page > Open FTP site in Windows Explorer. 3. De volgende pagina wordt nu getoond. Er wordt om je gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd.

18 Vul hier je Solis ID in. Hier komt je Solis-wachtwoord Kies voor [Log On]. Vink NIET [Save Password] aan! In de volgende paragraaf wordt uitgelegd wat je moet doen als je bovenstaand scherm NIET te zien krijgt. Inloggen lukt niet? Als je rare tekens hebt in je wachtwoord zul je merken dat je wel kunt inloggen op de portfolio server, maar niet kunt inloggen om je portfolio te uploaden. Verander in dat geval je wachtwoord in de Solis U-gids.

19 Als je de eerste keer inlogt (en nog geen bestanden hebt ge-upload) dan zie je onderstaand, lege, scherm. In de adresregel zie je: ftp://portfolio.uu.nl staan. Dit geeft jouw ruimte op de portfolioserver van de UU weer 3. Open Windows Verkenner en navigeer naar je portfoliomap. Hier vind je de bestanden die je naar je portfolio-ruimte wilt kopiëren. Dit scherm geeft de bestanden op je harde schijf (thuis) of netwerk (U-schijf op de universiteit) weer

20 Je kunt nu bestanden kopiëren van je harde schijf, naar de portfolio-ruimte op de speciale server van de UU (vandaar de naam file transfer protocol ). Zorg dat je op je computer de laatste versie van de portfolio bestanden hebt staan. Pas deze aan en plaats deze dan allemaal weer terug op de portfolio portal. Zo weet je zeker dat je altijd met de laatste versie van je portfolio bestanden werkt. Kopieer ook alle bestanden waarnaar je een link hebt gemaakt (zie 0) naar je portfolio-ruimte. Als je dit niet doet, werkt de link niet. Het kopiëren werkt als volgt. 4. Selecteer in Windows Verkenner de bestanden die je wilt kopiëren. Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden, kun je meerdere bestanden tegelijk selecteren. Met [Ctrl] + [A] kun je alle bestanden selecteren. 5. Klik met de rechtermuisknop op een geselecteerd bestand en kies [Copy]. 6. Ga naar het ftp-scherm (zie stap 2). 7. Klik met de rechtermuisknop in het witte vlak en kies [Paste]. De geselecteerde bestanden worden nu gekopieerd. Als een bestand al bestaat in de portfolio-ruimte, dan zal er gevraagd worden of deze overschreven moet worden. Klik alleen op [Ja] als je het echt zeker weet. Als een bestand eenmaal overschreven is, dan ben je het oude bestand kwijt. Zorg dat steeds de meest recente versie op de server van de UU staat. Vooral als je op meerdere plekken aan je portfolio werkt, zorg dan dat je de laatste versie van je bestand aanpast en weer terug plaatst. Het resultaat ziet er als volgt uit:

21 NB: de bestanden zijn gekopieerd, niet verplaatst! De bestanden staan nu op de portfolio-server Je kunt op dezelfde manier bestanden kopiëren van de portfolio portal naar je eigen PC (harde schijf, netwerk of diskette) door ze omgekeerd van de webomgeving (ftp-scherm) met Windows Verkenner naar je computer te kopiëren. Dat heet downloaden. Uploaden via de browser lukt niet Het kan voorkomen dat je op een computer thuis de melding uit de vorige paragraaf niet te zien krijgt. De reden is waarschijnlijk dat de instellingen van je browser voor dit doel niet goed zijn ingesteld. Je kunt deze instellingen zelf veranderen. Dat gaat als volgt. 1. Klik binnen je browser op [Tools] > [Internet-options]

22 Hiermee kun je de instellingen van je browser veranderen 2. Klik op het tabblad [Advanced] Klik op het tabblad [Advanced] 3. Je kunt nu de optie aanvinken die het mogelijk maakt om vanuit de browser bestanden naar de portfolio-ruimte te kopiëren. Ga naar [Enable FTP folder view (outside of Internet Explorer)]. Vink deze aan en klik op [OK].

23 1. Vink het hokje [Enable FTP folder view] aan 3. Klik op [OK] Als je het tabblad Advanced niet aan kunt klikken, neem dan contact op met de beheerder van de computer. Het is mogelijk dat je niet de rechten hebt om de internet instellingen aan te passen op die computer. Je eigen portfolio bekijken Om je eigen portfolio te bekijken, ga je weer naar de portfolio-portal (zie 0):

24 Klik hier om je eigen portfolio te bekijken Klik op de link Bekijk uw portfolio. De inhoud van je portfolio wordt nu getoond. Je kunt de verschillende onderdelen bekijken door op de naam te klikken. Via Internet kun je alleen je portfolio bekijken en niet wijzigen. Je kunt wel tekst typen en deleten, maar deze wijzigingen niet opslaan. Wijzigen van je portfolio kan alleen in het programma Word!!!

25 Klik op de onderdelen om ze te bekijken Je kunt deze liniaal verwijderen door in de tekstverwerker Word te klikken op: [view] > [ruler]. In Internet explorer moet je daarna op [F5] drukken. Als je geen liniaal ziet, hoef je dit niet te doen Niet mogelijk om Word documenten van het portfolio te bekijken Het kan zijn dat de bovenbalk wel wordt geopend, maar het Word bestand er onder niet. Dit heeft te maken met een beveiligingsinstelling in Internet Explorer. Je krijgt dan bovenin je scherm een gele balk met een melding. Klik op deze balk en kies de optie Download File. Als dit het probleem niet oplost, kun je het volgende doen: 1. Ga naar Tools > Internet Options 2. Kies het tabblad Security

26 3. Kies de knop Custom level Zet beide opties op Enable 4. Zorg dat bij Automatic prompting for file downloads de optie Enable is aangevinkt. 5. Zorg dat bij File Download de optie Enable is aangevinkt. 6. Klik op [OK] Leesrechten Voor het bekijken van het portfolio worden zogenaamde leesrechten toegevoegd. Standaard heeft iedereen het recht om zijn of haar eigen portfolio te bekijken en te wijzigen. Anderen leesrechten geven voor jouw portfolio Het is mogelijk om anderen, docenten en/of studenten leesrechten te geven voor jouw portfolio. Men kan dan jouw portfolio bekijken, maar niet wijzigen. Het toevoegen van leesrechten voor anderen gebeurt op de volgende manier. 1. Log in op de portfolio portal. 2. Vul in het tekstvak onder Nieuwe Toeschouwer zoeken, de achternaam in van de persoon die je wilt toevoegen aan je toeschouwerslijst. Klik dan op de knop [Zoek].

27 Gedeelte van de naam van degene die leesrechten voor jouw portfolio moet krijgen Met deze knop ga je de persoon zoeken Krijg je teveel personen terug? Gebruik dan de optie geavanceerd zoeken. Een zoekmachine gaat nu zoeken naar alle personen die aan de zoekopdracht voldoen. De resultaten van deze zoekactie worden in een zogenaamde selectbox getoond. Selecteer de persoon die je toe wilt voegen door met de muis op de naam te klikken. Er komt dan een blauw vakje om de naam te staan. Klik daarna op [Persoon toevoegen]. De persoon wordt dan aan het lijstje toeschouwers toegevoegd. Als de persoon nog niet lijkt te zijn toegevoegd, ververs (refresh) dan je browser. Druk hiervoor op de [F5] knop.

28 Resultaten van de zoekopdracht worden in de selectbox getoond Klik de naam van de persoon die je wilt toevoegen, met je muis aan Klik op [Persoon toevoegen] Het is niet mogelijk om jezelf toe te voegen als leesgerechtigde. Dit zou namelijk problemen kunnen opleveren, mocht je jezelf ooit verwijderen. Je krijgt dan de volgende foutmelding: Toeschouwers verwijderen 1. Selecteer de naam van de persoon die je wilt verwijderen uit je toeschouwerslijst. 2. Klik op [Verwijder toeschouwer(s)]. De toeschouwer wordt meteen verwijderd. Ook hier geldt, dat als de wijziging niet direct zichtbaar wordt, je eerst je browser moet verversen. Je kunt de verwijdering van een toeschouwer alleen ongedaan maken door deze persoon opnieuw toe te voegen aan je toeschouwerslijst.

29 Klik de naam van de persoon die je wilt verwijderen, met je muis aan Klik op [verwijder toeschouwer(s)] Portfolio s van anderen bekijken Zoals jij iemand leesrechten kunt geven, kun je natuurlijk ook leesrechten van anderen krijgen. Je kunt maximaal door 100 personen worden toegevoegd aan hun toeschouwerslijst. 1. Klik rechts op het scherm op de knop [U bent toeschouwer bij ] Het volgende scherm verschijnt: Klik op de naam om het portfolio te bekijken Klik op het mailadres om commentaar te geven op het portfolio 2. Klik op de naam van de persoon wiens portfolio je wilt bekijken. Het portfolio van dat persoon wordt nu getoond.

30 3. In de kolom [Commentaar geven] kun je klikken op het mailadres van het desbetreffende persoon. Een formulier verschijnt waarin je opmerkingen kunt opnemen. Deze worden naar het mailadres van de persoon gestuurd. Selecteer de personen die je niet meer wilt bekijken Klik op [Selectie Verwijderen] Heb je leesrechten gekregen voor iemands portfolio, maar je wilt deze verwijderen, selecteer dan de te verwijderen persoon en klik op [Selectie Verwijderen]. Je verwijdert dan je recht om het portfolio van iemand anders te bekijken. Dit recht kun je aan jezelf niet meer toekennen. Dat kan alleen de eigenaar van het portfolio. Verwijder dus alleen rechten als je zeker weet dat je ze niet meer nodig hebt. Je portfolio meenemen Als je je opleiding aan de Universiteit Utrecht hebt beeindigd wordt je portfolio opgeruimd. Zorg dat je op dat moment de portfolio bestanden op een veilige plaats opslaat. Je kunt de bestanden branden op een CD-rom of opslaan op een data-stick. Het is dan ook mogelijk om je portfolio later bij een sollicitatie voor een baan of een Master programma te kunnen tonen. In de computerleerzalen op de eerste verdieping van het Van Unnikgebouw is een CD brander beschikbaar.

31 Let op! Ook als je een jaar stopt met je studie kan je portfolioruimte worden opgeruimd. Sla in dat geval ook je portfolio bestanden apart op. Je Uschijf kan dan ook worden opgeruimd, dus sla ze daar niet op.

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller

Reader 43. Workshop. Mediatheek Tilburg Moller Reader 43 Workshop Kennismaken met websites FRONTPAGE 2003 Mediatheek Tilburg Moller 2 Inleiding... 5 1 Wat gaan we doen?... 5 1.1 Onderwerp.. 5 1.2 Inleiding.. 6 1.3 De opdracht 6 1.4 Infobronnen 6 1.5

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie

SCMS - Smart Content Management System

SCMS - Smart Content Management System Online websites bouwen & beheren met SCMS Smart Content Management System & website builder Inhoud: Hoofdstuk 1: Inleiding, wat is SCMS?... 4 Hoofdstuk 2: Inloggen SCMS... 5 Hoofdstuk 3: Control Panel...

Nadere informatie

Handleiding IVN afdelingswebsite

Handleiding IVN afdelingswebsite Handleiding IVN afdelingswebsite Een praktische handleiding voor IVN afdelingen. Handleiding IVN afdelingswebsite Datum: 10 maart 2013 Versie: 1.3 Auteurs: John Roggen, Fanny van Zon, Hans Hogenbirk op

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Alfresco

Handleidingen 1.0 Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco Alfresco Handleidingen 1.0 Alfresco In dit document vind je de handleidingen voor Alfresco zoals aangeboden door ECM2. I. Alfresco Document Management 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

Wat is Wordpress? Over deze handleiding

Wat is Wordpress? Over deze handleiding Een kleine ordpress handleiding Versie 1.1-26 augustus 2012 2 Inhoudsopgave Wat is Wordpress?... 5 Over deze handleiding... 5 Inloggen op de site... 6 Paswoord vergeten... 7 Introductie in het dashboard...

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2

Handleiding ILIAS. Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 Handleiding ILIAS Dit is de Nederlandse handleiding voor ILIAS 4.2.2 G. Smits 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Inloggen... 5 De pagina editor... 8 Paragraaf invoegen... 9 Media invoegen... 12 Voer vraag

Nadere informatie

Tridion Redacteurenhandleiding Inspectieraad

Tridion Redacteurenhandleiding Inspectieraad Tridion Redacteurenhandleiding Inspectieraad Editie 2011 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Algemeen... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Tridion Publicatie... 6 2.3 Pagina s en componenten... 6 2.4 Structuurgroepen...

Nadere informatie

ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER

ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER ONTWERP JE EIGEN MET KOMPOZER 2006 Auteur en Copyright Freek Pol. Dit document mag worden gekopieerd en / of verspreid worden zonder toestemming van de auteur mits de bron / auteur wordt vermeld en daarvan

Nadere informatie

Document Management Server Gebruikers handleiding

Document Management Server Gebruikers handleiding OpenIMS CE Versie 4.2 Document Management Server Gebruikers handleiding OpenSesame ICT BV Inhoudsopgave 1 INLEIDING...4 1.1 Cliënt specificaties...4 2 INTRODUCTIE OPENIMS CE...5 2.1 Inloggen...5 2.2 Taal

Nadere informatie

Handleidingen 1.0 Zarafa

Handleidingen 1.0 Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa Zarafa Handleidingen 1.0 Zarafa In dit document vind je de handleidingen voor Zarafa zoals aangeboden door ECM2. I. Zarafa Email en Agenda 1 1. Inleiding 3 1.1. Adresgegevens...

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

Voorwoord... 3. Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4. Hoofdstuk 2 -My content-... 5. 2.1 My files... 5. 2.1.1 Folders... 5. 2.1.2 Bestanden...

Voorwoord... 3. Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4. Hoofdstuk 2 -My content-... 5. 2.1 My files... 5. 2.1.1 Folders... 5. 2.1.2 Bestanden... Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Hoofdstuk 1 -Inloggen-... 4 Hoofdstuk 2 -My content-... 5 2.1 My files... 5 2.1.1 Folders... 5 2.1.2 Bestanden... 6 2.2 My Publications... 7 2.2.1 Publicaties... 7 I. Een pagina

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Handleiding WordPress

Handleiding WordPress Handleiding WordPress Paul Brink MrWebsite Inleiding Klanten van MrWebsite kunnen snel en gemakkelijk hun website bijhouden met een Content Management Systeem. Op het internet wordt een grote diversiteit

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

Redacteuren Handleiding

Redacteuren Handleiding Redacteuren Handleiding Achtergronden en gebruik van de Smartsite Manager 5.0 Erwin Rijss Smartsite Software BV Copyright 2003 Smartsite Software B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders

Central Station. Handleiding voor applicatiebeheerders Central Station Handleiding voor applicatiebeheerders Versie 2, september 2011 Inhoudsopgave 1 Over deze handleiding... 4 1.1 Doel van deze handleiding...4 1.2 Conventies...4 1.3 Versie...4 1.4 Meer informatie...4

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Leerlingen handleiding

Leerlingen handleiding Springplank naar kennis Leerlingen handleiding Aan de slag met it s learning it s learning 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Nuttige links... 3 Aanmelden... 4 Inlog voor it s learning... 4 Hoofdpagina...

Nadere informatie

EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT.

EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT. EASION SURVEY HANDLEIDING DE ENIGE PROFESSIONELE ONDERZOEKSTOOL WAARBIJ DE DATA VAN U IS EN BLIJFT. Datum: februari 2015 Versie: Release 2015_349_02 2015 Parantion Groep B.V. Deventer Handleiding Easion

Nadere informatie

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014

Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Welp handleiding, Datum : 13 November 2014 Deze handleiding bevat uitleg over alle functies die beschikbaar zijn vanaf versie 7.2 Inleiding Wat heb ik nodig om Welp te kunnen

Nadere informatie

PerfectView Handleiding versie 14.01.000 1

PerfectView Handleiding versie 14.01.000 1 PerfectView Handleiding versie 14.01.000 1 Inhoudsopgave Achtergrond informatie over de navigatie binnen PerfectView... 4 A... 6 Aanhef & Adressering... 6 Activiteiten... 6 B... 7 Beveiliging... 7 Bit.ly

Nadere informatie

Inhoud Inhoud Inleiding Starten met het portfolio Portfolio delen Dossier Formulieren Bestanden en mappen beheren

Inhoud Inhoud Inleiding Starten met het portfolio Portfolio delen Dossier Formulieren Bestanden en mappen beheren Inhoud Inhoud 1 Inleiding 3 Starten met het portfolio 4 Wachtwoord aanmaken 4 Inloggen in het portfolio 4 Uw gegevens wijzigen 4 Structuur van het portfolio 5 Basisprincipes 7 Data uit de tabel opslaan

Nadere informatie

Leerlingen Handleiding Magister ELO

Leerlingen Handleiding Magister ELO Leerlingen Handleiding Magister ELO 1-12-2011 This page is not used. If you need to have a 3rd title page, double click this page and enable the option "Print Page". Then design this page. 1 Inleiding

Nadere informatie