GemeenteBelangen Breda

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GemeenteBelangen Breda"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen Breda

2 pagina Inleiding 3 1 Bestuur en organisatie.4 2 Dienstverlening 5 3 Veiligheid en openbare orde 5 4 Verkeer en vervoer.6 5 Buitengebied..7 6 Winkelen, recreatie en toerisme 7 7 Onderwijs..8 8 Cultuur.9 9 Zorg en welzij.9 10 Milieu Wonen Werken en ondernemen 11 Kieslijst.12 2.

3 Inleiding Stem lokaal en houd Haagse partijen buiten de deur! Dit is het verkiezingsprogramma van GemeenteBelangen Breda voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart Hierin staan onze plannen voor de bestuursperiode van Tegelijk benoemen we een flink aantal zaken die de afgelopen vier jaar zijn gerealiseerd, of nog met onze bijzondere aandacht in ontwikkeling zijn. GemeenteBelangen Breda is een lokale partij die vrij, zonder druk van landelijke partijprincipes kan opereren. Dat doen we dan ook! Door middel van kritische vragen en scherpe ideeën, waarbij direct contact met de burger de hoofdlijn vormt. U bent dus en vórmt de gemeente. Kernpunten zijn: realistische oplossingen en pragmatische uitvoeringen. Dat is de kracht van de korte lijn tussen burger en lokale politiek. Daarmee zijn we goed bereikbaar voor iedere kwestie. Zo bereiken we doelstellingen die het leven in onze bijzondere stad (en de aan ons verbonden gemeenten) waardevol houden, en waar we nodig het samen uitwerken. Burgerbetrokkenheid is het centrale thema in ons verkiezingsprogramma. Actueel heet dit landelijk participatiemaatschappij. Wij zien liever dat de talenten van iedere inwoner uit eigen beweging de beste kansen en wegen krijgen. Dat vergt aandacht en support. Door in de directe omgeving die aandacht, inzet en aanmoediging te geven, ontstaat het verschil tussen lokale wensen en werkelijk resultaat. Met toegankelijk contact op dit directe niveau komen de burgers dichterbij de bestuurders en andersom. Dat is waar GemeenteBelangen Breda voor staat. Een degelijk en lokaal goed bewust bestuur dat zich bemoeit met de zaken en ontwikkelingen die alle inwoners, van welke gezindte dan ook, in onze nabije levenssfeer raken, Dat vertaalt zich in een kieslijst met mensen uit onze samenleving die zich volhartig willen inzetten voor onze speciale gemeente en omgeving. Programmacommissie GemeenteBelangen Breda 3.

4 1. Bestuur en organisatie Wat hebben we gerealiseerd? Er is een grote groep mensen die niet werkeloos thuis met een uitkering thuis wil blijven zitten, maar als ZZP-er aan de slag gaat. Deze werkwillige mensen, die er soms ook nog financieel op achteruit gaan, schrikken zich kapot als de Aanslag Gemeentelijke Belastingen op de deurmat valt. Honderden euro s en omdat ze zich zoals het hoort, bij de Kvk hebben ingeschreven. Door die zakelijke status konden ze tot 2014 geen kwijtschelding op van deze aanslag op privéadres toegekend krijgen. Iets wat mensen met een uitkering nagenoeg automatisch wel ten deel valt. GemeenteBelangen Breda is er onder hun vorige partijnaam in geslaagd, dat ZZP-ers vanaf 2014, als hun inkomen op het minimumnorm ligt, kwijtschelding van Gemeentelijke Belastingen aanvragen en te krijgen. De zogenaamde Motie Stubenitsky. Over moties gesproken. Van mijn laatste 9 ingediende moties zijn er 7 aangenomen waarvan 6 unaniem!!!!!! Er moeten heldere keuzes gemaakt worden over de inspraak van onze burgers. Bestuurders en ambtenaren moeten zich écht interesseren voor de burgerinbreng. Belangrijk is het om burgers voortdurend en volledig informeren tijdens het participatieproces. Een van de grootste twistpunten in de Bredaase politiek is de plaats van 2 pensions voor verslaafde daklozen. Één voor dakloze drankverslaafden en één voor dakloze drugsverslaafden. Volgens het Stedelijk Kompas is het gewenst dat deze pensions in woongebieden staan, zodat de bewoners van die pensions in de samenleving kunnen integreren Let wel, we spreken over verslaafde daklozen die niet af willen kicken!!! Voor GemeenteBelangen Breda is het onaanvaardbaar dat deze pensions voor dakloze verslaafden in welke woonwijk van Breda dan ook komen te staan. Het woongenot van onze burgers en de veiligheid staat voor GemeenteBelangen Breda voorop. Bovendien zouden wij die ongeveer die de opvang jaarlijks kost, liever gebruiken om gehandicapten en ouderen betere zorg en aandacht te geven. Een andere oplossing voor dit (verslaafde) daklozenprobleem zou in Denemarken gevonden kunnen worden, waar het project Skaeve huse, kijk op een groot succes is en aanzienlijk minder kost dan de oplossingen van het Stedelijk Kompas. 4.

5 2. Dienstverlening We hebben in Breda een goed werkende website, al mag dat ook wel, want die website heeft een vermogen gekost vier en een halve ton. Eigenlijk wilde de lokale overheid helemaal digitaal gaan opereren,, onder meer door ons kan het de burger toch nog steeds mondeling of schriftelijk geholpen worden. De burgerloketten in Ulvenhout en Bavel zijn gesloten, evenals diverse wijkbibliotheken en meer dan de helft van de buurthuizen. GemeenteBelangen is daar op z n zachtst gezegd ongelukkig mee. Van een aantal van de buurhuizen was sluiting legitiem, gezien ons (te) brede aanbod en de verantwoordelijkheid van houdbare overheidsfinanciën. Deze ontwikkeling biedt ook nieuwe kansen om het huidige voorzieningenniveau te behouden, maar we moeten wel streven naar evenwicht in de gemeente. Maar de huidige coalitie heeft blind voor de sociale gevolgen de sluitingen en vervolgens verkoop van dit maatschappelijk vastgoed te radicaal doorgezet. Lang niet iedereen heeft een computer of kan met internet overweg. Door het vermagerde aanbod van burgerloketten en bibliotheken is de dienstverlening voor deze mensen, met name de wat oudere, de mogelijkheid om aan te haken bij de vele digitale regelingen zoals de overheid ze zo modern wil behandelen, alleen maar kleiner geworden. GemeenteBelangen Breda blijft zich hard maken voor persoonlijk contact, ook met de overheid. Wij pleiten voor behoud van gemeenschapshuizen waar men terecht kan om elkaar te vinden, ook via de digitale spoorlijn. Voor de jongere categorie? Er komen steeds meer Brede Scholen die naast het reguliere lesprogramma in de minstens zo leerzame buitenschoolse activiteiten voorzien. Zoals sporten, knutselen, schaken of extra lessen in rekenen of taal waar het regulier nog niet helemaal lukt. Ook sociale vaardigheden, empathie voor anderen aanwakkeren, is naar onze mening een relevant onderwerp. Onbegrip voor hoe we met elkaar omgaan, soms steeds agressiever, is een bron die extra aandacht verdient. We doelen op een oplossing door een programma te ontwikkelen waarbij leerlingen, als onderdeel van hun lesprogramma, op bepaalde dagen ouderen en andere mensen die computeronbekwaam zijn te helpen gebruik te maken van de digitale diensten van gemeente Breda. Dat vergt nog heel wat denkwerk, maar het is volgens GemeenteBelangen Breda de moeite waard. Wij zetten daartoe in op de volgende coalitie om weer te onderhandelen voor de terugkomst van de burgerloketten en zelfvoorzienende gemeenschapshuizen in de gemeente en omliggende dorpen. 3. Veiligheid en openbare orde. De gemeente Breda, toch de 9 e gemeente van Nederland is een relatief veilige gemeente waar het 5.

6 goed toeven is. Door regelmatig overleg tussen justitie, politie en onze burgemeester met o.a. de coffeeshops hebben we in Breda een goed controleerbaar soft drugs beleid. Bijna gooide de wietpas roet in het eten, want daardoor floreerde de straathandel waar we als gemeente geen enkele controle op hebben en op die van alles gedeald wordt, ook goedjes die als harddrugs te boek staan. Al tijden wordt men in coffeeshops juist voorgelicht dat dergelijke middelen schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn, nog los van het verbod op handel hierin ( wat duidelijk aangegeven niet gdoogd wordt in deze zaken). Verder is door afschaffing van de happy hours de uitnodiging tot overmatig alcoholgebruik onder jongeren getemperd. Het is genoeglijk bekend dat deze vorm van drugs, wat het feitelijk ook is, gezien ze impact heeft op brein en gedrag, in bescheiden genoten dosis een veel betere algemene ontwikkeling ondersteunt dan drink till you drop. Ook de stadsmariniers doen evenals de Buurtpreventieteams in goede samenwerking met de wijkagenten prima werk Onze politie besteedt heel veel tijd aan het opsporen en vernietigen van wietplantages. Dat wordt steeds meer dweilen met de kraan open. Deze tijd en inzet zouden ze veel beter kunnen gebruiken voor het oplossen van onder andere woninginbraken en ernstige vormen van overlast die in sommige buurten steeds erger worden. Als de wietteelt gelegaliseerd zou worden, hebben we ook grip op de achterdeur van de coffeeshops en zou het op straat veiliger worden. Nog los van minder brandgevaar door illegale kweek met vaak afgetapte energie, die als het ontdekt wordt of misgaat, veelal waterschade oplevert waardoor het pand onbruikbaar wordt of ten minste in waarde daalt. Wij zien liever legalisering van zowel de voor- als achterdeur. Net als horecazaken die hun boekhouding én klandizie zelf onder vriendelijke controle moeten houden. 4. Verkeer en vervoer Wat is er gebeurd? Het autoverkeer in Breda is explosief toegenomen. Als je nu van de ene kant van de stad naar de andere wil, moet je al een kwartier vertraging incalculeren. Dat komt heden alleen al door de grootscheepse verbouwing van ons Centraal Station en de te verhogen Trambrug. Ook als we over Park & Pendel praten, wordt er gelijk gezegd, dat dan de parkeergarages leeg blijven. Onze motie bij de Structuurvisie om tot 2030 geen parkeervoorzieningen binnen de singels extra te maken, kreeg helaas net geen meerderheid. Zodoende wordt er onder Achter de Lange Stallen wéér een parkeergarage gebouwd van 900 plaatsen. De aanvoerroute daarvan gaat dan via de verkeersluw gemaakte Generaal Maczekstraat waar een maximum snelheid van 30 kilometer geldt. Iedereen moet gewoon met de auto overal kunnen komen en parkeren, al dan niet in de eigen 6.

7 straat. Toch zullen we maatregelen moeten nemen, want veel meer auto s kan Breda niet verwerken. Voor een gedeelte van de bezoekers aan Breda zal toch een alternatief gevonden moeten worden in de vorm van parkeerterreinen buiten de stad met liefst alternatief vervoer van en naar de binnenstad. GemeenteBelangen Breda heeft een idee ingebracht om de toekomstige winkels die in het gebied Achter de Lange Stallen komen postadres Oude Vest te geven, want navigatieapparatuur geeft dan de brede Claudius Prinsenlaan als aanrijroute aan in plaats van de Generaal Maczekstraat. 5. Buitengebied We hebben onlangs het bestemmingsplan Buitengebied Breda Noord vastgesteld. Een punt waar wij moeite mee hadden, was de planning van 3 windmolens van 95 meter hoog. Windmolens leveren aangetoond minder groene energie op dan verondersteld. Zeker bij windstilte, wat we, gelukkig in ons lage land ook kennen. Bovendien verstoren ze het natuurlijk vliegverkeer van de fauna. In vliegtuigmotoren draait menig vogel al tot oneerbaar gehakt, deze turbines dragen daar extra aan bij. GemeenteBelangen Breda pretendeert noch pró of anti natuur te zijn; wij willen geschikte oplossingen voor alles en iedereen in onze omgeving. Daarom konden wij wel instemmen met een evenwichtig bestemmingsplan waarbij goed rekening was gehouden met een verantwoorde mix van natuur en agrarische activiteiten. Het buitengebied moet niet teveel veranderen. De evenwichtige mix van goed leven voor de agrariër en fijn leven voor de mensen die er wonen en recreëren is er al prima. Mensen die kiezen om er te komen wonen, in de omgeving van agrarische levendigheid als varkensboerderijen, hebben zich in onze optiek te schikken naar de mogelijke effecten van geur en geluid daarvan. Natuur en landschap bepalen voor een groot deel de aantrekkelijkheid van het buitengebied van Breda voor de inwoners en de geliefde toeristen, GemeenteBelangen Breda vindt dat meerdere belangen tegelijk kunnen worden gediend. Bijvoorbeeld een bedrijf vestigen in een voormalige boerderij, waarbij pand en erf opknappen veelal de voorwaarde is: daarin zien wij hele mooie mogelijkheden om de groei van onze stad en aangroeiende gemeenten te verbinden. 7.

8 6. Winkelen, recreatie en toerisme. Eigenlijk gaat het in Breda, net als in vele andere gemeenten helemaal niet goed met onze binnenstad. Buiten het centrum worden heel grote ketens neergezet en de winkeliers in het centrum en de kleinere winkelcentra hebben honger. Dit heeft met de financiële crisis op meerdere niveaus te maken. En met de verkoop via internet, voor wie dit ook per computer kan en doet. Of het afgenomen stadsbezoek door de ingevoerde toeristenbelasting of verhoogde parkeergelden te maken heeft, is de vraag. Ons antwoord? Ja! En ook heeft Local-Payed-Bike-Parking, zoals we het nu hip noemen, geen beste vruchten afgeworpen. Hier fietsen? Hier rijden en blijven Duidelijk dat actie noodzakelijk is. Ondanks dat de motie van de hele oppositie om het fietsparkeren weer gratis te maken het niet heeft gehaald. Het blijft een van onze speerpunten. Er is al heel veel leegstand in Breda. Nu uit onderzoeken blijkt dat we in Breda een aantal aantrekkelijke winkels (zoals de Primark) missen, zou het zo maar kunnen dat het binnenhalen van dergelijke investeerders het hele winkelgebied ten goede gaat komen Na 19 maart 2014 krijgen we weer een nieuwe coalitie en zullen dan opnieuw de moties over gratis fiets-parkeren (met een passende financiële dekking) en een betere bereikbaarheid van het centrum op poetsen. Hierbij blijven transferia met een snelle verbinding naar de binnenstad een optie. 7. Onderwijs De doordecentralisatie (verzelfstandiging) van het Primair en Speciaal onderwijs is in Breda een feit. Op 30 januari 2014 heeft de raad het goedgekeurd. De inrichting van deze nieuwe bestuursvorm, welke wij van harte ondersteunen is klaar. Er zijn in Breda al een paar brede scholen die tevens een buurtfunctie hebben en er komen er meer bij. Ook GemeenteBelangen Breda is het enthousiast over deze beide nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs. 8.

9 Wat zijn de plannen? Wij vinden het als lokale partij net zo belangrijk, dat naast de brede scholen, de kleine scholen behouden blijven. Nu de schoolgebouwen niet meer in het bezit van de gemeente zijn maar van een coöperatie van schoolbesturen kunnen deze schoolbesturen zelfstandiger werken. GemeenteBelangen Breda volgt dit op de voet. Studentenhuisvesting. Door de toename van studenten zal er op een goede manier huisvesting moeten worden aangeboden door nieuwbouw en indien mogelijk omvorming van leegstaande kantoorgebouwen. Zowel voor Bredase leerlingen als van verderaf verdient het de aandacht om hun een zelfstandig te runnen huisvesting te bieden. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van iedere jongeling studerend, op stage, al volledig werkend om deze stap te kunnen maken naar eigen wasdom. 8. Cultuur Zonder cultuur is er geen beschaving. Culturele Hoofdstad 2018 gaat voor de 5 grote Brabantse steden niet door. De aanloop ernaar toe is vooral zinvol geweest als leerproces voor de samenwerking van die 5 steden. En die samenwerking is niet opgehouden te bestaan. We hebben in Breda een flink aantal culturele instellingen, waarvan bijvoorbeeld kinderdanstheater De Stilte wereldwijde bekendheid heeft. Tijdens de race naar Culturele Hoofdstad 2018 zijn er veel leuke plannen opgedoken. Sommige van die plannen kunnen toch wel doorgaan, maar omdat nu de tijdsdruk van 2018 eraf is, kunnen we die plannen in ons eigen tempo en met ons eigen budget verwezenlijken en vrijere keuzes maken. Er zijn bv. in het gebouw van de voormalige Sociale Dienst aan de Vlaszak ateliers van plaatselijke kunstenaars komen te vervallen. Op zoek naar alternatieven viel ons oog op het Gerechtsgebouw dat door nieuwbouw bij het station leeg komt. De gemeente Breda heeft al jaren geleden met Justitie een te dure koopovereenkomst gesloten om die locatie voor woningen te bestemmen. Maar er worden daar voorlopig geen woningen gebouwd. GemeenteBelangen Breda zal zich hard maken om daar tijdelijke huisvesting voor kunstenaars te maken. Het gebouw is er door de grote verscheidenheid in ruimtes uitstekend geschikt voor. 9. Zorg en welzijn 9.

10 Er is in Breda flink gezuinigd op de zorg. Dat is niet iets om trots op te zijn, maar euro s die er niet zijn, kun je ook niet uitgeven. Het blijft natuurlijk een vreemde zaak dat de gemeente aan zorginstellingen zo n 25 per uur moet betalen en de handen aan het bed of stofdoek maar ongeveer 11 ontvangen. Er is de laatste jaren terecht veel aandacht besteedt aan Geschikt Wonen voor Iedereen, waardoor onze inwoners langer zelfstandig in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Vanaf 1 januari 2015 krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg, jeugdreclassering, Centrum voor Jeugd en Gezin. Deze overdracht van rijk naar gemeente gaat gepaard met forse bezuinigingen. GemeenteBelangen Breda ziet hierin ook nieuwe kansen; er komen meer mogelijkheden om instellingen voor jeugdzorg aan te sturen en in samenwerking met onderwijs en welzijn problemen integraal aan te pakken en aan preventie te werken. De gemeente levert maatwerk bij gezinnen die met jeugdzorg te maken krijgen. Samen met de betrokken hulpverleners wordt een plan van aanpak gemaakt. We willen dat de gezinnen en hun jongeren zoveel mogelijk zelf de regie houden over hun eigen leven. 10. Milieu We hebben in Breda een prima afvalstoffen beleid. Een Milieustraat waar bewoners van Breda gratis hun privé grof afval gescheiden in kunnen leveren. Omdat de bewoners hun grof afval gratis kunnen storten, is er weinig zwerfafval. Afvalwachten controleren op illegale dump. Een bron van ergernis blijft, vooral in de buurt van scholen, zwerfvuil. Veel leerlingen gooien gewoon hun lege boterham zakjes en blikjes op straat. Wij hebben vorig jaar een motie ingediend (unaniem gesteund) om de BOA s (Bijzonder Opsporingsambtenaren) elkaars bevoegdheden uit te kunnen laten voeren. Dus dat bijvoorbeeld een Parkeerwachter iemand die zijn asbak op straat leeggooit, niet de Afvalwacht hoeft op de roepen, maar zelf ook mag verbaliseren. Van bovengenoemde motie hebben we nog maar weinig uitvoering gezien. We weten dat de overheid uiterst traag werkt, maar komend jaar maar eens dringend vragen aan het nieuwe college wat de stand zaken is en aandringen op opschieten. Zou veel zwerfvuil op straat schelen. Ook moeten we via de scholen aandacht voor het weggooien van afval te gaan besteden. 10.

11 11. Wonen De 3 wooncorporaties van Breda moeten de komende 5 jaar verhuurdersheffing aan het rijk betalen en om de verliezen bij o.a. Vestia te compenseren. Daardoor houden ze maar heel weinig geld over voor de nieuwbouw van woningen en onderhoud van de bestaande woningvoorraad. Overbodig te zeggen dat de huizenverkopen van de projectontwikkelaars ook tot een minimum gedaald zijn. Een paar jaar geleden hoopten we nog ongeveer 2000 nieuwe woningen in Breda te bouwen, toen heeft Provinciale Staten dat teruggebracht tot 700, maar het laat zich aanzien dat we dat niet eens halen, terwijl er wel een duidelijke huurdersinteresse is. Er zijn gemeenten die zelf woningbouwplannen ontwikkelen, omdat gemeenten tegen een veel lagere rente geld kunnen lenen dan de corporaties. Dat scheelt al gauw de helft in rentekosten. Dat is een mogelijkheid die GemeenteBelangen Breda zeker wil onderzoeken, want dat zou een flinkeoppepper in de hoeveelheid beschikbare woningen kunnen betekenen. Bovendien is het goed voor de werkgelegenheid in de bouw. Ook willen wij ons de komende jaren inzetten om welstandvrij bouwen mogelijk te maken. Wij willen er overigens in het algemeen naar streven de regeldruk te verminderen. Bijvoorbeeld door het makkelijker maken van (bouw-)vergunningen. 12. Werken en ondernemen. Wat is er bereikt? Er is in Breda een ondernemersloket en dankzij onze motie, inmiddels bekend als Motie Stubenitsky, die vorig jaar is aangenomen kunnen ZZP-ers vanaf 2014 als hun inkomen op het minimum niveau ligt, kwijtschelding van Gemeentelijke belastingen aanvragen en krijgen. Bovendien is er een ondernemersloket gekomen. Bovendien is vorig najaar met onze volledige en enthousiaste medewerking het Project plan Via Breda Havengebied gestart. Een proeftuin om te experimenteren in dat gebied om te experimenteren met ontslakken d.w.z. in eenvoudige woorden het eenvoudiger en gemakkelijker maken voor ondernemers om zich hier te vestigen. De proeftuin die vorig jaar als pilot gestart is in het Havengebied nauwkeurig volgen en bezien of deze deregulerende aanpak navolging verdient in andere gebieden in Breda. Ook willen wij leegstand van o.a. het kernwinkelgebied tegengaan door nieuwe bestemmingen of tijdelijke window-dressing. Beurs voor starters met weinig werkervaring of ouderen met een slacht arbeidsperspectief, initiëren van netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden, overheid, 11.

12 ondernemers en onderwijsinstellingen (meet and match). Een idee zou ook kunnen zijn een prijs uitroepen u weet ons motto, samen met jou voor het meest lumineuze idee om de werkeloosheid aan te pakken, (startende) ondernemers beter bekend maken met de aanbestedingsprocedures enz. Wie staan er op de Kieslijst?: 1 John Stubenitsky 2 Paul de Jong 3 Marjo Stubenitsky-Buth 4 Erwin Hoek 5 Celine Vaes 6 Whitney Boeckx 7 Angeline Grosfeld 8 Corné Dekkers 9 Ineke van der Meer 10 Ton Taks 11 Henk Nihot 12 Steven Boeckx 12.

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Notulen informatieavond GALVANO Aalsterweg

Notulen informatieavond GALVANO Aalsterweg 6 januari 2014 Notulen informatieavond GALVANO Aalsterweg 1. Opening / wie zijn wij Marc Reijs opent de informatieavond en heet iedereen van harte welkom. Foolen & Reijs Vastgoed BV (FRV) houd zich bezig

Nadere informatie

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie!

Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Maak Deventer mooier met de ChristenUnie! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal De ChristenUnie is een partij van christenen maar voor alle mensen. Wij geloven in God en willen luisteren naar wat Hij

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega

Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega Enquête Nieuwe Dorpsvisie Bantega In het najaar van 2014 heeft het bestuur van Plaatselijk Belang Bantega een werkgroep samengesteld die de opdracht heeft gekregen om een nieuwe Dorpsvisie op te stellen.

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten.

BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. BEZORGD BADHOEVEDORP Wie zijn wij? Onze speerpunten. Doel van de avond Uitleg van het proces tot nu toe. Wie zijn Bezorgd Badhoevedorp? Wat zijn onze speerpunten: Toelichting + schets. Bespreken speerpunten

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen!

PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma Gewoon doen! PvdA Borger-Odoorn Verkiezingsprogramma 2014-2018 Gewoon doen! 1 De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten Solidair, samen en een stimulerende (ondersteunende) overheid De PvdA werkt aan een solidaire

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014

Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Bijlage 1 Verslag van de verschillende discussiegroepen d.d. 6 november 2014 Aantekeningen thema Maatschappelijk Vastgoed Functie kerk: Belangrijk: Trouw en rouw blijven behouden Beperkte functie nu zijn

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0!

Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Sociaal, Groen en Economisch: Duurzaamheid 2.0! Algemene en Financiële beschouwingen: Voorjaarsrapportage 2014 Inleiding De raad geeft vandaag bij de algemene beschouwingen haar visie op de eerste voorjaarsrapportage

Nadere informatie

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014

ChristenUnie Vlissingen. Verkiezingsprogramma 2014 ChristenUnie Vlissingen Verkiezingsprogramma 2014 gezinnen vrijwilligers werknemers ondernemers verslaafden HART voor VLISSINGEN ouderen jongeren zorgverleners werkzoekenden Mensen met een beperking Verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies

Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020. Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Samenvatting / conclusies Domino-avond: Leefbaarheid op de Haart anno 2020 Om de leefbaarheid anno 2020 op de Haart te kunnen waarborgen hebben we met elkaar

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSONDERZOEK

TEVREDENHEIDSONDERZOEK verslag van het TEVREDENHEIDSONDERZOEK afgenomen in NOVEMBER 2014 Inleiding Eén keer in de twee jaar wordt er een tevredenheidsonderzoek gehouden. Ouders, leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 en personeelsleden

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid

31 maart 2015. Onderzoek: Drugsbeleid 31 maart 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech

Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech Beste Texelaars, Met de deur in huis: speeches zijn altijd leuker zelf te geven dan ernaar te moeten luisteren...toch vraag ik uw aandacht voor deze nieuwjaarspeech Dames en heren...het gaat op veel punten

Nadere informatie

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396

Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder : drs. J.H.A. van Oostrum Meer informatie bij : A.Holl Telefoon : 0545 250396 Zaaknummer : 65344 Raadsvergaderin : 2 december 2014 Agendapunt : g Commissie : Bestuur Onderwerp : Informerende nota coffeeshop Collegevergadering : 14 oktober 2014 Agendapunt : 9 Portefeuillehouder :

Nadere informatie

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening

B. Mag de verdere ontwikkeling van het Dru-complex eventueel meer geld van de gemeente kosten? - Ja - Nee - Geen mening DE VRAGEN VOOR HET BURGERBEGROTINSGFORUM OP 30 OKTOBER 2010 Groep 1: Leefbaarheid A. Zaal: Loungezaal. Gespreksleider: Jan Finkenflügel. 1 Het idee in de begroting is dat een goed voorzieningenniveau van

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken

Veilige Buurten. 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Veilige buurten Veilige buurten Veilige Buurten 1. Overlast en criminaliteit aanpakken Iedereen wil wonen, werken, wandelen en winkelen in een veilige buurt. Een buurt waar je gewoon je kinderen buiten

Nadere informatie

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe

Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Bouwen in Vertrouwen SGP Overbetuwe Verkiezingsprogramma 2014-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Samenleven... 3 Zondagsrust en 24-uurs economie... 3 Mantelzorg stimuleren en meer

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014

Partijprogramma. SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Partijprogramma SP Roermond 2010-2014 Na jaren is er de laatste 4 jaar een echt sociaal geluid in Roermond te horen: Dat van de SP Om ook in de toekomst te zorgen

Nadere informatie

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap

Thema s 2 e Debat van Baarle. Bruisend centrum. Natuur & Landschap Thema s 2 e Debat van Baarle Bruisend centrum Het centrum van Baarle-Nassau maakt ontegenzeggelijk onderdeel uit van de kwaliteiten die het dorp rijk is; de enclavesituatie, het rijke winkelaanbod, het

Nadere informatie

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam

Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zetten 2025 Levendig, verbonden en duurzaam Zicht op Zetten Wij zijn Zicht op Zetten, een burgerinitiatief waarvoor circa twintig Zettenaren zich vrijwillig inzetten. We zijn gestart met de wens om vanuit

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen

Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Notitie Parkeerbeleid in Woerden analyse, conclusies, uitdagingen Een analyse van het gevoerde parkeerbeleid in de gemeente Woerden, een aantal conclusies over de gevolgen van dit beleid en een beschrijving

Nadere informatie

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten

AVONTURENKAART. Reflectieopdrachten AVONTURENKAART Reflectieopdrachten Je hebt aangegeven dat je het niet weet; je hangt niet erg aan je huidige baan maar hebt ook niet de ambitie om naar een andere baan op zoek te gaan. Geef hieronder kort

Nadere informatie

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken?

Maar de grote vraag blijft waar ligt de prioriteit als je keuzes moet maken? algemene beschouwingen Weert 12 november 2015 Onze samenleving verandert. Onze samenleving staat bol van de dynamiek. Een jaar geleden wisten we niet dat de Poort van Limburg leeg zou staan en wisten we

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Belangenvereniging " Oud Emmen

Belangenvereniging  Oud Emmen AC Belangenvereniging " Oud Emmen Partner EOP "het centrum' " 1 5. 0 4. 5 2 5 0 Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Emmen Raadhuisplein 1 Postbus 30001 7800RA Emmen Emmen, 16

Nadere informatie

Gangmakers voor Bussum!

Gangmakers voor Bussum! Met de fusie tussen Bussum, Naarden en Muiden in het vizier en de op handen zijnde Raadsverkiezingen in maart 2014 geeft de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) met dit pamflet haar visie op de economische

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015

Bijeenkomst centrumvisie. 5 november 2015 Bijeenkomst centrumvisie 5 november 2015 Plangebied < Havenstraat,< Witte Kerk < Zeestraat Dorpsstraat Resultaten vragenlijst, 241 respondenten 18 t/m 35 jaar (35) Leeftijdscategorie 0 t/m 17 jaar (1)

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Uitzicht op een betere wijk

Uitzicht op een betere wijk Uitzicht op een betere wijk Deze visie is tot stand gekomen in bijeenkomsten met verschillende partijen. We danken de deelnemers hartelijk voor hun inzet. Wilt u meer weten? Heeft u na het lezen van deze

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de klas

Kijktip: Nieuwsuur in de klas Kijktip: Nieuwsuur in de klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen leren over de gemeentepolitiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren over belangrijke

Nadere informatie

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg

Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV Voorburg Gespreksresultaten Werksessie De toekomst van LV 28-08-2017 - Voorburg Leidschendam-Voorburg, 22 september 2017 Aan de werksessie op 28 augustus 2017 deden ongeveer 20 inwoners mee. De bijeenkomst vond

Nadere informatie

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl

22-10-2015. Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl. www.goudappel.nl Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Jeroen Roelands Jroelands@goudappel.nl www.goudappel.nl 1 Goudappel Coffeng Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens,

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005

ES /PB/jdv. Kwartaalmonitor Rotterdam Juli 2005 Kwartaalmonitor Rotterdam 1. Ruimte voor het bedrijfsleven Vragen 1.1 Waar conflicten zijn tussen oprukkende woningbouw en bedrijfsterreinen, moet woningbouw altijd wijken voor bedrijvigheid. Ruim 44%

Nadere informatie

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020

Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Blik op Leidschendam-Voorburg 2020 Een toekomstvisie voor Leidschendam-Voorburg De voormalige gemeenten Leidschendam en Voorburg kennen elk een eeuwenlange historie. Als gefuseerde gemeente gaat Leidschendam-Voorburg

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP

Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus HH Rijswijk. Rijswijk, 1 november Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Gemeente Rijswijk T.a.v. Wethouder A. van de Laar Postbus 5305 2280 HH Rijswijk Betreft: Herijking Toekomstvisie PPP Rijswijk, 1 november 2018 Op 7 februari 2017 is de Toekomstvisie Plaspoelpolder (PPP)

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca

Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie. Almere, 9 juni Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Wonen Ondernemen Werken (WOW) T.a.v. Programmacommissie Almere, 9 juni 2017 Onderwerp : Gemeenteraadsverkiezingen Almere 2018 & horeca Geachte Programmacommissie, In maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Wie wordt de bouwheer?

Wie wordt de bouwheer? november 2013 het fundament Nieuwbouw en renovatie Wie wordt de bouwheer? 26 het fundament november 2013 Bij nieuwbouw en renovatie van schoolgebouwen is het nodig dat iemand de regie heeft. Dit zogenoemde

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Voor Almere KAndidAten KwArtet

Voor Almere KAndidAten KwArtet Voor Almere Kandidaten kwartet 1. Arno Visser (43) woont in Almere Haven Financiën: verantwoord investeren in groei Eerst verdienen, dan uitgeven. Want iedere euro die de gemeente uitgeeft, is verdiend

Nadere informatie

Growing Green Citizens Kansen in Meedoen voor Floriade2022

Growing Green Citizens Kansen in Meedoen voor Floriade2022 voorstel voor Growing Green Citizens Kansen in Meedoen voor Floriade2022 Voorstellen van de bewoners van Almere Centrum in het kader van de Floriade Aan Van : Gemeente Almere Wethouders Ed Anker en Henk

Nadere informatie

Arnhem voor iedereen

Arnhem voor iedereen Arnhem voor iedereen Samenvatting verkiezingsprogramma PvdA Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 Samenvatting verkiezingsprogramma Arnhem is een prachtige stad. Maar in onze stad hebben nog te veel

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen

PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015. Motie bij agendapunt Basisinkomen PvdA Amsterdam Ingediende moties Politieke ledenraad 19-09-2015 Motie bij agendapunt Basisinkomen 1. de motie Basisinkomen (nr. 37), zoals aangenomen door het Congres van januari 2015, voorstellende een

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien

Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl. laat je zien laat je zien Fok 55 8441 BN Heerenveen T 0513-62 49 25 E marienbosch@zorggroepsintmaarten.nl laat je zien Welkom. Laat je zien 02 03 Mariënbosch is een eigentijds woonzorgcentrum en onderdeel van Zorggroep

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2)

Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Stemmen met je voeten in de gemeente Vierweg (niveau 1 en 2) Korte omschrijving In de verzonnen gemeente Vierweg zijn 4 politieke partijen actief. Er worden 3 situaties geschetst. De studenten geven per

Nadere informatie

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR).

Deze notitie beperkt zicht sec tot het creëren van de functie BOA openbare ruimte (OR). Raad: Beslissing: Voorstel aan de raad Raadsvergadering : 3 juni 2010 Portefeuillehouder : Frans Ronnes Behandeld door : Ad Priems Registratienummer : 219 Onderwerp : Het inzetten van een BOA (Buitengewone

Nadere informatie

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.»

BUGGENHOUT» DE WEG VOORUIT. De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is.» BUGGENHOUT DE WEG VOORUIT De weg vooruit naar een Buggenhout waar iedereen mee is. De weg vooruit naar auto s en fietsers die elkaar (graag) zien Niets is zo belangrijk als een veilige schoolomgeving.

Nadere informatie

Programma Aan het Werk

Programma Aan het Werk Programma Aan het Werk Ambities van het college op het gebied Economie Arbeidsmarkt en Onderwijs Benen op tafelsessie raad 27-1-2015 Programma Opening Toelichting Programma en werken met een programma

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

dwijzer week 50 Zwolle Deel mooie foto`s! #Zwolle #MijnStad

dwijzer week 50 Zwolle Deel mooie foto`s! #Zwolle #MijnStad dwijzer week 50 Zwolle Deel mooie foto`s! #Zwolle #MijnStad Geslaagde stadsdialoog Zwolle Armoedevrij! Zwolle is een stad zijn waarin iedere inwoner meetelt en meedoet, wat je inkomen ook is. Dat is het

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen!

Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Samenvatting ondernemingsplan Samenvatting ondernemingsplan Overleven doe je in je eentje, dingen verwezenlijken doe je samen! Dat is

Nadere informatie

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK

OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK PROJECT UITGELICHT: HET GROOT ZIEKENGASTHUIS IN S-HERTOGENBOSCH OUD GEBOUW, NIEUW GEBRUIK Maakt werk van leegstand Hoofdkantoor Dr. Kuyperstraat 9 2514 BA Den Haag T: 070 335 20 30 F: 070 347 07 77 3 Oud

Nadere informatie

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie!

Parkeren in binnensteden. Weg met die kip of ei discussie! Parkeren in binnensteden Weg met die kip of ei discussie! Even voorstellen Even voorstellen Parkeren & Locatieontwikkeling Projectontwikkelaars, retailers, luchthavens, beleggers en gemeenten Bereikbaarheid

Nadere informatie

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan

Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan Sfeerverslag van een week Wijkenkaravaan In de week van 13 tot en met 21 september trok de Wijkenkaravaan door alle stadsdelen van Nijmegen. Onderwerp van gesprek: de toekomst van de wijken en de stad.

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de

Ik ben trots op Nederland. Met elkaar. hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om. Nederland nog mooier te maken voor de Ik ben trots op Nederland. Met elkaar hebben we veel bereikt. Ik zie kansen om Nederland nog mooier te maken voor de komende generaties aan wie we het land straks door zullen geven. Een welvarend land,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Meppel

Verkiezingsprogramma D66 Meppel Verkiezingsprogramma D66 Meppel D66 gaat zich de komende vier jaar richten op: Goed leven: iedereen doet mee Goed werken: we stimuleren ondernemerschap en goed onderwijs Goed toeven: de stad is aantrekkelijk

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie