Handleiding Portfolio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Portfolio"

Transcriptie

1 Handleiding Portfolio Inleiding...2 Waarom een elektronisch portfolio?...2 Waar werk je aan je elektronisch portfolio en welke software heb je nodig?...3 Gebruikersnaam en wachtwoord...3 Kom je er niet uit?...4 Elektronisch portfolio ontwikkelen...4 Portfolio aanmaken...4 Nieuwe map (folder) aanmaken...4 Portfoliosjabloon...4 Structuur portfolio...6 Introductie...7 Persoonlijke gegevens...7 Persoonlijke introductie...8 Studieplan...8 Vaardigheden Reflectie Afspraken CV Relaties leggen tussen documenten (links) Maak een link naar een website Maak een link naar een bestand Elektronisch portfolio publiceren en bekijken Inloggen op de portfolio server Uploaden van je elektronisch portfolio (via de browser) Uploaden via de browser lukt niet Je eigen portfolio bekijken Niet mogelijk om Word documenten van het portfolio te bekijken Leesrechten Anderen leesrechten geven voor jouw portfolio Toeschouwers verwijderen Portfolio s van anderen bekijken Je portfolio meenemen... 30

2 Inleiding Beveiliging en privacy: Bij het werken met Internettechnologie, bestaat de kans dat door menselijke fouten vertrouwelijke gegevens op straat komen te liggen. Daarom wordt je gevraagd onderstaande richtlijnen strikt na te leven. Gebruik de portfolioruimte op de server van de Universiteit Utrecht ALLEEN om er je portfolio op te plaatsen. Misbruik (bijvoorbeeld de ruimte gebruiken om illegale MP3-bestanden uit te wisselen) wordt bestraft en kan uitsluiting van de opleiding tot gevolg hebben. Geef alleen personen toegang tot je portfolio, die uit hoofde van het onderwijs, daar toegang toe moeten hebben. Laat bestanden NOOIT achter op de schijf van een PC die ook voor anderen toegankelijk is (bijvoorbeeld de C-schijf). Waarom een elektronisch portfolio? Het concept portfolio is afkomstig uit de wereld van de kunst en architectuur, waar men voorbeelden van eigen werk (en afbeeldingen daarvan en recensies en krantenknipsels daarover) verzamelt in grote mappen die portfolio's worden genoemd. Met behulp van die mappen proberen kunstenaars en architecten potentiële opdrachtgevers van hun kwaliteiten te overtuigen. Wanneer een student van de Faculteit Sociale Wetenschappen een elektronisch portfolio samenstelt (in de vorm van een website), geeft hij of zij daarmee een indruk van zijn bekwaamheid als academicus: de vaardigheden, kennis, houding, motivatie etc. die hem of haar in staat stellen om de taken als academicus adequaat uit te voeren. Het portfolio dient een aantal doelen: - Ondersteuning van de monitoring door de student en door anderen van de studievoortgang. - Bevordering van de reflectie op eigen keuzes en de persoonlijke ontwikkeling. - Mogelijk maken van beoordeling van vaardigheden door de student en door anderen. - Zelfpresentatie en profilering. Je kunt het portfolio gebruiken voor sollicitatiedoeleinden en in selectieprocedures voor honours, Masteropleidingen, stages en postdoctorale opleidingen.

3 Jouw tutor geeft je begeleiding (informatie, suggesties, adviezen, opdrachten, feedback) bij het maken van je portfolio, bij het studeren, bij het kiezen en bij het reflecteren. Je voert enkele malen per jaar een gesprek, o.a. over de bijgewerkte inhoud van het portfolio. Aan het einde van de Bachelorfase wordt vanuit de opleiding waarvan je de major doet, beoordeeld of je portfolio voldoende is. Waar werk je aan je elektronisch portfolio en welke software heb je nodig? Je kunt zowel op de universiteit als thuis aan je elektronisch portfolio werken. Om een elektronisch portfolio te kunnen ontwikkelen en publiceren (toegankelijk maken), heb je de volgende software nodig: - Word 97 of hoger - Microsoft Internet Explorer, versie 5 of hoger Op de computers in de computerleerzalen op de universiteit staan deze programma s geïnstalleerd. Om een elektronisch portfolio te publiceren, heb je een Internetverbinding nodig. Om aan je portfolio te werken is dit niet nodig, maar de links naar websites werken alleen als er een Internetverbinding is. Je kunt zowel Nederlandstalige als Engelstalige programma s gebruiken. In deze handleiding wordt uitgegaan van de Engelse versie zoals deze ook in de computerleerzalen beschikbaar is. Gebruikersnaam en wachtwoord Om in te loggen op de portfolioportal, heb je een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. Je gebruikersnaam (Solis ID) is je studentnummer. Je Solis-wachtwoord heb je per brief thuisgestuurd gekregen. Als je het soliswachtwoord kwijt bent, kun je op lezen, hoe je een nieuwe krijgt. Let op: Als je rare tekens in je wachtwoord hebt, kan dit problemen opleveren bij het plaatsen van je portfolio bestanden. Wijzig in dat geval je wachtwoord. Je kunt deze zelf wijzigen in de solis-ugids.

4 Kom je er niet uit? Kijk eerst op de portfoliosite van sociale wetenschappen: > Portfolio Op deze webpagina vind je onder andere veel gestelde vragen en de antwoorden daarop en videoinstructies. Ook kun je er deze handleiding digitaal vinden. Technische problemen kun je doorgeven aan STUDION Support door middel van een formulier. Je vindt dit formulier via > Portfolio en dan op de pagina Vragen en problemen. Geef hierbij duidelijk aan wat je probleem precies is, welke stappen je hebt gezet, welke meldingen je krijgt en of het zich thuis en/of op de universiteit voordoet. Als je het probleem alleen thuis hebt, geef dan aan welke programma s je daar gebruikt. Op deze manier kun je het snelste geholpen worden. Met inhoudelijke vragen kun je het beste naar je tutor gaan. Elektronisch portfolio ontwikkelen Portfolio aanmaken Om een elektronisch portfolio te kunnen ontwikkelen, heb je een map nodig waar je de bestanden van het portfoliosjabloon in kunt opslaan. De nieuwe eerstejaars hebben al een map op hun Uschijf waar ze hun portfolio sjabloon kunnen terugvinden. Is dit bij jou ook het geval dan kun je 0 en 0 overslaan. Nieuwe map (folder) aanmaken 1. Klik op [Start] (links onder op je beeldscherm) > [Programs] 2. Open Windows Verkenner (Explorer) 3. Kies een locatie om al je portfoliobestanden in te bewaren. Op de universiteit is dit de U-schijf. Thuis waarschijnlijk de C of D-schijf (Mijn documenten). 4. Klik op [File] > [New] > [Folder] 5. Geef de nieuwe map een naam, bijvoorbeeld Portfolio In deze map bewaar je in de toekomst alle portfoliobestanden. Pas als de bestanden goed zijn, zet je ze op de portfolioportal. Portfoliosjabloon De portfolio sjablonen vind je op je U-schijf. In de computerleerzaal kun je deze vinden via: 1. Klik op [Start] (links onder op je beeldscherm) > [Programs] 2. Open Windows Verkenner (Explorer)

5 3. Ga naar de schijf met de letter U. In deze schijf vind je waarschijnlijk al een map met de naam Portfolio en daarin een aantal bestanden. Als dit zo is hoef je verder niets te doen. Als op de U-schijf geen map portfolio aanwezig is dan kun je het volgende doen: 1. Ga naar 2. Klik op de link Portfolio 3. Op dit scherm vind je een overzicht van allerlei portfolio sjablonen. Klik op het sjabloon dat voor jou van toepassing is. Het sjabloon is verpakt in een.zip bestand. 4. Je krijgt nu de vraag of je het.zip bestand wilt openen of opslaan. Kies voor openen [Open] 5. Winzip zal nu openen. Je krijgt het volgende venster te zien: Klik op Extract om het sjabloon op te slaan op je computer Klik op de knop [Extract] om de bestanden op te slaan op je computer. Het volgende venster verschijnt:

6 Kies de map waar je de bestanden neer wilt zetten Zorg dat All Files aangevinkt staat Klik op Extract 1. Kies de map die je had aangemaakt voor je portfolio bestanden. Bijvoorbeeld: U:\portfolio 2. Zorg dat All Files aangevinkt staat 3. Klik op [Extract] De bestanden en mappen worden nu in je map geplaatst. Je kunt nu aan de slag met het invullen van je portfolio. Structuur portfolio Je elektronisch portfolio bestaat uit een aantal bestanden en eventueel ook mappen. Deze kan je bekijken in Windows Explorer (Verkenner). Open dit programma via [Start] > [Programs] en ga naar de map waar je jouw portfoliodocumenten hebt opgeslagen. Wanneer je op [index] klikt, zie je hoe je portfolio eruit ziet. Let op: Je kan je portfolio zo alleen bekijken, je kan er niet in werken!

7 Het is de bedoelding dat je alleen in de Word documenten werkt. Deze bestanden kunnen als pagina s van een website bekeken worden. De structuur van jouw elektronisch portfolio bestaat uit de volgende onderdelen: introductie, studieplan, vaardigheden, reflectie, afspraken en cv. Let op: Verander de bestanden in je portfolio nooit van naam! Als je dit wel doet zul je merken dat links tussen bestanden niet meer werken. We gaan nu de verschillende Word bestanden bekijken die de basis vormen voor je portfolio. Introductie Dit is de pagina die de bezoeker het eerste ziet als het portfolio straks op het Internet is geplaatst. Doel van deze pagina is dan ook om jezelf voor te stellen aan die lezer. Deze pagina bestaat uit twee delen: Persoonlijke gegevens Vul in de bovenste balk je naam in. In de tabel vul je onder andere jouw adresgegevens, studentnummer, geboortedatum, vooropleiding, major en de naam van je studiebegeleider in. Foto invoegen

8 Het wordt aanbevolen om op deze pagina een (pas)foto van jezelf te plaatsen. 1. Ga in het vak rechts in de tabel staan 2. Klik op [Insert] > [Picture] > [From file] 3. Zoek een digitale foto van jezelf op de juiste locatie in je computer 4. Klik op [Insert] Om de foto weer te verwijderen, selecteer je de foto en klik op [Delete] Het bestand (je foto) kun je het beste ook uploaden naar je portfoliomap. Zo heb je altijd een plek waar de foto staat, mocht je deze per ongeluk verwijderen. Persoonlijke introductie Hier schrijf je kort op waarom je voor deze opleiding hebt gekozen (motivatie) en wat je met je opleiding wilt bereiken (persoonlijke leerdoelen). Het is ook zinvol om eventuele activiteiten naast je studie te beschrijven (bijbaan, sport, hobby s, studentenvereniging, etc). Als je dat leuk en zinnig vindt, kun je natuurlijk ook nog andere dingen over jezelf vertellen (waar kom je vandaan, waar en hoe woon je, etc.). Met links naar websites of naar documenten, foto s of ander illustratief materiaal, kun je de persoonlijke introductie verlevendigen. Studieplan Deze pagina is bedoeld om jou, je tutor en anderen die je portfolio bekijken een indruk te geven van de vakken die je in de bachelorfase hebt gevolgd, welke resultaten je hebt behaald en welke opdrachten je hebt gedaan. In een tabel geef je aan welke vakken je momenteel volgt en al gevolgd hebt. Als je het al weet dan kun je ook de cursussen die je gepland hebt in dit schema opnemen. Voor jou en voor je tutor wordt dan in een oogopslag duidelijk hoe je studie verloopt. Voor het eerste studiejaar zijn de vakken in het sjabloon van je opleiding (grotendeels) vooringevuld. Mocht jouw persoonlijke studieplanning afwijken van de standaardplanning, dan kun je dit aanpassen.

9 Door middel van kleuren kun je zichtbaar maken om wat voor type cursus het gaat. Bovenin het studieplan kun je zien wat de kleuren zijn waar je uit kunt kiezen. De oudere Word-versies hebben een beperkter kleurenpalet. Als je in een lagere versie van Word aan je portfolio gaat werken, kunnen de kleuren er daardoor anders uit zien. 1. Selecteer met je muis de cellen die je wilt kleuren. Cellen selecteren 2. Klik op [Format] > [Borders and Shading] > [Shading] 3. Kies een kleur 4. Kies voor [Apply to cell] en klik op [OK] Kies [Apply to cell] om de cellen in te kleuren

10 Door in je studieplan links toe te voegen naar documenten, kun je een beter beeld geven van wat in de cursus aan bod is gekomen. Voeg links naar bijvoorbeeld studiegidsteksten en opdrachten toe (zie 0). Vaardigheden Deze pagina is in het portfolio opgenomen om jou en je tutor een overzicht te geven van alle academische vaardigheden waaraan je in de bachelorfase moet werken, wat je daar al aan gedaan hebt, wat goed en minder goed gaat en welke plannen je hebt om die vaardigheden verder te ontwikkelen. Op deze pagina staat een tabel met een lijst van vaardigheden waarover je aan het eind van de Bachelorfase van je opleiding moet beschikken. Kijk ook in de studiegids bij het desbetreffende vak. Daar kun je zien welke vaardigheden bij dat vak aan bod komen. Je kunt links toe voegen naar documenten, zo kun je bewijzen tonen van de vorderingen die je hebt gemaakt op een bepaald vlak. Voeg links naar bijvoorbeeld opdrachten, papers, presentaties en beoordelingsformulieren toe (zie 0). Reflectie Waar je op de pagina Studieplan je keuze voor cursussen toelichtte en op de pagina Vaardigheden inging op de stand van zaken voor specifieke vaardigheden, is het hier de bedoeling dat je reflecteert op je leerproces. Met je tutor spreek je af hoe vaak en wanneer je een reflectieverslag schrijft. Een reflectieverslag bevat een kritische analyse van je eigen functioneren en leerproces in de afgelopen periode en jouw belangrijkste leerdoelen voor de komende periode. Gebruik hiervoor de eerdere hoofdstukken van je portfolio. Maak je reflectieverslag concreet en inzichtelijk door links naar producten en beoordelingen toe te voegen. Afspraken Per collegejaar zal je een aantal keer een gesprek hebben met je tutor. Deze pagina is vooral bedoeld om dat gesprek goed te kunnen voorbereiden en het verslag ervan (inclusief afspraken) beschikbaar te houden in je portfolio. CV Het digitaal portfolio geeft je de mogelijkheid gedurende je bacheloropleiding systematisch te werken aan een curriculum vitae. Vanuit de pagina Vaardigheden kun je naar dit CV verwijzen om te laten zien aan welke vaardigheden je buiten je universitaire opleiding hebt gewerkt.

11 Relaties leggen tussen documenten (links) Je kunt links of verwijzingen aan je portfolio toevoegen. Op deze manier kun je verwijzen naar websites en documenten die kunnen dienen als illustratie van gegevens in je portfolio. Je kunt in een document een link maken naar een website. Door op de link te klikken, wordt de website geopend. Op deze wijze kun je bezoekers makkelijk naar informatie leiden die ergens op het web staat. Je kunt in een document ook een verwijzing maken naar een ander document, bijvoorbeeld een Wordbestand, foto of PowerPointpresentatie. Op deze manier leg je een relatie of verbinding tussen twee documenten. Door op de link te klikken, wordt het bestand geopend. Op deze wijze kun je producten toevoegen aan je portfolio zodat bezoekers kunnen zien hoe je vaardigheden zich ontwikkelen. De methode om een link naar een ander document te maken is grotendeels dezelfde als de methode om een link naar een website te maken. Maak een link naar een website Open het bestand introductie. Op deze pagina ga je een link maken naar een website. Je kunt bijvoorbeeld een link opnemen naar een hobby of je oude school. 1. Markeer met je muis het tekstgedeelte waaraan je een bestand of website wilt koppelen.

12 Tekst markeren 2. Kies voor [Insert] > [Hyperlink]. Het volgende venster verschijnt: of klik hier om de site te zoeken Typ hier het adres van de website Klik vervolgens op [OK] 3. Typ in het vak [Address] het Internetadres. Gebruik om fouten te voorkomen bij voorkeur de functie kopiëren en plakken (zoek de website op in Internet Explorer, markeer de tekst in de adresbalk, klik op je rechtermuisknop, klik op kopiëren (of druk op [Ctrl] en [c]), ga naar het bovengenoemde vak in Word, druk daar op [Ctrl] en [v] (plakken). 4. Klik op [OK]

13 5. De website is nu aan het tekstgedeelte gekoppeld. De tekst is blauw en onderstreept. Als je op deze tekst klikt, wordt de website geopend. Maak een link naar een bestand Open het bestand vaardigheden. Op deze pagina ga je een link maken naar een document dat je hebt gemaakt tijdens je studie. 1. Zet eerst een kopie van het bestand dat je wilt tonen bij je portfolio bestanden. Kopieer bijvoorbeeld het bestand Opdracht1.doc naar de map U:\portfolio. 2. Markeer met je muis het tekstgedeelte waaraan je het bestand wilt koppelen. 3. Kies voor [Insert] > [Hyperlink]. Het volgende venster verschijnt: Tekst markeren

14 Kies je bestand Klik vervolgens op [OK] 4. Kies het bestand waar je naar wilt linken. Dit bestand moet wel (in een map) in je portfoliomap staan. Klik dit bestand aan èn klik op [OK]. 5. Het bestand of de website is nu aan het tekstgedeelte gekoppeld. De tekst is blauw en onderstreept. Als je op deze tekst klikt, wordt het bestand of de website geopend. Door op de blauwe, onderstreepte tekst te klikken, wordt het gekoppelde bestand geopend. Tips: - Zorg dat het bestand waar je naar linkt in je portfoliomap staat. - Zorg dat je het bestand waar je naar linkt mee kopieert naar de portfolio server. - Als je iets gewijzigd hebt in een document waarnaar je in je portfolio hebt verwezen, moet je om je portfolio up to date te houden het betreffende document opnieuw uploaden.

15 Elektronisch portfolio publiceren en bekijken Nadat je het elektronisch portfolio hebt ontwikkeld, ga je het toegankelijk maken voor anderen: publiceren. Het is niet de bedoeling dat iedereen jouw portfolio kan bekijken. Jij bepaalt wie je portfolio in mag zien. Via Microsoft Internet Explorer (je browser) en een Internetverbinding kun je jouw portfolio op het Internet publiceren voor een door jou geselecteerd publiek (studenten en docenten van de UU). Dit doe je op de portfolio portal. Dit is een beveiligd gedeelte van het Internet (door middel van een gebruikersnaam en wachtwoord). Dit is een server van de UU waar elke student 50 MB schijfruimte heeft voor zijn of haar portfolio. Inloggen op de portfolio server Als je op een computer gaat werken waar zojuist iemand anders op heeft gewerkt, log dan eerst uit of sluit Internet Explorer af. Anders kom je misschien per ongeluk in het portfolio van een ander terecht. 1. Ga naar 2. Klik op [Snel naar je portfolio] 3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op [OK]. (Als er wordt gevraagd naar je domein dan moet je Soliscom invullen). Vink het vakje [Save this password in your password list] niet aan! Doe je dat wel, dan krijgen andere gebruikers die op die computer hetzelfde Internetadres intikken automatisch toegang tot de documenten van jouw portfolio. Ze kunnen de inhoud dan ook veranderen!!!

16 Je krijgt dan de volgende pagina te zien: Klik hier om verder te gaan Klik op de link [Het Portfolio] om verder te gaan. Je kunt nu onder andere: - Jouw portfolio uploaden, dat wil zeggen op de server plaatsen en publiceren. - Jouw portfolio bekijken. - Portfolio s van anderen bekijken (mits zij jou leesrechten hebben gegeven). Je eigen portfolio bekijken Jouw portfolio publiceren Het portfolio van anderen bekijken

17 Uploaden van je elektronisch portfolio (via de browser) Zorg dat je de Word bestanden hebt opgeslagen en het programma Word afgesloten is voor je gaat publiceren! Als je dat niet hebt gedaan, krijg je namelijk een foutmelding. Om je portfolio via Internet zichtbaar te maken, moet je het eerst uploaden. Dit wil zeggen dat je het door jou gemaakte portfolio van je eigen PC, U-schijf of diskette op de voor jou beschikbare ruimte op het Internet moet plaatsen. Dit doe je door middel van File Transfer Protocol, oftewel FTP. Je kunt hiervoor gebruik maken van de FTP-optie van je browser (zoals Microsoft Internet Explorer). 1. Klik daarvoor in bovenstaand scherm op de link [Verander uw portfolio] (deze link verwijst naar ftp://portfolio.uu.nl) 2. Je krijgt nu onderstaande pagina te zien. Volg de instructies op: Kies Page > Open FTP site in Windows Explorer. 3. De volgende pagina wordt nu getoond. Er wordt om je gebruikersnaam en wachtwoord gevraagd.

18 Vul hier je Solis ID in. Hier komt je Solis-wachtwoord Kies voor [Log On]. Vink NIET [Save Password] aan! In de volgende paragraaf wordt uitgelegd wat je moet doen als je bovenstaand scherm NIET te zien krijgt. Inloggen lukt niet? Als je rare tekens hebt in je wachtwoord zul je merken dat je wel kunt inloggen op de portfolio server, maar niet kunt inloggen om je portfolio te uploaden. Verander in dat geval je wachtwoord in de Solis U-gids.

19 Als je de eerste keer inlogt (en nog geen bestanden hebt ge-upload) dan zie je onderstaand, lege, scherm. In de adresregel zie je: ftp://portfolio.uu.nl staan. Dit geeft jouw ruimte op de portfolioserver van de UU weer 3. Open Windows Verkenner en navigeer naar je portfoliomap. Hier vind je de bestanden die je naar je portfolio-ruimte wilt kopiëren. Dit scherm geeft de bestanden op je harde schijf (thuis) of netwerk (U-schijf op de universiteit) weer

20 Je kunt nu bestanden kopiëren van je harde schijf, naar de portfolio-ruimte op de speciale server van de UU (vandaar de naam file transfer protocol ). Zorg dat je op je computer de laatste versie van de portfolio bestanden hebt staan. Pas deze aan en plaats deze dan allemaal weer terug op de portfolio portal. Zo weet je zeker dat je altijd met de laatste versie van je portfolio bestanden werkt. Kopieer ook alle bestanden waarnaar je een link hebt gemaakt (zie 0) naar je portfolio-ruimte. Als je dit niet doet, werkt de link niet. Het kopiëren werkt als volgt. 4. Selecteer in Windows Verkenner de bestanden die je wilt kopiëren. Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden, kun je meerdere bestanden tegelijk selecteren. Met [Ctrl] + [A] kun je alle bestanden selecteren. 5. Klik met de rechtermuisknop op een geselecteerd bestand en kies [Copy]. 6. Ga naar het ftp-scherm (zie stap 2). 7. Klik met de rechtermuisknop in het witte vlak en kies [Paste]. De geselecteerde bestanden worden nu gekopieerd. Als een bestand al bestaat in de portfolio-ruimte, dan zal er gevraagd worden of deze overschreven moet worden. Klik alleen op [Ja] als je het echt zeker weet. Als een bestand eenmaal overschreven is, dan ben je het oude bestand kwijt. Zorg dat steeds de meest recente versie op de server van de UU staat. Vooral als je op meerdere plekken aan je portfolio werkt, zorg dan dat je de laatste versie van je bestand aanpast en weer terug plaatst. Het resultaat ziet er als volgt uit:

21 NB: de bestanden zijn gekopieerd, niet verplaatst! De bestanden staan nu op de portfolio-server Je kunt op dezelfde manier bestanden kopiëren van de portfolio portal naar je eigen PC (harde schijf, netwerk of diskette) door ze omgekeerd van de webomgeving (ftp-scherm) met Windows Verkenner naar je computer te kopiëren. Dat heet downloaden. Uploaden via de browser lukt niet Het kan voorkomen dat je op een computer thuis de melding uit de vorige paragraaf niet te zien krijgt. De reden is waarschijnlijk dat de instellingen van je browser voor dit doel niet goed zijn ingesteld. Je kunt deze instellingen zelf veranderen. Dat gaat als volgt. 1. Klik binnen je browser op [Tools] > [Internet-options]

22 Hiermee kun je de instellingen van je browser veranderen 2. Klik op het tabblad [Advanced] Klik op het tabblad [Advanced] 3. Je kunt nu de optie aanvinken die het mogelijk maakt om vanuit de browser bestanden naar de portfolio-ruimte te kopiëren. Ga naar [Enable FTP folder view (outside of Internet Explorer)]. Vink deze aan en klik op [OK].

23 1. Vink het hokje [Enable FTP folder view] aan 3. Klik op [OK] Als je het tabblad Advanced niet aan kunt klikken, neem dan contact op met de beheerder van de computer. Het is mogelijk dat je niet de rechten hebt om de internet instellingen aan te passen op die computer. Je eigen portfolio bekijken Om je eigen portfolio te bekijken, ga je weer naar de portfolio-portal (zie 0):

24 Klik hier om je eigen portfolio te bekijken Klik op de link Bekijk uw portfolio. De inhoud van je portfolio wordt nu getoond. Je kunt de verschillende onderdelen bekijken door op de naam te klikken. Via Internet kun je alleen je portfolio bekijken en niet wijzigen. Je kunt wel tekst typen en deleten, maar deze wijzigingen niet opslaan. Wijzigen van je portfolio kan alleen in het programma Word!!!

25 Klik op de onderdelen om ze te bekijken Je kunt deze liniaal verwijderen door in de tekstverwerker Word te klikken op: [view] > [ruler]. In Internet explorer moet je daarna op [F5] drukken. Als je geen liniaal ziet, hoef je dit niet te doen Niet mogelijk om Word documenten van het portfolio te bekijken Het kan zijn dat de bovenbalk wel wordt geopend, maar het Word bestand er onder niet. Dit heeft te maken met een beveiligingsinstelling in Internet Explorer. Je krijgt dan bovenin je scherm een gele balk met een melding. Klik op deze balk en kies de optie Download File. Als dit het probleem niet oplost, kun je het volgende doen: 1. Ga naar Tools > Internet Options 2. Kies het tabblad Security

26 3. Kies de knop Custom level Zet beide opties op Enable 4. Zorg dat bij Automatic prompting for file downloads de optie Enable is aangevinkt. 5. Zorg dat bij File Download de optie Enable is aangevinkt. 6. Klik op [OK] Leesrechten Voor het bekijken van het portfolio worden zogenaamde leesrechten toegevoegd. Standaard heeft iedereen het recht om zijn of haar eigen portfolio te bekijken en te wijzigen. Anderen leesrechten geven voor jouw portfolio Het is mogelijk om anderen, docenten en/of studenten leesrechten te geven voor jouw portfolio. Men kan dan jouw portfolio bekijken, maar niet wijzigen. Het toevoegen van leesrechten voor anderen gebeurt op de volgende manier. 1. Log in op de portfolio portal. 2. Vul in het tekstvak onder Nieuwe Toeschouwer zoeken, de achternaam in van de persoon die je wilt toevoegen aan je toeschouwerslijst. Klik dan op de knop [Zoek].

27 Gedeelte van de naam van degene die leesrechten voor jouw portfolio moet krijgen Met deze knop ga je de persoon zoeken Krijg je teveel personen terug? Gebruik dan de optie geavanceerd zoeken. Een zoekmachine gaat nu zoeken naar alle personen die aan de zoekopdracht voldoen. De resultaten van deze zoekactie worden in een zogenaamde selectbox getoond. Selecteer de persoon die je toe wilt voegen door met de muis op de naam te klikken. Er komt dan een blauw vakje om de naam te staan. Klik daarna op [Persoon toevoegen]. De persoon wordt dan aan het lijstje toeschouwers toegevoegd. Als de persoon nog niet lijkt te zijn toegevoegd, ververs (refresh) dan je browser. Druk hiervoor op de [F5] knop.

28 Resultaten van de zoekopdracht worden in de selectbox getoond Klik de naam van de persoon die je wilt toevoegen, met je muis aan Klik op [Persoon toevoegen] Het is niet mogelijk om jezelf toe te voegen als leesgerechtigde. Dit zou namelijk problemen kunnen opleveren, mocht je jezelf ooit verwijderen. Je krijgt dan de volgende foutmelding: Toeschouwers verwijderen 1. Selecteer de naam van de persoon die je wilt verwijderen uit je toeschouwerslijst. 2. Klik op [Verwijder toeschouwer(s)]. De toeschouwer wordt meteen verwijderd. Ook hier geldt, dat als de wijziging niet direct zichtbaar wordt, je eerst je browser moet verversen. Je kunt de verwijdering van een toeschouwer alleen ongedaan maken door deze persoon opnieuw toe te voegen aan je toeschouwerslijst.

29 Klik de naam van de persoon die je wilt verwijderen, met je muis aan Klik op [verwijder toeschouwer(s)] Portfolio s van anderen bekijken Zoals jij iemand leesrechten kunt geven, kun je natuurlijk ook leesrechten van anderen krijgen. Je kunt maximaal door 100 personen worden toegevoegd aan hun toeschouwerslijst. 1. Klik rechts op het scherm op de knop [U bent toeschouwer bij ] Het volgende scherm verschijnt: Klik op de naam om het portfolio te bekijken Klik op het mailadres om commentaar te geven op het portfolio 2. Klik op de naam van de persoon wiens portfolio je wilt bekijken. Het portfolio van dat persoon wordt nu getoond.

30 3. In de kolom [Commentaar geven] kun je klikken op het mailadres van het desbetreffende persoon. Een formulier verschijnt waarin je opmerkingen kunt opnemen. Deze worden naar het mailadres van de persoon gestuurd. Selecteer de personen die je niet meer wilt bekijken Klik op [Selectie Verwijderen] Heb je leesrechten gekregen voor iemands portfolio, maar je wilt deze verwijderen, selecteer dan de te verwijderen persoon en klik op [Selectie Verwijderen]. Je verwijdert dan je recht om het portfolio van iemand anders te bekijken. Dit recht kun je aan jezelf niet meer toekennen. Dat kan alleen de eigenaar van het portfolio. Verwijder dus alleen rechten als je zeker weet dat je ze niet meer nodig hebt. Je portfolio meenemen Als je je opleiding aan de Universiteit Utrecht hebt beeindigd wordt je portfolio opgeruimd. Zorg dat je op dat moment de portfolio bestanden op een veilige plaats opslaat. Je kunt de bestanden branden op een CD-rom of opslaan op een data-stick. Het is dan ook mogelijk om je portfolio later bij een sollicitatie voor een baan of een Master programma te kunnen tonen. In de computerleerzalen op de eerste verdieping van het Van Unnikgebouw is een CD brander beschikbaar.

31 Let op! Ook als je een jaar stopt met je studie kan je portfolioruimte worden opgeruimd. Sla in dat geval ook je portfolio bestanden apart op. Je Uschijf kan dan ook worden opgeruimd, dus sla ze daar niet op.

Handleiding Portfolio Wizard Elsbeth Ingenluyff, OEC, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht

Handleiding Portfolio Wizard Elsbeth Ingenluyff, OEC, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht Handleiding Portfolio Wizard Elsbeth Ingenluyff, OEC, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht 1 Beginnen met Elektronisch Portfolio (ELPO) wizard 1.1 Inleiding 2 1.2 ELPO installeren vanaf

Nadere informatie

Opleiding Geneeskunde. Portfolio jaar 1 Technische handleiding voor studenten Word Portfolio. Januari 2005

Opleiding Geneeskunde. Portfolio jaar 1 Technische handleiding voor studenten Word Portfolio. Januari 2005 Opleiding Geneeskunde Portfolio jaar 1 Technische handleiding voor studenten Word Portfolio Januari 2005 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Werken aan het elektronisch portfolio met MS Word... 4 1.1 Structuur van

Nadere informatie

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1

Admin handleiding. Essentius Dropbox handleiding. Pagina 1 Admin handleiding Dropbox kun je vanaf elke computer met een internetverbinding gebruiken. Met behulp van een e- mailadres maak je je eigen dropbox aan. Dropbox stelt gratis 2 gb opslagruimte ter beschikking,

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites.

UM - FdGW 1. ontwikkelde handleiding over het gebruik van MS Word voor het werken aan portfolio-websites. Handleiding WORD Elektronisch Portfolio UM - FdGW 1 1 Deze handleiding is een bewerking van de binnen de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Maastricht ontwikkelde handleiding over het gebruik van

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016

Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Contict Drive Versie 3.0 Laatst herzien: juni 2016 Inhoudsopgave 1. Welkom bij Contict Drive!... 2 2. Aan de slag met Contict Drive... 3 2.1 Registreren... 3 2.2 Een Vault aanmaken... 4 2.3 Contict Drive

Nadere informatie

Unit-ICT Docs Handleiding

Unit-ICT Docs Handleiding Unit-ICT Docs Handleiding Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat is Unit ICT Docs?... 3 Wat heb ik nodig?... 3 Beginnen met Unit ICT Docs... 4 Mappen maken... 5 Een document Uploaden.... 6 Een Document

Nadere informatie

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017

WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 WERKEN MET GOOGLE ADMINISTRATIEF WERK MAART 2017 Agenda My Drive en Gedeeld met mij Favoriete mappen en bestanden - Met ster Kleur van een map wijzigen Kopie maken van een bestand in Google Drive Bestanden

Nadere informatie

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS?

Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Hoe leg ik een FTP-verbinding met de website van school? Hoe maak ik een downloadhyperlink via het CMS? Wanneer we informatie van het internet afhalen, zijn we bezig met het downloaden. Willen we informatie

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006 1 Beste webmeester, Voor u ligt een korte handleiding voor het onderhouden van uw eigen website. Dit onderhoud gaat heel eenvoudig door het aanmaken van documenten in Microsoft Word. Er wordt dan ook verondersteld

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

HANDLEIDING BKO REGISTRATIE IN NESTOR

HANDLEIDING BKO REGISTRATIE IN NESTOR donald smits centrum voor informatie technologie esi HANDLEIDING BKO REGISTRATIE IN NESTOR Inleveren portfolio docenten via digitaal logboek 1 1 Inhoudsopgave 1 Hoe plaats ik mijn BKO-portfolio in Nestor?...

Nadere informatie

Toegang Educatieve ICT Systemen

Toegang Educatieve ICT Systemen Kenmerk: ICT20070612-03444 Datum: 12 juni 2007 Toegang Educatieve ICT Systemen Beste deelnemer, In de bijgaande brief ontvang je je gebruikersnaam en wachtwoord. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen

Nadere informatie

Werken met BSCW. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-BSCWV01

Werken met BSCW. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-BSCWV01 Werken met BSCW Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-BSCWV01 Inleiding...3 Introductie...4 Afspraken over het werken met BSCW...6 Toegang tot de BSCW omgeving...7 Openbaar toegankelijke deel...7 Inloggen

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS

Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS Handleiding invoegen afbeeldingen en downloadlinks t.b.v. het CMS Het blijkt dat we de nodige moeite hebben met het invoegen van afbeeldingen en het maken van downloadkoppelingen binnen ons CMS. Er moet

Nadere informatie

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes.

Handleiding FTP. Mocht je na het lezen van deze handleiding nog vragen hebben dan kan je deze sturen naar ron.vliet@dty.nl. Succes. Handleiding FTP Deze handleiding beschrijft hoe je FTP kunt gebruiken om je foto s van je eigen computer via Internet naar www.dty.nl te sturen. Deze handleiding bestaat uit twee delen: Het kopieren (FTP-en)

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels

Pagina 1 van 6. Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Instellen van de browser instellingen Internet Explorer 7 Engels Inleiding Voor de juiste werking van ZorgDomein is het noodzakelijk dat de browserinstellingen van Internet Explorer op de juiste wijze

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen

The Nanny Personeel. Lokaal inloggen The Nanny Personeel Lokaal inloggen Inleiding Binnen uw organisatie wordt gebruik gemaakt van The Nanny Personeel. The Nanny Personeel is een webapplicatie. Echter, in tegenstelling tot de meeste websites,

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken

Als je geen email-adres hebt kun je bij Google een gmail account aan maken. Als je niet weet hoe dat moet klik dan op: Gmail account aanmaken Om het online programma te kunnen gebruiken het je een account nodig. Wat heb je nodig om een account voor Photo Collage te kunnen aanmaken: Username (gebruikersnaam) Email account Password (wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding Module Security (Log in)

Handleiding Module Security (Log in) Handleiding Module Security (Log in) WebGenerator ProSite CMS Versie 1.0 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Hoe werkt de beveiliging?... 3 Wat kan worden beveiligd?... 3 Hoe beveiligt u een webpagina?...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in KraamZorgCompleet, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Vanuit KraamZorgCompleet is het voortaan mogelijk om via ZorgMail beveiligd te communiceren met andere partijen in de zorg, mits zij ook zijn aangesloten bij

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Weebly: Stappenplan voor docenten

Weebly: Stappenplan voor docenten Weebly: Stappenplan voor docenten Stap 1: Registratie Ga naar http://education.weebly.com/ Voordat u aan de slag kunt met Weebly moet u zich inschrijven. U vult uw gebruikersnaam en uw e-mailadres in en

Nadere informatie

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox.

U gaat naar de site van Dropbox. Klik nu op de grote knop Download Dropbox. Dropbox Weg met USB-sticks, leve Dropbox! Met het programma wisselt u eenvoudig bestanden (foto's, documenten, muziek) uit tussen verschillende gebruikers en apparaten. Stap 1: Downloaden Klik hierboven

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Werken met Adobe Acrobat 4 Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Inleiding...3 Acrobat en Acrobat...4 Het maken van een Acrobat bestand...5 Opslaan van een webpagina in een Acrobat bestand...7

Nadere informatie

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8

Shell Card Online e-invoicing Service Gebruikershandleiding. Versie 2.8 Gebruikershandleiding Versie 2.8 november 2012 Inhoud 1 Voor toegang tot Shell Card Online e-invoicing Service... 3 1.1 Inloggen in Shell Card Online... 3 1.2 Wat als u uw wachtwoord bent vergeten... 3

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g S O P

H a n d l e i d i n g S O P Handleiding SOP Deel 1: Het Logo Hoe maak ik van een.jpg of ander bestandsformaat een pdf? In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een logo kan plaatsen op de voorkant van het schoolondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network)

Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Het opzetten van een VPN verbinding (Virtual Private Network) Versie: 20 april 2009 (Wouter Marra) Vragen en opmerkingen: fadbalie@geo.uu.nl, tel: 2098 Door gebruik te maken van een VPN verbinding kunt

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

OneDrive voor bedrijven en scholen

OneDrive voor bedrijven en scholen OneDrive voor bedrijven en scholen V1.0 26 juni 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Eerste aanmelding... 3 Aanmaken van een nieuwe folder... 4 Toevoegen van een document.... 5 1. Het documenten aanmaken

Nadere informatie

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen

opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen opgericht 1 augustus 1932 Handleiding Artikel plaatsen Gemaakt door : Marcel van Vuuren Bijgewerkt op : vrijdag 24 juli 2015 Versie : 24072015_v3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Plaatsen van een artikel...

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding FTP. Anne-Martine Gielis. Op basis van 'Handleiding FTP gebruik' door Iman Abdullatif van de EFA. Inleiding...

Handleiding. Handleiding FTP. Anne-Martine Gielis. Op basis van 'Handleiding FTP gebruik' door Iman Abdullatif van de EFA. Inleiding... FTP Anne-Martine Gielis Op basis van ' FTP gebruik' door Iman Abdullatif van de EFA Inleiding... 1 FTP-account... 1 WS_FTP... 1 Downloaden... 1 Installeren... 1 Verbinding maken... 2 Eerste keer... 2 Een

Nadere informatie

Inhoudsopgave" Inleiding" 2" TIP: Inlognamen op de basisschool" 3" Gereedschap - Graphics" 4" Gereedschap - Wall" 5" Gereedschap - Video" 6"

Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Inhoudsopgave Inleiding 2 TIP: Inlognamen op de basisschool 3 Gereedschap - Graphics 4 Gereedschap - Wall 5 Gereedschap - Video 6 Publiceren en/of Opslaan 8 Pagina 1-9 Inleiding! Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Installeren van het programma:

Installeren van het programma: Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp.net Datum: 20-2-2011 Inhoudsopgave Installeren van het programma:...3 Configureren van het programma:...7 Mappen aanmaken:...9 Groepen

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0

ZorgInlogPortaal.nl. Geachte gebruiker, Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 Handleiding Mijn Virtuele Schijf Versie 2.0 ZorgInlogPortaal.nl Geachte gebruiker, Er zijn door ons een aantal aanpassingen gedaan in de achterliggende infrastructuur op de Mijn Virtuele schijf omgeving

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9 Inhoud: Inloggen blz 3 Artikel invoeren blz 4 Werkbalk Tekst blz 6 Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu Externe link invoeren blz 9 Afbeelding invoeren blz 10 - uit de map Mijn afbeeldingen

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

11. Website controleren

11. Website controleren 11. Website controleren 11.1 Website controleren op verschillende browsers Het blijkt nog altijd nodig te zijn een website te controleren. De website zoals deze er in Kompozer uit ziet, ziet er op internet

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

HU portfolio. Instructies voor studenten Studie en Werk. Inhoud. Colofon

HU portfolio. Instructies voor studenten Studie en Werk. Inhoud. Colofon HU portfolio Instructies voor studenten Studie en Werk Inhoud HU portfolio: inloggen op de HU portfolio-site... 2 HU portfolio: aanmaken van een product... 3 HU portfolio: verwijderen van een product...

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

Persoonlijke content overzetten naar de nieuwe omgeving

Persoonlijke content overzetten naar de nieuwe omgeving Hieronder wordt beschreven hoe persoonlijke bestanden uit de oude omgeving kunnen worden overgezet naar de nieuwe omgeving. De stappen moeten nauwgezet worden opgevolgd. Deel 1: de oude omgeving 1. Log

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

Digitaal portfolio (DPF)

Digitaal portfolio (DPF) Digitaal portfolio (DPF) Beknopte handleiding voor Archimedes studenten Inhoud Digitaal portfolio (DPF): toelichting bij inloggen... 2 Digitaal portfolio (DPF): aanmaken van een product... 4 Digitaal portfolio

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple

TeD Tekst en Design. Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple Basisinformatie voor klein gebruik van het cms Made Simple 1 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 Inloggen in het CMS 3 Teksten plaatsen/aanpassen 4 Een link aanmaken 4 Gebruikers toevoegen/ verwijderen 5 Werken

Nadere informatie

Handleiding Concept Maps - Draw.io

Handleiding Concept Maps - Draw.io Handleiding Concept Maps - Draw.io Draw.io: online tool voor het maken van concept maps, er is dus géén installatie van software nodig op uw computer. U kunt er via Google Apps for Education gebruik van

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Handleiding Blog P- en K1-fase

Handleiding Blog P- en K1-fase Handleiding Blog P- en K1-fase Algemeen Volg de onderstaande stappen nauwkeurig, zodat je een goede start maakt met je blog. Je kunt deze handleiding ook gebruiken als naslagwerk. Voor iedere student is

Nadere informatie

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0

Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 Handleiding Joomla! Frontend, content en gallery. september 2014 versie 1.0 1 Inhoudsopgave Toevoegen nieuw artikel, of wijzigen...3 Extra web-functionaliteit...4 toevoegen van een foto/plaatje...4 toevoegen

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Verbinden met FTP server

Verbinden met FTP server We gaan kijken naar: Verbinden met een FTP server Je FTP wachtwoord veranderen Je website bekijken Bestanden op een FTP server zetten Verbinden met FTP server Websites staan op een webserver. Een webserver

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012

Handleiding OVM 2.0. Beheerder. Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Handleiding OVM 2.0 Beheerder Versie 2.0.0.22 1 oktober 2012 Inhoudsopgave Legenda... 4 1 Voorbereidingen... 5 1.1 Downloaden... 5 1.2 Starten en inloggen... 6 1.3 Nieuws... 6 2 Beheerportal... 8 2.1 Inloggen...

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! VOOR LAPTOPS EN DESKTOPS MET WINDOWS PRO GEBRUIKERSHANDLEIDING Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave

Handleiding Telewerken met Windows. Inleiding. Systeemvereisten. Inhoudsopgave Handleiding Telewerken met Windows Inhoudsopgave Inleiding Systeemvereisten Software installatie Inloggen op de portal Problemen voorkomen Probleemoplossingen Inleiding Voor medewerkers van de GGD is het

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office

Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Beknopte handleiding remote werken met Novell Virtual office Remote werken is beschikbaar vanaf nagenoeg iedere PC met internettoegang. Om toegang te krijgen surf je naar https://mail.slz.landschapsbeheer.nl/onenet/netstorage

Nadere informatie

Handleiding AVANCE Service desk. (ticketing portal)

Handleiding AVANCE Service desk. (ticketing portal) Handleiding AVANCE Service desk (ticketing portal) 1 Inleiding 1 De Avance service desk is beschikbaar voor het verhelpen van storingen, het dagelijks beheer en ondersteuning bij het gebruik van computers.

Nadere informatie

HANDLEIDING - LEERLING (01-2013)

HANDLEIDING - LEERLING (01-2013) HANDLEIDING - LEERLING (01-2013) 2 (versie 01-2013) INHOUD Basistaken in schema... 5 Inloggen en uitloggen... 7 Openen van de Acadin inlogpagina... 7 Aanmelden bij de leeromgeving... 8 Afmelden... 8 Werken

Nadere informatie

Mini-handleiding Hootsuite

Mini-handleiding Hootsuite Mini-handleiding Hootsuite versie 1.2 24 juli 2011 Index Index... 2 Goed om te weten voor je begint... 3 Account aanmaken... 4 Sociale netwerken toevoegen... 4 Gebruiken... 7 Overzicht... 7 Menu... 8 Inrichten

Nadere informatie

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft)

Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) Beknopte handleiding Overhoor 4.0.3 NL (Efka-soft) 1. Programma algemeen 1.1 Downloaden en installeren 1.2 Opstarten 1.3 Afsluiten 1.4 Verwijderen 2. Overhoorbestanden gebruiken 2.1 Nieuw bestand maken

Nadere informatie