Pesten. Digitaal jongerenpanel Haarlemmermeer Vragenlijst juni 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pesten. Digitaal jongerenpanel Haarlemmermeer Vragenlijst juni 2016"

Transcriptie

1 Pesten Digitaal jongerenpanel Haarlemmermeer Vragenlijst juni 2016

2 Een greep uit de opbrengst (1) Over de vragenlijst In juni is er een vragenlijst verstuurd naar het Jongerenpanel om te bekijken of de jongeren in het panel goede voorbeelden of ideeën hebben over hoe pesten gestopt kan worden. Het Jongerenpanel (met ruim 1100 jongeren) wordt ingezet om ideeën en meningen over uiteenlopende onderwerpen te verzamelen. Deze presentatie moet dan ook gezien worden als een samenvatting van de gegeven antwoorden en niet als een onderzoek dat representatief weergeeft hoe jongeren in Haarlemmermeer denken over pesten. Over het pesten 140 jongeren van het Jongerenpanel hebben de vragenlijst ingevuld; de meeste van hen zijn tussen de 13 en de 17 jaar oud. De helft van hen zegt wel eens gepest te zijn. Over hoe pesten werd ervaren Jongeren die gepest zijn, voelden zich daar slecht door. Erover praten, leuke dingen doen en het hebben van vrienden hielp hen om met deze gevoelens om te gaan. Veel jongeren zeggen dat ze een goede vriend of vriendin misten toen zij werden gepest. Andere jongeren hadden genoeg steun.

3 Een greep uit de opbrengst (2) Over hoe er met pesten werd omgegaan Een groep jongeren koos ervoor het pesten te negeren; anderen gingen de confrontatie aan met pesters. Sommigen kozen voor beide benaderingen. Veel jongeren noemen dat docenten en ouders de pesters erop aanspraken en dat er door anderen over het pesten werd gesproken. Voor sommige jongeren heeft dit geholpen; voor anderen niet. De tip van veel gepeste jongeren is om met iemand die je vertrouwt over het pesten te praten. Veel gepeste jongeren gaven aan dat ze dat deden; een aantal jongeren gaf aan niemand te hebben om mee te praten. Over hoe pesten volgens jongeren gestopt kan worden Pesten kan volgen veel jongeren het beste gestopt worden door erover te praten. Bij sommigen heeft dit geholpen; bij sommigen niet. Naast praten wordt voorlichting vaak genoemd om pesten te stoppen. Ook opkomen voor jezelf, opkomen voor gepeste jongeren, het negeren van pesters en het strenger aanpakken van pesters worden genoemd. Andere jongeren vinden dat praten niet helpt of dat pesten niet gestopt kan worden. Veel jongeren willen informatie of tips over het stoppen van pesten vooral op school zien. Daarnaast op internet, sociale media, plekken waar veel jongeren komen en openbare plekken.

4 Het vervolg De gemeente Haarlemmermeer is zeer dankbaar voor alle ervaringen en ideeën die jullie hebben gegeven. Deze laten zien dat pesten een ingrijpende gebeurtenis is die een grote impact heeft. De antwoorden laten zien dat er volgens jullie niet één aanpak is tegen pesten: wat helpt voor de ene jongere, helpt voor de andere jongere die gepest wordt niet. Wel geven velen van jullie aan dat het belangrijk is om iemand te hebben om mee te praten. Meerdere van jullie hebben een goede vriend/vriendin gemist in de periode dat zij gepest werden. Bijna de helft van de jongeren die de vragenlijst heeft beantwoord, noemt school als een geschikte plek om informatie of tips over het stoppen van pesten te zien. Ook internet, sociale media en openbare plekken worden veel genoemd. De resultaten uit deze vragenlijst worden besproken met de samenwerkingspartners van het Convenant Veiligheid In en Om de School. Hieraan nemen de voortgezet onderwijs scholen en vmboscholen uit Haarlemmermeer deel. Pesten is een belangrijk onderwerp binnen het convenant en samen met hen gaan wij kijken hoe wij de antwoorden kunnen gebruiken in de aanpak tegen pesten. In het nieuwe schooljaar komt er ook een lokale campagne tegen pesten. We bedanken alle jongeren van het Jongerenpanel die deze vragenlijst hebben beantwoord voor hun tijd, inbreng en openheid over dit moeilijke onderwerp.

5 De deelnemers: achtergrond Het grootste deel van de 140 jongeren uit het Jongerenpanel is tussen de 13 en de 17 jaar oud (in de leeftijd van 13 t/m 21 jaar). De vragenlijst is ongeveer twee keer zoveel ingevuld door meisjes dan door jongens. De meeste jongeren zijn 13, 14, 16 of 17 jaar oud en zitten op de havo of het vwo. Een kleinere groep zit op het vmbo en ook enkele jongeren uit het basisonderwijs, mbo, hbo en wo hebben de vragenlijst ingevuld. 75 jongeren (iets meer dan de helft van de jongeren die de vragenlijst heeft ingevuld) zijn wel eens gepest. 14 van de jongeren die de vragenlijst hebben ingevuld, zeggen dat zij zelf wel eens iemand hebben gepest.

6 Wil je kort vertellen op welke manier en door wie je bent gepest? De jongeren die de vragenlijst hebben ingevuld en die gepest zijn, zijn vooral verbaal gepest door klasgenoten of schoolgenoten die gemene dingen over hen zeiden of hen uitscholden. Veel jongeren noemen dat ze over hun uiterlijk zijn gepest: ze werden lelijk of dik genoemd of bijvoorbeeld gepest over hun kleding. Een ander voorbeeld dat veel wordt genoemd, is het uitsluiten of negeren door klasgenoten. Roddelen wordt een paar keer genoemd en ook online pesten via sociale media. Sommige jongeren zijn fysiek gepest: zij werden geschopt of geslagen. Andere manieren die een paar keer zijn genoemd, zijn spullen afpakken en iemand pesten vanwege zijn of haar seksuele geaardheid. Me negeren of vaak worden buitengesloten door de klas. Door klasgenoten op de basisschool werden vervelende dingen (zoals dikzak) naar mij geroepen. Vaak uitgescholden en in elkaar geslagen. In de klas, buiten school en online. Door mensen van school & oude vrienden. Door andere leerlingen, door mij te negeren (de hele tijd) en door achter mijn rug om gemene dingen te zeggen ( ).

7 Bijna de helft van de jongeren die gepest zijn, kon met hun ouders hierover praten. Veel jongeren noemen hun vrienden als degenen waarmee ze konden praten. Ook mentoren en leraren worden genoemd. Een paar jongeren praatten met hun grootouders, een psycholoog, schoolmaatschappelijk werker of zorgcoördinator op school. Meerdere jongeren praatten echter met niemand over het pesten. Dit kwam doordat ze niemand hadden om mee te praatten, ze niet wisten met wie dat kon of omdat ze er geen behoefte aan hadden. Met wie kon jij praten over het pesten? Vriendinnen, ouders en docenten. Ik praatte er niet veel over, soms met mijn beste vriendin. Mijn ouders en beste vriendin. Ik ben ook wel eens bij een aantal gebeurtenissen naar mijn mentor gegaan. Niemand, had daar geen behoefte aan. Ik wist op dat moment ook niet met wie ik moest praten ( ).

8 Heb je tips voor jongeren die gepest worden over hoe ze dat aan iemand kunnen vertellen? De meest gegeven tip van de jongeren die gepest zijn, is om te vertellen dat je gepest wordt. Jongeren vinden dat het oplucht, het helpt en je wordt begrepen. De meeste jongeren adviseren om het aan je ouders te vertellen als je gepest wordt. Ook geven veel jongeren de tip om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Het vertellen aan docenten en vrienden wordt ook meerdere keren als tip genoemd. Sommige jongeren geven de tip om pesters te negeren, andere jongeren adviseren om op te komen voor jezelf. Nee, gewoon doen, lucht heel erg op. Vertel het aan vrienden en aan docenten. Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Ouders, vriend(in), docent, buur. Krop het in ieder geval niet op, dat lost niets op. Nee eigenlijk gewoon de pester negeren. Vertel het aan personen die je echt kan vertrouwen (vertrouwenspersoon). Ja gewoon opkomen voor je zelf en zorgen dat zoveel mensen het weten die kunnen je dan helpen.

9 Hoe voelde je je door het pesten en hoe ging je om met dat gevoel? De jongeren die gepest zijn, voelden zich daar slecht over: ze antwoordden dat ze zich rot voelden, eenzaam, onzeker, verdrietig, boos, bang of minderwaardig. Sommige jongeren vertellen dat zij zich depressief voelden. Erover praten heeft jongeren geholpen, ook leuke dingen doen en het hebben van vrienden wordt belangrijk gevonden. Sommige jongeren kozen ervoor het pesten te negeren, anderen kropten hun gevoelens op. Ik voelde me buitengesloten en kropte dat gevoel op. Ongeliefd, ongewenst, ik werd erg stil. Slecht en verdrietig. Ik deed de dingen die leuk vond en waardoor ik vrolijk werd (..). Ik kon niet echt zo goed omgaan met dat gevoel. Slecht. Door afleiding en goede vrienden ging het beter. Ik voelde me vrij rot, maar ben het op een gegeven moment gaan negeren. Ik sprak er wel eens over met mensen, vooral met mensen die niet dichtbij woonden. Ik voelde me naar en ik stopte het weg. Ik voelde me bang, boos en verdrietig.

10 Hoe heb jij geprobeerd om het pesten te stoppen? De twee antwoorden die het meest zijn gegeven, verschillen veel van elkaar. Er is een groep jongeren die ervoor koos om het pesten te negeren en een groep jongeren die de confrontatie aanging met de pester(s). Sommigen jongeren probeerden op beide manieren het pesten te stoppen. Voor sommige jongeren hielp het om pesters te negeren of juist tegen hen in te gaan, andere jongeren geven aan dat het pesten daardoor niet stopte. Sommige jongeren die op de pester(s) afstapten, vertellen dat dit hielp en het pesten minder werd of stopte. Bij anderen ging het pesten daarna juist door of werd het erger. Veel jongeren geven aan dat ze met hun ouders, docenten, mentor of teamleider zijn gaan praten. Voor sommigen hielp dat, andere jongeren geven aan dat het pesten doorging. Een paar jongeren beschrijven hoe zij bij hun vrienden terecht konden. Een paar jongeren probeerden het pesten niet te stoppen, omdat dit volgens hen niet kon: de groep pesters was bijvoorbeeld te groot. Het negeren en genoeg vrienden om me heen hebben. Ik ben bang dat je er verder weinig tegen kan doen. Ik deed alsof het me niks deed dat de pesters stomme opmerkingen maakten. Het stopte toen vanzelf. Als je jong bent leren ze je "negeren", maar dat werkt lang niet zo goed als je zou denken. Daarbij, voelt het helemaal niet goed om het te negeren als er iets over je gezegd wordt. Maar ook er wel wat van zeggen kan averechts werken. Naar docenten toe stappen heeft over het algemeen geen zin, meestal komt het niet verder dan een gesprek waarin de pester zijn liefste ogen op zet en zegt "ik zal het niet meer doen" om vervolgens verder te gaan. Ik heb van alles geprobeerd maar het beste is, praat er over om je hart te luchten en blijf bij jezelf. Tegen in gaan alleen toen werd het velen malen erger... Niet, het zou me nooit lukken. Zij waren met zijn allen, en ik alleen. Als ik het zelf niet verbaal kan oplossen, ga ik naar mijn vrienden of een docent of teamleider op school om hun hulp te vragen.

11 Wat was het resultaat toen je probeerde het pesten te stoppen? Bijna de helft van de jongeren die gepest werd, geeft aan dat het pesten uiteindelijk stopte. De pesters zagen bijvoorbeeld in dat de gepeste jongere het heel vervelend vond. Andere pesters stopten omdat de gepeste jongeren deed alsof het hem/haar niet raakte. Bij anderen stopte het nadat zij voor zichzelf opkwamen. Een groep jongeren geeft echter ook aan dat er weinig verandering was of dat het pesten zelfs erger werd. Het lukte een week toen begon een iemand weer. Het verschilt heel erg per persoon, sommige mensen stopten meteen toen ik zei dat ik het echt niet leuk vond, anderen gaan tot op vandaag nog door ( ). Het resultaat was dat ze juist meer gingen pesten. Werd in eerste instantie erger omdat ik me aanstelde vonden ze. Ze stopten niet. Uiteindelijk ben ik naar een andere school gegaan. Het werd na een lang proces steeds minder, omdat het minder interessant werd voor de pesters. Ze stopten er gelijk mee.

12 Hoe hebben anderen (ouders, vrienden, leraren, mentor, klasgenoten, etc.) geprobeerd het pesten te stoppen? De jongeren geven vooral aan dat de pesters werden aangesproken (bijvoorbeeld door docenten of door hun ouders). Ook geven veel jongeren aan dat hun ouders er met docenten over spraken. Sommige ouders spraken bovendien met de ouders van de pester(s). Meerdere jongeren vertellen dat anderen niets deden, omdat zij niet wisten dat zij gepest werden of hoe het hen raakte. Deze jongeren vertelden anderen niet over het pesten of anderen hadden het niet door. Sommige jongeren noemen dat hun vrienden voor hen opkwamen of een luisterend oor boden. Sommige jongeren zeggen dat anderen niet of weinig hebben geprobeerd het pesten te stoppen. Soms was dat omdat deze jongeren het zelf wilde oplossen. Meerdere jongeren vertellen dat er geprobeerd is om het pesten door middel van praten op te lossen. Mijn ouders hebben de pesters nog weleens aangesproken, ook werd er klassikaal nog wel eens wat besproken. Omdat ik voor mezelf opkwam en deed alsof er niks was zagen mensen ook niet dat er iets aan de hand was en grepen zij niet in. Mijn ouders hebben een paar keer op school gezeten voor een gesprek met de docent(en). Verder werd er niks aan gedaan. Mijn mentor vroeg wel of ze dat meisje uit mijn klas moest aanspreken maar ik zei nee dat maakt het erger. Er werden voorlichtingen op school gegeven over wat pesten met mensen kan doen. Als er ook bij de mentor werd aangegeven dat iemand aan het pesten was werd deze op het matje geroepen. Leraren gaan dan zo'n gesprek hebben in de mentorklas, soms noemen ze je naam, soms niet. Maakt niet uit want mensen weten van wie het komt en dit maakt het erger. De jongens en wat meiden kwamen voor mij op. Mijn mentor was een grote steun.

13 Wat was het resultaat toen zij probeerden het pesten te stoppen? Het aantal jongeren dat aangeeft dat het hielp, is ongeveer even groot als het aantal jongeren dat zegt dat er weinig of niets veranderde en het pesten doorging. Een paar jongeren zeggen dat het pesten pas stopte toen ze er zelf iets aan deden. Een paar jongeren zeggen dat het pesten juist erger werd nadat anderen het probeerden te stoppen: bijvoorbeeld omdat de pesters hen dan als zwak zagen. Het stopte, omdat anderen er wat van zeiden. Het hielp een beetje, maar het lukte echt pas toen ik het zelf probeerde. Het werd eerst minder daarna begon het weer. Het werd erger of het stopte voor een dag of 2. Het stopte niet, pesters laten zich niet beïnvloeden door volwassenen" zowel pubers als kinderen zijn daar heel moeilijk in.

14 Welke steun heb je gemist in de tijd dat je werd gepest? Veel jongeren geven aan dat ze een goede vriend of vriendin hebben gemist. Andere jongeren misten de steun van iemand die voor je opkomt, je begrijpt, vraagt hoe het met je gaat, met je praat en iemand waarbij je kan uithuilen. Een aantal jongeren had meer steun van docenten/de mentor gewild. Een paar jongeren hadden meer steun van hun ouders of klasgenoten gewild. Sommige jongeren vinden dat zij genoeg steun in hun omgeving hadden. Een persoon waar ik echt goed mee kon praten. Een praat groepje voor jongeren die gepest worden/werden. Iemand die me gewoon behandelde en niet als een zielig kind. Steun van vrienden, ik denk dat mensen van je eigen leeftijd vooral de mensen zijn die je zelfverzekerder kunnen maken. Zij geven het gevoel dat je geaccepteerd wordt, en met deze leeftijd zijn het vooral vrienden wiens mening telt. Steun van de andere niet pesters in de klas. Steun van sommige docenten die het zagen en niks deden. De warmte van mensen die voor je opkomen tijdens de situatie dat je echt gepest wordt. Ik heb veel steun en hulp gehad.

15 Heb jij zelf wel eens iemand gepest? 14 jongeren die de vragenlijst hebben ingevuld, zeggen dat ze zelf wel eens iemand hebben gepest. Ze hebben bijvoorbeeld iemand buitengesloten, pesters teruggepest, iemand uitgelachen, uitgescholden of gekleineerd, etc. Alle 14 geven ze aan op dit moment niet meer te pesten. Als redenen om te pesten worden zelfverdediging genoemd, omdat anderen het deden en omdat anderen tegen je opkijken. Een paar jongeren zeggen dat het niet hun bedoeling was om te pesten, maar dat het wel zo werd ervaren. Jongeren hielden op met pesten omdat ze zich realiseerden hoe vervelend het was voor die anderen en omdat zij ouder werden. Waarom begon jij met pesten? Omdat anderen het deden en ik me een beetje onder druk gezet voelde Omdat ik een beetje een machtsgevoel had ( ). Ik begon niet met pesten, die persoon voelde zich gepest. Waarom ben je gestopt met pesten? Omdat ik weet hoe het voelt als je gepest wordt en ik dat niemand wil aandoen. Toen ik er goed over nadacht besefte ik dat het echt heel naar was. Zeker nu ik vrienden heb die vroeger veel gepest zijn zie ik in hoeveel pijn en schade pesten op lange termijn kan veroorzaken. Omdat ik naar de middelbare school ging en omdat ik ouder werd.

16 Wat is volgens jou de beste manier om pesten te stoppen (1)? Het meest gegeven antwoord is door over het pesten te praten. Genoemde voorbeelden zijn het delen van je gevoelens, praten met je ouders en docenten, praten met de pester(s), etc. Voorlichting geven wordt ook vaak genoemd: jongeren vinden het belangrijk dat pesters snappen wat de gevolgen zijn van pesten en wat het met iemand kan doen. Iets vergelijkbaars doen zoals in het programma Over de Streep of een film maken over pesten worden een paar keer als idee genoemd. Een interactieve benadering vinden zij belangrijk. Gepeste jongeren leren om voor zichzelf op te komen, wordt ook meerdere keren genoemd. Daarnaast moeten ook niet-pesters het opnemen voor jongeren die gepest worden. Hou mensen om je heen op de hoogte van je gevoelens. Gesprekken voeren en laten zien hoe het voelt om gepest te worden. Je moet het interactief doen. Als je weer voor zo'n klas gaat staan dan luisteren ze niet naar je. Maak het duidelijk door iets wat ze tegelijkertijd ook aantrekt. De pester echt vragen na te denken waarom hij/zij iemand pest en uitleggen wat de gevolgen daarvan kunnen zijn ( ). Raise awareness, de pesters direct confronteren en ook hulp zoeken voor de pesters zelf sinds er meestal iets achter het pesten zit. Er met het slachtoffer en de pester over te praten of er een film van te maken en aan iedere klas te laten zien. Wat ik ook sterk vind is over de streep op de scholen te doen. Zorg dat je werkt aan je zelfvertrouwen en dan in één keer de pesters aanpakt. Spreek de pesters individueel één voor één aan. Dit werkt erg goed: je haalt de peer pressure weg. Dan zul je zien dat ze waarschijnlijk niet eens allemaal een reden hebben voor het pesten. Voor elkaar opkomen.

17 Wat is volgens jou de beste manier om pesten te stoppen (2)? Een groep jongeren adviseert jongeren die gepest worden, de pesters te negeren. Een aantal jongeren vindt dat pesten en pesters strenger aangepakt moeten worden op school. Sommigen van hen vinden dat praten niet helpt bij pesten. Sommige jongeren denken dat pesten niet gestopt kan worden. Doen alsof het je niks doet en met een volwassene praten die er iets aan kan doen. Diegene negeren en naar een vertrouwenspersoon gaan. Negeren en er veel over praten en ouders/leraren alert te maken op dat ze moeten opletten. De pesters voor altijd schorsen van school. Niet het slachtoffer verplaatsen van school dat vind ik onzin. ( ) in de groepsapp van de klas het nummer van de mentor er in doen, veel hulp krijgen van de mentor. Ik denk dat het beste is om de pester(s) met zijn ouders op school een gesprek heeft met het slachtoffer en zijn ouders. Ook moeten alle autoriteiten dit gedrag heel expliciet en openlijk afkeuren wat vaak ook niet gebeurt. De kinderen die pesten aan hun ouders laten vertellen wat ze hebben gedaan. Die is er niet, het blijft toch altijd een ding. Als er een manier was, was die al gevonden. Je stopt het niet met programma's en flyers. Je stopt het in de manier waarop je je kinderen opvoedt, dat als ze zoiets zien dat ze ingrijpen.

18 Wat helpt volgens jou helemaal niet om pesten te stoppen (1)? Het reageren op de pesters wordt het meest omschreven als iets wat niet helpt om pesten te stoppen. Jongeren zeggen dat dit pesters juist aandacht geeft en dat dit het pesten soms verergert. Bijna evenveel jongeren geven echter aan dat het negeren van pesten niet helpt. Sommige jongeren vinden dat het niet helpt om pesten via ouders of docenten op te lossen: zij vinden bijvoorbeeld dat je de pesters niet via docenten of ouders moet benaderen. Sommige jongeren geven aan dat pesten niet klassikaal of in een grote groep besproken zou moeten worden. Een paar jongeren vinden dat praten of alleen praten niets oplost. Op het pesten reageren. Dat vinden pesters alleen maar leuk. Wanneer de pester in de spotlight komt te staan, zal het pesten niet stoppen. De pester is waarschijnlijk uit op aandacht en deze moet dus juist niet gegeven worden. Het aan niemand vertellen en het volledig negeren. NIET via een leraar of ouder. Dit wakkert het pesten alleen maar aan aangezien je dan niet voor jezelf op kan komen. Alleen maar erover praten en geen actie ondernemen. Bijvoorbeeld niet in de klas of in een grote groep bespreken, want men voelt zich dan minder aangesproken. Het lekker op tafel gooien in de klas van het probleem en van die vertrouwensspelletjes. Tenzij het daar zelf om vraagt. In feite zet je dan het kind voor schut.

19 Wat helpt volgens jou helemaal niet om pesten te stoppen (2)? Meerdere jongeren vinden ook dat de gepeste niet moet laten blijken dat het pesten iets met hem/haar doet. De pesters ervaren diegene dan als zwak. Zelf gaan pesten of gaan schoppen, slaan, etc. zien meerdere jongeren ook niet als oplossing. Aan niemand vertellen dat je gepest wordt, helpt volgens een aantal jongeren ook niet. Een gesprek tussen de pester en gepeste kan het pesten volgens een paar jongeren erger maken. Een paar jongeren vinden posters of cursussen voor de hele klas niet helpen. Een paar jongeren vinden dat alleen waarschuwen niet helpt; andere jongeren vinden dat straffen niet helpt tegen pesten. Pesters gaan door als ze doorhebben dat het je iets doet. Maak het niet te gemakkelijk voor ze. Gaan vechten. Of zelf de gene te gaan pesten. Niets zeggen en je gevoel opkroppen. Het helpt niet om gewoon een gesprek te voeren met pesters en gepest wordende. Voor de pester wordt dat eerder gezien als grappig. vaak komt de boodschap helemaal niet over en soms werkt het juist averechts. Voorlichtingsfilmpjes en poster soms. Die zien er vaak fake uit en worden niet serieus genomen. De boodschap die je probeert over te geven werkt averechts. jongeren zijn er een beetje lacherig over. Cursussen met de hele klas. De hele klas voorlichting geven. Als de gepeste leerling hetzelfde blijft reageren/ zich hetzelfde blijft gedragen gaat het pesten gewoon door. Daarom moeten ze een cursus volgen. Waarschuwen je moet het gelijk aanpakken. Er niks over te zeggen en straffen.

20 Welke tips heb je voor jongeren die gepest worden? Bijna de helft van de jongeren die de vragenlijst hebben ingevuld, geeft de tip om te praten over dat je gepest wordt. Het is belangrijk dat je het vertelt aan iemand die je vertrouwt. Een andere tip die veel gegeven wordt, is het werken aan je zelfvertrouwen, jezelf te blijven en sterk te zijn. Een groep jongeren adviseert de pesters te negeren en er niet op in te gaan. Voor jezelf opkomen vinden ook veel jongeren belangrijk. De tip om met vrienden samen te zijn, wordt ook meerdere keren gegeven. Praat er over, met wie dan ook, opa's en oma's, buren, soms luistert er zelfs een wildvreemde op straat naar je. Praat er over, zoek iets waar je je kracht uit kan halen. Laat je niet onzeker maken, word je dat wel ga dan bijv. op een hobby die je aanspreekt. Zoek mensen die ook gepest worden en praat erover. Misschien hebben jullie goede tips voor elkaar en maak je leuke nieuwe vrienden waardoor je steviger in je schoenen staat. Samen sta je sterker dan alleen. Wees zelfverzekerd, kom op voor jezelf en loop rechtop, laat de pesters zien dat ze niet met jou moeten spotten. Als je gepest wordt probeer de pester dan te negeren, als ze hun doel (jou een rot gevoel geven, en aandacht krijgen) niet kunnen bereiken geven ze het uiteindelijk op. Speak up. Laat je horen. Jij wordt verkeerd behandeld en dat kan je niet pikken. Omcirkel je met mensen van wie je houdt ( ) en probeer een groepje te vormen met anderen. Pesters zijn bang voor groepen. Zorg dat je er zelfverzekerd bent zodat ze je minder snel zullen pesten, ik denk dat ze vaak de zwakke schakel kiezen, omdat deze toch niets terug doet. Steun bij volwassenen is altijd goed maar steun bij een vriend of vriendin heeft meer invloed op je gevoel. Samen kom je makkelijker door moeilijke tijden.

21 Wat wil je zeggen tegen jongeren die pesten? Een groot deel van de jongeren die de vragenlijst hebben ingevuld, geeft als antwoord dat ze aan de pesters willen zeggen dat ze moeten stoppen. Ook geeft een groot deel aan dat ze de pesters zouden willen vertellen over de gevolgen van wat ze aanrichten met het pesten en dat ze er later spijt van zullen krijgen. Meerdere jongeren zouden pesters willen vragen waarom ze pesten. Meerdere jongeren zouden pesters willen zeggen dat zij laf en onzeker zijn. Hoe zou het zijn als we de rollen omdraaien? Laat iedereen in z'n waarde. Als het een keer goed mis gaat, dan pas hebben jullie spijt. Doe het nou niet. Je kan er echt mensen pijn mee doen. En dat zal hun hele leven bij hun blijven. Stop, je beschadigt niet alleen iemands leven, maar ook zijn geest en toekomst. Ik wil ze vragen of ze wel door hebben wat hun acties met het leven van een ander doen. Jongeren die pesten hebben geen idee wat voor schade ze aanrichten bij een persoon. Ze hebben geen idee hoe de persoon die ze pesten echt is, ze hebben geen idee hoe de thuissituatie eruit ziet en ze hebben geen idee hoe ze een persoon veranderen met hun kinderachtige pestgedrag. Vraag jezelf het volgende even af: Waarom? Begin eerst bij je eigen onzekerheden voordat je die van iemand anders naar boven haalt.

22 Op welke plekken zou jij informatie of tips over het stoppen van pesten willen zien? Bijna de helft van de jongeren die de vragenlijst hebben beantwoord, wil het liefst informatie of tips op school zien. Ook internet, bijvoorbeeld een site met informatie of om op te chatten, wordt vaak genoemd. Omdat jongeren veel op sociale media zitten, vinden zij dat ook een geschikte plek om informatie of tips tegen te komen. Ook plekken waar jongeren veel komen en openbare plekken worden meerdere keren genoemd. Denk aan bibliotheken, sportclubs, winkelcentra, op straat, etc. Meerdere jongeren adviseren aandacht voor het onderwerp op televisie en posters op school. Sommige jongeren vinden dat informatie en tips niet helpen. Anderen adviseren documentaires of films met voorbeelden van pesten. Op internet en school, als kinderen er niet over willen praten dan proberen ze het meestal zelf uit te zoeken op bijvoorbeeld internet. Een site, waar mensen geen account hoeven aan te maken en zonder nickname op kunnen chatten, deze site zou wel in de gaten gehouden moeten worden om cyber pesten te voorkomen, natuurlijk moet er ook algemene informatie te vinden zijn. Bij het JIP, maar ook een Facebook pagina met bijvoorbeeld zinnen met tips/interviews etc. zou heel nuttig zijn. Als deze pagina veel likes zou krijgen zou het zeker de juiste mensen raken. School (verbeterde info en tips dan nu), andere plekken met veel kinderen. Of sociaal media dat is er natuurlijk al maar meer dat het bekender wordt waar mensen hun problemen kwijt kunnen. Internet is altijd goed, vooral advertenties op Facebook worden wel goed bekeken. Beter nog is op scholen en dat het dan klassikaal behandeld wordt met de mentor of met experts bijvoorbeeld. Misschien door de hele school grote posters ophangen om een bewustzijn te creëren ( ). Scholen, bibliotheken, straatbeeld (in centrum), jeugdcentra en winkelcentra. Op social media, documentaires, meer prominent in het onderwijssysteem.

23 Wil je nog iets anders kwijt over het onderwerp pesten? Meerdere jongeren geven hier aan dat de impact van pesten op het leven van de gepeste persoon groot is. Jongeren vertellen dat ze het belangrijk vinden om veel aandacht aan dit onderwerp te geven. Het kan je kijk op de wereld veranderen helemaal als kind/jongere. Je wordt een zwartkijker, vertrouwt niemand meer, je wordt introvert en je krijgt er een slecht zelfbeeld van. We kunnen kinderen niet afschermen van haat en kritiek, maar we kunnen kinderen wel leren hoe ze hun mening op een normale manier met elkaar kunnen delen en hoe ze goed naar elkaar kunnen luisteren. Ik vind het belangrijk dat er veel aandacht aan pesten wordt besteed aangezien het mensen nog een leven lang kan achtervolgen. Naast school is het ook belangrijk dat het in de thuissituatie goed besproken wordt en erover wordt gepraat zodat het minder een taboe is. Zowel jongeren als ouders en ook staf van scholen moeten gaan inzien dat pesten niet zo onschuldig is als het vaak lijkt, en dat het niet zo makkelijk wordt weggewuifd als het nu vaak wordt. Ja, jullie moeten er voorlichting over geven op basisscholen, want pesten begint daar en als je het daar voorkomt dan gebeurt het later misschien ook niet. Pesters doen het vaak om een reden, bijvoorbeeld om stoom af te blazen vanwege iets thuis. Kijk daarom ook naar de omstandigheden van de pester ( ). Ja we moeten nooit stoppen met proberen het te stoppen, maar het is aan de ouders van jonge kinderen om ze te leren de zwakken te steunen en ze dus bij te staan en al helemaal niet weg te duwen.

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016

PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 PESTEN OP SCHOOL ONDERZOEK STICHTING DE KINDERTELEFOON 19 SEPTEMBER 2016 Wil je iets meer vertellen over het pesten? Ik werd vanaf de brugklas gepest op de middelbare school. De leraren wisten het, ze

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06)

kinesiologie en stressmanagement Bluesroute WD MIDDELBURG T (06) kinesiologie en stressmanagement Bluesroute 116 4337 WD MIDDELBURG T (06) 57 12 96 00 veerkracht@zeelandnet.nl www.veerkrachtzeeland.nl Hallo, ik ben Tanja Hoogerheijde. Ik werk met volwassenen èn kinderen

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 5 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU????

HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? HELP, IK WORD GEPEST, WAT NU???? In het kort Als je gepest wordt ga dan naar je mentor. Als je het moeilijk vindt je mentor in vertrouwen te nemen, ga dan naar je favoriete docent, juniormentor of de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school.

Protocol gedrag. Recht op veiligheid Iedere leerling heeft recht zich veilig te voelen in de klas en in de school. Protocol gedrag Een goede school heeft geen pestprojecten nodig, of anders gezegd: doet dagelijks een pestproject, mits zij zich er steeds van bewust blijft welke processen in de groepsvorming een belangrijke

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar

Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar Inleiding Kanjerprotocol hoe gaan we om met elkaar We hebben ons als doel gesteld: Kinderen in een veilige, vertrouwde omgeving begeleiden bij de ontwikkeling van hun eigen mogelijkheden. Goed onderwijs

Nadere informatie

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN Pesten door; Luna, Kayleigh, Maartje en Tim WAT IS PESTEN Wat is pesten? Pesten is een vorm van vervelend doen. Tegen anderen bijvoorbeeld slaan, schoppen, uitschelden noem maar op. Maar een ding is zeker

Nadere informatie

P E S T P R O T O C O L

P E S T P R O T O C O L P E S T P R O T O C O L 1. VOORAF Het doel van dit Pestprotocol: Alle leerlingen horen zich in hun schoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door afspraken te maken kunnen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1

>>> Dag tegen het Pesten 19-04-12 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 >>> Codename Future - Tel. 070-3024770 - Fax. 070-3644934 www.codenamefuture.nl 1 Inhoudsopgave Colofon 3 Dag tegen het pesten 4 Highlights 4 Pesten gebeurt in mijn klas het meest met 5 Welke uitspraak

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel

Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol. CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Voel je veilig of: je-mag-niet-pesten-protocol CHR. BASISSCHOOL De Kraanvogel Inleiding Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Pestgedrag is schadelijk tot zeer schadelijk voor kinderen, zowel voor

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 05 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden XXX jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN

voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN voor leerlingen Pesten op het werk VRAGEN EN OPDRACHTEN Bladzijde 5 Waarom dit boekje? Lees de tekst goed. Beantwoord dan de onderstaande vragen. 1 Waar gaat het boekje over?... 2 Door wie kun je op het

Nadere informatie

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme!

Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Signaleringslijst voor leerlingen met autisme! Wennen en je begrepen voelen op je nieuwe school. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is voor iedereen even wennen. Zeker als je

Nadere informatie

Protocol pesten en gepest worden. Basisschool De Peppel Beuningen

Protocol pesten en gepest worden. Basisschool De Peppel Beuningen Protocol pesten en gepest worden Basisschool De Peppel Beuningen Sept 2014 Inleiding De Peppel vindt het heel belangrijk dat kinderen op een prettige wijze de schooljaren doorlopen. Zowel het team als

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum

MentorMix Stop pesten met elkaar Datum MentorMix Stop pesten met elkaar Datum Een grapje op zijn tijd is leuk en af en toe een beetje plagen is helemaal niet erg. Maar iemand iedere dag pesten kan enorme gevolgen hebben. De gepeste persoon

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ

Pesten. Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Pesten Christa van Diepen, Sociaal verpleegkundige JGZ Verschil pesten en plagen Plagen: over en weer Pesten: Systematisch Macht onmacht Steeds dezelfde slachtoffer Moeite met verdedigen Lichamelijk

Nadere informatie

Pestprotocol. Inleiding

Pestprotocol. Inleiding Pestprotocol Inleiding Definitie van pesten Pesten is het systematisch uitoefenen van psychische- en/of fysieke mishandeling door een kind of een groep kinderen van 1 kind dat niet in staat is zichzelf

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom

Resultaten 1 ste. graad: A-stroom. B-stroom Resultaten 1 ste graad: A-stroom B-stroom o Ben je een jongen of een meisje? 4 31 Jongens Meisjes 135 Totaal aantal leerlingen 166 1% Totaal aantal meisjes 135 81.3% Totaal aantal jongens 31 18.7% o Hoe

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Kanjertraining uitleg van groep 7A

Kanjertraining uitleg van groep 7A Kanjertraining uitleg van groep 7A We hebben op de piethein een werkboek van de kanjertraining en ik ga vertellen wat er in het boek staat. Er staat in het werkboek meestal samenwerkings opdrachten bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2014-2015 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

BIJLAGEN Pestprotocol

BIJLAGEN Pestprotocol BIJLAGEN Pestprotocol Basisschool De Horizon -Versie 1-02-02-2014 Ouderbladzijde: Wat verstaan we onder pesten? Wat is het verschil tussen plagen en pesten. Plagen is : Pesten is : onschuldig - met opzet

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): [NAAM DOCENT] Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van

Nadere informatie

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst!

Hallo, Als je vragen hebt tijdens het invullen, vraag die dan aan jouw docent(e). Bedankt voor het invullen van de vragenlijst! Datum: School: Klas: Naam docent(e): Code (optioneel): Hallo, Deze vragenlijst gaat over het leerklimaat in jouw klas en hoe je het vindt op school. Hierbij gaat het om wat jij vindt van jouw docent(e),

Nadere informatie

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é

Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van é Pesten op het FO Wat is pesten? Pesten is het systematische en langdurig uitoefenen van psychologisch of fysiek geweld door één of meerdere personen ten opzichte van één persoon, die niet in staat is zichzelf

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014

Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Pestprotocol Christelijk Gymnasium Utrecht Versie 15 oktober 2014 Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Wat gebeurt er met je als je een leuk meisje of jongen tegenkomt? Je vindt de ander leuk en misschien word je wel verliefd. Eerst wil je heel vaak bij hem of haar

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties

Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk Levensbeschouwing Relaties Werkstuk door een scholier 2503 woorden 3 maart 2008 6,6 10 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1 Wie versiert wie? De jongen het meisje? Andersom? Of kan het beide?

Nadere informatie

Arrangement 1 De Luisterthermometer

Arrangement 1 De Luisterthermometer Arrangement 1 De Luisterthermometer DEEL 2 De medewerker Naam: Organisatie: Manager: Datum: Luisterprincipe 2 Luisteren is geven 2.1 Gehoord zijn Je hebt de afgelopen weken vast een keer met je manager

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen

Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Pestprotocol Basisschool de Horizon, Te Heerlen Opgemaakt op 26-1-2017 Door: Gedragsspecialisten, Sanne Habets en Carla Vanderheijden Inhoud - Het belang van een anti pest protocol. - Uitgangspunten van

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest.

De piek van het pesten ligt tussen 10 en 14 jaar, maar ook in lagere en hogere groepen wordt gepest. PESTPROTOCOL Pesten komt helaas op iedere school voor> Het is een probleem dat we onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. De manier waarop dat gebeurt, wordt beschreven in dit protocol. Het

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Praat erover als je twijfelt

Praat erover als je twijfelt Thematisch 05: Wees cyber moedig Praat erover als je twijfelt Moedig gedrag online definiëren en stimuleren Lesoverzicht Activiteit 1: Wanneer hulp inroepen Activiteit 2: Meld het ook online Inleiding

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank Januari 2013 Pestprotocol Basisschool de Schrank Inhoudsopgave 1. Waarom heeft de Schrank een pestprotocol 3 2. Pesten op school 3 3. Signalen van pesten 4 4. Oorzaken van pesten 4 5. Rollen bij pesten

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Onderzoek Geweldsfilmpjes

Onderzoek Geweldsfilmpjes Onderzoek Geweldsfilmpjes 21 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 14 april tot en met 20 april 2015, deden 1.165 jongeren mee. De uitslag is na weging representatief voor

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT

ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT ANTI-PESTPROTOCOL OBS DE MOESPOT Juni 2018 Anti-pestprotocol voor de ouders /verzorgers van leerlingen van OBS De Moespot Waarom een anti-pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op onze school veilig kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd.

Deze partijen zijn allemaal betrokken bij een situatie waarin gepest wordt en worden op deze manier beter geïnformeerd. Anti-pestprotocol Dit anti-pestprotocol is opgesteld om goed te kunnen reageren op situaties waarin een kind gepest wordt. Dit anti-pestprotocol sluit aan bij de Kanjerboeken en de Kanjertraining die op

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Voor leerlingen

PESTPROTOCOL Voor leerlingen PESTPROTOCOL Voor leerlingen Trias VMBO Pestprotocol voor leerlingen Pagina 1 Inhoudsopgave Een leeromgeving creëren waarin je je veilig en prettig voelt Pagina 3 1. Wat is het verschil tussen plagen en

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Pestprotocol Kanjermethode

Pestprotocol Kanjermethode Pestprotocol Kanjermethode Inhoudsopgave: 1. Waarom een pestprotocol? Blz. 2 2. Uitleg van de petten van de Kanjertraining Blz. 2 3. Pestprotocol voor alle kinderen Blz. 2 4. Pestprotocol voor het gepeste

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Sommige meisjes zijn heel snel verliefd, andere meisjes zullen niet snel of misschien zelfs helemaal niet verliefd worden. Dit is bij ieder meisje anders. Wat gebeurt

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen

1 Voorwoord. Beste ouders. Beste leerlingen 1 Voorwoord Beste ouders Beste leerlingen Dit is het antipestplan van WICO campus Sint-Jozef. Het draaiboek pesten is geschreven voor de leerlingen, ouders en medewerkers van de school. Het geeft het beleid

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag.

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Lisette van Vliet: lisette.van.vliet@eenvandaag. Onderzoek Sexting 7 april 2015 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 26 februari tot en met 9 maart 2015 deden 1852 jongeren mee, waaronder 961 middelbare scholieren. De uitslag is

Nadere informatie

S.V.F. Sportvereniging Fortissimo Sportpark De Nieuwe Kamp Overrijnseveld GH Cothen BIJLAGE 2: Pestprotocol

S.V.F. Sportvereniging Fortissimo Sportpark De Nieuwe Kamp Overrijnseveld GH Cothen BIJLAGE 2: Pestprotocol BIJLAGE 2: Inhoudsopgave 1.... 2 2. Stap 1 Signalering van pestgedrag... 2 3. Stap 2 Bespreking met de groep... 3 4. Stap 3 Oplossingen bedenken... 4 5. Stap 4 Afspraken maken... 4 6. Stap 5 Afronding:

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN

ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN ALS UW KIND BETROKKEN IS BIJ PESTEN Pesten komt veel voor. In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest. Of ze pesten zelf. Daarnaast zijn veel kinderen als meeloper betrokken bij pesten. Kinderen

Nadere informatie

Spoele: een schoolvisie over pesten

Spoele: een schoolvisie over pesten Spoele: een schoolvisie over pesten Respect, het is een moeilijk uit te leggen begrip.. Het is iets dat je niet leert op school, maar heb je het nooit in het leven geleerd, dan heb je niets geleerd. Is

Nadere informatie

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap

Seksuele vorming. Anticonceptie en zwangerschap Seksuele vorming Anticonceptie en zwangerschap Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Rianne Gritter Inhoudelijke redactie: Tessel Mulder, Philein

Nadere informatie

3 november 2014. Onderzoek: Pesten

3 november 2014. Onderzoek: Pesten 3 november 2014 Onderzoek: Pesten 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 30.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie