Aanvulling. Dictaat Inleiding Bodem. Voor versie Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) Oktober 2011.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvulling. Dictaat Inleiding Bodem. Voor versie Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) Oktober 2011."

Transcriptie

1 Aanvulling Dictaat Inleiding Bodem Voor versie 2010 Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) ktober 2011 Inhoud - Practicumhandleiding Wat is een bodem

2 P3 Practicum Wat is een bodem P3.1 Bodemtextuur Doelstelling: efenstof: Inzicht krijgen in de bodemtextuur en textuurklassen volgens de Nederlandse indeling. hoofdstuk 3.2 Bodemtextuur. 1. Bestudeer de onderstaande Nederlandse textuurdriehoek. Deze verschilt van figuur in de syllabus (niet van college powerpointslide), doordat de zandgronden zijn onderverdeeld naar leemgehalte (leem = klei + silt). De textuur heeft betrekking op de minerale bestanddelen van de bodem < 2 mm. Humus en grind behoren dus niet tot de bodemtextuur. 2. onderverdeling zand naar leemgehalte 0 10 % leemarm (1) % zwak lemig (2) % sterk lemig (3) Baan met meest voorkomende texturen in Nederland leemarm zwak lemig sterk lemig zand 2. Het schatten van de textuur gebeurt d.m.v. voelen, wrijven, kneden en smeren van het bodemmateriaal tussen de vingers. Bakjes 1 t/m 6 bevatten grond waarvan de textuurklasse is aangegeven. Probeer door goed te oefenen gevoel te krijgen voor de textuurklassen. Vergelijk de bakjes met elkaar. Let niet op de kleur, deze kan verschillen door het humusgehalte. Test daarna jezelf door de textuurklassen te schatten van de grondmonsters in de bakjes 11 t/m 16. Controleer je bevindingen op het antwoordformulier. Let op: iedere keer als je met de vingers de grond in een van de bakjes hebt gevoeld, spoel je de vingers af in de emmer. Dit voorkomt dat alle bakjes snel dezelfde textuur bevatten.

3 P3.2 Bodemstructuur Doelstelling: - Herkennen van de belangrijkste bodemstructuur- en poriëntypen. - Inzicht krijgen in de ontstaanswijze en eigenschappen van bodemstructuurtypen. - Inzicht krijgen in de invloed van de bodemstructuur op de kwaliteit van de plantengroei en de landgebruiksmogelijkheden. efenstof: Hoofdstuk 3.9 Bodemstructuur. Volgorde opdrachten: doe eerst opdracht 1 en 2 (of 2 en1) en daarna pas 3 en 4 (of 4 en 3). 1. De profielen 1 en 2 zijn kleiige gronden. a. Geef m.b.v. de figuren , en (hoofdstukken en 3.9.2) uit de syllabus aan welk(e) structuurtype(n) dominant voorkomt (voorkomen). Vermeld ook door welke processen de structuurtypen zijn ontstaan: geologisch-, fysische-, biologische processen of een combinatie hiervan. Lees de begeleidende tekst. Profiel 1 dominant(e) structuurtype(n) + proces(sen): Profiel 2 dominant(e) structuurtype(n) + proces(sen): b. Een ideale bodem heeft een poriënstelsel dat permanent (het hele jaar door), heterogeen (poriën van verschillende diameters) en doorlopend (ononderbroken over een grote diepte) is (hoofdstuk e pagina). Afgekort PHDP. Hoe ontstaat zo n poriënstelsel? c. Noem vier redenen waarom zo n poriënstelsel belangrijk is voor de groei van planten en de landgebruiksmogelijkheden

4 d. Geef aan of de profielen 1 en 2 wel of niet een PHDP bevatten en waarom. Profiel 1 bevat wel / niet een PHDP omdat: Profiel 2 bevat wel / niet een PHDP omdat: e. Wat kan de reden zijn dat in het ene profiel veel biologische activiteit aanwezig is en in het andere profiel niet? Kijk naar de profieleigenschappen! f. Stel je bent boer en verbouwt akkergewassen als graan, aardappelen etc. Je wilt een zo hoog mogelijke opbrengst. Afgezien van de chemische bodemeigenschappen, welke bodem heeft je voorkeur? 2. De profielen 3 en 4 zijn zandgronden. a. Geef m.b.v. hoofdstuk (tekst 2 e en 3 e pagina) aan welk(e) structuurtype(n) dominant voorkomt (voorkomen). Vermeld ook door welke processen de structuurtypen zijn ontstaan: geologische, fysische, biologische processen, of een combinatie hiervan. Profiel 3 dominant(e) structuurtype(n) + proces(sen): Profiel 4 dominant(e) structuurtype(n) + proces(sen): b. Als je opdracht 1 nog niet hebt gedaan (profielen 1 en 2) beantwoord dan nu eerst de vragen 1b en 1c. De profielen 1 en 2 heb je hier niet voor nodig. Controleer de antwoorden en ga dan verder met vraag 2c. Heb je opdracht 1 al gedaan, ga verder met vraag 2c. c. Geef aan of de profielen 3 en 4 wel of niet een PHDP bevatten en waarom. Profiel 3 bevat wel / niet een PHDP omdat: Profiel 4 bevat wel / niet een PHDP omdat:

5 d. Stel je bent bosbeheerder en wilt een recreatiebos aanplanten. Je wilt dat de bomen goed en gezond groeien en niet scheef waaien. Afgezien van de chemische bodemeigenschappen, welk profiel heeft je voorkeur? 3. Deze opdracht doen nadat de opdrachten 1 en 2 zijn afgerond. Het maakt niet uit of je eerst opdracht 3 of 4 doet. Profiel 5 is een kleigrond waarop akkerbouw bedreven. Deze wordt dus jaarlijks geploegd. Er zijn 3 structuurhorizonten zichtbaar (profiel 313 Barendrecht is duidelijker dan 312 Zwijndrecht). a. Noem de dominante structuurtypen die in de 3 horizonten voorkomen en geef aan of ze zijn ontstaan door geologische, fysische, biologische processen of een combinatie hiervan. Bovenste structuurhorizont: structuurtype + proces: Middelste structuurhorizont: structuurtype + proces: nderste structuurhorizont: structuurtype + proces: b. Welke horizont heeft en negatief effect op de plantengroei en de landgebruiksmogelijkheden? Motiveer je antwoord. c. Hoe en waarom is de structuur uit vraag b gevormd? Let op het landgebruik! d. Hoe kunnen de negatieve effecten van deze bodemstructuur worden voorkomen of worden opgeheven? 4. Deze opdracht doen nadat de opdrachten 1 en 2 zijn afgerond. Het maakt niet uit of je eerst opdracht 3 of 4 doet. Profiel 6 a/b bestaat uit twee kleigronden met dezelfde ontstaanswijze en textuur. Ze zijn beide in gebruik als weiland waarop soms veel koeien lopen.

6 a. Hebben de twee profielen in de bovenste ca 25 cm wel of niet een PHDP? Profiel 6 boven of links: Profiel 6 beneden of rechts: b. Wat voor type structuurelementen is aanwezig in de bovenste ca 5 cm van het bovenste of linker profiel en hoe kan dit structuurtype ontstaan? Structuurtype: ntstaanswijze: c. Wat betekent dit structuurtype voor de landgebruiksmogelijkheden en de mogelijkheid voor een goede en gezonde groei van de grasmat? d. Hoe kunnen de negatieve effecten van dit structuurtype worden voorkomen of worden opgeheven. P3.3 Bodemvormende processen, horizontbenoeming en bodemclassificatie Doelstelling: - Inzicht krijgen in en herkennen van de belangrijkste bodemvormende processen. - Herkennen en indelen van de belangrijkste bodemhorizonten. - Classificeren van bodems op hoofdlijnen volgens het Nederlandse bodemclassificatiesysteem. efenstof: Hoofdstukken Genetische horizontaanduidingen en De Nederlandse bodemclassificatie.

7 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

8 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

9 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

10 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

11 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

12 Bodemvormende processen Kruis aan welke van de volgende bodemvormende processen voorkomen op de lakfilm. Gebruik de powerpointslides of dictaat hoofdstuk 3 en/of de verklarende woordenlijst in het supplement. Vorming humushoudende bovengrond. Zo ja tot cm diepte Zo ja is dit ook een eerdlaag? ja/nee Verbruining Podzolisatie Kleiverplaatsing Vorming van duidelijke gley-verschijnselen. Zo ja op welke diepte:... Benoeming bodemhorizonten Benoem de bodemhorizonten in het bodemprofiel, incl. evt. toevoegingen (kleine letters achter het hoofdsymbool). Gebruik hoofdstuk en/of de powerpointslides. Diepte in cm maaiveld Horizontaanduiding incl. evt. toevoegingen Bodemclassificatie Classificeer het bodemprofiel tot op het suborde-niveau (veengronden) of groepniveau (overige gronden). Gebruik hoofdstuk en / of de verklarende woordenlijst en/of de powerpointslides. rde-niveau: Suborde-niveau: Groepniveau:

Aanvulling. Dictaat Inleiding Bodem. Voor versie Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) Oktober 2010.

Aanvulling. Dictaat Inleiding Bodem. Voor versie Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) Oktober 2010. Aanvulling Dictaat Inleiding Bodem Voor versie 2009 Bodem en Water 1 (LAD-10806) Bodem en Water II (AEW-21306) Oktober 2010 Inhoud - Figuur 8.8.2.5-2 in Bijlage 8.8-1 Vaststelling gradatie vochtleverend

Nadere informatie

De landbouwer als landschapsbouwer

De landbouwer als landschapsbouwer 9A. De bodem (theoretisch) 9A.1 Bodemvorming Door allerlei processen zoals humusvorming, inspoeling, uitspoeling en oxidatie ontwikkelt zich een bodem. Dit is een heel lang proces wat ook nooit stopt.

Nadere informatie

2. Zijn aarde, grond en bodem drie omschrijvingen van hetzelfde? Geef met behulp van bovenstaande bronnen een omschrijving van deze drie begrippen.

2. Zijn aarde, grond en bodem drie omschrijvingen van hetzelfde? Geef met behulp van bovenstaande bronnen een omschrijving van deze drie begrippen. Vragen en opdrachten Bodem van Nederland ORIENTATIE BODEM... 1 BODEMVORMING... 2 ZANDGRONDEN... 5 HOOGVEEN:... 7 LAAGVEEN... 8 ZEEKLEI... 9 RIVIERKLEI... 9 LÖSSGROND... 10 DE BODEMKAART VAN NEDERLAND...

Nadere informatie

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1.

1 Grond Bodem Minerale bestanddelen Organische bestanddelen De verschillende grondsoorten 16 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grond 9 1.1 Bodem 9 1.2 Minerale bestanddelen 11 1.3 Organische bestanddelen 13 1.4 De verschillende grondsoorten 16 1.5 Afsluiting 17 2 Verzorging van de bodem 19 2.1

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal

Onderzoeksopdracht. Bodem en grondstaal Onderzoeksopdracht Bodem en grondstaal Gebruik grondboor 1. Duw en draai gelijktijdig, in wijzerzin, de schroefachtige punt (het boorlichaam) in de bodem. Deze schroef verzamelt en houdt de grond vast.

Nadere informatie

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49

2 Bemesting 44 2.1 Meststoffen 44 2.2 Soorten meststoffen 46 2.3 Grondonderzoek 49 2.4 Mestwetgeving 49 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Bodem en grond 9 1.1 Grond, bodem en grondsoorten 9 1.2 Eigenschappen van grond 20 1.3 Problemen met de grond 23 1.4 Verbeteren van landbouwgronden 30 1.5 Transport van

Nadere informatie

Module Bodem, substraat en potgrond

Module Bodem, substraat en potgrond Module Bodem, substraat en potgrond De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Harm Geert

Nadere informatie

Practicum bodemonderzoek

Practicum bodemonderzoek Practicum bodemonderzoek In het tuinontwerp is de keuze van planten sterk afhankelijk van de bodem waar ze op groeien. Om enig inzicht te verkrijgen in de manieren waarop bodemeigenschappen kunnen worden

Nadere informatie

De bodem waarvan wij leven

De bodem waarvan wij leven De bodem waarvan wij leven Hilvarenbeek Ad Havermans adhavermans@concepts.nl 18 mei 2015 1 Inhoud van de presentatie 1. 2015 Het jaar van de bodem 2. Over geologie en bodemkunde 3. Bodemvormende processen

Nadere informatie

VELDWERK LANDSCHAP Zwin Natuurcentrum veldwerkboekje. Groepsnaam: Datum:. OPDRACHT: waardering van het landschap. Opdracht 1: bekijk het landschap

VELDWERK LANDSCHAP Zwin Natuurcentrum veldwerkboekje. Groepsnaam: Datum:. OPDRACHT: waardering van het landschap. Opdracht 1: bekijk het landschap VELDWERK LANDSCHAP Zwin Natuurcentrum veldwerkboekje Groepsnaam: Datum:. OPDRACHT: waardering van het landschap Opdracht 1: bekijk het landschap OPDRACHT: waardering van het landschap Opdracht 2: een eigen

Nadere informatie

Leerlingenblaadjes Proefonderzoek van grondsoorten

Leerlingenblaadjes Proefonderzoek van grondsoorten 1) Waterdoorlaatbaarheid grondsoorten 1. Werkwijze 1.1. Materialen & Middelen Grondstoffen - Staal zand - Staal leem - Staal klei (droog) Materialen - koffiefilter(3) - filterzakje(3) - recipiënt voor

Nadere informatie

Handleiding bodemgeografisch onderzoek

Handleiding bodemgeografisch onderzoek Handleiding bodemgeografisch onderzoek Technisch DocumentTechnical Document 19A 1995 A-1 A -2 Technisch DocumentTechnical Document 19A 1995 Handleiding bodemgeografisch onderzoek Richtlijnen en voorschriften

Nadere informatie

Module Teeltmedium. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2

Module Teeltmedium. -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl. De CO 2 Module Teeltmedium De CO 2 -voetafdruk van dit drukwerk is berekend met ClimateCalc en gecompenseerd bij: treesforall.nl www.climatecalc.eu Cert. no. CC-000057/NL Colofon Auteur Ton van der Hoorn, Wellantcollege,

Nadere informatie

Bodem en bodemstructuur

Bodem en bodemstructuur Bodem en bodemstructuur De basis voor een mooie tuin en beplanting! Wilma Windhorst, VHG docentendag 5-10-2017 Voorbereiding aanplant Tuin en beplanting : groen visitekaartje van bewoner, gemeente, wijk,

Nadere informatie

UITBREIDING/ SEDIMENTATIEPROEF

UITBREIDING/ SEDIMENTATIEPROEF UITBREIDING/ SEDIMENTATIEPROEF Oriënteren - onderzoeksvraag Onderzoeksvraag: Welk van de onderzochte stalen vertoont dezelfde sedimentatie als het staal dat gevonden werd in de buurt van het slachtoffer?

Nadere informatie

Nominatie Bodem van Gelderland: Door: Toine Jongmans en Gert Peek. Motivatie:

Nominatie Bodem van Gelderland: Door: Toine Jongmans en Gert Peek. Motivatie: Nominatie Bodem van Gelderland: Door: Toine Jongmans en Gert Peek Motivatie: Een Ooivaagrond is een kleigrond (>8% lutum) waarin hydromorfe verschijnselen, de z.g. oranje roestvlekken en grijze reductie

Nadere informatie

Werkblad bodem (vooraf)

Werkblad bodem (vooraf) Werkblad bodem (vooraf) Wat zit er in de bodem? In en op de bodem leven planten en dieren. Om te kunnen leven hebben ze licht, lucht, water en voeding nodig. Licht valt van boven op de bodem, de rest zit

Nadere informatie

Instructie en werkbladen veldpracticum perceelvariatie

Instructie en werkbladen veldpracticum perceelvariatie Instructie en werkbladen veldpracticum perceelvariatie CIV themadag2 perceelvariatie bodem David van der Schans Praktijkonderzoek Plant & Omgeving, onderdeel van Wageningen UR Business Unit Akkerbouw,

Nadere informatie

Nienoordsingel Noord Beoordeling beuken en groeiplaats. Erwin Reinhard

Nienoordsingel Noord Beoordeling beuken en groeiplaats. Erwin Reinhard Nienoordsingel Noord Beoordeling beuken en groeiplaats Erwin Reinhard Kwaliteit beuken: Veiligheid Conditie - Toekomstperspectief Kwaliteit groeiplaats: Opbouw bodemprofiel & doorworteling Bodemvruchtbaarheid

Nadere informatie

Veldwerkkist Bodem. docentenhandleiding

Veldwerkkist Bodem. docentenhandleiding Veldwerkkist Bodem docentenhandleiding Uitg.: Amsterdams NME Centrum De veldwerkkist Bodem maakt onderdeel uit van een set van 7 kisten waarmee natuur-, milieu- en landschapsonderzoek gedaan kan worden.

Nadere informatie

Blad j8 Oost Roermond Uitgave 1968. Bodemkaart van. Schaal i:jo ooo. Nederland. Stichting voor Bodemkartering

Blad j8 Oost Roermond Uitgave 1968. Bodemkaart van. Schaal i:jo ooo. Nederland. Stichting voor Bodemkartering Blad j8 Oost Roermond Uitgave 968 Bodemkaart van Schaal i:jo ooo Nederland Stichting voor Bodemkartering De minister van Landbouw en Visserij heeft de Stichting voor Bodemkartering opgedragen een bodemkaart

Nadere informatie

Bodemonderzoek op locaties Pilot OMAB

Bodemonderzoek op locaties Pilot OMAB Bodemonderzoek op locaties Pilot OMAB Colofon Titel: Bodemonderzoek op locaties Pilot OMAB Opdrachtgever: Stimarke Uitgebracht door: Status: Badus Bodem & Water Bevrijdingsstraat 24 6703 AA Wageningen

Nadere informatie

Meer theorie over bodem & compost

Meer theorie over bodem & compost Basiscursus Ecologische Moestuin Meer theorie over bodem & compost Inhoud van de presentatie 1. Waarom biologisch? 2. Waar een moestuin aanleggen? 3. Inleiding bodem 4. Bodem: Minerale bestanddelen 5.

Nadere informatie

creating dairy intelligence

creating dairy intelligence 06-03-12 Cursus Bodemvruchtbaarheid. Deelnemers van de werkgroep Bedrijfsvoering uit het project ADEL heeft dinsdag 6 maart een plenaire cursus gevolgd over bodemvruchtbaarheid. Coen ter Berg van Coen

Nadere informatie

Bodembenutting belangrijk gegeven voor bedrijfsbenutting

Bodembenutting belangrijk gegeven voor bedrijfsbenutting Bodembenutting belangrijk gegeven voor bedrijfsbenutting DE BODEM ONDER EEN VRUCHTBARE KRINGLOOP Nick van Eekeren DMS Vertrekpunt grondsoort Welke grondsoort zit u? Zie ook bodemdata.nl Losser 101 Veldpodzolen.

Nadere informatie

boring: 2016J187_ Lier Ygo

boring: 2016J187_ Lier Ygo boring: 2016J187_8 Kop_algemeen: Projectcode: 2016J187, Boornummer: 8, Beschrijver(s): CK, Datum: 30-11-2016, Doel boring: landschappelijk booronderzoek, Weersomstandigheden: zonnig, Boortechniek: mechanische

Nadere informatie

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING

BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING BODEMLEVEN, GROND & BEMESTING Wat gaan we doen De bodem Bodemleven Voorstellen van verschillende groepen Wat doen deze beestjes in de bodem Goede bodemkwaliteit Regenwormen Petra van Vliet Blgg - Oosterbeek

Nadere informatie

DE BODEMGESTELDHEID EN DE VERBETERINGS MOGELIJKHEDEN VAN EEN SPORTVEID TE HORST

DE BODEMGESTELDHEID EN DE VERBETERINGS MOGELIJKHEDEN VAN EEN SPORTVEID TE HORST Stichting voor Bodemkartering Staringgebouw Wageningen Tel. 08370-6333 Rapport nr. 867 DE BODEMGESTELDHEID EN DE VERBETERINGS MOGELIJKHEDEN VAN EEN SPORTVEID TE HORST door J.M.J. Dekkers en B.H. Steeghs

Nadere informatie

De bodem waarvan wij leven

De bodem waarvan wij leven De bodem waarvan wij leven Venray Ad Havermans adhavermans@concepts.nl 18 april 2016 1 Inhoud van de presentatie 1. 2015 Het jaar van de bodem 2. Over geologie en bodemkunde 3. Bodemvormende processen

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met gewassen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Takenbundel. Aarde Bodem. Milieuonderzoeker MO oriëntatiefase beroepsfase afstudeerfase

Takenbundel. Aarde Bodem. Milieuonderzoeker MO oriëntatiefase beroepsfase afstudeerfase Takenbundel Aarde Bodem oriëntatiefase beroepsfase afstudeerfase Milieuonderzoeker MO 4.1 2017-2018 auteur: Piet de Jongh eindredactie: versie: 07-06-2016 taak 1. Grond in Beeld afspelen. zich op en in

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Kansen voor NKG op zand

Kansen voor NKG op zand Kansen voor NKG op zand Sander Bernaerts DLV plant 14 juni Vessem NKG Niet Kerende Grondbewerking betekent het systematisch vermijden van intensief kerende of mengende grondbewerking en het zoveel mogelijk

Nadere informatie

GEOLOGIE EN BODEMKARTERING door Dr. Ir. F. W. G. PIJLS

GEOLOGIE EN BODEMKARTERING door Dr. Ir. F. W. G. PIJLS GEOLOGIE EN BODEMKARTERING door Dr. Ir. F. W. G. PIJLS Voor ons land is bodemkartering nog tamelijk nieuw. Men kan daarom bij de lezers van dit artikel niet veronderstellen, dat zij bekend zijn met de

Nadere informatie

Veldgids. Voorkom afspoeling en erosie, zodat gewasbeschermingsmiddelen niet in het oppervlaktewater terechtkomen

Veldgids. Voorkom afspoeling en erosie, zodat gewasbeschermingsmiddelen niet in het oppervlaktewater terechtkomen Veldgids Voorkom afspoeling en erosie, zodat gewasbeschermingsmiddelen niet in het oppervlaktewater terechtkomen Inhoud Over deze veldgids 3 Hoe deze veldgids te gebruiken 3 Het belang van een velddiagnose

Nadere informatie

De rol van de beuk in de bosontwikkeling

De rol van de beuk in de bosontwikkeling De rol van de beuk in de bosontwikkeling Patrick Hommel Rein de Waal Alterra; Wageningen-UR Vegetatiekundige invalshoek: Bostypen zijn vaste combinaties van plantensoorten (struiklaag, kruidlaag, moslaag).

Nadere informatie

Trends in bodemvruchtbaarheid in Nederlandse landbouwgronden

Trends in bodemvruchtbaarheid in Nederlandse landbouwgronden Trends in bodemvruchtbaarheid in Nederlandse landbouwgronden Arjan Reijneveld 8 N o v e m b e r 2013 Trends in bodemvruchtbaarheid in kaart gebracht met hulp van gegevens grondonderzoek Opbouw presentatie

Nadere informatie

Titel van de presentatie 11-07-2012 16:24

Titel van de presentatie 11-07-2012 16:24 2 in relatie tot het grondwater Inhoud van de presentatie Geologische opbouw ondergrond Zeeland Opeenvolging van verschillende lagen Ontstaanswijze Sedimenteigenschappen Indeling ondergrond in watervoerende

Nadere informatie

Hoe leg je een goede basis voor een. klimaatadaptieve tuin?

Hoe leg je een goede basis voor een. klimaatadaptieve tuin? Tuinprofessionaldagen 2019 DOOR KENNIS VERBONDEN Hoe leg je een goede basis voor een Deze kennissessie wordt u aangeboden door: klimaatadaptieve tuin? UW GASTHEREN : André Pes - ACO Marcel Straatman -

Nadere informatie

Porositeit van Compost Watervasthoudend vermogen van Compost Gehalte organische stof van Compost Buffervermogen van Compost

Porositeit van Compost Watervasthoudend vermogen van Compost Gehalte organische stof van Compost Buffervermogen van Compost Porositeit van Compost Watervasthoudend vermogen van Compost Gehalte organische stof van Compost Buffervermogen van Compost door Page 1/21 Inhoud Experimenten Compost Wat is het effect van compost op bodemeigenschappen?...

Nadere informatie

Gebruikersmiddag Waterwijzer Landbouw

Gebruikersmiddag Waterwijzer Landbouw Gebruikersmiddag Waterwijzer Landbouw Martin Mulder, Marius Heinen, Jan van Bakel, Mirjam Hackten Broeke ea. 7 februari 2019 Inhoud: Waterwijzer Landbouw Toepassing Waterwijzer Landbouw Veel gestelde vragen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2018 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen een bijlage en digitale bestanden. Dit examen

Nadere informatie

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave

EEN BETERE BODEM. Op goede gronden een gezonde groei. Inhoudsopgave EEN BETERE BODEM Op goede gronden een gezonde groei Inhoudsopgave Over Heicom Onze producten Zand en grond Zuurstof Bodemverdichting Water lucht en poriën PF curve Eigenschappen van zand Normen ISA sport

Nadere informatie

3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG

3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG 3. BODEMANALYSE EN BODEMZORG 1. DE BODEMANALYSE De bodem bestaat uit drie grote bestanddelen. 1. Mineraal materiaal dat verschilt van streek tot streek en dat voortkomt van de ontbinding van het gesteente

Nadere informatie

Bodem en bomen Everhard van Essen

Bodem en bomen Everhard van Essen Bodem en bomen Everhard van Essen Aequator Groen & Ruimte bv Even voorstellen Aequator Groen & Ruimte bv 2 Opzet presentatie Wat bepaald de geschiktheid van de bodem voor de boom? Wat weten we over de

Nadere informatie

enkele kleine baksteenspikkels lichtjes grijzig 28 SA 50 PO DBR D Ap2 BV S Z5 SZG h2 WO1 1

enkele kleine baksteenspikkels lichtjes grijzig 28 SA 50 PO DBR D Ap2 BV S Z5 SZG h2 WO1 1 Kopgegevens 20170885_22 20170885 22 CD PS Z AK X 100 6 31370 5 TAW MDGP BWV Jabbeke BAAC Vlaanderen Profiel 2.2 Laaggegevens 20170885_22 0 28 PO DGRBR D Ap XP S Z4 SZG h2 WO2 1 1 enkele kleine baksteenspikkels

Nadere informatie

VOCHTKARAKTERISTIEK (PF-CURVE)

VOCHTKARAKTERISTIEK (PF-CURVE) 1 TOEPASSINGSGEBIED VOCHTKARAKTERISTIEK (PF-CURVE) Een bodem is samengesteld uit drie fasen, een vaste fase (mineralen en organisch materiaal), een vloeibare fase (bevat opgeloste bestanddelen) en een

Nadere informatie

NIEUWE BODEMKAART VEENGEBIEDEN PROVINCIE UTRECHT, SCHAAL 1:25.000

NIEUWE BODEMKAART VEENGEBIEDEN PROVINCIE UTRECHT, SCHAAL 1:25.000 jan PeeteRs 1, esther stouthamer 2 & MaRjoleiN BouMaN 3 1. Deltares/TNO Bouw en Ondergrond, Utrecht. 2. Universiteit Utrecht, Departement Fysische Geografie, Postbus 80115, 3508 TC Utrecht. 3. ADC ArcheoProjecten,

Nadere informatie

Bodemkaart van Nederland. Schaal 1: Algemene begrippen. en indelingen. 4e UITGAVE. Staring Centrum

Bodemkaart van Nederland. Schaal 1: Algemene begrippen. en indelingen. 4e UITGAVE. Staring Centrum Bodemkaart van Nederland o Schaal 1:50000 Algemene begrippen en indelingen 4e UITGAVE Uitgave 1991 Staring Centrum 4 Bodemkaart van Nederland Schaal 1:50000 Algemene begrippen en indelingen 4e UITGAVE

Nadere informatie

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen.

Zand en klei 1. Van veen tot weiland 2. Blad 1. Heide Een lage plant met paarse bloemen. 5 Lastige woorden Blad Zand en klei Heide Een lage plant met paarse bloemen. Voedingsstoffen Voedsel dat planten nodig hebben om te groeien. Boomgaard Een stuk land met fruitbomen. Greppel Een kleine droge

Nadere informatie

4 Gazonaanleg en -onderhoud

4 Gazonaanleg en -onderhoud 4 Gazonaanleg en -onderhoud Opdracht 4.1 Grondsoorten herkennen a b De antwoorden staan in de tabel. Grondsoort Structuur (korrel) Kleur Plantenresten Opmerkingen Kleigrond fijn grijs/bruin nee Zandgrond

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 groene ruimte CSPE KB minitoets bij opdracht 3 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen

Nadere informatie

Cursusopbouw. Tree Worker Bodemkunde. Bart Aubroeck (lesdag 5) Tom Joye (lesdag 6) Lesdag 5: algemene bodemkunde en bodemgeografie

Cursusopbouw. Tree Worker Bodemkunde. Bart Aubroeck (lesdag 5) Tom Joye (lesdag 6) Lesdag 5: algemene bodemkunde en bodemgeografie Tree Worker Bodemkunde Bart Aubroeck (lesdag 5) Tom Joye (lesdag 6) Foto Arthur De Haeck Cursusopbouw Lesdag 5: algemene bodemkunde en bodemgeografie Lesdag 6: bodemeigenschappen ~ standplaats / boomsoortenkeuze

Nadere informatie

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441

Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 Notitie Contactpersoon Wietske Terpstra Datum 25 oktober 2011 Kenmerk N001-4817394TER-mfv-V01-NL Infiltratieonderzoek autobedrijf Van den Brink Rosendaalsestraat 437-441 1 Inleiding Autobedrijf Van den

Nadere informatie

Precies bemesten door meer meten!

Precies bemesten door meer meten! Precies bemesten door meer meten! 2 Hoe help ik mijn bodem zo goed mogelijk de vernieling in Bodemaspecten fysisch, b.v.: structuur (grondbewerking, bandenspanning, bekalking) grondsoort (egalisatie, mengwoelen,

Nadere informatie

INHOUD. Leertekst volume Bodemfuncties en Bodemgebruik 1

INHOUD. Leertekst volume Bodemfuncties en Bodemgebruik 1 INHOUD Tussen haakjes staat aangegeven voor welk vak de betreffende paragraaf tot de leerstof behoort: 1 voor BW1, 2 voor BW2. Als er niets bij staat behoort de betreffende paragraaf niet tot de leerstof

Nadere informatie

Cursus landschapsgeschiedenis. De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van Appelscha

Cursus landschapsgeschiedenis. De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van Appelscha Cursus landschapsgeschiedenis De ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van Appelscha Programma van de cursus 02-04 09-04 16-04 23-04 Ontstaansgeschiedenis Dorpsgeschiedenis Veldnamen Natuur 11-04 25-04 Fietsexcursie

Nadere informatie

Bodemfysische karakterisering van gronden in het waterschap Rijn & IJssel

Bodemfysische karakterisering van gronden in het waterschap Rijn & IJssel karakterisering van gronden in het waterschap Rijn & IJssel karakterisering van gronden in het waterschap Rijn & IJssel Een bodemfysische schematisatie op basis van bodemkaarten G.L. Thijssen Alterra-rapport

Nadere informatie

Tree Worker Bodemkunde. Bart Aubroeck (bodemkunde 1) Tom Joye (bodemkunde 2) Foto Arthur De Haeck

Tree Worker Bodemkunde. Bart Aubroeck (bodemkunde 1) Tom Joye (bodemkunde 2) Foto Arthur De Haeck Tree Worker Bodemkunde Bart Aubroeck (bodemkunde 1) Tom Joye (bodemkunde 2) Foto Arthur De Haeck 1 Cursusopbouw Bodemkunde 1: algemene bodemkunde en bodemgeografie Bodemkunde 2: bodemeigenschappen ~ standplaats

Nadere informatie

Handleiding Oogfunctiemodel

Handleiding Oogfunctiemodel Handleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oog functiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk

Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Aanvullend bodemonderzoek veenputten Appel, Nijkerk Inleiding In 2008 heb ik een onderzoek uitgevoerd naar een groot aantal afwijkend gevormde depressies op de Appelse heide. 1 De conclusie van dit onderzoek

Nadere informatie

Observatie van de wegberm

Observatie van de wegberm Observatie van de wegberm Materiaal ringbundel plantenkaarten plantengids de Nieuwe Bloemengids werkblad Observatie van een wegberm schrijfmateriaal, klembord Na opdracht alle materiaal terug netjes opbergen.

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Oude Kruisbergseweg 1 te Zelhem. Opdrachtnr. : HA

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Oude Kruisbergseweg 1 te Zelhem. Opdrachtnr. : HA Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Oude Kruisbergseweg 1 te Zelhem Opdrachtnr. : HA-012122 Datum rapport : 23 april 2015 Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve

Nadere informatie

Even voorstellen Hans van der Staak

Even voorstellen Hans van der Staak Even voorstellen Hans van der Staak Huidige functie Docent aan de Helicon in Boxtel Agronoom bij familiebedrijf Den Ouden Groep uit Schijndel Ervaring Adviseur DLV (bodem&bemesting) Adviseur kunstmestindustrie

Nadere informatie

DE BODEMGESTELDHEID VAN DE IN AANLEG ZIJNDE ZAADTUIN VOOR PINUS SILVESTRIS TE GRUBBENVORST

DE BODEMGESTELDHEID VAN DE IN AANLEG ZIJNDE ZAADTUIN VOOR PINUS SILVESTRIS TE GRUBBENVORST Stichting voor Bodemkartering Staringgebouw Wageningen Tel. 837-6333 Rapport nr. 78^ DE BDEMGESTELDHEID VAN DE IN AANLEG ZIJNDE ZAADTUIN VR PINUS SILVESTRIS TE GRUBBENVRST door J.G. Vrielink en H.J.M.

Nadere informatie

6 PROTOTYPE E.BOLA RESULTATEN (SELECTIE)

6 PROTOTYPE E.BOLA RESULTATEN (SELECTIE) 6 PROTOTYPE E.BOLA RESULTATEN (SELECTIE) 6.1 Inleiding Met het prototype van het beslissingsondersteunende landevaluatiesysteem E.BoLa kunnen 4 mogelijke vragen geanalyseerd worden onder zowel het huidige

Nadere informatie

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen

DASSENWERK. werkbladen opdrachten Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen DASSENWERK werkbladen opdrachten Locatie De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2012 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je onderzoekt vandaag een klein gebied van Nationaal Park De

Nadere informatie

Masterclass Fruitteelt

Masterclass Fruitteelt Masterclass Fruitteelt Voelen van de bodem 21 maart 2013, Henk van Reuler en Ton Baltissen Wat is een bodem? Buitenste deel van de aardkorst waar de plantenwortels zich in bevinden, 1 2 m Bodem bestaat

Nadere informatie

Bodemkunde en bemesting

Bodemkunde en bemesting Bodemkunde en bemesting Bodemkunde en bemesting Aankomend hovenier Ton van Driel Jan de Kort Tweede druk, 2001 BODEMKUNDE EN BEMESTING AANKOMEND HOVENIER Bij het tot stand komen van dit boek is dankbaar

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: Project aan de Looweg te Uden. Opdrachtnr. : HA Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: te Opdrachtnr. : HA- Datum rapport : oktober

Nadere informatie

Onderdeel 1: beschrijving en kartering van het gebied

Onderdeel 1: beschrijving en kartering van het gebied Opdracht Aardrijkskunde Singraven Inleiding Dit veldwerk/practicum is een onderdeel van het onderwerp "het Nederlandse Landschap". D.m.v. veldwerk krijg je de kans om een landschap anders te ervaren dan

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA /

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Zaandam. Opdrachtnr. : HA / Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: project aan de Aubade en de Vurehout te Opdrachtnr. : HA-010270/20105441 Datum rapport : 2 november 2012 Veldrapport betreffende grondonderzoek ten

Nadere informatie

Bodems en hun eigenschappen

Bodems en hun eigenschappen Hoofdstuk 1 Bodems en hun eigenschappen De Nederlandse landbouw is divers. Akkerbouw, groenteteelt, gras, maïs, fruit en bollen wisselen elkaar af in landschappen met een uiteenlopend karakter. Dit is

Nadere informatie

De Bodemkartering in België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil. Frank Elsen. Bodemkundige Dienst van België

De Bodemkartering in België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil. Frank Elsen. Bodemkundige Dienst van België en informa5e m.b.t. het frea5sch grondwaterpeil Frank Elsen De Bodemkartering in België Ø Bodemkartering in België Ø Focus op de bodemwaterhuishouding, de draineringsklasse en de grondwaterpeilbeweging

Nadere informatie

De invloed van de ploegdiepte op het organischestofgehalte in de bodem

De invloed van de ploegdiepte op het organischestofgehalte in de bodem De invloed van de ploegdiepte op het organischestofgehalte in de bodem Annemie Elsen en Jan Bries, Bodemkundige Dienst van België BELANG VAN ORGANISCHE STOF IN DE BODEM Organische stof is een belangrijk

Nadere informatie

Veris persmoment. Inhoud. Contactpersonen BDB Inleiding Situering Veris-dienstverlening Optimaal bekalken Intraperceelsadvisering in praktijk

Veris persmoment. Inhoud. Contactpersonen BDB Inleiding Situering Veris-dienstverlening Optimaal bekalken Intraperceelsadvisering in praktijk Veris persmoment Inhoud Contactpersonen BDB Inleiding Situering Veris-dienstverlening Optimaal bekalken Intraperceelsadvisering in praktijk 1 Contactpersonen BDB Bodemkundige Dienst van België vzw Jan

Nadere informatie

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk.

Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus AB Lekkerkerk. Martens Aannemingsbedrijf bv t.a.v. de heer M. Martens Postbus 2582 294 AB Lekkerkerk E-mail: m.martens@martens-bouw.nl Project: 1796MAR; IPB Baan 2 Rotterdam Betreft: briefrapport indicatief bodemonderzoek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 1583 21 22februari 2009 Besluit van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 januari 2009, nr.

Nadere informatie

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed.

1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. D S K C N L gemeente Olst-Wijhe Opdracht 1 Deze opdracht doe je in een groepje van vier. Nodig: papier, lijm. 1. Je krijgt van je juf of meester een plaatje. Bekijk het plaatje goed. 2. Zoek nu een klasgenoot

Nadere informatie

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS

BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS BODEMINTACTHEIDSONDERZOEK ZWARTE PLAKWEG 59-61 TE AMERICA GEMEENTE HORST AAN DE MAAS Bodemintactheidsonderzoek Zwarte Plakweg 59-61 te America in de gemeente Horst aan de Maas Opdrachtgever Pijnenburg

Nadere informatie

Handleiding bepaling MijnBodemConditie

Handleiding bepaling MijnBodemConditie Handleiding bepaling MijnBodemConditie Beter boeren met de BodemConditieScore! Versie 1.0 uitgewerkt voor de Beemsterpolder (NH) Deze handleiding bevat instructies hoe een BodemConditieScore voor een enkele

Nadere informatie

GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK. 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB

GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK. 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB GRONDONTLEDING, DE BASIS VOOR ELKE TUIN EN ELK PARK 4 DECEMBER 2014 Stan Deckers BDB Waarom grondontleding voor de tuin of het park? Preventief of curatief; problemen voorkomen of oplossen Planten groeien

Nadere informatie

W. J. M. van der Voort1)

W. J. M. van der Voort1) ONGESTOORDE GLOEIMONSTERS Ignition of undisturbed sol samples W. J. M. van der Voort1) INLEIDING In 1957 beschreef Van Diepen een methode om op eenvoudige wijze een globale indruk te verkrijgen van de

Nadere informatie

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Bielemansdijk tegenover 4 te Zelhem. Opdrachtnr. : HA

Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Bielemansdijk tegenover 4 te Zelhem. Opdrachtnr. : HA Veldrapport betreffende grondonderzoek ten behoeve van: woning aan de Bielemansdijk tegenover 4 te Zelhem Opdrachtnr. : HA-013167 Datum rapport : 23 mei 2016 Veldrapport betreffende grondonderzoek ten

Nadere informatie

De bodem van Flevoland

De bodem van Flevoland De bodem van Flevoland Om de bodem van Flevoland te leren kennen, moeten we terug in de tijd. Op 3 oktober 1939 is de Noordoostpolder ontstaan als diepe droogmakerij in de voormalige Zuiderzee. Na de tweede

Nadere informatie

Deep Mixing Methods. DRY MIXING METHODE DSM methode (DEEP SOIL MIXING)

Deep Mixing Methods. DRY MIXING METHODE DSM methode (DEEP SOIL MIXING) 1 Deep Mixing Methods Principe: Het mechanisch vermengen van de bodem met een bindmiddel(-suspensie) In-situ methode Resultaat sterk afhankelijk van de grondslag 2 Deep Mixing Methods Verbetering van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Kaders en Tabellen. Behorende bij het Woordenboek van de NVLB. Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen

Inhoudsopgave. Kaders en Tabellen. Behorende bij het Woordenboek van de NVLB. Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen Nederlandse Vereniging van Leveranciers van Bouwgrondstoffen Kaders en Tabellen Behorende bij het Woordenboek van de NVLB Inhoudsopgave Kader 1 Bodemvorming, bodemprofielen.... 2 Kader 2 Classificatie

Nadere informatie

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken?

Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En wat doen onze tuiniers met dode of planten of afgesnoeide takken? De bodem doorgrond Wat? Voor Leeftijd wie? Duur: Prijs: begeleid actief atelier Basisonderwijs 2 uur 90 per groep van max. 20 lln. Wat gebeurt er met de blaadjes die in de herfst van de bomen vallen? En

Nadere informatie

De kracht van een levende bodem

De kracht van een levende bodem Hoe veranderen bodems door biologisch-dynamische landbouw? De kracht van een levende bodem Wormgangen, poriën, wortels, scheuren, verharde lagen, wormenpoep er is van alles te beleven onder het maaiveld

Nadere informatie

Waterretentie- en doorlatendheidskarakteristieken van boven- en ondergronden in Nederland: de Staringreeks

Waterretentie- en doorlatendheidskarakteristieken van boven- en ondergronden in Nederland: de Staringreeks Waterretentie- en doorlatendheidskarakteristieken van boven- en ondergronden in Nederland: de Staringreeks Waterretentie- en doorlatendheidskarakteristieken van boven- en ondergronden in Nederland: de

Nadere informatie

BIS Nederland Symposium 9 februari Van een diversiteit aan data naar een 3D-kaart van de bodem Dennis Walvoort, e.a.

BIS Nederland Symposium 9 februari Van een diversiteit aan data naar een 3D-kaart van de bodem Dennis Walvoort, e.a. BIS Nederland Symposium 9 februari 2012 Van een diversiteit aan data naar een 3D-kaart van de bodem Dennis Walvoort, e.a. Wat zit in het Bodemkundig InformatieSysteem? vlakgegevens bodemkaart 1:250000

Nadere informatie

RAAP België - Rapport 027 Rupelmonde Kleine Gaanweg, aanleg visvijver (gemeente Kruibeke)

RAAP België - Rapport 027 Rupelmonde Kleine Gaanweg, aanleg visvijver (gemeente Kruibeke) RAAP België - Rapport 027 Rupelmonde Kleine Gaanweg, aanleg visvijver (gemeente Kruibeke) Bureauonderzoek 2016I81 Landschappelijk booronderzoek 2016I121 Nazareth 2016 Colofon Opdrachtgever: Waterwegen

Nadere informatie

Blad K West Apeldoorn Blad 55 Oost Apeldoorn. Bodemkaart van. Schaal i:jo ooo. Nederland. Uitgave 1979 Stichting voor Bodemkartering

Blad K West Apeldoorn Blad 55 Oost Apeldoorn. Bodemkaart van. Schaal i:jo ooo. Nederland. Uitgave 1979 Stichting voor Bodemkartering Blad K West Apeldoorn Blad 55 Oost Apeldoorn Bodemkaart van Schaal i:jo ooo Nederland Uitgave 979 Stichting voor Bodemkartering De minister van Landbouw en Visserij heeft de Stichting voor Bodemkartering

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen. Inleiding.3

Inhoudsopgave. Bijlagen. Inleiding.3 Inhoudsopgave Inleiding.3 1 Geotechnisch grondonderzoek... 4 1.1 Algemeen... 4 1.2 Normen en richtlijnen... 4 1.3 Offerte... 4 1.4 Veldwerk... 4 1.5 Classificatie middels wrijvingsgetal... 5 Bijlagen Bijlage

Nadere informatie

BODEMKARTERING WAGENINGEN

BODEMKARTERING WAGENINGEN /^7' O dj/, ^71 :N$i, Z f J*ï y & ' - - STICHTING VOOR Stichting voor Bodemkartering BODEMKARTERING WAGENINGEN BENNEKOM BIBLIOTHEEK Rapport no. 5^2a. DE STANDAARDPROFIELEN IN HET RUILVERKÄVELINGSGEBIED

Nadere informatie

DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL

DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL FUGRO INGENIEURSBUREAU B.V. Regio Oost Briefrapport betreffende DE EGYPTISCHE POORT TE BLADEL Opdrachtnummer: 6010-0391-000 Kermisland 110, Postbus 5251, 6802 EG, Arnhem, Tel: 026-3698444., Fax: 026-3629961

Nadere informatie

2 Aanleggen van beplanting Planten van houtige tuinplanten Planten van kruidachtige tuinplanten Afsluiting 46

2 Aanleggen van beplanting Planten van houtige tuinplanten Planten van kruidachtige tuinplanten Afsluiting 46 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Grondwerk en grondbewerking 9 1.1 Redenen voor grondbewerking 9 1.2 Bodemprofiel belangrijk 9 1.3 Ideale toestand 10 1.4 Niet slechter dan voorheen 10 1.5 Machines voor

Nadere informatie

ORGANISCH BODEMVERBETEREND

ORGANISCH BODEMVERBETEREND DCM VIVISOL - Stimuleert en diversifieert het bodemleven! Inbreng van het organisch bodemverbeterend middel DCM VIVISOL creëert de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van een actief en gevarieerd

Nadere informatie

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN

BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN i BODEMOPBOUW EN INFILTRATIECAPACITEIT VLASSTRAAT/BRIMWEG, SOMEREN-EIND RESULTATEN VELDWERK EN INFILTRATIEBEREKENINGEN Uitgebracht aan:

Nadere informatie