Postbus AA Gieten T F KvK BTW.nr B01

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus 40 9466 AA Gieten T 0592-260990 F 0592-260620 KvK. 04070160 BTW.nr 8131.79.853.B01 www.vloerverwarmingnederland.nl"

Transcriptie

1

2 Aardwarmte, de intelligente oplossing Van ontwerpfase tot oplevering denken wij graag met u mee De intelligente oplossing Energie is een actueel onderwerp. Logisch, want de laatste jaren zijn de energieprijzen aantoonbaar gestegen. Daar komt bij dat de voorraad fossiele brandstoffen afnemen. Dit maakt dat op de hele wereld gezocht wordt naar alternatieve bronnen van energie. Ook voor het verwarmen van onze woningen, is men hard op zoek naar andere mogelijkheden. Aardwarmte is hierin een van deze mogelijkheden. Met aardwarmte investeert u in uw eigen toekomst, in het milieu en u bespaart ook nog eens fors op uw maandelijkse uitgaven voor energie. Vloerverwarming Nederland Als gespecialiseerd vloerverwarmingsbedrijf heeft Vloerverwarming Nederland ruime ervaring in het aanleggen van vloerverwarmingssystemen, middels binden op staalnetten en het infrezen van vloerverwarming. Sinds enkele jaren hebben wij onze kennis verbreed en ervaring opgedaan in het boren van verticale warmtewisselaars voor aardwarmtesystemen. Deze keuze is gemaakt naar aanleiding van de vraag en de ontwikkeling in de markt. Hierdoor zijn wij in staat de installateurs te ondersteunen in de werkzaamheden van zijn duurzame energie projecten. Het afstemmen van de totaal installatie vinden wij van essentieel belang. Geothermische Energie als kern Niet alleen voor de installatie voor verticale warmtewisselaars, vloerverwarming en wandverwarming kunt u bij ons terecht, maar ook voor advies over het totale aardwarmtesysteem. Vloerverwarming Nederland staat garant voor deskundig advies en professionele uitvoering bij zowel utiliteitsbouw en nieuwbouw als bestaande bouw. Van ontwerpfase tot aan oplevering denken wij graag met u mee. Wat is aardwarmte Aardwarmte wordt ook wel geothermische energie genoemd. Aardwarmte ontstaat vanuit de hete kern van de aarde, samen met de warmte die verkregen wordt van zonneenergie. Deze laatste ontstaat doordat de aarde en het grondwater warmte van de zon absorberen. Op deze manier beschikt de aarde over een duurzame energievoorraad die wacht om gebruikt te worden. Die eindeloos, gratis en schoon is. Waarom Aardwarmte De beschikbaarheid van energie vinden we van zelfsprekend. Maar het is een feit dat de aanwezige fossiele brandstoffen afnemen en energieprijzen omhoog gaan. Het is duidelijk dat we op zoek moeten naar andere vriendelijk alternatieve voor het milieu. Naar zuinige energie oplossingen die betrouwbaar en efficiënt zijn en die kunnen voorzien in de toenemende vraag naar energie.

3 B-O-A-T formule Vloerverwarming Nederland gaat uit van de BOATformule. BOAT staat voor: Bron (die middels wisselaars worden ontrokken) Opwekker (warmtepomp) Afgifte systeem (verwarming, vloerverwarming) Temperatuur regeling Vloerverwarming Nederland ziet zich als verlengstuk voor installatiebedrijven, om een totaal aardwarmte concept neer te kunnen zetten. De installateur is verantwoordelijk voor de installatie van de opwekker (warmtepomp) en Vloerverwarming Nederland is hierin ondersteunend. (Doorsnede woonhuis met B-O-A-T formule) De bedrijfsfilosofie van Vloerverwarming Nederland is een toegevoegde waarde zijn voor de bedrijven waar zij voor werkt. Onze visie is dat deze vier onderdelen nauwkeurig op elkaar moeten worden afgestemd, om zo het hoogst mogelijk rendement te behalen uit het aardwarmtesysteem. Vloerverwarming Nederland heeft drie van de vier BOAT onderdelen in huis. Zo kunnen wij u per situatie u adviseren en dit advies op een professionele manier op uw wensen en behoeftes afstemmen. Daar ligt de kracht van Vloerverwarming Nederland. Van informatie tot realisatie Vloerverwarming Nederland verzorgt het hele proces samen met u, van informatie tot realisatie: Analyse en advies, voor, tijdens en na de uitvoering Calculatie en opstelling capaciteitsberekening Uitvoering bodemanalyse doormiddel van TNO Database bodemgegevens Berekenen van de hoeveelheid bodemwarmtewisselaars Aanbrengen van verticale bodemwarmtewisselaars tot aan de verdeler of warmtepomp Aanleg en installatie van de vloer-, wandverwarming Opstart van het systeem en de inregeling hiervan naar de wens van de klant Werkwijze aanbrengen verticale bodemwarmtewisselaars Eerst bepalen we samen met de installateur de capaciteit van de warmtepomp, die nodig is om voldoende warmteafgifte te garanderen. Vervolgens wordt bepaald hoeveel verticale bodemwarmtewisselaars nodig zijn en worden de bodemwisselaars aangebracht. Daarna wordt op 1 m diep sleuven gegraven om de verticale bodemwarmtewisselaars aan te sluiten op het horizontale leidingwerk. Vervolgens wordt het leidingwerk aangesloten op de SBK verdeler(s) of aangebracht middels het Tichelmann Systeem, afhankelijk van de opdracht. Na afloop van de plaatsing wordt het aardwarmtesysteem gecontroleerd op lekkage en het systeem zal op drukgezet worden gezet. Wanneer deze fase is afgerond wordt het systeem afgevuld met het antivries middel Glycol KIWA gecertificeerd.

4 Bronboringen Verticale bodemwarmtewisselaars De boringen voor de verticale bodemwarmtewisselaars voor aardwarmtesystemen worden door ons boorteam onder leiding van de boormeester op een vakkundige wijze uitgevoerd. Wij hebben de kennis en de apparatuur in eigenhuis om vakwerk te leveren. Voorafgaand aan de uitvoering zal een bodemanalyse worden opgesteld. De samenstelling van de bodem is per locatie verschillend. Aan de hand van verstrekte gegevens van de TNO databank zal er met behulp van een computerprogramma het bronvermogen bepaald worden. Vloerverwarming Nederland werkt altijd volgens de ISSO 73-norm en gebruikt voor de bodemanalyse als basis de TNO geologische databank om de diepte van de bron te bepalen. Wanneer er onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over de bodemgesteldheid van de boorlocatie, dan zal er in overleg met de opdrachtgever een (proef)boring worden uitgevoerd. Daarnaast wordt er een KLIC-melding gedaan. KLIC is de organisatie die het leidingwerk in Nederland in kaart heeft. Op deze manier wordt schade aan eventuele verborgen kabels en leidingen in de grond voorkomen. (Gesloten bronboring Exloo) Diensten op gebied van boringen Verticale bronboringen tot ca. 120 meter diepte. Het aanleggen van verticale bodemwarmtewisselaars, als basis voor aardwarmtesysteem. Het plaatsen van de sondes tot aan de warmtepomp. Het afvullen van de sondes met monopropyleenglycol tot -12 graden en op druk brengen (3bar). Het aanleggen van brandpunten. Het aanleggen van bronnen voor waterwinning. (KLIC Melding)

5 Warmtepomp Bij een warmtepomp installatie komt 80% van de warmte voort uit het aardwarmtesysteem. 20% zal de warmtepomp zelf bij verwarmen om de gewenste temperatuur af te kunnen geven. Het is daarom erg belangrijk dat alles goed op elkaar is afgesteld, om aan de juiste afgiftetemperatuur te kunnen voldoen. Als de warmtepompinstallatie voor het eerst in werking wordt gesteld, zal deze langzaam opstarten tot de gewenste temperatuur is bereikt. Eenmaal op temperatuur zullen de lage rendement verwarmingen (LRV) de ruimtes naar wens verwarmen en/of koelen. LRV is bij de installatie van een warmtepomp belangrijk omdat deze een minimale hoeveelheid energie nodig heeft om de temperatuur constant te houden. Hierdoor behaal je het hoogste rendement uit een warmtepomp, wat vervolgens energie besparend is. Vloerverwarming Nederland opereert in projectbouw, nieuwbouw en bestaande bouw, om als verlengstuk te kunnen dienen voor de installateur. EPC Waarde De EPC-berekening (Energie Prestatie Coëfficiënt) is verplicht bij de bouwaanvraag voor zowel utiliteitsbouw als woningbouw. EPC is de energieprestatie die nodig is voor het verwarmen en/of het koelen van een binnenklimaat van een gebouw of woning. Er gaat de komende jaren veel gebeuren omtrent de EPC. Hierbij is één ding is zeker: de EPC zal worden verlaagd. Een standaard HR/CV ketel zal dan niet meer voldoende zijn om aan deze EPC prestatie te voldoen. Aardwarmtesystemen zijn een goed en energiezuinig alternatief om wel aan deze EPC norm te voldoen. Voordelen Een warmtepomp is Energie besparend en juiste en hoogste rendement haal je eruit in combinatie met lage rendementsverwarming De maandelijkse maandlasten gaan omlaag, waardoor u minder per maand aan vaste lasten kwijt bent Een warmtepomp en een vloerverwarmingsysteem heeft een lange levensduur Meer wooncomfort door een constante temperatuur doormiddel van bijvoorbeeld vloerverwarming Geen radiatoren in het zicht Een meerwaarde voor uw woning bij eventuele verkoop Milieuvriendelijke oplossing Verwarmen en koelen van de ruimte Voldoet aan de nieuwe vastgestelde EPC bouw norm - EPC van 0,5 ( provincie Drenthe en Groningen) - EPC van 0,6 ( NL) Dit zijn enkele voorbeelden wat u met de investering van een aardwarmtesysteem terug krijgt.

6 Afgiftesystemen Aardwarmtesystemen zijn ideaal voor lage temperatuurverwarming om het beste rendement uit het systeem te halen. Denk hierbij aan vloer- en wandverwarming. Vloerverwarming Nederland zorgt voor verschillende toepassingen: Aanleggen van vloerverwarming die op staalnetten wordt gebonden of die wordt ingefreesd in de afwerkvloer Installeren van wandverwarming Lage temperatuurverwarming Vloerverwarming Nederland maakt gebruik van verschillende methodes voor de aanleg van vloerverwarming. De aanleg gebeurt geheel in eigen beheer. Bij nieuwbouwprojecten verdient vloerverwarming, gebonden op staalnetten op de traditionele manier, de voorkeur. Maar ook het infrezen van vloerverwarming is een van de mogelijkheden die wij bieden. Hierbij worden de sleuven in de afwerkvloer gefreesd met een diamantzaagmachine waarop een industriële stofzuiger is aangesloten. Zo kan er stofvrij worden gefreesd. (Infrezen van vloerverwarming) (Binden op staalnetten) Passief en Actief koelen van de woning Vloerverwarming is voor een bij een warmtepompinstallatie het beste te combineren met andere LTV (lage temperatuursverwarming). De vloerverwarming kan namelijk alleen ingezet worden om passief te koelen, wat voldoende kan zijn voor een woning. Maar wilt u het comfort vergroten zal een combinatie van vloerverwarming met lagerrendement converctoren of fanciol units een ideale combinatie zijn om de ruimte actief te koelen. Dit zal ter goede komen aan het comfort en de productiviteit op de werkvloer. Hiermee beheerst u het gewenste klimaat optimaal. s winter warm en zomer koel

7 Garantie Het aanleggen van een totale aardwarmte installatie is een vak apart. Vakkundigheid speelt hierbij een grote rol. Vloerverwarming Nederland heeft deze vakkundigheid en ervaring in huis. Hiervoor staan wij garant. Zie onze prijslijst voor de garantievoorwaarden. Subsidies Bedrijven Wilt u een groen label voor uw bedrijf? De EIA (Energie Investeringsaftrek) is een aftrekpost voor bedrijven die investeren in energiebesparende technieken, zoals aardwarmtesystemen. De EIA bespaart en levert bedrijven dus veel voordeel op. Naast de lage energiekosten zijn de investeringskosten voor een groot deel direct aftrekbaar van de fiscale winst. Wie wil er nou geen groen label aan zijn bedrijf hangen Subsidieregeling voor bestaande woningen Wilt u weten hoeveel subsidie u kunt aanvragen neem dan contact op met Vloerverwarming Nederland of kijk op de sites of Wij zijn u graag van dienst Team Vloerverwarming Nederland

FAQ Warmtepomp met Warmte- Koude Opslag (WKO)

FAQ Warmtepomp met Warmte- Koude Opslag (WKO) FAQ Warmtepomp met Warmte- Koude Opslag (WKO) 17 februari 2010 Door: Projectgroep DEPW In samenwerking met: Werkgroep Energie van Meerstad de Haas & Partners AM Energy Auteurs: Frans de Haas (de Haas &

Nadere informatie

Projectmap Zonneboilers voor nieuwbouw en bestaande bouw

Projectmap Zonneboilers voor nieuwbouw en bestaande bouw voor nieuwbouw en bestaande bouw Doelgroepen: Aannemers, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties Inhoud 1. Even voorstellen... 2 2. Oneindige bron van energie... 4 3. Techniek... 6 3. Garantie bepalingen

Nadere informatie

Energievisie Geerpark, Heusden

Energievisie Geerpark, Heusden Energievisie Geerpark, Heusden Eindrapport Hanneke Manders Inge Wijgerse Pieter Klep Rapportnummer: 03HM80283000 BuildDesk Benelux B.V., Delft Delft, 7 april 2009 COLOFON BuildDesk Benelux B.V., Delft

Nadere informatie

Warmtepompen op maat voor huishoudens

Warmtepompen op maat voor huishoudens Warmtepompen op maat voor huishoudens De omgeving als warmtebron Energie gaat nooit verloren. De kwaliteit van energie kan echter wel achteruitgaan, zodat het niet meer te gebruiken is. Een warmtepomp

Nadere informatie

SolarSystemen. Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming

SolarSystemen. Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming SolarSystemen Duurzame oplossingen voor warm water en verwarming De onuitputtelijke bron van energie voor warm water én verwarming Op zo n 150 miljoen kilometer van de aarde bevindt zich een unieke energieleverancier:

Nadere informatie

Warmtepompen op maat voor huishoudens

Warmtepompen op maat voor huishoudens Warmtepompen op maat voor huishoudens De omgeving als warmtebron Energie gaat nooit verloren. De kwaliteit van energie kan echter wel achteruitgaan, zodat het niet meer te gebruiken is. Een warmtepomp

Nadere informatie

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten

Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Informatie bij energieprestatieberekening (EPC) en Energieconcepten Deze brochure geeft u informatie over de infiltratiewaarde (luchtdoorlatendheid) en een overzicht van de belangrijkste installaties zoals

Nadere informatie

Omdenken is slim ondernemen

Omdenken is slim ondernemen Omdenken is slim ondernemen Tips voor de ondernemer om energie te besparen Voor u ligt de publicatie Omdenken is slim ondernemen. Alle Bedrijven zijn wettelijk verplicht ( Wet Milieubeheer) maatregelen

Nadere informatie

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen

20+ jaren. De investering van de toekomst voor maximaal comfort. energiebesparingen. heating.danfoss.com. Danfoss Warmtepompen Danfoss Warmtepompen De investering van de toekomst voor maximaal comfort 20+ jaren energiebesparingen Met een levensverwachting van meer dan 20 jaar, zal investeren in een Danfoss warmtepomp u comfort

Nadere informatie

Nog meer energie besparen?

Nog meer energie besparen? Nog meer energie besparen? Benut de zon optimaal ook voor stroom! PV-panelen, met zon stroom opwekken Zonlicht is uitstekend geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met PV-panelen.

Nadere informatie

Nog meer energie besparen?

Nog meer energie besparen? Benut de zon optimaal ook voor stroom! PV-panelen, met zon stroom opwekken Zonlicht is uitstekend geschikt om duurzaam elektriciteit mee op te wekken. Dit gebeurt met PV-panelen. Het principe is als volgt:

Nadere informatie

Eteck Bronenergiewijzer. Blaricum. Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater

Eteck Bronenergiewijzer. Blaricum. Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater Eteck Bronenergiewijzer Blaricum Handleiding over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater Inhoudsopgave Bijzondere manier van verwarmen en koelen 4 1. Bronenergie, hoe werkt het? 6 Wat

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Levering Warmte en Koude, 100-Hoog Inhoudsopgave: 1 Inleiding... 2 2 Eteck Energie Bedrijven... 2 3 Technische omschrijving... 2 4 Levering... 7 5 De tarieven, afrekening en warmtewet...

Nadere informatie

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten Een huis kopen? Een slim moment om aan energie te denken Bespaar energie én bespaar op uw woonlasten Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken.

Nadere informatie

Een Nieuwe Frisse School

Een Nieuwe Frisse School Een Nieuwe Frisse School Je leert beter in een frisse school >> Als het gaat om energie en klimaat Inhoud Een Nieuwe Frisse School 4 Inleiding 6 Luchtkwaliteit 8 Hitte 10 Koude en tocht 14 Energiegebruik

Nadere informatie

46 oktober 2010. compact. De Energie BV. Corporaties aan de slag met duurzaamheid

46 oktober 2010. compact. De Energie BV. Corporaties aan de slag met duurzaamheid 46 oktober 2010 compact De Energie BV Corporaties aan de slag met duurzaamheid De Energie BV Corporaties aan de slag met duurzaamheid 46 oktober 2010 compact Inhoud Voorwoord 3 1 Waarom een Energie BV?

Nadere informatie

Met het allstor systeem

Met het allstor systeem Met het allstor systeem Altijd de gewenste temperatuur Modulair buffersysteem allstor Het comfort van altijd de gewenste De allstor is een eenvoudig te installeren modulair buffersysteem geschikt voor

Nadere informatie

CONCEPT TBV OPMAAK 23 maart 2015. Eteck Energiewijzer. De handleiding voor uw woning. over. de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater

CONCEPT TBV OPMAAK 23 maart 2015. Eteck Energiewijzer. De handleiding voor uw woning. over. de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater CONCEPT TBV OPMAAK 23 maart 2015 Eteck Energiewijzer De handleiding voor uw woning over de levering van warmte, comfortkoeling en warm tapwater Plezierig wonen met een bijzondere manier van verwarmen en

Nadere informatie

Duurzame scholen, een goede prestatie

Duurzame scholen, een goede prestatie Duurzame scholen, een goede prestatie December 2011 Samenvatting Het is zowel noodzakelijk als wenselijk dat nieuw te bouwen schoolgebouwen duurzaam zijn. In deze notitie geven we hiervoor de onderbouwing

Nadere informatie

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken

Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken Een huis kopen? Een slim moment om aan energiebesparing te denken 2 Een huis kopen? Een nieuwe woning, een nieuwe start. Misschien hebt u al wat op het oog of bent u nog aan het rondkijken. Hoe dan ook

Nadere informatie

Meetresultaten van 10 warmtepompinstallaties te Uithoorn. Niels Sijpheer Karin Strootman

Meetresultaten van 10 warmtepompinstallaties te Uithoorn. Niels Sijpheer Karin Strootman Maart 2004 ECN-C-04-030 Meetresultaten van 10 warmtepompinstallaties te Uithoorn Niels Sijpheer Karin Strootman Verantwoording De metingen aan de warmtepompsystemen zijn verricht volgens de Standaard Opzet

Nadere informatie

JORIS VAN DYCK JORIS VAN DYCK WARMTEPOMPTECHNIEKEN JVD WARMTEPOMPTECHNIEKEN B.V.B.A.

JORIS VAN DYCK JORIS VAN DYCK WARMTEPOMPTECHNIEKEN JVD WARMTEPOMPTECHNIEKEN B.V.B.A. WARMTEPOMPTECHNIEKEN Verwarmen met een warmtepomp de energie van natuurelementen JVD warmtepomptechnieken bvba Oostmalsebaan 5 B-2960 Brecht Tel.: +32 (0) 3 313 85 39 info@warmtepomptechnieken.be www.warmtepomptechnieken.be

Nadere informatie

Veelgestelde vragen EPBD / Energielabel

Veelgestelde vragen EPBD / Energielabel Veelgestelde vragen EPBD / Energielabel Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen over het energielabel gebouwen, onderverdeeld in rubrieken. Staan uw vragen niet in onderstaand overzicht,

Nadere informatie

De zon als warmtebron

De zon als warmtebron Alles wat u wilt weten over Zonneboilers De zon als warmtebron Op maat voor: Huishoudens De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zonlicht is er in overvloed. Zelfs in Nederland is er genoeg zonlicht

Nadere informatie

Een Nieuwe Frisse School. Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school. Kompas, energiebewust wonen en werken.

Een Nieuwe Frisse School. Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school. Kompas, energiebewust wonen en werken. Kompas, energiebewust wonen en werken Hans Pattist Een Nieuwe Frisse School Leren van andermans ervaringen je leert beter in een frisse school in opdracht van Een Nieuwe Frisse School Een nieuwe school

Nadere informatie

De do s-and-don ts voor ontwikkelaars

De do s-and-don ts voor ontwikkelaars Warmtepompen in de woningbouw De do s-and-don ts voor ontwikkelaars In nieuwbouwwoningen is het gebruik van een warmtepomp populair. In 2020 worden naar verwachting meer dan 50.000 installaties per jaar

Nadere informatie

2011, jaargang 11. People Planet Profit

2011, jaargang 11. People Planet Profit Performance oktober 2011, jaargang 11 People Planet Profit Performance & Duurzaamheid 06 08 12 16 28 Inhoud Colofon 06 Bert Lavrijsen, directeur/eigenaar van Laco 08 Clinton Climate Initiative 12 Rob Moelker,

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

Eneco Broncomfort. Titel brochure

Eneco Broncomfort. Titel brochure Eneco Broncomfort Titel brochure 1 Verwarmen en koelen op een bijzondere manier In uw nieuwe woning kunt u het hele jaar door rekenen op een aangenaam en gelijkmatig binnenklimaat. Het is misschien even

Nadere informatie

Abstract. Geothermische Energie rendabel binnen tien jaar? 25 maart 2014

Abstract. Geothermische Energie rendabel binnen tien jaar? 25 maart 2014 Abstract In dit essay bespreken wij verschillende aspecten van geothermische energie. Eerst leggen wij uit wat geothermische energie is, voeren we een kosten-batenanalyse uit voor geothermische energie.

Nadere informatie