Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013"

Transcriptie

1 Nummer 4/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013 Berichten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit Spanje en Portugal Inhoud LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN AKKER- EN TUINBOUW VEEHOUDERIJ EN ZUIVEL VISSERIJ EN AQUACULTUUR VOEDINGS- EN KWALITEITSAANGELEGENHEDEN VETERINAIRE AANGELEGENHEDEN DIVERSEN LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN Spanje: Twee ministers presenteren Plan voor internationalisering van de agri-food sector De minister van Landbouw, Voedsel en Milieu, Miguel Arias Cañete, heeft in mei samen met de Minister van Economie en Concurrentievermogen, Luis de Guindos, de strategische lijnen gepresenteerd om de Spaanse agro-food sector te internationaliseren. Het Plan is het resultaat van het werk dat verricht is door de werkgroep voor internationalisering van de agro-foodsector (GTSIA) die werd opgericht in juli De belangrijkste bestemmingsmarkt van de Spaanse agro-voedingsmiddelen blijft de EU-27, goed voor 75% van de totale export. Het was echter nodig nieuwe markten te ondersteunen om deze afhankelijkheid te verminderen. In waarde, is de bestemming van de Spaanse export naar derde landen in volgorde van belangrijkheid: Verenigde Staten, Rusland, Japan, China, Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Andorra, Noorwegen en Saoedi-Arabië. Opvallend is de schaarse Spaanse vertegenwoordiging op markten zoals Canada, Zuid-Korea of India. Op basis van geïdentificeerde tekortkomingen om te kunnen profiteren van het potentieel van Spaanse producten op de internationale markten, en gezien het feit dat het Plan geen eigen budget heeft, stelt het GTSIA voor om rond vier strategische thema s te werken: (1) coördinatie tussen overheden en de sectoren om efficiënter gebruik te kunnen maken van bestaande middelen, (2) bevorderen van informatie en scholing, (3) verbetering van de coördinatie van nationale en communautaire promotionele beleidsacties in het buitenland en (4) blijven werken aan de openstelling van de markten.

2 Portugal: CAP en APED ondertekenen akkoord De CAP, de grootste boerenbond in Portugal en de APED (Portugese Vereniging van Distributieketens) hebben samen een akkoord ondertekend van Best Practice op het gebied van handel in de landbouw- en distributiesector. Dit akkoord beoogt de verbetering van de handelsrelaties tussen beide sectoren en versterkingen van de positie van de nationale productie. Het is niet de eerste keer dat beide partijen een akkoord ondertekenen. In het jaar 1995 werd een protocol vastgelegd met als doel de Portugese landbouwproducten op de nationale markt te oriënteren en de eigen producten bij de consument te promoten. MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN Spanje: Omzet voedingsmiddelen- en drankenindustrie bedroeg 86,3 mld euro in 2012 De verkoop binnen deze sector daalde met 2,68% in 2012 tot 86,3 mld euro. De daling was nog sterker bij aftrek van de exportbijdrage, waardoor de binnenlandse verkoop afzakte tot het niveau van De export groeide in 2012 met 9,4% naar een totaal van 22,08 mld euro, met een positieve balans, van 3,03 mld euro. Spanje: Mercadona draagt 0,34 % bij aan Spaans BBP MERCADONA droeg vorig jaar 0,34% bij aan het nationale BBP, terwijl dit in 2011 slechts 0,1% was. In 2012 had de supermarktketen een netto winst van 508 miljoen euro en inkomsten van 19,08 mld, met in beide gevallen een groei van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens een studie uitgevoerd door KPMG en de Deusto Business School, bestaat er het zogenaamde Mercadona-effect. Dit betekent onder andere dat elke nieuwe opening van een van haar supermarkten leidt tot de oprichting van tien nieuwe kleine winkels in de directe omgeving, waarvan de activiteit niet direct gerelateerd is aan voedingsmiddelen. Spanje: België betaalt hoogste prijs voor Spaanse tomaten Van de 20 voornaamste afnemers van Spaanse tomaten is België met 1.10 /kg, het land dat de hoogste prijs betaalt, gevolgd door Finland (0,99), Zweden (0,96), Denemarken (0,90), Letland (0,88) en Nederland (0,81 /kg). Deze gegevens hebben betrekking op de eerste vijf maanden van 2013 en zijn vervaardigd door Hortoinfo. Wat betreft afnamevolume bezet Duitsland nog steeds de eerste plaats, met een totaal van 120,46 miljoen kilo, en betaalt een gemiddelde prijs van 0,80 /kg. Frankrijk staat op de tweede plaats met 84,17 miljoen kilo (0,60 /kg), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 81,08 miljoen kilo (0.59 /kg) en op de vier plaats Nederland met 73,96 miljoen kilo. Portugal: Azië open voor Portugese producten Portugal heeft een MoU (Memorandum of Understanding) ondertekend met China voor de export van Portugese melk en melkproducten naar dat land. De onderhandelingen zijn in 2008 begonnen. Deze lange tijdsduur is te wijten aan voornamelijk veterinaire belemmeringen.

3 Het is de bedoeling dat na verloop van tijd de Chinese markt ook de deuren opent voor varkensvlees- en producten, paarden en fruit; producten waar China al interesse in heeft getoond en waar de onderhandelingen zich al in ver gevorderd stadium bevinden. Ook is Portugal aan tafel gaan zitten met Japan voor de export van kersen naar dat land. Deze onderhandelingen bevinden zich nog in een beginstadium en zijn het resultaat van een recent bezoek van de Staatssecretaris voor Voedingsaangelegenheden aan Japan. Portugal hoopt zo de agrovoedingsbalans meer in evenwicht te brengen. Het land importeert 30% meer dan het exporteert. Portugal: Omzet in distributie 1,9% gedaald; consumentengedrag wijzigt door aanhoudende crisis De verkoop in de retail is in 2012 met 1,9% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus de Portugese Vereniging van de Distributieketen, naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door Kantar Word Panel. Deze daling ligt hoofdzakelijk in de non food producten (6,4%), met uitzondering van de verkoop van smartphones; deze is opmerkelijk genoeg met 46% gestegen. De verkoop van voedingsmiddelen is met 1,3% gestegen. Ook hier gelden uitzonderingen: de verkoop van melkproducten is met 1,1% gedaald en dranken met 0,3%. De stijging heeft o.a. te maken met de herziening van de btw-tabellen in januari 2012 (verhoging) en de prijskortingen die de distributie hanteert. Het jaar 2012 was het jaar van de kortingen op allerlei producten. Elke winkel bood op allerlei mogelijke manieren kortingen aan om zo de klant te behouden. Deze trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Een andere belangrijke reden is dat door de aanhoudende crisis in het land het consumentengedrag verandert. Terwijl in het verleden vaak buiten de deur werd gegeten en dan voornamelijk tijdens de lunchpauze - nemen mensen steeds vaker hun broodtrommeltje mee naar het werk. Ook is op het werk veelal een magnetron beschikbaar zodat het thuis klaargemaakte eten kan worden opgewarmd. Nam in 2009 nog circa 27% van de werknemers zelfgemaakt eten mee naar het werk, is dit percentage in 2012 gestegen naar 40%. AKKER- EN TUINBOUW Portugal: Bloemen en sierplantenproductie in Portugal Anno 2012 zijn in Portugal bloemen- en sierteeltbedrijven, verspreid over hectaren, actief. Uitgesplitst houdt dit in dat de bloementeelt 564 hectaren (736 bedrijven) beslaat; bladgroen 185 hectaren (356 bedrijven) en sierplanten 617 hectaren (312 bedrijven). De afzet van bloemen vindt plaats bij de groothandel (40%), export (23%) en bloemisten (19%). De uitvoer gaat hoofzakelijk naar Nederland (43%) en Spanje (35%). Wat betreft bladgroen wordt het grootste deel uitgevoerd (43%) en gaat 37% naar de groothandel. Ook hier staat Nederland bovenaan met 60%, gevolgd door Duitsland met 18% en zowel Spanje als België 9%. De sierplanten vinden hun weg naar tuincentra (39%) en de externe markt (25%).Wederom staat Nederland bovenaan de lijst met 68%, gevolgd door Spanje en Italië, respectievelijk 29 en 26%.

4 VEEHOUDERIJ EN ZUIVEL Spanje: Spanje derde varkensvleesleverancier van Rusland in 2012 In 2012 exporteerde Spanje ton varkensvlees naar Rusland, 23% meer ten opzichte van Dankzij deze exportstijging is Spanje de derde varkensvleesleverancier op de Russische markt, terwijl zij in 2011 nog de vijfde leverancier was. Spanje: De eiersector had 37% meer omzet dan in 2012 De eiersector boekte in 2012 een omzetstijging van 37%, tot 1,324 mld euro. Dit als gevolg van gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod, veroorzaakt door invoering van de Richtlijn Dierenwelzijn. In Spanje zijn er geregistreerde legkippenboerderijen, met 46,8 miljoen kippen, in vergelijking met de 49,5 miljoen in VISSERIJ EN AQUACULTUUR Spanje: Blauwvintonijnquota voor de mediterrane vloot De door de ICCAT goedgekeurde vangsten voor 2013 zijn gefixeerd op ton, een stijging van 600 ton na vijf jaar van afname. Met deze stijging, Spanje heeft 93 ton meer dan vorig jaar ontvangen, komt de vastgestelde vangstquota voor blauwvintonijn op ton. Het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu heeft besloten de quotaverhoging niet proportioneel te distribueren onder de verschillende soorten visvangst, maar deze toe te wijzen aan een werkkapitaal voor ambachtelijke schepen, die tot nu toe alleen tonijn vingen als "bijvangst". Spanje: Het Ministerie van Landbouw verleent de-minimissteun aan de vloot die actief is in de baai van Algeciras Het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu verleent de-minimissteun, in overeenstemming met verordening (EG) , aan de vissersvloot van de havens van Algeciras en La Linea de la Concepción ter verlichting van het verlies aan inkomsten van die vaartuigen die niet kunnen vissen in de baai van Algeciras als gevolg van de acties van de autoriteiten van Gibraltar. Deze subsidies zullen worden toegekend voor een periode van 6 maanden, vanaf 1 augustus Zij kunnen worden verlengd indien de huidige situatie aanhoudt. Portugal: Landbouw leeft op door Alqueva Alqueva is het grootste waterreservoir in Europa en ook een van de grootste op het gebied van watervoorziening op Europees niveau. Het telt 23 stuwdammen, 37 pompstations, kilometer aan waterleidingen die door meer dan begunstigden kan worden gebruikt. Het heeft een enorm potentieel voor landbouwbedrijven en de agro-industrie van de hectares kunnen al met behulp van het Alqueva-reservoir worden beregend; op hectaren gebeurt dit al. Een aantal buitenlandse bedrijven heeft al geïnvesteerd in de regio van Alqueva. Zo vindt hier de productie van uien,

5 bestemd voor McDonalds, plaats. De 300 hectaren zullen dit jaar nog worden uitgebreid naar 600 hectaren. De uien worden vervolgens naar Spanje (bedrijf Vegenat) getransporteerd voor de verwerking ervan. Het Schotse farmaceutische bedrijf Macfarlan Smith teelt, na twee jaar testen te hebben uitgevoerd zowel in Spanje als Portugal, papaver voor de productie van morfine in de regio van Serpa, Cuba en Monte Novo. Het ligt in de bedoeling om 6000 hectare papaver (somniferum) te telen en eventueel een fabriek te bouwen voor de scheiding van de zaden en de rest van de plant. Binnenkort zal Japan verder investeren in de productie van tomaat. De groep Kagome, de grootste aandeelhouder van de Portugese Holding da Industria Transformator do Tomate, is voornemens, naast de optimalisering van de productie ook een onderzoekscentrum voor tomaten te starten. De Franse Verger du Soliel, die onlangs een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met het Amerikaanse Dole, zal op 40 hectare grond bij de plaats Serpa tafeldruiven gaan produceren, gevolgd door meloen. Ook is het bedrijf van plan om op een terrein van m2 een opslag, een fruitverwerkingsfabriek, koelruimtes, magazijnen en een kantoor te installeren. Om meer buitenlandse investeerders aan te trekken is de EDIA (Bedrijf voor de Ontwikkeling en Infrastructuur van het Alqueva), in samenwerking met de bank BES (banco Espirito Santo), een road-show gestart. Gedurende dit jaar nog zal aan investeerders uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en Angola het potentieel dat het Alqueva-gebied biedt, worden getoond. Daarnaast zullen deze investeerders in contact worden gebracht met Portugese landbouwondernemers en partners. Dit bezoek wordt gehost door de EDIA en de Portugese bank BES, die op dit moment leider is wat betreft steun op het gebied van landbouwprojecten. Deze road-show wordt o.a. door het ministerie van landbouw en het AICEP, het bureau voor de buitenlandse betrekkingen gesteund. VOEDINGS- EN KWALITEITSAANGELEGENHEDEN Portugal: Sumol+Compal openen fabriek in Mozambique Het frisdranken- en sappenbedrijf Sumol+Compal heeft zijn eerste fabriek in Mozambique geopend. Met de investering is een bedrag van 8 mln Euro gemoeid. Deze fabriek, gevestigd in Boane, heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 30 mln liter, voldoende om rond de 170 mln mensen van hun producten te voorzien. VETERINAIRE AANGELEGENHEDEN Spanje: Het Vet+i platform ontwikkelt website Vetresponsable Het Spaanse Technologische Platform voor Diergezondheid, Vet+i, heeft de website ontwikkeld ter bevordering van verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen en ter versterking van het toezichtsysteem voor diergeneesmiddelen. Het belangrijkste instrument dat wordt ingezet om deze doelen te bereiken zijn de gidsen die Vet+i heeft ontwikkeld per diersoort voor de veterinaire professional.

6 DIVERSEN Spanje: Productiekosten 93% van de landbouwinkomens Het intermediair verbruik steeg in 2012 met 6,4% in vergelijking met het voorgaande jaar. In de afgelopen vijf jaar zijn de productiekosten met 13,4% toegenomen terwijl de landbouwinkomens met 1,3% daalden. Meststoffen waren een van de uitgavenposten die het meest gestegen waren en wel met 9% vergeleken met Bovendien is de verbruikte hoeveelheid met 3,8% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Uitgaven aan veevoer, die 52,2% van de totale productiekosten vertegenwoordigen, ondergingen een stijging van 8%. Spanje: Nutreco overweegt verkoop van de grootste kippenproducent in Spanje Nutreco wil zich richten op haar strategische bedrijfsontwikkeling en lijkt op zoek te gaan naar alternatieven, inclusief de verkoop van haar lokale bedrijven in Spanje. Zoals gemeld door de krant Expansion, zou het bedrijf kopers zoeken voor de Grupo Sada (pluimveeproductie), Nanta (mengvoer) en Inga Food (varkenshouderij). In Spanje is Grupo Sada marktleider op het gebied van pluimveeproductie, met een marktaandeel van 27%, terwijl de varkensproductie van Inga Food gelijk is aan 2% van het nationale totaal. Beide bedrijven realiseerden een omzet van 868 miljoen euro in Het mengvoerbedrijf Nanta, tevens nummer één in Spanje, heeft een marktaandeel van 13% en had een omzet van meer dan 600 miljoen euro in Spanje: 7,5% minder uitgaven Spaanse families in de horeca in 2012 Volgens de Huishoudbudgetenquête van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek, bedroegen de gemiddelde gezinsuitgaven aan hotels, cafetaria s en restaurants vorig jaar euro, 7,5% minder dan in In totaal besteedden de huishoudens in 2012 gemiddeld euro, 3,4% minder dan het voorgaande jaar. Portugal: Unilever Jerónimo Martins De joint-venture Unilever en Jerónimo Martins gaat tot 2015 een bedrag van 22 mln Euro investeren in het moderniseren van een fabriek in Sta. Iria da Azoia. De fabriek in Santarém zal daarentegen eind van dit jaar worden gesloten. De joint-venture zal zich in Portugal op voedingsmiddelen richten en zal de schoonmaakmiddelen afstoten. De werknemers van de te sluiten fabriek in Santarém worden opgenomen in de gemoderniseerde fabriek. Unilever Jerónimo Martins produceert in Portugal de merken Becel, Olá, Knorr, Vaqueiro en Planta. Portugal: Portugal stelt zich met Mediterraan dieet kandidaat voor UNESCO Portugal heeft zich, samen met Cyprus, Algerije en Kroatië, kandidaat gesteld voor opname op de werelderfgoedlijst Immateriëel Cultureel Erfgoed van UNESCO met het Mediterrane dieet. Een studie van GFK, in opdracht van de Portugese Stichting van Cardiologie, heeft echter uitgewezen dat 49% van de bevolking niet weet wat de term Mediterraan dieet inhoudt. De voornaamste kenmerken van dit dieet zijn het gebruik van plantaardige producten (fruit, groenten, peulvruchten en gedroogd fruit), brood en andere graanproducten, het gebruik van olijfolie als voornaamste vetstof en het gebruik van meer specerijen en minder zout. Een groter probleem is dat een aanzienlijk deel van de

7 bevolking deze eetgewoontes niet volgt met als gevolg een groter aantal mensen met obesitas en diabetes. De huidige crisis werkt ook niet mee; Portugezen eten slechter doordat zij minder koopkracht hebben. De snelle hap verschijnt steeds vaker op het menu. Colofon Contact: Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden Landbouwraad Paseo de la Castellana, 259D Madrid tel: fax: web: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor jou is bestemd. Indien je niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan je is toegezonden, word je verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten. This message may contain information that is not intended for you. If you are not the addressee or if this message was sent to you by mistake, you are requested to inform the sender and delete the message. The State accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the electronic transmission of messages.

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013 Nummer 6/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013 Berichten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit Spanje en Portugal Inhoud LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN

Nadere informatie

GLASTUINBOUW TURKIJE 88TUG02

GLASTUINBOUW TURKIJE 88TUG02 MARKT OVERZICHT GLASTUINBOUW TURKIJE 88TUG02 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie...4 2 Algemene beschrijving van Turkije...6 3 Sector beschrijving agrarische sector en verwerkende industrie...10 3.1 Marktomvang...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015 1/2015 Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015 Het consulaat-generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van automotive en (e)mobility

Nadere informatie

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 4/2014

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 4/2014 4/2014 Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 4/2014 Het consulaat-generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op automotive gebied in Duitsland. We horen

Nadere informatie

Rapport. Internationalisering MKB, handelsprioritaire landen en DGGFlanden. Oscar Lemmers Linda Rozendaal Fintan van Berkel Roger Voncken

Rapport. Internationalisering MKB, handelsprioritaire landen en DGGFlanden. Oscar Lemmers Linda Rozendaal Fintan van Berkel Roger Voncken w Rapport Internationalisering MKB, handelsprioritaire landen en DGGFlanden Oscar Lemmers Linda Rozendaal Fintan van Berkel Roger Voncken Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van

Nadere informatie

Een eerlijke boterham

Een eerlijke boterham Een eerlijke boterham Initiatiefnota van het lid Geurts (CDA) over versterken van de voedselketen Voor voedselzekerheid en voedselveiligheid in Nederland moeten we zorgen voor een sterke Nederlandse landbouwsector.

Nadere informatie

Voor de Nederlandse agribusiness, jaargang 38, nummer 12, december 2012/januari 2013

Voor de Nederlandse agribusiness, jaargang 38, nummer 12, december 2012/januari 2013 Berichten Buitenland Voor de Nederlandse agribusiness, jaargang 38, nummer 12, december 2012/januari 2013 Schommelende prijzen grondstoffen Colofon Berichten Buitenland is bestemd voor het Nederlandse

Nadere informatie

Nieuwsbrief Spanje, Portugal & Latijns-Amerika

Nieuwsbrief Spanje, Portugal & Latijns-Amerika Nieuwsbrief Spanje, Portugal & Latijns-Amerika Kwartaal 2 2003 (uitgave maart 2003) Index pag. 2 pag. 3 pag. 4 pag. 5 Groei onbemande tankstations Royal Cosun neemt banketspecialist over Ikea groeit hard

Nadere informatie

Internationaliserings- monitor 2015. Eerste kwartaal

Internationaliserings- monitor 2015. Eerste kwartaal Internationaliserings- monitor 2015 Eerste kwartaal Internationaliserings monitor 2015 Eerste kwartaal Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer ** Nader voorlopig cijfer x Geheim Nihil

Nadere informatie

Rapport. Internationalisering topsectoren, verdieping export van goederen. Jeanet Exel, Oscar Lemmers, Jeroen Ouwehand

Rapport. Internationalisering topsectoren, verdieping export van goederen. Jeanet Exel, Oscar Lemmers, Jeroen Ouwehand Rapport Internationalisering topsectoren, verdieping export van goederen Jeanet Exel, Oscar Lemmers, Jeroen Ouwehand Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nadere informatie

1. Toelichting afwijking (C7C/08): Investering Stedelijke Vernieuwing

1. Toelichting afwijking (C7C/08): Investering Stedelijke Vernieuwing Nummer 40, 01-03-2013 Nieuwsbrief IBI Nummer 40, 01-03-2013 Hierbij ontvangt u de veertigste nieuwsbrief Interbestuurlijke informatie (IBI). De nieuwsbrief IBI bestrijkt het brede terrein van interbestuurlijke

Nadere informatie

Elektriciteit in Nederland

Elektriciteit in Nederland Elektriciteit in Nederland Februari 2015 CBS 2014 Scientific Paper 1 Inhoud 1. Inleiding 3 1.1 Organisatie van elektriciteitsvoorziening 3 1.2 Leeswijzer 4 2. CBS en elektriciteit 4 2.1 Informatieverzameling

Nadere informatie

Exportkansen naar het Verenigd Koninkrijk. juli/ augustus 2013 voor de Nederlandse agribusiness jaargang 39

Exportkansen naar het Verenigd Koninkrijk. juli/ augustus 2013 voor de Nederlandse agribusiness jaargang 39 BuitenlandBerichten Exportkansen naar het Verenigd Koninkrijk nr 7 8 juli/ augustus 2013 voor de Nederlandse agribusiness jaargang 39 02 Inhoud Korte berichten 03 06 Let s go Dutch in the UK Exportkansen

Nadere informatie

Frugi Venta Jaarverslag 2009

Frugi Venta Jaarverslag 2009 Jaarverslag 2009 Jaarverslag 2009 Frugi Venta Jaarverslag 2009 Foto voorplaat: Langfruit BV 2 Inhoudsopgave pagina Voorwoord Wim Tacken Bedrijfsresultaten voortdurend onder druk 4 5 Missie Gezonde handel

Nadere informatie

Wie zaait, zal oogsten. Het belang van de Europese Unie voor een gezonde Nederlandse economie

Wie zaait, zal oogsten. Het belang van de Europese Unie voor een gezonde Nederlandse economie 1 Wie zaait, zal oogsten Het belang van de Europese Unie voor een gezonde Nederlandse economie maart 2012 Disclaimer en dankwoord: Dit rapport is geschreven voor The Greenery. Het is bedoeld als kennisbron

Nadere informatie

Logistiek van agro, food en feed producten

Logistiek van agro, food en feed producten ING Sectormanagement Transport & Logistiek Juni 2010 Logistiek van agro, food en feed producten Nieuwe logistieke kansen Agrologistiek DYNAMIEK IN Colofon Auteurs: S.J. van der Meulen ir. M.R.J. Kindt

Nadere informatie

Verklaring van tekens

Verklaring van tekens ICT kennis en economie 2015 ICT, kennis en economie 2015 Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer ** Nader voorlopig cijfer x Geheim Nihil (Indien voorkomend tussen twee getallen)

Nadere informatie

Het Nederlandse agrocluster op de wereldkaart

Het Nederlandse agrocluster op de wereldkaart Het Nederlandse agrocluster op de wereldkaart Voorwoord Er komt in de nabije toekomst veel op de Nederlandse agrosector af, maar er is alle reden om de toekomst van de land- en tuinbouw en de voedselverwerkende

Nadere informatie

ICT, kennis en economie 2012

ICT, kennis en economie 2012 ICT, kennis en economie 2012 Verklaring van tekens. gegevens ontbreken * voorlopig cijfer ** nader voorlopig cijfer x geheim nihil (indien voorkomend tussen twee getallen) tot en met 0 (0,0) het getal

Nadere informatie

Kansen in de Agro-Business Sector in Cabo Verde. Een praktische gids

Kansen in de Agro-Business Sector in Cabo Verde. Een praktische gids Kansen in de Agro-Business Sector in Cabo Verde Een praktische gids Inhoud Voorwoord Ambassadeur P.J. Kleiweg de Zwaan 2 Samenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Algemene informatie over Cabo Verde 6 2.1. Demografie

Nadere informatie

NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010

NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010 December 2010 NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010 Het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, geeft voor zijn relaties tweemaandelijks een nieuwsbrief uit. Dit is een

Nadere informatie

Jaarverslag 2011. Samen succes in vers

Jaarverslag 2011. Samen succes in vers Jaarverslag 2011 Samen succes in vers Toelichting In dit jaarverslag worden de financiële resultaten en de ontwikkelingen van Coöperatie Coforta U.A. en haar verkooporganisatie The Greenery B.V. uit het

Nadere informatie

het land van agrobusiness!

het land van agrobusiness! It lân fan kei? het land van agrobusiness! betekenis van het agrocomplex in Fryslân: omvang, ontwikkeling, SWOT en toekomstschets Engbert Boneschansker Erik Keppels Leeuwarden, februari 2006 1 B Bureau

Nadere informatie

Internationaliseringsmonitor

Internationaliseringsmonitor Internationaliseringsmonitor 2014 Tweede kwartaal Internationaliserings- monitor 2014 Tweede kwartaal Verklaring van tekens. Gegevens ontbreken * Voorlopig cijfer ** Nader voorlopig cijfer x Geheim Nihil

Nadere informatie

Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten

Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten h u i b s i lv i s, s i e m e n va n be r k u m, a n n e t t e n i j s, ru e r d ru be n e n t on y t e r p s t r a Internationale handel en landbouwbeleid: visies van vijf continenten (Een vijfspraak,

Nadere informatie

Versterking van de positie van Nederland in mondiale waardeketens

Versterking van de positie van Nederland in mondiale waardeketens Versterking van de positie van Nederland in mondiale waardeketens 16 mei 2014 Inhoudsopgave Samenvatting 1. Internationale ontwikkelingen De vorming van mondiale waardeketens Integratie van opkomende markten

Nadere informatie

Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid

Smakelijk weten. Trends in voeding en gezondheid Smakelijk weten Trends in voeding en gezondheid Voorwoord De tijd dat de zoektocht naar voedsel een groot deel uitmaakte van het dagelijks bestaan, ligt ver achter ons. Ook in de periode 1950 2012 is

Nadere informatie

Sojahandel- en ketenrelaties

Sojahandel- en ketenrelaties Sojahandel- en ketenrelaties Aard en omvang van de internationale sojahandel- en ketenrelaties met speciale focus op Brazilië, Argentinië en Nederland Siemen van Berkum Pim Roza Bram Pronk Eindrapport

Nadere informatie

Sneller betalen dat loont!

Sneller betalen dat loont! NYFER Straatweg 25 3621 BG BREUKELEN T 0346 291641 F 0346 291671 E nyfer@nyfer.nl I www.nyfer.nl Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van en met financiële steun van Kamer van Koophandel Rotterdam. De

Nadere informatie

A.U.V. Holding B.V. handelend onder de naam AUV Group

A.U.V. Holding B.V. handelend onder de naam AUV Group A.U.V. Holding B.V. handelend onder de naam AUV Group PROSPECTUS Stichting Administratiekantoor AUV (een stichting opgericht naar Nederlands recht, statutair gevestigd te Cuijk, Nederland) Dit Prospectus

Nadere informatie