Talentgerichte benadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Talentgerichte benadering"

Transcriptie

1 Talentgerichte benadering 4. Strengths-based development (*) Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hoe creëren we een stimulerend leerklimaat waarin studenten het beste uit zichzelf kunnen halen? Dit was de uitgangsvraag bij de introductie van strengths-based development. Dit is een methodiek voor coaching, opleiding en ontwikkeling die haar wortels heeft in de positieve psychologie en de Appreciative Inquiry-benadering. De kern van deze benadering is dat niet de deficiënties (dat wat iemand niet kan), maar juist de talenten, persoonlijke kwaliteiten en sterke kanten van de student het vertrekpunt vormen voor zijn opleiding en ontwikkeling. Djoerd Hiemstra is psycholoog, werkt als beleidsadviseur en onderzoeker aan de NHL Hogeschool. Hij heeft deze methodiek verder ontwikkeld en vertaald naar de Nederlandse context. Competentie vs. talent? Een competentie-ontwikkelingsprogramma begint met het opstellen van een competentieprofiel waarin het vereiste niveau van functioneren wordt beschreven. Vervolgens vindt een assessment plaats waarin het functioneren van een student wordt beoordeeld in relatie tot het competentieprofiel. Het ontwikkelingstraject richt zich dan op die competenties die nog onvoldoende ontwikkeld zijn. Strengths-based development werkt op een vergelijkbare manier, maar vanuit een net iets andere invalshoek. Dit programma begint met een assessment waarin wordt onderzocht wat de talenten, persoonlijke kwaliteiten en sterke kanten van de student zijn. Het ontwikkelingstraject richt zich vervolgens op het beter leren kennen, het effectiever gebruiken en het verder ontwikkelen van deze kwaliteiten. Beide methoden kunnen elkaar aanvullen. Competentieontwikkeling is vooral gericht op het behalen van het vereiste niveau van functioneren. Het gaat erom de in het competentieprofiel beschreven norm te behalen. Strengths-based development is vooral gericht op het bevorderen van optimaal functioneren. Het is een benadering voor opleiding en ontwikkeling die sterk intrinsiek motiverend is. Strengths-based development programma s worden onder andere toegepast in het kader van studieloopbaanbegeleiding, eerstejaars introductie, stagebegeleiding en excellentietrajecten.

2 Er is inmiddels al redelijk wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van strengths-based development. Het algemene beeld is dat deze programma s een positief effect hebben op de motivatie, het zelfvertrouwen, de inzet en het welbevinden van deelnemers. Drie instrumenten De Nederlandse versie van de methodiek bestaat uit drie instrumenten. 1. Een assessment-instrument, de Talentenwijzer De Talentenwijzer is een Nederlandse variant op de VIA Signature Strengths Inventory, de Clifton StrengthsFinder en Realise2 (zie verdere lectuur). De Talentenwijzer is een hulpmiddel dat studenten kunnen gebruiken om hun persoonlijke kwaliteiten te benoemen. Het doel is om te bepalen bij welke kwaliteiten de student een gevoel van identificatie, competentie en authenticiteit ervaart: dit past bij mij, dit is waar ik goed in ben, dit is waar ik plezier aan beleef. De talenten in de Talentenwijzer zijn positief geformuleerde persoonlijke eigenschappen die relevant zijn in een werk- of studiesituatie. 2. Het Werkboek Talentenwijzer voor studenten, met vier soorten oefeningen: - Identificatie-oefeningen: het benoemen van je talenten. - Exploratie-oefeningen: het beter leren kennen van je talenten. - Utilisatie-oefeningen: het gebruiken van je talenten (zie voorbeeld in de kadertekst, oefening 10). - Inspiratie-oefeningen: het ontwikkelen van een visie op je toekomst, uitgaande van je talenten. Een voorbeeld van een utilisatie-oefening: de student onderzoekt hoe hij zijn talenten gebruikt bij een concrete studietaak waar hij goed in is. Vervolgens kijkt hij of hij zijn talenten op vergelijkbare manier kan inzetten bij een studietaak waar hij niet zo goed in is. Ter afsluiting van het programma stelt de student een kort excellentieplan op waarin hij zijn visie op zijn studieloopbaan samenvat: dit zijn mijn talenten, dit is waar ik goed in wil worden en dit is wat ik ga doen om mijn talenten te ontwikkelen. 3. Een coachingshandreiking voor docenten, de Handreiking Waarderend Coachen In het Talentenwijzerprogramma voert de studieloopbaanbegeleider minimaal twee gesprekken met de student: één nadat de student de oefeningen uit deel 1 heeft gedaan en één nadat de student alle oefeningen uit het werkboek heeft gedaan.

3 In het coachingsgesprek past de studieloopbaanbegeleider het principe van waarderend coachen toe. Het doel van het coachingsgesprek is om inzicht te krijgen in de situaties waarin de student op zijn best is en de manier waarop zijn talenten daarbij een rol spelen. Onderzoek in drie pilots Strengths-based development lijkt dus een interessante methodiek die een positieve bijdrage kan leveren aan het leerklimaat. In het kader van de activiteiten van het lectoraat ICT & Werkplekleren (NHL Hogeschool) is de methodiek geschikt gemaakt voor toepassing in het Nederlandse Hoger Beroepsonderwijs (HBO) en vervolgens in een drietal pilots uitgeprobeerd. - in het oriëntatieprogramma Innovatie & Ondernemerschap - in de studieloopbaanbegeleiding van eerstejaars bij de opleiding Life Sciences - in het excellentietraject van de NHL. Enkele praktijkervaringen: - De ervaringen van docenten in de pilots zijn in het algemeen bijzonder positief. Docenten ervaren het talentgerichte perspectief als zeer inspirerend. Ze ervaren een duidelijk positief effect van het coachingsgesprek in hun relatie met de student: Je leert de student van zijn beste kant kennen, hierdoor krijg je een band met de student waar je de rest van het studieloopbaanbegeleidingstraject de vruchten van plukt. - De methodiek wordt door studenten in het algemeen hoog gewaardeerd. Alle deelnemende studenten hebben na afloop een enquête ingevuld. De gemiddelde waarderingsscore is 7,9 op een schaal van 10. Niet alle studenten zijn echter enthousiast. Sommige studenten geven een onvoldoende omdat ze een sterke weerstand tegen het zelf-reflectieve karakter van de methodiek ervaren. De groepsoefeningen worden in het algemeen hoger gewaardeerd dan individuele huiswerkoefeningen. Samen werken aan je talenten is inspirerender dan alleen. Als conclusie noteert de auteur: nadruk op het toepassen van talenten, interactie met de praktijk en samenhang met de rest van de studie zijn belangrijke ingrediënten voor succesvolle toepassing van de methodiek in het HBO.

4 Intrinsieke motivatie Ik moet zeggen dat ik verbaasd was hoe vlot mensen voor deze nieuwe methode te motiveren waren, toch niet evident in een grote onderwijsinstelling. Je hebt uiteraard opleidingen die hier sneller mee aan de slag gaan, voor wie deze filosofie in de lijn ligt van wat ze reeds deden. Het is onze ervaring - en dat blijkt ook uit voorlopig onderzoek - dat deze methodiek vooral een effect heeft op het zelfvertrouwen van de student, zijn intrinsieke motivatie. Zeker bij de aanvang van een opleiding is dit belangrijk. Alles is nieuw, je bent eerder onzeker wat er precies gaat gebeuren,... Of er directe linken zijn met studierendement, is op dit moment nog niet onderzocht. Maar het zou uiteraard goed nieuws zijn mocht er een duidelijk verband bestaan. De methodiek is ook goed bruikbaar om leerlingen aan het eind van de middelbare periode te begeleiden naar hun studiekeuze. (gesprek met Djoerd Hiemstra) Voorbeeld van een oefening uit het Werkboek Talentenwijzer Oefening 10 - Moeilijk en gemakkelijke vakken Doel van de oefening: Je talenten leren gebruiken in je studie. Toelichting: Sommige dingen in je studie gaan je gemakkelijk af, andere zijn lastiger. Dit heeft alles te maken met jouw talenten. Sommige activiteiten sluiten op een natuurlijke manier aan bij jouw kwaliteiten, andere staan daar haaks op. Het doel van deze oefening is om je bewust te worden van de manier waarop je je talenten gebruikt bij de studieactiviteiten die je gemakkelijk af gaan. Daarna kijk je of je die talenten ook kunt gebruiken bij taken die je moeilijk af gaan. Maak een lijstje van studieactiviteiten waar je weinig moeite mee hebt. Dit kunnen bepaalde vakken zijn zoals wiskunde, talen of filosofie, maar je kunt ook denken aan specifieke studietaken zoals vergaderen met een projectgroep, leren voor een tentamen, een presentatie geven, etc.

5 Noteer drie taken die je gemakkelijk afgaan en drie taken die je lastig vindt. Ga nu na hoe het kan dat de gemakkelijke taken je zo goed afgaan. Welke talenten gebruik je daarbij? Op welke manier gebruik je ze? Kijk daarna naar de taken die je moeilijk vindt. Kun je een manier vinden om die taken op een iets andere manier aan te pakken? Is het mogelijk om de talenten die je gebruikt bij de taken die je goed af gaan, ook te gebruiken bij de taken die je lastig vindt?dit vergt enig denkwerk. Vaak is het even zoeken om erachter te komen hoe je je talenten kunt gebruiken in situaties waarin je ze nu nog niet gebruikt. Neem rustig de tijd. Bedenk dat jij het beste weet wat jouw talent precies inhoudt en hoe je het kunt gebruiken in specifieke situaties. Als je moeite hebt met het stampwerk voor tentamens, maar je bent sterk in sociale activiteiten, dan helpt het misschien om samen met iemand te studeren. Als je moeite hebt met presentaties, maar je bent sterk in het verzamelen van informatie, zoek dan alles op wat je kunt vinden over het geven van goede presentaties. Als je niks met wiskunde hebt, maar je bent gek op geschiedenis, verdiep je dan eens in de uitvinding van het getal nul. Het gaat erom dat je een manier vindt om lastige taken te benaderen op een manier die bij jou past. Instructie: - Noteer op het werkformulier drie vakken of studietaken die je goed afgaan en drie waar je moeite mee hebt. - Geef aan welke talenten je gebruikt bij de vakken of taken die je goed af gaan en op welke manier je ze daarbij gebruikt. - Bedenk daarna hoe je je talenten zou kunnen gebruiken bij de vakken of taken waar je moeite mee hebt. Zoek bij ieder vak waar je moeite mee hebt minstens één talent dat je zou kunnen inzetten. bron: Talentenwijzer. Talentontwikkelingsprogramma NHL Hogeschool. Djoerd Hiemstra, 2012 (*) Deze tekst is een samenvatting van het artikel Talentontwikkeling. Toepassing van de strengths-based development benadering in het onderwijs. Djoerd Hiemstra, Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 50 (2011) p

6 Verdere lectuur Het bekendste strengths-based development programma is het door Gallup ontwikkelde Strengths Quest (Clifton & Anderson, 2001). Andere voorbeelden zijn het VIA-Strengths programma van Peterson en Seligman (2004) en het door Linley (2010) ontwikkelde Realise2.

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL

SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL SPEELWIJZE LEIDERSCHAPSSPEL Bij werken, zowel betaald als vrijwillig, hoort leiding krijgen of leiding geven. De vraag wat effectief leiderschap is houdt dan ook veel mensen bezig. De meningen hierover

Nadere informatie

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015

Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA. Commerciële Economie International Business and Languages. Jaar 1 2014/2015 Handleiding Studieloopbaanbegeleiding ECMA Commerciële Economie International Business and Languages Jaar 1 2014/2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Studieloopbaanbegeleiding... 4 2.1 De competentie

Nadere informatie

ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl

ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl ontwikkel je talent! Handleiding www.coachkaarten.nl Inhoudsopgave Coachkaarten, ontwikkel je talent 3 Visie op leren & ontwikkelen 3 Foto s 3 Twee spelregels 4 Werkvormen 5 In gesprek met Coachkaarten

Nadere informatie

Het Nieuwe Beoordelen. Door Rob Severens en Gert van Grunsven

Het Nieuwe Beoordelen. Door Rob Severens en Gert van Grunsven Door Rob Severens en Gert van Grunsven Inhoud Inleiding 1. Het Nieuwe Werken 4 2. Het wiel 8 3. Het afsprakengesprek 13 4. Het spaakgesprek 24 5. Het voortgangsgesprek 29 6. Het beoordelingsgesprek 34

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor

het persoonlijk ontwikkelingsplan zestor arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN ondersteuning bij de invoering van het Persoonlijk Ontwikkelingsplan 1 2 Handreiking HET PERSOONLIJK ONTWIKKELINGSPLAN

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Bepaal prioriteiten en stel je acties bij als dit nodig is om doelen te bereiken.

Bepaal prioriteiten en stel je acties bij als dit nodig is om doelen te bereiken. Ontwikkeltips 360 graden feedback op competenties Niet elke competentie is even gemakkelijk te ontwikkelen. Toch kun je altijd wel iets doen om een competentie te versterken. Hieronder wordt aangegeven

Nadere informatie

Voorwoord. Aan de slag met job craften

Voorwoord. Aan de slag met job craften Aan de slag met job craften Voorwoord Over job craften wordt steeds meer geschreven. Er is een scala aan wetenschappelijke artikelen en in Nederland zijn inmiddels ook enkele promotieonderzoeken gepubliceerd.

Nadere informatie

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie?

Leerpakket Wmo Competenties. Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie? Leerpakket Wmo Competenties Hoe stuur ik aan op betrokkenheid en participatie INHOUDSOPGAVE 1. Introductie van de competentie 3 2. Teamopdrachten 5 1. Vijf gouden regels 5 2. Energiegevers en energievreters

Nadere informatie

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop

Over. Afkijken mag. Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC. Ria van Dinteren Cinop Over Afkijken mag Dit boekje is gebaseerd op onderzoek van: José van Overbeek - GOC Jos Teunen GOC Jasper van Geenen - GOC Auteur: Ria van Dinteren Cinop Redactie: Bianca Hierck - GOC Els Frankenmolen

Nadere informatie

Wat is leercoaching?

Wat is leercoaching? Wat is leercoaching? 2 zelfstandig sturen Leercoaching is een programma dat als doel heeft leren en ontwikkelen te stimuleren. Diegene die leert, wordt begeleid door een coach. De coach onderzoekt samen

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Studiegids International Lifestyle Studies

Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids International Lifestyle Studies Studiegids Propedeuse International Lifestyle Studies 2010-2011 Voorwoord Gefeliciteerd met je keuze voor International Lifestyle Studies aan de Fontys Academy

Nadere informatie

Inspiratieboek Talent College

Inspiratieboek Talent College Inspiratieboek Talent College OVER TALENT COLLEGE Tijdens Talent College nodigen we je uit om op een waarderende manier te werken aan persoonlijke, team & organisatie vraagstukken. Gedurende vijf middagen

Nadere informatie

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod

Competentiegericht trainen. Molijn Training. Trainingsaanbod Competentiegericht trainen Molijn Training Trainingsaanbod Het zijn niet de sterksten en ook niet de slimsten die overleven, maar degenen die zich het best aanpassen aan de veranderende omstandigheden

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Opleidingsplan. Studenten. MDL-referentie. Clermond de Hullu Wiebren Wolthuis Simon Wels Maik Gosenshuis D04

Opleidingsplan. Studenten. MDL-referentie. Clermond de Hullu Wiebren Wolthuis Simon Wels Maik Gosenshuis D04 Opleidingsplan Studenten Clermond de Hullu Wiebren Wolthuis Simon Wels Maik Gosenshuis MDL-referentie D04 Versiebeheer Versie Datum Wijzigingen Door wie 0.1 20-09-2009 Eerste opzet voor het document. Maik

Nadere informatie

Februari 2012 Workshop Eviont

Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Februari 2012 Workshop Eviont Het Brein heeft een doel nodig! Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE...2 LEESWIJZER...3 INLEIDING...4 STAP 1: HET KADER...5 STAP 2: STATE, GEDRAG EN

Nadere informatie

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden

Beoordelingscyclus: handleiding voor leidinggevenden Bij een gezond bedrijfseconomisch ondernemingsplan hoort personeelsbeleid. De beoordelingscyclus is een sturingsinstrument in personeelsbeleid. Met dit instrument geeft u sturing aan de ontwikkeling van

Nadere informatie

Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis

Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis Coachend leiderschap: leren aan twee kanten Adrie van den Berge en Ina Ahuis Veel coachend leidinggevenden zien coachen als een eenzijdige ontwikkelingsactiviteit. Het zijn hun medewerkers die iets te

Nadere informatie

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN

GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN GEBRUIK TALEN OM TE LEREN EN LEER OM TALEN TE GEBRUIKEN Anne Maljers De toekomst, die maak je zelf! 2 Een introductie tot tweetalig onderwijs voor jongeren en hun ouders Deze folder gaat over het leren

Nadere informatie

Training Succesvol adviseren

Training Succesvol adviseren Training Succesvol adviseren Het geven van het juiste advies is goed, het geven van het juiste voorbeeld is beter. Hoe belangrijk je eigen gedrag is voor een succesvol verloop van het adviesproces, leer

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training

Hand-out behorende bij de training Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek

Solliciteren, een vak apart. Het sollicitatiegesprek Het sollicitatiegesprek Inleiding Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Dit betekent dat je echt al een veel sollicitanten achter je hebt gelaten. Een hele prestatie in deze

Nadere informatie

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen

OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG. Een opleiding om hoger op te komen OPLEIDING LEIDINGGEVEN IN DE KINDEROPVANG 2012 Een opleiding om hoger op te komen 1 OPLEIDING 2012 Ervaring: De training heeft me sterker gemaakt in mijn rol als leidinggevende. Ik heb mijn beleid en doelen

Nadere informatie

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP)

Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Versie 2.2 Het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) Instructie voor MCH medewerkers Leeswijzer Deze instructie helpt u als medewerker bij het maken van uw POP en het bespreken van uw POP met uw leidinggevende.

Nadere informatie

Ben Tiggelaar. Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei. Het Werkboek

Ben Tiggelaar. Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei. Het Werkboek Ben Tiggelaar DOEN! Nieuwe, praktische inzichten voor verandering en groei Het Werkboek Dit is het standaard werkboek bij DOEN! Naast dit algemene werkboek worden ook speciale werkboeken ontwikkeld, bijvoorbeeld

Nadere informatie