Technisch handboek Technisch handboek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technisch handboek Technisch handboek"

Transcriptie

1 Technisch handboek

2 Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren u onze Algemene voorwaarden te raadplegen. Extra informatie is op aanvraag beschikbaar. Het is de verantwoordelijkheid van de ontwerper om producten te selecteren, die geschikt zijn voor de beoogde toepassing en die voldoen aan de drukwaarden en ontwerpkarakteristieken. De installatie-instructie moet altijd gelezen en opgevolgd worden. Het is nooit toegestaan een systeemonderdeel of een defecte component te verwijderen, aan te passen of te verbeteren, zonder eerst de druk van het systeem af te halen en het leeg te laten lopen.

3 3 Inhoud 1 VSH Tectite systeem 5 2 Technische gegevens Toepassingsgebieden VSH Tectite Buisspecifi caties VSH Tectite fi ttingen Installatierichtlijnen Algemene installatie informatie Inbouw 60 3 Garantie 73 4 Productassortiment VSH Tectite Messing VSH Tectite Koper VSH Tectite Staalverzinkt VSH Tectite RVS VSH Tectite gereedschap en accessoires 143

4 4 VSH Tectite Systeem VSH Een internationale onderneming VSH is een toonaangevende Nederlandse fabrikant van leidingsystemen en appendages die geschikt zijn voor gas-, water-, verwarmings-, koel-, solar- en sprinklerinstallaties. Met ons complete assortiment hebben we altijd een oplossing voor installaties in de woningbouw, utiliteit, scheepsbouw en industrie. VSH is een 100% Nederlandse onderneming en maakt onderdeel uit van Aalberts Industries Groep en dat heeft voordelen. Zo kunnen we gebruik maken van de nieuwste technologie om innovatieve producten en systemen te ontwikkelen. Dat doen we op basis van vragen en ontwikkelingen in de markt en dus is nauw contact met onze klanten onontbeerlijk. Met meer dan tachtig jaar ervaring en een schat aan kennis zijn we uitgegroeid tot uw betrouwbare partner die aansluit bij uw behoeften. Een rol die we graag voor u vervullen en waarvoor we ons ook in de toekomst zullen blijven inzetten. Niet voor niets doen we u de belofte: VSH sluit aan. Net als andere VSH productlijnen staat VSH Tectite garant voor kwaliteit, innovatie, installatiegemak en betrouwbaarheid. Bovendien kunt u altijd rekenen op gedegen technisch advies dankzij onze jarenlange ervaring.

5 5 1 VSH Tectite systeem VSH Tectite staat voor een kwaliteitsaanbod van messing, koperen, staalverzinkte of RVS pushfi ttingen. Met de VSH Tectite pushfi tting kunt u zonder gereedschap razendsnel leidingsystemen doorkoppelen. Na montage is de fi tting blijvend draaibaar in de buis en hierdoor is het mogelijk eenvoudig een leiding uit te richten bij vertakkingen en bochten. VSH Tectite zorgt voor de gewenste fl exibiliteit in een star leidingsysteem. Kortom, een verkorte installatietijd ten opzichte van traditionele methoden, geen open vuur en een volledig schone inwendige doorlaat. De plus van VSH Tectite: + Snelle montage zonder gebruik van gereedschap + Perfecte montage in kleine en moeilijk bereikbare ruimtes + Volledig spanningsvrij monteren: leidingen kunnen worden nagericht Het VSH Tectite assortiment bestaat uit de volgende leidingsystemen: VSH Tectite Messing pushfi ttingen VSH Tectite Koper pushfi ttingen VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen en buizen VSH Tectite RVS pushfi ttingen en buizen

6 6 VSH Tectite Systeem In dit VSH Tectite technisch handboek vindt u informatie over het VSH Tectite Messing, Koper, Staalverzinkt en RVS assortiment. De RVS en messing pushfi t- tingen zijn demontabel. Het VSH Tectite systeem bestaat uit push fi ttingen, buizen en accessoires. Onder bepaalde voorwaarden kunnen ook buizen van andere fabrikanten worden gebruikt (zie hoofdstuk 2.2 Buisspecifi caties). Alle VSH Tectite-fi ttingen worden in een volledig geautomatiseerde fabriek in Europa geproduceerd. Tijdens het productieproces hanteren we strenge controles. Alle producten ondergaan daarom een uiterst nauwkeurige testprocedure. Voordelen VSH Tectite Met VSH Tectite pushfi ttingen kunt u een leidingsysteem snel en gemakkelijk aanleggen. VSH Tectite is een professionele verbindingstechniek die uw installatiekosten reduceert. De VSH Tectite fi ttingen zijn zeer stabiel en hebben een zeer hoge mechanische sterkte. Verder hebben de fi ttingen een strak en slank uiterlijk waardoor ze ook geschikt zijn voor zichtwerk en goed zijn te isoleren.

7 7 VSH Tectite Messing, Koper, Staalverzinkt en RVS pushfittingen zijn ideaal in situaties waarbij: prefab installaties moeten worden aangesloten een super snelle installatietijd is vereist leidingen nagericht moeten worden gewerkt wordt in krappe ruimtes (bijv. leidingkokers) geen stroom beschikbaar is op de werkplek elektrisch gereedschap op de werkplek niet is toegestaan De koppelingen binnen het assortiment messing en de RVS koppelingen zijn demontabel. De demontabele koppelingen zijn een uitkomst wanneer men na het afpersen van de installatie snel de overige onderdelen van de installatie wil gaan monteren of daarna wil doorkoppelen. Compleet systeem met vele voordelen: Geen montagegereedschap nodig Schone verbindingen Lage installatiekosten Sterk en betrouwbaar Snellere installatie t.o.v. traditionele systemen Het systeem hoeft niet droog te zijn voor een perfecte afdichting Inbouw in zeer kleine ruimtes mogelijk Probleemloos en zonder inspanning na te richten VSH Tectite heeft verschillende toepassingsgebieden. Door VSH Tectite fi ttingen te gebruiken reduceert u uw installatiekosten bij alle typen installaties waaronder: Sanitaire en cv-installaties in de woning- en utiliteitsbouw Systemen voor verwarmd en gekoeld water (ook voor drinkwater) Verwarming en warm water op lage temperatuur Verwarmingssystemen onder druk, met en zonder ontluchting

8 8 VSH Tectite Systeem Perfecte oplossing voor alle situaties VSH Tectite is een sterk en betrouwbaar leidingsysteem dat zonder warmtebron kan worden geïnstalleerd. Ideaal voor de meest uiteenlopende toepassingsgebieden zoals onderhoud en renovatie van reeds bestaande systemen, maar ook voor de aanleg van complete installaties in de nieuwbouw en grootschalige projecten in de utiliteit. Vooral in combinatie met VSH XPress of VSH SudoPress biedt VSH Tectite vele voordelen, zoals het kunnen narichten van leidingen en het gemakkelijk kunnen maken van prefab-installaties. Op deze manier brengt u fl exibiliteit in starre leidingsystemen. De voornaamste kenmerken van VSH Tectite Messing: Beschikbaar in de afmetingen van 10 mm t/m 54 mm Vervaardigd uit messing of brons Toepasbaar i.c.m. koperbuis, PEX buis (BS7291-3: 2010) en PB buis (BS7291-2: 2010) Gemakkelijk te isoleren Toepasbaar in krappe ruimtes Biedt potentiaalvereffening Kiwa-gekeurd Demontabele eindkoppelingen De VSH Tectite Messing pushfi ttingen zijn demontabel en geschikt voor warmen koudwaterinstallaties, verwarmingsinstallaties en perslucht.

9 9 De voornaamste kenmerken van VSH Tectite Koper: Beschikbaar in de afmetingen van 12 t/m 28 mm Vervaardigd uit koper of messing Toepasbaar i.c.m. koperbuis en verchroomde koperbuis Gemakkelijk te isoleren Toepasbaar in krappe ruimtes Biedt potentiaalvereffening Kiwa-gekeurd VSH Tectite fi ttingen staan bekend om hun kwaliteit en betrouwbaarheid. De VSH Tectite Koper pushfi ttingen zijn niet demontabel en geschikt voor warm- en koudwaterinstallaties, verwarmings installaties en koelwaterinstallaties in de woning-/utiliteitsbouw en perslucht. De voornaamste kenmerken van VSH Tectite Staalverzinkt: Beschikbaar in de afmetingen van 15 mm t/m 54 mm Vervaardigd uit verzinkt staal Biedt potentiaalvereffening Gemakkelijk te isoleren Licht gewicht VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen zijn niet demontabel, geschikt voor (gesloten) verwarmingsinstallaties en koelwaterinstallaties (zonder beluchting) en perslucht.

10 10 VSH Tectite Systeem De voornaamste kenmerken van VSH Tectite RVS: Beschikbaar in de afmetingen van 15 mm t/m 54 mm Vervaardigd uit RVS 316 Toepasbaar i.c.m. RVS-buis ( en ) Gemakkelijk te isoleren Toepasbaar in krappe ruimtes Biedt potentiaalvereffening Demontabele eindkoppelingen De VSH Tectite RVS pushfi ttingen zijn demontabel en geschikt voor warmen koudwaterinstallaties, verwarmingsinstallaties, koelwaterinstallaties en perslucht.

11 11 VSH Tectite met VSH XPress of VSH SudoPress de ideale combinatie VSH XPress en VSH SudoPress zijn press-systemen, die uitermate geschikt zijn om complete leidingsystemen te installeren. Er zijn situaties, waarbij VSH Tectite voor een goede oplossing kan zorgen, waar maximale fl exibiliteit nodig is. Hierbij kunt u denken aan moeilijk bereikbare plekken waar u niet met een pressmachine kan komen, zoals schachten, leidingkokers of boven een verlaagd plafond. Maar ook het strak uitrichten van vertakkingen, waarbij vooraf een vaste verbinding moeilijk te maken is. In deze situaties is VSH Tectite met VSH XPress of met VSH SudoPress de ideale combinatie. De grote voordelen van de VSH Tectite pushfi ttingen zijn de blijvende draaibaarheid van de buis in de fi tting en de supersnelle montage zonder gereedschap. Hierdoor krijgt u weer fl exibiliteit in een star leidingsysteem en het eindresultaat van uw installatie ziet er strak en professioneel uit.

12 12 Technische gegevens 2 Technische gegevens 2.1 Toepassingsgebieden VSH Tectite drinkwater verwarming koeling perslucht Drinkwaterinstallaties VSH Tectite Messing pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. O-ringen: EPDM* (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 16 bar bij +30 C** VSH Tectite Koper pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C** VSH Tectite RVS pushfi ttingen met RVS buizen conform EN tabel 2. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C** * Ethyleen-Propyleen-Dieen Monomeer ** zie paragraaf voor exacte werkdrukken, deze zijn afhankelijk van temperatuur en afmeting

13 13 Vewarmingsinstallaties VSH Tectite Messing pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 16 bar bij +30 C** VSH Tectite Koper pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C** VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen met staalverzinkte precisiebuizen conform EN O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C** VSH Tectite RVS pushfi ttingen met RVS buizen conform EN tabel 2. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C** Koelwaterinstallaties VSH Tectite Koper pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057 in gesloten en open systemen. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C**

14 14 Technische gegevens VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen fi ttingen met staalverzinkte precisiebuizen conform EN in gesloten systemen en op de juiste manier geïsoleerd om corrosie door condensvorming te voorkomen, zie paragraaf Isolatie. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C* VSH Tectite RVS pushfi ttingen met RVS buizen conform EN tabel 2. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C* Persluchtinstallaties VSH Tectite Messing pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. Watergehalte: max mg/m 3, klasse 5, ISO 8573 deel 1 Oliegehalte: max. 25 mg/m 3, klasse 5, ISO 8573 deel 1 O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 16 bar bij +30 C* VSH Tectite Koper pushfi ttingen met koperen buizen conform EN1057. Watergehalte: max mg/m 3, klasse 5, ISO 8573 deel 1 Oliegehalte: max. 25 mg/m 3, klasse 5, ISO 8573 deel 1 O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C* * zie paragraaf voor exacte werkdrukken, deze zijn afhankelijk van temperatuur en afmeting

15 15 VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen met staalverzinkte precisiebuizen conform EN kunnen voor perslucht worden gebruikt onder volgende voorwaarden: Watergehalte: max. 120 mg/m 3, klasse 2, ISO 8573 deel 1 Oliegehalte: max. 0,1 mg/m 3, klasse 2, ISO 8573 deel 1 Klasse Watergehalte [mg/m 3 ] Oliegehalte [mg/m 3 ] O-ring 1 3 0,01 EPDM ,1 EPDM EPDM EPDM EPDM TABEL 2.1: PERSLUCHT EN ISO-CLASSIFICATIE - WELKE O-RING Als het maximale watergehalte wordt overschreden, dan moet koper of RVS worden gebruikt. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 C tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C**. VSH Tectite RVS pushfi ttingen met RVS buizen conform EN tabel 2. O-ringen: EPDM (zwart) Bedrijfstemperatuur: -24 tot +114 C Max. werkdruk: 20 bar bij +30 C**

16 16 Technische gegevens Na de installatie moeten de leidingsystemen voor perslucht grondig worden getest. De systeemontwerper en de installateur moeten garanderen dat veilige methodes worden gekozen om het systeem te testen conform alle huidige gezondheids- en veiligheidsvoorschriften. Zo is het mogelijk dat perslucht leidingen moeten worden getest met vloeistoffen of perslucht onder een beperkte druk of met een combinatie van beide. In elk geval raden wij niet aan de maximale werkdruk van het product te overschrijden gedurende deze procedure. Sinds 30 mei 2002 moeten de meeste toestellen en installaties onder druk, voldoen aan de Europese richtlijn voor drukapparatuur (PED) De richtlijn omvat apparatuur zoals vaten, opslagcontainers onder druk, warmtewisselaars, stoomgeneratoren, warmwaterketels, industriële leidingen, veiligheidsinstallaties en toebehoren onder druk. De PED die op VSH Tectite van toepassing is, verwijst naar artikel 3, sub 3. Dit betekent dat alleen correct ontwerp en veilige gebruiks- en onderhoudsinstructies vereist zijn. 2.2 Buisspecifi caties Koperen buis Koperen buizen die kunnen worden gebruikt voor het VSH Tectite-systeem in koper voor watertoepassingen moeten beantwoorden aan de norm EN 1057 R220/ R250/R290. EN 1057 is de norm voor buizen uit naadloos koper en een koperlegering voor drinkwater-, gas- en verwarmingsinstallaties. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen buizen van een zachte, middelharde en harde legering, aangeduid met R220 (1 mm), R250 en R290. Hoe hoger het getal, hoe harder het metaal. De waarden verwijzen naar de treksterkte van de buis (220, 250 en 290 N/mm 2 ). Ook koperen buis conform EN 1057 voorzien van een chroomlaag zijn toegestaan. De buisdiameter, wanddikte en materiaalhardheid moeten bij de installateur vooraf bekend zijn om er zeker van te zijn dat de te gebruiken buis geschikt is in combinatie met VSH Tectite Koper.

17 17 Brandbaarheid Niet-geïsoleerde koperen buizen die conform EN 1057/DVGW gecertifi ceerd zijn, worden beschouwd als onbrandbare buizen conform de bouwmaterialen van de Duitse A-klasse - DIN 4102 Deel 1. Isolatie Warmwaterleidingen moeten worden geïsoleerd tegen warmteverlies conform de wet op energiebesparing (EnEG). Voor de regelgeving in verband met verwarmingsinstallaties, zie de richtlijnen van de fabrikant. Om uitwendige corrosie van koper te vermijden, moet u erop letten dat als u isolatiemateriaal gebruikt, dit materiaal geen elementen van ammoniak of nitraat bevat. Om het risico op uitwendige corrosie tot een minimum te beperken, moet het isolatiemateriaal zo veel mogelijk in combinatie met een dampwerende laag worden gebruikt. Materialen zoals Densopaste of een synthetische laag tussen de buitenwand van de koperen buis en het isolatiemateriaal kunnen worden toegepast. Voor installaties in Nederland moeten de Water-werkbladen worden gevolgd. Sommige fabrikanten van dit isolatiemateriaal bekleden hun producten in de fabriek met natriumsilicaat of polyethyleen om problemen met externe corrosie te voorkomen. Als u een vochtscherm moet in stalleren, raden we u aan eerst alle VSH Tectite-fi ttingen te monteren en met een druktest op lekken te controleren, voordat u het vochtscherm en de isolatie aanbrengt. Toepassingen Alle drinkwaterinstallaties conform de Duitse verordening betreffende drinkwater (TrinkwV) en de EU-richtlijn 98/83/EG, DIN deel 6 met inachtneming van EN806 en DIN Koud- en warmwaterinstallaties Verwarmingsinstallaties (pomp-, warmwater- en verwarmingsinstallaties) Koelwater-/industriële waterinstallaties Industriële regenwaterinstallaties

18 18 Technische gegevens Technische kenmerken voor goedgekeurde koperen buizen Materiaal DHP-koper materiaal nr. CW 024A conform DIN EN 1412 Buiten Ø tolerantie EN 1057 Treksterkte R220 - zacht N/mm 2 R250 - middelhard N/mm 2 R290 - hard N/mm 2 Kleinste buigstraal 3,5 x buitendiameter van de buis (tot -10 C) TABEL 2.2: KOPEREN BUIZEN Koperen buizen conform EN 1057 Buiten Ø (mm) Wanddikte (mm) 0,6 0,7 0,9 1,0 1,1 1,2 1,5 2,0 12 R250 R220 R R250 R250 R R250 R R250 R250 R290 R R250 R290 R250 R R290 R250 R290 R R290 R250 R290 R R290 R250 R290 R290 TABEL 2.3: KOPEREN BUIZEN

19 VSH XPress Staalverzinkt buis en VSH XPress Staalverzinkt buis met kunststof mantel VSH Tectite Staalverzinkt pushfi ttingen kunnen worden gebruikt met C1459 VSH XPress Staalverzinkt buis of C1460 staalverzinkte buis met PP-mantel. De VSH XPress Staalverzinkt buizen zijn dunwandige precisiebuizen. De VSH XPress Staalverzinkt buizen zijn tegen uitwendige corrosie beschermd door een zink- en een passiverende chroomlaag. Deze dunwandige buis is licht van gewicht en gemakkelijk te hanteren. In dit hoofdstuk vindt u alle technische parameters die vooral van toe passing zijn op de verwerking van VSH XPress Staalverzinkt buizen. Isolatie De volgende regels zijn van toepassing op de isolatie van VSH XPress Staalverzinkt leidingsystemen. Koudwaterleidingen moeten tegen condensatie en oververhitting worden beschermd conform DIN 1988, Deel 200. Warmwaterleidingen moeten worden geïsoleerd tegen warmteverlies conform de wet op energiebesparing (EnEG). Brandbaarheid VSH XPress Staalverzinkt buizen worden beschouwd als onbrandbare buizen conform de bouwmaterialen van de Duitse A-klasse - DIN 4102 Deel 1 of de Europese Brandklasse A1-NEN-EN VSH XPress Staalverzinkt buizen met PPmantel, worden beschouwd als brandbare buizen conform de bouwmaterialen van de Duitse B2-klasse - DIN 4102 deel 1 nl. branden zonder druppels. Metalen buizen met een synthetische bekleding tot 2 mm worden beschouwd als onbrandbaar product conform de Duitse bouwvoorschriften. VSH XPress Staalverzinkt buis De VSH XPress Staalverzinkt buizen zijn dunwandige precisiebuizen die conform EN (vroeger DIN 2394/NEN 1982) gemaakt zijn van een speciaal soort staal met een heel laag koolstofgehalte. Het eindproduct is heel makkelijk te buigen. De buizen worden op lekkages getest conform EN zodat, alle buizen gegarandeerd lekvrij zijn.

20 20 Technische gegevens Toepassingen Verwarmingsinstallaties in gesloten systemen conform DIN 4751 Koelinstallaties in gesloten systemen met een mengsel van water/glycol Perslucht Technische kenmerken Materiaal Ongelegeerd ULC ( Ultra Light Carbon ) staalverzinkt, RSt 34-2 mat.-nr conform EN Specificaties EN (vroeger DIN 2394) Certificaten CSTBat, DNV-GL, RINA Type buis HF-gelast Controle van de lasnaad 100% EDDY CURRENT conform EN :2011 Verwijderen van de Las buiten vlak, binnen max. 0,5 mm verdikking lasnaad Afwerking Zinklaag met een dikte van 8-15 μm. Daarna wordt de lasnaad van de buis aan de buitenkant gegalvaniseerd. De binnenkant van de buis wordt beschermd door een ingebrande oliefilm. Oppervlakte Zilver Markering SudoXPress galvanized [DN/afmeting x wanddikte] EN CSTBat ATEC 14/ [batchnummer] [leverancierscode] [model nummer, wordt iedere 60 cm herhaald] Kleinste buigstraal 3,5 x buitendiameter van de buis (max. 28 mm) Leveringswijze Buizen met een lengte 6 m +0/-50 mm met beschermkappen (rood) Warmteuitzettingscoëfficiënt 0,0108 mm/m bij T= 1K Max. Werkdruk 16 bar TABEL 2.4: TECHNISCHE KENMERKEN VSH XPRESS STAALVERZINKT BUIS

21 21 DN Buiten Ø x s [mm] Binnen Ø [mm] Gewicht [kg/m] Buiscapaciteit [l/m] DN x 1,2 7,6 0,271 0,045 DN x 1,2 12,6 0,420 0,125 DN x 1,2 15,6 0,494 0,191 DN x 1,5 19,0 0,761 0,284 DN x 1,5 25,0 0,980 0,491 DN x 1,5 32,0 1,241 0,804 DN x 1,5 39,0 1,542 1,195 DN x 1,5 51,0 1,999 2,043 TABEL 2.5: AFMETINGEN EN GEWICHT VSH XPRESS STAALVERZINKT BUIS VSH XPress Staalverzinkt buis met kunststofbekleding VSH XPress Staalverzinkt buizen met kunststof mantel kunnen in dezelfde toepassingsgebieden ingezet worden als VSH XPress Staalverzinkt buizen. De kunststof mantel geeft een extra zekerheid tegen uitwendige corrosie. De kunststof mantel is vervaardigd uit polypropyleen (PP). VSH XPress Staalverzinkt buizen met polypropyleen zijn gemarkeerd met Galvanized - Polypropylene coated. De mantel heeft een glad oppervlak en een goede scheur- en slagvastheid. Om met de VSH Tectite pushfi tting een correcte verbinding te maken moet voor de montage van de fitting de PP mantel van de buis met een stripper verwijderd worden tot de insteekdiepte van de betreffende fi tting. Technische kenmerken Materiaal Ongelegeerd ULC ( Ultra Light Carbon ) staalverzinkt, RSt 34-2 mat.-nr conform EN Specificaties EN (vroeger DIN 2394) Certificaten CSTBat, DNV-GL, RINA Type buis HF-gelast Controle van de lasnaad 100% EDDY CURRENT conform EN :2011 Verwijderen van de lasnaad Las buiten vlak, binnen max. 0,5 mm verdikking Toleranties Conform EN Afwerking Zinklaag met een dikte van 8-15 μm. Daarna wordt de lasnaad van de buis aan de buitenkant gegalvaniseerd. De binnenkant van de buis wordt beschermd door een ingebrande oliefilm.

22 22 Technische gegevens Oppervlak Hoge temp. gestabiliseerd polypropyleen PP(B2) dikte ±1 mm, RAL 9001 Markering SudoXPress galvanized [DN/afmeting x wanddikte] polypropylene coated EN CSTBat [batchnummer] [leverancierscode] [modelnummer, wordt iedere 60 cm herhaald] Kleinste buigstraal 3,5 x buitendiameter van de buis (max. 28 mm) Leveringswijze Buizen met een lengte 6 m +0/-50 mm met beschermkappen (rood) Warmteuitzettingscoefficiënt 0,0108 mm/m bij T= 1K Max. werkdruk 16 bar Thermische belasting 120 C permanente belasting Warmtegeleidingscoefficiënt 0,22 W/mK TABEL 2.6: TECHNISCHE KENMERKEN VSH XPRESS STAALVERZINKT BUIS MET PP-BEKLEDING DN Buiten Ø x s [mm] Buiten Ø [mm] incl. isolatie Gewicht [kg/m] Buiscapaciteit [l/m] DN x 1,2 17 0,420 0,125 DN x 1,2 20 0,494 0,191 DN x 1,5 24 0,761 0,284 DN x 1,5 30 0,980 0,491 DN x 1,5 37 1,241 0,804 DN x 1,5 44 1,542 1,195 DN x 1,5 56 1,999 2,043 TABEL 2.7: AFMETINGEN EN GEWICHT VSH XPRESS STAALVERZINKT BUIS MET PP-BEKLEDING De VSH XPress Staalverzinkt buizen met kunststof mantel mogen niet worden verward met witte liaanbuis die in Nederland wordt gebruikt. Witte liaanbuizen zijn gelaste dunwandige stalen precisiebuizen die conform EN van St 34-2 zijn gemaakt. Ze zijn aan de buitenkant afgewerkt met een witte verfl aag (RAL 9010). Deze buis is geschikt voor gebruik in installaties met de afmetingen 15 x 1,5 en 22 x 1,5 mm waarbij de fi tting wordt aangebracht zonder de verfl aag te verwijderen.

23 VSH XPress RVS buizen De VSH XPress RVS buizen zijn dunwandige stalen precisiebuizen. De buiten- en binnenwand van de buizen zijn blank, vrij van verkleuring en worden geleverd zonder fabricageresten die corrosie zouden kunnen veroorzaken. Inwendige verontreiniging tijdens transport of opslag wordt vermeden door doppen aan beide uiteinden van de buis en door speciale verpakking voor distributie. In dit hoofdstuk vindt u alle technische parameters die vooral van toepassing zijn op de verwerking van VSH XPress RVS buizen. Isolatie De volgende regels zijn van toepassing op de isolatie van leidingsystemen voor drinkwater. Koudwaterleidingen moeten tegen condensatie en oververhitting worden beschermd conform DIN 1988, Deel 200. Voor installaties in Nederland moeten de Water-werkbladen worden gevolgd. Warmwaterleidingen moeten worden geïsoleerd tegen warmteverlies conform de wet op energiebesparing (EnEG). Voor installaties in Nederland moeten de Waterwerkbladen worden gevolgd. Het gehalte oplosbare chloride in het gebruikte isolatiemateriaal mag niet meer bedragen dan 0,05 % in gewicht conform DIN 1988, Deel 7. Belangrijk: Isolatiemateriaal van AS-kwaliteit (zie ook AGI Q135) bevat beduidend minder chloride dan het maximaal toegelaten gehalte. Brandbaarheid VSH XPress RVS buizen worden beschouwd als onbrandbare buizen conform de bouwmaterialen van de Duitse A-klasse DIN 4102 Deel 1.

24 24 Technische gegevens VSH XPress RVS buis (AISI 316) De VSH XPress RVS buizen werden door vele internationale keuringsinstituten getest en goedgekeurd voor drinkwaterinstallaties, o.a. ook conform DVGW/DIN en DVGW - werkblad GW 541. Toepassingen met VSH Tectite RVS De installaties moeten altijd voldoen aan de plaatselijke regelgeving. Alle drinkwaterinstallaties conform internationale drinkwatervoorschriften zoals de Duitse verordening betreffende drinkwater (TrinkwV) en de EU-richtlijn 98/83/EG, DIN Deel 6 en conform DIN 1988 Watervoorzienings- en regenwaterinstallaties Drinkwater voor industriële toepassingen Behandeld water zoals ontkalkt/onthard water, geheel of gedeeltelijk ontzilt water, gedestilleerd water, water met glycol Perslucht

25 25 Technische kenmerken Materiaal X5CrNiMo materiaal nr conform DIN-EN Specificaties EN DVGW werkblad GW541 (2004) Tabel 2 Certificaten DVGW, SVGW, ETA, ÖVGW, BYGGFORSK, STF, PZH, SITAC, CSTBat, WRAS, VdS, FM, FG, CNBOP, SBSC, SETSCO, LPCB, DNV, GL, RINA, UL, ULc, BV, GOV, Kiwa Type buis TIG of lasergelast Controle van de lasnaad 100% EDDY CURRENT conform EN :2011 Verwijderen van de Buiten lasnaad Toleranties Conform EN Tabel 2 Oppervlakte Mat zilver Markering SudoXPress stainless [DN/afmeting x wanddikte] Stainless steel/edelstahl Sanitary/Sanitär GAS /AISI316 EN10312 DVGW GW541 Reg. nr. [DVGW registratienummer] SVGW ÖVGW W1.397 WRAS VA1.22/20294 VA1.12/18769 SINTEF PZH SITAC 0168/04 ATEC 14/ CSTBat LPCB VdS G [werkdruk VdS/LPCB] bar <FM> [werkdruk FM] psi C(UL)US Listed 4NB1 [werkdruk UL/cUL] psi KK NDE [batchnummer], [leverancierscode] [modelnummer, wordt iedere 60 cm herhaald] Kleinste buigstraal 3,5 x buitendiameter van de buis (max. 28 mm) Leveringswijze Buizen met een lengte 6 m +0/-50 mm, met beschermkappen (groen) Warmte-uitzettingscoëfficiënt 0,0160 mm/m bij T= 1K Max. werkdruk 16 bar TABEL 2.8: TECHNISCHE KENMERKEN VSH XPRESS RVS BUIS DN Buiten Ø x s [mm] Binnen Ø [mm] Gewicht [kg/m] Buiscapaciteit [l/m] DN x 1,0 13,0 0,333 0,133 DN x 1,0 16,0 0,410 0,201 DN x 1,2 19,6 0,624 0,302 DN x 1,2 25,6 0,790 0,515 DN x 1,5 32,0 1,240 0,804 DN x 1,5 39,0 1,503 1,195 DN x 1,5 51,0 1,972 2,043 TABEL 2.9: AFMETINGEN EN GEWICHT VSH XPRESS RVS BUIS

26 26 Technische gegevens VSH XPress RVS buis (AISI 444) De VSH XPress RVS buizen werden getest en goedgekeurd voor drinkwaterinstallaties conform DVGW werkblad G541, ETA, ÖVGW en SVGW. Toepassingen met VSH Tectite RVS Alle drinkwaterinstallaties conform de Duitse verordening betreffende drinkwater (TrinkwV) en de EU-richtlijn 98/83/EG, DIN Deel 6 en conform DIN 1988 Watervoorzienings- en regenwaterinstallaties Drinkwater voor industriële toepassingen Behandeld water zoals ontkalkt/onthard water, geheel of gedeeltelijk ontzilt water, gedestilleerd water, water met glycol Perslucht Technische kenmerken Materiaal X2CrMoTi 18 2 materiaal nr conform DIN-EN Specificaties EN DVGW werkblad GW541 (2004) Tabel 2 Certificaten DVGW, SVGW, ETA, ÖVGW, FM, FG, CNBOP, SBSC, SETSCO, LPCB, DNV-GL, RINA, GDV, Kiwa Type buis lasergelast Controle van de lasnaad 100% EDDY CURRENT conform EN :2011 Verwijderen van de lasnaad Buiten Toleranties Conform EN Tabel 2 Oppervlakte Mat zilver Markering SudoXPress stainless [DN/afmeting x wanddikte] Edelstahl/ Stainless steel /AISI444 EN10312 DVGW GW541 Reg. nr. [DVGW registratienummer] SVGW ÖVGW W1.397 WRAS VA1.22/20294 VA1.12/18769 VdS G LPCB [werkdruk VdS/LPCB] bar <FM> [werkdruk FM] psi KK ATEC 14/ CSTBat Tectite 316 [batchnummer] [leverancierscode] [modelnummer, wordt iedere 60 cm herhaald] Kleinste buigstraal 3,5 x buitendiameter van de buis (max. 28 mm) Leveringswijze Buizen met een lengte 6 m +0/-50 mm, met beschermkappen (groen) Warmte-uitzettingscoëfficiënt 0,0104 mm/m bij T= 1K Max. werkdruk 16 bar TABEL 2.10: TECHNISCHE KENMERKEN VSH XPRESS RVS BUIS

27 27 DN Buiten Ø x s [mm] Binnen Ø [mm] Gewicht [kg/m] Buiscapaciteit [l/m] DN x 1,0 13,0 0,333 0,133 DN x 1,0 16,0 0,410 0,201 DN x 1,2 19,6 0,624 0,302 DN x 1,2 25,6 0,790 0,515 DN x 1,5 32,0 1,240 0,804 DN x 1,5 39,0 1,503 1,195 DN x 1,5 51,0 1,972 2,043 TABEL 2.11: AFMETINGEN EN GEWICHT VSH XPRESS RVS BUIS

28 28 Technische gegevens 2.3 VSH Tectite fi ttingen Keuren VSH Tectite Koper fi ttingen zijn getest en goedgekeurd voor drinkwaterinstallaties, volgens onderstaande tabel. Keuren VSH Tectite Messing VSH Tectite Koper VSH Tectite RVS VSH Tectite Staalverzinkt CSTBat mm mm mm CSN mm mm mm mm DVGW mm mm mm ÈMI mm ETA mm mm KIWA mm mm mm OVGW mm mm SINTEF mm SITAC mm STF mm WRAS mm mm mm TABEL 2.12 KEUREN VSH TECTITE Materialen VSH Tectite pushfi ttingen worden volgens internationale standaarden geproduceerd. VSH Tectite Messing fittingen worden gemaakt van DZR CW 626N en brons en zijn voorzien van een EPDM O-ring. VSH Tectite Koper fittingen worden gemaakt van CU-DHP koper, materiaal CW024A en DZR messing en zijn voorzien van een EPDM O-ring. De eindkoppelingen en de fi ttingen met binnen- of buitendraad zijn gemaakt van DZR messing en voorzien van een EPDM O-ring.

29 29 VSH Tectite Staalverzinkt fittingen worden gemaakt van staal RSt 34-2 en zijn tegen corrosie beschermd door een zinklaag. De zinklaag biedt een beperkte bescherming tegen de kortstondige blootstelling aan vocht, als de fi ttingen daarna weer snel kunnen drogen. VSH Tectite Staalverzinkt fi ttingen zijn ook van EPDM O-ring voorzien. VSH Tectite RVS fittingen worden gemaakt van RVS 316 en zijn voorzien van een EPDM O-ring. Draadfitingen De conische buitendraad (R) van VSH Tectite fi ttingen met buitendraad is conform ISO 7/EN (voor heen BS 21/ISO 7) en de cilindrische binnendraad (G) van VSH Tectite fi ttingen met binnendraad volgens BS EN ISO 228:2003 (voorheen BS 2779/ISO R228/1 en binnendraad conform ISO7/EN voor VSH Tectite fi ttingen RVS. pakkingsring gripring o-ring huis VSH Tectite Koper continuïteitsstrip geleidingsring VSH Tectite Staalverzinkt/RVS/Messing FIGUUR 2.1 OPBOUW VSH TECTITE FITTINGEN

30 30 Technische gegevens Markering van fittingen en verpakkingen VSH Tectite fi ttingen worden met zorg verpakt in zakken (steunkleur paars) en vervolgens in dozen. Hoe de fi ttingen en verpakkingen gemarkeerd zijn, staat in de volgende tabel. VSH Tectite Messing fittingen Markering Etiket verpakking Tectite Type Afbeelding GTIN nr. Art. nr. Keuren Aantal VSH Tectite Koper fittingen Markering Etiket verpakking VSH Tectite Staalverzinkt fittingen YF Markering Rode sticker Tectite Galvanized Type Afbeelding GTIN nr. Art. nr. Keuren Aantal Etiket verpakking Type Afbeelding GTIN nr. Art. nr. Keuren Aantal VSH Tectite RVS fittingen Markering Etiket verpakking Tectite 316 Type Afbeelding GTIN nr. Art. nr. Keuren Aantal TABEL 2.13 MARKERING VSH TECTITE FITTINGEN EN VERPAKKINGEN

31 31 Om te voorkomen dat fi ttingen in elkaar geklemd raken, zijn speciale dopjes aangebracht, die eenvoudig verwijderd kunnen worden vóór montage. Dit geldt voor de gereduceerde T-stukken en reductiekoppelingen, die mogelijk tijdens transport uit zichzelf in elkaar zouden kunnen gaan zitten Bedrijfstemperaturen Bedrijfstemperaturen en werkdrukken De maximale temperatuur en het drukbereik van een systeem worden bepaald door het onderdeel met de laagste toleranties. Na installatie dient men een leidingsysteem af te persen om het op eventuele lekkages te controleren. VSH Tectiteinstallaties mogen worden getest met een druk tot 1,5 keer hun normale werkdruk bij de geldende omgevingstemperatuur. Lage temperatuur bereiken Bij waterinstallaties kunnen bedrijfstemperaturen lager dan 4 C alleen worden bereikt als antivries aan het systeem wordt toegevoegd. Maximale drukken afhankelijk van temperatuur VSH Tectite fitting Min. temperatuur Max. temperatuur -24 C* 30ºC 65ºC 90ºC Messing 16 bar 16 bar 10 bar 6 bar Koper Staalverzinkt 20 bar 20 bar 16 bar 10 bar RVS mm RVS mm 16 bar 16 bar 10 bar 6 bar TABEL 2.14 MAXIMALE DRUKKEN AFHANKELIJK VAN TEMPERATUUR Alle cijfers en waarden zijn gebaseerd op een correcte montage van de fi ttingen en de buizen/leidingen zoals beschreven in de installatievoorschriften.

32 32 Technische gegevens VSH Tectite fi ttingen met buitendraad moeten voorzien worden van hennep, PTFE dichtingslint of een ander geschikt dichtingsmateriaal om de maximale werkdruk/ temperatuur te kunnen halen. Voor insteekkoppelingen met draadeinde raden wij aan om de schroefdichting eerst uit te voeren en daarna de insteekverbinding te maken om de insteekverbinding niet onnodig te belasten Potentiaalvereffening Alle metalen leidingen die gebruik maken van potentiaalvereffening moeten voldoen aan de vereisten voor potentiaalvereffening. Nadat de installatie voltooid is, moet u altijd continuïteitscontroles laten uitvoeren door een bevoegde elektricien conform de regelgeving. VSH XPress Staalverzinkt buis, blanke en verchroomde koperen buis conform EN 1057 R220/R250/R290 en VSH XPress RVS buis zijn in combinatie met de bijbehorende fi ttingen elektrisch geleidende buissystemen en moeten daarom in de potentiaalvereffening worden opgenomen. VSH XPress Staalverzinkt buis met polypropyleen mantel is niet elektrisch geleidend en mag dus niet in de potentiaalvereffening worden opgenomen. Om de continuïteit te waarborgen zijn VSH Tectite Staalverzinkt fi ttingen in de isolerende kunststof geleidingsstrip voorzien van een stalen continuïteitsstrip. FIGUUR 2.2 VSH TECTITE STAALVERZINKT FITTINGEN MET CONTINUÏTEITSSTRIPS IN DE GELEIDINGSRINGEN

33 Installatierichtlijnen De buis op lengte snijden Nadat u de maten hebt genomen, kunnen de VSH XPress Staalverzinkt, koperen of RVS buizen op lengte worden gesneden met een buizensnijder, een fi jntandige handzaag of een mechanische FIGUUR 2.3 DE BUIS SNIJDEN zaag met elektrische motor die geschikt is voor het buismateriaal. Snijd de buis altijd helemaal door. Snijd de buis nooit gedeeltelijk en breek ze niet verder af, want dit kan corrosie veroorzaken. Gebruik geen oliegekoelde zagen, slijpschijven of snijbranders. VSH XPress Staalverzinkt buis met PP mantel en koperen buis met mantel (Wicu) Om een veilige verbinding van de pushfi tting te garanderen, moet de PP mantel van de buis tot aan de insteekdiepte met een striptang worden verwijderd alvorens de pushfi tting te plaatsen. Om bij Wicu-buis de nodige stijfheid van de insteekkoppeling te bereiken dient men een steunhuls te gebruiken. Let op, bij witte liaanbuis de coating niet verwijderen. Dit in tegenstelling tot de PP ommantelde buizen De buis ontbramen Nadat de buizen op lengte zijn gesneden, moeten de uiteinden van de buis grondig aan de binnen- en buitenkant worden ontbraamd. Dit is nodig om schade aan de O-ring te voorkomen wanneer de buis in de pushfi tting wordt geschoven. FIGUUR 2.4 DE BUIS ONTBRAMEN

34 34 Technische gegevens Ontbraming van de binnenkant van de buizen voorkomt putvorming en corrosie. De binnen- en buitenkant kunnen worden ontbraamd met een handontbramer die geschikt is voor het materiaal of een elektrische buisontbramer. Het is belangrijk erop te letten, dat de rand van de buis schuin afgekant is, zoals aangegeven in de tekening. Wanneer de buis gesneden is met een REMS-wiel, is daarbij tegelijk een schuine kant ontstaan. Ontbramen is dan nog steeds belangrijk Kalibreren Zorg ervoor dat de buisuiteinden radiaal zijn afgesneden en gelijkmatig afgerond. Vooral bij koperen buizen met mantel conform DIN EN 1057 R220, bv. Wicu-buizen, moeten de buisuiteinden worden gekalibreerd voor het insteken. FIGUUR 2.5 INSTEEKDIEPTE MARKEREN Insteekdiepte markeren De vereiste insteekdiepte (zie tabel 2.15) moet op de buis of de pushfi tting (voor fi ttingen met buisuiteinde) worden afgetekend om een veilige en correcte verbinding te garanderen. Markeer de insteekdiepte met de VSH Tectite Koper-, VSH Tectite Staalverzinkt of VSH Tectite Messing + RVS insteekdieptebepaler. Een betrouwbare insteekverbinding met voldoende trekvastheid kan alleen worden bereikt door correcte installatie. De insteekverbinding is van doorslaggevend belang voor de trekvastheid. De markering op de buis moet dicht bij de fi tting zichtbaar blijven, nadat de buis in de fi tting is gestoken. Zodoende kan achteraf worden vastgesteld dat de buis ver genoeg in de fi tting gestoken is en een sterke, dichte verbinding is gemaakt.

35 De fitting en buis controleren Vóór het monteren van de fi tting, moet worden gecontroleerd of de O-ringen in de fi tting aanwezig zijn en goed zitten. Pas op: steek uw vinger niet in de fitting. De gripring kan voor verwondingen zorgen. De buis, fi tting en O-ring moeten worden gecontroleerd op vreemde deeltjes (bv. vuil, bramen) die moeten worden verwijderd. Bij gebruik van verchroomde koperen buis, moet de harde chroomlaag voorzien worden van een groef met behulp van de insteekdieptebepaler voor koper (T115). Dankzij die groef zal de gripring een optimale verbinding tussen fi tting en buis kunnen maken De fitting en buis monteren Schuif de buis voorzichtig al draaiend en tegelijkertijd in de lengte richting duwend tot aan de gemarkeerde insteekdiepte in de pushfi tting. De markering voor de insteekdiepte moet zichtbaar blijven. Bij gebruik van zachte koperen buis R220 met of zonder kunststof mantel wordt FIGUUR 2.6 DE FITTING/BUIS MONTEREN aangeraden extra steunhulzen (type S1283) te gebruiken. Fittingen zonder stop moeten minstens zo ver als de gemarkeerde insteekdiepte over de buis worden geschoven. Als de buis ruw en onvoorzichtig in de fi tting wordt geschoven, kan de O-ring worden beschadigd. Daarom is dit niet toegestaan. Als de montage moeilijker verloopt wegens toegelaten maattoleranties, mag een glijmiddel zoals water of zeep worden gebruikt. Oliën, vetstoffen of smeervet mogen onder geen beding als smeermiddel worden gebruikt.

36 36 Technische gegevens d min es FIGUUR 2.7 INSTEEKDIEPTE EN AFSTAND TUSSEN FITTINGEN Om de installatietijd te optimaliseren kan men eerst een aantal stukken samenstellen en daarna de verschillende samenstellingen tot een geheel verbinden. Markering van de insteekdiepte (e s ) biedt de mogelijkheid te controleren of de buis tijdens het insteekproces ver genoeg in de fi tting gestoken werd. Voordat de verschillende buizen uiteindelijk worden ingestoken, is het ook belangrijk de minimaal vereiste afstanden voor de installatie te controleren (zie tabel 2.15). Insteekdiepte Min. afstand tussen muur en fittingen onderling Min. buislengte Min. lengte tussen muur en einde buis e s [mm] d min [mm] 2x e s + d min [mm] [mm] Diameter [Ø] Koper RVS & Messing Koper & staal-verzinkt RVS & messing Koper RVS & messing Koper Staalverzinkt Staalverzinkt Staalverzinkt RVS & Messing TABEL 2.15 INSTEEKDIEPTE EN MINIMALE AFSTANDEN TUSSEN INSTEEKVERBINDINGEN

37 37 Tabel 2.15 toont de afstanden van de minimaal vereiste werkruimte zodat de buizen correct in de fi ttingen gestoken kunnen worden. Installatieruimte Let er bij het ontwerp van een VSH Tectite systeem op dat alle verbindingen kunnen worden uitgevoerd. Voorzie minimale ruimte en plaats zodat de nodige onderdelen voldoende bereikbaar zijn met demontagegereedschap. FIGUUR 2.8 BENODIGDE INSTALLATIERUIMTE TUSSEN FITTING EN MUUR Demontabele VSH Tectite koppelingen A. Demontage van koppelingen mm Demontabele VSH Tectite koppelingen (messing en RVS eindkoppelingen) met afmetingen van mm kunnen worden gedemonteerd met behulp een demontagetang of een demontagering. Zorg er eerst voor dat het systeem niet meer onder druk staat en afgetapt is. FIGUUR 2.9 DEMONTAGE MET DEMONTAGETANG Demontage met demontagetang 1. Plaats de demontagetang rond de koppeling. De vorkzijde met de smalste bek waarop het VSH Tectite logo staat, moet rond de buis/pijp worden geplaatst en de ruimere bek rond het uiteinde van de koppeling. 2. Knijp de demontagetang met één hand samen tot de ontkoppelring in de koppeling wordt ingedrukt. Draai met uw andere hand de buis uit de fi tting terwijl u met uw duim als hefboom tegen de tang duwt om de buis makkelijker te verwijderen uit de fi tting.

38 38 Technische gegevens FIGUUR 2.10 DEMONTAGE MET DEMONTAGERING Demontage met demontagering 1. De kunststof demontagering plaatst u om de buis met het VSH Tectite logo van de koppeling af. 2. Vervolgens duwt u deze ring tegen de koppeling aan waardoor de ontkoppelring wordt ingeduwd en u de koppeling van de buis kunt halen. Controleer na demontage de koppeling en de buis op schade voordat u de verbinding opnieuw monteert. B. Demontage RVS en messing koppelingen mm Demontabele VSH Tectite koppelingen in de afmetingen van 35 t/m 54 mm worden geleverd met zwarte kappen. Om de buis uit de koppeling te halen, plaatst u de vorken van de VSH Tectite demontagetang in de uitsparingen van de kap en draait u de kap tegen de wijzers van de klok in los. Trek en draai vervolgens aan de buis om deze te verwijderen. FIGUUR 2.11 DEMONTAGE VAN KOPPELINGEN mm Voor u de koppeling hergebruikt, moet de statusindicator terug in de gemonteerde positie worden geplaatst (steekt uit). Belangrijk: Als de statusindicator niet uitsteekt, is de koppeling niet bestand tegen de systeemdruk.

39 39 C. Demontage van koppelingen om deze opnieuw te kunnen gebruiken De O-ring van de koppeling met afmetingen van 35 mm t/m 54 mm kan makkelijk worden vervangen door de koppeling te demonteren. 1. Houd de koppeling tegen met een sleutel zodat die niet kan meedraaien en plaats de VSH Tectite demontagetang in de gleuven van de kap. Draai de tang tegen de wijzers van de klok in om de kap los te draaien en schuif de kap langs de buis weg van de fi tting. 2. Trek de buis uit de koppeling. 3. Verwijder de O-ring en gooi hem weg. 4. Verwijder en bewaar de uitlijningsring. 5. Knip de gripring door met een kniptang en gooi hem weg. FIGUUR 2.12 DOORKNIPPEN GRIPRING FIGUUR 2.13 GRIPRING Hermontage 1. Houd reserveonderdelen voor de weggegooide stukken klaar en zorg ervoor dat alle componenten schoon zijn voor u met de hermontage begint. Opmerking: De gripring zit ook in de koppeling om potentiaalvereffening te leveren, daarom moet de kap worden aangedraaid tot die gelijk is met de koppeling. 2. Schroef de kap met de hand terug vast in de koppeling. Als u weerstand voelt terwijl de kap nog niet aansluit op de koppeling, verwijdert u de kap en zorgt u ervoor dat de gripring goed op zijn plaats zit, nl. helemaal tegen de uitlijningsring. Schroef de kap weer met de hand vast in de koppeling. Steek tijdelijk een 300 mm lange ontbraamde buis in de koppeling, maar NIET door de gripring, zodat de demontagetang beter geplaatst kan worden. Draai nu de kap nog 8 tot 10 mm verder aan. Verwijder de ontbraamde buis.

40 40 Technische gegevens 3. Controleer het uiteinde van de buis op schade alvorens de koppeling te hermonteren. Als de buis gekrast of beschadigd is, verwijdert u het aangetaste deel met een buizensnijder en brengt u het buiseinde in orde zoals beschreven in de montagehandleiding. 4. Steek de buis opnieuw in de koppeling tot aan de stop, waarbij de insteekdiepte overeenkomt met de insteekdieptemarkering. Reserve O-ringen Reserve O-ringen en -gripringen zijn verkrijgbaar in de afmetingen van 35 t/m 54 mm. kap gripring uitlijningsring o-ring huis FIGUUR 2.14 ONDERDELEN VAN DEMONTABELE KOPPELINGEN Buigen van de buis Het kan nodig zijn een buis te buigen om de installatie uit te voeren. Hiervoor kan normaal manueel, hydraulisch of elektrisch buiggereedschap met de overeenstemmende buigvormen worden gebruikt. De fabrikant bepaalt de geschiktheid van het buiggereedschap. VSH XPress Staalverzinkt en koperen buizen kunnen koud worden gebogen conform DIN EN De buis mag niet warm worden gebogen wegens gevaar voor corrosie. De minimale buigradius wordt als volgt berekend: Koperen buizen (12 tot 54 mm) conform EN 1057 en DVGW-GW 392 Staalverzinkt (12 tot 28 mm) RVS (12 tot 28 mm) r min = 3,5 x d r min = 3,5 x d r min = 3,5 x d Een kleinere buigradius is niet toegelaten.

41 Installatie met onderdelen van andere metalen RVS fi ttingen en buizen kunnen makkelijk worden gecombineerd met appendages en fi ttingen van RVS en non-ferro metalen. Echter, een verbinding met een thermisch verzinkte, staalverzinkte of een andere niet RVS fi tting of appendage kan leiden tot contactcorrosie. Dit kan worden voorkomen door fi ttingen of afstandsstukken van kunststof of non-ferro metaal te gebruiken van minstens 50 mm lang (DIN 1988, deel 7). Voor meer informatie over corrosie, zie het speciale hoofdstuk daarover. Onderstaande tabel toont de mogelijke mengvormen. De in de tabel genoemde combinaties gaan er vanuit dat de verbinding plaatsvindt door middel van een mechanische, demontabele verbinding (bijvoorbeeld door middel van een draad- of groefverbinding). VSH Tectite fittingen Koper Brons/ Messing systeem Staalverzinkt RVS Koperen buis Gesloten toegestaan toegestaan toegestaan toegestaan Buistype Open toegestaan toegestaan niet toegestaan toegestaan Staalverzinkt Gesloten toegestaan toegestaan toegestaan toegestaan Open niet toegestaan niet toegestaan niet toegestaan niet toegestaan RVS Gesloten toegestaan toegestaan toegestaan toegestaan Open toegestaan toegestaan niet toegestaan toegestaan TABEL 2.16 COMBINATIE VAN FITTINGEN EN BUIZEN IN VERSCHILLENDE MATERIALEN Wij raden aan fi ttingen van brons of messing te gebruiken voor de overgang van koper/rvs naar staal, bijvoorbeeld de overgangsfi ttingen in VSH Tectite Koper/ Messing die uit messing vervaardigd zijn.

42 42 Technische gegevens 2.5 Algemene installatie informatie Warmte-uitzetting (expansie in het leidingsysteem) De thermische uitzetting in buissystemen hangt af van het type materiaal. Tijdens de installatie moet rekening worden gehouden met deze lineaire uitzetting. In bepaalde situaties kan de uitzetting en krimp van de installatie worden opgevangen doordat VSH Tectite verbindingen kunnen roteren. Kleine wijzigingen in de lengte kunnen worden opgevangen door voldoende ruimte voor de uitzetting te laten en door de elastische eigenschappen van het buissysteem zelf. Grotere wijzigingen in de lengte moeten op een andere manier worden gecompenseerd; bv. door de installatie van expansiebochten, vaste fi xatiepunten en glijpunten. De uitzetting kan worden gecompenseerd door een U-bocht (fi guur 2.15), een Z-bocht (fi guur 2.16) of een expansiebocht op een T-koppeling (fi guur 2.17). Bd l FIGUUR 2.15 U-EXPANSIEBOCHT FIGUUR 2.16 Z-EXPANSIEBOCHT FIGUUR 2.17 EXPANSIE OP T-KOPPELING

43 43 De te compenseren uitzetting kan vooraf worden bepaald door de wijzigingen in lengte te berekenen. De lengtewijzigingen worden aan de hand van de volgende vergelijking berekend: l = l x α x T l l T α = totale lineaire uitzetting in [mm] = lengte van het segment in kwestie [m] = temperatuurverschil [K] = lineaire uitzettingscoëffi ciënt; voor VSH XPress Staalverzinkt buis geldt α = 0,0108 mm/mk voor koperen buis α = 0,0170 mm/mk Tabellen 2.17 en 2.18 tonen de uitzetting van de verschillende leidingen afhankelijk van de lengte van de buis en de stijging in temperatuur. De te compenseren uitzettingslengte berekenen De compensatie in mm wordt aan de hand van de volgende formule berekend: B d = k x (de x l) B d k de l = te compenseren uitzettingslengte = materiaalconstante = 45 voor VSH XPress RVS en staalverzinkte buis = 35 voor koperen buis = buitendiameter van de buis [mm] = lineaire uitzetting die moet worden gecompenseerd [mm]

44 44 Technische gegevens l [m] T [K] ,17 0,34 0,51 0,68 0,85 1,02 1,19 1,36 1,53 1,70 2 0,34 0,68 1,02 1,36 1,70 2,04 2,38 2,72 3,06 3,40 3 0,51 1,02 1,53 2,04 2,55 3,06 3,57 4,08 4,59 5,10 4 0,68 1,36 2,04 2,72 3,40 4,08 4,76 5,44 6,12 6,80 5 0,85 1,70 2,55 3,40 4,25 5,10 5,95 6,80 7,65 8,50 6 1,02 2,04 3,06 4,08 5,10 6,12 7,14 8,16 9,18 10,20 7 1,19 2,38 3,57 4,76 5,95 7,14 8,33 9,52 10,71 11,90 8 1,36 2,72 4,08 5,44 6,80 8,16 9,52 10,88 12,24 13,60 9 1,53 3,06 4,59 6,12 7,65 9,18 10,71 12,24 13,77 15, ,70 3,40 5,10 6,80 8,50 10,20 11,90 13,60 15,30 17, ,04 4,08 6,12 8,16 10,20 12,24 14,28 16,32 18,36 20, ,38 4,76 7,14 9,52 11,90 14,28 16,66 19,04 21,42 23, ,72 5,44 8,16 10,88 13,60 16,32 19,04 21,76 24,48 27, ,06 6,12 9,18 12,24 15,30 18,36 21,42 24,48 27,54 30, ,40 6,80 10,20 13,60 17,00 20,40 23,80 27,20 30,60 34,00 TABEL 2.17 TOTALE LINEAIRE UITZETTING l [mm]. ALLEEN VOOR KOPER l [m] T [K] ,11 0,22 0,32 0,43 0,54 0,65 0,76 0,86 0,97 1,08 2 0,22 0,43 0,65 0,86 1,08 1,30 1,51 1,73 1,94 2,16 3 0,32 0,65 0,97 1,30 1,62 1,94 2,27 2,59 2,92 3,24 4 0,43 0,86 1,30 1,73 2,16 2,59 3,02 3,46 3,89 4,32 5 0,54 1,08 1,62 2,16 2,70 3,24 3,78 4,32 4,86 5,40 6 0,65 1,30 1,94 2,59 3,24 3,89 4,54 5,18 5,83 6,48 7 0,76 1,51 2,27 3,02 3,78 4,54 5,29 6,05 6,80 7,56 8 0,86 1,73 2,59 3,46 4,32 5,18 6,05 6,91 7,78 8,64 9 0,97 1,94 2,92 3,89 4,86 5,83 6,80 7,78 8,75 9, ,08 2,16 3,24 4,32 5,40 6,48 7,56 8,64 9,72 10, ,30 2,59 3,89 5,18 6,48 7,78 9,07 10,37 11,66 12, ,51 3,02 4,54 6,05 7,56 9,07 10,58 12,10 13,61 15, ,73 3,46 5,18 6,91 8,64 10,37 12,10 13,82 15,55 17, ,94 3,89 5,83 7,78 9,72 11,66 13,61 15,55 17,50 19, ,16 4,32 6,48 8,64 10,80 12,96 15,12 17,28 19,44 21,60 TABEL 2.18 TOTALE LINEAIRE UITZETTING l [mm]. ALLEEN VOOR STAALVERZINKT

Compleet aanbod pushfi ttingen voor snelle, fl exibele montage

Compleet aanbod pushfi ttingen voor snelle, fl exibele montage Compleet aanbod pushfi ttingen voor snelle, fl exibele montage Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fi ttingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch,

Nadere informatie

T echni sch ha ndbo ek Technisch handboek

T echni sch ha ndbo ek Technisch handboek Technisch handboek Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren u onze

Nadere informatie

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Technisch handboek. VSH XPress

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Technisch handboek. VSH XPress INTEGRATED PIPING SYSTEMS Technisch handboek VSH XPress Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig aan

Nadere informatie

Alles van VSH: Dat werkt beter. www.vsh-flowcontrol.nl www.vsh-flowcontrol.be

Alles van VSH: Dat werkt beter. www.vsh-flowcontrol.nl www.vsh-flowcontrol.be www.vsh-flowcontrol.nl www.vsh-flowcontrol.be B Alles van VSH: Dat werkt beter. VSH Flow Control Spaceshuttle 5, 3824 ML Amersfoort, Nederland, Tel.: +31 (0)33 4503880, Fax: +31 (0)33 4503899, info@vsh-flowcontrol.nl,

Nadere informatie

Introductie. Wat is Tectite. Tectite is een range fittingen waarbij de verbinding tot stand wordt gebracht d.m.v.

Introductie. Wat is Tectite. Tectite is een range fittingen waarbij de verbinding tot stand wordt gebracht d.m.v. 1 Introductie Wat is Tectite Tectite is een range fittingen waarbij de verbinding tot stand wordt gebracht d.m.v. het Push-principe Bewezen kwaliteit, al bijna 20 jaar, meer dan 100 miljoen verkocht De

Nadere informatie

TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM

TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM Klemmen TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH KLEM Messingverzinkte klemfittingen Fittingen 10-8-2007 Inleiding VSH Flow Control is onderdeel van Aalberts Industries N.V. en biedt u een complete range fittingen

Nadere informatie

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Compleet aanbod pushfittingen voor snelle, flexibele montage. VSH Tectite

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Compleet aanbod pushfittingen voor snelle, flexibele montage. VSH Tectite INTEGRATED PIPING SYSTEMS Compleet aanbod pushfittingen voor snelle, flexibele montage VSH INTEGRATED PIPING SYSTEMS VSH is de specialist in geïntegreerde leidingsystemen. Wij bieden onze klanten hoogwaardige

Nadere informatie

Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen. Nieuw!

Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen. Nieuw! Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen Nieuw! Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch,

Nadere informatie

Knellen. Fittingen TECHNISCHE DOCUMENTATIE. VSH Super Messing knelfittingen

Knellen. Fittingen TECHNISCHE DOCUMENTATIE. VSH Super Messing knelfittingen Knellen TECHNISCHE DOCUMENTATIE VSH Super Messing knelfittingen Fittingen 24-4-2008 Inleiding VSH Flow Control is onderdeel van Aalberts Industries N.V. en biedt u een complete range fittingen en appendages

Nadere informatie

Het kunststofleidingsysteem met TH-profiel pressfittingen

Het kunststofleidingsysteem met TH-profiel pressfittingen Het kunststofleidingsysteem met TH-profiel pressfittingen Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch,

Nadere informatie

Complete leidingsystemen van hoogwaardige kwaliteit

Complete leidingsystemen van hoogwaardige kwaliteit Complete leidingsystemen van hoogwaardige kwaliteit Beste klant, VSH is een innovatieve koploper in metalen en kunststof fi ttingen voor drinkwater, koelwater en verwarming. En ook voor gas-, sprinkler-,

Nadere informatie

Telefoon 074 2435334 Telefax 074 2434323 E mail ubel@ubel.nl Internet www.ubel.nl. 95 C - 10 bar 14.27

Telefoon 074 2435334 Telefax 074 2434323 E mail ubel@ubel.nl Internet www.ubel.nl. 95 C - 10 bar 14.27 14 95 C - 10 bar 14.27 Leiding specificaties ext. O mm dikte mm E mail Internet systeem PN10 bij 95 C UNI 10954/1 standaard - KLEUR WIT alu. mm O int. mm inhoud H 2 O l/m rol ongeïsol. verpakking lengte

Nadere informatie

Ballorex grafi eken en tabellen

Ballorex grafi eken en tabellen Ballorex grafi eken en tabellen 2 Ballorex Vario grafieken Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig

Nadere informatie

BESTEKOMSCHRIJVINGEN. 8.1 Sanitair 99. 8.2 Verwarming 104

BESTEKOMSCHRIJVINGEN. 8.1 Sanitair 99. 8.2 Verwarming 104 BESTEKOMSCHRIJVINGEN. Sanitair. Verwarming . SANITAIR Algemene beschrijving Leidingsysteem voor sanitaire toepassingen bestaande uit meerlagenbuizen en perskoppelingen. Het volledige systeem bezit technische

Nadere informatie

VSH XPress kogelkraan: een slimme fitting. Nieuw!

VSH XPress kogelkraan: een slimme fitting. Nieuw! VSH XPress kogelkraan: een slimme fitting Nieuw! Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch, want hierin

Nadere informatie

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water

Wavin Hep2O. push-fit. het. leidingsysteem voor warm en koud water Wavin Hep2O het push-fit leidingsysteem voor warm en koud water Toevoer van drinkwater en CV-installaties Slimme keuzes, sneller werken Haastige spoed is zelden goed. Maar met snel werken is niks mis!

Nadere informatie

STAALVERZINKT RVS KOPER. Hét complete leidingsysteem met M-contour pressfittingen

STAALVERZINKT RVS KOPER. Hét complete leidingsysteem met M-contour pressfittingen STAALVERZINKT RVS KOPER Hét complete leidingsysteem met M-contour pressfittingen XPress, één systeem voor elke denkbare toepassing Inleiding XPress is het kwaliteitsprogramma M-contour-pressfittingen van

Nadere informatie

Volledig RVS flexibele slangen

Volledig RVS flexibele slangen Volledig RVS flexibele slangen Hoge-temperatuur verwarmingssystemen Zonneboilersystemen Koelsystemen Drinkwater Stoom Gas Naast de RVS omvlochten flexibele slangen met rubberen binnenslang (zie tab 5)

Nadere informatie

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch, want hierin

Nadere informatie

RVS omvlochten flexibele slangen

RVS omvlochten flexibele slangen Technische informatie van: RVS omvlochten flexibele slangen Voor gebruik in onder andere industriële toepassingen, koel-, verwarming- en CV- of drinkwatersystemen - Op maat gemaakt o Keuze uit diverse

Nadere informatie

VERKOOPPROGRAMMA AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN

VERKOOPPROGRAMMA AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN VERKOOPPROGRAMMA 2015-2016 AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN NIEUWE WEBSITE Technische fiches, algemene productinformatie, praktische installatietips,... u vindt snel alle informatie die u zoekt en nog veel

Nadere informatie

Nu ook in diameters van 32, 40 en 50 mm! TECElogo steekfittingen. Het leidingsysteem voor professionals

Nu ook in diameters van 32, 40 en 50 mm! TECElogo steekfittingen. Het leidingsysteem voor professionals Nu ook in diameters van 32, 40 en 50 mm! TECElogo steekfittingen Het leidingsysteem voor professionals Wij hebben TECElogo. En u het bijbehorende gereedschap: uw handen. De nieuwe generatie professionele

Nadere informatie

T echni sch ha ndbo ek Technisch handboek

T echni sch ha ndbo ek Technisch handboek Technisch handboek Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren u onze

Nadere informatie

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch, want hierin

Nadere informatie

Topkwaliteit sinds 1860. BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen. Technische documentatie

Topkwaliteit sinds 1860. BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen. Technische documentatie BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a snelle en tijdsbesparende toepassingen, b eenvoudige en snelle vervanging

Nadere informatie

Technisch handboek Technisch handboek

Technisch handboek Technisch handboek Technisch handboek Disclaimer: De technische informatie is vrijblijvend en geeft niet de gegarandeerde eigenschappen van de producten weer. Deze zijn onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren u onze

Nadere informatie

NKI leverancier van BonFix

NKI leverancier van BonFix NKI leverancier van BonFix BONFIX messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen,

Nadere informatie

POLY16 Plus en POLYFAST AZ De klemfittingen die altijd veilig afdichten!

POLY16 Plus en POLYFAST AZ De klemfittingen die altijd veilig afdichten! POLY16 Plus en POLYFAST AZ De klemfittingen die altijd veilig afdichten! POLY16 Plus en POLYFAST AZ > Comple Georg Fischer klemfittingen POLY16 Plus (d 7 d 110) met een actief afdichtsysteem bestaand uit

Nadere informatie

Staalverzinkte knelkoppelingen Technische documentatie

Staalverzinkte knelkoppelingen Technische documentatie STAALVERZINKTE KNELKOPPELINGEN KNELKOPPELINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT BREED ASSORTIMENT PRODUCTAANBOD Staalverzinkte knelkoppelingen Rechte koppeling Rechte verloopkoppeling Overschuifkoppeling

Nadere informatie

Hoogwaardige kwaliteit en kostenbesparende leidingsystemen. Brandbeveiliging

Hoogwaardige kwaliteit en kostenbesparende leidingsystemen. Brandbeveiliging Hoogwaardige kwaliteit en kostenbesparende leidingsystemen Brandbeveiliging Beste klant, VSH is een innovatieve koploper in metalen en kunststof fi ttingen voor onder meer drinkwater, koelwater en verwarming.

Nadere informatie

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting

Plasson Serie 1. Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve fitting Plasson Serie 1 Een nieuwe, innovatieve insteekfitting. Ontworpen door Plasson, wereldwijd bekend als producent

Nadere informatie

A11. Insteekkoppeling 11-serie voor drinkwater. Corrosiebestendig. Spanningsvrije verbinding! BEULconnect

A11. Insteekkoppeling 11-serie voor drinkwater. Corrosiebestendig. Spanningsvrije verbinding! BEULconnect Insteekkoppeling 11-serie voor drinkwater A11 Spanningsvrije verbinding! BEULconnect Corrosiebestendig Productgroep A11 BEULconnect: Loodvrije Cuphin insteekkoppeling voor drinkwater Materiaal: Cuphin

Nadere informatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie

Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen. Technische documentatie Bonfix messing en messing vernikkelde knelfittingen Algemeen De moderne installatietechnieken richten zich steeds meer op: a Snelle en tijdsbesparende toepassingen, b Eenvoudige en snelle vervanging van

Nadere informatie

Aluminium leidingen, koppelingen en toebehoren ALUMINIUM LEIDINGSYSTEEM VOOR PERSLUCHT

Aluminium leidingen, koppelingen en toebehoren ALUMINIUM LEIDINGSYSTEEM VOOR PERSLUCHT ALUMINIUM LEIDINGSYSTEEM VOOR PERSLUCHT Aluminium leidingen, koppelingen en toebehoren l Universeel en makkelijk uit te breiden l Snelle en eenvoudige montage l Schokbestendig l Corrosievrij l UV bestendig

Nadere informatie

MIDI Composiet buizen

MIDI Composiet buizen Bij publicatie van dit overzicht vervallen alle voorgaande uitgaven. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en druk- en zetfouten voorbehouden - 02-202 MIDI Composiet buizen

Nadere informatie

VSH PowerPress. faster easier safer

VSH PowerPress. faster easier safer faster easier safer NL Aalberts Integrated Piping Systems Met haar eigen internationale kennis- en ontwikkelcentra, state-of-the-art-productielocaties en efficiënte distributiecentra, zorgt Aalberts Integrated

Nadere informatie

Buisleidingtechniek staal

Buisleidingtechniek staal Megapress Buisleidingtechniek staal F2 NL 2/16 Catalogus 2016 Wijzigingen voorbehouden. Persfittingsysteem met persfittingen van ongelegeerd staal 1.0308 voor zwarte, verzinkte, industrieel gelakte en

Nadere informatie

Buisleidingtechniek staal

Buisleidingtechniek staal Model-nr. Pagina Model-nr. Pagina Model-nr. Pagina Model-nr. Pagina Model-nr. Pagina Megapress met SC-Contur Buisleidingtechniek staal 1 ZM_F2_nl_20170504_123527_5.pdf 1 06.05.2017 04:53:46 Persfittingsysteem

Nadere informatie

Het complete leidingsysteem

Het complete leidingsysteem Het complete leidingsysteem Beste klant, VSH is een zeer bekende speler in de woningbouw- en de commerciële gebouwenmarkt. Hierbij is vooral ons brede assortiment fi ttingen van metaal tot kunststof bekend.

Nadere informatie

KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN

KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN KUNSTSTOF LEIDINGSYSTEMEN DE PERFECTE VERBINDING Datum: HET VOORTRAJECT Voorkom breuk en ovaliteit van buizen Transporteer buizen op juiste manier Sla buizen op juiste manier op TRANSPORT OPSLAG DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Klemkoppelingen 66-serie voor drinkwater, sanitair en verwarming A1

Klemkoppelingen 66-serie voor drinkwater, sanitair en verwarming A1 Klemkoppelingen 66-serie voor drinkwater, sanitair en verwarming Productgroep -Drinkwater & verwarming Trekvaste klemkoppelingen (66 serie) voor kunststof buizen tot 95 C. Materiaal: Soorten buis: Voor

Nadere informatie

Sanifun TUBIPEX ALU BUIZEN. Samenstelling van de Tubipex alu buis

Sanifun TUBIPEX ALU BUIZEN. Samenstelling van de Tubipex alu buis buitenste vernette polyethyleen buis (VPE) ALU BUIZEN Samenstelling van de Tubipex alu buis De leiding bestaat uit een geëxtrudeerde binnenbuis uit PE-Xb (Silaanvernet). Rond deze buis wordt een aluminium

Nadere informatie

TUBIPEX ALU BUIZEN. Samenstelling van de Tubipex alu buis

TUBIPEX ALU BUIZEN. Samenstelling van de Tubipex alu buis TUBIPEX ALU BUIZEN Samenstelling van de Tubipex alu buis buitenste vernette polyethyleen buis (VPE) Laser gelaste aluminiumlaag binnenste vernette polyethyleen buis (VPE) Lijmlagen De leiding bestaat uit

Nadere informatie

Energiebesparing en comfort met Comap radiatorappendages

Energiebesparing en comfort met Comap radiatorappendages Energiebesparing en comfort met Comap radiatorappendages Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fi ttingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch,

Nadere informatie

Productgroep A3-Cuphin

Productgroep A3-Cuphin Cuphin Klemfittingen Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Gas/Water, Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Water, Isiflo Flexi dapter, Isiflex koppelingen, Isiflo Messing Koppelingen, Isiflo Gietijzer Koppelingen,

Nadere informatie

XPRESS SPRINKLER SYSTEEM

XPRESS SPRINKLER SYSTEEM More information? For detailed information about using XPress fittings please visit www.siron.eu or refer to the technical documentation which can be requested by calling Customer Services on + 31 53 750

Nadere informatie

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel

Nadere informatie

De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA

De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA De perfecte klik! Het nieuwe Vision push fit-systeem van Henco met álle voordelen van DYKA En wéér heeft DYKA een geweldig product van Henco in haar assortiment: Vision push fit. Het snelle, super gemakkelijke

Nadere informatie

Buisleidingtechniek staal

Buisleidingtechniek staal Megapress Buisleidingtechniek staal F2 BFL 3/16 Catalogus 2016/2017 Wijzigingen voorbehouden. Persfittingsysteem met persfittingen van ongelegeerd staal 1.0308 voor zwarte, verzinkte, industrieel gelakte

Nadere informatie

Flexibels : C.V. & sanitair

Flexibels : C.V. & sanitair Flexibels : C.V. & sanitair Sanutal beschikt over de nodige machines om flexibele slangen voor sanitair en verwarming te produceren. Deze productie laat ons toe een volledig en hoogwaardig gamma uit voorraad

Nadere informatie

De Flamco T-plus. De Flamco T-plus is onovertroffen snel en eenvoudig voor het maken van een aftakking in een bestaande installatie.

De Flamco T-plus. De Flamco T-plus is onovertroffen snel en eenvoudig voor het maken van een aftakking in een bestaande installatie. 9. Flamco T-plus De T-plus is een ideaal product bij uitbreiding, ombouwing of renovatie van een bestaande installatie. De installatie kan gewoon in werking blijven terwijl de T-plus wordt gemonteerd.

Nadere informatie

PE-Fittingen met losse steunbus

PE-Fittingen met losse steunbus PE-Fittingen met losse steunbus BEULCO staat voor kwaliteit. BEULCO is een lid van de GMS kwaliteits vereniging messing sanitair ev. Het GMS is een samenwerkingsverband dat is gebaseerd op de beginselen

Nadere informatie

Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater

Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater Trekvaste Klemkoppeling 88-serie voor drinkwater A3 Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Gas/Water, Isiflo Sprint Insteekkoppelingen Water, Isiflo Flexi Adapter, Isiflex koppelingen, Isiflo Messing Koppelingen,

Nadere informatie

Megapress met SC-Contur. Buisleidingtechniek. ZM_F2_BE_nl_ _105519_6.pdf :29:03

Megapress met SC-Contur. Buisleidingtechniek. ZM_F2_BE_nl_ _105519_6.pdf :29:03 F2 Megapress met SC-Contur Buisleidingtechniek ZM_F2_BE_nl_20171019_105519_6.pdf 1 19.10.2017 11:29:03 Persfittingsysteem met persfittingen van ongelegeerd staal 1.0308 voor zwarte, verzinkte, industrieel

Nadere informatie

Datasheet 1/2002 Optigas -gasappendages

Datasheet 1/2002 Optigas -gasappendages atasheet 1/2002 Optigas -gasappendages Toepassingsgebied: In het gasappendageprogramma Optigas van Oventrop zijn appendages opgenomen voor een veilige distributie en aanvoer van gas naar de huisaansluiting

Nadere informatie

het leidingsysteem voor professionals

het leidingsysteem voor professionals Intelligente Installatietechniek het leidingsysteem voor professionals Uw handen zijn het beste gereedschap Snel en foutloos werk leveren In een competitieve markt wilt u concurrerend, snel en foutloos

Nadere informatie

HENCO VISION. 3.1 HENCO Vision steekfittingen 49. 3.2 HENCO Vision verdelers 54

HENCO VISION. 3.1 HENCO Vision steekfittingen 49. 3.2 HENCO Vision verdelers 54 HENCO VISION. HENCO Vision steekfittingen. HENCO Vision verdelers . HENCO Vision steekfittingen Samenstelling De opbouw van de steekfitting toont aan dat HENCO Vision het resultaat is van een uitgekiende

Nadere informatie

EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING

EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING M EERLAAGSE FLEXIBELE PERSLUCHTLEIDING Speciaal voor perslucht! 1 FLEXIBEL EN BESTENDIG Structuur en eigenschappen Gecoëxtrudeerde binnenlaag van PE-RT (kleurloos) Dankzij de bijzondere structuur, biedt

Nadere informatie

Cuphin Klemfittingen voor drinkwater, sanitair en verwarming

Cuphin Klemfittingen voor drinkwater, sanitair en verwarming Cuphin Klemfittingen voor drinkwater, sanitair en verwarming Productgroep -Cuphin Cuphin klemfittingen (66 serie) voor kunststof buizen tot 95 C. Materiaal: Soorten buis: Cuphin CW724R= loodvrij, thermisch

Nadere informatie

o g lo E C E T TECElogo Prijslijst 2015

o g lo E C E T TECElogo Prijslijst 2015 Prijslijst 2015 WIJ HEBBEN, EN U HET BIJBEHORENDE GEREEDSCHAP: UW HANDEN De nieuwe generatie professionele leidingsystemen gemaakt voor de vakman. Persgereedschap? Niet nodig. Geen extra investeringen:

Nadere informatie

PenTec knelkoppelingen

PenTec knelkoppelingen PenTec knelkoppelingen voor dunwandig staal - RVS - koper voor kunststofleiding voor kunststof/aluminium leiding Pentec knelkoppelingen Toepassingen PenTec knelsets, knelverloopsets en overgangskoppelingen

Nadere informatie

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Gasslangen. Universele buigbare rubberen gasslangset. Universele buigbare roestvaststalen gasslangset GASSLANGEN GASSLANGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT PRODUCTAANBOD Gasslangen Universele buigbare rubberen gasslangset met 2 x wartelmoer M24 binnendraad Universele buigbare roestvaststalen gasslangset

Nadere informatie

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen. VSH SudoPress

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen. VSH SudoPress INTEGRATED PIPING SYSTEMS Het complete leidingsysteem met V-profiel pressfittingen VSH INTEGRATED PIPING SYSTEMS VSH is de specialist in geïntegreerde leidingsystemen. Wij bieden onze klanten hoogwaardige

Nadere informatie

A11. Insteekkoppeling G11-serie voor gas. Spanningsvrije verbinding! Corrosiebestendig BEULconnect

A11. Insteekkoppeling G11-serie voor gas. Spanningsvrije verbinding! Corrosiebestendig BEULconnect Insteekkoppeling G11-serie voor gas A11 Corrosiebestendig BEULconnect Spanningsvrije verbinding! Productgroep A11 model-g11 BEULconnect: insteekkoppeling voor gas Materiaal: Soorten buis: Cuphin CW724R

Nadere informatie

Flamco T-plus. 268 Productcatalogus Nederland Wijzigingen voorbehouden. Levering via de groothandel.

Flamco T-plus. 268 Productcatalogus Nederland Wijzigingen voorbehouden. Levering via de groothandel. 9. Flamco T-plus De T-plus is een ideaal product bij uitbreiding, ombouwing of renovatie van een bestaande installatie. De installatie kan gewoon in werking blijven terwijl de T-plus wordt gemonteerd.

Nadere informatie

1/4BX C645 I540 SC645

1/4BX C645 I540 SC645 BX Serie sproeidroogsproeiers Sproeidrogen is een van de meest complexe toepassingen met sproeiers in de industrie. De redenen hiervoor zijn de invloeden van de verschillende factoren, zoals het ontwerp

Nadere informatie

Flamco T-plus Het snelste en eenvoudigste T-stuk!

Flamco T-plus Het snelste en eenvoudigste T-stuk! Your reliable partner 8 Het snelste en eenvoudigste T-stuk! T-PLUS STAAL T-PLUS MESSING T-PLUS KOGELKRAAN uitgave B 2009 is onovertroffen snel en een aftakking in een bestaande installatie voordelen u

Nadere informatie

Tigris leidingsysteem 1 buis - 3 fittingen

Tigris leidingsysteem 1 buis - 3 fittingen Wavin Tigris K1 M1 smartfix het Tigris leidingsysteem 1 buis - 3 fittingen Toevoer van drinkwater Betrouwbare bron Een leven zonder drinkwater is nauwelijks voor te stellen. 24/7 rekenen we op warm en

Nadere informatie

HET VOORDELIGE ALTERNATIEF VOOR KOPER

HET VOORDELIGE ALTERNATIEF VOOR KOPER Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) HET VOORDELIGE ALTERNATIEF VOOR KOPER Lichte, kostenefficiënte en recyclebare aluminium leiding Geschikt voor gangbare koelgassen als R410A

Nadere informatie

TECHNISCHE HANDLEIDING

TECHNISCHE HANDLEIDING Pagina 1 van 6 Pagina 2 van 6 INHOUDSOPGAVE 1. OMSCHRIJVING... 3 2. ALGEMENE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES... 3 3. TECHNISCHE GEGEVENS... 3 4. INSTALLATIE EN BEDIENING... 3 5. ONDERHOUD... 5 6. ALGEMENE VOORWAARDEN...

Nadere informatie

Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen

Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen Knelverbindingen: knelset knel- en verloopsets rechte overgangskoppelingen voor dunwandig staal - RVS - koper voor kunststofleiding voor kunststof/aluminium Toepassingen PenTec knelsets, knelverloopsets

Nadere informatie

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing

VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing Beste installateur, Natuurlijk kent u VSH. Vooral ons brede assortiment fittingen van metaal tot kunststof is bij u bekend. En dat is logisch, want hierin

Nadere informatie

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel

Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel Blad : 1 van 6 TOEPASSINGSGEBIED: Brabant Drenthe Flevoland Friesland Groningen Limburg Overijssel 1 DOELSTELLING Het tot stand brengen van goede en veilige huisaansluitleidingen t.b.v. hoogbouw in deelnetten

Nadere informatie

Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11. BEULconnect

Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11. BEULconnect Cuphin Insteekfittingen voor drinkwater A11 BEULconnect Productgroep A11-Cuphin BEULconnect: Trek vaste insteekfitting voor kunststofbuizen Materiaal: Cuphin CW724R Thermisch ontspannen en corosiebestendig

Nadere informatie

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Gegroefd leidingsysteem, hét alternatief voor laswerk. VSH Shurjoint

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. Gegroefd leidingsysteem, hét alternatief voor laswerk. VSH Shurjoint INTEGRATED PIPING SYSTEMS Gegroefd leidingsysteem, hét alternatief voor laswerk VSH INTEGRATED PIPING SYSTEMS VSH is de specialist in geïntegreerde leidingsystemen. Wij bieden onze klanten hoogwaardige

Nadere informatie

FLAMCO T-PLUS. Flamco. Flamco T-plus. Het snelste en eenvoudigste T-stuk! T-PLUS STAAL T-PLUS MESSING T-PLUS KOGELKRAAN. Flamco.

FLAMCO T-PLUS. Flamco. Flamco T-plus. Het snelste en eenvoudigste T-stuk! T-PLUS STAAL T-PLUS MESSING T-PLUS KOGELKRAAN. Flamco. FLAMCO T-PLUS T-plus Het snelste en eenvoudigste T-stuk! T-PLUS STAAL T-PLUS MESSING T-PLUS KOGELKRAAN Uitgave 2005 / B T-plus is onovertroffen snel en een maken van een aftakking in een bestaande VOORDELEN

Nadere informatie

VERKOOPPROGRAMMA AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN

VERKOOPPROGRAMMA AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN VERKOOPPROGRAMMA 2015-2016 AANSLUITKOPPELINGEN EN BUIZEN NIEUWE WEBSITE Technische fiches, algemene productinformatie, praktische installatietips,... u vindt snel alle informatie die u zoekt en nog veel

Nadere informatie

inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds

inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds I inhoudsopgave Starre leidingen bovengronds PP-SP 1.000 PRINS-PIPE SPIRO 2 PP-SP 1.100 Inleiding 2 PP-SP 2.000 specificatie 2 PP-SP 2.100 Mediumbuis 2 PP-SP 2.105 Isolatie 3 PP-SP 2.110 Buitenbuis 3 PP-SP

Nadere informatie

SANCO. SANCO : eens en voor altijd. Member of the KME Group [NL] SANCO. KME Germany AG & Co. KG

SANCO. SANCO : eens en voor altijd. Member of the KME Group [NL] SANCO. KME Germany AG & Co. KG : eens en voor altijd. KME Germany AG & Co. KG [NL] Member of the KME Group koperen buizen voor huisinstallaties blanke koperen buizen - buizen zijn gemaakt van hoogwaardig koper met een zuiverheidsgraad

Nadere informatie

Klemfittingen voor water, vloer- & stadsverwarming A1-HW

Klemfittingen voor water, vloer- & stadsverwarming A1-HW Klemfittingen voor water, vloer- & stadsverwarming -HW Productgroep -HW Messing klemfittingen (66 serie) voor kunststof buizen tot 95 C. Materiaal: Soorten buis: CW602N Thermisch ontspannen en ontzinkingsbestendig

Nadere informatie

FLAMCO T-PLUS INHOUDSOPGAVE PAGINA. Snel, eenvoudig en doeltreffend 2/3. Technische gegevens 4/5. Programma-overzicht 6/7

FLAMCO T-PLUS INHOUDSOPGAVE PAGINA. Snel, eenvoudig en doeltreffend 2/3. Technische gegevens 4/5. Programma-overzicht 6/7 FLAMCO T-PLUS T-PLUS STAAL INHOUDSOPGAVE PAGINA Snel, eenvoudig en doeltreffend 2/3 Technische gegevens 4/5 Programma-overzicht 6/7 Flamco Flamco b.v. Postbus 115 2800 AC Gouda Industriestraat 6 2802 AC

Nadere informatie

Bijgewerkt tot en met augustus 2015 (wijzigingen / correcties en zetfouten voorbehouden).

Bijgewerkt tot en met augustus 2015 (wijzigingen / correcties en zetfouten voorbehouden). FLEXIBELE RVS AANSLUITLEIDINGEN BREED ASSORTIMENT SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT PRODUCTAANBOD Flexibele RVS aansluitleidingen 2 x knel binnendraad x knel 2 x binnendraad binnendraad x buitendraad buitendraad

Nadere informatie

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem

Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Gepatenteerd uniek systeem Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel

Nadere informatie

TECElogo. het leidingsysteem voor professionals. Uw handen zijn het beste gereedschap. Intelligente Installatietechniek

TECElogo. het leidingsysteem voor professionals. Uw handen zijn het beste gereedschap. Intelligente Installatietechniek TECElogo het leidingsysteem voor professionals Intelligente Installatietechniek Uw handen zijn het beste gereedschap September 2015 In een competitieve markt wil je concurrerend, snel en foutloos werk

Nadere informatie

Nefit Economy cv-boilers

Nefit Economy cv-boilers Nefit houdt Nederland warm Installatie-instructie Nefit Economy cv-boilers INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMEEN 1-1 2. INSTALLEREN 2-1 2.1 Voorschriften 2-1 2.1.1 Algemene voorschriften 2-1 2.1.2 Voorschriften fabrikant

Nadere informatie

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0,

,50 4,50 0, ,50 4,50 0, ,00 5,00 0, ISIFLO SPRINT WATER De Isiflo Sprint is de sterkste in zijn klasse en uiterst eenvoudig te installeren. Het composiet materiaal combineert de sterkte van metaal met de corrosieweerstand van thermoplastische

Nadere informatie

Perssystemen voor stalen koppelingen en buizen

Perssystemen voor stalen koppelingen en buizen Perssystemen voor stalen koppelingen en buizen TOEPASSINGEN * Drinkwater Sanitair Warm Water Verwarmingssystemen Vloerverwarming en koeling Ijswater XPress inox Zonneenergie! XPress staalverzinkt VOORDELEN

Nadere informatie

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies

HANDLEIDING. Sesame. Thermoplastic Tank Technologies HANDLEIDING Sesame Thermoplastic Tank Technologies INSTALLATIE- EN GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD 1. ALGEMEEN 3 2. BELANGRIJK 3 3. INSTALLATIE EXPANSIEVAT 4 4. GEBRUIK EXPANSIEVAT 5 5. VERVANGEN LUCHTCEL 5

Nadere informatie

RVS gegolfde flexibele slangen

RVS gegolfde flexibele slangen Technische informatie van: RVS gegolfde flexibele slangen Voor gebruik in onder andere koel-, verwarming- en CV- of drinkwatersystemen en gastoepassingen RVS slangen voor CV-, sanitair- en gastoepassingen

Nadere informatie

De kunststofommantelde koperen merkbuis.

De kunststofommantelde koperen merkbuis. WICU De kunststofommantelde koperen merkbuis. KME Germany GmbH & Co. KG WICU [NL] WICU kunststof ommantelde koperen buis WICU buizen bestaan uit hoogwaardig koper met een zuiverheidsgraad van minstens

Nadere informatie

Meerlagenleidinginstallatie 04/2014 BENELUX

Meerlagenleidinginstallatie 04/2014 BENELUX Meerageneidinginstaatie 04/2014 BENELUX Drinkwater- / Verwarming- / Koeing- / Gas- / Persucht-Instaatie met Uponor Meerageneidingen Aanwijingen bij de actuee prijsijst Ae prijen ijn bruto in (Euro) excusief

Nadere informatie

Benelux FIRO-KKS-HF. Zeer flexibele isolatie voor koudetechniek, airconditioning- en ventilatie systemen, alsook verwarming en sanitair

Benelux FIRO-KKS-HF. Zeer flexibele isolatie voor koudetechniek, airconditioning- en ventilatie systemen, alsook verwarming en sanitair Benelux FIRO-KKS-HF Zeer flexibele isolatie voor koudetechniek, airconditioning- en ventilatie systemen, alsook verwarming en sanitair Over Aeroflex Benelux Als importeur voor de Benelux leveren wij met

Nadere informatie

Aeroflex thermische isolatie

Aeroflex thermische isolatie CARROSSERIEBOUW ISOLATIE Aeroflex thermische isolatie CARROSSERIEBOUW Auerhaan Lelystad is een bedrijf met een zeer lange historie; opgericht in 1885, is het bedrijf een bekende en betrouwbare toeleverancier

Nadere informatie

NEFIT *N* Fittingen. *N* : een teken van vertrouwen

NEFIT *N* Fittingen. *N* : een teken van vertrouwen NEFIT *N* Fittingen *N* : een teken van vertrouwen NEFIT *N* MALLEABELE FITTINGEN ( incl. KOPPELINGEN ) Nefit Industrial B.V. te Deventer is al meer dan 70 jaar producent van gietproducten uit wit smeedbaar

Nadere informatie

MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE

MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE Topkwaliteit sinds 1860 MESSING EN MESSING VERNIKKELDE (SANITAIRE) KNELFITTINGEN KNELFITTINGEN SUPERIEUR IN PRIJS & KWALITEIT 20 JAAR GARANTIE PRODUCTAANBOD Messing en messing vernikkelde (sanitaire) knelfittingen

Nadere informatie

BM Kunststof Systemen voor afvoer van rookgassen en toevoer van verbrandingslucht

BM Kunststof Systemen voor afvoer van rookgassen en toevoer van verbrandingslucht BM Kunststof Systemen voor afvoer van rookgassen en toevoer van verbrandingslucht Perfectie in aluminium, rvs en... kunststof Naast vele aluminium en rvs onderdelen produceren en leveren Burgerhout en

Nadere informatie

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing. VSH Super

INTEGRATED PIPING SYSTEMS. VSH Super knelfittingen, altijd de juiste oplossing. VSH Super INTEGRATED PIPING SYSTEMS knelfittingen, altijd de juiste oplossing VSH INTEGRATED PIPING SYSTEMS VSH is de specialist in geïntegreerde leidingsystemen. Wij bieden onze klanten hoogwaardige en innovatieve

Nadere informatie

PP-RCT. Buis & fittingen

PP-RCT. Buis & fittingen PP-RCT 2014 Buis & fittingen INLEIDING PP-RCT Roest, corrosie en kalkvorming zijn bekende problemen in metalen leidingsystemen. Deze negatieve aspecten zijn de voornaamste oorzaken van storingen in installaties

Nadere informatie

De installatie moet worden uitgevoerd door een installateur en voldoen aan Richtlijn NBN D51.006/A

De installatie moet worden uitgevoerd door een installateur en voldoen aan Richtlijn NBN D51.006/A HYDRA GS Flexibele buizen voor gas Het HYDRA GS systeem bestaat uit een flexibele geribbelde inox buis in inox 316 L (Hydra Witzenmann) beschermd met een geel synthetisch omhulsel op rol en uit messing

Nadere informatie