Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013"

Transcriptie

1 Nummer 4/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 4/2013 Berichten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit Spanje en Portugal Inhoud LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN AKKER- EN TUINBOUW VEEHOUDERIJ EN ZUIVEL VISSERIJ EN AQUACULTUUR VOEDINGS- EN KWALITEITSAANGELEGENHEDEN VETERINAIRE AANGELEGENHEDEN DIVERSEN LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN Spanje: Twee ministers presenteren Plan voor internationalisering van de agri-food sector De minister van Landbouw, Voedsel en Milieu, Miguel Arias Cañete, heeft in mei samen met de Minister van Economie en Concurrentievermogen, Luis de Guindos, de strategische lijnen gepresenteerd om de Spaanse agro-food sector te internationaliseren. Het Plan is het resultaat van het werk dat verricht is door de werkgroep voor internationalisering van de agro-foodsector (GTSIA) die werd opgericht in juli De belangrijkste bestemmingsmarkt van de Spaanse agro-voedingsmiddelen blijft de EU-27, goed voor 75% van de totale export. Het was echter nodig nieuwe markten te ondersteunen om deze afhankelijkheid te verminderen. In waarde, is de bestemming van de Spaanse export naar derde landen in volgorde van belangrijkheid: Verenigde Staten, Rusland, Japan, China, Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Andorra, Noorwegen en Saoedi-Arabië. Opvallend is de schaarse Spaanse vertegenwoordiging op markten zoals Canada, Zuid-Korea of India. Op basis van geïdentificeerde tekortkomingen om te kunnen profiteren van het potentieel van Spaanse producten op de internationale markten, en gezien het feit dat het Plan geen eigen budget heeft, stelt het GTSIA voor om rond vier strategische thema s te werken: (1) coördinatie tussen overheden en de sectoren om efficiënter gebruik te kunnen maken van bestaande middelen, (2) bevorderen van informatie en scholing, (3) verbetering van de coördinatie van nationale en communautaire promotionele beleidsacties in het buitenland en (4) blijven werken aan de openstelling van de markten.

2 Portugal: CAP en APED ondertekenen akkoord De CAP, de grootste boerenbond in Portugal en de APED (Portugese Vereniging van Distributieketens) hebben samen een akkoord ondertekend van Best Practice op het gebied van handel in de landbouw- en distributiesector. Dit akkoord beoogt de verbetering van de handelsrelaties tussen beide sectoren en versterkingen van de positie van de nationale productie. Het is niet de eerste keer dat beide partijen een akkoord ondertekenen. In het jaar 1995 werd een protocol vastgelegd met als doel de Portugese landbouwproducten op de nationale markt te oriënteren en de eigen producten bij de consument te promoten. MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN Spanje: Omzet voedingsmiddelen- en drankenindustrie bedroeg 86,3 mld euro in 2012 De verkoop binnen deze sector daalde met 2,68% in 2012 tot 86,3 mld euro. De daling was nog sterker bij aftrek van de exportbijdrage, waardoor de binnenlandse verkoop afzakte tot het niveau van De export groeide in 2012 met 9,4% naar een totaal van 22,08 mld euro, met een positieve balans, van 3,03 mld euro. Spanje: Mercadona draagt 0,34 % bij aan Spaans BBP MERCADONA droeg vorig jaar 0,34% bij aan het nationale BBP, terwijl dit in 2011 slechts 0,1% was. In 2012 had de supermarktketen een netto winst van 508 miljoen euro en inkomsten van 19,08 mld, met in beide gevallen een groei van 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens een studie uitgevoerd door KPMG en de Deusto Business School, bestaat er het zogenaamde Mercadona-effect. Dit betekent onder andere dat elke nieuwe opening van een van haar supermarkten leidt tot de oprichting van tien nieuwe kleine winkels in de directe omgeving, waarvan de activiteit niet direct gerelateerd is aan voedingsmiddelen. Spanje: België betaalt hoogste prijs voor Spaanse tomaten Van de 20 voornaamste afnemers van Spaanse tomaten is België met 1.10 /kg, het land dat de hoogste prijs betaalt, gevolgd door Finland (0,99), Zweden (0,96), Denemarken (0,90), Letland (0,88) en Nederland (0,81 /kg). Deze gegevens hebben betrekking op de eerste vijf maanden van 2013 en zijn vervaardigd door Hortoinfo. Wat betreft afnamevolume bezet Duitsland nog steeds de eerste plaats, met een totaal van 120,46 miljoen kilo, en betaalt een gemiddelde prijs van 0,80 /kg. Frankrijk staat op de tweede plaats met 84,17 miljoen kilo (0,60 /kg), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 81,08 miljoen kilo (0.59 /kg) en op de vier plaats Nederland met 73,96 miljoen kilo. Portugal: Azië open voor Portugese producten Portugal heeft een MoU (Memorandum of Understanding) ondertekend met China voor de export van Portugese melk en melkproducten naar dat land. De onderhandelingen zijn in 2008 begonnen. Deze lange tijdsduur is te wijten aan voornamelijk veterinaire belemmeringen.

3 Het is de bedoeling dat na verloop van tijd de Chinese markt ook de deuren opent voor varkensvlees- en producten, paarden en fruit; producten waar China al interesse in heeft getoond en waar de onderhandelingen zich al in ver gevorderd stadium bevinden. Ook is Portugal aan tafel gaan zitten met Japan voor de export van kersen naar dat land. Deze onderhandelingen bevinden zich nog in een beginstadium en zijn het resultaat van een recent bezoek van de Staatssecretaris voor Voedingsaangelegenheden aan Japan. Portugal hoopt zo de agrovoedingsbalans meer in evenwicht te brengen. Het land importeert 30% meer dan het exporteert. Portugal: Omzet in distributie 1,9% gedaald; consumentengedrag wijzigt door aanhoudende crisis De verkoop in de retail is in 2012 met 1,9% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor, aldus de Portugese Vereniging van de Distributieketen, naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door Kantar Word Panel. Deze daling ligt hoofdzakelijk in de non food producten (6,4%), met uitzondering van de verkoop van smartphones; deze is opmerkelijk genoeg met 46% gestegen. De verkoop van voedingsmiddelen is met 1,3% gestegen. Ook hier gelden uitzonderingen: de verkoop van melkproducten is met 1,1% gedaald en dranken met 0,3%. De stijging heeft o.a. te maken met de herziening van de btw-tabellen in januari 2012 (verhoging) en de prijskortingen die de distributie hanteert. Het jaar 2012 was het jaar van de kortingen op allerlei producten. Elke winkel bood op allerlei mogelijke manieren kortingen aan om zo de klant te behouden. Deze trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Een andere belangrijke reden is dat door de aanhoudende crisis in het land het consumentengedrag verandert. Terwijl in het verleden vaak buiten de deur werd gegeten en dan voornamelijk tijdens de lunchpauze - nemen mensen steeds vaker hun broodtrommeltje mee naar het werk. Ook is op het werk veelal een magnetron beschikbaar zodat het thuis klaargemaakte eten kan worden opgewarmd. Nam in 2009 nog circa 27% van de werknemers zelfgemaakt eten mee naar het werk, is dit percentage in 2012 gestegen naar 40%. AKKER- EN TUINBOUW Portugal: Bloemen en sierplantenproductie in Portugal Anno 2012 zijn in Portugal bloemen- en sierteeltbedrijven, verspreid over hectaren, actief. Uitgesplitst houdt dit in dat de bloementeelt 564 hectaren (736 bedrijven) beslaat; bladgroen 185 hectaren (356 bedrijven) en sierplanten 617 hectaren (312 bedrijven). De afzet van bloemen vindt plaats bij de groothandel (40%), export (23%) en bloemisten (19%). De uitvoer gaat hoofzakelijk naar Nederland (43%) en Spanje (35%). Wat betreft bladgroen wordt het grootste deel uitgevoerd (43%) en gaat 37% naar de groothandel. Ook hier staat Nederland bovenaan met 60%, gevolgd door Duitsland met 18% en zowel Spanje als België 9%. De sierplanten vinden hun weg naar tuincentra (39%) en de externe markt (25%).Wederom staat Nederland bovenaan de lijst met 68%, gevolgd door Spanje en Italië, respectievelijk 29 en 26%.

4 VEEHOUDERIJ EN ZUIVEL Spanje: Spanje derde varkensvleesleverancier van Rusland in 2012 In 2012 exporteerde Spanje ton varkensvlees naar Rusland, 23% meer ten opzichte van Dankzij deze exportstijging is Spanje de derde varkensvleesleverancier op de Russische markt, terwijl zij in 2011 nog de vijfde leverancier was. Spanje: De eiersector had 37% meer omzet dan in 2012 De eiersector boekte in 2012 een omzetstijging van 37%, tot 1,324 mld euro. Dit als gevolg van gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod, veroorzaakt door invoering van de Richtlijn Dierenwelzijn. In Spanje zijn er geregistreerde legkippenboerderijen, met 46,8 miljoen kippen, in vergelijking met de 49,5 miljoen in VISSERIJ EN AQUACULTUUR Spanje: Blauwvintonijnquota voor de mediterrane vloot De door de ICCAT goedgekeurde vangsten voor 2013 zijn gefixeerd op ton, een stijging van 600 ton na vijf jaar van afname. Met deze stijging, Spanje heeft 93 ton meer dan vorig jaar ontvangen, komt de vastgestelde vangstquota voor blauwvintonijn op ton. Het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu heeft besloten de quotaverhoging niet proportioneel te distribueren onder de verschillende soorten visvangst, maar deze toe te wijzen aan een werkkapitaal voor ambachtelijke schepen, die tot nu toe alleen tonijn vingen als "bijvangst". Spanje: Het Ministerie van Landbouw verleent de-minimissteun aan de vloot die actief is in de baai van Algeciras Het Ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu verleent de-minimissteun, in overeenstemming met verordening (EG) , aan de vissersvloot van de havens van Algeciras en La Linea de la Concepción ter verlichting van het verlies aan inkomsten van die vaartuigen die niet kunnen vissen in de baai van Algeciras als gevolg van de acties van de autoriteiten van Gibraltar. Deze subsidies zullen worden toegekend voor een periode van 6 maanden, vanaf 1 augustus Zij kunnen worden verlengd indien de huidige situatie aanhoudt. Portugal: Landbouw leeft op door Alqueva Alqueva is het grootste waterreservoir in Europa en ook een van de grootste op het gebied van watervoorziening op Europees niveau. Het telt 23 stuwdammen, 37 pompstations, kilometer aan waterleidingen die door meer dan begunstigden kan worden gebruikt. Het heeft een enorm potentieel voor landbouwbedrijven en de agro-industrie van de hectares kunnen al met behulp van het Alqueva-reservoir worden beregend; op hectaren gebeurt dit al. Een aantal buitenlandse bedrijven heeft al geïnvesteerd in de regio van Alqueva. Zo vindt hier de productie van uien,

5 bestemd voor McDonalds, plaats. De 300 hectaren zullen dit jaar nog worden uitgebreid naar 600 hectaren. De uien worden vervolgens naar Spanje (bedrijf Vegenat) getransporteerd voor de verwerking ervan. Het Schotse farmaceutische bedrijf Macfarlan Smith teelt, na twee jaar testen te hebben uitgevoerd zowel in Spanje als Portugal, papaver voor de productie van morfine in de regio van Serpa, Cuba en Monte Novo. Het ligt in de bedoeling om 6000 hectare papaver (somniferum) te telen en eventueel een fabriek te bouwen voor de scheiding van de zaden en de rest van de plant. Binnenkort zal Japan verder investeren in de productie van tomaat. De groep Kagome, de grootste aandeelhouder van de Portugese Holding da Industria Transformator do Tomate, is voornemens, naast de optimalisering van de productie ook een onderzoekscentrum voor tomaten te starten. De Franse Verger du Soliel, die onlangs een samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten met het Amerikaanse Dole, zal op 40 hectare grond bij de plaats Serpa tafeldruiven gaan produceren, gevolgd door meloen. Ook is het bedrijf van plan om op een terrein van m2 een opslag, een fruitverwerkingsfabriek, koelruimtes, magazijnen en een kantoor te installeren. Om meer buitenlandse investeerders aan te trekken is de EDIA (Bedrijf voor de Ontwikkeling en Infrastructuur van het Alqueva), in samenwerking met de bank BES (banco Espirito Santo), een road-show gestart. Gedurende dit jaar nog zal aan investeerders uit Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Zuid-Afrika en Angola het potentieel dat het Alqueva-gebied biedt, worden getoond. Daarnaast zullen deze investeerders in contact worden gebracht met Portugese landbouwondernemers en partners. Dit bezoek wordt gehost door de EDIA en de Portugese bank BES, die op dit moment leider is wat betreft steun op het gebied van landbouwprojecten. Deze road-show wordt o.a. door het ministerie van landbouw en het AICEP, het bureau voor de buitenlandse betrekkingen gesteund. VOEDINGS- EN KWALITEITSAANGELEGENHEDEN Portugal: Sumol+Compal openen fabriek in Mozambique Het frisdranken- en sappenbedrijf Sumol+Compal heeft zijn eerste fabriek in Mozambique geopend. Met de investering is een bedrag van 8 mln Euro gemoeid. Deze fabriek, gevestigd in Boane, heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 30 mln liter, voldoende om rond de 170 mln mensen van hun producten te voorzien. VETERINAIRE AANGELEGENHEDEN Spanje: Het Vet+i platform ontwikkelt website Vetresponsable Het Spaanse Technologische Platform voor Diergezondheid, Vet+i, heeft de website ontwikkeld ter bevordering van verantwoord gebruik van diergeneesmiddelen en ter versterking van het toezichtsysteem voor diergeneesmiddelen. Het belangrijkste instrument dat wordt ingezet om deze doelen te bereiken zijn de gidsen die Vet+i heeft ontwikkeld per diersoort voor de veterinaire professional.

6 DIVERSEN Spanje: Productiekosten 93% van de landbouwinkomens Het intermediair verbruik steeg in 2012 met 6,4% in vergelijking met het voorgaande jaar. In de afgelopen vijf jaar zijn de productiekosten met 13,4% toegenomen terwijl de landbouwinkomens met 1,3% daalden. Meststoffen waren een van de uitgavenposten die het meest gestegen waren en wel met 9% vergeleken met Bovendien is de verbruikte hoeveelheid met 3,8% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Uitgaven aan veevoer, die 52,2% van de totale productiekosten vertegenwoordigen, ondergingen een stijging van 8%. Spanje: Nutreco overweegt verkoop van de grootste kippenproducent in Spanje Nutreco wil zich richten op haar strategische bedrijfsontwikkeling en lijkt op zoek te gaan naar alternatieven, inclusief de verkoop van haar lokale bedrijven in Spanje. Zoals gemeld door de krant Expansion, zou het bedrijf kopers zoeken voor de Grupo Sada (pluimveeproductie), Nanta (mengvoer) en Inga Food (varkenshouderij). In Spanje is Grupo Sada marktleider op het gebied van pluimveeproductie, met een marktaandeel van 27%, terwijl de varkensproductie van Inga Food gelijk is aan 2% van het nationale totaal. Beide bedrijven realiseerden een omzet van 868 miljoen euro in Het mengvoerbedrijf Nanta, tevens nummer één in Spanje, heeft een marktaandeel van 13% en had een omzet van meer dan 600 miljoen euro in Spanje: 7,5% minder uitgaven Spaanse families in de horeca in 2012 Volgens de Huishoudbudgetenquête van het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek, bedroegen de gemiddelde gezinsuitgaven aan hotels, cafetaria s en restaurants vorig jaar euro, 7,5% minder dan in In totaal besteedden de huishoudens in 2012 gemiddeld euro, 3,4% minder dan het voorgaande jaar. Portugal: Unilever Jerónimo Martins De joint-venture Unilever en Jerónimo Martins gaat tot 2015 een bedrag van 22 mln Euro investeren in het moderniseren van een fabriek in Sta. Iria da Azoia. De fabriek in Santarém zal daarentegen eind van dit jaar worden gesloten. De joint-venture zal zich in Portugal op voedingsmiddelen richten en zal de schoonmaakmiddelen afstoten. De werknemers van de te sluiten fabriek in Santarém worden opgenomen in de gemoderniseerde fabriek. Unilever Jerónimo Martins produceert in Portugal de merken Becel, Olá, Knorr, Vaqueiro en Planta. Portugal: Portugal stelt zich met Mediterraan dieet kandidaat voor UNESCO Portugal heeft zich, samen met Cyprus, Algerije en Kroatië, kandidaat gesteld voor opname op de werelderfgoedlijst Immateriëel Cultureel Erfgoed van UNESCO met het Mediterrane dieet. Een studie van GFK, in opdracht van de Portugese Stichting van Cardiologie, heeft echter uitgewezen dat 49% van de bevolking niet weet wat de term Mediterraan dieet inhoudt. De voornaamste kenmerken van dit dieet zijn het gebruik van plantaardige producten (fruit, groenten, peulvruchten en gedroogd fruit), brood en andere graanproducten, het gebruik van olijfolie als voornaamste vetstof en het gebruik van meer specerijen en minder zout. Een groter probleem is dat een aanzienlijk deel van de

7 bevolking deze eetgewoontes niet volgt met als gevolg een groter aantal mensen met obesitas en diabetes. De huidige crisis werkt ook niet mee; Portugezen eten slechter doordat zij minder koopkracht hebben. De snelle hap verschijnt steeds vaker op het menu. Colofon Contact: Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden Landbouwraad Paseo de la Castellana, 259D Madrid tel: fax: web: Dit bericht kan informatie bevatten die niet voor jou is bestemd. Indien je niet de geadresseerde bent of dit bericht abusievelijk aan je is toegezonden, word je verzocht dat aan de afzender te melden en het bericht te verwijderen. De Staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die verband houdt met risico's verbonden aan het elektronisch verzenden van berichten. This message may contain information that is not intended for you. If you are not the addressee or if this message was sent to you by mistake, you are requested to inform the sender and delete the message. The State accepts no liability for damage of any kind resulting from the risks inherent in the electronic transmission of messages.

Geachte mevrouw, Met vriendelijke groet, adviseur bedrijfsvoering

Geachte mevrouw, Met vriendelijke groet, adviseur bedrijfsvoering Cc: Onderwerp: RE: Vragen betreffende Offerteaanvraag Vormgeving grote verplichtstelling, kenmerk 021500100.017.040 Datum: woensdag 4 maart 2015 9:53:42 Bijlagen: Bijlage (nummer optioneel) Verklaring

Nadere informatie

Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC:

Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC: Gera Gerritsen Van: Hermine van den Berg-van Zijl Verzonden: woensdag 17 september 2014 18:01 Aan: Marjon Opgenoort-Peeters; Karin Klooswijk; Manon Bieleman; Erna van de Peppel; Ben Lampe CC: Peter Spitteler;

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012

NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 NIEUWSBRIEF NLRF 2013 Nummer 1, December 2011/Januari 2012 Dit is de eerste Nieuwsbrief over het Nederland-Ruslandjaar 2013 (NLRF2013). Op deze manier houden wij u

Nadere informatie

Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012

Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012 Nummer 36, 23-07-2012 Nieuwsbrief IBI Nummer 36, 23-07-2012 Hierbij ontvangt u de zesendertigste nieuwsbrief Interbestuurlijke informatie (IBI). De nieuwsbrief IBI brengt informatie over het brede terrein

Nadere informatie

Nieuwsbrief Van Werk Naar Werk Nr7, 12juni2014

Nieuwsbrief Van Werk Naar Werk Nr7, 12juni2014 Nr 7, 12 juni 2014 Nieuwsbrief Van Werk Naar Werk Nr7, 12juni2014 Met deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van het Van Werk Naar Werk-beleid bij Dii. Deze nieuwsbrief verschijnt tweewekelijks en

Nadere informatie

Vanaf 21 april is de website van Agentschap NL in een nieuw jasje gestoken. De toegankelijkheid en leesbaarheid zijn aanzienlijk verbeterd.

Vanaf 21 april is de website van Agentschap NL in een nieuw jasje gestoken. De toegankelijkheid en leesbaarheid zijn aanzienlijk verbeterd. nummer 2, april 2011 EVOA Nieuwsbrief nummer 2, april 2011 Nieuwsbrief voor internationaal afvaltransport Inhoud Website van EVOA in een nieuw jasje Nieuwe tool om de hoogte van de financiële zekerheid

Nadere informatie

1. Toelichting afwijking (C7C/08): Investering Stedelijke Vernieuwing

1. Toelichting afwijking (C7C/08): Investering Stedelijke Vernieuwing Nummer 40, 01-03-2013 Nieuwsbrief IBI Nummer 40, 01-03-2013 Hierbij ontvangt u de veertigste nieuwsbrief Interbestuurlijke informatie (IBI). De nieuwsbrief IBI bestrijkt het brede terrein van interbestuurlijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013 Nummer 6/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 6/2013 Berichten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit Spanje en Portugal Inhoud LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 27. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/77

Nieuwsbrief NRGD. Editie 27. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/77 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 27 VULLING REGISTER VORDERT GESTAAG! / 2 NOVEMBER 2011 In deze editie: De vulling van het register

Nadere informatie

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013

Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka maart 2013 Page 1 of 5 Schoten, Beppie van Van: Agentschap NL - EiOI Verzonden: donderdag 4 april 2013 16:24 Aan: Agentschap NL - EiOI Onderwerp: Nieuwsbrief KP7, Horizon 2020 en Eureka - maart 2013 maart 2013 Nieuwsbrief

Nadere informatie

Wat te doen met uw vakantie-uitkering? Inzetten of uitbetalen? Doe mee aan de P Direkt fiets fotoactie en win!

Wat te doen met uw vakantie-uitkering? Inzetten of uitbetalen? Doe mee aan de P Direkt fiets fotoactie en win! Wat te doen met uw vakantie-uitkering? Inzetten of uitbetalen? Doe mee aan de P Direkt fiets fotoactie en win! Doet u dit jaar belastingaangifte? Uw jaaropgave vindt u in het P Direktportaal Betaaldata

Nadere informatie

Welke stukken ontbraken er in het incomplete dossier dat professor Maat bij de eerst inzage te zien kreeg?

Welke stukken ontbraken er in het incomplete dossier dat professor Maat bij de eerst inzage te zien kreeg? Verzonden: dinsdag 19 januari 2016 13:28 Aan: ' - BD/NCTV/PDCT/PBI';. - BD/NCTV'; CC: '. - BD/NCTV/PDCT/VS'; Onderwerp: RE: Nieuwe Kamervraag inzake het feitenrelaas over professor Maat Beste Ik weet niet

Nadere informatie

NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010

NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010 December 2010 NBV themanummer Nieuwsbrief December 2010 Het Nationaal Bureau Verbindingsbeveiliging (NBV), onderdeel van de AIVD, geeft voor zijn relaties tweemaandelijks een nieuwsbrief uit. Dit is een

Nadere informatie

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013

Internationale varkensvleesmarkt 2012-2013 Internationale varkensvleesmarkt 212-213 In december 212 vond de jaarlijkse conferentie van de GIRA Meat Club plaats. GIRA is een marktonderzoeksbureau, dat aan het einde van elk jaar een inschatting maakt

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in opnieuw

Nadere informatie

-www.twitter.com/omdenhaag

-www.twitter.com/omdenhaag Van: Pritl Stift Verzonden: donderdag 21 augustus 2014 15:44 Aan: Heer, 1. de CAPDen Haag) Onderwerp: Re: Verzoek contact Hoepel op. Jullie begonnen. groeten, de hoofdredactie Op 21 augustus 2014 15:39

Nadere informatie

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015 NOVI Nieuws NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 1, juli 2015 Nieuwsmail voor professionals bij de overheid, in de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke

Nadere informatie

LMA nieuwsbrief nr. 4, 2014 Beste lezer,

LMA nieuwsbrief nr. 4, 2014 Beste lezer, LMA nieuwsbrief nr. 4, 2014 Beste lezer, Wij zijn voor vragen over de onderwerpen in deze nieuwsbrief te bereiken via helpdesk@lma.nl of telefoonnummer: (088) 6025969 (bereikbaar op werkdagen tussen 09:00

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2014

De agrarische handel van Nederland in 2014 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Totale Nederlandse handelsoverschot is in gelijk gebleven aan het niveau van ( 47,6 mld.); handelsoverschot agrarische producten komt

Nadere informatie

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 2, oktober 2015

NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 2, oktober 2015 NOVI Nieuws NOVI Nieuws Nieuwsmail van het programmateam Nationale Omgevingsvisie Nr. 2, oktober 2015 Nieuwsmail voor professionals bij de overheid, in de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 3/2013

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 3/2013 Nummer 3/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 3/2013 Inhoud MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN AKKER- EN TUINBOUW VEEHOUDERIJ EN ZUIVEL VISSERIJ EN AQUACULTUUR PLATTELANDSONTWIKKELING NATUUR, BOS,

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2013

De agrarische handel van Nederland in 2013 De agrarische handel van Nederland in 2013 1. Opvallende ontwikkelingen Totale handelsoverschot groeit met 4,5 miljard; aandeel agrarische producten 2 miljard Nederlandse agrarische export neemt in 2013

Nadere informatie

Statistiek Bloembollen

Statistiek Bloembollen Statistiek Bloembollen Van Ed Slagboom Afdeling Statistiek Telefoonnummer 079-3470652 Pt-nummer Uw emailadres Zoetermeer d.d. 03 augustus 2009 Hierbij bieden wij u aan de exportstatistiek over de bloembollen

Nadere informatie

Inventaris. nr. document reeds openbaar niet geheel deels 10.1.c 10.2.e 10.2.g 11.1 DEC nr. 8 1 Uitnodiging bijeenkomst x x x

Inventaris. nr. document reeds openbaar niet geheel deels 10.1.c 10.2.e 10.2.g 11.1 DEC nr. 8 1 Uitnodiging bijeenkomst x x x Inventaris wordt verstrekt weigeringsgronden nr. document reeds openbaar niet geheel deels 10.1.c 10.2.e 10.2.g 11.1 DEC nr. 8 1 Uitnodiging bijeenkomst x x x 2 Aanvraagformulier x x x 3 Reglement x 4

Nadere informatie

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler

Exportmonitor 2011. Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Exportmonitor 2011 Het noordelijke bedrijfsleven wordt steeds internationaler Uit de Exportmonitor 2011 blijkt dat het noordelijk bedrijfsleven steeds meer aansluiting vindt bij de wereldeconomie. De Exportmonitor

Nadere informatie

Marktontwikkelingen varkenssector

Marktontwikkelingen varkenssector Marktontwikkelingen varkenssector 1. Inleiding In de deze nota wordt ingegaan op de marktontwikkelingen in de varkenssector in Nederland en de Europese Unie. Waar mogelijk wordt vooruitgeblikt op de te

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE BELGIË

LANDEN ANALYSE BELGIË LANDEN ANALYSE BELGIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse geeft de sector (cijfermatig) inzicht in de huidige (2013) en toekomstige (2018) waarde van de consumptie van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK

LANDEN ANALYSE FRANKRIJK LANDEN ANALYSE FRANKRIJK Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee9 de sector (cijfermabg) inzicht in de huidige (2013) en toekomsbge (2018) waarde van de consumpbe van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Internationale handel visproducten

Internationale handel visproducten Internationale handel visproducten Marktmonitor ontwikkelingen 27-211 en prognose voor 212 Januari 213 Belangrijkste trends 27-211 Ontwikkelingen export De Nederlandse visverwerkende industrie speelt een

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2010

De agrarische handel van Nederland in 2010 De agrarische handel van Nederland in 1. Opvallende ontwikkelingen Wereldhandel in agrarische producten daalde in met ruim 10%, maar vertoont in weer herstel Nederlandse agrarische export groeit in naar

Nadere informatie

De agrarische handel van Nederland in 2012

De agrarische handel van Nederland in 2012 De agrarische handel van Nederland in 2012 1. Opvallende ontwikkelingen Totale wereldhandel in agrarische producten groeit voor tweede opeenvolgende jaar met ruim 10% Nederlandse agrarische export groeit

Nadere informatie

Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14. Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie

Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14. Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Handelsstromen Rozenstruiken 2009 / 14 Zoetermeer, Maart 2009 Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Afdeling Markt en Innovatie Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE SPANJE

LANDEN ANALYSE SPANJE LANDEN ANALYSE SPANJE Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Wijnimport Nederland naar regio

Wijnimport Nederland naar regio DO RESEARCH Wijnimport Nederland naar regio Sterke opmars wijn uit Chili Jeroen den Ouden 1-10-2011 Inleiding en inhoudsopgave Pagina I De invoer van wijn in Nederland 1 II De invoer van wijn naar herkomst

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN

LANDEN ANALYSE DENEMARKEN LANDEN ANALYSE DENEMARKEN Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee6 de sector (cijferma?g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms?ge (2018) waarde van de consump?e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE DUITSLAND

LANDEN ANALYSE DUITSLAND LANDEN ANALYSE DUITSLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

IMPACTANALYSE RUSLAND

IMPACTANALYSE RUSLAND Studiedienst Stafmedewerkers Diestsevest 40 3000 Leuven T (016) 28 64 11 F (016) 28 64 09 PERSNOTA Datum 31 juli 2015 Betreft: IMPACTANALYSE RUSLAND 1 ALGEMENE CONTEXT De EU-28 exporteerde in 2013 voor

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België - 2009 -

De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België in 2009 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van 2009 Zoals lang gevreesd, werden in 2009 de gevolgen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47

Nieuwsbrief NRGD. Editie 11 Newsletter NRGD. Edition 11. pagina 1 van 5. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/47 pagina 1 van 5 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 11 Newsletter NRGD Edition 11 17 MAART 2010 Het register is nu opengesteld! Het Nederlands Register

Nadere informatie

- BD/DRD/NCC )- BD/DV/P&B

- BD/DRD/NCC )- BD/DV/P&B Van: Verzonden: CC: Onderwerp: Bijlagen: BD/DRD/NCC/ECO donderdag 9 oktober 2014 8:05 - BD/DRD/NCC )- BD/DV/P&B FW: Bericht NL-taal definitief.doc Bericht zuurstofmasker NL-taal definitief.doc DV; - minbuza.nl)

Nadere informatie

Onderwerp: 714068 MER Windpark De Veenwieken Toetsing LVNL & ILenT

Onderwerp: 714068 MER Windpark De Veenwieken Toetsing LVNL & ILenT Marjolein Pigge Van: CNSToetsing@lvnl.nl Verzonden: maandag 11 mei 2015 14:52 Aan: CC: henk.van.den.berg@ilent.nl Onderwerp: RE: 714068 MER Windpark De Veenwieken Toetsing LVNL & ILenT Beste heer Vogelaar/Bouke,

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2014- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld

NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld NZV LUSTRUM - De Veeteler in de Wereld Frans Keurentjes Raad van Commissarissen / Bestuurslid FrieslandCampina 5 november 2015 Wereldwijd Europa Nederland Duitsland België Griekenland Hongarije Roemenië

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE NEDERLAND

LANDEN ANALYSE NEDERLAND LANDEN ANALYSE NEDERLAND Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee5 de sector (cijferma>g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms>ge (2018) waarde van de consump>e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

Acties raken op stoom

Acties raken op stoom Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Acties raken op stoom Nieuwsbrief Meldpunt Verspilling in de zorg - mei '14 nr. 4 Vandaag, 28 mei, is een voortgangsbrief over het Programma

Nadere informatie

LANDEN ANALYSE ITALIË

LANDEN ANALYSE ITALIË LANDEN ANALYSE ITALIË Algemeen LANDEN ANALYSE ALGEMEEN De Landen Analyse gee7 de sector (cijferma@g) inzicht in de huidige (2013) en toekoms@ge (2018) waarde van de consump@e van snijbloemen en potplanten

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 5/2013

Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 5/2013 Nummer 5/2013 Nieuwsbrief Spanje en Portugal Nummer 5/2013 Berichten op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit uit Spanje en Portugal Inhoud LANDBOUWPOLITIEKE AANGELEGENHEDEN MARKT- EN HANDELSAANGELEGENHEDEN

Nadere informatie

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export

nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 30 augustus 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Witloof - Evolutie - Export SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 856 van FRANCESCO VANDERJEUGD datum: 3 augustus 216 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Witloof - Evolutie - Export Witloof, althans grondwitloof,

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014

Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014 Juli 2014 Nieuwsbrief voor examinatoren voor luchtvarenden Juli 2014 Inhoud Afwijken Flight Test Schedules Aftekenen Europese brevetten door RFE LPE-level 4 voortaan vier jaar geldig Wijzen op juiste gegevens

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - september 2015 De wereldhandel nam, na een langdurige periode van krimp, in het derde kwartaal van 2015 toe. Alleen boter en -olie liet voor het

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten

Arm en Rijk. Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten Arm en Rijk Hoofdstuk 2: Arm en rijk in de Verenigde Staten 2.1 Rijk en arm in de Verenigde Staten De rijke Verenigde Staten Je kunt op verschillende manieren aantonen dat de VS een rijk land is. Het BNP

Nadere informatie

Internationale handel in goederen van Nederland 2012

Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Webartikel 2013 Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Wiel Packbier 11-11-2013 gepubliceerd op cbs.nl Samenvatting De internationale handel in goederen is in 2012 wederom minder hard gegroeid.

Nadere informatie

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 2, mei 2014

Nieuwsbrief forensische zorg Nr 2, mei 2014 Nr 2, mei 2014 Nieuwsbrief forensische zorg Nr 2, mei 2014 Inhoud Invoer Wet forensische zorg uitgesteld Project IDU forensische zorg Doorstroming Werkwijze productieverantwoording 2013 Media-aandacht

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - december 2015 De wereldhandel liet bij alle zuivelproducten een groei zien in het vierde kwartaal. Kaas nam fors toe in de laatste drie maanden

Nadere informatie

FACTSHEET FRESH VEGETABLES

FACTSHEET FRESH VEGETABLES miljoen dollar cq. 1000 ton Factsheet verse groenten januari 2016 FACTSHEET FRESH VEGETABLES Fruit&VegetableFacts; JanKeesBoon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com WERELDHANDEL VERSE GROENTEN IN 2015

Nadere informatie

LMA nieuwsbrief nr. 3, 2014 Beste lezer,

LMA nieuwsbrief nr. 3, 2014 Beste lezer, LMA nieuwsbrief nr. 3, 2014 Beste lezer, Wij zijn voor vragen betreffende de onderwerpen in deze nieuwsbrief te bereiken via helpdesk@lma.nl of telefoonnummer: (088) 6025969 (bereikbaar op werkdagen tussen

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België. - 2 de semester

De buitenlandse handel van België. - 2 de semester De buitenlandse handel van België - 2 de semester 2008-1 De buitenlandse handel van België tijdens het eerste semester van 2008 (Bron: NBB communautair concept) Analyse van de cijfers m.b.t. het eerste

Nadere informatie

Potplanten en jonge planten 2007

Potplanten en jonge planten 2007 Importnota Potplanten en jonge planten 2007 HBAG Bloemen en Planten Aalsmeer, oktober 2008 Jan Lanning Monique Sassen Inleiding Het HBAG Bloemen en Planten heeft op basis van het meest recente AIPH-Union

Nadere informatie

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015

Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015 1/2015 Nieuwsbrief Automotive & (e)mobility Duitsland 1/2015 Het consulaat-generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van nieuws en activiteiten op het gebied van automotive en (e)mobility

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt

Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Examen economie thema 2 deel 1 Theorie thema 2: Produceren voor de wereldmarkt Door: F. De Smyter en P. Holvoet 1. Geef een correcte omschrijving van de volgende economische begrippen: a) Globalisering:.

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2013-I nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2013- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Handels- en Welvaartseffecten van Vrijhandelsakkoorden

Handels- en Welvaartseffecten van Vrijhandelsakkoorden Handels- en Welvaartseffecten van Vrijhandelsakkoorden Jan Van Hove KU Leuven & INFER jan.vanhove@kuleuven.be Vleva 13 januari 2015 * Met dank aan de Vlaamse overheid voor de financiële ondersteuning van

Nadere informatie

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011

Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Enquête Internationalisering Rapportage Persbericht januari 2011 Auteurs: P. M. Walison MSc, Trainee Internationaal Ondernemen Dhr. P. van Kuijen, Sectormanager Zoetermeer, 24 januari 2011 Hoewel aan de

Nadere informatie

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research

Sectorupdate. Export bloemen en planten. 25 juni 2012. Economisch Bureau, Sector & Commodity Research Sectorupdate Export bloemen en planten Economisch Bureau, Sector & Commodity Research 25 juni 2012 Exportgroei ondanks crisis in de eurozone Rusland vierde exportbestemming door sterke toename van de export

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

Het bezwaar is afgewezen omdat het een gemeente verordening betreft waar geen bezwaar tegen gemaakt kan worden.

Het bezwaar is afgewezen omdat het een gemeente verordening betreft waar geen bezwaar tegen gemaakt kan worden. From: Stephanie Boom (Gemeente Oosterhout) Sent: vrijdag 7 maart 2014 9:05:20 To: #Servicepunt PIM Cc: Subject: svp inboekenfw: Brief gemeente Oosterhout Van: Hans Knol [mailto:h.knol@gnk-group.com] Verzonden:

Nadere informatie

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen

21-11-2014. Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 21-11-2014 Product Marktbeeld Poinsettia 2014 FloraHolland productteam Bloeiend seizoen 1 21-11-2014 Historie De kerstster, kerstroos of poinsettia (Euphorbia pulcherrima), behoort tot de wolfsmelkfamilie

Nadere informatie

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen

Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Sectorrapport Bos- en haagplantsoen Najaar 2009 Inhoudsopgave Terugblik seizoen 2008/2009...................................................................................... 3 Najaar 2009 sector bos-

Nadere informatie

Oekraïne (foto s zijn terug te vinden op www.liba.be)

Oekraïne (foto s zijn terug te vinden op www.liba.be) Landbouw in Oekraïne 12/05/2011 Oekraïne (foto s zijn terug te vinden op www.liba.be) Oekraïne is groter dan elk land van de EU. De goede ligging van het land, gecombineerd met de vruchtbare bodems, geeft

Nadere informatie

Minder faillissementen in 2016

Minder faillissementen in 2016 Vooruitzicht faillissementen Minder faillissementen in 2016 Faillissementen nog altijd boven pre-crisis niveau In 2016 voor derde jaar op rij minder faillissementen.maar nog altijd niet terug op pre-crisis

Nadere informatie

De Watersector Exportindex (WEX)

De Watersector Exportindex (WEX) De Watersector Exportindex (WEX) Prognose 2005 drs. P. Gibcus drs. W.H.J. Verhoeven Zoetermeer, februari 2006 Dit onderzoek is gefinancierd door het programma Partners voor Water. De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Product-info Tomaat Een kwantitatieve analyse van productie, handel en consumptie van tomaat 2010

Product-info Tomaat Een kwantitatieve analyse van productie, handel en consumptie van tomaat 2010 Product-info Tomaat Een kwantitatieve analyse van productie, handel en consumptie van tomaat 2010 PT 2010-66 September 2010 - Peter van der Salm Productschap Tuinbouw, Markt & Innovatie Product-info Tomaat

Nadere informatie

De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers. http://economie.fgov.be

De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers. http://economie.fgov.be De handel tussen België en de Verenigde Staten: enkele cijfers De goederenuitvoer naar de VS in 2014 De Belgische goederenuitvoer naar de VS bedroeg 19,18 miljard euro, een toename in lopende prijzen met

Nadere informatie

Toerisme in perspectief

Toerisme in perspectief Toerisme in perspectief NBTC afdeling Research Leidschendam 10-7-2012 Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 811 van TOM VAN GRIEKEN datum: 10 augustus 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Kinderen die worden opgevoed in het buitenland

Nadere informatie

Werkloosheid in de Europese Unie

Werkloosheid in de Europese Unie in de Europese Unie Diana Janjetovic en Bart Nauta De werkloosheid in de Europese Unie vertoont sinds 2 als gevolg van de conjunctuur een wisselend verloop. Door de economische malaise in de jaren 21 23

Nadere informatie

Nieuwsbrief NRGD. Editie 29. pagina 1 van 6. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/79

Nieuwsbrief NRGD. Editie 29. pagina 1 van 6. http://nieuwsbrieven.nrgd.nl/newsletter/email/79 pagina 1 van 6 Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie Nieuwsbrief NRGD Editie 29 STAND VAN ZAKEN REGISTER: 426 AANVRAGEN / 15 MAART 2012 1. Stand van zaken register: 426 aanvragen

Nadere informatie

Marktbeeld appels en peren

Marktbeeld appels en peren Afzet appels en peren door Russische boycot in de verdrukking Productie De appelproductie in de EU bedroeg in 215 ruim 12 miljard kilo. Dit was de op één na grootste EUoogst ooit. Bijna een derde van de

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten

Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Hoofdstuk 4 De marktontwikkeling van biologische producten Voor dit hoofdstuk zijn de bestedingen gemeten in alle verkoopkanalen: supermarkten, speciaalzaken, out of home, huisverkoop, boerenmarkt en webwinkels.

Nadere informatie

DE BUITENLANDSE HANDEL VAN BELGIË NA DE EERSTE 9 MAANDEN VAN 2011

DE BUITENLANDSE HANDEL VAN BELGIË NA DE EERSTE 9 MAANDEN VAN 2011 DE BUITENLANDSE HANDEL VAN BELGIË NA DE EERSTE 9 MAANDEN VAN 2011 De buitenlandse handel van België na de eerste 9 maanden van 2011 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van de eerste

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Onderzoek Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen KORTRIJK HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Kortrijk Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015

Rabobank Food & Agri. Druk op varkensvleesmarkt blijft. Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Rabobank Food & Agri Kwartaalbericht Varkens Q2 2015 Druk op varkensvleesmarkt blijft De vooruitzichten voor de Nederlandse varkenshouderij voor het tweede kwartaal 2015 blijven mager. Ondanks de seizoensmatige

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Oostende Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Machinebouw Duitsland 3/2014

Nieuwsbrief Machinebouw Duitsland 3/2014 3/2014 Nieuwsbrief Machinebouw Duitsland 3/2014 Het Consulaat-Generaal te München geeft regelmatig een kort overzicht van het Duitse nieuws over de machinebouwsector, met een versterkte focus op Zuid-Duitsland.

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen ARDOOIE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Tielt Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen RUISELEDE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Tielt Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 6 maanden 2011 1 De buitenlandse handel van België na het eerste semester van 2011 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van de eerste 6 maanden van

Nadere informatie

Visserij in Cijfers. Trends in zeevisserij. Kees Taal en Mike Turenhout. Scheveningen. 28 februari 2014

Visserij in Cijfers. Trends in zeevisserij. Kees Taal en Mike Turenhout. Scheveningen. 28 februari 2014 Visserij in Cijfers Trends in zeevisserij Kees Taal en Mike Turenhout Scheveningen 28 februari 2014 Visserij in Cijfers Jaarlijkse publicatie Vanaf nu via LEI-internet te downloaden www.visserijincijfers.nl

Nadere informatie

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL

WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL TOELICHTING CONTACT WERELDZUIVELHANDEL ACTUEEL Januari - juni 2015 De wereldhandel nam in het tweede kwartaal van 2015 fors af, waarmee de lijn werd voortgezet van de twee voorgaande kwartalen. Ook nu

Nadere informatie